Kultura| Muzika| Zabava

Teri Vogan - ekskluzivni intervju za B92

Srđan Mitrović RSS / 26.05.2008. u 11:27

U Dejli telegrafu možete pročitati o kritici koju je dobio Teri Vogan, legendarni komentator Evrovizije sa BBC-ja. Bjorn Eriksen, direktor Evrovizije, tvrdi da su Voganovi komentari problem i da ruše reputaciju takmičenja. Eriksen je optužio i BBC i britansku javnost da ovaj događaj ne shvataju ozbiljno.

Eriksen je izjavio sledeće: „Britanija ima duple standarde po pitanju takmičenja. Evrovizija je nešto što Britanci vole da mrze, nešto čemu se smeju, što je za njih prevara i sprdnja. A Teri Vogan je problem, pošto se upravo on najviše sprda sa Evrovizijom. Razumem da je on veoma popularan i verovatno su njegovi komentari jedan od razloga što gledaoci prate takmičenje. Ali, problem je što je BBC, koji ima veliki broj gledalaca, izabrao upravo ovakav način da prikaže Evroviziju. Uzmite Švedsku, na primer. U ovoj zemlji Evroviziji mnogo ozbiljnije shvataju i gaje istinsku ljubav i poštovanje za ovaj događaj.“

Voganovi ironični komentari o pesmama, izvođačima i načinu glasanja veliki su hit među gledaocima i jedan od razloga zbog kojeg je 10 miliona Britanaca prošle godine pratilo Evroviziju u Helsinkiju. Dejli telegraf navodi neke od Voganovih kontroverznih komentara „Ko zna kakva nas paklena budućnost čeka? U stvari, ja znam – video sam probe.“

 

Sada možete da pogledate ekskluzivni intervju koji je Teri Vogan dao za B92, u subotu 24. maja 2008. nekoliko sati pred finale Eurosonga. Ovo je inače jedini intervju koji je Vogan dao nekoj srpskoj televiziji.

Razgovor je vodila moja koleginica i drugarica Vesna Doborsavljević.

 

Ako želite da saznate nešto više o Teriji Voganu, možete OVDE

I za kraj, neki od Voganovih bisera:

 



Komentari (35)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Bili Piton Bili Piton 11:53 26.05.2008

Eriksen


...je potpuno u pravu kad opisuje ambivalentan odnos Engleza prema Evroviziji i znacajnu Terijevu ulogu u tome. S druge strane tek je horor to kako se Evrovizija dozivljava u Svedskoj - smrtno ozbiljno i umisljeno. Slusajte skandinavske prenose i imacete utisak da ste na sahrani.

Da stvar bude smesnija, obe zemlje imaju problema da ostvare zeljene plasmane i povazdan se nesto dure....
Atomski mrav Atomski mrav 11:59 26.05.2008

Re: Eriksen

Ma da, ovog tipa sa BBC-a gledam kroz prizmu "kiselog grožđa"...
Jelena Jelena 14:08 26.05.2008

Re: Eriksen

Eriksen uopste nije u pravu. Nije tacno da Englezi imaju dvostruke standarde. Mi smo ti koji smo licemeri, a evo i zasto.

Od kada znam za sebe, u ovoj zemlji se gledaju engleske humoristicke serije. Oduvek su bile popularne, jer nam je savrseno odgovaralo kako se Englezi zezaju na svoj racun. Najzesce se zezaju na racun svojih kraljeva i na racun sopstvenog mentaliteta. Crna guja i Del boy su odlicni primeri. Nisu jedini.

Sada kada se jedan Englez dobro zeza, i pri tom zabavlja svoje sunarodnike, na nas racun i racun evrosong cirkusa, sada nam se to ne svidja. Stvarno?

Meni se dopadaju Voganovi komentari. U skladu su sa meni bliskim humorom.

Sta ocekuju likovi koji nastuapju na Evrosongu i njihovi fanovi? Da su zvezde? Da im se klanjamo? Tesko da ce to doziveti od nekog Ostrvljanina, a nece ni od po nekog od nas.
Bili Piton Bili Piton 14:29 26.05.2008

Re: Eriksen

Jelena
Eriksen uopste nije u pravu. Nije tacno da Englezi imaju dvostruke standarde. Mi smo ti koji smo licemeri, a evo i zasto.Od kada znam za sebe, u ovoj zemlji se gledaju engleske humoristicke serije. Oduvek su bile popularne, jer nam je savrseno odgovaralo kako se Englezi zezaju na svoj racun. Najzesce se zezaju na racun svojih kraljeva i na racun sopstvenog mentaliteta. Crna guja i Del boy su odlicni primeri. Nisu jedini.Sada kada se jedan Englez dobro zeza, i pri tom zabavlja svoje sunarodnike, na nas racun i racun evrosong cirkusa, sada nam se to ne svidja. Stvarno?Meni se dopadaju Voganovi komentari. U skladu su sa meni bliskim humorom. Sta ocekuju likovi koji nastuapju na Evrosongu i njihovi fanovi? Da su zvezde? Da im se klanjamo? Tesko da ce to doziveti od nekog Ostrvljanina, a nece ni od po nekog od nas.


Prvo, uopste se ne slazem da se "Englez dobro zeza". To je nekada jos i bio slucaj, dok je Teri bio u stanju da pohvata konce onoga sto se desava na stejdzu i da hitro odvaljuje dobre stosove. Toga je bilo ali vise nema, covek vec godinama zivi od stare slave. Poceo je da se ponavlja i danas je clueless vise nego sto je to iko spreman da prizna. Dugo ga gledam i znam ga kako dise. Danas mu je sve to dosadno i preko glave i da nije tih pustih para kojima ga zasipaju, ne bi se on sam od sebe potucao po Beogradu ili Kijevu. BBC mu uprkos svemu tome drzi govance, jer je svestan da onog trenutka kad on ode u penziju - takav kakav je - Evrovizija u Britaniji umire.

Drugo, suocen sa konstantnim losim plasmanima Velike Britanije, ima trenutaka kada njegovo komentarisanje najvise lici na nekog zlobnog pijanog cicu koji glasno dobacuje uvrede gostima u pabu i iritira sve zive. One godine kada se takmicilo "Lane" pesmu i nastup je toliko izvredjao, i to nevesto, da uopste nije bilo prijatno - cak ni meni, koji vrlo kapiram i volim zlobni humor. Nema vise covek ikakvu meru.

Trece, u Engleskoj je citava evrovizijska stvar postavljena naglavacke. Zbog Terija i njegovog "kiselo grozdje" pristupa, svi su u fazonu da je Evrovizija najstrasniji evrovizijski tres u kome se Britanija eto takmici tek po inerciji, i takav im je i stav - uvek su na samom rubu desavanja i niko njihove pesme ne zarezuje dva posto. Pritom uglavnom i salju sve neka leva smetala sa groznim pesmama (izuzeci su few i far between). To svedsko strasilo je bar neko i nesto u Svedskoj, osoba koja prodaje milione ploca, sto je cudno ali istinito. Britanci bukvalno teraju za usi bilo koga, pa i poslednje anonimuse, da se na jedvite jade prijave da pevaju na Evroviziji i onda im je cudno sto prdnu u cabar, umesto da skupe pare, plate nekoga kao Take That (ili u Irskoj Westlife) koji bi onda stvarno pocepali i garantovano zavrsili u top 3, ako ne vec i pobedili. Ne gadi se toj Evropi bas toliko lep britanski middle of the road pop, kad ga ima. Ali oni nece ni da pokusaju nesto, vise vole da sede, vajkaju se i elegantno trunu - sasvim u skladu sa svojim mentalitetom.
bobo bobo 14:43 26.05.2008

Re: Eriksen

vajkaju se i elegantno trunu


ekstra!!!
annmay annmay 20:19 26.05.2008

Re: Eriksen

Jelena
Eriksen uopste nije u pravu. Nije tacno da Englezi imaju dvostruke standarde. Mi smo ti koji smo licemeri, a evo i zasto.

Od kada znam za sebe, u ovoj zemlji se gledaju engleske humoristicke
serije. Oduvek su bile popularne, jer nam je savrseno odgovaralo kako
se Englezi zezaju na svoj racun. Najzesce se zezaju na racun svojih
kraljeva i na racun sopstvenog mentaliteta. Crna guja i Del boy su
odlicni primeri. Nisu jedini.

Sada kada se jedan Englez dobro zeza, i pri tom zabavlja svoje
sunarodnike, na nas racun i racun evrosong cirkusa, sada nam se to ne
svidja. Stvarno?

Meni se dopadaju Voganovi komentari. U skladu su sa meni bliskim humorom.

Sta ocekuju likovi koji nastuapju na Evrosongu i njihovi fanovi? Da su
zvezde? Da im se klanjamo? Tesko da ce to doziveti od nekog
Ostrvljanina, a nece ni od po nekog od nas.


I couldn't agree more
Jelena Jelena 20:36 26.05.2008

Re: Eriksen

Ok, Bili Piton. Uvazavam tvoj stav, ali ipak ne mislim da se Englezi ''vajkaju i elegantno trunu'. Ne mislim da im je to u mentalitetu.

Jos jedna zemlja, koja ima stalnog predstavnika u ES, ne daje prebijenog shekela za ES cirkus. U pitanju je Izrael. Pre dosta godina, posle pobede na takmicenju, odbili su da naredne godine organizuju ES. Procena je bila da je u pitanju mnogo buke ni oko cega. Zapravo, toliko bi ih kostalo, da im se nije isplatilo.

Dakle, ako nisi Englez i sve sto pod tim ide, ali si po malo Izraelac i sve sto pod tim ide, onda mozes u skladu sa nedavno obelezenom tek sesdesetogodisnjicom osnivanja Izraela, da imas moto 'Be Small, Think Big':)))







Bili Piton Bili Piton 21:05 26.05.2008

Re: Eriksen

Jelena
Ok, Bili Piton. Uvazavam tvoj stav, ali ipak ne mislim da se Englezi ''vajkaju i elegantno trunu'. Ne mislim da im je to u mentalitetu.


Ma to ja malo zazvalio najranije izjutra jer sam i sam bio pisao neki izvestaj u vezi sa ESCom. Ne uzimaj suvise ozbiljno.

A ovo za trulez mislio sam u tom nekom evrovizijsko-takmicarskom smislu, u tom kontekstu pustaju da stvari tako propadaju i redjaju se neuspesi mesto da se potpuno transformisu s nekom novom idejom, sto im je jedini spas ako misle dalje da ucestvuju, pa i posle Terija.

A on je evrovizijska legenda, uz sve prigovore koji mu se mogu uputiti....
Jelena Jelena 21:27 26.05.2008

Re: Eriksen

:)
Laku noc, Bili Piton.
Zamisli ludilo koje sledi kad snime holivudski ES film?
:)))
Bice tema...
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 12:16 26.05.2008

rubbish

ako znamo da je nesto treš, i u tome uzivamo (kao on!) onda je sve ok. mislim da su ovoga puta svedjani u problemu...
edi-va edi-va 12:30 26.05.2008

Srdjane

ja taman ostavim komentar na predhodnom Postu ti postavish novi ... i tako vec treci put:)
zato linkujem komentar sa reakcijama uvredjenih i povredjenih Nemaca - naslov priche: Zar nas niko ne voli?

Mag uns den keiner?


p.s.:Teri ima pravi pogled ne tu celu ujdurmu i vidi se da chovek uziva u tome:)
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 12:35 26.05.2008

Re: Srdjane

Teri ima pravi pogled ne tu celu ujdurmu i vidi se da chovek uziva u tome:)

potpuno ga razumem. to je jedini pravi način: voganov način

ja taman ostavim komentar na predhodnom Postu ti postavish novi ... i tako vec treci put:)

neću više, obećavam. ovo je poslednji post koji ima veze sa eurosongom. dosta je bilo. sada malo neke druge teme
ali ne političke.
gordanac gordanac 12:49 26.05.2008

:)

..sada malo neke druge teme

ako se ja dobro sećam, ovde su se neoprezno davala obećanja vezana za reči "rosebud" i "casblanca", možda grešim, ali sve mi se nešto tako čini.... )
A kad sam odslušala druga Terija (dakle - odličan post), jasno mi je zašto ga dobro plaćaju, zaslužio je svaki penny
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 13:43 26.05.2008

Re: :)

rosebud" i "casblanca"

nisam zaboravio. čeka se pravi trenutak.
mislim da je sledeći post o noći muzeja u zrenjaninu. video materijal čeka li čeka na montažu...
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 14:22 26.05.2008

Re: Srdjane

edi-va
ja taman ostavim komentar na predhodnom Postu ti postavish novi ... i tako vec treci put:)
zato linkujem komentar sa reakcijama uvredjenih i povredjenih Nemaca - naslov priche: Zar nas niko ne voli?

Mag uns den keiner?


p.s.:Teri ima pravi pogled ne tu celu ujdurmu i vidi se da chovek uziva u tome:)


ajde da ne odgovaram na Onom drugo postu, vec ovde. i meni je to cudno da ako se pojedine zemlje stite medjusobno, zasto to ne rade i te druge, oko nemacke? ja sam prvi put glasala od kad ide to sa sms.ovima i dala glas Laki, jer mi je gotivan. to je jedini razlog...kad nemci budu imali dobru pesmu, mozda se i priblize onih prvih 5
ps. mislim ko poznaje rok/pop/hip-hop nemacku scenu...nema tu leba )))
edi-va edi-va 15:43 26.05.2008

Re: Srdjane

ps. mislim ko poznaje rok/pop/hip-hop nemacku scenu...nema tu leba )))


Pazi BoL, da su poslali Trovache sa pesmom Kako Tako (ne ulazim u dublju analizu bezsadrzajog texta) proshli bi daleko bolje:)))

Trovachi su nash bend iz Dizeldorfa, koji su bili na izboru nemachke pesme za Eurosong i nisu proshli:
Tibor Jóna Tibor Jóna 13:28 26.05.2008

Tri shamara za Terija

U pravu je brat Bjorn!

Treba tom Teriju nalupati tri cetiri shamara....On ce meni da bude vrcav dok se Dima Bilan drlji i bechi po sceni!

Joj Englesko shto nisi Shvedska....
Atomski mrav Atomski mrav 13:42 26.05.2008

Re: Tri shamara za Terija

Čuj, ako su Šveđani baš tako ozbiljno shvatili Evroviziju, zašto su onda poslali ono strašilo da ih predstavlja?
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 13:47 26.05.2008

Re: Tri shamara za Terija

to "strašilo" je već jednom pobedila na evroviziji. valjda su mislili, ako je upalilo jednom, upaliće i drugi put.

Bili Piton Bili Piton 14:10 26.05.2008

Re: Tri shamara za Terija

Srđan Mitrović
to "strašilo" je već jednom pobedila na evroviziji. valjda su mislili, ako je upalilo jednom, upaliće i drugi put.


Strasilo je jedna od njihovih najvecih lokalnih zvezda. Oni imaju kult Pereli i kult Karola. Dirni u te dve po bilo kom osnovu i lose ti se pise, srucice se na tebe sav svedski wrath.

Otprilike kao kad neko Kvirijama takne u Karleusu.
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 14:20 26.05.2008

prosto ako nekog zanima:

PRVO POLUFINALE:
1 156 Griechenland Secret Combination Kalomoira
2 139 Armenien Qele qele Sirusho
3 135 Russland Believing Dima Bilan
4 106 Norwegen Hold on be strong Maria Haukaas Storeng
5 104 Israel Ke'ilo kan Boaz Mauda
6 96 Aserbaidschan Day after Day Elnur & Samir
7 94 Rumänien Pe-o margine de lume Nico & Vlad Miriţă
8 79 Finnland Missä miehet ratsastaa Teräsbetoni
9 72 Bosnien-Herzegowina Pokusaj Laka
10 42 Polen For life Isis Gee
11 36 Slowenien Vrag naj vzame Rebeka Dremelj
12 36 Moldawien A century of love Geta Burlacu
13 27 Niederlande Your heart belongs to me Hind
14 23 Montenegro Zauvijek volim te Stefan Filipović
15 22 Irland Irlande Douze Points Dustin the Turkey
16 22 Andorra Casanova Gisela
17 16 Belgien O julissi na jalini Ishtar
18 8 Estland Leto svet Kreisiraadio
19 5 San Marino Complice Mi Odio

DRUGO POLUFINALE:
2. Semifinale

1 152 Ukraine Shady lady Ani Lorak
2 120 Portugal Senhora do mar Vânia Fernandes
3 112 Dänemark All Night Long Simon Mathew
4 112 Kroatien Romanca Kraljevi Ulice & 75 Cents
5 107 Georgien Peace will come Diana Gurtskaya
6 86 Lettland Wolves of the sea Pirates of the Sea
7 85 Türkei Deli Mor ve Ötesi
8 68 Island This is my life Eurobandið
9 67 Albanien Zemrën e lamë peng Olta Boka
10 54 Schweden Hero Charlotte Perrelli
11 64 Mazedonien Let me love you Tamara, Vrčak & Adrian
12 56 Bulgarien DJ, take me away Deep Zone & Balthazar
13 47 Schweiz Era stupendo Paolo Meneguzzi
14 38 Malta Vodka Morena
15 36 Zypern Femme fatale Evdokia Kadi
16 30 Litauen Nomads in the Night Jeronimas Milius
17 27 Weißrussland Hasta la vista Ruslan Alehno
18 9 Tschechien Have some fun Tereza Kerndlová
19 6 Ungarn Candlelight Csézy
jaksa scekic jaksa scekic 15:47 26.05.2008

Re: prosto ako nekog zanima:

Srđan Mitrović
DRUGO POLUFINALE:2. Semifinale 10 54 Schweden Hero Charlotte Perrelli 11 64 Mazedonien Let me love you Tamara, Vrčak & Adrian 12 56 Bulgarien DJ, take me away Deep Zone & Balthazar 13 47 Schweiz Era stupendo Paolo Meneguzzi 14 38 Malta Vodka Morena 15 36 Zypern Femme fatale Evdokia Kadi 16 30 Litauen Nomads in the Night Jeronimas Milius 17 27 Weißrussland Hasta la vista Ruslan Alehno 18 9 Tschechien Have some fun Tereza Kerndlová 19 6 Ungarn Candlelight Csézy



Evo trika,sad sam provalio,zahvaljujuci novim pravilima u polufinalu ziri "ubacuje" desetu pesmu bez obzira na broj bodova.
Pomno gledajuci listu drugog-polufinala vidi se da je ziri "izbacio" Makedonce a ubacio Svedjane

J
trener trener 14:23 26.05.2008

Fenomenalno

Čovek je definitivno moj idol! preporuka za post...Njegovi komentari me neodoljivo podsećaju na komentare Milovana Ilića u "tup-tup",("15 sekundi za opernjake i 30 sekundi za narodnjake" ,pored ostalog , i naravno svaku pesmu koju je puštao u emisiji "začinio "je odličnim komentarom)
naroz naroz 14:43 26.05.2008

Ima jos (:

Dolybell Dolybell 16:38 26.05.2008

Tup -tup o tup -tup


Može čovek da priča šta god hoće, dokle god ima ko da ga sluša u GB.
Što sam i kaže, on govori za BBC, i ne mora svako da ga sluša,
kao što hvala bogu, naše niko sem nas nije ni čuo - ne bi imao šta ni da čuje.
Eurosong za finansijere ima itekakav značaj, ne bi davali pare, a da ime se
one neće vratiti kroz druge kanale, te bojazan da će prestati finansiranje
Eurosonga zato što ne pobeđuju, ne stoji - do daljeg.
Bitan je njihov uticaj na druge države i zato se i broj učesnika proširio...
svako "zato" ima i svoje "zašto".

Svakoj državi i narodu na volju da shvataju "Eurosong" kako sami to vide,
bitno je da se svi druže i povezuju makar preko pesme, ma kakva da je..
muzika jedino spaja a ne razdvaja ljude - bilo da se nekome neka pesma dopada ili ne.

Kakav god da je "rubbish" - lepo je što postoji...i tako treba i da ostane,
jedino sistem glasanja možda treba izmeniti na neki način - Kako? - Ne znam...

Zamislite da nema "Eurosonga" - ipak bi se osetila velika praznina...
Jedan veliki skupi cirkus koji se šeta od zemlje do zemlje ...zašto da ne ?

(meni su bile simpatične i "Igre bez granica" - pa ih nema više...a bile su
baš šarmantne sve dok same igre nisu postale bezvezne...traje dok ne dotraje
kao i sve uostalom)


.
Budimac Budimac 20:57 26.05.2008

bull's eye

"Terry Wogan's commentary is why any sane person would choose to watch the Eurovision." -- Chris Tarrant

Brana23 Brana23 23:36 26.05.2008

Humor skoro k'o nas

Teri Vogan je razlog zato sto se mi u 'dijaspori' okupljamo nekoliko godina za redom da gledamo Evroviziju. Ma mi ga svi dobro razumijemo i nasmije nas do suza. Kada dodamo da nas jos i pjesme dovedu do suza - ukratko odlican razlog za prijatno vece.
Volili ili ne volili Britance, iskreno, humor je odlican.
HalloLili07 HalloLili07 11:30 27.05.2008

dva interesantna linka....

Mr Wogan komentarise Bregovicev nastup... bez obzira ko sta mislio o Bregovicu, voleo ono sto on radi ili ne, ovo sve je bilo prilicno neumesno:



i kako njegov kolega komentarise nastup Slobodana Trkulje i Balkanopolisa (obratiti paznju kako ih najavljuje)



Bili Piton Bili Piton 12:04 27.05.2008

Off topic



Umro Sidni Polak. :(((((
gordanac gordanac 12:13 27.05.2008

:(



šteta
farewell
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 12:22 27.05.2008

Re: :(

ode na neko bolje mesto.

gordanac gordanac 12:31 27.05.2008

Re: :(

meni se posebno dopadalo i to što je glumio razne epizode (režija obaška)
to mogu samo ljudi koji baš umeju i vole (Hičkok, Hjuston, Vels, ....ima ih, nezaboravni)
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 12:34 27.05.2008

Re: :(

bio je beskrajno šarmantan i kao reditelj i kao glumac.
Bili Piton Bili Piton 13:29 27.05.2008

Re: :(

Srđan Mitrović
bio je beskrajno šarmantan i kao reditelj i kao glumac.


Jeste, bas.

Te epizode su mu bile sjajne. I u Tutsi i u Husbands & Wives i The Player i Eyes Wide Shut....
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 18:41 29.05.2008

iz emisije Terija Vogana...

..povodom 50 godina evrovizije.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana