Životni stil

живети са собом

Черевићан RSS / 31.05.2020. u 01:21

меморијом сећања, крај априлa т.г.

                             у садашњости прошлих времена (г.М.Анђелковић)

ево ме како на моменат застанем у уходаној рутини тренинга сувим веслима на осунчаној пространој нам дворишној тераси (ради растресања мравињања у рукама узрокованог тупаџијским послом за тастатуром рачунара те на тај начин рушећи ниво стреса и фрустрације,на које ме је карантински лимб актуелног мутабилног вируса Covid-a 19 принудио) ,да дурбин помагалом по флори баштенској исконтролишем кретање Унукиног керића, a поглед тај знатижељник уме да скрајне и кроз разређеност суседних живих ограда те уочим по коју комшику склону сунчању, а нагости опредељеној, кад оно, гле млађани комша крај базена к'о одмајке рођен тренира - прескаче конопац ,а да простите , вршњак му се баш разигро....
Смиљана и Срећка полусестре и мати им Радунка, у мооби јуна с'краја педесетих година века што кљокну су код блиских рођака ми на салашу код Хртковаца (у Срему) окопавале кукуруз,a ми школарци распустом ослобођени обавеза, дане на Сави подно археолошког налазишта Гомолава проводили у купању и пецању. док су старији пубертетлије помињали матеру сестара не би ли јој опајали чучу. пегаву и равну к'о даска Смиљану нико није гледо, а Срећка лепушаста прсата црнка се окачи о мене јер сам слухиста знао ,уз гитару, да имитирам певаче тадањих хитова и миц по миц ми се зближисмо обзиром да се и педантно бавила осећањима....баш .умало ме докони домаћини не приженише. једно вече док смо се нуз Саву у једном расушеном чамцу на сувом заиграли шаликурца ( омиљене у Срему полне сигре) она ми се похвали како је пре неки дан исчепркала мотиком у кукуруз леји фигурицу од печене земље ал' је срамота од матере да ми је покаже.
- па немора она ни знати за то , досетихсе
- како, кад је код ње ,
узврати
- па онда ништа...а јел' вреди ,
ја знатижељан
- досад слично нисмо вид'ле ни ја ни Сестрa, а ни Мама, још ме изгрдила што то показујем па ми је узела, а ја тела теби да поклоним јер ме потсетила ......на твојега.

е ту ме попали и ја то вече затражим од Радунке да ми покаже а она одбруси да је бацила на ђубре тамо код штале јел је безобразно нешто јако.то ме тек намамило.једва сам у подруму наш'о фењер и добрано се умазах од шталског нереда који се ту на ђубришту гомилало док не угледах невелику фигурицу од печене иловаче са огромним споловилом у којој препознах Пријапа из књига знани ми лик из митологије .сутрадан онако уфекалисаног и смрдљивог однесох га на Саву пажљиво опрах и насунцу осуших и после вечере показах веселом друштву за асталом. сви се згрануше редом па ме и они нападоше како сам брезобразан а овамо се школујем. ја да се одбраним, а склон блебету, се присетих прочитаног па кренух од кулина бана
- на овим просторима где смо ми сада у првих шест столећа н.е. владали Римљани који су бавили и грнчарством па не треба да чуди овај налаз јер у рукама спретних мајстора ( и уметника притом) настајали су па и овакве скарадне творевине.ова фигурица, римљани је називали Mutinus Mutunus ,претставља уствари лик из староазијскогрчке митологије (а мит, као приповест са јаким симболичким потенцијалом настаје у времену а опстаје у вечности ) одбаченог бога зарад његове физичке скарадности будући да га је красио огроман qрац који је био у вечитој ерекцији званог Пријап, а који је био заговорник плодности, заштитник домаћих животиња и свих баштенских производа. бивао је почаствован не само у градовима и храмовима, већ и на селу по њивама, где му је статуа служила као код нас данас страшило, надзирајући винограде и баште и штитећи их од крађе и претећи својим изгледом сексуалним кажњавањем оном ко се усуди украсти зеленило или плодове.ради личне сигурности прављене су ко ова фигура пред нама која се носила уз себе ради безбедности. Током векова оне велике су уништила друштвена кретања док се ове мале ето и после толиких стотина година могу открити на месту бивших насеља...
гледају ме а неверују. утом ће Радунка
- ми мислиле да се неко од вас школараца спрда са нама па подметно а ти нас ево баш подучи .......ако је то тако било
- па на основу сачуваних писаних докумената има основа да се поверује јер је још римски писац Петроније још с'почетка првог века н.е. у свом делу Сатирикон описао ритуал у Пријаповом култу сачињен од низа блудно разузданих радњи јер је женама давао плодност, док је онима који га нису поштовали одузимао полну моћ.занимљив је био и начин приказивања тог полубога који је изазивао подсмех јер углавном је представљан како рукама диже свој плашт, откривајући своју буџу позамашну, а која је и теби Радунка и кћеримати нелагоду потакла, па је за веровати да је ........тако и било

 2020-05-31_01-06-417ijai.jpg

презадовољан Срећкиним поклоном, сећам се, приуштих јој преостале дане личног боравка на салашу угодним. при растанку поклоних јој свој зл.ланчић оковратни са срцем к'о висуљком па иако сам и каснијих леета боравио код истих рођака никад je више не сретох. фигура Пријапа пак завршила је код нашег сеоског Апотекара, као мој прилог, будућем фундусу завичајног музеја черевићког, тада у оснивању. ни њу више неугледах .....никад.

 



Komentari (24)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Vojislav Stojković Vojislav Stojković 06:13 31.05.2020

Novija verzija

nsarski nsarski 10:15 31.05.2020

Re: Japanska verzija

Beše li to ovaj baja (u japanskom izdanju)?

Черевићан Черевићан 11:53 31.05.2020

quo vadis

ili ,tragom Čudotvorca

добра душа свакој за припомоћ
-богме грешан ти си Макарије,
милосрђа препуна ти .........јаја
име мењај а у ................Окарије


Џаволак сте Ви г Stojković-у .....мис'им... у избору коментара ...ХВАЛА.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 11:56 31.05.2020

Re: Srpska verzija

@nsarski

U Vukovom “Srpskom riječniku” iz 1818.g. imenica (o kojoj je i u Čerovom postu reč) navedena je baš onako kako ju je srpski narod vekovima upotrebljavao. Naravno, reč je o imenici “kurac”. I dok za većinu drugih naroda ta imenica označava samo polni organ u srpskim psovkama “ se uvek radi o kurcu kao pravedniku, kao osvetniku, kao biču, kao nagradi i kazni, kao bogu ocu, kao univerzalnom ratniku koji može biti i milosrdan i prek. Omnipotenciju i sveobuhvatnu funkcionalnost koja mu se pri tome pripisuje možemo tretirati sa simpatijama ili zazorom, možemo je upotrebiti samosvesno ili razobručeno, možemo vileneti ili ironisati, možemo je primiti kao dar ili kao višak.” (Predrag Kostić: Indeks opsovanog, Sarajevske sveske, br. 35-36). Među psovkama zasnovanim na toj imenici neprocenjivu terapijsku vrednost ima psovka: “Boli me kurac”. Ona je aksiomatska i ne traži dokazivanje, dovoljno je samo da se setimo koliko nam je puta u stresnim situacijama pomogla. (Psovanje kao srpski brend)
Черевићан Черевићан 12:07 31.05.2020

in vivo

nego...beše li to

потесно је ...јапанско двориште
да би приказ баш ....реалан био,
јесте ТО је Радојица....... њихов
(с'нашим
би се богме ..сукобио)


г nsarski, ма беслике ...нема да има Пријаповог приказа ...фала !
maksa83 maksa83 20:58 31.05.2020

Re: Srpska verzija

Omnipotenciju i sveobuhvatnu funkcionalnost koja mu se pri tome pripisuje možemo tretirati sa simpatijama ili zazorom

To je sasvim moguće rimska zaostavština, tamo je oficijelno imao ta svojstva, dotle da je nosan okolo o svetkovinama - fascinus.
Черевићан Черевићан 23:47 31.05.2020

Пријап данас

Пријап лик из староазијскогрчке митологије

Пријап(изам) бољку ............не пожелет ником
ерекцији тога типа без лекара .....нема спаса,
са жаљењем пратим приказ првог виновника
лако му не беше с'наком буџом ....да се гласа

г maksо ХВАЛА на комјавки


solo solo 20:04 01.06.2020

Re: in vivo

с'нашим би се богме ..сукобио


Черевићан Черевићан 00:18 02.06.2020

вееелики ... и мали

гле их у сукобу

вид' калибра наших Радојица
(Јапан доле а Наш повр' њега),
мали штепa у то и несумњам
но к'о прдеж .......овога горњега


г solo.... БРАВО ....избор стиху утрефисте
loader loader 08:52 03.06.2020

Re: вееелики ... и мали


Eros ... Dobar pronalazak.

gavros gavros 11:16 31.05.2020

Sjajan sastav

kao i uvijek gos'n Sveta! Uživao sam čitajući prisjet, hvala!
Черевићан Черевићан 12:19 31.05.2020

dura lex,sed lex

kao i uvijek

дан досаде (мени) недеља је
градилиштем ..мирују машине,
чиним оно што ми преостаје
присећање немо'ш да ме мине

г gavros-у ХВАЛА на присутности!

nask nask 14:21 31.05.2020

Lepa sećanja

Черевићан Черевићан 15:02 31.05.2020

experto crede

tragom negdašnjim

ход времена богме чуда чини
некад моћно изгледом затаји,
мргудни су ...облаци живота
нека макар.....сећањима сјаји


богме г nask.....похвала за луцидан комприлог
nikvet pn nikvet pn 09:30 01.06.2020

...


Вратио се Лала кући раније. Затекне Сосу са комшијом у пози 69.

- Ију наопако!
Черевићан Черевићан 11:11 01.06.2020

ма само опуштено

Лала ..... Соса.......ију

у хаосу живота ................уопште
ком' највиже сличи ......трагедија,
трудити се треба свим живцима
да бар стварност буде комедија

г nikvet pn-у ХВАЛА да сте у ком. друштву присутном
solo solo 20:27 01.06.2020

k vaka

Черевићан Черевићан 00:40 02.06.2020

compesce mentem

или , Заводска добродошлица

вазда поздравити...........луцидна решења
јасним указом ................овде двојбе нема,
од улаза јасно ..................шта је очекиват'
Установа изричита ниш' добро Tи спрема

г solo за домишљатост у одабиру комприлога
amika amika 07:36 02.06.2020

живети са собом

то је најтежа варијанта. Већини треба друштво да би нашли себе јер постоје само у односу на друге - са њима се уклапају у своје виђење себе, а куртоазне љубазности су замена за промишљање себе и других. И тако, живимо..
Черевићан Черевићан 14:30 02.06.2020

de facto

ето како живимо

уређено друштво ...........навика је стада богме
појединац-острво .................накратко се снађе,
(међуљудске зависности .....апе га временом)
Робинзон он је ..............................у исчеку лађе


г amika захвалан на блогами присутности
loader loader 08:54 03.06.2020

Re: живети са собом


...

Čovek sebe pronalazi i u sebi i u drugima. Jedno drugo pomaže. Proces, dug, koliko i život.
Черевићан Черевићан 12:30 03.06.2020

током живота

Čovek sebe pronalazi... i u drugima

у свем' око себе
ми видимо себе,
ако не видимо
онда се на.ебе

г loader-у ХВАЛА на ком.
rodni rodni 08:44 02.06.2020

M'da!

Mislim da je već neko od blogera napomenuo (bene ili ko) da je u Engleskoj donesena uredba kojom se tokom ove epidemije zabranjuje bezbračno prcanje?
Jebote!
Черевићан Черевићан 14:06 02.06.2020

Je bote!

ili tragom Uredbe engleske

Уредба на месту богме
безбедност пре свега ,
но крадено воће маами
како ли се лишит њега

г rodni ХВАЛА на комприлогу

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana