Gost autor

Окупација

zilikaka RSS / 09.03.2021. u 17:59

 Гост аутор: nikvet pn

Нешто размишљам –  други светски рат, окупација у Србији… Како је то изгледало? Знамо сви како су текле битке далеке али појма немамо како је то изгледало у реалности, у свакодневном животу. О томе се нигде није учило, нигде ништа озбиљно записано, тек окрајци. Размишљам са становишта просечног човека који има породицу, посао, приход и расход. Није да немамо искуства од те феле, прошло се овде тога подоста; инфлација, санкције, бомбардовање, 5.октобар, експлозија магацина муниције, поплава… Просечан човек гледа да спасе породицу, имовину, да избегне беду; природно и нормално.

Из ове памети покушавам да се сместим у главу свога деде Душана '41. Као школован порески чиновник Министарства финансија Краљевине Југославије каријеру је почео двадесетих у вукојебини, Ђаковица, да би после пар година у служби аванзовао преко Бечеја и Ср. Карловаца до Параћина '38. Породица пресрећна, индустријски град у процвату, цивилизација. Као и сви чиновници становали су под кирију, код становитог Мике Балонџије. Звучи као алкос? Не, напротив, тврд домаћин. Стаклене балоне оплео би врбовим прућем и продавао надалеко. Занатска радња довољно успешна да породица пристојно живи па још да сагради у дну дворишта кућу за издавање као додатни приход. И није био једини у чаршији. У околним градовима није било конкуренције; голо стакло неће цело ни до Ћуприје а оплетен балон изволте у Беч. Таквих сателитских фирмица везаних за Стаклару било је много. Још и више од Штофаре. Све те ситне и крупније занатлије заједно са трговцима, индустријалцима и сеоским газдама сачињавале су чаршију, јавно мнење. Они су водили привреду, доносили приход у град и о њему одлучивали. Локалне политичаре тог времена нико и не помиње; ћате.

Када је дошла окупација сви су са зебњом пратили шта ће бити али у основи није се много тога променило. Немачка управа поставила је за председника општине Павлуса, Немца што се показало као мудар потез. Мештанин деценијама радио је код Теокаревића па пред пензију од отпремнине отворио ткачницу. Немцима на виталној саобраћајници интерес је био мир и рад; тако је и било. У једноконфесионалној средини није било превјерених да праве клања као Западним Србима или Бугара јужније, утолико лакши окупациони посао. Довољан је био мали гарнизон од пар десетина војника плус понешто бугарских али под Швабом мирних ко бубице. Реквизицију робе из фабрика поштено су плаћали, као и стоку сељацима. Јесу то били инфлаторни Недићеви динари али то је цвеће према чувеној инфлацији деведесетих.

За непуне четири године окупације није било ратних дејстава ни репресалија према цивилима. Свако је радио свој посао, ћутао и трпео оскудицу и неизвесност. Стање одлично у односу на друге крајеве Краљевине. Немци су Параћин третирали исто као и било који индустријски градић у окупираној Француској или Бенелуксу. Покрет отпора био је колико и тамо (Ало-Ало), није било ни четника ни партизана.

Мала дигресија пар година уназад: сеоски газда Драгутин послао је сина у Праг на студије. Сина није вукла књига него лагодан живот и – комунизам. На распусту преко лета уместо да води породични посао и раднике он им је држао ватрене говоре и после осам радних сати пуштао кућама. Отац бесан укинуо му је апанажу и одрекао преко новина. Син из Прага оде у Шпанију да ратује. Кад је овде запуцало '41 није имао ауторитета да у родном крају диже устанак него на Космају где га његови упуте на заседу да погине. Звао се Бранко Крсмановић.

Окупација је протекла мучно и оскудно. Ослобођење је дошло са Русима (ракију дајеш, жене кријеш) који су протутњали, био је и понеки наш са њима. Нова власт била је крута и тврда, у њој није било баш ниједног мештанина (откуд домаћих комуниста у индустријском граду). Одмах су ушли у Штофару и саопштили г.Теокаревићу да то више није његово него народно. На суђењу за наводну колаборацију главу му је спасла срећа и мудрост. Ино-приход фабрике током рата није уносио у земљу него је у Лондону '43 на берзи купио аустралијске вуне за наредних десет година. Уз један услов - истовар у Солуну може искључиво на његов потпис. Из станчића у Београду покупили би га да то обави.

Огроман капитал променио је власника преко ноћи. И шта је ту Мика Балонџија и остала чаршија у оном Андрићевском значењу, шта је имала на то да каже кад је онолики Теокаревић једва живу главу изнео? Стакларски акционари, банкари, трговци, занатлије? Сеоске газде? Има, бунили се, како да нису али све то је сређено по кратком поступку. Тај мучан и крвав период нека остане комунистима на образ и историчарима на пребројавање али исход знамо. Брзо је завладао тајац и предаја. То је онај психички моментум исти као Ноле кад преломи противника па га трти до топлотне смрти универзума.

Од Хитлера претекосмо некако ал' од Тите нећемо никако. И нису. Тих пар стотина људи који су водили град, послове, доносили приход више нису постојали. Пресрећни који су преживели постали су људске нуле, зомбији. Као Карађорђе кад је поплашио Србе горе од Турчина па се устанак омасовио исто тако је и Тито поплашио Србе горе од Немца. Па омасовио и комунисте, дотле непостојеће. Новој власти споља утераној прво су пришли градска фукара и сеоски ђилкоши. Уследила је беда гора него за време окупације. Комунисти су по фабрикама плате скресали а село почистили. Шваба је жито-бикове-свиње како-тако плаћао а ови ништа, још и земљу одузели. А ако немаш разрезано да предаш ајде на робију.

 Чаршија се поново етаблирала као и увек и свуда али персонално тотално другачија. То више нису била образована галантна господа која своју децу гања на посао, клавир и француски већ бахати неписмени разбојници. После су се мало култивисали. Пришло им је подоста чистих часних људи идеалиста који су им нехотично прали образ. Сви они су се касније повукли у беду дубоко разочарани.

И најзад како је ту прошао Мика Балонџија? Ућутао се јер оде глава. У Занатску задругу није хтео. Одјавио је радњу али не и занат. Наставио је да плете и продаје на ситно, за пијаце и вашаре. Живело се тање али остао је газда свој на своме. За разлику од сина – слуга код Тита, и унука – слуга код Швајцарца.

И сад, свако има своју верзију. За пређашњу чаршију комунисти су били нерадничка багра жељна да отме, за новонасталу чаршију пређашњи су били бездушни експлоататори радничке класе и сиротиње, кулаци. Чија је верзија тачнија не зна се а ка'ће се сазнати не знамо. Зато се овде овако гложимо годинама и нико туђе аргументе упамет не прима. Емоције и даље царују нажалост. А свет иде својим путем, клатно се неумитно помера.

 

Све ово је рекла-казала, покупљено од породице и суграђана што није смело јавно да се прича. Лего-коцкице оне сакривене покушавам да саставим. Је ли истина или није појма немам, историчар нисам, ако су лагали мене… Доступно је расправи и аргументима али не и емоцијама и вређању, на пристојности хвала унапред.


 Komentari (475)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

niccolo niccolo 18:15 09.03.2021

I šta kažeš

Таквих сателитских фирмица везаних за Стаклару било је много. Још и више од Штофаре.

komunistički gigant Staklara je nastala pre komunizma?

Kao i svi ostali...
milisav68 milisav68 19:32 09.03.2021

Re: I šta kažeš

niccolo
Таквих сателитских фирмица везаних за Стаклару било је много. Још и више од Штофаре.

komunistički gigant Staklara je nastala pre komunizma?

Kao i svi ostali...

Uglavnom.

Juče mi naletim na sjajan tekst (a ima ih još na sajtu).

Elem:
U Srbiji je Zakon o javnim berzama usvojen 1886, na predlog Srpskog trgovačkog društva. Njegovi članovi, vodeći trgovci, imali su velike potrebe za sličnom institucijom zbog stalnog uvećanja obima poslovanja, naročito sa inostranstvom, ali je samo osnivanje berze malo okasnilo. Ona je počela sa radom 1894. kao samostalna privatna institucija pod državnom supervizijom. Država je, preko ministra privrede i berzanskog komesara samo nadzirala ispravnost poslovanja berze (tj. da li se posluje u skladu sa Statutom berze) a nije mogla da se meša u njenu organizaciju, upravljanje i rukovođenje. Sama berza je bila akcionarsko društvo, njeni akcionari su sami donosili Statut i birali članove berzanske uprave. U trenutku osnivanja, na Balkanu su postojale samo berze u Istanbulu (1866), Atini (1876) i Bukureštu (1882), da bi berza u Sofiji počela sa radom tek 1914.

.......
Beogradska berza je od početka svog rada bila definisana kao mešovita, tako da se na njoj trgovalo robom, valutama i hartijama od vrednosti. Prvi sastanci održavali su se u kafani hotela „Bosna“ u današnjoj Savamali, i svi berzanski poslovi su se održavali na istom mestu. Razvojem poslovanja i povećanjem obima prometa, kreiraju se dva odeljenja: u hotelu „Bosna“ ostaje produktna berza na kojoj se prodaje izvozna roba, dok se valutna berza odvija u hotelu „Srpska kruna“ (današnja zgrada Biblioteke grada Beograda u Knez Mihajlovoj ulici) i na njoj se trguje devizama i hartijama od vrednosti. Sve do obustavljanja rada berze zbog ratnih okolnosti 1915.

.......
Nakon monetarne unifikacije i stabilizacije tržišnog sistema došlo je i do specijalizacije između ove dve najveće berze u zemlji. Iako se na berzama i u Beogradu i Zagrebu trgovalo robom, valutama i hartijama od vrednosti (kako akcijama privatnih preduzeća, tako i državnim obveznicama), Beogradska berza preuzela je primat u trgovini državnim hartijama od vrednosti a Zagrebačka burza u trgovini deonicama industrijskih preduzeća i novčanih zavoda. Berze su dodatno profitirale činjenicom da je SHS bila uz Italiju jedina zemlja u širem region gde je bila dozvoljena slobodna trgovina devizama i valutama na berzi: zato su trgovci iz Austrije i Mađarske kupovali hartije od vrednosti iz SHS, prvenstveno akcije preduzeća kotiranih na berzama Beča i Budimpešte, da bih ih onda prodavali u Zagrebu za njima potrebne devize do kojih nisu mogli da dođu kod kuće.


............

Posle Drugog svetskog rata, u skladu sa stvaranjem novog tržišnog sistema, berze na teritoriji Jugoslavije su prestale sa radom krajem Drugog svetskog rata, da bi potom bile i zvanično ukinute. Tako je poslednji sastanak rukovodstva Beogradske berze bio 28.03.1941, ali je ona bila ukinuta tek odlukom Prezidijuma Vlade Srbije 1953. Imovina berzi, pre svega njihove zgrade, jeste nacionalizovana: otuda i Etnografski muzej u nekadašnjoj zgradi berze u Beogradu.


itd.

link
zilikaka zilikaka 20:02 09.03.2021

Re: I šta kažeš

niccolo
Таквих сателитских фирмица везаних за Стаклару било је много. Још и више од Штофаре.

komunistički gigant Staklara je nastala pre komunizma?

Kao i svi ostali...

A pajz sad, u mojoj varoši, nekad stvarno ozbiljnom industrijskom centru:
Šećerana - bila Jevrejska. Čitava priča o čoveku koji je zidao stanove za deo radnike. Pokupili ga odmah Nemci, čim su došli, sa celom porodicom.
Šinvoz, nekadašnja Željeznička radionica, još moj deda povremeno tamo radio kad nije imao izbora.
Fabrika tepiha isto privatna
Radijator, gazda bio vrhunski tehnolog livenja pa posle morali da ga zaposle da im uradi liv, inače puceo. Uslov mu bio da svi izađu kad on to radi. Tek posle stasali novi tehnolozi
Pivara, naravno, jedna od najstarijih, osnovao još Dunđerski.
Fabrika šešira Begej - gazda imao trojicu sinova i svi tamo radili a sazidao im interesantne vile u blizini. Dan danas sve tri postoje a fabrika odavno propala.
Fabrika, nameštaja čarapa isto bile. Meštani ih dugo zvali po starim gazdama.
...morala bih još da se prisećam jer je mnogo toga propalo al iz vremena kada je postojalo i radilo a moj otac bio živ, mislim da je našao da je potpuno novo svega
2-3, što je bilo negde 10%.
Posebno znam priču za Luxol, nekadašnju hemijsku industriju koja je isto ugašena, jer je najmlađi sin vlasnika bio školski drug mog oca. Porodica Lukić, otud naziv.
Sećao se kako je kod njih u kući pred Božić bilo pakovanje paketa za zarobljenike i da su pomagali njihove porodice tokom rata. Posle su oca, vlasnika fabrike vodili ulicom sa tablom da je ratni profiter, oduzeli im sve.
Kad je i najmlađi dospeo na studije pokupili su se svi i preselili u Beograd, kupili neku skromnu kuću i svi tamo živeli. Imali su četvoro il petoro dece, ne sećam se, al svi bili naučeni da rade.
Često se setim te priče jer se i tamo radilo. Svi, pa i gosti. Čim dođeš u posetu utrape ti da pakuješ u celofan neku šminku koju su u radionici pravili i prodavali nekako, možda i na crno.
Sva deca su bila posle isto vrlo uspešna u životu, ne ono solidni nego postali baš cenjeni i poznati stručnjaci. Ovaj jedan znam da je pravio aerodrome svud po svetu al u porodici bio ispod proseka.


loader loader 12:06 11.03.2021

Re: I šta kažeš

zilikaka
niccolo
Таквих сателитских фирмица везаних за Стаклару било је много. Још и више од Штофаре.

komunistički gigant Staklara je nastala pre komunizma?

Kao i svi ostali...

A pajz sad, u mojoj varoši, nekad stvarno ozbiljnom industrijskom centru:
Šećerana - bila Jevrejska. Čitava priča o čoveku koji je zidao stanove za deo radnike. Pokupili ga odmah Nemci, čim su došli, sa celom porodicom.
Šinvoz, nekadašnja Željeznička radionica, još moj deda povremeno tamo radio kad nije imao izbora.
Fabrika tepiha isto privatna
Radijator, gazda bio vrhunski tehnolog livenja pa posle morali da ga zaposle da im uradi liv, inače puceo. Uslov mu bio da svi izađu kad on to radi. Tek posle stasali novi tehnolozi
Pivara, naravno, jedna od najstarijih, osnovao još Dunđerski.
Fabrika šešira Begej - gazda imao trojicu sinova i svi tamo radili a sazidao im interesantne vile u blizini. Dan danas sve tri postoje a fabrika odavno propala.
Fabrika, nameštaja čarapa isto bile. Meštani ih dugo zvali po starim gazdama.
...morala bih još da se prisećam jer je mnogo toga propalo al iz vremena kada je postojalo i radilo a moj otac bio živ, mislim da je našao da je potpuno novo svega
2-3, što je bilo negde 10%.
Posebno znam priču za Luxol, nekadašnju hemijsku industriju koja je isto ugašena, jer je najmlađi sin vlasnika bio školski drug mog oca. Porodica Lukić, otud naziv.
Sećao se kako je kod njih u kući pred Božić bilo pakovanje paketa za zarobljenike i da su pomagali njihove porodice tokom rata. Posle su oca, vlasnika fabrike vodili ulicom sa tablom da je ratni profiter, oduzeli im sve.
Kad je i najmlađi dospeo na studije pokupili su se svi i preselili u Beograd, kupili neku skromnu kuću i svi tamo živeli. Imali su četvoro il petoro dece, ne sećam se, al svi bili naučeni da rade.
Često se setim te priče jer se i tamo radilo. Svi, pa i gosti. Čim dođeš u posetu utrape ti da pakuješ u celofan neku šminku koju su u radionici pravili i prodavali nekako, možda i na crno.
Sva deca su bila posle isto vrlo uspešna u životu, ne ono solidni nego postali baš cenjeni i poznati stručnjaci. Ovaj jedan znam da je pravio aerodrome svud po svetu al u porodici bio ispod proseka.

pecaros pecaros 13:44 11.03.2021

Re: I šta kažeš

zilikaka
niccolo
Таквих сателитских фирмица везаних за Стаклару било је много. Још и више од Штофаре.

komunistički gigant Staklara je nastala pre komunizma?

Kao i svi ostali...

A pajz sad, u mojoj varoši, nekad stvarno ozbiljnom industrijskom centru:
Šećerana - bila Jevrejska. Čitava priča o čoveku koji je zidao stanove za deo radnike. Pokupili ga odmah Nemci, čim su došli, sa celom porodicom.
Šinvoz, nekadašnja Željeznička radionica, još moj deda povremeno tamo radio kad nije imao izbora.
Fabrika tepiha isto privatna
Radijator, gazda bio vrhunski tehnolog livenja pa posle morali da ga zaposle da im uradi liv, inače puceo. Uslov mu bio da svi izađu kad on to radi. Tek posle stasali novi tehnolozi
Pivara, naravno, jedna od najstarijih, osnovao još Dunđerski.
Fabrika šešira Begej - gazda imao trojicu sinova i svi tamo radili a sazidao im interesantne vile u blizini. Dan danas sve tri postoje a fabrika odavno propala.
Fabrika, nameštaja čarapa isto bile. Meštani ih dugo zvali po starim gazdama.
...morala bih još da se prisećam jer je mnogo toga propalo al iz vremena kada je postojalo i radilo a moj otac bio živ, mislim da je našao da je potpuno novo svega
2-3, što je bilo negde 10%.
Posebno znam priču za Luxol, nekadašnju hemijsku industriju koja je isto ugašena, jer je najmlađi sin vlasnika bio školski drug mog oca. Porodica Lukić, otud naziv.
Sećao se kako je kod njih u kući pred Božić bilo pakovanje paketa za zarobljenike i da su pomagali njihove porodice tokom rata. Posle su oca, vlasnika fabrike vodili ulicom sa tablom da je ratni profiter, oduzeli im sve.
Kad je i najmlađi dospeo na studije pokupili su se svi i preselili u Beograd, kupili neku skromnu kuću i svi tamo živeli. Imali su četvoro il petoro dece, ne sećam se, al svi bili naučeni da rade.
Često se setim te priče jer se i tamo radilo. Svi, pa i gosti. Čim dođeš u posetu utrape ti da pakuješ u celofan neku šminku koju su u radionici pravili i prodavali nekako, možda i na crno.
Sva deca su bila posle isto vrlo uspešna u životu, ne ono solidni nego postali baš cenjeni i poznati stručnjaci. Ovaj jedan znam da je pravio aerodrome svud po svetu al u porodici bio ispod proseka.


Samo da jasnije podcrtam kada se desilo to da sve ode u propas'.

Fabrika šešira, fabrika tepiha, pivara, Luxol - sve na par storina metara od moje bivše kuće. Sve su bile uspešne i napredne. Moja keva je jedno vreme radila od kuće za fabriku šešira - donosila hrpu francuskih kapa i prišivala one crviće na njih. Luxol je imao ogromno tržište SSSR-a, koliko god da je proizveo, sve se prodalo. Kasnije se izmestio iz grada u industrijsku zonu.

Iako je sigurno(?) da bi prvobitni vlasnici bolje vodili svoje fabrike, ne bih rekao da su posleratnu industriju vodili sve sami fušeri - sa faxom sam, sedamdesetih, obišao dosta fabrika prehrambene industrije po Vojvodini i garantujem da se mnogo ulagalo u nove tehnologije, a i fakulteti su obezbeđivali dovoljno stručnih ljudi.

Koliko god ta industrija vukla za sobom hipoteku prvobitnog greha, uspešno je služila opštem dobru. Dok nisu digli glave oni najgori i od svega, uključujući i grad, napravili ruinu.
loader loader 16:01 11.03.2021

Re: I šta kažeš

Dok nisu digli glave oni najgori i od svega, uključujući i grad, napravili ruinu.


Na koji trenutak se misli?


pecaros pecaros 16:19 11.03.2021

Re: I šta kažeš

loader
Dok nisu digli glave oni najgori i od svega, uključujući i grad, napravili ruinu.


Na koji trenutak se misli?Da l' je trenutak, ili proces koji još traje? To je bilo kada je trebalo, kao što su uradile neke normalne zemlje, da se uradi poštena privatizacija i da se krene dalje. Umesto ratova, sankcija i pljačkaške privatizacije.

Uprkos svemu neke od tih fabrika rade i dalje, ali su pogubile decenijama sticana tržišta.


svarog svarog 17:51 12.03.2021

Re: I šta kažeš

To je bilo kada je trebalo, kao što su uradile neke normalne zemlje, da se uradi poštena privatizacija i da se krene dalje. Umesto ratova, sankcija i pljačkaške privatizacije.


u našoj privatizaciji bio je sličan % raskinutih ugovora kao u poljskoj npr. A baš na tom primeru šešira, šta bi se desilo sa njima u trenutku kada pada Berlinski zid i sovjetsko tržište se otvara za zapadne kompanije? Da li bi prodavali sve što naprave ili bi ih istisnuli oni koji su morali stalno da se biju sa konkurencijom za kupca?
Koliko brendova je sfrj privreda imala?
zilikaka zilikaka 18:21 12.03.2021

Re: I šta kažeš

baš na tom primeru šešira, šta bi se desilo sa njima u trenutku kada pada Berlinski zid i sovjetsko tržište se otvara za zapadne kompanije? Da li bi prodavali sve što naprave ili bi ih istisnuli oni koji su morali stalno da se biju sa konkurencijom za kupca?

Jeste, a tek sa prodorom kineskih proizvoda...to je uništilo i mnogo jače igrače.
No, to su šeširi, al eto zdravupravu fabriku lekova uništili čas posla. Tu je tržište malo drugačije i ne toliko otvoreno ali ovo je bukvslno bio mafijaški plen. A takvih primera ima puno.
svarog svarog 18:44 12.03.2021

Re: I šta kažeš

Jes Jugoremedija je cirkus i sramota
pecaros pecaros 19:36 12.03.2021

Re: I šta kažeš

svarog
To je bilo kada je trebalo, kao što su uradile neke normalne zemlje, da se uradi poštena privatizacija i da se krene dalje. Umesto ratova, sankcija i pljačkaške privatizacije.


u našoj privatizaciji bio je sličan % raskinutih ugovora kao u poljskoj npr. A baš na tom primeru šešira, šta bi se desilo sa njima u trenutku kada pada Berlinski zid i sovjetsko tržište se otvara za zapadne kompanije? Da li bi prodavali sve što naprave ili bi ih istisnuli oni koji su morali stalno da se biju sa konkurencijom za kupca?
Koliko brendova je sfrj privreda imala?


Konkretno za šešire - siguran sam da je "potrošnja" šešira u međuratnom i prvom posleratnom periodu bila mnogo veća nego danas, pa nije teško pretpostaviti da bi i prvobitni vlasnik imao problema, ili bi se makar delimično preorijentisao.

Međutim, Zrenjanin je bio veoma jak u proizvodnji osnovnih prehrambenih proizvoda bez kojih se ne može - šećerana, mlekara, skrobara (sirup za bombone), fabrika konzervi, uljara... zašto je to moralo da propadne?

Malopre sam se vratio iz kupovine i vidim - ulje od kukuruznih klica, cena 509din po litru, uvoz iz Italije. Zdravo je, puno vitamina E, dobro za salate ali i za sve. A zrenjaninska uljara je to ulje masovno proizvodila još šezdesetih godina - ako je i bilo skuplje od suncokretovog, to je bilo neznatno.
svarog svarog 10:08 14.03.2021

Re: I šta kažeš

Dijamant i dalje postoji. Sumnjam da neće da proizvode nešto što im ne donosi pare. Pre će biti da to ulje niko živi ne kupuje

Ali dobro si rekao- i zr i cela yu je bila sirovinska baza. To najbolje opisuje tu ekonomiju
freehand freehand 10:25 14.03.2021

Re: I šta kažeš

Ali dobro si rekao- i zr i cela yu je bila sirovinska baza. To najbolje opisuje tu ekonomiju

Kad se osvrnem oko sebe i vidim gde su bile STaklara, Azotara, petrohemija, Trudbenik, Tesla, Utva, Minel, fabrika obuće, Gaj, Novitet -meni to nekako uopšte ne liči na sirovinsku bazu.
pecaros pecaros 12:33 14.03.2021

Re: I šta kažeš

svarog
Dijamant i dalje postoji. Sumnjam da neće da proizvode nešto što im ne donosi pare. Pre će biti da to ulje niko živi ne kupuje

Ali dobro si rekao- i zr i cela yu je bila sirovinska baza. To najbolje opisuje tu ekonomiju


Da vidiš, kupovalo se. Konkretno, moja porodica je bila prešla na to ulje, jer je ukusnije od suncokretovog. Po ceni od preko petsto dinara ne znam da li se sada isplati, ali sam kupio jednu flašu da se podsetim kakvog je ukusa. Još imam rezerve običnog ulja, pa nisam probao. "Dijamant" sam spomenuo baš zbog ovog ulja, ali vidim da je on danas uspešna firma, pa da ne ureknem.

Vojvodina jeste sirovinska baza, pa je logično što je imala odgovarajuću industriju. Ali, da ne krenem sad da nabrajam šta je sve bilo od mašinske i drugih industrija.
gedza.73 gedza.73 12:51 14.03.2021

Re: I šta kažeš

Ali, da ne krenem sad da nabrajam šta je sve bilo od mašinske i drugih industrija

Mene zanima ako znaš koje državne firme su prozvodile a od njih nabavljali poljoprivredni proizvođači hidraulične tresače maslina, ko je proizvodio mašine za pakovanje, ko mašine za sitoštampu, koje agencije su radile dizajn, mašine za malčiranje, čiji su traktori nabavljani, kako su se organizovali proizvođači u privatnom sektoru i kako su vršili izvoz svojih prizvoda, ko je prodavao elemente za nadogradnju a ko je ugrađivao i vršio nadogradnju kamiona, ko je pravio hidraulične dizalice

To u jednom sektoru. A možeš i ostale da nabrojiš. Sigurno je Vojvodina imala bar deset velikih privatnih firmi koje su tada pravile ozbiljne proizvode za Zapad (ti se bolje od mene razumeš u te deficite i suficite). Verovatno je Italija tada uvozila to kvalitetno ulje iz Vojvodine koje je bilo zapakovano po svim standardima (YUS je i dalje prepoznat kao sinonim kvaliteta u čitavoj Evropi ) kao ostale sirovine poput žive stoke (koja je prerađivana u mortadelu), dasaka, (u nameštaj) i svačega nečega preko slovenačkih špeditera koji su naplaćivali u stranoj valuti a isplaćivali u dinarima firmama po Makedoniji na primer.

Al' koga bolela patka tad dok je primao platu u kancelariji. Tek kad je presušilo za plate a dogorelo do dupeta onda ajde da se igramo tržišne ekonomije i 'gde je moj deo, nećete da me prevarite'
pecaros pecaros 13:47 14.03.2021

Re: I šta kažeš

gedza.73
Sigurno je Vojvodina imala bar deset velikih privatnih firmi koje su tada pravile ozbiljne proizvode za Zapad


U pravu si, zapravo ih je imala mnogo više. Naravno, nisu bile privatne.
gedza.73 gedza.73 14:14 14.03.2021

Re: I šta kažeš

pecaros
gedza.73
Sigurno je Vojvodina imala bar deset velikih privatnih firmi koje su tada pravile ozbiljne proizvode za Zapad


U pravu si, zapravo ih je imala mnogo više. Naravno, nisu bile privatne.

Kad je 'naravno' a gde su vam sad? U kojoj to privatnoj firmi vlasnik ugovara saradnju i radi na štetu svoje firme? Inače sada ima mnogo više privatnih i veće zarade ostvaruju nego te tadašnje velike državne (k'o što rek'o kao računovođa verovatno su upućeniji od mene u stavke prihodi, rashodi, ulazi, izlazi)


Verovatno su te državne firme ulagale u tehnologije i razvoj pa su baš zato jedine one poslovale po YUS sistemu mimo evropskih zemalja a onda ih pobrisale zapadni privatnici sa po desetak zaposlenih.

Ti, verujem, si imao prilike da upoređuješ različite sektore u Vojvodini i u nekim zapadnim firmama?

Pošto ste toliko bili razvijeni pravo je čudo da ste za zrenjaninski Servo Mihalj morali da kupite automatske punilice od privatnika iz Maranela (žica do Ferarija) a niste mogli sami da napravite. Moraš da priznaš kako je malo poražavajuće da niste uspeli da pronađete niti jednog proizvođača u celoj 'Jugi' nego morao državni diša sa državnom švalerkom o državnom trošku da ide na ugovaranje posla.

Očekivao bi čovek po vašoj priči o SFRJ ekonomskom tigru da bude obrnuto.

Pedan predratni privatnik iz Šumadije je dobio ugovor na dve godine da češku vojsku snabdeva konzervama. Koja je državna firma nakon rata iz 'evropske žitnice' snabdevala bilo koju četu skauta i izviđača?

Za drugog (mislim Teokarevića) kruži anegdota da je Tito naručio najkvalitetniji štof iz Beča pa dobio materijal sa etiketom 'Made in Paraćin'.

A kad sam kod Beča da ako tamo budeš naručio saher tortu vrlo verovatno jedeš proizvod iz Kragujevca.

Ako posle svega što se izdešavalo su naši ljudi ipak uspeli da se probiju na zapadnom tržištu a vi 'državni' uprkos svim zabranama konkurencije ste uspeli da propadnete mislim da ti kao čovek koji radi sa brojevima bi sam mogao, bez pomoći sa strane, da izvedeš zaključak
pecaros pecaros 14:22 14.03.2021

Re: I šta kažeš

gedza.73

Ako posle svega što se izdešavalo su naši ljudi ipak uspeli da se probiju na zapadnom tržištu a vi 'državni' uprkos...


S kim se ti svađaš? Ja od prvog posta tvrdim da je trebalo to sve pošteno privatizovati. Ne kapiram - da li ti imaš nešto protiv, ili šta?
freehand freehand 14:44 14.03.2021

Re: I šta kažeš

pecaros
gedza.73

Ako posle svega što se izdešavalo su naši ljudi ipak uspeli da se probiju na zapadnom tržištu a vi 'državni' uprkos...


S kim se ti svađaš? Ja od prvog posta tvrdim da je trebalo to sve pošteno privatizovati. Ne kapiram - da li ti imaš nešto protiv, ili šta?

Proliv?
Ili protiv?
pecaros pecaros 14:57 14.03.2021

Re: I šta kažeš

freehand

Proliv?


Hronično...
zilikaka zilikaka 15:13 14.03.2021

Re: I šta kažeš

Pošto ste toliko bili razvijeni pravo je čudo da ste za zrenjaninski Servo Mihalj morali da kupite automatske punilice od privatnika iz Maranela (žica do Ferarija) a niste mogli sami da napravite.


Zašto bi onaj ko pravi recimo majonez pravio i punilice?
Ili zašto bi neko razvijao proizvod - punilice, za jednu lil nekoliko prodaja. To je najskuplja i garant neisplativa opcija. Osim toga, sam da praviš treba ti vremena da otkloniš sve dečije bolesti koje je onaj ko to rutinski radi već odavno odradio.
A inače, za nešto slično ali drugačije, fermentore za pivare, poznajem grupu Novosađana koja je otišla u Nemačku, "ukrala" mustru i napravila jedan od prvih takvih, za Pečku pivaru.
Al to je specifično i ima smisla, a punilice baš i nemaju.
zilikaka zilikaka 15:16 14.03.2021

Re: I šta kažeš

Koja je državna firma nakon rata iz 'evropske žitnice' snabdevala bilo koju četu skauta i izviđača?

BEK, Zrenjanin. RAdili stišnjenu šunku u konzervi (možda još nešto) za američku vojsku. Imali stalno prisutnog nadzora koji je sve kontrolisao i lepo to išlo. Možda nedge još postoje podaci koji ovo potvrđuju.
A šunka bila fenomenalna, i jeli smo je kad uspeju da naprave dovoljno da bude i za naše tržište.
freehand freehand 15:17 14.03.2021

Re: I šta kažeš

zilikaka
Pošto ste toliko bili razvijeni pravo je čudo da ste za zrenjaninski Servo Mihalj morali da kupite automatske punilice od privatnika iz Maranela (žica do Ferarija) a niste mogli sami da napravite.


Zašto bi onaj ko pravi recimo majonez pravio i punilice?
Ili zašto bi neko razvijao proizvod - punilice, za jednu lil nekoliko prodaja. To je najskuplja i garant neisplativa opcija. Osim toga, sam da praviš treba ti vremena da otkloniš sve dečije bolesti koje je onaj ko to rutinski radi već odavno odradio.
A inače, za nešto slično ali drugačije, fermentore za pivare, poznajem grupu Novosađana koja je otišla u Nemačku, "ukrala" mustru i napravila jedan od prvih takvih, za Pečku pivaru.
Al to je specifično i ima smisla, a punilice baš i nemaju.

Ma nije to, nego mi Talijani i privatnici sve najbolje. Ako treba - tu je pasoš.
Nema veze što su i Minel i Pupin i Utva i Sever i razna druga Mmašinska industrija čuda pravili. Na primer, pančevačka Utva (koja je sada stoti deo sebe nekad) radi opremu i alate za Pjađo.
freehand freehand 15:20 14.03.2021

Re: I šta kažeš

zilikaka
Koja je državna firma nakon rata iz 'evropske žitnice' snabdevala bilo koju četu skauta i izviđača?

BEK, Zrenjanin. RAdili stišnjenu šunku u konzervi (možda još nešto) za američku vojsku. Imali stalno prisutnog nadzora koji je sve kontrolisao i lepo to išlo. Možda nedge još postoje podaci koji ovo potvrđuju.
A šunka bila fenomenalna, i jeli smo je kad uspeju da naprave dovoljno da bude i za naše tržište.

Dobro, mani se tih činjenica. Daj nešto iz svoje glave.
gedza.73 gedza.73 15:23 14.03.2021

Re: I šta kažeš

pecaros
S kim se ti svađaš? Ja od prvog posta tvrdim da je trebalo to sve pošteno privatizovati. Ne kapiram - da li ti imaš nešto protiv, ili šta?

Sam sa sobom.

Dakle, mi smo imali privatnike ali su onda došli Drugovi koji su rekli da takva izrabljivanja poštene radničke klase nisu po partijskom Manifestu dozvoljena. Onda je sve nacionalizovano (neki tvrde da je to sasvim u redu) a neki su se 'dobrovoljno' saglasili (pod batinama ili zbog pretnji smrću).

nakon par decenija kad su sve to urušilo neki su odlučili kako ipak treba privatizovati državna preduzeća pa oni isti koji su otimali od ljudi sad su tu podržavljenu svojinu privatizovali za sebe i svoje čukununučiće.

Znači ti i ja smo saglasni da kako treba da postoji privatno preduzetništvo (mada je ono postojalo ali dok smo to ukapirali uzalud smo potrošili četiri decenije, plus jednu u ratovima, plus jednu gde ćemo, plus još jednu kuda ćemo a na ovom blogu se raspravljamo da li je sistem i država koja pljačka ljude, nabija u zatvore, uskraćuje osnovne slobode kriminalna ili nije)

Ja od prvog posta tvrdim da je trebalo to sve pošteno privatizovati

A ja od prvog da je nepoštena nasilna nacionalizacija po svojetskom ključu. Da nije bilo nacionalizacije nije imalo potrebe da se pošteno privatizuje.

A ko da pošteno privatizuje, Drugovi Članovi iz CK ili i SSRNJ?
ili samoupravni radnici u čijeme su vlasništvu sredstva za proizvodnju bila?

Pa š'o nisu, kako ide replika iz filma.


gedza.73 gedza.73 15:25 14.03.2021

Re: I šta kažeš

BEK, Zrenjanin. RAdili stišnjenu šunku u konzervi (možda još nešto) za američku vojsku.

Eto to nisam znao.
Mada sam znao da je šunka iz Srbije išla ali kao stoka na četiri noge i to ispod cene (a kralo se od portira do direktora).

gedza.73 gedza.73 15:29 14.03.2021

Re: I šta kažeš

F.
Na primer, pančevačka Utva (koja je sada stoti deo sebe nekad) radi opremu i alate za Pjađo.

A kad bi znao kakvi su dilovi bili i kako su išle pare ispod ruke po kafićima u Gorici i koji su direktori državnih firmi bili predstavnici u italiji i kako je Simpo otpisivao navodno oštećen nameštaj a onda prodavali na crno i delili među sobom ne bi se toliko hvalio.

Slavnoski hrast su više pokrali državni direktori nego Arkan da ga je vukao za Srbiju dvadeset godina nakon rata.
freehand freehand 15:31 14.03.2021

Re: I šta kažeš


A ko da pošteno privatizuje, Drugovi Članovi iz CK ili i SSRNJ?

Kako ko? Kodža Miloš, njegova braća i batinaši, ubice i podguzne muve. Zna se čije je šta. Posle će malo Karađorđevići da roknu ili proteraju nekog Obrenovića i podele svojim stričevićama, pa će opet Obrenovići da roknu malo Karađorđevića i koju stotinu njegovih pa će da preraspodele šta većkome pripada. A onda će da dođe nekom rat nekom brat, pa će ratni liferanti da preraspodele to sebi, i onda će rat da prođe pa će ministri i državni činovnici sa glava šećera da pređu na otvorenu pljačku kroz obveznice, ugovore sa stranim koncesionarima i najlepše - direktno od pogorelaca i masakriranih seljaka o kojima domaćinska Srbija, naravno, najviše brine!
I onda dođu ti odvratni komunisti i sve to otmu od poštenog čoveka i domaćina.

Jesi li pročitao onog Arčibalda Rajsa o Nikoli pašiću? Ili treba da ponavljam vidim da niko ne reaguje govoreći mi da sam lažov i falsifikator, nemoguće da su svi domaćini to preskočili baš kod autora koga tako vole da citiraju, naravno delove koji im odgovaraju.
pecaros pecaros 15:33 14.03.2021

Re: I šta kažeš

zilikaka

BEK, Zrenjanin.


U ono vreme (još pedesetih) su pravili zimsku salamu. Od tada, samo uvoz iz Mađarske - skupa ko đavo, ali nije ni prineti onoj BEK-ovoj. Nije da smo se davili njome, nego se i tada znalo šta je dobro.


freehand freehand 15:34 14.03.2021

Re: I šta kažeš

gedza.73
F.
Na primer, pančevačka Utva (koja je sada stoti deo sebe nekad) radi opremu i alate za Pjađo.

A kad bi znao kakvi su dilovi bili i kako su išle pare ispod ruke po kafićima u Gorici i koji su direktori državnih firmi bili predstavnici u italiji i kako je Simpo otpisivao navodno oštećen nameštaj a onda prodavali na crno i delili među sobom ne bi se toliko hvalio.

Slavnoski hrast su više pokrali državni direktori nego Arkan da ga je vukao za Srbiju dvadeset godina nakon rata.

To se zove privatna inicijativa, đe je problem?
Kad bi ti samo pokušao da ukucaš u Gugl afere Simensa, Lokida, Folksvagena, Liman bradersa, čitavog Vol strita na kraju krajeva tzaprepastio bi se načisto.
Al kakve veze to ima sa tim što Utva i DANAS radi prilično komplikovane sklopove i alate za Pjađo avione?
gedza.73 gedza.73 15:34 14.03.2021

Re: I šta kažeš

zilikaka
Zašto bi onaj ko pravi recimo majonez pravio i punilice?

Bre Zili pa ti si bar inženjer nisi bila n FDU. U zemlji od 20 miliona stanovnika sa razvijenom industrijom ne možeš da pronađeš niti jednog proizvođača punilica nego se u talu dogovaraš sa Italijanom koji je imao nesreću da ga ne nacionalizuje Komunistička partija.

poznajem grupu Novosađana koja je otišla u Nemačku, "ukrala" mustru

Ja poznajem u mestu sa 25 000 stanovnika (otrpilike Topola sa okolinom) trideset evropskih i nekoliko svetskih imena koji su sedamdesetih godina pokrenuli proizvodnju u garažama a danas su giganti.

Sitna razlika koja je vremenom dovela do drugačijeg obrazovnog sistema, razvoja tehnologija, različitih vidova sloboda...


gedza.73 gedza.73 15:40 14.03.2021

Re: I šta kažeš

To se zove privatna inicijativa, đe je problem?

Nije privatna inicijativa jer je njega država postavila po državnom sistemu (privatno preduzetništvo je bilo u sivoj zoni, čak protivustavno). Da je njegova firma pa nek' radi šta oće.

Kad bi ti samo pokušao da ukucaš u Gugl afere Simensa, Lokida, Folksvagena, Liman bradersa, čitavog Vol strita na kraju krajeva tzaprepastio bi se načisto.

Eto ga opet ovaj. Jes' ti neki partijski bot pa opravdavaš partijske tajkune?
Al kakve veze to ima sa tim što Utva i DANAS radi prilično komplikovane sklopove i alate za Pjađo avione?

Ima. Ako za pokojnog Zanrosa privatnk iz Ade radi odlivak za mašinu za obradu glava brodskih motora da li je taj čovek pametniji anas zbog hrane a bio glup da to napravi sedamdesetih ili mu država nije dozvoljavala.

Ovi IT-ijevci. Sve je to gola kulačka reakcija i treba da im se oduzmu stanovi, kuće, automobili i podele radničkoj klasi u Lebanu. Noredeus bi najebao


Razumeš li ti uopšte o čemu pričamo?


freehand freehand 15:40 14.03.2021

Re: I šta kažeš

Ja poznajem u mestu sa 25 000 stanovnika (otrpilike Topola sa okolinom) trideset evropskih i nekoliko svetskih imena koji su sedamdesetih godina pokrenuli proizvodnju u garažama a danas su giganti.

Pa što tek sedamdestih, majku mu staru?!
freehand freehand 15:47 14.03.2021

Re: I šta kažeš

Razumeš li ti uopšte o čemu pričamo?

Razumem ovo o čemu ja priča, i ono o čemu Zilikaka priča. Ovo tvoje mi malo teže ide. "Nije pravljena šunka!"
"Jeste, bEK je pravio."
"Dobro, nisam znao, nema veze."

"Državne firme ne mogu da rade za Talijane"
"Utva radi alate za Pjađo (ko ne zna Pjao pravi odlične male putničke avione)"
"Nema veze, a što ne prave punilice"!

Mislim, normalnom čoveku nije baš lako da razume tu vrstu mentalnih kurcšlusa.


Eto ga opet ovaj. Jes' ti neki partijski bot pa opravdavaš partijske tajkune?

Jesi li probao da guglaš na predložene pojmove?
Mene možeš piosle da etiketiraš, ionako ništa drugo i ne radiš.
pecaros pecaros 16:00 14.03.2021

Re: I šta kažeš

gedza.73

Dakle, mi smo imali privatnike ali su onda došli Drugovi koji su rekli...


Pa da, tako se desilo - istorija je neumoljiva. A možda bi bilo bolje da su Domaćini napravili uzornu parlamentarnu monarhiju, prigodno očišćenu od nenarodnih elemenata? Kakogod, nekako se desilo da nam je to bio najuspešniji period u dosadašnjoj istoriji.


zilikaka zilikaka 16:17 14.03.2021

Re: I šta kažeš

Bre Zili pa ti si bar inženjer nisi bila n FDU.

Upravo zato pričam. Osvajanje novog proizvoda je ozbiljan, skup i dugoteajan proces. Ne znam na kakve punilice misliš ali pošto se to i ne uzima svaki čas (konkretno ne znam na koje i kakve punilice misliš, al nek bude sa su za kesice kečapa, senfa, majoneza), kiko je ukupno takvih fabrika u Jugi bilo i da li su mogli godišnje sa prodaju više od jedne-dve,i to kaduspeju da razrade sve.
To su specijalizovane delatnosti i tu znači ime i uskustvo, il sanas Kinezi koji kopiraju sve i svašta.
Evo, mi smo imali priču rekonstrukcije nečeg iz početka, sa sve crtežima za izradu, pa se nismo upustili jer je preskupo. Jefzinije bilo da kupiš gotovo novo.
freehand freehand 16:20 14.03.2021

Re: I šta kažeš

Evo, mi smo imali priču rekonstrukcije nečeg iz početka, sa sve crtežima za izradu, pa se nismo upustili jer je preskupo. Jefzinije bilo da kupiš gotovo novo.

Pa to se sedne i izračuna šta je dugoročno isplativije. Ovde je pravljeno sve što je bilo strateški bitno i je moglo da se isplati.
Pa su takopočeta i proizvodnja računara sredinom osamdesetih.
gedza.73 gedza.73 16:40 14.03.2021

Re: I šta kažeš


Upravo zato pričam. Osvajanje novog proizvoda je ozbiljan, skup i dugoteajan proces. Ne znam na kakve punilice misliš ali pošto se to i ne uzima svaki čas (konkretno ne znam na koje i kakve punilice misliš, al nek bude sa su za kesice kečapa, senfa, majoneza), kiko je ukupno takvih fabrika u Jugi bilo i da li su mogli godišnje sa prodaju više od jedne-dve,i to kaduspeju da razrade sve.

Italija imala pedesetak miliona i imala bar dvojicu privatnika koji su pravili a na 20 miliona nas ni jedan.

Niko od njih nije nastao odjednom.

Evo, mi smo imali priču rekonstrukcije nečeg iz početka, sa sve crtežima za izradu, pa se nismo upustili jer je preskupo. Jefzinije bilo da kupiš gotovo novo.

Razumem šta kažeš. Ali mi skoro niti u jednom sektoru nismo imali ime (ne pričam o državnim gigantima) koje bi se prodavalo na Zapad . Laserskim rezom amputirano '45. Nisu ljudi na prostoru SFRJ bili glupi ili manje vredni nego jednostavno nisu mogli da imaju mogućnost da krenu od početka i da se razvijaju. Miler je na drvenim kolima napravio kiper a pogledaj danas.

Nama se danas predmeti ne 'gađaju' sa predmetima na fakultetima Evrope.

To su specijalizovane delatnosti i tu znači ime i uskustvo

Potrebno je vreme i sistem da se stvori ime.


gedza.73 gedza.73 16:41 14.03.2021

Re: I šta kažeš

freehand
Evo, mi smo imali priču rekonstrukcije nečeg iz početka, sa sve crtežima za izradu, pa se nismo upustili jer je preskupo. Jefzinije bilo da kupiš gotovo novo.

Pa to se sedne i izračuna šta je dugoročno isplativije. Ovde je pravljeno sve što je bilo strateški bitno i je moglo da se isplati.
Pa su takopočeta i proizvodnja računara sredinom osamdesetih.

Isplativo? Zajebavaš? Pa što smo onda bankrotirali kao država.
gedza.73 gedza.73 16:48 14.03.2021

Re: I šta kažeš

pecaros
A možda bi bilo bolje da su Domaćini napravili uzornu parlamentarnu monarhiju, prigodno očišćenu od nenarodnih elemenata? Kako god, nekako se desilo da nam je to bio najuspešniji period u dosadašnjoj istoriji.

A ti od prvog komentara pišeš kako su u najuspešnijem periodu trebalo suprotno ustavu da se privatizuju preduzeća.
ne mogu da pronašem onaj deo da su pored direktora protiv Markovićeve reforme glasali i radnici pa samo da te podsetim na govor direkotra Namenske u Lučanima, slet u slavu direktora i 'dobrovoljnu' podršku radnika


kao i Pravda za Jutku


Tako i vas dvojica još uvek stojite postojano kano klisurine.


freehand
Kako ko? Kodža Miloš, njegova braća i batinaši, ubice i podguzne muve.

Dobro ukapirao sam da je po tebi bilo bolje da su ostali Turci.
freehand freehand 16:51 14.03.2021

Re: I šta kažeš

Dobro ukapirao sam da je po tebi bilo bolje da su ostali Turci.

Eto i ja da do sada nisam ukapirao da si glup ko noć ovo bi valjda bilo prelomno.
freehand freehand 16:56 14.03.2021

Re: I šta kažeš

gedza.73
freehand
Evo, mi smo imali priču rekonstrukcije nečeg iz početka, sa sve crtežima za izradu, pa se nismo upustili jer je preskupo. Jefzinije bilo da kupiš gotovo novo.

Pa to se sedne i izračuna šta je dugoročno isplativije. Ovde je pravljeno sve što je bilo strateški bitno i je moglo da se isplati.
Pa su takopočeta i proizvodnja računara sredinom osamdesetih.

Isplativo? Zajebavaš? Pa što smo onda bankrotirali kao država.

Nemam pojam. Ovako možda?

The EU can rewrite its rules and let governments borrow more to counter the crisis or let Italy go the way of Greece


KLIK


gedza.73 gedza.73 17:16 14.03.2021

Re: I šta kažeš

Nemam pojam. Ovako možda?

Ili 'možda ovako'. Da se vas nekoliko stručnjaka sa bloga udružite i sačuvate državnu firmu sa državnim direktorom pa pokažete kako to sve radi u praksi. I u toj istoj fabrici sa kvalitetnim kadrom zaposlite decu.

Bilo bi zanimljvo da se vidimo za desetak, petnaest godina. Da vidimo kome su se deca preko veze i stranke zaposlila u državnu admisnistraciju a kome su deca pobegla u inostranstvo kod ovih zlih Zapadnjaka (i čija deca danas uče nemački) pa da nastavite isto da pričate.
Ja sam siguran da će bar jedno da uzme pasoš EU čim bude uzmoglo pa će da se trudi da papirologijom dokaže poreklo.

pecaros pecaros 17:17 14.03.2021

Re: I šta kažeš

gedza.73

kao i Pravda za Jutku


Izvini, ne mogu dalje da te pratim - čudni su putevi kada te droza uzme pod svoje.
gedza.73 gedza.73 17:22 14.03.2021

Re: I šta kažeš

Izvini, ne mogu dalje da te pratim - čudni su putevi kada te droza uzme pod svoje.

Državni direktor rekao-izmanipulisao-naredio da se pođe za Jutkom ili protiv reformi Ante markovića.
Otud glasovi za koji si pitao koji polaze od direktora koji su bili protiv reformi a koje je postavila Partija. Za razliku od predratnih privatnika u tadašnjoj Srbiji koji su dovodili stručnjake kako bi im modernizovali proizvodnju.freehand freehand 17:23 14.03.2021

Re: I šta kažeš

Ili 'možda ovako'. Da se vas nekoliko stručnjaka sa bloga udružite i sačuvate državnu firmu sa državnim direktorom pa pokažete kako to sve radi u praksi. I u toj istoj fabrici sa kvalitetnim kadrom zaposlite decu.

Znači, ne interesuje te šunka, ne interesuje te izvoz alata, ne interesuje te bankrot.
u stvari, tebe interesuje samo da sam sa sobom vrtiš istu besmislenu priču. A ja ti samo smetam.
Izvini.
Bilo bi zanimljvo da se vidimo za desetak, petnaest godina. Da vidimo kome su se deca preko veze i stranke zaposlila u državnu admisnistraciju a kome su deca pobegla u inostranstvo kod ovih zlih Zapadnjaka (i čija deca danas uče nemački) pa da nastavite isto da pričate.
Ja sam siguran da će bar jedno da uzme pasoš EU čim bude uzmoglo pa će da se trudi da papirologijom dokaže poreklo.

gedza.73 gedza.73 17:44 14.03.2021

Re: I šta kažeš

Znači, ne interesuje te šunka, ne interesuje te izvoz alata, ne interesuje te bankrot.
u stvari, tebe interesuje samo da sam sa sobom vrtiš istu besmislenu priču.

Ja vama ne branim da radite sa šunkom šta god mislite da je dobro u državnom preduzeću.
Zašto vi branite nekom da u privatnom preduzeću to isto radi?

U tome je kvaka, ne u hrčku i tome što si se ti okačio na neku stranku pa vrtiš u jednom beskanočnom krugu istu priču dok ne metamoforziraš pa okreneš na kontra stranu.

I kvaka je da vi koji radite u tom državnom preduzeći imate institucionalnu zaštitu kako ne bi mogao taj direktor sa nekoliko podobnih radnika da krade i razvlači imovinu a neki radnicu u strahu za radno mesto ćute dok se sve ne pretvori u korov pa kao zombiji nastave da dolaze u razrušene fabrike oćekujući da im sa neba padnu Trumanova jaja kao i da privatnik ima institucionalnu zaštitu da grupa maskiranih u kožne mantile ne upadne i iznese iz radionece mašine (kao ocu mariopan) ili ga ubije zbog stana (poput onoga što je napisao Nsarski).

Ako opravdavaš ponašanje posleratne vlasti, opravdavaš i današnje bezakonje. A ti se sad vrti sam u svojoj metamorfozi
freehand freehand 18:00 14.03.2021

Re: I šta kažeš

Ako opravdavaš ponašanje posleratne vlasti, opravdavaš i današnje bezakonje. A ti se sad vrti sam u svojoj metamorfozi

Uplašio te neko? Neki čovek te uplašio?
milisav68 milisav68 19:00 14.03.2021

Re: I šta kažeš

pecaros
U ono vreme (još pedesetih) su pravili zimsku salamu. Od tada, samo uvoz iz Mađarske - skupa ko đavo, ali nije ni prineti onoj BEK-ovoj. Nije da smo se davili njome, nego se i tada znalo šta je dobro.

Ima tu dve stvari.

Nekad je hrana bila ukusnija jer je proizvadnja bila što bi danas rekli - organska, odnosno sa vrlo malo hemije, počevši od đubrenja zemlje stajnjakom pa na dalje.

Zato danas ćesto možeš da čuješ kako recimo paradajz i krastavac ne mirišu ko nekad ili da kafa nema isti ukus.

Druga stvar je što je država često kuburila sa devizama, pa se ono najkvalitetnije izvozilo (često na samoj granici isplativosti), pa tako i te konzerve šunke.

Znam da je Goša pravila vagone za Libiju, Irak, Iran...a da su ovi plaćali u nafti, pa su onda direktori Goše morali da jure državu i naftaše da im isplate njihov deo.

I ta trange frange ekonomija je dovela do toga da se nije znalo ko je profitabilan a ko ne.
niccolo niccolo 20:10 14.03.2021

Re: I šta kažeš

Na primer, pančevačka Utva (koja je sada stoti deo sebe nekad) radi opremu i alate za Pjađo.

I pančevačka utva je nastala pre komunizma. U Zemunu.
haklberi_tom haklberi_tom 20:29 14.03.2021

Re: I šta kažeš

gedza.73
Ali, da ne krenem sad da nabrajam šta je sve bilo od mašinske i drugih industrija

Mene zanima ako znaš koje državne firme su prozvodile a od njih nabavljali poljoprivredni proizvođači hidraulične tresače maslina, ko je proizvodio mašine za pakovanje, ko mašine za sitoštampu, koje agencije su radile dizajn, mašine za malčiranje, čiji su traktori nabavljani, kako su se organizovali proizvođači u privatnom sektoru i kako su vršili izvoz svojih prizvoda, ko je prodavao elemente za nadogradnju a ko je ugrađivao i vršio nadogradnju kamiona, ko je pravio hidraulične dizalice

To u jednom sektoru. A možeš i ostale da nabrojiš. Sigurno je Vojvodina imala bar deset velikih privatnih firmi koje su tada pravile ozbiljne proizvode za Zapad (ti se bolje od mene razumeš u te deficite i suficite). Verovatno je Italija tada uvozila to kvalitetno ulje iz Vojvodine koje je bilo zapakovano po svim standardima (YUS je i dalje prepoznat kao sinonim kvaliteta u čitavoj Evropi ) kao ostale sirovine poput žive stoke (koja je prerađivana u mortadelu), dasaka, (u nameštaj) i svačega nečega preko slovenačkih špeditera koji su naplaćivali u stranoj valuti a isplaćivali u dinarima firmama po Makedoniji na primer.

Al' koga bolela patka tad dok je primao platu u kancelariji. Tek kad je presušilo za plate a dogorelo do dupeta onda ajde da se igramo tržišne ekonomije i 'gde je moj deo, nećete da me prevarite'

Sreća te je komunjarizam krepao.
Još dok krepa ovo nešto olinjalih komunjara, stvoriće se pretpostavka da mlađe generacije krenu napred neopterećene komunjarskim budalčinama.
svarog svarog 18:28 15.03.2021

Re: I šta kažeš

zilikaka
Koja je državna firma nakon rata iz 'evropske žitnice' snabdevala bilo koju četu skauta i izviđača?

BEK, Zrenjanin. RAdili stišnjenu šunku u konzervi (možda još nešto) za američku vojsku. Imali stalno prisutnog nadzora koji je sve kontrolisao i lepo to išlo. Možda nedge još postoje podaci koji ovo potvrđuju.
A šunka bila fenomenalna, i jeli smo je kad uspeju da naprave dovoljno da bude i za naše tržište.

Jeste BEK je pravio za amere, ali problem je u ovom drugom. Meni recimo dosta govori o toj privredi što se tražile veze da se kupe domaći proizvodi namenjeni izvozu, jer su za domaće tržište bili lošijeg kvaliteta
freehand freehand 18:34 15.03.2021

Re: I šta kažeš

svarog
zilikaka
Koja je državna firma nakon rata iz 'evropske žitnice' snabdevala bilo koju četu skauta i izviđača?

BEK, Zrenjanin. RAdili stišnjenu šunku u konzervi (možda još nešto) za američku vojsku. Imali stalno prisutnog nadzora koji je sve kontrolisao i lepo to išlo. Možda nedge još postoje podaci koji ovo potvrđuju.
A šunka bila fenomenalna, i jeli smo je kad uspeju da naprave dovoljno da bude i za naše tržište.

Jeste BEK je pravio za amere, ali problem je u ovom drugom. Meni recimo dosta govori o toj privredi što se tražile veze da se kupe domaći proizvodi namenjeni izvozu, jer su za domaće tržište bili lošijeg kvaliteta

Ko EU danas, majku mu, samo obrnuto. Jebiga, tad su za Jugu ino kupci bili platežniji, danas EU pravi diskriminaciju prema istoku, uključujući i stanovnike zemalja članica EU.
pecaros pecaros 19:52 15.03.2021

Re: I šta kažeš

svarog
jer su za domaće tržište bili lošijeg kvaliteta


Nisu to viršle, pa da za domaće tržište melju papke, kožu i rogove. Šunka je šunka. Ponekad kupim neki mesni narezak, ne bih li naišao na nešto slično onome što je BEK pravio - aroma, miris, ukus... danas kao da u sve stavljaju sapun.

Reklama za izvoz u USA 1978:


alselone alselone 19:53 15.03.2021

Re: I šta kažeš

Nije samo BEK pravio za US vojsku. Pravila je i Panonka Sombor i Karneks. Verovatno i drugi.

To je bio državni dogovor, ne idividualno kompanijski.
zilikaka zilikaka 20:36 15.03.2021

Re: I šta kažeš

alselone
Nije samo BEK pravio za US vojsku. Pravila je i Panonka Sombor i Karneks. Verovatno i drugi.

To je bio državni dogovor, ne idividualno kompanijski.

Vrlo moguće. Pitanje je glasilo:

Koja je državna firma nakon rata iz 'evropske žitnice' snabdevala bilo koju četu skauta i izviđača?
Ja navela ono što znam da jeste.

freehand freehand 20:43 15.03.2021

Re: I šta kažeš

zilikaka
alselone
Nije samo BEK pravio za US vojsku. Pravila je i Panonka Sombor i Karneks. Verovatno i drugi.

To je bio državni dogovor, ne idividualno kompanijski.

Vrlo moguće. Pitanje je glasilo:

Koja je državna firma nakon rata iz 'evropske žitnice' snabdevala bilo koju četu skauta i izviđača?
Ja navela ono što znam da jeste.

A Drezdenski kongres?
gvozden1 gvozden1 21:06 15.03.2021

Re: I šta kažeš

Ja navela ono što znam da jeste

Ali to stvarno ne znači ništa osim možda lepog ličnog sećanja.

Šta god da je ta privreda izvozila i kome god, ona nije bila sposobna da zaradi ni blizu dovoljno, nego, u "srećno" vreme, građani nisu mogli da kupe kafu nego su pili divku ili "40%" kafu, nisu imali čokolade nego šećerne table, nije bilo zejtina nego se kupovao na bonove, nije mogao da se kupi benzin nego i on na bonove i parnepar vožnja.To su stvari koje su običnom čoveku dovoljne da razume kakva je to privreda bila.


Sedamdesete i osamdesete dakle, najsrećnije.
Ajd da se ne samozavaravamo
alselone alselone 21:29 15.03.2021

Re: I šta kažeš

Vrlo moguće.


Znam iz prve ruke. Jeli smo ih relativno redovno ali ne zato što smo bili američki vojnici. Još se sećam ukusa onog želea oko šunke. One pihtijice.
zilikaka zilikaka 21:31 15.03.2021

Re: I šta kažeš

Ali to stvarno ne znači ništa osim možda lepog ličnog sećanja.

Aman,brw, ja sam izdresirana da na konkretno pitanje dam konkretan odgovor.
Da je pitanje bilo da li to meni ili nekom drugom nešto znači, teško da bih se uplitala. Mene lično bollelo uvo al kad je već tako pitao red je da se kompletira informacija.
zilikaka zilikaka 21:33 15.03.2021

Re: I šta kažeš

alselone
Vrlo moguće.


Znam iz prve ruke. Jeli smo ih relativno redovno ali ne zato što smo bili američki vojnici. Još se sećam ukusa onog želea oko šunke. One pihtijice.

Pusti to, imaš pp.
pecaros pecaros 21:35 15.03.2021

Re: I šta kažeš

gvozden1
građani nisu mogli da kupe kafu nego su pili divku ili "40%" kafu,


Dešavalo se to i boljima od nas.

when the Queen came to the throne in 1952, sugar, butter, cheese, margarine, cooking fat, bacon, meat and tea were all still rationed. Rationing did not actually finish until 1954, with sugar rationing ending in 1953 and meat rationing in 1954.
Kasnije se to sredilo čak i kod Engleza, a gde ne bi kod nas. Ono osamdesetih je baš bilo dvostruko zabavno - skokneš malo do Italije, Austrije ili Minhena, kupiš neku ploču, malo kafe i deterdženta... eh, bila su to lepa vremena.
milisav68 milisav68 22:22 15.03.2021

Re: I šta kažeš

zilikaka

Koja je državna firma nakon rata iz 'evropske žitnice' snabdevala bilo koju četu skauta i izviđača?
Ja navela ono što znam da jeste.

“Jugoexportje izvozio za američke vojnike,za potrebe vojske-goveđe meso, konzerve, sportsku opremu,odeću,obuću, a uvozio je na osnovu stečenih deviza od izvoza.Uvozio je iz SAD direktno pšenicu, kukuruz, pamuk.”Mladen Obradović, autor knjige “Srbija i SAD –Kratka istorija ekonomskih odnosa

Od opijuma do Yuga

gvozden1 gvozden1 22:30 15.03.2021

Re: I šta kažeš

Dešavalo se to i boljima od nas.

Pa ne znam da li oni baš to vreme broje u svoja najbolja.
A Jugina najbolja su bila ta, bez kafe, čokolade i ostalog.
A kad su to bila najbolja, nije teško zamisliti kakvo je bilo ostalo (koje je duže trajalo)

. Ono osamdesetih je baš bilo dvostruko zabavno - skokneš malo do Italije, Austrije ili Minhena, kupiš neku ploču, malo kafe i deterdženta... eh, bila su to lepa vremena.


Pa vidi, ogroman procenat tih što su skakutali su bile tetke švercerke, što su prljavim, smrdljivim vozovima, po hodnicima vukle torbe sa Ponte rosa.

A preko 90 posto ljudi nije išlo ni do Trsta, nego su kafu kupovali od brkatih švercerki.

Možda se tebi takva država sviđa, ali meni je mnogo drago što Srbija nije takva.
pecaros pecaros 22:39 15.03.2021

Re: I šta kažeš

gvozden1

Pa ne znam da li oni baš to vreme broje u svoja najbolja.
A Jugina najbolja su bila ta, bez kafe, čokolade i ostalog.ali meni je mnogo drago što Srbija nije takva.


Kad si bio poslednji put na pijaci? Pune tezge švercovane robe. Jedino nisam obratio pažnju da li su švercerke brkate.
milisav68 milisav68 22:39 15.03.2021

Re: I šta kažeš

gvozden1
Pa vidi, ogroman procenat tih što su skakutali su bile tetke švercerke,

Ne zajebavaj, bila lepa vremena.

Doneseš šefu kafu, deterdžent, farmerice, on ti opravda odsustvo, plata leže normalno - milina.
gvozden1 gvozden1 22:44 15.03.2021

Re: I šta kažeš

Kad si bio poslednji put na pijaci? Pune tezge švercovane robe. Jedino nisam obratio pažnju da li su švercerke brkate.

Al moš da biraš, oš kod švercerke, oš u šoping mol.
A u Jugi?

gvozden1 gvozden1 22:47 15.03.2021

Re: I šta kažeš

Doneseš šefu kafu, deterdžent, farmerice, on ti opravda odsustvo, plata leže normalno - milina

Ma milina od države.

A i privreda bila jaka.

Ono jeste da 30 posto proizvoda nije moglo da izađe iz fabrike jer je bilo škart, veliki deo nije mogao da se proda za pare nego išao u "kliring", al otišla dva šlepera narezaka Jenkijima, dosta :)
pecaros pecaros 22:48 15.03.2021

Re: I šta kažeš

gvozden1

Al moš da biraš, oš kod švercerke, oš u šoping mol.


A sada dooobro razmisli - ima li neke razlike?
gvozden1 gvozden1 22:50 15.03.2021

Re: I šta kažeš

pecaros
gvozden1

Al moš da biraš, oš kod švercerke, oš u šoping mol.


A sada dooobro razmisli - ima li neke razlike?

Ako je ne vidiš, tebi mora da je mnogo lepo :)
pecaros pecaros 22:59 15.03.2021

Re: I šta kažeš

gvozden1
pecaros
gvozden1

Al moš da biraš, oš kod švercerke, oš u šoping mol.


A sada dooobro razmisli - ima li neke razlike?

Ako je ne vidiš, tebi mora da je mnogo lepo :)


Nisi razumeo, naravno... misliš da nema razlike u tome da li kupuješ u šoping molu ili sa tezge?
gvozden1 gvozden1 23:08 15.03.2021

Re: I šta kažeš


Nisi razumeo, naravno... misliš da nema razlike u tome da li kupuješ u šoping molu ili sa tezge

A što ti pišeš na silu?

Prvo navedeš neki citat, pa pošto ne možeš ništa suvislo da kažeš ti staviš smajli (a on kao nešto znači)

Sad, lupiš da nema razlike između Srbije danas, znači ogromne ponude svega, šta ti na pamet padne možeš da kupiš u Srbiji, i one nakaze od države u kojoj ni čestite pantalone nisi mogao da kupiš u prodavnici, nego si morao da ideš u drugu državu za njih, ili da ih kupuješ od švercerki, pa posle meni pokušavaš da pripišeš da ne vidim razliku.

pecaros pecaros 23:20 15.03.2021

Re: I šta kažeš

gvozden1

Prvo navedeš neki citat, pa pošto ne možeš ništa suvislo da kažeš ti staviš smajli (a on kao nešto znači)


Kad napišeš nešto baš glupavo, onda ide smajli. Bolje razmisli zašto toliko često dobijaš isti komentar i od drugih, ne samo od mene.


Sad, lupiš da nema razlike između Srbije danas, znači ogromne ponude svega, šta ti na pamet padne možeš da kupiš u Srbiji, i one nakaze od države u kojoj ni čestite pantalone nisi mogao da kupiš u prodavnici, nego si morao da ideš u drugu državu za njih, ili da ih kupuješ od švercerki, pa posle meni pokušavaš da pripišeš da ne vidim razliku.


Naravno da ima razlike, vremena se menjaju. Jeste bilo problema sa nabavkom robe, ali smo nekako svi popili svoju kaficu, oprali veš i kupili Milku na tezgi. E, onda su počele reforme, i odjednom je svega opet bilo i u radnjama. U zao čas...

Da, danas ima ogromna ponuda, ali neki ipak kupuju sa tezgi. A neki slabo uopšte kupuju. Još nisi odgovorio - šta misliš zašto?
gedza.73 gedza.73 23:21 15.03.2021

Re: I šta kažeš

lupiš da nema razlike između Srbije danas, znači ogromne ponude svega, šta ti na pamet padne možeš da kupiš u Srbiji, i one nakaze od države u kojoj ni čestite pantalone nisi mogao da kupiš u prodavnici, nego si morao da ideš u drugu državu za njih, ili da ih kupuješ od švercerki, pa posle meni pokušavaš da pripišeš da ne vidim razliku.

Ne samo to. Ispada da se u demokratskom delu Evrope živelo gore nego kod nas (dobro, tako su ih učili godinama), da smo bili demokratski raj i da je privreda bila svetski tigar.

Šta god da kažeš izleće kontraargument 'A kako je bilo u Rumuniji?'. Ili pod jadnim, nevinim Turcima koji su se sticajem nesrećnih okolnosti i prirodnih katastrofa našli u Srbiji (istorija po Frihendu) pa su im zli Srbi oteli imovinu.


Mi tek danas učimo kako se građanski pokreti bore za svoja prava, tek danas učimo kako da tražimo da na lokalu budu urađeni putevi, kanalizacija, ulično osvetljenje.

To smo sve preskočili u periodu kad je normalan deo sveta osvajao građanske slobode i razvijao privredu. Znam da Frihendov argument ovde može da glasi 'a kako je bilo plemenima u amazonskim šumama?' pošto smo mi živeli u državi sa doživotnim predsednikom i izborima koji nisu postojali.


gedza.73 gedza.73 23:27 15.03.2021

Re: I šta kažeš

pecaros
Da, danas ima ogromna ponuda, ali neki ipak kupuju sa tezgi. A neki slabo uopšte kupuju. Još nisi odgovorio - šta misliš zašto?

A nekad su svi kupovali? Ako smo svi bili jednaki i svima bilo podjednako dostupno smilje i bosilje otkud to da su neki ljudi živeli u siromaštvu i otkud to da je za kratko vreme pobegao ogroman broj ljudi uz zemlje blagostanja?

I šta se dešavalo sa ljudima koji su javno kritikovali privredni i ekonomski sistem?
pecaros pecaros 23:31 15.03.2021

Re: I šta kažeš

gedza.73

Šta god da kažeš izleće kontraargument 'A kako je bilo u Rumuniji?'.


Dobro, odavde preuzimate vas dvojica jadnih, neshvaćenih.
gvozden1 gvozden1 23:37 15.03.2021

Re: I šta kažeš

Složi ovo, majke ti,

A sada dooobro razmisli - ima li neke razlike?


Naravno da ima razlike
i jedno i drugo si ti napisao.

Nemoj bre čoveče pisati ništa ako ti ništa iole smisleno ne pada na pamet, rokaj smajlije makar ako već nešto moraš.
gvozden1 gvozden1 23:40 15.03.2021

Re: I šta kažeš


Šta god da kažeš izleće kontraargument 'A kako je bilo u Rumuniji?'.

Jbg, sad će mu biti verovatno glupo da to kaže, ali da nisi ovo napisao, u sledećem komentaru bi se pojavila Rumunija :)
gedza.73 gedza.73 23:41 15.03.2021

Re: I šta kažeš

Setio sam se i pronašao kako ne bi ostalo da su Srbi pokrali Turke što kaže Frihend-aga zabrinut zbog turskih 'otetih' imanja

Seljak je postao sopstvenik zemljišta koje je obrađivao; sva spahiska potraživanja uračunata su u onu sumu koju je Srbija na ime danka plaćala. Porti; isplata spahija nije pala na teret seljaka, nego na teret države. U novim krajevima, agrarno pitanje nije se dalo rešiti na ovaj način. Državne finansije bile su tako iscrpljene ratom, da država nije mogla uzeti na sebe otkup seljaka. Izvršiti pak oslobođenje seljaka bez ikakve naknade za gospodare zemlje, takođe nije bilo mogućno. - Berlinski ugovor obavezivao nas je na poštovanje imovinskih prava muslimana gospodara zemlje. Prema tome, nije ostalo ništa: drugo nego da seljaci sami sebe otkupe.


NJjihov otkup uređen je zakonom o „agrarnim odnošajima u novooslobođenim predelima" od 3 februara 1880 godine koji je uglavnom delo ministra pravde Stojana Veljkovića. Po zakonu, seljaci su sami iz svojih sredstava morali dati gospodarima zemlje. Veličina naknade određivala se ili slobodnom pogodbom zainteresovanih strana, ili u nedostatku takve pogodbe, rešenjem naročitih državnih komisija. Dosuđenu naknadu valjalo je isplatiti najdalje za pet godina.
gedza.73 gedza.73 23:43 15.03.2021

Re: I šta kažeš

gvozden1

Šta god da kažeš izleće kontraargument 'A kako je bilo u Rumuniji?'.

Jbg, sad će mu biti verovatno glupo da to kaže, ali da nisi ovo napisao, u sledećem komentaru bi se pojavila Rumunija :)milisav68 milisav68 00:53 16.03.2021

Re: I šta kažeš

pecaros
Dobro, odavde preuzimate vas dvojica jadnih, neshvaćenih.

Jedini koji ne razume si ti.

Razlika sa švercirima onda i danas je ogromna.Danas je to socijalni ventil, da se kupi roba bez plaćanja carine i poreza, a onda je šverc bio više politički ventil zbog života u "zatvoru", gde nisi mogao da kupiš sve što si hteo.

I to je dovelo do "opuštenosti" naših firmi, koje nisu imale sa kim da se takmiče, pa se lagano ulazilo u gubitke zbog loše produktivnosti i profitabilnosti.

Zato je pogrešno lamentiranje nad Antom Markovićem, jer je tad već bilo uveliko kasno.Da se još početkom sedamdesetih polako/kontrolisano puštala strana roba (stopam carina), i da je država polako prestajala da finansira gubitaše, devedestih bi uveliko imali stabilnu tržišnu privredu, i bilo bi vrlo malo prostora za manipulaciju (kao što su komunisti mogli da nateraju radnike državnih firmi da idu na mitinge).

E, ali bi onda komunisti izgubili privilegije, pa se to odlagalo dok nije dogorelo do nokata.Otud i velika eksplozija u vidu rata, kao i gomila zbunjenih samoupravljača, koji ne razmeju kako funkcioniše realan život, i da nema besplatnog (švercovanog) ručka, već da mora da se zaradi, kao i da se krediti vraćaju, a ne da ih pojede inflacija.
freehand freehand 01:28 16.03.2021

Re: I šta kažeš

Šta god da kažeš izleće kontraargument 'A kako je bilo u Rumuniji?'.

Interesantno je da ovo nije pomenuo nikad niko sem tebe sad.

Jebeš šunku, jebeš skaute, jebeš Amerikance. Nema veze šta je istina, daj da ti i ciketan prvo definišete o čemu sme da se priča i šta je u stvari tema. Dakle, ajmo opet Drezdenski kongres i Gedža sa tačkom Tito-Revolucija-Mir..

freehand freehand 01:31 16.03.2021

Re: I šta kažeš

pecaros
gvozden1

Pa ne znam da li oni baš to vreme broje u svoja najbolja.
A Jugina najbolja su bila ta, bez kafe, čokolade i ostalog.ali meni je mnogo drago što Srbija nije takva.


Kad si bio poslednji put na pijaci? Pune tezge švercovane robe. Jedino nisam obratio pažnju da li su švercerke brkate.

Ovde bi dosta dobro legao neki insert iz "Mućki". Ono, društveni sektor propo a jugovići samoupravljači iz OUR "Troter" švercuju i diluju na crno po Kaluđerici.
pecaros pecaros 04:10 16.03.2021

Re: I šta kažeš

Duplo.
pecaros pecaros 05:28 16.03.2021

Re: I šta kažeš

milisav68

Jedini koji ne razume si ti.

Razlika sa švercirima onda i danas je ogromna.Danas je to socijalni ventil, da se kupi roba bez plaćanja carine i poreza, a onda je šverc bio više politički ventil zbog života u "zatvoru", gde nisi mogao da kupiš sve što si hteo.


Evo ga i treći. Milisave - ne treba nama ovde svestrana analiza fenomena šverca iz jednostavnog razloga što to nije tema. Nego, čovek reče da su onomad bile neke brkate švercerke, a sva sreća da ih danas nema. Pa eto, ima ih. Ventil ovakav ili onakav, tek, njihovi motivi su oduvek isti - zaraditi za 'leba.

Ti možeš popričati sa svojim pajtašima o tome zašto ih ona vlast nije postreljala i zašto ih ova vlast toleriše - evo ja mislim da je to zato što su oba sistema loša, svaki na svoj način. "Socijalnim ventilom" za švercere uništavati domaću proizvodnju... mudro, nema šta.

Zato je pogrešno lamentiranje nad Antom Markovićem, jer je tad već bilo uveliko kasno.


Daj, ne lupaj. Naravno da bi bilo bolje da su počeli ranije, ali, eto, nisu, kao što i nije niko iz istočnog bloka. No, nikad nije kasno uraditi nešto dobro, pogotovo kad umesto tog dobrog uradiš nešto katastrofalno loše.
niccolo niccolo 07:17 16.03.2021

Re: I šta kažeš

Nego, ni treći dan nismo uspeli da pronađemo komunskog giganta koji je zaista nastao u vreme komunaca, a ne pre njih?
zilikaka zilikaka 07:38 16.03.2021

Re: I šta kažeš

niccolo
Nego, ni treći dan nismo uspeli da pronađemo komunskog giganta koji je zaista nastao u vreme komunaca, a ne pre njih?

Boli tebe uvo, ti nisi kupovao farmerke kod švercerki il u komisionu.
niccolo niccolo 07:51 16.03.2021

Re: I šta kažeš

zilikaka
niccolo
Nego, ni treći dan nismo uspeli da pronađemo komunskog giganta koji je zaista nastao u vreme komunaca, a ne pre njih?

Boli tebe uvo, ti nisi kupovao farmerke kod švercerki il u komisionu.

Naravno da nisam, neću valjda da podstičem bogaćenje kapoa iz Kamore, kao neki...
gedza.73 gedza.73 08:37 16.03.2021

Re: I šta kažeš


freehand
Nema veze šta je istina

Poput tvog argumenta sa Turcima
Jebeš šunku, jebeš skaute, jebeš Amerikance.

Napisao sam kako nisam znao. Zaboravio sam da su Oznaši i Udbaši iznosili i unosili milione dolara u akt tašnama jer im je Partija omogućila da sklapaju ugovore u ime države, direktori državnih firmi su po partijskoj logici klimali glavom a radnici rućice dizali vešto. A ako se neko od njih 'odmetne' i pobegne onda ih otmu, nabiju u gepek, prošvercuju u hladnjači i osude na zatvor.

Nego evo šta kažu pametniji i pismeniji od tebe i od mene. Zoran Panović i MIkloš Biro

Da potencijalnih korisnika knjige ima, i da će ih tek biti, autora je uverila njegova poseta Kambodži, „jer prosto je neverovatno kako u zemlji tolike geografske i kulturalne udaljenosti možete lako uočiti sličnosti sa nama – sličnosti bazirane na postkomunističkom nasleđu“. Iako knjiga vrvi primerima iz zemlje Srbije, analogije i (sličnosti) sa svim drugim postkomunističkim zemljama, ukazuje Biro, mogu se lako pronaći: „Tamo gde je Srbija bila juče, Ukrajina i Gruzija su danas, a zakaspijske države će sigurno biti sutra.“

na zbunjujuće ocene sadašnjosti u Poljskoj, gde čak 31 odsto građana misli da se ranije (u komunizmu), živelo bolje, iako je ova zemlja „najpoželjniji“ novi član Evropske unije. Autor psihološki objašnjava hendikepe koje je napravio komunizam


Nisam ja izmislio vic sedamdesetih u komunizmu kad Lali prilazi novinar, pruža mikrofon i postavlja mu pitanje. lala gleda pa ga pita šta mu je to.
-TO je mikrofon. Kad govoriš čuje te ceo svet. Pita ga lala
- A jel čuje Amerika?
- Naravno. Čuje i Amerika

-UPOOOOOMOOOĆ!!!!

freehand freehand 08:41 16.03.2021

Re: I šta kažeš

niccolo
Nego, ni treći dan nismo uspeli da pronađemo komunskog giganta koji je zaista nastao u vreme komunaca, a ne pre njih?

Ko se time uopšte bavio? Potpuno je blentavo , pobogu.
Ali eto - rafineriju nafte , Azotaru i Petrohemiju, daklečitav petrohemijski kompleks u Pančevu napravila je SFRJ. Na ledini.
freehand freehand 08:50 16.03.2021

Re: I šta kažeš

Poput tvog argumenta sa Turcima

Šta mi teško da probam još jednom: Jeste, prilikom isterivanja Turaka iz Srbije ti su ljudi tučeni, ubijani, pljačkani, a masovno imje imovina otimana mimo zakona. Pa sam mislio da jedna tako nežna i nujna duša potpuno posvećena zakonu i pravdi i jedan takav obožžavatelj privatne svojine to zna i osuđuje. Al džaba. I da zna da su hajduci iz narodnih pesama u stvari drumski razbojnici i pljačkaši tuđe privatne imovine. A da zna i kako su Kodža Miloš i njegova braća i prijatelji, batinaši i ubice postali Gospodari i velikaši i nova serbska aristokratija i kako su nastala bogatstva i veleposednici u toj Srbiji.
I kako je išla spirala ubijanja i umlaćivanja sa svakom dinastičkom smenom a bogami i kako su ratnim liferacijama i besramnom pljačkom epskih razmera nastala bogatstva posle prvog svetskog rata nad kojima se ovde najviše kuka.

Nego, skrenuo sam sa teme. Dakle, Drezdenski kongres.
gedza.73 gedza.73 08:54 16.03.2021

Re: I šta kažeš

freehand
Ali eto - rafineriju nafte , Azotaru i Petrohemiju, daklečitav petrohemijski kompleks u Pančevu napravila je SFRJ. Na ledini.

Zbog ovakvih stavova je između ostalog Slobodan Milošević sa preobučenom Komunističkom partijom pobedio.
Druže Slobo, narod tebe pita, da l' ćeš moći da zameniš Tita

Ovo kao da je napisao Frihend na blogu a ne neki komunistički apartčik u metamorfozi ka spsovcu (da ne bude zabune ovo je iz vremena stvarnja SPS-a)
društvo koje gradi SPS "ne bi smelo da dopusti trajnu nezaposlenost, hronično gladovanje i odsustvo bilo kakve zdravstvene zaštite, što neka veoma razvijena društva još tolerišu"


Švedski standard? Sa komunistima stvorenim u SFRJ? Na ledini?
gedza.73 gedza.73 09:00 16.03.2021

Re: I šta kažeš

Frihend-aga
a masovno imje imovina otimana mimo zakona.

Berlinski ugovor obavezivao nas je na poštovanje imovinskih prava muslimana gospodara zemlje.

Za razliku od Berlinkskog ugovora komuniste staljinistički ustav koji su prepisali nije obavezivao ni na šta osim na pljačku.
Ono što ostaje da si ti uspeo da uporediš Srbe i Turke na prostoru Srbije nakon viševekovne okupacije i sam da napišeš kako je Turcima 'imovina otimana mimo zakona'
p.s.
Da ti je gori Miloš Obrenović sa njegovom braćom i 'podguznim muvama, batinašima i ubicama' kako si ih nazvao u odnosu na ljude-Turke i sovjetske agente komuniste iz Slovenije (poput onog što je napisao 'Nacionalno pitanje Slovenije') i Hrvatske koji su ti ubijali sugrađane tokom I svetskog rata.

Svaka čas'. kad nekog nazoveš ljotićevcem sledeći put pogledaj se malo bolje u ogledalu.

freehand freehand 09:08 16.03.2021

Re: I šta kažeš

Zbog ovakvih stavova je između ostalog Slobodan Milošević sa preobučenom Komunističkom partijom pobedio.

Kolika budala stvor mora da bude da ređanje činjenica u jednostavnom odgovoru na jednostavno pitanje nazove "stavovima" i poveže ih sa nepostojećim kontekstom?


Ono što ostaje da si ti uspeo da uporediš Srbe i Turke na prostoru Srbije nakon viševekovne okupacije i sam da napišeš kako je Turcima 'imovina otimana mimo zakona'

Mnogo si glup.

Edit (na dopisano)

Za razliku od Berlinkskog ugovora komuniste staljinistički ustav koji su prepisali nije obavezivao ni na šta osim na pljačku.zilikaka zilikaka 09:09 16.03.2021

Re: I šta kažeš

Zbog ovakvih stavova je između ostalog Slobodan Milošević sa preobučenom Komunističkom partijom pobedio.

Gedžo, gde ti tu vidiš ikakav stav?
Bilo konkretno pitanje i konkretan odgovor. Puke činjenice, podaci, ko nečija adresa il godina rođenja.
I kakve to ima veze sa bilo čijom pobedom?
gedza.73 gedza.73 09:22 16.03.2021

Re: I šta kažeš

zilikaka
Gedžo, gde ti tu vidiš ikakav stav?
Bilo konkretno pitanje i konkretan odgovor. Puke činjenice, podaci, ko nečija adresa il godina rođenja.

I ja sam izneo moj konkretan stav. Komunisti su devedesetih upravo dobili vlast i održali se zbog pukih podataka i činjenica da su oni napravili sa radničkom klasom fabrike i društvo od nule, da su zlim bogatašima koji su sarađivali sa okupatorom oduzeli fabrike koje pre komunista nisu postojale.
A zahvaljajuči pukim činjenicama i podacima koje se iznose i ovde na blogu su komunisti (sa antifašističkom tradicijom, političkom podobnošću i tumačenjem zakona 'ipak je to plot, pa se može i vako i nako') mogli da privatizuju državne firme koje su nekada otete i ukradene od ljudi koji su ih stvorili.

To što su privatizovali državne koje su činjenično stvorene na ledini SFRJ me apso-lutno ne dotiče, niti zanima niti interesuje. Ko je tamo radio neka o tome brine.
Mene samo u nekoj ŠBB KBB Nikvetovoj priča zanima da li bi devedesete isto bile da onim ljudima komunisti nisu iznosili frižidere i tanjire iz kuća (naravno da pravim paralelu sa paravojnim pljačkašima devedesetih na ratištima širom SFRJ).

Ubeđen sam da bi bilo drugačije.gvozden1 gvozden1 09:36 16.03.2021

Re: I šta kažeš

Gedžo, gde ti tu vidiš ikakav stav?

Daj bre Zili, naravno da je stav.

Da li je politički stav kad ja napišem npr, Dražu su odlikovali najugledniji svetski državnici, a komunisti ga ubili posle montiranog suđenja, ili je to samo neutralno iznošenje podataka?

Ali simptomatično je i to kad se stavovi moraju iznositi tako da se kasnije može izvlačiti i reći, a ne, to nije stav.

To govori o ispravnost stava.

Niko od ovih koji zagovaraju stavove da je komunističko privređivanje u SFRJ bilo super uspešna stvar, to ne sme javno da napiše, jer nije, jer je taj način katastrofalan, nego pokušava ovako, na mala vrata to da protura.
Kao stav naravno.

Izvozili paštete u Ameriku, napravili rafineriju, znači uspešna.
A bankroti, nestašice, to ništa?
niccolo niccolo 10:00 16.03.2021

Re: I šta kažeš

Ko se time uopšte bavio?

Ja

Edit:
Potpuno je blentavo , pobogu.

Glupo je da proglavaš nešto za blentavno samo zato što ti ne razumeš šta je smisao tog pitanja - ako ne razmeš, onda prvo pitaš a zbog čega misliš da je to važno. A važno je zbog pitanja da li je za vreme komunizma nastajala nova industrija ili se sve baziralo na nečemu što je započeto ranije. A to govori o prirodi razvoja, da li je do razvoja došlo jer bi svakako dolazilo do takvog razvoja i bez komunizma (na šta upućuju primeri poput Tigra ili Staklare) ili su ovi generisali i neki dodatni razvoj.
freehand freehand 10:03 16.03.2021

Re: I šta kažeš

Svaka čas'. kad nekog nazoveš ljotićevcem sledeći put pogledaj se malo bolje u ogledalu.

Nikad kraja dopisivanju, al to valjda služi da se pokaže da uvek može i pokvarenije i gluplje, i da tu dna nema.
Dakle - važi, Marinko.
Volim kad mi blogovski izmećari i guzoljubi svakog okupatora i iznosici male domaće pričaju otakvim stvarima. A ljotićevština je stanje duha takoreći, to isijava. Dok je način kojim se služiš da bi mene ocrnio karakterističan za naniže ešalone NKCVD propagandne podmetačke mašinerije.
Bajdvej, Miloš Obrenović - to je onaj što je Karađorđevu glavu poslao sultanu u Stambol.


freehand freehand 10:05 16.03.2021

Re: I šta kažeš

niccolo
Ko se time uopšte bavio?

Ja

E dobro, onda. Odgovorio sam ti, a potrošim li pet minuta na to mogu da napravim spisak od još bar dvadeset firmi iz moje sredine.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana