Eksperimenti u blogovanju| Literatura| Život

KRAJ KOLOVOZA (2/11)

horheakimov RSS / 19.10.2022. u 22:49

 

                                      TIHI NAČIN

                                               II 

Koristim knjigu vrednu pomena, još uvek umotanu u šuškavi papir, poklon dobrodošlice prvi put kad si dolazila, da se zaštitim od najavljenog pljuska. Tvoja jakna je možda vodootporna ali ćeš kad dođemo u stan presvući pantalone. Učimo na greškama, najbolje na sopstvenim. Pratimo korake unazad, rekonstruišemo. 

Više se ne plašim da rane neće zarasti. Ako strah ipak krene da se pomalja, puštam snimke preleta preko mirnih vodenih površina ili malih izolovanih šuma u poljima, gde se jedino čuje zvuk vetra i vode, vetra i lišća. Memorišem te prizore i zvukove, sutra kada ne bude konekcije.

 

 

 

Ima toliko toga što bih ti ispričao ali sam izgubio način, a način je u pripovedanju najvažniji, oboje to znamo. Pored toga, mislim da gubim i reči. Ima toliko mesta na koja bih hteo da te vodim, ali sam izgubio ključ od stana i sad neko od nas dvoje uvek mora da bude u zatvorenom. Pored toga mislim da gubim i razum. Ima toliko mantri kojima bih mogao da uklonim kletvu, pravu vradžbinu koju si bacila na mene, ali jezik mi se zapliće. Svaki put kad sam se žrtvovao da bi me htela, ti si činila da nestanem. Tako da sada, čak i kada se urazumim i ne uvrćem jezikom, pronađem način i reči, one više nemaju težinu.

Seli smo i upoznali se. Razlika je deset godina. Taman. Rekao sam ti da ne želim više da patim. Ti si mi rekla da nemaš šta da mi ponudiš. Posle smo legli, u travu, ti na moju crnu duksericu. Maslačci su nam se uvlačili između lica i naočara za sunce. Naši svetovi su se dodirnuli, vrhovima prstiju. Letnja koža, miris pokošene trave, sunce koje nas napušta. Zagrlili smo se. Iskustvo me je naučilo da je to momenat u kom se devojka topi. Ti si se prepustila ali si čvrsto stajala na zemlji. Sada znam da te tada nisam poznavao.

Oči su joj bile hladne. Znam da mi sve govori onako kako jeste. Da se ne bih srušio, naslonio sam se na zid. Nije primetila da nešto nije u redu. Zavrtelo mi se. Legao sam na pod ispod njenih nogu. Sada mogu komotno i svest da izgubim, ne bih sebi otvorio glavu pri padu. Ne pratim je više s dužnom pažnjom. Brojim reči, do sto, pa ispočetka. Ne bi mi palo na pamet da će ponovo ovo da uradi. Ali joj verujem, sada joj verujem, iako mi se muti pred očima.

Devojčice i dečaci se igraju u parku ispred zgrade. Jedan tata i jedna mama nadgledaju sve te minijature. Prelazim ulicu, gazim svoju senku. Propuštam auto iz kog se čuje dobar bit. Uzimam kofer iz gepeka njenog malog auta. Otvaram vrata, uključujem grejanje, bojler. Pre nego spustim ključeve u keramičku činiju i napravim buku oslušnem da li se čuju koraci iz spavaće sobe. Ne čujem. Spuštam ključeve, pa kofer. Podižem pogled. Tu je. Smeje se. Dovoljan razlog da odgovaram na seriju trivijalnih pitanja o svakodnevnom životu, koji zapravo nemamo. Deca se igraju dok sunce ne zađe. A onda, negde iza mrtvog mosta, sunce ponovo izađe i svakodnevni život ponudi od sebe još jedan dan. Život je prazan bez osmeha.

 

nastaviće se... 




Komentari (31)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Черевићан Черевићан 00:55 20.10.2022

поуком искуства

način je u pripovedanju najvažniji

к'о затурен .......кључ од стана
који осујети замишљену шетњу,
тако и реч што усфали саставу
уме у тексту изазват' пометњу
literatesa literatesa 09:33 20.10.2022

Način

Ima toliko toga što bih ti ispričao ali sam izgubio način, a način je u pripovedanju najvažniji, oboje to znamo. Pored toga, mislim da gubim i reči. Ima toliko mesta na koja bih hteo da te vodim, ali sam izgubio ključ od stana i sad neko od nas dvoje uvek mora da bude u zatvorenom. Pored toga mislim da gubim i razum.


Jutros gostu kažem da ostavi ključ u sandučetu kada krene, nije ostao zarobljen, ma ne, slobodan kao ptica, ali poslije par minuta na ulici preskačući svježe kao ulje lana crne svjetlucave potočiće, slijevaju se sa zapišanih zgrada, razmišljam oo, o slobodi.

Malo dalje asfaltiraju pasarelu, prave nešto, kanal da teče lava fino iz vulkana dole u Dunav.


literatesa literatesa 09:34 20.10.2022

Re: Način

Razum ne možeš otići tamo i tražiti da naprave duplikat, nešto razmišljam o ključevima. :)
literatesa literatesa 09:40 20.10.2022

Re: Način

zoja444 zoja444 16:19 20.10.2022

horhe

ja cu da sacekam da se pojave svi delovi u nizu. onda je bas taman prejako.
horheakimov horheakimov 22:33 25.10.2022

Re: horhe

jedna od opcija...
zoja444 zoja444 09:53 26.10.2022

Re: horhe

ja to kao kad sam te otkrila ovde na blogu. to je bilo citanje, bez prestanka, danima. zao mi je sto nisam pisala na margini neke recenice, delove, kojima sam bila odusevljena.
zoja444 zoja444 09:56 26.10.2022

Re: horhe

hoce li tvoje knjige biti na sajmu?
literatesa literatesa 09:49 22.10.2022

BZW

Reko', da postavim Baskijata, hm, i što bih?, odavno mi ovako pitanje trezveno sa čistine nije došlo.

Zyro ili Wix, prvi je noviji, piše da mu je sjedište u Vilnjusu, drugi je malo skuplji i Izrael, prvi ima angebot za prva tri mjeseca, drugog mi se ne sviđa Wix, prvi je pink i nahvalio ga Forbes. Pravim sebi blog, ili to nešto, nekako. :)
horheakimov horheakimov 13:49 22.10.2022

Re: BZW

Kamo Žan-Mišel?
literatesa literatesa 07:11 23.10.2022

Re: BZW

Kamo Žan-Mišel?


Na mojoj stranici od juče sve, biće. Nakon što sam juče sat vremena razmišljala da li sam ozbiljna ili ne, jer, nije meni vjerovati uvijek :), tj nije mi do stranice koliko sam sigurna da ovde na blogu ne želim provesti više ni minut.

Šta se desilo juče? Desila se kapljica. Prvo ujutru vidim da se svijet dijeli na dvije strane, Izrael i Iran, da li ima sablasnije i interesantnije teme?, raskošne teme?, neljudskije teme?, religijske teme?, poslije vidim da uz Baskijata imam i nešto napisati, nešto iz jedne serije o matematici i iz jedne knjige nešto, nešto.. itd.


A stranicu napraviti uvijek je teža prokletom čovjeku kao ja, pa se planiranih dva sata samo da uporedim kritike, cijene, dizajn i šta nude, završilo od ujutru rano do sinoć kasno u noć, i na kraju nije da nisam ništa uradila nego sam se probudila nakon traumatično nemirnog sna sa kombinacijama u glavi, to mi se nikad ne dešava, i da, ovom prilikom želim pozdraviti programere i reći im neke tople riječi, tople kao šolja kakaoa :), programiranje je vojnička disciplina, fokus koji ja imam na 0,5 od 10 mogućih na samo na jedan dizajn koji mi se svidio a nema komentare, da bih dodala komentare moram otići na drugu stranicu, napraviti cod i prebaciti ovamo i nije to bilo teško tj jeste iz tri pokušaja na po dvije stranice za codiranje (jedna čak prvih samo 500 komentara ne naplaćuje pa to onda sa ovim ko fol jefitnijim domenom iz Litvanije i Mailom koji naplaćuju nakon prva tri mjeseca par procent jeftinije ispada skuplje nego kod Jevreja), pojavi se mjesto za komentarisanje ali ne sviđa mi se otvorena kasten, prostor za pisanje zjapi odmah ispod a ja bih da se klikne na dugmence, i što moram potvrditi da sam čovjek.. i uz to isprovociralo me tih 500 komentara gratis kao zabranjeno voće više nego što su mi potrebni, mislim, 500 ih ja sama sebi iskomentarišem :), drugo, ne znam da li tamo među alatkama gdje piše cod može neko to ispogramirati bez da idem na ovu stranicu, ima to sve objašnjeno ali ja ne razumijem, i inače mi je teško kad nešto ne razumijem ali ovo stvarno traži moj fokus a to je velika patnja, uh, oči mi se suzama napune. :)

No, još jedna avantura.
zoja444 zoja444 14:16 23.10.2022

Re: BZW

tesa, podrzavam bilo sta da odlucis. do pre neki dan bih ti preporucila nekog, ali ispade da on zene gleda kao krave, pa ne bih. srecno.
literatesa literatesa 16:55 23.10.2022

Re: BZW

tesa, podrzavam bilo sta da odlucis. do pre neki dan bih ti preporucila nekog, ali ispade da on zene gleda kao krave, pa ne bih. srecno.

E, riješila sam problem tako što sam od njega odustala, zezam se. :)

Dobro, već pišući jutros sam imala par rješenja, pitati programera bi bilo poslednje, pitati i ponuditi čašu tople čokolade s mlijekom, kakao s Madagaskara. :)

Juče nisam provela dan samo brojeći na prste gratis 500 komentara, na nekoliko mjesta se, tačnije 6, i registrovala i probala graditi stranicu, upoređivati kvalitet, funkcionalnost, šta nude, šta mogu ja, šta ne..

I ova na kojoj fale komentari je bio templat koji bih rekonstruisala (kakva su vremena najbolji je pokazatelj da od 1000 šema tj dizajna samo dvije imaju za knjige i 4 za pisce, i deset puta više za hranu il npr najbolje su urađene muzičke stranice i podkasti), i to je bilo na Zyro, jednostavniji od Wixa, za početnike, ali Wix ozbiljniji i skuplji ima Free period, mogu praviti stranicu, rušiti, mijenjati, ima i komentare ali extra (od nekog broja se plaćaju i to me zaintrigiralo posebno jer ne razumijem zašto su komentari separat na jednoj dinamično stranici kao da je Net oglasna drvena tabla u holu zgrade il stablo na ulici sa listom papira za izdavanje stanova, ne očekuju reakciju, ne planiraju je u komunikaciji, i ako platim domen koliko je to prostora, to je samo adresa, ima tamo pišu neki GB, hm), krenula sam na Wixu od praznog lista, imam ideju šta bih tj vidjećemo šta će na kraju biti jer svaki sat uložen utiče na zamisao, svaki naredni sat praveći stranicu je napredniji, ukratko, kreiram je za sebe, i oko Fonta slova se zadržim nemate pojma koliko obzirno. Zabavim se rado. :)


Zoja, hvala. Idemo dalje.

literatesa literatesa 12:24 24.10.2022

Re: BZW

Ručala sam i doručkovala dva rebrasta čipsa, taman dok mi so korozira organizam, ajde ipak stignemo kolovozom i Oktobrom do proljeća. :)



literatesa literatesa 12:30 24.10.2022

Re: BZW

Okrenem se, policajac iza mene, okrenem se uslikati jutro iza leđa, i crkvu, dobro, i izložbu otvara policajac.


literatesa literatesa 12:32 24.10.2022

Re: BZW

U Ukrajini rat, na blogu filmovi o ratu, lampe na ulicama gore i u 10 ujutru. Fino.




literatesa literatesa 12:38 24.10.2022

Re: BZW

5 min ranije i već je bilo ljudi, 5 do 10, prolazim odmah sa godišnjom kartom ali to kupuje 15 min praznog muzeja, ili ja nisam toliki fan ili nisam upoznata koliko njih jeste, velika posjećenost i izložba je na velikom prostoru..


literatesa literatesa 12:42 24.10.2022

Re: BZW

I izložbu otvara policajac. Prvi je tu odmah kad ukoračiš.

Irony of a Negro Policeman
1981

literatesa literatesa 12:45 24.10.2022

Re: BZW

Self- Portrait
1983

literatesa literatesa 12:48 24.10.2022

Re: BZW

Basquiat/Warhol
Apples and Lemons
1985


literatesa literatesa 12:52 24.10.2022

Re: BZW

6 Months
1987

literatesa literatesa 12:58 24.10.2022

Re: BZW

Light Blue Movers
1987

literatesa literatesa 13:03 24.10.2022

Re: BZW

Amber Vision
1988

literatesa literatesa 13:06 24.10.2022

Re: BZW

Item
1987

literatesa literatesa 13:11 24.10.2022

Re: BZW

Tuxedo
1983

literatesa literatesa 13:19 24.10.2022

Re: BZW

Imam još slika, nešto sam spetljala i sad me prošlo da pokažem.

I za kraj, idemo ća, na početak do izlaza. :)


literatesa literatesa 13:21 24.10.2022

Re: BZW



horheakimov horheakimov 06:49 25.10.2022

Re: BZW

Dabar Žan-Mišel, dabar...
literatesa literatesa 07:24 25.10.2022

Re: BZW

horheakimov horheakimov 08:01 25.10.2022

Re: BZW

Jašta ( :
literatesa literatesa 18:10 25.10.2022

Re: BZW

*

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana