Društvo| Literatura| Reč i slika| Region| Život

Pre 30 godina počela je opsada Sarajeva...

Nebojša Milenković RSS / 05.04.2022. u 19:23

FB_IMG_1649182737672.20135.jpg

Ako su se prije rata Sarajlije dijelile po tome da li navijaju za Sarajevo ili Želju – sad smo se počeli razvrstavati na ljude i na zvijeri, pritom je ovih drugih bivalo sve više. Prije rata znalo se ko je dobar čovjek a ko neopjevani skot – sad se i formula dobrote radikalno mijenjala te su, po automatizmu, dobri postali "naši" a loši "njihovi". Ja svoje nisam imala, zato sam ih zvala "Stranom A" i "Stranom B" – kao da su u pitanju dvije strane jedne iste ploče. Opštim podjelama priključili su se i njihovi koji, zapravo, glume da su "naši", prikriveno radeći u korist neprijatelja. Tu smo povremeno svrstavane mama i ja, ali i mnogi drugi Srbi koji su, izborom ili sticajem okolnosti, ostali živjeti u opsjednutom gradu.
Dojučerašnji sunarodnici pogrdno su nas nazivali "Alijinim Srbima". Odrasle, muške pripadnike naše skupine možete prepoznati i po tome što – ne bi li dokazali lojalnost – u različita doba dana ili noći dobrovoljno kopaju rovove na prvim linijama odbrane – kao što su u radnim vodovima s grbavičke strane ista mjesta rezervisana za muslimane koji su ostali živjeti u svojim domovima s druge strane rijeke... Obuzeta osjećajem da joj se sve, i dobro i loše, već dogodilo – s dolaskom u Beograd mama je zapala u anksioznost čiji se kraj nije nazirao. Kada bi htjela komunicirati, ponavljala bi kako treba dobro da se čuvam i kako su "svi muškarci isti", iako je pola života provela samo s jednim. Tokom nekog od njenih brojnih ekskursa direktno sam je upitala:
– Mama, jesi li ti imala nekoga prije tate – zbog čega se toliko uvrijedila da sa mnom danima nije progovorila ni riječ. Umjesto da i sama upadnem u bedak – morala sam biti jaka za obje. Svakog jutra oblačila sam najbolje što mi je od garderobe preostalo i odlazila u potragu za poslom. U stvari sam, bježeći od očaja od kog se nije moglo disati, besciljno lutala ovim zapuštenim gradom, kom tako bolno nedostaje ona ljudska toplina koja se u Sarajevu podrazumijevala. Ispostavilo se da sam tada Beograd upoznala bolje od mnogih koji su ovdje rođeni. Mada neuporedivo veći od Sarajeva, Beograd nema jedinstven urbani duh. Tako sam, recimo, otkrivala kako većina stanovnika
Karaburme nikad nije bila na Banovom brdu, Zemunci, na primjer, ne haju za Voždovac, Dorćolci pak preziru Novobeograđane, i tako redom... Kad god bih se našla na nekoj čistini, mahinalno sam se trzala strahujući od nevidljivih snajperskih hitaca, koji su i dalje jednako letjeli za mnom. Dok su granate ispaljivane nasumično, pogodivši one koji se tu zadese – ono čime snajper ledi krv jeste njegova sadistička preciznost. On nikad ne pogađa slučajno.
 Neshvatljivo je na koji način, i iz kog razloga, bira upravo vas... Obuzimao me bijes i neskrivena zavist prema svima koji žive svoje obične živote, bez iskazane svijesti da se, kako kaže Gugl, na svega 195,20 km zračne razdaljine, nalik srednjovjekovnim opsadama, odvija masakr bezdušnog ubijanja jednog Grada. Srdžbu koja me sve izvjesnije trovala, povremeno bih primirila masturbacijom, koja na mene ima terapeutsko dejstvo, pružajući mi ventil da ne postanem luda ili zla. Uljuljkan blaženom nezainteresovanošću, s mirom zločinca koji kao alibi izvlači izostanak svijesti o posljedicama vlastitih činjenja, Beograd je bio išaran grafitima „Mladić srpski heroj!“.
Svaki put, prolazeći kraj nekog od njih, osjetila bih parališuću mučninu i nemoćni bijes koji je, protivno svakoj teoriji, neizdrživo rastao. Naročito bih se razjarila kad u autobusu ili na ulici čujem kako su za nešto krive izbjeglice. Postali smo dežurni izgovor za sve uskraćenosti ili nedoslijednosti kojih ima napretek. Za gužve u autobusima koji satima kasne, to što se fasade i bez rata raspadaju – preteći da odronjenim šutom zatrpaju one što prolaze ispod njih. Za gomile smeća koje nedjeljama niko ne čisti. Užasnu inflaciju i to što u prodavnicama nema apsolutno ničeg. Čak i za sve te ljude, hodajuće nervne slomove, što skrhani i nijemi tumaraju naokolo. Povremeno, znala bih da prsnem:
– Gospodine, da li biste bili ljubazni da prestanete srati? Šta vi znate o izbjeglicama? Recimo sarajevskim?!
– Jesu li i vama silovali najbolju drugaricu koja se potom sama objesila o radijatorske cijevi?
– Da li ste i vi iskusili šta znači biti vlaško kopile, dok vas famozni vaši neštedimice zasipaju granatama i likvidiraju snajperskim hicima?
– Znate li vi kako je živjeti samo na vodi i razmućenom brašnu dvadeset jedan dan?!
Nedugo po našem odlasku dogodio se onaj užasni masakr na Markalama koji mi je razjasnio sve oko čega smo godinama bezuspješno lupali glave:
– Kako civilizovani svijet može šutjeti na sve što se u Sarajevu događa?

Čim se odmaknete iz njenog epicentra, nesreća postane stvar puke statistike. Gledajući izvještaje Si-En-Ena, u kojima su čitavog dana permutovali broj ubijenih – uostalom u čemu je razlika između šezdeset osam i osamdeset šest raskomadanih tijela na nekakvoj tržnici u epicentru Balkana. Dok smo živjele u Sarajevu, luksuz koji sebi nismo dozvoljavale bilo je uvjerenje kako će sutra biti bolje nego danas. One koji su gajili bilo kakvu nadu – čekajući mirovni sporazum, vojnu intervenciju, Amerikance, Francuze, Nijemce, bilo šta – stvarnost bi razuvjerila. Naivne nade ustupale bi pred užasnom otupjelošću. Kako su prekidi telefonskih veza i nestanci struje postajali konstanta, tako su i sljedovanja humanitarne pomoći bivala sve skromnija. Na kraju smo dobijale samo kesice s praškovima za puding – koje smo mutile u tehničkoj vodi iz bunara koji su muškarci iz zgrade iskopali u unutrašnjem dvorištu – i lijekove za smirenje kojima je davno istekao rok upotrebe. Mislim da nakon ovog rata na svijetu više neće biti medikamenata s isteklim rokom trajanja – pošto će, kao „humanitarna pomoć“, svi biti otpremljeni Sarajevu i Bosni. Opsjednuti grad prkosio je i time što su odrasli održavali iluziju kako i dalje idu na nekakav posao, dok smo mi, djeca, kad god je bilo moguće, pohađali nastavu držanu po podrumima i privatnim kućama. Suština opsade nije ni bila samo da nas ubiju, već i da nas potpuno ponište kao ljudska bića. Hraneći se našim strahom, snajperisti su se doslovce igrali s nama – svejedno jesu li nas namjerno promašivali ili pak bivali sadistički precizni.
Bilo da su gađali nas, djecu, naše roditelje ili naše cuke. Predstavnici međunarodne zajednice, sve manje vjerujući u svrhu svog angažmana, prestali su davati nerealna obećanja. Što je svakako bolje od njihovih laži s početka granatiranja kako će "za koju nedjelju rat sigurno prestati". Jedini čiji elan nije posustajao bili su izvještači stranih medija dok, s voajerskim sladostrašćem, jednako entuzijastično izvještavaju o morbidnom spektaklu ubijanja jednog lijepog Grada. Sve je bilo lažno – najviše njihovi licemjerni izvještaji o gladnim i izmrcvarenim Sarajlijama koje su, s krokodilskom empatijom, odašiljali udobno smješteni po sobama Holidej Ina. Mrzila sam taj hotel. Dok smo se smrzavali, tumarajući po mrklom mraku – zbog stranih novinara i pripadnika međunarodnih misija koji su tu odsijedali, u njemu je grijanja i struje bilo uvijek. Iz naše dnevne sobe, čiji prozori gledaju ka Tršćanskoj, često sam noću, zagrnuta vunenom dekom, kroz rupe koje sam bušila na plastičnoj foliji što je zamjenjivala polupano staklo, dršćući, netremice posmatrala osvijetljene, usljed grijanja blago zamagljene prozore na Holidej Inu. Imali su čak i toplu vodu. Neki od komšija tamo su povremeno odlazili ne bi li se bar malo ugrijali ili istuširali toplom vodom. Mama i ja takav luksuz sebi nismo dopuštale. Tamo nikada nisam ušla. Gadilo mi se. Štaviše – novinarke i novinare iz Holidej Ina mrzila sam više čak i od snajperista s Jevrejskog groblja...


Na današnji dan, 1992.godine započeta je opsada Sarajeva - kao jedna od najdužih opsada jednog grada u istoriji modernog ratovanja i najduža opsada jednog glavnog grada u istoriji. Trajala je 1460 dana (44 meseca) što je čak tri puta duže od opsade Staljingrada - sa preko 14.000 (uglavnom civilnih) žrtava.
 
 20138.jpg

#Sarajevo

Atačmenti

Tagovi



Komentari (429)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

softelectronics_e softelectronics_e 19:32 05.04.2022

M'da!

Sutra je 6. april, dan kada su Švabe bombardovale Beograd.
shmoo shmoo 19:43 05.04.2022

Re: M'da!

softelectronics_e
Sutra je 6. april, dan kada su Švabe bombardovale Beograd.



Јесте.


Nebojša Milenković Nebojša Milenković 19:58 05.04.2022

Re: M'da!

Sutra je 6. april, dan kada su Švabe bombardovale Beograd.


U pravu ste. Nažalost, tužnih godišnjica na Balkanu je mnogo više od onih dana kojima se radujemo i koje istinski slavimo. Zato je važno da te datume pamtimo. Pokazujemo ljudskost, empatiju, solidarnost... ☹️
magnus magnus 20:53 05.04.2022

Re: M'da!

Sutra je 6. april, dan kada su Švabe bombardovale Beograd.
koje su sarajlije prigodno dočekali ... a uskoro su i okitili sve bandere od Ilijaša do Čaršije ... a pošto čarli jebiga , inžinjeri smo, nismo slikari... gledamo brojeve , ta Bosanska čaršija je imala procentualno više SSovaca od Berlina .
solo solo 21:08 05.04.2022

Re: M'da!

mnogo više od onih dana kojima se radujemo i koje istinski slavimo.


3 april se istinski slavi.

Od sada.
loader loader 11:32 06.04.2022

Re: M'da!

Ne znam koliko je ljudi stradalo u Sarajevu.
U mnogim oblastima su srpska sela nemilosrdno "počišćena", u zločinima koji su "oči u oči sa žrtvom".
Dakle, pojednostavljene slike događaja, naročito vezanih za rat, koji ima svoje komplikovane uzroke, tamne interakcije... pre mi se čine kao izraz generalnog ideološkog opredeljenja.

Eno, recimo... zapadne televizije, i prozapadne televizije, iz Ukrajine puštaju isključivo porušene zgrade (skoro uvek uski kadar,a zna se kada se koristi uski kadar) i civile koji su ili ranjeni ili su izbeglice... Ostatak dešavanja se ne prikazuje. To seckanje nesreće na pola, ili na trećinu, četvrtinu... odlika je onih koje ne zanima humanizam, već zloupotreba pojma humanizma u praktične svrhe, tj. svoju korist, koja god da je.
Nebojša Milenković Nebojša Milenković 12:01 06.04.2022

Re: M'da!

seckanje nesreće na pola, ili na trećinu, četvrtinu... odlika je onih koje ne zanima humanizam, već zloupotreba pojma humanizma u praktične svrhe, tj. svoju korist, koja god da je.


Saglasan!
loader loader 14:21 06.04.2022

Re: M'da!

Nebojša Milenković
seckanje nesreće na pola, ili na trećinu, četvrtinu... odlika je onih koje ne zanima humanizam, već zloupotreba pojma humanizma u praktične svrhe, tj. svoju korist, koja god da je.


Saglasan!


Nesreća ljudi je univerzalna. Ako neko ne razume da je to jače od ideologija, interesa ili navijanja - samo neka zamisli kako istog časa mora da beži od kuće, daleko, a može da ponese samo jednu ili dve torbe stvari. Tada mora da bude jasno (osim totalno patološkim likovima).
gedza.73 gedza.73 09:59 07.04.2022

Re: M'da!


magnus
koje su sarajlije prigodno dočekali ... a uskoro su i okitili sve bandere od Ilijaša do Čaršije ... a pošto čarli jebiga , inžinjeri smo, nismo slikari... gledamo brojeve , ta Bosanska čaršija je imala procentualno više SSovaca od Berlina

Unique historic color film-footage shows the City of Sarajevo during World War II. Meet the multiethnic people of Sarajevo on the market streets in downtown, decorated with red swastika flags, the italian tricolore and other flags. Much more film footage from Sarajevo from 1941will be added soon to our playlist Worldfilmheritage here on Youtube. This film is part of a series of private filmreels taken during wartime by a young german soldier, who also filmed f.e. in Bukarest (Bucuresti), Temezwar (Timisuar), Belgrade (Beograd) Mitrovica, Agram, Zagreb, Zenica and many other places.


Sarajevo




I Beograd



jedan_covek jedan_covek 19:47 05.04.2022

Sarajevo ljubavi moja...

Hvala za ovaj odlomak - kao neko ko je deo/dio života proveo u ovom nekad lepom danas, onako, tužnom gradu - baš sam danas pomislio na vas i ponovo iščitavao "Antitalenat..." kao jednu od najubedljivijih oda ljudskosti u našoj novijoj književnosti.
Kad kažem "našoj" - mislim: srpskoj, bošnjačkoj, hrvatskoj - JUGOSLOVENSKOJ!

Preporučujem ovaj roman - pre svega zato što nije navijački i zato što - ako je to uopšte moguće - bez "biranja strana" pruža jednu objektivnu i potresnu sliku opsade grada koji i dalje, baš kao i vaša fascinantna junakinja, osjećam kao jedini SVOJ GRAD!




Nebojša Milenković Nebojša Milenković 20:00 05.04.2022

Re: Sarajevo ljubavi moja...

Hvala Vama - ovo što ste napisali mi svakako laska. Naravno - drago mi je što ste knjigu baš ovako pročitali
angie01 angie01 20:36 05.04.2022

,

angie01 angie01 20:53 05.04.2022

Re: ,

solo solo 21:51 05.04.2022

Mračnjaci

Možda bi domaćinu ovog bloga bilo draže da smo mi ponovo čekali april, poput onog '42. kada su Srbi iz Sarajeva odvođeni vozovima u Jasenovac, ali eto nismo, pa domaćin, Bogu hvala, sada može da iskazuje svoju pravovernost.


Uf, kratko je trajalo.

Evo sranja u najavi.

Oće li neki blog proći u miru i veselju?

Kuvajte ljudi,kantujte,pjevajte,zajebavajte se, slavite novog predsednika.......

KOJI VAM JE KURAC VIŠE?



Kako Krle ovde kida gitaru. 'Ebote!

Gde mu je kabEl na gitari? Wireless ? Nema veze.

Kida.
predatortz predatortz 21:59 05.04.2022

Re: Mračnjaci

Uf, kratko je trajalo.

Evo sranja u najavi.


Domaćin je, koliko znam, (i) kritičar.
Ovo je moj kritički osvrt na temu, budući da je jednodimenzionalno obrađena.

Moj doprinos je ta druga dimenzija.

Sarajevo nisu opsedale neke zveri, neljudi, okupatori...

Opsedali su ga, preko 90%, njegovi građani i građani iz okoline tog grada.
Dojučerašnji porodični ljudi. Radnici, činovnici, nastavnici, studenti...

Zašto?

Da li se iko ikad zapitao zbog čega?

I zbog čega su procenili da u tom gradu više za njih nema normalnog života?

Ja znam. Doduše za drugi grad, za Tuzlu. Jako dobro znam zbog čega je cela moja porodica izašla, ostavila sve, bukvalno sve, a ja se uputio u vojsku.

Znaju i Sarajlije koje su sprovodile opsadu.
Jako dobro znaju!
solo solo 22:05 05.04.2022

Re: Mračnjaci

Ja znam. Doduše za drugi grad, za Tuzlu. Jako dobro znam zbog čega je cela moja porodica izašla, ostavila sve, bukvalno sve, a ja se uputio u vojsku.


Moja komšinica Muslimanka bila udata za Srbina, razveli se pre rata. Imali dva sina.

Živeli sa majkom, otac umro pre rata.

Kad je počelo jedan ode na Majevicu sa Srbima drugi osto u Tuzli i bio sa ,,braniteljima,,

Čuo sam da je ovaj na Majevici poginuo.

Ima priča raznijeh.

Ludilo je samo jedno.

Svako ima svoju priču.

Nebojša Milenković Nebojša Milenković 22:09 05.04.2022

Re: Mračnjaci

Domaćin Bloga je APSOLUTNO svestan da nijedan rat - pa ni Bosanski - nema samo jednu stranu i samo jednu istinu. U romanu koju sam napisao sve te istine - pa čak i ona o Tuzlanskoj koloni - se međusobno prepliću - a nekakav zaključak, ako ga uopšte ima je da je u Sarajevu poražena ljudskost. Elementarna ljudskost. Tako i oni koje su pucali na grad naprosto ne mogu da posmatram drugačije nego kao neljude. Baš kao što, kao neljude, posmatram i Caca i Čelu i Arkana i Batka i sve druge neljude s nadimcima umesto imena - sa obe strane - koji su u balkanskoj klanici pokazali svoja zverska lica.

Evo i Napomene s kraja knjige koja dokazuje ovde navedeno

predatortz predatortz 22:15 05.04.2022

Re: Mračnjaci

Nebojša Milenković
Domaćin Bloga je APSOLUTNO svestan da nijedan rat - pa ni Bosanski - nema samo jednu stranu i samo jednu istinu. U romanu koju sam napisao sve ržte istine se međusobno prepliću - a nekakav zaključak, ako ga uopšte ima je da je u Sarajevu poražena ljudskost. Elementarna ljudskost. Tako i oni koje su pucali na grad naprosto ne mogu da posmatram drugačije nego kao neljude. Baš kao što, kao neljude, posmatram i Caca i Čelu i Arkana i Batka i sve druge neljude s nadimcima umesto imena - sa obe strane - koji su u balkanskoj klanici pokazali svoja zverska lica



Domaćin bi, kad se već nekom temom bavi, trebao da zna da grad nije opsedan građana radi. Opsedan je zbog jedinica neprijateljske vojske, njih preko 45.000, okupljenih u najjači korpus armije kojom je komandovao čovek osuđivan za islamski ekstremizam. Čovek koji je, još sedamdesetih godina prošlog veka, Bosnu video kao Kalifat.

I oni koji su opsedali grad, i oni koji su u toj opsadi ginuli, žrtve su politike tog suludog starca, koji je odlučio da žrtvuje mir.

Nebojša Milenković Nebojša Milenković 22:20 05.04.2022

Re: Mračnjaci

Sad još samo kaži kako žrtve opsade nisu bili građani Sarajeva (računajući, naravno, i sarajevske Srbe) - i ja ovde dolazim , to jest: odustajem
predatortz predatortz 22:27 05.04.2022

Re: Mračnjaci

Nebojša Milenković
Sad još samo kaži kako žrtve opsade nisu bili građani Sarajeva (računajući, naravno, i sarajevske Srbe) - i ja ovde dolazim , to jest: odustajem


Naravno da su građani Sarajeva najveće žrtve te opsade.
Kao što su najveće žrtve bombardovanja Drezdena mirni građani tog grada, deca pre svih.

Zapravo, civili su uvek žrtve.

Samo, neko je odlučio da žrtvuje mir na koji je paraf stavljen. Neko je povukao pruženu ruku a da se mastilo još ni osušilo nije.

A ovi ljudi koji su izašli iz grada i opsedali ga, izašli su poučeni porodičnim tragedijama iz minulih ratova, u kojim je "duh Sarajeva" imao neka druga obličja. A i zbog pojave naoružanih Caca, Ćela, Sefera...

Iskustvo je deo naših odluka.
shmoo shmoo 23:00 05.04.2022

Сарајево-Београд-Сарајево

solo

Svako ima svoju priču.



Нисам из Сарајева али имам и ја своју причу у вези са Сарајевом.

У јесен 1993. у напуштену кућу поред моје у мојој старој улици код Храма Светог Ђорђа на Бановом брду уселили су се, пошто су прво обили врата, Костовићи из Сарајева. Пава и Илија. Људи по годинама тада као моји отац и мајка.

Нису донели ништа са собом из Сарајева одакле су очигледно отишли напречац. А ми баш некако у то време раскућавали стан бабе и деде који смо имали испод Бајлонијеве пијаце. Баба се упокојила у у октобру 1993. у својој 88. години, а деда са поломљеним куком у својој 92. години прешао код нас па смо га гледали моја жена и ја, а кева и ћале долазили из свог стана који је близу да нам помогну.

Сав намештај и покућство, фрижидер, шпорет, веш машину, све из бабине и дедине куће дали смо Костовићима да би се и они некако окућили у тој својој кући у коју су тако морали да дођу, само са по једном торбом у рукама.

Костовићи у старој Југи изродили 4 ћерке. Једна удата за Хрвата и живела на Ријеци. Друга удата за Зекеријаха Смајића који је тада већ био у Бриселу, отишао тамо после оне телевизије Јутел. Трећа ћерка живела на Новом Београду, удата за официра КОС-а ЈНА, после тога војске оне скраћене Југославије, а четврта ћерка удата за Србина из Босне и у том тренутку војника Војске Републике Српске попут Преде.

Дивио сам се Костовићима како подносе недаће које су их задесиле. Кућа коју су сами зидали (Ика је био металац, машинбравар, а Пава домаћица) остала им у Сарајеву на муслиманској страни. Вратили су се у Сарајево тек после 2005. када су успели да ту своју кућу замене са неким муслиманом чија је кућа остала на српској страни.

Свакога лета обавезно све ћерке су долазиле код оца и мајке са свим унуцима и проводили су време заједно. Лепо летње време, погледам кроз прозор, а код Костовића у дворишту весело и шарено као на вашару.

Биле су ми то најбоље комшије које сам икада имао у животу.

Када год ми је била потребна помоћ око деде, а моји ћале и кева нису били ту, прискакали су Илија и Пава Костовић. Исто и за сваку другу прилику... Када њима треба помоћ, помажемо ми, када нама треба помоћ, ето њих да помогну.

Када се мој деда упокојио у кући, нисам дозвољавао ћалету да ми помогне било шта јер је био тежак срчани болесник. Илија Ика Костовић ми је тада помогао да обучемо деду и спремимо га јер ја то не бих ни знао ни умео сам. Имао сам тада 29 година и први пут у животу сам облачио покојника.

Никада то нећу заборавити и нека ово што сам испричао буде у знак захвалности свим Костовићима што смо заједно проживљавали та тешка времена и нашли се једни другима да помогнемо када треба.

Nebojša Milenković Nebojša Milenković 23:14 05.04.2022

Re: Сарајево-Београд-Сарајево

Хвала за ову причу
shmoo shmoo 23:16 05.04.2022

Re: Сарајево-Београд-Сарајево

Nebojša Milenković
Хвала за ову причу



Colin_bgd Colin_bgd 08:04 06.04.2022

Re: Mračnjaci

Zašto?

Da li se iko ikad zapitao zbog čega?

Stig'o befel iz Beograda...
predatortz predatortz 08:28 06.04.2022

Re: Mračnjaci

Colin_bgd
Zašto?

Da li se iko ikad zapitao zbog čega?

Stig'o befel iz Beograda...


Ovo se ne odnosi na tebe, ali...

Koliko neko mora biti glup da poveruje u ovo?

Svi Srbi, po komandi, napuštaju stanove, kuće, ostavljaju poslove, izvlače decu iz škola, fakulteta - jer je to rekao neko iz Beograda?!

Izvini, ali ovo je mnooogo glupo!


Colin_bgd Colin_bgd 08:42 06.04.2022

Re: Mračnjaci

predatortz
Colin_bgd
Zašto?

Da li se iko ikad zapitao zbog čega?

Stig'o befel iz Beograda...


Ovo se ne odnosi na tebe, ali...

Koliko neko mora biti glup da poveruje u ovo?

Svi Srbi, po komandi, napuštaju stanove, kuće, ostavljaju poslove, izvlače decu iz škola, fakulteta - jer je to rekao neko iz Beograda?!

Izvini, ali ovo je mnooogo glupo!



Mislim ok, glup sam, nema problema, to jeste cinjenica. Ali to nema nikakve veze sa drugom cinjenicom da je rat osmisljen, organizovan i izveden iz centrale u Beogradu. Ti si isao Tuzlom bezbrizno u provod krajem osamdesetih, dok su tih istih dana malo bolje informisani, igrom slucaja beogradjani (u koje spadam i ja) jer se tamo sve to "kuvalo", znali da ce najverovatnije krvi biti do kolena, jer drugacije tadasnji "srpski" planovi nisu bas mogli da se ostvare...
predatortz predatortz 08:52 06.04.2022

Re: Mračnjaci

Colin_bgd
predatortz
Colin_bgd
Zašto?

Da li se iko ikad zapitao zbog čega?

Stig'o befel iz Beograda...


Ovo se ne odnosi na tebe, ali...

Koliko neko mora biti glup da poveruje u ovo?

Svi Srbi, po komandi, napuštaju stanove, kuće, ostavljaju poslove, izvlače decu iz škola, fakulteta - jer je to rekao neko iz Beograda?!

Izvini, ali ovo je mnooogo glupo!



Mislim ok, glup sam, nema problema, to jeste cinjenica. Ali to nema nikakve veze sa drugom cinjenicom da je rat osmisljen, organizovan i izveden iz centrale u Beogradu. Ti si isao Tuzlom bezbrizno u provod krajem osamdesetih, dok su tih istih dana malo bolje informisani, igrom slucaja beogradjani (u koje spadam i ja) jer se tamo sve to "kuvalo", znali da ce najverovatnije krvi biti do kolena, jer drugacije tadasnji "srpski" planovi nisu bas mogli da se ostvare...


Pa, znaš, mi glupi Tuzlaci smo još pre kraja osamdesetih znali da će zemlja da se raspada i da će rata da bude. O tome se počelo govorkati još kad je Ćopavi umro, a ja bio dete. I znalo se da će biti krvi do kolena, jer je u svakom ratu u Bosni bilo krvi do kolena.

Međutim, ovaj put, možda baš zahvaljujući tim zlikovcima iz Beograda, nisu tekliu potoci samo naše krvi, na šta su naši dragi susjedi uveliko bili navikli i veoma su je rado puštali.

Ne znam kako da ti kažem, ali nije nama trebao nikakav Beograd da nam objasni ko su nama neprijatelji u Bosni.
Znali smo mi to jako dobro i bez Beograda, i bez SANU, i bez Miloševića...

Znali smo to generacijama.
softelectronics_e softelectronics_e 08:55 06.04.2022

Re: Mračnjaci

Colin_bgd
predatortz
Colin_bgd
Zašto?

Da li se iko ikad zapitao zbog čega?

Stig'o befel iz Beograda...


Ovo se ne odnosi na tebe, ali...

Koliko neko mora biti glup da poveruje u ovo?

Svi Srbi, po komandi, napuštaju stanove, kuće, ostavljaju poslove, izvlače decu iz škola, fakulteta - jer je to rekao neko iz Beograda?!

Izvini, ali ovo je mnooogo glupo!



Mislim ok, glup sam, nema problema, to jeste cinjenica. Ali to nema nikakve veze sa drugom cinjenicom da je rat osmisljen, organizovan i izveden iz centrale u Beogradu. Ti si isao Tuzlom bezbrizno u provod krajem osamdesetih, dok su tih istih dana malo bolje informisani, igrom slucaja beogradjani (u koje spadam i ja) jer se tamo sve to "kuvalo", znali da ce najverovatnije krvi biti do kolena, jer drugacije tadasnji "srpski" planovi nisu bas mogli da se ostvare...

Eto vidiš kako pojma nemaš.
Rat je organizovan, usmeravan i vođen iz mnogo ozbiljnije firme nego iz centra krepale države.
Eee, da!

Pokušao sam da na blogu naslova '6. april' ostavim komentar pominjući žrtve zločinačkog švapskog bombardovanja na dati datum.
Ali je tamo pokvaren softver.
Verovatno što je pronašao ključne reči 'jebeš gronik'.
Colin_bgd Colin_bgd 08:56 06.04.2022

Re: Mračnjaci

predatortz
Colin_bgd
predatortz
Colin_bgd
Zašto?

Da li se iko ikad zapitao zbog čega?

Stig'o befel iz Beograda...


Ovo se ne odnosi na tebe, ali...

Koliko neko mora biti glup da poveruje u ovo?

Svi Srbi, po komandi, napuštaju stanove, kuće, ostavljaju poslove, izvlače decu iz škola, fakulteta - jer je to rekao neko iz Beograda?!

Izvini, ali ovo je mnooogo glupo!



Mislim ok, glup sam, nema problema, to jeste cinjenica. Ali to nema nikakve veze sa drugom cinjenicom da je rat osmisljen, organizovan i izveden iz centrale u Beogradu. Ti si isao Tuzlom bezbrizno u provod krajem osamdesetih, dok su tih istih dana malo bolje informisani, igrom slucaja beogradjani (u koje spadam i ja) jer se tamo sve to "kuvalo", znali da ce najverovatnije krvi biti do kolena, jer drugacije tadasnji "srpski" planovi nisu bas mogli da se ostvare...


Pa, znaš, mi glupi Tuzlaci smo još pre kraja osamdesetih znali da će zemlja da se raspada i da će rata da bude. O tome se počelo govorkati još kad je Ćopavi umro, a ja bio dete. I znalo se da će biti krvi do kolena, jer je u svakom ratu u Bosni bilo krvi do kolena.

Međutim, ovaj put, možda baš zahvaljujući tim zlikovcima iz Beograda, nisu tekliu potoci samo naše krvi, na šta su naši dragi susjedi uveliko bili navikli i veoma su je rado puštali.

Ne znam kako da ti kažem, ali nije nama trebao nikakav Beograd da nam objasni ko su nama neprijatelji u Bosni.
Znali smo mi to jako dobro i bez Beograda, i bez SANU, i bez Miloševića...

Znali smo to generacijama.

Niste vi tuzlaci, niti bilo ko drugi, glupi, samo niste imali dovoljno informacija, pa ste (kao i mnogi drugi) pogresno ekstrapolirali istoriju na buducnost, a ignorisali ono sto se u tadasnjoj sadasnjosti zaista i radilo...
maksa83 maksa83 09:10 06.04.2022

Re: Mračnjaci

Pokušao sam da na blogu naslova '6. april' ostavim komentar pominjući žrtve zločinačkog švapskog bombardovanja na dati datum.
Ali je tamo pokvaren softver.
Verovatno što je pronašao ključne reči 'jebeš gronik'.

Iz kog brauzera?
softelectronics_e softelectronics_e 09:15 06.04.2022

Re: Mračnjaci

maksa83
Pokušao sam da na blogu naslova '6. april' ostavim komentar pominjući žrtve zločinačkog švapskog bombardovanja na dati datum.
Ali je tamo pokvaren softver.
Verovatno što je pronašao ključne reči 'jebeš gronik'.

Iz kog brauzera?

Netskejp navigator.
vrabac_onaj vrabac_onaj 09:21 06.04.2022

Re: Mračnjaci

softelectronics_e

Netskejp navigator.


Znao sam. Koristi Lynx i neće ti se to dešavati.
maksa83 maksa83 09:24 06.04.2022

Re: Mračnjaci

Netskejp navigator.

Probaj redom Internet Exploer 4.0, pa ako neće 5.0, pa Edge, Operu pa Firefox. Chrome stvarno ne mogu da savetujem mirne savesti nikome ni u jednoj situaciji.
softelectronics_e softelectronics_e 09:34 06.04.2022

Re: Mračnjaci

maksa83
Netskejp navigator.

Probaj redom Internet Exploer 4.0, pa ako neće 5.0, pa Edge, Operu pa Firefox. Chrome stvarno ne mogu da savetujem mirne savesti nikome ni u jednoj situaciji.

Jok!

Seme je bačeno.
Mogu da čitam.
Tako da sam pročitao i objašnjenje.
Smešno.

softelectronics_e softelectronics_e 09:36 06.04.2022

Re: Mračnjaci

vrabac_onaj
softelectronics_e

Netskejp navigator.


Znao sam. Koristi Lynx i neće ti se to dešavati.

Ma.
Luk i voda.
Maksa mora da održava konjukturu.
Ne bi on, inače.
maksa83 maksa83 09:39 06.04.2022

Re: Mračnjaci

Seme je bačeno.
Mogu da čitam.
Tako da sam pročitao i objašnjenje.
Smešno.

Ma ne misllim da si ti budala (mada se iz nekog samo tebi znanog razloga hronično praviš, ne pokušavam da ulazim u motive). Reč je o low effort budalesanju koje će se brisati tamo. For science!

Ali možda vredi da pokušaš i sa drugim brauzerima, ko zna...
apacherosepeacock apacherosepeacock 09:46 06.04.2022

Re: Mračnjaci

Smešno.


Pa nije smesno kad odrastao covek koji je sprcao tolike godine u guzicu ne moze da shvati kad treba da povuce rucnu. (izvini Nebojsa, ovo je sve, ne nastavljam)
softelectronics_e softelectronics_e 09:50 06.04.2022

Re: Mračnjaci

maksa83
Seme je bačeno.
Mogu da čitam.
Tako da sam pročitao i objašnjenje.
Smešno.

Ma ne misllim da si ti budala (mada se iz nekog samo tebi znanog razloga hronično praviš, ne pokušavam da ulazim u motive). Reč je o low effort budalesanju koje će se brisati tamo. For science!

Ali možda vredi da pokušaš i sa drugim brauzerima, ko zna...

Misli šta god hoćeš.
To je tvoje pravo koje niko ne sme da ti oduzme.
Mada, kako vreme ide, osim što se intenzivno zabranjuje govorenje, vrlo bzo će doći na red i zabrana mišljenja.
Pa ja da kažem, gde mogu, šta mislim, a ti to ceni kako god hoćeš.
Jer i ja, valjda, imam prava da mislim.
Da je poprilično budalesanje dati naslov blogu '6. april' - a pisati o testenini.
Trudim se da budem blag u oceni.
Bez obzira što testeninu volim neumereno.
Eee, da, ali to nema (mnogo) veze sa tobom - gotovo je frapantno da niko nije oitvorio blog vezan za '6. april', datum formalnog početka jednog od naših najvećih stradanja.
Strašno!
softelectronics_e softelectronics_e 09:56 06.04.2022

Re: Mračnjaci

apacherosepeacock
Smešno.


Pa nije smesno kad odrastao covek koji je sprcao tolike godine u guzicu ne moze da shvati kad treba da povuce rucnu. (izvini Nebojasa, ovo je sve, ne neastavljam)

Ali!
Zašto, uopšte, povlačiti ručnu?!
Čemu!
Uvek me je čudila ta lakoća zabrane - odobravanja drugima da kažu nešto.
Naravno, niko ne može da te (ili bilo koga drugoga) spreči da o tome (rečenome) kažeš šta god hoćeš.
Ali ta lakoća, ta spremnost da se drugi spreči da kaže šta ima, kolika god to bila glupst, to mi je, pa, kako da ti kažem - smešno.
No, nismo isti.
Ja smatram da je sprečavanje drugoga da govori odraz totalitarnih i kukavičkih karaktera.
milisav68 milisav68 10:02 06.04.2022

Re: Mračnjaci

predatortz
Colin_bgd
Zašto?

Da li se iko ikad zapitao zbog čega?

Stig'o befel iz Beograda...


Ovo se ne odnosi na tebe, ali...

Koliko neko mora biti glup da poveruje u ovo?

Svi Srbi, po komandi, napuštaju stanove, kuće, ostavljaju poslove, izvlače decu iz škola, fakulteta - jer je to rekao neko iz Beograda?!

Izvini, ali ovo je mnooogo glupo!

Ma Mance je zajebant, ne obraćaj pažnju.

maksa83 maksa83 10:02 06.04.2022

Re: Mračnjaci

Eee, da, ali to nema (mnogo) veze sa tobom - gotovo je frapantno da niko nije oitvorio blog vezan za '6. april', datum formalnog početka jednog od naših najvećih stradanja.

Šta misliš, koliko je takvih blogova bilo u prošlosti?

Inače vreme je da otkačimo taj što bi agresor rekao miskonsepšn da je 6. april bio početak rata.

Nije, rat je počeo dan ranije u sipovskom kanalu, izdajom gradonačelnika i napadom nemačkih komandosa na jedinicu Kraljeve vojske (prethodno uspavanu, pa pobijenu) koja je bila zadužena za zaprečenje kanala što bi Nemcima odseklo put nafte iz Ploštija a što im je bilo neophodno za evrospke ratne napore. To što taj gradonačelnik bio Rus kome je ovde ukazano gostoprimstvo kada je pobegao od boljševika i poverenje da dogura do te funkcije je sporedno.
maksa83 maksa83 10:05 06.04.2022

Re: Mračnjaci

Ja smatram da je sprečavanje drugoga da govori odraz totalitarnih i kukavičkih karaktera.

Evo ja ću sa radošću poneti taj teret, ako ti poneseš teret da je trošenje tuđeg vremena i zapišavanje tuđih konverzacija bezobrazluk i elementarno nevaspitanje, takoreći sociopatsko ponašanje. Mislim da je to fer ponuda.
milisav68 milisav68 10:30 06.04.2022

Re: Mračnjaci

maksa83

Nije, rat je počeo dan ranije u sipovskom kanalu, izdajom gradonačelnika i napadom nemačkih komandosa na jedinicu Kraljeve vojske

Eto još jedan dokaz da su komunisti lagali.
maksa83 maksa83 10:41 06.04.2022

Re: Mračnjaci

Eto još jedan dokaz da su komunisti lagali.

... a Rusi nas sjebali! Ali baš ono - Rus - Rus, ne Sovjet (koji nije Rus).

(Ilija Garašanin koluta očima u grobu)

Inače razmišljao sam (ne puno doduše) o tome zašto je taj momenat zatomljen u istoriografiji. Ja sam imao neko polukilavo objašnjenje samom sebi koje sam i zaboravio...
milisav68 milisav68 11:22 06.04.2022

Re: Mračnjaci

maksa83

... a Rusi nas sjebali! Ali baš ono - Rus - Rus, ne Sovjet (koji nije Rus).

(Ilija Garašanin koluta očima u grobu)

Inače razmišljao sam (ne puno doduše) o tome zašto je taj momenat zatomljen u istoriografiji. Ja sam imao neko polukilavo objašnjenje samom sebi koje sam i zaboravio...

A i Rusi su ljudi, a ljudi su kvarljiva roba.

Ne verujem da postoji neki poseban razlog za prećutkivanje, pre je zbog toga što je bombardovanje Beograda bilo prilično vidljivije.U principu, najviše se gurala revolucija i partija, pa nije bilo mesta za takve događaje.Slično je bilo i sa eksplozijim magacina u Smederevu.
softelectronics_e softelectronics_e 11:28 06.04.2022

Re: Mračnjaci

maksa83
Ja smatram da je sprečavanje drugoga da govori odraz totalitarnih i kukavičkih karaktera.

Evo ja ću sa radošću poneti taj teret, ako ti poneseš teret da je trošenje tuđeg vremena i zapišavanje tuđih konverzacija bezobrazluk i elementarno nevaspitanje, takoreći sociopatsko ponašanje. Mislim da je to fer ponuda.

Koliko god se ti trudio, teško da si kvalifikovan da izričeš takve sudove.
To što se tebi nešto ne dopada, nije dovoljno
No, ti temperamentan, brz, stalo ti je da kažeš nešto na brzinu, po mogućnosti da to bude 'patos', ali, to baš i ne ide tako.
Istina, kada uvidiš da si pogrešio, spreman si da se koriguješ i ispolivaš.
No, šta da ti radim, važno je samo da me ne vređaš.
I ne samo mene.
maksa83 maksa83 12:24 06.04.2022

Re: Mračnjaci

A i Rusi su ljudi, a ljudi su kvarljiva roba.

Koliko sam shvatio neka nemala količina tih Belogardejaca koji su se razasuli po Evropi posle su bili nemački špijuni, nama je zapao taj Leonid.
shmoo shmoo 15:24 06.04.2022

Re: Mračnjaci

predatortz

Pa, znaš, mi glupi Tuzlaci smo još pre kraja osamdesetih znali da će zemlja da se raspada i da će rata da bude.



Ми Београђани смо још глупљи од вас Тузлака.

Ми смо то исто знали још половином осамдесетих.

shmoo shmoo 15:32 06.04.2022

Re: Mračnjaci

Colin_bgd

Ali to nema nikakve veze sa drugom cinjenicom da je rat osmisljen, organizovan i izveden iz centrale u Beogradu.



Е па ово једноставно није тачно.

Осмишљаван је рат и изведен и у Загребу и у Сарајеву и у свим осталим центрима, главним градовима СФРЈ република.

Никада нећу заборавити да су сви политичари из Социјалистичке Републике Хрватске и Социјалистичке Републике Босне и Херцеговине и сви политичари из Социјалистичке Републике Словеније и свих осталих социјалистичких република те СФРЈ здушно подржали извођење тенкова на улице Београда 9. марта 1991.

Сви су они тада подржали очување тог система који нас је водио право у грађански рат.

То се не заборавља.

Осим уколико не желиш да спинујеш мало историју за неке данашње дневнополитичке потребе и интересе.





Colin_bgd Colin_bgd 16:08 06.04.2022

Re: Mračnjaci

Е па ово једноставно није тачно.

Tacno je, vise nego tacno... Samo ti ocigledno nemas relevantne informacije... Ili ih, svesno ili nesvesno, potiskujes i ignorises...
shmoo shmoo 16:19 06.04.2022

Re: Mračnjaci

Colin_bgd
Е па ово једноставно није тачно.

Tacno je, vise nego tacno... Samo ti ocigledno nemas relevantne informacije... Ili ih, svesno ili nesvesno, potiskujes i ignorises...



Можда ти немаш релевантне информације или их свесно потискујеш или занемарујеш?

Зашто су сва политичка руководства свих република тада још увек постојеће СФРЈ једногласно и здушно подржале извођење тенкова на улице Београда 9. марта 1991. (на захтев Србије, то јест Милошевића и Јовића) ако се знало да би тим променама у Београду могла да се изазове ланчана реакција и у свим осталим центрима република чиме би био избегнут грађански рат?

Имаш ли одговор на то питање?

Или ћеш и даље да тврдиш да је само Београд организовао и спровео грађански рат у СФРЈ који је довео до распада земље?

Мени та чињеница само говори да се тај несретни грађански рат у бившој СФРЈ који и довео до распада земље организовао и у Загребу и у Љубљани и у Сарајеву и у Скопљу и у Подгорици исто онолико колико се организовао у Београду.

Ништа мање.

Colin_bgd Colin_bgd 16:29 06.04.2022

Re: Mračnjaci

Можда ти немаш релевантне информације или их свесно потискујеш или занемарујеш?

Nista ne zanemarujem, znam o cemu pricam... To sto "masa" ljudi ne zna o njima (relevantnim informacijama) bukvalno nista, nije moj problem zaista, ali jeste problem generalno...
softelectronics_e softelectronics_e 16:31 06.04.2022

Re: Mračnjaci

Colin_bgd
Можда ти немаш релевантне информације или их свесно потискујеш или занемарујеш?

Nista ne zanemarujem, znam o cemu pricam... To sto "masa" ljudi ne zna o njima (relevantnim informacijama) bukvalno nista, nije moj problem zaista, ali jeste problem generalno...

Ma!
Nemaš ti pojma!
gvozden1 gvozden1 18:59 06.04.2022

Re: Mračnjaci

znam o cemu pricam

Teško.

Verovatno imaš neku konstrukciju na osnovu neke nebitne informacije koju ne zna veliki broj ljudi, pa si umislio da stvarno znaš nešto važno, i da si među izuzetnim kojima je jasno.

Grešiš svakako, ali to da prihvatiš nećeš jer se tako osećaš izabranim.

Tako nastupaju ljudi zatvorenog uma, i zato nikad ništa ne nauče.

Njihov problem, u svakom slučaju.
shmoo shmoo 19:36 06.04.2022

Re: Mračnjaci

Colin_bgd
Можда ти немаш релевантне информације или их свесно потискујеш или занемарујеш?

Nista ne zanemarujem, znam o cemu pricam... To sto "masa" ljudi ne zna o njima (relevantnim informacijama) bukvalno nista, nije moj problem zaista, ali jeste problem generalno...



Па ако је генерални проблем, што не припомогнеш мало тој маси људи и расветлиш нама нишчима духом о чему се ради саопштавајући нам те "релевантне информације"?

Видим да су твоји аргументи да ме разуверуиш у ово што ја тврдим толико јаки да је најбоље да ову расправу одмах прекинемо јер се на овај начин са тобом не исплати расправљати пошто не умеш да ми одговориш на најједноставније питање које сам ти поставио (зашто је цела СФРЈ екипа, сви чланови Сасвеза комуниста Југославије, подржала извођење тенкова на улице Београда 9. марета 1991. године и тиме допринела очувању тог тада постојећег система који нас је одвео директно у грађански рат и распад Југославије?) него обилазиш око тог питања к'о киша око Крагујевца вадећи просеравањем да није твој проблем што ја (и маса људи, јбт!) не знам те твоје "релевантне информације".

А то само значи да ти у ствари немаш појма о чему причаш али волиш да просипаш булшит о томе.






gvozden1 gvozden1 20:06 06.04.2022

Re: Mračnjaci


(Ilija Garašanin koluta očima u grobu)

A što si ti, Makso, uveren da je Garašanin bio antirus?
Nije, čak naprotiv.

Načertanije jeste napisao na inicijativu Poljaka Čartorijskog koji je od ruskog ministra postao zakleti antirus, i Jugoslaviju je video kao branu ruskom uticaju.
Ali Garašanin je to menjao, pisao je o Srbiji, brisao jugoslovenstvo, to jedno, drugo, Načertanije je periferna stvar u političkom delu Ilije Garašanina.
Ni kad je pisano nije imalo nikakav uticaj, niko ga nije usvajao, niko objavljivao, stajalo u fioci.

Ustavobraniteljstvo je, ako nešto mora da bude, pre pečat Garašaninove politike nego Načertanije.
maksa83 maksa83 20:32 06.04.2022

Re: Mračnjaci

Ustavobraniteljstvo je, ako nešto mora da bude, pre pečat Garašaninove politike nego Načertanije.

Slažem se, ali Načertanije isto tako predstavlja duh jednog vremena i jedno viđenje koje se eto ponavlja i ponavlja i ponavlja. U najmanju ruku pravi pukotine u celom mitu o bratskoj Rusiji. I Miloš je uveo protokol da ne bi ruski Konzul mogao da mu upada kad mu dune i lupa šakom po astalu i hoće ovo i ono.
shmoo shmoo 21:52 06.04.2022

Re: Mračnjaci

gvozden1

(Ilija Garašanin koluta očima u grobu)

A što si ti, Makso, uveren da je Garašanin bio antirus?
Nije, čak naprotiv.




"Да се позове Кум Гарашанин и да се циркус полицајно испујда из Србије!"




Читај ово, Хучи. Макса је у праву.



После смрти Аврама Петронијевића, Гарашанин је 1852. године дошао на његову позицију, истовремено је постао председник владе и министар иностраних дела. Већ наредне 1853. године сменио га је кнезАлександар, а под притиском Русије. Спремајући се да отворе Источно питање, а знајући да је Гарашанин судбину Србије везао пре свих за Француску, Руси су одлучили да га потисну. Да је Гарашанин био у праву показало је време. У Кримском рату, вођеном од 1853. до 1856. године, Русија је претрпела пораз од коалиције западних држава и Османлија, што је значајно смањило њен утицај на Балкану. Покровитељство Русије над хришћанима у Османлијској империји тада је замењено „европским протекторатом“. У том рату Србија се држала по страни, за шта се залагао и Гарашанин, тако да није претрпела никакве губитке. Након те велике спољнополитичке промене, кнез Александар је своју судбину везао за Аустријско царство.



ЛИНК



П.С. - Одличан је овај центар. (ЛИНК)


И Јутјуб канал Културног центра Нови Сад (ЛИНК)

gvozden1 gvozden1 22:44 06.04.2022

Re: Mračnjaci


ЛИНК

Pogledao.

Znam za njih, korektno, mada znaju da maše i faktografski, naletim nekad na njihove Jutjub klipove

Jedan od njih je u vrhu vojvođanskog SNSa, skoro ga videh na nekoj tv :)

Ali ne valja na osnovu jedne sekvence ceniti nečije opredeljenje.
Evo primera sa tvog linka, piše ovo što si citirao
Већ наредне 1853. године сменио га је кнезАлександар, а под притиском Русије.

A onda

Уз руску подршку Гарашанин се 1858. године вратио на место министра унутрашњих дела,одакле је подривао владавину кнеза Александра.


I sad, da li je on bio rusofil ili rusofob?

Drugo, kontra proruskoj politici u Srbiji je tad bila proaustrijska, amnogo manje profrancuska politika, a Garašanin sigurno nije bio germanofil.

Blizak Mihailov saradnik, na dan ubistva ga knez zvao da zajedno idu u šetnju, on odgovorio da neće, jer "u šumi ima zverova"!
Da li je znao za atentat?

A onda, kad je knez ubijen, baš on odgalopirao u skupštinu da spreči da zaverenici uzmu vlast, iako je znao da mu je sin sa knezom u šetnji.

Hoću reći, previše značajna i kompleksna ličnost da bi se tek tako svrstala u antiruse.

To svakako nije bio, Načertanije, tj država koja treba da se suprotstavi Rusiji, je najjači "dokaz" tome, ali ono je zaista sporedna stvar.
gvozden1 gvozden1 23:06 06.04.2022

Re: Mračnjaci


Slažem se, ali Načertanije isto tako predstavlja duh jednog vremena i jedno viđenje koje se eto ponavlja i ponavlja i ponavlja. U najmanju ruku pravi pukotine u celom mitu o bratskoj Rusiji. I Miloš je uveo protokol da ne bi ruski Konzul mogao da mu upada kad mu dune i lupa šakom po astalu i hoće ovo i ono

Ovo mi promaklo!?

Nije rusofilska politika u Srbiji nikad bila monolitna, tih pukotina je kolko hoćeš.
I kod samog Karađorđa ima odstupanja od te politike, i kod svih, baš svih, ostalih.
I Milanu sa i ne pričamo.

Ali ako nekako moramo da izmeri o da li je Srbija više bila, ili i sad, okrenuta Rusiji ili zapadu, tačno je, više Rusiji.

I to je normalno imajući u vidu ko smo, gde smo, šta smo.

Više, ali ne isključivo, nikako ne isključivo.
shmoo shmoo 23:11 06.04.2022

И русофил и русофоб - опрез није на одмет

gvozden1

I sad, da li je on bio rusofil ili rusofob?



И једно и друго.

Мислим да је у Србији у последњих 200 година најбоље заузети такву позицију.


Hoću reći, previše značajna i kompleksna ličnost da bi se tek tako svrstala u antiruse.



Комплексна.

Не антирус, не треба то тако црно-бело. Слажем се.

Мора се бити паметан кучак да би се овде опстало са овим што имамо, зар не?

Човек је био државник. А таквих нема пуно ни у једном времену. Поготово не у Србији у последњих 200 година, оно што називамо модерна Србија.

loader loader 13:49 07.04.2022

Re: Mračnjaci

maksa83

Koliko sam shvatio neka nemala količina tih Belogardejaca koji su se razasuli po Evropi posle su bili nemački špijuni, nama je zapao taj Leonid.


Belogardejci su u periodu između dva rata mnogo toga uradili na razvoju Srbije, a posredno i druge bratije, u kulturološkom smislu. Zaista im treba biti zahvalan. To su dobra braća, jer mirnodopski uslovi pre svega "izvlače" one bolje na površinu. Sa druge strane, ratna atmosfera "izvlači" u prvi plan one loše pojedince iz istog tog plemena. Rat uvek poizvlači sve ekstremno, u principu zlo. (Izvlači i mnoge druge, ali oni učestvuju ne po svojoj volji, nego zbog nužde i stihije.)

Zavisno od konteksta priče i ličnih razgovaračkih potreba, neki diskutanti se pozovu na ove zle, a neki na one dobre.

Kako god, tu su postojali i zli i dobri.

Generalno, bolje se pozivati na ovaj mirnodopski proces, gde se iskazuju dobronamerni i kreativni. Njima je uvek teže i delikatniji su im "zadaci". Njih treba gajiti. A za ove druge ne treba brinuti. Oni se gaje sami. U ratu se najbolje iskažu, istutnje lične frustracije, naopakost... Budale su jeftine i uvek ih ima kao pleve (globalno).
predatortz predatortz 22:02 05.04.2022

Jbte

Jbte, sisa već brisala!

Ajde, banuj majstore!

To je snajper koji je tebi na raspolaganju.
Ubij suprotno mišljenje, ubij tuđe iskustvo, tuđe viđenje, mnogo merodavnije od tvog, jer je bazirano na ličnim iskustvima.
Nebojša Milenković Nebojša Milenković 22:11 05.04.2022

Re: Jbte

Uzdržite se od toga da ponovo pucate na Grad - drugim sredstvima - i svakako neću brisati
predatortz predatortz 22:22 05.04.2022

Re: Jbte

Nebojša Milenković
Uzdržite se od toga da ponovo pucate na Grad - drugim sredstvima - i svakako neću brisati


Pa, brisao si. Obrisan je moj i još neki komentari.

Što se pucanja tiče, prevalio sam 50 preko leđa, nisam baš neki štih za takve rabote.

Potom, niko ne mrzi rat kao što ga mrze oni koji su ga upoznali u svim njegovim pojavnostima.
Ja sam imao tu nesreću da ga, od moje 22. do 26. godine života, jako dobro upoznam.
Niti ga želim sebi, niti svojim sinovima, miti bilo kome. Po tom pitanju sam kao misica.

Što ne znači da ću ostati hladan i prećutati satanizaciju hiljada mojih saboraca koje si nazvao neljudima.

Nebojša Milenković Nebojša Milenković 22:27 05.04.2022

Re: Jbte

Neljudi nisu saborci - obični ljudi, vojnici, mobilisani često protiv svoje volje - ali snajperisti, recimo, koji kao u video-igrici pucaju na goloruke, tj.nenaoružane civile drugačije ne mogu da se nazovu.

Što se brisanja tiče - brisanjem inicijalnog komentara (koji sadrži govor mržnje) kao kolaterala stradaju i direktni odgovori.
predatortz predatortz 22:33 05.04.2022

Re: Jbte

ali snajperisti, recimo, koji kao u video-igrici pucaju na goloruke, tj.nenaoružane civile drugačije ne mogu da se nazovu.


Svako ko je cev svog oružja, bio to snajper ili ne, svesno okrenuo u dete, ženu, starca - izgubio je pravo da se zove čovekom.

Samo, toga je bilo i biće u svakom ratu i sa svake strane fronta.

Ne vidim zbog čega bi se Srbi posebno prozivali za to.

Da bilo ih je, da suđeno im je. Ovim drugim nije.
Nebojša Milenković Nebojša Milenković 22:49 05.04.2022

Re: Jbte

Svako ko je cev svog oružja, bio to snajper ili ne, svesno okrenuo u dete, ženu, starca - izgubio je pravo da se zove čovekom.


Bar oko nečega, evo, da se saglasimo.

Inače - možda izlazi iz teme a možda i ne - najveći kompliment mojoj knjizi dali su nacional-šovinisti sa obe strane (i bošnjačke i srpske) i mogu da kažem da mi je mnoogo drago da se ni jednima ni drugima knjiga ne dopada
solo solo 22:40 05.04.2022

?


Kako bi trebao da izgleda zaključak ovog bloga da Milenković i Predatortz nađu kompromisni odgovor i odu zadovoljni u miru.

Mora da postoji.
maliperica maliperica 22:43 05.04.2022

Re: ?

solo

Kako bi trebao da izgleda zaključak ovog bloga da Milenković i Predatortz nađu kompromisni odgovor i odu zadovoljni u miru.

Mora da postoji.


Možda da pomognem.
Ulazak u NATO .
solo solo 22:43 05.04.2022

Re: ?

Možda da pomognem.
Ulazak u NATO .


Eto.

Novo sranje u najavi.
predatortz predatortz 22:48 05.04.2022

Re: ?

solo

Kako bi trebao da izgleda zaključak ovog bloga da Milenković i Predatortz nađu kompromisni odgovor i odu zadovoljni u miru.

Mora da postoji.


Postoji. Zove se istina.
Sudbine ljudi u ratu su tužne i tragične, nevezano za stranu na kojoj su se zadesili.

Tu smo, nadam se, svi saglasni.

Samo, svakom ratu prethode neke i nečije odluke.
O ovom, o kom govorimo, prethodila je odluka Alije Izetbegovića, koji je na nagovor američkog ambasadora povukao potpis sa korektnog sporazuma, uveo državu u rat i na kraju dobio manje nego što je imao pre te odluke.
Sarajevo, i sve što se četiri godine u Bosni događalo, ide na njegovu dušu.
solo solo 23:13 05.04.2022

Re: ?

Postoji. Zove se istina.
Sudbine ljudi u ratu su tužne i tragične, nevezano za stranu na kojoj su se zadesili.

Tu smo, nadam se, svi saglasni.

Samo, svakom ratu prethode neke i nečije odluke.
O ovom, o kom govorimo, prethodila je odluka Alije Izetbegovića, koji je na nagovor američkog ambasadora povukao potpis sa korektnog sporazuma, uveo državu u rat i na kraju dobio manje nego što je imao pre te odluke.
Sarajevo, i sve što se četiri godine u Bosni događalo, ide na njegovu dušu.


Zašto ti Milenković ne veruje?

Ima li neka druga saznanja?

Šta je prava istina?

Priznajem ja nemam pojma.Prosto nisam bio u poziciji da imam ta saznanja do kraja.

Ti govoriš o suštini i razlogu sukoba a on o posledičnim detaljima.

Vas dvojica pričate o različitim stvarima zapravo.
Neues aus der Nachbarschaft Neues aus der Nachbarschaft 08:01 06.04.2022

Re: ?

predatortz
solo

Kako bi trebao da izgleda zaključak ovog bloga da Milenković i Predatortz nađu kompromisni odgovor i odu zadovoljni u miru.

Mora da postoji.


Postoji. Zove se istina.
Sudbine ljudi u ratu su tužne i tragične, nevezano za stranu na kojoj su se zadesili.

Tu smo, nadam se, svi saglasni.

Samo, svakom ratu prethode neke i nečije odluke.
O ovom, o kom govorimo, prethodila je odluka Alije Izetbegovića, koji je na nagovor američkog ambasadora povukao potpis sa korektnog sporazuma, uveo državu u rat i na kraju dobio manje nego što je imao pre te odluke.
Sarajevo, i sve što se četiri godine u Bosni događalo, ide na njegovu dušu.


Mesas politicku i vojnu odgovornost. Da zanemarimo na momenat ostale (koji nisu nevini), Izetbegovic moze da snosi politicku odgovornost za donetu odluku ali ne krivicnu odgovornost za opsadu i granatiranje.

Po tvom rezonu Zelenski je odgovoran za sve sto Putinova vojska radi, Srbija je odgovorna za stradanja u I sv. ratu posto nije pristala na ultimatum Austrougarske, Jugoslavija je odgovorna za nacisticka/ustaska/cetnicka/partizanska zverstva posto je izdala dogovor sa Hitlerom, Sadam je kriv zbog americke invazije, Kucan je kriv za sve ubijene u ratu sa JNA... Uvek je bilo tu neke pruzene ruke - takve naravno kakva je u tom momentu odgovarala pruzitelju.

Jok, uvek su u takvim slucajevima krivi oni koji su osmislili te agresorske vojne akcije i od njih nisu odustajali iako su znali kakve posledice proizvode. Oni vole da se kriju iza nacije koju su satro branili ali tu je onda drustvo samo krivo ako prihvati tu maloumnu igru.
apacherosepeacock apacherosepeacock 09:50 06.04.2022

Re: ?

Neues aus der Nachbarschaft
predatortz
solo

Kako bi trebao da izgleda zaključak ovog bloga da Milenković i Predatortz nađu kompromisni odgovor i odu zadovoljni u miru.

Mora da postoji.


Postoji. Zove se istina.
Sudbine ljudi u ratu su tužne i tragične, nevezano za stranu na kojoj su se zadesili.

Tu smo, nadam se, svi saglasni.

Samo, svakom ratu prethode neke i nečije odluke.
O ovom, o kom govorimo, prethodila je odluka Alije Izetbegovića, koji je na nagovor američkog ambasadora povukao potpis sa korektnog sporazuma, uveo državu u rat i na kraju dobio manje nego što je imao pre te odluke.
Sarajevo, i sve što se četiri godine u Bosni događalo, ide na njegovu dušu.


Mesas politicku i vojnu odgovornost. Da zanemarimo na momenat ostale (koji nisu nevini), Izetbegovic moze da snosi politicku odgovornost za donetu odluku ali ne krivicnu odgovornost za opsadu i granatiranje.

Po tvom rezonu Zelenski je odgovoran za sve sto Putinova vojska radi, Srbija je odgovorna za stradanja u I sv. ratu posto nije pristala na ultimatum Austrougarske, Jugoslavija je odgovorna za nacisticka/ustaska/cetnicka/partizanska zverstva posto je izdala dogovor sa Hitlerom, Sadam je kriv zbog americke invazije, Kucan je kriv za sve ubijene u ratu sa JNA... Uvek je bilo tu neke pruzene ruke - takve naravno kakva je u tom momentu odgovarala pruzitelju.

Jok, uvek su u takvim slucajevima krivi oni koji su osmislili te agresorske vojne akcije i od njih nisu odustajali iako su znali kakve posledice proizvode. Oni vole da se kriju iza nacije koju su satro branili ali tu je onda drustvo samo krivo ako prihvati tu maloumnu igru.




Uz rizik da me se optuzi za dihanje za ovratnik blogokoleZi NadN, retko dobri i artikulisani komentari, jedan za drugim s njegove strane. Postovanje.
Neues aus der Nachbarschaft Neues aus der Nachbarschaft 11:24 06.04.2022

Re: ?

apacherosepeacock
Neues aus der Nachbarschaft
predatortz
solo

Kako bi trebao da izgleda zaključak ovog bloga da Milenković i Predatortz nađu kompromisni odgovor i odu zadovoljni u miru.

Mora da postoji.


Postoji. Zove se istina.
Sudbine ljudi u ratu su tužne i tragične, nevezano za stranu na kojoj su se zadesili.

Tu smo, nadam se, svi saglasni.

Samo, svakom ratu prethode neke i nečije odluke.
O ovom, o kom govorimo, prethodila je odluka Alije Izetbegovića, koji je na nagovor američkog ambasadora povukao potpis sa korektnog sporazuma, uveo državu u rat i na kraju dobio manje nego što je imao pre te odluke.
Sarajevo, i sve što se četiri godine u Bosni događalo, ide na njegovu dušu.


Mesas politicku i vojnu odgovornost. Da zanemarimo na momenat ostale (koji nisu nevini), Izetbegovic moze da snosi politicku odgovornost za donetu odluku ali ne krivicnu odgovornost za opsadu i granatiranje.

Po tvom rezonu Zelenski je odgovoran za sve sto Putinova vojska radi, Srbija je odgovorna za stradanja u I sv. ratu posto nije pristala na ultimatum Austrougarske, Jugoslavija je odgovorna za nacisticka/ustaska/cetnicka/partizanska zverstva posto je izdala dogovor sa Hitlerom, Sadam je kriv zbog americke invazije, Kucan je kriv za sve ubijene u ratu sa JNA... Uvek je bilo tu neke pruzene ruke - takve naravno kakva je u tom momentu odgovarala pruzitelju.

Jok, uvek su u takvim slucajevima krivi oni koji su osmislili te agresorske vojne akcije i od njih nisu odustajali iako su znali kakve posledice proizvode. Oni vole da se kriju iza nacije koju su satro branili ali tu je onda drustvo samo krivo ako prihvati tu maloumnu igru.




Uz rizik da me se optuzi za dihanje za ovratnik blogokoleZi NadN, retko dobri i artikulisani komentari, jedan za drugim s njegove strane. Postovanje.


Priznaj da je to zato sto sam jedini koji uz tebe jos istrajava i ustrajava u pisanju starog srpskog pisma zvanog osisana latinica.

Sad bez sale: Hvala lepo! I postovanje za tebe.
angie01 angie01 11:59 06.04.2022

Re: ?

Jok, uvek su u takvim slucajevima krivi oni koji su osmislili te agresorske vojne akcije i od njih nisu odustajali iako su znali kakve posledice proizvode. Oni vole da se kriju iza nacije koju su satro branili ali tu je onda drustvo samo krivo ako prihvati tu maloumnu igru.


evo,ja ne znam, otkud prostor za dalje gurkanje oko teme opsade Sarajeva- kada je sve dokazano, presudjeno, ucesnici sa svih strana-citaj mahom nevini civili-pricaju istu pricu, i dostupni su dokumentarni snimci, koje ne zelim da ovde kacim, na kojim se vidi sta se desavalo, postoje snimci sa dokumentarnim materijalom hronologije desavanja,...pa snimak iz njihove skupstine pre rata, gde karadzic preti izetbegovicu da ce ocistiti grad , BiH od Muslimana,...isto ne kapiram-ko su tacno neprijatelji, ravnopravni stanovnici grada,...koji su jos na referendumu sa nekih 63% izglasali volju gradjana, koja navodno nije odgovarala jednoj strani, pa je pucala na demonstrante,...i jos se pravimo da ne znamo sta je bio cilj,... hebote 4 godine granatiras i snajperises civile, gradjane grada-koji su ujedno i one pobrojane zrtve, a pricas o ratu sa neprijateljem... ovde fali Krakar samo tako.
milisav68 milisav68 12:12 06.04.2022

Re: ?

angie01

evo,ja ne znam, otkud prostor za dalje gurkanje oko teme opsade Sarajeva- kada je sve dokazano, presudjeno, ucesnici sa svih strana

Otud što se nije svima sudilo, i što se izvesni Ramiz Delalič Ćelo slobodno šetkao po Sarajavu iako je priznao da je ubio srpskog svata, što je bio povod za povećanje tenzijai i uvod u rat, jer je lov na Srbe zvanično otvoren.

angie01 angie01 12:37 06.04.2022

Re: ?

Otud što se


mora da se salis.
predatortz predatortz 12:40 06.04.2022

Re: ?

Mesas politicku i vojnu odgovornost


Sve bi to bilo tačno, da su rat u BiH započeli Srbi.

Ali, nisu!

Rat je počeo napadom hrvatske vojske i lokalnih hrvatskih i muslimanskih snaga na srpsko selo Sijekovac (većinski srpsko, bilo je i drugih), 26. marta 1992.




Oni vole da se kriju iza nacije koju su satro branili ali tu je onda drustvo samo krivo ako prihvati tu maloumnu igru.


Uz dužno poštovanje, malouman je svako ko, znajući za vekovne konflikte tri naroda u Bosni, taj rat ne smatra sukobom naroda i njihovih interesa.


predatortz predatortz 12:46 06.04.2022

Re: ?

angie01
Otud što se


mora da se salis.


Evo, ja sam linkovao da su u Pofalićima, maja 1992. muslimani spoaljivali žive Srbe u njihovim kućama. Predmet stoji 20 godina "otvoren" pred Sudom BiH, čeka se da umru svedoci.
Ročišta se ne zakazuju po godinu i više, a kada se zakažu traži se neki razlog da se odlože.

Sad ti meni objasni, u čemu je razlika između zločina nad srpskim i muslimanskim civilima?

I zašto se ne sudi svim zločincima, za sve zločine?


angie01 angie01 12:52 06.04.2022

Re: ?

https://www.bbc.com/serbian/lat/balkan-47823386

Opsada je počela zauzimanjem međunarodnog aerodroma u naselju Ilidža od de facto srpske Jugoslavenske narodne armije u noći sa 4. na 5. april 1992. godine, a završila 29. februara 1996. godine. Sarajevska je opsada sa 1.425 dana jedna od najdužih u historiji modernog ratovanja. Također, zračni most za podršku stotini hiljada opkoljenih ljudi u Sarajevu trajao je duže od Berlinskog zračnog mosta.

Za vrijeme opsade prosječno je padalo 329 granata dnevno na Sarajevo. Rekord od 3.777 ispaljenih granata zabilježen je 22. jula 1993. godine. Granate su napravile ogromnu štetu, a najveću štetu su pretrpjeli civilni, kulturni i vjerski objekti.
......................
Već tokom zime 1991/92. godine, Jugoslavenska narodna armija je rasporedila artiljeriju i drugo oružje na brdima oko Sarajeva. Oko 120 minobacača i 250 tenkova je bilo stacionirano na tim brdima. U martu 1992. godine u Sarajevu je došlo do sukoba između pripadnika Srpske Demokratske Stranke (SDS) Radovana Karadžića i policajaca pod kontrolom vlade Bosne i Hercegovine kad su srpske snage na Grbavici i Vracama postavili barikade. Dana 5. aprila 1992. godine održale su se demonstracije za mir. Pripadnici SDS-a su pucali sa krova hotela Holliday Inn na demonstrante. Nakon demonstracija održanih na Marijin Dvoru, okupljeni demonstranti su se uputili ka tadašnjem mostu Vrbanja. Snajperisti koji su bili pozicionirani u objektu naspram benzinske pumpe su otvorili vatru demonstrante i tu, na mostu su ubili Suadu Dilberović i Olgu Sučić. Suada Dilberović i Olga Sučić su prve žrtve opsade Sarajeva, a most na kojem su ubijene danas nosi njihova imena.

milisav68 milisav68 12:57 06.04.2022

Re: ?

angie01
Otud što se


mora da se salis.

Pa ti si prva počela.
predatortz predatortz 13:05 06.04.2022

Re: ?

. Pripadnici SDS-a su pucali sa krova hotela Holliday Inn na demonstrante.


Koji?
Imena?
I, kako ti misliš da neko, recimo iz hotela Slavija, puca na ljude, izađe i ode kući?

Na te ljude su pucali upravo pripadnici SDA, koristeći se činjenicom da je u hotelu bilo sedište SDS. Mup im je omogućio miran izlazak iz hotela, uhapšeni su neki članovi obezbeđenja SDS i pušteni jer nije bilo ikakvih dokaza da se zadrže.



angie01 angie01 13:06 06.04.2022

Re: ?

Evo, ja sam


moja ironija se odnosila na ubistvo na svadbi,...

a za ostalo-ja licno apsolutno smatram da SVI zlocinci MORAJU da budu kaznjeni,.. s tim, sto ja nemam stav nasi, njihovi- nego najbukvalinije- SVI.

zasto neki nisu procesuirani- nemam pojma i slazem se da to ostaje da tinja i da zato i treba da bude reseno.

probala sam da najdem, ali nema, ili ja pogresno trazim, al je jednom, prilikom nekog citanja presude, neki advokat odgovorio na pitanje, zasto je doslo do propusta oko nekih optuznica, a on je odgovorio, da se u ovakvim situacijama procenjuje koliko je koja strana kriva i ta procena je bila 70% mi, 20% Hrvati i 10 posto Muslimani i da se onda presudama balansira oko toga, da je to uvek tako,

da ponovim-ja licno se sa time ne slazem, jer prvo- mora da postoji kazna za zlocin, a drugo, odrzava se nezadovoljstvo i lose osecanje kod strane koja nije dobila satisfakciju na sudu....
angie01 angie01 13:09 06.04.2022

Re: ?

predatore- tako je utvrdjeno.

...imas negde klip,gde snajperisti menjaju smenu i jedan kaze u kameru, kako je pokriveno 24H....dokumentarni snimak, izlaze, ulaze u lift-smena.
predatortz predatortz 13:15 06.04.2022

Re: ?

angie01
predatore- tako je utvrdjeno.


Kojim sudskim procesom?
Ko je osuđen?

Evo šta je "utvrđeno":

SPECIJALNA policijska jedinica pod Draganom Vikićem provalila je u hotel "Holidej in" i uhapsila članove SDS-a koje su pronašli na licu mjesta.
Iz izveštaja nezavisne međunarodne komisije
Oni su odvedeni u Policijsku stanicu u Lugavinovoj ulici, pretučeni i ispitivani. Prema njihovim izjavama, niko od njih nije imao snajperske puške niti je pucao na demonstrante. Kod njih nije nađeno oružje. Kako nije bilo inkriminirajućih dokaza protiv njih, pušteni su nakon dva dana. Svi zaposleni u hotelu, za koje je CSB sumnjao da su povezani sa SDS-om, takođe su uhapšeni. Međunarodni novinari su nasilno "evakuisani", dok je "Holidej in" opljačkan.


Edit:

Pa je utvrđeno i ovo:


U IZJAVI Haškom tribunalu, bivši načelnik KOS Aleksandar Vasiljević je rekao: "Dana 6. aprila 1992. godine došlo je do novog incidenta kada je izvršena racija u prostorijama SDS u hotelu 'Holidej in'. Tada je tamo bilo više ljudi koji su radili na arhivama. Prema našim informacijama, Juka Prazina je držao vatrene položaje muslimanskih paravojnih formacija u Srednjoj tehničkoj školi u blizini 'Holidej ina'. Ovi položaji stajali su iza mase ljudi okrenutih ka pravcu Vlade Bosne i Hercegovine, prekoputa hotela. Odatle su otvorili vatru na ljude, ranili jednog ili dva, a nakon toga su proširili dezinformacije da su četnici otvorili vatru iz 'Holidej ina'. Istovremeno, u pripravnosti se nalazila specijalna jedinica MUP Bosne i Hercegovine, pod vođstvom Mirze Jamakovića, čiji su pripadnici bili obučeni u radničke kombinezone. Oni su provalili u prostorije SDS u 'Holidej inu', uhvatili četiri ili pet osoba koje su u to vreme pakovale stvari, i izjavili da su četnici pucali na ljude. Ovo je bila planirana operacija radikalizacije situacije, koja se koristi kao izgovor za zauzimanje štaba Teritorijalne odbrane BiH".






angie01 angie01 13:21 06.04.2022

Re: ?

je l to pisu novosti?

kako god- ja necu da se ovde prepucavam s tobom preko leseva,...mogu samo da ti najdobronamernije kazem, da li si svestan kakve komentare pises na ovakve teme i da li kapiras da to nije uredu- ja ne delim tvoju nalozenost, niti zastupam neku ideologiju, komentarisem kao obican covek-ti razumi, ili nemoj.
predatortz predatortz 13:27 06.04.2022

Re: ?

angie01
je l to pisu novosti?

kako god- ja necu da se ovde prepucavam s tobom preko leseva,...mogu samo da ti najdobronamernije kazem, da li si svestan kakve komentare pises na ovakve teme i da li kapiras da to nije uredu- ja ne delim tvoju nalozenost, niti zastupam neku ideologiju, komentarisem kao obican covek-ti razumi, ili nemoj.




Ma nema veze ko piše.
Piše i Načelnik KOS, koji mnogo bolje poznaje situaciju nego ti, ja i Novosti u zbiru pa puta milijardu.

Nego, ja tebe pitam ko je od pristalica SDS, administrativnih radnika i dvojice pripadnika obezbeđenja, koji su uhapšeni odmah nakon pucnjave, osuđen za to nedelo?
Zašto su pušteni ako su pucali?

Odgovori mi na to pitanje kada već tvrdiš da su pucali pripadnici SDS.

Jer, za taj čin ne postoji ni jedna presuda domaćih i međunarodnih sudova. Slučaj se jeste pominjao u suđenjima, što je jedan par opanaka, ali krivica nikada nije utvrđena i potkrepljena dokazima. Što je ogromna razlika.
Ako ne veruješ meni, pitaj pravnike.

Ja mogu tvrditi da je iz hotela pucao Bakir Izetbegović, a da mu je okvir punila Sebija hanuma.

Ali, dokaze za to nemam.

Koje ti imaš da su pucali Srbi?

Koji sud, koja presuda, ko je pucao i ko je osuđen?
Черевићан Черевићан 23:26 05.04.2022

недуго

Opštim podjelama priključili su se i njihovi

већ подуго Сарајево
сведоком је ....мира,
у присету оста мени
звала се......... Emira
Filip Mladenović Filip Mladenović 01:16 06.04.2022

Sarajevo, ljubavi moja..

"Ove 2019. godine navršava se tačno dve decenije od prerane smrti Vladimira Srebrova, pesnika, intelektualca, bibliotekara, političara… čoveka koji je u najtežim vremenima smogao snage da ustane protiv zla. Čoveka koji je platio visoku cenu zalaganja za jedinstvenu Bosnu i miran suživot svih naroda koji u njoj žive. Srebrov je rođen 1954. godine u Požarevcu, pod imenom Milan Nikolić. Pošto je njegov otac bio oficir tadašnje Jugoslovenske narodne armije, porodica se često selila, pa je Srebrov osnovnu i srednju školu završio u Travniku i Banjaluci, a Filozofski fakultet u Sarajevu. Tokom postdiplomskih studija u tadašnjem Sovjetskom savezu, oduševljava se idejama panslavizma i menja ime u Vladimir Srebrov. U početku je to bio samo književni pseudonim, ali je vremenom prerastao u zvanično ime i prezime.

Kada je počeo raspad Jugoslavije, Srebrov je stajao na nacionalističkim pozicijama, o čemu svedoči i naslov jednog njegovog intervjua iz tog doba, objavljenog u omladinskom listu Naši dani – “Ugrožen sam i kao Srbin, i kao čovek”. Tome u prilog govori i činjenica da je Srebrov 1990. godine bio jedan od osnivača Srpske demokratske stranke i vođa njenog militantnog krila pod imenom “Mlada Bosna”, koje je trebalo da bude, prema njegovim rečima, “željezna pesnica stranke”.

Srebrov je slovio i za kandidata za predsednika stranke. Međutim, Vojislav Maksimović, Nikola Koljević i Milorad Ekmečić vršili su pritisak na Srebrova da odustane i prepusti lidersko mesto Radovanu Karadžiću. Njihov argument je bio neumoljiv: Karadžić je veliki Srbin iz četničke porodice i ima podršku Dobrice Ćosića, što je tih olovnih godina bilo presudno. Neposredno pre osnivačke skupštine, Karadžić je prišao Srebrovu i preporučio mu da se povuče, jer će on biti predsednik. Na pitanje Srebrova: “Ko te je izabrao za predsednika?”, Karadžić odgovara: “Slobodan] Milošević”, a Jovan Rašković dodaje da je takav dogovor napravljen u Beogradu.

Zločinačke nakane Plana ‘Ram’

Mnogo kasnije, nakon ratova, etničkog čišćenja i genocida, Dobrica Ćosić se u svojim memoarima hvalio da je on odlučivao ko će voditi srpske stranke u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. I Rašković i Karadžić bili su odani Ćosićevi kadrovi. Ko zna šta bi bilo da je Srebrov došao na čelo stranke, pogotovo ako imamo u vidu potonji razvoj njegovih političkih stavova. U njegovoj duši dogodio se strašan prelom, on doživljava metanoju, kod njega dolazi do potpunog preokreta i promene ubeđenja. Taj bolni proces započeo je onog trenutka kad je saznao kakav krvavi scenario srpska intelektualna i politička elita sprema Bosni i Bošnjacima. U jednom intervjuu iz oktobra 1995. godine sam Srebrov je o tome iscrpno govorio:

Ja sam bio pod ogromnim pritiskom da prihvatim plan, za koji sam naknadno saznao da je bio utvrđen ne u 1990-im, nego tokom 1980-ih. Bio je to famozni Plan “Ram”, kojim se ciljalo na ekonomsko razaranje Bosne i potpuno istrebljenje bosanskih Muslimana. Bio sam strašno šokiran. Ne preuveličavam ako kažem da sam osećao strašnu bol kada sam za to čuo od ljudi koji su bili moji prijatelji skoro 20 godina.

Plan je tokom 1980-ih utvrdio Generalštab onoga što je tada bila Jugoslavenska narodna armija. Njime je predviđena podela Bosne u dvije interesna sfere i stvaranje “velike Srbije” i “velike Hrvatske”. Muslimani imaju biti podvrgnuti konačnom rešenju: više od 50 odsto ih ima biti ubijeno, manji dio će konvertirati u pravoslavnu vjeru, a još manjem delu, oni sa novcem, naravno, biće dozvoljen odlazak u Tursku, putem “turskog koridora”. Cilj je bio potpuno čišćenje Bosne i Hercegovine od Muslimana i podela zemlje tokom reke Vrbas. Samo ime Bosna ima da nestane. To je bio cilj iza stvaranja Republike Srpske.

Reinkarnacija dubokog zla

Suočen sa krvoločnim planovima svojih dojučerašnjih prijatelja, Srebrov od tog trenutka zauzima građansku poziciju i zalaže se za jedinstvenu Bosnu. Zagovara izlazak na referendum o nezavisnosti Bosne i Hercegovine i govori: “Prisustvujem ovom časnom skupu kao Srbin, da bih podvukao nešto – da na ovaj referendum će izići onaj deo Srba, onaj deo srpskih intelektualaca koji Bosnu i Hercegovinu smatraju svojom domovinom i svojim zavičajem.”

Mesec dana kasnije prisustvuje Kongresu srpskih intelektualaca Bosne i Hercegovine, na kojem cvet nacionalističke inteligencije pruža podršku svesrpskom ujedinjenju putem rata, od Rajka Petrova Noga, preko Milorada Ekmečića i Radovana Karadžića, pa do Ljubomira Tadića. Tu je i neizbežni otac militantne nacije Dobrica Ćosić, koji iz Beograda šalje pismo podrške svojim prekodrinskim kadrovima. Jedini se ovom zazivanju zla suprotstavio Srebrov, zbog čega je bio i izbačen sa Kongresa. Srebrov je u svom govoru prozreo namere srpske intelektualne elite, demaskirao je njihovu navodnu brigu za srpski narod, napao je i sveštenstvo, koje pruža podršku budućim ubicama, i uporedio ono što čine Karadžić i kompanija sa fašističkom praksom. Vredi navesti nekoliko ključnih delova iz Srebrovljevog govora:

Ovaj skup organizatori su mogli nazvati proširenim sastankom neokomunista i njima odanoga dela pravoslavnog sveštenstva, ratnih profitera i mafijaša, intelektualno srozanih akademika, ljudi željnih vlasti i par mladih nazovi intelektualaca, koji od obrazovanja poseduju “pet minuta škole i veliki odmor”. Stoga me više čudi prisustvo ovome sastanku predstavnika Srpske pravoslavne crkve. Da li to pravoslavni vrhovi podržavaju reinkarnaciju dubokoga zla u našem biću, zla već viđenoga u Hrvatskoj, u gradu Vukovaru i drugde? Da li oni žele videti novi Vukovar, sublimiran kroz zapaljenu i popaljenu Bosnu i Hercegovinu? Sem sveštenstva, čudi me ovde aktivno prisustvo i nekih profesora sa Filozofskog fakulteta [u Sarajevu], na kome zajedno s njima radim. Oni bi bar trebali znati da su ovakve vrste “kongresa” sa nacionalno-političkim međama organizovane između 1932. i 1940. godine u fašističkoj Italiji i nacističkoj Nemačkoj.

Sarajlije su po naciji – branioci

Ostavite Srbe iz Bosne i Hercegovine svi vi koji želite “veliku Srbiju” na ovim prostorima, koji želite nekakvu “srpsku državu Bosnu i Hercegovinu”. Odlazite odavde! Vi ovde nemate šta da tražite, tim više što od neukoga srpskog naroda pravite budalu, pravite genocidan i etnocidan narod, suprotstavljate ga njegovim komšijama, rođacima. Jer, ovdašnji srpski narod, a tu mislim na njegov razumni deo, ne na nacionalističke provokatore, ludake i krvi žedne kliničke slučajeve, željan je prvenstveno hleba, koga ste mu vi oteli i stavili na svoje bankovne račune kao nekakvi “stranački prvoborci”. Stidite se toga!

Upozorenje Vladimira Srebrova bilo je glas vapijućeg u pustinji, nije bilo nikog da čuje njegov vapaj, srpski politički, vojni i intelektualni komandanti već su sve bili pripremili za klanje i komadanje Bosne. Ubrzo su svoje zlikovačke naume počeli da sprovode u delo. Drugog maja 1992, nakon što je JNA pokušala da zauzme centar Sarajeva i ključne državne institucije, Srebrov se javlja u Dnevnik TV Sarajevo, držeći inspirativan govor:

“Poručujem građanima Sarajeva da više nisu Srbi, Hrvati, Muslimani! Oni su po naciji – branioci! Nas napadaju, žele da nas unište, da nam oduzmu naš grad! To su zločinci! Oni nemaju motiva nijednog, osim da nas opljačkaju! Ovaj trenutak je preokret u istoriji Bosne i Hercegovine, preokret nje kao mlade i nezavisne države. Ovim činom su agresori, a to je JNA, bivša JNA, ekstremno krilo SDS-a, članovi četničkog pokreta i Srpska radikalna stranka, oni su, dakle, ovim činom, ovdje u Sarajevu, sebi iskopali grob! Oni su ovim činom dokazali da su ništarije, da su niko i ništa! Građani Sarajeva, zbijte redove i oborite ove hulje koje su napale grad! Na čelu ovih ljudi koji napadaju nalaze se ratni zločinci, koji će izaći na optuženičku klupu.”

Granate padaju oko nas

Proročke reči, koje su se obistinile tek nekoliko decenija kasnije. Srebrov je ostao u Sarajevu pod opsadom, sa svojim sugrađanima. Na skupu predstavnika sarajevskih Srba ispred Vječne vatre 17. maja 1992. godine Srebrov je govorio: “Ja nisam rođen ovde, ali živim od 1974. godine ovde i smatram ovaj grad svojim. Zato sam ostao u njemu. Ostao sam zato što smatram da su mi sugrađani i Muslimani, i Hrvati, i ostali…”

U istom govoru Srebrov je u ime Srba imenovao agresora na Bosnu i Hercegovinu: “To je, u prvom redu, armija, u drugom redu to je ekstremno krilo SDS-a, sa Radovanom Karadžićem i Glavnim odborom stranke na čelu, treći naš agresor su takozvane četničke i dobrovoljačke jedinice, koje su došle iz Srbije i koje vrše strahovite pokolje pored Drine i po Bosni.”


U "Borbi" od 11-12. jula 1992. Srebrov objavljuje pismo ćerki pod naslovom “Ne zaboravi, malena”. U njemu daje potresnu sliku opsade Sarajeva, a pri kraju teksta možemo pročitati i sledeće redove:

“Malena, naravno, malena si da to shvatiš, da pojmiš šta osećam kao tvoj otac, dok te prekrivam svojim telom na svaki šum ispaljene granate, koja preleće krov zgrade u kojoj stanujemo, ili se rasprskava negde u blizini i silinom svoga udara uništava stakla, stanove, izbezumljava tvoje drugarice vriskovima njihovih majki i očeva. I ti tada najviše plačeš, plačeš mnogo više nego kada si bila rođena.

Granate padaju oko nas, mnogo granata, mnogo metaka, mnogo gelera. Svaki sumrak je sve teži, svaka noć je sve groznija. Svetleći meci ih čine još strašnijim, ali mi još živimo, devojčice moja, živimo sa svojim sugrađanima, kojih je iz dana u dan sve manje, a humki pod prozorima kuća sve više. Naš grad, naše Sarajevo, postaje jedna velika humka slobodi i zvijezdama u njoj i nad nama. To zapamti.

Brutalna tortura u logoru Kula

Drugog septembra 1992. Srebrov odlazi na Jahorinu, kako bi sa srpskom stranom pregovarao o prestanku razaranja grada i otvaranju koridora preko Ilidže za dopremanje hrane opkoljenom Sarajevu. Međutim, Karadžićevi poslušnici ga hapse kod Ilidže, zatvaraju, prebijaju, lomeći mu rebra i vilicu, tako da naredna tri meseca nije mogao da hoda bez štaka. Montiraju mu proces i osuđuju ga za izdaju. Bio je smešten u logoru Kula, gde je izložen torturi i prebijanjima. Zatvorenici koji su bili zajedno s njim kasnije su svedočili da su Srebrova četvorica grmalja toliko tukla da je bio na ivici svesti i da je tako polomljen i krvav udarao rukama i skandirao: “Bosna, Bosna, Bosna…”

Na Pale su pristizala brojna pisma sa zahtevom da Srebrov bude oslobođen, ali Karadžić nije hteo za to ni da čuje. Na jednoj konferenciji za štampu krajem septembra 1992. godine Karadžić je, na pitanje o sudbini pesnika Srebrova, odgovorio: “Srebrov nije uhapšen kao pesnik, već kao agitator za srpsku predaju i probijanje fronta, a to se kažnjava u celom svetu.” Pogotovo u svetu kreiranom po staljinističkim i nacističkim matricama.

Predrag Matvejević, u tekstu “Requiem za jednu ljevicu”, piše o Svetozaru Stojanoviću, filozofu koji je postao savetnik Dobrice Ćosića u vreme njegovog predsednikovanja. Matvejević kaže: “Pisao sam iz Pariza Ćosiću i zamolio ga da zatraži od Radovana Karadžića da se oslobodi iz zatvora ‘Kula’ na Ilidži srpski pjesnik Vladimir Srebrov, koji se suprotstavio genocidu nad Muslimanima u Bosni. Nije mi odgovorio ni on, ni njegov “savjetnik”.

Preminuo u 45. godini života

Srebrov je u zatočeništvu proveo čitavih 39 meseci, od toga 13 meseci u izolaciji i samici. Pušten je na slobodu tek 21. oktobra 1995. godine. Po izlasku iz logora Srebrov je izjavio: “Pisali su o meni da sam čovek sa dve rezervne domovine: jedna je Srbija, gde sam rođen, a druga Rusija, gde sam se školovao, te da Bosna i Hercegovina ništa ne predstavlja za mene. Ja tada nikoga nisam hteo ubeđivati u ono što sam osećao. Sada s ponosom mogu kazati, što sam i pokazao, da je Bosna i Hercegovina moja domovina i moja otadžbina. U njoj ću živeti i o njoj pevati.”

Nastavio je da živi u Sarajevu, ali je zatvorska tortura ostavila kobne posledice po njegovo zdravlje. Preminuo je u leto 1999. godine, u 45. godini života.

Danas se Srebrov ne pominje baš često, tone u zaborav, zajedno sa mnogim drugim pojedincima koji su se usprotivili pomahnitalom velikosrpskom zlu. Petko Budiša, čovek koji ga je uhapsio, naziva ga budaletinom i psihijatrijskim slučajem, njegov nadređeni Tomo Kovač šepuri se po srpskim televizijskim studijima, bežeći od ruke pravde, udobno sklonjen u Srbiju, raj za ratne zločince.

O Srebrovu se mogu naći raznoliki komentari. Jedni ga hvale, a drugi mu ne opraštaju nacionalistička ubeđenja iz rane faze i smatraju da njegovo preumljenje nije bilo iskreno. Potonji zaboravljaju da je Srebrov zbog onoga što je govorio i činio platio višegodišnjim zatočeništvom i zlostavljanjem, koji su mu narušili zdravlje i odveli ga u smrt. Da njegova promena nije bila iskrena, mogao je lako da se odrekne svog bosanskog opredeljenja i da izbegne logor i mučenje. Istinska promena ubeđenja prepoznaje se i po tome što čovek ostaje privržen onome u šta veruje, bez obzira na cenu. Za razliku od licemera poput Dobrice Ćosića, koji se odrekao komunizma, ali je zadržao otetu vilu na Dedinju.

Studentski centar Vladimir Srebrov?

Danski pisci Jens-Marten Eriksen i Frederik Stjernfelt posvetili su jedno poglavlje Vladimiru Srebrovu u knjizi Scenografija rata. U poglavlju koje nosi naslov “Zaboravljeni heroj povlačenja”, Eriksen i Stjernfelt pišu da je Srebrov bio jedini čovek koji je, uvidevši kakve zločinačke posledice nacionalistički projekat može da proizvede, “ustao protiv drakonskih posledica nacionalističkog ludila i svoje dane završio slomljen u ćeliji, a obeščašćen”. “Ni Mihailo Marković, ni Vasilije Krestić, koje smo intervjuisali u ovoj knjizi, nisu se konfrontirali sa ovim zamišljenim posledicama kao što je to učinio Vladimir Srebrov. Ni Milorad Ekmečić”, piše danski dvojac.

Kada se čovek suoči sa mogućim posledicama svojih nacionalističkih uverenja, postoje dva puta. Jedan put vodi u “stanje bez savesti”, kod onih koji su “odgovorni za nepojmljivu čudovišnost zločina”, kao što su pobrojani srpski intelektualci, koji su ostali odani krvavom nacionalističkom projektu, bez obzira na njegove zlikovačke posledice. Drugi put počinje slomom i paralizom i vodi do “odgovorne svesti bez iluzija”. Taj put je izabrao Vladimir Srebrov, heroj odustajanja i povlačenja. Zbog tog puta humanosti i ljudskosti, Srebrov je i danas neomiljen u srpskim intelektualnim krugovima, koji i dalje sanjaju o “velikoj Srbiji”.

Zato bi Bosna i Sarajevo morali da ga pamte, možda i kroz neki institucionalizovani vid sećanja. Kao što pre par godina reče bloger Aldi Halilović: “Gdje ćete boljeg odgovora na paljanski studentski dom ‘Dr. Radovan Karadžić’ od sarajevskog studentskog centra Vladimir Srebrov?"

Tomislav Marković

P.S. F.M. Nedavno sam po ko zna koji put posetio Sarajevo. Ratne rane su zaceljene, Sarajevo opet sija predratnim sjajem, lepe žene šetaju kroz grad...
Kakav trijumf života, lepote i dobrote, i kakva šamarčina svim zlotvorima koji su pokušali da unište sarajevski duh!!!
SARAJEVO ĆE BITI, SVE DRUGO ĆE PROĆI...
maliperica maliperica 04:07 06.04.2022

Re: Sarajevo, ljubavi moja..

SARAJEVO ĆE BITI, SVE DRUGO ĆE PROĆI...

Уобичајена наивност на нивоу детета.
А деци се не може замерити ....
Filip Mladenović Filip Mladenović 10:54 06.04.2022

Re: Sarajevo, ljubavi moja..

HISTORIA MAGISTRA VITAE EST.
Filip Mladenović Filip Mladenović 11:55 06.04.2022

Re: Sarajevo, ljubavi moja..

Kao što dobro znate, bilo je mnogo primera i kada su komšije štitile, sakrivale, pomagale svoje susede.

Kao što je bilo mnogo primera da su psihopate iz Srbije, kao i tzv. dobrovoljci iz Rusije, pljačkali, silovali i ubijali Bosanke i Bosance.

U istoriju srpskog beščašća ušla je i naredba osudjenog ratnog zločinca Ratka Mladića kako podređenom pukovniku VRS-a Mirku Vukašinoviću naređuje da gađa i Pofaliće zato što “tamo nema mnogo srpskog življa”!?

Sve što se dešavalo posle 1995. godine, kao i isplivavanje svedočenja i dokumenata iz perioda od 1992. do 1995. nesumnjivo ide u prilog teze da je rat bio režiran i da je poslužio kao paravan, kao dimna zavesa za pljačku društvene, državne i privatne imovine i prelivanje u džepove stotinak ratnih profitera u Beogradu, Zagrebu, Sarajevu i Podgorici.

A ta priča o sukobu nacija, vera, o nekakvom gradjanskom ratu u Bosni je medijska manipulacija, da se zamaskira pljačka stoleća!












predatortz predatortz 12:21 06.04.2022

Re: Sarajevo, ljubavi moja..

Bosanke i Bosance.




Ko su ti sad pa ti?

Srbi, Hrvati ili muslimani (nn etniče pripadnosti, imenovani po verskoj, pa otud i malo slovo)?

U istoriju srpskog beščašća ušla je i naredba osudjenog ratnog zločinca Ratka Mladića kako podređenom pukovniku VRS-a Mirku Vukašinoviću naređuje da gađa i Pofaliće zato što “tamo nema mnogo srpskog življa”!


Tačno, u Pofalićima nije bilo mnogo srpskog življa u tom momentu. Bilo ih je pre, ali su ih pobili "Bosanci i Bosanke".

LINK

Pošto malo ko otvara linkove, evo i sažetrak:

16.maja desio se taj tragičan događaj, napad na Pofaliće, posljedice su nam svima poznate- desetine, a prema nekim podacima više od 100 ubijenih, dosta civila stradalih i krajnji rezultat da danas Srba nema u Pofalićima”, kaže Božo Kakuća bivši stanovnik Pofalića.

Pripadnici muslimanskih formacija u maju 92. godine ispisali su najkrvavije stranice u dugoj istoriji postojanja sarajevskih Srba. Ubistva, silovanja, paljevine, većina žrtava starija od 60 godina, uglavnom žene.

“Mnogi su zapaljeni u kućama, ili su zatvoreni pa kuća minirana”, prisjeća se Zdravko Šalipur bivši stanovnik Pofalića.

Napad na Pofaliće izveli su lokalni muslimani po naredbi najviših vojnih zvaničnika tzv. RBiH Hasana Efendića i Sefera Halilovića, podršku su im dali teritorijalci iz susjednih Velešića koji su neprikidno napadali zbijeg od 2.500 srpskih civila.






I, koji ti sad problem imaš sa tim što je Mladić naredio granatiranje tog dela grada u kojem su stacionirane jedinice koje su ovaj zločin počinile?
Filip Mladenović Filip Mladenović 12:49 06.04.2022

Re: Sarajevo, ljubavi moja..

Snimak Mladićevog naređenja, koji su prisluškujući njegove komunikacije načinile vlasti u Sarajevu, u sudnici je pušten tokom iskaza zaštićene svjedokinje RM-115, koja je u to vrijeme radila u bolnici na Marijinom Dvoru. Ona je posvjedočila da je na radiju 28. maja 1992. čula kako Mladić naređuje granatiranje i da je iste noći bila ranjena u artiljerijskom napadu na bolnicu, poslije čega je pala u komu te pola godine bila na liječenju.

“To je za mene bila kobna noć i pamtiću je dok sam živa”, kazala je RM-115.

Prije nego što su tužioci pustili snimak Mladićevog naređenja, svjedokinja je izjavila da je on naredio da se, između ostalih četvrti, “tuče po Velušićima”. Mladić se na snimku čuje kako podređenom pukovniku VRS-a Mirku Vukašinoviću naređuje da gađa i Pofaliće zato što “tamo nema mnogo srpskog življa”, pojedinačne ulice u centru Sarajeva te da ispali “jedan plotun na Predsjedništvo BiH”.

Svrha tih napada je, kazao je Mladić na snimku, da se u Sarajevu ljudima “razvuče pamet” i onemogući spavanje. Objašnjavajući kako zna da je na snimku Mladićev glas, RM-115 izjavila je da taj glas bio poznat “svakom malom djetetu”.

U unakrsnom ispitivanju, branilac Miodrag Stojanović sugerisao je da je snimak Mladićevog naređenja montiran. Stojanović je citirao drugi presretnuti razgovor u kojem je Mladić tvrdio da Armija BiH (ABiH) ima “imitatore” koji podražavaju njegov glas.

Mladićev advokat ponovio je i tvrdnju da su iz okoline bolnice jedinice ABiH pucale na VRS artiljerijom i snajperima, ali je svjedokinja kazala da o tome ne zna ništa, jer je vrijeme provodila u podrumu. Na početku unakrsnog ispitivanja, advokat Stojanović je u Mladićevo ime rekao da iskreno žali zbog njenog stradanja.


predatortz predatortz 12:56 06.04.2022

Re: Sarajevo, ljubavi moja..

Snimak Mladićevog naređenja, koji su prisluškujući njegove komunikacije načinile vlasti u Sarajevu, u sudnici je pušten tokom iskaza zaštićene svjedokinje RM-115, koja je u to vrijeme radila u bolnici na Marijinom Dvoru. Ona je posvjedočila da je na radiju 28. maja 1992. čula kako Mladić naređuje granatiranje i da je iste noći bila ranjena u artiljerijskom napadu na bolnicu, poslije čega je pala u komu te pola godine bila na liječenju.


Tako je, Mladić je (možda) naredio 28. maja da se granatira deo grada zaposednut jedinicama muslimanske vojske koja je 16. maja spaljivala Srbe u njihovim kućama u tom delu grada.

Šta je tu sporno?

advokat Stojanović je u Mladićevo ime rekao da iskreno žali zbog njenog stradanja.


I meni je žao zbog njenog stradanja, ali, pošteno, više mi je žao majčinih Obrenovića koje su sunarodnici ovog svedoka par dana ranije brutalno pobili.

Ona je bila u podrumu i ranjena je kada je izašla, ove moje su izveli iz kuće, pobili ih i za grob im se, dan-danas, ne zna.

Koga je tebi više žao?
Njih ili nje?
Da, supruga jednog maminog strica je bila muslimanka. Kod nje sam, kao student, više puta ručao. Nju su ubili njeni sunarodnici jer se udala za Srbina i rodila mu decu.


Filip Mladenović Filip Mladenović 14:15 06.04.2022

Re: Sarajevo, ljubavi moja..

Ukupno 97 207 poginulih ili nestalih Bosanki i Bosanaca od 1992. do 1995. godine, tokom rata u BiH.

Od tog broja, 66 % svih žrtava su Bošnjaci, 25 % Srbi, 8 % Hrvati i 1% ostali, najviše Roma.

Ove cifre svakom normalnom i razumnom sve govore!

A evo i jedne tragične sudbine, Zije Ribića, čiju su celokupnu porodicu pobili Simini četnici u istočnoj Bosni, a da niko za taj ratni zločin nije osudjen:

https://zurnal.info/clanak/da-pricam-o-mrznji-bio-bih-dobar/21340
nsarski nsarski 16:02 06.04.2022

Re: Sarajevo, ljubavi moja..

A ta priča o sukobu nacija, vera, o nekakvom gradjanskom ratu u Bosni je medijska manipulacija, da se zamaskira pljačka stoleća!


Medijska manipulacija, naravno. Evo ti jedna slika za uspomenu, hrvatske obitelji koja je veselo izašla na izlet.

Ovo je tamo uobičajeno, ali to je samo deo normalnog folklora. Europa šuti! Kao i u slučaju Azova i sličnih.

pnbb pnbb 16:11 06.04.2022

Re: Sarajevo, ljubavi moja..

Nas su istorija, nasleđe, porodična iskustva, naučili - ne čekaj ponovo da de komšije kolju!
Organizuj se!
Uzvrati!
Ne štedi!

Više puta smo bili loši đaci, nismo izvlačili pouke.

Ovaj put jesmo.

Rat je bio neminovan, mi ga nismo dočekali u blaženoj naivnosti.

mislim da ovo ne bi smelo da se dovodi u pitanje... mozda zaista neko ne shvata 'istorijski kontekst' , ali onda bi morao da bude poprilicno odvojen od ex-yu realnosti, ili da je prespavao sve casove istorije ,ili da bas nista nije cuo ni zapamtio od deda, baba, starije rodbine..
Tako da je u najboljem slucaju licemerno kritikovati i objasnjavati iz beograda i centralne srbije ljudima iz bosne i hrvatske, sta je bilo a sta je trebalo da bude.
posto tu dileme nemam, ostale su mi samo dve stvari a koje se ticu odgovornosti i kvalifikacije srpskih komandnih oficira
1- ako su naredili likvidaciju zena i dece u srebrenici, zasto su to naredili, i ako jesu, onda nemam dileme sta su , bez obzira koji ih sud proglasio krivim ili nevinim
2- ako je u sarajevu bila koncentrisana neprijateljska vojska, zasto nije vojno reseno u kratkom roku, nego ko brat gospodina rajkovica, ovoliki noz pa lagano?

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana