Književnost kao sudbina: o ponekim Bleksmitima (kovačima)

Milan M. Ćirković RSS / 09.05.2008. u 00:53

Tišina je nekakva, kažu, pa zato hajde malo o ozbiljnijim stvarima, recimo o književnosti. Pre tačno 20 godina, 1988. objavljeno je poslednje prozno delo mog najdražeg domaćeg pisca, Borislava Pekića, zbirka pripovedaka - mada bi se u skladu sa fleksibilnijim postmodernim definicijama mogla smatrati i romanom, prema vrlo specifičnom tematskom jedinstvu - Novi Jerusalim. (Iste godine pojavila se i dvotomna Atlantida, ali je po Pekićevim dnevničkim zapisima, ona uglavnom nastala ranije.) Pekić ga je napisao još uvek u Londonu, ali spremajući se da se u Srbiju i vrati, i ne sluteći da će, četrdesetak godina kasnije, ponovo dobiti (u Takovskoj, ispred TV Bastilje) batine od srpske "narodne" milicije, niti kakvo mu se još mračnije i ogavnije poniženje sprema na zloglasnim dopunskim izborima u Rakovici. Nepravda prema Pekiću se nastavlja, između ostalog, i po kratkoći i relativnoj neinformativnosti odrednice posvećene njemu na srpskoj wikipediji. Sa druge strane, ko nije već bio, nek ide pod hitno na sjajan sajt http://borislavpekic.blogspot.com/ i nek ga stavi u favorite, bookmark-ove i slične podsetnike na ono što jeste vrednost i bogatstvo cyber-svemira.

A sad jedan prigodan istorijski - sasvim neaktuelan, da se malo našalimo - odlomak iz druge priče, "Otisak srca na zidu" koja za protagonistu i naratora ima čestitog Džona Bleksmita koji je živeo u skladu sa svojim prezimenom, premda nije kovao gvožđe, već ljudske sudbine, zahvaljujući svom jedinstvenom daru i sposobnosti da prepoznaje izdajnike, strane plaćenike i Jude tog vremena - ukratko, veštice. Pored završne pripovetke, "Luča Novog Jerusalima", posprdne i zastrašujuće poruke koju bi domaći kompulzivni ćirilizatori dobro učinili da pročitaju i uzmu u pamet, priča o Bleksmitu je doista najinformativnija povest o nama; daleko korisnija od čitanja svih dnevnih novina i medijskih sajtova zajedno. No dajmo reč čestitom Džonu lično, u povodu nekih novotarija koje su ga posebno, kao i mnoge naše sugrađane, uznemiravale:

Godine 1603. umreće Elizabeta I, a Džejms od Škotske krunisaće se za našeg kralja. Vremena behu teška, ništa dobro hrišćanstvu ne obećavahu. Svuda haraše demonija i pošast ljudske oholosti. Ljudi, plemeniti, imućni, učeni naročito, razum pogubiše. Počeše se oblačiti kao da se Bogu rugaju. Rođena kosa ne beše im dovoljna te je zameniše perikama od tuđih vlasi, čak i životinjske dlake. I neki ser Džon Herington uze da Božje načine prepravlja. Izume vodeni izmetnik, koji ne znam da opišem, a ni volje nemam, i namesti ga u Kraljičinoj palati u Ričmondu. Ne beše dovoljno što su skaredne Šekspirove igre zavodile ionako zbunjene duše, već, na godinu pre mog rođenja, sazidaše u Londonu kuću za njih i nazvaše je Globom, kao da ismejavaju onaj zemaljski, na kome Tvorac svoj preuzvišeni dar pokaza. Pa se i Džejms I, kralj, pomami i nečistim novotarijama predade. Napisa "Knjigu o sportovima", đavoljim zabavama, od kojih se čoveku čista srca diže kosa na glavi. ... Nije čudo nego Božja volja što se odmah po mom rođenju zapati Kuga.

[B. Pekić, Novi Jerusalim (izdanje Solaris, Novi Sad, 2001), str. 50-51.]

 

Kao ovako nešto pročitamo kod Pekića, pisca koji je u svemu sem pripovedačke tehnike bio oličenje dostojanstvenog, kulturnog konzervativizma, onda nam mora biti jasno u kojoj meri je onaj drugi konzervativizam tup, isprazan, promašen i besmislen. Koliko je to srednjevekovlje najbolje, najdirektnije sažeto u rečima o vodokotliću kojima bi se i tehnoministar prosvete (komičar svetskog ranga, ali siromašnog duha) podičio: koji ne znam da opišem, a ni volje nemam - ali odlučno osuđujem! Kao da slušamo savremene kreacioniste, vidovnjake i ostali kukolj koji se kroz neku mišju rupu provukao i uspešno zaobišao Prosvetiteljstvo i sve njegove tekovine.

A Džon Bleksmit je u potpunosti vlastan bio da veštice razotkriva i šalje na lomaču, zar ne?

Atačmenti



Komentari (45)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

angie angie 01:44 09.05.2008

“Časna deca kao sni odlaze“

Kad vas ta „srećna budućnost“, premda telesno još ni stigla nije – još je vizija – uz trublje i ruske koračnice, viorenje krvavicrvenih zastava i škripanje „Nezadrživog Točka Istorije“, u kome ste vi klip, tek se oduševljeno obećava – kad vas ona brutalno tresne po glavi, prestaje, uveravam vas, da bude osobito zavodljiva.

Borislav Pekic




(ps- ne znam samo shta da radim sa metlom, parkiranom ispred vrata?:)
Milan M. Ćirković Milan M. Ćirković 02:11 09.05.2008

Re: “Časna deca kao sni odlaze“

angie
Kad vas ta „srećna budućnost“, premda telesno još ni stigla nije – još
je vizija – uz trublje i ruske koračnice, viorenje krvavicrvenih
zastava i škripanje „Nezadrživog Točka Istorije“, u kome ste vi klip,
tek se oduševljeno obećava – kad vas ona brutalno tresne po glavi,
prestaje, uveravam vas, da bude osobito zavodljiva.

Borislav Pekic




(ps- ne znam samo shta da radim sa metlom, parkiranom ispred vrata?:)

Nikad se ne zna kad moze zatrebati. Uostalom, setite se kraja iste price:

"I do sada sam leteo bez ikakve masti. Samo na metli. Moram jedino paziti da zaobidjem reku Nar. Voda nije za mene.

Moja je Zemlja."
bindu bindu 01:57 09.05.2008

new jerusalem


kandinsky
Milan M. Ćirković Milan M. Ćirković 02:09 09.05.2008

Re: new jerusalem

bindu

kandinsky

Veoma lepo. Hvala!
GajaR GajaR 07:29 09.05.2008

članak u vikipediji


Lepo je početi od pekićeve metle, ali kada Milan nabraja nepravde prema Pekiću, i sam čini nepravdu ali ovog puta prema srpskoj vikipediji neisprovociranim natuknicama kao što je ova:

.»Nepravda prema Pekiću se nastavlja, između ostalog, i po kratkoći i relativnoj neinformativnosti odrednice posvećene njemu na srpskoj wikipediji.»

Šta meni isprovociranom, drugo preostaje nego da otvorim kolateralnu temu ovim kratkim komentarom:

Wikipedia, pa i srpska vikipedija, su verovatno (osim biblije) jedine knjige koje ne piše niko, ili piše svako... Projekat je 2001. godine zamišljen kao otvorena tabula raza, gde će bilo ko nešto da priloži. Nije bilo izgledno da se to spontano pretvori u opštenarodni pokret, u kome postoje već preko 10 miliona odrednica, od toga preko tri miliona na engleskom jeziku a ostalo na preko dvestotine jezika sveta, ali ideja viki open sourse je oduševila mnoge napredne umove.
Nije mala stvar da na srpskom jeziku postoji enciklopedija od preko 60 hiljada odrednica, i da je to, ustvari, najveća enciklopedijska knjiga postojeća na narečenom jeziku. Knjiga je u neprekidnom stvaranju i otvorena je za sve dobronamerne donatore pisane reči.
Možda Milan smatra da njegovo doktoratom potkovano preuzvišenstvo, ne dopušta da činodejstvuje po nekakvim vikipedijama sveta, i to bi bio onda njegov lični stav. Mnoga druga prepoznatljiva imena iz sveta nauke i kulture umeju i hoće da doprinose zidanju kule vavilonske koju mi danas zovemo Wikipedia, a kritizerstvo je kontraproduktivni čin svakog ko to kritikuje a da sam lično ne uzme da počisti ispred svojih vratnica...
Milane, izvolite dopisati tekst o Pekiću...jer u vikipediji od mnogih odrednica koje počnu kao «klica projekta» nekad samo od jedne rečenice, vremenom postanu impresivne enciklopedijske odrednice.Takvih primera je mnoštvo.
I ja sam tako izabrao polje rada na vikipediji, ali to nije književnost i književnici. To ostavljam onima koji o književnosti znaju više.
Zato, naoštrite pero, zasučite rukave i pišite dobar članak...




Milan M. Ćirković Milan M. Ćirković 09:09 09.05.2008

Re: članak u vikipediji

GajaR

...
Zato, naoštrite pero, zasučite rukave i pišite dobar članak...

U pravu ste Vi sve to, GajaR, verovatno cu nesto zbilja i da dopisem, a primedba je bila (ocigledno uspela!) provokacija, posto ima ovde sigurno i ljudi koji su i bolji u tome od mene, pa se mozda osete isprovociranim da nesto dodaju tamo... :))
Dolybell Dolybell 18:58 09.05.2008

Re: članak u vikipediji

Zato, naoštrite pero, zasučite rukave i pišite dobar članak..


Vikipedija je već počela da "pada", jer piše ko šta hoće, tako da se
ne smatra validnom u velikom broju odrednica.
Nije ona mesto, koje je trebalo da bude - zato primedba
o Pekiću i Vikipediji nije bitna. Ne brinite zbog toga.
Nemanja Starović Nemanja Starović 08:20 09.05.2008

Bora

Megalos maestoras, njegov zivot i delo, paradigma su one bolje, lepše i pametnije Srbije, koja svoj 20. vek nikada nije dozivela. Zao mi je što više nije sa nama, da zajedno 11. maja proslavimo ulazak Srbije u 21...
Vlada Stojnić Vlada Stojnić 08:34 09.05.2008

Pekić

Milane, Novi Jerusalim mi je uz Vreme čuda omiljena Pekićeva knjiga. Pogotovo priča (mislim da je prva ili druga po redu) o onom srednjevokovnom stolaru koji u vreme vladavine kuge dobija zadatak od misterioznog naručioca da napravi savršenu stolicu. Uf kakva je to priča! Ne mogu da se setim da li je iko u stanju da napiše tako nešto. Pa onda poluautobiografska priča iz 1987. godine, neki svirač je u pitanju, zar ne? Izvinjavam se, pročitao sam je pre par godina, pa sam malo pozaboravljao. Najeksploatisanija priča (obilato korišćena po Antologijama) Čovek koji je jeo smrt je među ostlima možda i najslabija. Naravno, daleko od toga da je loša (ko sam ja da to kažem) ali ponekad usporenim ritmom gubi na dinamici. Drago mi je da vidim ovde posle dugo vremena jedan književni blog. Pozdrav!
Dena Dena 15:17 09.05.2008

Re: Pekić

Megalos maerstoras, prva prica i moja omiljena iz ove zbirke, takodje! :)
jinks jinks 08:54 09.05.2008

Vreme cuda

- Od čuda se ne zahteva da pomažu već da menjaju, a od onih najvećih ne da izopačuju sadašnjost već da razgrađujući je grade budućnost.

- Narodi imaju onakve bogove kakve zaslužuju, a bogovi biraju one narode koji najviše odgovaraju njihovoj sopstvenoj prirodi.

- Vetar zaboravlja kamilu koju je ubio, ali sve dok ne ugine, kamila pamti oluju zbog koje umire.



ivana23 ivana23 09:03 09.05.2008

His Life and Work

"Bez obzira na retoriku, revolucije se vrše zbog preraspodele dobara, u koje, razume se, spada i moć. Moć se onda koristi za njihovo sabiranje. U krajnjoj je liniji posedovanje cilj svakog društvenog prevrata."

"Krucijalni problem našeg čovečanstva je usklađivanje opšteg prava na sreću s opštim pravom na pravdu."

Neke ideje iz gotske hronike Borislava Pekića „Novi Jerusalim“

ceca ceca 09:25 09.05.2008

onaj koji je dobro znao

sta reci o coveku kao sto je pekic....za sada samo ovoliko sta je imao da kaze o nama Srbima
''nasa najgora i najopasnija nacionalna mana je kratko pamcenje, a jos gora i opasnija je sto o tome pojma nemamo. Narod koji se zuri da zaboravi svoja bolesna stanja nema nikakvih izgleda da se od njih izleci...''
Borislav Pekic ''Zlatno runo'' knjiga prva
a ipak moram da dodam i ovo iz iste knjige
''Jesmo li mi Srbi ikadda otvoreno i nerpistrasno govorili o svojim nacionalnim osobinama, dogovorili se najzad ko smo, sta smo, sta hocemo, sta necemo, i pokusali da iznadjemo neki kompromis izmedju izmisljenih mana, ako ne za skole i proslave, a ono bar za Berzu i Parlament...''
mislim da je sasvim dovoljno.
Черевићан Черевићан 10:59 09.05.2008

ретроглед

време чуда (пекић) и микеланђело (црњански )су две књиге које ме прате.мислим где ја - ту ионе,немош да омане.присећамсе беше 1966 г. кад ми је тадањи цимерколега потоњи кум дрнда у поводу поклонио потписан први роман неког пекића , како рече, знајући за моју (посве аматерску) опседнутост о настанку хришћанства
- ево, можда ћеш овде наћи тај само 1 доказ о постојању сина Божјег јер те множина доказа кои нам се нуде од стране Цркве, не задовољавају, колико знам
што је било посве довољно да ту књигу ево 42 г неиспуштам ишака.но одговора . . .само наслутих.

хвала Вам г Ćirković -у на (за мене) правом одабиру књ. теме
pnbb pnbb 14:36 09.05.2008

Re: ретроглед

Черевићан
време чуда (пекић)


istine radi, u poodmaklim godinama rekao je da mu sad i nije bas sasvim svejedno sto je tako napisao vreme cuda...
sad dal je matori zajebant bio ozbiljan, nisam mogao iz novinskog isecka da provalim..
Vladimir Marković Vladimir Marković 15:08 09.05.2008

Re: ретроглед

pnbb

istine radi, u poodmaklim godinama rekao je da mu sad i nije bas sasvim svejedno sto je tako napisao vreme cuda...sad dal je matori zajebant bio ozbiljan, nisam mogao iz novinskog isecka da provalim..


Tačno. Čak je, čini mi se, izjavio da je bio spreman da se odrekne te knjige kao blasfemične, a da je od te ideje konačno odustao tek kada je pod istim naslovom i po motivima te proze (?!) Paskaljević snimio onaj stupidni film...
Milan M. Ćirković Milan M. Ćirković 18:52 10.05.2008

Re: ретроглед

Черевићан
време чуда (пекић) и микеланђело (црњански )су две књиге
које ме прате.мислим где ја - ту ионе,немош да омане.присећамсе беше
1966 г. кад ми је тадањи цимерколега потоњи кум дрнда у поводу поклонио
потписан први роман неког пекића , како рече, знајући за моју (посве аматерску) опседнутост о настанку хришћанства
- ево, можда ћеш овде наћи тај само 1 доказ о постојању сина Божјег јер те множина доказа кои нам се нуде од стране Цркве, не задовољавају, колико знам
што је било посве довољно да ту књигу ево 42 г неиспуштам ишака.но одговора . . .само наслутих.

хвала Вам г Ćirković -у на (за мене) правом одабиру књ. теме

Dragi Cerevican, hvala Vama kao i uvek, a izmedju redova se i kod Vas uvek moze ponesto procitati! ;o))
ivana23 ivana23 11:16 09.05.2008

Gospodin Pekic,

nadam se ne bi zamerio da se na ovom mestu podsetimo da je danas Dan Evrope..


A nadam se, ni autor bloga :)
Jeremija Jeremija 12:31 09.05.2008

Politika kao optika

Jedva sam dočekao da prestane ta galma, dernjava, laganje, vređanje i pljuvanje... da nastupi tišina i da se pojave druge teme. I eto teme iz književnosti. Ali...
...uz sve uvažavanje autora posta čini se da on Pekićevo nesumnjivo veliko književno delo čita optikom Pekićevog političkog angažmana. Lako se složiti da su i Pekićev politički angažman i njegovo književno delo vredni pažnje, da su komplementarni. Međutim...
... ima i drugačijih slučajeva: Gras, ljušteći luk, priznaje da je bio pripadnik Hitlerove soldateske i to njegovog elitnog dela - SS trupa. U istom stroju, bar u početku, stajao je i veliki Tomas Man, ali nije mu ukazana odgovarajuća pažnja, pa je promenio stranu. Hemigvej je bio na pravoj strani od početka, ali...
... da je živ verovatno bi sedeo u Ševeningenu, jer je, kažu, lično i svojom rukom streljao 126 zarobljnih nemačkih vojnika, pre nego što je popio ono čuvno piće u svom pariskom baru.
Borhes nije krio svoje smpatije za konzervativnu desnu opciju, Markes za levu i svoje prijateljstvo sa Kastrom.
Da li su Grasove, Hemigvejeve ili Borhesove knjige manje umetnički privlačne za čitatoce suprotnih poltičkih opredljenja?
Dejan Nikolic Dejan Nikolic 13:41 09.05.2008

Re: Politika kao optika

Da li su Grasove, Hemigvejeve ili Borhesove knjige manje umetnički privlačne za čitatoce suprotnih poltičkih opredljenja?


Nisu. Šešelj je, recimo, više puta rekao (istina, tokom zloglasnih dopunskih izbora u Rakovici 1990) da mu je Pekić omiljeni srpski pisac i da njegove knjige imaju počasno mesto u njegovoj biblioteci.
gordanac gordanac 13:50 09.05.2008

verovatno...

...nije baš mnogo važno (u kontekstu posta), ali ...
...dopunskih izbora u Rakovici 1990...

..ovo je netačno.
Izbori su održani 1991., većinski sistem je bio u pitanju, a održani su zbog smrti narodnog poslanika Miodraga Bulatovića (SPS), u drugom krugu je V.Šešelj pobedio Borislava Pekića
Dolybell Dolybell 19:02 09.05.2008

Re: verovatno...

Izbori su održani 1991., većinski sistem je bio u pitanju, a održani su zbog smrti narodnog poslanika Miodraga Bulatovića (SPS), u drugom krugu je V.Šešelj pobedio Borislava Pekića


To uopšte nije bilo teško predvideti.
Zato je na tom mestu ta kombinacija i napravljena.


Dejan Nikolic Dejan Nikolic 23:32 09.05.2008

Re: verovatno...

Da, 1991. naravno... posto su se 1990. odrzali u decembru naravno da je ovo bilo 1991... ali nekako mi ostalo u pamcenju kao sastavni deo tih prvih izbora te odatle i greska u godini...
Milan M. Ćirković Milan M. Ćirković 18:53 10.05.2008

Re: verovatno...

gordanac
...nije baš mnogo važno (u kontekstu posta), ali ...
...dopunskih izbora u Rakovici 1990...

..ovo je netačno.
Izbori su održani 1991., većinski sistem je bio u pitanju, a održani su
zbog smrti narodnog poslanika Miodraga Bulatovića (SPS), u drugom krugu
je V.Šešelj pobedio Borislava Pekića

Izvinjavam se na gresci povodom godine, ali mislim da ste Vi pogresili u pogledu kruga. Naime, Pekic se u drugi krug nije ni plasirao...
gordanac gordanac 19:22 10.05.2008

Re: verovatno...

tačno, moja nepreciznost, mislila sam "ponovljene"
I molila bih - ti umesto vi, ako može :)
Milan M. Ćirković Milan M. Ćirković 19:29 10.05.2008

Re: verovatno...

gordanac
tačno, moja nepreciznost, mislila sam "ponovljene"
I molila bih - ti umesto vi, ako može :)

Moze, hajde, kad navaljujes ;o))
cvele72 cvele72 14:20 09.05.2008

PEKIC I DSS

....,,pisca koji je u svemu sem pripovedačke tehnike bio oličenje dostojanstvenog, kulturnog konzervativizma, onda nam mora biti jasno u kojoj meri je onaj drugi konzervativizam tup, isprazan, promašen i besmislen. Koliko je to srednjevekovlje najbolje, najdirektnije sažeto u rečima o vodokotliću kojima bi se i tehnoministar prosvete (komičar svetskog ranga, ali siromašnog duha) podičio: koji ne znam da opišem, a ni volje nemam - ali odlučno osuđujem! Kao da slušamo savremene kreacioniste, vidovnjake i ostali kukolj koji se kroz neku mišju rupu provukao i uspešno zaobišao Prosvetiteljstvo i sve njegove tekovine."

Odlican post g.Cirkovic i dobra ideja da ga na Dan evrope postavite. Narocito mi se svidja gore citirani deo s obzirom da je na jednom skupu na kojem sam ucestvovao a koji je uprilicio istraživački centar DS gdin Vladeta Jankovic prijavio izlaganje pod nazivom: DA JE BORISLAV PEKIC ZIV BIO BI CLAN DSS. Mislim da je suvisan svaki komentar onom zdravorazumnom koji je obavesten o danasnjoj politici DSS-a. Ustalom gde je danas i sam Vladeta Jankovic?
MiskoVA MiskoVA 18:21 09.05.2008

Re: PEKIC I DSS

Veliki majstor pisane reci gnusao se zapravo takvog polusveta, olicenog u dss-u.

Te i takve, znao je nazvati pticicama nebeskim te belosvetskom skitijom, a ova gozba kojoj oni i dalje prisustvuju zavrsice se brzo, nadam se...

Smatram neprimerenim da se uz Njegovo ime pominje taj polusvet.

A da bi nase druzenje sa njima sveli na minimum, predlazem da se za nove ministre biraju iskljucivo oni koji su
ZLATNO RUNO procitali, dokazujuci to odgovorima na obaveznom testu.

Milan M. Ćirković Milan M. Ćirković 18:54 10.05.2008

Re: PEKIC I DSS

cvele72
.Ustalom
gde je danas i sam Vladeta Jankovic?

E, ovo je dobro pitanje. That is the question, u doba kad se njegovi dojucerasnji najbolji ortaci razbise od podrzavanja/pridrzavanja Srbije, od uglednog profesora i intelektualca ni traga ni glasa...
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 18:42 09.05.2008

Svuda haraše demonija i pošast ljudske...

...oholosti. Ljudi, plemeniti, imućni, učeni naročito, razum pogubiše.

"Писци нису у сукобу с идеалима једног друштва него с његовом стварношћу" - BP

Davno (za mene) sam ga viđao i slušao kad je dolazio na suđenje Danilu Kišu. Videlo se da je ili anđeo ili đavo, biće koje nije sa ove planete. U tom smislu i Danila Kiša je bio pripadnik te vanzemaljske vrste. A Pekić je bio, naravno, Danilova publika. Eto dokaza da su vanzemaljci već oko nas ali ih postajemo svesni tek kad nestanu. I, eto, još jedne veze sa autorom koji se bavi i vanzemaljskim stvarima. Lep tekst.

I meni su njegovi tekstovi i rečenice hipnotišući.
Dolybell Dolybell 19:06 09.05.2008

Vrlo lepo,...

"GODINE KOJE SU POJELI SKAKAVCI"

KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 19:37 09.05.2008

19:10 25:112

Mali trol:

Blog niočemu

Preporuka: 10
Komentara: 112

Književnost kao sudbina: o ponekim Bleksmitima (kovačima)

Preporuka: 19
Komentara: 25


mila mila 23:55 09.05.2008

Čovek istine



Spletom okolnosti bila sam tada u Takovskoj ispred TV bastilje, ali nisam prepoznala Borislava Pekića.
Kada sam saznala šta mu se desilo, pokušavala sam da se setim da li nam se pogled susreo barem.
Kao da ipak jeste. Sedeo je na stepeništu blizu trotoara, nije hteo da se pomera, i pored upozorenja da se povuče bliže demonstrantima.
Prvom prilikom zatim, kupila sam Pekićeva sabrana dela. Sladostrasno sam uranjala među refleksije njegovih redaka.
Nemerljiv osećaj, ne može da se uporedi, ni sa jednim pređašnjim doživljajem.
Njegove reči otvorile su mi mnoga vrata saznanja, a tananost njegovih misli pokrenule su nastajanje nekih novih svetova.
Njegov senzibilitet ogledao se i u melodičnosti rečenica, koje su zajedno gradile harmoničnu ritmičnost, što je obeležje samo velikih umetnika svetske klase. Njegovo delo živo je . Ovaploćeno.
A svoju tajnu kreativnog stvaranja nije krio, već nam je poklonio na dar. Ja sam mu zahvalna.
Pogledi su nam se ipak sreli. A reči mnogo kasnije.
Naviru i još neka susretanja. Dok prebiram po mislima. Kristalno jasno mi je da je tada dok je protestvovao ispred zgrade televizije, znao da to treba da učini. Imao je svest o tome šta se tu emituje i kuda je vodilo, uverili smo se kasnije. Bio je u pravu. Čovek istine. Sa misijom .
vishnja vishnja 11:26 10.05.2008

i da spomenemo

"Hodocasce Arsenija Njegovana". da na ovom mestu ne ostane izostavljeno.

ps - gosn Cirkovicu, pozdrav :)
Milan M. Ćirković Milan M. Ćirković 18:58 10.05.2008

Re: i da spomenemo

vishnja
"Hodocasce Arsenija Njegovana". da na ovom mestu ne ostane izostavljeno.

ps - gosn Cirkovicu, pozdrav :)

Uzvracamo jos srdacnijim! Jeste, "Hodocasce" je sjajno, ali jos nismo dosli do njega u celoj "Zlatno runo" sagi... (A tek kad se zapitamo "Kako upokojiti vampira" ima cudo da bude.)
johnny011 johnny011 12:40 10.05.2008

milane,

evo posle duze vremena da ostavim komentar,
da preporucim temu, i da ti se zahvalim zbog teksta
zbog pekica,
zbog arsenija njegovana, vremena cuda, novog jerusalima, atlantide, 1999, zlatnog runa, skakavaca, pisama iz tudjine.....

zbog tog vrlog (noble) demokrate
"dostojanstvenog, kulturnog konzervativca", kako si sjajno primetio
ali i u isto vreme istinskog liberala
za srbiju, nazalost, (sto neko ovde primeti) vanzemaljca
koji se grozio i partizana i cetnika i nedicevaca
i milosevica i seselja i partijskih komesara
pekica, pre svega umetnika
koji je na mene, uz popera i jos po neke, izvrsio jedan od presudnih intelektualnih uticaja

i, naravno da se polusvet iz i oko dss-a s njim ne sme povezivati
sto pokusavaju
i sto im se ne sme dozvoliti


Milan M. Ćirković Milan M. Ćirković 18:56 10.05.2008

Re: milane,

johnny011
evo posle duze vremena da ostavim komentar,
da preporucim temu, i da ti se zahvalim zbog teksta
zbog pekica,
zbog arsenija njegovana, vremena cuda, novog jerusalima, atlantide, 1999, zlatnog runa, skakavaca, pisama iz tudjine.....

zbog tog vrlog (noble) demokrate
"dostojanstvenog, kulturnog konzervativca", kako si sjajno primetio
ali i u isto vreme istinskog liberala
za srbiju, nazalost, (sto neko ovde primeti) vanzemaljca
koji se grozio i partizana i cetnika i nedicevaca
i milosevica i seselja i partijskih komesara
pekica, pre svega umetnika
koji je na mene, uz popera i jos po neke, izvrsio jedan od presudnih intelektualnih uticaja

i, naravno da se polusvet iz i oko dss-a s njim ne sme povezivati
sto pokusavaju
i sto im se ne sme dozvoliti




Dragi Johny, Veliko Hvala, na lepim recima, na ohrabrenju, na
podsecanju da ima jos ljudi koji uzimaju *autenticne* mislioce i stvaraoce za duhovne ucitelje... ma sta vise reci do: javljajte se cesce! Na ovom blogu ste uvek dobrodosli.
gordanac gordanac 13:25 10.05.2008

tananost...

...njegovih reći i misli iz "Atlantide"

"Nema ništa čovječnije od leta žive ptice praznim nebom iznad plime mora u zlatne zore, i ništa čarobnije od Tajne."
"Pjesnici su, ako su dobri, vrlo blizu magije."
"Možda se ludilo u tome i sadrži? U pristanku na mimosvijet, u tome da se čovjek u njemu dobro osjeća. U svijetu u kome osim njega nema nikog. Nikog mimo tvorevina slobodne i suverene imaginacije."
"Sredstvo za shvatanje mrtvih oblika matematički je zakon, sredstvo za razumjevanje živih je analogija."
"Ljudi između sebe nemaju šta da kriju, Howlande. Mi smo u duhovnom smislu jedno tijelo, tek privremeno i dok smo od materije zavisni, razdvojeni na individualna fizička bića."
"Da čovjek i po svojoj prirodi nije ono što je po svojoj historiji, a mora biti da jeste, jer da nije, takvu ne bi imao, zaslužio bi drukčiju. Nema nade da je izmjeni, sve i da hoće. Morao bi najprije i temeljno sebe da promjeni."
"Neizvjesnost. To je čovjek. Neizvjesnost. Neuporediva sila brige. Opojnost zebnje. Ono što vi sada osjećate."
vishnja vishnja 11:19 12.05.2008

Re: tananost...

"Nema ništa čovječnije od leta žive ptice praznim nebom iznad plime mora u zlatne zore, i ništa čarobnije od Tajne."

ovo u kontekstu zvuci jos poeticnije. hvala na podsecanju, ode citat pravo u moj profil (jednoga dana, kada profil bude stigao na red :))
AlexDunja AlexDunja 21:33 10.05.2008

milane

hvala za ovo.
Milan M. Ćirković Milan M. Ćirković 05:17 11.05.2008

Re: milane

AlexDunja
hvala za ovo.

Molim, i drugi put.)) Ko prezivi izborni/postizborni haos - pricace...
Gyre Gyre 15:08 11.05.2008

1999

Ne mislim da preterujem kada kazem da je Borislav Pekic mozda i najveci nas pisac do sada. Prosto mi je neverovatno da dela coveka sa takvom vizijom i jednim ogromnim imaginativnim kapacitetom nisu nesto mnogo poznata van granica bivse SFRJ. Mada, kada pogledamo u 'sopstveno dvoriste' vidimo da ni tu stvari nisu bas tako sjajne- ja sam 1995 zavrsio gimnaziju i za vreme mog skolovanja Pekic nije bio pomenut ni u jednoj jedinoj citanci, let alone da je neko od njegovih dela bilo u lektiri. Vidim sada je 'Hodocasce' sada u programu (kupio kopiju Zavoda za udzbenike jer ni jednu drugu nisam mogao da nadjem) ali kada to uporedimo sa desetinama obavezih tomova nekih pisaca koji nikada nisu mogli da sagledaju nista vise od sopstvenog ultra-nacionalizma, jasno je koliko je Pekic i dalje ne cenjen u Srbiji. Da samo dodam jedan od mojih licnih favorita- '1999', iz koje su u stvari naslov i poslednja pripovetka Novog Jerusalima i uzeti, knjiga koja bi Orwella ucinila ponosnim:) Preporuka za, na zalost, slabo poseceni blog.
jasnaz jasnaz 17:04 11.05.2008

još 1

( njegov ) kovač .



leteti ,

makar i . . . .
marta l marta l 04:47 13.05.2008

istrazivac...

.....Milan razume istrazivaca Pekica. Bora je pisao potpuno primenjujuci metodologiju nekog naucnog rada recimo. Istrazivanje, cinjenice, struktura, ocigledan cilj, ali znacaj vidljiv tek onima koji treba da ga vide i rade dalje......sve je cisti naucni metod, zar ne . Imao je i sjajnog saradnika u tom postupku, Ljiljana, arhitekta.........otuda one kuce sa dusom u Hodocascu...

uzivala citajuci ovaj post (sa zakasnjenjem, hvala.
Milan M. Ćirković Milan M. Ćirković 11:36 13.05.2008

Re: istrazivac...

Nikad nije stvarno kasno kad se radi o zbilja neprolaznim vrednostima kao sto je delo BP. U svakom slucaju, hvala na lepim recima i uvek ste dobrodosli!

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana