Budućnost| Istorija

Aleksandar

niccolo RSS / 20.03.2021. u 12:24

Na Filipovom blogu smo se kratko dotakli pitanja da li su rezultati Aleksandra Karađorđevića, kralja SHS i Kraljevine Jugoslavije, u potpunosti i objektivno ocenjeni u srpskom društvu. Čini se da njega ne vole ni nacionalisti, jer se cela ta priča sa ujedinjenim južnim Slovenima nije baš najbolje završila, pogotovo iz srpskog ugla gledano. A ne vole ga ni ovi drugi, najčešće pod uticajem narativa o velikosrpskoj hegemoniji.

 

 

Ja mislim da je svaljivanje sve krivice na jednoga zgodno, u smislu prostog i jednostavnog rešenja koje ne traži dalje analize, ali i oslobađanja od krivice svih ostalih. Iako je zgodno verujem da je duboko pogrešno. 

 

Praktično od prvih koraka ka oslobađanju od Turske, srpska država (šta god to u konkretnom momentu značilo) je kao jedan od ciljeva imala oslobađanje i onih teritorija sa srpskim/slovenskim narodom koji još uvek nije bio deo te srpske države. 

 

Uzmimo samo Garašaninovo Načertanije, koje smo takođe skorije spominjali na Blogu kao primer dokumenta koji ima gotovo mitski status kao neki ne znam kakav dokaz o velikosrpskoj hegemoniji, a koji u stvarnosti em nije imao domašaj koji mu danas pripisuju, em je bio primenjivan jedan kratak period. Em, da se ne lažemo, njegova primena nije ni donela ne znam kakve praktične rezultate.

 

Dakle, nije baš da je sve bilo idealno i da je onda došao Aleksandar i sjebao srpsku stvar. Čak ni posle Drugog balkanskog rata nisu sve teritorije koje smo pokušavali da prisjedinimo potpadale pod Kraljevinu Srbiju i u tom smislu se postupci nakon Prvog svetskog rata mogu posmatrati kao prirodan nastavak politike koju je Srbija imala od početka 19. veka pa na ovamo.

 

Tačno je, s druge strane, da je ujedinjenju pristupljeno ko grlom u jagode, te da nisu baš sve okolnosti sagledane. Nisam siguran koliko je u to vreme bilo očigledno kao danas da Katolička crkva nikako ne voli da katolicima vladaju pravoslavni narodi i da će u tom smislu pokušavati na svaki način da to spreči odnosno prekine, ali je svakako bilo očigledno da ni sami Hrvati i Slovenci nisu toliko oduševljeni ujedinjenjem. Nije se sagledao ni obim stradanja Srbije u ratu – verovatno ni obnova Srbije u granicama pre rata ne bi išla tako glatko, a kamoli kad se odjednom oslabljena država uveća svoje granice za onoliko, uključujući i one koji nisu baš previše oduševljeni ujedinjenjem. Bilo je i nekih proceduralnih grešaka, koji i danas prave smetnje u odnosima sa bliskim susedima.

 

Ipak, neće baš biti da je sve u Kraljevini bilo toliko loše. Uostalom, pogledajmo samo spisak iz ovog teksta o kompanijama koje su ili nastale tokom perioda o kome pričamo ili su nastavile poslovanje posle Prvog svetskog rata, a koje su danas poznate pod svojim nazivima dobijenim uglavnom nakon Drugog svetskog rata.

 

Eto, to bi ukratko bio moj stav o Aleksandru i periodu Kraljevine SHS/Jugoslavije, a pozivam i druge blogere da daju svoje viđenje.

 Komentari (418)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

gvozden1 gvozden1 13:08 20.03.2021

Proces

nije baš da je sve bilo idealno i da je onda došao Aleksandar i sjebao srpsku stvar.

Naravno da nije, i nisam pročitao da to iko tvrdi.

Ali proces stvaranja srpske države, započet 804, nije bio završen ni 12, 13, a ni osamnaeste.

Aleksandar je taj proces usmerio u pogrešnom smeru, nije sjebao idealnu državu, ali je sjebao pozitivan proces.
milisav68 milisav68 14:44 20.03.2021

Re: Proces

Ja mislim da je svaljivanje sve krivice na jednoga zgodno, u smislu prostog i jednostavnog rešenja koje ne traži dalje analize, ali i oslobađanja od krivice svih ostalih. Iako je zgodno verujem da je duboko pogrešno.

To je više žargonski, kao kad kažeš u Titovo vreme.

Naravno da je sve zavisilo od mnogih stvari, što unutra, što spolja.

A obojica (i ne samo oni) se pominju kao neko na vrhu, koji je morao nešto da "preseče".

Mislim, to imaš i po firmama, pa čak i po kućama/porodicama, gde je uvek nečija poslednja (na ovaj ili onaj način).
Nije se sagledao ni obim stradanja Srbije u ratu – verovatno ni obnova Srbije u granicama pre rata ne bi išla tako glatko, a kamoli kad se odjednom oslabljena država uveća svoje granice za onoliko, uključujući i one koji nisu baš previše oduševljeni ujedinjenjem.

Upravo to je najveća zamerka, što je ujedinjenje bilo sa puno trulih kompromisa.

Braća i kese sestre (više nego nacionalno pitanje).
Ipak, neće baš biti da je sve u Kraljevini bilo toliko loše.

Da, to je veliki problem, jer se vlast posle `45. trudila da izbriše sve dobro što je bilo pre, pa se i danas čuju takvi komentari u stilu da pre rata nije bilo ničega, pa nas tek onda krenulo.

Što zvuči kao kad bi rekao da u Srbiji ne bi bilo interneta da nije bilo Miloševića.
gvozden1 gvozden1 16:09 20.03.2021

Re: Proces

više nego nacionalno pitanje).

Tu je problem, srpsko nacionalno pitanje.
I tad, a i danas, ima onih koji tvrde da je to bio način da se reši srpsko nacionalno pitanje.

Može se dopustiti da su tad bili u zabludi i da su stvarno verovali u to.
Jugoslaviju su pominjali i oni koje svrstavamo u srpske nacionaliste, Princip, Apis, cela Crna Ruka, i drugi.
Načertanije je izvorno bilo posvećeno Jugoslaviji, ali je Garašanin ipak koristio reči Srbija i Srbi.

Ali oni su pod Jugoslavijom podrazumevali nešto sasvim različito od Aleksandrove Jugoslavije.

Ili, čak i ako su Aleksandrove zamisli bile plemenite, srpske (u šta lično ne verujem) ako se njemu i mogu naći opravdanja, današnjim Jugoslovenima ne mogu.

Sad imamo naknadnu pamet, ludost je ne koristiti je, a sa njom je jasno, jugoslovenstvo je jednako antisrpstvo.

Srpsko nacionalno pitanje nije rešeno, ni jedna srpska vlast ne sme odustati od tog pitanja, ono ne može biti rešeno kao što je moglo osamnaeste, za to je kriv Aleksandar, ali nekako mora i može.

niccolo niccolo 16:58 20.03.2021

Re: Proces

Da, to je veliki problem, jer se vlast posle `45. trudila da izbriše sve dobro što je bilo pre, pa se i danas čuju takvi komentari u stilu da pre rata nije bilo ničega, pa nas tek onda krenulo.

Pa da, nekako se nedovoljno bavimo tim periodom tj. njegovim pozitivnim stranama.

Srpsko nacionalno pitanje nije rešeno, ni jedna srpska vlast ne sme odustati od tog pitanja

Eto, ni posle dvesta i kusur g. nismo rešili, a samo je jedan kriv za sve.
gvozden1 gvozden1 17:01 20.03.2021

Re: Proces


Eto, ni posle dvesta i kusur g. nismo rešili, a samo je jedan kriv za sve.

Nije za sve, a ko je još osim njega izbrisao Srbiju sa spiska postojećih država.

To što nije za sve ne znači da nije uradio i najnepivoljniju stvar u tom procesu, koji traje evo već dvesta godina.

Možda je baš zbog njega, tj tog njegovog poteza ceo dvadeseti vek za Srbiju bio stranputica.

niccolo niccolo 17:07 20.03.2021

Re: Proces

Možda je baš zbog njega, tj tog njegovog poteza ceo dvadeseti vek za Srbiju bio stranputica.

Možda. Ali je sa njime na tom putu bila većina tadašnja, zar ne?
freehand freehand 17:12 20.03.2021

Re: Proces

niccolo
Možda je baš zbog njega, tj tog njegovog poteza ceo dvadeseti vek za Srbiju bio stranputica.

Možda. Ali je sa njime na tom putu bila većina tadašnja, zar ne?

Ni jednu od tih odluka Aleksandar nije doneo sam. Citirao sam Nišku deklaraciju i ono što joj je prethodiloiz Vikipedijinog člankaupravo da pokažem taj kontekst. Da Nije Aleksandar ni otac ni tvorac ideje stvaranja Jugoslavije, da je to bila većina ondašnje vlasti Srbije a da su donošenjem deklaracije to ozvaničili i kao najviši ratni cilj obnarodovali najviši organi zakonodavne i izvršne vlasti. al ne možeš ti sa mahnitim budalama i pomračenim umovima koji se rukovode starom "tim gore po činjenice" maksimom, gurajući nekakvu svoju domaćinsku i patriotsku istinu pozivajući se na "naknadnu pamet"
gvozden1 gvozden1 17:15 20.03.2021

Re: Proces


Možda. Ali je sa njime na tom putu bila većina tadašnja, zar ne

Ne!

Mora znak uzvika jer je vrlo važno.

Niko tu narod, većinu, nije pitao.

Verovatno baš zato što se znalo da ukidanje Srbije ne bi ni slučajno moglo da prođe.

Pa razmisli, muškarci su imali pravo glasa, i da je neko te muškarce pitao, dakle one sa Cera, Kolubare, Kajmakčalana... da li su za to da se ujedine sa onima koji su ih vešali po Mačvi.... kako bi prošlo?
milisav68 milisav68 18:37 20.03.2021

Re: Proces

gvozden1
Tu je problem, srpsko nacionalno pitanje.

Ma znam, nego sam hteo da se osvrnem na ekonomski deo, gde se sav višak novca (od reparacija, kredita itd), ulagao ravnopravno svuda, čak i više van Srbije da bi se pridobili "novopridošli" stanovnici, iako je Srbija u ratu bila skoro potpuno uništena.

A politički, srpsko nacionalno pitanje je po meni najbolje sažeto u sudbini Momčila Gavrića, gde nema ko ga nije hapsio i zatvarao, a on im kao dete gledao u leđa dok beže.

Док је био на одслужењу војног рока у Славонској Пожеги, 1929. године, Момчило је доживео непријатности и хапшење од официра Југословенске краљевске војске, иначе бивших аустријских официра, јер му нису веровали да он има већ четири ратне године иза себе и да је носилац Албанске споменице.[4] За време Другог светског рата немачки окупатори су га два пута затварали у логор, а пред стрељачки строј изводили су га и партизани. Након рата, у време политичког пријатељства југословенског председника Јосипа Броза са албанским председником Енвером Хоџом, Момчило је био хапшен и од ОЗНЕ, [4] због јавно изреченог става „да нам Албанци нису браћа“.


Pa ti posle raspravljaj o Niškoj deklaraciji i izjavi jedva punoletnog kralja iz Londona.

niccolo niccolo 18:39 20.03.2021

Re: Proces

Niko tu narod, većinu, nije pitao.

Ma mislio sam na one koji su bili u poziciji da donose odluke.

nego sam hteo da se osvrnem na ekonomski deo

Tu je bilo i ono pitanje konverzije austrougarskih kruna, koje je potrajalo neko vreme. I od kojeg Hrvati i dan danas prave big deal, iako je realno dobro bilo sprovedeno.
freehand freehand 18:45 20.03.2021

Re: Proces

gde se sav višak novca (od reparacija, kredita itd), ulagao ravnopravno svuda, čak i više van Srbije da bi se pridobili "novopridošli" stanovnici, iako je Srbija u ratu bila skoro potpuno uništena.

Takoe, sve ravnopravno a Srbija trpi!
Nakon 1918, Nemačka je kao odštetu morala da Srbiji pošalje 60.000 ovaca i 17.500 goveda koje je odnela tokom rata. Umesto da stoka, po zakonu, pripadne oštećenim seljacima iz Srbije, Radomir Pašić je sve ispod žita izdelio sa Radivojem Hafnerom, hrvatskim liferantom, pri čemu je cena životinja višestruko smanjena, kako bi se lakše prisvojila. List "Republika" je izračunao da su ućarili 136.000.000 dinara. Pašić je morao da poništi prodaju ovaca, dok je posao sa govedima ocenjen kao prihvatljiv. I opet se Rada izvukao.

Malo lahkog štiva na tu temu: KLIK
A tu su i Stojadinović i čitava ministarska banda korupcionaša i arhilopovskih uštvi, nego da ne skrećemo mnogo na te ekonomske teme dok Hilandar gori.
gvozden1 gvozden1 19:01 20.03.2021

Re: Proces


Ma mislio sam na one koji su bili u poziciji da donose odluke.

I to je malo komplikovanije.
Kao i sve uostalom, kao i jugoslovenski odbor.

Teško je tvrditi da je većina bila za to kad ni jedna partija u Srbiji to nije imala u svom programu.

Jugoslovenstvo je bilo stvar pre nekih alternativnih krugova nego većine, realne politike, političkih faktora, stranaka.

Deklaracija je bila prilično iznenađenje, i, veruje se, pre taktički nego strateški potez.

Trebalo je saveznike pritisnuti da Bugarima i Italijanima ne čine teritorijalne ustupke na štetu Srbije, (Italijanima, jer se smatralo da Srbija treba da izađe na more) kako bi ih privoleti na svoju stranu, a i da se nastupom o oslobađanju Hrvata, tj stavljanje njih mimo onih koji se smatraju neprijateljem, unese makar kolebanja u AU vojsci.

U svakom slučaju, ta deklaracija nije nešto presudno, greška svakako jeste, ali mnogo manja od one iz 1918.

A osamnaesta nije direktna posledica deklaracije, nije morala nastati Jugoslavija zbog deklaracije.
Mogla je ostati mrtvo slovo na papiru i nikom ništa.
milisav68 milisav68 19:19 20.03.2021

Re: Proces

niccolo
Pa da, nekako se nedovoljno bavimo tim periodom tj. njegovim pozitivnim stranama.

Zato što kad god se povede priča o tom periodu u nekom pozitivnom smislu, kreće šestojanuarska diktatura, komunisti, četnici, partizani...

Na nekom od prethodnih blogova sam okačio tekst o berzama kod nas, od osnivanja do danas, i nikoga to nije interesovalo.A recimo zanimljiv podatak je :
U trenutku osnivanja, na Balkanu su postojale samo berze u Istanbulu (1866), Atini (1876) i Bukureštu (1882), da bi berza u Sofiji počela sa radom tek 1914.


link
niccolo niccolo 19:30 20.03.2021

Re: Proces

tekst o berzama kod nas, od osnivanja do danas

Ja u svojoj kancelariji imam uramljene dve potvrde o akcijama, baš iz perioda između ratova. Ne znam sad napamet koja a.d. su bila u pitanju, pogledaću ako se setim u ponedeljak.
milisav68 milisav68 20:00 20.03.2021

Re: Proces

freehand
Malo lahkog štiva na tu temu: KLIK

Takoe, kad se znanje crpi iz komunističkih, pardon SPS-ovskih tabloida.

Tako je na osnovu forfet ugovora od 3. juna 1921. godine dobijeno od Nemačke avansno 60 miliona maraka za odvedenu stoku, a ugovorom od 30. septembra 1921. godine dodatno je kompenzovano još 9.320.227,47 zlatnih maraka kroz kontingent od 11.563 konja. Na osnovu Trijanonskog ugovora primljeno je od Mađarske do 1. ju-na 1922. godine ukupno 37.303,5 tona uglja (iako je sporazumna obaveza predviđala isporuku od 100.000 tona). I sa Bugarskom su na osnovu Nejskog ugovora potpisiva-ni forfet aranžmani, na osnovu kojih je Kraljevini SHS liferovano 50 bikova, 12.000 ovaca, 5.000 konja, 6.000 krava muzara, 4.000 volova za vuču, a umesto 1.000 mazgi isporučeno je dodatno još 400 goveda. Ova stoka je prodata, i za nju je primljeno 13.150.500 dinara, odnosno – po odbitku troškova – unet je u državni budžet kao čist prihod za 1922. godinu iznos od 11.868.295 dinara [AС, 37, сигн. 33-244].


Kako se uglavnom radilo o kompenzacionoj restituciji, prihodi od reparacija su vođeni kao vanbudžetska sredstva, na osnovu kojih su mogli biti trošeni bez izrađe-nog opšteg plana – najčešće prema momentalnim potrebama. Usled ovakve „reciproč-ne“ politike i odnosa prema novcu dobijenom na ime ratne odštete, sasvim je bilo prirodno očekivati da će se stvoriti brojne afere oko zloupotrebe i nenamenskog tro-šenja sredstava primljenih na ime ratnih reparacija. Odsustvo kontrole o namenskom korišćenju ovog novca bilo je uzrokovano i činjenicom da se raspolaganje reparaci-onim sredstvima nalazilo u nadležnosti ministarstva trgovine i industrije i ministar-stva pravde sve do 1927. godine, kada je na osnovu Finansijskog zakona za 1927/28. godinu usvojena Uredba o primanju i upotrebi sredstava od ratne odštete, kojom je novoformirani Odsek za ratne reparacije bio uključen u rad ministarstva finansija [Костић, Максимовић, 1939: 341–396].


U cilju izvršenja obaveza prema svojim građanima po osnovu prijavljenih ličnih materijalnih gubitaka nastalih kao posledice ratnih razaranja, Kraljevina SHS je ra-spisala zajam koji je imao službeni naziv „2,5% državna renta za ratnu štetu“, na osnovu koga su u toku 1923. godine emitovane državne obveznice sa rokovima dospeća do 1974. godine, u ukupnom iznosu od 4.916.590.000 dinara. Kamatna stopa po ovim vrednosnim papirima iznosila je 2,5% godišnje, a celokupna amortizacija se zasnivala na očekivanim uplatama nemačkih reparacija, koje su, prema proceni vlade, za Srbiju i Crnu Goru trebale da iznose oko 6.600 miliona dinara (vezanih za marke u zlatu). Naime, kalkulisalo se da taj iznos Nemačka treba da isplati Kraljevini SHS u narednih 50 godina – do kraja 1974. godine. Tako je stvoren lanac obaveza, čije karike nisu mogle biti čvrsto povezane. Kraljevina SHS je de iure bila garant za isplatu sopstvenih obveznica, dok su de facto izvori sredstava za njihovu amortizaciju očekivani od nekog drugog – na čije izvršenje obaveza se nije moglo uticati [Kršev, 2007: 155–163


Ali ubrzo se stvar oko ratnih reparacija zakomplikovala. Naime, Nemačka je počela da koristi sva moguća sredstva kako bi izbegla plaćanje reparacija – izazivajući do tada neviđenu hiperinflaciju koja doživljava kulminaciju novembra 1923. godine (kada je jedan američki dolar vredeo neverovatnih 4,2 milijarde maraka), a koristeći se nesporazumima između saveznika – zapretila je i izbijanjem socijalističke revoluci-je. Važnu činjenicu u tom trenutku predstavlja odbijanje američke strane da učestvuje u formiranju komisije koja je trebalo da oceni platežnu moć Vajmarske republike. Zapadajući u sve dublju krizu, Nemačka je od 1924. do 1931. godine uspela da isplati svega još 11 milijardi zlatnih maraka, kada je odlukom američkog predsednika odo-bren moratorijum na izvršenje njenih obaveza.


itd.

link


milisav68 milisav68 20:05 20.03.2021

Re: Proces

niccolo
tekst o berzama kod nas, od osnivanja do danas

Ja u svojoj kancelariji imam uramljene dve potvrde o akcijama, baš iz perioda između ratova. Ne znam sad napamet koja a.d. su bila u pitanju, pogledaću ako se setim u ponedeljak.

Mogao bi i da slikaš i okačiš, ako nije problem (i ako se setiš).
srdjan.pajic srdjan.pajic 21:18 20.03.2021

Re: Proces

hučikuči
Tu je problem, srpsko nacionalno pitanje.
I tad, a i danas, ima onih koji tvrde da je to bio način da se reši srpsko nacionalno pitanje.

...bla, bla, truć, truć...

Srpsko nacionalno pitanje nije rešeno, ni jedna srpska vlast ne sme odustati od tog pitanja, ono ne može biti rešeno kao što je moglo osamnaeste, za to je kriv Aleksandar, ali nekako mora i može.

Huči, ajde, gibanice ti, za nas sa jeftinijim ulaznicama, tzv. žderačima sušija, pojasni šta je to "srpsko nacionalno pitanje", i koje bi, po tebi, bilo njegovo rešenje, to jest odgovor na to pitanje?

Ja se nadam da to nije da prosto uzmemo i pobijemo sve koji nisu Srbi, kako u zemlji tako i u okolnim zemljama koje nisu Srbija samo zbog velike sveCke zavere, to jest više njih, jer baš nemamo sreće sa tim zaverama.

freehand freehand 21:51 20.03.2021

Re: Proces

Takoe, kad se znanje crpi iz komunističkih, pardon SPS-ovskih tabloida.
Jugopapir? Ne? Ok.
Ovo što je linkovano nije "znanje" crpljeno iz SPS tabloida, nego prvi link na priču o opštepoznatim i nepobitnim činjenicama o svinjarijama sina Nikole Pašića kao slike i prilike te države. Linkovati knjige ovde em traži malo više napora em jezik i pristup ozbiljnih istoričara nisu prilagođeni uhu i intelektu domaćinskih čitalaca, a njima je prevashodno bilo namenjeno.
Daklem, jel Jugopapir ok, da znam za sledeći pokušaj ilustracije kakva je to svinjarija od države u ekonomskom smislu bila?
gedza.73 gedza.73 22:21 20.03.2021

Re: Proces

srdjan.pajic
Ja se nadam da to nije da prosto uzmemo i pobijemo sve koji nisu Srbi


Ђорђе Вајферт је био српски индустријалац немачког порекла и гувернер Народне банке... Током рата Вајферт се придружио српској војсци као добровољац и био је у служби при коњици.


Јован Валента био је по народности Чех, лекар, доктор медицине и хирургије, варошки лекар у Смедереву и Београду, први управник болнице на Палилули и хонорарни професор Велике школе. По доласку у Србију 1852. године, чешко име Јан заменио је са српским именом Јован

Bem mu miša nekako ispada da je ovaj Čeh Jan poznat pod nadimkom Jovan više radio za srpske interese nego Žikica Jovanović Španac.

Inače Beograd bi bio vrlo ružan grad da nije kralj Aleksandar primio izbeglice iz Rusije (što su mu komunisti takođe uzimali za zlo). Em bi Beograd izgledao bezlično, sivo i socradnički em bi nauka, umetnost, obrazovanje, medicina kaskali dugo godina da nije bilo tih proterenih Rusa koji su našli utočište u Srbiji.
На изложби су, између осталих, представљена и документа о именовању првих дипломатских представника двеју држава, телеграм Вудроа Вилсона поводом обележавања Косовског дана у Вашингтону, посланица Роберта Лансинга, државног секретара САД поводом Српског дана у Сједињеним Америчким Државама, писмо захвалности регента Александра Карађорђевића амeричком прeдсeднику Вудроу Вилсону на вeликој помоћи српском народу.

Lubri je, ugledajući se na zapadnoevropske centre, predložio državnim organima, a oni su odobrili stvaranje dve nove institucije: Zanatlijske škole, osnovane rešenjem kneza Aleksandra Karađorđevića, marta 1854. godine, u cilju školovanja domaćeg kvalifikovanog kadra radnika (vitrina 3) i Radničke bolesničke kase, osnovane juna 1854. godine, fonda iz kojeg je finansirano lečenje radnika. Iz ovoga će kasnije proizaći Radnički fond, preteča današnjeg socijalnog osiguranja.

Za vreme Šlezingerovog službovanja sačinjen je prvi Zakon o vojsci u Srbiji, koji je regulisao status vojnog muzičara. Dan njegovog donošenja danas se obeležava kao Dan muzičke službe u Vojsci Srbije. Šlezinger se povukao iz aktivne vojne službe 1864. godine, kada je penzionisan u činu majora srpske vojske. Njegovo delo i ime bili su toliko popularni da su kasnije sve članove vojnih bandi i svakog profesionalnog muzičara zvali „Šlezingerfreehand freehand 22:26 20.03.2021

Re: Proces

Em bi Beograd izgledao bezlično, sivo i socradnički


vcucko vcucko 22:45 20.03.2021

Re: Proces

srdjan.pajic
hučikuči
Tu je problem, srpsko nacionalno pitanje.
I tad, a i danas, ima onih koji tvrde da je to bio način da se reši srpsko nacionalno pitanje.

...bla, bla, truć, truć...

Srpsko nacionalno pitanje nije rešeno, ni jedna srpska vlast ne sme odustati od tog pitanja, ono ne može biti rešeno kao što je moglo osamnaeste, za to je kriv Aleksandar, ali nekako mora i može.

Huči, ajde, gibanice ti, za nas sa jeftinijim ulaznicama, tzv. žderačima sušija, pojasni šta je to "srpsko nacionalno pitanje", i koje bi, po tebi, bilo njegovo rešenje, to jest odgovor na to pitanje?

Ja se nadam da to nije da prosto uzmemo i pobijemo sve koji nisu Srbi, kako u zemlji tako i u okolnim zemljama koje nisu Srbija samo zbog velike sveCke zavere, to jest više njih, jer baš nemamo sreće sa tim zaverama.


Misliš, kao što vi rešavate američko nacionalno pitanje? Da prvo pobijete po kući sve koji se ne uklapaju, pa pređete na ostatak sveta.

Ne, to definitivno nije rešenje srpskog nacionalnog pitanja.
gedza.73 gedza.73 22:49 20.03.2021

Re: Proces

@freehand
Nađe li ti ko je od saveznika priznao Narodno vijeće Slovenaca, Hrvata i Srba i da li je Hrvatski sabor potvrdio odluku tog veća?

A evo ti još jedna priča

Према предању, дело је Светог Апостола Луке, који ју је уживо насликао 46. године. Икона је вековима била у власништву Малтешких витезова, који су је поклонили Руском цару за заштиту и доброчинство које им је пружио.

Године 1932. у Краљевском двору у Београду, сачињен је Акт о примопредаји у присуству делегата за заштиту интереса руске емиграције у Краљевини Југославији, дворског протојереја и шефа канцеларије Светог Синода Руске православне цркве у изгнанству. Акт сведочи да је Митрополит Кијевско Галицки Антоније, председник Светог Архијерејског Синода Руске православне цркве у иностранству, предао на чување реликвије и икону, а да их је у име његовог величанства краља Александра I Карађорђевића, примио министар краљевског двора Богољуб Јевтић. У акту се наводи исцрпан историјат реликвија и иконе, а на крају се констатује да у случају ослобођења Русије од владе комуниста и враћања слободе Руској цркви наведене реликвије имају бити враћене истој. Уз Акт је приложена и квалитетна фотографија која сведочи о изгледу и стању иконе.

I pazi sad
Komunistička policija je 1952 godine relikvije pronašla u manastiru Ostrog i prenela ih u sef Službe državne bezbednosti. U tom čuvanju je ukraden najveći i najvredniji dragulj sa ikone, koja je bogata ukrašena zlatom i dragim kamenjem.

Чињенице које су при томе откривене указују да је средишњи драгуљ са иконе Филермосе нестао у периоду боравка у трезору, од 17. марта 1953. до 20. јануара 1978. године, што је скинуло сваку сумњу са тада већ покојног игумана Леонтија и његових сарадника и коначно освјетлило умешаност црногорске Државне безбедности као снажне и моћне тајне полиције државног апарата, тога времена. У међувремену сви документи са суђења покојном игуману су нестали.


Mislim da ti ne treba smajli kako bi pronašao razliku.

milisav68 milisav68 22:54 20.03.2021

Re: Proces

freehand
Jugopapir? Ne? Ok.

Jel to sve što je Titov pionir uspeo da smisli?

Strog ali pravedan, ume da proceni intelektualnu sposobnost sagovornika.

No svejedno, kakva god da je bila kraljevina svinjarija od države, nisu je pravili razbojnici i ubice, koji su ljudima upadali u kuće, pljačkali, i izbacivali napolje bez ikakvog suda i osnova.

I niko do danas nije odgovarao za to, tebi to normalno ne smeta, ali ti smeta Pašićev sin, koji nije platio carinu na mali deo reparacije (gledano ukuipno), i ostvario veliki profit.
srdjan.pajic srdjan.pajic 23:04 20.03.2021

Re: Proces

Misliš, kao što vi rešavate američko nacionalno pitanje? Da prvo pobijete po kući sve koji se ne uklapaju, pa pređete na ostatak sveta.


Na stranu ovo tvoje lupetanje, ali ja nisam pitao šta nije nacionalno pitanje i šta nije njegovo rešenje. Ako ne znaš odgovor, to je ok, ne moraš da ulećeš, nisam se tebi obratio, nego stručnjaku, pusti ga da izloži svoj odgovor.
gvozden1 gvozden1 23:14 20.03.2021

Re: Proces


Huči, ajde, gibanice ti, za nas sa jeftinijim ulaznicama, tzv. žderačima sušija, pojasni šta je to "srpsko nacionalno pitanje", i koje bi, po tebi, bilo njegovo rešenje, to jest odgovor na to pitanje?

E da me u gibanicu ne zakle, ne bih se javljao :)

Srki prijatelju, ništa ekskluzivno za Srbe, samo ono što su uradili svi ostali, i ono što se nikome ne spori.
Uradili su i tvoji ljubimci Hrvati, i Slovenci, i Crnogorci, i Bugari, Rumuni.... teraj redom.
Mogu i muslimani, niko im ne bi smetao, ali oni neće da rešavaju svoje, oni hoće da sprečavaju druge da to rade.

Dva najznačajnija naroda na Balkanu, Srbi i Albanci, a Srbi su značajniji i od Albanaca, nemaju rešeno to pitanje.

A nacionalno pitanje uglavnom UGLAVNOM, znači nacionalnu državu u koju ulaze sve teritorije na kojima je ta nacija većina, i one teritorije koje po istorijskom principu pripadaju toj naciji.

Dakle Srki, ne svi Srbi u jednoj državi, nego sve teritorije.
Vidiš li razliku?

Tako da ti je sad, nadam se, jasno da su ovi pobrojani rešili svoja nacionalna pitanja.

Pa sad ja tebe da pitam, reci mi sušija ti, što to Hrvati mogu da imaju rešeno pitanje (osim neznatno dela u Hercegovini, a i to im treba dopustiti da pripoje) a Srbi ne?
Što su to tvoji ljubimci Hrvati bolji od Srba?

I još jedno pitanje, šta bi falilo ako bi se poštovala volja naroda da sam odluči u kojoj će državi da živi?

A reći ću ti i što to ne daju tvoji.

Zato što su Srbi najveći i najznačajniji narod ovde, pa bi njihova država, ako bi se formirala po principu koji je drugima dopušten, bila daleko ispred svih, moćnija od drugih, a to se njima baš i ne dopada.

Zamisli Srbiju od Pirota do Prijedora, nekima se od toga diže kosa na glavi, a tebi?

freehand freehand 23:14 20.03.2021

Re: Proces

Jel to sve što je Titov pionir uspeo da smisli?

Na sebe misliš? Ili na sebe i mene?


No svejedno, kakva god da je bila kraljevina svinjarija od države, nisu je pravili razbojnici i ubice, koji su ljudima upadali u kuće, pljačkali, i izbacivali napolje bez ikakvog suda i osnova.

ali ti smeta Pašićev sin, koji nije platio carinu na mali deo reparacije (gledano ukuipno), i ostvario veliki profit

Da pročitaš ti malo pažljivije biografiju Pašićevog sina i Pašićasamog?
Ili da citiram opet onog nesrećnog Rajsa o Pašiću, koga čestiti domaćini tako vole da zloupotrebljavaju?
milisav68 milisav68 23:51 20.03.2021

Re: Proces

freehandsrdjan.pajic srdjan.pajic 02:09 21.03.2021

Re: Proces

Dakle Srki, ne svi Srbi u jednoj državi, nego sve teritorije.
Vidiš li razliku?


Znači, nacionalni interes Srbije, po tebi je: tlo + krv, pošto bez nje tle ne može, = Velika Srbija. Dakle, siguran sam da bi se svaki Levijatan zaštitnik kerova, Miša Vacić i kolege koje odlučno i danonoćno brane Srbiju na stormfront portalima odma složile sa tobom. I verovatno niko više, a ni oni ne bi dugo na toj liniji ostali, jer to tvoje rešenje srpskog naci pitanja bi razjebala manja grupa vojnih pozivara.

A ni ove komšije, koje ti ne voliš, pa moram ja, ne bi to "rešenje" dočekale sa naročito velikim oduševljenjem i skrštenih ruku. Uostalom, nije da to nismo probalio, ok, traljavo po tebi, mada ja mislim da kvalitetnije i nije moglo, svaki sledeći put bi bilo još gore, a znamo kako se i onda to završilo.

Ajde zato, i ovo je moj suši predlog, da mi lepo batalimo te tvoje naci interese, jer su ostvarivi koliko i to da Srbija uspešno spusti astronaute na Mars, i smislimo neki drugi nacionalni interes Srbije, pa da se za to, kao, zalažemo. Jel može?
gvozden1 gvozden1 10:30 21.03.2021

Re: Proces

Znači, nacionalni interes Srbije, po tebi je: tlo + krv

Aha, tako znači, kad su Srbi u pitanju, onda je to krv i tlo, a kad to isto rade Hrvati i Albanci onda nije krv i tlo, onda je to volja naroda.

I posle, Srki, kažeš da to nije antisrpstvo i fašizam?
Jeste Srki, klasičan.
Ako se neki narod stavlja u poziciju sa manje prava od drugih, klasičan.

Ili, Miša Vavić i slični misle kao ja.
Samo oni i ja?
Ne seti se Mišića nego Vacića?

Ne smeta ti što tako kao ti misle Tompson, Pavelić, Maks Luburić?

Vacić je problem, Luburić nije?

Ili
Ne bi bile oduševljene komšije
Njih treba pitati, oni treba da budu oduševljeni?
A jesu li Srbi oduševljeni što su oni rešavali svoja nacionalna pitanja?
Srbi nisu važni, po toj tvojoj teoriji, koja jelte, nije krv i tlo.

Ili, probali pa nije uspelo.
I gotovo, kraj istorije, Srbi su poražena nacija i nikad više ne smeju razmišljati o svojim interesima, treba da rade samo ono što oduševljava Hrvate i Albance?

Čist fašizam Srki prijatelju.
Možda nesvesno, ali su te u njega uvukli do grla.

jinks jinks 10:38 21.03.2021

Re: Proces

Ja u svojoj kancelariji imam uramljene dve potvrde o akcijama, baš iz perioda između ratova. Ne znam sad napamet koja a.d. su bila u pitanju, pogledaću ako se setim u ponedeljak.


Bilo je čak i investicionih fondova na ovim prostorima u periodu između dva rata.

Na primer, skoro je na kablovskoj bila emisija o porodici koja je u drugoj polovini 19. veka započela trgovački put sa juga Srbije i iz solunske luke, stvorila Metalservis i fabriku FMP u Železniku između dva svetska rata, ali i osnivala privrednu banku i učestvovala u investicionom fondu koji je izgradio Palatu Albanija na Terazijama.

Bili su poznati i po tome što su izgradili neke od prvih radničkih stanova na Belim Vodama u Žarkovu, koji su deljeni zaposlenima u fabrici.

nikvet pn nikvet pn 10:56 21.03.2021

Re: Proces

freehand
o opštepoznatim i nepobitnim činjenicama o svinjarijama sina Nikole Pašića kao slike i prilike te države.


Stojadinović i čitava ministarska banda korupcionaša i arhilopovskih uštvi


Свеукупни салдо профитера из тог доба спушта их на ниво кокошара у односу на потоњу мегапљачку '45 са певањем и пуцањем. Дете макне шећер, мајстор шећерану. Није исти ред величина.
niccolo niccolo 10:57 21.03.2021

Re: Proces

Bilo je čak i investicionih fondova na ovim prostorima u periodu između dva rata.

Bilo je svega što bi se reklo. Zaista je šteta što je, naročito ekonomska istorija tog perioda, bila potpuno skrajnuta za vreme komunizma. A ni danas se ne bavimo u dovoljnoj meri, rekao bih...
freehand freehand 11:13 21.03.2021

Re: Proces

nikvet pn
freehand
o opštepoznatim i nepobitnim činjenicama o svinjarijama sina Nikole Pašića kao slike i prilike te države.


Stojadinović i čitava ministarska banda korupcionaša i arhilopovskih uštvi


Свеукупни салдо профитера из тог доба спушта их на ниво кокошара у односу на потоњу мегапљачку '45 са певањем и пуцањем. Дете макне шећер, мајстор шећерану. Није исти ред величина.

U pitanju su neuporedive stvari. Ne ulazeći sad u vrednosne sudove revolucija je podrazumevala promenu vlasništva i titulara svojine. "Pljačkom" se u tom slučaju mogu bez dileme zvati konkretni i pojedinačni slučajevi nasilnog otimanja od strane pojedinaca i grupša, ali ne i promena vlasničke strukture po sebi.
Jasno da će se neki od oštećenih i ideološki zaslepljeni brecnuti, al valjalo bi imati u vidu da ukoliko nema distance prema korenitoj promeni političkog i ekonomskog sistema - francuska revolucija kudikamo je veća pljačka, a na njoj poćčiva kompletno građansko društvo devetnaestog i dvadesetog veka i sistem u koji se isti ti kunu.
Elem, pogledaj link koji je Filip stavio, interesantno je štivo o tome kako je kompletna upravljačka struktura učestvovala u mega-korupciji i nesmiljenom pljačkanju osopstvenog stanovništva i države.
vrabac_onaj vrabac_onaj 12:45 21.03.2021

Re: Proces

gvozden1
više nego nacionalno pitanje).

Tu je problem, srpsko nacionalno pitanje.
I tad, a i danas, ima onih koji tvrde da je to bio način da se reši srpsko nacionalno pitanje.

Može se dopustiti da su tad bili u zabludi i da su stvarno verovali u to.
Jugoslaviju su pominjali i oni koje svrstavamo u srpske nacionaliste, Princip, Apis, cela Crna Ruka, i drugi.
Načertanije je izvorno bilo posvećeno Jugoslaviji, ali je Garašanin ipak koristio reči Srbija i Srbi.

Ali oni su pod Jugoslavijom podrazumevali nešto sasvim različito od Aleksandrove Jugoslavije.

Ili, čak i ako su Aleksandrove zamisli bile plemenite, srpske (u šta lično ne verujem) ako se njemu i mogu naći opravdanja, današnjim Jugoslovenima ne mogu.

Sad imamo naknadnu pamet, ludost je ne koristiti je, a sa njom je jasno, jugoslovenstvo je jednako antisrpstvo.

Srpsko nacionalno pitanje nije rešeno, ni jedna srpska vlast ne sme odustati od tog pitanja, ono ne može biti rešeno kao što je moglo osamnaeste, za to je kriv Aleksandar, ali nekako mora i može.Slažem se sa večim delom komentara samo bih izdvojio ovu rečenicu

Ili, čak i ako su Aleksandrove zamisli bile plemenite, srpske (u šta lično ne verujem)) ako se njemu i mogu naći opravdanja, današnjim Jugoslovenima ne mogu.

Ja verujem :)
Vrlo je to složena stvar i treba se zaista nekako uživeti u tadašnje vreme i sagledati tadašnju situaciju. Tadašnje srpstvo je idejno dosta bilo prožeto jugoslovenstvom. Zato su se mnogi Hrvati i Slovenci i plašili da ćemo ih "progutati" (ne svi, bilo ih je iskrenih "integralnih Jugoslovena" ). Prilično je to složeno pitanje.

Drugo, stvaranje Jugoslavije nije bilo samo pitanje idealizma, u tom momentu bilo je dosta praktičnih i suvislih argumenata u korist toga. Naravno, naknadni razvoj događaja je te argumente oborio ali je prosto bilo nemoguće predvideti neke stvari tada. Ni baba Vangu da su unajmili :)

Sa zaključkom "ako se njemu i mogu naći opravdanja, današnjim Jugoslovenima ne mogu" se naravno 100% slažem :)

I da, još ovo

jugoslovenstvo je jednako antisrpstvo.

Ne bih se baš složio, "titoslovenstvo" je jednako antisrpstvo. Jugoslovenstvo 1918. nije imalo takav karakter, naprotiv.

Uzgred, mišljenja sam da bi državu nastalu 1945. bilo adekvatnije nazivati Titoslavija (može i Kominternoslavija, ali bolje mi je ovo sa bravarom) a ne Jugoslavija pošto je ona imala malo dodirnih tačaka sa jugoslovenskom idejom.

Naravno, to ne znači da mislim da sada, posle krvavog dvadesetog veka treba tu mrtvu jugoslovensku ideju pridizati iz groba.
Ne, ne, to nikako.
vrabac_onaj vrabac_onaj 13:06 21.03.2021

Re: Proces

srdjan.pajicHuči, ajde, gibanice ti, za nas sa jeftinijim ulaznicama, tzv. žderačima sušija, pojasni šta je to "srpsko nacionalno pitanje", i koje bi, po tebi, bilo njegovo rešenje, to jest odgovor na to pitanje?Evo ja ću ukratko - Srbija, Republika Srpska, Crna Gora, Kosovo i Metohija i njihovi međusobni odnosi, statusi itd.

Ovo naravno ne znači da sve to mora biti ujedinjeno pod jednom kapom.
Naročito ne Crna Gora ako braća to ne žele.
Njihovu državnost treba bezuslovno poštovati, oni su se junački za to izborili pod teškim uslovima i niko spolja ne bi smeo da im nameće bilo šta. Međutim, potpuno zatiranje srpskog karaktera crnogorske države, pa i samog srpskog identita međ narodom (koji dole jeste kompleksan i postoji u raznim varijantama), što je na snazi od 1945. pa još intenzivirano u proteklih 15-20 godina je nešto na šta čovek ne bi smeo da ostane nem. U ostalom, događaji u toku proteklih godinu i kusur dana su lepo izneli na videlo taj problem.

Republika Srpska i Kosovo su opet priče za sebe i svaka je delikatna na svoj način.

Ako me pitaš za definitivne odgovore, nemam ih. Imam neke ideje, mogu čak i da diskutujem sam sobom suprotstavljajući jednu drugoj

Ali da pitanje postoji, postoji.
angie01 angie01 13:22 21.03.2021

Re: Proces

Znači, nacionalni interes Srbije, po tebi je: tlo + krv, pošto bez nje tle ne može, = Velika Srbija. Dakle, siguran sam da bi se svaki Levijatan zaštitnik kerova, Miša Vacić i kolege koje odlučno i danonoćno brane Srbiju na stormfront portalima odma složile sa tobom. I verovatno niko više, a ni oni ne bi dugo na toj liniji ostali, jer to tvoje rešenje srpskog naci pitanja bi razjebala manja grupa vojnih pozivara.

A ni ove komšije, koje ti ne voliš, pa moram ja, ne bi to "rešenje" dočekale sa naročito velikim oduševljenjem i skrštenih ruku. Uostalom, nije da to nismo probalio, ok, traljavo po tebi, mada ja mislim da kvalitetnije i nije moglo, svaki sledeći put bi bilo još gore, a znamo kako se i onda to završilo.

Ajde zato, i ovo je moj suši predlog, da mi lepo batalimo te tvoje naci interese, jer su ostvarivi koliko i to da Srbija uspešno spusti astronaute na Mars, i smislimo neki drugi nacionalni interes Srbije, pa da se za to, kao, zalažemo. Jel može?
Yoshimi Battles the Dark Ages
@yoshiminumber5
·
Mar 20
Svaki dan treba oterati u 3 pičke materine sve one koji umesto vas brinu šta i kako ćete u životu.
Nije bitno da li je to abortus, usvajanje dece, sexualna orijentacija
"Čuvari nacije" su najveći hohštapleri i bagra, zli starci i nedojebana desničarska omladina, zgubudani i ološ

vrabac_onaj vrabac_onaj 13:29 21.03.2021

Re: Proces

gvozden1

Pa sad ja tebe da pitam, reci mi sušija ti, što to Hrvati mogu da imaju rešeno pitanje (osim neznatno dela u Hercegovini, a i to im treba dopustiti da pripoje) a Srbi ne?


Oni to pitanje tamo možda nemaju de jure rešeno, ali de facto je rešeno.

Ni po čemu tamo ti ne možeš zaključiti da si u BiH a ne u Hrvatskoj. Svuda su isključivo hrvatske zastave (u abnormalnim količinama), plaća se kunama (ponekad neće da prime one konvertiblne marke) itd.
Sem po saobraćajnim znakovima koji su po zakonu BiH dužni da budu na oba pisma. Naravno, svaki bogovetni znak ima crnim sprejem prefarbane čirilićne natpise, iznad čega je dopisano ono U sa krstom (pardon, križem) iznad.
Tako je sve od Livna do Mostara.

Sa druge strane, kada pređeš u Srpsku idući tim putem, latinica je prežvrljana samo na ulazu u Nevesinje iz pravca Mostara. Dalje, po Nevesinju i kroz celu Istočnu Hercegovinu niti jedan znak nije oskrnavljen. Što treba tako da i ostane, po mom mišljenju. Nismo mi stoka neka, čobani.
niccolo niccolo 13:29 21.03.2021

Re: Proces

Vrlo je to složena stvar i treba se zaista nekako uživeti u tadašnje vreme i sagledati tadašnju situaciju. Tadašnje srpstvo je idejno dosta bilo prožeto jugoslovenstvom. Zato su se mnogi Hrvati i Slovenci i plašili da ćemo ih "progutati" (ne svi, bilo ih je iskrenih "integralnih Jugoslovena" ). Prilično je to složeno pitanje.

Drugo, stvaranje Jugoslavije nije bilo samo pitanje idealizma, u tom momentu bilo je dosta praktičnih i suvislih argumenata u korist toga. Naravno, naknadni razvoj događaja je te argumente oborio ali je prosto bilo nemoguće predvideti neke stvari tada. Ni baba Vangu da su unajmili :)

Saglasan.
bangyahead bangyahead 13:31 21.03.2021

Re: Proces

srdjan.pajicHuči, ajde, gibanice ti, za nas sa jeftinijim ulaznicama, tzv. žderačima sušija, pojasni šta je to "srpsko nacionalno pitanje", i koje bi, po tebi, bilo njegovo rešenje, to jest odgovor na to pitanje?

Srbija u EU, da se neutralizuje granica sa Republikom Kosovo i svi Srbi i teritorije sačuvaju u istoj državi, vojno neutralna, u zapadnopravoslavnoj vojnoj alijansi sa Bugarskom, Rumunjskom, Crnom Gorom, Albanijom, Makedonijom, Grčkom, Kiprom i Izraelom; uz korektne odnose sa Rusijom i Kinom.gvozden1 gvozden1 13:34 21.03.2021

Re: Proces


Ovo naravno ne znači da sve to mora ujedinjeno pod jednom kapom

Tačno.
Zato sam gore naglasio ono uglavnom.

Srpsko nacionalno pitanje će biti rešeno onda kad većina Srba, na prostorima na kojima su Srbi većina, bude zadovoljna svojim državnim statusom.
Da li će to biti teritorija države Srbije, ili neki drugi odnos sa Srbijom, konfederacija, šta god, zavisi od toga šta ti ljudi žele.

A nikako od toga šta će Zagreb oduševiti.

Šta ima Zagreb sa Banja Lukom, ko je Zagreb da uopšte bude pitan za to i razmatrano njegovo raspoloženje povodom toga?

Srbi u Srpskoj, očigledno je, nisu zadovoljni trenutnim državnim statusom, samo ta činjenica je dovoljna da se konstatuje da srpsko nacionalno pitanje nije rešeno.

To što trenutne okolnosti nisu takve da se to pitanje može rešiti, nikako nije razlog da se od njega odustane.
A nije moguće ni odustati, jer to odustajanje ne zavisi ni od kakve političke odluke.
Mogu skupštine donositi kakve god odluke, mogu se potpisivati kakvi god međunarodni sporazumi, ako ljudi osećaju nešto kao nepravdu, ako se osećaju zakinutim za nešto, oni će to osećati i posle svih odluka i potpisivanja, a to onda znači da nije kraj.

Ne postoji ništa što mogu Dodik, Vučić ili bilo ko sa bilo kim dogovoriti i potpisati, i da posle toga Srbi iz Banja Luke, ili Predatorovi sa Majevice, kažu, e sad smo zadovoljni što nam je Sarajevo glavni grad, sad smo mi Bosanci.

Sličan je slučaj i sa Kosovom, mogu se potpisati sto priznanja, stvar neće biti rešena jer je istorija prepuna prekršenih potpisa.

Stvar se rešava samo principima, pravdom, a ako toga nema uvek će biti, dogodine u Prizrenu.
A dogodine nikad ne nestaje, i posle sto godina će biti dogodine.
crossover crossover 13:45 21.03.2021

Re: Proces

srdjan.pajic
Ajde zato, i ovo je moj suši predlog, da mi lepo batalimo te tvoje naci interese, jer su ostvarivi koliko i to da Srbija uspešno spusti astronaute na Mars, i smislimo neki drugi nacionalni interes Srbije, pa da se za to, kao, zalažemo. Jel može?


Пајо бре, па једном смо вам већ спустили астронауте на Месец. Значи, показали смо да може, што би сад Марс био неки проблем? Мислим, да вам Пупин није основао НАСА и даље би сте се јурили по прерији са буфалима и Шошонима.

Четници у свемиру: Српских Аполо 7.

Данило Бојић је био главни инжењер и специјалиста за системе кретања и контролу реакционих система у Аполо програму. Уз то, након катастрофе у којој су током тестова на земљи, у модулу Аполо у пожару страдала тројица астронаута, њему је поверен посао редизајна излаза за случај опасности. Резултат – време отварања излаза модула спуштено је са 90 секунди на 3 секунде!

Павле Дујић је био задужен за систем дистрибуције електричне енергије на Аполо свемирским бродовима током лета на Месец.

Милисав Шурбатовић је био инжењер задужен за приземљење и одвајање свемирских објеката на површину Месеца,

Петар Галовић инжењер задужен за осмишљавање и обезбеђивање катапултног система у свемирским бродовима мисије Аполо а Славољуб Вујић инжењер задужен за истраживање рада електронских уређаја на објектима који су слати у свемир у оквиру мисија Аполо и Сатурн.

Седми члан екипе „Српских Аполо 7“ је био Давид Вујић, инжењер и пројект менаџер одговоран за повезивање програма у оквиру Роквел, НАСА и осталих компанија. После успешног слетања људске посаде на Месец, њих седморица, друштво „Ћелавих Орлова“, како су се духовито назвали, направили су мало славље у Калифорнији и успешно наставили своје сјајне каријере.

Милојко Вучелић је имао најодговорнију улогу – био је главни менаџер програма за слетање астронаута на месечеву површину. У то време, Менаџер система значило је да је његов непосредни задатак био конструкција и функционисање самог модула Аполо.

Ових 7 научника су добитници признања „Apollo Achievement“ које додељује НАСА.
gvozden1 gvozden1 14:52 21.03.2021

Re: Proces

verujem :)

Pa, objektivno, i jeste nam ostalo da verujemo ili ne verujemo.

Nije sve to, ni oko nastanka Jugoslavije, a ni oko same ideje jugoslovenstva, skroz raščivijano.

Stoji činjenica da je, što se srpske političke scene tiče, Jugoslavija banula iznebuha.
Nisu se nikakve rasprave vodile u skupštini po tom pitanju, ni jedna stranka to nije zastupala, u ratovima neposredno pre toga ni primisli nije bilo da se pravi išta osim Srbije, i onda tras, Jugoslavija.

Naravno, ne treba ni sumnjati da je u tome važnu, možda i presudnu ulogu imala "međunarodni zajednica" ali čudno je da je kralj tako zdušno, čak i brzopleto uleteo u to.

Teško da nije bilo još nečeg, osim srpskog interesa, da ga progura u to.

Šta je to drugo možemo da nagađao, ali se u logiku veoma dobro uklapa pomisao na megalomaniju.

Pobednik, čak i pozitivno iznenađenje u širokim razmerama, koji ima priliku da od "malog selhačkog kralja" bez nekih bitnih kontakata sa evropskim dvorovima (pradeda ajduk, deda smetenjak oženjen nekom lokalnom devojkom, otac na krvavom prestolu, ne baš aristokratska biografija) postane kralj velike države.
Ne treba to isključiti kao motiv.

A sad, sa iskustvom koje imamo, zovu to i naknadna pamet, o Jugoslaviji ne treba ni razmišljati kao o nečemu iole pozitivnom.
bangyahead bangyahead 15:05 21.03.2021

Re: Proces

srdjan.pajic
Misliš, kao što vi rešavate američko nacionalno pitanje? Da prvo pobijete po kući sve koji se ne uklapaju, pa pređete na ostatak sveta.


Na stranu ovo tvoje lupetanje, ali ja nisam pitao šta nije nacionalno pitanje i šta nije njegovo rešenje. Ako ne znaš odgovor, to je ok, ne moraš da ulećeš, nisam se tebi obratio, nego stručnjaku, pusti ga da izloži svoj odgovor.


još čekam da vidim ovo u Jevrejskom svetu - da su Amerikanac i Rus Jevrejin ovoliko ideološki zakrvljeni i sučeljeni kao Amerikanac i Rus Srbin. zapravo, Amerikanac Srbin i ne toliko, ali Rus Srbin više sebe doživljava kao Rusa nego kao Srbina. "Available only in Serbia"...
vrabac_onaj vrabac_onaj 15:14 21.03.2021

Re: Proces

gvozden1

Šta je to drugo možemo da nagađao, ali se u logiku veoma dobro uklapa pomisao na megalomaniju.


Ma sigurno je bilo i toga. Ali sigurno bi se nekakva megalomanija mogla naći i kod Bizmarka, i kod Garibaldija, Džordža Vašintona itd.
Teško da neko može da bude "ujedinitelj" i "otac nacije" a da ne bude pomalo i megaloman. E sad, neko će reči "čovek sa velikom vizijom", a neko "megaloman" zavisno od ugla gledanja

One uspešne će naknadna pamet proglašavati vizionarima a one neuspešne megalomanima iako se po svom mentalnom sklopu u opšte ne razlikuju, čak ni sam uspeh poduhvata ne mora zavisiti od te njihove osobine.


A sad, sa iskustvom koje imamo, zovu to i naknadna pamet, o Jugoslaviji ne treba ni razmišljati kao o nečemu iole pozitivnom.


Mislim da smo se po tom pitanju ti i ja hiljadu i jedan put složili.
Nema potrebe da svaki put podcrtavaš
gvozden1 gvozden1 15:22 21.03.2021

Re: Proces


Mislim da smo se po tom pitanju ti i ja hiljadu i jedan put složili.
Nema potrebe da svaki put podcrtavaš

I ti si, pa reko, ajd da ne ostanem dužan :)
srdjan.pajic srdjan.pajic 16:16 21.03.2021

Re: Proces

Aha, tako znači, kad su Srbi u pitanju, onda je to krv i tlo,


Pa to je bio tvoj odgovor, ja sam ga samo rezimirao, podvukao suštinu: krv i tlo, dakle, zvučiš kao klasični stormfrontovac, Tompson i Pavelić included, nego je bolje po tebe da se držimo samo ove naše strane. Nije me iznenadio tvoj odgovor, to što ti smatraš za naš nacionalni interes jeste nacizam, ne znam samo kako si se do brade u isti utopio. Zato sam predložio, konstruktivno, da odaberemo neki drugi nacionalni interes, ako može, pa da se za njega zajedničim snagama borimo.

srdjan.pajic srdjan.pajic 16:22 21.03.2021

Re: Proces

Evo ja ću ukratko - Srbija, Republika Srpska, Crna Gora, Kosovo i Metohija i njihovi međusobni odnosi, statusi itd.

Ovo naravno ne znači da sve to mora biti ujedinjeno pod jednom kapom.
Naročito ne Crna Gora ako braća to ne žele.


Pa, ok, nemam ništa protiv toga, ali mi to ne zvuči kao nekakvo veliko nerešeno nacionalno pitanje, nego više kao tehnikalija: ništa nas ne sprečava da sa susedima stvaramo odnose, uspostavljamo statuse, pomažemo ljudima gde treba, i ja pretpostavljam da to može i bez otimanja teritorija, televizora i bele tehnike, ali mi se čini da drug huči ne misli tako (dok oštri kamu u potaji, mislim, za gibanicu )


gvozden1 gvozden1 16:38 21.03.2021

Re: Proces

bez otimanja teritorija

A kome bismo oteli Banja Luku, zar ona nije srpska?

Znaš li ko tamo živi?
gvozden1 gvozden1 16:41 21.03.2021

Re: Proces

Zato sam predložio, konstruktivno, da odaberemo neki drugi nacionalni interes,

Da srušimo Gračanicu npr.
Verujem da bismo time baš usrećili Albance, pa malo po malo s njima izgradili prijateljske odnose.

Važi?
vcucko vcucko 17:17 21.03.2021

Re: Proces

vrabac_onaj


Uzgred, mišljenja sam da bi državu nastalu 1945. bilo adekvatnije nazivati Titoslavija (može i Kominternoslavija, ali bolje mi je ovo sa bravarom) a ne Jugoslavija pošto je ona imala malo dodirnih tačaka sa jugoslovenskom idejom.


Ave, samo mala ispravka (ali bitna).

Ta i takva država nije nastala i ustrojena 1945. nego 1948.

Ma koliko se beslovesni deo srpskog pučanstva ponosio, eto, parom farmerki iz Trsta i kutijom Vegete za u Prag.
gedza.73 gedza.73 17:22 21.03.2021

Re: Proces

crossover
Српских Аполо 7.

Uf. Kad sam napisao 'srpski Apolo' Frihend po običaju skočio u fazonu 'otkud znaš da su Srbi' valjda misleći da moraju biti Jugosloveni pa sam jurio linkove šta su ti ljudi pričali o sebi.


freehand freehand 17:25 21.03.2021

Re: Proces

gedza.73
crossover
Српских Аполо 7.

Uf. Kad sam napisao 'srpski Apolo' Frihend po običaju skočio u fazonu 'otkud znaš da su Srbi' valjda misleći da moraju biti Jugosloveni pa sam jurio linkove šta su ti ljudi pričali o sebi.Ono o Beogradu sa socradničkim sivilom pa došli beli Rusi, razjurili planinarske zilote, autorizovali i ofarbali sve. I( to na talijanskom!
srdjan.pajic srdjan.pajic 18:14 21.03.2021

Re: Proces

Пајо бре, па једном смо вам већ спустили астронауте на Месец. Значи, показали смо да може, што би сад Марс био неки проблем? Мислим, да вам Пупин није основао НАСА и даље би сте се јурили по прерији са буфалима и Шошонима.


To ti je kao da kažeš da smo vam (nama Amerima) mi (Srbi) izmislili i uveli naizmeničnu struju. Svejedno, to je davno prošlo vreme kad je par ljudi našeg porekla radilo u Sv. programu, uz još jedno milion predstavnika drugih naroda i narodnosti, pričamo ovde o sadašnjosti i budućnosti, ako je bude bilo, mada sa ovim idejama i stremljenima koje zastupa drug huči, levijatan svinjske glave i nedonošče miša vacić, to je, čini mi se, dosta neizvesno. Srećom, oni su nekakvi esktremi, ja ne verujem da bi Srbija ikad stvarno krenula tim pravcem.
srdjan.pajic srdjan.pajic 18:17 21.03.2021

Re: Proces

gvozden1
Zato sam predložio, konstruktivno, da odaberemo neki drugi nacionalni interes,

Da srušimo Gračanicu npr.
Verujem da bismo time baš usrećili Albance, pa malo po malo s njima izgradili prijateljske odnose.

Važi?


Ovo je sad već malo priglupo od tebe huči, a i dosadno.
srdjan.pajic srdjan.pajic 18:22 21.03.2021

Re: Proces

bangyahead
srdjan.pajic
Misliš, kao što vi rešavate američko nacionalno pitanje? Da prvo pobijete po kući sve koji se ne uklapaju, pa pređete na ostatak sveta.


Na stranu ovo tvoje lupetanje, ali ja nisam pitao šta nije nacionalno pitanje i šta nije njegovo rešenje. Ako ne znaš odgovor, to je ok, ne moraš da ulećeš, nisam se tebi obratio, nego stručnjaku, pusti ga da izloži svoj odgovor.


još čekam da vidim ovo u Jevrejskom svetu - da su Amerikanac i Rus Jevrejin ovoliko ideološki zakrvljeni i sučeljeni kao Amerikanac i Rus Srbin. zapravo, Amerikanac Srbin i ne toliko, ali Rus Srbin više sebe doživljava kao Rusa nego kao Srbina. "Available only in Serbia"...Nah, nisam ja zakrvljen nisakim, pogotovu ne sa drugom vcuckom (a i delimo zajedničku strast prema glodarima prenosiocima buboničke kuge, samo sa suprotnim znakom). Nego mu je bilo bezveze ovo upadanje u ćaskanje sa mandrljanjem besmislica, umesto da lepo dođe i kaže nešto sadržajno, ili prosto da izjavi da misli da sam ja u pravu, a huči je u krivu, i to je to.
gvozden1 gvozden1 18:22 21.03.2021

Re: Proces

par ljudi našeg porekla radilo u Sv. programu

Oni su bili četničkog porekla, a kažeš našeg, i sebe tu svrstavaš?


Ovo je sad već malo priglupo od tebe huči, a i dosadno.
Što bre?

Garant ih nervira što je tamo, pa video si kako pale i ruše crkve.

Oduševili bi se ako bismo je mi minirali, a ti reče da je njihovo oduševljavanje bitna stvar.
srdjan.pajic srdjan.pajic 18:26 21.03.2021

Re: Proces

Oni su bili četničkog porekla, a kažeš naših, i sebe tu svrstavaš?


Ček, jel su to u međuvremenu četnaje postale nacija? Ala se kod vas revizionista stvari brzo menjaju...

Kad kažem naši, mislim sa naših prostora, jelte, valjda je to jasno, a ne da li su im se očevi ili dedovi borili na strani okupatora, ili protiv istog.
gvozden1 gvozden1 18:34 21.03.2021

Re: Proces


Ček, jel su to u međuvremenu četnaje postale nacija? Ala se kod vas revizionista stvari brzo menjaju...

Kad kažem naši, mislim sa naših prostora, jelte, valjda je to jasno, a ne da li su im se očevi ili dedovi borili na strani okupatora, ili protiv istog.

Ma ne, ali ti si baš osetljiv na četnike, pa me začudi da sad ignorišeš.

A tamo su se obreli baš zbog tvojih komunista, pobegli od sreće i pravde koja je sa vama dolazila.

Budale, nisu shvatali koja sreća sa petokrakom stiže.
srdjan.pajic srdjan.pajic 18:38 21.03.2021

Re: Proces

Dobro, pošto vidim da sem nekih maglovitih misli ne možemo da dođemo do precizne i jasne formulacije šta bi to tačno danas bio SNI, a onda posledično još manje možemo da ponudimo odgovor na isto, možda je najbolje da batalimo ovu diskusiju. Pa kad se to nekako iskristališe, kod vas kolega zastupnika teze o velikoj važnosti tog SNI, vi signalizirajte, a ja ću da pitam opet, nije mi teško.

(drugim rečima: lep dan danas, bolje je provesti ga vozeći bajs, nego se natežući sa kolegama oko formulacija).

srdjan.pajic srdjan.pajic 18:39 21.03.2021

Re: Proces

Ma ne, ali ti si baš osetljiv na četnike, pa me začudi da sad ignorišeš.


Pravo da ti kažem, nisam ni znao da su bili nekakvi navodni četnici.
gedza.73 gedza.73 18:40 21.03.2021

Re: Proces

freehand
"Pljačkom" se u tom slučaju mogu bez dileme zvati konkretni i pojedinačni slučajevi nasilnog otimanja od strane pojedinaca i grupša, ali ne i promena vlasničke strukture po sebi.

Naravno. Tako na primer u Kragujevcu su skojevci u trojkama noću prebijali ljude, Oznaši i milicija razbili izlog radnje i izneli sav štof a onda im šnajder pored kafane Gušić morao da šije za džabe odela od ukradenog materijala a iz mesara su izlazili bez da plaćaju.

Odlična reketaška preraspodela. Za one čiji su roditelji tada bili vlast i mogli da otimaju sigurno je francuska revolucija. Poštenom svetu je to bio najobičniji lopovluk.

Neke koji nisu hteli u državne zadruge su slali na prinudni rad u borske rudnike a oduzimali su pšenicu i siromašnim ljudima (rukovodioci su se takmičili između sebe ko će više da nakupi pa je tako jedan držao tri dana celo selo u blokadi dok mu nije isporučilo šta je tražio)


gvozden1 gvozden1 18:47 21.03.2021

Re: ProcesPravo da ti kažem, nisam ni znao da su bili nekakvi navodni četnici

Sad kad znaš, (nisu navodni) jel bi sad rekao, našeg ili njihovog porekla? :)

možemo da dođemo do precizne i jasne formulacije šta bi to tačno danas bio SNI,


Ono, Srki ne može da pobije rečeno, pa kaže, nije ništa ni rečeno :)
gedza.73 gedza.73 19:40 21.03.2021

Re: Proces

srdjan.pajic
bolje je provesti ga vozeći bajs

kod nas mećava.
umesto da lepo dođe i kaže nešto sadržajno

pazi ovo
Хенри Мекајвер...
Највише се истакао у борбама око Тимока и Мораве, где је водио српско-руске коњанике у биткама око Алексинца од 28. до 30. септембра. Српски министар војни Блазнавац доделио му је Таковски крст са допуштењем руског генерала Черњајева, под чијом је командом био стациониран код Делиграда. Од Руса је добио Златну медаљу за храброст.

This from the Times, London:

“Our Belgrade correspondent telegraphs last night:

“‘There is here at present a gentleman named Maclver. He came from England to offer himself and his sword to the Servians. The Servian Minister of War gave him a colonel’s commission. This morning I saw him drilling about one hundred and fifty remarkably fine-looking fellows, all clad in a good serviceable cavalry uniform, and he has horses.'”

Later we find that:

“Colonel Maclver’s Legion of Cavalry, organizing here, now numbers over two hundred men.”

And again:

“Prince Nica, a Roumanian cousin of the Princess Natalie of Servia, has joined Colonel Maclver’s cavalry corps.”

Later, in the Court Journal, October 28, 1876, we read:

“Colonel Maclver, who a few years ago was very well known in military circles in Dublin, now is making his mark with the Servian Army. In the war against the Turks, he commands about one thousand Russo-Servian cavalry.”

An 1876 picture of him shows him wearing a Serbian uniform with a row of five medals on his chest, one round his neck and one on his lower chest.


crossover crossover 19:46 21.03.2021

Re: Proces

srdjan.pajic
To ti je kao da kažeš da smo vam (nama Amerima) mi (Srbi) izmislili i uveli naizmeničnu struju. Svejedno, to je davno prošlo vreme kad je par ljudi našeg porekla radilo u Sv. programu, uz još jedno milion predstavnika drugih naroda i narodnosti, pričamo ovde o sadašnjosti i budućnosti, ako je bude bilo, mada sa ovim idejama i stremljenima koje zastupa drug huči, levijatan svinjske glave i nedonošče miša vacić, to je, čini mi se, dosta neizvesno. Srećom, oni su nekakvi esktremi, ja ne verujem da bi Srbija ikad stvarno krenula tim pravcem.


Па јел нисмо? Вестингхаус је само дао паре. Осим тога, ако завириш у женина кола видећеш тамо и асинхрони електромотор, и то смо вам измислили.

Добро, јесте, то време кад су Срби и Руси били главни инжењери и директори у НАСА је било кад сам ја био мали, али од тада до данас нико није летео ван Земљине орбите. Значи, да није било нас Срба, Амери би могли да лете у свемир само ако се огребу за мало пејотла од Апача. За ове Левијајане и Пишу Нацића немој да се бринеш, то ће све да се смири, скући и повуче у приватни живот кад уведемо закон о истополним заједницама.
freehand freehand 19:58 21.03.2021

Re: Proces

srdjan.pajic
Ma ne, ali ti si baš osetljiv na četnike, pa me začudi da sad ignorišeš.


Pravo da ti kažem, nisam ni znao da su bili nekakvi navodni četnici.

Ma ne zna ni on al sere ko foka. Tako je i Tesla bio četničkog porekla i pobego od komunista, o Pupinu da ne govorimo.
gvozden1 gvozden1 20:05 21.03.2021

Re: Proces

Milisav Šurbatović, četnik, poručnik Jugoslovenske vojske koji je čitav rat proveo u štabu đenerala Draže Mihailovića na Ravnoj Gori. Bio je inženjer zadužen za prizemljenje i odvajanje svemirskih objekata na površini Meseca

Pa ti si mi ovo poslao dok si četnikovao, pre metamorfoze.

Zaboravio si svoju četničku fazu, ili bi samo voleo da je zaboraviš?
crossover crossover 20:10 21.03.2021

Re: Proces

freehand
srdjan.pajic
Ma ne, ali ti si baš osetljiv na četnike, pa me začudi da sad ignorišeš.


Pravo da ti kažem, nisam ni znao da su bili nekakvi navodni četnici.

Ma ne zna ni on al sere ko foka. Tako je i Tesla bio četničkog porekla i pobego od komunista, o Pupinu da ne govorimo.


Што, шта сад није тачно?
freehand freehand 20:13 21.03.2021

Re: Proces

crossover
freehand
srdjan.pajic
Ma ne, ali ti si baš osetljiv na četnike, pa me začudi da sad ignorišeš.


Pravo da ti kažem, nisam ni znao da su bili nekakvi navodni četnici.

Ma ne zna ni on al sere ko foka. Tako je i Tesla bio četničkog porekla i pobego od komunista, o Pupinu da ne govorimo.


Што, шта сад није тачно?

A tebi rečenica "oni su bili četničkog porekla" ne deluje somnabulno?
freehand freehand 20:16 21.03.2021

Re: Proces

Pa ti si mi ovo poslao dok si četnikovao, pre metamorfoze.

Zaboravio si svoju četničku fazu, ili bi samo voleo da je zaboraviš?

Vidi, govedo lažljivo - ja nikad nisam bio u četničkoj fazi, i nikad nisam četnikovao.

BTW - gde sam ja tebi ovo "poslao"? U privatnoj poruci?
crossover crossover 20:22 21.03.2021

Re: Proces

freehand

A tebi9 rečenica "oni su bili četničkog porekla" ne deluje somnabulno?


Не, више ми делује као иронија на Пајићев регионски еуфемизам "par ljudi našeg porekla". Што је то толики проблем што су Срби и четници?
gvozden1 gvozden1 20:24 21.03.2021

Re: Proces


Vidi, govedo lažljivo - ja nikad nisam bio u četničkoj fazi, i nikad nisam četnikovao.

Nemo bre sad Gedžu da zovem da izlista :)

BTW - gde sam ja tebi ovo "poslao"? U privatnoj poruci?

Vid kako mi je ono pametno, pa sve razume.

Oš link? :)

freehand freehand 20:26 21.03.2021

Re: Proces

crossover
freehand

A tebi9 rečenica "oni su bili četničkog porekla" ne deluje somnabulno?


Не, више ми делује као иронија на Пајићев регионски еуфемизам "par ljudi našeg porekla". Што је то толики проблем што су Срби и четници?

Počeo si ko Huči bokte...
Ok što su Srbi - kako znaš da su svi četnici? I zašto je to uopšte bitno u ovom kontekstu? I da nisu Pećančevi, ili Đurišićevi, ako je to već stvar porekla?
gvozden1 gvozden1 20:27 21.03.2021

Re: Proces

Не, више ми делује као иронија на Пајићев регионски еуфемизам "par ljudi našeg porekla". Што је то толики проблем што су Срби и четници?

Ma jasno, zezanje sa Srkijem, ili pokušaj zezanja Srkija, kako god.
freehand freehand 20:28 21.03.2021

Re: Proces

Nemo bre sad Gedžu da zovem da izlista :)
ne možeš sam da izmisliš, mora da se lista? ne može tako nešto da izlista, govedo.

Oš link? :)

Daj link na to što sam ti "poslao".

P.S. Nemoj da zoveš Gedžu, zmora neko da ga okrene. Zabo se u lajsnu i vrti u prazno. Mora neko da gaokrene.
gvozden1 gvozden1 20:33 21.03.2021

Re: Proces

ne možeš sam da izmisliš, mora da se lista?

Ma znam da ti je to poturao pod nos pa si kmečao.
Reko' možda je sačuvao.

Daj link na to što sam ti "poslao

Evo saću.
crossover crossover 20:33 21.03.2021

Re: Proces

freehand

Počeo si ko Huči bokte...
Ok što su Srbi - kako znaš da su svi četnici? I zašto je to uopšte bitno u ovom kontekstu? I da nisu Pećančevi, ili Đurišićevi, ako je to već stvar porekla?


То да су сви били четници није нико до сад рекао осим тебе. Да си кликнуо на онај линк који сам поставио знао би о чему причамо, а зашто је битно, то већ мораш да питаш америчку амбасаду у Београду која је покренула и финансирала тај сајт. Али јбг, чини ми се да то тебе и не занима већ хоћеш да се свађаш.
maksa83 maksa83 20:35 21.03.2021

Re: Proces

Не, више ми делује као иронија на Пајићев регионски еуфемизам "par ljudi našeg porekla". Што је то толики проблем што су Срби и четници?

Ne znam da li ste upoznati sa fenomenom "praunuk Momčila Đujića"?

Ko nije - ispostavlja se da je Dane - praunuk Momčilov - instagram drag queen, mladić neskrivene homoseksualne orijentacije koji se gologuz pući na Instagramu. Tzv. "nju ejdž četnici" (tako sami sebe zovu ovi nacionalno osvešćeni milenials) na to vrše kolektivni sepuku i kunu ga što je ocrnjeo obraz slavnog pretka. Rezultat je da je dečko (koji verovatno kao 3. generacija Srba u Americi ni ne razume šta mu ovi mentoli pišu) obrisao Instagram nalog.

Naravoučenije: ne znam šta je ovde naravoučenije.
freehand freehand 20:36 21.03.2021

Re: Proces

Ma znam da ti je to poturao na nos pa si kmečao.
Reko' možda je sačuvao.

Meni je poturao moje četnikovanje?
Govedo lažljivo...

Evo saću.

Nisi lud. Govedo stane, zauzme stav i rikne "Ja sam pametan, ja sve znam." i to je to. Odzvanja rika, bole uši a i neprijatno miriše.
alselone alselone 20:37 21.03.2021

Re: Proces

Naravoučenije: ne znam šta je ovde naravoučenije.


Znam ja.

Četnici su uvek bili liberali.
crossover crossover 20:39 21.03.2021

Re: Proces

maksa83

Naravoučenije: ne znam šta je ovde naravoučenije.


Наравоученије је: иструлила јој му је дуња у фијоци.
gvozden1 gvozden1 20:41 21.03.2021

Re: Proces

Meni je poturao moje četnikovanje?
Govedo lažljivo...

Jeste bre.
Ne reci da si uspeo da zaboraviš?

Ili bi samo to žarko želeo? :)


Ps

Gedžo, mani ti ove moje zaebancije, ne pozivam i ne prozivam tebe.
Nisi valjda lud da tražiš išta.
maksa83 maksa83 20:42 21.03.2021

Re: Proces

Yoshimi Battles the Dark Ages
@yoshiminumber5
·

A gde opet iskopa ovog mentola...
gedza.73 gedza.73 21:00 21.03.2021

Re: Proces

gvozden1
Nemo bre sad Gedžu da zovem

greota da ovakvo dodavanje propadne'Ionako će da kuka kako smo ga klali'
maksa83 maksa83 21:12 21.03.2021

Re: Proces

.
freehand freehand 21:16 21.03.2021

Re: Proces

То да су сви били четници није нико до сад рекао осим тебе

Dabre
Oni su bili četničkog porekla, a kažeš našeg, i sebe tu svrstavaš?

Mada ispade šala neka...

Да си кликнуо на онај линк који сам поставио знао би о чему причамо, а зашто је битно, то већ мораш да питаш америчку амбасаду у Београду која је покренула и финансирала тај сајт.

Zahvaljujući odličnoj postavci ovog sajta uopššte nisam primetio da postoji link na koji treba kliknuti. ali sad ću.

Али јбг, чини ми се да то тебе и не занима већ хоћеш да се свађаш.

Sa tobom? Bože sačuvaj. Sa razumnim i inteligentnim ljudima bez moralnih falširanja nikad se ne svađam, bez obzira da li nam se mišljenja razilaze ako se razilaze. Problem je sa poluinteligentima i kvarnjacima. Njih sve teže podnosim i tolerišem.
freehand freehand 21:22 21.03.2021

Re: Proces

'Ionako će da kuka kako smo ga klali'

Ispred ionako ne ide apostrof. Prvo opismenjavanje. to je ono što su komunisti radili odmah posle '45 a vi ni danas ne prihvatate.

srdjan.pajic srdjan.pajic 21:23 21.03.2021

Re: Proces

freehand
srdjan.pajic
Ma ne, ali ti si baš osetljiv na četnike, pa me začudi da sad ignorišeš.


Pravo da ti kažem, nisam ni znao da su bili nekakvi navodni četnici.

Ma ne zna ni on al sere ko foka. Tako je i Tesla bio četničkog porekla i pobego od komunista, o Pupinu da ne govorimo.


Pa, da, ima smisla.
srdjan.pajic srdjan.pajic 21:25 21.03.2021

Re: Proces

Вестингхаус је само дао паре.


Bez njega bi naš Srbin Tesla skončao kopajući kanale po Njujorku, a indukcioni motor bi morao neko drugi da izmisli. Ne bih da huči ima noćne more, ali i ja se ježim kad pomislim da je taj neko drugi mogao da bude i neki prokleti Hrvat, nedajbože Albanac.
gedza.73 gedza.73 21:26 21.03.2021

Re: Proces

freehand
Ispred ionako ne ide apostrof. Prvo opismenjavanje. to je ono što su komunisti radili odmah posle '45 a vi ni danas ne prihvatate.


srdjan.pajic srdjan.pajic 21:32 21.03.2021

Re: Proces

crossover
freehand

Počeo si ko Huči bokte...
Ok što su Srbi - kako znaš da su svi četnici? I zašto je to uopšte bitno u ovom kontekstu? I da nisu Pećančevi, ili Đurišićevi, ako je to već stvar porekla?


То да су сви били четници није нико до сад рекао осим тебе. Да си кликнуо на онај линк који сам поставио знао би о чему причамо, а зашто је битно, то већ мораш да питаш америчку амбасаду у Београду која је покренула и финансирала тај сајт. Али јбг, чини ми се да то тебе и не занима већ хоћеш да се свађаш.


E, nemoj da me zbunjujete, ti i huči, jel su bradonje slale ljude na mesec ili nisu?

Samo da ukažem i na to da ja Mesec i nisam pominjao, nego Mars, koji je nedostižan makar se sad svi potomci četnika Koste Pećanca skupili da rade inženjering za NASU.


gvozden1 gvozden1 21:33 21.03.2021

Re: Proces

kad pomislim da je taj neko drugi mogao da bude i neki prokleti Hrvat, nedajbože Albanac.


Nije mogao da bude, da je mogao bio bi.
Samo Srbin Struju Savladava.

Nego, da ja ponovim, znam da voliš kad se pomenu ovi naši (i tebe tu ubrajam, ne boj se)
četnik, poručnik Jugoslovenske vojske koji je čitav rat proveo u štabu đenerala Draže Mihailovića na Ravnoj Gori.

srdjan.pajic srdjan.pajic 21:35 21.03.2021

Re: Proces

crossover
maksa83

Naravoučenije: ne znam šta je ovde naravoučenije.


Наравоученије је: иструлила јој му је дуња у фијоци.


. Najbolji komentar do sada!

gedza.73 gedza.73 21:38 21.03.2021

Re: Proces

ali i ja se ježim kad pomislim da je taj neko drugi mogao da budeМоја мајка је била врло побожна жена, а као ретко ко познавала је Стари и Нови завет. Радо је рецитовала псалме. Познат јој
је био и живот светаца. Њен омиљени светац био је свети Сава.
Она ми је прва објаснила животну причу овог изузетног Србина

У математици сам увек био добар, а добро памћење је карактеристична особина Срба

Моја победа је била брза и потпуна, а моји другови су ме затим носили у тријумфу у Фрицов салон, у близини Колеџа, где су дизали чаше у част „Михајла Србина”

. Много га је забављало кад сам му рекао да сам се пре осамнаест месеци
осећао у Кембриџу као „гуска у магли”. На питање одакле ми та узречица, одговорио сам му да је то српска пословица. Јако се изненадио када сам му рекао да сам Србин по рођењу.


To je ovaj brka sa slike

The first meeting of the National Advisory Committee for Aeronautics (NACA) in the Office of The Secretary Of War on April 23, 1915. Seated from left to right: William Durand, Stanford University, Calif.; S.W. Stratton, director, Bureau of Standards; Brig. Gen. George P. Scriven, chief signal officer, War Dept.; C.F. Marvin, chief, United States Weather Bureau; Michael I. Pupin, Columbia University, N.Y. Standing: Holden C. Richardson, naval instructor; John F. Hayford, Northwestern University, Ill.; Capt. Mark L. Bristol, director of Naval Aeronautics; Lt. Col. Samuel Reber, Signal Corps. Charge, Aviation Section. Also present at the First Meeting: Joseph S. Ames, Johns Hopkins University, Baltimore, Md.; Hon. B. R. Newton, Asst. Secretary of Treasury.
freehand freehand 21:40 21.03.2021

Re: Proces

gedza.73
freehand
Ispred ionako ne ide apostrof. Prvo opismenjavanje. to je ono što su komunisti radili odmah posle '45 a vi ni danas ne prihvatate.Podrumska brigada
gvozden1 gvozden1 21:40 21.03.2021

Re: Proces

To je ovaj brka sa slike

E taj brka je, ako ćemo pravo, bio mnogo veći Srbin od Tesle.
bene_geserit bene_geserit 21:41 21.03.2021

Re: Proces

Nešto vam teško ide da prevalite preko usta da su komunisti bili banda koja je pljačkala i otimala od poštenih ljudi.
Pa se sve nešto opravdava, te revolucija je promena vlasničkog sistema - francuska je bila još gora, te kralj Aleksandar je bio alavi lopov a Pašića da ne pominjemo i sve tako.
Opustite se i prevalite preko usta, bandu treba nazvati bandom, istinu reći nije problem. Banda koja je poštenim ljudima otimala na konto neke ideologije a onda se sama suprotno toj istoj ideologiji useljavala u vile na Dedinju, koja je ljude ubijala i slala u zatvore da im otimala žene i imovinu je ništa drugo nego banda. Pa i ako vam je neki predak tako otimao pa sad uživate u njegovom plenu to opet nije razlog da branite komunističku stoku i izmišljate izgovore i opravdanja.
srdjan.pajic srdjan.pajic 22:50 21.03.2021

Re: Proces

Nije mogao da bude, da je mogao bio bi.
Samo Srbin Struju Savladava.


Polako sa Teslom, huči, zaboravio si da je on imao ideju da se električna energija prenosi bežičnim putem, i da bude potpuno besplatna za sve, u to spada i proletarijat, sirotinja, raja, koje nije manjkalo u Americi onda, a još manje sada. Dakle, bio je komunjara, do koske. To je toliko iritiralo bogate industrijalce, kapitaliste sa velikim K, koji su u proizvodnji i distribuciji električne energije do svakog domaćinstva žičnim putem videli priliku da se obogate kao nenormalni, da je Tesli na kraju, pod sumnjivim okolnostima, izgorela kompletna laboratorija na Long Ajlendu, a nakon toga se više nikad nije oporavio, niti mogao da nađe investitore za svoje plemenite ideje.milisav68 milisav68 22:55 21.03.2021

Re: Proces

srdjan.pajic
Dakle, bio je komunjara, do koske.

Jeste, pre komunista nije bilo ničega.

A da nije to možda hrišćanstvo, pošto mu je otac bio pravoslavni pop?
srdjan.pajic srdjan.pajic 23:00 21.03.2021

Re: Proces

maksa83
Не, више ми делује као иронија на Пајићев регионски еуфемизам "par ljudi našeg porekla". Што је то толики проблем што су Срби и четници?

Ne znam da li ste upoznati sa fenomenom "praunuk Momčila Đujića"?

Ko nije - ispostavlja se da je Dane - praunuk Momčilov - instagram drag queen, mladić neskrivene homoseksualne orijentacije koji se gologuz pući na Instagramu. Tzv. "nju ejdž četnici" (tako sami sebe zovu ovi nacionalno osvešćeni milenials) na to vrše kolektivni sepuku i kunu ga što je ocrnjeo obraz slavnog pretka. Rezultat je da je dečko (koji verovatno kao 3. generacija Srba u Americi ni ne razume šta mu ovi mentoli pišu) obrisao Instagram nalog.

Naravoučenije: ne znam šta je ovde naravoučenije.


Vidiš, sad je i meni sinulo nešto. Prvo, odma da kažem da mi je kao iskrenom libtardu, gej skroz ok, ali sam primetio kod našeg druga gibaničara da je umeo malo-malo pa da na blog okači neku sliku ovih njegovih bradatih spodoba, i da tvrdi kao je taj neki četnik bio jako lep. I svaki sledeći lepši od prethodnog, iz njegovog ugla gledanja. I uvek isto i jedinstveno, ja nikog drugog ovde nisam video da je kačio četnike ili partizane zbog njihove lepote. A usput se, za svaki slučaj, malo sakrivao iz toga kako su tog čedu žene iz celog sreza volele, ne toliko što je lep, a jeste bio lep, nego što je imao i auto, ili čin, itd. Sad mi je sinulo da je drug huči možda samo hteo da se autuje, ali smo ga mi, ostali, neosetljivi a skloni kavzi, u nerazumevanju i bezosećajnosti ovde razapinjali na sve četiri strane sveta što kači slike tih ućebanih gibaničara. Ako je to stvarno tako, evo, ja se prvi izvinjavam. I četnik-gej je ok!


gvozden1 gvozden1 23:02 21.03.2021

Re: Proces

zaboravio si da je on imao ideju da se električna energija prenosi bežičnim putem, i da bude potpuno besplatna za sve, u to spada i proletarijat, sirotinja, raja, koje nije manjkalo u Americi onda, a još manje sada. Dakle, bio je komunjara, do koske

Ma ne bre, sve si pomešao.
On je samo bio pošten i plemenit čovek, jednostavno, Srbin.

Da je bio komunjara on bi i tuđe za sebe otimao, ne bi o drugima i njihovom dobru mislio.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana