Budućnost| Društvo| Kultura| Putovanja| Umetnost

Fašizam , Harold Pinter i Maratonci

Ivan Blagojevic RSS / 03.03.2023. u 12:18

Fašizam , Harold Pinter i Maratonci

Poslednjih meseci bio sam učesnik showcasova u Krakovu,Jerusalimu i Saint Petersburgu i odgledao pedesetak predivnih bendova i solista.
Naravno pored koncerata obišao sam i značajne spomenike kulture ali i slušao nikad zaboravljena sećanja stradanja u poslednjem svetskom ratu. Krakov ima najstrašniju priču sa jednim milionom jevrejskih žrtava u Aušvicu ali baš zahvaljujući njemu je arhitektonski sačuvan od bombardovanja.
Fašizam kao najveća pošast nezaobilazna je tema sećanja izraelskog naroda koji nikada nije prestao da podseća svet na opasnost njegovog povampirenja.
Ruski narod koji je odigrao presudnu ulogu u slamanju fašizma takođe je podsećao

 na milion svojih žrtava tokom dvogodišnje opsade nekadašnjeg Lenjingrada. Rat u Ukrajini organizatori nisu ni pomenuli ali primetno su bili razočarani opštim bojkotom dolaska delegata. Njihova borba za opstanak u Rusiji džez kulture zacete u Americi bila je u suprotnosti sa medijskim narativom borbe protiv novog pojavnog oblika fasizma u Ukrajini uz vojnu podršku njihovog nekadašnjeg glavnog saborca.
Fašizam je nestao završetkom II svetskog rata ali njegov početni oblik sam kao temu prepoznao spremajući se da režiram devedesetih godina Povratak Harolda Pintera. Te godine je slavni pisac najavio svoj dolazak u susednu Sofiju.Srbija je bila pod sankcijama.
Poslao sam mu pravovremeno poziv da ga dovezemo do Niša i prisustvuje mojoj režiji svog najbalkanskijeg komada "Povratak".
Nažalost uskoro mi je stiglo njegovo pismo da neće doći u Srbiju i da aktuelne sankcije nisu razlog već njegova davnašnja želja da obiđe tipično cigansko naselje u Bugarskoj što su mu domaćini i omogućili. Ostao mi je njegov autogram na i

zvinajvajućem pismu za ličnu

arhivu. Odustao sam od režije Povratka i ideje da je porodica osnovna ćelija nastanka prvih elemenata fašizma. "Crna ovca" porodice Tedi postao je ugledni univerzitetski profesor u Americi izrodio tri sina sa suprugom sumnjive prošlosti, Rut.

Dolaskom u rodni London u poseti "normalom" delu svoje porodice zgubidanima i probisvetima od braće, strica do beskurpuloznog oca on se suočava sa pretnjom kao pojavnim oblikom fašizma. Naizgled uglađeni brat Leni je prototip pretećeg virusa pandemije fašizma sposoban da zamagli suštinu humanitarnim radom (sjajno je opisan njegov humanitarni pokušaj pomoći jednoj starici koji se završavga šutiranjem u stomak iste). On postaje makro bratovljeve supruge a penzionisani makro u liku njegovog oca objašnjava doktoru filozofije da je bolje da se vrati svojoj katedri a njima omogući da pristojno žive od prostitusanja

Krakov
Krakov

 njegove supruge.
Majka nije predmet ovog komada napisanog 1965 svojevrsnog patrijarhata fašizma ali zakljućujemo da je i ona bila prostitutka.
Majka se pominje u životima svih generacija porodičnog stabla Maratonaca koje je početkom sedamdesetih opisao mladi Dušan Kovačević. Par godina pre premijere kultnog filma režirao sam savremenu dramu "Maratonci trče počasni krug". "Kako koja majka rodi muško dete svene i uvene kao cvet", napisao

 je Dušan. Svakodnevne pretnje i maltretiranja ubrzali bi proces. I dok u senci oblakodera Bili Piton bagerom vadi sveže ukopane sanduke Topalovići gube obrise svake ljudskosti prefarbavajući i prodajući iste. Monstruozno unovčiti 

Davidova kula
Davidova kula

svaku robu obeležje je i svih mega korporacija. Usađujuči klice porodičnog fašizma tek preobraćenom Mirku, Laki Topalović mu slavodobitno sugeriše koga od prolaznika da zgazi kolima uz euforično navijanje Milutina Aksentija i Maksimilijana Topalovića.
Velika svetska kriza 1928-1939 na neki način dovela je do pojave fašizma. Dok je genijalni Džon Mejnard Kejns spašavao kapitalizam kao jedno od rešenja je predlagao besmislene javne radove upošljavanja jedne radne snage na kopanju kanala a druge na zatrpavanju istih radi povećanja platežne moći stanovništva i stvaranja tržista Nemačka je tridesetih godina ulaganjem u vojnu industriju najbolje rešila krizu.

Taj model su sledile i druge zemlje.
Naravno kao i u pozorištu prikazano oružje treba upotrebiti do kraja komada i fašizam se pokazao kao ključni okidač, ispisjujući najstrašnije stranice ljudske istorije.
Svetska privreda osmislila je Perpetum mobile ekonomskog razvoja koji funkcioniše i danas. U posleratnoj trci u naoružavanju brojne zemlje videle su svoju šansu ekonomskog uspona pa i Jugoslavija. Vodeća uloga u Pokretu Nesvrstanih u mnogome je pomogla plasmanu proizvoda.
SDPR kao ekskluzivni izvoznik oružja je uz proviziju od 5% donosio zemlji ogroman devizni priliv. Zbog zagovaranja mirovne koegzistencije ćutalo se o ratistima gde su ponosni produkti naše vojne industrije obogaljivali 

Jazz bas balalajka
Jazz bas balalajka

i lišavali života lokalno stanovništvo.
Magacini neprodatog oružja su se punili širom sveta i sajmovi naoružanja postali su neophodni kao i posredovanje privatnih trgovaca koji su često završavali na međunarodnim poternicama .
Marketinške poruke efikasnosti proizvoda najbolje su dopirale do potencijalnih kupaca direktnom prezentacijom na tek osmišljenom ratištu. Fašizam je dobio nov pojavni oblik u doturanju oružja dvema zaraćenim stranama slučajno ili ne zaglavljenim u ksenofobiji, rasizmu, nacionalizmu ili verskoj netrpeljivosti, a tehnika direktnih televizijskih prenosa omogućavala je da potencijalni kupci udobno zavaljeni u fotelji ispred tv vide razorno dejstvo buduće kupovine.
Fašizam je vešto maskiran floskulom o odbrambenoj ulozi proizvedenog oružja.
Filmska industrija je pospešivala proizvodnju oružja a moćni mediji nalazili savršena opravdanja za otvaranje novih ratišta najčešće kroz zaštitu demokratskih prava jedne od zaraćenih strana .
Proizvođači su postali jedna velika porodica Topalovića na zajedničkom zadatku skrivanja svog genocida nad ljudskošću i minimiziranja efekta pritajenog fašizma. Borci za mir postali su relikt nekih prošlih vremena a i misice ga sve ređe pominju. Srećom pojam "fašizam" je bar u politici nestao a zamenile su ga ekstremizam, desnica, populizam...

Mi koji smo gledali direktan prenos sletanja na mesec Apola 11 bili smo ubeđeni da će nakon više od pola veka zahvaljujući ulaganju u nauku a ne u naoružanje zemljani kopati Marsove kanale u potrazi za energentima koji će zameniti gas i naftu.
Ako je i slobodno tržište jedan od pojavnih oblika fašizma slabe su šanse naših prijatelja džez organizatora muzičke slobode improvizacije da pronađu donatore i sponzor. Ostaju nam utopistička nadanja o napretku nauke i dalekoj budućnosti kada ćemo se svi baviti umetnošću i pristojno živeti od nje a proizvodnja oružja biti planetarno zabranjena.
Daleko realnija opcija je da živimo predvečerje III svetskog rata za profitom uz oslobađanje autentičnog demona fašizma, odakle nema povratka.

 

Atačmenti



Komentari (82)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

dogodinedragosevac dogodinedragosevac 13:46 03.03.2023

Odlican

Tekst
solo solo 20:57 03.03.2023

Re: Odlican

Ostaju nam utopistička nadanja o napretku nauke i dalekoj budućnosti kada ćemo se svi baviti umetnošću i pristojno živeti od nje a proizvodnja oružja biti planetarno zabranjena.


Ostaje nam da si se gledamo svoja posla u ovi naši mali životi.

Težak neki wikend.

Biće da je do vremena.

Черевићан Черевићан 21:02 03.03.2023

маам реалније опције

ponosni produkti vojne industrije

ко оружјем .......мира....... сања
у ........................21. века време ,
пардонирам ........(али стварно)
има главом озбиљне проблеме
bene_geserit bene_geserit 22:43 03.03.2023

broj žrtava

Krakov ima najstrašniju priču sa jednim milionom jevrejskih žrtava u Aušvicu

Interesantno kako se broj jevrejskih žrtava u WW2 nikad ne dovodi u pitanje (a ponegde je i zakonom zabranjeno da to radiš), a broj srpskih (ili ruskih) žrtava se konstantno umanjuje.
Reci mi, ako je milion Jevreja stradalo u Aušvicu, koliko je Srba stradalo u Jasenovcu?
solo solo 23:16 03.03.2023

Re: broj žrtava

Interesantno kako se broj jevrejskih žrtava u WW2 nikad ne dovodi u pitanje (a ponegde je i zakonom zabranjeno da to radiš), a broj srpskih (ili ruskih) žrtava se konstantno umanjuje.
Reci mi, ako je milion Jevreja stradalo u Aušvicu, koliko je Srba stradalo u Jasenovcu?


Nisi ,,naleteo,, na Vedranu Rudan?

Sindrom ,,svetog dima,, i ,,pičkinog dima,,

Bajata priča ali jaka.


https://www.espreso.co.rs/vesti/drustvo/430677/dim-iznad-ausvica-je-sveti-a-iznad-gaze-pdin-dim-vedrana-rudan-brutalno-po-jevrejima-na-dan-holokausta-video




maksa83 maksa83 23:30 03.03.2023

Re: broj žrtava

Interesantno kako se broj jevrejskih žrtava u WW2 nikad ne dovodi u pitanje

Nemci su vrlo pedantno vodili celu operaciju IBM-ovim "kompjuterima".

IBM and the Holocaust

Onaj istetovirani broj na ruci je bio broj bušene kartice - UID koji ih je povezivao.
crossover crossover 01:12 04.03.2023

Re: broj žrtava

Of the 350,000 trucks used by the motorized German Army as of 1942, roughly one-third were Ford-made.

Ford and the Führer
mlatisa mlatisa 07:39 04.03.2023

Re: broj žrtava

crossover
Of the 350,000 trucks used by the motorized German Army as of 1942, roughly one-third were Ford-made.

Ford and the Führer


А истовремено, како неки овде воле то да кажу, СССР не би ништа могла да уради без савезничке помоћи. WWII је био велики и успешан финансијски подухват. За некога. А неки су завршавали по разним Јасеновцима, Треблинкама и сличним институцијама.

И зато Асанжа треба ослободити!
shmoo shmoo 08:46 04.03.2023

Re: broj žrtava

bene_geserit
Krakov ima najstrašniju priču sa jednim milionom jevrejskih žrtava u Aušvicu

Interesantno kako se broj jevrejskih žrtava u WW2 nikad ne dovodi u pitanje (a ponegde je i zakonom zabranjeno da to radiš), a broj srpskih (ili ruskih) žrtava se konstantno umanjuje.
Reci mi, ako je milion Jevreja stradalo u Aušvicu, koliko je Srba stradalo u Jasenovcu?



Својевремено је професор руског језика из 12. београдске гимназије био на тапету јавности и самим тим и просветних власти јер је са руског језика, у своје слободно време не бавећи се тиме током свог радног времена нити помињући то на свом радном месту, превео књигу "Мит о Холокаусту" Јиргена Графа.


– Već se postavlja pitanje mogu li ja da predajem u školi. Ne znam kakve veze ima šta ja radim u slobodno vreme. To je moja stvar i ni na koji način ne ugrožava moj rad u školi. Ako budu pokušali zbog toga da mi daju otkaz, žaliću se sudu u Strazburu jer je to kršenje mojih ljudskih prava – napominje Buljugić. (ЛИНК)



Да се таква непоћудност и непослушност не опрашта никада, показало се и скоро читаву деценију касније:


Zoran Buljugić, profesor ruskog jezika i prevodilac započeo je štrajk glađu ispred Dvaneste beogradske gimnazije. Buljugić traži da bude vraćen na posao, na mesto profesora ruskog jezika u toj gimnaziji odakle je otpušten. Buljugić smatra da je glavni razlog zbog čega je izložen progonu u osnovi taj što je “nepokolebljivi borac za istinu i pravdu svuda i na svakom mestu!“. (ЛИНК)


Иначе, књига Јиргена Графа "Мит о Холокаусту" забрањена је судским путем једино у Немачкој и у Србији.

У свим осталим земљама, Сједињеним Америчким Државама, Великој Британији, Русији,... продаје се без икаквих ограничења власти.







П.С. - Да предупредим расправу, немам уопште намеру да овде улазим у политички и идеолошки профил професора Буљугића нити да браним његове политичке и идеолошке ставове јер поуздано знам да он и ја нисмо политички и идеолошки истомишљеници.

Али треба рећи да се овде ради о једном поступку којим се по методи "држ'те лопова" постижу одређени политички циљеви.

И наравно да у тако нечему истина постаје сасвим небитна и до ње се у таквој клими никада не може ни доћи.

Што је такође одређена врста тоталитаризма. Или фашизма, како вам драго.

(А кад помислим на све оне палестинске цивилне жртве деценијама уназад, онда то постаје богами и нацизам ма колико год носиоци свега тога желели да себе представе јавности као вечите жртве, а не као џелате.)

П.П.С. А јесте занимљиво како је, поред свега овога када су у питању Јевреји, број српских жртава у концентрационим логорима у Другом светском рату скоро свакодневно подложан манипулацијама у зависности од тренутних дневнополитичких потреба.

(Иако документа постоје, све је забележено...)

То да.

Ту си у праву.




softelectronics_e softelectronics_e 07:54 04.03.2023

Eeee, da!

Mi koji smo gledali direktan prenos sletanja na mesec Apola 11

Još jedan koji veruje u holivudska dostignuća.
literatesa literatesa 09:38 04.03.2023

Re: Eeee, da!

Preporučila sam ovaj blog samo radi naslova odmah juče, jutros mi se sviđa tako da je preporuka bezveze. :)
literatesa literatesa 09:38 04.03.2023

Re: Eeee, da!

-1 od sviđanja. :)
shmoo shmoo 08:16 04.03.2023

Зашто?

Mi koji smo gledali direktan prenos sletanja na mesec Apola 11 bili smo ubeđeni da će nakon više od pola veka zahvaljujući ulaganju u nauku a ne u naoružanje zemljani kopati Marsove kanale u potrazi za energentima koji će zameniti gas i naftu.



Вероватно зато што сте поверовали да је Вудсток победио.

А он је само ушао у систем и постао део тог система.

Неуспела каналисана револуција у људским главама која је због тога и завршила у канализацији.

Velika svetska kriza 1928-1939 na neki način dovela je do pojave fašizma.


Јесте.

Нема ту никакве магије, тајних друштава типа Тула и неке међународне завере. Само треба пратити токове новца и све се то види.

Право питање овде је зашто се фашизам у Великој економској кризи запатио масовно само у неким нацијама, а у већини осталих није?

Да нису то ове исте нације које данас сасвим отворено показују својеврсни култур-фашизам према остатку планете?




(Брисел, 1958)







Odustao sam od režije Povratka i ideje da je porodica osnovna ćelija nastanka prvih elemenata fašizma.


Зашто?

Разочаравајући недолазак Харолда Пинтера у Ниш није никакво оправдање за то. Њему још једна поставка "Повратка" на сцени није ни била потребна. То је ионако његов комад. Била је потребна овом народу у Србији. Нарочито деведесетих, али ни данас нам не би била вишак јер се мало тога променило од оног времена... Заправо, постављање Пинтеровог Повратка на неку сцену у Србији би било добродошло у било ком времену које ја памтим откако сам се родио у овој Србији и у овом Београду, а родио сам се 1964. године.

Деведесете су само разголитиле (порнографија) оно што смо наслућивали и пре деведесетих (еротика) - тоталитарни дух који је основна одлика фашизма. Па чак и на микро нивоу једне породице.

Рајхово еротско дејство униформе у свом пуном замаху.













Не замерите на овом искреном питању али то је тема којом сам се често бавио у својим мислима још од половине осамдесетих па онда... Вероватно... Четрдесет година касније...

Јесен... У кожи... И у срцу... Јесен.







(Мој допринос borbi za opstanak u Rusiji džez kulture zacete u Americi.)

solo solo 11:20 04.03.2023

Re: Зашто?

(Мој допринос borbi za opstanak u Rusiji džez kulture zacete u Americi.)


Nemam danas doprinosa. Možda kako se na ruskom kaže wikend. Bыходные

Loše Bыходные definitivno.

p.s.

Na Ukrajinskom se kaže Bихідні

Skoro pa isto.

literatesa literatesa 09:06 05.03.2023

Re: Зашто?

Taso, juče sam spavala cijeli dan nakon smrznute sedmice (jel ima neki crkveni dan npr smrznuta srijeda?:), ne odgovorih ti i ovde ću kratko dok se ne ispostavi da predstavlja problem.

Hm, ne podcjenjuj me prisustvom svakoj iznova i iznova toxičnoj "mi gradski-vi ružni" agoniji sredovječnih ljudi, molim te. Pratim savjeta Dorotee B. u knjižici o pisanju od prije 100 god: Počnite da uočavate prilike u kojima možete da se povučete, te zaustavite oticanje viška energije.

Sjetila sam se maloprije samo da si razmjenio neprijatne i nekulturne riječi sa moderatorom, ali ne i zašto i kako je došlo do toga. Na koncu, Substack ima širom vrata otvorena i za tebe, sve divne ljude. :)

У Србији су некада због тога падале главе.


Срећом, данас после свега остаде само спор око назива једног колача.


Je li, a nekima kao meni krv uludo vri? :)

Ма није никаква тајна. Наша породица је већ генерацијама, из поколења у поколење, као Народно купатило. Отворена увек и на ползу свима, а у циљу одржавања националне хигијене.

Ваљда можемо неки пут да будемо и Народна библиотека, Народни музеј, а по потреби и Народно позориште, мајка му стара. С времена на време...


Елем, зашиљи плајваз:


Narodna carska kuhinja. :)

Hvala lijepo.



Jako lijep kolač na oko, ja-ko, bogat i jednostavan, mogu napraviti u vegan verziji zato što postoji zamjena za jaja, ali ne bih stavljala ovaj srednji žuti sloj (pa to su pečena jaja?). Sa orasima mora da je dobar, ove tvoje tajne kraljevske štanglice, a meni je najdraži kolač Žerbo kocke. Nikad ih nisam znala napraviti kao jedna Branka.

Carski mesec je štanglica, tj sličan vašem tajnom i boljem. :)

literatesa literatesa 09:10 05.03.2023

Re: Зашто?

literatesa literatesa 09:26 05.03.2023

Re: Зашто?

Ne znam kako Tadejus, osjećaj mi je sa ovim muškim avatarom kao da imam muške gaće na glavi.
shmoo shmoo 10:16 05.03.2023

Re: Зашто?

literatesa

Taso,

Hm, ne podcjenjuj me prisustvom svakoj iznova i iznova toxičnoj "mi gradski-vi ružni" agoniji sredovječnih ljudi, molim te.



Чијим присуством?

1. Твојим?

2. Или мојим?

3. Или присуством обоје нас?

(Било би ми драго да твој одговор буде ова последња наведена опција, али не мора да буде увек оно што је баби мило, то јој се и снило. Велики сам ја дечко и одавно сам научио да живот није увек фер.)


Sjetila sam se maloprije samo da si razmjenio neprijatne i nekulturne riječi sa moderatorom, ali ne i zašto i kako je došlo do toga.



ма кога више уопште и боли уво за то?

Ја се тога не сећам.

Ко год се тога још увек сећа, нека га.

Narodna carska kuhinja. :)
Carski mesec je štanglica, tj sličan vašem tajnom i boljem. :)


Одувек сте ви са оних страна ових наших река обожавали неке цареве.

А ми и њих давили у говнима као што смо то радили и са овим нашим краљевима са ових страна ових наших река.

Можда отуд токсичност у комуникацији?







Hvala lijepo.



Нема на чему, и други пут и сваки пут рад сам помоћи ако умем и знам.


literatesa literatesa 10:18 05.03.2023

Re: Зашто?

Чијим присуством?

Mojim.
ма кога више уопште и боли уво за то?

Ја се тога не сећам.

Ко год се тога још увек сећа, нека га.

Ok, možda sam to bila ja.
Одувек сте ви са оних страна ових наших река обожавали неке цареве.

А ми и њих давили у говнима као што смо то радили и са овим нашим краљевима са ових страна ових наших река.

Можда отуд токсичност у комуникацији?

Pobogu.
literatesa literatesa 10:19 05.03.2023

Re: Зашто?

Samo se izlije, pozdravljam vas.
shmoo shmoo 10:26 05.03.2023

Re: Зашто?

literatesa

Чијим присуством?


Mojim.



Е, јбг.

Да само констатујем да живот није увек фер.

Ко год се тога још увек сећа, нека га.


Ok, možda sam to bila ja.


А можда се није ни догодило?

У овом нашем постпостпостпостмодерном Њу Ејџу свако има право на своју истину.

То је сада постало једно од основних људских права.

Можда отуд токсичност у комуникацији?


Pobogu.


Ш'оооооо?

Само покушавам да одредим, ако икако могу, узрок појављивања токсичности у међусобној комуникацији Срба са свих наших обала са свих страна ових наших река, а и диљем овог нашег лијепог свијета, то јест на глобалном нивоу.

Нема ту никакве зле намере.

Рекох тамо Бенедикту, самоспознаја (на националном нивоу) је први корак ка излечењу.

shmoo shmoo 10:27 05.03.2023

Re: Зашто?

literatesa
Samo se izlije, pozdravljam vas.


И буде онда згодно да у томе удавимо цареве и краљеве.

Своје или туђе, ми Срби не правимо питање. Само нека је цар или краљ.

Гарибалди је рекао:"Последњег цара удавићемо цревима последњег папе."

Ту се ни дебело црево не изузима.

Према томе... Дабоме.

А ти ако баш хоћеш да одиграш улогу лаксатива у томе, не могу те ја спречавати.

Поздрав!

shmoo shmoo 10:40 05.03.2023

Токсичност у комуникацији

Динарски тип личности заузима целу динарску област и суседне земље по којима се проширио миграцијама. Овај тип преовлађује у моравској Србији, Херцеговини, Црној Гори... Србе чине три четвртине овога типа...

Динарац

Главне психичке црте. – Целокупно динарско становништво, православно, католичко или муслиманско, живи или је доскора живело патријархалним животом, који је у знатној мери утицао на његову карактеристичну физиономију. Они који су доста путовали по Балканском полуострву одмах осете и распознају у некој народној маси динарске људе од других група. На њима су најбоље изражене све особине западних Јужних Словена. Оне су код њих дубљега смисла и националније. Ове особине нису начете страним утицајима и новим културама, као што је то мање-више случај у другим областима, изузевши неколико изолованих оаза, нарочито у источном делу Полуострва. Иако је област динарског типа била подељена између више држава, он је сачувао своје основне особине.

Динарски су људи живог духа и танане интелигенције. Обдарени живом и разноврсном осећајношћу они се често поводе за својом маштом, која је врло жива и богата, као и за првим импулсом одушевљења и срџбе. У својим се акцијама обично инспиришу побудама моралне и духовне врсте; материјални интереси имају само улогу другога реда. Да би се изазвала највећа сума њихове снаге, треба дирнути у њихову осећајност, осетљивост, у њихов индивидуални и национални понос; треба истаћи питање части или идеал правде или слободе. То су главни узроци страсти који покрећу динарске људе као и узроци сукоба који се међу њима јављају; отуда произилази срећан или несрећан ток њихова живота, много више него што потиче од себичности или од лакомости. Са овим се инспирацијама мешају расни инстикт, инстикт за животом и за развијањем, инстикт да се извојује своје место у свету и да се да своја пуна мера, инстикт чија је снага огромна. Динарски човек не верује, да има тешкоћа које не би могао савладати. Његова је вера непомућена, поуздање безгранично.


А ја бих додао још и безгранично самопоуздање у сопствене врлине и у мане такође које динарац не воли да назива манама (ма шта год ко под тим подразумевао), сопствену памет и сопствени значај на овом земаљском шару.

Моја кева је за такве људе користила мање еуфемистичко изражавање од мене. Звала их је:"Ја па ја, па хрпа гована."

А Цвијић је био још културнији од мене, фини и лепо васпитани господин човек, научник, нешто је и прећуткивао јер је сматрао да ће се прочитати између редова кад-тад. ЛИНК

literatesa literatesa 10:54 05.03.2023

Re: Токсичност у комуникацији

Meni se čini da ti nisi razumio šta sam ja napisala i nastavio izlijevati.. Taso, ne plaća nas ovde niko da plivamo u ovom ne znam kako bih nazvala, ok, neki vole, za sedam dana na Substack sam shvatila kakvoj radijaciji se izlažem, stoga, dosta je bilo, boguocu.

Odoh praviti krompir kuglice (ne krokete, izrendam onim pimpekom za guljenje krompire i 2-3 kašike brašna, odstoji da krompir pusti sok, pečem u ulju kao kuglice dok ne porumene) sa dva sosa tj tri, jedan je od paradajza na dva načina, sa sirom i bez, i drugi je sočiva crvena krema, od kreme što ostane napraviću sutra vegan burgere i dosu, odvojila sam već 100 gr sočiva i rižu jer za tijesto potrebno više od 24 sata, i burgere sa mesom, sutra..

Sočiva crvena rijetko pravim, skoro nikad za razliku od drugih boja, kupih prošle sedmice kod Turčina 900 gr, rijetko pravim jer sam živjela prije kraj Indijaca i kuvali su mrtve umrle krokodile..
literatesa literatesa 10:55 05.03.2023

Re: Токсичност у комуникацији

А ја бих додао још и безгранично самопуздање у сопствене врлине и у мане такође које динарац не воли да назива манама (ма шта год ко под тим подразумевао), сопствену памет и сопствени значај на овом земаљском шару.

Моја кева је за такве људе користила мање еуфемистчко изражавање од мене. Звала их је:"Ја па ја, па хрпа гована."

Ne budali.
shmoo shmoo 10:59 05.03.2023

Re: Токсичност у комуникацији

literatesa
А ја бих додао још и безгранично самопуздање у сопствене врлине и у мане такође које динарац не воли да назива манама (ма шта год ко под тим подразумевао), сопствену памет и сопствени значај на овом земаљском шару.

Моја кева је за такве људе користила мање еуфемистчко изражавање од мене. Звала их је:"Ја па ја, па хрпа гована."

Ne budali.






Рекао бих по твојој реакцији да је стари добри гос'н Цвијић био у праву. А и ја са њиме у тумачењу онога између редова. А и моја кева такође.

shmoo shmoo 11:04 05.03.2023

Re: Токсичност у комуникацији

literatesa
Meni se čini da ti nisi razumio šta sam ja napisala i nastavio izlijevati.. Taso, ne plaća nas ovde niko da plivamo u ovom ne znam kako bih nazvala, ok, neki vole, za sedam dana na Substack sam shvatila kakvoj radijaciji se izlažem, stoga, dosta je bilo, boguocu.




Можда нисам разумео зато што не знам шта је Substack?

А шта то теби конкретно смета у мојој анализи токсичности у комуникацији?

Ако и не одговроиш, разумећу те.

Није лако господарити кромпир куглицама тако да те све оне послушају као да су нека војска.

literatesa literatesa 11:09 05.03.2023

Re: Токсичност у комуникацији

Рекао бих по твојој реакцији да је стари добри гос'н Цвијић био у праву. А и ја са њиме у тумачењу онога између редова.

To je bio minimum, reakcija je nešto drugo.
shmoo shmoo 11:26 05.03.2023

Re: Токсичност у комуникацији

literatesa
Рекао бих по твојој реакцији да је стари добри гос'н Цвијић био у праву. А и ја са њиме у тумачењу онога између редова.

To je bio minimum, reakcija je nešto drugo.


Ма добро, пусти сад то... Штанглице краљице Марије/Наталије су биле тема на неком другом блогу који ионако сада већ постоји само у измаглици нашег сећања. Исто као и краљица Наталија и краљица Марија.

Него, предлажем да се вратимо на тему овог блога. (ЛИНК)

Је ли, Тес, а колико ти знаш о микрофашизму?

(Ако и не знаш много, питај тог модератора којег помињеш и са којим си на перту да ти он да прве смернице у разумевању значења тог термина. Ипак је он/она модератор једне друштвене мреже на интернету. Сигурно мора то да зна.)

Мени је то баш занимљива тема, а нико неће да прича о њој.

Сви данас (не мислим само на овом блогу, него у целом свету) причају само о оном старом добром и лако препознатљивом фашизму лава. Нико ни да помене фашизам лисице. (ЛИНК)

(Па када је наш домаћин одустао од поставке Пинтеровог "Повратка" у Србији пре скоро 30 година. Можда би нас, да га је тада поставио, још онда нешто покренуло на размишљање? А овако, ево скоро 30 година касније, ми још увек дрвимо само о фашизму лава.)

shmoo shmoo 11:42 05.03.2023

Re: Токсичност у комуникацији

literatesa


И једно лично питање на које бих заиста волео да чујем одговор од тебе.

Зашто, Тес, у сваку боговетну комуникацију на Блогу Б92 о било чему обавезно, као по дифолту, убацујеш ту тему МИ (Срби из Босне, дошљаци, Небеограђани, како год, небитно) и ВИ (Београђани) са све пратећом ЕКВ и осталим чимбеницима једне ваљане кафанске српске салате?


Hm, ne podcjenjuj me prisustvom svakoj iznova i iznova toxičnoj "mi gradski-vi ružni" agoniji sredovječnih ljudi, molim te.

Чијим присуством?


Mojim.



Какав је то твој унутрашњи мотив/порив да то стално помињеш? И још преносиш из блога у блог?

Досаднија си са том својом опсесијом од четника и партизана на Блогу Б92.

Ако сам те тамо код Џинкса и разумео јер ниси могла да знаш наставак оне приче о једном Босанцу у Београду и мом односу са њим, онда те овде заиста нисам разумео.

Кажем, прихватам да је моје неразумевање тог твог порива делимично зато што немам појма шта је Substack, али ипак мислим да ту преовлађује нешто друго у тој твојој потреби.

Чему то, Тес?

Питам те то због токсичности у комуникацији.

И то те озбиљно питам.

literatesa literatesa 11:59 05.03.2023

Re: Токсичност у комуникацији

Ala te obuzelo.

Taso, koči malo, nisam prisutna. Saberi se. Idi prošetaj, isključi Net.
literatesa literatesa 12:00 05.03.2023

Re: Токсичност у комуникацији

literatesa literatesa 12:00 05.03.2023

Re: Токсичност у комуникацији

Ček pronađem skeč, za ove tvoje pomije jutros.


+


shmoo shmoo 12:11 05.03.2023

Ми Београђани смо фина господа...Џентлмени

literatesa

Taso, koči malo,






Једини одговор који сам заиста тражио од тебе данас је одговор на врло једноставно питање:

Зашто, Тес, у сваку боговетну комуникацију на Блогу Б92 о било чему обавезно, као по дифолту, убацујеш ту тему МИ (Срби из Босне, дошљаци, Небеограђани, како год, небитно) и ВИ (Београђани) са све пратећом ЕКВ и осталим чимбеницима једне ваљане кафанске српске салате?

Чему то, Тес?



Но, ако не можеш или, пре бих рекао, не желиш да одговориш на ово питање, разумећу те сасвим.

Ко зна како би твој познаник модератор реаговао на тај твој одговор јер из искуства знам да се не исплати бити искрен на Блогу Б92.


П.С. -




Milan Novković Milan Novković 12:22 05.03.2023

Re: Токсичност у комуникацији

shmoo
literatesa


И једно лично питање на које бих заиста волео да чујем одговор од тебе.

Зашто, Тес, у сваку боговетну комуникацију на Блогу Б92 о било чему обавезно, као по дифолту, убацујеш ту тему МИ (Срби из Босне, дошљаци, Небеограђани, како год, небитно) и ВИ (Београђани) са све пратећом ЕКВ и осталим чимбеницима једне ваљане кафанске српске салате?


Hm, ne podcjenjuj me prisustvom svakoj iznova i iznova toxičnoj "mi gradski-vi ružni" agoniji sredovječnih ljudi, molim te.

Чијим присуством?


Mojim.



Какав је то твој унутрашњи мотив да то стално помињеш? И још преносиш из блога у блог?

Досаднија си са том својом опсесијом од четника и партизана на Блогу Б92.

Ако сам те тамо код Џинкса и разумео јер ниси могла да знаш наставак оне приче о једном Босанцу у Београду и мом односу са њим, онда те овде заиста нисам разумео.

Кажем, прихватам да је моје неразумевање тог твог порива делимично зато што немам појма шта је Substack, али ипак мислим да ту преовлађује нешто друго у тој твојој потреби.

Чему то, Тес?

Питам те то због токсичности у комуникацији.

И то те озбиљно питам.


Nevezano za vašu plodnu razmenu gledam na Fejsu kako svi mi stariji iz Prigrevice sa bezuslovnim poštovanjem lajkujemo šve što bilo ko iz Prigrevice priloži

Mrzelo me da pitam profesionalce zašto šta i kako, i uz pomoć kojih melema su nam roditelji usadili tu grandiose narcisoidnost kad je Prigrevica u pitanju.

To ide do te mere da nam je prosto žao što drugi nisu imali tu sreću da se tamo rode i odrastu.

Elem, kad je već tako, dobrodošli u metopolis, centar centralno do južno-istočno evropske kulture, i posebno (samo)kritične misli




literatesa literatesa 12:27 05.03.2023

Re: Токсичност у комуникацији

Nevezano za vašu plodnu razmenu

Misliš na ovo bure govana što Tasa istresa na moju adresu, a ja neću da ga udarim nogom u glavu?
literatesa literatesa 12:28 05.03.2023

Re: Токсичност у комуникацији

Taso, čovječe, sa govnjivom problematikom mi-vi se samo susrećem ovde godinama, s kim vi ljudi živite u okruženju živo me interesuje?
softelectronics_e softelectronics_e 12:32 05.03.2023

Re: Токсичност у комуникацији

Milan Novković
shmoo
literatesa


И једно лично питање на које бих заиста волео да чујем одговор од тебе.

Зашто, Тес, у сваку боговетну комуникацију на Блогу Б92 о било чему обавезно, као по дифолту, убацујеш ту тему МИ (Срби из Босне, дошљаци, Небеограђани, како год, небитно) и ВИ (Београђани) са све пратећом ЕКВ и осталим чимбеницима једне ваљане кафанске српске салате?


Hm, ne podcjenjuj me prisustvom svakoj iznova i iznova toxičnoj "mi gradski-vi ružni" agoniji sredovječnih ljudi, molim te.

Чијим присуством?


Mojim.



Какав је то твој унутрашњи мотив да то стално помињеш? И још преносиш из блога у блог?

Досаднија си са том својом опсесијом од четника и партизана на Блогу Б92.

Ако сам те тамо код Џинкса и разумео јер ниси могла да знаш наставак оне приче о једном Босанцу у Београду и мом односу са њим, онда те овде заиста нисам разумео.

Кажем, прихватам да је моје неразумевање тог твог порива делимично зато што немам појма шта је Substack, али ипак мислим да ту преовлађује нешто друго у тој твојој потреби.

Чему то, Тес?

Питам те то због токсичности у комуникацији.

И то те озбиљно питам.


Nevezano za vašu plodnu razmenu gledam na Fejsu kako svi mi stariji iz Prigrevice sa bezuslovnim poštovanjem lajkujemo šve što bilo ko iz Prigrevice priloži

Mezelo me da pitam profesionalce zašto šta i kako, i uz pomoć kojim melema su nam roditelji usadili tu grandiose narcisoidnost kad je Prigrevica u pitanju.

To ide do te mere da nam je prosto žao što drugi nisu imali tu sreću da se tamo rode i odrastu.

Elem, kad je već tako, dobrodošli u metopolis, centar centralno do južno-istočno evropske kulture, i posebno (samo)kritične misli





Ne znam kako i zašto, ali, šunjamo se prošle godine žena i ja severnom srpskom pokrajinom.
Nakon što smo ručkali u restoranu 'Fijaker' u Somboru, trknemo malo do Apatina - i ja kažem ženi ... eeeee, sada ćemo preko Prigrevice, jer me na to podseća jedan bloger.
I zamisli što mi se desi ... stanem ja u Prigrevici da telefoniram. Uuuups, nema signala. Nema signala GPRS mreže. Uzmem drugi telefon, ni on nema signala. Kažem ženi - mora da ludim, daj mi tvoj telefon. Nema ni on signala.
Jebote, signal od dve mreže, MTS i VIP, nemaju GPRS signal u jednom delu Prigrevice. Nakon što sam se pomerio cca 200 metar, dobio sam signal.
Eeeee, to mi se nije dogodilo, na primer, 15 godina, još od vremena kada sam na Zlatiboru morao da se uspinjem na obližnje brdo radi signala - što smo zvali odlaskom u govornicu.
softelectronics_e softelectronics_e 12:34 05.03.2023

Re: Токсичност у комуникацији

literatesa
Taso, čovječe, sa govnjivom problematikom mi-vi se samo susrećem ovde godinama, s kim vi ljudi živite u okruženju živo me interesuje?

Molim te da izuzmeš Tasu od tih govnara koji neguju i zalivaju tu problematiku.
Zbog tih nekoliko idiota, mi ostali ne snosimo ni najmanje odgovornosti.
Ti neki su govnari po sebi, a ne zbog Tase i nas ostalih.
shmoo shmoo 12:38 05.03.2023

Re: Токсичност у комуникацији

Milan Novković

Nevezano za vašu plodnu razmenu gledam na Fejsu kako svi mi stariji iz Prigrevice sa bezuslovnim poštovanjem lajkujemo šve što bilo ko iz Prigrevice priloži



У овој нашој плодној размени, између Тес и мене мислим, на жалост није лајковање у питању него нешто друго.

Да је лајковање, питање се не би ни поставило.


shmoo shmoo 12:48 05.03.2023

Re: Токсичност у комуникацији

literatesa
Taso, čovječe, sa govnjivom problematikom mi-vi se samo susrećem ovde godinama,



Па да ли ја треба због тога да испаштам у комуникацији са тобом?

Нисам и нећу никада ни бити део тога, глумац у том филму.

'Ајде испоштуј ме када ти то заиста искрено кажем.

Знаш и сама колико мрзим фолирање, лагање, претварање, спиновање, булшит, лицемерје и те лажне слике о себи које блогери умеју овде да шерују.

Па што онда макар то не испоштујеш код мене?

s kim vi ljudi živite u okruženju živo me interesuje?


Зашто мене стално трпаш међу те ликове иако сам ти више пута говорио да не припадам том стаду?

Зар ти толико смета што сам се родио у Београду?

Па нисам ја то бирао. Као што нисам могао ни да бирам да растем у Хору бечких дечака него сам растао на београдским улицама. Да сам имао избор, изабрао бих ја Хор бечких дечака. Али нисам имао избор.

Рекох већ једаред, неко мора да буде и из Београда, не могу сви да буду само однекуд другде.

(Исто тако нисам крив што сам се родио у болници на Дедињу, али су ме после зајебали и однели у једну уличицу пуну мусаве деце са сиротињским кућерцима, пољским клозетима и вешом који се суши на дворишту као у италијанском неореализму на филму.)

Misliš na ovo bure govana što Tasa istresa na moju adresu a ja neću da ga udarim nogom u glavu?


Нису то никаква говна, Тес.

Покушавам са тобом да разговарам као са пријатељем иако се не познајемо лично.

Иначе, и ја имам ногу да вратим ударац у главу, али ми не пада на памет да је у комуникацији са тобом икада искористим.

И ја сам такође добрим делом динарац (ако посматраш српске миграције по Балкану на Ивићевим дијалектолошким картама).

И када вољем, вољем, када не вољем, кољем.

Али ми ниси јасна.

У мом крају има један леп графит па ти га поклањам.





И то је све што ти имам рећи, више немам ништа.
Milan Novković Milan Novković 12:55 05.03.2023

Re: Токсичност у комуникацији

literatesa
Nevezano za vašu plodnu razmenu

Misliš na ovo bure govana što Tasa istresa na moju adresu, a ja neću da ga udarim nogom u glavu?

Ne mislim!

Naime, ja ne znam o čemu pričate između sebe kad mi zaliči na svađanje, niti znam istoriju, osim da se uglavnom zaustavim na vašim komentarima ako mi ne liče na svađanje, pa mi tako u pameti ostane više fragmenata i, kao i sve oko mene, mi služe kao asocijativni ključevi.

I nije to nikakav "stav" nego sa malo vremena za blogovanje hronično pristižem sa dotičnim.

Primer, sad odoh da pristignem sa radom čitanjem Čerovog bloga, plus mi od fotografa ovih dana i tema Belorus Jurij Treskow, dušudao za Čera, već sam mu priložio jednu fotku gde mi je čak bacio udicu na latinskom.

A dok sam imao vremena, u samom početku B92 bloga, čitao sam sve, ko Emsi sada samo što sam ja prosleđivao i linkove.

Pa, zašto uopšte upadam u diskusiju ako je ne pratim - mana, mane, imam ih sve - da sam bolji ja bih nosio pantalone ovde u kući, a ne moja žena
literatesa literatesa 14:03 05.03.2023

Re: Токсичност у комуникацији

Molim te da izuzmeš Tasu

:))
literatesa literatesa 14:04 05.03.2023

Re: Токсичност у комуникацији

Ne mislim!

Dobro. :)
literatesa literatesa 14:06 05.03.2023

Re: Токсичност у комуникацији

'Ајде испоштуј ме када ти то заиста искрено кажем.

A bože čovječe, ne pratim šta se desilo, e. Nemam uopšte koncentraciju, na paši je, sve do maloprije koncentracija mi je bila u kuhinji, i kuglice od krompira nisu ispale dobre, onako, nisu kao sa reklame, a sos od paradajza i zeleni, i krem od crvenih sočiva perfektno..
literatesa literatesa 14:10 05.03.2023

Re: Токсичност у комуникацији

Покушавам са тобом да разговарам као са пријатељем иако се не познајемо лично.

Kako li tek razgovaraš sa mrskim neprijateljem? :)


Ovako, vrijeme da završim ovaj čin, spustim zavjesu i odjavim se odavde, koga interesuje gdje sam i šta radim može me naći na Substack-u, i to je to. Vrijeme je da završim ovo blogersko iskustvo. Adieu.

softelectronics_e softelectronics_e 14:47 05.03.2023

Re: Токсичност у комуникацији

literatesa
'Ајде испоштуј ме када ти то заиста искрено кажем.

A bože čovječe, ne pratim šta se desilo, e. Nemam uopšte koncentraciju, na paši je, sve do maloprije koncentracija mi je bila u kuhinji, i kuglice od krompira nisu ispale dobre, onako, nisu kao sa reklame, a sos od paradajza i zeleni, i krem od crvenih sočiva perfektno..

Kod nas danas sunčan dan.
Pokušao da nagovorim ženu da se negde izvezemo.
Njoj se nije dalo, pa nam naspremala klope.
Juneća supa sa baš puno povrća.
Krompir ispečen u rerni umesto pirea.
Pa smo posle supe, jeli juneće meso i povrće, sa sve renom.
Potom je na red došao podvarak sa nekim mesom (koje nisam ni probao), te po površini raspoređenim listovima slanine.
Pa smo, ponovno, uz podvarak tamanili prethodno pomenuti krompir pečen u rerni.
Rekao sam ženi da podvarak nije bio potreban, da nam je bilo dovoljno hrane i bez njega - a ona mi je na to odgovorila da ne smaram i da je ona baš tako htela.
Ja sam se, na to, samo pokorio - i nastavio ćutke da jedem - mučeći se.
softelectronics_e softelectronics_e 14:48 05.03.2023

Re: Токсичност у комуникацији

literatesa
Покушавам са тобом да разговарам као са пријатељем иако се не познајемо лично.

Kako li tek razgovaraš sa mrskim neprijateljima? :)


Ovako, vrijeme da završim ovaj čin, spustim zavjesu i odjavim se odavde, koga interesuje gdje sam i šta radim može me naći na Substack-u, i to je to. Vrijeme je da završim ovo blogersko iskustvo. Adieu.


Otišao na taj substek i video da se za 'ulaz' daje mejl adresa.
Odustao.
literatesa literatesa 14:55 05.03.2023

Re: Токсичност у комуникацији

Otišao na taj substek i video da se za 'ulaz' daje mejl adresa.
Odustao.

Ne, ne daje se, klikneš ispod ne, hvala, ne znam to skloniti a vidim da su neki uspjeli. Kada post stavljam Online, imam opciju da ne šalje nikom na Mail, i itd..


Substack je savršen. Tasa sebi da napravi jedan profil, obavezno.


+

Ili si mislio na registraciju?, i reagovala sam zato što iznosiš neistine, ne zato što ti ili neko ne može ući,

drugo,
naravno da je za komentare potrebna registracija, nije to iz polja kući,
zapiša svaki Gost-09034980 s ulice, u prolazu. I šta bi komentarisao? Što bi rekao Čerčil, kraj toliko mogućnosti u životu da čovjek ćuti. :)
shmoo shmoo 23:18 05.03.2023

Какофонизација Какафјорније

softelectronics_e
Odustao.
i nastavio ćutke


А да ли имамо нешто друго понуђено у избору осим тога?
Мислим да немамо.
Па онда да и то ћутање ипак рачунамо као неки сопствени избор?
Боље ћемо се осећати ако верујемо да смо сами то тако одлучили.

softelectronics_e softelectronics_e 18:29 06.03.2023

Re: Токсичност у комуникацији

literatesa
Nevezano za vašu plodnu razmenu

Misliš na ovo bure govana što Tasa istresa na moju adresu, a ja neću da ga udarim nogom u glavu?

Ja to nisam primetio.
Pre bi se reklo da ti na njega istresaš govna.
Doduše, možda i nisam u pravu?
principessa_etrusca principessa_etrusca 09:13 08.03.2023

Re: Зашто?

Разочаравајући недолазак Харолда Пинтера у Ниш није никакво оправдање за то. Њему још једна поставка "Повратка" на сцени није ни била потребна. То је ионако његов комад. Била је потребна овом народу у Србији.

Мислим да вероватно драмском писцу није лако да се наново суочава са поставкава свог текста, посебно у различитим културним миљеима, где се лако догоди да је доста нијанси ”лост ин транслејшн”.

Пинтерове драме су у том смислу посебно комплексне.
solo solo 11:42 04.03.2023

Holokaust je bio, Palestina jeste.


Kako bi bilo dobro da autor bloga napiše nešto o palestinskom pitanju.



Radi ravnoteže u svemiru!



Može nešto i o zabrani koncerata srpskih izvođača u Puli.

To u Istri ima posebnu težinu.

Kad je već tema bloga fašizam.
softelectronics_e softelectronics_e 18:24 04.03.2023

Re: Holokaust je bio, Palestina jeste.

solo

Kako bi bilo dobro da autor bloga napiše nešto o palestinskom pitanju.



Radi ravnoteže u svemiru!



Može nešto i o zabrani koncerata srpskih izvođača u Puli.

To u Istri ima posebnu težinu.

Kad je već tema bloga fašizam.

Obišao danas manastir u Slancima.
Potom se prebacio preko Dunava, do periferije Pančeva - u Omoljicu.
Restoran 'Ribareva kći'.
Najeo se previše riblje čorbe, pa sam potom odlučio da ne nastavim sa ribom, nego poručio malu gurmansku pljeskavicu.
Uz belolučane papriiiiike, kao dodatak.
I jednu lepinju.
A na kraju jako fin čaj sa dodatkom meda i dosta limuna.
Taman.
A po povratku u grad, pojavilo se sunce.
Kako i dolikuje.

literatesa literatesa 09:15 05.03.2023

Re: Holokaust je bio, Palestina jeste.

A po povratku u grad, pojavilo se sunce.
Kako i dolikuje.

Doveo si do perfekcije ove svoje avanturističke zabilješke.
predatortz predatortz 10:48 05.03.2023

Re: Holokaust je bio, Palestina jeste.

Kako bi bilo dobro da autor bloga napiše nešto o palestinskom pitanju.


Ja sam napisao, daleke 1987., na stubu kod glavnog ulaza u tada jedinu tutlansku gimnaziju.

Teralo nas da idemo na neki protest, da kličemo Palestini i pljujemo po Izraelu.

Nas nekoliko se ne odazove i budemo žestoko isprozivani.

Ne budemo lenji, kupimo plavi sprej i na pomenutom mestu nacrtamo Davidovu zvezdu.

Malo su nas trkeljisali, ali smo se držali mnogo bolje od mame drugar'ce Mirjane Marković, pa nisu mogli ništa da dokažu.

dogodinedragosevac dogodinedragosevac 14:44 05.03.2023

Re: Holokaust je bio, Palestina jeste.

Ne budemo lenji, kupimo plavi sprej i na pomenutom mestu nacrtamo Davidovu zvezdu.




negde u to doba bora odvalio na koncertu ono cuveno 'i ti palestinci i ta sranja' tako nesto... pa onda skocilo i kuso i repato da ga jebu..
predatortz predatortz 15:42 05.03.2023

Re: Holokaust je bio, Palestina jeste.

dogodinedragosevac
Ne budemo lenji, kupimo plavi sprej i na pomenutom mestu nacrtamo Davidovu zvezdu.




negde u to doba bora odvalio na koncertu ono cuveno 'i ti palestinci i ta sranja' tako nesto... pa onda skocilo i kuso i repato da ga jebu..



Realno, nama se živo jebalo i za Izrael i za Palestince.
To je bio protest mladih ljudi koje su terali da viču živeli ovi i ua oni...


solo solo 18:03 05.03.2023

Re: Holokaust je bio, Palestina jeste.

Nas nekoliko se ne odazove i budemo žestoko isprozivani.

Ne budemo lenji, kupimo plavi sprej i na pomenutom mestu nacrtamo Davidovu zvezdu.

Malo su nas trkeljisali, ali smo se držali mnogo bolje od mame drugar'ce Mirjane Marković, pa nisu mogli ništa da dokažu.


Nećeš verovati ta zvezda još stoji tamo na stubu.
Videh je na proslavi mature prošle godine i baš sam se pitao otkud to tamo.

Eto kako je svet mali.
predatortz predatortz 18:06 05.03.2023

Re: Holokaust je bio, Palestina jeste.

solo
Nas nekoliko se ne odazove i budemo žestoko isprozivani.

Ne budemo lenji, kupimo plavi sprej i na pomenutom mestu nacrtamo Davidovu zvezdu.

Malo su nas trkeljisali, ali smo se držali mnogo bolje od mame drugar'ce Mirjane Marković, pa nisu mogli ništa da dokažu.


Nećeš verovati ta zvezda još stoji tamo na stubu.
Videh je na proslavi mature prošle godine i baš sam se pitao otkud to tamo.

Eto kako je svet mali.



Čudi me da je preživela.
solo solo 18:07 05.03.2023

Re: Holokaust je bio, Palestina jeste.

duplo
solo solo 18:08 05.03.2023

Re: Holokaust je bio, Palestina jeste.

Čudi me da je preživela.


U Titino vreme pravili kvalitetne sprejeve.Ne ova sranja danas.

Moguće da je neko osvežavo vremenom jer Palestinci još postoje.
predatortz predatortz 20:37 05.03.2023

Re: Holokaust je bio, Palestina jeste.

solo
Čudi me da je preživela.


U Titino vreme pravili kvalitetne sprejeve.Ne ova sranja danas.

Moguće da je neko osvežavo vremenom jer Palestinci još postoje.


Nego, kad se prisećamo...
Jesi li čuo za akciju kačenja fotografije Ronalda Regana na oglasnoj tabi škole?

Dobili je u Američkom kulturnom centru u Sarajevu.
Jbga, tad mlad i naivan, mislio da je Amerika kolevka demokratije, qratza i palatza, odnosno sve one budalaštine u koje Srki Pajić i danas veruje.

Ili ti beše ranije otišao iz Tuzle?
dogodinedragosevac dogodinedragosevac 20:39 05.03.2023

Re: Holokaust je bio, Palestina jeste.

To je bio protest mladih ljudi koje su terali da viču živeli ovi i ua oni...


kad smo vec kod grafita, ja sam mislim '88 u podzemnom na terazijama ispisao

ЧИТАЈТЕ BORBU

u ono vreme kad je borba izlazila jedna stranica cirilica druga latinica.

oosle par dana - na naslovnoj, odmah ispod 'BORBA' je objavljena slika grafita. Sa tekstom 'u Beogradu, ovih dana'.

ne da mi je srce bilo puno tih dana, nemas pojma. mislim da jos imam taj primerak borbe negde u stanu u beogradu.



dogodinedragosevac dogodinedragosevac 20:47 05.03.2023

Re: Holokaust je bio, Palestina jeste.

Dobili je u Američkom kulturnom centru u Sarajevu.
Jbga, tad mlad i naivan, mislio da je Amerika kolevka demokratije, qratza i palatza, odnosno sve one budalaštine u koje Srki Pajić i danas veruje.



solo solo 21:44 05.03.2023

Re: Holokaust je bio, Palestina jeste.

Ili ti beše ranije otišao iz Tuzle?


1984 te
guska-i-rostilj guska-i-rostilj 16:33 04.03.2023

Kad je već tema bloga fašizam

Kad je već tema bloga fašizam.


Којем изму припада изјава генерала Скјапаротија када је, у Сенату и у униформи, одговарао на „цивилна“ питања „ко им прави проблеме“ на Балкану?
Каже војник, НАТО Генерал који служио у Европи:
SCAPARROTTI: Well, I would tell you that it's Serbia as a nation, but then the Serb population, as well, within the Balkans.
Знамо из историје како изгледа када је сили проблем народ, становништво…
Иначе, један од првих који је ово коментарисао је Вулин, тадашњи министар…Изгледа да су му клемпаве антене посебно осетљиве на специфичне фреквенције са Запада, па су га Амери ставили на своју листу „непожељних“.
maksa83 maksa83 16:55 04.03.2023

Re: Kad je već tema bloga fašizam

Којем изму припада изјава генерала Скјапаротија када је, у Сенату и у униформи, одговарао на „цивилна“ питања „ко им прави проблеме“ на Балкану?

Frizirao si i isekao i pitanje i odgovor.

Ovo je ceo taj tekst i kontekst:

but I think that NATO status probably makes them a bit more stable, in terms of the threat Russia poses, than the Balkans, in which there are numerous countries that don't belong to NATO.

Could you be more specific and say a little bit more about which countries in the Balkans are
matters of concern for you, in terms of Russian meddling and interference?
General Scaparrotti: Well, I think Serbia, in
particular, there's a connection --
Senator Cotton: Serbia proper or --
General Scaparrotti: Serbia --
Senator Cotton: -- Republic of --
General Scaparrotti: Well, I would tell you that it's
Serbia, as a nation, but then the Serb population, as well, within the Balkans. There is obviously a historical connection there, an affiliation, and -- but -- because of that, a better opportunity for
influence. And they take advantage of that, there is also a Russian
in terms of Alderson Court Reporting disinformation, influence upon those populations, a
spoiling effect, in some cases, perhaps with Serbia with respect to Kosovo or within the tripartite government of Bosnia Herzegovina.

... što je sve potpuno tačno.

Иначе, један од првих који је ово коментарисао је Вулин, тадашњи министар…Изгледа да су му клемпаве антене посебно осетљиве на специфичне фреквенције са Запада, па су га Амери ставили на своју листу „непожељних“.

Da šokantno, Vulin - ruski aset - reagovao.
dogodinedragosevac dogodinedragosevac 17:34 04.03.2023

Re: Kad je već tema bloga fašizam

tacno naravno.

neproporcijalno doduse, ali tacno.




crossover crossover 19:53 04.03.2023

EYOT

Džez grupa iz Niša, EYOT, slavi 15 godina karijere koncertom u beogradskom Domu omladine, u petak 10. marta 2023. u 20h.

EYOT je osnovan 2008. godine u Nišu, u sastavu: Dejan Ilijić – klavir, Miloš Vojvodić – bubanj, Marko Stojiljković – bas i Slađan Milenović – gitara. Njihova muzika predstavlja eklektični zvuk između roka i džeza, panka i ambijentalne muzike, impresionizma i romantizma, čvrsto se oslanjajući na tradicionalnu muziku Balkana i istočne Evrope, ostvarujući pravu mešavinu starog i novog, Istoka i Zapada.


Neues aus der Nachbarschaft Neues aus der Nachbarschaft 22:02 04.03.2023

Re: EYOT

Cool!

Pre neku nedelju na Radio Beogradu 3 bio live koncert benda Fish in Oil. I oni sviraju fin eklekticizam.
crossover crossover 00:34 05.03.2023

Re: EYOT

Odlični su Fish in Oil, s tim što su oni baš pravi crossover tj. spoj različitih žanrova i stilova, a Eyot su stilski upeglaniji, oni svoj eklekticizam manifestuju tako što se bave temama iz različitih žanrova i konteksta koje provlače kroz uglavnom dosledan džez izraz. (Ako uopšte postoji doslednost u savremenom džezu. :))

Malopre sam pročitao da se gitaristi iz Fish in Oil doživljaj muzike i stil sviranja gitare dosta promenio kad je čuo Marc Ribota, i da je tako nekao nastao i njihov sadašnji stil svirke. To je ovaj gospodin dole (sa mojim omiljenim bendom):

Milan Novković Milan Novković 09:51 05.03.2023

Re: EYOT

crossover
Odlični su Fish in Oil, s tim što su oni baš pravi crossover tj. spoj različitih žanrova i stilova, a Eyot su stilski upeglaniji, oni svoj eklekticizam manifestuju tako što se bave temama iz različitih žanrova i konteksta koje provlače kroz uglavnom dosledan džez izraz. (Ako uopšte postoji doslednost u savremenom džezu. :))

Malopre sam pročitao da se gitaristi iz Fish in Oil doživljaj muzike i stil sviranja gitare dosta promenio kad je čuo Marc Ribota, i da je tako nekao nastao i njihov sadašnji stil svirke. To je ovaj gospodin dole (sa mojim omiljenim bendom):


Taman i ako je nekome ponestalo kafe za buđenje u ovu nedelju, pa za real-men, naravno (dobro, ovo je namerna provokacija, isto za buđenje)




pecaros pecaros 14:43 05.03.2023

Re: EYOT

Milan Novković
za buđenje


Nešto što su su na Rutrackeru precizno svrstali u podžanr "Terrorist Bee-Bop". Nešto što može postati vaša omiljena muzika, pogotovo ako vaši zvučnici umeju da reprodukuju iole definisan bas.

Neues aus der Nachbarschaft Neues aus der Nachbarschaft 10:09 06.03.2023

Re: EYOT

Odlični su Fish in Oil, s tim što su oni baš pravi crossover tj. spoj različitih žanrova i stilova, a Eyot su stilski upeglaniji, oni svoj eklekticizam manifestuju tako što se bave temama iz različitih žanrova i konteksta koje provlače kroz uglavnom dosledan džez izraz. (Ako uopšte postoji doslednost u savremenom džezu. :))


Fino receno. Da, kod Fish in Oil odjednom imas novotalasnu gitaru, pa rokanje...


Malopre sam pročitao da se gitaristi iz Fish in Oil doživljaj muzike i stil sviranja gitare dosta promenio kad je čuo Marc Ribota, i da je tako nekao nastao i njihov sadašnji stil svirke. To je ovaj gospodin dole (sa mojim omiljenim bendom):


Ha, to onda objasnjava neke stvari.

Mada je Ribot neuhvatljiv u svojoj kreativnosti. Nastupa u aprilu, nije solo ali sam si vec obezbedio kartu.

Evo jos jedan kreativac iz nekog nesto drugacijeg sveta. On na zalost redje svraca.









Neues aus der Nachbarschaft Neues aus der Nachbarschaft 10:14 06.03.2023

Re: EYOT

Milan Novković
crossover
Odlični su Fish in Oil, s tim što su oni baš pravi crossover tj. spoj različitih žanrova i stilova, a Eyot su stilski upeglaniji, oni svoj eklekticizam manifestuju tako što se bave temama iz različitih žanrova i konteksta koje provlače kroz uglavnom dosledan džez izraz. (Ako uopšte postoji doslednost u savremenom džezu. :))

Malopre sam pročitao da se gitaristi iz Fish in Oil doživljaj muzike i stil sviranja gitare dosta promenio kad je čuo Marc Ribota, i da je tako nekao nastao i njihov sadašnji stil svirke. To je ovaj gospodin dole (sa mojim omiljenim bendom):


Taman i ako je nekome ponestalo kafe za buđenje u ovu nedelju, pa za real-men, naravno (dobro, ovo je namerna provokacija, isto za buđenje)






E evo i nesto malo intimnije - sa njima je sada na turneji.


Milan Novković Milan Novković 11:32 05.03.2023

Iako mnogi i nacizam definišu kao ...

...Daleko realnija opcija je da živimo predvečerje III svetskog rata za profitom uz oslobađanje autentičnog demona fašizma, odakle nema povratka.

... formu fašizma bolje bi bilo definisati ga kao derivat posebno opasne forme fašizma koji onda, kao takav, the derivat, ima i dodatne izuzetno mračne karatkeristike.

Istovremeno, pošto ogromna većina nas nije imuna na neke osobine fašistoidnosti, čiji nam dašak prohuji kroz uši ne preretko, kao sirenska pesmica, i u trenucima kad nismo baš neki jači Odisej, iako se po pravilu držimo pravog puta, eksplicitno izostavljanje nacizma rizikuje sitnu relativizaciju ogromnog (neo)nacističkog, n-th generacijskog nacističkog, ... u koje smo uronjeni ovih dana.

Uronjeni do te mere da je ne samo pro-nacistički sentiment poprilično prisutan svuda oko nas ovih dana, čak i na blogu, nego i na ovom eto sitnom blogu imamo i neskrivenih, upornih i vrlo radnih nacista.

Tvoju poslednju rečenicu u blogu sam već naveo gore, a pretposlednja:
...Ostaju nam utopistička nadanja o napretku nauke i dalekoj budućnosti kada ćemo se svi baviti umetnošću i pristojno živeti od nje a proizvodnja oružja biti planetarno zabranjena...

Tužno je da nas i prethodna dva velika rata i nada u budućnost, u putovanju u prošlost vode u Evropu.

Global south je nadigrao Collective west ovom prilikom i rat je velikim delom opet ograničen na Evropu.

Tužna je činjenica da je rat nelinearno naglašen po svetu, tj više se dešava i dešavaće se unutar kolektivnog zapada iz kontra-produktivnih razloga. I ovo "tužna" je malo izazovno ovde u prostom kontekstu gde je lako pomisliti da tugujem zbog suzenog ratnog domena, nego se više odnosi na bizarne budale od evropske elite koja je opet dozvolila da ne samo bude centar šireg urušavanja, nego da u radosnoj robovskoj ulozi švecko-akci... pardon, radosno švedsko-sindromski opslužuje robovlasnika iz istog tog kolektivnog zapada.
softelectronics_e softelectronics_e 12:17 05.03.2023

Re: Iako mnogi i nacizam definišu kao ...

Milan Novković
...Daleko realnija opcija je da živimo predvečerje III svetskog rata za profitom uz oslobađanje autentičnog demona fašizma, odakle nema povratka.

... formu fašizma bolje bi bilo definisati ga kao derivat posebno opasne forme fašizma koji onda, kao takav, the derivat, ima i dodatne izuzetno mračne karatkeristike.

Istovremeno, pošto ogromna većina nas nije imuna na neke osobine fašistoidnosti, čiji nam dašak prohuji kroz uši ne preretko, kao sirenska pesmica, i u trenucima kad nismo baš neki jači Odisej, iako se po pravilu držimo pravog puta, eksplicitno izostavljanje nacizma rizikuje sitnu relativizaciju ogromnog (neo)nacističkog, n-th generacijskog nacističkog, ... u koje smo uronjeni ovih dana.

Uronjeni do te mere da je ne samo pro-nacistički sentiment poprilično prisutan svuda oko nas ovih dana, čak i na blogu, nego i na ovom eto sitnom blogu imamo i neskrivenih, upornih i vrlo radnih nacista.


Tvoju poslednju rečenicu u blogu sam već naveo gore, a pretposlednja:
...Ostaju nam utopistička nadanja o napretku nauke i dalekoj budućnosti kada ćemo se svi baviti umetnošću i pristojno živeti od nje a proizvodnja oružja biti planetarno zabranjena...

Tužno je da nas i prethodna dva velika rata i nada u budućnost, u putovanju u prošlost vode u Evropu.

Global south je nadigrao Collective west ovom prilikom i rat je velikim delom opet ograničen na Evropu.

Tužna je činjenica da je rat nelinearno naglašen po svetu, tj više se dešava i dešavaće se unutar kolektivnog zapada
iz kontra-produktivnih razloga. I ovo "tužna" je malo izazovno ovde u prostom kontekstu gde je lako pomisliti da tugujem zbog suzenog ratnog domena, nego se više odnosi na bizarne budale od evropske elite koja je opet dozvolila da ne samo bude centar šireg urušavanja, nego da u radosnoj robovskoj ulozi švecko-akci... pardon, radosno švedsko-sindomski opslužuje robovlasnika iz istog tog kolektivnog zapada.

Milane,
molim nikove za prvo boldovano, kako bih mogao bolje da razumem 'nacističnost' pojedinih pojedinaca.
Za drugo, kako si genijalno naveo, se ispoljava kao paradoks.
Kako to da se ratovi (svetski) događaju u zoni sveta, Evropi, u kojoj je civilizacija počela da se razvija i koja je i sada, gotovo, najrazvijenija?
Na žalost, Evropa sebe, izgleda pozicionira na mnogo nižem civilizacijskom nivou od npr. Afrike; Južne Amerike, pa što ne reći - i od Azije.
Kako to da evropski idioti ne ukapiraju algoritam koji im uvaljuju atlantisti?
apostata apostata 13:04 05.03.2023

Re: Iako mnogi i nacizam definišu kao ...


Karta svih registrovnih bitaka u posljednjih 4000 godina.


angie01 angie01 21:43 05.03.2023

Re: Iako mnogi i nacizam definišu kao ...

Karta svih registrovnih bitaka u posljednjih 4000 godina.


hebote i jos nije dosta,..kakva strasna belina.
gvozden1 gvozden1 22:41 05.03.2023

Re: Iako mnogi i nacizam definišu kao ...

apostata

Karta svih registrovnih bitaka u posljednjih 4000 godina.




Može OVDE

da se pročita o teoriji hartlenda , tj evroaziji, preciznije istočnoj Evropi i zapadnoj Rusiji kao " osovini sveta"
zoja444 zoja444 19:07 06.03.2023

apel

apel za donatore koze za onog nesrecnog coveka iz novog pazara. kako sam razumela, prijavljuje se na klinici za plasticnu i rekonstrutivnu hirurgiju. covek je izgubio cetvoro dece i zena mu je zavrsila na psihijatriji.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana