Eksperimenti u blogovanju| Literatura| Život

TEGETNA SENKA

horheakimov RSS / 27.06.2022. u 09:09

Iako su oboje bili singl, bilo je jasno da nemaju nikakvu šansu. Nastavili su da se viđaju jednom do dva puta sedmično. Ana je otišla kod ginekologa da se uveri da su sve jajne ćelije sa kojima se rodila potrošene. On je sada, posle toliko godina, svršavao u nju, ali ono što je više voleo bilo je da spava pored nje, da oseti toplotu njenog tela. Jedne noći je sanjao luna park u Vijaređu, na samoj plaži. Ogroman točak panorame se okretao prazan, pod tegetnim narogušenim nebom, nadvisujući katarke jedrenjaka i okolne hotele. U zavisnosti na koju od klupa u boksu se sedne, videlo se daleko u prošlost ili u blisku budućnost. Sedeo je gore, ne seća se kojoj strani okrenut, ali je počela provala oblaka i nije video prst pred okom. Osećao je samo vodu na licu. Kiša je bila toliko agresivna da više nije mogao da drži otvorene oči nego je jedva škiljio samo na jedno. Probao je da se smesti bolje i ako već treba da pokisne makar sačuva deo sebe suvim i nekoliko kapi ga je, nošeni sada olujnim vetrom, pogodilo direktno u rožnjaču. Oko ga je peklo kao da je u pitanju kiselina. Počelo je da krvari. Shvatao je da ne vidi na to oko i pitanje da li će ikada ponovo videti. Ali znao je, u snu, da kad oluja prestane, i kad siđe sa panorame, Ana će biti pored njega i beskonačno ga štititi svojom ljubavlju.

 

 

 

            Prvi slobodan vikend u njihovom drugom životu, otišli su u Motovun, u vikendicu Aninog brata. Prvo jutro, odvezli su se do plaže. Iznenada ga je sustigao umor i seo je na klupu pred samom plažom, a ona je nastavila prema vodi. More je tutnjalo, sivilo svoje plavetnilo i slalo je signal da niko nije dobrodošao. Izmaglica koja se pravila razbijanjem talasa delovala je hladno kada bi se zalepila za obraz. Kao nečujni šamar. Anina silueta u teget jakni, koja je kupljena u Londonu za kraljičin srebrni jubilej, i koja se nasleđivala u njegovoj porodici decenijama u nazad, stapala se sa tegetnom senkom koje je more proizvodilo. Jedan ostareli bigl, prevelik za bilo kog bigla, hvatao je poslednji morski aerosol u svom, za pse, dugom životu. Iza sebe čuo je kako vetar pomera kafanski inventar po hrapavom betonu.

            Za večeru je spremila ribu, koja je bila ulovljena pre oluje. Uvek je bila odlična u kuhinji, ali to nikada nije bilo faktor. Pokušavali su da žive kao pre, ali u suštini, to više nisu mogli. Saosećao se sa njom, sa tim rezervama ljubavi koje je video da u njoj trepere, i po izgubljenom tegetnom danu, a koje je rastanak od tri do šest meseci koji je potrajao jedanaest godina, isto koliko i njihov prvi život, nepovratno poremetio, otanjio i desetkovao. Ako bi moglo da se kaže jedanaestkovao, to bi bilo matematički preciznije. Osećao je saosećanje, jedinu ljudsku emociju koje je još moglo da ga takne. Ali odavno je izgubio svako poverenje u nju. Nekakva ledena suzdržanost je zahvatila njegovo telo, i zaista, više nije mogao da je voli.

IMG-20220523-WA0000.jpg 

            Po povratku u Beograd, proslavili su njen četrdeset četvrti, pa njegov pedeset peti rođendan, i to su bili srećni trenuci, ali ni izbliza kao pre, kao akvarel, koji je slikar ostavio bežeći od kiše. Vikende su počeli da žive zajedno, ili kod njega ili kod nje, i nedeljom po podne desila bi se poneka polu-svađa, koja na sreću, ili nesreću, takođe nije bila kao one pre. Više je bilo porcija presahlog vremena i prostora dosadne tišine kada se život naprosto troši. I jedno i drugo su hteli da nestanu pod ćebetom i više se nikad ne pojave na istom mestu. Oboje su imali mračne stanove. Svetlo bi trebalo uključivati već oko četiri po podne. To je doprinosilo tome da izgledaju tužno. Istina je bila da su bili tužni, najviše kad su bili ozbiljni. Pored svega što su izgubili dok nisu bili u kontaktu, kao što su vreme, prijatnu pojavnost i veze u društvenim grupama kojima su pripadali, izgubili su i smisao za humor, samim tim i (o)smeh, jedno za drugo. Prećutno, pa čak i bez ikakvog razumevanja pogledom, shvatali su istovremeno i nedvosmisleno da ovaj ponovni, nehotični spoj, u stvari znači da žive svoju poslednju ljudsku vezu i to osećanje, nepogrešivo identično kod oboje, kao kiselina koja kaplje, razjedalo je njihove zajedničke minute. Osećali su jedno prema drugom ogromno poštovanje i neizmerno sažaljenje. Bilo je dana kada bi dašak svežine razredio teskobu koja ih je inače povezivala, kada bi neki mrtav ugao njihovog drugog života bivao osunčan, pa makar prelamanjem svetlosti od ogledalo ili komšijski prozor. Ali to bi potrajalo kratko i tegetna senka bi se ponovo nadvila nad njih a što je najgore i u njima samima.

 

Tagovi



Komentari (23)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

zoja444 zoja444 09:26 27.06.2022

mrzim teget boju

i meni je poverenje osnov ljubavi. i rastuze me stari i bolesni pasovi, kao i ljudi.
bata_nimbus bata_nimbus 10:49 27.06.2022

Сплин

Сексали су се, па су јели рибу у викендици о викенду, па су се вратили у Београд, где су изгледали тужно јер су били тужни, а нису били као некад што су били, и утом се спустила тегетна сенка и спасла нас.
Черевићан Черевићан 13:54 27.06.2022

diffamatio civilis

osvrtom na budućnost

суживот два пола уме ........да умори
толерантност........ временом отпири,
прећутна сагласност испуњава дане
старост обично .....несугласја смири
zoja444 zoja444 20:15 28.06.2022

horhe

da li je ovom konkretnom psu sa fotke, bio poslednji aerosol?
horheakimov horheakimov 20:59 28.06.2022

Re: horhe

Poslednji put na plaži, poslednja fotka...
Jeste, zvao se Stanley...
zoja444 zoja444 21:14 28.06.2022

Re: horhe

mnogo mi je zao. ja sam ubedjena da psi imaju dusu. karakter ni da spominjem. lepo je sto si mu to priustio. teget je boja tuge.
horheakimov horheakimov 22:07 28.06.2022

Re: horhe

Imao je lep i sadržajan život. Doživeo je duboku starost. Godine su ga odnele i slabo srce, a ne veterinar, što je danas retkost...
zoja444 zoja444 15:24 29.06.2022

Re: horhe

i da, meni se svidja tvoja prica.
magnus magnus 22:15 01.07.2022

zemljopisna geografija

Ako zanemarimo da od Motovuna do najbliže plaže ima 30km , meni je zanimljivo zašto srbi koriste za ultramarin naziv teget a nije ih ničim zadužio , dok hrvati koji bi mu i na spomeniku trebali mazit jaja , ne zovu tako, čak ni poštenog spomenika nema
zoja444 zoja444 15:11 02.07.2022

Re: zemljopisna geografija

meni ovo nije jasno. neko je patentirao i zastitio naziv teget? i samo neki smeju da ga koriste a drugi ne smeju? ludilo mozga.
horheakimov horheakimov 16:57 02.07.2022

Re: zemljopisna geografija

Teget i topot, dvije bratske riječi...
zoja444 zoja444 17:16 02.07.2022

Re: zemljopisna geografija

horhe, izvini sto se petljam, ali ja u magnusovom tonu ne osecam ni prijateljski, a kamoli bratski ton.
horheakimov horheakimov 17:33 02.07.2022

Re: zemljopisna geografija

Više sam mislio palindromska braća...
angie01 angie01 19:34 02.07.2022

Re: zemljopisna geografija

meni ovo nije jasno. neko je patentirao i zastitio naziv teget? i samo neki smeju da ga koriste a drugi ne smeju? ludilo mozga.


cista budalastina, jer su i teget i ultramarin reci- tudjice,...pri cemu to nisu ni iste boje-tj nijanse,...ultramarin je tamno plava, a u teget boji ima vise crne, pa je zagasitija,...kako god, ove novokomponovane izmisljotine oko koriscenja reci, gde su neke zabranjene, a neke nisu, su komicna bolest.
angie01 angie01 20:23 02.07.2022

Re: zemljopisna geografija

inace, mislim da se kaze, teget senka.
horheakimov horheakimov 20:32 02.07.2022

Re: zemljopisna geografija

htio sam da donekle materijalizujem senku i malo je očovečim, kako bi im lakše radila o glavi... ili tako nešto... ali da, to bi ver svaki urednik precrtao uz komentar: ne budi nepismen
magnus magnus 20:32 02.07.2022

Re: zemljopisna geografija

cista budalastina, jer su i teget i ultramarin reci- tudjice
volim tvoju POVRŠNU lucidnost .. Teget nije tuđica , pošto se ne koristi niti u jednom jeziku sem srpskom. Boja je dobila "ime " po admiralu Wilhelm von Tegetthoff koji je tu boju izabrao za boju carsko kraljevske mornarice ...
iako je pobjedom ( samoinicijativnom) u viškoj bitci maknuo talijane sa istočne obale jadrana i zaslužan što se italija nije definitivno utvrdila u mletačkim posjedima hrvati ne koriste taj naziv za boju . ni njemci ni ugri. za srbe je posebno nebitan i bezvezan lik ( čak je i zapovjedanje Taurusom indirekno štetilosrbima ) . dakle ne radi se o tuđici ne hvalosklepanoj riječi liku za koji bi te trebao kurac bolit .. čak ni slovenci iako je rođen u Mariboru nemaju nikakve Kolorne ode liku i djelu ..
Al zato 99% srba ne zna ko je Karl Novak , rođeni puljanin , KundK oficir , odani Oficir NjKV Pera i četnički vojvoda ... bar se i poslje rata borio protiv Brozove okupacije srbije i ima neke zasluge za srpske slobode
angie01 angie01 21:15 02.07.2022

Re: zemljopisna geografija

volim tvoju POVRŠNU lucidnost .. Teget nije tuđica , pošto se ne koristi niti u jednom jeziku sem srpskom.


zanimljivo, pa direktno je izvedene iz stranog prezimena.

a sve ostalo,...kakve lebati veze ima sa bilo cime, narocito sa upotrebom reci-pozeljnom/nepozeljnom...stvarno smesno.

Karl Novak


je l to onaj sto je predvodio cetnike u Sloveniji u saradnji sa ustasama, a izbegao u Italiju sa pasosem ndh da spiunira za ciu.
angie01 angie01 13:48 03.07.2022

Re: zemljopisna geografija

...i kada smo vec kod teget boje-meni je ona najelegentnija, decentna, a otmena, nije dosadna crna, jer ima taj tac plave u sebi- savrseno,...Rene Zelveger obicno ima neke teget nevidjene odevne predmete,...ne mogu da nadjem neki fascinantan jednostavan komplet u kome se pojavila na nekom dogadjaju, pa cu ostaviti kao primer ovu haljinu,



...Glen Klouz je imala na nekoj dodeli Oskara isto nevidjeni Sanel komplet,...i Karla Bruni fenomenalnu haljinu na nekom poslednjem pojavljivanju.



...Viktoria Bekam minimalizam, u teget boji,



teget je prava boja za senku-jeste/a nije mistika.
horheakimov horheakimov 16:44 03.07.2022

Re: zemljopisna geografija

Slažemo se oko najbitnijeg...
magnus magnus 17:55 03.07.2022

Re: zemljopisna geografija

je l to onaj sto je predvodio cetnike u Sloveniji u saradnji sa ustasama, a izbegao u Italiju sa pasosem ndh da spiunira za ciu.
1, da , 2 nema saradnje sa ustašama, ustaša nije niti bilo u talijanskim okupacionim zonama , pasoš je bio krivotvoren da bi se od njemaca koji su ga jurili prebacio do saveznika u Italiji .. bio je oficir za vezu JVuO sa saveznicima u Itakiji , 45. je bilo časno raditi za ciju protiv komunista , za razliku od tvojih idola danas koji rade za grantove
zoja444 zoja444 18:07 03.07.2022

Re: zemljopisna geografija

magnus, jesi li cuo za zlatnu milijardu? ja jesam javno, a niko nije demantovao. vise me brine sadasnjost i buducnost nego proslost.
angie01 angie01 18:19 03.07.2022

Re: zemljopisna geografija

da bi se od njemaca koji su ga jurili prebacio do saveznika u Italiji .


kraj vitcza.


za razliku od tvojih idola danas koji rade za grantove


ja nisam niciji idolopoklonik, stavise-prezirem takve konekcije,...a nemam nikakve veze sa grantovnjacima.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana