Šezdesetosmaške subverzije

Dušan Maljković RSS / 31.05.2008. u 22:47

„Kako doći do masa sa pet teških limenih kutija 35-mm filma koga nemaš gde da prikažeš?"

Ž. L. Godar

(Sledi izveštaj sa Subverzivnog filmskog festivala u Zagrebu, održanog od 18. do 24. maja)

Subverzivni filmovi
Subverzivni filmovi
Ključno pitanje, po Žižeku, nije šta je danas živo od događanja '68. - a šta odavno počiva u memljivom grobu istorije - već kako bi se današnja politička situacija videla očima „poslednje revolucije". Odgovor na ovo pitanje nije previše optimističan - „leva kretanja" označila su kraj perioda obeleženog jednom idejom, danas krajnje nepopularnom, idejom komunizma, koja se u svojoj načnoj formi uobličila krajem XIX veka u Marksovom Kapitalu, da bi svoje poslednje izdanke ponudila u Maovoj „kulturnoj revoluciji" i zbivanjima '68. Za razliku od pokojeg sentimentalnog nostalgičara, koji bi se pozvao na činjenicu da i dalje postoje nominalno komunističke zemlje, kao što su Kuba ili Severna Koreja - Kina je, čini se, ispala sa ovog spiska zbog ekonomskih reformi - Žižek je po ovom pitanju pesimistički decidan - ne sanja novu Komunističku partiju i nije siguran kuda je „svetski duh" krenuo. Ono što se iz njegove pozicije vidi kao sigurno jeste da je '68. bila pre subverzija negoli revolucija, kasnije i sama integrisana u liberalni sistem, forma rumspringa koja je naknadno poslužila za legitimaciju nove političke elite, koja je, uglavnom pristajući na socijademokratiju, odustala od toga da suštinski menja svet alias ukine klasnu razliku.

Subverzivni filmski festival (Zagreb, od 18. do 24. maja) pokušao je da, s jedne strane, ponudi u umetničkom domenu retrospektivu filmova u vezi sa događajima s kraja 70-tih (Godar, Debor, grupa Zanzibar), sa manjim akcentom na zbivanja u SFRJ (Žilnik i Makavejev), a u domenu teorije da politički preispita domete '68, ali i ulogu nezavisnog mišljenja u stvaranju alternative dominaciji liberalne političke paradigme. Konkretno, kako organizatori kažu, on je „interdisciplinarni, hipertekstualni ,transsubjektivni, politički pokušaj demistifikacije vizuelnih tabua, analize najmoćnijih umetničkih formi današnjice koje menjaju čovečanstvo na svesnom i nesvesnom nivou, pokušaj kritike postojećeg vrednosnog sistema i institucija u kontekstu nauke, filozofije i savremene umetnosti".

Ovako ambiciozno zamišljenom poduhvatu korespondirali su adekvatni gosti - već pomenuti Žižek, teorijski superstar levice, Ernesto Laklau i Šantal Muf, „osnivači" postmarksističke misli,  sociolog Frenk Fuerdi, arhitekta Nil Lič, ali i Karl Hajnc Delvo, bivši član najpoznatije nemačke terorističke grupe RAF. Potonji je bio „pritajena" zvezda festivala kao najintrigantniji protagonista, s obzirom da je učestvovao u zauzimanju nemačke ambasade u Švedskoj, gde je poginulo četvoro ljudi - dvoje talaca i dvoje terorista. Sam Delvo osuđen je na doživotnu robiju, da bi na slobodu bio pušten nakon 20 godina, još dugo odbijajući da se „uklopi".

Danas, čini se, njegova pozicija može se čitati kao simptom integracije buntovne '68. - on intenzivno govori o svojoj terorističkoj prošlosti na skupovima čiji su sponzori multinacionalne kompanije, nekadašnji neprijatelji - u ovom konkretnom slučaju T-Mobile. Suočen sa tom činjenicom, odgovara autoironično (potvrđujući da je ipak izvesnog radikalizma u njemu  ostalo) : "Da mi je neko rekao pre 30 godina da ću govoriti na festivalu koji sponzoriše kapitalistička firma verovatno bih ga upucao"! No, ako ostavimo po strani ove primedbe, Delvov značaj sastoji se u tome što je prvi progovorio o događajima čiju su percepciju krojile žrtve terorizma, kao i državni aparati koji svaku revolucionarnu borbu unapred osuđuju, kao i u tome što je objasnio da zatočeni pripadnici RAF-a, za čiju se slobodu borio zauzimanjem ambasade, nisu bili ubijeni, već da su izvršili samoubistvo, kao poslednju istancu sopstvene borbe, odbijajući da budu „robovi (zatvorskog) sistema". Film prikazan po njegovom izboru bio je Stokholm-75 koji  govori o sudbini samog Delvoa, pun arhivskih snimaka zauzimanja ambasade, intervjua koje je dao za raznovrsne medije, kao i današnje „mirne svakodnevice" sačinjene od braka i malog privatnog biznisa.

Frenk Fuerdi održao je predavanje Pravila straha u XXI veku, sa centralnom tezom da savremena politika na Zapadu kreira tzv. „kulturu straha", gde se građani boje iracionalne pretnje, koja se nekada zvala „nuklearni rat" (sada u opticaju kao „ekološka katastrofa"), AIDS, SARS, i sl. Danas, ta pretnja ima jedno ime - terorizam, a sama „politika straha" doživljava eskalaciju nakon 11. septembra. Cilj ovakve strategije jeste mobilizacija i manipulacija građanima, pre svega u domenu proširenja ovlašćenja vlasti, te se navedena tendencija vidi kao anti-demokratska, sa rasističkim posledicama - od strožijih imigracioni zakona, do kreiranja opravdanja za „civilizacijske ratove". Građanima Srbije poznat je i lokalni primer - jedan od domaćih „narativa straha", obimno korišćen u kampanji na poslednjim parlamentarnim izborima, bio je pretnja „povratkom u 90-te",  a glavno „strašilo" koalicije okupljene oko DS bili su radikali, njihovi ključni politički konkurenti. Efikasnost ove taktike najbolje su pokazali izborni rezultati, koji se i dalje, istim argumentom, dovode u pitanje - iako je onaj ko uspe da formira većinu u parlamentu legitiman nosilac vlasti, egzaktnu matematiku sabiranja do broja 126 (ili više) suprotstavljen je diskurs katastrofe - ukoliko dođe do formiranja „nacionalne koalicije" preti lokalni „smak sveta". Fuerdi je za prikazivanje odabrao film Golaći, istorijsku alegoriju koja se bavi sudbinom zatvorenika, sledbenika mađarskog političara Lajoša Košuta iz XIX veka, dovodenu u vezu sa sovjetsko-mađarskim sukobom iz 1956. godine. 

Nil Lič, koristeći se Benjaminovom tezom da je svaki spomenik kulture istovremeno i spomenik varvarizma, kao i opštim mestom postmoderne teorije o arhitekturi kao materijalizovanoj ideologiji, u provokativno naslovljenom predavanju Arhitekta kao fašista bavi se vezom arhitekture i etnošovinizma na Balkanu, posebno u poslednim ratovima. Kao primer, ponudio je slučaj finskog arhitekta Marka Kazagrandea koji je izlagao na Venecijanskom bijenalu, ali i bio plaćenik u trupama HVO-a, kao i analizu strategije rušenja Sarajeva, zaključujući: „Arhitektura je rat, a rat je arhitektura!". Povod za ovakvu tvrdnju može biti i bombardovanje Srbije, gde je u domenu zvanične ideologije napadača fokus bio pomeren sa ljudskih tj. civilnih žrtava (stavljenih u kontekst „kolateralne štete") upravo ka arhitektonskim metama od vojnog, privrednog, ali i simboličko-političkog značaja (zgrada RTS, CK, ambasada Kine) koje su bile „primarne mete" intervencije. Njegov izbor filma izuzetno je ostvarenje Nine Danino Sada sam tvoja, koje analizira delovanje užitka kroz paralelu „pokretne slike" sa čuvenom Berninijevom skulpturom svete Tereze. Ističući njenu erotsku dimenziju, gubitak sopstva u trenutku zanosa, film nudi izlazak iz „unutrašnje spirale melanholije" posredstvom radikalne umetničke intervencije koja treba da taj zanos reprodukuje kod gledaoca.

Zajedničko predavanje Ernesta Laklaua i Šantal Muf 1968 - Prema novom shvatanju demokratije i političkog stavilo je „subverzivna kretanja"  pre 40 godina u kontkekst krize tradicionalnog modela leve politike, dok su raznovrsne grupe, povezane sa ovim zbivanjima, viđene kao pokretači niza problema koji zahtevaju reformulaciju shvatanja politike i odbacivanje ekonomskog determinizma klasičnog marksizma. Napuštajući viđenje političkog kao klasne borbe koja mora eskalirati nasiljem da bi došlo do stvarne društvene promene tj. ukidanja klasne razlike, oni nude koncept radikalne demokratije, koja bi priznavala raznovrsne aktuelne antagonizme, a ne samo klasni (već i rodni, seksualni i druge), ali im ne bi dopustila eskalaciju. Ova ideja stoji nasuprot projektu Evropske unije i dominantnom diskursu tolerancije, koji, ispod površine političke korektnosti, postojeće konflikte ne demontira, nego ih samo potiskuje, ne priznavajući njihovu trenutnu nerazrešivost, koja može biti ukinuta tek u perspektivi razvoja demokratije koja ne uspstavlja hijerarhiju problema (ovo ili ono je primarno), već sve antagonizme tretira jednako, precino ih razlikujući, ali i uspostavljajući među njima uzročno-posledične veze (problem „položaja žene" jeste i klasni problem, ali se na njega ne može jednostavno redukovati). Za Laklaua i Mufovu ključni problem jeste kako aktivirati određene društvene potencijale (unutar samih institucija, ali i u sferi civilnog društva) da bi se „demokratija učinila demokratskom", odnosno kako premestiti kontingentnu hegemoniju moći koja ima diskriminativne efekte na poziciju koja bi omogućavala uspostavljanje tzv. niza ekvivalencija raznovrsnih „manjinskih pitanja", obezbeđujući im egalitaran, a ne potčinjen status. Njihov filmski prilog bio je Vreme žeravice, dokumentarno ostvarenje argentinske militantne grupe Cine Liberación o lošim radnim uslovima i vojnoj represiji, Peronovim ekonomskim reformama, ulozi nasilja u revoluciji, uključujući i snimke smrti Če Geveare.

Ključni protagonista festivala bio je, očekivano, Slavoj Žižek, slovenački filozof i teoretičar psihoanalize, bar što se interesovanja medija, ali i publike tiče - njegovo predavanje Boj se bližnjeg svog kao što se bojiš samoga sebe (održano i u Beogradu, izmenjenog sadržaja) okupilo je preko 500 ljudi, koji su sedeli i na podu sale bioskopa Evropa. Duhovito primećujući da se isti nekada zvao Balkan, i da je to dobar primer potiskivanja u psihoanalizi, on se fokusirao na analizu ideologije, koja danas pre svega ima svoje dominantne izraze u ekologiji, diskursu tolerancije i „new age opskurantizmu" koga na Zapadu emanira Dalaj-lama. U prvom, ona se oslanja na nejasne vizije „majke Zemlje" kao jedinstvenog, samosvesnog organizma čiju je harmoniju narušio čovek svojim društvenim razvitkom, zaboravljajući da je upravo „priroda" ta koja funkcioniše vrlo desktruktivno, istrebljujući čitave vrste, oslobođena humanosti, krajnje brutalna u borbi za opstanak. U promociji tolerancije Žižek vidi jedan centralni problem - ona počiva na predsrasudi da je neprijatelj „onaj čiju priču još nismo čuli", naivno promovišući humanističku tezu da je priroda čoveka univerzalno dobra. Kada se ta parola partikularizuje, ona dobija groteksne oblike - šta biste odgovorili da vam neko kaže „Hitler nije neprijatelj, nego samo neko koga nismo saslušali"? Konačno, ideologija „nove spiritualnosti „funkcioniše na lažnoj premisi da sva bića teže sreći, na šta Žižek dodaje - da, sva, sem ljudskih bića, pozivajući se na iskustvo psihoanalize koje govori upravo suprotno - u nesreći ljudske individue mogu naći užitak, pa tako i njoj i težiti. Ovo ilustruje primerom Janeza Drnovšeka, koji je svojevremeno savetovao čitaoce izvesne  slovenačke visokotiražne revije. Kada mu se jedna čitateljka obratila sa problemom da nema dovoljno novca da jede meso i putuje on joj je odgovorio - nije zdravo jesti puno mesa, a sve što vam je potrebno već imate „u sebi", uopšte nije potrebno da idete bilo gde! Za Žižeka, dakle, ovaj diskurs služi za legitimaciju statusa quo, obesmišljavanja svakog projekta promene, jer je već sve u savršemom redu, samo to treba da otkrijemo, kako tvrdi tzv. self-help literaturi. Konačno, i sam humanitarizam je laž - on predstavlja svojevrsni Denkverbot, zabranu da se misli o uzrocima katastrofalnog stanja u Africi, na primer - davanjem novca u humanitarne svrhe mi „peremo ruke" od strukturnog učešća u planetarnoj nejednakosti i eksploataciji, ali i odbijamo da izmenimo bilo šta u sistemu koji takvo stanje i produkuje.

Slovenački filozof je na kraju najavio Karpenterov kvazi-levičarski film Oni žive, metaforu naivno shvaćenog ideološkog dejstva reklamnih poruka - stvarnost, viđena pravim „naočarima", pokazuje se kao manipulativni svet subliminalnih instrukcija, pa se ispod reklama za na primer cigare, krije nalog „Ne buni se", itd. Situacija je zapravo obrnuta - nema ničeg skrivenog „ispod" slika komercijalne inudstrije, one sve transparentno poručuju jedno: prepusti se i uživaj, nemoj da razmišljaš i menjaš bilo šta - živimo u postpolitičkom svetu u kome konačno možemo da se opustimo i prepustimo onome što su nam prethodni sistemi zabranjivali, a nama „s pravom pripada". To bi ujedno bilo i ključna matrica za razumevanje iskustva '68. danas - nekada smo bili buntovni, a sada uživamo na skupovima sponzorisanim multinacionalnim kapitalom, koji se tim buntom bave kao pokloničkim, kultnim reliktom, na teorijski i umetnički, ali nikako revolucionaran način.

(Tekst objavljen u nedeljniku NIN broj 2996. Fotografije: Ivana Biočina)

Atačmenti



Komentari (37)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Soylent Green Soylent Green 23:41 31.05.2008

srpski klizavi zid

Dobra filozofija je kao lepljivo govno - kad ga bacis na zid tu i ostane. Isprazna prica sklizne dole i ne ostane ni traga.

Da vidimo kako se, na primer, Zizekova teorija potrosackog dalajlamanizma reflektuje u danasnjoj Srbiji ... jel' se lepi ili klizi?

Paralele su vise nego ocigledne:

'nejasne vizije „majke Zemlje" kao jedinstvenog, samosvesnog organizma' = blagodeti okrilja EU koje cekaju Srbiju

'ideologija „nove spiritualnosti „funkcioniše na lažnoj premisi da sva bića teže sreći' = ideja da svi Srbi u stvari hoce vece plate.

Ako su ovo adekvatne analogije, onda nas "demokrate" vode u somatizovanu distopiju, a "patriote" beskompromisno i revolucionarno ukazuju na neprijatnu istinu da smo okruzeni neprijateljima i da nam predstoji borba.

Sta je ovde u stvari najzanimljivije? Pa to da su se uloge promenile, da je Sistem kooptirao i komoditizovao "demokratiju", i jedina istina dolazi iz srednovekovnih ideologija, koje, ostavsi bez sponzora, nemaju izbora do da propovedaju istinu.

Klizi li?
vucko vucko 23:50 31.05.2008

Re: srpski klizavi zid


Sta je ovde u stvari najzanimljivije? Pa to da su se uloge promenile, da je Sistem kooptirao i komoditizovao "demokratiju", i jedina istina dolazi iz srednovekovnih ideologija, koje, ostavsi bez sponzora, nemaju izbora do da propovedaju istinu.

K'o podmazano :)
bindu bindu 00:00 01.06.2008

Re: srpski klizavi zid

Slovenački filozof je na kraju najavio Karpenterov kvazi-levičarski film Oni žive, metaforu naivno shvaćenog ideološkog dejstva reklamnih poruka - stvarnost, viđena pravim „naočarima", pokazuje se kao manipulativni svet subliminalnih instrukcija, pa se ispod reklama za na primer cigare, krije nalog „Ne buni se", itd. Situacija je zapravo obrnuta - nema ničeg skrivenog „ispod" slika komercijalne inudstrije, one sve transparentno poručuju jedno: prepusti se i uživaj, nemoj da razmišljaš i menjaš bilo šta - živimo u postpolitičkom svetu u kome konačno možemo da se opustimo i prepustimo onome što su nam prethodni sistemi zabranjivali, a nama „s pravom pripada". To bi ujedno bilo i ključna matrica za razumevanje iskustva '68. danas - nekada smo bili buntovni, a sada uživamo na skupovima sponzorisanim multinacionalnim kapitalom, koji se tim buntom bave kao pokloničkim, kultnim reliktom, na teorijski i umetnički, ali nikako revolucionaran način



and... what else is new




bindu bindu 02:24 01.06.2008

Re: srpski klizavi zid

Frenk Fuerdi održao je predavanje Pravila straha u XXI veku, sa centralnom tezom da savremena politika na Zapadu kreira tzv. „kulturu straha", gde se građani boje iracionalne pretnje, koja se nekada zvala „nuklearni rat" (sada u opticaju kao „ekološka katastrofa", AIDS, SARS, i sl. Danas, ta pretnja ima jedno ime - terorizam, a sama „politika straha" doživljava eskalaciju nakon 11. septembra. Cilj ovakve strategije jeste mobilizacija i manipulacija građanima, pre svega u domenu proširenja ovlašćenja vlasti, te se navedena tendencija vidi kao anti-demokratska, sa rasističkim posledicama - od strožijih imigracioni zakona, do kreiranja opravdanja za „civilizacijske ratove".




to isto samo malo drugacije
dragan7557 dragan7557 10:12 01.06.2008

Re: srpski klizavi zid

„Kako doći do masa sa pet teških limenih kutija 35-mm filma koga nemaš gde da prikažeš?"

Ž. L. Godar

Pitanje bi u stvari trebalo da glasi " šta hoću da kažem a da me mase čuju" i kako to tehnički da izvedem. Ovo na eksternom planu dok na internom ima čitav niz od motivacije preko potrebe i rezultata ovg truda. Modernim jezikom bi se reklo kako da prodam moj produkt i maksimalizujem profit. ili Kako da uklopim moj produkt u kvazi potrebe konzumerizma.
'nejasne vizije „majke Zemlje" kao jedinstvenog, samosvesnog organizma' = blagodeti okrilja EU koje cekaju Srbiju


Između pokreta i doktrine Gaizma i EU nije moguće ni na koji način staviti znak jednakosti dok eventualne "blagodeti" se naduvavaju do beskonačnog irealizma koji je kontrapol delu društvenih snaga koje teže ka zadržavanju inertnog stanja koje karakterišu "stare vrednosti" koje poznato zvuče egalitarizam, pravda, sloboda, zajedništvo i sl., sve koncipirano u sindromu zadrugarstva ( domaćinstva i uže porodice) koje je u relativno skoro prošlim vremenima činilo okosnicu srpskog društva.

Ono što promoteri EU ideje u Srbiji ne ističu je i zvaničan dokument SSP gde se u uvodu kaže da će EU absorbirati i Srbiju (engleski originalni tekst) što je sasvim nešto drgo nego li diverzitet kome teži EU. Postaviti pitanje u kojoj meri zajednički projekt EU integriše ili absorbira je sasvim na mestu i šta sama EU znači za svojih preko 400 miliona građana je diskusija koja se neprestano vodi.
'ideologija „nove spiritualnosti „funkcioniše na lažnoj premisi da sva bića teže sreći' = ideja da svi Srbi u stvari hoce vece plate.

Artikulisano politički ovo se svodi na pitanje preraspodele društvenog dohotka i vlasništva nad kapitalom pitanje koje je imanentno politici svake države pa i korporativne kakva Srbija se ubrzano gradi na polju "nivih društvenih odnosa sa zastarelim strukturama, starom hijerarhijom, i vaninstitucionalnim cetrima moći.

Spirala većih plata i adekvatno povećanje troškova društvenog produkta je sedamdesetih svuda pa i u Srbiji dovela do političkog kraha demokratiju, upravo u momentu navikavanja građana na državu blagostanja a sve u skladu sa trendovima koji su dominirali u Evropi tih godina. Umesto represivne države kreirana je međufaza države blagostanja (pod dejstvom pokreta iz 60 ih) u kojoj je egalitarizam možda dostigao i svoj maksimum dok je recesija 80 ih pod sloganom "više odgovornosti građanima" država od brižne mame postaje terorista građana po čije novčaniku ista prebira i bez pitanja uzima i zadnji cent.

Tokom 70 ih agresivan razvoj bankarstva je centre prave moći iz parlamenata preselio u kabinete predsenika i direktora banaka koji u sprezi sa transnacionalnim kapitalom i domaćim multijima diktiraju ili lobiraju pravac razvoja u kome je tržište izgubilo klasičnu ulogu alokatora kapitala i postalo ultimativno univerzalna mera uspeha i kreator novih "vrednosti" koje se sve daju interpretirati jedinim sloganom "budi bogat" za građanina a za korporaciju se ogleda u "rastu profita" i odgovornosti države za promašaje ili lopovluk od strane istih.

U Yu je ovaj koncept označila prekretnica oličena u inokosnosti organa upravljanja (direktorska vlast) što je bio prvi ustupak dat "liberalima" 70 ih. (Kučar Savka i ostali) i značilo ujedno i kraj samoupravljanja kao alternative korporativnom upravljanju.Ujedno to je označilo prekretnicu u zatvorenosti sistema i njegovo otvaranje ka Internacionalnom Kapitalu (MMF i korporativni) i za kratko vreme rezultiralo imensnom zaduženošću države.
Ako su ovo adekvatne analogije, onda nas "demokrate" vode u somatizovanu distopiju, a "patriote" beskompromisno i revolucionarno ukazuju na neprijatnu istinu da smo okruzeni neprijateljima i da nam predstoji borba.


Ovo je na žalost tačna konstatacija osim što bih umesto "patriota" upotrebio izraz populisti koji nema toliko polarizovanu konotaciju a u upotrebi je u celoj EU. Precepiranje drugih grupa kao neprijatelja nije ništa novo ali je nova radikalizacija iste percepcije i njeno isticanje u svrhe političkog menadžmenta sa sve upotrebom sredstava Političke Tehnologije koja društvo vodi u polarizaciju i tzv. očvršćavanje " ili "Verhardung" (Hardning of the Society).
dragan7557
01 jun 2008
dragan7557 dragan7557 12:13 01.06.2008

Re: srpski klizavi zid

Ono što se iz njegove pozicije vidi kao sigurno jeste da je '68. bila pre subverzija negoli revolucija, kasnije i sama integrisana u liberalni sistem, forma rumspringa koja je naknadno poslužila za legitimaciju nove političke elite, koja je, uglavnom pristajući na socijademokratiju, odustala od toga da suštinski menja svet alias ukine klasnu razliku.

Interpretirati 60 kao revoluciju je u to a i sadašnje vreme mogao samo neko ko iz 'ladovine luksuznog kabineta" dobro plaćenog aparratčika disidenta po političkom određenju apologetiše za neki budući Istorijski materijalizam liberalnog tipa ali svakako ne neko ko je na vlastitoj koži osetio lakši zemljotres ovog pokreta koji je na vlast doveo političku elitu države blagostanja.

Socijal demokratija koja u svojoj kolevci (Nemačka) odbrojava poslednje dane u grozničavoj konsolidaciji svojih redova, nema ni političku snagu a ni ideološku podlogu da bi se nosila sa "radikalnom" levicom koja u savezu sa
populistima zahteva preispitivanje dosadašnje politike i odgovornost za urušavanje socijalne države ukazujući na odgovornost socijal demokrata i na šurovanje ovih sa retrogradnim snagama liberalno korporativne desnice.

Tumačenje da je "revolucija" integrisana u liberalni sistem je pokušaj da se a posteriori opravda propast i odgovornost za propast socijalne države (države blagostanja) i ista prenese na političku arenu.
Legitimnost novim političkim elitama je data kroz same zahteve korporativnog kapitala koji je za svoj razvoj zahtevao mir u kući i konsolidaciju kroz zakonodavstvo (dvostrikog tipa) u periodu 70 ih - 80 ih te se slobodno može reći da je "revolucija" 60 ih inicirana i podržana od strane liberala kao sastavni deo politike oslobađanja tržišta, artikulisan kroz takozvane slobode i demokratiju dok je u stvari ista celo vreme bila integralni deo strategije korporativnog liberalizma sa krajnjim ciljem da se za krah socijalne države optuže nove političke elite koje postaju i odgovorne za
propast ekonomkog i socijanog poduhvata države blagostanja a kroz veštačko kreiranje dokaza o nesposobnosti i neopravdanost iste.

Ponuda na strani liberalne koncepcije je mas pokret, deca cveća, ljubav prema bližnjem svom koja se vrsno uklapala u koncept hrišćanstva (zapadnog) i muzički simbolizam populističkog tipa jednak pojavi turbo folka kod nas
u kasnijem periodu masovnog jevtinog i nada sve za mase prihvatljivog sadržaja novoformiranog konzumerizma.

Protestna pesma "osvešćenih" i socijalno angažovanih muzičara (vidi post bindu- Dilan) je dotadašnju muziku miliona preobratila iz deskriptivne u muziku tzv. socijalne poruke nadraženom mas pokretu koji su punili kase korporacija na ovom segmentu, dok su filmadžijama rasle zazubice gledajući rad muzičke industrije i profite koja je ova stvaral. Alternativa dosadnim kaubojskim filmovima patetičnih likova u kojem je razlika između konja i kauboja bila minimalna te je u neprikosnovenoj idili slobode kauboja i konja mu, kreiran novi pravac "Špageti Western" sa sve negativnim junakom (Klint Istvud 'DOBAR rđav itd., ) talas Film Noire u Francuskoj je ukazao Holivudu na novi pravac razvoja i kreativnosti te je sklepan novi junak "buntovnik bez razloga" oličenje sukoba društvo vs. pojedinac a kase su počele da se pune neviđenom brzinom. Ukratko "revoluciju" je kreirala i njom rukovodila selektirana grupa kulturologa menadžera koji su znali da kreiraju potrebu koja je zamenila već otrcani američki san koji je izgubio primat na tržišnoj valorizaciji a kreiran je takozvani "my way of living" korporacija Nike, Rebok, Adidas i druge.
Simbolizam oličen u konzumerizmu najgoreg kiča je i prateća likovna umetnost Andy (čini mi se Ukrajinac) Warhol
dok je "veličanstvene" umetničeke predstave dužine od 3 do 50 kilometara bilo moguće videti samo ako imate auto dok su čak i zgrade bivale upakovane kao pošiljke sa sve markom podsećale na umetnost PTT kao budućeg targeta korporativnog kapitala. U Arhitekturi je Le Korbizije zamenjen kompozicijama umetničke vrste kamenčine u obliku monmentalne simetrije novog produkta stakla u boji slavni primer Sava Centar BG.

Omiljena floskula promotera demokratije danas (o tiraniji komunističkog poretka) da je bilo sve zabranjeno je najobičnija lažurija (besprimerna obmana) jer su u tadašnjim Yu bioskopima promovisani repertoari američke kinematografije (kaubojštine) dok je televizija u to vreme bila 1.000 puta objektivnija što se da reći i za dnevnu štampu. Nekom ko se bavi društvenom istorijom iz ovog doba se može navesti i filozoska grupa Praksis koja je u to doba bila izuzetno progresivna kako za Amerikance tako i za Evropljane dok su Rusi trpali disidente u Sibir Yu komunisti su više bili desnica nego levica a da nije bilo tako "tata = čika " Dobrica Ćosić bi zajedno sa Koštunicom, Mićunom i Co. svo vreme 70 ih sadili tikve po raznim sibirskim vukojebinama zajedno sa trabantima V.Draškovićem, V. Šešeljom i ostalim demokratskim novovernicima ili bi u najboljem slučaju prali sudove po londonslim ili pariskim restoranima.

Opcije razumnog socijalizma i potrebnih reformi je u to vreme simbolizovao Ivan Stambolić a ne tate demokratije ili njihovi naslednici. Do izolacije, rata i jednoumlja nacionalizma je dovela neo liberalna koncepcija poznatije pod imenom demokratija u svim državama bivše Yu (za detalje oko imena pogledati i kreatore javnog mnenja koje spominje Srđa Popović na susednom blogu) a krajnji cilj je korporativna država. Na saveznom nivou je vlada Ante Markovića bila i zadnja opcija za održanje kakve takve mirne tranzicije društva kroz evaluaciju i reforme, koja je abruptivo prekinuta a narodi Yu odvedeni na stratište.Ovde hoću da podvučem da nisam Jugonostalgičar i da sam "revoluciju" doživljavao lično na terenu Amsterdam, Paris, London i Njujork i Beograd.
dragan7557
01 jun 2008
bindu bindu 13:52 01.06.2008

Re: srpski klizavi zid

dok je "veličanstvene" umetničeke predstave dužine od 3 do 50 kilometara bilo moguće videti samo ako imate auto dok su čak i zgrade bivale upakovane kao pošiljke sa sve markom podsećale na umetnost PTT


mislis mozda na running fence Christo -and Jeanne-Claude

dylan
adam weisphaut adam weisphaut 14:48 01.06.2008

Re: srpski klizavi zid


Protestna pesma "osvešćenih" i socijalno angažovanih muzičara (vidi post bindu- Dilan) je dotadašnju muziku miliona preobratila iz deskriptivne u muziku tzv. socijalne poruke nadraženom mas pokretu koji su punili kase korporacija na ovom segmentu, dok su filmadžijama rasle zazubice gledajući rad muzičke industrije i profite koja je ova stvaral.

Samo da napomenem da se Dilan na vreme distancirao od namenjene uloge protestnog pevača / "savesti generacije" prebacivši se u svet nadrealnih poetskih slika i wild west esakpizma sa mnogo subverzivnijom notom, po mom skromnom mišljenju, od svog protesnog perioda.Čovek npr. nije hteo da ode na Wudstok iako mu je festival došao bukvalno na noge.
Preporuka: I'm not there film (holvudski doduše) iz 2007. posvećen različitim aspektima njegovog života i stvaralaštva.
dragan7557 dragan7557 15:07 01.06.2008

Re: srpski klizavi zid

Frenk Fuerdi održao je predavanje Pravila straha u XXI veku, sa centralnom tezom da savremena politika na Zapadu kreira tzv. „kulturu straha", gde se građani boje iracionalne pretnje, koja se nekada zvala „nuklearni rat" (sada u opticaju kao „ekološka katastrofa", AIDS, SARS, i sl. Danas, ta pretnja ima jedno ime - terorizam, a sama „politika straha" doživljava eskalaciju nakon 11. septembra. Cilj ovakve strategije jeste mobilizacija i manipulacija građanima, pre svega u domenu proširenja ovlašćenja vlasti, te se navedena tendencija vidi kao anti-demokratska, sa rasističkim posledicama - od strožijih imigracioni zakona, do kreiranja opravdanja za „civilizacijske ratove".


Culture of Fear 1997 Frank Fuerdi (emigrant od 1956 iz Mađarske prof . Sociologije na Uni. Kent u Engleskoj od 1970)bivši pripadnik grupe LM (Living Marxism) čest učesnik na panelu i diskusijama levo orjentisanog časopisa
Spiked (www. spiked-online.com) je jedan od mnogih naprednijih sociologa koji postavljaju kritička pitanja koja su aktuelna ne samo u zapadnoj kulturi kojoj i Srbija pripada je možda i jedan od velikih protivnika ("revolucionarna" prošlost) ( i pored optužbi za skretanje u desničarstvo - Guardian) koji je problemu zagađenosti strahom u ljudskoj svakodnevnici ( pa i srpskoj) prišao pre sulude paranoje zvane 9/11 postavljajući kritička pitanja kojim socijalnim grupama i čijim interesima pogoduje stvaranje iste.

Anksiozna paranoja društva nije kreirana u novo doba već postoji vekovima (u zapadnoj civilizaciji od strane hrišćanske crkve - strašni sud i pakao) i aktuelno stanje na "terenu" u kontekstu XXI veka. a gornjem citatu se pored ovoga što sam rekao treba dodati pored mobilizacije, i manipulacije društva i totalna kontrola istog kao instrument i posledica zagovaranja opravdanosti tzv.Političke Tehnologije sve u cilju zaštite uplašenog stanovništva koje od totalno nesposobne države i korumpiranih političara traži Zaštitu kroz usvajanje zakonodavnih mera totalitarne represije i kontrole pojedinca a kroz to i celokupnog društva.

Za dalja istraživanja može da posluži naslov :
Codename Echelon
AN APPRAISAL OF THE
TECHNOLOGIES OF POLITICAL
CONTROL
An Omega Foundation Summary &
Options Report

For The European Parliament
SEPTEMBER 1998

dakle posle publikacije "Culture of Fear" by Frank Fuerdi 1997
U svakodnevne porcije straha spada svakodnevi teror na planetarnom nivou kao i na lokalnom (u okviru države) gde se ne biraju instrumenti a težina posledica je tzv. kolateralna šteta unapred data veličina akseptirana od strane politike zastrašivanja.

Lična dokumenta, mobilni telefon
Ova nova dokumenta su na globalnom nivou opravdana borbom protiv terorizma a u mnogim krugovima na zapadu izložena sprdnji i podsmehu.U Nemačkoj je čak postavljeno na TV pitanje koliko ljudi godišnje pogine od terorizma a koliko u saobraćajnim nesrećama prosudite sami. Odgovor od terorizma tokom 2007 niko nije u Nemačkoj poginuo dok je u saobraćaju izginulo nekoliko hiljada.
Biometrijska tehnologija omogućava totalni nadzor (24 časa) nad svakim građaninom a glavi krivci su mobilni telefon, bankovna kartuca nova (čipovana) LK,Pasoš dakle sve što ima tzv. pasivnu radio ffrekvenciju i/ ili RFID tehnologiju.

" Paranoid Parenting" (2001) i "Therapy Culture" (2004) postavlja kritička piatanja o vaspitanju dece i devalviranju škole kao institucije koja decu trtira kao potpune idiote (o ovome sam pisao na blogu M.Ćirkovića) sa svim katastrofsalnim posledicama koje sam podveo pod pojam ' dimetralnih efekata škole' što je kolko mi je poznato prva upotreba ove kovanice kako na ovom blogu tako i u nauci.
dragan7557
01 jun 2008
dragan7557 dragan7557 15:17 01.06.2008

Re: erata

dimetralnih efekata škole'

umesto ovoga treba da stoji
Detrimentalni efekti škole
Izvinjavam se za grešku do koje nije došlo mojom krivicom
dragan7557
01 jun 2008
dragan7557 dragan7557 15:24 01.06.2008

Re: srpski klizavi zid

adam weisphaut

Protestna pesma "osvešćenih" i socijalno angažovanih muzičara (vidi post bindu- Dilan) je dotadašnju muziku miliona preobratila iz deskriptivne u muziku tzv. socijalne poruke nadraženom mas pokretu koji su punili kase korporacija na ovom segmentu, dok su filmadžijama rasle zazubice gledajući rad muzičke industrije i profite koja je ova stvaral.

Samo da napomenem da se Dilan na vreme distancirao od namenjene uloge protestnog pevača / "savesti generacije" prebacivši se u svet nadrealnih poetskih slika i wild west esakpizma sa mnogo subverzivnijom notom, po mom skromnom mišljenju, od svog protesnog perioda.Čovek npr. nije hteo da ode na Wudstok iako mu je festival došao bukvalno na noge.
Preporuka: I'm not there film (holvudski doduše) iz 2007. posvećen različitim aspektima njegovog života i stvaralaštva.

Hvala Adame,
uzgred mogao si da postaviš i slike Miloševićeve tenkovske predstave u Beogradu,
pozz
dragan7557
01 jun 2008
dragan7557 dragan7557 15:28 01.06.2008

Re: srpski klizavi zid

bindu
dok je "veličanstvene" umetničeke predstave dužine od 3 do 50 kilometara bilo moguće videti samo ako imate auto dok su čak i zgrade bivale upakovane kao pošiljke sa sve markom podsećale na umetnost PTT


mislis mozda na running fence Christo -and Jeanne-Claude

dylan

Da upravo na njega (Christo) ali se nisam mogao da setim imena
Rumun čini mise
Hvala i za sinoć na primedu o vetrenjačama i loženju nasmejala me pred spavanje.
dragan7557
adam weisphaut adam weisphaut 15:46 01.06.2008

Re: srpski klizavi zid


Hvala Adame,
uzgred mogao si da postaviš i slike Miloševićeve tenkovske predstave u Beogradu,
pozz
dragan7557
01 jun 2008

Na slike me je asocirala jedna emisija koju sam "uhvatio" juče na HRT-u. Razni režiseri su govorili o svom doživljaju 1968. među njima i Forman, koji je , kako je sam rekao, svojim prijateljima koji su prostestvovali govorio:
"Zašto pokušavate da dignete crveni barjak, kada mi pokušavamo da ga skinemo?"
nsarski nsarski 16:01 01.06.2008

Re: srpski klizavi zid

Samo da napomenem da se Dilan na vreme distancirao od namenjene uloge protestnog pevača

Pre mnogo godina sam, kao klinac, bio na jednom Dilanovom koncertu sa nekim drustvom iz Cikaga. Karte - prava sitnica: $15, sto je u ono vreme bila ozbiljna cifra.
I dva bilmeza iz tog mog drustva, drze one karte u rukama, zaprepasceni cenom, i jedan se obraca drugome: "Dude, I bet ya Dylan would get real mad if he found out how much they are charging for HIS concert. Somebody better tell him!".
bindu bindu 16:03 01.06.2008

Re: srpski klizavi zid



mislis mozda na running fence Christo -and Jeanne-Claude

Da upravo na njega (Christo) ali se nisam mogao da setim imena
Rumun čini mise
Hvala i za sinoć na primedu o vetrenjačama i loženju nasmejala me pred spavanje.
dragan7557





1935
Christo: American Bulgarian-born Christo Vladimirov Javacheff, June 13, Gabrovo, of a Bulgarian industrialist family.

Jeanne-Claude: American, French-born Jeanne-Claude Denat de Guillebon, June 13, 1935, Casablanca, of a French military family, educated in France and Switzerland.

1952
Jeanne-Claude. Baccalaureat in Latin and Philosophy, University of Tunis.

1953-56
Christo: Studies at Fine Arts Academy, Sofia, Bulgaria.

1957
He studies one semester at the Vienna Fine Arts Academy.

1958
Christo arrives in Paris where he meets Jeanne-Claude.
Packages and Wrapped Objects
Jelena Pavlović Jelena Pavlović 01:57 02.06.2008

Re: srpski klizavi zid

adam weisphaut
...Dilan na vreme distancirao od namenjene uloge protestnog pevača / "savesti generacije" prebacivši se u svet nadrealnih poetskih slika i wild west esakpizma sa mnogo subverzivnijom notom, po mom skromnom mišljenju, od svog protesnog perioda.Čovek npr. nije hteo da ode na Wudstok iako mu je festival došao bukvalno na noge. Preporuka: I'm not there film (holvudski doduše) iz 2007. posvećen različitim aspektima njegovog života i stvaralaštva.


E, tu je stos. Minirati iz "podzemlja". svaki umetnik danas, ima tu mogucnost da bez oruzja i vidljive moci, a da nije anarhican jer anarhija vodi u u fizicke sukobe, "minira projekat." Tu i jeste Dilanova velicina, in particular. Da si kao musica, ona mala sitna vinska. Samo zujis i iritiras, konstantno.
Inner Party Inner Party 01:56 01.06.2008

Pol Pot

Pol Pot covece!
Pol Pot...
Ruso&Mao=Killing fields.
To je kraj rasprave o modernom komunizmu.
Dzaba trud!
trener trener 02:15 01.06.2008

Re: Pol Pot

To je kraj rasprave o modernom komunizmu.
Dzaba trud!

Čekaj samo ,sad će Vulin da održi slovo!
adam weisphaut adam weisphaut 08:08 01.06.2008

Malo drugačije podsećanje





alach-Zajic-memorial.jpg' alt='' border='0' />

vladimir petrovic vladimir petrovic 08:38 01.06.2008

Re: Malo drugačije podsećanje

Adam Weisphaut,
bio bih vam zahvalan ako mi kazete gde se nalazi ova varijacija krsta na kaldrmi (druga fotografija). Veoma impozantno i - lepo. Hvala unarped.
adam weisphaut adam weisphaut 08:51 01.06.2008

Re: Malo drugačije podsećanje

vladimir petrovic
Adam Weisphaut,
bio bih vam zahvalan ako mi kazete gde se nalazi ova varijacija krsta na kaldrmi (druga fotografija). Veoma impozantno i - lepo. Hvala unarped.

Spomenik Janu Palahu ispred Naroodnog muzeja u Pragu.
vladimir petrovic vladimir petrovic 08:58 01.06.2008

Kao i uvek, zanimljiv tekst

Dusane,
Covek ne mora da se slaze sa(svim) vasim stavovima, i ne mora da deli vasu pomalo ostrascenu privrzenost idejama S. Zizeka, ali vas je uvek zanimljivo citati.
Nisam u mogucnosti da se upustim u bilo kakvu polemiku sa vasim stavovima (cemu?), jer umnogome smatram da se ponasate shodno onoj engleskoj izreci "We don't see things as they are, we see things as we are", ali cu pomenuti dve stvari koje ste vi uzgred naveli.
Suvise ste slobodni kada danas kao "komunisticke drzave" vidite samo Kubu i Sev. Koreju, odnosno kada za Kinu kazete
Za razliku od pokojeg sentimentalnog nostalgičara, koji bi se pozvao na činjenicu da i dalje postoje nominalno komunističke zemlje, kao što su Kuba ili Severna Koreja - Kina je, čini se, ispala sa ovog spiska zbog ekonomskih reformi - Žižek je po ovom pitanju pesimistički decidan - ne sanja novu Komunističku partiju i nije siguran kuda je „svetski duh" krenuo.

Da li je Kina ispala sa ovog spiska zbog ekonomskih reformi? O tome se mnogo moze diskutovati, ali ja ne prihvatam da je Kina uopste ispala sa ovog spiska. Kina samo pokazuje, u njenim veoma partikularnim okolnostima, da je komunisticka ideja - odrziva. Na kritike da "kasni sto ne napusta komunisticke ideje" Kina je dala odgovor koji se pokazao KAO PRAVI, koji zadivljuje (i zastrasuje istovremeno) svet. Dakle, Kina ostaje nominalno komunisticka zemlja, sa lepim licem te ideje (Da ne potezem pitanje da je kod nas, u Titovo vreme, takodje pokusavano mnogo puta sa "sustinskim ekonomskim reformama", koje su propadale jedna za drugom te nikada nismo uspeli daleko da odemo).
Druga stvar koju cu pomenuti je prozaican odgovor pokojnog Janeza Drnovseka nekoj citateljki:
Ovo ilustruje primerom Janeza Drnovšeka, koji je svojevremeno savetovao čitaoce izvesne slovenačke visokotiražne revije. Kada mu se jedna čitateljka obratila sa problemom da nema dovoljno novca da jede meso i putuje on joj je odgovorio - nije zdravo jesti puno mesa, a sve što vam je potrebno već imate „u sebi", uopšte nije potrebno da idete bilo gde!

Ovo je bio dobar odgovor, nimalo naivan i isprazan kako moze da izgleda na prvi pogled.
Keep going strong, Dusane!
mayo1 mayo1 09:04 01.06.2008

Amaterski ...


SOCIJALIZAM
Imate dvije krave – jednu date susjedu

KOMUNIZAM
Imate dvije krave – vlada vam ih uzme i daje vam mlijeko

FAŠIZAM
Imate dvije krave – vlada vam ih uzme i prodaju vam mlijeko

NACIZAM
Imate dvije krave – vlada vam ih uzme, a vas strijeljaju

KAPITALIZAM
Imate dvije krave – prodate jednu i kupite bika

XXXXXXXXXXX?
Imate dvije krave – vlada vam ih uzme, jednu strijeljaju, drugu pomuzu
i bace mlijeko

------------------------------------------------------------------------------------------

POUKA

Okanite se krava, samo donose nevolje.
Kardinale Kardinale 10:03 01.06.2008

Re: Amaterski ...

pogledati:
godard "sympathy for the devil ili one by one"
makavejev "W.R. - misterije organizma"
vucko vucko 11:22 01.06.2008

Dve karave

Ja imam dužu varijantu:

SOCIJALIZAM: Imas 2 krave, jednu poklonis komsiji.

KOMUNIZAM: Imas 2 krave. Drzava ti oduzme obe i da ti malo mleka.

FASIZAM: Imas 2 krave. Drzava ti oduzme obe i proda ti malo mleka.

NACIZAM: Imas 2 krave. Drzava ti oduzme obe, a tebe ubije.

BIROKRATIZAM: Imas 2 krave. Drzava ti oduzme obe. Ubije jednu, pomuze drugu a mleko zatim prospe.

TRADICIONALNI KAPITALIZAM: Imas 2 krave. Jednu prodas i kupis bika. Tvoje stado se mnozi a biznis raste. Na kraju ih sve rasprodas i zivis od kamate.

NADREALIZAM: Imas dve zirafe. Drzava zahteva da uzimas casove harmonike.

AMERICKA KORPORACIJA: Imas 2 krave. Jednu prodas, i nateras drugu da daje mleka za cetiri krave. Kasnije, unajmis konsultanta da objasni zasto je krava crkla.

FRANCUSKA KORPORACIJA: Imas 2 krave. Stupis u strajk, organizujes nerede, blokiras puteve - jer zelis 3 krave.

JAPANSKA KORPORACIJA: Imas 2 krave. Redizajniras ih tako da po velicini budu kao jedna desetina krave ali da daju dvadeset puta vise mleka. Zatim, dizajniras zgodan crtani lik krave i nazoves ga Kravkimon koji uspesno marketiras po celom svetu.

NEMACKA KORPORACIJA: Imas 2 krave. Inzenjeri ih tako prerade da zive 100 godina, jedu jednom mesecno i same sebe muzu.

RUSKA KORPORACIJA: Imas 2 krave. Prebrojis ih i shvatis da imas 5 krava. Ponovo ih prebrojis i shvatis da imas 42 krave. Prebrojis ih ponovo i shvatis da imas 2 krave. Prestanes sa brojanjem jer shvatis da si poceo da se treznis i brzo otvoris novu flasu votke.

SVAJCARSKA KORPORACIJA: Imas 5.000 krava. Nijedna nije tvoja. Ti samo naplacujes vlasnicima za to sto stoje kod tebe.

KINESKA KORPORACIJA: Imas 2 krave. Imas 300 ljudi koji ih muzu. Tvrdis da si postigao punu zaposlenost i sjajan prirast teladi, a uhapsis novinara koji je izvestavao o realnom stanju.

INDIJSKA KORPORACIJA: Imas 2 krave. Obozavas obe.

BRITANSKA KORPORACIJA: Imas 2 krave. Obe su lude.

IRACKA KORPORACIJA: Svi misle da imas mnogo krava. Ti im kazes da nemas nijednu. Niko ti ne veruje, pa te izbombarduju ko budalu i okupiraju ti zemlju. Ti i dalje nemas ni jednu kravu, ali sad si bar deo demokratskog sveta.

AUSTRALIJSKA KORPORACIJA: Imas 2 krave. Posao ti dobro ide. Zatvoris firmu i odes na pivo.

VELSKA KORPORACIJA: Imas 2 krave. Ova leva izgleda prilicno zgodna...

SRPSKA KORPORACIJA: Imas 2 krave, ali ne znas gde su. Odlucis da odes na rucak
Doctor Wu Doctor Wu 11:53 01.06.2008

Meni skroz zanimljivo ovo

ultralevičarsko bulažnjenje u kombinaciji sa subliminalnim koštunicizmima tipa:
glavno „strašilo" koalicije okupljene oko DS bili su radikali, njihovi ključni politički konkurenti. Efikasnost ove taktike najbolje su pokazali izborni rezultati, koji se i dalje, istim argumentom, dovode u pitanje - iako je onaj ko uspe da formira većinu u parlamentu legitiman nosilac vlasti, egzaktnu matematiku sabiranja do broja 126 (ili više) suprotstavljen je diskurs katastrofe - ukoliko dođe do formiranja „nacionalne koalicije" preti lokalni „smak sveta"

ili
zgrade RTS, CK, ambasada Kine... su bile „primarne mete" intervencije


Ko je autor ovog teksta?
Dušan Maljković Dušan Maljković 11:57 01.06.2008

Re: Meni skroz zanimljivo ovo

Ja sam autor teksta, hvala na komplimentima.

A sad malo kontra-argumenata -- posle kvalifikacija oni dođu kao dobra kurativa.
Doctor Wu Doctor Wu 12:15 01.06.2008

Re: Meni skroz zanimljivo ovo

A sad malo kontra-argumenata -- posle kvalifikacija oni dođu kao dobra kurativa.

Pa, dobro, ti znaš da ja cenim tvoju sklonost ka logičkom i nepartijskom razmišljanju pa mislim da si gornje primedbe shvatio pre kao friendly nudging, nego generalnu kvalifikaciju tvog pisanja.

Na primer, to što se neko plaši radikala (ili muslimanskih fundamentalista) nikako ne znači da radikali (ili muslimanski fundamentalisti) nisu i zaista opasni.

A što se tiče ostalih kontra-argumenata, mislim da ti je Inner Party gore sve rekao. Posle Staljina, Pol Pota i Maoa stvarno nema smisla pričati o nekom ljudskom obliku komunizma. Mi sad možemo razmišljati o tome u kojoj je meri ta velika "komunistička opasnost" pomogla uvođenju elemenata welfare state u savremena kapitalistička društva (ja mislim mnogo) i kako naći efikasne načine da se ti elementi očuvaju ili unaprede, ali mislim da je besmisleno propagirati i oživljavati komunističke i anarhističke ideje. U tom smislu, zanimljivo mi je da primetim da ovaj tvoj anarhistički blog čini savršenu antitezu pozivima na uspostavljanje neke pseudoelitističke diktature koja se propagira na angienom blogu.
Dušan Maljković Dušan Maljković 12:28 01.06.2008

Re: Meni skroz zanimljivo ovo

Ja nigde nisam rekao da radikali ili teroristi nisu opasni, ja samo tumačim, kroz primere, funkcionisanje "kulture straha" u lokalnim uslovima. Ako ste pratili kampanju, mogli ste jasno da uvidite da je "povratak u devedesete" bio jedan od ključnih motiva koalicije ZES, a to jeste korišćenje straha u političke svrhe, i to vrlo neutemeljenog u svojoj katastrofičnoj artikulaciji -- povratak na to stanje strukturno je nemoguć, jer podrazumeva rat, sankcije, izolaciju i sve ostale okolnosti koje su dovele do u ovakvom "argumentu" potcratavane socijalne situacije (vrteo se spot sa bacanjem hleba na ulice), a mi smo danas prilično integrisani u tokove kapitala (biznisi ma svoje interese i neće se automatski povući sa promenom vlasti), tako da čak i sa usporenjem uključenja u EU, ne vidim kako ćemo opet imati platu od 2 nemačke marke (to ne znači da se ekonomska situacija ne može pogoršati jer ona zavisi i od politike, ali čak i sa "pro-ervopskom" vlašću ekonomski progres nije urezan u kamen).

Ne vidim, takođe, gde ste pronašli "propagiranje komunizma". Sam Žižek kaže da je period revolucija po ugledu na Oktobarsku gotov sa '68. i da ne sanja novu partiju, a da se subverzija kasnije integrisala u sam liberal-kapitalistički sistem, kreirajući socijaldemokratske intervencije širom Evrope (wellfare state), danas u drastičnom padu.
dragan7557 dragan7557 16:13 01.06.2008

Re: Meni skroz zanimljivo ovo

Posle Staljina, Pol Pota i Maoa stvarno nema smisla pričati o nekom ljudskom obliku komunizma.


Kakve veze imaju ova tri "narodna" "demokratska" diktatora sa komunizmom ili pak međusobno ??????

Vi ste izgleda Prvi koji je pronašaao integralne veze među ovim Avangardistima čije diktature više podsećaju na korporativne narodne sreće i Coca Cola, Mac Donalds varijacije na Filosofijsku temu : Hamburrger kao Umetničko delo začinjen sa Happy Family Coca 12 pack, na krilima Vaznesenija Red Bul-a.
Mi sad možemo razmišljati o tome u kojoj je meri ta velika "komunistička opasnost" pomogla uvođenju elemenata welfare state u savremena kapitalistička društva (ja mislim mnogo) i kako naći efikasne načine da se ti elementi očuvaju ili unaprede,

Država blagostanja = Welfare State je crkla, lipsala, uginula sredinom osamdesetih godina prošlog veka i vama se dragi doktore priviđa. Ista je bila samo interregnum eksperiment a uništena je na samom početku svog postojanja.
avremena kapitalistička društva (ja mislim mnogo) i kako naći efikasne načine da se ti elementi očuvaju ili unaprede

Klasična kapitalistička društva su skončala početkom prošlog veka sa dolaskom korporativnog Imperijalizma a u Istočnom delu zapadnog carstva je nastao Etatistiki obilik istog sa Avangardom na čelu, dok je korporatizam u oba sistema zasnivan na definiciji samog sebe uz razlike u ideološkom prilazu.
Ono što vi nazivate "savremenim kapitalističkim društvima" svoju savremenost definiše kontemporarnošću
a ne kvalitativnošću pa je ovde reč o problemu Korporacija vs Država ili Korporatizam vs Etatizam, i nema takođe baš mnogo veze sa kapitalizmom kao društveno socijalnom formom organizacije društva.
dragan7557
01 jun 2008
dragan7557 dragan7557 17:03 01.06.2008

Re: Meni skroz zanimljivo ovo

a mi smo danas prilično integrisani u tokove kapitala (biznisi ma svoje interese i neće se automatski povući sa promenom vlasti)

Ja ne bih bio baš siguran da smo intergrisani u tokove kapitala a naročito ne i vezu između biznisa i kapitala koji se ovde poistovećuju jer smatram da biznis i kapital imaju različite interese te da ih nije moguće svesti na zajednički imenitelj. Kapital zahteva samo oplodnju kapitala i sve više postaje izražen kroz svoje finansijske osobenosti delujući van konteksta biznisa koji je više lokalna varijanta aktiviteta kapitala (oplodnje) čak i onda kada je reč o ttransnacionalnom poslovanju.
Za detalje pogledajte Durf Kapitalisme i takođe novu pojavu od pre nekoliko meseci nazvanu Karavan Kapitalisme
u vezi sa Nokia skandalom Bochum (Nemačka) koji je još u toku
tako da čak i sa usporenjem uključenja u EU, ne vidim kako ćemo opet imati platu od 2 nemačke marke

Realna mogućnost ovoga (plata 2 marke) sadržava u sebi ono što i Žižek nije u stanju da shvati ali je to latentna sigurnost u visoko rizičnim korporativnim društvima koje za svoje lopovluke i poslovne promašaje koriste stare strukture Etatističkog oblika upravljanja javnim kapitalom prevaljujući na ovaj način rizik na leđa svih građana u slučaju gubitka dok stare strukture omogućavaju izbegavanje i lokalizovanje profita putem Off Shore konstrukcija.

Clear and Present Danger je u ovim društvima maksimalizovana i potpuno moguća dok bi katastrofalne posledice u potpuno proletarizovanim odnosno korporatizovanim državama nesumnjivo izazvale revoluciju Oktoobarskog tipa.. Ovogodišnji primeri u bankarstvu ( Hipotekarni kolaps) i primer korporacije Enron u manjem okviru pokazuju realnu opasnost za fragilni sistem svetske ekonomije.
dragan7557
01 jun 2008
Vlada T Vlada T 10:07 02.06.2008

Do you recycle?

Kao hiljadu puta opran carsav - izandjao i cepa se po krajevima. To mu dodje Zizekova filoSofija.

Sve je vec toliko puta ponovljeno i vec je dosadno.

Izgleda da cemo morati da se nacekamo do sledece relevantne filozofske paradigme.
bindu bindu 18:08 02.06.2008

Re: Do you recycle?

Vlada T
Kao hiljadu puta opran carsav - izandjao i cepa se po krajevima. To mu dodje Zizekova filoSofija.

Sve je vec toliko puta ponovljeno i vec je dosadno.

Izgleda da cemo morati da se nacekamo do sledece relevantne filozofske paradigme.




nije to hiljadu puta opran carsav vec su to ljudi koji su se skupili (za razliku od nekih) da ipak nesto rade.
pa ako treba i hiljadu puta da se ponove "neke stavri' neka bude tako. u svakom slucaju je za pohvalu.
sta bi vi ......vec na sledecu (ko ovi sto bi na sledecu planetu posto su ovu toliko zagadili a mrzi ih da pronadju bolje resenje(ili da ciste) a ni ovu lekciju nisste savladi....da jeste ne biste sada ovako pricali ,vec biste ponudili neki konkretni predlog uz neku analizu ovog texta ili nekog slicnog. u nedostatku ideja najlakse je kritikovati.
za mene je ovaj text bio poucan...kao i komentari i mislim da treba da ih bude vise.
ima tu materijala za studioznu analizu cak i nova knjiga da se napise.a treba imati vremena za to...filozofija nije nimalo laka oblast za citanje jos teze je pisati o tome a jos je teze to sve prevesti na jezik koji bi prakticno koristio masama ili recimo u skolstvu.mislim da je tu najtezi chvor.osmisliti prakticno fiozofske ideje.
ali za to treba malo mozga i da, to neko treba i da radi a to je stvarno ogroman rad.da smo mi neka nacija odavno bi spoznali da timski rad jedino vredi.
Vlada T Vlada T 13:05 03.06.2008

Re: Do you recycle?

bindu
Vlada T
Kao hiljadu puta opran carsav - izandjao i cepa se po krajevima. To mu dodje Zizekova filoSofija.

Sve je vec toliko puta ponovljeno i vec je dosadno.

Izgleda da cemo morati da se nacekamo do sledece relevantne filozofske paradigme.




nije to hiljadu puta opran carsav vec su to ljudi koji su se skupili (za razliku od nekih) da ipak nesto rade.


Hvala Svevisnjem da sam u zivotu ucestvovao na toliko aktivistickih, levicarskih skupova pa znam o kakvom "radu" je tu rec. Tu zaista ima nekakve komunisticke utopije - put i smestaj placeni, po vasceli dan se raspravlja o gorucim problemima savremenosti, uvece zurka, malo flerta i tako do duboko u noc...Da, lep je to zivot. I svako mlad i lep treba da barem par godina tako prozivi, da prosiri vidike i da izbrusi sopstveni prezir prema middle class materijalnosti, pre nego sto mu liberalni kapitalizam ne namakne brnjicu. A posle je korisnije gledati stvari kroz optiku racunovodje.
Zato je danasnje levicarenje zapravo jednako relevantno kao i pracenje Eurosonga. To je jedna lepa razbibriga i povod za provod po letnjim skolama, kojekude.


dragan7557 dragan7557 13:53 03.06.2008

Re: Do you recycle?

Vlada T
bindu
Vlada T
Kao hiljadu puta opran carsav - izandjao i cepa se po krajevima. To mu dodje Zizekova filoSofija.

Sve je vec toliko puta ponovljeno i vec je dosadno.

Izgleda da cemo morati da se nacekamo do sledece relevantne filozofske paradigme.




nije to hiljadu puta opran carsav vec su to ljudi koji su se skupili (za razliku od nekih) da ipak nesto rade.


Hvala Svevisnjem da sam u zivotu ucestvovao na toliko aktivistickih, levicarskih skupova pa znam o kakvom "radu" je tu rec. Tu zaista ima nekakve komunisticke utopije - put i smestaj placeni, po vasceli dan se raspravlja o gorucim problemima savremenosti, uvece zurka, malo flerta i tako do duboko u noc...Da, lep je to zivot. I svako mlad i lep treba da barem par godina tako prozivi, da prosiri vidike i da izbrusi sopstveni prezir prema middle class materijalnosti, pre nego sto mu liberalni kapitalizam ne namakne brnjicu. A posle je korisnije gledati stvari kroz optiku racunovodje.
Zato je danasnje levicarenje zapravo jednako relevantno kao i pracenje Eurosonga. To je jedna lepa razbibriga i povod za provod po letnjim skolama, kojekude.



Desničarenje se izvodi po istim programima a razlika je u ideologiji koja je na prodaju. Svevišnji sa ovim glupostima nema ama baš ništa zajedničko
pa ako treba i hiljadu puta da se ponove "neke stavri' neka bude tako. u svakom slucaju je za pohvalu.
sta bi vi ......vec na sledecu (ko ovi sto bi na sledecu planetu posto su ovu toliko zagadili a mrzi ih da pronadju bolje resenje(ili da ciste) a ni ovu lekciju nisste savladi....da jeste ne biste sada ovako pricali ,vec biste ponudili neki konkretni predlog uz neku analizu ovog texta ili nekog slicnog. u nedostatku ideja najlakse je kritikovati.

Lepo i sadržajno rečeno. Kompliment i preporuka.
dragan7557
03 jun 2008
bindu bindu 16:38 03.06.2008

Re: Do you recycle?

Lepo i sadržajno rečeno. Kompliment i preporuka.
dragan7557
03 jun 2008



thanx.nerviraju me ljudi koji su svuda bili i sve radili a sada mogu samo to da kazu. za njega je to bilo samo "mladalacko zezanje" za neke druge to je postao ozbiljan istrazivacki rad i ucenje koje treba preneti.....i buducim generacijama. covek nikada ne prestaje da uci u zivotu...
Super Stupid Super Stupid 13:36 02.06.2008

kad se već priča o 1968

treba pomenuti i Pazolinijevo mišljenje da treba biti na strani policajaca koji su deca proletera, sirotinja sa juga koja radi za male plate za razliku od "buntovnih" šezdesetosmaša, razmažene bogate mamine i tatine dece...

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana