Film

Berserkeri

apostata RSS / 22.10.2022. u 23:17

 

1663705689_9685765.jpg

 

         "Mi imamo ugovor,

        ugovor s kompanijom,

        ugovor s domovinom,

        ugovor sa savješću.

        I mi ćemo ga se držati

        do kraja.

        Živi ili mrtvi.

        Mi znamo da ćemo završiti

        u paklu,

        ali tamo mi ćemo biti

        najbolji." 


 

 
 
 
 
 
 Neki dan sam odgledao “Najbolji u paklu” (Лучшие в Аду), režisera Andreja                       Batova . Film je izfinansirao sam Prigožin i zvanično se u filmu radi o PVK   “Vagner”. Kuriozum vezan za film je što je jedan od dvojice scenarista Aleksej Nagin     20.09. (dvije nedelje prije premijere) poginuo u borbi u Ukrajini.

 

Odmah da vam kažem da film nisam mislio gledati, em ‘Vagner’, em Prigožin .., no preporučio mi ga je prijatelj, koji rijetko kad išta preporučuje.

I da znate nisam pogriješio što sam ga pogledao, apsolutno ne.                                  Film traje 149 minuta, od čega je minimum 145 minuta ili pucačina .., i to bez pauze (al’ ono baš bez) ili priprema za pucačinu . Gledao sam mnogo akcionih filmova u životu, ali tako nešto stvarno još nisam.

Tehnički film je odlično odrađen, perfektan rad pirotehničara i kaskadera, kamera maestralna. Super realističnost dostignuta je kroz pseudodokumentarni pristup, scenografije de facto nema jer je sve snimano tamo gdje su se vodile prave borbe, a takođe je i više nego očigledno (što je naravno pohvalno) prisustvo iskusnih vojnih konsultanata, tako da je film skoro pa udžbenik za borbu u gradskim uslovima.

  ocr

Onda dalje, scenario praktično ne postoji, barem ne u onom profesionalnom smislu .., što opet ne znači da ga nema nikako, ne, ne, ni govora, on je tu i on je po meni perfektan primjer kvalitetnog amaterizma.                                                            No zbog tog scenarijskog amaterizma (fokusiranog na akciju i vojni zanat), u filmu u klasičnom smislu nema ni glumaca, odnosno tačnije nema klasičnih glumačkih rola.  

Imena protagonista mi ne znamo, oni imaju samo nadimke. Ne postoje nikakve njihove predistorije,reminiscencije, retrospektive, geografija, lične priče, porodice (odnosno ima zapravo samo jedan momenat, ti. jedna fotografija) kao što među njima ne postoje ni pametni, ni glupi, ni hrabri, ni kukavice.                                          E i da, nema ni žena (feministkinje ga znači neće voljeti), što takođe dosta govori o filmu i što je (što se mene tiče) za ovakav film veliiiiki plus.

Zbog ovoga gore rat je u filmu depersonalizovan, što opet kao posljedicu ima i to da film nema onu tipičnu radnju, radnju sa početkom i krajem.

No sve ono gore ne znači da su likovi u filmu lišeni individualnosti, Sa svima njima je i te kako moguće saosjećati i oni se pred nama otkrivaju posredstvom toga kako se bore, kako komuniciraju sa drugima, kao i kako i kakve donose odluke.                Desetine takvih momenata neprimjetno se akumulišu u gledaocu i polako se preko njih svi likovi ispunjavaju sadržajem.

Iako niko u filmu ne namjerava gledaoca da napumpa emocijama, film vas ipak zahvata i vi mu se Boga mi predajete ... barem je sa mnom bio takav slučaj.

ocr 

U njemu nema nikakve patetike, pogotovo ne patetičnih smrti ili patosnog heroizma.
Niko od njih nije heroj, svi oni su kao nekakvi savremeni berserkeri, koji se nikada ne predaju, jer znaju da nema svrhe svrhe, pošto nijedna strana ne uzima zarobljenike. Ranjeni i kontuzovani protivnici na licu mjesta se dokrajčuju i vidi se po njima da nikakvu milost ne očekuju i da je u suprotnoj situaciji ni sami ne bi dali.  


Kao i originalne berserkeri i ove naprijed tjera osjećaj duga ... i ja se nekako ne bih mogao zakleti da je to dug prema otadžbini, jer niko nigdje ne maše zastavama, kao i što ni na jednoj strani niko ne pominje ni otadžbinu.                                                  Tako da je sa te strane film velika pljuvačina u lice propagandistima sa svih strana, ali najviše ruskoj strani, jer je sam film ruski. 

To je takođe i jedan od razloga što u filmu nema jakih i monumentalnih monologa, dijaloga i citata ... u stvari lažem, ima par dubokih konstatacija, jedna jaka scena i jedan moćan dijalog.                                                                                                      Jedina rasprava koja nije vezana za borbu je diskusija dvojice boraca o tome kakva zvjerka sjedi u kavezu u nekom razrušenom stanu. Prvi tvrdi da je u pitanju hrčak, a drugi da se radi o morskom prasetu. Njihovu raspravu prekida komandir, koji ih prezrivo pogleda i kaže:”Koji ste vi debili! To je činčila.”

Početak filma je u totalnom vojnom formatu. Radi se o narativno-titlovanom uvodu u kojem se gledaocu kratko i jasno objašnjava ko je ko, odnosno ko je koje boje i tada se zapravo i jedini put 'Vagner' i pominje.

Sve dalje narativne pauze filma su u tom stilu (ima čak i ilustrativnih koji nas upoznavaju ili sa trenutnim pozicijama ili sa karakeristikama oružja) i sve one liče na nekakav vojni brifing i sve su pojašnjenja problematike izvođenja zadatka, a zadatak bijelih je osvojiti devetospratnicu, dok je na drugoj strani zadatak žutih odbraniti tu devetospratnicu.

I nakon tog početka sve što se dešava u filmu povezano je sa tim zadacima - pred gledaocem se otvara slika modernog izgleda ljudske vještine da se međusobno istrebljuje. Slika u kojoj je imperativ pokušati približiti savršenstvu sadejstvo i štaba sa svim djelovima ratne mašinerije i tih djelova međusobno.

Sam sukob dvaju strana je kao neka šahovska partija. I jedni drugi nastoje neutralizovati poteze protivnika. Na taktičku zamisao ide kontra u obliku druge taktičke zamisli i iza svakog udara slijedi kontraudar.

‘Žuti’ tuku iz minobacača 120mm, a ‘bijeli’ na to odgovaraju haubicama od 122mm. Odgovor ‘žutih’ je udar po haubicama baterijom ‘Msta-B’, na šta ‘bijeli’ reaguju sa ‘Uraganom’, na kraju ‘žuti’ u igru uvode čak i minobacačkog monstruma - ‘Tulipan’.   Sa neba dejstva i jednih i drugih korigiraju dronovi, a na zemlji protiv njih rade anti-dron sistemi.

Svemu dodajte još i tenkove i par aviona i tako 140 i kusur minuta.

ocr 

No ruku na srce sve to (ne samo ovo, nego sve što sam do sada napisao) u krajnjem slučaju i nije toliko ni bitno - ono što je najbitnije, poslužiću se riječima apostola Pavla, je to da u filmu nema „ni Judejaca, ni Jelina“.

I ja ne znam šta je Prigožin mislio kada je to finansirao, ali to film o ‘Vagneru’ nije.

U njemu ne da nema 'Vagnera', nego nema ni banderovaca, a ni Azova, kao ni Ukra i Orka, a pogotovo nema ni Rusa, ni Ukrajinaca.

I to je OK, ali zbog toga (između ostalog), uporedo sa razvojem filma, nezadrživo se razvija i osjećaj besmislenosti.                                                                                  Ona se i inače morala pojaviti, kako zbog ne postojanja i šireg i bilo kakvog ideološkog konteksta, tako i zbog očiglednih manjkavosti užeg konteksta (koji je i naslabiji dio filma).

Na to treba dodati ne samo gore pomenuto odsustvo nečeg konkretnog, nego još i odsustvo jasno određenih glavnih junaka, što se opet dodatno potencira ravnomjernim prikazivanjem dvaju sukobljenih strana.

Tako da u toku gledanja često zaboravite ko je ‘bijeli’, a ko ‘žuti’ i nekoliko puta sam uhvatio sebe kako zapravo navijam za žute.

A kako brate i ne bih!

U filmu nema ni najmanjeg pokušaja unižavanja ili dehumanizacije protivnika. Žuti nisu gomila pokretnih meta za dobre momke. Oni su prikazani kao iskusan, dobro obučen i motivisan protivnik, kojeg vode odlični oficiri.

Ključni momenat u filmu, momenat u kojem se besmisao inaugurira kao osnovna poenta filma, kao konstanta, na koju se gledalac jednostavno mora naviknuti, je trenutak kada narator (inače poznati ruski glumac Aleksej Kravčenko, u “Idi i gledaj” sa 13 godina glumio glavnu ulogu) kaže ovo:”Mi smo ratovali sami sa sobom. Protivnik je mislio isto kao i mi. Mi znamo unaprijed sve njegove korake, a on zna naše.”

Šteta što je to izgovoreno vrlo brzo nakon početka (37 min.). Trebalo je to reči kasnije, trebalo je pustiti da se ‘mučimo’, jer dinamičnost filma stvarno jedva da dopušta bilo kakvo promišljanje viđenog.

ocr

Mada, kao što gore rekoh, postoje dvije scene koje gledaoca mogu dovesti do tog promišljanaj besmisla.                                                                                                  Prva je praktički odmah poslije onih konstatacija naratora - borac iz redova žutih u jednom stanu na podu nalazi ikonu sv. Nikole, ljubi je i postavlja na zidnu policu. Slijedi eksplozija, koja ga baca na pod, u stan ulaze bijeli i sada jedan od njih primjećuje ikonu koja je opet pala, podigne je, stavlja je na mjesto i krsti se.              Kroz nekoliko desetina sekundi onaj ‘žuti’ i ovaj ‘bijeli’ započinju borbu prsa u prsa, iz koje će naravno izaći živ samo jedan.

Druga scena je na samom kraju filma, kada se susreću protivnički komandiri. Buran (žuti) poziva Poligona (bijelog) da se preda, a ovaj mu odgovara:”Nije moj djed došao do Berlina zato da bi se ja sada predavao.”                                                      Opet dolazi do bliske borbe, Buran sjedi na Poligonu davi ga automatom i kaže mu:”I moj djed je osvajao Berlin!”

Tako da ću da ponovim - ovo film o ‘Vagneru’ nije.

Ovo je film o tome kako Sloveni super profesionalno ubijaju jedni druge.                    Ili još konkretnije - ovo je film o tome kako se super profesionalno međusobno uništavaju ljudi jedne kulture, jednog jezika i jedne vojne tradicije.

Zato je na kraju, nakon što završi špica, gorak ukus više nego neminovnost. Istina kod mene je nekakva gorčina bila prisutna od samog početka, od momenta kada je Kravčenko izrekao onaj kao neki moto filma, koji sam ja stavio ispod naslovne slike bloga.

Odmah sam se sjetio jedne od meni najdražih pjesama Visockog, zove se “Pjesma o poginulom pilotu” (Песня о погибшем лётчике). U toj pjesmi taj pilot poslije pogibije sleće na rajski aerodrom, a evo ovi danas govore kako će biti najbolji u paklu.

Djedovi im na Berlin jurišali, a oni .., tužno je to, sve je to tako tužno.



Komentari (817)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

apostata apostata 23:21 22.10.2022

Izvinjavam

se svima na katastrofalnom slogu teksta.
crossover crossover 23:51 22.10.2022

Re: Izvinjavam

”Mi smo ratovali sami sa sobom. Protivnik je mislio isto kao i mi. Mi znamo unaprijed sve njegove korake, a on zna naše.”


Ovo mi zvuči poznato.

Hvala za preporuku, Apostata. Da je neko drugi preporučio sumnjam da bih se cimao da nađem film.
srdjan.pajic srdjan.pajic 07:57 23.10.2022

Re: Izvinjavam

Ključni momenat u filmu, momenat u kojem se besmisao inaugurira kao osnovna poenta filma, kao konstanta, na koju se gledalac jednostavno mora naviknuti, je trenutak kada narator (inače poznati ruski glumac Aleksej Kravčenko, u “Idi i gledaj” sa 13 godina glumio glavnu ulogu) kaže ovo:”Mi smo ratovali sami sa sobom. Protivnik je mislio isto kao i mi. Mi znamo unaprijed sve njegove korake, a on zna naše.”


Nisam gledao film, samo trejler na youtube-u, ali na kilometar se vidi da se radi o običnom jeftinom ruskom propagandnom ratnom smeću. Nije mi jasno šta je apostatata drugo tu video. Uvaljuju bez trunke obraza taj neki lažni "sloveni pravoslavci braća očevi na Berlinu se dovatili za guše za čije babe zdravlja" sentiment, što izaziva mučninu do povraćanja, jer su ovi vagnerovoci o kojima se radi najgora ljudska govna koja postoje, koji su za pare došli u susednu zemlju da ubijaju i pale, kradu kokoške i traktore, za račun oligarha i stinih kriminalaca koji su se u Rusiji domogli vlasti, pa im nije bilo dosta.

Takvi su i ovi prethodni filmovi koje su finansirali FSB i wagnerovci, to jest ovaj nazovi kuvar vlasnik armije plaćenika i njegov šef, vlasnik velesile. Ne treba im, po mom mišljenju, pridavati nikakvu pažnju niti pripisivati nekakvu vrednost traženjem nečeg čega nema u ovom smeću, nego im samo poželti sud za ratne zločine, pre ili kasnije.




shmoo shmoo 08:35 23.10.2022

Re: Izvinjavam

srdjan.pajic

nego im samo poželti sud za ratne zločine



Не стигну плаћеници из тих корпоративних војних јединица никада до суда за ратне злочине.

Такве убијају одмах на лицу места, без суђења. Таква је традиција.

Питај ове наше што су ратовали по Српској Крајини... Све те Холандезе, Британце, Амере, Арапе и остале плаћенике што су ратовали за Хрвате који би преживели неки сукоб убијали су одмах на лицу места.

Ионако нико после више и не пита за њих.

За разлику од тога, оне мобилисане Хрвате које би заробили, Крајишници су спорводили као ратне заробљенике, па би они онда чистили улице у Книну и радили сличне корисне ствари.

А за плаћенике, ма ко год да их ангажује, не постоји суђење. И они то знају добро.

Распитај се за то код ових што их ти као поносни поседник америчанског пасоша плаћаш из свог џепа за Ирак, Авганистан, Либију, Сирију,... Они ће то најбоље да ти објасне.

Како се они сада зову? Били су познати као Блеквотер...



Academi LLC (formerly Xe and Blackwater Worldwide) (ЛИНК)











bangyahead bangyahead 08:50 23.10.2022

Re: Izvinjavam

srdjan.pajic

Nisam gledao film, samo trejler na youtube-u, ali na kilometar se vidi da se radi o običnom jeftinom ruskom propagandnom ratnom smeću. Nije mi jasno šta je apostatata drugo tu video.




Video je što i svaka prosečna dobromisleća osoba, neindoktrinirana jednim tipom ideologije vidi - besmisao ubijanja i besmisao rata, posebno u narodu koji je toliko blizak da je nemoguće razvrstati njegove razlike. Rusofobi vide u njemu dobar povod da se ubijaju Rusi, jer su ____________ pa salva objašnjenja relativizacije masovnog ubistva i masovne smrti, tipična za Western brainwashed naše Južne Slovene.

Ranjeni i kontuzovani protivnici na licu mjesta se dokrajčuju i vidi se po njima da nikakvu milost ne očekuju i da je u suprotnoj situaciji ni sami ne bi dali.


Upravo sam posle ove rečenice, pre nego što sam došao do Tvog sličnog zapažanja, Apostata, pomislio: "Tipično slovenski, ubiće rođenog brata bez ikakve zadrške, bez milosti, ali će mu iskazati svu ličnu obest i odmazdu."
Onaj koji ih je analizirao i procenio da će biti kadri ovako temeljno da se pokolju ako ih se dovoljno nahuška, vrhunski je - zla inteligencija. Naravoučenije za Srbe - ne dozvolimo da nas AV uvuče u slično zlo (a ne sumnjam da će nastojati kada njegov kartel krene da pada sa vlasti).
softelectronics_e softelectronics_e 09:09 23.10.2022

Re: Izvinjavam

apostata
se svima na katastrofalnom slogu teksta.

Jebote, koliki tekst!
Jedva sam preskrolovao.
A šta su to berserkeri?
bangyahead bangyahead 09:18 23.10.2022

Re: Izvinjavam

Zanimljiv od A do Š.

Evo kako ga Ameri "dubokoumno" analiziraju - a sa njima i naš površni Pajić: "Russian propaganda film glorifying the exploits of the Wagner PMC in the invasion of Ukraine."
bangyahead bangyahead 09:41 23.10.2022

Re: Izvinjavam


A šta su to berserkeri?


Kakva lenjost! Dva posta poviše ti objašnjava video!
shmoo shmoo 09:57 23.10.2022

Knowledge Goes Pop From Conspiracy Theory

to Gossip


bangyahead

A šta su to berserkeri?


Kakva lenjost! Dva posta poviše ti objašnjava video!






Viking Berserker vs Japanese Samurai - Who Would Win?







mlatisa mlatisa 14:45 23.10.2022

Re: Izvinjavam

srdjan.pajic

Nisam gledao film, samo trejler na youtube-u, ali na kilometar se vidi da se radi o običnom jeftinom ruskom propagandnom ratnom smeću. Nije mi jasno šta je apostatata drugo tu video. Uvaljuju bez trunke obraza taj neki lažni "sloveni pravoslavci braća očevi na Berlinu se dovatili za guše za čije babe zdravlja" sentiment, što izaziva mučninu do povraćanja, jer su ovi vagnerovoci o kojima se radi najgora ljudska govna koja postoje, koji su za pare došli u susednu zemlju da ubijaju i pale, kradu kokoške i traktore, za račun oligarha i stinih kriminalaca koji su se u Rusiji domogli vlasti, pa im nije bilo dosta.

#Тако је!!! Уа руси! Живели "наши" ратници најамници!#

The Dark Truth about Blackwater




BTW:
Does Rambo III actually pay tribute to the 'Mujahideen ...


Уосталом, Асанжа треба ослободити!
freehand freehand 15:21 23.10.2022

Re: Izvinjavam

srdjan.pajic
Ključni momenat u filmu, momenat u kojem se besmisao inaugurira kao osnovna poenta filma, kao konstanta, na koju se gledalac jednostavno mora naviknuti, je trenutak kada narator (inače poznati ruski glumac Aleksej Kravčenko, u “Idi i gledaj” sa 13 godina glumio glavnu ulogu) kaže ovo:”Mi smo ratovali sami sa sobom. Protivnik je mislio isto kao i mi. Mi znamo unaprijed sve njegove korake, a on zna naše.”


Nisam gledao film, samo trejler na youtube-u, ali na kilometar se vidi da se radi o običnom jeftinom ruskom propagandnom ratnom smeću. Nije mi jasno šta je apostatata drugo tu video. Uvaljuju bez trunke obraza taj neki lažni "sloveni pravoslavci braća očevi na Berlinu se dovatili za guše za čije babe zdravlja" sentiment, što izaziva mučninu do povraćanja, jer su ovi vagnerovoci o kojima se radi najgora ljudska govna koja postoje, koji su za pare došli u susednu zemlju da ubijaju i pale, kradu kokoške i traktore, za račun oligarha i stinih kriminalaca koji su se u Rusiji domogli vlasti, pa im nije bilo dosta.

Takvi su i ovi prethodni filmovi koje su finansirali FSB i wagnerovci, to jest ovaj nazovi kuvar vlasnik armije plaćenika i njegov šef, vlasnik velesile. Ne treba im, po mom mišljenju, pridavati nikakvu pažnju niti pripisivati nekakvu vrednost traženjem nečeg čega nema u ovom smeću, nego im samo poželti sud za ratne zločine, pre ili kasnije.

Ne znam ko bi iskrenije i sa većoma urom o ljudskim govnima.







docsumann docsumann 16:08 23.10.2022

Re: Izvinjavam

softelectronics_e
apostata
se svima na katastrofalnom slogu teksta.

Jebote, koliki tekst!
Jedva sam preskrolovao.
A šta su to berserkeri?



softelectronics_e softelectronics_e 16:11 23.10.2022

Re: Izvinjavam

docsumann
softelectronics_e
apostata
se svima na katastrofalnom slogu teksta.

Jebote, koliki tekst!
Jedva sam preskrolovao.
A šta su to berserkeri?




Ne dozvoljava mi vera da nedeljom otvaram videoe.
apostata apostata 17:46 23.10.2022

Re: Izvinjavam

srdjan.pajic

Nisam gledao film, samo trejler na youtube-u, ali na kilometar se vidi da se radi o običnom jeftinom ruskom propagandnom ratnom smeću. Nije mi jasno šta je apostatata drugo tu video. Uvaljuju bez trunke obraza taj neki lažni "sloveni pravoslavci braća očevi na Berlinu se dovatili za guše za čije babe zdravlja" sentiment, što izaziva mučninu do povraćanja, jer su ovi vagnerovoci o kojima se radi najgora ljudska govna koja postoje, koji su za pare došli u susednu zemlju da ubijaju i pale, kradu kokoške i traktore, za račun oligarha i stinih kriminalaca koji su se u Rusiji domogli vlasti, pa im nije bilo dosta.

Takvi su i ovi prethodni filmovi koje su finansirali FSB i wagnerovci, to jest ovaj nazovi kuvar vlasnik armije plaćenika i njegov šef, vlasnik velesile. Ne treba im, po mom mišljenju, pridavati nikakvu pažnju niti pripisivati nekakvu vrednost traženjem nečeg čega nema u ovom smeću, nego im samo poželti sud za ratne zločine, pre ili kasnije.

Pajiću ja mislim da ti shvataš da bi bilo apsurdno voditi nekakvu diskusiju sa tobom na osnovu trejlera koji si ti pogledao.

Svi tizeri na koje sam ja naletao i trejler ovog filma apsolutno ništa ne pokazuju, osim da se radi o superteškoj akciji.

srdjan.pajic srdjan.pajic 20:12 23.10.2022

Re: Izvinjavam

apostata
srdjan.pajic

Nisam gledao film, samo trejler na youtube-u, ali na kilometar se vidi da se radi o običnom jeftinom ruskom propagandnom ratnom smeću. Nije mi jasno šta je apostatata drugo tu video. Uvaljuju bez trunke obraza taj neki lažni "sloveni pravoslavci braća očevi na Berlinu se dovatili za guše za čije babe zdravlja" sentiment, što izaziva mučninu do povraćanja, jer su ovi vagnerovoci o kojima se radi najgora ljudska govna koja postoje, koji su za pare došli u susednu zemlju da ubijaju i pale, kradu kokoške i traktore, za račun oligarha i stinih kriminalaca koji su se u Rusiji domogli vlasti, pa im nije bilo dosta.

Takvi su i ovi prethodni filmovi koje su finansirali FSB i wagnerovci, to jest ovaj nazovi kuvar vlasnik armije plaćenika i njegov šef, vlasnik velesile. Ne treba im, po mom mišljenju, pridavati nikakvu pažnju niti pripisivati nekakvu vrednost traženjem nečeg čega nema u ovom smeću, nego im samo poželti sud za ratne zločine, pre ili kasnije.

Pajiću ja mislim da ti shvataš da bi bilo apsurdno voditi nekakvu diskusiju sa tobom na osnovu trejlera koji si ti pogledao.

Svi tizeri na koje sam ja naletao i trejler ovog filma apsolutno ništa ne pokazuju, osim da se radi o superteškoj akciji.



Ovo što sam napisao je zasnovano na tvom tekstu, u kome su iznete izvesne teze na osnovu opisa filma koji si sam ovde ponudio, a ne na trejleru koji sam pogledao. To, kao i činjenica ko je taj film pravio i finansirao me je učvrstio u uverenju da se radi o jeftinoj FSB propagandi, na koju ste se ti i tvoj kolega, čini se, upecali. Tako da mislim da nema potrebe ni da se gleda film. A ni polemika nije obavezna.


softelectronics_e softelectronics_e 20:15 23.10.2022

Re: Izvinjavam

srdjan.pajic
apostata
srdjan.pajic

Nisam gledao film, samo trejler na youtube-u, ali na kilometar se vidi da se radi o običnom jeftinom ruskom propagandnom ratnom smeću. Nije mi jasno šta je apostatata drugo tu video. Uvaljuju bez trunke obraza taj neki lažni "sloveni pravoslavci braća očevi na Berlinu se dovatili za guše za čije babe zdravlja" sentiment, što izaziva mučninu do povraćanja, jer su ovi vagnerovoci o kojima se radi najgora ljudska govna koja postoje, koji su za pare došli u susednu zemlju da ubijaju i pale, kradu kokoške i traktore, za račun oligarha i stinih kriminalaca koji su se u Rusiji domogli vlasti, pa im nije bilo dosta.

Takvi su i ovi prethodni filmovi koje su finansirali FSB i wagnerovci, to jest ovaj nazovi kuvar vlasnik armije plaćenika i njegov šef, vlasnik velesile. Ne treba im, po mom mišljenju, pridavati nikakvu pažnju niti pripisivati nekakvu vrednost traženjem nečeg čega nema u ovom smeću, nego im samo poželti sud za ratne zločine, pre ili kasnije.

Pajiću ja mislim da ti shvataš da bi bilo apsurdno voditi nekakvu diskusiju sa tobom na osnovu trejlera koji si ti pogledao.

Svi tizeri na koje sam ja naletao i trejler ovog filma apsolutno ništa ne pokazuju, osim da se radi o superteškoj akciji.



Ovo što sam napisao je zasnovano na tvom tekstu, u kome su iznete izvesne teze na osnovu opisa filma koji si sam ovde ponudio, a ne na trejleru koji sam pogledao. To, kao i činjenica ko je taj film pravio i finansirao me je učvrstio u uverenju da se radi o jeftinoj FSB propagandi, na koju ste se ti i tvoj kolega, čini se, upecali. Tako da mislim da nema potrebe ni da se gleda film. A ni polemika nije obavezna.



Pa da!
Jeftina ruska propaganda, a ne kao američka koja košta ko zna koliko.
bene_geserit bene_geserit 20:59 23.10.2022

Re: Izvinjavam

Onaj koji ih je analizirao i procenio da će biti kadri ovako temeljno da se pokolju ako ih se dovoljno nahuška, vrhunski je - zla inteligencija.

Čekaj, otkud ti ovo da kažeš?
Mislim posle svih Blinkena i Nulandove i ostalih "naših" političara a bogumi ni Zelenski ne deluje kao neko ko izbegava rat.
Kako beše, Pale of settlement, nekad većina svetskih Jevreja živela u carskoj Rusiji (5-6 miliona), danas koliko beše u Ukrajini 0.2%, a i u Belorusiji slično?
Kažu zli jezici da Jevreji slabo opraštaju kad im neko jebemater.
Nego broj Jevreja pre WW2: Ukrajina 2.7M, Belorusija 0.4M, Rusija 0.89M
Posle rata: Ukrajina 0.84M, Belorusija 0.15M, Rusija 0.88M
Danas: 0.2-0.25M u sve tri zemlje zajedno.
apostata apostata 22:54 23.10.2022

Re: Izvinjavam

A ni polemika nije obavezna.

Ne da nije obavezna, već kao što rekoh - bila bi apsurdna.
srdjan.pajic srdjan.pajic 03:37 24.10.2022

Re: Izvinjavam

apostata
A ni polemika nije obavezna.

Ne da nije obavezna, već kao što rekoh - bila bi apsurdna.


Pa, dobro.
shmoo shmoo 08:47 24.10.2022

Re: Izvinjavam

bene_geserit

broj Jevreja pre WW2



Пре Другог светског рата јидиш (за неупућене, језик источноевропских Јевреја, мешавина хебрејског, словенских језика и немачког) говорило је као свој матерњи језик 12 милиона људи у Европи.

У Варшави су чак постојала и позоришта која су своје представе играла на јидишу.

После Другог светског рата јидиш је као свој матерњи језик у Европи говорило 2 милиона људи.

Тај податак сам нашао у неком лингвистичком истраживању.

Али можда је много боља и прецизнија ова мапа из Енциклопедије холокауста. Они то ваљда најбоље знају.


According to the American Jewish Yearbook, the Jewish population of Europe was about 9.5 million in 1933. In 1950, the Jewish population of Europe was about 3.5 million. In 1933, 60 percent of all Jews lived in Europe. In 1950, most Jews (51 percent) lived in the Americas (North and South combined), while only a third of the world's Jewish population lived in Europe.


ЛИНК





ЛИНК


Kažu zli jezici da Jevreji slabo opraštaju kad im neko jebemater.



А што би праштали?

У Старом завету лепо пише:"Око за око, зуб за зуб."

Нису Јевреји Срби па да олако заборављају и релативизују своје Јасеновце, Градишке и Сајмишта у зависности од дневнополитичких потреба својих фараона.

Треба Срби још да науче од Јевреја много тога.

bangyahead bangyahead 19:23 24.10.2022

Re: Izvinjavam

У Старом завету лепо пише:"Око за око, зуб за зуб


Kaže mi moj Sindža odlikaš - Jevrejče koje to ne zna, rođen u Jerusalimu, a ne zna pošto moju Vojvođanku nerviraju Jevreji - pokušava u meni da spasi Hercegovca k'o Luk Skajvoker čojeka u ćaletu Anakinu ;
da smo to ćapili zapravo od Hamurabija. Jednom ga je startovao, tako, neki lik u školi i rekao mu: "Ti si iz Izraela, šta misliš da ti izvadim oko za oko i zub za zub?" A moj Sinko mu rekao: "A šta misliš da ja tebi izvadim oko za zub", pa se ovaj ekspresno udaljio od njega.
bangyahead bangyahead 19:58 24.10.2022

Re: Izvinjavam

apostata
srdjan.pajic

Nisam gledao film, samo trejler na youtube-u, ali na kilometar se vidi da se radi o običnom jeftinom ruskom propagandnom ratnom smeću. Nije mi jasno šta je apostatata drugo tu video. Uvaljuju bez trunke obraza taj neki lažni "sloveni pravoslavci braća očevi na Berlinu se dovatili za guše za čije babe zdravlja" sentiment, što izaziva mučninu do povraćanja, jer su ovi vagnerovoci o kojima se radi na²jgora ljudska govna koja postoje, koji su za pare došli u susednu zemlju da ubijaju i pale, kradu kokoške i traktore, za račun oligarha i stinih kriminalaca koji su se u Rusiji domogli vlasti, pa im nije bilo dosta.

Takvi su i ovi prethodni filmovi koje su finansirali FSB i wagnerovci, to jest ovaj nazovi kuvar vlasnik armije plaćenika i njegov šef, vlasnik velesile. Ne treba im, po mom mišljenju, pridavati nikakvu pažnju niti pripisivati nekakvu vrednost traženjem nečeg čega nema u ovom smeću, nego im samo poželti sud za ratne zločine, pre ili kasnije.

Pajiću ja mislim da ti shvataš da bi bilo apsurdno voditi nekakvu diskusiju sa tobom na osnovu trejlera koji si ti pogledao.

Svi tizeri na koje sam ja naletao i trejler ovog filma apsolutno ništa ne pokazuju, osim da se radi o superteškoj akciji.



Апропо невођења дискусије са Нагетсима, данас сам се умало пошакетао са Америма, док смо чекали у реду да уђемо на место Христовог рођења. Наиме, ја се врзмао около моје групе Словенаца католика, гледао ко не може да стоји, децу, па преко палестинских другара муркана да их убацим преко реда за 10-ак долара. Ту ми нека кретенска Пајкетова сународњакиња муну лакат у лахка ребра, а њен муж кренуо да ми кења нешто и моралише. Евангелици неки, шта ли су. Ја реко' "ало бре, не улазим вам преко вашег реда нити вас узурпирам. Овде сам иза вас са 50 људи и водим рачуна о њима, вас ни не гледам." Онда ова ментолка кренула да се смеје нешто као Кери Вајт Брнз ин Хел, или она дебела из Мизери. Поглед'о Грке чуваре - а они не воле Амере исто к'о и ми Срби и знају да сам ја нервчик. Једва сам се исконтролисао да не направим пиздарију. Одвратна арогантна нација према споља и пичкице нарцисоидне према себи. Мисле да поседују нас и Палестинце, шта ли?
freehand freehand 21:08 24.10.2022

Re: Izvinjavam

а они не воле Амере исто к'о и ми Срби и знају да сам ја нервчик. Једва сам се исконтролисао да не направим пиздарију. Одвратна арогантна нација према споља и пичкице нарцисоидне према себи. Мисле да поседују нас и Палестинце, шта ли?


srdjan.pajic srdjan.pajic 21:18 24.10.2022

Re: Izvinjavam

freehand
а они не воле Амере исто к'о и ми Срби и знају да сам ја нервчик. Једва сам се исконтролисао да не направим пиздарију. Одвратна арогантна нација према споља и пичкице нарцисоидне према себи. Мисле да поседују нас и Палестинце, шта ли?







Ali tačno mogu da zamislim kako je ta scena stvarno izgledala.
bene_geserit bene_geserit 22:09 24.10.2022

Re: Izvinjavam

Ali tačno mogu da zamislim kako je ta scena stvarno izgledala.

Nešto kao iz Skooby-Doo-a?
Ja sam uvek zamišljao blogodrugara Fuksa kao Shaggy-ja. Šegi ima "mad vibe" (ovo je citat odnekle, ne sećam se odakle).
srdjan.pajic srdjan.pajic 03:50 25.10.2022

Re: Izvinjavam

bene_geserit
Ali tačno mogu da zamislim kako je ta scena stvarno izgledala.

Nešto kao iz Skooby-Doo-a?
Ja sam uvek zamišljao blogodrugara Fuksa kao Shaggy-ja. Šegi ima "mad vibe" (ovo je citat odnekle, ne sećam se odakle).



Verovatno su ga gledali ko budalu. Iznervirali se ljudi dok su čekali u redu da uđu u tu crkvu a gledali kako svako lokalno turističko vodičko mudašce misli da je neki MOSAD baja pa uvodi "svoje" preko reda dok ovi ameri čekaju. To su kulturne razlike, s tim što ovi naši drkoši nisu pristali da mirno gledaju kako ih jebe ko stigne.
freehand freehand 07:55 25.10.2022

Re: Izvinjavam

srdjan.pajic
bene_geserit
Ali tačno mogu da zamislim kako je ta scena stvarno izgledala.

Nešto kao iz Skooby-Doo-a?
Ja sam uvek zamišljao blogodrugara Fuksa kao Shaggy-ja. Šegi ima "mad vibe" (ovo je citat odnekle, ne sećam se odakle).



Verovatno su ga gledali ko budalu. Iznervirali se ljudi dok su čekali u redu da uđu u tu crkvu a gledali kako svako lokalno turističko vodičko mudašce misli da je neki MOSAD baja pa uvodi "svoje" preko reda dok ovi ameri čekaju. To su kulturne razlike, s tim što ovi naši drkoši nisu pristali da mirno gledaju kako ih jebe ko stigne.

Meni je taj njegov iskonski i dženuin aantiamerički vajb nekako najluđi
predatortz predatortz 08:06 25.10.2022

Re: Izvinjavam

To su kulturne razlike, s tim što ovi naši drkoši nisu pristali da mirno gledaju kako ih jebe ko stigne.


Kad smo kod kulturoloških razlika, u naše šire društvo se, preko zajedničke poznanice, ubacila neka Britanka. Radila za neku od onih famoznih "međunarodnih" u Bosni nakon rata. Jedno štrokavo, za naše balkanske pojmove prilično neuredno biće. No to je nije sprečavalo da na sve nas gleda sa visine.

E sad, išla ona svima na qratz, ali nam bilo glupo da je odjebemo zbog ove poznanice koja je prilično drago stvorenje, em joj ova neka šefica.

Sednemo mi jednom tako, nas desetak u baštu kafića, spojimo stolove, krene zezanje, kad eto i ove štrokulje. Mi pijemo jutarnju kaficu, kisele vode, snajka poruči pivo, sede tako da obe noge stavi na stolicu na kojoj js sedela i jednom rukom ih obgrli, dok je drugom rukom cevčila pivo onako iz flaše.

Svi se zgledaju, ja ne izdržah.

Zamolih je da se ponaša pristojno, kao civilizovano ljudsko biće koje poštuje društvo u koje je došla a ne kao Britanac, da sedne lepo i da koristi čašu koju joj je konobar doneo, jer mi tu živimo i ljudi nas poznaju i poštuju.

Posle se ređe pojavljivala, kada se pojavi ponašala se pristojno, a neki koji su je više viđali, jer ja sam tu dolazio uglavnom vikendima, su tvrdili da je i kosu počela da redovnije pere.

Eto neke koristi kada se ukrste kulturološke razlike.
vcucko vcucko 11:09 25.10.2022

Re: Izvinjavam

predatortz
To su kulturne razlike, s tim što ovi naši drkoši nisu pristali da mirno gledaju kako ih jebe ko stigne.


Kad smo kod kulturoloških razlika, u naše šire društvo se, preko zajedničke poznanice, ubacila neka Britanka. Radila za neku od onih famoznih "međunarodnih" u Bosni nakon rata. Jedno štrokavo, za naše balkanske pojmove prilično neuredno biće. No to je nije sprečavalo da na sve nas gleda sa visine.

Evo da pogađam na neviđeno.

(Pra)šumica viri ispod pazuha? Sa sve parčićima stika zalepljenim za dlake?

srdjan.pajic srdjan.pajic 19:33 25.10.2022

Re: Izvinjavam

Zamolih je da se ponaša pristojno, kao civilizovano ljudsko biće koje poštuje društvo u koje je došla a ne kao Britanac, da sedne lepo i da koristi čašu koju joj je konobar doneo, jer mi tu živimo i ljudi nas poznaju i poštuju.


I ako može da batali to pivo, i uzme kafu.


Nego, da pomognem Srkiju, mada me čudi da ih to nisu učili na tom kursu za turističke vodiče / kandidate za undercover mosad agente: fora kod Amera je da ih prosto zamoliš da te puste, dakle da uvažiš na neki vrlo minimalan i simboličan način što i oni ljudi tu stoje kao i svi drugi i čekaju red. Vrlo su fini (naravno uvek može neki izuzetak da se nađe, ipak smo mi ameri melting pot svih mogućih i nemogućih kultura i nekultura, i ljudima nekad treba više vremena da se uklope u taj neki uobičajeni milje i da prihvate norme ponašanja) i neće praviti nikakvo pitanje. Oće često i sami da se sete, ko ono kod nas u Srbiji kad ljudi vide nekog sa detetom pa uvek ponude da prođe, da ne čeka u redu, nešto manje kad vide babu ili dedu da stoje u redu, ali to nije sveprisutno.

To bolje funkcioniše nego da se odma baca na šamegleaš kravmagu (i rizikuje još i batine da dobije od nekog namćora).
bene_geserit bene_geserit 03:38 26.10.2022

Re: Izvinjavam

da sedne lepo i da koristi čašu koju joj je konobar doneo

Čekaj bre polako, jel znaš ti kako peru te čaše po kafićima i koliko je to prljavo?
A na stranu to, gde se pivo pije iz čaše, može iz krigle ili iz flaše, meni je najdraže iz flaše.
Prvo naravno dezinfikujem onaj deo flaše koji dodiruju usta dok piješ.
Čašu celu ne možeš da očistiš, jedino da je opereš sam.
Neues aus der Nachbarschaft Neues aus der Nachbarschaft 07:40 26.10.2022

Re: Izvinjavam

Prvo naravno dezinfikujem onaj deo flaše koji dodiruju usta dok piješ.



Kako ovo izvedes?
Milan Novković Milan Novković 07:43 26.10.2022

Re: Izvinjavam

bene_geserit
da sedne lepo i da koristi čašu koju joj je konobar doneo

Čekaj bre polako, jel znaš ti kako peru te čaše po kafićima i koliko je to prljavo?
A na stranu to, gde se pivo pije iz čaše, može iz krigle ili iz flaše, meni je najdraže iz flaše.
Prvo naravno dezinfikujem onaj deo flaše koji dodiruju usta dok piješ.
Čašu celu ne možeš da očistiš, jedino da je opereš sam.

Podrivaš imuni

Zato posle moraš da se vakcinišeš
angie01 angie01 09:40 26.10.2022

Re: Izvinjavam

Kako ovo izvedes?


pa nikako

ja se secam, dok smo ziveli na Tajlandu, a tamo sve one bolestine i voda koja je oasna po zivot, pa sam ja sve kuvala i prala sudove u kupovnoj vodi, sve cedila na uvek novim papirnim ubrusima, izvodila kerefeke- dok mi jednom neki ortak nije rekao, kada je video sta radim- je l si normalan, pa je l ides u restorane, idem, pa je l mozes tamo da kontrolises kako peru case, sudove, escajg, ne mozes,...opsuti se, ne preteruj,...hebote, nekada si lizao isti sladoled sa drugarima iz ulice,...

naravno da covek treba da bude obazriv, ali i tu postoje granice, ono kada pocnes da se pretvras u luduka hauarhjuz modela.
srdjan.pajic srdjan.pajic 17:11 26.10.2022

Re: Izvinjavam

bene_geserit
da sedne lepo i da koristi čašu koju joj je konobar doneo

Čekaj bre polako, jel znaš ti kako peru te čaše po kafićima i koliko je to prljavo?
A na stranu to, gde se pivo pije iz čaše, može iz krigle ili iz flaše, meni je najdraže iz flaše.
Prvo naravno dezinfikujem onaj deo flaše koji dodiruju usta dok piješ.
Čašu celu ne možeš da očistiš, jedino da je opereš sam.



Ajde, dobro, to jeste moot point, ali bre noge na stolicu, to stvarno ume čoveka da izbazi iz takta.

Ovo sa nepranjem kose je preterivanje, ali jasno je: preda, čovek, ne podnosi engleze i onda traži najmanju dlaku u jajetu da im nešto kenja i prigovara, a i ljuti se što ih englezi tako nisko drže pa im šalju službenike takoreći sa dna kace da ih dovedu u red, umesto neke lordove i princeze kako dolikuje tako velikoj i važnoj naciji kao što je naša.

A ni kosu ne valjda stalno prati, ta neka masnoća je zapravo zdrava (ovo mi je rekla dečija frizerka ovde kad sam malo preterao sa pranjem ove starije klinke, čak mi i pokazala kolicno malo šampona treba da se koristi za pranje kose, ono, kapljica ili dve, ko da ga nisi ni stavio, jedino posle bazena treba malo da se propere sa onim nekim šamponom koji leminiše hlor i te hemije koje meću u bazen da kupače ne pobije neka kolera ili dizenterija, trbušni tifus).



nikvet pn nikvet pn 18:09 26.10.2022

Re: Izvinjavam

srdjan.pajic
ljuti se što ih englezi tako nisko drže pa im šalju službenike takoreći sa dna kace da ih dovedu u red, umesto neke lordove


Дабре, и нама ветеринарима за измену Закона о ветеринарству 2005. послали - пај'сад - северног Ирца. Трт. Ништа загуљеног Енглеза, педера Француза или заљуштеног Швабу - не, него овог. Сав мамуран необријан ижвакан никакав седео на састанцима радне групе. Једна наша се уфурала код њега, ми је притисли дај уљуди га, гле нашта личи; њу домаћИцу баш заболе да га пегла. Него испаде нека вајда од њега, материјали што је донео били баш добри. У то време противници из старог филма били су пољуљани па некако пристали да приватизују вет. станице (себи наравно) и генерално попушили. Тако да нам је вет.закон испао сагласан ЕУ и свету. Како се спроводи друга је прича, ценим и пијани Ирац боље би министровао.
srdjan.pajic srdjan.pajic 18:20 26.10.2022

Re: Izvinjavam

nikvet pn
srdjan.pajic
ljuti se što ih englezi tako nisko drže pa im šalju službenike takoreći sa dna kace da ih dovedu u red, umesto neke lordove


Дабре, и нама ветеринарима за измену Закона о ветеринарству 2005. послали - пај'сад - северног Ирца. Трт. Ништа загуљеног Енглеза, педера Француза или заљуштеног Швабу - не, него овог. Сав мамуран необријан ижвакан никакав седео на састанцима радне групе. Једна наша се уфурала код њега, ми је притисли дај уљуди га, гле нашта личи; њу домаћИцу баш заболе да га пегла. Него испаде нека вајда од њега, материјали што је донео били баш добри. У то време противници из старог филма били су пољуљани па некако пристали да приватизују вет. станице (себи наравно) и генерално попушили. Тако да нам је вет.закон испао сагласан ЕУ и свету. Како се спроводи друга је прича, ценим и пијани Ирац боље би министровао.


A jesi primetio koliko se kod nas, to jes vas, drži do tog nekog spoljnjeg izgleda, površinskog sjaja, futrole, da je čovek-žena opeglan, izbrijan, mašna tašna i kravata, ako ima i neki orden ili dva da okači - de ćeš bolje, ili bar da ne prdi ili podriguje za astalom, a dosta manje o tome da li ovaj nešto ume da radi, da li je koristan, da li nije pokvarena lopuža ili psihopata, itd? Koliko su žene i muškarci onomad glasali za Tadića, jer je lep, ili kao što sad za Vučića svako glasa, i staro i mlado, jer je isto lep, visok i ume da se prenamaže do iznemoglosti. Da ne pominjem sad i Miška fon Padobranskog, u koga se i matori huči zatelembesao, lep čovek, uredno odeven, priča gluposti ali na lep način. To je neka naša valjda kulturna odlika, ne?
softelectronics_e softelectronics_e 18:26 26.10.2022

Re: Izvinjavam

srdjan.pajic
nikvet pn
srdjan.pajic
ljuti se što ih englezi tako nisko drže pa im šalju službenike takoreći sa dna kace da ih dovedu u red, umesto neke lordove


Дабре, и нама ветеринарима за измену Закона о ветеринарству 2005. послали - пај'сад - северног Ирца. Трт. Ништа загуљеног Енглеза, педера Француза или заљуштеног Швабу - не, него овог. Сав мамуран необријан ижвакан никакав седео на састанцима радне групе. Једна наша се уфурала код њега, ми је притисли дај уљуди га, гле нашта личи; њу домаћИцу баш заболе да га пегла. Него испаде нека вајда од њега, материјали што је донео били баш добри. У то време противници из старог филма били су пољуљани па некако пристали да приватизују вет. станице (себи наравно) и генерално попушили. Тако да нам је вет.закон испао сагласан ЕУ и свету. Како се спроводи друга је прича, ценим и пијани Ирац боље би министровао.


A jesi primetio koliko se kod nas, to jes vas, drži do tog nekog spoljnjeg izgleda, površinskog sjaja, futrole, da je čovek-žena opeglan, izbrijan, mašna tašna i kravata, ako ima i neki orden ili dva da okači - de ćeš bolje, ili bar da ne prdi ili podriguje za astalom, a dosta manje o tome da li ovaj nešto ume da radi, da li je koristan, da li nije pokvarena lopuža ili psihopata, itd? Koliko su žene i muškarci onomad glasali za Tadića, jer je lep, ili kao što sad za Vučića svako glasa, i staro i mlado, jer je isto lep, visok i ume da se prenamaže do iznemoglosti. Da ne pominjem sad i Miška fon Padobranskog, u koga se i matori huči zatelembesao, lep čovek, uredno odeven, priča gluposti ali na lep način. To je neka naša valjda kulturna odlika, ne?

... i doktorirao na Sorboni!
Malo li je!
predatortz predatortz 19:23 26.10.2022

Re: Izvinjavam

jasno je: preda, čovek, ne podnosi engleze i


Postoji neko ko podnosi Engleze?
Čoveče, to je neprirodno!
softelectronics_e softelectronics_e 06:42 27.10.2022

Re: Izvinjavam

predatortz
jasno je: preda, čovek, ne podnosi engleze i


Postoji neko ko podnosi Engleze?
Čoveče, to je neprirodno!

Ja.
Posle Italije, to bi bila druga zemlja u kojoj bih živeo.
Treća bi bila Izrael.
Četvrta USA.
Peta Lihtenštajn.
Šesta Francuska.
Usput, nije mi jasan taj antiengleski hajp?
U čemu je to fazon i čime se to objašnjava?
milisav68 milisav68 10:57 27.10.2022

Re: Izvinjavam

softelectronics_e

Usput, nije mi jasan taj antiengleski hajp?
U čemu je to fazon i čime se to objašnjava?

Fazon je u državama, odnosno političarima, i njihovom odnosu prema drugim državama.

A narod ko narod je svuda manje više isti.

Pa to onda znači da recimo ako bih živeo u Engleskoj ili USA, ne znači da sam oduševljen ponašanjem te države prema mojoj.

A ljudi mešaju takve stvari.

Lično, više volim leto i toplu Mediteransku klimu (kao i ponašanje ljudi u takvim uslovima, opuštenije), nego taj neki sever, hladnoću (i germaska preciznost), pa bih radije živeo u Italiji ili Grčkoj sa mnogo manje prihoda, nego u Švedskoj ili Norveškoj sa mnogo više.
maksa83 maksa83 11:01 27.10.2022

Re: Izvinjavam

Usput, nije mi jasan taj antiengleski hajp?
U čemu je to fazon i čime se to objašnjava?

Englezi, a ne Amerikanci, su koren svih sranja na Bliskom Istoku. Oni su ih lenjirom isekli i napravili im države tako da Arapi ne mogu da se sastave u jednu ili par homogenih sila.

newimprovedtadejus newimprovedtadejus 11:38 27.10.2022

Re: Izvinjavam

maksa83
Usput, nije mi jasan taj antiengleski hajp?
U čemu je to fazon i čime se to objašnjava?

Englezi, a ne Amerikanci, su koren svih sranja na Bliskom Istoku. Oni su ih lenjirom isekli i napravili im države tako da Arapi ne mogu da se sastave u jednu ili par homogenih sila.



ee viš to ti je yet another od milion srpskih predrasuda, linije nisu povukli Englezi nego Englezi i Francuzi zajedno a onda su Francuzi bili ti koji su sistematskije, podmuklije i efikasnije podrivali Arape (mada nisu ni ENglezi bili skroz mutavi na tu temu)..
odnos prema Palestini bi takođe mnogo sigurno iznenadio..
elem literatura koja će ti to detaljno pojasniti i nemoj da propustiš je
A line in the sand

međ Srbima je valjda taj mit prijatelja Francuza negdje dubinski popušen i sad se toga držimo a veze nema sa životom, nit tad imao a pogotovo danas nema
maksa83 maksa83 12:11 27.10.2022

Re: Izvinjavam

ee viš to ti je yet another od milion srpskih predrasuda, linije nisu povukli Englezi nego Englezi i Francuzi zajedno a onda su Francuzi bili ti koji su sistematskije, podmuklije i efikasnije podrivali Arape (mada nisu ni ENglezi bili skroz mutavi na tu temu)..
odnos prema Palestini bi takođe mnogo sigurno iznenadio..

Ali taj njihov biumvirat je trajao, koliko, nekoliko decenija i završio se sa 2. svetskim ratom, posle toga tamo ostaju Englezi i Amerikanci koji su se u međuvremenu utakli (ovo je isto zanimljiva priča kako).

Ovo što je Iran sa mulama i debilima na vlasti sada nije napravila CIA, nego MI6 kada im je BP zacvileo ko ona ovca u Pink Panteru.
newimprovedtadejus newimprovedtadejus 14:51 27.10.2022

Re: Izvinjavam

maksa83
ee viš to ti je yet another od milion srpskih predrasuda, linije nisu povukli Englezi nego Englezi i Francuzi zajedno a onda su Francuzi bili ti koji su sistematskije, podmuklije i efikasnije podrivali Arape (mada nisu ni ENglezi bili skroz mutavi na tu temu)..
odnos prema Palestini bi takođe mnogo sigurno iznenadio..

Ali taj njihov biumvirat je trajao, koliko, nekoliko decenija i završio se sa 2. svetskim ratom, posle toga tamo ostaju Englezi i Amerikanci koji su se u međuvremenu utakli (ovo je isto zanimljiva priča kako).

Ovo što je Iran sa mulama i debilima na vlasti sada nije napravila CIA, nego MI6 kada im je BP zacvileo ko ona ovca u Pink Panteru.


e viš na tu temu mislim da treba pročitati o krizi Sueckog kanala, mislim da je to bio prelomni momenat kad je US potjerala UK i FR..
FR ti je jasno zašto su UK istjerali još i ranije.. prosto nakon debakla II SR nisu
mogli a da ne pojedu dobro parče humble pite.. taman kad su se dosjetili da se uvate sa Engelzima čupati oko Sueca (jel kažemo mi Suec ili Suez, ne zamjerte na nepismenosti).. e onda doša Uncle Sam i rastjero mačke s jebišta i to bi to..

ali Line in sand pročitaj, odlično štivo, odlično
srdjan.pajic srdjan.pajic 14:53 27.10.2022

Re: Izvinjavam

Fazon je u državama, odnosno političarima, i njihovom odnosu prema drugim državama.

A narod ko narod je svuda manje više isti.


Pa, ne znam, predator (a pre toga drug srx) se nije izjašnjavao o političlarima nego o narodu, to jest njihovom predstavniku u vidu te neke nameštenice koja božemeoprosti cevči pivo od rane zore, i diže noge na stolicu (neki su joj zamerili i brijanje ispod pazuha, to jest odsustvo istog, to jest pretpostavili su da i od toga pati).

Inače, i meni je u početku ovde bilo sumnjivo što hodaju u papučama i sa mokrom kosom i po najgoroj zimi, ili vole da sednu gde se obično ne sedi, tipa na golom bEtonu na autobuskoj stanici, ili na nekom sasvim random mestu (jednoj sam tako pritekao u pomoć, Srbin dakle Đentlmen u akciji, zamalo prethodno nisam na nju biciklom naleteo u polumraku na kampusu, odma strčao da vidim da joj se nije nešto desilo, da je nije neko nedajbože napao, pa da i ja, ko srki, izkravmagujem nekog u odbrani njene časti, makar i ja dobio batine u tom procesu, ili joj je pozlilo. A ona jadna bezbrižno sedi u pomrčini uz stazu i blebeće telefonom sa nekim, malo me čudno gledala što se toliko polomih oko nje i njenog well being-a).

Posle sam prosto prestao da primećujem te neobičnosti u ponašanju, a Ameri su mi srcu prirasli kao zapravo veoma prijatan svet, čak sam im jednu posle i oženio, decu s njom izrađao.
predatortz predatortz 15:15 27.10.2022

Re: Izvinjavam

Ameri su mi srcu prirasli kao zapravo veoma prijatan svet, čak sam im jednu posle i oženio, decu s njom izrađao.


Moje iskustvo sa njima je prilično ograničeno, ali ovi koje sam upoznao misu skidali neki glupav osmeh sa lica kada komuniciraju, kao da se obraćaju deci.
Deluje malo glupavo, ali tako ih valjda izdresirali.
newimprovedtadejus newimprovedtadejus 15:41 27.10.2022

Re: Izvinjavam

predatortz
Ameri su mi srcu prirasli kao zapravo veoma prijatan svet, čak sam im jednu posle i oženio, decu s njom izrađao.


Moje iskustvo sa njima je prilično ograničeno, ali ovi koje sam upoznao misu skidali neki glupav osmeh sa lica kada komuniciraju, kao da se obraćaju deci.
Deluje malo glupavo, ali tako ih valjda izdresirali.


ma da budale a ne ko mi što prvo sječemo pogledom ko mačem pa onda ako ti i skrešemo u brk šta imamo to je uživancija slušati..
eh da..
svtarno kako smo komplet Sloveni nadrkana rasa to je čudo jedno, težak život valjda šta li, stvarno smo naporni užas al sad šta a radiš, meni se bar ovaj najmlađi kanda defitivno otrgao toj genetskoj kletvi oca ravničarskog depresivca vojvođanina i matere koljem zubma bosanke
softelectronics_e softelectronics_e 16:57 27.10.2022

Re: Izvinjavam

newimprovedtadejus
predatortz
Ameri su mi srcu prirasli kao zapravo veoma prijatan svet, čak sam im jednu posle i oženio, decu s njom izrađao.


Moje iskustvo sa njima je prilično ograničeno, ali ovi koje sam upoznao misu skidali neki glupav osmeh sa lica kada komuniciraju, kao da se obraćaju deci.
Deluje malo glupavo, ali tako ih valjda izdresirali.


ma da budale a ne ko mi što prvo sječemo pogledom ko mačem pa onda ako ti i skrešemo u brk šta imamo to je uživancija slušati..
eh da..
svtarno kako smo komplet Sloveni nadrkana rasa to je čudo jedno, težak život valjda šta li, stvarno smo naporni užas al sad šta a radiš, meni se bar ovaj najmlađi kanda defitivno otrgao toj genetskoj kletvi oca ravničarskog depresivca vojvođanina i matere koljem zubma bosanke

Osim srpskog, u počecima, sve ozbiljno što sam naučio u životu je bilo na engleskom jeziku.
Ako mi deca odluče da se trajno nastane u Engleskoj, neću imati ništa protiv.
Naprotiv!
predatortz predatortz 17:14 27.10.2022

Re: Izvinjavam

ma da budale a ne ko mi što prvo sječemo pogledom


Zašto bi sekli pogledom? To je jednako glupo kao tupavo keženje bez razloga.

freehand freehand 18:01 27.10.2022

Re: Izvinjavam

ee viš to ti je yet another od milion srpskih predrasuda, linije nisu povukli Englezi nego Englezi i Francuzi zajedno a onda su Francuzi bili ti koji su sistematskije, podmuklije i efikasnije podrivali Arape (mada nisu ni ENglezi bili skroz mutavi na tu temu)..

Biće da je tu svako imao svoje sfere pa su Francuzi imali svoj sever i istok a Englezi Zapad, pa je tu bilo malo i Talijana na tom severu Afrike, pa su se Englezi pustili i dalje na istok u Aziju u iran, Avganistan i Indiju, a Francuzi su zahvatili Indokinu, mada su i tamo Englezi imali svoju Burmu, uz Kinu koju su prevashodno pljačkali Britanci a uz njih onda i Francuzi i Portugalci. A onda su, kad su stare kolonije propale došli novi vlasnici svega koji u ovom momentu promovišu najnoviji svetski poredak koji se više ne vbazira na zakonima i međunarodnom pravu nego na nekakvim "pravilima".
Ta pravila u novoj fazi postavljanja električne ograde između Nemaca i rusa i isterivanja Rusije iz Evrope upravo gledamo.
emilia emilia 03:53 28.10.2022

I'm a fan of British humour

Rishi Sunak Meets With King Charles III

-Hi, I am the replacement for Liz.
-Same here.

apacherosepeacock apacherosepeacock 08:53 28.10.2022

Re: Izvinjavam

Posto zivim u inostranstvima i srecem svakodnevno 2,5 decenije razne svecke narode i narodnosti, mogu komotno da kazem (uporedim) da 2/3 provedenog vremena prolazi prilicno glat sto se tice nekih potencijalnih konfliktnih situacija.

Cak nema sanse da izdvojim neki narod kao vise sa njima zapinje nego sa drugima.. znaci, 2/3 ok.

Ona preostala trecina ide na razne drkadzije, svadjalice, pa do kraja skale - moroni, odakle god da su.

Sto se Engleza tice, nisu nikakav izuzetak od gornje skale, doduse znam vise Skota nego Engleza, smisao za humor za 10 i piju za 10.

Ja sam tu, malo, drkos grupa, dok mi je muz dobrog karaktera (holandjanin).
bene_geserit bene_geserit 09:33 28.10.2022

Re: Izvinjavam

doduse znam vise Skota nego Engleza, smisao za humor za 10 i piju za 10

još kad bi mogao da ih razumeš šta pričaju ...
Ja sam tu, malo, drkos grupa

primetio
apacherosepeacock apacherosepeacock 10:16 28.10.2022

Re: Izvinjavam

bene_geserit
doduse znam vise Skota nego Engleza, smisao za humor za 10 i piju za 10

još kad bi mogao da ih razumeš šta pričaju ...
Ja sam tu, malo, drkos grupa

primetio


Pa moras da ih slusas cesto, vremenom sve bolje ide razumevanje.
softelectronics_e softelectronics_e 11:57 28.10.2022

Re: Izvinjavam

apacherosepeacock
Posto zivim u inostranstvima i srecem svakodnevno 2,5 decenije razne svecke narode i narodnosti, mogu komotno da kazem (uporedim) da 2/3 provedenog vremena prolazi prilicno glat sto se tice nekih potencijalnih konfliktnih situacija.

Cak nema sanse da izdvojim neki narod kao vise sa njima zapinje nego sa drugima.. znaci, 2/3 ok.

Ona preostala trecina ide na razne drkadzije, svadjalice, pa do kraja skale - moroni, odakle god da su.

Sto se Engleza tice, nisu nikakav izuzetak od gornje skale, doduse znam vise Skota nego Engleza, smisao za humor za 10 i piju za 10.

Ja sam tu, malo, drkos grupa, dok mi je muz dobrog karaktera (holandjanin).

Malo!?
Ribozom Ribozom 00:07 23.10.2022

prvi

Ukrajina ce postati deo Ruske Federacije sa ili bez ukrajinaca.

Naravno, parafraziram jednog srpskog politicara koji je koristio pojmove Srbija i Evropska Unija. I...niko se za to nije nesto potresao. Ne zato sto su za ulazak u EU, nego zato sto smo malo i denacionalizovani. Pa tako i savetujem ukrajince da se malo denacionalizuju, sacuvace zivote svojih gradjana.

Filma ima i na yt, ali mi je dosta pucacina sa telegraf kanala. Ja pratim neki indonezanski kanal koji objavljuje snimke sa ukrajinskog ratista i cesto ne ukapiram ko je ko, ali je dobro sto mogu da shvatim velicinu tragedije bez nametanja propagande (jer ne razumem sta pricaju)
bangyahead bangyahead 08:58 23.10.2022

Re: prvi

Ribozom
Ukrajina ce postati deo Ruske Federacije sa ili bez ukrajinaca.

Naravno, parafraziram jednog srpskog politicara koji je koristio pojmove Srbija i Evropska Unija. I...niko se za to nije nesto potresao. Ne zato sto su za ulazak u EU, nego zato sto smo malo i denacionalizovani. Pa tako i savetujem ukrajince da se malo denacionalizuju, sacuvace zivote svojih gradjana.

Filma ima i na yt, ali mi je dosta pucacina sa telegraf kanala. Ja pratim neki indonezanski kanal koji objavljuje snimke sa ukrajinskog ratista i cesto ne ukapiram ko je ko, ali je dobro sto mogu da shvatim velicinu tragedije bez nametanja propagande (jer ne razumem sta pricaju)


Ne deluje, i na osnovu prikaza ovog filma i na osnovu realnih vesti da Rusima ide nešto sjajno da će doći do ostvarenja ovih ciljeva. Uostalom i sam propagandni film njihove elitne vojne jedinice potvrđuje to: "Naišli smo na dostojnog i spremnog protivnika." Da Ukrajinac ume da ratuje mogu nas podsetiti i ovi trenutni dani - kada su nas oni oslobodili od zla nacizma gotovo pola godine pre ostatka Zapadne Evrope.
softelectronics_e softelectronics_e 09:15 23.10.2022

Re: prvi

bangyahead
Ribozom
Ukrajina ce postati deo Ruske Federacije sa ili bez ukrajinaca.

Naravno, parafraziram jednog srpskog politicara koji je koristio pojmove Srbija i Evropska Unija. I...niko se za to nije nesto potresao. Ne zato sto su za ulazak u EU, nego zato sto smo malo i denacionalizovani. Pa tako i savetujem ukrajince da se malo denacionalizuju, sacuvace zivote svojih gradjana.

Filma ima i na yt, ali mi je dosta pucacina sa telegraf kanala. Ja pratim neki indonezanski kanal koji objavljuje snimke sa ukrajinskog ratista i cesto ne ukapiram ko je ko, ali je dobro sto mogu da shvatim velicinu tragedije bez nametanja propagande (jer ne razumem sta pricaju)


Ne deluje, i na osnovu prikaza ovog filma i na osnovu realnih vesti da Rusima ide nešto sjajno da će doći do ostvarenja ovih ciljeva. Uostalom i sam propagandni film njihove elitne vojne jedinice potvrđuje to: "Naišli smo na dostojnog i spremnog protivnika." Da Ukrajinac ume da ratuje mogu nas podsetiti i ovi trenutni dani - kada su nas oni oslobodili od zla nacizma gotovo pola godine pre ostatka Zapadne Evrope.

Od čega su nas Ukrajinci oslobodili?
Slično kao što su i u Hrvatskoj postojali Hrvatski korpusi - ali u kurcu.
bangyahead bangyahead 09:23 23.10.2022

Re: prvi



Od čega su nas Ukrajinci oslobodili?
Slično kao što su i u Hrvatskoj postojali Hrvatski korpusi - ali u kurcu.


Ne nego su nas četnici oslobodili.
Neues aus der Nachbarschaft Neues aus der Nachbarschaft 11:34 23.10.2022

Re: prvi

bangyahead


Od čega su nas Ukrajinci oslobodili?
Slično kao što su i u Hrvatskoj postojali Hrvatski korpusi - ali u kurcu.


Ne nego su nas četnici oslobodili.


Jesu, ali ne znas. A to je zato sto ne pratis alternativnu istoriju.
bangyahead bangyahead 13:27 23.10.2022

Re: prvi

Infuriating. Ne sme Vuci - a ni novom biasnajkabia Vuci ni da pisne u državi, a komunjare?! Još ćemo mi Šolak-Đilasovci morati da branimo braću partizane od njih samih.
predatortz predatortz 15:17 23.10.2022

Re: prvi

Neues aus der Nachbarschaft
bangyahead


Od čega su nas Ukrajinci oslobodili?
Slično kao što su i u Hrvatskoj postojali Hrvatski korpusi - ali u kurcu.


Ne nego su nas četnici oslobodili.


Jesu, ali ne znas. A to je zato sto ne pratis alternativnu istoriju.



Pitanje je, gospodo, šta je za koga sloboda.
Ako je to puko proterivanje okupatora, onda se slažem da Sovjeti ovde jesu proterali okupatora.

Ako je sloboda živeti slobodno, bez straha, ako je to set društvenih, političkih i ekonomskih normi, po kojima čovek može da živi slobodan život, bira, glasa, stvara, oplođuje kapital, ulaže ga i širi posao, da može da se ne slaže, da sme da se ne divi vođi, da se sprda sa njim...
E, onda mi slobode nismo videli!
freehand freehand 15:28 23.10.2022

Re: prvi

Da Ukrajinac ume da ratuje mogu nas podsetiti i ovi trenutni dani - kada su nas oni oslobodili od zla nacizma gotovo pola godine pre ostatka Zapadne Evrope.

Interesantna je ta antiteza - Ukrajinci su nas oslobodili a po Banatu i Beogradu silovali su Rusi. Ume li to neko sem Šabana da objasni?
freehand freehand 15:33 23.10.2022

Re: prvi

predatortz
Neues aus der Nachbarschaft
bangyahead


Od čega su nas Ukrajinci oslobodili?
Slično kao što su i u Hrvatskoj postojali Hrvatski korpusi - ali u kurcu.


Ne nego su nas četnici oslobodili.


Jesu, ali ne znas. A to je zato sto ne pratis alternativnu istoriju.



Pitanje je, gospodo, šta je za koga sloboda.
Ako je to puko proterivanje okupatora, onda se slažem da Sovjeti ovde jesu proterali okupatora.

Ako je sloboda živeti slobodno, bez straha, ako je to set društvenih, političkih i ekonomskih normi, po kojima čovek može da živi slobodan život, bira, glasa, stvara, oplođuje kapital, ulaže ga i širi posao, da može da se ne slaže, da sme da se ne divi vođi, da se sprda sa njim...
E, onda mi slobode nismo videli!

To valjda umeš sebi da objasniš, to "puko oslobađanje", no to je svakako tvoj problem.
Inače, jesu nas I četnici osloboidili, oni što su od kraja '41 shvatili ko je borac za slobodu a ko kolaboracionista, a naročito oni što su poslušali kralja i Čerčila pa shvatili da nema perspektivenmuzbbraću ustaše, Nemce i lokalne koljače. Oni su psotali borci za slobodu uz druge koji su to bili od početka.
Inače, kad se govori o "pukoj slobodi" možda treba konsultovati Grke i Italijane kojima je posle II svetskog rata moralo biti objašnjeno šta je to prava sloboda a svakako ne ono što su oni zamislilui glasajući za pogrešne kandidate. Otprilike kao i Ukrajincima 2013.
mlatisa mlatisa 15:54 23.10.2022

Re: prvi

freehand
Da Ukrajinac ume da ratuje mogu nas podsetiti i ovi trenutni dani - kada su nas oni oslobodili od zla nacizma gotovo pola godine pre ostatka Zapadne Evrope.

InteresantnaR je ta antiteza - Ukrajinci su nas oslobodili a po Banatu i Beogradu silovali su Rusi. Ume li to neko sem Šabana da objasni?


Како ниси схватио?# Биле две јединице. Једна задужена за силовање по Војводини коју су чинили Руси, ружни, прљави и зли. Друга јединица је била задужена за ослобађање будуће ДФЈ коју су чинили Украјинци, цветићи мили, надивнији представници људске расе.#
gvozden1 gvozden1 15:59 23.10.2022

Re: prvi


Pitanje je, gospodo, šta je za koga sloboda

To je kad ode jedna vojska, a dođe druga, npr, 1943 je Nemačka oslobodila Crnu Goru.
docsumann docsumann 16:06 23.10.2022

Re: prvi

gvozden1

Pitanje je, gospodo, šta je za koga sloboda

To je kad ode jedna vojska, a dođe druga, npr, 1943 je Nemačka oslobodila Crnu Goru.


interesantno viđenje.
tako gledano, nama su se kroz istoriju, svako malo dešavale neke slobode.

gvozden1 gvozden1 16:13 23.10.2022

Re: prvi

docsumann
gvozden1

Pitanje je, gospodo, šta je za koga sloboda

To je kad ode jedna vojska, a dođe druga, npr, 1943 je Nemačka oslobodila Crnu Goru.


interesantno viđenje.
tako gledano, nama su se kroz istoriju, svako malo dešavale neke slobode.


Neka oslobađanja, preciznije, izvini.

A sloboda šta je, e to je, izgleda, komplikovano pitanje.

Sloboda je, kažu, stanje u kom ti je zabranjeno da kažeš šta misliš, u kom ti je zabranjeno da tvoje bude tvoje, u kom ti uzmu kuću i u nju dosele.... nekog


Kažu da je to sloboda.
softelectronics_e softelectronics_e 16:17 23.10.2022

Re: prvi

mlatisa
freehand
Da Ukrajinac ume da ratuje mogu nas podsetiti i ovi trenutni dani - kada su nas oni oslobodili od zla nacizma gotovo pola godine pre ostatka Zapadne Evrope.

InteresantnaR je ta antiteza - Ukrajinci su nas oslobodili a po Banatu i Beogradu silovali su Rusi. Ume li to neko sem Šabana da objasni?


Како ниси схватио?# Биле две јединице. Једна задужена за силовање по Војводини коју су чинили Руси, ружни, прљави и зли. Друга јединица је била задужена за ослобађање будуће ДФЈ коју су чинили Украјинци, цветићи мили, надивнији представници људске расе.#

Dobro si podsetio da se prva posledrugoratna tzv. Jugoslavija zvala Demokratska federativna.
Vrlo brzo, u sledećem preimenovanju, se to demokratska izgubilo.
I same komuljare su bile dovoljno elementarno pošteni da su izbacili to, koji kurac, demokratska.
softelectronics_e softelectronics_e 16:18 23.10.2022

Re: prvi

docsumann
gvozden1

Pitanje je, gospodo, šta je za koga sloboda

To je kad ode jedna vojska, a dođe druga, npr, 1943 je Nemačka oslobodila Crnu Goru.


interesantno viđenje.
tako gledano, nama su se kroz istoriju, svako malo dešavale neke slobode.


I onda je došao Milo!
docsumann docsumann 16:47 23.10.2022

Re: prvi

softelectronics_e
docsumann
gvozden1

Pitanje je, gospodo, šta je za koga sloboda

To je kad ode jedna vojska, a dođe druga, npr, 1943 je Nemačka oslobodila Crnu Goru.


interesantno viđenje.
tako gledano, nama su se kroz istoriju, svako malo dešavale neke slobode.


I onda je došao Milo!


na valu velikosrpskog nacionalizma
freehand freehand 17:08 23.10.2022

Re: prvi

mlatisa
freehand
Da Ukrajinac ume da ratuje mogu nas podsetiti i ovi trenutni dani - kada su nas oni oslobodili od zla nacizma gotovo pola godine pre ostatka Zapadne Evrope.

InteresantnaR je ta antiteza - Ukrajinci su nas oslobodili a po Banatu i Beogradu silovali su Rusi. Ume li to neko sem Šabana da objasni?


Како ниси схватио?# Биле две јединице. Једна задужена за силовање по Војводини коју су чинили Руси, ружни, прљави и зли. Друга јединица је била задужена за ослобађање будуће ДФЈ коју су чинили Украјинци, цветићи мили, надивнији представници људске расе.#

Pa to, izgleda da mi sve vreme izmiče suština. Četnici mrze Sovjete, mrze crvenu zastavu i Svojetski Savez a vole Putina. Kvaziliberali i kvazilevičari mrze Putina i Rusiju ali vole, kobajagi, sovjetski Savez i baštine tekovine antifašizma i oslobođenja. NARo zeleni i NATO pacifisti koji bacaju kletve na Ruse jer su nam silovali tetke i strine i po neku babu vole Ukrajince, budibogsnama.
Ali zajedničko im je da nemaju pojma ni o čemu ai da ih boli qratz.
gedza.73 gedza.73 17:31 23.10.2022

Re: prvi

Dobro si podsetio da se prva posledrugoratna tzv. Jugoslavija zvala Demokratska federativna.

Nije zgoreg ponoviti
Универзална декларација о људским правима

Проглашење је ратификовано током заседања Генералне скупштине 10. децембра 1948. године гласовима 48 за и 0 против, са 8 уздржаних (Југославија, Читав Совјетски блок [Белорусија, Чехословачка, Пољска, Украјина, СССР], Јужна Африка и Саудијска Арабија)

Mi smo tada bili na strani svetionika demokratije, ljudskih prava i sloboda.
A nije nam dogovaralo jer je tamo stajalo
забрана ропства (чл. 4),
забрана мучења (чл. 5.),
забрана дискриминације (чл. 2. и 7.),
право на живот (чл. 3.),
право на слободу (чл. 3.),
право на личну безбедност (чл. 3.),
право сваке особе на правично суђење и забрана самовољног хапшења (чл. 9—12.),[5]
праву на заштиту приватности (чл. 12.),
право човека да се слободно креће унутар своје државе, да територију своје државе напусти и да се у своју државу сме слободно вратити

право на власништво (чл. 17.),
право на слободу мисли, савести и вероисповести (чл. 18.),
право на слободу мишљења и изражавања, која укључује право на ширење идеја путем било којег медија (чл. 19.),
право на слободу окупљања и удруживања (чл. 20.),
право на суделовање у управљању својом земљом, путем избора и правом на приступ јавним дужностима (чл. 21.),


svaki od ovih članova je kršen u Jugoslaviji.



softelectronics_e softelectronics_e 17:36 23.10.2022

Re: prvi

gedza.73
Dobro si podsetio da se prva posledrugoratna tzv. Jugoslavija zvala Demokratska federativna.

Nije zgoreg ponoviti
Универзална декларација о људским правима

Проглашење је ратификовано током заседања Генералне скупштине 10. децембра 1948. године гласовима 48 за и 0 против, са 8 уздржаних (Југославија, Читав Совјетски блок [Белорусија, Чехословачка, Пољска, Украјина, СССР], Јужна Африка и Саудијска Арабија)

Mi smo tada bili na strani svetionika demokratije, ljudskih prava i sloboda.
A nije nam dogovaralo jer je tamo stajalo
забрана ропства (чл. 4),
забрана мучења (чл. 5.),
забрана дискриминације (чл. 2. и 7.),
право на живот (чл. 3.),
право на слободу (чл. 3.),
право на личну безбедност (чл. 3.),
право сваке особе на правично суђење и забрана самовољног хапшења (чл. 9—12.),[5]
праву на заштиту приватности (чл. 12.),
право човека да се слободно креће унутар своје државе, да територију своје државе напусти и да се у своју државу сме слободно вратити

право на власништво (чл. 17.),
право на слободу мисли, савести и вероисповести (чл. 18.),
право на слободу мишљења и изражавања, која укључује право на ширење идеја путем било којег медија (чл. 19.),
право на слободу окупљања и удруживања (чл. 20.),
право на суделовање у управљању својом земљом, путем избора и правом на приступ јавним дужностима (чл. 21.),


svaki od ovih članova je kršen u Jugoslaviji.




Gedžo, nemoj da palamudiš!
Jebeš slobodu i slične tričarije.
Tito napravio domove kulture za nastup amatera - diletanata.
I opismenio narod u večernjim školama.
Dok su glupi evropljani išli u dugogodišnje škole i fakultete.
freehand freehand 17:40 23.10.2022

Re: prvi

Dok su glupi evropljani išli u dugogodišnje škole i fakultete.

Nisu svi, neki su bili zauzeti istrebljivanjem Etiopljana, neki Indusa, neki Jevreja i, Cigana i Slovena.
A neki ovdašnji kolaboracijom i istrebljivanjem sopstvenog i okolnih naroda.
Jebiga, Tito se posvetio tom opismenjavanju i elektrifikaciji, kad nije znao za bolje. A i tadašnji predsednik akademije, i druge neznalice sa njima.
docsumann docsumann 17:44 23.10.2022

Re: prvi

Kažu da je to sloboda.


priča narod svašta...
softelectronics_e softelectronics_e 17:46 23.10.2022

Re: prvi

freehand
Dok su glupi evropljani išli u dugogodišnje škole i fakultete.

Nisu svi, neki su bili zauzeti istrebljivanjem Etiopljana, neki Indusa, neki Jevreja i, Cigana i Slovena.
A neki ovdašnji kolaboracijom i istrebljivanjem sopstvenog i okolnih naroda.
Jebiga, Tito se posvetio tom opismenjavanju i elektrifikaciji, kad nije znao za bolje. A i tadašnji predsednik akademije, i druge neznalice sa njima.

Vala je opravio, seme mu se zatrlo.
gedza.73 gedza.73 17:47 23.10.2022

Re: prvi

Tito se posvetio tom opismenjavanju i elektrifikaciji

Tito? Sam? Samo on, svaki dan? Izeš takvu državu u kojoj se Vođa posvećuje elektrifikaciji a ne nadležne službe. Inače, ako se ne varam, elektrifikacija nije bila završena ni nakon njegove smrti na prostoru Srbije.
Valjda se svi sećamo


freehand freehand 17:49 23.10.2022

Re: prvi

docsumann
Kažu da je to sloboda.


priča narod svašta...

Interesantno je da su i Grci i Italijani u to vreme morali na popravni iz tog predmeta. Poverovali da demokratija stvarno znači da mogu da glasaju i da vlast treba da osvoji onaj za koga su glasali. Amogli su lepo da nauče od Španaca i Portugalaca.
docsumann docsumann 17:55 23.10.2022

Re: prvi

a tek Turci, narod strašan...
freehand freehand 17:55 23.10.2022

Re: prvi

softelectronics_e
freehand
Dok su glupi evropljani išli u dugogodišnje škole i fakultete.

Nisu svi, neki su bili zauzeti istrebljivanjem Etiopljana, neki Indusa, neki Jevreja i, Cigana i Slovena.
A neki ovdašnji kolaboracijom i istrebljivanjem sopstvenog i okolnih naroda.
Jebiga, Tito se posvetio tom opismenjavanju i elektrifikaciji, kad nije znao za bolje. A i tadašnji predsednik akademije, i druge neznalice sa njima.

Vala je opravio, seme mu se zatrlo.

Pa nije on Obrenović da mu seme zatru ustaše... Ili ko im je već seme zatro, nema ko nego ustaše, oni su i voždovu glavu u Stambol slali (mada postoje vrlo obrazovani i dobro obavešteni izvori koji tvrde da je čitav vožd tamo poslat).
Iza tita su ostala i deca i unuci, svi normalni i obični građani, da su živi i zdravi.
freehand freehand 17:57 23.10.2022

Re: prvi

docsumann
a tek Turci, narod strašan...

Pogledaj ti ipak malo šta se dešavalo u Italiji i Grčkoj koje nisu oslobađali rusi nego Amerikanci i Britanci.
kamilo_emericki kamilo_emericki 18:21 23.10.2022

Re: prvi

freehand
Tito se posvetio tom opismenjavanju i elektrifikaciji, kad nije znao za bolje. A i tadašnji predsednik akademije, i druge neznalice sa njima.

Da priložim nekoliko tabela.
Tabela 1.

Tabela 2.

Tabela 3.





docsumann docsumann 18:32 23.10.2022

Re: prvi

freehand
docsumann
a tek Turci, narod strašan...

Pogledaj ti ipak malo šta se dešavalo u Italiji i Grčkoj koje nisu oslobađali rusi nego Amerikanci i Britanci.


jadi su se činjeli...
softelectronics_e softelectronics_e 18:51 23.10.2022

Re: prvi

kamilo_emericki
freehand
Tito se posvetio tom opismenjavanju i elektrifikaciji, kad nije znao za bolje. A i tadašnji predsednik akademije, i druge neznalice sa njima.

Da priložim nekoliko tabela.
Tabela 1.

Tabela 2.

Tabela 3.






Ali!
Kamilo!
Da li ti, stvarno, veruješ da iko baci (ijedan) pogled na te glupe tabele?
gedza.73 gedza.73 19:08 23.10.2022

Re: prvi

Tabele su ti Kamilo kao kad bi uporedili koliko je korisnika interneta bilo u SFRJ i danas.

U Čehoslovačkoj je 1955. bila završena potpuna elektrifikacija. Čehoslovačka je sredinom osamdesetih imala negde oko 13 miliona stanovnika a Srbija oko sedam i po.

Poređenje treba da bude u istom vremenskom periodu.
SFRJ preko 20 miliona stanovnika i Austrija sa sedam i po

prva tačka s leva ti je na 20, već 1976. je negde na 29.
Stromverbrauch in Österreich ab 1970
nach Sektoren, Angaben in TWh


milisav68 milisav68 19:24 23.10.2022

Re: prvi

freehand

Jebiga, Tito se posvetio tom opismenjavanju i elektrifikaciji

Kao Milošević internetu :)

magnus magnus 19:51 23.10.2022

Re: prvi

Ne nego su nas četnici oslobodili.

Nisu srbiju , al jesu Cres , krk , Lošinj i nisam siguran dal Unije
freehand freehand 22:06 23.10.2022

Re: prvi

magnus
Ne nego su nas četnici oslobodili.

Nisu srbiju , al jesu Cres , krk , Lošinj i nisam siguran dal Unije

Od galeba i tuljana? Pa štzo nisu Split i Zadar, tako u zaletu, od svojih saveznika i pobratima kad su Talijani zaždili?
softelectronics_e softelectronics_e 07:06 25.10.2022

Re: prvi

freehand
Dok su glupi evropljani išli u dugogodišnje škole i fakultete.

Nisu svi, neki su bili zauzeti istrebljivanjem Etiopljana, neki Indusa, neki Jevreja i, Cigana i Slovena.
A neki ovdašnji kolaboracijom i istrebljivanjem sopstvenog i okolnih naroda.
Jebiga, Tito se posvetio tom opismenjavanju i elektrifikaciji, kad nije znao za bolje. A i tadašnji predsednik akademije, i druge neznalice sa njima.

Ala je opismenio, svaka mu čast.
Черевићан Черевићан 00:16 23.10.2022

о филму

ili...gorak ukus

то на филму брате .....тече данашњица
(јер сличности богме .....надомак је нас),
дал' белешке правити током пројекције
оно никад не зна се где ...наслутит' спас
kamilo_emericki kamilo_emericki 00:17 23.10.2022

Hvala za prikaz filma

Čak i ako budem imao priliku da ga gledam neću ga gledati.
Nemam više utrobe za tako šta.
Isti ljudi u svim ratovima i na svim strana sakate i ubijaju jedni druge kao i što isti ljudi odivjek zarađuju na tom ubijanju.
Skoro sam odgledao, ponovo, ovaj film. Kažu da je baziran na istinitom događaju.
angie01 angie01 00:24 23.10.2022

kako jezivo i tuzno!

dao si super prikaz, Apostata,...
shmoo shmoo 07:43 23.10.2022

Ако неко није гледао...Да препоручим и ја

besmisao...kao osnovna poenta filma







П.С. -
ovo je film o tome kako se ... međusobno uništavaju ljudi jedne kulture, jednog jezika i jedne vojne tradicije

gorak ukus više nego neminovnost



Сетих се када сам ово прочитао како смо госпон Доктор Вагнер и ја својевремено поздрављали један другог овде на Блогу Б92...


There must be some kind of way outta here
Said the joker to the thief
There's too much confusion
I can't get no relief

No reason to get excited
The thief, he kindly spoke
There are many here among us
Who feel that life is but a joke
But, uh, but you and I, we've been through that
And this is not our fate
So let us stop talkin' falsely now
The hour's getting late, hey






zoja444 zoja444 13:26 23.10.2022

samo ovde mogu da ostavim komentar

nisam procitala blog o filmu niti nameravam. iz solidarnosti. stidite se braco srbi.
bangyahead bangyahead 13:28 23.10.2022

Re: samo ovde mogu da ostavim komentar

zoja444
nisam procitala blog o filmu niti nameravam. iz solidarnosti. stidite se braco srbi.

The loss is only yours. Deep minded, Slavic thoughtful post.
shmoo shmoo 13:31 23.10.2022

Три питања

zoja444

nisam procitala blog o filmu niti nameravam


Разумем.

Али онда не разумем зашто остављаш коментар испод тог текста ако га ниси ни прочитала?

iz solidarnosti.


Ни ово не разумем.

Солидарност са ким?

stidite se braco srbi.


А ни ово не разумем.

Због чега би ту Срби требало да се стиде?

zoja444 zoja444 13:37 23.10.2022

Re: Три питања

shmoo, neko zaduzen ce ti vec objasniti.
shmoo shmoo 13:40 23.10.2022

Re: Три питања

zoja444
shmoo, neko zaduzen ce ti vec objasniti.


Надам се.

Мада, ко би боље могао да објасни то што си написала од тебе саме?

Но, добро...

Држим да ти је bangyahead рекао баш оно што бих ја једино још ту могао да додам:

The loss is only yours.


Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana