Društvo| Mediji| Zdravlje

Rukovanje kovid krizom, korisnički nivo

Hansel RSS / 07.11.2021. u 22:52

На страну где смо у континууму радикални ад хок антиваксери – радикални ад хок ваксери... под условом да смо у свемиру у коме се признаје постојање заразе, 'ајде и да помиримо и варијације, да није вирус него је бактерија, да није бактерија него је гљивица итд., још неке ствари осим непредузимања неопходних мера превенције, не ваљају.

Ко веровао, ко не веровао, још у давна, прековидска времена никако ми није било јасно зашто су чекаонице у домовима здравља заједничке за болесне од инфективних болести и за оне друге. Дођеш као код лекара због проблема са срцем, очима, стомаком..., али добијеш приде и грип.

Шта сада имамо? Чак се и у медију „на линији“, можда нехотично, у репортажи која упозорава шта нас чека ако дођемо у ковид амбуланту, са експлицираном поруком на крају да се зна који је једини начин да спречимо оболевање (иако је недавно објављена репортажа о чекању у реду и оних који су вакцинисани), констатују елементи који би били за критику, али, критике у том смислу, наравно, нема. И, колико знам, а распитивао сам се пошто не могу све да гледам и слушам, није је било ни на тзв. опозиционим медијима. Помињани су сати чекања... али питања зашто је то тако „организовано“ није било. Ретко је ко то питао и у претковид време, када се нико није могао извлачити на акутну кризу, превелики број пацијената...

Међутим, заиста, шта спречава одговорне да уљуде систем, да хуманизују однос према болеснима, да не чекају и по 13 сати, колико се чекало испред Инфектолошке клинике фебруара ове године? Да се најпре одвоје доказано позитивни од могуће позитивних или негативних? Зар није могуће прво радити брзу тријажу у складу са степеном болести (па дати приоритет најболеснијима, а осталима заказати), затим узимање узорака попут драјв-ин пунктова какви постоје у Норвешкој и, недавно прочитах, у Хрватској? Наравно, и за оне који не долазе својим аутомобилом. Па онда, у зависности од хитности, или послати људе кући ако не желе или не могу да чекају резултате брзог теста. О заказивању телефоном или онлајн да не говорим, „сигурно“ је немогуће.

У поменутом чланку се признаје мешање болесних и оних који можда нису болесни. У једном претходном су се помињали и вакцинисани који стоје у реду. Да ли је то све нормално? Ради ли неко студију колико овакав приступ доприноси ширењу болести?

Недавно смо имали, после годину и по дана кризе, нагло (али краткотрајно) отрежњење када је путници у ГСП-у позлило. Била је ковид-позитивна, ишла је на преглед. „Па, како је то могуће, како је могла да буде тако неодговорна, за превоз таквих задужена је Хитна помоћ“... Хитна развози ковид позитивне и сумњиве на ковид по граду? Путница се, ето, одлучила на луксуз путовања градским аутобусом, у комбинацији са злом намером да зарази суграђане, што само да се она пати...

Један град у унутрашњости увео је у време највеће кризе специјалну кружну линију од једне до друге ковид амбуланте и болнице. Значи, могуће је макар то.

 Komentari (101)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

zilikaka zilikaka 23:11 07.11.2021

ne samo februara

Међутим, заиста, шта спречава одговорне да уљуде систем, да хуманизују однос према болеснима, да не чекају и по 13 сати, колико се чекало испред Инфектолошке клинике фебрауара ове године?

Nedavno pričam sa koleginicom, vratila se sa bolovanja.
Dobila kovid i obavila one prve preglede ali stanje krenulo na gore. Jedne večeri je muž odvezao na Infektivnu i kaže da je čekala od 10 uveče do 6 ujutro napolju, u teškom stanju i kako ni tad nije stigla na red, bukvalno ga je molila da je vrati kući, ako treba da umre da to ne bude na ulici. Žena od nekih 35-40 godina.

Onda su nekako došli do neke privatne bolnice koja isto nije mogla da je primi ali su se prihvatili da je leče kod kuće. Dolazila je sestra nekoliko puta dnevno da joj daje terapiju a lekar je obilazio po potrebi.
Srećom, sve je dobro prošlo ali se meni stvarno urezalo ono njeno vraćanje kući u onakvom stanju. Jezivo.
zilikaka zilikaka 23:20 07.11.2021

Re: ne samo februara

Ко веровао, ко не веровао, још у давна, прековидска времена никако ми није било јасно зашто су чекаонице у домовима здравља заједничке за болесне од инфективних болести и за оне друге. Дођеш као код лекара због проблема са срцем, очима, стомаком..., али добијеш приде и грип.

A za ovo imam ličnu priču.
Pre desetak i više godina zaglavim neki sezonski grip. Sve po redu, klasika, ne mogu glavu da dignem. Mediji puni preporuka da se ne odlazi odmah kod lekara nego da se javi telefonom (ne dižu slušalicu jer su zauzeti), i da se posle dođe kad ti bude bolje.

Prvog dana preskočim, drugog se pokupim i odem kod lekara, inače poznanika iz mladih dana.
Sve išlo očekivano dok nisam rekla da mi je bolovanje od juče. Kaže, ne može, što juče nisam došla. Rekoh, nije mi bilo dobro, telefonom vas ne dobijam a i piše da baš tako treba, da dođeš tek za par dana.
- Gde to piše?
- Pa evo, i kod tebe
- Gde kod mene?
- Hajde, ustani da vidiš...i izvedem ga iz ordinacije i pred prepunom čekaoncom mu pokažem plakat nalepljen na njegova vrata.
Gleda on, čita, i onda mrtav ladan
- Ne znam, ja to nisam pisao

I ne dade mi bolovanje za taj dan.
Hansel Hansel 00:04 08.11.2021

Re: ne samo februara

Заиста језиво. Навео сам фебруар јер за тај случај знам. Нема оправдања за тај малтретман болесних људи, никако. Знамо/слутимо колико је оптерећење на здравственим радницима, али око ових елемената они нису ни морали да буду ангажовани, а није ни требало.
nikvet pn nikvet pn 13:47 08.11.2021

Re: ne samo februara

Хм... Здравствени систем нам је пуко ко звечка. Крушевљани у своју ковид болницу не иду него одболују по кућама, већа је шанса да се претекне. Где је онда дно потребно да се уопште размисли о ресету здравственог система?

Ево паралеле, можда непримерене али са довољно подударности за разматрање. У истој овој Србији 90-тих ветеринарски систем је заглибио ко прибогу и овај сада здравстени. Под притиском ЕУ дошло је до приватизације јавне ветеринарске службе. Завршило се 2006. и за 15 година успостављен је и консолидован неки потпуно нов систем по свим параметрима неупоредиво бољи од пређашњег. Доста тога поучног дало би се пресликати на актуелни здравствени.
angie01 angie01 14:37 08.11.2021

Re: ne samo februara

Здравствени систем нам је пуко ко звечка.


kao i sve ostalo,...imam jedno pitanje,ko se razume,...upravomi je javljeno, da je moja tetka, koja ima puno godinai u teskom stanju primljena u bolnicu u Vrscu,( zuc),poslepar dana cinculiranja sa hitnom, u koju su je parputa odvozili,jer ovi nisu hteli da dodju, otpustena privremeno, kako bi kod privatnika otisla na skener, jer je bolnicki negde nestao,i jedva je odvedu,kada ono, skener ne radi,ne znaju sta je-verovatno struja,...prvo, kako ovi u bolnici nisu prvo proverili da li skener radi- taj privatnik je pre radio u toj bolnicii oni njemu ionako namestaju pacijente,....a ono sto sam htela da pitam,

da li ste procitali kako EPS namerno smanjuje napon,kako bi potrosaci vukli vise struje da biuopste radili,...neki verovatno i trpe zbog toga kvarove i da li uoste ti respiratori po kovid bolnicama rade kako treba pod slabijim naponom,...ionako njima upravlja osoblje koje nije obuceno, jer su pokupljeni medicinski radnici raznih drugih specijalizacija od potrebne, da bi popunili potreban broj,..cujem i neke medicinske setre -kozmeticarke,rade u tim bolnicama,...znaci, da li taj slabiji napon, utice na pravilan rad medicinskih aparata, pa i respiratora?
Hansel Hansel 16:23 08.11.2021

Re: ne samo februara

nikvet pn
Доста тога поучног дало би се пресликати на актуелни здравствени.

Да се почне са ивермектином!

Шалу на страну, Хрватска је на пример приватизовала примарну здравствену заштиту, било би занимљиво ако неко зна какви су им ефекти. Мени делује да од овога што имамо свакако не може бити горе. Али, овде постоји, по процени бар некадашње директорке Лекарске коморе (питао сам је једном приликом у чему је проблем), политички отпор укључивању приватника у здравствени систем, тј. равноправност државног и приватног сектора.
milisav68 milisav68 17:03 08.11.2021

Re: ne samo februara

angie01
.znaci, da li taj slabiji napon, utice na pravilan rad medicinskih aparata, pa i respiratora?

Verovatno utiče, ali EPS nema neke velike koristi od toga.

Pre će biti da je previše potrošača zakačeno, a nisu napravljene nove trafo stanice, da bi sistem izdržao, pa napon varira.

To je nešto slično, kao letos što su se palile trafo stanice po Novom Beogradu.

Srušiš neki kućerak, sa jednim brojilom, i na tom mestu sagradiš zgradu sa 20 ili više brojila (potrošača).

I tako nekoliko puta, i eto problema sa strujom.

Druga stvar koja može da bude je da ne radi grejanje u bolnici, pa se onda pale klime/ grejalice, pa se preoptereti mreža i padne napon (ili varira).
alselone alselone 17:08 08.11.2021

Re: ne samo februara

Hansel
Мени делује да од овога што имамо свакако не може бити горе. .


Ovaj odgovor kucam iz dečije bolnice u Novom Sadu. Ja sam prezadovoljan uslugom koju dobijamo prethodnih sat vremena. Bolnica je renovirana, sve je lepo i uredno, osoblje je veoma profesionalno i ljubazno.
milisav68 milisav68 17:11 08.11.2021

Re: ne samo februara

Hansel
Али, овде постоји, по процени бар некадашње директорке Лекарске коморе (питао сам је једном приликом у чему је проблем), политички отпор укључивању приватника у здравствени систем, тј. равноправност државног и приватног сектора.

Da, postoji politički otpor, i ne samo u zdravstvu, jaše se mrtav konj više od pola veka.

Ta priča o besplatnom zdravstvu (i školstvu), je važilo za odabrane, odnosno partijske i rođačke veze.

Ko to nije imao, čekao je u redu za mrvice.

A privatnici su i dalje državni neprijatelji.
Hansel Hansel 17:15 08.11.2021

Re: ne samo februara

alselone
Hansel
Мени делује да од овога што имамо свакако не може бити горе. .

Ovaj odgovor kucam iz dečije bolnice u Novom Sadu. Ja sam prezadovoljan uslugom koju dobijamo prethodnih sat vremena. Bolnica je renovirana, sve je lepo i uredno, osoblje je veoma profesionalno i ljubazno.

Знам да постоје изузеци и драго ми је да још постоје. И да их је највише у дечјим здравственим установама.

Моја реченица се односи на генерално стање и нарочито на стање у примарној здравственој заштити, бар по мом и искуству људи које познајем.

А то сам пре десетак година и истраживао у једном пилот-уратку који "зачудо", није доживео пласман.

Све најбоље том неком твом клинцу или клинцези због кога/које сте код доце!
Hansel Hansel 17:18 08.11.2021

Re: ne samo februara

milisav68
A privatnici su i dalje državni neprijatelji.

Да, рекла је др Татјана Радосављевић тада "да смо ми неко ко се само декларативно залаже за приватну иницијативу..."
alselone alselone 18:47 08.11.2021

Re: ne samo februara

Све најбоље том неком твом клинцу или клинцези због кога/које сте код доце!


Hvala ti.

Знам да постоје изузеци и драго ми је да још постоје. И да их је највише у дечјим здравственим установама.

Ja ne znam da li bi bilo bolje da smo otišli u Švajcarsku u bolnicu. Eto, toliko.
Došli smo na hitno hirurško odeljenje dečije bolnice i to tako što sam uneo sina kao ranjenika na rukama. Toliko ga je boleo stomak da smo bili sigurni da je slepo crevo i da sledi operacija. Imao je sve simptome, grči se, savija, ne može da stoji na desnoj nozi, boli na dodir itd.

Ovako je išlo:
1. Ljubazno nas primili odmah. PItali jednom "a uput?", ja rekao da nemamo, nisu više ni spominjali.
2. Poslali nas u laboratoriju na vađenje krvi i analizu unina.
3. Laboratorija je malo niz hodnik, primili nas odmah, izvadili krv, dali urin, rezultati bili za 10 minuta

<prolazno vreme 15 mintua>

4. Doktor nas primio odmah. Pregledao i rekao da je prvi problem jako velika količina gasova, da se to prvo sredi pa ćemo videti dalje.
5. Primili nas u ambulantu odmah. Uradili klistir. Posmatrali ga narednih 15 minuta, terali da hoda, pa da ide u WC i tako par puta u krug.
6. Doktor nas primio odmah posle toga i konstatovao da mora ultrazvukčni pregled

<prolazno vreme 40 minuta>

7. Ultrazvuk je malo dalje niz godnik, bili drugi na redu, pregledali nas i vratili nazad.
8. Kod doktora bili drugi na redu, sačekali 5 minuta. Konstatovao da je stomačni virus, malo otekla slezina, malo limfni čvorovi, slepo crevo nije, da pratimo do jutra i dođemo ako nastavi da boli

<prolazno vreme sat vremena i 15 minuta>

Svi ljubazni, predusetljivi, profesionalni. Sve renovirano i čisto.


Hansel Hansel 18:54 08.11.2021

Re: ne samo februara

Свака им част, лепо је знати да је негде тако. И да може и код нас. Мада, ви сте ипак Војводина! Али, заиста, без икакве шале!
alselone alselone 19:02 08.11.2021

Re: ne samo februara

Свака им част, лепо је знати да је негде тако. И да може и код нас. Мада, ви сте ипак Војводина! Али, заиста, без икакве шале!


Još par detalja - pošto je medicinski fakultet blizu, na odeljenju dva staija seda doktora kojima se svi obraćaju sa "profesore" i par studenata koji ćute, drže ruke iza leđa i gledaju. :)

Dali su nam i bolničku pižamu donji deo, posle klistira ako malo pobegne, da ne ode na njegovu garderobu. Eto i to.

U istoj bolnici samo u delu za izolaciju kovid bolesnika bio sam u martu kada je beba imala kovid i upali pluća. Slično prolazno vreme a radili smo i analizu krvi, merenje oksidacije, snimanje rengenom i pregled pedijatra. A taj deo za bebe još onako lepše oslikan, šaren, ma lepši nego vrtić u koji sam ja išao.
milisav68 milisav68 19:06 08.11.2021

Re: ne samo februara

Hansel
Свака им част, лепо је знати да је негде тако. И да може и код нас. Мада, ви сте ипак Војводина! Али, заиста, без икакве шале!

Ma tako je i kod nas u Palanci kada su hitni slučajevi, naročito deca ili kada je u pitanju slepo crevo (bolovi u stomaku), jedino zgrada nije renovirana (spolja su letos završili, pa sad kao treba unutra).

Međutim, sve što nije hitno, ima da te šetaju dok ne odustaneš.

Onda odeš u privatnu laboratoriju, izvadiš krv, pa tumačiš sa komšijom doktorom :)

alselone alselone 19:15 08.11.2021

Re: ne samo februara

Međutim, sve što nije hitno, ima da te šetaju dok ne odustaneš.

Nisu takva moja iskustva. Stvari se menjaju na bolje u zdravstvu i tačno vidim pomake, pošto hvalabogu nemam često susrete sa njima.

Slažem se sa druge strane da ima veoma loših iskustava pogotovo po manjim mestima, a ima i ovde, ali ipak zavisi od odeljenja do odeljenja.
Hansel Hansel 19:20 08.11.2021

Re: ne samo februara

A taj deo za bebe još onako lepše oslikan, šaren, ma lepši nego vrtić u koji sam ja išao.

И треба да буде, реално, као што би и за одрасле требало да атмосфера буде умирујућа, а не депримирајућа или непотребно додатно стресна.

Кад смо код те приче о педијатрији, молим те, реци ми, да ли се и даље деци крв узима без претходног анестезирања коже?

Пре 7-8 година некадашњи колега који је тада живео у НС, причао ми је да су његово дете које је имало* неки развојни поремећај са елементима аутизма без присуства мајке која је отишла до тоалета, држале сестре док је он вриштао и узимале му крв за анализу. Не знам о којој се болници ради, али баш је узнемирујуће искуство, нарочито због преосетљивости тог детета. Тада сам наивно питао зашто не дају неку површинску анестезију. Недавно сам од школског друга који је лекар у Норвешкој сазнао да се тамо (наравно!) даје таква анестезија, потврдио је. Питам се заиста да ли би вредело покренути неку акцију родитеља да се то уведе и код нас.

* прошло време јер се, уз огромно залагање родитеља и после коришћења једног лека (група ноотропних лекова) малиша се такорећи чудесно ишчупао из тог стања)
alselone alselone 19:27 08.11.2021

Re: ne samo februara

Кад смо код те приче о педијатрији, молим те, реци ми, да ли се и даље деци крв узима без претходног анестезирања коже?


Da. Nisam ni znao da postoji tako nešto, mada je skroz logično da postoji.
milisav68 milisav68 19:46 08.11.2021

Re: ne samo februara

alselone

Slažem se sa druge strane da ima veoma loših iskustava pogotovo po manjim mestima, a ima i ovde, ali ipak zavisi od odeljenja do odeljenja.

Ma muka je dok dođeš do odeljenja :)

Odnosno, ako nije hitno, nego te muči nešto, pa dok se vidi šta je, onda ti trebaju neki snimci, nalazi, prvo moraš u DZ, pa ti tvoj lekar zakaže za....mesec dana (to je brzo) kod specijaliste, onda on zakaže ta neka snimanja za...dva- tri meseca, pa kad to uradiš i vratiš se, onda specijalista nije baš kao siguran, pa te pošalje kod drugog, ali ne možeš kod njega, nego prvo u DZ kod izabranog lekara, da ti on zakaže za....mesec- dva...i tako te išetaju, a na kraju ideš kod izabranog lekara da ti napiše recepte.

Napravili su sistem da odustaneš - to su reči moje doktorke.

A pre neku godinu sam imao bolove u stomaku i povećane leukocite, od prijema do smeštaja u bolnički krevet nije prošlo više od dva sata, jer su posumnjali na slepo crevo.

Srećom, nije bilo, nego neka stomačna infekcija, pa me pustili posle tri dana.
alselone alselone 09:24 09.11.2021

Re: ne samo februara

Ma muka je dok dođeš do odeljenja :)


Da, ima i toga.

Sa druge strane meni je muka kada odem i kod privatnika. Sve malo, skučeno, napravili polikliniku od zgrade spojivši dva stana, ambulante ko ćelije, doktori sirotanovići sami i kucaju i pregledaju i asistiraju sami sebi pošto je skupo platiti sestru, ma... A cene uopšte nisu male i pošto je biznis jedini parametar koji se optimizuje, cilj je ostati što duže. U državnoj je cilj da te se ratosiljaju što pre pošto ih zabole da se cimaju sa tobom, što takođe ima svojih mana, ali je cilj da ostaneš što duže još gori.
milisav68 milisav68 09:52 09.11.2021

Re: ne samo februara

alselone
U državnoj je cilj da te se ratosiljaju što pre pošto ih zabole da se cimaju sa tobom, što takođe ima svojih mana, ali je cilj da ostaneš što duže još gori.

E vidiš, sve to je zaostavština bivšeg sistema, a prošlo je, da tako kažem, 20 godina od "promena".

Umesto da su se smanjila obavezna izdvajanja iz plata za socijalno, pa da možeš da biraš gde ćeš da uplaćuješ osiguranje, da postoje neki vaučeri, i da se privatne klinike manje oporezuju u startu, onda bi se napravio balans, gde bi "usluga" bila podignuta na viši nivo na obe strane.

Ovako smo ni tamo ni ovamo, i to nije samo zdravstvo, nego u svim sferama života.

Partija kontroliše ko će da radi po državnim bolnicama (i ko će da rukovodi), a kontroliše i ko sme i kako da ima privatnu kliniku.

I onda imamo te male nabudžene privatne klinike.

Meni nije jasno (nevezano za klinike i ambulante), zašto privatnici plaćaju pet puta skuplju struju?

Odnosno, to se zove industrijska struja, a naplaćuje se kafićima, buticima, cvećarama, pa i zubarskim i klasičnim ambulantama.
maksa83 maksa83 09:55 09.11.2021

Re: ne samo februara

Meni nije jasno (nevezano za klinike i ambulante), zašto privatnici plaćaju pet puta skuplju struju?

Firme su svojevremeno plaćale i otpr. isto toliko puta skuplji telefonski impuls, ne znam da li je još uvek tako.
alselone alselone 10:05 09.11.2021

Re: ne samo februara

Meni nije jasno (nevezano za klinike i ambulante), zašto privatnici plaćaju pet puta skuplju struju?

Odnosno, to se zove industrijska struja, a naplaćuje se kafićima, buticima, cvećarama, pa i zubarskim i klasičnim ambulantama.


Corporate license za softvere su ponekad skuplje ako ih kupuje firma u odnosu ako ih kupuje pojedinac. Potpuno isti softver.
alselone alselone 10:07 09.11.2021

Re: ne samo februara


E vidiš, sve to je zaostavština bivšeg sistema, a prošlo je, da tako kažem, 20 godina od "promena".


Ljudi prosto optimizuju putanju koju im daš. Ako mu kažeš da je fiksna plata a broj ljudi varijabilan, onda je njemu cilj da. se istu platu odradi što manje ljudi. Ako mu kažeš da je promenjiva plata i da važi od broja ljudi, onda je njemu cilj da dnevno obradi što više ljudi, neke i po više puta ako treba.

Kada radiš u korporacijma shvatiš da moraš biti veoma pažljiv sa formulacijom pravila jer možeš da dobiješ baš ono što si formulisao, ne želeo.
highshalfbooze highshalfbooze 10:08 09.11.2021

Re: ne samo februara

nikvet pn
Доста тога поучног дало би се пресликати на актуелни здравствени.


Nije realno očekivati bilo šta slično jer u veterinarskom sistemu nema novca kao u zdravstvenom, gde su se krpelji nakačili da sisaju novac iz sistema. A krpelj se ne okružuje ljudima sa mozgom koji će videti da on sisa sistem, već se okružuje influenserkama iz Niša.
milisav68 milisav68 10:09 09.11.2021

Re: ne samo februara

maksa83

Firme su svojevremeno plaćale i otpr. isto toliko puta skuplji telefonski impuls, ne znam da li je još uvek tako.

Mislim da ne, pošto se tu malo izgubio monopol, odnosno fiksni telefon nije obavezan, za razliku od struje, vode i đubreta.

Sve to je pet puta skuplje.
milisav68 milisav68 10:22 09.11.2021

Re: ne samo februara

alselone

Kada radiš u korporacijma shvatiš da moraš biti veoma pažljiv sa formulacijom pravila jer možeš da dobiješ baš ono što si formulisao, ne želeo.

Ma to je jasno, samo što su u našem slučaju tegovi duplirani privatnom sektoru.

Kad otvoriš radnju, tebi stižu računi i porezi bez obzira kako radiš, za razliku od "zapada", gde te puste da radiš, pa te love na utaji poreza.

Kao i softver koji pominješ, ti možeš da ga kupiš, a i ne moraš, možeš "ručno" da računaš, odnosno sa nekim lošijim besplatnim da radiš, imaš Linuks kao alternativu.

Hoću da kažem da je to ipak malo izbalansirano, za razliku ovde kod nas.
Ribozom Ribozom 10:45 09.11.2021

Re: ne samo februara

nikvet pn
Хм... Здравствени систем нам је пуко ко звечка. Крушевљани у своју ковид болницу не иду него одболују по кућама, већа је шанса да се претекне. Где је онда дно потребно да се уопште размисли о ресету здравственог система?

Ево паралеле, можда непримерене али са довољно подударности за разматрање. У истој овој Србији 90-тих ветеринарски систем је заглибио ко прибогу и овај сада здравстени. Под притиском ЕУ дошло је до приватизације јавне ветеринарске службе. Завршило се 2006. и за 15 година успостављен је и консолидован неки потпуно нов систем по свим параметрима неупоредиво бољи од пређашњег. Доста тога поучног дало би се пресликати на актуелни здравствени.


Hvalite me usta moja.
Ne mozes to tako sam sebe da ocenjujes u odnosu na sistem koji nije ni bio sistem.
Hajde da uspesnost privatnog veterinarskog sistema merimo povecanjem grla stoke u tom periodu (nista mace, kuce)
Mogu da zamislim tek kada bi se u potpunosti privatizovao zdravstveni sektor kako bi to izgledalo, a veruj mi svima je to palo na pamet u vremenu pandemije.


Hansel Hansel 10:48 09.11.2021

Re: ne samo februara

maksa83
Meni nije jasno (nevezano za klinike i ambulante), zašto privatnici plaćaju pet puta skuplju struju?

Firme su svojevremeno plaćale i otpr. isto toliko puta skuplji telefonski impuls, ne znam da li je još uvek tako.

Телефонски импулс био је дупло скупљи за фирме и то, паз'те, још у социјалистичко време (бар крајем осамдесетих када сам то сазнао), и ове друге ставке су биле скупље, и то, исто паз'те, (и) за "друштвене" фирме.
maksa83 maksa83 10:53 09.11.2021

Re: ne samo februara

Corporate license za softvere su ponekad skuplje ako ih kupuje firma u odnosu ako ih kupuje pojedinac. Potpuno isti softver.

Zapravo su koliko sam video baš najčešće skuplje, razlika se kreće od 50% do 250%. Uglavnom je razlika u tome što firminu licencu ne možeš da nosiš sa sobom kada napustiš firmu, a ličnu ne možeš da invojsuješ firmi ali je nosiš sa sobom gde god i šta god radio, tvoja je.

Inače pre zilion godina u vreme sankcija je jedan drugar napravio softver za mapiranje Windows tastature (Jankov maper, ako se iko seća). Jednog dana javi mu se neki tip mejlom i kaže hoću da kupim 2000 licenci, ovaj kaže "ok, 1 DEM po licenci", i onda dođe do toga kako da mu plati (jer sankcije i pičkematerine), ovaj drugar krenuo da mu objašnjava convoluted šemu tipa "znaš platiš na ovaj račun u Holandiji i onda..." i tako nešto zamršeno, na šta se tip javlja sa sasvim druge mejl adrese i kaže "izvinite ali Lockheed Martin ne može da posluje na taj način". Ovaj ortak da se ubije, ladno je mogao da mu kaže i 3 DEM po licenci i 5 DEM, Lockheed Martinu je sve to besmislena sića, ali je tip bio lukav, tačno je znao da bi dobio sasvim drugu cenu da se odmah predstavio odakle je.
Hansel Hansel 10:54 09.11.2021

Re: ne samo februara

alselone
U državnoj je cilj da te se ratosiljaju što pre pošto ih zabole da se cimaju sa tobom, što takođe ima svojih mana, ali je cilj da ostaneš što duže još gori.

Верујем да би се пажљивом регулативом (и њеном применом, контролом...) ово могло добро избалансирати, унутар оба сектора. Али, нико неће ни да крене с тим.
zilikaka zilikaka 10:55 09.11.2021

Re: ne samo februara

doktori sirotanovići sami i kucaju i pregledaju i asistiraju sami sebi pošto je skupo platiti sestru,

Da, to je prosto pravilo. Ja se iznenadila kad je ORL uzeo da ispira uši. Posle doživela i da doktori uvijaju pprevijaju, pa vidiš da je nevešt, ko dve keve ruke, al nema sestara, samo nekoliko na prijemnim šalterima, da zakažu posetu i naplate uslugu.
maksa83 maksa83 10:56 09.11.2021

Re: ne samo februara

Телефонски импулс био је дупло скупљи за фирме и то, паз'те, још у социјалистичко време (бар крајем осамдесетих када сам то сазнао), и ове друге ставке су биле скупље, и то, исто паз'те, (и) за "друштвене" фирме.

Dada, potpuno je bilo nebitno jesi društvena ili privatna firma, telefon je 2x skuplji ako si pravno lice. Zašto? Zato. A o "ne možeš da uvedeš ISDN ako si privatno lice" budalaštinama da ne pričamo.
Hansel Hansel 10:59 09.11.2021

Re: ne samo februara

maksa83
... na šta se tip javlja sa sasvim druge mejl adrese i kaže "izvinite ali Lockheed Martin ne može da posluje na taj način". Ovaj ortak da se ubije, ladno je mogao da mu kaže i 3 DEM po licenci i 5 DEM, Lockheed Martinu je sve to besmislena sića,

Добро, је л' продао макар по тој нижој цени? Јер, овако "мирише" да нису могли да му плате на тај "његов" начин, па ако није продао, свеједно му је да ли није продао по једној или по три марке?
macak_tosa macak_tosa 10:59 09.11.2021

Re: ne samo februara

maksa83
Corporate license za softvere su ponekad skuplje ako ih kupuje firma u odnosu ako ih kupuje pojedinac. Potpuno isti softver.

Zapravo su koliko sam video baš najčešće skuplje, razlika se kreće od 50% do 250%. Uglavnom je razlika u tome što firminu licencu ne možeš da nosiš sa sobom kada napustiš firmu, a ličnu ne možeš da invojsuješ firmi ali je nosiš sa sobom gde god i šta god radio, tvoja je.

Inače pre zilion godina u vreme sankcija je jedan drugar napravio softver za mapiranje Windows tastature (Jankov maper, ako se iko seća). Jednog dana javi mu se neki tip mejlom i kaže hoću da kupim 2000 licenci, ovaj kaže "ok, 1 DEM po licenci", i onda dođe do toga kako da mu plati (jer sankcije i pičkematerine), ovaj drugar krenuo da mu objašnjava convoluted šemu tipa "znaš platiš na ovaj račun u Holandiji i onda..." i tako nešto zamršeno, na šta se tip javlja sa sasvim druge mejl adrese i kaže "izvinite ali Lockheed Martin ne može da posluje na taj način". Ovaj ortak da se ubije, ladno je mogao da mu kaže i 3 DEM po licenci i 5 DEM, Lockheed Martinu je sve to besmislena sića, ali je tip bio lukav, tačno je znao da bi dobio sasvim drugu cenu da se odmah predstavio odakle je.

Ko je taj Martin?
maksa83 maksa83 11:00 09.11.2021

Re: ne samo februara

Добро, је л' продао макар по тој нижој цени? Јер, овако "мирише" да нису могли да му плате на тај "његов" начин, па ако није продао, свеједно му је да ли није продао по једној или по три марке?

Jeste, ali dok su se sve banke u lancu očešale o sve te tranfere do njega je od 2000 DEM stiglo oko 1200.
Hansel Hansel 11:03 09.11.2021

Re: ne samo februara

zilikaka
al nema sestara, samo nekoliko na prijemnim šalterima, da zakažu posetu i naplate uslugu.

Је л' још некоме чудно, или само мени, да на шалтерима, картотеци... (морају да) раде сестре? Уместо да раде посао за који су се школовале и за који су потребне, оне раде сирову административу?!
maksa83 maksa83 11:09 09.11.2021

Re: ne samo februara

Ko je taj Martin?

milisav68 milisav68 11:14 09.11.2021

Re: ne samo februara

Hansel
и ове друге ставке су биле скупље, и то, исто паз'те, (и) за "друштвене" фирме.

Jeste, samo što je te društvene plaćao Šojić u ekserima i kanticama ili ih nije plaćao uopšte.

Odnosno, plaćalo se to, ali je bilo rastegljivo, za razliku od privatnog sektora, gde se seklo momentalno.
milisav68 milisav68 11:26 09.11.2021

Re: ne samo februara

Ribozom

Hajde da uspesnost privatnog veterinarskog sistema merimo povecanjem grla stoke u tom periodu (nista mace, kuce)Pa nije stočni fond pao zbog bolesti, nego isplativosti.

Mogu veterinari da rade za džabe, kad je hrana poskupela 10 puta, i kad je otkupna cena ostala ista.

Iz prve ruke, cena klase ( svinja 120kg) je 170 dinara.

Šta tu veterinar može da pomogne.
nikvet pn nikvet pn 11:27 09.11.2021

Re: ne samo februara

Ribozom
Hvalite me usta moja.
Ne mozes to tako sam sebe da ocenjujes u odnosu na sistem koji nije ni bio sistem.
Hajde da uspesnost privatnog veterinarskog sistema merimo povecanjem grla stoke u tom periodu


На повећање или смањење сточног фонда најмање утичу ветеринари. Највећи утицај има општа економска клима а конкретно и директно - субвенције. Питај оног Сами-Лапонца, мало сутра би се гањао са ирвасима по мрзлој тундри да није дебеле подршке.

Да су сточарске субвенције код Управе зе ветерину примедба би била на месту, а овако новци одоше на Јовањицу а стока на ченгеле.

macak_tosa macak_tosa 11:39 09.11.2021

Re: ne samo februara

maksa83
Ko je taj Martin?


Eeee!
Taj je jedan od najboljih!
Alijas Miša Jovičić - ili tako nekako.
nikvet pn nikvet pn 11:39 09.11.2021

Re: ne samo februara

milisav68
Iz prve ruke, cena klase ( svinja 120kg) je 170 dinara.


1кг свиње = један литар дизела...
milisav68 milisav68 11:53 09.11.2021

Re: ne samo februara

nikvet pn
milisav68
Iz prve ruke, cena klase ( svinja 120kg) je 170 dinara.


1кг свиње = један литар дизела...

I manje, litar dizela je otišao preko 170.

I onda se čude što jedu to što jedu.
Hansel Hansel 12:28 09.11.2021

Re: ne samo februara

maksa83
Dada, potpuno je bilo nebitno jesi društvena ili privatna firma, telefon je 2x skuplji ako si pravno lice. Zašto? Zato. A o "ne možeš da uvedeš ISDN ako si privatno lice" budalaštinama da ne pričamo.

Сад ћу, спорта ради, да браним државу и Телеком у том случају.

Дакле, ако имаш неки ограничен ресурс (не улазим у то зашто је ограничен), и ако већ неке ствари као регулишеш, није нелогично да га распоређујеш по неком кључу, наравно, ако то радиш конзистентно; па би можда било логично да ресурс дајеш ономе коме највише треба, тј. ономе ко ти је приоритет по неком кључу, да не кажем апстрактно – од кога друштво/држава има више користи када тај неко користи тај ресурс. А на неки начин дође и праведно, пошто је већ дупло плаћао импулсе...

Наравно, ко зна који је био прави разлог. Мада, крајем 1997. или почетком 1998, сећам се, били су ми гости људи из Сезама (потпуно непланирано за мене, причао сам с њима баш о ISDN-у само зато што није дошао онај ко је требало)... и, прича је била, ако се опет добро сећам да је (тада) то било начелно свима доступно, услов је био тип централе, нису могле оне најстарије аналогне, колико се сећам, а могле су "Метаконта" и праве дигиталне којих је већ тада било. (Метаконта је, како се говорило, била полудигитална, тако беше?)
macak_tosa macak_tosa 12:34 09.11.2021

Re: ne samo februara

Hansel
maksa83
Dada, potpuno je bilo nebitno jesi društvena ili privatna firma, telefon je 2x skuplji ako si pravno lice. Zašto? Zato. A o "ne možeš da uvedeš ISDN ako si privatno lice" budalaštinama da ne pričamo.

Сад ћу, спорта ради, да браним државу и Телеком у том случају.

Дакле, ако имаш неки ограничен ресурс (не улазим у то зашто је ограничен), и ако већ неке ствари као регулишеш, није нелогично да га распоређујеш по неком кључу, наравно, ако то радиш конзистентно; па би можда било логично да ресурс дајеш ономе коме највише треба, тј. ономе ко ти је приоритет по неком кључу, да не кажем апстрактно – од кога друштво/држава има више користи када тај неко користи тај ресурс. А на неки начин дође и праведно, пошто је већ дупло плаћао импулсе...
...

Molim pojašnjenje!
Ovo si upetljao do jaja.
maksa83 maksa83 12:55 09.11.2021

Re: ne samo februara

Сад ћу, спорта ради, да браним државу и Телеком у том случају.

Prestao sam da čitam kod "branim Telekom".
. и, прича је била, ако се опет добро сећам да је (тада) то било начелно свима доступно, услов је био тип централе, нису могле оне најстарије аналогне, колико се сећам, а могле су "Метаконта" и праве дигиталне којих је већ тада било. (Метаконта је, како се говорило, била полудигитална, тако беше?)

MetakAnta, hibridna centrala.
Inače, ja te ljude (minus pok. Z. Životića) viđam prilično redovno, i sve i da si bio na digitalnoj centrali (koje su se ubr. prvo pojavile po potkopaoničkim selima, a u Beograd su dolazile tek kasnije) "dobar dan Telekome ja - beznačajni solo pupavac - bih ISDN liniju" nije bila "a važi, izvolte" operacija. Svejedno tada kada je postalo jednostavno ISDN je već uveliko postajao obsolete. Telekom je oduvek bio tromo monopolističko sranje koje je guralo napred samo kada je baš moralo, jer potpuno je neprirodno da u nekoj državi prvi dialup internet provajder postane nešto što se zove Bogoljub Karić, a stvarno brzi Internet prvi krene masovno da uvodi SBB. Telekom je sve vreme bio srećan da uzima pare tamo gde je već sedeo, da se nešto tu trzamo oko nečega ne pada nam na pamet. Tek kada se pojavila konkurencija i ovde posle 2000. uvela kakva takva antimonopolistička pravila morali su da se priberu.
Hansel Hansel 13:02 09.11.2021

Re: ne samo februara

Molim pojašnjenje!

Прецизирај!

Па, рецимо овако, исто пример Србије деведесетих (а и данас је тако кад усфали нпр. гас): нема довољно горива и ти одлучујеш како ћеш да га распоредиш. Они за које сматраш да су ти најмање битни остаће на зачељу расподеле, а приоритет ћеш дати болницама, јавним службама, привреди, блабла... (Наравно, правимо се и даље да смо скроз наивни и да је то ишло баш тако...)

И вакцине кад су стигле, знало се ко се први вакцинише, некакав кључ је и ту био дефинисан, па и ту су предност имали привредници, можда је баш Макса написао да је био неки пункт резервисан за чланове Привредне коморе, а да су на крају веровали на реч сваком ко тамо дође.
Hansel Hansel 13:03 09.11.2021

Re: ne samo februara

maksa83
Prestao sam da čitam kod "branim Telekom".Де, молим те, прочитај онај остатак о Сезаму, да проверим памћење.
maksa83 maksa83 13:10 09.11.2021

Re: ne samo februara

Де, молим те, прочитај онај остатак о Сезаму, да проверим памћење.

Eno pročitao sam i dopisao, mada ne znam zašto, Telekom ne budi u meni baš plemenita osećanja.
maksa83 maksa83 13:11 09.11.2021

Re: ne samo februara

И вакцине кад су стигле, знало се ко се први вакцинише, некакав кључ је и ту био дефинисан, па и ту су предност имали привредници,

Prednost su imali najviši ešeloni SNS kartela + je za njih u prvo vreme bio rezervisan Pfizer kao ograničen resurs i "fensi vakcina".
Hansel Hansel 13:27 09.11.2021

Re: ne samo februara

Наравно, зна се ко је најбитнији за државу.

Eno pročitao sam i dopisao, mada ne znam zašto, Telekom ne budi u meni baš plemenita osećanja
.
У коме буди... Хвала! :)
angie01 angie01 13:46 09.11.2021

Re: ne samo februara

Prestao sam da čitam kod "branim Telekom".


i ja
srdjan.pajic srdjan.pajic 15:24 10.11.2021

Re: ne samo februara

da li ste procitali kako EPS namerno smanjuje napon,kako bi potrosaci vukli vise struje da biuopste radili,...neki verovatno i trpe zbog toga kvarove i da li uoste ti respiratori po kovid bolnicama rade kako treba pod slabijim naponom,...ionako njima upravlja osoblje koje nije obuceno, jer su pokupljeni medicinski radnici raznih drugih specijalizacija od potrebne, da bi popunili potreban broj,..cujem i neke medicinske setre -kozmeticarke,rade u tim bolnicama,...znaci, da li taj slabiji napon, utice na pravilan rad medicinskih aparata, pa i respiratora?


Nisam razumeo zašto bi smanjivali napon, to jest kakva je korist od toga? Ako sumnjaš da je zarada, to teško da je u pitanju jer ti ne plaćaš struju nego snagu (to jest energiju, snaga puta vreme). Manji napon, manja snaga, manja lova.

S druge strane većina modernih elektronskih uređaja, to jest izvora napajanja u njima, nije osetljiva na manje promene mrežnog napona, a oni koji jesu najčešće isti monitorišu pa kad ovaj padne ispod neke vrednosti se isključe ili prijave alarmno stanje. To je posebno slučaj tamo gde je neka life saving funkcija u pitanju i gde bi nepravilan rad aparata ugrozio nečiji život i zdravlje. Tako da sumnam da je to problem.

A to da skeneri crkavaju, pa to je odvajkada bilo tako, ja otkad znam za sebe sam mogao čujem da je u nekoj bolnici crkao skener pa ne mogu da se rade pregledi. To je pogotovu bilo izraženo za vreme Slobe i sankcija, koliko ja pamtim. Skeneri, MRI mašine, one pogotovu, sva ta kompleksna merdicinska oprema traži dosta ozbiljno održavanje i redovno servisiranje, i za to proizviđač mora da daje licencu, dakle ovlašćeni serviser da to radi, a ne neki priučeni privatnik.angie01 angie01 00:30 11.11.2021

Re: ne samo februara

srdjan.pajic


hvala ti na objasnjenju, objasnio mi je i Hansel,...negde sam nedavno procitala da je Eps smanjio napon, da bi povecao potrosnju- ne secam se kako je to bilo objasnjeno-sad ne mogu da nadjem-doduse, bilo mi nelogicno, iako su nam racuni sve veci i veci, a snaga sve slabija-sijalice bukvalno nekada skilje-...i kada su ovi u privatnoj ambulanti rekli, da im skener ne radi zbog slabe sturje-rekoh, daj da pitam, jer se ne razumem.
kamilo_emericki kamilo_emericki 22:43 11.11.2021

Re: ne samo februara

alselone
Ma muka je dok dođeš do odeljenja :)


Da, ima i toga.

Sa druge strane meni je muka kada odem i kod privatnika. Sve malo, skučeno, napravili polikliniku od zgrade spojivši dva stana, ambulante ko ćelije, doktori sirotanovići sami i kucaju i pregledaju i asistiraju sami sebi pošto je skupo platiti sestru, ma... A cene uopšte nisu male i pošto je biznis jedini parametar koji se optimizuje, cilj je ostati što duže. U državnoj je cilj da te se ratosiljaju što pre pošto ih zabole da se cimaju sa tobom, što takođe ima svojih mana, ali je cilj da ostaneš što duže još gori.

Mislim da je tužno kako kapitalizam i novac djeluju na ljude. Sve mora da se iskaže u brojevima, da bude što "optimalnije" i "profitabilnije".
Bojim se da ni ova korona kriza neće puno ili skoro ništa promjeniti.
Za društvo je najbolje kad doktori, vatrogasci, razne spasilačke službe sjede na svojim radnim mjestima besposleni. Ali moraju da postoje, da budu tu i da kad treba da budu spremni djelovati. To ima cijenu i treba je platiti. Kapitalistički vjernici misle da u ono što ne donosi pare ne treba investirati.
U Francuskoj su glavni teret krize podnijele državne bolnice i državno zdravstveno osiguranje. Za sada su se malo utišali liberali, koji se ubiše od brige za društvene poslove i novce koji se ubiru od poreza, oni koji su prije krize vrištali kako Francuska ima skup i loš zdravstveni sistem koji puno košta i za koji jadni kapitalisti izdvajau puno novca.dogodinedragosevac dogodinedragosevac 23:52 11.11.2021

Re: ne samo februara

Ja ne znam da li bi bilo bolje da smo otišli u Švajcarsku u bolnicu. Eto, toliko.


Ne bi. jeste da je ovde sve drugacije (prvenstveno na finansijskom nivou koji bi sam po sebi trebalo da donese kvalitet ali to nije uvek slucaj). Cesto su delovi sistema prilicno nekoordinisani pa maltene sam pacijent mora da vodi racuna da neka karika u lancu ne zakaze.

privatne bolnice su dobrim delom sminka; verujem ni malo bolje ni gore od privatnih kod nas. uglavnom sve se reklamiraju manje vise kao five star hotels (sto u dobroj meri i jesu) i sa nizom usluga i oblasti - sve dok ne dodje do iole komplikovanije stvari kada se odmah pacijenti salju u drzavnu.

sticajem okolnosti, bili smo redovni gosti u decjoj bolnici - klinac je zaglavio dobra dva meseca, sad je hvala bogu ok ali jos uvek cekamo neke dodatne procedure. posto je univerzitetska, ti u 90% slucajeva dolazis u dodir sa klincima (with all due respect, ispod 30 a i njihovi pretpostavljeni, bar oni u prvom esalonu su tu negde, oko 30-35. verovatno je i to dobro iz nekih razloga, ali i lose jer naravno svi verujemo iskustvu.

elem, posle lomatanja skoro godinu dana od pedijatra do raznih specijalista, pa i nekoliko poseta urgentnom, bio je redovno otpustan sa nalazima da je sve u redu i da oni ne mogu nista da pretpostave. na nase stalno insistiranje da ima niz simptoma koji se smenjuju, komenatri su uglavnom bili 'svi nalazi su ok, proci ce, budite strpljivi'. pa bili smo strpljivi dok se nije pokazalo da nesto stvarno nije u redu, i elem, eto ga zavrsio dva meseca u bolnici.

konacno su otkrili jedan od sindroma (ali ne i uzrok) i uz pravu terapiju stanje se sredilo. za sad. njegovi drugi problemi jos uvek su manje vise prisutni, i tek posle nove posete novom specijalisti nalazimo jos neke detalje - i izgleda da smo konacno na pravom putu. elem, opet ce manje vise sve biti na nama da se iskoordinaraju sve procedure u drzavnoj bolnici.

na sve ostalo - generalno uslove zaista ne mogu da se zalim. drzavna je daleko od hotela sa pet zvezdica, ali isto tako sigurno je i gora (po uslovima smestaja) od privatnih bolnica kod nas.

i sve to naravno pa svajcarskoj tarifi... uglavnom, kao neki zakljucak, sve je korektno i onako kako bi trebalo da bude u 99% slucajeva, naravno ako je sve u redu, ali daleko od onog sto prosecni srbin misli o svajcarskoj.


dogodinedragosevac dogodinedragosevac 01:28 12.11.2021

Re: ne samo februara

Ko je taj Martin?


Leo Martin.

Ali za americko trziste uzeo nadimak Lokid (po njemu posle i Lokice uzele ime).edit: tek posle videh maksin odgovor.
srdjan.pajic srdjan.pajic 17:24 12.11.2021

Re: ne samo februara

i sve to naravno pa svajcarskoj tarifi...


A kolike su te tarife, ako nije tajna?
dogodinedragosevac dogodinedragosevac 20:46 12.11.2021

Re: ne samo februara

pa i nije (tajna).

ta dva meseca u drzavnoj su bili 66k (CHF). naravno osiguranje (skoro) sve pokriva. kod pedijatra je standardno 150-200; specijalisti traze od 300 pa i do 1000, sve zavisi sta i kako mu rade...

porodjaj (u privatnoj) 30k.
srdjan.pajic srdjan.pajic 05:24 13.11.2021

Re: ne samo februara

dogodinedragosevac
pa i nije (tajna).

ta dva meseca u drzavnoj su bili 66k (CHF). naravno osiguranje (skoro) sve pokriva. kod pedijatra je standardno 150-200; specijalisti traze od 300 pa i do 1000, sve zavisi sta i kako mu rade...

porodjaj (u privatnoj) 30k.


Ok, ali koliko se plaća osiguranje?

Inače, kad švajcarac ode u neku baš do jaja bolnicu, onda na nekom blogu kaže da ni u USA ne bilo bolje.


Dobro, kod nas bi te ta dva meseca bolnice koštale verovano milionče, i ne do bog da nemaš osiguranje koje to može da pokrije.

Nama je porođaj (u public bolnici) u kojo smo proveli ukupno 1 dan, isto bio oko 30 soma, i to samo zato što nije moralo carskim rezom ili sa epiduralom, žena izgurala oba puta na mišiće.dogodinedragosevac dogodinedragosevac 15:47 13.11.2021

Re: ne samo februara

Ok, ali koliko se plaća osiguranje?


e bas sad sam uzeo da da pogledam, nisam to nikad detaljno proveravao. ja sam preko firme - odbitak od plate je 5%, ali firma uplacuje dva put toliko (dakle 5% mojih i 10% firma). Inace, to ovde nije najuobicajenije - obicno imas bruto platu pa izaberi koje osiguranje ti najvise pasuje - imas standardni/basic model, i naravno supplementary. e sad taj standardni koji je obavezan se dalje deli na free choice doctor/pharmacy/hospital, i telemed (u sustini moras da ih dalje zoves pa ce ti reci kod kog doce ili u koju apoteku smes da ides). a cujem da su za vreme korone uveli full teams telemed - dakle gledas se sa doktorom koji se javi ali ne ides kod njega ako ti nije nista. salje ti recept mailom.

Ako zaglavis bolnicu, sa standardnim dobijas sobu sa sest kreveta maximalno. supplementary ti daje pravo na semi-private i private.

sad bas pogledah cene i recimo u zavisnosti od dedaktabla za cetvoroclanu porodicu sa minimalnim deductable (i.e. 300 chf godisnje) taj standardni ide 1000 - 1500 chf; ako stavis maksimalni deductable (2500 chf) onda je red velicine 800-1000 chf.
na to imas i 10% participacije, ali cap je na 700 chf godisnje.

dakle u najgorem slucaju te izadje 3200 + 12x1000 chf godisnje za cetvoroclanu porodicu.
za supplementary nemam pojma ali cujem da rasturaju i da retko ko uzima. na primer, dental je supplementary i ja koliko znam vecina ga nema. ja sam iskreno bio frapiran stanjem zuba vaspitaca u vrticu - to prosto vristi koliko dugo nije videlo zubara.

meni refundiraju 80% standardno, hospitalicacija (koja jeste semi-private, to je ipak prednost) je 90% ali imas maximum out of pocket koje smo mi ove godine naravno probili - mislim da je nesto oko 5k po porodici - kad to predjes osiguranje je 100%.

porodjaj je bio full - sedam dana u privatnoj bolnici, ceasarian included, naravno anesteziolog i sve sto vec ide. secam se da nam poslednji dan servirali kao 'gala' rucak ala carte - ono klasican room service, sve sa cvecem i svecom :)

i kao sto rekoh sve cool, ali da je bilo sta krenulo po zlu bilo bi pravac univerzitetska :)

kakve su cifre kod vas?
solo solo 23:14 07.11.2021

?


Postavio si mnoga pitanja i potkrepio sa primerima kako je to neko ,,negde tamo,, rešio/organizovao.

Korektno. Nemam primedbe na sva postavljena pitanja.

Ja postavljam tebi samo jedno pitanje: da li je moguće da ne znaš zašto je to tako ovde kod nas?

Siguran sam da znaš. Ajd' malo o tome.
Hansel Hansel 00:34 08.11.2021

Re: ?

da li je moguće da ne znaš zašto je to tako ovde kod nas?

То је зато што се не питају Мале Перице, Ђокице и Ивице. Ово не пишем само подстакнут твојом опаском на другом блогу, још пре неколико месеци сам имао у глави један текст о сукобу струке, тј. струкâ и реалног живота, кроз који би и та стандардна представа о МПЂ(И) била провучена, тј.. хтео сам да дискутујем где су границе компетенције и права обе стране (узгред, мој ник и мој аватар нису случајни).
Siguran sam da znaš. Ajd' malo o tome.

Изволи. Мени падају на памет разна "општа места", од дугогодишње негативне селекције до "демократске" партократије која је ту "селекцију" само додатно изопачила, можда има још нешто специфичније.

А, право да ти кажем, пошто не могу да поверујем да је неспособност толиких размера, у овом случају би се могле слутити и неке лоше намере. Ако их ипак нема, онда свакако могу да замислим многе бирократске отпоре сваком побољшању система, био сам у директном судару с њима више пута. И могу да замислим да се и они који би имали иницијативу, конформистички повлаче не би ли колико-толико сачували сопствени мир (свако бира који му је мир битнији и остваривији, тај међуљудски, или са самим собом).

Свакако се надам твом виђењу.

П.С. Није овако само код нас, било је тих огромних редова (не оних за храну) и у САД (не знам да ли је тако било и касније), то сам бар видео. Притисак на систем је огроман, али, чини ми се, не толики да неке службе нису могле бити преусмерене у сектор организације "протока" пацијената.
macak_tosa macak_tosa 10:38 08.11.2021

Re: ?

Hansel

...

А, право да ти кажем, пошто не могу да поверујем да је неспособност толиких размера, ...

Eeee, moj ti!
Hansel Hansel 11:58 08.11.2021

Re: ?

Е, мој ТИ.

Простим, површним увидом, видиш да су способни – за себе. А кад су за себе, могли би и за друге. Али...
shmoo shmoo 14:04 08.11.2021

Будимо суптилни, ситуација је тешка

solo

zašto je to tako ovde kod nas?Ех, зашто...

Због сира и војне музике.

Или што би мени рекла моја сестра од тетке старија 15 година од мене и уживалац пензије већ скоро пуних 20 година:

- Црни Сале, шта ћу ја да радим ако умрем?

- Па како да ти кажем, Дада Верка, тада нећеш да радиш ама баш ништа. Зато немој ни да се бринеш.

Hansel Hansel 23:27 12.11.2021

Re: Будимо суптилни, ситуација је тешка

Ево, жале се породични лекари из Хрватске (приватизован сектор):

Testiranje će provoditi zubari, obiteljski liječnici, farmaceuti. Evo što o tome kažu
Черевићан Черевићан 00:41 08.11.2021

миц помиц

Ко веровао, ко не веровао

Пошаст ова слуди све ...начисто
пацијенте ............посебно лекаре,
све је ново приступ неосмишљен
бар имамо .........тазе формуларе
Hansel Hansel 00:51 08.11.2021

Re: миц помицСвака част (и овог пута) на поетском сажетку!
Ribozom Ribozom 10:58 08.11.2021

Budaletine

Da, da veliki vodja negde trasnuo da ce broj zarazenih opadati, pa da bi se to zaista desilo otezzavas pacijentima da se zavedu kao zarazeni.

Ajde sto je zdravstveni sistem puko, nego ovi lekari sve neki... nemam reci.
Par puta je Tasa postavljao gostovanje neke histericne doktorice koja uporno ponavlja kako covid nije izolovan. Pa sta ce joj izolovan, da ukrasava tortu s njim. Od tih sto traze izolovani virus, jedino su glupøji oni sto zahtevaju obdukcije preminulih od covida.

I onda shvatim, da to je ta stvarna Srbija, zemlja sicardzijske vlasti i sitnih dusa spremnih da svojom gluposcu ubiju hiljade ljudi samo zarad... opet nemam reci.

Takodje bih da opsujem tzv. upravljace krizom, politicare i savetnike, glupave lekare i one koji misle da to nisu, a jesu cim su se pomirili, sve senzacionaliste i egzibicioniste i sve koje su deo tog sistema. Da, ne zaboravim antivaksere, mada je to samo zaglupljeni obicni svet.
macak_tosa macak_tosa 11:02 08.11.2021

Re: Budaletine

Ribozom
Da, da veliki vodja negde trasnuo da ce broj zarazenih opadati, pa da bi se to zaista desilo otezzavas pacijentima da se zavedu kao zarazeni.

Ajde sto je zdravstveni sistem puko, nego ovi lekari sve neki... nemam reci.
Par puta je Tasa postavljao gostovanje neke histericne doktorice koja uporno ponavlja kako covid nije izolovan. Pa sta ce joj izolovan, da ukrasava tortu s njim. Od tih sto traze izolovani virus, jedino su glupøji oni sto zahtevaju obdukcije preminulih od covida.

I onda shvatim, da to je ta stvarna Srbija, zemlja sicardzijske vlasti i sitnih dusa spremnih da svojom gluposcu ubiju hiljade ljudi samo zarad... opet nemam reci.

Takodje bih da opsujem tzv. upravljace krizom, politicare i savetnike, glupave lekare i one koji misle da to nisu, a jesu cim su se pomirili, sve senzacionaliste i egzibicioniste i sve koje su deo tog sistema. Da, ne zaboravim antivaksere, mada je to samo zaglupljeni obicni svet.

Mudro zboriš!
Na žalost, mi smo takvi kakvima si nas ti ukratko sažeo.
To jest, da preciziram - takvi su dominantna sila.
Rezultati, na svim poljima, su odgovarajući takvoj kakvosti.
shmoo shmoo 12:42 08.11.2021

Хистерично човечанство

Ribozomniste u stanju da razlikujete terminološki ,,antivaksere,,od ljudi koji su zbunjeni,sluđeni,uplašeni,dezinformisani (ЛИНК)Да ли су у твојој тренутној демократској домовини можда пустили ово горе линковано на било ком мејнстрим медију?

У Србији нису.

Унапред ти захваљујем на, надам се искреном, одговору.


П.С. -
Ljude treba smiriti,informisati na pravi način i objasniti im sve što je potrebno tamo gde to treba da se uradi.Društvene mreže nisu pravo mesto.


Hansel Hansel 19:30 08.11.2021

Re: Budaletine

Ribozom
Od tih sto traze izolovani virus, jedino su glupøji oni sto zahtevaju obdukcije preminulih od covida.

Др Зоран Станковић, сад се сетих, причао је (не с том "масовном" мотивацијом која навија за негирање ковида као узрочника или кључног узрочника) да су обдукције неопходне да би се видело шта се дешава у организму током неке болести, па и током ковида. Вероватно су "ковид-тромбови" тако откривени, не знам да ли је то рекао, гледао сам само парче у коме каже да су у Немачкој рађене обдукције и да је нађено да је у плућима преминулих необично густ и лепљив секрет и да кад су плућа тиме испуњена, респиратор и не може много да помогне. Од свих случајева ковида за које знам, не знам да је икоме саветован неки лек који разређује секрет, а који се обично користи код "класичног" кашља. Не знам, подвлачим: не знам да ли би то помогло, само преносим шта је др (сада и он покојни) рекао.
solo solo 20:33 08.11.2021

Re: Budaletine

Ribozom
Od tih sto traze izolovani virus, jedino su glupøji oni sto zahtevaju obdukcije preminulih od covida.


Др Зоран Станковић, сад се сетих, причао је (не с том "масовном" мотивацијом која навија за негирање ковида као узрочника или кључног узрочника) да су обдукције неопходне да би се видело шта се дешава у организму током неке болести, па и током ковида. Вероватно су "ковид-тромбови" тако откривени, не знам да ли је то рекао, гледао сам само парче у коме каже да су у Немачкој рађене обдукције и да је нађено да је у плућима преминулих необично густ и лепљив секрет и да кад су плућа тиме испуњена, респиратор и не може много да помогне. Од свих случајева ковида за које знам, не знам да је икоме саветован неки лек који разређује секрет, а који се обично користи код "класичног" кашља. Не знам, подвлачим: не знам да ли би то помогло, само преносим шта је др (сада и он покојни) рекао.


Eto Hansel. O tome sam ti govorio.

Pošto si korektan sagovornik da ti odgovorim kratko.

Da,negativna selekcija na svim nivoima u vekovnom kontinuitetu na ovim prostorima koja je dostigla svoj procvat od Broza pa do današnjijeh dana.
Može da se poradi na malim pomacima ali pomoći u celini nema tako da su i pomaci besmisleni.

Sve ostalo na blogu je blagougodna zabava.
shmoo shmoo 21:06 08.11.2021

Сировински састав негативне селекције

solo
Ribozom
Od tih sto traze izolovani virus, jedino su glupøji oni sto zahtevaju obdukcije preminulih od covida.


Др Зоран Станковић, сад се сетих, причао је (не с том "масовном" мотивацијом која навија за негирање ковида као узрочника или кључног узрочника) да су обдукције неопходне да би се видело шта се дешава у организму током неке болести, па и током ковида. Вероватно су "ковид-тромбови" тако откривени, не знам да ли је то рекао, гледао сам само парче у коме каже да су у Немачкој рађене обдукције и да је нађено да је у плућима преминулих необично густ и лепљив секрет и да кад су плућа тиме испуњена, респиратор и не може много да помогне. Од свих случајева ковида за које знам, не знам да је икоме саветован неки лек који разређује секрет, а који се обично користи код "класичног" кашља. Не знам, подвлачим: не знам да ли би то помогло, само преносим шта је др (сада и он покојни) рекао.


Eto Hansel. O tome sam ti govorio.

Pošto si korektan sagovornik da ti odgovorim kratko.

Da,negativna selekcija na svim nivoima u vekovnom kontinuitetu na ovim prostorima koja je dostigla svoj procvat od Broza pa do današnjijeh dana.
Može da se poradi na malim pomacima ali pomoći u celini nema tako da su i pomaci besmisleni.

Sve ostalo na blogu je blagougodna zabava.
solo solo 21:22 08.11.2021

Re:Tasa debeli


M'da.

shmoo shmoo 21:47 08.11.2021

Седми печат

solo

M'da.
Шта пише на овом црвеном печату на црној сличици?

(Не видим добро, купујем наочаре код Кинеза на пијаци.)


solo solo 22:57 08.11.2021

Re: Седми печат

Шта пише на овом црвеном печату на црној сличици?


Piše: OPTIMISTA SA ISKUSTVOM.
shmoo shmoo 08:43 09.11.2021

Re: Седми печат

solo
Шта пише на овом црвеном печату на црној сличици?


Piše: OPTIMISTA SA ISKUSTVOM.Хвала, нотирао сам!

Може и неозбиљни песимиста, што да не...

solo solo 02:00 10.11.2021

Re: Седми печат

Piše: OPTIMISTA SA ISKUSTVOM.

Може и неозбиљни песимиста, што да не...


Nađemo se na: ,,ozbiljno iskustvo optimiste sa pesimistima,,

Radi ravnoteže u vaseljeni.

p.s.

Jer, bogovi su bili astronauti - Erich von Däniken
alselone alselone 20:13 08.11.2021

Moram opet da postavim jednu mapicu

zbog koje će ponovo biti ljutnje i objašnjavanja istovremeno kako to nije tačno a i ako jeste zašto je tako.

shmoo shmoo 21:03 08.11.2021

Re: Moram opet da postavim jednu mapicu

alselone
zbog koje će ponovo biti ljutnje i objašnjavanja istovremeno kako to nije tačno a i ako jeste zašto je tako.
Толико о патријархалној, затуцаној и заосталој Србији у медијима пуној мачо силеџија који бију све жене на сваком ћошку не дозвољавајући им уопште да учествују у друштвеном животу заједнице.


Хвала на мапици, делим даље...


EDIT (на другу лопту): И не само Србија. Од првих 10, чак шест су балканске земље.

Занимљиво.

zilikaka zilikaka 21:13 08.11.2021

Re: Moram opet da postavim jednu mapicu

alselone
zbog koje će ponovo biti ljutnje i objašnjavanja istovremeno kako to nije tačno a i ako jeste zašto je tako.


Meni je ovo sve vrlo logično, i ipak vrlo nepravedno, jer je poznato da su žene mnogo vrednije. Muškarci su (mahom) lenji.
alselone alselone 21:27 08.11.2021

Re: Moram opet da postavim jednu mapicu

Meni je ovo sve vrlo logično


I meni, ali vidiš kada sam postavio onu neku prethodnu mapu, ljudi to u ljutnji spominju i godinu dana kasnije. Nekada pomislim da je najgora stvar koja nam je urađena baš to - sami sebi ne dozvoljavamo ništa pozitivno priznati. Nema lepe stvari u ovom našem tamnom vilajetu.

Neues aus der Nachbarschaft Neues aus der Nachbarschaft 14:02 09.11.2021

Re: Moram opet da postavim jednu mapicu

I onda kao nema komunizma. A vidi ovo sta nam je uradio.
maksa83 maksa83 14:15 09.11.2021

Re: Moram opet da postavim jednu mapicu

I onda kao nema komunizma. A vidi ovo sta nam je uradio.

bene_geserit bene_geserit 01:14 10.11.2021

Re: Moram opet da postavim jednu mapicu

Hansel Hansel 17:59 09.11.2021

Заборавих

врло битан апсурд: чим неко добије позитиван резултат PCR теста, добије и зелени сертификат! Сазнао сам од колегинице, када јој је стигао написала ми је: "Сада могу у биоскопе, позоришта и кафане! "

Наравно да она не би нигде ишла и да је била асимптоматска, док је позитивна, али не сумњам да има лудака који би ишли ако субјективно нису много болесни. Питао сам је да ли пише рок важности на сертификату, рече да не пише. Нешто касније исту информацију добио сам од једног друга који је имао лагане симптоме, таман је могао у кафану!
Hansel Hansel 18:17 12.11.2021

Re: Заборавих

Јуче сам видео како изгледа зелени сертификат за вакцинисане, па видим да постоји рубрика "датум", па нисам сигуран да су ми ови PCR позитивни пренели добру информацију, морам то да напоменем.

А што се тиче гужви, ево снимка из ковид-амбуланте у Краљеву:

https://twitter.com/i/status/1445414635667087374
Hansel Hansel 18:34 09.11.2021

Шеклер сада мање искључиво о ивермектину

Шеклер је, говорећи о леку ивермектин, рекао да се све претворило у то да је реч о сточном леку.

"Он се примењује и код људи и код животиња, као и пеницилин и стрептомицин. Ивермектин се испитује у клиничким студијама у много земаља света, у суседној Северној Македонији, Чешкој, Словачкој, Француској, где се примењује у клиничким студијама које покушавају да докажу има ли дејства или не", објашњава Шеклер.

Подсећа да је још у јануару радио експеримент, када су се појавиле прве информације да би могао да има дејство на вирус.

"Тај експеримент је рађен на животињама уживо код мене, а други део у другој лабораторији код колеге. Нажалост, ни у лабораторијским условима на вештачким ћелијама, као ни на живим животињама, зараженим, није се показало директно антивирусно дејство, али задржавам право да кажем да је могуће да је имало антиифламаторног дејства, то је много теже доказати. Мишљења сам да човек не треба да буде искључив и, ако неко ради на испитивању, да се наше Министарство здравља распита код Министарства здравља Северне Македоније о испитивању ивермектина на људима у клиничкој студији", наводи Шеклер.

Каже да не воли да се "ивермектин претвори у својеврсну мотку којом се удара по противницима вакцинације".

"Најважнија ствар је да је човек који је први указао на могућност да можда у ивермектину постоји неко корисно дејство против ковида је Пјер Кори, он је прво изјавио да ивермектин није замена за вакцину, он и дан-данас је један од лидера који покушава и стално инсистира на вакцинацији. Он се најозбиљније бави истраживањем ивермектина на ковид, и стално напомиње да вакцина нема алтернативу", истиче Шеклер.

извор
shmoo shmoo 00:31 12.11.2021

Re: Шеклер сада мање искључиво о ивермектину

cane.srbljanovic


Ne mogu da verujem koji nesrecni sluchajevi se vama ukazuju na malim ekranima vashih tv prijemnika :)))))))))))))))Јесте видели, гос'Н Цане?

Ужас. Да човек не поверује шта нам се то догађа.

Зато се већина у Србији и осећа као да је на броду лудака у олуји. И све нас чешће 'вата морска болест са све повраћањем преко ограде лађе при сваком погледу на домаће медије у било ком облику, електронске или папирне.

Имам утисак да ћемо се тешко ослободити свих тих шеклера без употребе хеклера.

Не заговарам насилна решења али слутим да се иде ка томе.

Све најбоље Вам желим, гос'н Цане, у ближој нам и даљој будућности!

cane.srbljanovic cane.srbljanovic 00:43 12.11.2021

Re: Шеклер сада мање искључиво о ивермектину

shmoo
cane.srbljanovic


Ne mogu da verujem koji nesrecni sluchajevi se vama ukazuju na malim ekranima vashih tv prijemnika :)))))))))))))))Јесте видели, гос'Н Цане?

Ужас. Да човек не поверује шта нам се то догађа.

Зато се већина у Србији и осећа као да је на броду лудака у олуји. И све нас чешће 'вата морска болест са све повраћањем преко ограде лађе при сваком погледу на домаће медије у било ком облику, електронске или папирне.

Имам утисак да ћемо се тешко ослободити свих тих шеклера без употребе хеклера.

Не заговарам насилна решења али слутим да се иде ка томе.

Све најбоље Вам желим, гос'н Цане, у ближој нам и даљој будућности!Gde si bre Shmoo... ruke te...
Svaki pos'o trazi svoj alat... Pa ako je hekleraj u pitanju, onda...

A i shto reche onaj opancharski shegrt, kasnije bard srpske knjizevnosti i preCednik: "potrebno je samo 300 ljudi"

Nego, kako ziznj? Kako djevushke? Uchionica?
shmoo shmoo 00:55 12.11.2021

Re: Шеклер сада мање искључиво о ивермектину

cane.srbljanovic

Gde si bre Shmoo... ruke te... Nego, kako ziznj?Ето ме... Животињарим... Таљигам полако из дана у дан и од дана до дана...

(А можемо ли другачије у овом времену?)


Svaki pos'o trazi svoj alat... Pa ako je hekleraj u pitanju, onda...Није то мој занат, штрикање низ улицу када затреба ми много боље иде од руке, па зато и не бих да се мешам у извођење тих хеклерајских радова...

Само слутим... Само слутим...


"potrebno je samo 300 ljudi"Знам.


Kako djevushke? Uchionica?Дјевушке хвала богу добро.

А учионица као и држава и друштво, јбг... Не може ни да буде боља.

Где то има да је школа боља од друштва и државе у којима врши своју образовно-васпитну функцију?

Срећом, у школи имамо једну теткицу са огромном буљом па се, када год погледамо њену позадину, тешимо да нам је то држава и отаџбина.

Ви сте, рекао бих по приказаном расположењу у Вашим коментарима, хвала богу добро?

Не дајте се овим годинама, мој драги гос'н Цане, не дајте се.

cane.srbljanovic cane.srbljanovic 00:59 12.11.2021

Re: Шеклер сада мање искључиво о ивермектину

А учионица као и држава и друштво, јбг... Не може ни да буде боља.

Где то има да је школа боља од друштва и државе у којима врши своју образовно-васпитну функцију?


E moj Shmoo... A znash i sam... Ako i ti (Vi) izdash, za koj qrac onda? Ode sve u...

Nemoj sokole. Hebiga. "Rage against...".
shmoo shmoo 01:14 12.11.2021

Re: Шеклер сада мање искључиво о ивермектину

cane.srbljanovic
А учионица као и држава и друштво, јбг... Не може ни да буде боља.

Где то има да је школа боља од друштва и државе у којима врши своју образовно-васпитну функцију?


E moj Shmoo... A znash i sam... Ako i ti (Vi) izdash, za koj qrac onda? Ode sve u...

Nemoj sokole. Hebiga. "Rage against...".
Стараћу се, гос'н Цане!

јер

Служимо народу!

Hansel Hansel 18:14 12.11.2021

Re: Шеклер сада мање искључиво о ивермектину

cane.srbljanovic
hehehe...
Pa ne mogu da verujem.
Dr Shekler :))))

Па, Цане, он је појава која се овде пушта и говори шта говори, ја сам само нотирао, будући да је он ветеринар, а званична мантра је да је ивермектин само ветеринарски лек. Сва срећа па ВИ негде тамо нисте изложени поменутим појавама, али је утешно да знамо да ви знате чему смо ми изложени и да тако свесрдно саосећате.

Моје интересовање за ту тему је иначе тим веће јер имам информације из неколико извора блиским лекару, инфектологу (из црвене зоне), који је други напад ковида преживео наводно захваљујући ивермектину и што знам за неколико случајева да су знатно старији (80 год.) из исте породице (и невакцинисани) неупоредиво лакше прошли (и без псоледица) од њихове 30 година млађе деце која су се лечила "класично". Наравно да можда има и неких других фактора и наравно да је ово само неколико појединачних случајева, а о супротнима немам сазнања. Зато само мислим да вреди испитати.

cane.srbljanovic cane.srbljanovic 20:35 12.11.2021

Re: Шеклер сада мање искључиво о ивермектину

Сва срећа па ВИ негде тамо нисте изложени поменутим појавама, али је утешно да знамо да ви знате чему смо ми изложени и да тако свесрдно саосећате.


Ma izlozeni smo, nije da nismo. Ali nekako "svesrdno saosecamo" sa zdravim razumom... ili bar pokushavamo.

Reagovao sam samo na taj Shekleraj (koji, kako neko reche, priziva Hekleraj)... Taj nash iskonski nagon da promovishemo glavate, grlate volove, na nashu sopstvenu shtetu.
Hansel Hansel 23:23 12.11.2021

Re: Шеклер сада мање искључиво о ивермектину

Да, да, неко га је промовисао и промовише, но сад ми се учини(л)о позитивним што као да је схватио да је репресија отишла предалеко, па као да је хтео да ублажи претходну сопствену галаму.
cane.srbljanovic cane.srbljanovic 23:31 12.11.2021

Re: Шеклер сада мање искључиво о ивермектину

Hansel
Да, да, неко га је промовисао и промовише, но сад ми се учини(л)о позитивним што као да је схватио да је репресија отишла предалеко, па као да је хтео да ублажи претходну сопствену галаму.


Ma shvatio je on qwertz moj. Nishta to govedo glavato nije shvatilo niti ce shvatiti. Ni pre, ni sada a ni posle. Provincijski hohshtapler.
Muljara, funjara, dzeparosh.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana