Budućnost| Društvo| Moj grad| Politika| Život

DNEVNIK JEDNOG GRAĐANINA

Đorđe Bobić RSS / 14.07.2020. u 17:51

Izdavačka kuća ARHIPELAG objavila je knjigu DNEVNIK JEDNOG GRAĐANINA autora Djordja Bobića

Posle nekoliko knjiga u kojima je tragao za gradom i ispisivao uzroke koji su arhitekturu kroz istoriju, a ništa manje ni u savremenosti, učinili iznuđenom umetnošću, Bobić je napravio neobičnu hroniku grada u slici i reči. To nije bilo koji grad, nego prepoznatljivi Beograd, niti je to bilo koje vreme, nego upravo naše vreme u kome se Beograd menja mimo svoje urbanističke tradicije, nezavisno od arhitektonskih načela, sasvim proizvoljno u odnosu na stvarne potrebe građana. I ta hronika je, sasvim precizno govoreći, dnevnik, jer autor ne traži nikakvu spasonosnu istorijsku distancu, već neposredne, iz prve ruke, crta i beleži ono što mu se nameće kao slika grada i kao slika njegovog sadašnjeg trenutka.

Današnji građani Beograda u Bobićevim crtežima, ilustracijama i karikaturama prepoznaju svoj grad i kritičku dimenziju autorovog rada. Sutrašnji građani Beograda moći će u Bobićevoj knjizi da vide čas u kome se grad menjao ne uspevajući da se odupre urbanističkom haosu, arhitektonskim proizvoljnostima i kapitalnoj neodgovornosti. Nastajući iz dana u dan, iz nedelje u nedelju, u toku pet godina, od januara 2015. do kraja maja 2020. godine, Bobić u Dnevniku jednog građanina crta da bi pamtio i da bi ostala zabeležena slika Beograda u jednom uzburkanom vremenu, u kome fontane pevaju, a građani ćute, trgovi prestaju da budu mesto susreta i čvorište urbanog života, dok nastaju čitavi izolovani delovi grada, možda budući zabranjeni gradovi, koji seku prirodni horizont i menjaju prepoznatljivu gradsku fizionomiju Beograda.
Polazeći od „iluzije građenja grada“, Bobić potom u seriji radova, od kojih su neki više crteži, drugi više karikature, dok su treći ispunjeni energijom stripa, pokazuje kako se jedna iluzija postepeno materijalizuje, postajući razobručena razgradnja grada i neskriveni monopol nad njegovom stvarnošću.
Dnevnik jednog građanina jeste dnevnik jednog nezadovoljstva i dnevnik jednog prosvećenog građanskog stava.

Dnevnik jednog građanina oblikovao je samosvesni građanin zabrinut za svoj grad, zainteresovan za dostojanstvo i principe svoje arhitektonske profesije, uveren u dužnost građanina da učestvuje u važnim pitanjima svoje savremenosti i u vitalnim pitanjima svog grada. Pred prizorima te hronike nije uvek lako ni jednostavno, ali to jeste naša slika i to jeste Beograd naših dana.

Gojko Božović

Atačmenti

Tagovi



Komentari (8)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

solo solo 18:10 14.07.2020

,,mali oglasi,,

Черевићан Черевићан 00:12 15.07.2020

Гребена маам

ili, pred prizorima hronike

annales civitatem.....je ево
склон сам.... поздравити,
скицуозне текст пропрате
оку легле.........похвалити
Đorđe Bobić Đorđe Bobić 07:47 15.07.2020

Re: Гребена маам

g.radicevic g.radicevic 09:13 15.07.2020

...

g-dine Bobiću
na osnovu ličnog iskustva, znam da ste dobar arhitekta

zato je naslov morao biti malo....
kreativniji



opet lično



Jelica Greganović Jelica Greganović 19:53 15.07.2020

Čestitam

!
timotije timotije 15:57 16.07.2020

Re: Čestitam

Jelica Greganović
!


Očigledno ne znate da pisanje o Beogradu je najveća tuga i bes. Osim užeg područja gde nam Mafija pokazuje svoju svemoć, te zida Beograd na vodi, preokopava, raskopava "preuređuije" ulice da bi ostavila trag svoga nasilja nad arhitekturom grada. Osim što ukrašava kao jeftinu kurvu, koja se ne kupa ali se šminka,središte grada dva meseca pred Nove godine i još toliko posle, a za Mafiju je najvažnije što uzima od svake investicije 30%, kada su me bolje upućeni ispravili i rekli mi da uzima 60%. Dok sve dalje od centra grada u punom krugu oko grada u vidu prstena od 20.km. ništa se ne gradi a da se poštuje Urbanistički plan. Jedno takvo naselje nazvali ga Sicilija, a podigli su ga pripadnici državnih službi još uvek aktivni ili u penziji radeći na carini, u policiji..., gde se vozila ne mogu mimoići kroz naselje, jer su ulice uske i bez parkinga. U neka naselja mesecima se izliva kanalizacija, a da odgovorne službe ne haju na nikakve žalbe ugroženih...Itd. i tsl.
shmoo shmoo 18:32 16.07.2020

Re: Čestitam

timotije
Jelica Greganović
!


Očigledno ne znate da pisanje o Beogradu je najveća tuga i bes. Osim užeg područja gde nam Mafija pokazuje svoju svemoć, te zida Beograd na vodi, preokopava, raskopava "preuređuije" ulice da bi ostavila trag svoga nasilja nad arhitekturom grada. Osim što ukrašava kao kurvu središte grada dva meseca pred Nove godine i još toliko posle, a za Mafiju je najvažnije što uzima od svake investicije 30%, kada su me bolje upućeni ispravili i rekli mi da uzima 60%. Dok sve dalje od centra grada u punom krugu oko grada u vidu prstena od 20.km. ništa se ne gradi a da se poštuje Urbanistički plan. Jedno takvo naselje nazvali ga Sicilija, a podigli su ga pripadnici državnih službi još uvek aktivni ili u penziji radeći na carini, u policiji..., gde se vozila ne mogu mimoići kroz naselje, jer su ulice uske i bez parkinga. U neka naselja mesecima se izliva kanalizacija, a da odgovorne službe ne haju na nikakve žalbe ugroženih...Itd. i tsl.












Prikupljeno preko 30 hiljada potpisa, pomozite da dođemo do 100 hiljada

Bravo i hvala svima koji su svojim potpisom dali podršku Inicijativi za odbranu Košutnjaka! Prikupili smo preko 30 hiljada potpisa, a ovaj broj raste iz minuta u minut.

Vaša pomoć nam je preko potrebna kako bismo uspeli da sakupimo 100 hiljada potpisa i pokažemo da Beograd ne pristaje na seču i uništavanje njegovih zelenih pluća.

Molimo svakoga od vas da razgovara sa najmanje 5 prijatelja i pozove ih da potpišu Inicijativu za odbranu Košutnjaka i podele sa svojim prijateljima. Samo zajedno se možemo izboriti da sačuvamo i Košutnjak, ali i sve druge šume, parkove, zelene površine, obale, reke i druga prirodna i javna dobra.









Inicijativa za odbranu Košutnjaka (ЛИНК)




А за то време...



обустављају се нови јавни увиди у планска документа и јавне седнице док се епидемиолошка ситуација не стави под контролу.





Обустављају се нови јавни увиди у планска документа (ЛИНК)





И тако...





Đorđe Bobić Đorđe Bobić 13:39 17.07.2020

Re: Čestitam

Poštovana Gospođo Greganović, hvala, puno mi znači Vaša čestitka ...

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana