Kultura| Obrazovanje

Spaljivanje knjiga

mikele9 RSS / 13.04.2023. u 20:55

Imao sam osam, devet godina kada sam počeo da gutam knjige! Čitao sam Idiota, Braću Karamazove, Madam Bovari, Kiše dolaze, Čiča Gorio, Jadnici... Kasnije kada sam odrastao morao sam ponovo da ih čitam i da razumem o čemu se u njima radi. Do dana današnjeg nisam prestao da čitam i otkrivam nove pisce iz svih krajeva sveta. Iako imam ogromnu biblioteku, učlanio sam se u gradsku biblioteku i redovan sam u uzimanju knjiga. Mnogo toga sam naučio i saznao iz knjiga koje sam pročitao, nikada mi nije dosta! Zanimljivo je da sam u nekim knjigama nalazio sopstvene stavove i mišljenja zapisana pre četrdesetak i više godina, što još jednom potvrđuje moj stav da slučajnost ne postoji u neverovatnom Kosmosu. Ne želim i neću da vam držim predavanje o knjigama i čitanju. Ko želi da čita, čitaće, ko nije zainteresovan, neće.

Pada mi na pamet spaljivanje knjiga. Stpaljivani su i ljudi ali i knjige. Kako reče ruski pjesnik Josif Brodski: Postoji veći zločin od spaljivanja knjiga. Jedan od njih je ne čitati ih.

Sasvim je normalno početi od Aleksandrijske biblioteke, najveće biblioteke antičkog sveta. Osnovana je početkom 3 veka pre nove ere od strane kraljeva iz dinastije Ptolomeja.Organizator i duhovni pokretač je bio Grk Demetrije iz Falerona. Tokom postojanja biblioteke upravnici su bili izuzetni naučnik i književnik Zenodot iz Efesa, pesnik i gramatičar Likofron iz Halkisa, filolog Aristarh sa Samotrake…

Izgradnju velikog grada na ušću Nila sa ostrvom Faros predložio je još veliki Homer. Njegovu ideju je prihvatio i naredio izgradnju Aleksandar Veliki. Aleksandar je naredio i gradnju velike biblioteke a grad je nazvao po sebi Aleksandrija i proglasio ga glavnim gradom Egipta. Dolaskom Aleksandra u Malu Aziju, Palestinu, Egipat, Mesopotamiju, Avganistan, Pakistan, došli su i grčki jezik, grčka znanja i grčka kultura. Svi ovi narodi su se počeli mešati i intelektualno obogaćivati I vremenom izgradili helenističku kulturu.                                                  Aleksandrija je postajala sve privlačnija za naučnike iz Grčke I drugih delova sveta. Gradnju Biblioteke je započeo Ptolomej I Soter a nastavio Ptolomej II Filadelf. U holovima su bile police za držanje rolni papirusa. Iznad rolni je stajao natpis: Mesto za lečenje duše. Inicijalno, Veliku Biblioteku je organizovao Demetrije Faler, Teofastov učenik. Biblioteka je čuvala radove najvećih mislilaca antičkog vremena. Među onima koji su posećivali Aleksandrijsku Biblioteku bili su i slavni Euripid, Euklid i Aristotel. Na opštu civilizacijsku žalost, gotovo sva ta dela zauvek su uništena u velikim požarima.

Broj papirusa u Biblioteci razni izvori navode različito. Jedni izvori kažu da ih je bilo 700.000, drugi tvrde da ih je bilo 500.000 ili 600.000 hiljada. Karl Segan navodi da ih je bilo 1.000.000.

Prvi upravnik Biblioteke je bio Zenodom iz Efesa, izvršio je organizaciju fonda I uveo alfabetski redosled.

Nasledio ga je Kalimah iz Kirene, njega Apolonije sa Rodosa, zatim je došao Eratosten pa Aristofan iz Bizanta I najzad Aristarh iz Samotrake.

Smatra se da je Cezarova vojska 7- me godine pre nove ere uništila glavni deo Biblioteke.

Ubrzo nakon što je hrišćanstvo postalo državna religija Rimskog carstva, car Teodosije Nređuje spaljivanje svih paganskih hramova. Tada hrišćani na čelu sa Aleksandrijskim patrijarhom Teofilom spaljuju Aleksandrijsku Biblioteku.

Kada je muslimanska vojska osvojila Aleksandriju 642 godine nakon što je porazila vizantijsku vojsku u bici kod Heliopolisa, komandant je upitao kalifa Umara šta da rade sa bibliotekom. Ovaj dao čuveni ofgovor: One su ili u suprotnosti sa Kuranom što znači da su jeres ili se slažu sa njim, što znači da su suvišne.

Razloga za spaljivanje knjiga je mnogo. Obično su ideološke, religijske i političke prirode. Ovaj običaj kao što se da videti iz prethodnog, void korene iz daleke prošlosti I znak je potpune netolerancije prema drugačijem mišljenju.

 

Knjige su skup ideja, vjerovanja, znanja i svjedočanstva su određenog vremena, pa nije čudno ni to da su biblioteke i kulturni centri bombardovani i spaljivani u mnogim ratovima širom svijeta – jer se na taj način brisalo pamćenje jednog naroda. Brisao se njihov kulturni identitet.

Ipak, najčešći razlog za spaljivanje knjiga je bila politička i religijska cenzura.

Najstarija spaljivanja knjiga

612. godine p.n.e. Vavilonci i Skiti su pokorili asirsku prestonicu Ninivu i spalili biblioteku kralja Ashurbanipala. Delo grčkog filosofa Protagore o bogovima bilo je spaljeno javno na ulici jer je okarakterisano kao bogohuljenje.

Rimski car Dioklecijan je 302.godine n.e. započeo svoj progon hrišćana u okviru koga je spaljivao agnostike i njihova djela, kao i hrišćane i njihove svete spise.

Katolička crkva je u srednjem veku, ne jednom, javno spaljivala Talmud (jevrejsku svetu knjigu). Španska inkvizicija na čelu sa Tomasom de Torkemade često je spaljivala nekatoličku literaturu.

Spaljivani su svi jeretički spisi zajedno sa svojim vlasnicima. Ovaj mračni period istorije je poznat po spaljivanju vještica, ali i naučnika poput Đordana Bruna.

Nacističko spaljivanje knjiga je bila prava kampanja koju je vodila Njemačka studentska unija. Cilj je bio spaljivanje svake literature koja je bila suprotna nacističkim načelima. Kampanja je trajala od 1919. do 1945. Uništavane su knjige, časopisi i ostali pisani materijal čiji su autori bili Jevreji, socijalisti, komunisti, anarhisti, liberali… Spaljivana su djela Marksa, Alberta Ajnštajna, Bertolta Brehta, Sigmunda Frojda, Eriha Marije Remarka…

Spaljena su i djela njemačkog jevrejskog pesnika Hajnriha Hajnea koji je mnogo ranije pisao:

Tamo gde se spaljuju knjige, spaljivaće se i ljudi.

Autori koji su spaljivali svoja dela

Autocenzura je ponekad najstroži oblik cenzure. Postoji niz autora koji su sami spaljivali svoja dela jer nisu bili zadovoljni svojim radom.

Tako je Gogolj spalio drugi deo Mrtvih duša i još neka svoja neobjavljena dela. Mihail Bulgakov je spalio prvu verziju romana Majstor i Margarita, a zatim napisao rukopisi ne gore. Italijanski komediograf Karlo Goldoni je spalio svoju tragediju Amalsunta zbog loše kritike. Franc Kafka je tražio od svog prijatelja da nakon njegove smrti spali celu njegovu zaostavštinu, a veliki deo toga je spalio i sam.

Spaljivanje knjiga danas

Ako ste pomislili da je ovaj tip cenzure daleko iza nas, varate se. Nedavno je na društvenim mrežama odjeknula vest da su poljski sveštenici spalili određene knjige u gradu Gdanjsku, na sjeveru Poljske.

Između ostalih, reč je i o ultra popularnoj seriji Harry Potter knjiga. Razlog za spaljivanje je magijski sadržaj koji se kosi sa hrišćanskim učenjima.

Preporučujem vam knjigu “Farenhajt 451” Reja Bredberija koja govori o temi spaljivanja knjiga ili pogledajte fantastičan film snimljen na osnovu knjige.

I na kraju ali ne manje važno! Iz nastavnih programa i lektire sada samostalnih država bivše nam Jugoslavije, izbačen je ogroman broj kvalitetnih pisaca!



Komentari (650)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

angie01 angie01 21:31 13.04.2023

,

maliperica maliperica 23:08 13.04.2023

Re: ,

"Napisa li neko nekad tekst, a naročito Anđa kao žena i majka, o 12 banjalučkih beba koje su umrle boreći se za vazduh jer muslimani i Hrvati nisu dali da se banjalučkoj bolnici dostave boce sa kiseonikom?
Ne?
Zašto?
Principijelan čovek bi to osudio. Onaj koji je protiv zla, razta i zločina...

Ajde me ubedi da nije mržnja u pitanju kada žena ovde godinama nariče za Sarajevom, a o Nišu, njenoj zemlji i njenom (?) narodu, kasetnim bombama po civilima, teškom ratnom zločinu, nikad nije napisala reč?

Za povraćanje je ovo licemerje!
I izliv šovinističke mržnje prema mom narodu u mojoj zemlji."
angie01 angie01 13:28 14.04.2023

Re: ,

Napisa li neko nekad tekst, a naročito Anđa kao žena i majka


pa vidi, bakarec, ne znam kako si i ti i ovaj drugi mucenik sto ti je ustupio komentar, dosli do ideje da sam ja majka nad majkama, koja ima neku obavezu da ovde inkluzivnom odelenju nesto dokazuje-valjda su i druge majke i ocevi, ako vec o navodno nekim principima pricamo, koji imaju mogucnost pisanja u istom izmisljenom cabru, pa i oni koji nisu autori, mogli su u tom principijelnom, nesovinistickom pristupu narodu i zemlji i bez licemerja, da zamole nekog da ih ugosti sa tim tekstom kojim ovde bez srama sibicaris,..a vidi molim te, nije niko, pa ni ti ni kamaradi,...a ovamo se nesto baljezga, pa stvarno licemerje za povracanje...a i bezobrazluk.

I izliv šovinističke mržnje prema mom narodu u mojoj zemlji


ovo je specijalna, viseputa ponovljena zamka- al za tebe,..jer, izvini, u cemu se tacno ogleda sovinisticka mrznja prema tvom narodu i zemlji.


i kakve to veze ima sa tekstom o Sarajevu,...a jos manje sa Mikeleovim blogom.

ja se na nastavka necu oglasavati, Mikeleov blog nije mesto bolesnog razracunavanja sa umisljenim neprijateljem.
predatortz predatortz 20:40 14.04.2023

Re: ,

pa vidi, bakarec, ne znam kako si i ti i ovaj drugi mucenik sto ti je ustupio komentar, dosli do ideje da sam ja majka nad majkama, koja ima neku obavezu da ovde inkluzivnom odelenju


Dve stvari:
"Mučenik" nikom nije ustupio komentar, ali je svako slobodan da me citira jer su ove moje reči napisane na javnom "parčetu" Interneta.


Drugo, odvratno ti je ovo sa inkluzivnim odeljenjima. Povređuješ one koji u ovu priču ni na koji način nisu uključeni.
angie01 angie01 21:12 14.04.2023

Re: ,

"Mučenik" nikom nije ustupio komentar, ali je svako slobodan da me citira jer su ove moje reči napisane na javnom "parčetu" Interneta.


ocigledna je metafora-mogla sam da napisem, koga si citirao,...al posto te nije potpisao, onda valjda govori tvoje reci, kao svoje...potpuno je svejedno- jednako je namera losa i u sadrzaju besmislenog komentara i u postovanju tog sadrzaja ovde.


Drugo, odvratno ti je ovo sa inkluzivnim odeljenjima. Povređuješ one koji u ovu priču ni na koji način nisu uključeni.


ne znam na koga ti mislis, a na one na koje ja mislim, zdruzeno 24/7 ispisuju najvece gadosti o nekom, ko isto nije niti ukljucen, niti ima neke veze sa njima,..pa se nisi bunio, nije ti odvratno,...ono svakodnevna masturbacija u javnom prostoru, koja traje mesecima i nikako da se stigne do zadovoljenja-ja nesto odvratnije u zivotu nisam nigde videla...tako da samo ti nemoj meni da drzis neke lekcije o korektnosti,...dok ispisujes ovakve smrdljive komentare gde nekog denunciras krivicom koja ne posotoji, kao najveci bednik.
predatortz predatortz 21:17 14.04.2023

Re: ,

ono svakodnevna masturbacija u javnom prostoru, koja traje mesecima i nikako da se stigne do zadovoljenja-


Poštedi me svojih erotskih maštarija.
Niti me zanimaju, niti im je mesto na ovom postu.
Ja dalje u raspravi učestvovati neću.

Samo ću ti poručiti da ne kmečiš kako te ljudi proganjaju, naskaču kako ti to kažeš, jer si evo mene, na mestu gde u razgovoru nisam učestvovao niti do tvoje prozivke to nameravao, nazvala mučenikom.
tessa1 tessa1 21:24 14.04.2023

Re: ,

drk, drk, rkkk

pazi samo ovog zareza u naslovu, otpao kao latica sa kukastog krsta?
angie01 angie01 21:29 14.04.2023

Re: ,

Poštedi me svojih erotskih maštarija.


nisu moje, ja samo konstatujem.

Samo ću ti poručiti


ma porucuj ti nekom drugom, ja nisam zainteresovana,..tebi sam odgovorila na bezobrazluk.

...ako neko nije bio zainteresovan za ovakve komentare i to na Mikeleovom blogu, onda sam to ja-znaci, umesto da dovedem domacina u situaciju da se gurka sa budalama i upada u neke sulude situacija, kao sto se to desilo prosli put na slicnu foru, odgovorila sam na bezobrazluk ja-jer je meni bio upucen,...nisam videla da ti je smetalo citiranje, dok nisam reagovala.
shmoo shmoo 22:31 13.04.2023

Наставни програми

mikele9

I na kraju ali ne manje važno! Iz nastavnih programa i lektire sada samostalnih država bivše nam Jugoslavije, izbačen je ogroman broj kvalitetnih pisaca!



Конкретно, којих квалитетних писаца?

Дај њихова имена. Тих који су избачени из школских програма.

Не мораш за остале бивше СФРЈ републике, они ме не занимају.

Дај само за Србију списак имена тих квалитетних писаца који су избачени из наставних програма. На које квалитетне писце то мислиш?

А ја ћу ти, пошто сам природом свога посла упућен у наставне програме књижевности у школама у Србији, рећи да ли си у праву или ниси у праву.

shmoo shmoo 22:38 13.04.2023

Re: Наставни програми - илустрација

Наставни програми књижевности за основну школу од 5. до 8. разреда

5. разред (11 година старости):

ЛИРИКА
1. Народна песма: Вила зида град
2. Народне лирске песме о раду(избор); народне лирске породичне песме (избор)
3. Бранко Радичевић: Певам дању, певам ноћу
4. Милица Стојадиновић Српкиња: Певам песму
5. Душан Васиљев: Домовина/ Алекса Шантић: Моја отаџбина
6. Војислав Илић: Зимско јутро
7. Милован Данојлић: Шљива / Десанка Максимовић: Сребрне плесачице
8. Пеђа Трајковић: Кад књиге буду у моди

ЕПИКА

1. Народна песма: Свети Саво
2. Народна песма: Женидба Душанова(одломак о савладавању препрека заточника Милоша Војиновића)
3. Еро с онога свијета
4. Дјевојка цара надмудрила
5. Милован Глишић: Прва бразда
6. Стеван Сремац: Чича Јордан (одломак)
7. Бранко Ћопић: Поход на Мјесец
8. Иво Андрић: Мостови
9. Данило Киш: Дечак и пас
10. Горан Петровић: Месец над тепсијом (први одломак приче ,,Бели хлеб од претеривања" и крај приче који чине одељци ,,Можеш сматрати да си задобио венац славе" и ,,Мрави су вукли велике трошице тишине"
11. Антон Павлович Чехов: Шала

ДРАМА

1. Бранислав Нушић: Кирија
2. Душан Радовић:Капетан Џон Пиплфокс
3. Љубиша Ђокић: Биберче

ДОМАЋА ЛЕКТИРА:

1. Епске народне песме (о Немањићима и Мрњавчевићима - преткосовски тематски круг)
2. Народне бајке, новеле, шаљиве народне приче (избор); кратке фол- клорне форме (питалице, брзалице, пословице, загонетке)
3. Бранислав Нушић: Хајдуци
4. Данијел Дефо: Робинсон Крусо (одломак о изградњи склоништа)
5. Марк Твен: Доживљаји Хаклберија Фина / Краљевић и просјак / Доживљаји Тома Сојера
6. Избор ауторских бајки
(Гроздана Олујић; Ивана Нешић: Зеленбабини дарови (одломци))
7. Игор Коларов: Аги и Ема
8. Избор из савремене поезије за децу (Александар Вучо, Мирослав Антић, Драгомир Ђорђевић, Владимир Андрић, Дејан Алексић...)


НАУЧНОПОПУЛАРНИ И ИНФОРМАТИВНИ ТЕКСТОВИ
(бирати до 2 дела)
1. Вук Ст. Караџић: Моба и прело (одломак из дела Живот и обичаји народа српскога)
2. Доситеј Обрадовић: О љубави према науци
3. М. Петровић Алас:У царству гусара (одломци)
4. Милутин Миланковић: Успомене, доживљаји, сазнања (одломак)
5. Избор из енциклопедија и часописа за децу

Допунски избор лектире
(бирати до 3 дела)
1. Јован Јовановић Змај: Песмо моја (из Ђулића)
2. Стеван Раичковић: Велико двориште (избор) / Мале бајке (избор)
3. Иван Цанкар: Десетица
4. Љубивоје Ршумовић:Ујдурме и зврчке из античке Грчке (избор) / Густав Шваб: Приче из старине
5. Џон Р. Р. Толкин: Хобит (одломци)
6. Никол Лезије: Тајна жутог балона
7. Корнелија Функе: Господар лопова(одломак)
8. Вида Огњеновић: Путовање у путопис (одломак)
9. Владислава Војновић: Приче из главе (избор, осим приче Позори- ште)
10. Дејан Алексић: Музика тражи уши (избор) / Кога се тиче како живе приче (избор)
11. Јован Стерија Поповић: Лажа и паралажа (одломак о Месечевој краљици) и Едмон Ростан: Сирано де Бержерак (одломак о путу на Месец)
Дело завичајног аутора по избору.

shmoo shmoo 22:42 13.04.2023

Re: Наставни програми - илустрација

6. разред (12 година старости):


ЛИРИКА

9. Обредне лирске народне песме (избор)
10. Ђура Јакшић: Вече
11. Јован Дучић: Село
12. Мирослав Антић: Плава звезда
13. Вељко Петровић: Ратар / Алекса Шантић: О, класје моје
14. Десанка Максимовић: Грачаница / Војислав Илић: Свети Сава
15. Стеван Раичковић: Хвала сунцу, земљи, трави
16. Милован Данојлић: Овај дечак зове се Пепо Крста
17. Сергеј Јесењин: Песма о керуши

ЕПИКА

12. Народна песма: Смрт Мајке Југовића
13. Народна песма: Марко Краљевић укида свадбарину
14. Петар Кочић: Јаблан
15. Исидора Секулић: Буре (одломак)/Бранко Ћопић: Чудесна справа
16. Иво Андрић: Аска и вук
17. Антон Павлович Чехов: Вањка/Итало Калвино: Шума на ауто-пу- ту (из збирке прича Марковалдо или годишња доба у граду)
18. Светлана Велмар Јанковић: Сирото ждребе (из Књиге за Марка)

ДРАМА

6. Коста Трифковић: Избирачица (одломак)
7. Миодраг Станисављевић: И ми трку за коња имамо (одломак)
8. Бранислав Нушић: Аналфабета (одломак)


ДОМАЋА ЛЕКТИРА

1. Епске народне песме о Косовском боју (избор)
2. Епске народне песме о Марку Краљевићу (избор)
3. Бранислав Нушић: Аутобиографија
4. Анђела Нанети: Мој дека је био трешња
5. Весна Алексић: Каљави коњ (Прича о богињи Лади - Звездана вода; Прича о богу Сварогу - Небески ковач и Прича о богу Стрибору
- Сеченско светло)
6. Бранко Ћопић: Орлови рано лете
7. Ференц Молнар: Дечаци Павлове улице


НАУЧНОПОПУЛАРНИ И ИНФОРМАТИВНИ ТЕКСТОВИ
(бирати 2 дела)

1. Вук Караџић: Живот и обичаји народа српскога: Божић (одломак);
Ђурђевдан (одломак); Додоле, прпоруше и чароице (одломци)
2. Владимир Хулпах: Легенде о европским градовима (избор)
3. Никола Тесла: Моји изуми (поглавље по избору)
4. Жан-Бернар Пиј, Серж Блок, Ан Бланшар: Енциклопедија лоших ђака, бунтовника и осталих генијалаца (избор)
5. Гроздана Олујић: Били су деца као и ти (избор)


Допунски избор лектире
(бирати 3 дела)

1. Добрица Ерић: Месечеви миљеници (песме о свицима) (избор)
2. Бранислав Петровић: избор из антологија песама за децу (Морава, Влашићи, Дунав, Говор дрвећа, Грађење куће, Па шта, па шта и друге)
3. Владимир Стојиљковић: Писмописац (Писмо Бранку Ћопићу)
4. Владимир Андрић: Пустолов
5. Тиодор Росић: Приче старог чаробњака (једна причa по избору)
6. Борислав Пекић: Сентиментална повест Британског царства
(,,Велика повеља слободе у земљи без устава" - одломци)
7. Вилијем Саројан: Зовем се Арам
8. Хенрик Сјенкијевич: Кроз пустињу и прашуму
9. Џејмс Крис: Тим Талир или Продати смех
10. Џек Лондон: Зов дивљине/Бели очњак
11. Реј Бредбери: Маслачково вино (избор)
12. Ивана Брлић Мажуранић: Приче из давнина (избор)
13. Владислава Војновић: Приче из главе (прича Позориште - одломци)
14. Јасминка Петровић: Ово је најстрашнији дан у мом животу
15. Александар Поповић: Снежана и седам патуљака, драмска бајка

shmoo shmoo 22:47 13.04.2023

Re: Наставни програми - илустрација

7. разред (13 година старости):

ЛИРИКА
1. Јован Дучић: Подне
2. Милан Ракић: Божур
3. Владислав Петковић Дис: Међу својима
4. Милутин Бојић: Плава гробница
5. Десанка Максимовић: Крвава бајка
6. Стеван Раичковић: После кише
7. Јован Јовановић Змај: Јутутунска јухахаха
8. Рабиндранат Тагоре: Папирни бродови
9. Вислава Шимборска: Облаци


ЕПИКА
1. Народна бајка (једна по избору): Међедовић / Чудотворни прстен / Златоруни ован
2. Стефан Митров Љубиша: Кањош Мацедоновић (одломак)
3. Радоје Домановић: Вођа (одломак)
4. Петар Кочић: Кроз мећаву
5. Иво Андрић: Јелена, жена које нема (одломак)
6. Данило Киш: Прича о печуркама / Еолска харфа
7. Алфонс Доде: Последњи час / Владимир Набоков: Лош дан
8. Дневник Ане Франк (одломак)
9. Ефраим Кишон: Код куће је најгоре (једна прича по избору) 10. Афоризми (Душан Радовић и други)


ДРАМА
1. Бранислав Нушић: Власт (одломак)
2. Вида Огњеновић: Кањош Мацедоновић (одломак о сусрету Ка њоша и Фурлана)


ДОМАЋА ЛЕКТИРА
1. Епске народне песме покосовског тематског круга (Смрт вој воде Пријезде, Диоба Јакшића и песма по избору)
2. Епске народне песме о хајдуцима и ускоцима (Мали Радојица, Стари Вујадин, Старина Новак и кнез Богосав; Иво Сенковић и ага од Рибника, Ропство Јанковић Стојана)
3. Свети Сава у књижевности:
– одломак из Житија Светог Симеона (o опроштају оца од сина);
– избор из народних прича и предања (на пример Свети Сава и ђаво, легенде о Светом Сави);
– избор из ауторске поезије о Св. Сави (на пример Матија Бећко вић: Прича о Светом Сави)
4. Мирослав Антић: Плави чуперак и Шашава књига (избор)
5. Антоан де Сент Егзипери: Мали Принц; Момо Капор: Мали Принц
6. Јован Стерија Поповић: Покондирена тиква
7. Душан Ковачевић: Свемирски змај
8. Дејан Алексић: Ципела на крају света / Игор Коларов: Дванаесто море

НАУЧНОПОПУЛАРНИ И ИНФОРМАТИВНИ ТЕКСТОВИ

Обавезна дела

1. Михајло Пупин: Са пашњака до научењака (одломак)
2. Јелена Димитријевић: Седам мора и три океана (одломак) / Милош Црњански: Наша небеса („Крф, плава гробница” – одломак)

Једно дело по избору

1. Јован Цвијић: Охридско језеро (одломак) / Пеђа Милосавље вић: Потера за пејзажима
2. Светлана Велмар Јанковић: Српски Београд деспота Стефана (Капија Балкана)
3. Уметнички и научнопопуларни текстови о природним лепота ма и културноисторијским споменицима завичаја
4. Избор из енциклопедија и часописа за децу


ДОПУНСКИ ИЗБОР ЛЕКТИРЕ

(бирати 3 дела)
1. Милорад Павић: Руски хрт (одломак)
2. Тургењев: Шума и степа
3. Антон Павлович Чехов: Чиновникова смрт
4. Јанко Веселиновић: Хајдук Станко (одломак из првог дела ро мана)
5. Гордана Малетић: Катарке Београда (прича Зебња и друге)
6. Урош Петровић: Загонетне приче
7. Александар Манић: У свитање света
8. Јасминка Петровић: Лето када сам научила да летим
9. Градимир Стојковић: Хајдук у Београду
10. Корнелија Функе: Срце од мастила
11. Душица Лукић: Земља је у квару (избор)
12. Гордана Брајовић: из збирке песама Индија, Индија (Пролази слон пун мириса, Пролази слон пун Хималаја)
13. Душан Поп Ђурђев: Лет лионског Икара

shmoo shmoo 22:55 13.04.2023

Re: Наставни програми - илустрација

8. разред (14 година старости):

ЛИРИКА

1. Ђура Јакшић: „Отаџбина”
2. Јован Јовановић Змај: „Светлигробови”
3. Јован Јовановић Змај: „Ђулићи” (избор)
4. Десанка Максимовић: „Пролетња песма” / „Опомена”
5. Момчило Настасијевић: „Труба”
6. Иван В. Лалић: „Ветар”
7. Марина Цветајева: „Месечев сјај”


ЕПИКА

1. Вук Стефановић Караџић: О народним певачима
2. Вук Стефановић Караџић: Житије Ајдук Вељка Петровића (одломак)
3. Доситеј Обрадовић: Живот и прикљученија (одломак)
4. Прота Матеја Ненадовић: Мемоари (одломак)
5. Петар Петровић Његош: Горски вијенац (одломак „Бадњевече”)
6. Симо Матавуљ: „Пилипенда”
7. Лаза Лазаревић: „Све ће то народ позлатити”
8. Милош Црњански: Сеобе (одломак) / Роман о Лондону („Пролеће је стигло у Лондон”)
9. Бранимир Ћосић: Покошено поље (одломак из прве књиге „Читава једна младост”)
10. Дино Буцати: „Колумбар”
11. Херман Хесе: „Магија књиге” / Нил Гејмен: „Зашто наша будућност зависи од библиотека, читања и сањарења” / Милорад Павић: Роман као држава (избор одломака из огледа: „Кратка историја читања”, „Последњих сто читалаца”, „Нова генерација електронске књиге”, „Скакутаво читање или повратакфусноте”, „Романи без речи”)

ДРАМА

1. Данило Киш: Ноћ и магла
2. Петар Кочић: Јазавац пред судом (одломак)
3. Жан Батист Поклен Молијер: Грађанин племић (одломак)


ДОМАЋА ЛЕКТИРА

1. Народне епске песме новијих времена (тематски круг о ослобођењу Србије: „Почетак буне против дахија”; „Бој на Мишару”, „Бој на Чокешини”...)
2. Љубавне народне лирске песме („Српска дјевојка”,„Љубавни растанак”...); обичајне народне лирске песме (избор)
3. Избор из савремене српске поезије (нпр. Васко Попа: „Очију твојих да није”, Бранко Миљковић: „Критика метафоре”,Војислав Карановић: „О читању поезије”, Момчило Мошо Одаловић: „Ршуме, јеси ли знао Црњанског”, Ана Ристовић: „Гледајући у дрвеће”...)
4. Иво Андрић: Деца („Деца”, „Књига” и „Панорама”)
5. Бранислав Нушић: Сумњиво лице
6. Клод Кампањ: Збогом мојих петнаест година
7. Давид Албахари, Мамац


НАУЧНОПОПУЛАРНИ И ИНФОРМАТИВНИ ТЕКСТОВИ
1. Веселин Чајкановић: „О ускршњим обичајима”
2. Милутин Миланковић: Кроз васиону и векове (одломак)
3. Хилда Дајч: Писма − одломак, (обавезна напомена о власнику права: ©Јеврејски историјски музеј)
4. Споменка Крајчевић: Кругом двојке (избор одломака: „Унутрашња пруга”: „Станица пристаниште” – „Почетак и крај”, „Одлазак”; „Станица Калемегдан” – „Гозбе”, „Теорија”; „Станица Браће Барух” – „Извесност”, „Тајна”; „Станица Вуков споменик” – „Простор”, „Булеварска бајка”)
5. Герман Титов: „25 сати у свемиру”

Са наведеног списка, обавезан је избор два дела за обраду.


ДОПУНСКИ ИЗБОР ЛЕКТИРЕ

(бирати 3–6 дела)

1. Милош Црњански: „Ја, ти и сви савремени парови”
2. Оскар Давичо: „Србија” / „Детињство” (избор)
3. Бранко Ћопић: Мала моја из Босанске Крупе
4. Станислав Винавер: Ратни другови („Аритон”)
5. Народна приповетка: Усуд
6. Вук Стефановић Караџић: Српски рјечник (избор, нпр. „Отмица”...);
7. Растко Петровић: Африка (одломци)
8. Радослав Братић: Мајсторова рука (одломак)
9. Милорад Павић: Хазарски речник, одреднице о Ћирилу и Методију (одломци)
10. Душан Ковачевић: Ко то тамо пева
11. Гроздана Олујић: Гласам за љубав
12. Џон Селинџер: Ловац у житу
13. Ричард Бах: Галеб Џонатан Ливингстон
14. Кајо Ритер: Дечко који није био из Ливерпула
15. Џон Бојн: Дечак у пругастој пиџами
16. Сју Таузенд: Дневник Адријана Мола.

shmoo shmoo 23:12 13.04.2023

Re: Наставни програми - илустрација

Знаш, Микеле, било би лепо да ми у нашим школама у Србији имамо више часова српског језика и књижевности (ЛИНК):









Онда бисмо вероватно могли да радимо и више књижевних дела осим овога што видиш.

Не заборави на граматику, правопис, диктате, писмене и контролне задатке, писмене вежбе, рецитације, говорне вежбе итд. који се такође раде на тим часовима.


А овако имамо 4 часа недељно (у 5. разреду 5 часова недељно) и тешко је обухватити све квалитетно што можда и заслужује да уђе у наставни програм.

А поставља се ту и питање колико су неки писци и књиге које смо ми обожавали током свога школовања издржале зуб времена. Оно што је нама било занимљиво, данашњим клинцима у школи често не значи ништа, не дотиче их. Не виде себе у томе што читају.

Примера ради, Влак у снијегу Мата Ловрака, Сињи галеб Селишкара или Тајно друштво ПГЦ Инголича које сам ја обожавао и волим их и данас ове данашње клинце уопште не дотичу.

Али зато свим срцем навијају за малог Агија у Аги и Ема Игора Коларова или за Тонина када се попне на врх дрвета да би одбранио своју трешњу у Мој дека је био трешња Анђеле Нанети.

Многи од њих данас препознају себе у малом Агију или у Тонину.

И то се онда такође узима у обзир при прављењу наставних програма књижевности.







tessa1 tessa1 05:40 14.04.2023

Re: Наставни програми - илустрација

I u poslednjoj rečenici vidim leži zec u grmu i čita jugoslovenske kvalitetne petparačke priče.

Hvala Taso za komentare, sad sam samo prešla očima.


Prije nekoliko god spomenu Brajović ovde Miroslava J. Višnjića, riječima: najbolji srpski pisac. Hm, i NIN-ovu nagradu sam propustila devedesetih iz što bi rekli u školi opravdanih razloga, i uz Višnjića od Brajovića, čula sam ovih godina nekolicinu prezimena i imena pisaca iz Srbije koje nisam čitala, npr Uglješa Šajtinac je spomenuo Stanka Šajtinca i itd, šta hoću reći za podmetačinu o lomači i spaljivanju jugoslovenskih knjiga: neki ljudi su došli na svijet, pisali knjige, dobre knjige, gorjeli i umrli, a ja ne znam. Pišu još uvijek, gore, a ja ne znam.
tessa1 tessa1 06:15 14.04.2023

Re: Наставни програми - илустрација

NIN-ovu nagradu

Ninova.

Ažuriralo automatski, nemam sad vremena provjeravati kako je ispravno.
alselone alselone 07:06 14.04.2023

Re: Наставни програми

Конкретно, којих квалитетних писаца?

Дај њихова имена. Тих који су избачени из школских програма.


Ja sam čuo da je smanjen fond časova na kojima se obrađuju epske pesme. Da li je to tačno?
shmoo shmoo 08:45 14.04.2023

Re: Наставни програми

alselone
Конкретно, којих квалитетних писаца?

Дај њихова имена. Тих који су избачени из школских програма.


Ja sam čuo da je smanjen fond časova na kojima se obrađuju epske pesme. Da li je to tačno?


То, Алсе, зависи од наставника.

Ово што сам окачио горе је наставни програм књижевности.

А планове прави сваки наставник за себе.

(Наравно, поштујући програм.)

И онда у ствари само од мене зависи да ли ће моји ученици неку народну епску песму радити 1, 2 или 3 и више часова.

А то може и да се мења током школске године јер постоје глобални, годишњи, планови наставника који се усвајају пре почетка школске године и у њима су дате оквирне теме (на основу програма) и предвиђени број часова обраде новог градива, утврђивања градива, вежбања, сиостематизације итд. за сваку наставну тему.

Али постоје и оперативни, месечни, планови наставника који се израђују за сваки наредни месец са конкретним наставним јединицама и бројем часова за сваку од њих. Па, рецимо, ја ако проценим да ће једном одељењу истог разреда бити довољнас 2 часа за нешто, толико и пишем у месечном плану, а ако проценим да треба другом одељењу истог разреда 3 часа за то исто (догађа се да су нека деца мало спорија) онда тако и пишем у месечном плану.

Буквално, то се ради у ходу током школске године на основу процене наставника.

Рецимо, Женидбу Душанову ја обавезно радим са свима минимум 3 часа. Има више разлога за то:

1) Песма је дугачка са великиим бројем композиционих целина и мноштвом епизода које нису у функцији главне теме песме али јесу у функцији приказивања главног лика, Милоша Војиновића.

2) Песма се ради са децом у 5. разреду основне школе и тек треба да их навикнем на наш епски десетерац, да их некако приволим тој нашој поезији за коју смо констатовали да је то наш Шекспир јер друго немамо и да их од самог почетка уведем полако у то да би они касније, у старијим разредима, читали наше епске песме без проблема, са разумевањем, и да бисмо онда све то лакше на часовима обрађивали.

А у 5. разреду када се они малтене први пут сусрећу са нашом епском поезијом (некада су у млађим разредима, од 1. до 4. основне, радили Орање Марка Краљевића и Стзри Вујадин али сада више не, односно и то зависи од учитељице), клинцима од 11 година све то на почетку буде потпуно непознато и не разумеју ништа док читају па се уплаше и на крају омрзну ту нашу епску поезију ако је не разумеју а од њих се тражи да је тумаче.

А то ми није циљ, да мрзе нашег Шекспира.

И после када дођу у старије разреде тако препарирани од 5. разреда, онда заиста са интересовањем прате епске народне песме на часовима. Чак се и уносе у радњу...

Рецимо, када онда у 7. разреду радимо Болани Дојчин ( ЛИНК ), тзв. покосовски тематски круг епских песама, па када дођемо до места где Перо налбантин (ковач, поткивач) тражи од Дојчинове жене да легне у кревет са њим да би он на вересију потковао Дојчиновог коња:

Проговара налбантине Перо:
"Анђелија, моја снахо мила!
"Ја не кујем коње вересијом;
"Да ми дадеш твоје оке чарне,
"Да их љубим, док се побро врати
"И док мене потковицу плати."


из клупа у учионици док читам песму или је слушамо (све сада има на нету) обавезно се чују кроз стиснуте зубе тихи коментари:

"У, ђубре једно!" "

"Маму ти твоју, скоте један!"

и слично.



Уживе се потпуно као да гледају неки филм, човече.

А то значи и да разумеју шта смо то прочитали јер су од 5. разреда дриловани да каче тај наш епски десетерац.

И на крају трећи разлог зашто Женидбу Душанову радим најмање 3 часа јесте да бисмо погледали и читали и онај стрип Ђорђа Лобачева направљен по тој песми који сам ти ономад показао.




П.С. - Да искористим прилику па да те питам... (И остале, наравно, који имају децу у школском узрасту)...

Да ли наставница/наставник српског (а и осталих предмета) твоје деце даје (прикаже, пошаље сада онлајн) деци на почетку сваког месеца месечни план са наставним јединицама које ће се радити тог месеца?

Ја то радим од како сам наставник (пре 30 година су месечни план обавезно записивали у свескама на почетку сваког месеца), али примећујем да остале моје колеге и колегинице у мојој школи углавном то не раде. А требало би... Да деца унапред знају и шта ће ког дана у месецу радити на часовима а и да носе само оно што је потребно за тај час а не да тегле у ранчевима све уџбенике и свеске па им ранчеви имају 20 кила.

alselone alselone 10:18 14.04.2023

Re: Наставни програми

Hvala ti na veoma detaljnom odgovoru, iskreno, ali mislim da te nisam razume. Da li je u programu smanjen broj pesama koje se obrađuju? Da li ih je pre 20 godina bilo više? Razumem sve što radiš i to je super, i verujem da je tako i najbolje, ali da li program predviđa manji broj pesama, pa onda ti možeš malo oko njega da "plešeš" ali je program ipak program i ne možeš mnogo promeniti.

Bolan Dojčin je za mene remek delo. Pomenuo si Starog Vujadina, i to je remek delo, i mislim da je veoma rano bilo da bude u prva četiri. Peti, možda i kasnije. Ali ko sam ja da procenjujem, suviše sam emotivan za takve procene. Ima li danas te pesme u programu?

Да ли наставница/наставник српског (а и осталих предмета) твоје деце даје (прикаже, пошаље сада онлајн) деци на почетку сваког месеца месечни план са наставним јединицама које ће се радити тог месеца?

Ne. Ni blizu. Mislim da niko to ne radi.
shmoo shmoo 10:57 14.04.2023

Re: Наставни програми

alselone

Hvala ti na veoma detaljnom odgovoru, iskreno, ali mislim da te nisam razume. Da li je u programu smanjen broj pesama koje se obrađuju? Da li ih je pre 20 godina bilo više?


Аха, схватам сада шта питаш.

Не, није смањен број песама.

Исти им је број као када смо их и ми читали док смо ишли у школу. Једино смо ми тада то звали циклуси, а данас се то исто назива тематски кругови.

Па у сваком тематском кругу ради се по 4-5 песама исто као што смо и ми радили и исти су наслови.

1. Народне епске песме о Немањићима и Мрњавчевићима (4 песме)
2. Песме о Косовском боју (4 песме)
3. Покосовски тематски круг (4 песме)
4. Народне епске песме о Марку Краљевићу (5 песама)
5. Народне епске песме о хајдуцима и ускоцима (5 песама)
6. Народне епске песме о ослобођењу србије и о ослобођењу Црне Горе (5 песама)
7. Народне баладе, ми смо то звали неисторијски циклус (4 песме)

Исто толико смо и ми радили и исте песме смо радили. И ја који сам старији од тебе као и ти нешто касније у школи.

То се не мења.

(Ако те занима, написаћу ти и наслове песама за сваки тематски круг.)

Bolan Dojčin je za mene remek delo. Pomenuo si Starog Vujadina, i to je remek delo, i mislim da je veoma rano bilo da bude u prva četiri. Peti, možda i kasnije.


У праву си, исто мислим. Јесте ремек дело. И јесте прерано да почну код учитељице да раде народну епску поезију.

Ne. Ni blizu. Mislim da niko to ne radi.


Па није то у реду.

Није фер према клинцима.



mlatisa mlatisa 13:01 14.04.2023

Re: Наставни програми

Да ли наставница/наставник српског (а и осталих предмета) твоје деце даје (прикаже, пошаље сада онлајн) деци на почетку сваког месеца месечни план са наставним јединицама које ће се радити тог месеца?


1. Не, али обавесте неко време унапред ако је нешто обимније
2. Има 20 кила, али не знам колико је вишка
shmoo shmoo 13:18 14.04.2023

Re: Наставни програми

mlatisa
Да ли наставница/наставник српског (а и осталих предмета) твоје деце даје (прикаже, пошаље сада онлајн) деци на почетку сваког месеца месечни план са наставним јединицама које ће се радити тог месеца?


1. Не, али обавесте неко време унапред ако је нешто обимније
2. Има 20 кила, али не знам колико је вишка



Најтужнија слика нашег школства мени су они првачићи који своје огромне ранчеве, веће од њих, вуку по ходницима школе на точкићима као бабе и деде што вуку колица када иду на пијацу.



Али боље и тако него на леђима па да од малих ногу упропасте кичму.



shmoo shmoo 15:27 14.04.2023

Re: Наставни програми

alselone

Da li je u programu smanjen broj pesama koje se obrađuju?




Пошто нам је Микеле задао тему спаљивање књига...

(А у праву је када каже да тамо где спаљују књиге на крају спаљују и људе.)

Заборавих у горњем коментару да ти кажем да јесте било неких покушаја да се поједине народне епске песме избаце из наставних програма попут онога када је Вигор Мајић, пре него је стигао до Петнице док је још увек био заменик министра просвете Гаша Кнежевића, тражио да се из наставног програма избаци народна епска песма "Мали Радојица" тобоже због верске нетолеранције у стиховима:

Па увати Хајкуну ђевојку,
одведе је у земљу Србију,
Доведе је у бијелу цркву,
Од Хајкуне гради Анђелију,
па је узе за вјерну љубовцу.



Виспрени Вигор је као заменик министра који се обраћа скупу то и јавно изјавио на Зимском семинару професора српског језика и књижевности у Сали хероја на Филолошком факултету пред око 1500 присутних.

Наравно да смо му тада сви ми показали где му је место и да треба да се покрије ушима и да оде у ту Петницу да тамо ћути као миш да се не би даље срамотио у овој земљи Србији.

Мада... Не мирује виспрени Вигор ни у Петници... И тамо му се повремено откачи нека таква глупост чим нађе неког погодног клинца или клинку да преко њега или ње пљуне по овој земљи и по народу са којим живи у тој истој земљи и који га плаћа за то што ради. (ЛИНК)

Тако да могу да разумем одакле долазе оваква питања попут твог.

mlatisa mlatisa 16:57 14.04.2023

Re: Наставни програми

Виго

shmoo
alselone

Da li je u programu smanjen broj pesama koje se obrađuju?




Пошто нам је Микеле задао тему спаљивање књига...

(А у праву је када каже да тамо где спаљују књиге на крају спаљују и људе.)

Заборавих у горњем коментару да ти кажем да јесте било неких покушаја да се поједине народне епске песме избаце из наставних програма попут онога када је Вигор Мајић, пре него је стигао до Петнице док је још увек био заменик министра просвете Гаша Кнежевића, тражио да се из наставног програма избаци народна епска песма "Мали Радојица" тобоже због верске нетолеранције у стиховима:

Па увати Хајкуну ђевојку,
одведе је у земљу Србију,
Доведе је у бијелу цркву,
Од Хајкуне гради Анђелију,
па је узе за вјерну љубовцу.



Виспрени Вигор је као заменик министра који се обраћа скупу то и јавно изјавио на Зимском семинару професора српског језика и књижевности у Сали хероја на Филолошком факултету пред око 1500 присутних.

Наравно да смо му тада сви ми показали где му је место и да треба да се покрије ушима и да оде у ту Петницу да тамо ћути као миш да се не би даље срамотио у овој земљи Србији.

Мада... Не мирује виспрени Вигор ни у Петници... И тамо му се повремено откачи нека таква глупост чим нађе неког погодног клинца или клинку да преко њега или ње пљуне по овој земљи и по народу са којим живи у тој истој земљи и који га плаћа за то што ради. (ЛИНК)

Тако да могу да разумем одакле долазе оваква питања попут твог.


У наведеном цитату се помињу бар два кривична дела

Противправно лишење слободе

Члан 132.

(1) Ко другог противправно затвори, држи затвореног или му на други начин противправно одузме или ограничи слободу кретања,

казниће се затвором до три године.

(2) Ако дело из става 1. овог члана учини службено лице злоупотребом свог положаја или овлашћења,

казниће се затвором од шест месеци до пет година.

(3) Ако је противправно лишење слободе трајало дуже од тридесет дана или је вршено на свиреп начин или је лицу које је противправно лишено слободе услед тога тешко нарушено здравље или су наступиле друге тешке последице,

учинилац ће се казнити затвором од једне до осам година.

(4) Ако је услед дела из ст. 1. и 3. овог члана наступила смрт лица које је противправно лишено слободе,

учинилац ће се казнити затвором од две до дванаест година.

(5) За покушај дела из става 1. овог члана казниће се.




Повреда слободе исповедања вере и вршења верских обреда

Члан 131.

(1) Ко спречава или ограничава слободу веровања или исповедања вере,

казниће се новчаном казном или затвором до једне године.

(2) Казном из става 1. овог члана казниће се и ко спречава или омета вршење верских обреда.

(3) Ко принуђава другог да се изјашњава о свом верском уверењу,

казниће се новчаном казном или затвором до једне године.

(4) Службено лице које учини дело из ст. 1. до 3. овог члана,

казниће се затвором до три године.


или је можда ово?


Отмица

Члан 134.

(1) Ко силом, претњом, обманом или на други начин одведе или задржи неко лице у намери да од њега или другог лица изнуди новац или какву другу имовинску корист или да њега или кога другог принуди да нешто учини, не учини или трпи,

казниће се затвором од две до десет година.

(2) Ко ради остварења циља отмице прети убиством или тешком телесном повредом отетом лицу,

казниће се затвором од три до дванаест година.

(3) Ако је отето лице задржано дуже од десет дана или је према њему поступано на свиреп начин или му је тешко нарушено здравље или су наступиле друге тешке последице или ко дело из става 1. овог члана учини према малолетном лицу,

учинилац ће се казнити затвором од три до петнаест година.

(4) Ако је услед дела из ст. 1. до 3. овог члана наступила смрт отетог лица или је дело извршено од стране групе,

учинилац ће се казнити затвором од пет до осамнаест година.

(5) Ако је дело из ст. 1. до 3. овог члана извршено од стране организоване криминалне групе,

учинилац ће се казнити затвором од најмање пет година.

*Службени гласник РС, број 72/2009


Колико сам схватио идеја је да се Петница разруши и да се направи Петница уместо Петнице. Један од носилаца идеје је Мића Мегатренд.

У избору између Миће и Вигора ја немам дилеме. #А што се тиче Малог Радојице, мислим да наведеног лика треба коначно привести правди!#



alselone alselone 18:05 14.04.2023

Re: Наставни програми

Заборавих у горњем коментару да ти кажем да јесте било неких покушаја да се поједине народне епске песме избаце из наставних програма попут онога када је Вигор Мајић, пре него је стигао до Петнице док је још увек био заменик министра просвете Гаша Кнежевића, тражио да се из наставног програма избаци народна епска песма "Мали Радојица" тобоже због верске нетолеранције у стиховима:

E, to, to, znam da je nešto bilo i mislio sam da su uspeli. Pogotovo kad znamo ko nam štampa knjige, jelte. Drago mi je da nisu. To je za mene stvarno crvena linija, ako na to krenu, odmećem se ko Stari Vujadin. :)
mikele9 mikele9 19:42 14.04.2023

Re: Наставни програми

Конкретно, којих квалитетних писаца?

Дај њихова имена. Тих који су избачени из школских програма.

Не мораш за остале бивше СФРЈ републике, они ме не занимају.

Da li me nisi razumeo ili se praviš lud, u šta ne verujem, mislio sam baš na bivše SFRJ republike.
shmoo shmoo 19:50 14.04.2023

Re: Наставни програми

mlatisa

Колико сам схватио




Који Пера? (ЛИНК)






shmoo shmoo 20:12 14.04.2023

Re: Наставни програми

mikele9
Конкретно, којих квалитетних писаца?

Дај њихова имена. Тих који су избачени из школских програма.

Не мораш за остале бивше СФРЈ републике, они ме не занимају.

Da li me nisi razumeo ili se praviš lud, u šta ne verujem, mislio sam baš na bivše SFRJ republike.



Ја сам се теби обратио са поштовањем па очекујем то исто и од тебе за мене.

Окачио сам ти наставне програме књижевности за старије разреде основне школе да ти не би напамет нагађао шта од књижевних дела имамо данас у тим школским наставним програмима, а шта немамо.

Показао сам ти да ми у Србији имамо најмањи број часова матерњег језика недељно у читавој Европи од Истока па до Запада и да због тога и немамо довољно часова и времена за рад са децом на књижевним делима која бисмо због њихове вредности заиста и могли да уврстимо у школске наставне програме књижевности.

(Ја бих, рецимо много волео да са децом у школи на часу обрађујем на пример Стивенсово Острво са благом или Тараса Буљбу, али не могу... Није у наставном програму, а имамо недовољан број часова и за ово што имамо у наставном програму.)

Чак сам ти лепо образложио зашто у данашњим наставним програмима нема књига које сам и ја волео док сам био ученик (Дружина сињи галеб, Тајно друштво ПГЦ, Влак у снијегу итд.).

Те књиге данашње клинце не занимају, нису им блиске... Зато су и избачене из наставних програма.

А замисли, Орлови рано лете и Дечаци Павлове улице још увек раде свој посао код клинаца.

Одлично и данашњи клинци у тим књигама препознају суштину садржану у борби за правду и истину или ону вечну причу о издајнику и јунаку/мученику.

Дакле, чему онда оваква твоја реченица на овај начин интонирана и упућена мени?

Da li me nisi razumeo ili se praviš lud, u šta ne verujem, mislio sam baš na bivše SFRJ republike.


Изнервирао сам те нечим? А пошто имаш неко унапред обликовано мишљење о мени као човеку, а изгледа ми да нарочито имаш и неко унапред обликовано мишљење о мојим политичким ставовима и уверењима, мишљење које не знам одакле ти јер се ти и ја и не познајемо лично и о томе никада нисмо ни комуницирали овде на Блогу Б92, онда си кренуо овако непристојно ђоном одмах на мене?

Дакле, да се вратим на моје питање...

Који су то, по теби, писци из бивших СФРЈ република који су избачени из школа у Србији па онда нама данас недостају у школским наставним програмима у Србији?

Наведи ми имена тих писаца.

Дај конкретно, а не тако паушално како си написао у уводном тексту.

Ако ми не будеш одговорио, онда ће ми после оваквог твог обраћања мени бити потпуно јасно са каквим то човеком имам посла.

И онда не мораш више уопште никада ни да ми се обратиш као што нећу ни ја теби да те не бих прекидао у том твом извртању истине које овде покушаваш да протуриш не би ли се по ко зна који пут овде сеирило о томе како је држава Србија једна нацистичка, фашистичка држава због које се та СФРЈ распала.

Дакле, Микеле, избор је сада само твој.

Одговори ми на моје питање па да попричамо о тим писцима из бивших СФРЈ република којих више нема у школским програмима књижевности у Србији на које ти мислиш или немој да ми одговориш и нећемо више никада ништа ни да дискутујемо овде на Блогу Б92 ти и ја јер то онда очигледно нема никакав циљ и сврху, та наша прича.


П.С. - Овакав је био мој буквар када сам 1971. године кренуо у први разред основне школе:









А како је изгледао твој буквар, Микеле?

Не чини ли ти се да је дошло време да се манемо тих глупости које се овде на овом Блогу Б92 ваљају годинама о некаквој нацистичкој и шовинистичкој Србији и да почнемо да водимо нормалан дијалог као нормални људи?





tessa1 tessa1 21:23 14.04.2023

Re: Наставни програми

А како је изгледао твој буквар, Микеле?

:))
shmoo shmoo 22:14 14.04.2023

Re: Наставни програми

tessa1
А како је изгледао твој буквар, Микеле?

:))



:))

Осетљив сам на спаљивање, односно било какво уништавање, било каквих књига ма ко год то радио (леви, десни, горњи, доњи, подземни, надземни,...).

То нам је породично.

Мој ћале и деда у свом животу нису прочитали много књига.

Али су зато волели по одласку у пензију да сваку књигу коју ја унесем у кућу преврну по рукама, прелистају странице, прегледају повез и корице, омиришу је, прочитају основне информације о књизи...

И то су радили потпуно предано сваки пут као у неком полусну.

Сећаш се оне моје породичне приче о сакривеним књигама у окупираном Београду за време Другог светског рата?

tessa1 tessa1 22:24 14.04.2023

Re: Наставни програми

Сећаш се оне моје породичне приче о сакривеним књигама у окупираном Београду за време Другог светског рата?

Napiši ako ti nije teško još jednom. :)

Moram sad spavati, potražim na Netu o izazivanju i raspirivanju etničke, vjerske, rasne mržnje i netrpeljivosti i ostadoh čitajući. Da, da, sjajne riječi "izazivanje, raspirivanje i netrpeljivost". 100% sam sigurna da ovde mjesecima i godinama gledamo izazivanje i raspirivanje mržnje i netrpeljivosti prema Srbima iz Bosne provjerenim metodama, pasivno-agresivnom retorikom i ratom devedesetih..
shmoo shmoo 22:30 14.04.2023

Re: Наставни програми

tessa1

Napiši ako ti nije teško još jednom. :)



Сећања из друге руке

Или: Приче које се не заборављају

Мој деда и његов рођени млађи брат (обојица дошли из Ниша као врло млади момци одмах после Првог светског рата) радили су као трговци и магацински радници између два светска рата у издавачком предузећу Геце Кона. Када се родио мој отац, 1926. године, деда је морао да иде на одслужење војног рока, па је стари Кон великодушно примио моју бабу и оца, тада бебу, у стан у партеру у својој кући у Добрачиној 30, код Чукур чесме. Договор је био да баба чисти и одржава зграду, а све време је Кон исплаћивао пуну дедину плату док је он носио униформу.

Баба је као дванаестогодишње сироче такође стигла у Београд из Титела непосредно после Великог рата. Њен отац, мој прадеда, оставио је кости негде у Галицији, на руском фронту, у униформи К унд К монархије, а мајка, моја прабаба, умрла је од шпанске грознице 1918. Седморо сирочади подељено је међу фамилијом по читавој Војводини, а баба је као најстарија упућена у Београд на кројачки занат.

Примила ју је и на занат и на стан Жана Грос која имала кројачки салон и уопште је није одвајала од својих ћерки. Бабу су у комшилуку звали погрдно "Чифуче" јер живи у јеврејској кући иако је Српкиња. Из те куће се баба и удала за мог деду 1925. и била опремљена као најрођенија. Оца су често као малог чувале ћерке Жане Грос као да су му биле рођене тетке...

Пред улазак Немаца у Београд 1941. године, стари Кон је заједно са мојим дедом и деда стрицем у једној великој ниши у зиду (не знам да ли је то било у књижари у Кнез Михајловој или у кући у Добрачиној) зазидао велики број књига за које су претпостављали да би их Немци уништили ако их се дочепају. Била је то чувена библиотека Каријатиде, Фројд, Маркс, Шпенглерова Пропаст запада и многе друге.

И данас размишљам какав је то човек био, стари Кон. Не верујем да није знао шта му се спрема када Немци освоје Београд. Сигурно је знао. И био је довољно имућан да и пре доласка Немаца напусти Југославију са фамилијом. А он је ипак бринуо како ће да сачува књиге за нека наредна поколења. Невероватан човек... Растао сам и био васпитаван у свом детињству на тој причи.

По ослобођењу Београда мој деда је неко време ћутао о тим сакривеним књигама надајући се повратку Конових из ропства. После неког времена је новим властима у ослобођеном Београду испричао за те књиге зазидане у зиду и из тог фонда књига отпочело је своју делатност послератно издавачко предузеће Просвета.

Немци су по уласку у Београд 1941. конфисковали сву имовину Конових, а његову издавачку кућу преименовали у издавачко предузеће Југоисток које је издавало публикације за њихове потребе за време окупације.

Убрзо су и ухапсили читаву породицу Геце Кона. У прво време држали су их затворене у некој врсти затвора у једној од зграда у Македонској улици, а моја баба им је носила храну и пресвлаку. Све док једног дана баби нису рекли да Конови нису више ту и да не долази. Претпостављам да су их депортовали у неки од концентрационих логора. Баба и деда ми рекоше да је од свих Конових, по њиховим каснијим распитивањима и сазнањима, рат преживео само један од зетова, Бата Херцог, који се на почетку рата затекао у Швајцарској и био је ван домашаја Немаца.

Ето, то су приче из мог детињства које никада нећу заборавити и којих се сећам, не само на овај данашњи дан. Често то причам и својим пријатељима и познаницима, али и деци у школи у којој радим када се помене холокауст.

Ово је први пут да сам те приче из мог детињства и записао негде...

Сутра ћу почети да копам по кутијама са старим фотографијама, па ако пронађем неку која би могла да вас занима, јављам се.



ЛИНК

shmoo shmoo 22:44 14.04.2023

Re: Наставни програми

tessa1

100% sam sigurna da ovde mjesecima i godinama gledamo izazivanje i raspirivanje mržnje i netrpeljivosti prema Srbima iz Bosne provjerenim metodama, pasivno-agresivnom retorikom i ratom devedesetih..



Па ја ти нисам Србин из Босне па опет...

Али ти признајем (по ономе што читам овде) да вама из Босне то раде некако сировије, џукачкије, шабанскије,...

Према мени и осталим Србима овде који нису из Босне ипак су некако суФтилнији, другачији им је речник, методе прилагођене према ономе на коме се примењују.

Јбг.

Све је то живот.

Ако некако то може да те утеши, такви су ти овде у Србији и у Београду ипак занемарљива мањина. Можда не изгледа тако јер су добро распоређени али заиста су занемарљива мањина и онда им је џабе то што су се лепо распоредили.

Стога, немој да те то толико погађа. Нема разлога.

У коначници, што кажу Хрвати, то њихово просеравање нема никаквог значаја за Србе у целини, ма одакле год били.

Желим ти лепе снове.






bene_geserit bene_geserit 22:51 14.04.2023

Re: Наставни програми

јер су добро распоређени

Nisu valjda over-reprezentovani među b92 moderatorima i bivšim moderatorima?
shmoo shmoo 22:52 14.04.2023

Re: Наставни програми

bene_geserit
јер су добро распоређени

Nisu valjda over-reprezentovani među b92 moderatorima i bivšim moderatorima?









Не знам...

Можемо да урадимо истраживање па да видимо до чега ћемо доћи.

tessa1 tessa1 22:55 14.04.2023

Re: Наставни програми

Па ја ти нисам Србин из Босне па опет...

Tako si prije neki dan bio iz šume Košutnjaka. :))



tessa1 tessa1 22:59 14.04.2023

Re: Наставни програми

некако сировије

Ne, ne, sirovo, bahato. Tako naviklo kao da sutra ne postoji. Ni bolje ne postoji jer nismo za bolje? Hm.


Zamisli godine osude, ali i potpune deluziranost.


Preko vikenda ću baš pogledati šta pišu o izazivanju, raspirivanju i netrpeljivosti jer toga je sve manje, ovako poneki korisni idiot se zanese u pravedništvu, i ok, ne računamo anonimne po Netu.
Milan Novković Milan Novković 23:04 14.04.2023

Re: Наставни програми

shmoo
bene_geserit
јер су добро распоређени

Nisu valjda over-reprezentovani među b92 moderatorima i bivšim moderatorima?


Не знам...

Можемо да урадимо истраживање па да видимо до чега ћемо доћи.


Istraživali ne istraživali ... na kraju heuristika roka.

Po inspiraciji na oca američke psihologje, Williama Jamesa koji je pričao o sad-il-nikad uskom grlu procesiranja jezika iz perspektive bebe, meni se čini da često ta istraživanja, slušanja s razumevanjem, smislena predavanja, ... razno, ... i ako odbacimo sve to ostaje nam suštinska situacijska suština, od dana do dana:

brutalno smo napadnuti preko očiju, nosa, kože, utrobe, neartikulabilnog intelekta ... odjednom, i sve to doživljavamo kao ...

... hipnotično, neobuzdano cvetanje konfuzije

kamilo_emericki kamilo_emericki 23:07 14.04.2023

Re: Наставни програми

shmoo
И јесте прерано да почну код учитељице да раде народну епску поезију.


U moje doba to se počinjalo i prije učiteljice. U kući. Moguće da sam već jednom napisao kako sam, prije polaska u školu i znanja svih slova, znao Marko Kraljević i Vuča đeneral.
Istina, i danas se pribojavam kad katane opkoljavaju Marka a on cirka rujno vino i ništa ne primjećuje.
Рецимо, када онда у 7. разреду радимо Болани Дојчин

Radite li i ako radite u kojem razredu Banović Strahinju?
shmoo shmoo 23:41 14.04.2023

Re: Наставни програми

tessa1
некако сировије

Ne, ne, sirovo, bahato.



Комесарски.

Па чизмом на лице.

По задатој "идеолошкој" агенди.

Zamisli godine osude, ali i potpune deluziranost.


Не желим да замишљам, а камоли да још губим време размишљајући о тој болештини.

shmoo shmoo 00:25 15.04.2023

Re: Наставни програми

kamilo_emericki

U moje doba to se počinjalo i prije učiteljice. U kući.

prije polaska u školu i znanja svih slova, znao Marko Kraljević i Vuča đeneral.



Другачије време и другачије и куће.

Неко те је то научио.

Данас у кућама децу нема ко да то учи пре поласка у школу.

Рецимо, када онда у 7. разреду радимо Болани Дојчин


Radite li i ako radite u kojem razredu Banović Strahinju?


Бановић Страхиња се ради у средњој школи. Прва година средње школе.

Хронолошки гледано, по главном јунаку, она би требало да иде у 6. разред основне (12 година) са песмама о Косовском боју али се чека да деца довољно порасту да би могли да разумеју сву величину и значај Страхињиног поступка на крају песме у том времену и у тој средини у којима се одвија радња песме. (ЛИНК-филм)


Помало је такијех јунака,
Ка' што бјеше Страхинићу бане.





shmoo shmoo 00:57 15.04.2023

Re: Наставни програми

Milan Novković

Istraživali ne istraživali ... na kraju heuristika roka.

... hipnotično, neobuzdano cvetanje konfuzije



Рока, рока.

Само као што младост не оправдава бесвест (copyright by Дебели Која, Шарло акробата и Дисциплина кичме), исто тако ни старост не оправдава обест.




tessa1 tessa1 05:51 15.04.2023

Re: Наставни програми

Не желим да замишљам, а камоли да још губим време размишљајући о тој болештини.

Da, upravo to "iznad situacije", sjajno,

Ne možeš izazivati i raspirivati mržnju i netrpeljivost i "biti iznad situacije",

ne ti Taso, uslovno rečeno,


Osoba A je "iznad situacije"

Osobe X (milion ljudi) nisu, oni su učesnici rata devedesetih

Osoba A "iznad situacije" izaziva i raspiruje mržnju i netrpeljivost

Osobe X gledaju u pod?
tessa1 tessa1 05:53 15.04.2023

Re: Наставни програми

Dobar dan svima želim. Okrepljujući.
gvozden1 gvozden1 06:04 15.04.2023

Re: Наставни програми

Помало је такијех јунака,
Ка' што бјеше Страхинићу бане.

I ovo treba da uđe u lektiru



Malena banjska

krenula sam u mitrovicu ibarskom magistralom
tamo su čučavci i traktori i drveće
otežalo od voća
i devojčice sa golim pupkovima
stigla sam do kosova odakle je moja majka i
njena majka
i sestra mi se tamo rodila a doktor je bio pijan
videla sam američke vojnike
guzati su a jedan je nosio
bifokalne naočari
dosta su mali možda neke veće šalju na
druga mesta
svuda su visile zastave
meni to ne znači zastava je zastava
u vojsku nisam išla a nisam ni sposobna
i velika sam kukavica i lažem kad zinem
a trava je bila toliko zelena da ubada
i nebo je bilo tako blizu da uspava
sladak san na pustom polju
i šta će tu ti guzati vojnici naoružani do zuba
i onda sam videla znak sa desne strane
na njemu je pisala banjska
i tu me je stigla i baba i majka i sestra i zemlja
i groblje i ibar voda i tu me je stiglo i
neće da pusti
i nikad neće da pusti jer sam se setila
usred noći bi se setila
i nikad neću da zaboravim banjsku
zato što
neko beše strahinjiću bane
beše bane u malenoj
banjskoj.
shmoo shmoo 07:45 15.04.2023

Re: Наставни програми

tessa1
Не желим да замишљам, а камоли да још губим време размишљајући о тој болештини.

Da, upravo to "iznad situacije", sjajno,



Ово што сам ти рекао не значи да сам изнад ситуације.

(Очигледно нисам чим примећујем. Када примећујем, то значи да нисам изнад ситуације. Да не примећујем, не бих се ни осврнуо на то и ти не би уопште видела ове моје коментаре на ту тему.)

То што сам написао значи да сматрам бесмислено изгубљеним временом да се бавим таквим болесницима у свом животу.

(Ко воли, нека изволи. Ја нећу. Нити ћу ометати било кога у његовом бављењу тим болесницима испуњеним мржњом коју зраче око себе.)

Старо правило и даље важи...

Ко производи и распирује мржњу, појешће га самог на крају та мржња.

То им је сасвим довољно, не мора нико још и да им помаже у томе да их саме поједе та њихова сопствена мржња.

И то је све што имам о томе рећи, не бих више ништа ни додавао ни одузимао.

П.С. - Ако не будеш изградила свој одбрамбени механизам, а рекао бих по овоме што пишеш да га немаш, те будале мрзитељи ће ти појести потпуно твој живот.

Размисли мало о томе, да ли је то толико вредно.

shmoo shmoo 08:03 15.04.2023

Re: Наставни програми

gvozden1

I ovo treba da uđe u lektiru



Милена Марковић. (ЛИНК)

duša je zalepršala je je čak vidim
u uglu sobe u senci lampe na goblenu
lede i labuda vidim dušicu kako leti radosno
preko zgrada prema reci
i opet
nije to ono a možda i jeste
gde je ono



На неки начин, посредно, већ је и ушло у школску лектиру. (ЛИНК)


Na te „prekodrinske“ iz stočnih vagona, naićiću na nekom Trećem ili Četvrtom Kosovu, i oni neće umeti da pričaju razgovetno. I ti nerazgovetni, oni će mi ispričati „sve o Kosovu“, kao i mnogi drugi, čije je „sve o Kosovu“ takođe relevantno, u nekom selu kojega nema na kartama, koje je nestalo iz popisa živih i mrtvih, jednako uverljivo kao „sve o Kosovu“ onih što od njega žive, ili odande beže.








(допунски избор лектире - 6. разред основне школе)



Ја знам ко сам
и по пријатеља својих господству,
и по благородности њихова лика
и слави им копља и штита.


tessa1 tessa1 08:05 15.04.2023

Re: Наставни програми

Размисли мало о томе, да ли је то толико вредно.

Mišljenja sam da bez obzira na rezultat psihičke procjene jer sadističko iživljavanje traži procjenu, idemo do kraja.


Samo na poslednjem blogu uprkos maski dobrih namjere i pomena žrtava Sarajeva ima razloga da pređemo na viši nivo. Konačno, izbavimo se svi.

Kada izazove i isprovocira mržnju i netrpeljivost i druga strana reaguje, ona tek tad djeluje tj raspiri i ubire plodove osuđujući Srbe za rat (i tu je i pravni i psihološki momenat u faktu da za zločine nad Srbima niko nije osuđen i nakon 30 god), njen scenario u kom smo mi genocidni, prljavi i ruralni podijeliću u par skupina,

Osuda:

- počeli smo rat (uz dokaze sa Youtube, X puta je navela)

- dobili smo šta smo zaslužili (komunikacija sa nama ide od počeli ste rat do došli ste meni u Beograd)


Sumnja:

- na slike mudžahedina u BiH traži odakle su izvori (moj ujak prije pogibije pričao, noćima ne spavamo od njihove molitve i pjesme)

- ali i ljudima koji su učestvovali u ratu govori šta je i kako bilo, nudi izvore iz Italije


Manipulacija žrtvama:

- bila je u Jasenovcu (šta bi mi više?)

- njeni su iz Sarajeva gradski Srbi (ubili ih ruralni Srbi)

- pružite ruku pomirenja jel vidite da ste genocidni (dovede snajperistu Bošnjaka u goste)

I itd.


Zatim, mene pretrigeruje pa postavlja dijagnoze, to je kao kec na desetku izazivanje psihičke i duševne boli, nema šanse dokazati da nekom psujem mater ustašku iz čistog mira

I da ne zaboravim onog babu, Bosančerose i Bosančice, i to je etničko i vjersko izazivanje i raspirivanje mržnje i netrpeljivosti


Molim vas, samo malo: ne razumije zašto neki kontejneri stoje na granici između istog bosanskog naroda, ona bi ih makela? Prvo, od deluziranost ovog stepena bi se ogradili i Bošnjaci i Hrvati u 2023. god, drugo, da li nagovještava opciju BiH bez granica i zašto? Kako? Etničkim čišćenjem RS?

I s obzirom kako ovde priziva protektorat nad Srbijom, vidljivo je golim okom onim kojeg mi ne iskopa prstom da su ti naši kontejneri po BiH tek mizerija u njenoj predstavi dobra i zla, ali to lepo sve može biti opet u NDH, u jednoj državi?
panta panta 08:11 15.04.2023

Re: Наставни програми

tessa1
Dobar dan svima želim. Okrepljujući.

Fala, fala!
Da li ovo rano ustajanje znači da se ogladnelo od jučerašnjeg posta?
shmoo shmoo 08:18 15.04.2023

Re: Наставни програми

tessa1
Dobar dan svima želim. Okrepljujući.



Теби је већ добар дан.

Мени за сада још увек добро јутро.

Добро јутро и теби и свима осталима.





panta panta 08:19 15.04.2023

Re: Наставни програми

tessa1
Размисли мало о томе, да ли је то толико вредно.

Mišljenja sam da bez obzira na rezultat psihičke procjene jer sadističko iživljavanje traži procjenu, idemo do kraja.


Samo na poslednjem blogu uprkos maski dobrih namjere i pomena žrtava Sarajeva ima razloga da pređemo na viši nivo. Konačno, izbavimo se svi.

Kada izazove i isprovocira mržnju i netrpeljivost i druga strana reaguje, ona tek tad djeluje tj raspiri i ubire plodove osuđujući Srbe za rat (i tu je i pravni i psihološki momenat u faktu da za zločine nad Srbima niko nije osuđen i nakon 30 god), njen scenario u kom smo mi genocidni, prljavi i ruralni podijeliću u par skupina,

Osuda:

- počeli smo rat (uz dokaze sa Youtube, X puta je navela)

- dobili smo šta smo zaslužili (komunikacija sa nama ide od počeli ste rat do došli ste meni u Beograd)


Sumnja:

- na slike mudžahedina u BiH traži odakle su izvori (moj ujak prije pogibije pričao noćima ne spavamo od njihove molitve i pjesme)

- ali i ljudima koji su učestvovali u ratu govori šta je i kako bilo, nudi izvore iz Italije


Manipulacija žrtvama:

- bila je u Jasenovcu (šta bi mi više?)

- njeni su iz Sarajeva bili gradski Srbi (ubili ih ruralni Srbi)

- pružite ruku pomirenja jel vidite da ste genocidni (dovede snajperistu Bošnjaka u goste)

I itd.


Zatim, mene pretrigeruje pa postavlja dijagnoze, to je kao kec na desetku izazivanje psihičke i duševne boli, nema šanse dokazati da nekom psujem mater ustašku iz čistog mira

I da ne zaboravim onog babu, Bosančerose i Bosančice, i to je etničko i vjersko izazivanje i raspirivanje mržnje i netrpeljivosti


Molim vas, samo malo: ne razumije zašto neki kontejneri stoje na granici između istog bosanskog naroda, ona bi ih makela? Prvo, od deluziranost ovog stepena bi se ogradili i Bošnjaci i Hrvati u 2023. god, drugo, da li nagovještava opciju BiH bez granica i zašto? Kako? Etničkim čišćenjem RS?

I s obzirom kako ovde priziva protektorat nad Srbijom, vidljivo je golim okom onim kojeg mi ne iskopa prstom da su ti naši kontejneri po BiH tek mizerija u njenoj predstavi dobra i zla, ali to lepo sve može biti opet u NDH, u jednoj državi?

Ali!
Čemu toliko pisanje za tu banalnost?
Nama, ostalim blogerima, je sve jasno - odavno.
Njima, ostalim blogerima, je, takođe, sve jasno odavno.
Čemu to trošenje silnih reči upućenih nama i njima, kada svi sve znamo.
Oteraš to, u zavisnosti od inspiracije, u kurac ili u pičku materinu - i ideš dalje.
Do sledeće prilike.
Ali sam saglasan u jednome - mi njima ne smemo da se sklanjamo.
Ako im se budemo sklanajali, za nas je rezervisan 'Jasenovac'.
tessa1 tessa1 08:31 15.04.2023

Re: Наставни програми

Pretrigerovalo me.
shmoo shmoo 08:35 15.04.2023

Re: Наставни програми

tessa1
Размисли мало о томе, да ли је то толико вредно.

Mišljenja sam da bez obzira na rezultat psihičke procjene jer sadističko iživljavanje traži procjenu, idemo do kraja... I s obzirom kako ovde priziva protektorat nad Srbijom, vidljivo je golim okom onim kojeg mi ne iskopa prstom da su ti naši kontejneri po BiH tek mizerija u njenoj predstavi dobra i zla, ali to lepo sve može biti opet u NDH, u jednoj državi?



Кљаку и друтовима му Пилипенда бјеше живи, оличени пријекор



Све то знамо одавно. Вековима.

Али знамо и колико је данас овај народ прозрео такве ликове и више их и не слуша, а камоли да им верује.

И онда имајући то у виду на нама је или да их одјебемо и игноришемо и да радимо оно што нам је прече да радимо или да пристанемо на оно што заправо они и хоће, а то је да ми остали својим реакцијама хранимо ту њихову причу и чинимо је онда много значајнијом него што она заправо то јесте.

Знаш, на неком стручном усавршавању за школске наставнике на Филолошком факултету једна млада професорка факултета је поставила нама присутнима питање зашто је Матавуљев Пилипенда баш Пилипенда. (наставни програм, 8. разред основне школе)

У клупи иза мене седе двојица колега из Републике Српске, пружили ноге испод клупе, забацили обе руке иза главе да се протегну и кажу гласно:

"Зато што је Србенда."

И ту се за мене завршава та прича.


Кљако га прекиде.

- Мучи, Пилипенда, ја сам царске вјере!

- А, пасји сине, - викну Пилипенда измахнувши штапином... - чекај да ти притврдим ту вјеру!

Али Кљако побјеже.



Или како је то Чарли лепо превео на модерни српски језик:

Oteraš to, u zavisnosti od inspiracije, u kurac ili u pičku materinu - i ideš dalje.
Do sledeće prilike.
Ali sam saglasan u jednome - mi njima ne smemo da se sklanjamo.


Milan Novković Milan Novković 08:35 15.04.2023

Re: Наставни програми

shmoo
Milan Novković

Istraživali ne istraživali ... na kraju heuristika roka.

... hipnotično, neobuzdano cvetanje konfuzije



Рока, рока.

Само као што младост не оправдава бесвест (copyright by Дебели Која, Шарло акробата и Дисциплина кичме), исто тако ни старост не оправдава обест.


Ne, naravno, nego gle na šta sam ja konkretno mislio, i sad se ne sećam zašto sam poslao nezavršen komentar.

Prvo, nije Williama Jamesa pričao "o sad-il-nikad uskom grlu procesiranja jezika iz perspektive bebe", nego autori knjige o tome kako se uči jezik (tema je nama u IT sve interesantnija zbog ChatGPT i sličnih) pa su naveli mišljenje Jamesa kako bebe vide ne samo previše informacija, nego njihovu poplavu.

On je konkretno rekao “great blooming, buzzing confusion”, a autori posle skrenuli pažnju da se i mi odrasli slično osećamo kad slušamo nekoga ko priča stranim jezikom koji ne razumemo.

I meni je bilo interesantno da napravim paralelu sa onim što nam se dešava svakodnevno, iz uže perspektive gde u žurbi žrtvujemo realno lepše stvari, sitnice, zarad sad i tog intelektualnog "sensori inputa".

Tj puni smo carpe diem saveta, a, na prvi pogled, brutalno, to carpe pabirčenje nam je sporo i dosadno i kad trenutak stvarno odskače od proseka.

Par primera - muško-ženski, ja mislim da će AI morati da se deli na velike i bitno različite klase entiteta (kod nas su samo dve klase uglavnom fiziološki convinience) da bi iz svog potencijala izvukao stabilni maksimum.

- Pravi moja žena od avokada jednu smesu, gde doda crnog luka, dal pimento papričica sve jako sitno iseckano - šta god, bajno ispadne, pogotovo rashlađeno. Staviš na svež sour bread sa jako mnogo maslinki unutra, ko voli. Ne napravi mnogo, pola pojede i ostatak stavi u frižider - KAKO MOŽE. Kaže njen ćale je govorio da treba prestati sa jelom kad nam je najslađe.

- Meni je najslađe kad više ne mogu da dišem. U stvari je tvoj prigrevački kolega, par godina mlađi od mene, jednom rekao "Odmah je lakše čim se teže diše".

Ali, ja to često proždrem, u žurbi pošto žurim za nekom drugom temom, realno dosadnijom, koja ne konvergira često, ne samo da je nerešiva nego i nemam meru koliko je dobacila u rešljivosti. Neka maglovita, instant forma mazohizma.

I onda ja, u 85% zezanju kažem kako je razmišljanje precenjeno, i sve mi je jasno, iako ću, i to znam ...

... malo morgen pabirčiti dieme kako idem dalje kroz život. Tj, i ako iskočim iz mazohizma na kratki trenutak, u bolji svet i život svakako, to će biti na usiljeni carpe diem način (koji moj nas mrcvare sa tim boljim životima)
tessa1 tessa1 08:37 15.04.2023

Re: Наставни програми

Odoh na pijacu, i da li je neko vidio Zoju? :)
shmoo shmoo 08:41 15.04.2023

Re: Наставни програми

tessa1
Odoh na pijacu, i da li je neko vidio Zoju? :)



Види баш пошто су салате (разне) па ми јави.

Месо и остало за сутра сам већ обезбедио.

Мислим, купио... Нисам поставио стражу около. Свестан сам да је ангардид што би рекао Хомер Симпсон, али 'ај баш да видим тог мајчиног сина који ће то да ми пипне пре него се заврши пост.

panta panta 08:50 15.04.2023

Re: Наставни програми

shmoo
tessa1
Odoh na pijacu, i da li je neko vidio Zoju? :)



Види баш пошто су салате (разне) па ми јави.

Месо и остало за сутра сам већ обезбедио.

Мислим, купио... Нисам поставио стражу около. Свестан сам да је ангардид што би рекао Хомер Симпсон, али 'ај баш да видим тог мајчиног сина који ће то да ми пипне пре него се заврши пост.


Šmuuuu!
Da li si ofarbao jaja?
shmoo shmoo 08:58 15.04.2023

Re: Наставни програми

Milan Novković

sad se ne sećam zašto sam poslao nezavršen komentar.



Тако ми је и деловало. Зато сам само нагађао шта си 'тео кас'ти.


kako se uči jezik (tema je nama u IT sve interesantnija zbog ChatGPT i sličnih)



Да, сећам се... Причао си ми о томе пар пута и раније.

Да простиш, јебе вас синтакса. Исто као и Чомског.


I meni je bilo interesantno da napravim paralelu sa onim što nam se dešava svakodnevno, iz uže perspektive gde u žurbi žrtvujemo realno lepše stvari, sitnice, zarad sad i tog intelektualnog "sensori inputa".

Tj puni smo carpe diem saveta, a, na prvi pogled, brutalno, to carpe pabirčenje nam je sporo i dosadno i kad trenutak stvarno odskače od proseka.

... malo morgen pabirčiti dieme kako idem dalje kroz život. Tj, i ako iskočim iz mazohizma na kratki trenutak, u bolji svet i život svakako, to će biti na usiljeni carpe diem način (koji moj nas mrcvare sa tim boljim životima)



Хвала ти за ово што си написао, управо то од јутрос покушавам да објасним Литератеси.

Но, свако је сам себи газда и од свог carpe и од свог diem и онда се трудим да никада у том објашњавању не претерујем.

Казао сам шта сам имао. А свако нека хода на свој начин кроз живот како уме и како може (јер човек у животу никада не ради оно што хоће него само оно што може).





shmoo shmoo 09:07 15.04.2023

Re: Наставни програми

panta
shmoo
tessa1
Odoh na pijacu, i da li je neko vidio Zoju? :)



Види баш пошто су салате (разне) па ми јави.

Месо и остало за сутра сам већ обезбедио.

Мислим, купио... Нисам поставио стражу около. Свестан сам да је ангардид што би рекао Хомер Симпсон, али 'ај баш да видим тог мајчиног сина који ће то да ми пипне пре него се заврши пост.


Šmuuuu!
Da li si ofarbao jaja?



Званична изјава за јавност:

Моја кева је то радила на Велики петак.

Али онда сам се оженио па се у мојој кући јаја фарбају данас јер се тако радило у жениној кући.

Прихватио сам ту херезу из тазбине зарад љубави, мира и слоге у своме дому.

А и да бих добио ручак јер је то најважнији разлог зашто пристајем на све што ми жена каже.

Све ти је, Чарли мој, у животу нека трговина. Погађање, ценкање,... Мораш да тргујеш и да се погађаш и у рођеној кући, а камоли када из те куће изађеш у свет.

Није Исус без разлога превртао столове испред Храма.

А ми ето у својој сопственој сујети већ 2000 година никако да то укапирамо.






П.С. - Ово сам ти, мислим, већ испричао...

Када сам први пут гледао у биоскопу овај филм, поред мене је седела нека мени сасвим непозната средовечна жена и читав филм је преплакала... Онако тешко плакала, ридала...

Никада то нисам заборавио.

Milan Novković Milan Novković 09:08 15.04.2023

Re: Наставни програми

shmoo
Milan Novković

sad se ne sećam zašto sam poslao nezavršen komentar.



Тако ми је и деловало. Зато сам само нагађао шта си 'тео кас'ти.


kako se uči jezik (tema je nama u IT sve interesantnija zbog ChatGPT i sličnih)



Да, сећам се... Причао си ми о томе пар пута и раније.

Да простиш, јебе вас синтакса. Исто као и Чомског.


I meni je bilo interesantno da napravim paralelu sa onim što nam se dešava svakodnevno, iz uže perspektive gde u žurbi žrtvujemo realno lepše stvari, sitnice, zarad sad i tog intelektualnog "sensori inputa".

Tj puni smo carpe diem saveta, a, na prvi pogled, brutalno, to carpe pabirčenje nam je sporo i dosadno i kad trenutak stvarno odskače od proseka.

... malo morgen pabirčiti dieme kako idem dalje kroz život. Tj, i ako iskočim iz mazohizma na kratki trenutak, u bolji svet i život svakako, to će biti na usiljeni carpe diem način (koji moj nas mrcvare sa tim boljim životima)



Хвала ти за ово што си написао, управо то од јутрос покушавам да објасним Литератеси.

Но, свако је сам себи газда и од свог carpe и од свог diem и онда се трудим да никада у том објашњавању не претерујем.

Казао сам шта сам имао. А свако нека хода на свој начин кроз живот како уме и како може (јер човек у животу никада не ради оно што хоће него само оно што може).


E, koncidencija, bar sam tri puta u poslednjih mesec dana potrčao da ponovo odgledam film, ali dok sam dobacio do fotelje i daljinskog zaboravio sam zašto sam potrčao pa sam odgledao nešto drugo. Al hoću, on i meni "logično" iskače u pamćenjima relativno često.
shmoo shmoo 09:15 15.04.2023

Re: Наставни програми

Milan Novković

E, koncidencija, bar sam tri puta u poslednjih mesec dana potrčao da ponovo odgledam film, ali dok sam dobacio do fotelje i daljinskog zaboravio sam zašto sam potrčao pa sam odgledao nešto drugo. Al hoću, on i meni "logično" iskače u pamćenjima relativno često.











kamilo_emericki kamilo_emericki 09:24 15.04.2023

Re: Наставни програми

shmoo


Помало је такијех јунака,
Ка' што бјеше Страхинићу бане.



"Netko bješe Strahinjiću bane"

On nije bio neko već netko, poseban integritet.
Ponekad, kad sm pred nekim, za mene težim zadatkom, ovo koristim kao jedan od izvora motivacije.
"Strahin-bane, ti sokole Srpski!
"Tvome đogu i tvome junaštvu
"Svud su brodi, đegođ dođeš vodi."



Milan Novković Milan Novković 09:31 15.04.2023

Re: Наставни програми

shmoo
...

Magije su opasne, u sred leta ili u bilo koje drugo doba, pogotovo ako dozvolimo da od povetarca narastu u uragane, ili slično.

Džaba nam disklejmeri, ograđivanja, i slična koprcanja
solo solo 09:35 15.04.2023

Re: Наставни програми

Šmuuuu!
Da li si ofarbao jaja?


Nije!

Alergičan je na lukovinu.

Dobije osip

p.s.

Srećom ostalo mu par komada od katoličkog

Da li je dopušteno tucati se sa jajima farbanim za katolički Uskrs sa jajima farbanim za Pravoslavni?
panta panta 10:27 15.04.2023

Re: Наставни програми

shmoo
panta
shmoo
tessa1
Odoh na pijacu, i da li je neko vidio Zoju? :)



Види баш пошто су салате (разне) па ми јави.

Месо и остало за сутра сам већ обезбедио.

Мислим, купио... Нисам поставио стражу около. Свестан сам да је ангардид што би рекао Хомер Симпсон, али 'ај баш да видим тог мајчиног сина који ће то да ми пипне пре него се заврши пост.


Šmuuuu!
Da li si ofarbao jaja?



Званична изјава за јавност:

Моја кева је то радила на Велики петак.

Али онда сам се оженио па се у мојој кући јаја фарбају данас јер се тако радило у жениној кући.

Прихватио сам ту херезу из тазбине зарад љубави, мира и слоге у своме дому.

А и да бих добио ручак јер је то најважнији разлог зашто пристајем на све што ми жена каже.

Све ти је, Чарли мој, у животу нека трговина. Погађање, ценкање,... Мораш да тргујеш и да се погађаш и у рођеној кући, а камоли када из те куће изађеш у свет.

Није Исус без разлога превртао столове испред Храма.

А ми ето у својој сопственој сујети већ 2000 година никако да то укапирамо.






П.С. - Ово сам ти, мислим, већ испричао...

Када сам први пут гледао у биоскопу овај филм, поред мене је седела нека мени сасвим непозната средовечна жена и читав филм је преплакала... Онако тешко плакала, ридала...

Никада то нисам заборавио.


Ma nisam te to pitao.
shmoo shmoo 10:27 15.04.2023

Re: Наставни програми

Milan Novković

Džaba nam disklejmeri, ograđivanja, i slična koprcanja




shmoo shmoo 10:37 15.04.2023

Re: Наставни програми

solo
Šmuuuu!
Da li si ofarbao jaja?


Nije!

Srećom ostalo mu par komada od katoličkog



За тебе је много већа срећа што мој таст није више са нама на овоме свету јер би те за ово преклао зубима.

За такве као ти са таквим "наративима" њему није био потребан нож.

Нема везе, срешћете се вас двојица на неком другом месту па ће он да ти онда часком обајсни све по том питању.

Ја ћу дотле да га убеђујем сличицом коју ћу ти послати другим каналима, али сумњам да ће то њему нешто значити.

shmoo shmoo 10:39 15.04.2023

Re: Наставни програми

panta

Ma nisam te to pitao.


А шта си ме то онда питао?

Да ли сам офарбао јаја?

Ево, фарбају се.

П.С. - Имаш неког ускршњег зеку да ми позајмиш?

Нисам набавио свог на време јер ми некада нисмо ни знали за тог ускршњег зеку све док нису почели да нам врте немачки економско-пропагандни програм на нашим телевизијама.





solo solo 10:41 15.04.2023

Re: Наставни програми

За тебе је много већа срећа што мој таст није више са нама на овоме свету јер би те за ово преклао зубима.


'ebo te pa kako si ti pretek'o?

Zubima?
shmoo shmoo 10:51 15.04.2023

Re: Наставни програми

solo
За тебе је много већа срећа што мој таст није више са нама на овоме свету јер би те за ово преклао зубима.


'ebo te pa kako si ti pretek'o?

Zubima?



Наравно, а како другачије.





mikele9 mikele9 15:54 15.04.2023

Re: Наставни програми

mislio sam baš na bivše SFRJ republike.

Molim te da me ne uvlačiš ni u kakve nacističke priče!


Изнервирао сам те нечим? А пошто имаш неко унапред обликовано мишљење о мени као човеку, а изгледа ми да нарочито имаш и неко унапред обликовано мишљење о мојим политичким ставовима и уверењима, мишљење које не знам одакле ти јер се ти и ја и не познајемо лично и о томе никада нисмо ни комуницирали овде на Блогу Б92,


Molim te da mi ne imputiraš svoje vrlo pogrešne stavove o mojim mišljenjima o tebi!

онда си кренуо овако непристојно ђоном одмах на мене?

Ako si to tako shvatio onda izvini, uopšte mi nije bila namera!
tessa1 tessa1 16:24 15.04.2023

Re: Наставни програми

Види баш пошто су салате (разне) па ми јави.

Ne uslikah, sledeću subotu, ej, bre, na pijaci je lijepo uvijek. Narodski. :)


Kupovala sam voće i limun. I brokoli.

tessa1 tessa1 16:27 15.04.2023

Re: Наставни програми

E, ako me neko nešto pitao, spomenuo, nagrdio, a nisam odgovorila zato što nisam sve komentare ispratila, to ne znači da vas mrzim. Jesmo li razjasnili? :)
shmoo shmoo 16:48 15.04.2023

Re: Наставни програми

mikele9

онда си кренуо овако непристојно ђоном одмах на мене?


Ako si to tako shvatio onda izvini, uopšte mi nije bila namera!



Прихватам извињење.

Људи смо.

И даље чекам твој конкретан одговор на моје конкретно питање на које си то писце из бивших СФРЈ република који су укинути у наставним програмима школа у Србији мислио?

Која имена су у питању?

Унапред ти захваљујем на одговору.


П.С. -

mislio sam baš na bivše SFRJ republike.


Molim te da me ne uvlačiš ni u kakve nacističke priče!


Ово што си цитирао па одговорио на то, то нисам ја написао.

То ти је писао неко други.

Видиш да је латиница.

Ја не пишем латиницом на српском језику осим у ретким ситуацијама када ми за нешто затреба.

Или што би крајем осамдесетих рекао у дневнику ТВ Сарајево уживо у програму спикер Смиљко Шагољ:

"У посјету нашој земљи требало би да дође рара... Опрост'те, папа. Ово је латин'ца! Ово ћу вратит' лектору!"





shmoo shmoo 16:59 15.04.2023

Re: Наставни програми

tessa1
E, ako me neko nešto pitao, spomenuo, nagrdio, a nisam odgovorila zato što nisam sve komentare ispratila, to ne znači da vas mrzim. Jesmo li razjasnili? :)



Јашта, брате!

Сестро.









solo solo 19:09 15.04.2023

Re:Tasa

Наставни програми књижевности за основну школу


Baš me interesuje kakav je наставни програми књижевности за основну школу u Hrvatskoj,Crnoj Gori,Sloveniji..ето бившим Yu republikama danas.

Taso bilo bi lepo ako znaš ti ili bilo ko da okači taj program da vidimo kako to izgleda u komšiluku. Da li kod njih ima ,,spaljivanja knjiga,,

A onda da porazgovaramo o temi.

shmoo shmoo 19:47 15.04.2023

Re: Re:Tasa

solo
Наставни програми књижевности за основну школу


Baš me interesuje kakav je наставни програми књижевности за основну школу u Hrvatskoj,Crnoj Gori,Sloveniji..ето бившим Yu republikama danas.

Taso bilo bi lepo ako znaš ti ili bilo ko da okači taj program da vidimo kako to izgleda u komšiluku. Da li kod njih ima ,,spaljivanja knjiga,,

A onda da porazgovaramo o temi.




- Ти би, Вељо, међу мојим ђацима био најбољи пјесник.

- Кад проведеш два метра у мардељу, изађеш начитан к'о Рембо.



Да будемо поштени, Матори, Микеле није поменуо у уводном тексту само Србију него све бивше СФРЈ републике.


mikele9

I na kraju ali ne manje važno! Iz nastavnih programa i lektire sada samostalnih država bivše nam Jugoslavije, izbačen je ogroman broj kvalitetnih pisaca!




Али сам ја постављајући му питање рекао да ме остали не занимају него да га питам само за Србију.



shmoo

Конкретно, којих квалитетних писаца?

Дај њихова имена. Тих који су избачени из школских програма.

Не мораш за остале бивше СФРЈ републике, они ме не занимају.

Дај само за Србију списак имена тих квалитетних писаца који су избачени из наставних програма. На које квалитетне писце то мислиш?

А ја ћу ти, пошто сам природом свога посла упућен у наставне програме књижевности у школама у Србији, рећи да ли си у праву или ниси у праву.



И заиста, Матори, сада после свега у протеклих 30 година мене остали уопште не занимају.

Само Србија, Република Српска и Црна Гора. Нисам заинтересован за наставне програме у Словенији, Хрватској, Федерацији Босне и Херцеговине и Македонији.

Трећи пут ти кажем, иако ти не волиш теорије које си осетио на својој кожи, да сам присталице теорије о распаду Југославије коју је изнео слависта Вахтел да је Југославија заправо почела да се распада још педесетих година 20. века када је почео да се распада културни и образовни простор државе Југославије тиме што су деца по школама од Триглава до Ђевђелије почела да уче разлчичито о истим стварима, односно да им се исте ствари представљају у школама на различите начине.

Био сам запањен половином осамдесетих када сам деци мојих пријатеља у Дубровнику у поласку код њих на летовање понео из Београда Политикин забавник штампан ћирилицом и када су ми две ћерке мојих дубровачких пријатеља од, тада, 12 и 14 година старости рекле да не умеју да читају и да пишу ћирилицу јер су је само нешто мало поменули у 3.разреду основне и никада више.

И тада сам и сазнао да се Политикин забавник штампа и на латиници за хрватско тржиште што пре тога нисам знао. Прецизније, нисам уопште то приметио када бих куповао Политикин забавник на летовањима по хрватском приморју.

За мене из Србије то је било незамисливо када сам то чуо 1984. године

Па мени као наставнику деца и данас, у 2023. години, своје писане саставе пишу наизменично на ћирилици и на латиници.

(Зар то није културно богатство за једну државу и за народе који у њој живе?)

А у Хрватској још давне 1984. деца нису знала да читају ћирилицу.

Све после распада културног простора Југославије - Декларација о положају хрватског књижевног језика, маспок и хрватско прољеће, амандмани на Устав из 1971. којим је једна вероисповет, муслимани, промовисана у нацију (апсурд какав су само у тој СФРЈ могли да смисле Тито на челу са Партијом и обратно, Партија на челу са Титом, па Устав из 1974, па Милошевић као српски одговор на то мрвљење заједничке нам државе и географског и културног простора, све је то имало континуитет у разградњи те Југославије што нас је све на крају и одвело у грађански рат.

Грађански рат је био само шлаг на торти после свих тих деценија. И тај правац којим смо се запутили још педесетих година 20. века био је карта у једном правцу још крајем шездесетих.

Због тога, Матори, данас после свега мене ти бивши из СФРЈ уопште више не занимају.

Ко воли, нека дискутује о њиховим наставним програмима.

Ја ћу да дискутујем само о наставним програмима у Србији.





solo solo 19:58 15.04.2023

Re: Re:Tasa

Да будемо поштени, Матори, Микеле није поменуо у уводном тексту само Србију него све бивше СФРЈ републике.


Naravno.

Samo slabo pričamo o komšijama. Uvek se nekako sve završi na Srbiji.

Stvori se pogrešna slika.

Ova tema me svakako ne zanima ali kad se već priča o tome........

Što manje knjiga manje i materjala za spaljivanje.

I koj' će nam knjige. Koj' će nam dnevnik. koj' će nam išta.

shmoo shmoo 20:03 15.04.2023

Re: Re:Tasa

solo

Samo slabo pričamo o komšijama. Uvek se nekako sve završi na Srbiji.

Stvori se pogrešna slika.



Комшије нису за било какво поређење са њима, а није требало никада ни да нам буду за некакво поређење али смо сами криви за тај зајеб.

Боље да се ми поредимо са некима другима са којима се вреди поредити, односно има сврхе и смисла и, на крају крајева, евентуално у неким случајевима може да нас учини бољима.

Од ових наших комшија такве вајде нема.

solo solo 20:06 15.04.2023

Re: Re:Tasa

Боље да се поредимо са некима са којима се вреди поредити. Има сврхе и смисла и, на крају крајева, евентуално у неким случајевима може да нас учини бољима.

Од комшија таквењ вајде нема.


Verovatno i oni misle tako o nama.

A što bi se i poredili.
shmoo shmoo 20:15 15.04.2023

Re: Re:Tasa

solo
Боље да се поредимо са некима са којима се вреди поредити. Има сврхе и смисла и, на крају крајева, евентуално у неким случајевима може да нас учини бољима.

Од комшија таквењ вајде нема.


Verovatno i oni misle tako o nama.




Нека мисле они шта год хоће, то нас не треба више уопште да занима.


A što bi se i poredili.



Ти си први поменуо да треба да гледамо у комшијско двориште, нисам ја.

solo

Baš me interesuje kakav je наставни програми књижевности за основну школу u Hrvatskoj,Crnoj Gori,Sloveniji..ето бившим Yu republikama danas.



Ја сам ти одмах рекао да ме комшије не занимају.

Шта још треба после свега са тим нашим комшијама да правимо?

Некакву заједничку екс југославенску Фарму и Парове, некакав ријалити, а све гвирећи једни другима у двориште преко плота и олајавајући се међусобно?

Не пада ми на памет.

Немам ја времена за то, имам преча посла.

Ко ће да брине о толикој ситној дечици у Србији данас?





solo solo 21:14 15.04.2023

Re: Re:Tasa

Немам ја времена за то, имам преча посла.

Ко ће да брине о толикој ситној дечици у Србији данас?


Ma poenta je što iz vaše ,,oštrije,, prepiske meni nije jasno što se Mikele ljutnuo na tebe pošto si bio vrlo precizan u komentaru.

E sad što je manir bloga da se ,,čita između redova,, po metodologiji,,što je babi milo....,, to često pravi gomilu nesporazuma pa onda ide nastavak metodologije ,,tuk na luk,, pa na kraju sve u kurac krasni napravi od bloga ,,svađaonicu 92,,

A to postaje malo smorno.

A i to ,,kvalitetni pisci,, široko subjektivan pojam po metodologiji Milke Babović.

Jesi primetio što sam se primio na ,,metodologija,, Baš mi zvuči onako do jaja.

ISUK



p.s.

Malo sam zabrinut. Primećujem da si u poslednje vreme ušao u metodologiju ,,ne zanima me,imam preča posla,,

Poštujem.

Po metodologiji Milisava
gvozden1 gvozden1 23:34 13.04.2023

Re: ,

angie01
https://www.vesti.rs/Drustvo/OVE-KNJIGE-smo-obozavali-kao-klinci-a-sada-su-IZBACENE-iz-lektire.html

Da, treba izbaciti Milovana Glišića, Dučića, Nušića, a posebno srpske epske pesme, one samo smetaju, a da se ubaci Prežihov Voranc i Mato Lovrak.

Život bez Prežihova Voranca nije život.

A i previše se insistira na srpskim piscima u srpskoj školi.
shmoo shmoo 00:35 14.04.2023

Re: ,

gvozden1
angie01
https://www.vesti.rs/Drustvo/OVE-KNJIGE-smo-obozavali-kao-klinci-a-sada-su-IZBACENE-iz-lektire.html

Da, treba izbaciti Milovana Glišića, Dučića, Nušića, a posebno srpske epske pesme, one samo smetaju, a da se ubaci Prežihov Voranc i Mato Lovrak.

Život bez Prežihova Voranca nije život.

A i previše se insistira na srpskim piscima u srpskoj školi.



Почетком деведесетих радио сам у огледној основној школи "Владислав Рибникар" у Београду као млади наставник почетник.

(То је она школа што је тада имала 6 часова француског језика недељно, а неки овде са Блога који су ишли у ту школу седамдесетих памте да су имали и по 10 часова француског језика недељно. Школа је важила за елитну јер су је похађала деца наше тадашње политичке, културне и остале елите.)

Две старије колегинице у тој школи са дугим искуством (једна је супруга професора светске књижевности са Филолошког факултета у Београду, Радмила Кошутића) тада направиле тзв. националне програме књижевности за основне и средње школе у Србији. Главна идеја им је била да у школске програме убаце неке писце који су из искључиво идеолошких разлога били склоњени од очију јавности, а и њихове књиге нису штампане деценијама после Другог светског рата.

На пример, Драгиша Васић (ЛИНК)

(Погледај и први коментар на линкованом блогу. )

Поред Драгише Васића убациле колегинице и Станислава Винавера, Светислава Стефановића, Станислава Кракова, Григорија Божовића,...

И стигле те две колегинице са својим програмом и до тадашњег министра просвете Данила Ж. Марковића који им је отворено рекао да им у Министарству просвете не пада на памет да те писце враћају опет у српске школе и у српску јавност.

Ето толико о српском шовинизму и национализму у Милошевићевој Србији о чему овде често слушамо. (ЛИНК)






tessa1 tessa1 06:22 14.04.2023

Re: ,

Две старије колегинице у тој школи са дугим искуством (једна је супруга професора светске књижевности са Филолошког факултета у Београду, Радмила Кошутића) тада направиле тзв. националне програме књижевности за основне и средње школе у Србији. Главна идеја им је била да у школске програме убаце неке писце који су из искључиво идеолошких разлога били склоњени од очију јавности, а и њихове књиге нису штампане деценијама после Другог светског рата.

На пример, Драгиша Васић (ЛИНК)

(Погледај и први коментар на линкованом блогу. )

Поред Драгише Васића убациле колегинице и Станислава Винавера, Светислава Стефановића, Станислава Кракова, Григорија Божовића,...

И стигле те две колегинице са својим програмом и до тадашњег министра просвете Данила Ж. Марковића који им је отворено рекао да им у Министарству просвете не пада на памет да те писце враћају опет у српске школе и у српску јавност.

Ето толико о српском шовинизму и национализму у Милошевићевој Србији о чему овде често слушамо. (ЛИНК)

Da, kad čitam komentare po redu. :)


Ne dozvolite da vam traljava kokoš oči kljuca. Na Tribine u BL dolaze pisci iz Hrvatske i Federacije. Preporučivala sam ovde dva-tri puta K. Novaka, i Tadejus prije neki dan, od starijih hrvatskih pisaca meni je dobar Mirko Božić. Na Edenu, izdavaštvo Srbije, ima edicija, ima ih više, klikneš i mnogo knjiga mladih pisaca iz regiona, i među njima iz Hrvatske..
solo solo 07:58 14.04.2023

Re: ,

Почетком деведесетих радио сам у огледној основној школи "Владислав Рибникар" у Београду као млади наставник почетник.


'ebo te ti još nisi samo radio u NASI.

Ko si ti Jakovljeviću?

ISUK



p.s.



Počo veliki Wikend 'ebo te!

Odo da čitam lektiru. Pljušti.
cmix909 cmix909 08:59 14.04.2023

Re: ,

angie01
https://www.vesti.rs/Drustvo/OVE-KNJIGE-smo-obozavali-kao-klinci-a-sada-su-IZBACENE-iz-lektire.html

... Tako je izbačena i “Lesi se vraća kući” Erika Najta i “Glas divljine” Džeka Londona. Psi su za izložbu i da se zarade pare, ko će još da čita o njima!...

Ako se ja pitam, Lesi moze da se vrati, ali sto se tice Zova divljine (pas postao vuk) i Belog očnjaka (Zov divljine citan unazad) u pravu su ljudi. Ta remek-dela nisu za sitnu decu.

Uzgred, osim Titinog Luksa i Hićine Blondi (ta otmena stara imena! – danas se maltene svaki pas zove Fujto) pse i nastava istorije ignorise.





shmoo shmoo 09:07 14.04.2023

Re: ,

solo
Почетком деведесетих радио сам у огледној основној школи "Владислав Рибникар" у Београду као млади наставник почетник.


'ebo te ti još nisi samo radio u NASI.



Ма пусти...

То је зато што деведесетих нисам хтео да се учланим у СПС или ЈУЛ па сам свих тих 10 година био вечита трудничка замена.

(Када сам коначно добио место наставника на неодређено време, то јест стални посао у некој школи, после 2000. године, исфолирао сам петооктобарце да сам члан Демократске странке јер су ме видели на демонстрацијама испред Скупштине 5. октобра те године па нису проверавали да ли сам њихов или нисам као што су то радили они Милошевићеви деведесетих. )

Тако да, брате мој... Школе: Рибникар, Јелена Ћетковић, Иван Горан Ковачић, Младост, 13. гимназија, Хемијска школа, Ђуро Даничић, 4. гимназија, 6. гимназија, Браћа Јерковић, Панчићка, Пинки у Батаји, Доситеј на Умци, Јанко Веселиновић,... Где год сам стигао.

Не могу свих ни да се сетим, пише у радној књижици.

Е, да! Прва школа ми је била она школа за слепу и слабовиду децу у Земуну, Вељко Рамадановић. И остао бих ја тамо, хтели су ме и они, а и ја сам хтео, свидело ми се док сам 6 месеци био на замени, али немам диплому Дефектолошког факултета, а то је био примарни услов да ме приме за стално док је професор српског био секундарни услов. Могао сам да радим на замени али не и за стално у тој школи.

Знаш онај листинг у бази података ПИО који сви имамо где пише где смо све и колико радили током каријере (то се после користи када се подноси захтев за пензију)?

Свим мојим колегиницама и колегама називи школа у којима су радили стану на пола стране, евентуално на једну страну.

Код мене се називи школа у којима сам све радио дуже или краће (буквално периоди од недељу дана до 2-3 године) отегли на три стране.

Има да спаднем с ногу док будем трчкао по Београду да повезујем стаж када дође време за пензију.

Milan Novković Milan Novković 09:31 14.04.2023

Re: ,

shmoo
solo
Почетком деведесетих радио сам у огледној основној школи "Владислав Рибникар" у Београду као млади наставник почетник.


'ebo te ti još nisi samo radio u NASI.



Ма пусти...


Тако да, брате мој... Школе: Рибникар, Јелена Ћетковић, Иван Горан Ковачић, Младост, 13. гимназија, Хемијска школа, Ђуро Даничић, 4. гимназија, 6. гимназија, Браћа Јерковић, Панчићка, Пинки у Батаји, Доситеј на Умци, Јанко Веселиновић,... Где год сам стигао.

Не могу свих ни да се сетим, пише у радној књижици.

...
Има да спаднем с ногу док будем трчкао по Београду да повезујем стаж када дође време за пензију.


Jel mladost iz Prigrevice?!

Taj ćeš staž lako uvezati ako naprave autoput do Prigrevačke Grofovije
shmoo shmoo 09:51 14.04.2023

Re: ,

Milan Novković

Jel mladost iz Prigrevice?!



Еј, није...

Ова ОШ "Младост" је на Новом Београду.

Taj ćeš staž lako uvezati ako naprave autoput do Prigrevačke Grofovije


Џабе мени аутопут, треба ми пешачка (или евентуално бициклистичка) стаза.

Наиме, ја сам самохотка.




tessa1 tessa1 10:09 14.04.2023

Re: ,

Школе: Рибникар, Јелена Ћетковић, Иван Горан Ковачић, Младост, 13. гимназија, Хемијска школа, Ђуро Даничић, 4. гимназија, 6. гимназија, Браћа Јерковић, Панчићка, Пинки у Батаји, Доситеј на Умци, Јанко Веселиновић,...


Na Goodreads ima grupa od ca 100 ljudi iz regiona, svakodnevno zajedno komentarišu knjige, Balkandownload drže zajedno Srbi i Hrvati, prevodi knjiga iz cijelog svijeta na oba jezika, i knjige na matičnim jezicima, čak bih rekla da su iz Hrvatske nesebičniji..

Ovi na Goodreads iz Srbije su bolji književni kritičari od njemačkih, austrijskih i švajcarskih koje pratim kroz podkaste, i ne zaostaju stilom i savremenošću ni pola sekunde iza onoga što se dešava u svijetu..


Što je meni teška riječ rolerkoster, bože.

Mozak mi se veže u peteljku. :)
shmoo shmoo 10:10 14.04.2023

Re: ,

solo

Počo veliki Wikend 'ebo te!



Не знам колико је коме велики и не бих ни да улазим у то, не занима ме.

Знам само да мени овај викенд никако није као и сви остали викенди које ти често овде помињеш са предикатима "почео" и "завршио се" и атрибутом "још један".

И зато ме онда даље ништа више осим тога и не интересује.





medjutim92 medjutim92 10:24 14.04.2023

Re: ,

angie01
https://www.vesti.rs/Drustvo/OVE-KNJIGE-smo-obozavali-kao-klinci-a-sada-su-IZBACENE-iz-lektire.html


Polovina izbačenih knjiga s ovog spiska nikad ne bi ni bile na spisku da nisu bile domaće u nekom momentu, dobar deo nije bio u obaveznoj lektiri ni krajem osamdesetih, a neke su i onda bile promašaj.

Zvezdu Kec je, npr, pored svih drugih mogućih knjiga, u lektiru mogao da stavi samo neko ko mrzi naučnu fantastiku i želi da na vreme objasni deci da je to nešto dosadno. Prosto ne mogu da se setim lošijeg kandidata.

O tome da je tehnički nemoguće dodati nove knjige a da se ne izbace neke stare, kao i da je nemoguće povećati broj časova jezika a da se ne poveća broj časova ukupno ili da se ne izbaci nešto drugo, da ne počinjem. Primer iz Švajcarske, sin u petom razredu (devet godina) ima 28 časova nedeljno, i tu nije problem da se francuski uči 10-12 časova jer ostane dovoljno vremena za sve ostalo. Ali to znači da se u školu ide i prepodne i popodne uz pauzu za ručak, a ne samo jedno od ta dva. A koliko bi koštalo uvođenje jedinstvene smene u škole, ne znam, ali tih para nema.

A još nisam čuo ni da nastavnici bilo kog predmeta kažu da njihov predmet ima previše planiranih časova.

elem, pomozite deci da zavole knjige, i lektira će im postati usputna stvar..
shmoo shmoo 11:06 14.04.2023

Re: ,

tessa1

Ovi na Goodreads iz Srbije su bolji književni kritičari od njemačkih, austrijskih i švajcarskih koje pratim kroz podkaste, i ne zaostaju stilom i savremenošću ni pola sekunde iza onoga što se dešava u svijetu..



Цениш тако?

Драго ми је онда због тога јер то значи да су прошли сасвим добру обуку током свога школовања ма шта год данас радили као посао за хлеб свој насушни.

(Причала си ти мени и раније о Goodreads, и Макса такође спомиње, али не стижем.

Много ми је и Блог Б92 што се тиче времена проведеног на мрежи.)

shmoo shmoo 11:12 14.04.2023

Re: ,

medjutim92

Primer iz Švajcarske, sin u petom razredu (devet godina) ima 28 časova nedeljno, i tu nije problem da se francuski uči 10-12 časova jer ostane dovoljno vremena za sve ostalo. Ali to znači da se u školu ide i prepodne i popodne uz pauzu za ručak, a ne samo jedno od ta dva. A koliko bi koštalo uvođenje jedinstvene smene u škole, ne znam, ali tih para nema.



Моја жена и ја смо почетком седамдесетих тако кренули у први разред у две београдске основне школе. Тзв. целодневна настава. Али то је тако ишло само од 1. до 4. основне, после више не.

Сада се опет помиње целодневна настава и неке школе које имају услове (пре свега просторне) већ су почеле са тим.

ЛИНК

Али то је мало другачија форма... Наиме, поподне нема редовне наставе школских предмета него су то секције, ваннаставне активности, спортске активности.

Оприлике коа нека врста ониог некадашњег дневног боравка у школи.

elem, pomozite deci da zavole knjige, i lektira će im postati usputna stvar..




И да додам, отмите им телефоне из руку и ограничите употребу тих сокоћала својој деци.

Milan Novković Milan Novković 11:27 14.04.2023

Re: ,

shmoo
tessa1

Ovi na Goodreads iz Srbije su bolji književni kritičari od njemačkih, austrijskih i švajcarskih koje pratim kroz podkaste, i ne zaostaju stilom i savremenošću ni pola sekunde iza onoga što se dešava u svijetu..



Цениш тако?

Драго ми је онда због тога јер то значи да су прошли сасвим добру обуку током свога школовања ма шта год данас радили као посао за хлеб свој насушни.

(Причала си ти мени и раније о Goodreads, и Макса такође спомиње, али не стижем.

Много ми је и Блог Б92 што се тиче времена проведеног на мрежи.)


Ja ne znam za tamošnje mlađe generacije, ali starije su rocket-science za ove ovde.

Ovi su umeli da kažu kako imaju najbolje i najgore škole na svetu. Te "najbolje" su jako skupe i jako mali procenat dece ume da ih priušti (tj roditelja). Pa ih ima i besplatnih, ali ne previše.

A najbolje: opet neki odu na humanities and arts na Oxford, reputable javne ličnosti, a da ništa nisu od Dostojevskog pročitali.

Zbrku unosi to što među naj individualcima stvarno ima genijalaca - ja sam ih samo jednom "iskusio" mnogo na istom mestu u maniru koji ide sa mojom "van-nastavnom" delatnošću - random bazanje po svemu i svačemu: Max Hastings, jedan od najboljih istričara WW1,2, a meni impresivan kao urednik londonskog Evening Standarda od 96-2002 - neverovatnu ekipu sastavio, tj mnogi su došli samo zbog njega (i on je oksfordski student bio - svašta ima i tamo)

"Prosto", dok su moje ćerke išle u predfakultetske škole (čak odlične) ovde se jako malo čitalo od "lektire", pa sa takvim navikama otišlo dalje.

Ja jedva da nešto znam o tome o čemu vi pričate, i slabo se sećam školskih dana, ali se sećam danonoćnog čitanja u osnovnoj, nikakvog u gimnaziji (putovanje za Sombor svaki dan, 1:40 u svakom smeru, počevši od 7:05, plus drugari, basket, fudbal, blejanje ... pa i nisam imao vremena) ali je ostala želja, i posle faksa se opustio i pristigao ...

... uopšte smo, jbno, bili rocket science za ove, al nismo imali imperiju iza sebe, tupaviji su nam bili političari, a i ovde, naravno, ima ultra-genijalaca i neki uspeju da se dočepaju mesta gde im je mesto i bez raznih članskih karata.
tessa1 tessa1 11:58 14.04.2023

Re: ,

Цениш тако?

Драго ми је онда због тога јер то значи да су прошли сасвим добру обуку током свога школовања ма шта год данас радили као посао за хлеб свој насушни.

(Причала си ти мени и раније о Goodreads, и Макса такође спомиње, али не стижем.

Много ми је и Блог Б92 што се тиче времена проведеног на мрежи.)



Nije valjda da se sjećaš onog što sam rekla za Maksu i knjige? :)

Nema drugog razloga, nikada nije spominjao Goodreads u ovom kontekstu kao ja, na koncu, nije učestvovao kao ja u životu tih velikih, velikih posvećenika i ne sluša podkaste da bi ocjenio i uporedio. Pa da, to stoji, iako se ovih dan autovao među previše gradske fanatike tj nismo isti tabor, Maksa pogađa definitivno senzibilitet knjige onako kako mi paše.

Na Goodreads kad se registrujem, trenutno nisam, za 15 min se povežem sa tim ljudima koji svaki dan pišu, i čitaju. Ima par njih iz Srbije, ne pišu kritike, kritika zvuči komercijalno, to su fini radovi, intimni nakon čitanja, stilovi različiti, vrijedni pažnje, vidi se pametne glave..


Cenim. :)
shmoo shmoo 12:02 14.04.2023

Re: ,

tessa1

Nije valjda da se sjećaš onog što sam rekla za Maksu i knjige? :)



За Максу и Goodreads, заправо.

Па да, сећам се када си ми споменула.

Давно је то било...

Cenim. :)


Наговарала си ти мене још ономад када си ми то споменула за Максу и Goodreads.

И бих ја врло радо... Веруј ми...

Али заиста не стижем.



tessa1 tessa1 12:10 14.04.2023

Re: ,

Ali nisam ja rekla tebi, to je bilo rečeno pred svima Nsarskom preko tebe, i pazi, preko tebe jer si ti sve izazvao. :))

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana