грех Госпође Емилије

Черевићан RSS / 01.06.2008. u 11:11

 

гост, г-дин Јеремија

 

 

Gospođa Emilija, supruga marvenog lekara Bačke županije, dvadesetiprvog dana meseca augusta leta gospodnjeg 1889. posmatrala je svoje dve ćerkice kako bacaju kamenčiće u bistro Palićko jezero. Tek je počeo četvrti dan njihovog porodičnog odmora u ovom banjskom mestu, a juče su iz župskog dvora poslali brzi dvopreg, kako bi se njen suprug gospodin Stefan hitno

 

javio velikom županu u Novi Sad. Kočijaš je umeo reći samo toliko da su svinje, u nekoliko bačkih sela, naglo počele da crkavaju i da se u Magistratu plaše da nije u pitanju svinjska kuga.

 

 

Gospodin Stefan je bio jedan od prvih marvenih lekara od kada je Magistrat u Novom Sadu to zanimanje stavio u spisak gradskih činovnika.

  

 

- Do skora su marvu lečili priučeni kovači, a evo sada bez marvenog lekara ne mogu ni  jedan dan, razmišljala je gospođa Emilija, ali se nije baš mnogo ljutila što je ostala sama sa decom. U Trščari, novom banjskom hotelu gde su odseli, osoblje je prema njoj uslužnije od kad se proneo glas da je po njenog muža svoj dvopreg poslao lično veliki župan. Palić je tih godina, sa svojom banjskim kupalištem, jezerom i teniskim terenima postao poznato odmaralište, gotovo kao Karlove Vari ili Opatija, i zato nije bilo neobično da u njemu gostuju dame bez svojih muževa ili pratilaca. Gospođa Emilija se osećala sasvim opušteno, udobno je namestila banjski ligeštul, proverila šta rade njene ćerkice i  nastavila da čita započetu knjgu. Već posle nekoliko redaka misli joj odlutaše, a preko njenog lepog lica prolete zagonetni osmeh. Razmišljala je o svom mužu i o razlozima zbog kojih je insistirao da odmor provedu sami na Paliću, a ne kako su običavali svih prošlih godina njihovog braka, na očevom majuru. Naime, njen muž je žarko želeo da mu ona rodi još jedno dete i to sina. Zato je, pri hitnom odlasku u  Magistrat,predložio da ona i ćerkice ostanu na Paliću, a on će gledati da im se što pre ponovo pridruži.f_AA2m_65d8c27.jpg 

Gospođa Emilija i gospodin Stefan živeli su u spešnom  i zašto ne reći srećnom braku. Odrasli su u maloj varošici smeštenoj na plodnim ravnicama pored Dunava. U njoj su zajedno živeli Mađari, Švabe i Srbi. Madjari i Švabe su išli u jednu veliku katoličku crkvu, međusobno se udavali i ženili, a Srbi, koje su tamo zvali još i Raci, u manju pravoslavnu i brakove su sklapali samo u okviru svoje zajednice. Kada je njen otac, ugledni i bogati Švaba vlasnik velike olajnice i mlina, odobrio udaju svoje lepe jedinice, za tek svršenog marvenog lekara  gospodina Stefana, ta vest je odjeknula po čitavoj varošici i okolini, jer mladi gospodin Stefan je bio Rac. Najstarijm varošanima njihov brak i nije bio naročito čudo.

 

 

- Krv nije voda,  govorili su i prepičavali kako je njen deda po ocu u njihovu varoš izbegao iz Šumadije. Pravu istinu o tome zašto je napustio rodni kraj, znala je samo njena pokojna baka. Na samrti, o svom pokojnom mužu Peteru, njoj svojoj jedinoj unuci, rekla je

 

 

- Emili, oću da znaš, tvoj deda u mladosti nije bio ni hajduk ni ubojica,  Zatim joj je ispričala, kako je protinica iz njegovog sela, njega golobradog mladića, uvukla u svoju postelju i to baš onog dana dok je proto, njen muž, sve odrasle meštane vodio na litiju u atar da izmole kišu.

 

- Omađijala ga veštica,  rekla je baka.

 

Kad se to pročulo seoski knez je presudio:

 

- Beli svet, ili robija , тako se njen Peter, a onda se još zvao Petar, obreo u njihovoj varoši i našao uhlebljenje u olajnici i mlinu njenog oca. Naočit i vredan brzo je napredovao, a kada je jednog dana baka rekla svom ocu

 

- Ili za njega ili u Dunav, ovaj nije imao kud. Tražio je samo da Petar promeni veru, kako bi venčanje bilo u katoličkoj crkvi. Petru, koji je imao loše iskustvo sa svojom crkvom, to i nije bilo teško – promenio je i veru i ime, a u crkvene knjige je upisao prezime svoje supruge i tasta. Gospođica Emili, tada još devojčurak, bila je koliko iznenađena, toliko i ganuta, jer bakina priča joj je ličila na ljubavne romane, koje su joj rođaci donosili iz Beča i Pešte.

 Odmah nakon venčanja u skromnoj pravoslavnoj crkvi, gospodin Stefan je svoju lepu i bogatu suprugu odveo u Novi Sad, gde ga je u Magistratu već čekalo mesto marvenog

lekara. Pre njenog prvog porodjaja, otac joj je, kao miraz,kupio lepu i veliku kuću u Petrovaradinu, gde i sada žive. 

                          

Dok su joj misli lutale nad otvorenom knjigom, odjednom je prenu vriska njene mlađe kćerke. U potrazi za  piljcima devojčica je zagazila u vodu i upala u omanji jazak u kome joj je voda dosezala do grla. Gospođa Emilija se silno uplaši, ali pre nego se i pomerila niodkud se stvori jedan mladi oficir, zagazi u vodu i visoko podiže devojčicu. On se sa nekoliko svojih kolega šetao pored jezera i prvi priskočio. Grupa oficira iz Prestonice bila je u inspekciji graničnih utvrđenja na Dunavu i sinoć su kasno stigli na Palić radi kraćeg odmora. Primajući svoju kćer u naručje, gospođa Emilija mu se toplo zahvali.

 

- Husarski poručnik Konrad fon Landau, u službi Njegovog Veličanstva i uvek na usluzi vama gospođo,odgovori mladi čovek i pridruži se svojim kolegama, koji su do tada posmatrali čitav događaj. Gospođa Emilija je uspela samo da zapazi da je on najmlađi i najviši u grupi.

 

 

Istog dana, posle večere, gospođa Emilija i njene ćerkice potražile su osveženje, na terasi hotela Trščanik. Orkestar je svoj program započeo Radecki maršom, verovatno u čast grupe oficira koji su nedaleko od njenog stola pili dobro rashlađen tokajac. Kada su kapelnik i njegovi muzičari nastavli sa Štrausovim valcerima, husarski poručnik priđe njihovom stolu. Gospođa Emilija na trenutak pomisli da će je zamoliti za ples, što ona nikako ne bi mogla prihvatiti. Poručnik, međutim uz elegantan naklon poljubi njenu ruku i uz osmeh upita kako se oseća devojčica posle današnje velike avanture.Pre nego se ponovo naklonio i udaljio, obraćajući se njenim ćerkicam reče, da  ukoliko bi mlade gospođice i sutra poželele da plivaju, on će biti na jezeru u isto vreme i rapoložen je da ih poduči. Gospođa Emilija, bez razmišljanja i prilično neoprezno odgovori, da će oni svakako biti na plaži ukoliko bude sunčan dan. Dok joj je ljubio ruku, osetila je blagi miris mošusa, a pogledi su im se sreli. Gospođa Emilija nije mogla a da ne zapazi nejgove čeličnoplave oči na  lepom preplanulom licu. Na desnom obrazu imao je dubok ožiljak sakriven ispod guste i kratke brade. To je njegovom mladom licu davalo muževniji izraz. Dok je husarski poručnik te večeri plesao sa malađim gošćama hotela, pogledi su im se još nekoliko puta sreli.

 

Noć je bila sparna. Devojčice su mirno spavale. Gospođa Emilija je pred ogledalom, u košulji za spavanje, odsutno i po ko zna koji put provlačila četku kroz dugu raspletenu kosu. Sećala se vremena dok je, kao mlada devojka, u internatu Medhenšule u Gracu, provodila noći i noći maštajući o svom princu na konju. f_AAHm_5dec44a.jpgNehotice zaključi da je njen princ, kog je svake noći dozivala, bio daleko sličniji husarskom poručniku, nego marvenom lekaru. Ne bez izvesne sete, gospođa Emilija  ugasi lampu, i dok se ušuškavala u široku hotelsku postelju, učini joj se da u tami njene sobe svetlucaju dva čeličnoplava oka.

 

Nedugo zatim, iako je bila mrkla noć, sasvim jasno je videla njega, husarskog poručnika, kako stoji kraj njene postelje i mirno je posmatra. Umesto da se uplaši, čula je sebe kako mu govori:

 

- Hoću bebu i to sina. Ti mi napravi bebu, neka moj sin liči na tebe ,Istovremeno je bestidno, sve više i više, širila bedra. Husarski poručnik Konrad fon Landau je lagano skidao košulju, čizme, pantalone... i čitavo vreme prodirao u nju svojim čeličnoplavim pogledom. Kad joj je konačno prišao njenim telom se razli milina i ona jecajući  izgubi svest.

 

                                                                                             

Razbuđena oseti telo joj gori, bradavice na grudima ukrućene, medju bedrima vlažna, nije uplašena, samo se pita gde je on?  Tek onda je obli ledeni znoj. U panici ustaje i u mraku pritrčava vratima –zaključana, zatim prozorima - zatvoreni. Pali lampu i  vidi da je potpuno naga. Krsti se tri puta. Pije naiskap času vode, prska se po grudima i čelu, oblači spavačicu i nešto smirenija, zaključi da je to ipak bio samo san. Odmah potom oseti da je čitava soba ispunjena mirisom mošusa.

 

Sledećeg jutra naložilla  je da im se doručak servira u  sobi i da je odmah posle doručka čeka otvoreni fijaker. Od kočijaša je tražila da je što brže i najkraćim putem odveze u Petrovaradin.

 

 

Daleko od Palića i događaja iz prethodne noći u sigurnom okrilju svog doma, gospođa Emilija je bila potpuno  mirna. Po povratku kući iz Magistrata, prijatno iznenađen, gospodin Stefan je zatekao svoju lepu ženu kako u bašti zaliva ruže. Te večeri su rano pošli na počinak. Kad joj je muž, u zajedničkoj bračnoj postelji, prišao na svoj uobičajeni način, bila je sretna f_AA3m_ba325ba.jpgšto može predvideti gotovo svaki negov pokret. A onda odjednom u nozdrvima je osetila miris mošusa, a umesto muževljevog glatko izbrijanog lica, čekinjastu bradu husarskog poručnika. Nemoćna da se suprostavi silini strasti koja ju je obuzimala, pomisli:

 

-Ako je ovo greh, Gospode, neka budem prokleta.

 

                                         * * *

 

Idućeg proleća gospođa Emilija je rodila lepog i zdravog sina. Sve strine i tetke su odmah zagraktale da mali nimalo ne liči na oca. Kada je dečak izrastao u visokog i vitkog mladića sa čeličnoplavim očima, sličnost sa husarskim poručnikom je bila više nego očigledna. Svih godina njegovog odrastanja gospođa Emilija je pitala i sebe i Boga kako je to moguće. Kao dečak, njihov sin nije voleo oca, a kao mladić bio je s njim u stalnom sukobu. Za inat ocu uzeo je majčino nemačko prezime i upisao se u vojnu školu u Beču. Rat ga je zatekao u činu poručnika.

 

 

Dok su zvona na NotrDamu oglašavala prvu pobedu savezničkih snaga u velikom ratu, koju je izvojevala Srpska nad Austrougarskom vojskom, na kućnu adresu gospođe Emilije u Petrovaradinu, stigao je telegram sa potpisom generala Poćoreka.  Njen sin, husarski poručnik Peter Grečl hrabro je poginuo jurišajući sa svojim eskadronom na srpske položaje kod Tekeriša, dana 21. augusta 1914.godine. Od tog dana, pa sve do svoje smrti, gospođa Emilija je stalno ponavljala iste reči:

 

 

Greh, greh, prokleta sam, prokleta...- 

* одабир илустрација мрс ivana23



Komentari (75)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

vladimir petrovic vladimir petrovic 11:33 01.06.2008

Lepo

Lepa prica.
Nadam se da cete sledeci put napisati pricu o - muskom grehu. Valjda ne grese samo - zene!
Jeremija Jeremija 12:42 01.06.2008

Re: Lepo

Emilijin greh je vrlo, vrlo relativan. pogotovo posmatran iz današnje perspektive. ona je samo maštala o svom princu iz devojačkih snova. Husarski poručnik je pokrenu sećanja, a njen san na Paliću bio je uzbudljiv, kao java, ali ipak samo san. u krevetu sa svojim mužem, zamišljala je husarskog poručnika... to mnogi rade:))
sličnost njenog sina sa princom iz snova pokreće prava pitanja...
g. vladimire, hvala na lepom mišljenju.
Jelena Pavlović Jelena Pavlović 12:47 01.06.2008

Re: Lepo

Lepa je prica, atmosfericna. Ja sam ocekivala neki twist: brada, san, ne zna da'l je java, ili ne,plave oci....malo kao Rozmarina beba:)
Jeremija Jeremija 15:04 01.06.2008

Re: Lepo

Jelena Pavlović
Lepa je prica, atmosfericna. Ja sam ocekivala neki twist: brada, san, ne zna da'l je java, ili ne,plave oci....malo kao Rozmarina beba:)


Nekad davno sam u jednoj knjizi pročitao epizodu (Italija, XIX v.) o ženi koja je mnogo volela svog muža, ali sa njim nije imala dece. Muž je poginuo. Posle tri godine ona se ponovo udala, nije volela drugog muža, ali je s njim dobila sina. Sin ne da je ličio na njenog prvog muža, već kao da je bio njegov klon.
Pitanje: da li emocije mogu promeniti genetski kod, poredati gene u drugačiji, željeni redosled, za men je bilo fascinantno, a i danas je.
Tako je nastala priča o Emilijinom grehu.
Rozmarina beba je, kao što znamo, nešto drugo.
nsarski nsarski 16:13 01.06.2008

Re: Lepo

da li emocije mogu promeniti genetski kod, poredati gene u drugačiji, željeni redosled,

Ne mogu.
Bright Spot Bright Spot 16:36 01.06.2008

Re: Lepo

nsarski
Ne mogu.

U bre, a jel' ti veruješ da u radiju žive mali ljudi? :)
nsarski nsarski 16:40 01.06.2008

Re: Lepo

U bre, a jel' ti veruješ da u radiju žive mali ljudi? :)

Da, za neke emisije. Ali da strpaju ceo stadion gledalaca, i igrace, i sudiju u radio kad je utakmica - e, to je malo prvise!
angie angie 17:07 01.06.2008

Re: Lepo

U bre, a jel' ti veruješ da u radiju žive mali ljudi? :)


u nekim sluchajevima je verovanje presudni faktor!:)))
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 17:17 01.06.2008

Re: Lepo

nsarski
U bre, a jel' ti veruješ da u radiju žive mali ljudi? :)

Da, za neke emisije. Ali da strpaju ceo stadion gledalaca, i igrace, i sudiju u radio kad je utakmica - e, to je malo prvise!


Види се ко има класично образовање и правилно примењује логику.
Него, досетка Насрског или Браће Маркс?
Bright Spot Bright Spot 17:17 01.06.2008

Re: Lepo

u nekim sluchajevima je verovanje presudni faktor!:)))


Zbog jedne malene sa plavim očima ja sam i poverovao.
Samo me nsarski presekao onim surovim naučničkim "ne mogu", baš sam se štrecnuo...
Srećom, nije mi dokazao :)
I ne može. Ne dam.
bojan ljubomir jugovic bojan ljubomir jugovic 17:36 01.06.2008

:)

nsarski
da li emocije mogu promeniti genetski kod, poredati gene u drugačiji, željeni redosled,

Ne mogu.


:)
angie angie 18:16 01.06.2008

Re: Lepo

I ne može. Ne dam.


pa TO ti ka'em!



(pusti ti sharskog, njemu vera ne dozvoljava da prihvati ono shto ne moze da prevede u formulu:)
Jeremija Jeremija 19:53 01.06.2008

Re: Lepo

nsarski
da li emocije mogu promeniti genetski kod, poredati gene u drugačiji, željeni redosled,

Ne mogu.

nsarski u nauci ne mogu. za sada. u mašti, pričama i romanima mogu oduvek.:)


Nije li to dokaz?



nsarski nsarski 20:56 01.06.2008

Re: Lepo

Nije li to dokaz?

U mom kosmickom sistemu postoje dve vrste istina: naucne i poetske. Ove prve se dokazuju, obaraju i menjaju. Ove druge su su univerzalne i vecne.
Od prvih zaradjujes za zivot, od drugih istinski zivis.
Jeremija Jeremija 21:21 01.06.2008

Re: Lepo

nsarski
Nije li to dokaz?

U mom kosmickom sistemu postoje dve vrste istina: naucne i poetske. Ove prve se dokazuju, obaraju i menjaju. Ove druge su su univerzalne i vecne.
Od prvih zaradjujes za zivot, od drugih istinski zivis.

potpisujem, jer sad govoriš i kao naučnik i kao poeta.:)
margos margos 10:13 02.06.2008

Re: Lepo

u nekim sluchajevima je verovanje presudni faktor!:)))

Možda više želja, nego verovanje. Ja verujem da je snaga želje ta koja oblikuje stvari i dešavanja.

Naime, imala sam kerušu, rotvajlerku, rodoslov za divljenje, majka raskošna i rasna, ali sam ja žarko želela da ona ostane bebastog, milog izgleda, da je se ljudi ne plaše kad odraste i da se na prvi pogled s kilometra vidi da je ženkica. Uvek su me pitali kako je ona tako umiljata i bebasta, a ja sam govorila da je to pobeda duha nad materijom.

Baš lepa priča. I izvrsna ekipa! Bravo za svo troje.:)))
Jeremija Jeremija 10:54 02.06.2008

Re: Lepo

margos
u nekim sluchajevima je verovanje presudni faktor!:)))Možda više želja, nego verovanje. Ja verujem da je snaga želje ta koja oblikuje stvari i dešavanja.Naime, imala sam kerušu, rotvajlerku, rodoslov za divljenje, majka raskošna i rasna, ali sam ja žarko želela da ona ostane bebastog, milog izgleda, da je se ljudi ne plaše kad odraste i da se na prvi pogled s kilometra vidi da je ženkica. Uvek su me pitali kako je ona tako umiljata i bebasta, a ja sam govorila da je to pobeda duha nad materijom. Baš lepa priča. I izvrsna ekipa! Bravo za svo troje.:)))

Kad je reč o svetu životinja, u jednom ozbiljnom stručnom časopisu sam pročitao sledeće:
U ergeli rasnih konja jednog bogatog Engleza (ser,per,lord..) žensko ždrebe odrastalo je i igralo se sa mladim mužjakom zebre. Kad je porasla mlada ždrebica je osvojala prve nagrade na trkama, a kad je došlo vreme prvog parenja, odvojena je i doveden je rasni ždrebac, također prvak. Naša junakinja nije htela ni da čuje za njega, već je jedne noći preskočila obor i sparila se sa svojim drugom mužjakom zebre. Mladunče je bilo lepo, ali je imalo pruge. Vlasnik ergele, ljut na svoju ždrebicu, poklonio je mužjaka zebre udaljenom zoo vrtu.
I sada sledi poenta: rasnu ždrebicu su sparivali više puta sa ždebcima njenog pedigrea, ali svako njno ždrebe je imalo pruge, kao da se i dalje pari sa svojom prvom ljubavi iz mladosti - mužjakom zebre.
Nije li i to, ako je istina, pobeda duha nad materijom.
margos margos 17:36 02.06.2008

Re: Lepo

Nije li i to, ako je istina, pobeda duha nad materijom.

URA za ždrebicu:))
Zaista lepa priča, sve i da je izmišljena, pomera malo poklopčiće nad našim glavama.

Mnogo sam se nervirala kad ja nešto smislim, a život ode drugim tokom. Skoro sam pročitala rečenicu 'Čovek planira - Bog se smeje' i to me tako razgali svaki put kad uhvatim sebe (ili vidim druge) da umišljaju da nešto MORA da bude, kako su (ili smo) zamislili.
Черевићан Черевићан 12:31 01.06.2008

шнајдерке умишљај

незнам зашто, али кад читам текстове у коима се помињу времена војвођанска поодавна ваздамисе пред очима укаже лик жене за шиваћом машином која тихо ,себи убраду, сетно певуши

седим ето замашином шваљасам
питајте, ви хусари . . . .чија сам
ничијасам - себи чисто сувишна
водите ме вашој кући вашасам

и раате . . шта знате
Jelena Pavlović Jelena Pavlović 12:36 01.06.2008

Re: шнајдерке умишљај

Черевићан Черевићан 14:15 01.06.2008

ха,ха

е баш умете понекад да будете ђаволче , драга гђо Pavlović
kenozoik kenozoik 23:58 01.06.2008

Re: шнајдерке умишљај

Черевићан

седим ето замашином шваљасам
питајте, ви хусари . . . .чија сам
ничијасам - себи чисто сувишна
водите ме вашој кући вашасам

to mu dodje neki "kaver" pesme koju ja pamtim:
sedela sam zamasinom, silaasam
pitali me oficiri cijaasam
ne pitajte oficiri cijaasam
vodite me vasoj kuci, vasa sam..
Kazezoze Kazezoze 12:53 01.06.2008

a kako izgledaju

te chelichno plave ochi?
mozhda bi ivana mogla da ilustrira, ja nikako ne mogu da zamislim
mariopan mariopan 15:14 01.06.2008

Re: a kako izgledaju

Kazezoze
te chelichno plave ochi?
mozhda bi ivana mogla da ilustrira, ja nikako ne mogu da zamislim

Kao Vajat Erp AH!
bauer bauer 20:27 01.06.2008

Re: a kako izgledaju

Kao Vajat Erp AH!

ili bese dok holidej? kako ono ide, imao je ledeno sive oci, boje zamrznutog planinskog jezera... :))
margos margos 10:15 02.06.2008

Re: a kako izgledaju

ili bese dok holidej? kako ono ide, imao je ledeno sive oci, boje zamrznutog planinskog jezera... :))

Čeličnosivog pogleda, poluprašnjavog odela, nisko obešenog kolta - i ja se sećam:)))
bauer bauer 15:55 02.06.2008

Re: a kako izgledaju

Čeličnosivog pogleda, poluprašnjavog odela, nisko obešenog kolta - i ja se sećam:)))

hm, margos. dok holidej je nosio dva kolta, sa drskama od slonove kosti, i ne secam se da je na njegovom odelu ikada bila i trunka prasine :))
ivana23 ivana23 16:58 02.06.2008

Re: a kako izgledaju

margos margos 17:22 02.06.2008

Re: a kako izgledaju

hm, margos. dok holidej je nosio dva kolta, sa drskama od slonove kosti, i ne secam se da je na njegovom odelu ikada bila i trunka prasine :))

Onda je to bio neki drugi batica, jednako hrabar, odlučan i pravedan:))))
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 12:53 01.06.2008

Lepa priča...

Lepa priča gosn Čer...No, ne zanerite nešto mi nije jasno...
- Husarski poručnik Konrad fon Landau, u službi Njegovog Veličanstva i uvek na usluzi vama gospođo,odgovori mladi čovek i pridruži se svojim kolegama, koji su do tada posmatrali čitav događaj. Gospođa Emilija je uspela samo da zapazi da je on najmlađi i najviši u grupi.

Zar poručnik nije trebao izgovoriti "u službi
Njegovog veličanstva", mislim Franca Jozefa....
angie angie 15:23 01.06.2008

Re: Lepa priča...

Zar poručnik nije trebao izgovoriti "u službi
Njegovog veličanstva", mislim Franca Jozefa....


jao bre Drago, nikad od tebe romantika:)))

Jeremija, krajnje si ushao u zenske misli, shto nije bash tako jednostavno, preporuka, i tebi i Cheru i Ivani23.
Jeremija Jeremija 15:28 01.06.2008

Re: Lepa priča...

angie


Jeremija, krajnje si ushao u zenske misli, shto nije bash tako jednostavno,

Zaista nije lako. :))
Hvala.
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 15:48 01.06.2008

Re: Lepa priča...

angie
Zar poručnik nije trebao izgovoriti "u službi
Njegovog veličanstva", mislim Franca Jozefa....


jao bre Drago, nikad od tebe romantika:)))

Jeremija, krajnje si ushao u zenske misli, shto nije bash tako jednostavno, preporuka, i tebi i Cheru i Ivani23.

Ma, ok je romantika Angie..o)) Nego, te 1889. godine, ćesar je bio Franc Jozef....Moji bili njegovi podanici....o))
samo pažljivo čitam....
angie angie 16:00 01.06.2008

Re: Lepa priča...


samo pažljivo čitam....


pa ovo i jeste pricha koja dokazuje da u nekim situacijama realni faktori igraju sporednu ulogu, al da bi to postigao, morash da imash razvijenu energiju te druge strane!:)))
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 16:41 01.06.2008

Re: Lepa priča...

angie

samo pažljivo čitam....


pa ovo i jeste pricha koja dokazuje da u nekim situacijama realni faktori igraju sporednu ulogu, al da bi to postigao, morash da imash razvijenu energiju te druge strane!:)))

Ma, hvala drugoj stvari...o)))
Jeremija Jeremija 17:00 01.06.2008

Re: Lepa priča...

Drago Kovacevic
Lepa priča gosn Čer...No, ne zanerite nešto mi nije jasno...
- Husarski poručnik Konrad fon Landau, u službi Njegovog Veličanstva i uvek na usluzi vama gospođo,odgovori mladi čovek i pridruži se svojim kolegama, koji su do tada posmatrali čitav događaj. Gospođa Emilija je uspela samo da zapazi da je on najmlađi i najviši u grupi.

Zar poručnik nije trebao izgovoriti "u službi
Njegovog veličanstva", mislim Franca Jozefa....

drago, misliš sa malim "v"?
angie angie 18:20 01.06.2008

Re: Lepa priča...

Ma, hvala drugoj stvari...o)))


ja ti i rekoh da nisi u fazonu, jer je druga stvar, suvishe bukvalo gledanje na sluchaj i bez druge strane- nishta od charolije.
Barbara Kopicl Barbara Kopicl 21:23 01.06.2008

Re: Lepa priča...

Drago Kovacevic
Lepa priča gosn Čer...No, ne zanerite nešto mi nije jasno...
- Husarski poručnik Konrad fon Landau, u službi Njegovog Veličanstva i uvek na usluzi vama gospođo,odgovori mladi čovek i pridruži se svojim kolegama, koji su do tada posmatrali čitav događaj. Gospođa Emilija je uspela samo da zapazi da je on najmlađi i najviši u grupi.

Zar poručnik nije trebao izgovoriti "u službi
Njegovog veličanstva", mislim Franca Jozefa....



Dragooo, pa gde ste Vi? Cekam Vas vec mesec dana... A Vas nema pa nema dragi moj.
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 06:54 02.06.2008

Re: Lepa priča...

Jeremija
Drago Kovacevic
Lepa priča gosn Čer...No, ne zanerite nešto mi nije jasno...
- Husarski poručnik Konrad fon Landau, u službi Njegovog Veličanstva i uvek na usluzi vama gospođo,odgovori mladi čovek i pridruži se svojim kolegama, koji su do tada posmatrali čitav događaj. Gospođa Emilija je uspela samo da zapazi da je on najmlađi i najviši u grupi.

Zar poručnik nije trebao izgovoriti "u službi
Njegovog veličanstva", mislim Franca Jozefa....

drago, misliš sa malim "v"?


Mislim na Njegovo Veličanstvo Franca Jozefa......
Jeremija Jeremija 07:09 02.06.2008

Re: Lepa priča...

Drago,
poručnik se predstavio g-đi Emiliji: "Husarski poručnik Konrad von Landau, u službi Njegovog veličanstva..."
misleći svakako na Franca Jozefa, ali to nije morao doslovce da izgovori, jer u KundK monarhiji, tada nije bilo drugog veličanstva sem Jozefa, a zatim je, odgovarajući na Emilijino zahvaljivanje, u maniru džentlmena skromno dodao:
"... i uvek na usluzi vama gospođo:" misleći svakako na nju, Emiliju.
Veoma cenim primedbe posetilaca bloga b92, i to je jedan od razloga, što svoje literarne pokušaje objavljujem ovde, ali tvoju primedbu nisam razumeo, odnosno ne vidim gde je tu eventualna greška u tekstu priče.
Ajnur Ibran Ajnur Ibran 13:41 01.06.2008

Divno zaista

Pored svih postova na ovom blogu, gde ljudi kopaju oci jedni drugima, ovakva pisanija dobijaju jos vecu vrednost.
Dopada mi se jezik, jako, kojim je prica ispricana.Tako arhaican sam po sebi nosi jednu notu ljupkosti, dah nekih proslih vremena u kojim, stice se utisak, znalo ko kosi a ko vodu nosi,sve je imalo dubinu, neki smisao.Svaka, pa i najmanja gesta je imala odredjenu tezinu.Sve je , nekako finije , bez povrsnosti , o prostakluku da ne govorim...
Dok danas ...
Jeremija Jeremija 15:17 01.06.2008

Re: Divno zaista

Možda će surova danšnjica roditi jedan novi romantizam u književnosti, kao otklon i povlačenje u lepši svet, pa makar on bio izmišljen, virtualan.
Ajnur Ibran Ajnur Ibran 18:48 01.06.2008

Re: Divno zaista

Jeremija
Možda će surova danšnjica roditi jedan novi romantizam u književnosti, kao otklon i povlačenje u lepši svet, pa makar on bio izmišljen, virtualan.


Verujem da ce se to desiti.Verujem da se vec desava.Ali eto, ja , ne tako star po godinama, izgleda da imam staru dusu...A staro se tesko menja.I u skladu sa tim, velicam stare forme, prvo pred sobom, a cim ugrabim priliku i pred drugima...No, kako god, covek koji je napisao ovaj tekst (po meni) zna da pise.Snasao bi se , sve i da se radnja dogadja 2198 god...
Biljana Beba Knežević Biljana Beba Knežević 15:01 01.06.2008

Prelepo

podsetili ste me na Sremca stilom ( u pocetku ). Nadalje je prica tako vodila da nisam razmisljala o stilu nego o tom grehu koju mozda i nije bio greh...

Zaista prelepo....
Preporuka
mariopan mariopan 15:20 01.06.2008

Re: Prelepo

Prica je divna, tece lako kao mirna reka....jedino mi se na dopada poslednji pasus :(

Zelela bih da je ta majka do kraja svog zivota imala svog sina, makar joj taj kraj sutra vec stigao, tuzno je to....i ostade ona da se kudi i razmislja o svom grehu, koji to nije. Koliko majki se preslisavaju sta su to Bogu zgresile kada ih neka ovakva nesreca pogodi, i ne zive vise, samo traju do zadnjeg dana, zato bih zelela da je zadnji pasus drugaciji.....zasto nije mogao da bude zarobljen pa oslobodjen jer je dobre duse i tako mlad? Komplimenti za pricu Jeremija )))
Jelica Greganović Jelica Greganović 15:32 01.06.2008

Re: Prelepo

Gazda Čer, baš lepa priča. Kod nas legla teška vrućina, a Julijske Alpe zamotavaju sivi oblaci i odande se čuje tutanj. Lišće dobilo neku divlju boju...taman mi legla tvoja priča.
poz.
Jeremija Jeremija 15:33 01.06.2008

Re: Prelepo

mariopan
Prica je divna, tece lako kao mirna reka....jedino mi se na dopada poslednji pasus :(

/quote]
Ne dopada se poslednji pasus ni meni.

"Koliko majki se preslisavaju sta su to Bogu zgresile kada ih neka ovakva nesreca pogodi, i ne zive vise, samo traju do zadnjeg dana..."

... i majki i očeva.
Kazezoze Kazezoze 15:55 01.06.2008

Re: Prelepo

zasto nije mogao da bude zarobljen pa oslobodjen jer je dobre duse i tako mlad?

zbog chelichno plavih ochiju ))
Черевићан Черевићан 16:48 01.06.2008

указ

. . . .. taman mi legla tvoja priča

драга гђо Greganović , овог пута само сам поносан домаћин Госта на мојему блогу , похвале ( а и примедба г Kovacevic -а ) иду њему
Jelica Greganović Jelica Greganović 19:12 01.06.2008

Re: указ

Ja se izvinjavam domaćinu i autoru priče, Jeremiji, tek sada videh. Daklem, Jeremija komplimenti - lepa priča :)
Jeremija Jeremija 19:24 01.06.2008

Re: указ

Jelica Greganović
Ja se izvinjavam domaćinu i autoru priče, Jeremiji, tek sada videh. Daklem, Jeremija komplimenti - lepa priča :)

Nisi pogrešila: u ovom slučaju reč je o tročlanoj koalicij, vrlo principijelnoj:), naime ivana23 je odabrala ilustracije.
Daklem, hvala.:)
Jelica Greganović Jelica Greganović 20:50 01.06.2008

Re: указ

Ivana? :) e onda je tek ekipa prava !
Jeremija Jeremija 06:27 02.06.2008

Re: Prelepo

Biljana Beba Knežević
podsetili ste me na Sremca stilom ( u pocetku ). Nadalje je prica tako vodila da nisam razmisljala o stilu nego o tom grehu koju mozda i nije bio greh...Zaista prelepo....Preporuka

Hvala na komplimentima i preporuci, uz izvinjnje na zakašnjenju.
Ivana K.Landesteen Ivana K.Landesteen 18:24 01.06.2008

Procitala sam

ovu pricu vec negde, i nisam sigurna gde je to bilo. Na Kisobranu?
Jeremija Jeremija 18:39 01.06.2008

Re: Procitala sam

Pod Kišoranom, a možda i u Književnom listu iz prošle godine i još ponegde ...
Nisam znao da sam "baš toliko čitan pisac", čije radove poneko i prepozna.:)
moram biti iskren: to godi. hvala.
Kazezoze Kazezoze 20:29 01.06.2008

Re: Procitala sam

Jeremija
Pod Kišoranom, a možda i u Književnom listu iz prošle godine i još ponegde ...Nisam znao da sam "baš toliko čitan pisac", čije radove poneko i prepozna.:)moram biti iskren: to godi. hvala.

kako nisi znao kad si sa tom prichom uzeo nagradu na konkursu "tkalci rechi"u konkurenciji kratkih pricha.
lako za proveriti ovde... a tu prichu ti je maznula i blogerka pod nikom summa;-)
Jeremija Jeremija 21:27 01.06.2008

Re: Procitala sam

Kazezoze
Jeremija
Pod Kišoranom, a možda i u Književnom listu iz prošle godine i još ponegde ...Nisam znao da sam "baš toliko čitan pisac", čije radove poneko i prepozna.:)moram biti iskren: to godi. hvala.

kako nisi znao kad si sa tom prichom uzeo nagradu na konkursu "tkalci rechi"u konkurenciji kratkih pricha.
lako za proveriti ovde... a tu prichu ti je maznula i blogerka pod nikom summa;-)

prosto: prvi ili možda drugi put, sam sreo nekog ko je pročitao nešto što sam napisao, naravno tu ne računam svoju porodicu i prijatelje.
Da se hvalim ponekom nagradom, čini mi se nepriličnim. Nagrade sam dobijao isključivo za priče prijavljene na konkurse pod šifrom, međutim iste te priče urednici su prethodno glat odbijali.
jesen jesen 19:21 01.06.2008

Bas romanticno...

...a i pitko za citanje..Preporuka Jeremija ali i podrska za istrajavanje u pisanju...Ko sisa izdavace:))
Jeremija Jeremija 19:54 01.06.2008

Re: Bas romanticno...

jednog, koga ja poznajem, ne šiša niko - ćelav je. :))
jesen jesen 23:12 01.06.2008

Re: Bas romanticno...

:))
Jelena Jelena 21:24 01.06.2008

Divno!

Zar ovo ne moze da bude samo DIVNO!
Jeremija Jeremija 22:20 01.06.2008

Re: Divno!

Hvala.
ivana23 ivana23 23:18 01.06.2008

Re: Divno!

vidomir pavlovic vidomir pavlovic 03:15 02.06.2008

Re: Divno!

Auuu g. Jeremija pa Vi ste majstor pričica, svaka čast, ako imate još koji greh žena postaavite nisam nešto dobar sa ženom...

preporuka
Jeremija Jeremija 06:29 02.06.2008

Re:Divno!

ivana23

hvala na prelepim islustracijama, koje su oživele priču.
Jeremija Jeremija 06:33 02.06.2008

Re: Divno!

vidomir pavlovic
Auuu g. Jeremija pa Vi ste majstor pričica, svaka čast, ako imate još koji greh žena postaavite nisam nešto dobar sa ženom...preporuka

Mislim da bi više odgovaralo zvanje šegrta ili kalfe, daleko sam ja od majstora.
Ukoliko mi g.Čer ustupi prostor na svom blogu i sledeće nedelje, biće reči o jednom drugačijem grehu.
Hvala g. vidomire.
angela angela 10:12 02.06.2008

Re: Divno!

Ova prica je zaista divna, unapred se radujem sledecoj!
trener trener 11:05 03.06.2008

Re: Divno!

Jelena
Zar ovo ne moze da bude samo DIVNO!

Da i ja tako mislim!
virgo intelecta virgo intelecta 15:55 02.06.2008

Srela sam...

jednu Rumunku kada sam dosla u Australiju, sada vec odavno. Rec po rec i ...
kaze imala jednom tamo momka. Oboje trazili vize za US, on dobio ona ne. Nije hteo da ide, ali ga prosto oterala od sebe.
Onda je zivot nekako odneo ovamo. I posle mnogo godina rodila cerku. Kaze da lici na njenog momka.
Ja pitam - Pa je l' si ga videla ti uopste nekada? Ne, nisam, ali tokom cele trudnoce sam mislila na njega i to kako bi nase dete izgledalo.
i stvarno - klinka-palacinka ne lici ama bas nimalo na svog tatu.

Pa vi vi'te ondak?
Kazezoze Kazezoze 16:29 02.06.2008

Re: Srela sam...

nauka je nemocna pred ovakvim primerima;-)
Jeremija Jeremija 16:47 02.06.2008

Re: Srela sam...

Kazezoze
nauka je nemocna pred ovakvim primerima;-)

Nauka je inače vrlo, vrlo nemoćna.
U naučne teorije veruju samo laici, dok naučnici vrlo dobro znaju za svoju i nemoć svoje nauke.
margos margos 17:10 02.06.2008

Re: Srela sam...

Virgo, Kaze i Jeremija - ulepšali ste mi ovo popodne!!!:))))
vishnja vishnja 11:23 03.06.2008

Re: Srela sam...

Virgo, Kaze i Jeremija - ulepšali ste mi ovo popodne!!!:))))

i meni. prepodne.
Jeremija Jeremija 12:26 03.06.2008

Re: Srela sam...

margos
Virgo, Kaze i Jeremija - ulepšali ste mi ovo popodne!!!:))))

vishnja
Virgo, Kaze i Jeremija - ulepšali ste mi ovo popodne!!!:))))

i meni. prepodne.

Ulepšati nekom dan, izmamiti osmeh... e, pa to je to.
margos margos 16:21 03.06.2008

Re: Srela sam...

Ulepšati nekom dan, izmamiti osmeh... e, pa to je to.

Da....:)))))))))))))))

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana