Društvo| Istorija| Kultura| Moj grad| Umetnost

Fali malo ... još potkrovlje ... pa nebo da se dotakne

Đorđe Bobić RSS / 21.08.2020. u 08:17

Atačmenti



Komentari (432)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

solo solo 10:50 21.08.2020

Ah ti umetnici i po koji ,,arhitekta,,


Marković pozvao Kusturicu da se ogradi od izbora spomenika Stefanu Nemanji

Reditelj Goran Marković pozvao je danas kolegu Emira Kusturicu, člana žirija za izbor spomenika Stefanu Nemanji na Savskom trgu, da kaže šta je na tom projektu dobro, lepo i značajno ili da se od njega ogradi, ako nije glasao „za” usvojeno rešenje.

U tekstu „Pismo srpskom prijatelju”, objavljenom na sajtu Peščanika, Marković, koji Kusturicu oslovljava sa „dragi Emire”, ukazuje da je prihvaćenim rešenjem „verovatno zauvek unakažen grad” u kome je rođen i u kojem živi.

„Kada si već, s pravom velikog umetnika, preuzeo odgovornost da sudiš šta je lepo a šta nije, važno je da objasniš zašto je jedan značajni vajar, član tvog žirija, u znak protesta otišao iz vaše družine i kako je presudu o nakaznoj skalameriji koja će zauvek ružiti Beograd doneo Nikola Selaković, čija je jedina kvalifikacija to što je Vučićev rob”, objašnjava Marković.

Njemu nije jasno kako se Kusturica nije „zgrozio nad tom gomilom besmisleno izlivenog gvožđa” u visini od 23 metra i zašto i sam nije pobegao iz žirija koji će tu „hrpu neukusa dovući do bivše železničke stanice”.

„I sam znaš da je svaka diktatura sklona takvoj vrsti pritiska na malog čoveka”, piše Marković, pozivajući se na stotine „primera megalomanske potrebe da se podizanjem spomenika zabeleži prisustvo diktatorskih pojava u vremenu koje neumitno briše njihovu beznačajnost”.

„Ali ovaj poslednji, na budućem Savskom trgu, ima još jednu osobinu – ta skulptura je smešna”, ocenio je Marković, koji smatra da Stefan Nemanja nije zaslužio da ga Goran Vesić „izloži podsmehu i preziru”.

Prema Markovićevom stavu, Vesić je na sebe uzeo ulogu, ne samo da realizuje, nego i objasni „smisao te bezvredne gomiletine železa koja će štrčati ispred jedne vredne i stilski zanimljive građevine kakva je bivša Glavna železnička stanica Beograda, naseobine koja je posle nekoliko milenijuma postojanja počela da nestaje u poplavi kiča”.

„Emire, prijatelju, bar se ogradi od ove katastrofe. Ja sam siguran da ti se ne sviđa ono što ste izabrali ali, ako ništa drugo, bar to reci, jasno i glasno. Inače, gde će ti duša…”, napisao je Marković.

„Nije potrebno urbanističkim promašajima, arhitektonskim neukusom i spomeničkim šundom služiti prostaka na vlasti, koji će ionako uskoro otići. Ne u istoriju, već u zaborav”, uveren je Marković.



Oglasio se Kusturica nakon prozivki zbog Stefana Nemanje: Marković je bezbožnik, a spominje dušu


Reditelj Emir Kusturica poslao je pismo Goranu Markoviću, koji ga je prozivao, a zatim pozvao da prikaže svoje mišljenje o spomeniku Stefana Nemanje. Pismo prenosimo u celosti:

“Dragi Gorane Srbine,

Ne znam sa kojim spomenikom Stefana Nemanje si uporedio ovaj koji ti se ne sviđa. Verujem da ti znaš i ako je tako, molim te da mi javiš. Kada bih ja znao da postoji skulptura praocu Srbije u posljednjih osamsto godina, rekao bih ti lično. Sigurno ti ne bih javljao preko Peščanika. Ima hiljadu načina da se povežu poznanici sa filmskih festivala i sa rekreativnih utakmica u fudbalu koje su odigrane za vrijeme mog služenja vojnog roka u Beogradu kada ti je Petar Božović udelio snažan kompliment nazivajući te kraljicom tela. Bilo bi neukusno kada bih ja tebe na javnom mjestu uputio na mnogo manje odricanje od onog na koje ti mene teraš”, napisao je Kusturica i dodao:

“Tražiš da se moralno distanciram ne samo od spomenika imenjaku Nemanji, nego i od autora koji je u Njujorku postavio spomenik Lenonu, u Moskvi ruskom caru, i da ne nabrajam sve ukrase koje je ruski umjetnik i akademik Aleksandar Rukavišnjikov rasuo po svijetu. Kada bih bio prisiljen da te javno prozovem da nešto menjaš, insistirao bih da se odrekneš borbe protiv “malignog Ruskog uticaja” (ovo je samo jedna u nizu akcija u kojima ti učestvuješ od devedesetih otkad djeluješ na sceni dostavljanja i prijavljivanja svog naroda zapadnom hegemonu i sada si se okrenuo protiv mene ). Umesto toga, recimo, pozivam te da izoštriš smisao za stradanje hrišćana na Kosovu i Metohiji ili u Crnoj Gori? Ne samo zbog hrišćanske kulture nego i tvoje sekularne građanske politike kojom se, za razliku od mene, baviš, a ne znaš da ona ne postoji bez istorije koju je upravo Stefan Nemanja, imenjak, započeo na Balkanu”, dodao je režiser.

“Nije dobro, Gorane Srbine, kada bezbožnik spominje dušu, tako da tvoje pitanje “gde će mi duša” ako se ne ogradim od odluke žirija koja će, navodno, uništiti Beograd, nije samo proizvoljnost filmadžije čije su stvaralačke bisage presušile, između ostalog izbegavajući godinama političku dimenziju u tvojim filmovima i verovanju da je ta delatnost samo zabava. Sada je politika postala tvoja sudbina rođena u “užasu praznine” tvog filmskog žanra. Posle svega brineš za moju dušu? Ti i ja se ne razlikujemo samo u brizi i nebrizi prema hrišćanima Kosova i Crne Gore, razumjevanju politike i istorije. Sumnjam da ti veruješ u večnost duše kao ja, jer da je obrnuto ne bi mogao da praviš film o Bernar-Anri Leviju, psu rata, čovjeku koji gde god se pojavio u vijetnamki prijatne kafa boje, tu je počinjao rat. On je služio kao prethodnica pljačkaškim pohodima Obame, Klintonovih, Sarkozija! Đe ti se potopila duša, zemljače. Čovek koji napravi film o Bernaru Leviju gubi licencu javnog delatnika i nikome nema pravo da kroji moralne norme, a kamoli da se interesuje za sudbinu nečije duše i brine o njenom kretanju. Dakle, tvoj vapaj za mojom dušom, bio je priznanje praznine u kojoj živi jedan bezdušni tip”, napisao je Kusturica i dodao:

“Razumeo sam da si tada bio dekintiran, pa te moralno posrnuće odvelo repatom vampiru Leviju i da si napravio film zbog kog si zabetonirao vlastiti duh u blato nezadovoljstva i lošeg starenja, a ono malo duše koju si davno izvrtio u svojim filmićima, procurilo je kroz prazne džepove i sada zvecka kroz sitniš koji si dobio zauzvrat od francuskog ratnohuškača. Vidio sam tvoje lice na Jutjubu kada je ovaj filosofski kepec u Beogradu popio tortu u facu i nije ti bilo drago, ali na tvom licu nije bilo sažaljenja prema investitoru. Nisi se ti nikada do kraja poistovjećivao sa idejama, a za taj film vjerovatno ni lova ni nije bila velika!”, zaključio je režiser.


Izvor: Novosti




Za Tasudebelog.
,,Nemanja,, pomirenja. Srbija se pomirit nemere.
shmoo shmoo 00:29 22.08.2020

Re: Ah ti umetnici i po koji ,,arhitekta,,

solo


Za Tasudebelog.
,,Nemanja,, pomirenja. Srbija se pomirit nemere.



Зар није исто овако било и за онај јарбол?

Дежа ви?

(Не, ви сте Соло, не знам ко је Дежа? Неки мађарски ватерполиста?)

Докле, бре, више те репризе Бољег живота и Срећних људи?

Дајте, бре, нешто ново!

О естетској страни у овом конкретном случају споменика Немањи не бих јер заиста немам никакав осећај за простор (у естетском смислу, зато сада седим и пишем ово међу саксијама на прозору где сам угурао свој радни сто, па ме цело вече мушкатла голица по увету; срећом те не гајимо кактусе).

А не умем ни да замислим како ће изгледати када буде постављен тај споменик Немањи. (Ако буде постављен, ако не буде као и са оним јарболом.)


А тек о овом пијачарењу преко медија ове двојице чије филмско стваралаштво обожавам (и једног и другог), не бих. Хтео бих да памтим само њихове филмове, не и ово дописивање преко медија.

Знаменкасто је, да тако кажем, да је један свој текст окачио на Пешчанику, а други ваљда писао Новостима? Је л' да?


Има ли овде неке Треће Србије, мајка му стара, или смо судбином проклети да живимо до краја света и века између ове две Србије отрцане и изанђане од силне (зло)употребе?

























Las Golondrinas

A donde irá
veloz y fatigada
la golondrina
que de aquí se va
por si en el viento
se hallara extraviada
buscando abrigo
y no lo encontrara.

Junto a mi lecho
le pondré su nido
en donde pueda
la estación pasar
también yo estoy
en la región perdido
O Cielo Santo!
y sin poder volar.

Deje también
mi patria idolatrada
esa mansión
que me miró nacer
mi vida es hoy
errante y angustida
y ya no puedo
a mi mansión volver.

Ave querida
amada peregrina
mi corazón
al tuyo acercare
voy recordando
tierna golondrina
recordare
mi patria y llorare.




The Swallow

Where can it go
rushed and fatigued
the swallow
passing by
tossed by the wind
looking so lost
with nowhere to hide.

By my bed
I'll put your nest
until the season passes.
I too, O heaven!
am lost in this place
unable to fly.

Leave, too
my beloved homeland,
that home
that saw my birth.
My life today
is wandering, anguished.
I cannot
return home.

Dearest bird
beloved pilgrim,
my heart
nigh to yours;
remember
tender swallow,
remember
my homeland and cry.








solo solo 00:47 22.08.2020

Re: Ah ti umetnici i po koji ,,arhitekta,,

Докле, бре, више те репризе Бољег живота и Срећних људи?


Pa nije da nije. Sad se reprizira selo gori a baba - znaš već.
Ima pomaka.
solo solo 00:53 22.08.2020

Re: E' pericoloso sporgersi

О естетској страни у овом конкретном случају споменика Немањи не бих јер заиста немам никакав осећај за простор (у естетском смислу, зато сада седим и пишем ово међу саксијама на прозору где сам угурао свој радни сто, па ме цело вече мушкатла голица по увету; срећом те не гајимо кактусе).




I naravno muzička podloga za muškatle.

solo solo 00:55 22.08.2020

Re: Ah ti umetnici i po koji ,,arhitekta,,

или смо судбином проклети да живимо до краја света и века између ове две Србије отрцане и изанђане од силне (зло)употребе?


Pa valjda ti je već jasno da - da.
Čemu onda ovo kurobecanje?

Nego jel istina da samo u srpskom jeziku ima prošlo-sadašnje vreme?
shmoo shmoo 01:06 22.08.2020

Re: Ah ti umetnici i po koji ,,arhitekta,,

solo
Докле, бре, више те репризе Бољег живота и Срећних људи?


Pa nije da nije. Sad se reprizira selo gori a baba - znaš već.
Ima pomaka.




Има, има, није да неима!

Јес, јес, у праву си, целокупан опус Радоша Бајића.

После ће вероватно да иде и она његова о гибаници из које мас' цури низ браду коврџаву док дуња трули у фи(ј)оци.

Срећом, те се Радош није дочепао да снима и серију о Немањићима.

То је већ неко други пре њега зас... Пардон, снимио.

А за то време на другом и трећем програму целокупни опуси Акира Куросаве и Ањес Варде.






Није ЛошО, није ЛошО... У просеку. ( "Шта је Рамбо, шта ме зовеш?" )





shmoo shmoo 01:21 22.08.2020

Re: Ah ti umetnici i po koji ,,arhitekta,,

solo
или смо судбином проклети да живимо до краја света и века између ове две Србије отрцане и изанђане од силне (зло)употребе?


Pa valjda ti je već jasno da - da.
Čemu onda ovo kurobecanje?




Јер смо за куробецање рођени и створени!


Nego jel istina da samo u srpskom jeziku ima prošlo-sadašnje vreme?



Јесте. А тренутно радимо на конструисању будућег времена које ће бит' компатибилно са тим прошлим-садашњим.


Зато се ја не бих бавио неким бившим редитељима са пресахнулом креативношћу и инспирацијом који очајнички траже неке грантодавце за своје пројекте које, и то да кажемо, и немају него се само пензионерски фолирају да нешто шатро раде и привлаче рефлекторе на себе (то умеју) препуцавајући се јавно око споменика Немањи.

Боље да се бавимо неким будућим редитељима.


Balsa Djogo


Dragi prijatelji, borci sa Košara, pripadnici 53. Granicnog bataljona i ostalih jedinica (znate vi koji ste), oficiri policije i vojske, glumci i svi ostali moji saradnici u ekipi, 23. jula dvojica mojih producenata Nemanja Micic i Vladan Andjelkovic su prekinuli na par dana snimanja filma i TV serije Košare dok ne pojacaju po njihovim recima ekipu. Pojacanja su u narednim danima stigla i nastavili smo sa radom ali je u isto vreme stigao njihov ultimativni zahtev meni da promenim scenario i da ga ucinim u toj meri "lakšim" da moze da se snime i film i serija za 4,5 dana po epizodi što svi u našem poslu znaju da je tempo rada brži nego na sitkomu u studiju.
Ova tema prosto ne sme da se snimi na takav način jer je to sramota i nece doneti nikakav rezultat. To nikome nije u interesu.
Da ne bude zabune i Ministri i Ministarstva Vojske i Policije, Generalštab naše vojske i Uprava za Vanredne situacije MUP- a Srbije dali su nam sve besplatno i pomogli nam zaista bratski. Svaki čovek medju njima je znao koliko je ovo važno i kolika je nasa zajednicka odgovornost. Isto tako je sa Filmskim centrom i svima tamo od njegovog Direktora do Predsednice Upravnog odbora. Dali su sve od sebe prvo da nam pomognu, daju svu podrsku,i za to im hvala u ime ovog posla. Neki su pokusali i da ubede dvojicu momaka koji su umislili da su drzava, sila i da oni odlucuju u njeno ime da se urazume. Nisu vredele ni moje iskrene molbe da shvate da smo svi mi "drzavni sluzbenici" i da ovo nisu njihove pare nego drzavne a oni samo treba da ih potrose na posao a ne na nesto drugo. Necu ja da gledam ni u čiji dzep i ne zanima me ali znam da smo od drzave dobili dovoljno da snimimo dva ovakva projekta, a ne neku besmislicu. Bice vremena da kazem i koliko. Mi smo snimili 32 dobra minuta za 8 dana, izmedju ostalog jednu veliku akcionu scenu, izmontirali ih i pokazali.I ako budem prinudjen ja cu ih pokazati . Ja sam ponosan na sve koji su u tome ucestvovali I pored svih organizacionih nevolja. Ja znam svoj posao i cela ekipa moze da svedoci kako sam se borio i izborio sa svakim propustom koji su drugi napravili tih dana. A bilo ih je i za njih su najvise odgovorni moji producenti. Nismo prvi ni poslednji koji su malo i ostali iza plana ali to je toliko normalno na pocetku i desava se stalno u nasem poslu. Pa niko ne zaustavlja snimanja, menja reditelja, celu ekipu, scenario i glumce. Nas scenario su citali svi u ministarstvima, komisije, glumci i borci sa Kosara i svi su stali iza njega. Svideo im se jer je ličan i nikome ne drzi lekcije ili arbitrira o nesreci ljudi koji su branili svoju zemlju. I ne damo ga nekima koji o tome ni priblizno ne misle kao mi. Bice vremena da objasnim i kako je do saradnje sa njima uopste doslo. Ali ko moze da pretpostavi da ce nekome pasti na pamet da se ne ponasa casno na filmu Kosare. I nece ni moci. Kad su ti namere ciste i zadatak jasan iza tebe je uvek sila i ja znam da je imam iza sebe. Imam vas heroje o kojima ovo snimam, imam glumce, imam ekipu pravih drugara i javnost, sve cestite ljude i ne dam posle godinu dana da nas neko pretnjama ugusi u tisini. Ovo je nase i izboricemo se za njega. Probao sam sve da se nasi neprijatelji ovome ne raduju, a bilo ih je dosta, ali mora izgleda da se borimo i radimo vise od drugih da bi i o nama nesto progovorili. Zato do pobede. Radimo



ЛИНК



P. Vasiljević: Ko je rešio da osramoti bitku na Košarama

Mora li sve u Srbiji da se osramoti, ukalja, unizi. Mora li na sve da se baci senka i od svega da se napravi mizerija i beda. Čime su zaslužile žrtve Bitke na Košarama i njihove porodice da se i ta tema pretvori u primitivno jeftinu šibicarsku igru u javnosti.

...

Autoriteti koji imaju poluge moći i koji su obezbedili i novac za film, istog trenutka moraju da pronađu rešenje da preseku užasno spletkarenje i natezanje i da se snimanje filma nastavi. Inače će i sami snositi odgovornost za blamantnu i nedostojnu mrlju na istorijskoj bici.







solo solo 08:29 22.08.2020

Re: Ah ti umetnici i po koji ,,arhitekta,,

А не умем ни да замислим како ће изгледати када буде постављен тај споменик Немањи. (Ако буде постављен, ако не буде као и са оним јарболом.)


Stoli te bojko svakako se neće videti sa Banovog brda a i šta ćeš da radiš u gradu kad sve imaš tu u okruženju.

Има ли овде неке Треће Србије, мајка му стара, или смо судбином проклети да живимо до краја света и века између ове две Србије отрцане и изанђане од силне (зло)употребе?


Bilo bi previše.

Kad bolje razmisliš prava većinska Srbija je ona koja je dobila većinu na izborima. Tu priču o drugoj Srbiji guraju nezadovoljni gubitnici.
shmoo shmoo 08:39 22.08.2020

Re: Solo (EDIT)







shmoo shmoo 09:03 22.08.2020

Re: Ah ti umetnici i po koji ,,arhitekta,,

solo

Stoli te bojko svakako se neće videti sa Banovog brda a i šta ćeš da radiš u gradu kad sve imaš tu u okruženju.



Да, у праву си. Све ми је на дохват руке.

(Сам себи све више личим на оне црнце у социјалним становима у Њујорку што и не знају да је Њујорк на обали океана.)

Када су се кева и ћале пре четврт века уселили овде где ја данас живим (пошто су се баба и деда упокојили, мењали смо њихов стан испод Бајлонијеве пијаце за овај на Брду), са прозора сам могао да гледам трке на Хиподрому, а у даљини сам видео звоник Саборне цркве.

Данас, после многобројних бобића, фолића, стојчића, васовића, ђиласа, па михаиловића, ђинђића, човића и још много пре њих неких веселих једнопартијских пешића, ковачевића, богдановића, унковића, муштикли и сличних, једном речју после свих тих многобројних весића међ' Сербљима који исиловаше овај Београд онако на редаљку, к'о неку курву од 20 евра, (ЛИНК)

ја са мог прозора свако вече гледам у новосаграђеној згради преко пута моје зграде, нема ни 20 метара праве ваздушне линије, две студенткиње како се премењувају и спремају за ноћни провод.

Тако да не знам да ли је ово та светла будућност која ми је обећавана откако сам се родио, некакав београдски џенет са хуријама ( "али сачекај само да наши дођу на власт" ), или је то неки ток ствари у животу који је сасвим природан и нормалан.

Оно јес да више не видим звоник Саборне цркве, али није ни ово са студенткињама лош целовечерњи програм.

Тако да после свега, друже, што сам видео у овом мом граду у којем сам рођен и читав живот живим у њему



Kad bolje razmisliš prava većinska Srbija je ona koja je dobila većinu na izborima. Tu priču o drugoj Srbiji guraju nezadovoljni gubitnici.




могу само да ти кажем да ми се здраво јебе и за ту "праву већинску Србију" и за те незадовољне губитнике.


О свима њима ће већ историја дати свој суд када им потомци буду пљували по гробовима, што рекоше у једном домаћем филму.


"А мудрост је када све знаш, али се више не нервираш", зар не?





solo solo 11:49 22.08.2020

Re: Ah ti umetnici i po koji ,,arhitekta,,

могу само да ти кажем да ми се здраво јебе и за ту "праву већинску Србију" и за те незадовољне губитнике.


a kako se tek njima jebe za ostale i za sud istorije.
Pa ovo neki opasni hebarnik.
shmoo shmoo 12:23 22.08.2020

Re: Ah ti umetnici i po koji ,,arhitekta,,

solo
могу само да ти кажем да ми се здраво јебе и за ту "праву већинску Србију" и за те незадовољне губитнике.


a kako se tek njima jebe za ostale i za sud istorije.
Pa ovo neki opasni hebarnik.



Само напред, нека им се хебе.

Па смо онда барем ту једнаки.

А онда је и то нека социјална правда, мајку му. Тај свеопшти хебарник.

Њима се јебе за све остале и за суд историје, нама се јебе за њих и њихове булшите.

И мир у кући.



П.С. - Само, нисам баш убеђен да је њима свеједно када се нама хебе за њих.

Дочим се нама баш може да нам се хебе за њих.

Иначе не би ломили намештај по својим кабинетима зато што им на изборе није изашло оних потребних 50% и упорно се трудили преко медија да што више људи у овој Србији увуку у та своја срања и просеравања.

Ал' им нешто не иде, слаб је одзив на тај њихов медијски зов.

А? Шта ти мислиш, батице, томе?





solo solo 12:31 22.08.2020

Re: Ah ti umetnici i po koji ,,arhitekta,,

И мир у кући.


A šta sa nemirom na blogu?
shmoo shmoo 12:34 22.08.2020

Re: Ah ti umetnici i po koji ,,arhitekta,,

solo
И мир у кући.


A šta sa nemirom na blogu?



Извини, додадох горе...

Какав немир на Блогу?

Ти видиш овде неки немир?


EDIT: Ја га не видим. Тај немир не видим.

Вероватно зато што се немир десетак, максимум двадесетак, људи заиста тешко уочава и препознаје у маси од 6-7 милиона.


solo solo 12:50 22.08.2020

Re: Ah ti umetnici i po koji ,,arhitekta,,

Иначе не би ломили намештај по својим кабинетима зато што им на изборе није изашло оних потребних 50% и упорно се трудили преко медија да што више људи у овој Србији преко медија увуку у та своја срања и просеравања.

Ал' им нешто не иде, слаб је одзив на тај њихов медијски зов.

А? Шта ти мислиш, батице, томе?


Trnovit je put do zvezda, nema džabe ni kod babe.

A da im ne ide - ne ide Zato nama ide pa nam bulja zemlju ne dohvaća.

Nego oćemo li na otvaranje spomenika? Red bi biJo. Da demonstriramo toleranciju i da reanimiramo komšiji kravu (koju je Bobić zdušno izbrisao - nešto mu se ne uklapa u koncept.)
solo solo 12:55 22.08.2020

Re: Ah ti umetnici i po koji ,,arhitekta,,

Вероватно зато што се немир десетак, максимум двадесетак, људи заиста тешко уочава и препознаје у маси од 6-7 милиона.




Zvali su ga Tasa stršljen. Izleti iz muškatli pa ga zavali u trku.
solo solo 12:58 22.08.2020

Re: Ah ti umetnici i po koji ,,arhitekta,,

EDIT: Ја га не видим. Тај немир не видим.


Pa kad si nevidljiv, kako da vidiš.
shmoo shmoo 13:02 22.08.2020

Re: Ah ti umetnici i po koji ,,arhitekta,,

solo



Него, друже, кад смо већ код тих њихових срања и просеравања (тако оштро "подељених" на Прву и Другу Србију), пази ово?



Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije upozorila je da na osnovu uputstava koje je predložilo Ministarstvo prosvete, nije moguće organizovati rad u školama od 1. septembra i napraviti raspored.(ЛИНК)




Ceo ansambl je dobio zadatak do sitnih crevaca, šta rade i psiholog i pedagog, bibliotekar, sve je u funkciji da se ovo sprovede kako valja”, sve će biti "pod konac.(ЛИНК)



А јуче сам добио допис Завода за унапређење образовања и васпитања поводом једног обавезног за све наставнике стручног усавршавања:



Обука траје 3 недеље а затим следи израда домаћег задатака. Домаћи задатак обухвата примену наученог кроз индивидуални рад у практичним условима. Практичан рад/задатак је потребно урадити након нормализације наставног процеса, тј. повратка на стандардан начин рада у школама од септембра 2020. године.



Ансамбл, а?











Извини, друже, али у таквој ситуацији ми је пијачарско препуцавање преко медија Горана Марковића и Кустурице око споменика Стефану Немањи понајпре за оне забавне странице у новинама. Тамо међу хороскопима, писмима читалаца рубрици "Драга Савета", малим занимљивостима са свих меридијана и слично.


Што би ти рекао, "Животињско царство" док Цане Партибрејкер то назива "Сиротињско царство".




shmoo shmoo 13:04 22.08.2020

Re: Ah ti umetnici i po koji ,,arhitekta,,

solo
EDIT: Ја га не видим. Тај немир не видим.


Pa kad si nevidljiv, kako da vidiš.



И такав ћу и остати, невидљив.

Јербо боље и да не видим тај и такав немир.




mariopan mariopan 13:15 22.08.2020

Re: Ah ti umetnici i po koji ,,arhitekta,,

Обука траје 3 недеље а затим следи израда домаћег задатака. Домаћи задатак обухвата примену наученог кроз индивидуални рад у практичним условима. Практичан рад/задатак је потребно урадити након нормализације наставног процеса, тј. повратка на стандардан начин рада у школама од септембра 2020. године.



Šta hoćeš, sve vam je objasnio.
solo solo 13:28 22.08.2020

Re: perači šajbe

Извини, друже, али у таквој ситуацији ми је пијачарско препуцавање преко медија Горана Марковића и Кустурице око споменика Стефану Немањи за оне забавне стране у новинама. Тамо међу хороскопима, писмима читалаца рубрици "Драга Савета", малим занимљивостима са свих меридијана и слично.


Suviše si ozbiljno shvatio ovu igranku u tvojoj struci. Misliš da nekoga zanimaju školstvo i obrazovanje. Nije to predviđeno za ove prostore. Moglo je kod druga Tite da se malo eksperimentiše. Oni koji su predviđeni za školovanje uče u Briselu,Londonu i šire. Sitnija boranija za domaću upotrebu Megatrend baby.





angie01 angie01 13:38 22.08.2020

Re: Ah ti umetnici i po koji ,,arhitekta,,

taso, je l si video ovo,



brrrrrr....
shmoo shmoo 13:45 22.08.2020

Re: Ah ti umetnici i po koji ,,arhitekta,,

solo
Вероватно зато што се немир десетак, максимум двадесетак, људи заиста тешко уочава и препознаје у маси од 6-7 милиона.




Zvali su ga Tasa stršljen. Izleti iz muškatli pa ga zavali u trku.



Ма какав стршљен, није ми намера била да било кога убодем тим исказом. Само реално сагледавам тренутну ситуацију.


shmoo shmoo 13:46 22.08.2020

Re: Ah ti umetnici i po koji ,,arhitekta,,

mariopan
Обука траје 3 недеље а затим следи израда домаћег задатака. Домаћи задатак обухвата примену наученог кроз индивидуални рад у практичним условима. Практичан рад/задатак је потребно урадити након нормализације наставног процеса, тј. повратка на стандардан начин рада у школама од септембра 2020. године.



Šta hoćeš, sve vam je objasnio.



"Повратак на стандардни начин рада."


Одувек сам се питао у ком то свету живе ти људи. Сасвим сигурно не у истом овом у којем живим ја.


shmoo shmoo 13:49 22.08.2020

Re: perači šajbe

solo
Извини, друже, али у таквој ситуацији ми је пијачарско препуцавање преко медија Горана Марковића и Кустурице око споменика Стефану Немањи за оне забавне стране у новинама. Тамо међу хороскопима, писмима читалаца рубрици "Драга Савета", малим занимљивостима са свих меридијана и слично.


Suviše si ozbiljno shvatio ovu igranku u tvojoj struci. Misliš da nekoga zanimaju školstvo i obrazovanje. Nije to predviđeno za ove prostore. Moglo je kod druga Tite da se malo eksperimentiše. Oni koji su predviđeni za školovanje uče u Briselu,Londonu i šire. Sitnija boranija za domaću upotrebu Megatrend baby.



Ако престанем да схватам озбиљно, онда мио место више неће бити ту где јесте. Нити ми је место било ту претходних 30 година. Онда нијхе требало на том месту ни да почињем.

А ја тако не могу. Да и даље радим то што сам радио 30 година и да при томе мислим да ми ту није место нити да је икада било.

Јбг.

solo solo 13:56 22.08.2020

Re: perači šajbe

Ако престанем да схватам озбиљно, онда мио место више неће бити ту где јесте. Нити ми је место било ту претходних 30 година. Онда нијхе требало на том месту ни да почињем.

А ја тако не могу. Да и даље радим то што сам радио 30 година и да при томе мислим да ми ту није место нити да је икада било.


https://www.youtube.com/watch?v=AcKUsih57wY

shmoo shmoo 14:05 22.08.2020

Re: Ah ti umetnici i po koji ,,arhitekta,,

angie01
taso, je l si video ovo,



brrrrrr....



Јбт, Анђо!!!


Па мене би првог као ђака избацили из овакве школе јер би се код учитеља на монитору видело да стално замишљам моју бившу наставницу музичког лагано одевену уместо да радим задати задатак!


Сунце му жарко!

Никада не бих могао да се обратим деци која држе ово чудо на глави.


А смејао сам се пре десетак година мом Куму који је из све снаге пљувао по Кинезима који су тада почели да пристижу код њега с врећама пуним лове и да купују некретнине по Ванкуверу.

Сада му је Кинез шеф. (Тј. има шефицу. Када ми је показао њену слику... Брррр, што ти кажеш.)


Не, људи , ја се стварно плашим тих Кинеза. Најозбиљније. Не зезам се...





mariopan mariopan 17:35 22.08.2020

Re: Ah ti umetnici i po koji ,,arhitekta,,

shmoo
mariopan
Обука траје 3 недеље а затим следи израда домаћег задатака. Домаћи задатак обухвата примену наученог кроз индивидуални рад у практичним условима. Практичан рад/задатак је потребно урадити након нормализације наставног процеса, тј. повратка на стандардан начин рада у школама од септембра 2020. године.



Šta hoćeš, sve vam je objasnio.



"Повратак на стандардни начин рада."


Одувек сам се питао у ком то свету живе ти људи. Сасвим сигурно не у истом овом у којем живим ја.




Ni ja, hvala Bogu, ne živim u tom svetu.

Moja mlada rođaka koja ima decu školskog uzrasta izrazila je sumnju da sadašnje "popuštanje mera" dolazi stoga što oni stvarno ne znaju šta će sa decom i školom, ustvari ne znaju ništa i zato se "kriva" hitno ispravlja, evo samo što se nije ispravila, a ako se opet "iskrivi" biće krivi roditelji i nastavnici, i deca koja "ne paze" po prirodi stvari.

Zamišljam kako neko iz tog "štaba" maljem mlati onu "krivu" da bude sigurno ispravljena do polaska dece u školu, jer koliko juče "situacija je bila veoma ozbiljna", a ako je, opet njima, verovati, za ovako kratko vreme ne znam čime su je ispravili da sad nije opasno pa eto deca mogu u škole?

highshalfbooze highshalfbooze 21:59 22.08.2020

Re: Ah ti umetnici i po koji ,,arhitekta,,

Оно јес да више не видим звоник Саборне цркве, али није ни ово са студенткињама лош целовечерњи програм.


shmoo shmoo 23:23 22.08.2020

Re: Ah ti umetnici i po koji ,,arhitekta,,

highshalfbooze
Оно јес да више не видим звоник Саборне цркве, али није ни ово са студенткињама лош целовечерњи програм.

Rear Window



Ц, јок. Стрит виндоу. Али улица са узаним коловозом. Нарочито у августу када се студенткиње често премењувају поред отворених прозора.

Размишљам да започнем бизнис... Изнајмљивање погледа. Да искористим док су студенткиње још увек ту.

Па семенке и пиво, па седећа трибина дупло скупља од стајаће трибине... Деца и војници 30% попуста... Пензионерима на почек... Авансна продаја карата са попустом за чланове клуба...






mariopan mariopan 10:52 21.08.2020

..

Ovi SNSovci nenormalno mrze Beograd.

Bićemo svetska atrakcija za podsmeh i ruganje.

Rekla bih da dimenzijama spomenika stranka na vlasti i njene sluge leče svoje komplekse. Sve što im fali a toga je izgleda mnogo, oličeno je u veličini spomenika. Nije ovo spomenik istorijskoj ličnosti, ovo je spomenik samom sebi i svojoj ludoj vladavini, vlasti koje ne može da se zasiti.

Pa kad već ne mogu večito da vladaju onda bar da zauvek unakaze Beograd i ostave za istoriju trag svog ludila?
solo solo 11:01 21.08.2020

Re: ..

Rekla bih da dimenzijama spomenika stranka na vlasti i njene sluge leče svoje komplekse. Sve što im fali a toga je izgleda mnogo, oličeno je u veličini spomenika. Nije ovo spomenik istorijskoj ličnosti, ovo je spomenik samom sebi i svojoj ludoj vladavini, vlasti koje ne može da se zasiti.

Pa kad već ne mogu večito da vladaju onda bar da zauvek unakaze Beograd i ostave za istoriju trag svog ludila?


?
Dokle ide ta ostrašćenost.




Da komšiji...


mariopan mariopan 11:09 21.08.2020

Re: ..

Da, solo, taj spomenik stoji baš tamo gde svojom velicinom odgovara da stoji, gde jedino i može da stoji. Nije u gradu niti na nekom trgu.

Savski trg ne može da podnese spomenik ove veličine.

Nađi mi primer, osim Skoplja, gde se na malom trgu nalazi spomenik kome lice možeš da vidiš samo sa Avale ili Novog Beograda?

Čemu on onda služi?

Predskazujem da će čim ova vlast padne taj spomenik njihovom ludilu biti izmešten na neku planinu, negde gde će moći da se sagleda ceo, a to se može samo izdaleka.
solo solo 11:15 21.08.2020

Re: ..

Savski trg ne može da podnese spomenik ove veličine.


Misliš da će da potone?

Predskazujem da će čim ova vlast padne taj spomenik njihovom ludilu biti izmešten na neku planinu, negde gde će moći da se sagleda ceo, a to se može samo izdaleka.


Pa kad menjaju imena ulica mogu da šetaju i Nemanju. Eto zabave između dva rijalitija.

Predskazujem da će čim ova vlast padne taj spomenik njihovom ludilu biti izmešten na neku planinu,


Tvoj optimizam pleni.
nsarski nsarski 11:22 21.08.2020

Re: ..

solo
Rekla bih da dimenzijama spomenika stranka na vlasti i njene sluge leče svoje komplekse. Sve što im fali a toga je izgleda mnogo, oličeno je u veličini spomenika. Nije ovo spomenik istorijskoj ličnosti, ovo je spomenik samom sebi i svojoj ludoj vladavini, vlasti koje ne može da se zasiti.

Pa kad već ne mogu večito da vladaju onda bar da zauvek unakaze Beograd i ostave za istoriju trag svog ludila?


?
Dokle ide ta ostrašćenost.




Da komšiji...




Jebiga i ovaj Isus, zaštitnik Ria je visok 38m. Ali, brate, postavljen je na takvom mestu gde je ta visina primerena. Nemanja će biti na plavnom području.



U to ime - Beogradski mali pijac ...potopila Sava.


solo solo 11:24 21.08.2020

Re: ..

Jebiga i ovaj Isus, zaštitnik Ria je visok 38m. Ali, brate, postavljen je na takvom mestu gde je ta visina primerena. Nemanja će biti na plavnom području.


Definiši primerenost.

Kad već gubimo vreme.

Nemanja će biti na plavnom području.


Pa zato je toliki da ne poplavi ceo.

Vidiš da su na sve mislili.
mariopan mariopan 11:42 21.08.2020

Re: ..

Tvoj optimizam pleni.

solo solo 12:20 21.08.2020

Re: ..

Pa kad već ne mogu večito da vladaju onda bar da zauvek unakaze Beograd i ostave za istoriju trag svog ludila?


Što ih ne sprečava da zdušno iz bloga u blog kritikuju tuđe ludilo.
Pacijenti se igraju doktora.
Gde su doktori i zašto ćute?

Otkriću ti tajnu.
Doktori su u skafanderima na +35C i po 2 litra znoja u čizmama skuvani ko deverike savske. Čupaju šta se iščupati može baveći se realnim životom.

Ah ti umetnici i po koji arhitekta.

Jedan mali prigodni haiku za kraj:

Režiseri, ne seri !
solo solo 12:34 21.08.2020

Re: ..

Nađi mi primer, osim Skoplja, gde se na malom trgu nalazi spomenik kome lice možeš da vidiš samo sa Avale ili Novog Beograda?


Ako mu lice vidiš sa Avale sa Novog Beograda možeš da mu vidiš leđa.

Da li je to slučajno?

Eto sugestije autoru spomenika. Nije još kasno. Ugradite mehanizam da se spomenik rotira u svim pravcima da cela Srbija može da mu vidi lice.
Bilo bi pošteno.
mariopan mariopan 12:36 21.08.2020

Re: ..

solo
Pa kad već ne mogu večito da vladaju onda bar da zauvek unakaze Beograd i ostave za istoriju trag svog ludila?


Što ih ne sprečava da zdušno iz bloga u blog kritikuju tuđe ludilo.
Pacijenti se igraju doktora.
Gde su doktori i zašto ćute?

Otkriću ti tajnu.
Doktori su u skafanderima na +35C i po 2 litra znoja u čizmama skuvani ko deverike savske. Čupaju šta se iščupati može baveći se realnim životom.

Ah ti umetnici i po koji arhitekta.

Jedan mali prigodni haiku za kraj:

Režiseri, ne seri !

Doktori ne ćute, hvala im do neba za ovo što rade, onima u skafanderima pogotovo ali i ovim drugima koji ne ćute.

Ovih dana sam morala kod lekara. I oni koji ne rade u skafamderima su opterećeni, sve drugo je palo na njih, i oni se bore da spasu šta se može dok ovo čudo ne posustane i prestane da mori ljude.

Ja jedva podnosim masku na kratko, dok sam van kuće, mogu samo da zamislim kakav je pakao unutar skafandera i to po desetak sati. Malo je da kažem hvala.
vrabac_onaj vrabac_onaj 12:37 21.08.2020

Re: ..

mariopan

Predskazujem da će čim ova vlast padne taj spomenik njihovom ludilu biti izmešten na neku planinu, negde gde će moći da se sagleda ceo, a to se može samo izdaleka.


Na Javor, preciznije Mučanj, da gleda na jugoistok ka Goliji i ostaku Staroga Rasa.

mariopan mariopan 12:45 21.08.2020

Re: ..

vrabac_onaj
mariopan

Predskazujem da će čim ova vlast padne taj spomenik njihovom ludilu biti izmešten na neku planinu, negde gde će moći da se sagleda ceo, a to se može samo izdaleka.


Na Javor, preciznije Mučanj, da gleda na jugoistok ka Goliji i ostaku Staroga Rasa.


Svaki tvoj predlog podržavam.

Ako iko zna planine i gde bi bilo zgodno mesto onda si to ti.

Kad si sve stigao da vidiš i gde si sve bio vrlo ti zavidim. Da imam još jedan zivot sve bih to išla da vidim svojim očima.
mirelarado mirelarado 13:25 21.08.2020

Re: ..

Režiseri, ne seri !


Ma da, sram ga bilo, buni se što će neki nedorasli kompleksaš nastaviti da njegov rodni grad pretvara u jezivu grotesku...

To je i moj rodni grad, koji ne samo da sve manje liči na sebe, nego više ne liči ni na šta. Smatram da ovo nikako ne smemo dozvoliti, dovoljni su besmislena nedostupna i predimenzionirana fontana na Slaviji, kao i pustara koja se nekada zvala Trg republike, ili soliteri u Savamali.
nsarski nsarski 16:09 21.08.2020

Re: ..

solo
Jebiga i ovaj Isus, zaštitnik Ria je visok 38m. Ali, brate, postavljen je na takvom mestu gde je ta visina primerena. Nemanja će biti na plavnom području.


Definiši primerenost.

Kad već gubimo vreme.

Nemanja će biti na plavnom području.


Pa zato je toliki da ne poplavi ceo.

Vidiš da su na sve mislili.


Jebiga, nije nikakav problem u tome kada je Rembrantovo monumentalno delo "Noćna straža" veličine 3.60mx4.40m, problem je ako bi se ta slika postavila u neku malu izložbenu prostoriju. Primeti koliko je to platno u odnosu na veličinu ljudi.


I ono zauzima ceo jedan zid u Rijksmuseumu, posvećen samo toj slici.



Ja nisam kompetentan da procenjujem umetnički kvalitet spomenika. Ako se postavi tu gde je pozornik Vesić namerio, onda, gledana sa Slavije ka Stanici, izgledaće kao da Nemanja izlazi iz neke rupe i penje se uzbrdo.
Meni se čini da bi malčice bolje rešenje bilo da su postavili predimenzionisan spomenik na centar Salvije i okrenuti ga da gleda ka Hramu, recimo, a pevajuću fontanu, ako nam baš treba, postaviti ispred Stanice. Barem ljudi mogu da joj priđu onim stazama oko nje. Ovako, ona stoji tako u sred saobraćaja, bez interakcije sa prolaznicima.
Naravno, ovo je totalno laičko razmišljanje, ali ja mislim da je za nijansu bolje rešenje od ovog sadašnjeg.

Kada je Pobednik bio na Terazijama, on nije imao visinu koju sada ima, ali je opet bio predimenzionisan. Sada je nađeno najpovoljnije rešenje i svi su srećni.
j_grandson j_grandson 17:54 21.08.2020

Re: ..

solo
Nađi mi primer, osim Skoplja, gde se na malom trgu nalazi spomenik kome lice možeš da vidiš samo sa Avale ili Novog Beograda?


Ako mu lice vidiš sa Avale sa Novog Beograda možeš da mu vidiš leđa.

Da li je to slučajno?

Eto sugestije autoru spomenika. Nije još kasno. Ugradite mehanizam da se spomenik rotira u svim pravcima da cela Srbija može da mu vidi lice.
Bilo bi pošteno.

Iskusno!
j_grandson j_grandson 17:57 21.08.2020

Re: ..

mirelarado
Režiseri, ne seri !


Ma da, sram ga bilo, buni se što će neki nedorasli kompleksaš nastaviti da njegov rodni grad pretvara u jezivu grotesku...

To je i moj rodni grad, koji ne samo da sve manje liči na sebe, nego više ne liči ni na šta. Smatram da ovo nikako ne smemo dozvoliti, dovoljni su besmislena nedostupna i predimenzionirana fontana na Slaviji, kao i pustara koja se nekada zvala Trg republike, ili soliteri u Savamali.

Nije to ništa!
Tek ćemo da vidimo, za godinu, najduže dve.
solo solo 23:44 21.08.2020

Re: ..

Kada je Pobednik bio na Terazijama, on nije imao visinu koju sada ima, ali je opet bio predimenzionisan. Sada je nađeno najpovoljnije rešenje i svi su srećni.


http://www.pressonline.rs/zabava/zanimljiva_istorija/315094/evo-zasto-je-beogradski-pobednik-zavrsio-na-kalisu-umesto-na-terazijama.html


Dušebrižnost izgleda tradicionalna u Beogradu.



Očekujem da belgijske dame dignu glas zbog zloupotrebe dece i skaradnog prikaza deteta koje urinira. Još mu i kače nošnje drugih zemalja sprdajući se tradicijom istih.

Njaoooo kako je to IN. Europejcima nije za zameriti.

Nego da se u Beogradu raspiše referendum o spomeniku Nemanji.
zilikaka zilikaka 07:50 22.08.2020

Re: ..

.
zilikaka zilikaka 07:50 22.08.2020

Re: ..

Definiši primerenost.

Srazmernost u odnosu na okolne objekte i konfiguraciju terena.

Dobar primer srazmernosti je spomenik Knezu Mihajlu. Ili Njujork i Rio
j_grandson j_grandson 07:57 22.08.2020

Re: ..

zilikaka
Definiši primerenost.

Srazmernost u odnosu na okolne objekte i konfiguraciju terena.

Dobar primer srazmernosti je spomenik Knezu Mihajlu. Ili Njujork i Rio

Nije loš ni primer srazmernosti zgrada Burž Kalifa, visoka preko 800 metara.
Sigurno je srazmerna u odnosu na okolnu pustinju.
A kažu da će tek srazmerna biti zgrada koja se zida u Iraku (Basri), koja će dostići kilometar visine.
Jebote - sve umetnici i arhitekte.
solo solo 08:20 22.08.2020

Re: ..

Ma da, sram ga bilo, buni se što će neki nedorasli kompleksaš nastaviti da njegov rodni grad pretvara u jezivu grotesku...

To je i moj rodni grad, koji ne samo da sve manje liči na sebe, nego više ne liči ni na šta. Smatram da ovo nikako ne smemo dozvoliti, dovoljni su besmislena nedostupna i predimenzionirana fontana na Slaviji, kao i pustara koja se nekada zvala Trg republike, ili soliteri u Savamali.


Naravno, samo si prenebregla jednu malu činjenicu da je većina u ,,tvom rodnom gradu,, (koji je možda i njihov rodni grad) odlučila na izborima da im da poverenje da grad pretvaraju kako ti to doživljavaš u ,,jezivu grotesku,,

To je već stvar ukusa i umetničkih sloboda POBEDNIKA.( na izborima na koje tradicionalno nije izašlo 49% antigroteskaša)

Čekaj sledeće izbore pa postavljaj spomenike gde ti srcu drago. Tako to radi.
solo solo 08:42 22.08.2020

Re: ..

Srazmernost u odnosu na okolne objekte i konfiguraciju terena.

Dobar primer srazmernosti je spomenik Knezu Mihajlu. Ili Njujork i Rio


Ne loži se - zajebavam se sa ozbiljnošću neozbiljnog.
mirelarado mirelarado 09:38 22.08.2020

Re: ..

To je već stvar ukusa i umetničkih sloboda POBEDNIKA.( na izborima na koje tradicionalno nije izašlo 49% antigroteskaša)


Vidim da su ti takozvani pobednici prirasli za srce. Istine radi, međutim, u Beogradu na te izbore, inače fenomenalne i nadasve održane u redovnim i ravnopravnim uslovima, nije izašlo ni 40% glasača.

P.S. Ovo tvoje je tipično nakaradno tumačenje demokratije, svojstveno titoistima i komunjarama.

P.P.S. Ne bih da nastavljam ovakav razgovor. Tebi svako dobro.
solo solo 12:00 22.08.2020

Re: ..

Vidim da su ti takozvani pobednici prirasli za srce.


Loše vidiš a još lošije misliš.

P.S. Ovo tvoje je tipično nakaradno tumačenje demokratije, svojstveno titoistima i komunjarama.


Jel ovo tvoj maksimum u argumentaciji? Imaš licencu za procenitelja? Kad Čarli opljucne komunjare to je još i simpatično.Tebi ne stoji. Nekako nije damski.

Objasnio vama intelektualno-demokratskoj eliti vaterpolista Gangula kako se to radi u realnom životu.
mirelarado mirelarado 14:57 22.08.2020

Re: ..

Jel ovo tvoj maksimum u argumentaciji? Imaš licencu za procenitelja? Kad Čarli opljucne komunjare to je još i simpatično.Tebi ne stoji. Nekako nije damski.


Иди, бре, Соло, из ког си ти века? Слатко си ме насмејао.

Као што ти рекох, не бих да настављам овај разговор. Свако добро.


solo solo 22:33 22.08.2020

Re: ..

Као што ти рекох, не бих да настављам овај разговор. Свако добро.


Oćeš,čini ti se.
Черевићан Черевићан 11:07 21.08.2020

кичем прозван

mada je moglo....

оканимо .....мерит' Обележје
разгрнимо тачност историје,
по Балкану свега се збивало
чини ми се ..да То је битније
solo solo 11:10 21.08.2020

Re: кичем прозван

оканимо .....мерит' Обележје
разгрнимо тачност историје,




Ono kad ,,čiji je veći,,
mariopan mariopan 11:13 21.08.2020

Re: кичем прозван

solo
оканимо .....мерит' Обележје
разгрнимо тачност историје,




Ono kad ,,čiji je veći,,


Pa ovo i jeste "čiji je veći", pa ovi dometnuli onoliko koliko im fali.....samo nisam baš tako htela da napišem ali kad me već vučeš za tastaturu...
solo solo 11:20 21.08.2020

Re: кичем прозван

pa ovi dometnuli onoliko koliko im fali.


Što bi reko Čarli definiši ,,ovi,,

Ovi su u stvari oni od ranije samo se malo presvukli.
Neki su stigli da se presvuku a ovi koji nisu oni pljuju,pljuju,pljuju....



Ova priča je dosadna ali da se ne zaboravi.
mariopan mariopan 12:08 21.08.2020

Re: кичем прозван

Ova priča je dosadna ali da se ne zaboravi.

Ništa ja ne zaboravljam, to treba ponavljati i ponavljati....da se ne ponovi.
angie01 angie01 13:12 21.08.2020

Re: кичем прозван


Ovi su u stvari oni od ranije samo se malo presvukli.


hebiga, presvucena je pozornicka uniforma prazilukovica, koji viri samozvanom bogu iz dupeta, pa je od plinova dobio prividjenja da je kreatovni stvaratelj nove estetike grada kome nije dorastao ni bazicnim postovanjem sto ga je domacinski primio, sve misleci da se ne vidi da je ceo rad sveden samo na lesinarenje i ugradjivanje,...

...da se zazmuri na ceo poduzi spisak, a samo zeleznicka stanica uzme u obzir- njeno suludo premestanje-doduse i Dunav stanice- je suvise veliki zlocin prema Beogradu....a sada bi valjda trebalo da nakazna dzinovska gvodzurija zakloni zgradu kojoj je ukinuta jedina moguca logicna funkcija.
Đorđe Bobić Đorđe Bobić 16:31 21.08.2020

Re: кичем прозван

solo solo 08:06 22.08.2020

Re: Svakidašnja jadikovka

hebiga, presvucena je pozornicka uniforma prazilukovica, koji viri samozvanom bogu iz dupeta, pa je od plinova dobio prividjenja da je kreatovni stvaratelj nove estetike grada kome nije dorastao ni bazicnim postovanjem sto ga je domacinski primio, sve misleci da se ne vidi da je ceo rad sveden samo na lesinarenje i ugradjivanje,...

...da se zazmuri na ceo poduzi spisak, a samo zeleznicka stanica uzme u obzir- njeno suludo premestanje-doduse i Dunav stanice- je suvise veliki zlocin prema Beogradu....a sada bi valjda trebalo da nakazna dzinovska gvodzurija zakloni zgradu kojoj je ukinuta jedina moguca logicna funkcija.



Džabe krečiš i peniš. Sve ovo o čemu pišete blogove menja se jedino demokratski,mirnim putem NA IZBORIMA!
Može i manje demokratskim putem revolucijom za šta je ovaj narod pokazao da nema zainteresovanu većinu.

Dakle glasači kao ,,vrhunski žiri,, je odabrao svoje ,,najbolje kćeri i sinove,, koji će postavljati u njegovo ime spomenike tamo gde im je 'urcu ćeif.
Izbori već koji po redu su prošli i volja naroda je volja Boga ( jel tako kažu?)

To šta gubitnici misle nikoga ne obavezuje.
Da, teško je pomiriti se sa tim da si gubitnička manjina.

U prevodu - možeš da pišeš do sutra, jaučeš, mnjaučeš - Nemanja će biti tamo gde oni odluče.

Jbg dobili su IZBORE
angie01 angie01 12:41 22.08.2020

Re: Svakidašnja jadikovka

Džabe krečiš i peniš.

To šta gubitnici misle nikoga ne obavezuje.
Da, teško je pomiriti se sa tim da si gubitnička manjina.

U prevodu - možeš da pišeš do sutra, jaučeš, mnjaučeš


kome ovo pises,...ako meni,...niti krecim, niti penim ne jaucem, ne mnjaucem,...kao i svi drugi-pa i ti, kazem sta mislim o spomeniku i naprednoj estetici, ne vidim da se razlikujem od drugih u tome.

a gubitnici smo svi- samo neki to jos ne kapiraju,...sve u svemu jeste ova stvarnost rezultat onoga kakvi smo mi,...jer bi inace bilo neke suvislije reakcije, jos kod prvog vagona.
mlatisa mlatisa 13:58 21.08.2020

О томе је требало раније

Сада је готово.

Зна ли неко ко је био у жирију за избор? Осим ако тражиоци идеја нису унели у спецификацију да мора да буде висок 20+ метара.

Изгледа што ситније душе то већи грандомани. И певајуће чудо на Славији које више не пева је ругло. Боље би било да ништа нису дирали.

Додуше и није идеја да се уради нешто корисно него да се узме проценат. А што већа наруџбина то већи и апсолутни износ. Да је мања биста и провизија би била мања.

Аман, узмите пара колико вам треба али немојте ништа да дирате!
mirelarado mirelarado 14:41 21.08.2020

Re: О томе је требало раније

Аман, узмите пара колико вам треба али немојте ништа да дирате!


Кад већ нисте кадри да урадите било шта лепо и корисно.


j_grandson j_grandson 18:01 21.08.2020

Re: О томе је требало раније

mlatisa
Сада је готово.

Зна ли неко ко је био у жирију за избор? Осим ако тражиоци идеја нису унели у спецификацију да мора да буде висок 20+ метара.

Изгледа што ситније душе то већи грандомани. И певајуће чудо на Славији које више не пева је ругло. Боље би било да ништа нису дирали.

Додуше и није идеја да се уради нешто корисно него да се узме проценат. А што већа наруџбина то већи и апсолутни износ. Да је мања биста и провизија би била мања.

Аман, узмите пара колико вам треба али немојте ништа да дирате!

Što rekoše stari Grci --- nema ugradnje, bez gradnje!
zilikaka zilikaka 08:00 22.08.2020

Re: О томе је требало раније

Додуше и није идеја да се уради нешто корисно него да се узме проценат. А што већа наруџбина то већи и апсолутни износ. Да је мања биста и провизија би била мања.

I ja sam tako mislila al više nisam sigurna.
Ima tu i onog faktora "u glavi".
solo solo 08:45 22.08.2020

Re: О томе је требало раније

Što rekoše stari Grci --- nema ugradnje, bez gradnje!


Zar nisu to rekli Rimljani?

Link na sunce!
solo solo 08:56 22.08.2020

Re: О томе је требало раније

Сада је готово.



vrabac_onaj vrabac_onaj 21:59 21.08.2020

A da mi sacekamo...

...i vidimo kako ce sve ovo na kraju da izgleda?
mirelarado mirelarado 22:21 21.08.2020

Re: A da mi sacekamo...

vrabac_onaj
...i vidimo kako ce sve ovo na kraju da izgleda?


Па оно јес', што да се свет смеје само Скопљанцима, кад може и нама.
srdjan.pajic srdjan.pajic 02:38 22.08.2020

Re: A da mi sacekamo...

vrabac_onaj
...i vidimo kako ce sve ovo na kraju da izgleda?

alselone alselone 06:58 22.08.2020

Re: A da mi sacekamo...

Mislim da vrabac oće da kaže možda neće biti tako loše s obzirom da ga ne pravi naša banda nego vajar koji je izlagao o celom svetu (tako sam čuo).

Slično je bilo sa spomenikom Đinđiću. Kukalo se kako je najružniji na svetu a meni zapravo nije bio toliko loš.

Pa eto, da vidimo kako će izgledati, mada meni sa slika ne obećava.
vrabac_onaj vrabac_onaj 07:28 22.08.2020

Re: A da mi sacekamo...

alselone
Mislim da vrabac oće da kaže možda neće biti tako loše s obzirom da ga ne pravi naša banda nego vajar koji je izlagao o celom svetu (tako sam čuo).

Slično je bilo sa spomenikom Đinđiću. Kukalo se kako je najružniji na svetu a meni zapravo nije bio toliko loš.

Pa eto, da vidimo kako će izgledati, mada meni sa slika ne obećava.


Upravo to.
Rukavišnjikov uopšte nije loš skulptor, proguglajte malo njegove radove.
Drugo, zanatski ovaj spomenik nije bio laka izvedba. Dosta ljudi je tu moralo dobro da oznoji dupe da bi ga napravilo.

Ono gde sam ja više nego skeptičan je a) sama veličina u odnosu na trg b) položaj samog trga koji je "u rupi" pa što kaže nsarski postoji opasnost da izgleda kao da Nemanja izlazi iz rupe, samog Hada ne daj Bože.

Međutim, sam spomenik nije kič (mada nije ni neko "vau remek delo" da ti dah stane, ume Rukavišnjikov i bolje) i sasvim ok bi izgledao na nekom uzvišenju.
Dakle, poređenja sa Skopljem su neumesna.

Ali aj da sačekamo da vidimo kako će to izgledati.
zilikaka zilikaka 08:05 22.08.2020

Re: A da mi sacekamo...

Dakle, poređenja sa Skopljem su neumesna.

Dobro, delux Skolje.

Ma da sirešio da negde postaviš betonsku kocku i na njoj našaraš Miki Mausa, morao bi da vodiš računa kolika gde kocka treba.
vrabac_onaj vrabac_onaj 08:13 22.08.2020

Re: A da mi sacekamo...

zilikaka
Dakle, poređenja sa Skopljem su neumesna.

Dobro, delux Skolje.

Ma da sirešio da negde postaviš betonsku kocku i na njoj našaraš Miki Mausa, morao bi da vodiš računa kolika gde kocka treba.


Ma samo mi ide na kurac bogradska "urbana" seljana koja pametuje i kao se sprda po društvenim mrežama, a da baš i nema pojma o čemu priča dok nežno gladi vrh praziluka koji joj viri iz dupeta.
alselone alselone 08:27 22.08.2020

Re: A da mi sacekamo...


Ma samo mi ide na kurac bogradska "urbana" seljana koja pametuje i kao se sprda po društvenim mrežama, a da baš i nema pojma o čemu priča dok nežno gladi vrh praziluka koji joj viri iz dupeta.


Da.

Slično je bilo za spomenik Đinđiću koji uoopšte nije loš. Ima ideju ekvivalentnu idejama spomenika koji se danas postavljaju, poruka nije loša, izvedva nije loša, veličina je u redu, ja ne bih imao mnogo šta zameriti. A spika je bila kako je to najveći kič ikada. Oni bi to drugačija a pogotovo Biki Siki, kojoj čovek ima mnogo šta zameriti, kako je ona mogla da učestvuje u toj grozoti od spomenika.

Ovaj spomenik deluje neprimereno na slikama, lokacija deluje neprimereno. dok mu sama izvedba ne deluje loše. Aj pa ćemo videti.
j_grandson j_grandson 08:27 22.08.2020

Re: A da mi sacekamo...

vrabac_onaj
zilikaka
Dakle, poređenja sa Skopljem su neumesna.

Dobro, delux Skolje.

Ma da sirešio da negde postaviš betonsku kocku i na njoj našaraš Miki Mausa, morao bi da vodiš računa kolika gde kocka treba.


Ma samo mi ide na kurac bogradska "urbana" seljana koja pametuje i kao se sprda po društvenim mrežama, a da baš i nema pojma o čemu priča dok nežno gladi vrh praziluka koji joj viri iz dupeta.

Da, da!
Nema zajebancije!
Sve sam arhitekta i urbanolog.
nsarski nsarski 11:13 22.08.2020

Re: A da mi sacekamo...

Ono gde sam ja više nego skeptičan je a) sama veličina u odnosu na trg b) položaj samog trga koji je "u rupi" pa što kaže nsarski postoji opasnost da izgleda kao da Nemanja izlazi iz rupe, samog Hada ne daj Bože.


To sam i ja gore napisao. A napisaću obrazloženje ispod ovih slika što slede.
Spomenik Kolumbu u Njujorku (sada se vrši pritisak da ga sruše i postave rapera Pidli-Didlija umesto njega - nova vremena, novi heoji), je na velikom trgu (Columbus Circle).


Stub na kome se nalazi statua je 23m visok.

Spomenik Kolumbu u Barseloni je postavljen na obali, na velikom trgu. Ukupna visina je 60 metara.


Ovo su bili primeri monumentalnih spomenika koji su postavljeni u centrima velikih gradova, i koji su se tu, vizuelno i arhitektonski, sasvim lepo uklopili.

Zato, ja nemam problem sa izgledom i veličinom spomenika Nemanji. Za takve ocene su zaduženi stručniji od mene.

Problem je na sasvim drugoj strani, tj. u posebnoj vrsti politizacije.

Ovoj vlasti je potrebno da ostvi svoj "pečat" na Beogradu, i najveći projekat u izgradnji tog pečata je Beograd na Vodi (BV). Ideja, za koju mnogi stručnjaci kažu da je arhitektonska rugoba, i koja je pobunila narod u proteste, pa čak i pokret "Ne davimo Beograd". Ekonomski, mnogi vrte gravom jer važni detalji ugovora nisu poznati u javnosti, priča se da tu ima grdnih malverzacija i ne transparentnosti. BV je idelan večni projekat za korupciju i mahinacije.
Ipak, vlast insistira da će to biti najlepši BV na svetu, da već imamo "najlepše šetalište" u Evropi, na kome nam svi zavide. Uklanja se most i premešta u park (?!), a novi, sličan, se gradi samo nekoliko metara dalje. Glavna železnička stanica je uklonjena, i danas je Beograd valjda jedini grad te veličine koji nema Bahnhof. Sigurno jedini takav glavni grad u Evropi. Autobuska stanica se uklanja i ne izgrađuje nova. Kada će se izgraditi, to je potpuno nepoznato i neizvesno.
Da bi svoj monstrum-projekat BV načinili "privlačnim" i, praktično centar grada preselili u BV, taj deo se ukrašava, pristupnice saobraćajnicama skreću,itd. A stanovi, po neverovatnim cenama, se prodaju partijskim poslušnicima koji imaju novac.
Slično se, samo "prirodnim putem", desilo i tokom završetka Hrama na Vračaru. Odjednom su cene stanova u tom kraju jako porasle, "investitori" su pokupovali sve malo starije kuće u kraju, porušili ih, i krenuli da zidaju neprirodno velike nove kuće i rasprodaju stanove. I tako, sada je u mom kraju kao što nikad nije ranije bilo. Uselili su se komšije fudbaleri, sumnjivi biznismeni, estrada, itd. Uske ulice su zakrčene skupim automobilima, a i neretko dolazi do pucnjave i kafanskih obračuna vatrenim oružjem.
E, ja verujem da je podizanje onolikog spomenika, na onom mestu,u potpunom skladu sa estetikom nove lovatorske klase. Pa, ako hoće da budu važni i da se prikažu, jer to im je jedina životna ambicija, onda im treba i nešto monumentalno (dosta je parkova sa jeftinim biljkama i šetališta i ljuljaškiza decu). Potreban je baš tu, baš toliki, monumentlni Nemanja. Tu će da bude centar Beograda. Odlučili.

Ukratko, da pomoću Nemanje postignu "efekat Hrama". Da sa Savskog Trga, onako visok, viri ka kockarnici na Slaviji! Loodilo, brate, loodilo.
E, to je sve što se meni u vezi sa spomenikom ne sviđa. Ipak, ovo je samo moje mišljenje.

P.S. A da sa spomenicima "nemaju sreće", vidi se i po spomeniku Patrijarhu Pavlu, onoj metalnoj, šupljoj rugobi na Tašmajdanu, koju više niko i ne primećuje.

vrabac_onaj vrabac_onaj 12:34 22.08.2020

Re: A da mi sacekamo...

nsarski



Sve se slažem. Kao što rekoh, i meni ta veličina deluje neprimerena mestu (ne znam da li znaš da je u prvoj varijanti spomenik trebalo da bude 15m visok).

I samo da dodam, nije problem šta se radi nego kako se radi.
Planovi o izmeštanju centra na reku postoje odavno, mnogo pre ove vlasti pa i mnogo pre vlasti rahmetli Slobe. Po meni je to svakako nešto ka ćemu je trebalo svakako ići i nešto što priiželjkujem bar 30 godina. Sećam se kada sam prvi put čitao "Kugu" (mislim da sam imao nekih 15 godina), pa na samom početku Kami opisuje kako je Oran ružan grad koji je leđima okrenut svojim obalama, prvo mi je palo na pamet, jebote, ovo isto kao Beograd. Meni je oduvek delovalo da centar grada nekako "curi" ka rekama sa grebena po kojem se prostire, nema nikakvu stabilnost.
Trg republike curi u Dunav Francuskom, Slavija i Terazije cure u Savu, Nemanjinom odnosno parkom dole ka Zelenjaku, onaj kraj oko Skupštine curi u oba pravca, Takovskom i Kneza Miloša itd.

Dakle ja sam odavno bio pobornik spuštanja na reku, ali ne ovako kako se to radi.
Beograd na vodi je teško đubre, meni one zgrade izgledaju kao jeftiniji "ol inkluziv" hoteli po Kipru, nije mi jasno ko plaća tolike pare da bi tamo živeo a da pre toga nije lobotomiran. Na stranu što su kretenski postavljene, umesto da onaj stepenasti deo sa velikim teresama bude okrenut ka reci pa da bar imaju lep pogled, on je okrenut ka gradu.

Što se tiče izmeštanja železničke stanice u Prokop, to se planira još od sedamdesetih prošlog veka najkasnije, ne razumem zašto se do sada niko nije bunio a sada svi rone suze i zapomažu?
Problematično je kako se to radi, dakle zašto se to radi pre završetka Prokopa i zašto se sam Prokop ne radi kao što je predviđeno ranije, sa mnogo širim prilaznim sobraćajnicama itd.
Inače, samu ideju premeštanja sam oduvek podržavao. One priče kako su po skoro svim evropskim gradovima štajge u centru su šuplje ako se primene na BG. Da jesu ali je tamo oko tih štajgi i urbani centar koji se oko ove naše nije razvio, naprotiv ceo taj kraj je sistematski zapuštan decenijama. U tom slučaju kada nemaš šta da čuvaš sem same zgrade ŽS logično je da ćeš da je prebaciš na praktičnije mesto.
E sad što se taj Prokop radi tako (ako se uopšte radi) da ni on nije praktičan to je druga stvar. Ponavljam, prvobitna zamisao stara sada već 50 godina je bila dobra.


pecaros pecaros 12:41 22.08.2020

Re: A da mi sacekamo...

alselone
dok mu sama izvedba ne deluje loše.


Osim što neki kompetentni vele da lik ne odgovara onome koga predstavlja, i da je simbolika pogrešna.

Pa ispada da se, ako se izričito ne napiše, neće znati kome je spomenik namenjan.
vrabac_onaj vrabac_onaj 12:42 22.08.2020

Re: A da mi sacekamo...

alselone

Ovaj spomenik deluje neprimereno na slikama, lokacija deluje neprimereno. dok mu sama izvedba ne deluje loše. Aj pa ćemo videti.


Pa da, to kažem i ja. Skeptičan sam ali aj da sačekamo, hoću da vidim kako će to na kraju sve to da čuči tamo, prošetam, pogledam iz raznih uglova i sa različitih distanci.
Pa ću onda da kenjam kako je grdno i ružno ako treba.
vrabac_onaj vrabac_onaj 12:43 22.08.2020

Re: A da mi sacekamo...

pecaros
alselone
dok mu sama izvedba ne deluje loše.


Osim što neki kompetentni vele da lik ne odgovara onome koga predstavlja, i da je simbolika pogrešna.

Pa ispada da se, ako se izričito ne napiše, neće znati kome je spomenik namenjan.


A ti kompetentni imaju foto albume sa Nemanjinim fotografijama od dečaštva do monaštva?
pecaros pecaros 13:03 22.08.2020

Re: A da mi sacekamo...

vrabac_onaj

A ti kompetentni imaju foto albume sa Nemanjinim fotografijama od dečaštva do monaštva?


Imaju freske... Ne bi to rekli tek tako, iz inata.
alselone alselone 13:48 22.08.2020

Re: A da mi sacekamo...


Imaju freske... Ne bi to rekli tek tako, iz inata.


Realno, ovo je najgluplja zamerka do sada.
Ne liči na sebe sa freski.

Braćo draga. Stante malo.
j_grandson j_grandson 13:57 22.08.2020

Re: A da mi sacekamo...

vrabac_onaj
alselone

Ovaj spomenik deluje neprimereno na slikama, lokacija deluje neprimereno. dok mu sama izvedba ne deluje loše. Aj pa ćemo videti.


Pa da, to kažem i ja. Skeptičan sam ali aj da sačekamo, hoću da vidim kako će to na kraju sve to da čuči tamo, prošetam, pogledam iz raznih uglova i sa različitih distanci.
Pa ću onda da kenjam kako je grdno i ružno ako treba.

Nema odlaganja kenjanja!
Moraš da kenjaš odmah, punom snagom.
solo solo 13:58 22.08.2020

Re: A da mi sacekamo...

Nema odlaganja kenjanja!
Moraš da kenjaš odmah, punom snagom.


Ređe ili gušće?
Pojasni.
Bitno je.
vrabac_onaj vrabac_onaj 14:00 22.08.2020

Re: A da mi sacekamo...

alselone

Imaju freske... Ne bi to rekli tek tako, iz inata.


Realno, ovo je najgluplja zamerka do sada.
Ne liči na sebe sa freski.

Braćo draga. Stante malo.


Da, a freske su potpuno verodostojne
Uzgred na svim freskama je Nemanja oslikan već kao starac. Čak je ovaj Rus prilično u ubo, mislim da je radio po ovoj fresci:



Ako podmladiš ovog starca to je otprike to.
j_grandson j_grandson 14:00 22.08.2020

Re: A da mi sacekamo...

solo
Nema odlaganja kenjanja!
Moraš da kenjaš odmah, punom snagom.


Ređe ili gušće?
Pojasni.
Bitno je.

Kako kada!
Amplituda je bitna, a ne modulacija.
vrabac_onaj vrabac_onaj 14:01 22.08.2020

Re: A da mi sacekamo...

pecaros
vrabac_onaj

A ti kompetentni imaju foto albume sa Nemanjinim fotografijama od dečaštva do monaštva?


Imaju freske... Ne bi to rekli tek tako, iz inata.


Ne, daleko bilo da ja tvrdim da oni to rade iz inata.
Oni to rade iz čiste gluposti.
pecaros pecaros 14:43 22.08.2020

Re: A da mi sacekamo...

alselone

Realno, ovo je najgluplja zamerka do sada.
Ne liči na sebe sa freski.

Braćo draga. Stante malo.


Realno, po tebi, freske su obične mazarije. Ako već praviš (soc)realistički prikaz, naći ćeš u freskama dovoljno informacija o karakteru, nećeš praviti fiktivan lik. Čak se po slikama spomenika ne razaznaje koji je lik aktuelan, ima ih barem dva, prilično različita.

Upravo je na peščaniku objavljen prigodan tekst:

Imajući u vidu rečeno, kao suprotan primer pomenuću spomenik despotu Stefanu Lazareviću, koji je 1982. godine podignut na Kalemegdanu, rad vajara Nebojše Mitrića, veličanstveno ostvarenje jednog u svemu uspelog spomeničkog obeležja. Razumnih dimenzija, modernog izraza, situiran u Gornjem gradu, pristupačan i blizak posmatraču, spomenik istinski privlači svojom gracioznošću i, iako apstraktan, ipak je savršeno kompatibilan sa srednjovekovnim opisima i fresko-prikazima ovog srpskog vladara sa prelaza 14. u 15. stoleće. Mitrićev despot Stefan zaista izgleda kao da se spustio sa freske u Manasiji ili izašao sa stranica žitija Konstantina Filozofa. Pa ipak, spomenik komunicira sa današnjim posetiocem, kojeg umetnik, vajar ne potcenjuje napadnim realizmom. Naprotiv, od njega umetnik ne očekuje strahopoštovanje, kmetsku pokornost prema vladaru ili osećanje sopstvene niskosti, već sekularno znanje i podrazumevano poznavanje istorije. Sa tim pretpostavkama, čak i da nema natpisa sa imenom ličnosti koju spomenik proslavlja, zato što je spomenik baš na tom mestu i baš takav kakav je, posmatrač bi u majestetičnoj, stasitoj figuri, sa prepoznatljivim despotskim vencem na glavi, nepogrešivo prepoznao Stefana Lazarevića, prikazanog u naponu snage, elegantnog, prefinjenog. Posebno je zanimljiv detalj da autor nije izvajao čak ni naznake Stefanovog lika, zbog čega svakom posmatraču ostaje da doživi svoju viziju nadaleko čuvene Stefanove lepote. Uopšte, Mitrić je uspeo da izbegne u predstavi jednog srednjovekovnog vladara, izrađenoj na kraju 20. stoleća, makar i najmanji nanos anahronosti.

vrabac_onaj vrabac_onaj 15:04 22.08.2020

Re: A da mi sacekamo...

pecaros

Upravo je na peščaniku objavljen prigodan tekst:


E a zašto ne daš link da se ljudi upoznaju sa celim prigodnim tekstom?

Evo ja ću:

Spomenik

Mene je sam početak oduševio:


Ne nameravam da se upuštam u pravdanje u smislu tvrdnji da nema ničeg spornog u podizanju spomenika Stefanu Nemanji, niti u još manje simpatične tvrdnje da Stefan Nemanja zaslužuje bolji spomenik, a ne onu skalameriju. Savršeno sam ravnodušan, naime, prema ideji podizanja spomenika bilo kom vladaru, naročito iz daleke prošlosti: niti je „sramota“ što Stefan Nemanja nema spomenik u Beogradu, niti je to neophodno, niti je sporno da taj vladar spomenik dobije.


Od ovoga stvarno može da se prosere.
pecaros pecaros 15:31 22.08.2020

Re: A da mi sacekamo...

vrabac_onaj

Mene je sam početak oduševio:


Ne nameravam da se upuštam u pravdanje u smislu tvrdnji da nema ničeg spornog u podizanju spomenika Stefanu Nemanji, niti u još manje simpatične tvrdnje da Stefan Nemanja zaslužuje bolji spomenik, a ne onu skalameriju. Savršeno sam ravnodušan, naime, prema ideji podizanja spomenika bilo kom vladaru, naročito iz daleke prošlosti: niti je „sramota“ što Stefan Nemanja nema spomenik u Beogradu, niti je to neophodno, niti je sporno da taj vladar spomenik dobije.


Od ovoga stvarno može da se prosere.


Uvod k'o uvod... Kakav god da je, suština obično sledi tek posle njega. U svakom slučaju, ti svakako nemaš problema sa stolicom.
nsarski nsarski 15:49 22.08.2020

Re: A da mi sacekamo...

I samo da dodam, nije problem šta se radi nego kako se radi.
Planovi o izmeštanju centra na reku postoje odavno, mnogo pre ove vlasti pa i mnogo pre vlasti rahmetli Slobe. Po meni je to svakako nešto ka ćemu je trebalo svakako ići i nešto što priiželjkujem bar 30 godina. Sećam se kada sam prvi put čitao "Kugu" (mislim da sam imao nekih 15 godina), pa na samom početku Kami opisuje kako je Oran ružan grad koji je leđima okrenut svojim obalama, prvo mi je palo na pamet, jebote, ovo isto kao Beograd. Meni je oduvek delovalo da centar grada nekako "curi" ka rekama sa grebena po kojem se prostire, nema nikakvu stabilnost.

Svakako. Treba da siđe na reke. Nekada je centar i bio na rekama. Tu se roba dopremala brodovima, vozom, taljigama, kako je ko stigao. Bili su magacini (i danas postoje), ona zgrada Berze (koja je nedavno renovirana), ima hotela, krčmi i svega što se obično izgradi u blizini trgovina. Problem je nastao zato što je, navodno, celo to zemljište zaista "na vodi" pa je svaka ozbiljnija gradnja
skupa i rizična. I ceo teren je izložen poplavama ("Beogradski mali pijac potopila Sava" - taj je pijac bio na obali). Zato se taj, savski centar (da ga tako nazovem) preselio na terazijski greben i dalje.

Od tog dela grada je mogla da se napravi boemska četvrt, umetničke galerije, parkovi, kafane i sve što se uklapa u ambijent. I taj deo grada je već bio počeo da se razvija u tom pravcu - lepi restorani u onim bivšim skladištima, pristanište za turističke brodove, restorani na vodi, Mixer Haus, pivnice, sve su to objekti prigodni tom mestu.

Ali, eto, ovi su odlučili da krenu drugim putem. Da naprave Abu Dabi na Savi. Neka im, oni su dobili izbore.

A kad smo već sišli na bliski istok, veliki arapski pesnik Abu Nuwas je pre više od hiljadu godina napisao
"This is the age of monkeys. You might as well obey them."
angie01 angie01 16:10 22.08.2020

Re: A da mi sacekamo...

Uvod k'o uvod...


a evo jos jednog teksta koji kruzi netom,...

marko-vidojkovic-davolov-spomenik-stefanu-nemanji
alselone alselone 16:15 22.08.2020

Re: A da mi sacekamo...


Realno, po tebi, freske su obične mazarije.

Daleko od toga. Freske su nacionalno blago.

Upravo je na peščaniku objavljen prigodan tekst:


Ovo kažeš kao da je to nešto pozitivno.
pecaros pecaros 16:38 22.08.2020

Re: A da mi sacekamo...

alselone

Upravo je na peščaniku objavljen prigodan tekst:


Ovo kažeš kao da je to nešto pozitivno.


Ma, ne - čisto informativno, jer me mrzelo da stavljam link. Računam, svi blogeri čitaju Peščanik, kao izvor mnogih sjajnih tekstova.
alselone alselone 16:42 22.08.2020

Re: A da mi sacekamo...

Računam, svi blogeri čitaju Peščanik, kao izvor mnogih sjajnih tekstova.


Znaš kada je Čanak pričao kako je glasao za Koštunicu tako što je sedeo na ruci sat vremena da mu utrne pre nego što je uzeo olovku u ruku. Tako i ja kada treba članak sa Peščanika da otvorim.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana