Na današnji dan

Za moju drugaricu

natasa_tasic_10 RSS / 10.12.2022. u 00:31

 

 

Ovo je pismo mojoj drugarici, nekome koga jako volim i cenim, jer je bila tu uvek, kada smo se i smejale i plakale, kada sam posle  bolesti " stajala na noge", samo za tebe je ceo ovaj Blog, na današnji dan.

 

Razlog zašto nismo svi isti je taj, što treba da tražimo svetlost u najtamnijim noćima, i da je zadržimo za najteže čase.

Ja ne mogu da krijem svoju tugu, nikada nisam mogla da prećurim na nepravdu i nikada ne mogu da opravdavam gaženje preko živih ljudi zarad sopstvenog egoističkog pogleda na svet i bolesne ambicije,  a znam da đavo najlepše priče priča, da najlepšu mrežu plete i da najtežom mukom stradaju oni koji su upleteni u sve čorbe koje smuti.

Isto tako znam da je najveći poznavalac Biblije i da sve delove nje ume uvek da citira u svoju korist i na štetu onoga koga u trenucima slabosti uhvati pod svoje, i hrani se naivnošću i dobrotom osobe koja je zatočena.

Čisto da se zna da sam imala govor vezan za budzet, ali zbog prepucavanja nisam ni mogla da kažem ono što je najvažnije,  a to su nekoliko stavki :

"Pored svih problema i prisutne i vidljive inflacije mi imamo povećanja plata u javnom sektkru i penzija. S tim u vezi raduje i povećanje koje će dobiti posle više od 10 godina i saveti nacionalnih manjina, što se vidi u razdelu 33 ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog. Kada je reč o kulturi, po mom misljenju ona je usko vezana i sa obrazovanjem tako će izgradnjom Fakulteta mužičke umetnosti, likovnih i primenjenih naše kolege dobiti adekvatan prostor neophodan za jačanje kulture i obrazovanja. Dodatna ulaganja koja se planiraju u kulturi biće po uzoru na Novi Sad, već su predvidjeni i za Čačak i Užice u okviru projekta Srpska prestolnica kulture, pa pozivam sve gradove da učestvuju za 2024. godinu i na tom konkursu. Programski sadržaji su sistematizivani i racionalno rasporedjeni. 

Današnja ekonomska i energetska kriza koja prate jedno drugo pogadjaju najsiromašnije stanovništvo, pa se iskreno nadam da ce se naći adekvatan model koji će nam ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja zajedno sa ministarstvom energetike i ministarstvom za drzavnu upravu i lokalnu samouporavu pomoći da tim ljudima u zimskim mesecima omogući upotreba električne energije. Što se tiče povećavanja plata u našem sektoru, tehnika nam je na minimalcu, a mnogi i odlaze iz pozorišta jer su plate bolje na drugom mestu, takođe moramo da imamo i sistematizaciju ansambla, jer je potrebno podmađivanje istog, ali i da se repertoarska politika vezana za operu i balet adekvatno sprovodi, a ne da imamo dve predstave mesečno. Takođe je potrebno i adekvatno školovanje prilagoditi i uvesti etiku i pedagogiju, kao i radionice sa decom i nastavnim osobljem minimum jednom nedeljno u cilju sprečavanja nasilja u školama..ima još toga, ali jednostavno nisam stigla. " 

Što se tiče energetike, program počinje da se sprovodi, zgrada opere koju je spomenuo moj kolega režiser i pisac gosp.Siniša Kovačević je u planu.

Što se tiče medijskih sloboda, čega sam se samo naslušala u poslednjih par dana nemam reči, pa bih se manula te teme, jer je hvala Bogu napokon kultura sama, bez opterećivanja ko je kome šta rekao i kada.

Imamo dovoljno pozorišta i van pozorišnih dasaka. 

Eto, vidiš nisu svi isti. Nikada nisu bili i nikada neće biti, ali na današnji dan zaista imam pravo da kažem, da  mi je žao što sam pre par godina pala na tužnu priču i shvatila da je prva osoba koja je stradala od slatkorečivosti ona koja više nije sa nama, kasnije su to bile mnoge. Nemoj biti recka, ti si život, a ne tama i imaj to na umu uvek.

 



Komentari (0)

Bloger je isključio mogućnost postavljanja komentara za ovaj tekst

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana