kako znati ko laže

Dejan Stanković RSS / 29.05.2008. u 13:53

Prošlog ponedeljka, kako sam zaludan, odazvah se Milićkinom ljubaznom pozivu da je ispratim na Iriški venac na hepening gde je nastupala. Dođemo. Lep onaj Iriški venac, skockan hotel, u skladu sa mogućnostma, a u hotelu konferencija nešto kao Dijalog mladih Kosova i Srbije. Uđemo u salu, astal dugačak, u potkovicu, s jedne strane naši, s druge njihovi, u ćošku prevodilica radi 300 na sat, ko mašina. Sedne Milićka u vr sofre, tamo gde su predavači a ja se umuvam među studentariju. I raspriča se Milićka, sve se pušti. Sve zna, ko vukovac. Što globalno, što lokalno, što regionalno, vlada situacijom ko matora. Svi slušaju, možeš muvu da čuješ. A kad ubrza, a brza je ko brzi voz, prevodilica oće da prolupa, bilo mi žao koleginice, ja bih 100 puta ustao i reko: il uspori il sama prevodi.

Posle nje nastupi imam beogradski. U stvari ne znam šta je tačno po profesiji, jer ne poznajem nomenklaturu islamske zajednice, a on nikako nije dopuštao paralele sa hijerarhijom hrišćanskih crkava, al mi  se čini da je nešto kao protojerej bajrakli džamije. U svakom slučaju, kostim mu je genijalan, ja bih ga nosio bez frke. Priča čovek o situaciji islamske zajednice, vidi se da je skroz pametan i napredan.

I onda dođu na red pitanja. Tu provalim da među Kosovarima ima i tri Kosovca, odnosno kosovska Srbina. I sad svi oni pitanjima i komentarima slikaju svoju zemlju. Albanski dio kosovske momčadi priča o republici Kosova, koja je mlada al je zato napredna, pa ima zakonodavstvo koje manjinama daje tolika ne samo ljudska nego i politička prava kakva nijedna manjina nigde na svetu ne uživa. To su na ovaj ili onaj način, ponavljali listom svi koji su se javili za reč. S druge strane, srpski dio momčadi, priča o Kosovu i Metohiji, i njihova slika je skroz drugačija. Ne poriču oni da je zakon super, al je, vele, realnost druga. I navode silne primere zbog kojih se ne bi vratili tamo odakle su izbegli. Ako je tako, ne bih ni ja.

 

E sad, učesnici su mladi ljudi. Oni u vreme koje je proizvelo ovo stanje–sranje u kome su bili deca. I sad su malo više nego deca. Dakle, oni u svemu nemaju lične odgovornosti. Ipak sve osećaju lično. Jedni su vidljivo i iskreno oduševljeni,  njihovom entuziijazmu nema kraja, i to je zaista lepo za videti. S druge strane, ovi drugi su iskreno i duboko potreseni. I to nije nimalo prijatan prizor. Vidi se da imaju onoliku muku. Žive kao prognanici, hteli bi kući, a kad se vrate zatekne ih odnos koji oni tumače kao netrpeljivost, neprijateljstvo ili u najboljem slučaju ignorisanje i nespremnost da se pruži prijateljska ruka ili zaštita. Posebno od strane civilnog sektora. 

 

Elem, i Milićka i imam su veoma vešto odgovarali na pitanja,  primerom im pokazali kako se može biti nepristrasan. Al badava. Jedna zemlja, dva opisa.

Moj zadatak na skupu je bio da ćutim i da gledam svoja posla. Toga sam se pridržavao sve do samog kraja, a onda kad su objavili polazak na ručak, ja ne izdržah, već se dograbih mikrofona., zbunjeni organizatori mi dadoše reč.

 

I ja kažem: Super sto vi ovde dijalogujete, za svaku pohvalu, vežbajte za budućnost, trebaće vam, nego mene buni jedna stvar. Vi o istoj stvarnosti pričate dve skroz drugačije priče. Moj zaključak je da neko laže. Ili svi pomalo. Ja ne znam ko laže, al bilo bi dobro da ne laže, pošto je dijalog s laganjem skroz besmislen.

 

Nisu poletele stolice, čak su mi aplaudirali, ne baš kao predavačima, al čini mi se da se većini netraženi savet dopao. Jedan dečko iz helsinškog odbora (a u stvari iz Kanade) Ivan se zove, me je čak i verbalno što se kaže - ispoštovo.

Posle smo se vratili s imamom kolima i super se ispričali. Opušteno i neobavezno. Posle smo bili da vidimo gde je gorela džamija, odnosno, šta su budale spalile, i mene je bilo blam ali sam stekao utisak da imam ni u jednom trenutku nije ni pomislio da mi imamo bilo kakvu odgovornost, pa sam shvatio da bi izvinjenje, koje mi je sve vreme bilo na vrhu jezika bilo skroz neprimereno.



Komentari (80)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Spiridon Spiridon 14:06 29.05.2008

..

sto bi rekao Peca Popovic u svojoj knjizi Rokopisi

sve laži uglavnom su netacne
vishnja vishnja 14:09 29.05.2008

Re: ..

ja procitala dvaput i jos ne razumem zasto mislis da neko laze.

a da je JM brza - brza je. furiozni joj tekstovi skroz, ostanes bez vazduha pa nemas sta da kazes :)))
divota
ivana23 ivana23 14:13 29.05.2008

Re: ..

ja procitala dvaput i jos ne razumem zasto mislis da neko laze.


Valjda zato sto ne mogu postojati dve istine.
Jelena Milić Jelena Milić 14:19 29.05.2008

Re: ..

ali mogu dva legitimna razlicita vidjenja i dozivljaja iste stvari

plus je ta stvar sva toliko kompleksa da se u njoj mogu imati dva sasvim razlicita a opet tacna iskustva

meni je jako bio simpa taj jedna momak iz mitrovice, raseljeno lice...on je predstavljao ne samo sadasnju situaciju vec i proslu koja je dovela do svega ovoga, pricajuci i o svojoj evoluaciji stavova

da jedan od ucesnika, kosovski albanac, jeste imao too pink sliku, i ja sam mu par stvari natuknula, ali se ne moze poreci da su oni dosli da razgovaraju! ili dosli da prenesu svoju pink sliku whatever i da cuju kometare!
( posebno cu se osvrnuti na to sta sam im sve, k-albancima porucila )

i to jeste napredak. dobra polazna osnova. reakcija na dejanovu interveciju bio je aplauz, mnogo jaci nego bilo kome od nas, dejan je tu skroman, i dosao je bukvalno sa svih strana stola. i to je takodje korak napred.
vishnja vishnja 14:33 29.05.2008

Re: ..

reakcija na dejanovu interveciju bio je aplauz, mnogo jaci nego bilo kome od nas, dejan je tu skroman, i dosao je bukvalno sa svih strana stola. i to je takodje korak napred.

da, ovo je super
jesen jesen 14:53 29.05.2008

Re: ..

Jelena, sve sto si napisala govori o pomeranju u napred ali ipak mislim da bi to pomeranje bilo brze ako bi bilo vise iskrenosti....Razlicito vidjenje iste stvari postoji, kao ono o polupunoj ili polupraznoj casi sto je neko pomenuo....medjutim, to za mene nije primer...to je primer kako pesimista i optimista gledaju na realnost...Kada su medjuljudski odnosi u pitanju onda je sve to mnogo slozenije.....neko moze da bije zenu i da mu bude mnogo lepo u braku ali toj zeni sigurno nije..znaci, ne radi se samo o razlicitom vidjenju i licnom dozivljaju pojedinca vec o tome da je neko u tom odnosu fizicki ugrozen....Tako i u ovoj prici o dijalogu mladih sa Kosova....svi se slazu da je zakon dobar ali jedna strana tvrdi da se ne primenjuje...Zasto druga strana ne moze to da potvrdi? Nisu obavesteni da je to tako ili ne osecaju na svojoj kozi pa smatraju nevaznim ....
jesen jesen 15:03 29.05.2008

Re: ..

...ili ovi drugi lazu da se zakon ne primenjuje...
Jelena Milić Jelena Milić 15:14 29.05.2008

Re: ..

dejan je preno samo deo, bilo je i dosta slaganja da jos ima puno posla i da ima i rupa u zakonu ( hej pa pogledaj debakl MZ na kosovu) i da jos treba zakona i da treba i primene zakona

inace k-Aalbanci su mahom bili iz NGO ligo lex legis tako da ponensto i o pravu znaju i malo vise.....

a sto se slobode kretanja tice, to jeste delom i problem samorestrikcije i straha objektivnog ili ne, cesce objektivnog na osnovu proslog iskustva loseg, i tu mora kombinacija podrske, sigurnosti, ohrabrenja i nuzde ds proradi

djean nije preneo i da su srbi sa kosova mahom rekli jasno nam je da pristina mora da nam bude admin centar etc, ocemo da se integrisemo etc, i to samo saznanje ne bi doslo da je bas sve tako crno belo

mnoog meksi stav nego neki srpski studenti sa FPN npr koji su izneli stavove tipa od 2000 naovamo srpske vlasti su savrsene a opet nam otese kosovo

plus, stvar koju ssn ja negalsila, a koja nije nebitna i koja nesto govori, do masovnog egzodusa i vecih incidenata nije doslo posle samoproglasenja
Dejan Stanković Dejan Stanković 15:21 29.05.2008

Re: ..

dejan je preno samo deo,

payi, nisam ja nas stalno i sve slusao. malo sam setao po prirodi. a i nisam bas toliko verziran u pricu. al mi je bilo bas drago da kao pokusavaju da se upoznaju. to je najvaznije, cenim.
Jelena Milić Jelena Milić 15:42 29.05.2008

Re: ..

ma cool, i jeste...treba imati muda pa i doci i otici....i u srbiju i na kosovo, kad procitam one ko zuti semafor smrznem se

meni je bio simpa onaj leka dukadjini ( paz imena) sto je rekao mi srbima dajemo turbo prava, on nije odmah shvatio moju int kad sam mu rekla, hello, to nije koncept ljudskih prava da ih tako politicki zloupotrebljavas, dovoljno je da imaju ista zakonom zagarantovana ko sve druge etnicke zajednice

ali cuju ponesto, i mi cujemo mnogo, pa dokle god je dijalog i volja tu....

jesen jesen 17:09 29.05.2008

Re: ..

...ma naravno da stvari nisu nikad crno bele i drago mi je ako su mladi ljudi zaista spremni na dijalog, saradnju, suzivot....i sl.
pnbb pnbb 18:34 29.05.2008

Re: ..

inace k-Aalbanci su mahom bili iz NGO ligo lex legis

krajnje nezlonamerno pitam,
ti k-albanci sto mahom rade u ngo, su pretpostavljam placeni za to, i to verovatno vise od proseka na kosovu? ili se varam?

eventualno bi dobro bilo organizovati isti takav okrugli sto , al da budu ucesnici srbi i albanci sto jedva prezivljavaju...
milosib milosib 18:39 29.05.2008

Re: ..

Jelena Milić
djean nije preneo i da su srbi sa kosova mahom rekli jasno nam je da pristina mora da nam bude admin centar etc, ocemo da se integrisemo etc, i to samo saznanje ne bi doslo da je bas sve tako crno belo

Nije mi najjasnije šta znači ovaj izraz mahom (da li su to npr. rekla dva od prisutne trojice ili nisu baš bili jasni po tom pitanju) i da li su pri tome precizirali da li je Priština administrativni centar srpske pokrajine KiM ili nezavisnog Kosova?
Doctor Wu Doctor Wu 18:41 29.05.2008

Re: ..

ti k-albanci sto mahom rade u ngo, su pretpostavljam placeni za to, i to verovatno vise od proseka na kosovu? ili se varam?

naravno da se varas. to sve volonteri. ono, volunteers.
Nisman in NY Nisman in NY 03:30 30.05.2008

Re: ..

Da li je neko postavio pitanje d-dinu Dukadjiniju da li bi oni prihvatili ta turbo prava od strane Srbije da im ih ona ponudi? Nije nikakav cinizam cisto hipoteticko pitanje.
Miroslav Trajkovic Miroslav Trajkovic 11:08 30.05.2008

Re: ..

Nisman


Pa naravno da ne bi. Srpski zakon im je davao i veca prava, a sad smo im nudili i sve osim stolice u UN (koju ionako nisu dobili), pa opet ne prihvatise.

Cudi me samo da Srbi iz Mitorvice kazu da "znaju kako im je administrativni centar Pristina". Po rezultatima izbora, to bas i ne bih rekao. Ne znam koliko je uzorak bio reprezentativan.
deadbeat deadbeat 14:10 29.05.2008

lagali su neki stari

pa se zato ovi mladi ne razumeju

"We don't see things as they are, we see things as we are." - Anais Nin
Colin_bgd Colin_bgd 14:22 29.05.2008

Ja mislim...

... da bi bilo lako resiti stvar da neko laze. Ali problem je sto, u stvari, niko ne laze. Kao, na primer, ono da li je casa do pola puna ili do pola prazna. I onaj koji kaze da je do pola puna govori istinu, i onaj koji kaze da je do pola prazna govori istinu, i to obojica cistu istinu. Ta dva stava jesu totalno nespojiva, ali oba potpuno i ravnopravno u pravu. Ne laze niko.

Zato je i tesko resiti problem, kada je sve tacno sto kazes i mislis, pa ti nije automatski jasno zasto (i kako) treba promeniti stav da bi se stiglo do neke zajednicke tacke.

Mozda je resenje menjati oci...
Dejan Stanković Dejan Stanković 14:25 29.05.2008

Re: Ja mislim...

to je kao ona reklama za CoocaCola Zero. ona s jezikom i okom.
Colin_bgd Colin_bgd 14:31 29.05.2008

Re: Ja mislim...

to je kao ona reklama za CoocaCola Zero. ona s jezikom i okom

nisam gled'o, potrazicu je na YT, ako ima, mozda...

blackbox blackbox 14:37 29.05.2008

Re: Ja mislim...

Mozda je resenje menjati oci...

Ne nego pristup. Da se dogovorimo i imamo volje da težimo da to pola čaše napunimo ,a ne da je ispraznimo.
Dejan Stanković Dejan Stanković 14:38 29.05.2008

Re: Ja mislim...

Dejan Stanković Dejan Stanković 14:40 29.05.2008

Re: Ja mislim...

Colin_bgd Colin_bgd 14:43 29.05.2008

Re: Ja mislim...

uu, al' si brz. dobra reklama, hvala...
antioksidant antioksidant 14:40 29.05.2008

.

Vi o istoj stvarnosti prićate dveskroz drugaćije priče. Moj zaključak je d aneko laže

pogresan ti zakljucak
Dejan Stanković Dejan Stanković 14:42 29.05.2008

Re: .

omisija je laž.
ne reći celu istinu već samod eo koji ti prija je možda štetnije nego laž.

uzgred, dugo se znamo, antioksidante, ne misliš li valjda da sam ja stvarno mislio d agovorim neku veliku istinu. treba da se prodrmaju. svako da kaže đta kod njega ne valja. a ne da se jedni uljuljukuju u direktivama koje recituju a drugi da uživaju u svojoj nesreći.
antioksidant antioksidant 15:00 29.05.2008

Re: .

ne reći celu istinu već samod eo koji ti prija je možda štetnije nego laž

Ne reci ili ne videti celu istinu? I uzgred "celu istinu"????
treba da se prodrmaju. svako da kaže đta kod njega ne valja. a ne da se jedni uljuljukuju u direktivama koje recituju a drugi da uživaju u svojoj nesreći

sa ovim se slazem ali do toga se dolazi vremenom. Koliko sam skapirao - ovo je prvi korak. Da treba da se stvari prodrmaju - to je sigurno, ali polako. Ne bih ja to terao na vodenciu "da svako kaze sta kod njega ne valja". Takav pristup se lako deformise u licemerje (imali su komunisti neke "samokritike" - mogu misliti na sta je to licilo). I opasno je njih pritiskati previse. Znam da "Neko laze" zvuci kao dovoljno benigna provokacija da ih natera da se pomere iz rovova u koje su se ukopali, ali... oni zive te zivote. Mi kazemo sta imamo, pa odemo kuci. (kao sad ovo komentarisanje kod VAsilija - da li je Jeremic rekao dobro ili lose - moj stav je - mnogo je ozbiljno - da pitam Pupovca, pa kako on kaze - on zivi u Zagrebu)

Posle smo bili da vidimo gde je gorela džamija, odnosno, šta su budale spalile,ali sam stekao utisak da imam ni u jednom trenutku nije ni pomislio da mi imamo bilo kakvu odgovornost, pa sam shvatio da bi izvinjenje, koje mi je sve vreme bilo na vrhu jezika bilo skroz neprimereno.
Pristup u ovakvim situacijama i mene zbunjuje. S jedne strane znam da sam dao sve od sebe da se neke ruzne stvari ne dese ali onda ima i ovakav pogled na stvari:

Ivan Marović Ivan Marović 14:56 29.05.2008

Ko laže? Pa zna se ko ovde voli da laže

Znaš zašto si dobio aplauz? Kad si rekao da ovde neko laže svako je skapirao da si mislio na onog drugog. Logično.
Dejan Stanković Dejan Stanković 14:58 29.05.2008

Re: Ko laže? Pa zna se ko ovde voli da laže

al si bistar, svaka ti čast. još jedan ovakav komentar i trajno si banovan. pa ti gledaj. aj sad jedan uvlakacki. tipa, feki, al si ti car. znas da volim.
mariopan mariopan 15:07 29.05.2008

Re: Ko laže? Pa zna se ko ovde voli da laž

Mislim da Dejan ima pravo i da je dobro sto im je to rekao Dopao mi se komentar Ivana Marovica, verovatno je tacan

Ali da treba da se prodrmaju i da najzad pocnu da govre istinu i jedni i drugi..pa kada je kazu, onda ce znati sta ne valja i to da popravljaju, da krenu dalje, ovako je to sve pat pozicija. Verujem da je super onima koji slobodno zive a verujem da je grozno onima koji ne mogu ni iz svojih kuca da izadju do njiva...zasto ne porade na tome? Umesto da se prepucavaju, bar oni mladi, koji sa ovom pricom iz proslosti ne bi trebalo da se opterecuju jer nemaju svoje krivice. ali mogu i treba da popravljaju, zbog sebe, sve sto ne valja. Kada bi bili iskreniji, bilo bi im lakse da poprave.
Ivan Marović Ivan Marović 15:17 29.05.2008

Re: Ko laže? Pa zna se ko ovde voli da laže

Dejan Stanković
još jedan ovakav komentar i trajno si banovan. pa ti gledaj. aj sad jedan uvlakacki
Nema problema, samo reci kome treba da se uvučem. Nego setih se onog vica, kad se Tuđmanu pokvario zub, pa Tuđman otvorio usta, a Mesić gleda da vidi koliki je karijes. Kad on pogleda, a iza zuba stoji Vladimir Šeks. Mesić začuđeno pita "Otkud ti?" a Šeks kaže "Ušao sam na zadnji ulaz."

Inače u pravu si, cinizam je jeftin, nisam se baš proslavio sa onim komentarom :(
mariopan mariopan 15:33 29.05.2008

Re: Ko laže? Pa zna se ko ovde voli da laž

Ivan Marović
Dejan Stanković
još jedan ovakav komentar i trajno si banovan. pa ti gledaj. aj sad jedan uvlakacki
Nema problema, samo reci kome treba da se uvučem. Nego setih se onog vica, kad se Tuđmanu pokvario zub, pa Tuđman otvorio usta, a Mesić gleda da vidi koliki je karijes. Kad on pogleda, a iza zuba stoji Vladimir Šeks. Mesić začuđeno pita "Otkud ti?" a Šeks kaže "Ušao sam na zadnji ulaz."

Inače u pravu si, cinizam je jeftin, nisam se baš proslavio sa onim komentarom :(

Ja ne videh cinizam , ali dobro, mozda nisam bas pazljivo gledala, pomislila sam da se ovim komterom obuhvata ona ljudska osobina, svostvena svima nama da ono ruzno podrazumevamo samo za neke druge...i to imamo svi. Pomislih da si se tome podsmehnuo pa mi se dopalo, a od toga svi, manje vise patimo.
Ivan Marović Ivan Marović 15:35 29.05.2008

Re: Ko laže? Pa zna se ko ovde voli da laž

mariopan
Ja ne videh cinizam
Cinizam u smislu da iz mog komentara provejava da je ljudska priroda loša, da svako misli da je onaj drugi lažov, da ljudi nemaju moć samokritike, u tom smislu komentar odražava jedan ciničan odnos prema ljudskoj prirodi.
mariopan mariopan 15:56 29.05.2008

Re: Ko laže? Pa zna se ko ovde voli da laž

Ivan Marović
mariopan
Ja ne videh cinizam
Cinizam u smislu da iz mog komentara provejava da je ljudska priroda loša, da svako misli da je onaj drugi lažov, da ljudi nemaju moć samokritike, u tom smislu komentar odražava jedan ciničan odnos prema ljudskoj prirodi.

Da je ljudska priroda bolje mi ne bi bili ovde gde jesmo.da smo bolji ne bi jedni drugima uradili ono sto jesmo pa sada lecimo rane...ali dijalog mora da krene, prvo ovako, malo smeha ne skodi, neka popuste tenzije pa onda ce i nesto dobro i konkretno iz toga da krene. Podrzavam dijalog kao nacin da se izadje iz pat pozicije jer to koci i jedne i druge.Razmislice i jedni i drugi...drugi dijalog ce biti bolji..pa treci....i tako redom.
AcaB AcaB 16:51 29.05.2008

Re: Ko laže? Pa zna se ko ovde voli da laže

Inače u pravu si,

Ajde, ajde, umes ti i dublje...
Ivan Marović Ivan Marović 16:56 29.05.2008

Re: Ko laže? Pa zna se ko ovde voli da laže

AcaB
Ajde, ajde, umes ti i dublje...
Umem ali rekoh, možda će ovoliko biti dovoljno. A ti, umeš li pliće?
AcaB AcaB 17:01 29.05.2008

Re: Ko laže? Pa zna se ko ovde voli da laže

Umem ali rekoh, možda će ovoliko biti dovoljno. A ti, umeš li pliće?

Pogresno je sto mislis da je bas sve u zivotu uvlacenje.
Ivan Marović Ivan Marović 17:02 29.05.2008

Re: Ko laže? Pa zna se ko ovde voli da laže

AcaB
Pogresno je sto mislis da je bas sve u zivotu uvlacenje.
Nisam mislio na uvlačenje nego na razmišljanje i komentarisanje.
AcaB AcaB 17:04 29.05.2008

Re: Ko laže? Pa zna se ko ovde voli da laže

Nisam mislio na uvlačenje

Evo pozitivnih pomaka...
Dejan Stanković Dejan Stanković 17:13 29.05.2008

Re: Ko laže? Pa zna se ko ovde voli da laže

tek sad sam pokapirao da je rec o dubini uvlacenja a ne razmisljanja.
pazi, nema bas potrebe da se slihhtamo jedni drugima, drugari smo. ratatatira.
bindu bindu 21:48 29.05.2008

Re: Ko laže? Pa zna se ko ovde voli da laž

ratatatira



ratatatatataratatatata
bindu bindu 21:50 29.05.2008

Re: Ko laže? Pa zna se ko ovde voli da laž

bindu
ratatatira



ratatatatataratatatata



a pazi moze i ovako taratataratatatata
bindu bindu 03:01 30.05.2008

Re: Ko laže? Pa zna se ko ovde voli da laž

bindu
bindu
ratatatira



ratatatatataratatatata



a pazi moze i ovako taratataratatatata


da u medjuvremenu shvatih da moze i kombinacija ta tagata tatagata ta ta ta


Gorstak Gorstak 15:05 29.05.2008

Paradoks

Zaluta kauboj u tamo nekim prerijama i na raskrsnici dva putica naidje na Indijanca.
Kauboj: Je li batko, gde je my sweet, sweet home?
Indijanac: Tamo. I pokaza rukom.
Kauboj se srdacno zahvali, a Indijanac mu otpozdravi da bude oprezan jer svi Indijanci lazu.

Sta sad Kauboj da radi? Ovaj, na koju stranu da jase?

A mozda su obe strane govorile istinu?
Albancima super - nova drzava, trajno reseno pitanje manjina, resena i stambena pitanja.
Srbima lose - ostali bez kuca, imanja, izbeglice ili ostali da zivotare.

A mozda obe strane lazu?
Albancima lose - sistem oteto prokleto. Srbima super - bolje da ne zive u takvoj sredini.

Oh, koliko paradoksa.
Mozda je pitanje pogresno?
grofisneki grofisneki 15:09 29.05.2008

Deki

jesi li doveo klinca da vidi kako smo ovih dana neposlusni :)

BTW bila sam na Zlatiboru pa nisam znala da si u Serbiji. Dobrodosao
Doctor Wu Doctor Wu 15:43 29.05.2008

A ja mislim da nama treba

više ljudi koji 'vako kao Šaca koji umeju da kažu bobu bob a popu pop.
Ili tako nekako...
Dejan Stanković Dejan Stanković 16:30 29.05.2008

Re: A ja mislim da nama treba

e, pazi, pare su u piranju. osbiljan slucaj. to se, cini mis e, finansira iz mog i tvog poreza. nema zajebancvije, mora da se da value for money.
marta l marta l 16:38 29.05.2008

Re: A ja mislim da nama treba

koji umeju da kažu bobu bob a popu pop.

a imamu imam
Gorstak Gorstak 16:44 29.05.2008

Re: A ja mislim da nama treba

marta I
a imamu imam

Imao sam
Vlasta Vlasta 15:51 29.05.2008

E, nek si nastup'o

u 'otelu na Iriškom!
Ja bih ti sa ružom u zubima prišla i rekla: " Vodi me u Međeđe"
AcaB AcaB 16:45 29.05.2008

Prevara

Zanimljivo kako glasaci DS-a u glas galame o "prevari" sirotih glasaca DSS-a, a slabo ko da primeti da Tadic i drustvo pokusavaju (samo zahvaljujuci Ivici jos uvek bezuspesno) da ih prevare (ili mozda ne? mozda su glasali za pomirenje sa ubicama?).
Smrdi do neba! I ne samo stranke.
AcaB AcaB 17:25 29.05.2008

Re: Prevara

Ovo je, primeticete, iz neke druge price.
Sorry.
nesha nesha 17:29 29.05.2008

Re: Prevara

Da su svi koji su glasali za DS dali glas LDP-u sad bi LDP imao preko 50% i zacas formirao republicku vladu a o lokalu i da ne govorimo...
A da su svi koji su glasali za SRS isto to dali DSS-u - isti rezultat.
A da niko nije izasao na izbore - SUPER ostade opet tehnicka vlada
A da Tadic nije napravio koaliciju sa Kostunicom ranije nego da je bio razborit....
............................................................................................................................................
A da je drug Tito ziv svima bi nam pokazao kako se to radi...
............................................................................................................................................
Ja mislim da samo ti imas resenje i siguran sam da ces nam svima otvoriti oci


nesha nesha 17:06 29.05.2008

treca maca laze

idu 3 mace ulicom
1. maca kaze: Iza mene idu 2 mace
2.maca kaze : Iza mene ide 1 maca
3. maca kaze : Iza mene idu 2 mace

Kako je to moguce?

pnbb pnbb 18:40 29.05.2008

Re: treca maca laze

3. ide u rikverc?
AlexDunja AlexDunja 19:09 29.05.2008

Re: treca maca laze

Kako je to moguce?

ta linija je
"kao zaručnički prsten
na ruci vernoj: kružna
nema ni kraja ni početka"
:))))
pnbb pnbb 19:22 29.05.2008

Re: treca maca laze

na ruci vernoj: kružna

e pa ne moze zbog mace 2.
AlexDunja AlexDunja 19:23 29.05.2008

Re: treca maca laze

e pa ne moze zbog mace 2.

ma znam, al mi palo na pamet
:))) pa rekoh, sto da ne lupim!
:))))
MilosP MilosP 19:58 29.05.2008

Re: treca maca laze

3. ide u rikverc


Rađe bih reako da ide u suprotno smeru od prve dve.
marke marke 23:07 29.05.2008

Re: treca maca laze

A možda i druga maca laže, ako idu u krug....

M.
vishnja vishnja 13:04 30.05.2008

Re: treca maca laze

i sta je bilo na kraju?
ja pratila da vidim rasplet kad ono nista.

sumnjivo mi to sa trecom macom. suvise ocigledno.
lidiaz lidiaz 17:43 29.05.2008

Imam...

Priča čovek o situacji islamske zajednice, vidi se da je skroz pametan i napredan.
Posle smo se vratili s imamom kolima i super se ispričali. Opušteno i neobavezno. Posle smo bili da vidimo gde je gorela džamija, odnosno, šta su budale spalile, i mene je bilo blam ali sam stekao utisak da imam ni u jednom trenutku nije ni pomislio da mi imamo bilo kakvu odgovornost, pa sam shvatio da bi izvinjenje, koje mi je sve vreme bilo na vrhu jezika bilo skroz neprimereno.

Imam je Mustafa Jusufspahic koji je isao sa mnom u osnovnu skolu (on 8-1, ja 8-2). Bio je fin i pametan decko, obozavao je fudbal, koji je i igrao odlicno, i Zvezdu, i cesto dolazio u dresu, bar popodne kad su igrali fudbal.
Nije iznenadjenje da je odrastao u finog coveka.
Jelena Milić Jelena Milić 18:29 29.05.2008

Re: Imam...

nije elvir, edin ili tako nekako 80 i neko godiste...pametan, saramantan, sa vrlo simpa smislom za humor, sa nevidjenom stropljivoscu

on je gensek rijaseta islamske zajednice u bgd mislim
Inner Party Inner Party 19:08 29.05.2008

Kljuc

Kljuc, o tome ko laze, je u cinjenici da kosovski Albanci mogu da dodju u Beograd i da tu pricaju sve sto im je na dusi, a Srbi ne mogu u Pristinu ni da PROGOVORE srpski a kamo li nesto kazu...

Dakle, cemu mistifikacije?!
Jelena Milić Jelena Milić 19:17 29.05.2008

Re: Kljuc

izvini, a kako znas...ja sam bila x puta, znam kamaru ljudi koji idu redovno takodje.

ti? da li si bio? kad?


inace, pre nego sto skocis, da ti kazem da tamo obicno pricma o tome d aje borba z anezavisnost jedno, demokratizacija drustva drugo, obicno pricma i o korupciji i kriminalu, i dilemama MZ...etc, i pitam njih da li bar mogu ovako ko mi o nasaoj vlasti kriticki da se odnose etc....
Jelena Milić Jelena Milić 19:17 29.05.2008

Re: Kljuc

izvini, a kako znas...ja sam bila x puta, znam kamaru ljudi koji idu redovno takodje.

ti? da li si bio? kad?


inace, pre nego sto skocis, da ti kazem da tamo obicno pricma o tome d aje borba z anezavisnost jedno, demokratizacija drustva drugo, obicno pricma i o korupciji i kriminalu, i dilemama MZ...etc, i pitam njih da li bar mogu ovako ko mi o nasaoj vlasti kriticki da se odnose etc....
suzi quatro suzi quatro 19:28 29.05.2008

Re: Kljuc

čula sam više puta i verziju kako srbi kad dodju u hrvatsku ne smiju zinuti ništa na ekavici, inače....
dosta dobro, čak odlične rezultate te propagandne priče imaju...
Inner Party Inner Party 19:36 29.05.2008

Re: Kljuc

Jelena Milić
izvini, a kako znas...ja sam bila x puta, znam kamaru ljudi koji idu redovno takodje.

ti? da li si bio? kad?


inace, pre nego sto skocis, da ti kazem da tamo obicno pricma o tome d aje borba z anezavisnost jedno, demokratizacija drustva drugo, obicno pricma i o korupciji i kriminalu, i dilemama MZ...etc, i pitam njih da li bar mogu ovako ko mi o nasaoj vlasti kriticki da se odnose etc....


Ne, nisam nikada bio. Nisam imao potrebu da idem na Kosovo i Metohiju.

Izvini sto pretpostavljam, ali mislim da kada ti odes dole, ti pricas ono sto oni tamo zele da cuju. Ili im bar ne pricas nesto sto im smetalo (npr. o nelegalnom proglasenju nezavisnosti i sl.), pa je sve OK. Kada Albanac dodje u Beograd za njega svi ovde znaju da ce on da propagira opravdanost i prednosti nezavisnog Kosova, i opet ga niko nece napasti ili negirati njegovo pravo na takvo misljenje...

Inner Party Inner Party 19:37 29.05.2008

Re: Kljuc

suzi quatro
čula sam više puta i verziju kako srbi kad dodju u hrvatsku ne smiju zinuti ništa na ekavici, inače....
dosta dobro, čak odlične rezultate te propagandne priče imaju...


Ma, ja sam ti zadojen mrznjom...

mariopan mariopan 19:40 29.05.2008

Re: Kljuc

Imam pitanje, kako to da nije bilo nikoga iz SPC, da li nisu pozvani, da li su odbili i to..? I kako samo troje Srba sa Kosova, zar nije moglo malo vise da se skupi, da li oni ne zele taj dijalog ili se samo tako desilo? Koji je odnos bio, mada to niej mnogo vazno za sam dijalog, samo me zanima spremnost da se o tome govori oci u oci. Ko je spremniji za taj dijalog, ko odbija? Mislim da je i to neki pokazatelj svesti o problemima na Kosovu.
agw agw 07:25 31.05.2008

Re: Kljuc

Inner Party
Kljuc, o tome ko laze, je u cinjenici da kosovski Albanci mogu da dodju u Beograd i da tu pricaju sve sto im je na dusi, a Srbi ne mogu u Pristinu ni da PROGOVORE srpski a kamo li nesto kazu...

Dakle, cemu mistifikacije?!


Moja zena je prosle nedelje bila u Pristini. Sesela je sa koleginicom Srpkinjom u kafani sa mesovitim drustvom. Kad su konobari culi da govore srpski odmah su poceli da im se obracaju na srpskom.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 20:58 29.05.2008

Имам

Posle nje nastupi imam beogradski. U stvari ne znam šta je tačno po profesiji, jer ne potznajem nomenklaturu islamske zajednice, a on nikako nije dopuštao paralele sa hijerarhijom hrišćanskih crkava, al mi se čini da je nešto kao protojerej bajrakli džamije. U svakom slučaju, kostim mu je genijalan, ja bih ga nosio bez frke. Priča čovek o situacji islamske zajednice, vidi se da je skroz pametan i napredan.


а, то је брат Мухамед, звучи као cool тип, мада мени супруга стално пребацује да се непромишљено поводим за некаквим поповима који фино причају.
Dejan Stanković Dejan Stanković 22:22 29.05.2008

Re: Имам

Covek se zove Eldin Aščerić

levi je Muhamed - vi o njemu pricate al nije on. Desni je nas drugar Eldin. inace ne cita blog, pa nisam teo d amu pominjem ime, kovelim necu iza ledja. al po dobru je, pa ajde.
jesen jesen 23:19 29.05.2008

Re: Имам

...nesto mi ne lici da je 80 i neko godiste....to bi znacilo da ima 24, 25, 26....a mozda i ima toliko ali izgleda ozbiljno u ovom "kostimu" sa sve kapom.....
mariopan mariopan 01:39 30.05.2008

Re: Имам

Dejan Stanković
Covek se zove Eldin Aščerić

levi je Muhamed - vi o njemu pricate al nije on. Desni je nas drugar Eldin. inace ne cita blog, pa nisam teo d amu pominjem ime, kovelim necu iza ledja. al po dobru je, pa ajde.

Ako ga pominjes po dobru, zasto da ne? I ja se secam samo po dobru g. Jusufspahica, pa sto da ga ne pomenemo ponekad? Bas po dobru, jer retko ljude po dobru pominjemo, nekako samo po zlu, pa hajde da okrenemo.))
Jelena Milić Jelena Milić 10:50 31.05.2008

Re: Имам

ja tu dilemu nemam. gensek rijaseta nije bio u privatnoj poseti vec je dosao na tribinu, deo je pratio i novinarski svet, prema tome pricamo o njegovom javnom angazmanu i za to mi ne treba bonton tipa nije na blogu jeste na blogu. po toj logici kad bi proborili o busu, hilari, obami, kostunici, tadicu, etc...nikad :)

i u tv emisijama mi to glupo kad kazu seselj nije tu nije fer da pricamo o njemu ili bilo kome drugom ko ima javni stav, ko se bavi javnim angazovanjem. pa ne pricam o njegovim privanim stvarima vec o necemu sto on radi a tice se i mene. same za svakog drugog.

imati javni angazman ume biti lepo i korisno, ali nosi i obaveze i podrazumeva a je on i subjekt posmatranja, kritike pohvale upravo te javnosti, polja u kome se dela.

dakle, gensek rijaseta je otovrio temu o sekularizmu i kapacitetu islama za demokrtijom na jedna vrlo simpa nacin, i on je pokazao uverenja da islam i deokatija i sekularnost nisu u protivstavu i izneo voje arguemnte za to. njegovo prisustvo i pitanja koja su mu postavljena govore da je tema i ovde kod nas velika i treba je siriti i produbljivati. dijalogo. upravo onako kako je organizator to uradio.
Sestre Bogavac Sestre Bogavac 23:04 29.05.2008

Potpuno je isto!

... kad svi lažu, to je potpuno isto kao da svi govore istinu.
NA TU TEMU, dodje mi samo da otpevusim "Bosna, Ruanda, Kosovo" ...




pozdrav.
M.
bindu bindu 12:34 30.05.2008

Re: Potpuno je isto!

Sestre Bogavac
... kad svi lažu, to je potpuno isto kao da svi govore istinu.
NA TU TEMU, dodje mi samo da otpevusim "Bosna, Ruanda, Kosovo" ...
pozdrav.
M.



super vam video...evo da vam dam i pre-poruku....iako mislim da vec kad pricamo o lazima i to je jedna od mnogih........
sto kazes isto kao da kazes istinu.
Sestre Bogavac Sestre Bogavac 03:29 31.05.2008

Re: Potpuno je isto!

sto kazes isto kao da kazes istinu.

Ustvari, nije... Ali se danas malo ko toga seca... I malo ko zna istinu... A svi misle da znaju... I zaista veruju... Veruju u ono sto predstavljaju, cak i kad je to, inace, sasvim bezocna laz.

U svakom slucaju, Dejan je napisao dobar tekst. Onako, anegdotski... Ali, ono sto je u tekstu najbolje, jeste to krucijalno pitanje koje je postavio. KAKO ZNATI KO LAZE?
I bas kada se o Kosovu prica, to bi hteli da znaju mnogi. Jer svi u nesto veruju...

Ah... da ne filozofiram!

Pozz
bindu bindu 10:05 31.05.2008

Re: Potpuno je isto!

Ustvari, nije...



jeste-nije-ustvarinije-whatever

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana