Život

Vesele bračne igrarije

zilikaka RSS / 13.10.2021. u 20:59

Ovih dana mašina za sušenje otkazala poslušnost, neće okreće bubanj i nekako smrducka.
Malo joj cinculirali i obavila šta je trebala, al se ozbiljno kvalifikovala za reciklažu.

Ja taman počela da pogleđujem šta se nudi kad me na poslu ubedili da se to verovatno rešava sitnom intervencijom, te mi rešili da se upustimo u poduhvat zamene kaiša. Najbolje odmah.

Taman počeli, kad naišla iznenadna poseta.
Dobro ispalo jer smo ipak prvo malo pogledali kako to čudo izgleda odnatraške te ja rešila i da se teorijski potkujem pre nego nastavimo.

Odgledala nekoliko klipova onih što sami menjaju kaiševe i našla jedan - liči pljunuta naša mašina. Dobro, naša Gorenje a to niko pomenuo nije, al valjda su Slovenci bili pametni da ukradu mustru.

Naoružali se šrafcigerima, gedorom br.13 i jednom praznom ćasom, i krenuli hrabro, bez naočara.
Na pola puta shvatimo da su Slovenci ipak sami dosta toga smislili, a baška što su je fiksirali silnim šrafoćem ko da treba da leti i to supersonično.

Malo po malo, uz trč po baterlampu, trč po naočare, napunismo mi onu ćasu plek šrafovima.
Na kraju stigosmo nekako i do kaiša. Gledamo, motamo, vučemo, ne liči da mu išta fali. A i da mu fali, nema šansi da umemo da ga zamenimo. Model ni nalik onom na klipu.
Pogledamo se, napravimo dramsku pauzu i iskusno zaključimo da smo uspešno odradili šta smo umeli, dalje ne umemo, te je vreme da je sastavimo. Usput shvatimo i da ima bar tri fele onih šrafova i da pojma nemamo koji gde ide, al šta ima veze, neće ni ona svakako nikud iz onog ćoška gde je bila.
Na kraju nam ostalo par šrafića u onoj ćasi. Čist višak rasipnih Slovenaca.

Sledećeg dana probali da je pustimo, sad ne radi ni grejač. Nešto mi se javlja da je bila neka buksna koju smo skinuli da bi se sklonio lim. Eto nama i za danas zabave. Otvorićemo ponovo, proveriti malo, pa ako ne nađemo buksnu, pružičemo se za novu. Ova i tako ima skoro deset godina.

Sutra napadamo daljiinski termostat za kotao. Već danima nas pravi majmunima, vraća se na fabričko podešavanje, 17 stepeni, pokočismo se ko pingvini. To ti je kad Kinez napravi kako valja.
Možda se ni tu ne proslavimo al bitno da se vreme smisleno troši.



Komentari (68)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

gvozden1 gvozden1 21:10 13.10.2021

Višak je obavezan


Na kraju nam ostalo par šrafića u onoj ćasi.
.................
Otvorićemo ponovo

I opet ostane par, tako nekoliko puta i skupi se da se napravi još jedna, malo manja :)
zilikaka zilikaka 21:14 13.10.2021

Re: Višak je obavezan

Pa jeste. Da si samo video koliko su materijala slupali bez potrebe. Nikad poskidati one silne limove i limčiće. Ako ne bude za mašinu, biće makar deo oluka za šupu.
srdjan.pajic srdjan.pajic 22:40 13.10.2021

Re: Višak je obavezan

Bravo, zili, samo da pohvalim napor i hrabrost, bez obzira na (trentuni) neuspeh. To je sve samo pitanje broja jutjub klipova koje možeš da nađeš da odgledaš.

Ovo za šrafove, to je isto amo stvar neiskustva, zapravo kad god uzmeš nešto da rasklapaš, možeš biti ubeđena da se mašinac koji je projektovao stroj baš potrudio da šrafovi budu oni koji treba, a na da budu svi isti. Tako ih valjda uče na tim mašinskim fakultetima, ko će ga znati...nemaju druga posla.

Ja sam pre par nedelja leteo u Cesni koja nije imala baš sve šrafove na poklopcu motora, a jedan je čak onako malo i visio, što bi rekli majstori - oblajznuo. Ali instruktor je rekao nije to ništa, evo vidiš da ima 50 šrafova na mestu, tako da jedan ili dva koja fale nisu bitna... važnije je na primer da na zakrilcima imaš one tegove, to valjda oće nekad da ispadne, i da je rezervoar sigurno pun a ne onoliko koliko kaže fuel gauge. Posle toga sam promenio školu letenja...
zilikaka zilikaka 23:25 13.10.2021

Re: Višak je obavezan

To je sve samo pitanje broja jutjub klipova koje možeš da nađeš da odgledaš.

Mošbiti da je tako al se meni ne čini. Kod nas ispalo ko s umetničkim klizanjem. Kad gledaš misliš nema ništa lakše, dok ne probaš.
A oni šrafovi na Cesni, šta ti bilo teško da sam uvrneš?
maksa83 maksa83 21:13 13.10.2021

alal vera


Skroz efraimkišonovska priča.
zilikaka zilikaka 21:16 13.10.2021

Re: alal vera

maksa83

Skroz efraimkišonovska priča.

Ma jok, to samo progovorila iz mene čista necenzurisana realnost.
angie01 angie01 22:32 13.10.2021

Re: alal vera

..al se zabavljate,...meni deluje, da iako proradi, nece dugo-ne bi da mracim i gusim entuzijazam-al tako ih prave, da umru, da se kupi druga,..nisu ove vise ko one nekad.

nama je tako zveknula prosle godine, isto posle 10 godina, doduse,bili smo jednom platili majstora da sredi programator i nesto je jos cackao, pojma nemam, al je ubrzo umrela...iako je bila neka megagigasupersonik, toliko je u startu bilo predvidjeno da traje.

...i nase igranje je bilo vezano za nabavku nove-pregledamo net i nadjemo neku super ponudu u nekoj relativno novoj radnji u blokovima, odemo tamo, nemaju nista od one ponude:), a ono sto imaju sve dramaticnije skuplje i sta sad, mora da se pere, odaberemo nesto, kazu-donece za dan, dva,..znaci zvali smo sto puta na telefon na koji se niko ne javlja, ai ne doleze ni sa kupljenom masinom,..odemo ponovo, kazu sutra ce,..i donesose, al samo do ulaza u zgradu- jer korona,..snadjemo se tu oko nosenja,jedva je podignemo do kupatila gde joj je mesto, otpakujemo, kad ono, ostecena-trebalo je da njihovi unesu u gajbu i otpakuju da se vidi da li je sve ok, al eto,..i ajmo novi krug, da l imaju takvu na lageru, kada ce da dodju da donesu drugu i odnesu ovu, telefoniranje bezbroj puta-i zavrsi smo stvar sa sve unosenjem u stan i otpakivanjem, tek kada smo navatali broj vlasnika, da l iz Zajecara, ili tako nekog mesta,...eto,jebada kako god okrenes.

e,da,...a za garancuju je bila dodatna jebada,sa nekim dopisivanjem sa nekim sajtom- da ti oni kao potvrde:)))
zilikaka zilikaka 22:46 13.10.2021

Re: alal vera

al se zabavljate,...meni deluje, da iako proradi, nece dugo

Znam. Posle pisanja a pre objave ove priče pazarili drugu.
Odustali od traženja buksne.

Naravno, nisu imali onu na koju smo se namerili pa poručili skuplju koju čekamo desetak dana.
I opet naravno, odmah zatim se našli s kumom na kafi, koji nam je pronašao da smo mogli proći 10% jeftinije i čekati je do tri dana.
Sutra ću ponuditi na poklon ovu prethodnu, možda će neko od savetodavaca imati volje da nastavi igranje.
Jedino me teši daljinski za kotao. Posle vađenja baterija i dva reseta uspeli da ga udesimo.
Jeste da se rasipamo, al bar nam nije zima.
angie01 angie01 22:55 13.10.2021

Re: alal vera

Naravno, nisu imali onu na koju smo se namerili pa poručili skuplju koju čekamo desetak dana.


to je izgleda obavezni deo igranke.


Posle vađenja baterija i dva reseta uspeli da ga udesimo.



omega68 omega68 18:20 14.10.2021

Re: alal vera

efraimkišonovska priča.

Па схватимо да сви имају родео са машинама за веш
omega68 omega68 18:31 14.10.2021

Re: alal vera

efraimkišonovska priča.


Само што сам предао текст књиге на уређивање и штампање, допадне ми шака,, Код куће је најгоре" и на сав свој ужас схватим да ће неко да помисли да сам плагирао нобеловца. Нисам писао тако духовито али је имало елемената...
Срећа па они којима сам давао своју књигу никад нису чули за Кишона, као ни ја мало пре тога
Черевићан Черевићан 22:32 13.10.2021

bitno da se vreme smisleno troši

ili, a i nema šansi da umem da ga popravim

тако.. присећам се... поодавно било
куварици Цуци сјебо се ....вибратор,
пожали се мени, срам је од осталих
шта ми преоста' нег' бит' имитатор,

секси помагала .......па се и усталих
zilikaka zilikaka 23:06 13.10.2021

Re: bitno da se vreme smisleno troši

шта ми преоста' нег' бит' имитатор


Nas inače od početka godine krenulo s kućnom tehnikom. Zimus nam mašina za sudove pustila vodu pod sebe. Zvali majstora, ne izlazi po kućama zbog korone. Jedino da mi donesemo pa da vidi šta će.
Opet na prečac prelomimo, pazarimo jedinu koja se uklapala, staru podignemo na tavan. Možda će nekom valjati.
Nova nije potraja 6 nedelja, prestane da greje.
Zovi, reklamiraj, pogodimo se da nam vrate pare i nose gde znaju.
Spakujemo je i iznesemo u dvorište. Opet spustimo staru, pogleđujemo i ipak rešimo da pazarimo novu.
I tu staru ostavimo pored nove u dvorištu, da čeka one što preuzimaju za reciklažu.
Stiže treća mašina, čovek ljubazno pomogao da unese kroz kapiju, kad tamo one dve druge.
Pogleda zblanuto i pita čime se mi bavimo. Nešto s mašinama?
mariopan mariopan 21:59 15.10.2021

Re: bitno da se vreme smisleno troši

Nešto s mašinama?

Milan Novković Milan Novković 23:56 13.10.2021

Igrom slučaja ...

Sutra napadamo daljiinski termostat za kotao

... i ja sutra petljam oko elektronike.

Ne znam šta vama znači reč "kotao", a ja uvezujem Worcester Bosch gasni bojler od 35kW tako da bežično od 2 UFH (Underfloor Heating) manifold controlera dobija instrukcije kad da se upali.

Dok meni daljinski, bežični termostati idu na ove kontrolere - tj imam malo stablo od konfiguracije u dva sloja: n+m termostata po zonama, organizovanim u dve grupe po dužini kuće, idu različitim frekvencijama na dva manifolda sa kojima su upareni. Ako bilo koji termostat kaže "grej" mora da se uključi pumpa (jedna po manifoldu), a manifold kontroler onda kaže bojelru "grej" - a bojler greje ako bilo koji manifold to zatraži, malo upetljano

A manifold kontrolere "hardcodiram" jumperima i žicama da na signal po određenoj frekvenciji otvaraju ventile za petlje cevi ispod poda (jedna prostorija može da ima više petlji, pošzo za ove moje pumpe i cevi ne treba da imam više od 100m cevi po petlji).

Ja sam pre mislio da ovi ventili imaju male motore, ali sam na ovom projektiću po prvi put saznao i našao neke što imaju u sebi keramike koje se sa 240V i jedno 3W dovoljno produže da mogu da otvore ventil na opruzi - cool fora ali kod kontrole onda treba malo sačekati sa manifold pumpom, pogotovo kad otvaraš prvu petlju, inače pumpa gruva u zapušenu cev.

Na ovu temu sam sad davno (odavno mi rade delovi grejanja koji meni trebaju) svesno uradio baš quick-and-dirty foru - uopšte nisam u kontrolnom smislu povezao manifolde i bojler - tj bojler se ne pali na remote control nego na opadanje temperature vode. E, tu je quick and dirty fora što je histerezis za reagovanje na promene temperature vode za grejanje mali, drndam malo bojler tako što se prečesto pali i gasi, ali super fora je što u tom topla-voda-za-grejanje podsistemu imam i dva radijatora u kupatilima za sušenje peškira, pa manifold pumpa povuče vodu iz te mreže za grejanje, temperatura vode opadne, i bojler se uključi - tj ne pokušavam da povučem toplu vodu iz bojlera koji ne radi.

Al dobro, sutra ova tanjušna histereza pali, fiksiram te svoje soft bagove, i bojler se neće paliti i gasiti svako malo samo da bi grejao i sušio peškire, ako nije potrebno podno grejanje (a nije kad niko nije ovde).

Još par caka imam sa tu i tamo kašnjenjima koja treba podesiti, i to ti je to release-candidate promovišem u release

Dobro, ni ja više ne smem da pročitam šta sam ovde gore napisao, al cenim da je dobro protiv Alchajmera
bene_geserit bene_geserit 02:24 14.10.2021

Re: Igrom slučaja ...

Ej Milane, el si video kako su ovi tvoji eliminisali informacije o vakcinisanim-nevakcinisanim hospitalizovanim i umrlim od delte u izveštaju "Public Health England", koji je naprasno postao "UK Health Security Agency".
Izveštaj se i dalje zove "SARS-CoV-2 variants of concern and variants under investigation in England" samo kad uporediš "Technical briefing 24" vs. "Technical briefing 23" nema više "Table 5. Attendance to emergency care and deaths of sequenced and genotyped Delta cases in England by vaccination status".

He, he, mnogo smo/ste misinterpretirali te informacije pa su rešili, za naše dobro, da nas informacija poštede.
zilikaka zilikaka 06:25 14.10.2021

Re: Igrom slučaja ...

Ne znam šta vama znači reč "kotao", a ja uvezujem Worcester Bosch gasni bojler od 35kW

Gasni bojler od 24kW, kondenzacioni, Ariston. Suva konfekcija.
A imam priču i za to uvezivanje.
Prvi put ga uvezao, kakospadared, majstor. Dobro, morao je i da podesi nešto a i ne bi bilo garancije da smo sami.
Posle povremeno isti dolazio da očisti izmenjivače, sezonski.
Radilo to lepo al jedne zime počne da brlja. Probudiš se noću sav ušmuran i shvatiš da kotao veselo radi. A unutra da crkneš. Danju to nije radio, nikako da ga uhvatimo koji mu je.
Nema druge, zovemo majstora. Dođe on posle desetak dana (tako nas rangirao prema hitnosti problema), otvori, pogleda, i kaže da on ne vidi problem. Jedino da nije...pa eto treća kuća, isto to bili pprijavili i kolko malopre im zamenio termostat.
A između nas čovek ima firmu za video nadzor Tačno nam ta informacija trebala.
Ispratimo majstora, daj uputstvo za termostat- ne piše kako se menja frekvencija al zato majka sve nauke, Gugl, pronađe. Istina, prvo masnim slovima ide upozorenje da ovo ne radiš sam nego zoveš "ovlašćenog inženjera", al računam i meni napisali da sam neki inženjer a imam i nekakva ovlašćenja. Jest da nije za to al nismo formalisti.
Posle lepo radio još nekoliko godina i prestao da daje znake života.
Kupimo novog, Kineza. Bio duplo jeftiniji a ni onaj nam se nije proslavio.
Evo, hoće malo da pravi gluposti al nađemo način da ga disciplinujemo.
Mora da mu je to od režima zimovanja, nego ću o tome popodne, sad valja nešto raditi.


Milan Novković Milan Novković 10:24 14.10.2021

Re: Igrom slučaja ...

zilikaka
Ne znam šta vama znači reč "kotao", a ja uvezujem Worcester Bosch gasni bojler od 35kW

Gasni bojler od 24kW, kondenzacioni, Ariston. Suva konfekcija.
A imam priču i za to uvezivanje.
Prvi put ga uvezao, kakospadared, majstor. Dobro, morao je i da podesi nešto a i ne bi bilo garancije da smo sami.
Posle povremeno isti dolazio da očisti izmenjivače, sezonski.
Radilo to lepo al jedne zime počne da brlja. Probudiš se noću sav ušmuran i shvatiš da kotao veselo radi. A unutra da crkneš. Danju to nije radio, nikako da ga uhvatimo koji mu je.
Nema druge, zovemo majstora. Dođe on posle desetak dana (tako nas rangirao prema hitnosti problema), otvori, pogleda, i kaže da on ne vidi problem. Jedino da nije...pa eto treća kuća, isto to bili pprijavili i kolko malopre im zamenio termostat.
A između nas čovek ima firmu za video nadzor Tačno nam ta informacija trebala.
Ispratimo majstora, daj uputstvo za termostat- ne piše kako se menja frekvencija al zato majka sve nauke, Gugl, pronađe. Istina, prvo masnim slovima ide upozorenje da ovo ne radiš sam nego zoveš "ovlašćenog inženjera", al računam i meni napisali da sam neki inženjer a imam i nekakva ovlašćenja. Jest da nije za to al nismo formalisti.
Posle lepo radio još nekoliko godina i prestao da daje znake života.
Kupimo novog, Kineza. Bio duplo jeftiniji a ni onaj nam se nije proslavio.
Evo, hoće malo da pravi gluposti al nađemo način da ga disciplinujemo.
Mora da mu je to od režima zimovanja, nego ću o tome popodne, sad valja nešto raditi.

Klasika

Većina "system architects" ovih wireless control sistemčića ili nisu nekin thinking geeks ili, mnogo verovatnije, ne umeju da objasne šefovima pa su prinuđeni da štede penije i cente na bi-direkcionalnosti.

Za njih je remote control isto kao kod TVa, jednosmerno, pritisneš gume, TV ima da ispoštuje. Zaborave da ako te TV ne ispoštuje ti pritisneš dugme ponovo, samo jače.

I ovaj moj priveremni, Heatmiser, UK firma od pre WW2 pa ja cenio da je ok (kao fol ovi su "izmislili" industrijsku revoluciju), a jeftino sve:

1. Ima 7 RF kanala za zone valves kontrolisanje termostatima, i osmi za bojler - SVI jednosmerni, izgleda, ako se signal "izgubi" zato što komšija špijunira komšinicu RF kamericom - so be it - ovo je super teška dizajn amaterština da bi se uštedelo 0.2% na troškovima, ajd termostat kanali, tu se malo pregrevate, ili pre-hladite, kalite jednom rečju, ali kanal prema bojleru?!

2. UFH zone valves prekidači - releji. Ajd, pri 240V i 3W imamo 12.5mA struje, malecke, pa oni neki kvalitetniji japanski microreleji mogu da ga šklockaju dok ti i unuci ne pošandrcaju, ali, što bi reko naš Rus Juri onomad, what's the bloody point ubacivanja mehanike kad ovih 8-9 releja (jedan za manifold pumpu - dobro, ona je induktivni potrošač, ali i to je azbuka elektronike) možeš na veliko da kupiš za jedan Evro svih 8-9, ne po komadu, opto-elektronskih trijaka (elektronika, nema mehaničkih delova, a 240V izolovano svetlošću od ostatka elektronike).

A pnda ti dalje, da bi se firma proširila u cloud, IoT, ... dodaju nove kutijice, sad skuplje, ... a osnovni procesi u komunikacijama im imaju ove smešne bagove.

Pa kad meni termostat omaši - obično zato što je poslao instrukciju da se greje (vi ste još srećkovići), pa ona omašena zato što sam ja sve poisključivao u plant-room pošto nikoga ovde nije bilo danima, ja onda to uključim, a ne termostatu moram prvo, ko Microsoft, da idem ispod sobne temperature da se isključi, pa odmah nazad do poželjne temperature da se uključi

Al menja Miško sve ovo svojim dizajnovima

Da smo mi, bre, neka co-operativna družina napravili bi Rols-Rojs bizmis od ovih za-po-kući kontrola i sistema (u industriji mora bolje, cenim, inače bi bilo veselo) ...

... al nismo


Milan Novković Milan Novković 10:54 14.10.2021

Re: Igrom slučaja ...

bene_geserit
Ej Milane, el si video kako su ovi tvoji eliminisali informacije o vakcinisanim-nevakcinisanim hospitalizovanim i umrlim od delte u izveštaju "Public Health England", koji je naprasno postao "UK Health Security Agency".
Izveštaj se i dalje zove "SARS-CoV-2 variants of concern and variants under investigation in England" samo kad uporediš "Technical briefing 24" vs. "Technical briefing 23" nema više "Table 5. Attendance to emergency care and deaths of sequenced and genotyped Delta cases in England by vaccination status".

He, he, mnogo smo/ste misinterpretirali te informacije pa su rešili, za naše dobro, da nas informacija poštede.

Ne pratim ih više - ovi su ti prefrigani do koske, u to ne sumnjaj, i sad je next-big-think kako da politička vrhuška izbegne odgovornost, pošto idu razni "independent" pa "public" inquiries na temu vladinog falširanja, uglavnom, al šta ti znači "public", čak i parlamentarian, kad su MSM po palcem moćnika, a u parlamentu career politicians na lepim platama koji ništa drugo u životu nisu radili osim politike.

Na te teme se sada dosta zna i meni sad vreme odlazi na bitku sa Great Resetašima (fascinantna je, ideološko korenje ide baš dosta u prošlost sve do Engleskih eugenista, Hakslija (oni su svi bili jako vredni i "produktivni", Aldousa još većina znam, al brat (dal) Julian je bio isto tako vredan na eugenici, o dedi da ne pričamo, glavni na re-arhitektiranje britankse imperije onomad), pa da vidiš Darvina, a tek Bertranda Russella, pa ... pošto te interesuje ... nagađaš, onda došao Brent Woods i Trilateralna komisija sa junačkom trojkom od D Rokfelera, Kisindžera i brata Zbignjeva B.

Vidiš gde idem, uzdlaku samom sebi pošto ja često grešim na sledeći amaterski i brzi način: kažem Hakslijevi bili davno, mora da je vreme ispralo gluposti iz njihovih ideja - e tu ljuto grešim, oni to s kolena na koleno prebacuju, jedni drugima profesori i mentori, pomažu se, razmenjuju ideje, rade na novim generacijama.

K. Švabu je:

- Kisindžer bio profa

- Maurice Strong mentor (milijarder, nafta, Kanada (Trudeau, the "otac", tj ko zna ko je ovom sad junoši otac, majka mu se nikad nije skinula sa načina života na koji je navikla dok je bila sa Stonsima, a F Kastro joj se baš sviđao , proveri), napustio školu sa 14. godina, a vidi mu biografiku, K. Švab kaže da mu je on bio mentor. A njega sam uveo da bi pecnuo vas što često uzimate reči tipa "socijalist", "komunista" ... u usta Kad su ga kao uber-socijalistu a milijardera pitali kako je to moguće, u vreme kad se kralo isto naveliko, iako ne ko danas, ali zato onomad i na pesničenje bez rukavica, reako je:

"Pa socijalizam mi je ideologija, a kapitalizam praksa"
(dobro, ima ovo i dosta merits, al neću o tome sada - napisao sam veliki blog ali ostavio da prenoći i onda mi je bio besmislen, pre nekoliko dana, a revizije retko radim čak i nad sopstvenim softverom

K Švab je otvoreno rekao da mu je M Strong bio mentor, a Kisindžer mu je bio profa.

Ako želiš da ti zatrujem mladi intelekt još malo, vidi što je M Strong rekao onomad (šifra: "ima veze sa urušavanjem US danas)

"... Zamislimo malu grupu svetskih lidera koja zaključuje da vrhovni rizik za planetu Zemlju dolazi od ponašanja bogatih zemalja. I ako želimo da svet preživi te bogate zemlje bi trebale da potpišu ugovor kojim se smanjuje njihov uticaj na životnu sredinu. Da li će one to uraditi? Zaključak grupe lidera je da neće. Bogate zemlje to neće uraditi. Neće se promeniti. Tako, da bi se spasila planeta, grupa zaključuje: Zar kolaps industrijalizovanih civilizacija nije jedina nada za planetu? Zar nije naša dužnost da organizujemo taj kolaps? ...

A on je još bio umeren ...

nikvet pn nikvet pn 09:54 17.10.2021

Re: Igrom slučaja ...

zilikaka

Gasni bojler


Добро ме подсети Зили са овим мајсторским блогом, хвала. Време ми је да искључим мој поткровни бојлер испод црепа, невидљиви колектор. Да источим воду из црева и завршим овогодишњу сезону фрај топле воде.
mariopan mariopan 11:18 17.10.2021

Re: Igrom slučaja ...

nikvet pn
zilikaka

Gasni bojler


Добро ме подсети Зили са овим мајсторским блогом, хвала. Време ми је да искључим мој поткровни бојлер испод црепа, невидљиви колектор. Да источим воду из црева и завршим овогодишњу сезону фрај топле воде.

Ja odavno želim to da napravim ali ne znam tačno kako se to radi i ne verujem da neko od naših majstora zna.

Imala sam čak ideju da stavim obično plastično bure sa tušem (ima gotovo da se kupi), u dvorište, negde na sunce, a sunčano mi je celo dvorište, i da leti imam fraj tuširanje? Mora samo negde na visoko mesto da se postavi i da voda ima prirodan pad iz bureta u tuš. Napolju, ne unutra.
Pa nisam još ali ta ideja mi se baš dopada. Videla sam mnogo takvih na moru, kad ideš sa plaže da se napolju istuširaš.
Hansel Hansel 21:44 19.10.2021

Re: Igrom slučaja ...

zilikaka
Gasni bojler od 24kW, kondenzacioni

Објасни!

mlatisa mlatisa 07:25 14.10.2021

Групњак

Беспослен поп и јариће крсти.

Ако је секс са кућним апаратима у питању препоручујем групњак, тј. дозвати мајстора.

Иако поправка апарата може донети и ситна (велика) задовољства, по правилу се посао завршава након превише времена, а цена му дође упоредива (макар када се урачуна утрошено време). Бар су таква моја искуства.

Мада ни team building није без вредности.

Са друге стране, мајсторима се може посветити много више од једног блога.
highshalfbooze highshalfbooze 10:09 14.10.2021

Igrarije

Izgleda da sve ima svoje vreme, pa se tako i tematika bračnih igrarija menja.
zilikaka zilikaka 10:34 14.10.2021

Re: Igrarije

highshalfbooze
Izgleda da sve ima svoje vreme, pa se tako i tematika bračnih igrarija menja.

Pa istina. Bitno da se pronađe zajednička zabava.
docsumann docsumann 11:03 14.10.2021

Re: Igrarije

zilikaka
highshalfbooze
Izgleda da sve ima svoje vreme, pa se tako i tematika bračnih igrarija menja.

Pa istina. Bitno da se pronađe zajednička zabava.


predlog.
zanimljiva igrica, krajnje minimalističke postavke i bogate konbinatorike...



pravila su takođe maksimalno prosta. igraju dva igrača, na tabli od 4x4 indentična kvadratna polja.
svaki od igrača ima po jedo tetris slovo "L" (plavo ili crveno), pored toga na tabli se nalaze i 2 neutralna žetona..obična, domaća, siva.

u jednom potezu igrač mora da pomjeri svoje L na novu poziciju koja zauzim 4 polja i ako to želi može da pomjeri jedan od dva žetona na bilo koje preostalo slobodno polje.
izgubio je onaj igrač koji nema mjesta na koje bi mogao da premjesti svoje L.

NAPOMENA: igrač prvo mora da pomjeri svoje L, pa tek onda da, ako to želi, pomjeri jedan od dva neutralna žetona (bilo koji).
docsumann docsumann 11:25 14.10.2021

Re: Igrarije

recimo prvi potez crvenog, ustvari prva polovina prvog poteza bi mogla izgledati 'vako...

docsumann docsumann 11:29 14.10.2021

Re: Igrarije

dakle, konačni prvi potez, nakon dodatnog pomjeranja žetona:



EDIT: u igri postoje neka pravila (zakonitosti) koje vam pomažu da pobijedite. no, njim morate otkriti kroz sticanje iskustva igranjem...
slično kao u tenisu poen se mora graditi

maksa83 maksa83 13:24 14.10.2021

Re: Igrarije

zanimljiva igrica, krajnje minimalističke postavke i bogate konbinatorike...

Jesi ovo ti smislio ili ima neko ime?

Zvuči kao zanimljiva stvar za trenirati neku NN.
docsumann docsumann 13:34 14.10.2021

Re: Igrarije

Jesi ovo ti smislio ili ima neko ime?


neko drugi.

mislim da ima i poseban naziv, morao bih da osvježim sjećanja...


EDIT: igra se zapravo zove L-game i osmislio je Edward de Bono 1967. ustvari tad je objavio.

angie01 angie01 14:44 14.10.2021

Re: Igrarije

Izgleda da sve ima svoje vreme, pa se tako i tematika bračnih igrarija menja.

Pa istina. Bitno da se pronađe zajednička zabava.


predlog.
zanimljiva igrica, krajnje minimalističke postavke i bogate konbinatorike...



zilikaka zilikaka 14:56 14.10.2021

Re: Igrarije

Šta se ti smeješ?
To je samo još jedna faza.
Zna se da na kraju svakako dolaze domine.
Neues aus der Nachbarschaft Neues aus der Nachbarschaft 15:39 14.10.2021

Re: Igrarije


predlog.
zanimljiva igrica, krajnje minimalističke postavke i bogate konbinatorike...



Dobra igrica! Lici malo na Ubongo samo sto je svedenija a mozda i slozenija zbog ovih zetona - moram da isprobam.
macak_tosa macak_tosa 16:51 14.10.2021

Re: Igrarije

docsumann
dakle, konačni prvi potez, nakon dodatnog pomjeranja žetona:



EDIT: u igri postoje neka pravila (zakonitosti) koje vam pomažu da pobijedite. no, njim morate otkriti kroz sticanje iskustva igranjem...
slično kao u tenisu poen se mora graditi


Ma!
Koga to, bre, zanima?!
angie01 angie01 20:29 14.10.2021

Re: Igrarije

Šta se ti smeješ?
To je samo još jedna faza.
Zna se da na kraju svakako dolaze domine.


:)),..kazu, tombola,...ja sam kao mala imala neku deciju,..valjda mora da se zatvori krug.
vcucko vcucko 21:20 14.10.2021

Re: Igrarije

Neues aus der Nachbarschaft

predlog.
zanimljiva igrica, krajnje minimalističke postavke i bogate konbinatorike...



Dobra igrica! Lici malo na Ubongo samo sto je svedenija a mozda i slozenija zbog ovih zetona - moram da isprobam.

Sve OK, samo koliko tu ima manevarskog prostora? Ukupno 16 polja, od čega pola zauzimaju dva L plus dva žetona. Koliko ima mogućih kombinacija? Rekao bih, ne mnogo?

Nego, a propos serije "Auf Wiedersehen Pet". Pa što ne reče odmah da igra Džimi Nejl, istog časa bih tražio. Videh neki dan prvu epizodu, OK je, kad nađem vremena pogledaću još.

Neues aus der Nachbarschaft Neues aus der Nachbarschaft 08:57 15.10.2021

Re: Igrarije

Sve OK, samo koliko tu ima manevarskog prostora? Ukupno 16 polja, od čega pola zauzimaju dva L plus dva žetona. Koliko ima mogućih kombinacija? Rekao bih, ne mnogo?


Ni meni se ne cini da ima mnogo kombinacija. Valjda je u tome i fora. Pa se onda igra u vise navrata pa onda kada uhvatis koje su mogucnosti gledas kako da predupredis protivnikove poteze. Tako mi se cini.



Nego, a propos serije "Auf Wiedersehen Pet". Pa što ne reče odmah da igra Džimi Nejl, istog časa bih tražio. Videh neki dan prvu epizodu, OK je, kad nađem vremena pogledaću još.



Hehe. Drago mi je da si bacio pogled. Nisam znao da ovde ima Nejlovih ljubitelja. Ja sam probao da preko Knopflera. Evo opet cu - to je tako dobra pesma. A za Britance danas opet aktuelna.



docsumann docsumann 12:18 15.10.2021

Re: Igrarije

vcucko
Neues aus der Nachbarschaft

predlog.
zanimljiva igrica, krajnje minimalističke postavke i bogate konbinatorike...



Dobra igrica! Lici malo na Ubongo samo sto je svedenija a mozda i slozenija zbog ovih zetona - moram da isprobam.

Sve OK, samo koliko tu ima manevarskog prostora? Ukupno 16 polja, od čega pola zauzimaju dva L plus dva žetona. Koliko ima mogućih kombinacija? Rekao bih, ne mnogo?



In a game with two perfect players, neither will ever win or lose. The L game is small enough to be completely solvable. There are 2296 different possible valid ways the pieces can be arranged, not counting a rotation or mirror of an arrangement as a new arrangement, and considering the two neutral pieces to be identical. Any arrangement can be reached during the game, with it being any player's turn. Each player has lost in 15 of these arrangements, if it is that player's turn. The losing arrangements involve the losing player's L piece touching a corner. Each player will also soon lose to a perfect player in an additional 14 arrangements. A player will be able to at least force a draw (by playing forever without losing) from the remaining 2267 positions.

Even if neither player plays perfectly, defensive play can continue indefinitely if the players are too cautious to move a neutral piece to the killer positions. If both players are at this level, a sudden-death variant of the rules permits one to move both neutral pieces after moving. A player who can look three moves ahead can defeat defensive play using the standard rules
Neues aus der Nachbarschaft Neues aus der Nachbarschaft 20:13 15.10.2021

Re: Igrarije

There are 2296 different possible valid ways the pieces can be arranged,


To je vise nego mnogo kombinacija. Povlacim rec.
vcucko vcucko 21:43 15.10.2021

Re: Igrarije

Neues aus der Nachbarschaft
There are 2296 different possible valid ways the pieces can be arranged,


To je vise nego mnogo kombinacija. Povlacim rec.

Sigurno znaš onu priču o nagradi koju je čovek koji je izmislio šah tražio od persijskog šaha. Znaš ono, zrno na jedno polje, dva na drugo pa tako progresivno do kraja.

I sa tim bilionima trilionima pmima kombinacija, danas kompjuter bije prosečnog velemajstora. Na to sam mislio kad sam napisao da je malo kombinacija.
mariopan mariopan 11:43 17.10.2021

Re: Igrarije

zilikaka
highshalfbooze
Izgleda da sve ima svoje vreme, pa se tako i tematika bračnih igrarija menja.

Pa istina. Bitno da se pronađe zajednička zabava.

I ja sam se tako zabavljala letos.

Vidim da mi mašina za veš malo pušta vodu negde i odmah mi sine da mora biti guma u vratima mašine. Opipam i stvarno ima rupa, mala, ovalna i lepo oblikovana.
Sin je spavao kada sam ga cimnula i objavila da mi je guma na vratima mašine probušena, ima rupu.

Onako bunovan i on kaže da je možda u pitanju samo crevo kojim se izbacuje voda iz mašine ali ja kažem da ima RUPA u gumi i da ne filozofira nego neka je skine, znam ja, našla sam šta joj je.

Opipa i stvarno ima rupa. Na jedvite jade skine tu gumu i utvrdi da ima TRI rupice koje tu i treba da budu jer one odvode vodu iz gume nazad u kadicu, da se tu ne zadržava. Znači džabe je vadio gumu.

Onda potraži na internetu kako se vraća ta guma na Ariston mašinama ali NIKO od majstora koji to pokazuju ne vraća gumu. Shvatio je zašto niko ne pokazuje kako se vadi i vraća guma, to nije posao za amatere jer je vrlo teško da se priđe i postavi guma kako treba. Mućio se sat i više ali je nekako vratio gumu. Morao je da rasturi mašinu i otpozadi vrati gumu u vrata. E, ali...da izližem svoju glupost rešim da ga poštedim dalje muke.

Iznervirana što sam ga džabe ugnjavila em probudila a on je kao na odmoru, kažem da sada sve ostavi jer zovem majstora. Nađem ovlašćen servis za ariston mašine i pozovem.

Dođe majtor i utvrdi da je samo crevo kojim mašina izbacuje vodu malo puklo na jednom mestu. Zameni crevo i platim 2500 dinara, srećna što je samo to.
Ne lezi vraže.

Kad smo uključili mašinu ona ne radi. Ono na displeju samo svetluca pravi lajt šou.

Sin kaže da se ne zezam više sad će on da pogleda. Otvori mašinu i vidi da su spaljene neke sitne stvarčice kao pirinač male, na kojima nešto piše, da je tu izgleda prsnula voda i napravila kratak spoj, a to nema kod nas da se kupi, tražio je na internetu, ima u Novom Sadu.

Ja hoću da opet zovem majstora. Kaže sinak će me ta "sitnica" verovatno koštati kao nova mašina.
Seo je u kola i otišao u Novi Sad da kupi te sitne deliće ali i alat jer ga ovde nije imao, lemilicu i ostalo...i poopravio mi mašinu.

Više nikada neću da ja postavljam dijagnozu ako mi se nešto pokvari.
Obećavam.
omega68 omega68 15:19 14.10.2021

1999.

Година, само што је прошло оно, нама цркне сандучар.Ћале каже да се мало распитам...И тако, у ретким тренуцима доколице док сам мењао један један угоститељски објекат другим, свратим до сервиса у коме је радио мој другар Јошке. Он ми онако другарски објасни да су то мотори, наравно немачки, који су херметички ( то је ваљда требало да ме фасцинира) затворени и да поправке нема него нови кошта тричавих 220 дојч марака али ако ми он уради коштало би ме још тричавијих 210 марона.
Ту се ја љубазно захвалим Јошкету, изоговарамо неке драге нам заједничке познанике и кренем у онај објекат о коме сам већ причао. Сад би неко, неискусно, рекао како ова будала само шљема по кафанама а овамо игра кућа и певају тањири. Не, човек у кафани може да реши и наизглед нерешиве проблеме.
Газда малог али неугледног бифеа, иначе мој братина од малих ногу, каже ми да се не зајебавам него да са још једним, мало јачим, подигнемо онај крај где је мотор, пустимо га да пада па га прихватимо да не удари о земљу. Дакле на сец, ткз.
Изложим ћалету план, он се насмеје и каже да ће ако то успе да ме части са 50 марака, што је тад била цела његова плата али и знатна уштеда наспрам Јошкетових широкогрудих 210.
Позовем будућег кума и ми ту, на лицу подрумског места за пет секунди исецамо замрзивач, укључимо, а он ради боље него пре.
После ми Сале причао да су му причали да унутар мотора има нека жичица која се откачи али се евидентно и закачи.
Сандучар - да куцнем у дрво да не чује зло...
А ћале ми још увек дође оних баснословних педесет.
Али евра.
zilikaka zilikaka 18:14 14.10.2021

Re: 1999.

Позовем будућег кума и ми ту, на лицу подрумског места за пет секунди исецамо замрзивач

Svaka čast.
To mora da je bila nadrealna scena. Valjda vas niko nije gledao.:)
A inače ima tih postupaka gde izgleda blesavo a vrši poso. Garant smo i mi u karijeru imali neki kreativan postupak (dobro, ne baš takav kao tvoj, ti si apsolutni šampion) nego mi sad na prvu ne pada na pamet. Ako se setim, dodaću.




jednarecfonmoi jednarecfonmoi 00:02 15.10.2021

Re: 1999.

zili,

potpuno podrzavam vas trud i skroz kapiram situaciju jer stvarno je stanjesa majstorima jezivo i onda covek pozeli da proba sam. ovo pricam za bg, ne znam jel slucno kod vas?

mada ovo deluje malo komplikovano ali i taj neki majstor nije se rodio i naucio da menja kais. zeznuto je sto se nadovezao i drugi kvar ali iskreno drzim fige.

secas se da ja imam novu masinu ( pere i susi ) sto svi pljuju, sem mene koja je jos zaljubljena.

e i ona sve tako nova zabaguje pre jedno mesec dana. u strahu su velike oci! odmah ja majstore neke, pod garancijom je. saslusa on moju zalopojku i odredi neki termin za sledecu nedelju.

pre toga pita ovo, pita ono, kao skrivena kamera, pola kuce sa baterijskom lampom sa mnom cita neke sifre i serijski broj.

ja se iznerviram i setim se neceg. ma bre onaj rekao da iskljucim i odmah ukljucim. nece. baguje. e nije to. nego bre nek ostavim iskljucenu 15 min.

i tako ona lepo se vrati u normalu da volim ja nju a i ona mene….<3


vcucko vcucko 07:06 15.10.2021

Re: 1999.

jednarecfonmoi

mada ovo deluje malo komplikovano ali i taj neki majstor nije se rodio i naucio da menja kais. zeznuto je sto se nadovezao i drugi kvar ali iskreno drzim fige.

Iz nekog iskustva - ako je kaiš olabavio, može da pomogne da premažeš kaiš sapunom. Običnim toaletnim sapunom. Vrtiš kaiš španerom i provučeš ga kroz sapun. Hoće da ga malo sredi i zategne, naravno nije trajno rešenje. Uglavnom pomogne da mašina kako-tako radi i centrifugira neko vreme, dok ne nađeš dobrog majstora ili novu. Znači, da ne dođeš u situaciju da mašina nikako ne radi, a da se veš gomila. Pa kupuj navrat-nanos i šta god.

Skidanje i zamena kaiša, to zavisi od mašine do mašine. I nije za igranje, ipak je u pitanju električna naprava puna vode, havarije mogu i da ne budu bezazlene.

Takođe, novije mašine sa bubnjem zalivenim u plastiku - tu nema popravke tipa zamena ležaja i sl. Pa neka je sto puta Bosch i sl., samo sekundarce i nosi.

Ko hoće trajnu stvar (za života, da se ne lažemo ovde nema klinaca) ima kod Arene predstavništvo Miele. Jedno 4 puta skuplje, ali je večno (kažu). U materijalima je caka.
bene_geserit bene_geserit 07:53 15.10.2021

Re: 1999.

Ko hoće trajnu stvar (za života, da se ne lažemo ovde nema klinaca) ima kod Arene predstavništvo Miele. Jedno 4 puta skuplje, ali je večno (kažu)

Ja sam prošle godine kupio ovaj dryer: Whirlpool Commercial Dryer, samo verziju na gas.
Ima commercial grade mehaniku, vrata, bubanj, spolja, težina preko 80 kg, sve deluje manje više nepokvarivo.
Od opcija nema ništa, ali apsolutno ništa sem da izabereš jednu od 3 temperature sušenja. Nema čak ni vreme da izabereš, uvek ide 45 minuta. Sa jedne strane nije loše, manje stvari ima da se pokvari. Ali žena oće da me samlati što sam to kupio svaki put kad suši veš.
Ima i matching mašinu za pranje, par stotina skuplju.
Te mašine su za landry rooms u zgradama za iznajmljivanje (imaš da ih kupiš sa ubacivanjem novčića i bez), tako da su pravljene da mogu da izdrže beskonačno.

Miele isto pravi komercijalne/profesionalne mašine za pranje i sušenje veša, npr. ova, ali to je reda 4K$ pa na gore (ove obične nekomercijalne počinju od 1K$). Te profesionalne stvarno koriste materjale da možeš da ih proglasiš za doživotne. Ove što nisu komercijalne/profesionalne sigurno neće da te nadžive.
zilikaka zilikaka 08:15 15.10.2021

Re: 1999.

Skidanje i zamena kaiša, to zavisi od mašine do mašine. I nije za igranje, ipak je u pitanju električna naprava puna vode, havarije mogu i da ne budu bezazlene.

Nema tu neßto vode, nisi pazio na času, u pitanju je sušilica.
Samim tim nema ni centrifugu, ni ozbinje brzine, ni podrazumevajuće sile.
I mene iznenadili, al bubanj sam i nema remenicu nego se pogoni direktnim naleganjem kaiša na sam bubanj.
Svi tako rade.
Razlika (i ono što 'be naše kokoßke je ßto samo kačenje bubnja (osovine dakle, ne vratila) nije naivno za demontažu kod većine tipova. Mora da se skida orednji deo, znači vrata, filteri, čuda...
E, na onom klipu bilo da možeš samo da odmakneš sve, potezanjem zadnje obloge, al kod nas to nije bio slučaj. A i kaišu nije falilo ništa. Mošbit da je bila neka elektronika, al sad nas više i ne zanima. Izvlačimo iz budžaka stalke za sušenje. Rekoše jedno 10 dana
jednarecfonmoi jednarecfonmoi 08:59 15.10.2021

Re: 1999.

bene, isto mislim da je whirpool za masine i susilice dobar izbor sto se tice kvaliteta
jednarecfonmoi jednarecfonmoi 09:00 15.10.2021

Re: 1999.

vvucko dali taj saoun vazi i za kais na autu?

kupljen nov i majstor ne namesti kako bi trebalo isad skripi neopisivo :(
vcucko vcucko 09:11 15.10.2021

Re: 1999.

jednarecfonmoi
vvucko dali taj saoun vazi i za kais na autu?

kupljen nov i majstor ne namesti kako bi trebalo isad skripi neopisivo :(

Da, kad sam vozio mečk(ic)u 190 uvek sam imao sapun u gepeku. S tim što je taj njen kaiš bio baš ogroman, i širok i dugačak i debeo, da prostiš ja od 100++ kila da se pouzdano obesim o prvo drvo, garantovano nema da pukne

Naravno to je sve iz domena drži vodu dok...
Prvi put će da traje neko vreme, drugi put upola manje i tako. Znači u konkretnom slučaju, najbolje je da odeš kod tog istog majstora sa nekim muškim i taj da mu nabije glavu blizu kaiša, jel' cvili? cvili. pa popravljaj!
zilikaka zilikaka 10:39 15.10.2021

Re: 1999.

Ali žena oće da me samlati što sam to kupio svaki put kad suši veš.

Mislim da znam i zašto. Manje viße ovde sve mašine imaju senzor vlage i vreme sušenja prilagođava tome. Moje skustvo je da najviše vlage (u kadici) bude posle pranja sitnog belog veša i tu treba vremena i toplote. E, sad, ti staviš jedne farmerke i tri majice i ovaj ga drnda isto kao punu mašinu belog veša.
Em traje em one majice budu lepo upržene pa sigurno moraš da ih mukotrpno peglaš, a vrlo verovatno budu i 2 broja manje
zilikaka zilikaka 10:44 15.10.2021

Re: 1999.

Prvi put će da traje neko vreme, drugi put upola manje i tako.

Možda sapun i trenutno rešava problem ali načelno remeni (kaišni prenos je frkcioni prenos snage, znači radi na trenje. Sapunom mu smanjuješ trenje i povećavaš stepen proklizavanja. Ne čini mi se da je to pametno
milisav68 milisav68 11:20 15.10.2021

Re: 1999.

zilikaka

Možda sapun i trenutno rešava problem ali načelno remeni (kaišni prenos je frkcioni prenos snage, znači radi na trenje. Sapunom mu smanjuješ trenje i povećavaš stepen proklizavanja. Ne čini mi se da je to pametno

Ma naravno, kakav sapun.Ili je loš kaiš ili ga majstor nije dobro zategao (ili ga je zamastio prilikom stavljanja).
jednarecfonmoi jednarecfonmoi 11:47 15.10.2021

Re: 1999.

vcucko
jednarecfonmoi
vvucko dali taj saoun vazi i za kais na autu?

kupljen nov i majstor ne namesti kako bi trebalo isad skripi neopisivo :(

Da, kad sam vozio mečk(ic)u 190 uvek sam imao sapun u gepeku. S tim što je taj njen kaiš bio baš ogroman, i širok i dugačak i debeo, da prostiš ja od 100++ kila da se pouzdano obesim o prvo drvo, garantovano nema da pukne

Naravno to je sve iz domena drži vodu dok...
Prvi put će da traje neko vreme, drugi put upola manje i tako. Znači u konkretnom slučaju, najbolje je da odeš kod tog istog majstora sa nekim muškim i taj da mu nabije glavu blizu kaiša, jel' cvili? cvili. pa popravljaj!


taj muski nece tamo da se vrati jer ce imati ubistvo sa predumisljajem dragi vvucko.

a kais je n o v i kvalitetan.

posto ce da se radi kompletan servis kod drugig majstora onda ce se i to namestiti a do tad cu da kazem za sapun pa ko prezivi pricace. meni ta skripa nesto i ne smeta ali moje i tudje usi nisu iste
jednarecfonmoi jednarecfonmoi 14:33 15.10.2021

Re: 1999.

ok, necemo sapun onda.

ma kais je odlican, nemacki ali majstor je imao svojih pet minuta.

deo toga sam napomenula u blogu “mnogo je”

cenim da je uradio namerno to nezatezanje jer…..
macak_tosa macak_tosa 14:46 15.10.2021

Re: 1999.

zilikaka
Prvi put će da traje neko vreme, drugi put upola manje i tako.

Možda sapun i trenutno rešava problem ali načelno remeni (kaišni prenos je frkcioni prenos snage, znači radi na trenje. Sapunom mu smanjuješ trenje i povećavaš stepen proklizavanja. Ne čini mi se da je to pametno

Ma normalno!
Sapun je koristan samo kao pomoć pri stavljanju novog kaiša.
milisav68 milisav68 19:18 15.10.2021

Re: 1999.

jednarecfonmoi

ma kais je odlican, nemacki

Ma, nema veze ko je proizvođač, nego da li odgovaraju dimenzije, odnosno kako naleže, ako ne naleže celom površinom, onda proklizava i pišti.

U svakom slučaju menjaj majstora :)
jednarecfonmoi jednarecfonmoi 19:51 15.10.2021

Re: 1999.

milisav68
jednarecfonmoi

ma kais je odlican, nemacki

Ma, nema veze ko je proizvođač, nego da li odgovaraju dimenzije, odnosno kako naleže, ako ne naleže celom površinom, onda proklizava i pišti.



U svakom slučaju menjaj majstora :)


kapiram:)))

hvl milisave.

majstor je na crnoj listi za vjek i vjekova
mariopan mariopan 12:03 17.10.2021

Re: 1999.

zilikaka
Ali žena oće da me samlati što sam to kupio svaki put kad suši veš.

Mislim da znam i zašto. Manje viße ovde sve mašine imaju senzor vlage i vreme sušenja prilagođava tome. Moje skustvo je da najviše vlage (u kadici) bude posle pranja sitnog belog veša i tu treba vremena i toplote. E, sad, ti staviš jedne farmerke i tri majice i ovaj ga drnda isto kao punu mašinu belog veša.
Em traje em one majice budu lepo upržene pa sigurno moraš da ih mukotrpno peglaš, a vrlo verovatno budu i 2 broja manje

Svaki veš ima svoju temperaturu i vreme sušenja i to je različito od materijala do materijala. Zavisi od materijala a ne od količine veša.
Moj sin je sa upžavanjem veša svetski rekorder, to niko više ne ispegla.
On ima mašinu koja i pere i suši, što je strašna greška jer onda radi pet sati a veš često bude spoaljen jer on ne odvaja po materijalu nego sve đuture trpa kao svaki sin koji ne sluša majku.

Nemam gde da stavim sušilicu ali kad bih je kupovala baš bih uzela Gorenje jer sam je isprobala, i najviše mi se dopala. Kad uterfiš pravu temeraturu i vreme veš izlazi mekan ko duša i ne mora da se pegla mnogo toga.
kamilo_emericki kamilo_emericki 11:35 17.10.2021

Muka nagna Kraljevića Marka

ljubit konje a jahat ...
Iako sam vrlo radoznal i volim "gurati nos u svašta", dok je bog hodao po zemlji nisam lično poravljao ništa sem auta i kamiona. Sve te servisne usluge su mi radili drugari, kao na radnoj akciji. Čak se i najobičnija zamjena oštećene utičnice u garaži znala pretvoriti u ugodnu i veselu večernju pijanku i feštu.
Rat mi ubije neke drugare, neke otjera u izgnanstvo a neke odvuče na front pa sam se prihvatio popravke svega što se pokvari.
A kvarilo se puno toga, skoro sve.
I sad se čudim šta sve čovjeku padne na pamet i kakve kombinacije napravi da bi nešto funkcionisalo. Kako-tako.
Stari, kamionski akumulator, odbačen od ko zna koga i izvađen iz živice bio nam je izvor rasvjete i napajanja tranzistora više od pola rata. Tri mrtve ćelije izbačene iz niza, ostale tri prespajene žicom i spajane na sijalicu iz baterijske lampe.

Sad sam sučeljen sa problemom na sistemu grijanja gdje mi ni dva ovlaštena servisera peći Palazzeti ne nalaze riješenje.
Bilo kakvo programiranje rada se ne zadržava pa je startovanje peći obavezno ručno a ne automatski a ni pumpa za cirkulaciju tople vode ne radi optimalno.
Izgleda mi da ću se morati prihvatiti premoštavanja i improvizacija.
zilikaka zilikaka 15:52 17.10.2021

Re: Muka nagna Kraljevića Marka

Bilo kakvo programiranje rada se ne zadržava pa je startovanje peći obavezno ručno a ne automatski

Rekoh već ovde, jeste da smo mašinu zeznuli al zato daljinski fercera. Isto nije hteo da zapamti programe, pa smo mu lepo izvadili baterije, al pamti ipaknešto,đubre.
Onda ga resetovali dvaputjedvaput i uljudio se.
To ti je kad imaš posla s elektronikom. Kod nas mašinaca je sve jasno i transparentno.
kamilo_emericki kamilo_emericki 18:43 17.10.2021

Re: Muka nagna Kraljevića Marka

Na našoj peći Talijan, majku mu Švapsku, stavio dvije štampane ploče.Zapravo, jedna stvarna ploča i jedna pločica.
Prvi serviser zaključio da ne valja baterija koja napaja ploču kad se peć samoisključi i da ona zbog toga gubi pamćenje. Zamijenio bateriju, obnovio program stavio peć u funkciju, uzeo 92 eurića i otišao. Peć poslije prvog dostizanja maksimalne temperature se zaustavila skoro kako treba ali poslije zaboravila pola od onog dogovorenog.
Zovem drugog, od njih dvojice ovlaštenih servisera u regiji, prikači peć na dijagnostiku i prijavi kvar na štampanoj ploči. Zamjeni je, još je pod garancijom, reprogamira peć, uzme 77,5 eura (materijal je pod garancijom ali rad plaćam ja) i ode.
Poslije zaustavljanja peć ponovo počinje sa ignorisanjem naših potreba i radi po svom.
Sad sam u prepisci sa Palazzeti-jem i oni su u toku studiranja problema koji ima naša peć i, naravno, izražavaju žaljenje zbog još jedne neprijatnosti. Prva neprijatnost je bila jer su isporučili peć bez jednog termičkog osigurača pa peć nije uopšte nije mogla startovati.
zilikaka zilikaka 19:03 17.10.2021

Re: Muka nagna Kraljevića Marka

, naravno, izražavaju žaljenje zbog još jedne neprijatnosti

Pa eto saosećajni ljudi, odmah ti lakše padne sve to.

Ja sam jednom imala rat sa jednom od velikih trgovina tehničke robe.
I nisam uspela da rešim ništa dok im nisam jasno napisala da ću svoje uskustvo objaviti na svim mogućim mrežama, a posebno na kompanijskom portalu. To mesto su znali da ne mogu da blokiraju a sasvim ima dovoljno čitalaca.
Tad su naglo pokazali volju da se dogovorimo.
Možda i ti razmisliš o takvom pristupu.
mirelarado mirelarado 19:25 17.10.2021

Re: Muka nagna Kraljevića Marka

zilikaka
, naravno, izražavaju žaljenje zbog još jedne neprijatnosti

Pa eto saosećajni ljudi, odmah ti lakše padne sve to.

Ja sam jednom imala rat sa jednom od velikih trgovina tehničke robe.
I nisam uspela da rešim ništa dok im nisam jasno napisala da ću svoje uskustvo objaviti na svim mogućim mrežama, a posebno na kompanijskom portalu. To mesto su znali da ne mogu da blokiraju a sasvim ima dovoljno čitalaca.
Tad su naglo pokazali volju da se dogovorimo.
Možda i ti razmisliš o takvom pristupu.


Poslušaj Zilin savet, Kamilo. Zapreti im elektronskim stubom srama, traži ili novu peć, ili da vrate pare.
kamilo_emericki kamilo_emericki 21:36 17.10.2021

Re: Muka nagna Kraljevića Marka

zilikaka

Možda i ti razmisliš o takvom pristupu.

To sam uradio prodavaču Palazzeti iz Banja Luke koji mi je prodao peć bez tog termičkog osiguračapa je on intervenisao u Italiji da pošalju taj osigurač na moju francusku adresu.
Sad sam u maloj prepisci sa Palazzeti i oni su obećali brzo riješenje problema pa ću im dati šansu, djelom što nisam baš svadljiva osoba a djelom i zbog vremena koje mi treba da bih pisao na francuskom.
Pravopis je u pitanju.
Problem je i to što peć koju imamo ovi serviseri poznaju samo iz kataloga. Ovo im je prvi dodir sa njima jer Francuzi u 99% slučajeva kupuju peći koje griju putem isijavanja toplote.
kamilo_emericki kamilo_emericki 21:52 17.10.2021

Re: Muka nagna Kraljevića Marka

mirelarado
[

Poslušaj Zilin savet, Kamilo. Zapreti im elektronskim stubom srama, traži ili novu peć, ili da vrate pare.

Malo je to komplikovano Mirela.
Talijani izvezli peć u BiH. Ja je kupio u Banja Luci i dovezao u Francusku jer u Francuskoj nema punu takvih peći-kotlova a i skuplji su 100% nego u BiH.
Kada je francuski serviser postavljao taj termički osigurač, tehničarka iz Italije je bila na video vezi sa njim i bukvalno ga vodila da odradi posao. Mislim, nadam se, da će se scenario ponoviti.

mirelarado mirelarado 10:48 18.10.2021

Re: Muka nagna Kraljevića Marka

kamilo_emericki
mirelarado
[

Poslušaj Zilin savet, Kamilo. Zapreti im elektronskim stubom srama, traži ili novu peć, ili da vrate pare.

Malo je to komplikovano Mirela.
Talijani izvezli peć u BiH. Ja je kupio u Banja Luci i dovezao u Francusku jer u Francuskoj nema punu takvih peći-kotlova a i skuplji su 100% nego u BiH.
Kada je francuski serviser postavljao taj termički osigurač, tehničarka iz Italije je bila na video vezi sa njim i bukvalno ga vodila da odradi posao. Mislim, nadam se, da će se scenario ponoviti.



Razumem, to je onda posebna situacija. Nadam se da ćeš uspeti.


kamilo_emericki kamilo_emericki 19:49 18.10.2021

Re: Muka nagna Kraljevića Marka

mirelarado


Razumem, to je onda posebna situacija. Nadam se da ćeš uspeti.



Mirela, hvala na podršci.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana