Chuck Norris & Olja Bećković (ili Zašto sam sklon nasilju)

Dejan Stanković RSS / 02.06.2008. u 11:52

chuck-norris.2866.jpgSinoć na Utisku nedelje tema beše nasilje nad decom i među decom, ali sve se svelo na opasno poučan razgovor o vaspitanju dece i odraslih, generalno. Profi spuštačica slušalica g.đa Olja Bećković sabrala je stručnjake za vaspitanje (pedagog, psiholog, pop) na debatu. Zakasnio sam nisam pohvatao imena, ali svašta se tu pametno reklo.

Deca se ne vaspitavaju kaznom i batinama, kaže divna gospođa psiholog, Milena Jerotijević, inače, moj novi guru. (gospodjo Milena javite mi se, por favor, voleo bih da budem vaš prijatelj). Deca se vaspitavaju divljenjem i pohvalom. I primerom. Tako im se prenosi i objašnjava naš sistem vrednosti.

Ista tvrdi, a ja se slažem, da se nasilje kao i nenasilje uče.

Stručnjaci su nasilje definisali kao veoma širok pojam - od zanemarivanja do fizičkog zlostavljanja. To nisam znao, posebno mi zanemarivanje nije bilo palo na pamet, ali sam posle kraćeg razmišljanja zaključio da su potpuno u pravu. Zanemarivanje je zlostavljanje. Možda najgore.

Većinu toga što sam čuo već sam bio znao ili osećao. I pridržavam ga se uz male izuzetke. Pre par nedelja sam, priznajem, zgrešio. Elem, zatekao sam mlađeg sina i drugara mu – kad im sabereš godine nisu punoletni - kako hodaju po krovu susedne kuće. Reč je o kosom krovu i petom spratu. Uši sam im iščupao, i mom i komšijskom. Njegova majka me je razumela. Mnogo sam se bio izbezumio. Posle sam im i lepo objasnio zašto sam ih zlostavljao.

Međutim, postoji opravdanje za tu moju sklonost nasilju. I sam sam, kao dete, bio žrtva nasilja. Toga sam se, eto, setio sinoć tokom Utiska nedelje.

Beše to davih dana u školskom dvorištu OŠ Janko Veselinović, gde su neke dve starije devojčice, bliznakinje, igrale nešto s nekim kanapom ili lastišem, ne sećam se. Ja sam im sa društvom smetao. Nešto kao jurcao, preskakao, spoticao ih. Sve bi bilo OK (makar po mene) da se na kraju nisam upetljao u to njihovo uže li je, lastiš li je. Tako sam i stradao. Njih dve sestre su natrčale na mene ko kaznena brigada i počele da me vošte. Ja sam se kao branio, džilitao, dok se nisam nekako izmigoljio. Nije šala, em ih je bilo dve, em su svaka za sebe bile dva puta veće od mene. Ironija sudbine je htela da sinoć, gledajući TV shvatim, s gotovo stoprocentnom sigurnošću da je jedna od te dve sestre bila sama voditeljka programa.

Olja je u međuvremenu (a puno je godina prošlo) očigledno evoluirala u pravom smeru i batalila nasilje kao metod rešavanja konflikata. To je za svaku pohvalu. Jest da spušta slušalicu kad god joj se pruži prilika, ali to je više manje OK. Dokaz da više ne tuče je to što sinog gospodina pedagoga nije napucala kada je jadničak, iz najbolje namere da nešto objasni na primeru napravio monumentalan gaf i podsetio je da na nije novinarka već glumica koja nije htela da se miri sa sporednim ulogama.

To bi nekoj nasilnici bio veoma dobar razlog da ustane i da mu razvuće šljagu. Međutim ne. Voditeljka ga je gledala skroz smireno i sve je prošlo bez batina. Svaka čast. To se zove napredak.

 

A u međuvremenu mi na email stignu neki prevedeni američki vicevi o Chuck Norrisu.


Chuck Norris ne koristi kondom jer ne postoji ništa što može zaštititi od Chucka Norrisa.

Neki ljudi nose Supermenove pižame, a supermen nosi pižamu sa Chuck Norrisom.

And my favorite (kulturno prilagodjen):

Chuck Norris je i Olji Bećković spustio slušalicu.
Bravo Chuck! (ili se kaže Bravo Čače?)

Atačmenti



Komentari (166)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

vishnja vishnja 12:00 02.06.2008

kako bi ti reagovao

da u vasoj skoli profani ulaze na glavni ulaz a klinci na sporedni (sporedno sporedni, blatnjav i nikakav) ?
pitam zato sto to niko osim mene ne vidi kao problem pa sam u cudu.

ps - posle ove price o detinjstvu i lastisu sve ti se oprasta unapred (ako bude cega za oprastanje)
Vlasta Vlasta 12:06 02.06.2008

Strašno!

To što si se pokajao, nikako ne može biti dovojno! Moraš biti kažnjen. Razumi. Očigledno te stiže prošlost, pa u tom duhu predlažem da te za cimanje dečijih ušiju kazne dve žene. Pošto te rođena, očigledno, zbog pretpostavljene pristrasnoti, neće kazniti, kao ni žena-komšinica, koja je podržala tvoje nasilje, ja predlažem druge dve. Pogodi koje. Smisli kaznu sam. Mora da boli. Jal vako, jal nako...
ljiljaO ljiljaO 19:47 02.06.2008

Re: kako bi ti reagovao

Pa toga je bilo oduvek pa nista, mi izrasli zivi i zdravi.
Nego kako bi ti reagovala da te zlostavljaju tako sto recimo direktor skole stoji na vratima i ne pusta u skolu (a gde je pravo na obrazovanje?) nijednukojoj je suknja previse kratka a direktorka to sama odlucuje bez saveta roditelja i oodluka vecine.
Doctor Wu Doctor Wu 21:46 02.06.2008

Šaco, moraš ovim pacerima

da pokažeš kako je blog sa jedva 124 komentara čitaniji od bloga sa preko 400 komentara. Misim, vidi se majstorska ruka. Kad neko zna, zna.
AlexDunja AlexDunja 21:52 02.06.2008

Re: Šaco, moraš ovim pacerima


da pokažeš kako je blog sa jedva 124 komentara čitaniji od bloga sa preko 400 komentara. Misim, vidi se majstorska ruka. Kad neko zna, zna.

gle takmicenja???
wu?
Doctor Wu Doctor Wu 22:07 02.06.2008

Re: Šaco, moraš ovim pacerima

gle takmicenja???
wu?

pa ni meni nije jasno. nisam ni znao da ima nekog takmičenja, ali primetio sam da svaki put kad objavi blog, šacika odmah izleti kao najčitaniji bez obzira na broj komentara ili preporuka. neki put čak i pre nego što objavi. pa reko' da objasni pacerima, kako se to radi. pošto očevidno zna recepAt.

sličnu moć je imala i klepotara, svoEvremeno, a čini mi se da i kvirije znaju "tajnu".
AlexDunja AlexDunja 22:36 02.06.2008

Re: Šaco, moraš ovim pacerima

najčitaniji

nikad mi nije palo na pamet
da tamo gledam:))) gloopy ( all credits jj!)

ps. ali najcitaniji ne znaci najkomentarisaniji.
mozemo ti i ja da napisemo 200 komentara, ocas.
(zadrzavam rezervu)
:))
Dejan Stanković Dejan Stanković 23:10 02.06.2008

Re: Šaco, moraš ovim pacerima

šacika

alo bre, de ga iskopa.
toshke toshke 15:06 03.06.2008

Re: kako bi ti reagovao

E da. I u mojoj osnovnoj je tako. I ne samo drugi ulaz, vec i druge stepenice, stare razj*****. Secam se kad sam bio mali da sam jednom isao "nastavnickim" stepenicama i da me je neka nastavnica izgrdila zesce zbog toga i da me je posle bilo strah da idem tim stepenicama. Ni moj mladji brat sada ne sme da ide, cak ni kad je sa mnom, valjda su se i njemu drali.
vishnja vishnja 09:01 04.06.2008

Re: kako bi ti reagovao

direktor skole stoji na vratima i ne pusta u skolu (a gde je pravo na obrazovanje?) nijednukojoj je suknja previse kratka

to je vec prosirena tema. ja sam jednom dobila trojku zbog zelene mini suknje, a jednom cetvorku zato sto pisem levom rukom, ali to su pojedinacne anomalije.
meni je ovo interesantno zato sto tacno oslikava nas odnos prema deci a nikome izgleda ne deluje nenormalno. i koga god da pitam, dobijem
E da. I u mojoj osnovnoj je tako

ali ne sa donjim objasnjenjem, nego sa jednim iskrenim "pa sta?!"
pa to - nije moje dete tamo da bi neko dobio platu ili ispunio program. malicak je obrnuto. eto sta.
antioksidant antioksidant 15:52 04.06.2008

Re: kako bi ti reagovao

ja sam jednom dobila trojku zbog zelene mini suknje

ako si imala crnu bluzu uz tu zelenu suknju onda je i trojka mnogo
vishnja vishnja 07:38 05.06.2008

Re: kako bi ti reagovao

:))))
to je bilo davno, bluza nije bila crna, a zelena, plava i bela su divne boje. potpuno sveze i nenaporne.
osim toga, to je stvarno bilo mnogo davno, u vreme nju vejva. da si mi video frizuru - ona nije bila ni za dvojku :)))

a sta kazes za 4 zbog pisanja levom rukom? ja sam bila toliko zblanuta da nisam uspela ni da odreagujem.
antioksidant antioksidant 14:05 06.06.2008

Re: kako bi ti reagovao

a sta kazes za 4 zbog pisanja levom rukom? ja sam bila toliko zblanuta da nisam uspela ni da odreagujem.

Na tome ti zavisim (sto pises levom)
Ja sam inace levak ali je to toliko potisnuto u meni da mi leva ruka sad sluzi samo kao ukras.
Nadam se da mozes da pises i levom i desnom...
Moja drugarica iz osnovne je pisala levom i desnom istovremeno (mogla je da pise i dva razlicita teksta a mogla je i isti tekst koji se ogleda kao u ogledalu). Uzas zanimljivo - zato i kazem - na tome ti zavidim.
Da skratim - ja bih ti dao keca iz ciste pakosti
vishnja vishnja 14:42 06.06.2008

Re: kako bi ti reagovao

Da skratim - ja bih ti dao keca iz ciste pakosti

:)))))
sposobnost koriscenja obe ruke (noge itd) ravnopravno se inace zove ambidekstrizam. ja na zalost ne posedujem tu anomaliju :))). jedini nacin da pisem desnom rukom je taj da pisem istovremeno kad i levom, i to "u ogledalu" pri cemu mogu na obe strane (leva kako treba a desna naopacke ili obrnuto)

zanimljivo je da sva levoruka deca, kada nauce slova, najpre pisu zdesna nalevo. tako nam je valjda prirodnije. posle nas uteraju u red :). drugo - levoruki ljudi, koliko sam ja primetila, mahom drze viljusku i noz kao i desnjaci, ali kasiku uvek u levoj ruci. to smo mnogo rano naucili pa nema nacina da se koriguje.

nije bas zgodno, ima svasta. savladas razne vestine vremenom al ponesto nervira uvek. one olovke vezane kanapom u bankama, naprimer - one su uvek sa desne strane, a kanapce prekratko :))
gordanac gordanac 12:23 02.06.2008

:))

ulepša mi pauzu! :))
i ti i tekst i Chuck Norris (i ja imam isti e-mail, izgleda :))))
ali ne mogu da odolim, a da ti ovo ne komentarišem:
Međutim, postoji opravdanje za tu moju sklonost nasilju

Lista opravdanja za bilo kakvo nasilje je - prazna, potpuno.
Kad sam ovo ponovila hiljaditi put nekim svojim poznanicima koji zagovaraju batine (ili verbalno zlostavljanje ili zanemarivanje ili manipulaciju dečijim strahovima) rečima da je "batina iz raja izašla" (jes`, paz` da nije, odatle su je samo mogli isterati i nedostatak iste je glavni razlog zašto raj nosi takvo ime, tako ja mislim), jedna moja poznanica je rekla "tukla sam ga u samoodbrani, jel ti tako dobro, ostavi me na miru, bre, moram da ga izupam, lakše i njemu i meni!". "Samoodbrana" o kojoj je reč desila se sa njenim šestogodišnjim sinom.
Lista opravdanja za bilo kakvo nasilje je - prazna. O samoodbrani ne govorim, morala sam da budem jasna.
U suštini deca bivaju bijena sve dok su fizički slabija od roditelja i deca iz batina nikad ništa ne nauče, osim da razvijaju strah od svojih roditelja i da sa većim teškoćama uspostave odnose sa njima.
Kad se fizički "izjednače" sa roditeljima onda batine "otpadaju" i prelazi se češće na verbalno nasilje - omalovažavanje, ponižavanje, zanemarivanje....beskrajna je lista "verbalnih tehnika nasilja".
A zašto i otkuda svo to nasilje?
Pa, najčešće iz straha, sopstvenog, da se bude iskren. Ili iz nemoći ili iz nedostatka strpljenja za bilo koji drugi vid komunikacije, osim nasilja. Il, najjednostavnije - iz "naučenog nasilja", jer "svi biju decu" i svi se verbalno vređaju i svi koriste iste nasilne tehnike, surov je svet svuda oko nas i "čovek je čoveku vuk" i sve tome slično.
Meni je važno pitanje uvek bilo "čini li vas nasilje srećnim?" Dokle god se ne oseća radost, zadovoljstvao i sreća dok se nasilje čini - ima nade da se ukapira da je lista opravdanja za nasilje - prazna.
Postoji lista objašnjenja nasilničkog ponašanja, ali opravdanja - nema.
Najgori stupanj je kad nasilje počne da vas zabavlja. Odatle nema povratka.
Ljudi su šašava i često nesrećnija bića nego što je to neohodno da budu. Šteta, tako ponekad pomislim, šteta što ljudi često misle da je nasilje jednostavnije, lakše i razumljivije od nenasilja. Jer - nije.
Dejan Stanković Dejan Stanković 12:26 02.06.2008

Re: :))

nema opravdanja, al peti sprat je peti sprat. Hteo je, bilmez, zivot da mi upropasti. Naskroz. Posle kaze kao nikad mu nisam rekao da ne sme da se vere po krovu. Ma nemoj.
antioksidant antioksidant 12:31 02.06.2008

Re: :))

Posle kaze kao nikad mu nisam rekao da ne sme da se vere po krovu.

Vidis Dejane, kad malo bolje razmislis ipak si ti bio kriv (nisi ga na vreme obavestio da je penjanje po krovovima zabranjeno). Sad da padne jedno lepo izvinjenje za batine...
gordanac gordanac 12:36 02.06.2008

Re: :))

Isti (ili bolji) efekat bi verovatno postigao da si mu ispričao koliko si se uplašio i koliko ne znaš šta ćeš od sebe kad si video "gde luduju" i koliko neoprezno rizikuju povrede, ili već....
"Nerazumni" dečiji postupci kojima nas "dovode do ludila" (i izbezumljuju katkada potpuno) imaju za posledicu batine zato da se sa njima podeli naš sopstveni strah, tako najčešće biva...ja samo mislim da to što smo odrasli predstavlja obavezu da se trudimo da kontrolišemo svoje strahove i da njih obučavamo da isto čine...
Recimo, šta bi ti od ponuđenih odgovora izabrao kao posledicu celog tog traumatičnog događaja:
a) nikad se više neće penjati na rizična mesta jer zna da "slede uši"
b) penjaće se, ali će biti oprezan jer će se sećati "ušiju"
c) razumeće koliko sam se uplašio za njega i "neće me više dovoditi u takvo stanje"
d) nemam pojma šta je posledica
Dejan Stanković Dejan Stanković 12:39 02.06.2008

Re: :))

ma znam. al sta cu. paralisao sam se. Stojim na krovnoj terasi, gledam ih kako se ko macke pentraju po crepovima, i stah me je da ih pozovem da se neko od iznenadjenja ne oklizne.
posle sma im ispirao mozak jedno pola sata.
gordanac gordanac 12:46 02.06.2008

Re: :))

posle sma im ispirao moyak jedno pola sata.

:)))))))))))
Znaš kako se priča ono za razlike između žena i muškaraca (jedni su sa Marsa, a drugi sa Venere i slično) i tu razliku i prihvatam ili razumem (i - živele razlike! :))), ali postoje dve planete za koje ja ne razumem razliku - planeta dece i planeta odraslih.....svi mi odrasli smo jedno vreme proveli na toj planeti dece i kad odletimo odatle čini mi se da većina popije neki "napitak zaboravljanja" i ništa se više ne razumemo...- e, to ja ne razumem :))
Treba samo hteti se setiti kako ti nasilje izgleda i kako ti odrasli izgledaju dok si na onoj prvoj planeti. Svi to možemo, ako hoćemo, tako ja mislim.
vishnja vishnja 12:56 02.06.2008

Re: :))

ali postoje dve planete za koje ja ne razumem razliku - planeta dece i planeta odraslih.....svi mi odrasli smo jedno vreme proveli na toj planeti dece i kad odletimo odatle čini mi se da većina popije neki "napitak zaboravljanja" i ništa se više ne razumemo...- e, to ja ne razumem :))

evo ga :)
potpisujem

ne razumem kako se dete moze udariti ili kinjiti a odrasli ne, a ako poslusamo decu shvaticemo da ni ona to ne razumeju. isto je sa omalovazavanjem i onim "mene ima da slusas". a isto je i sa mojim pitanjem iz prvog komentara na koje niko nece da mi odgovori.
antioksidant antioksidant 13:02 02.06.2008

Re: :))

a isto je i sa mojim pitanjem iz prvog komentara na koje niko nece da mi odgovori.

D aprobam ja - meni je takva situacija odgovarala (ne moraju profani bas sve da vide sta mi radimo). oni se osecaju malo vazni jer ulaze na glavni ulaz a mi smo mnooooogo slobodni...
dragoljub dragoljub 13:32 02.06.2008

Re: :))

a isto je i sa mojim pitanjem iz prvog komentara na koje niko nece da mi odgovori.
*novo

evo ja sam svo vreme mog osnovnoškolskog maltretiranja ulazio na sporedni ulaz,čak štaviše imali smo tri sporedna ulaza a oni samo jedan ,plus jedan koji nikad ni pod kakvim uslovima nije bio otvaran,valjda sam zato voledo da bežim iz čkolju.

a drugo loše su te obavestili,maltretiraju i odrasle samo to nikog od dušebrižnika ne interesuje :)))

a sad na temu ,moja generacija je bila voštena za svaku glupost koju napravi al ovakvo nasilje koje vrše ove generacije nije bilo,verovatno zato što bi nas prvi ko naiđe umlatio ko štetne da je video da nekog teramo da jede travu,a silovanje učenica nismo ni znali da postoji a kamoli da nam padne na pamet,e sad jedino ,,dobro" je što sad učenici tepaju profesore ,pa dosta su oni nas .
još nešto mane roditelji nisu lako tukli već kao što dawn(nešto) reče kad ga baš utupim,dok mog komšiju mlađeg godinu od mene je otac baš voštio ,e sad ja sam u školskom dvorištu važio za opasnog i da ne pričam gde još a i kasnije,dok je on i tad i sad ostao ono što se kaže normalan .hoću da kažem nije nikad pokazao neku nenormalnu agresivnost.kao ni ostali jer kažem mi smo znali granicu posle koje ...pa sad neko je ladno to prelazio iz inata a neko čuvao dupe,da baš to čuvao dupe nije ga bilo strah nego je rezonovao da ne čačka mečku.ja tolko a baš verujem da je batina jelte ....
ps
zašto je drugi moj komšija ,stariji par godina,najveća pizda koju sam u svom životu upoznao kad ga njegovi roditelji nikad nisu tukli,znam pouzdano da su fini ljudi,e pa zašto je on kao takav maltretirao sve nas mlađe i slabije a lizao dupe jačima kad to nije bilo kod njega u kući niko ga nije maltretirao a on voleo da to radi drugima.zaštš??
nsarski nsarski 14:10 02.06.2008

Re: :))

Recimo, šta bi ti od ponuđenih odgovora izabrao kao posledicu celog tog traumatičnog događaja:
a) nikad se više neće penjati na rizična mesta jer zna da "slede uši"
b) penjaće se, ali će biti oprezan jer će se sećati "ušiju"
c) razumeće koliko sam se uplašio za njega i "neće me više dovoditi u takvo stanje"
d) nemam pojma šta je posledica


Ne znam kako su druga druga deca reagovala na takve kazne, ali ja sam ovako:

f.) i dalje cu se penjati po krovovima ako mi se penja, samo cu biti oprezniji da me ne "provale".
antioksidant antioksidant 14:12 02.06.2008

Re: :))

@ nsarski

to je odgovor pod b)
gordanac gordanac 14:16 02.06.2008

Re: :))

f.) i dalje cu se penjati po krovovima ako mi se penja, samo cu biti oprezniji da me ne "provale".

:))))))))
normalno! :))

@antioksidant
@ nsarski

to je odgovor pod b)

nije sasvim
u odgovoru pod b) nema duha Tom Sawyer-a, a u odgovoru pod f) se on da jasno naslutiti! :))))
dobar skroz
nsarski nsarski 14:19 02.06.2008

Re: :))

antioksidant
@ nsarski

to je odgovor pod b)


Ako sam dobro razumeo odgovor pod b.), on kaze da cu se penjati ali cu biti oprezan prilikom penjanja. Ali, mozda nisam dobro razumeo, mozda b.) znaci da cu biti oprezan da me ne vide. U tom slucaju se b.) i f.) odnose na isto resenje.
antioksidant antioksidant 14:21 02.06.2008

Re: :))

mozda b.) znaci da cu biti oprezan da me ne vide

ja sam ga tako skapirao. mada nije bitno - mislimo na isto - to je najcesci rezultat batina - pojacan napor da te ne uhvate
gordanac gordanac 14:22 02.06.2008

Re: :))

U tom slucaju se b.) i f.) odnose na isto resenje.

kao "posebna" kvadratna jednačina :))
inače, dobro si ti razumeo, sasvim
gordanac gordanac 14:25 02.06.2008

Re: :))

pojacan napor da te ne uhvate

:))
dakle, batine su Đuro, šta?
Način da brže naučiš da lažeš one koji te biju, nego u bilo kom drugom slučaju :)
Dawngreeter Dawngreeter 14:26 02.06.2008

Re: :))

Sklon sam sloziti se sa ovim, bez obzira na tezu koju sam izneo nesto nize. Ali mi se cini da tu negde mora da postoji nekakav middle ground.
gordanac gordanac 14:33 02.06.2008

Re: :))

Ali mi se cini da tu negde mora da postoji nekakav middle ground.

Teško
Batine su vam kao foton ili se kreće brzinom svetlosti ili ga - nema
Ili se korisit nasilje ili ne koristi, nema ničega između, ako sam dobro razumela dilemu....
Ne postoji situacija "samo malo batina", to je kao ono čuveno "malo mrtav, malo trudan i malo u pravu".
To sa nasiljem je uvek proces "sve ili ništa".
antioksidant antioksidant 14:34 02.06.2008

Re: :))

middle ground


Pitanje je sta zelis sa detetom? Dejan je citirao svog novog gurua "Deca se ne vaspitavaju kaznom i batinama, Deca se vaspitavaju divljenjem i pohvalom. I primerom. Tako im se prenosi i objašnjava naš sistem vrednosti."


Ako zelis da im preneses i objasnis neki sistem vrednosti u koji ti verujes, posao je malo komplikovaniji. Ukoliko zelis da ih naucis da se prilagodjavaju unapred propisanim pravilima, kazna tu dobro dodje (ali kod pasa se takav proces zove dresura - da li to zelis svojoj deci?)
antioksidant antioksidant 14:37 02.06.2008

Re: :))

malo u pravu".

ja mislim da je ovo moguce

I da - nema "middle ground". Ni sa nasiljem ni sa decom. Sve je na sve ili nista. 24/7. Non stop. Ali je mnooooooogo lepo
Kazezoze Kazezoze 14:50 02.06.2008

Re: :))

(ali kod pasa se takav proces zove dresura - da li to zelis svojoj deci?)

dresura je i kad psa nagradish zato shto je uradio neshto shto si od njega zahtevao, a to se praktikuje i sa decom.
antioksidant antioksidant 14:59 02.06.2008

Re: :))

shto je uradio neshto shto si od njega zahtevao

Do as I say, not as I do

To sto je uobicajeno ne cini ga ispravnim
kuki kuki 18:45 02.06.2008

Re: :))

Zakasnio sam na cas pa ne mogu da pratim diskusije dalje od ovog prvog seta koji je zapocela Gordana (koji je samim tim meni i najvazniji :). Tako da cu mozda nesta i da ponovim sto je vec receno.

Pre svega - batine. Postoje batine u pravom smislu reci i o tome se nema sta raspravljati. Ne vredi nikome objasnjavati da se "moze i lepim" kad je taj neko nasilan toliko da moze da nanese fizicki bol drugom ljudskom bicu. Takvi ljudi to rade svojoj deci, kako je gore primeceno, samo jer su slabija od njih. Radili bi to i svojim komsijama, nepoznatima u prevozu, salterskim sluzbenicima, svima koji ih iznerviraju kad bi samo bili sigurni da ta batina ima samo jedan kraj i da ga oni drze u ruci.

Sasvim druga prica je "batina" kao vaspitno sredstvo, pa cak i kao vid komunikacije. Da ne idemo dalje od Stankovicevog slucaja (pazi kako ovo strogo zvuci:). Ocigledno, skladna i harmonicna porodica sa dobrom komunikacijom izmedju oca i sinova. Covek je naprosto hteo da se slagira kad je video Arnauta na krovu. Reakcija "cupanja usiju" fizicki zasigurno nije bila bolna ali je bila vrlo efikasna i slojevita poruka koja je znacila i "prepao si me na smrt" i "da to nikad vise nisi uradio" i "mogao si da stradas budalo" itd. U njihovim odnosima, "cupanje usiju" ima tacno odredjeno mesto na skali. Sinac sigurno nece vuci nikakve traume iz detinjstva ali ujedno zbog "kazne" i svega onoga sto je sledilo (bla, bla, bla) nece mu pasti na pamet da to ponovi. I to sigurno ne iz straha od kazne.
nota nota 00:38 03.06.2008

Re: :))

Pa ne znam da li ste imnformisani, a i ja nemogu da se setim imena te divne sportske discipline, ali to veranje po krovovima garažama ,zidovima je ono što vidite na nekim reklamama gde slavni sportista u saltoima skače sa zgrade na zgradu i to vam je mnogo kul.
Eto su njih dvojica radili, a moja 13 godišnja ćerka ,ne na tom nivou, nego po nekim pasarelama i garažama u blokovima , potsataknuta takvim dečacima što im se čupaju uši (s punim pravom) Dakle pojava je proširena , nisu oni imali slučajan incident na tom 5 spratu , nego se oni time bave. Ako neko zna kako se to skakanje sa zida na zid zove neka nam kaže. Inače ja po savetu psihijatrice (iz Oljine emisije trkeljišem džepove i mobilne telefone, pa u snimcima vidim kako mi ćerka skače sa garaže 3 metra i obaveštena sam i zabranila sam bez čupanja ušiju, a još i sakrila odakle mi ideja da ona to radi.
Konačno moramo do odredjenog uzrasta jednostavno da ih pratimo kako dišu.
Dawngreeter Dawngreeter 00:57 03.06.2008

Re: :))

Parkour (francuski, cita se valjda "parkur". Nije samo po krovovima al' to je valjda najegzoticnije.
Gorstak Gorstak 12:24 02.06.2008

Bruce Lee ja jaci od Chuck Norrisa

Svako ko je gledao ,,U Zmajevom gnezdu" se dobro seca scene kada Bruce depilira grudi Chucku kung fu potezom zvanim Tigrova kandza.

E, da da ne zaboravim plaketu Vishnji za 1st komentar.


A mozda si trebao vlastitim primerom da pokazes sinu i drugarumu kako se spajdermen vere po krovovima petospratnice? I da im se divis kakvi su carevi:)

P.S.
Popenje se Spiderman na vrh Beogradjanke, pogleda levo desno i:,,Gde sad da idem?"
antioksidant antioksidant 12:29 02.06.2008

.

i podsetio je da na nije novinarka već glumica koja nije htela da se miri sa sporednim ulogama.



??????????

A ja nisam gledao!!!!!!!!!!!!
Kakav propust

A inace gospodja koja je tvoj novi guru je vec gostovala kod Olje (bivse nasilene) po istoj temi. Ko ima ljubavi - stvarno ima i to se vidi
Dejan Stanković Dejan Stanković 12:30 02.06.2008

Re: .

to je bio moj komentar. Yena stvarno voli decu. Ono skroz. Zna li neko kako se zove A ko cita, ja bih je molio da mi se javi pa da se sretnemo da me nauci da odgajam decake.
Vlasta Vlasta 12:37 02.06.2008

antioksidantu,

repriza je upravo u toku...
antioksidant antioksidant 12:39 02.06.2008

Re: .

Milena Jerotijevic
antioksidant antioksidant 12:40 02.06.2008

Re: antioksidantu,

Vlasta
repriza je upravo u toku...

tnx
ivana23 ivana23 12:41 02.06.2008

Re: .

antioksidant
Milena Jerotijevic


Boki88 Boki88 12:34 02.06.2008

...

Tema je bila zanimljiva!
Btw, pedagog je Oljin prvi ucitelj.
antioksidant antioksidant 12:45 02.06.2008

Re: ...

Btw, pedagog je Oljin prvi ucitelj.


nije ni cudo sto je namlatila Stankovica
Bili Piton Bili Piton 13:03 02.06.2008

Re: ...

antioksidant
nije ni cudo sto je namlatila Stankovica


Pominje se i "sestra bliznakinja" kako igra lastis. Zar Beckovic ima sestru bliznakinju? Koliko znam ona ima nesto mladju sestru. :)

Scena je inace pisicna, deckic ometa surovo ozbiljnu igru lastisa te se upetlja u isti i nadrlja na kraju, what goes around comes around.

PS: Da pojasnim - meni se nikad nije desilo da se upetljam.
Dawngreeter Dawngreeter 12:38 02.06.2008

Batine? Odsustvo batina?

Nemam decu, niti planiram u tom pravcu da menjam nesto, tako da nisam bas najmerodavnija osoba za kometnarisanje vaspitavanja dece. Ali prosto moram reci da mi to oko potpunog uklananja pedagoskih batina kao vaspitnog sredstva mnogo smrdi.

Ne mislim da decu treba tuci, zaista. Ali ta neka hipi "ako se svi smeskamo i budemo dobri, sve ce biti kako treba" filozofija mi ne izgleda kao nesto sto moze biti produktivno u vaspitavanju dece. Evo, polazim samo od mog primera. Par stvari sam kao dete uradio za koje ne da sam zasluzio batine nego smatram da bi bilo neodgovorno od bilo kog roditelja da drugacije postupi prema svom detetu u datim okolnostima. Naravno da ne govorim o redovnom umlacivanju za svaku sitnicu, i ne govorim o tome da se dete stvarno povredi (zna se, majku mu, sta su pedagoske batine) ali postoje vanredne situacije. Mislim da je primer sa decom na krovu dobra ilustracija tako necega, i povoda i reakcije roditelja (pogotovo mislim da je vazno sto je deci objasnjeno zasto su im usi bile izvucene).

A posebno se jezim kada popovi pricaju o vaspitavanju dece.
Dejan Stanković Dejan Stanković 12:41 02.06.2008

Re: Batine? Odsustvo batina?

A posebno se jezim kada popovi pricaju o vaspitavanju dece.

kaze pop, za nekog klinca kojega je vaspitavao. " I zveknem ga ja ..."
antioksidant antioksidant 12:44 02.06.2008

Re: Batine? Odsustvo batina?

Ali ta neka hipi "ako se svi smeskamo i budemo dobri, sve ce biti kako treba" filozofija mi ne izgleda kao nesto sto moze biti produktivno u vaspitavanju dece

Daleko od ovoga.
Ali batine postizu jednu stvar - da se dete boji batina i da vise pazi da ga ne uhvate. Proposta se sansa da dete sustinski shvati sta je lose a sta dobro u onome sto radi. Mi pokusavamo bez batina i za sad uspevamo. Jedino sto primecujem jeste nedostatak agresije u odbrani svog prostora (deca koju "mlate" roditelji su daleko agresivnija (ili mozda ja tako tripujem). Ali nem veze - lako ce nauciti da bude djubre. Sad uci da bude covek.
gordanac gordanac 12:54 02.06.2008

Re: Batine? Odsustvo batina?

Ali batine postizu jednu stvar - da se dete boji batina i da vise pazi da ga ne uhvate. Proposta se sansa da dete sustinski shvati sta je lose a sta dobro u onome sto radi. Mi pokusavamo bez batina i za sad uspevamo. Jedino sto primecujem jeste nedostatak agresije u odbrani svog prostora (deca koju "mlate" roditelji su daleko agresivnija (ili mozda ja tako tripujem). Ali nem veze - lako ce nauciti da bude djubre. Sad uci da bude covek.

ovde se malko aplaudira za podvučeno :))
i za ohrabrenje - uspe im odlično snalaženje "u svet surovih drugih" itekako i bez batina, trust me
nikson nikson 12:56 02.06.2008

Re: Batine? Odsustvo batina?

A posebno se jezim kada popovi pricaju o vaspitavanju dece.


jel mozete da obrazlozite malo ovaj stav. moj otac je pop pa me zanima gde je ta karakteristicna greska koju popovi prave prilikom vaspitavanja? da li je to urodjeno ili se stice u jevandjeljskim knjigama?
aleksandarz aleksandarz 12:59 02.06.2008

Re: Batine? Odsustvo batina?

Pre mesec dana sam gledao scenu u kojoj klinka od 7-8 g. pušta očevu ruku i kreće na ulicu. Auto je promašio za manje od pola metra, a ona je dobila žešći šamar. Da li je taj šamar "pedagoška mera" koja je u suštini zlostavljanje, ili reakcija preplašenog čoveka koji je izbezumljen od straha, i nezna šta radi?
Beingness Beingness 12:59 02.06.2008

Batine u školi

Dawngreeter:
Evo, polazim samo od mog primera. Par stvari sam kao dete uradio za koje ne da sam zasluzio batine nego smatram da bi bilo neodgovorno od bilo kog roditelja da drugacije postupi prema svom detetu u datim okolnostima.





Stokholmski sindrom, pravdanje nasilnika :))

Ne znam šta da kažem, to je verovatno jedna od najtežih tema, jer je teško doći do "tačnog odgovora". U mom slučaju te (VRLO sporadične) šljage koje sam dobio kao klinja nisu dale nikakav rezultat, zato što sam bio razmažen. Svaki put kad mi je roditelj lupio dangu, jedini rezultat je bio da sam ja bio gnevan i nadrndan na njega/nju . Nikad ja nisam smatrao da je to bilo uzrok-posledica. Kad sam odrastao, uvideo sam da je moje razmaženo ponašanje možda i zasluživalo već neki vid kažnjavanja, intervencije, nazovite to kako hoćete. Ali te stvari zbog kojih sam dobijao dange - jok.

Jedna stvar iz mog detinjstva mi je mnogo više disturbing od toga što su me roditelji povremeno raspalili. A to je što nas je naš učitelj u osnovnoj tukao, i to samo tako. Ja sam seosko dete, to su bile lejt 80's. Za najsitniju moguću sitnicu, on nam je odvaljivao šamare da se usereš. Tipa, mali odmor, on nas postroji da obavimo poslić u klonji i kaže "niko ne sme da reć progovori". Ja sam uvek imao pundravce u dupetu, pa kad sam mislio da ne gleda, napravio sam (brace yourselves) grimasu prema nekom fellow učeniku. Odmah se tu stvorio učitelj Slavko i raspalio mi takav šamar da mi je glava bila utrnula ceo dan, a vrat me boleo i tu noć u krevetu. Lupao mi je šamare za svašta; znate one trenutke kad vam se usta razvuku u kez iznebuda, nije ništa smešno, čak je inappropriate, ali ne možete ništa da uradite. Jednom mi se to desilo na času, pa sam dobio šamar slične magnitude i bio sam izbačen napolje. Ja sam još i prolazio dobro; "glupu" decu koja bi samo blenula pred jednačinama na tabli bi uhvatio za glavu i raspalio o tablu.

Kad sam porastao, razmišljao sam zašto se moji matorci nikad nisu bunili i išli da mu 'bu sve po spisku - nekako bi mi ličilo na njih da ne prećute tako nešto. Onda sam se setio - ja se nikad nisam usudio da im kažem, uvek me je bilo sramota, jer sam mislio da će oni biti razočarani, da će misliti kako sam ja bio kriv za sve. Što je bila moja pogrešna procena.

Elem, ja možda porastoh "normalan", plus sam prilično siguran da svoje potencijalno čeljade neću tući. Ali pitam se baš da li svako dete može da se izbori sa svojim osećanjem krivice, ili već tom emocijom koju oseća u odgovoru na batine.
Dawngreeter Dawngreeter 13:26 02.06.2008

Re: Batine? Odsustvo batina?

nikson
A posebno se jezim kada popovi pricaju o vaspitavanju dece.


jel mozete da obrazlozite malo ovaj stav. moj otac je pop pa me zanima gde je ta karakteristicna greska koju popovi prave prilikom vaspitavanja? da li je to urodjeno ili se stice u jevandjeljskim knjigama?


Mogu ja, al' nisam u mnozini. Takodje, izvinjavam se sto su navodi na engleskom, verujem da je pomenuti pop upoznat sa srpskom verzijom citiranih navoda. Siguran sam isto tako da veruje u ispravnost sprovodjenja svega sto pomenuti prirucnik kaze.

If a man have a stubborn and rebellious son, which will not obey the voice of his father, or the voice of his mother, and that, when they have chastened him, will not hearken unto them: Then shall his father and his mother lay hold on him, and bring him out unto the elders of his city, and unto the gate of his place; And they shall say unto the elders of his city, This our son is stubborn and rebellious, he will not obey our voice; he is a glutton, and a drunkard. And all the men of his city shall stone him with stones, that he die: so shalt thou put evil away from among you; and all Israel shall hear, and fear. -- Deuteronomy 21:18-21

The eye that mocketh at his father, and despiseth to obey his mother, the ravens of the valley shall pick it out, and the young eagles shall eat it. -- Proverbs 30:17

He that curseth his father, or his mother, shall surely be put to death. -- Exodus 21:17


A tu je naravno i moje uverenje da je naturati religiju bilo koje vrste na decu pre punoletstva jednako emotivnom maltretmanu.
nikson nikson 13:35 02.06.2008

Re: Batine? Odsustvo batina?

A tu je naravno i moje uverenje da je naturati religiju bilo koje vrste na decu pre punoletstva jednako emotivnom maltretmanu.


pa sve je to neko naturanje. vi kada kazete detetu da recimo ne baca otpatke van kante za smece i to je naturanje. ako se na pravi nacin prenese i religija je dobra. sto vise dete zna to je bolje za njega. ali ovde nije rec o tome nego da li pop ima neke urodjene predispozije da ne vodi dobro centar za odvikavanje...
nesha nesha 13:40 02.06.2008

Re: Batine? Odsustvo batina?

Batina je iz raja izasla
Eto gde je veza!
:)
nikson nikson 13:42 02.06.2008

Re: Batine? Odsustvo batina?

nesha
Batina je iz raja izasla
Eto gde je veza!
:)


pa ima da se zna red!!!!
:)
nesha nesha 13:45 02.06.2008

Re: Batine? Odsustvo batina?

A tu je naravno i moje uverenje da je naturati religiju bilo koje vrste na decu pre punoletstva jednako emotivnom maltretmanu


Amin
Dawngreeter Dawngreeter 13:46 02.06.2008

Re: Batine u školi

Beingness
Stokholmski sindrom, pravdanje nasilnika :))


Pazi, nije nemoguce. Vrlo sam svestan usvajanja obrazaca ponasanja sa kojima se dete srece tokom odrastanja, ali kako je tu vec u pitanju podsvest bilo koji moj argument automatski gubi validnost jer je apsurdno pricati o sopstvenoj podsvesti. Ono sta mogu reci je da na svom primeru imam jasnu ideju da postoji momenti kada detetu u opste nije produktivno nesto objasnjavati. Dzaba roditeljsko razumevanje i objasnjavanje ako rezutlat toga nije da dete odma sada odma prestane sebe da dovodi u ozbiljnu zivotnu opasnost.

Aleksandarz je spomenuo situaciju kada je otac cerci opalio samar zbog istrcavanja na ulicu. Ne znam dal' je to bila pedagoska mera il ireakcija iz straha. Sklon sam reci da je ipak ovo drugo verovatnije. Ali cilj je da dete to vise ne radi u nekom narednom periodu, pa makar i samo zbog straha od batina. Za to vreme mozes zaista detetu objasniti zasto je to tako, al' dzaba objasnjavanje ako te dete iskulira i sutra ne budes dovoljno blizu da ga zaustavis. Napominjem, do duse, da ja u ospte nisam sigura nda je to dete trebalo udariti. Voleo bih da mislim o sebi kao potencijalnom roditelju koji ne bi tako postupio.
nesha nesha 13:49 02.06.2008

Re: Batine? Odsustvo batina?

da li pop ima neke urodjene predispozije da ne vodi dobro centar za odvikavanje...

pop ne moze da vodi centar za odvikavanje od religije
antioksidant antioksidant 13:54 02.06.2008

Re: Batine? Odsustvo batina?

da li pop ima neke urodjene predispozije da ne vodi dobro centar za odvikavanje...

ima jer jedino sto pop moze postici jeste zamena jedne zavisnosti drugoma (tako i ovaj koji je bio kod Olje skida sa heroina a "kaci" za pravoslavlje)
Dawngreeter Dawngreeter 13:55 02.06.2008

Re: Batine? Odsustvo batina?

nikson
ali ovde nije rec o tome nego da li pop ima neke urodjene predispozije da ne vodi dobro centar za odvikavanje...


Centar za odvikavanje? Od narkotika? Naravno da nema dobre predispozicije. Nesposoban je racionalno da razmislja i svakodnevne zivotne situacije uvek objasnjava nekom teskom fantastikom koja cak nije ni dobro prevedena. Nek religija unutar sebe radi sta hoce, ali pozicije od drustvene odgovornosti nikako ne treba stavljati u ruke ljudi koji zaista veruju u bajke.

Ne bih voleo da neko ko je odgovoran za mene razmislja u fazonu: "Da li bi moj arbitrarno definisani imaginarni entitet zeleo da ovaj mali ovako zivi?"
nikson nikson 14:03 02.06.2008

Re: Batine? Odsustvo batina?

haha koja kolicina pameti:

pop ne moze da vodi centar za odvikavanje od religije


...


ima jer jedino sto pop moze postici jeste zamena jedne zavisnosti drugoma


mislite ono moram danas da uzmem dozu religije u obliku molitve bez obzira sto to unistava moj savrseni mozak?


Nesposoban je racionalno da razmislja i svakodnevne zivotne situacije uvek objasnjava nekom teskom fantastikom koja cak nije ni dobro prevedena. Nek religija unutar sebe radi sta hoce, ali pozicije od drustvene odgovornosti nikako ne treba stavljati u ruke ljudi koji zaista veruju u bajke.


vrh brate!
antioksidant antioksidant 14:07 02.06.2008

Re: Batine? Odsustvo batina?

nikson
. moj otac je pop

posle ove recenice mnoge su stvari jasnije, narocito tvoja potreba da citiras pobednika "velikog brata"....

I vezano za temu (pokusavam tvojim jezikom) "mislim tebra da je crkva njesra jer samo krade pare od sirotinje i uvaljuje im muda za bubrege"
nikson nikson 14:10 02.06.2008

Re: Batine? Odsustvo batina?

posle ove recenice mnoge su stvari jasnije, narocito tvoja potreba da citiras pobednika "velikog brata"....


veliki brat nije los sou, znam mnoge popove koji to gledaju

mislim tebra da je crkva njesra jer samo krade pare od sirotinje i uvaljuje im muda za bubrege"


bolje spric u bubregu nego muda u mozgu
Dawngreeter Dawngreeter 14:13 02.06.2008

Re: Batine? Odsustvo batina?

nikson
mislite ono moram danas da uzmem dozu religije u obliku molitve bez obzira sto to unistava moj savrseni mozak?


Bas to.
antioksidant antioksidant 14:14 02.06.2008

Re: Batine? Odsustvo batina?

veliki brat nije los sou, znam mnoge popove koji to gledaju

pa da citiram pomenutog gospodina "vrh brate", ovo me je bas nasmejalo.
nesha nesha 14:16 02.06.2008

Re: Batine? Odsustvo batina?

haha koja kolicina pameti:

vrh brate!


mogu ja i plice
eli eli 15:03 02.06.2008

Re: Batine? Odsustvo batina?

verujem da je pomenuti pop upoznat sa srpskom verzijom citiranih navoda. Siguran sam isto tako da veruje u ispravnost sprovodjenja svega sto pomenuti prirucnik kaze.

Kada neko hoce da manipulise sa Biblijom uglavnom trazi citate iz Starog Zaveta,probajte nadjite nesto slicno u Novom.Centar koji vodi taj svestenik nije jedini u Srbiju,probajte da dodjete do podataka koliko uspeha imaju u centru pri man.Kovilj.Inace,svuda u svetu se koristi neka religija u lecenju bolesti zavisnosti.Zaista ne razumem gde je problem ako se to radi kod nas i jos daje rezultate?
Dawngreeter Dawngreeter 15:08 02.06.2008

Re: Batine? Odsustvo batina?

To onda znaci da je problem i drugde a ne da problema nema. Potrazi po netu, na primer, kritiku Alcoholics Anonymous upravo zbog toga.
antioksidant antioksidant 15:08 02.06.2008

Re: Batine? Odsustvo batina?

Zaista ne razumem gde je problem ako se to radi kod nas

Ti zaista mislis da je problem u tome sto se to radi kod nas?

A tvoj argument je da se to koristi svuda u svetu?
eli eli 15:29 02.06.2008

Re: Batine? Odsustvo batina?

Ako nekome pomaze tehnika disanja ili molitva ili sta vec da se uzdrzi od droge,alkohola ili nasilja ili ako upravo pomocu njih shvata i menja svoje ponasanje ili navike,koji je vas argument da se ne koristi ,a pri tom niko nije prisiljen ni u sta da veruje niti praktikuje ako mu se ne dopada.
vladimir petrovic vladimir petrovic 16:15 02.06.2008

Re: Batine? Odsustvo batina?

Dawngreeter
A posebno se jezim kada popovi pricaju o vaspitavanju dece.


??????
Biased?

U (skoro) polovini zemalja nase planete svestena lica edukuju decu, tako da se skoro ne pravi razlika izmedju funkcija svestenika i ucitelja.To nije tako samo u hriscanskim sredinama, vec i kod muslimana, a narocito kod budista. (Jedino nije bilo tako u ex-komunistickim zemljama, ukljucujuci i nasu).
U poslednje vreme na Zaadu, dakle ne samo kod nas, svestena lica rade, u okviru svoje humanitarne misije, sa narkomanima i alkoholicarima, i u tome su uglavnom hvaljeni, kako od strane drustva, tako i od drzave.
vladimir petrovic vladimir petrovic 16:35 02.06.2008

Re: Batine? Odsustvo batina?

Dawngreeter
A tu je naravno i moje uverenje da je naturati religiju bilo koje vrste na decu pre punoletstva jednako emotivnom maltretmanu.


HM. Sve je u zivotu manje-vise naturanje. Terati decu da krenu u skolu i da se, umesto igranja i uzivanja u detinjstvu, nasilno bave ucenjem i svakodnevnim skolskim obavezama - jeste itekako NATURANJE. Da li bi trebalo da cekamo da deca postanu punoletna pa da sama odluce da li treba da idu u skolu ili ne?
Dolybell Dolybell 16:36 02.06.2008

Re: Batine? Odsustvo batina?

Pre mesec dana sam gledao scenu u kojoj klinka od 7-8 g. pušta očevu ruku i kreće na ulicu. Auto je promašio za manje od pola metra, a ona je dobila žešći šamar. Da li je taj šamar "pedagoška mera" koja je u suštini zlostavljanje, ili reakcija preplašenog čoveka koji je izbezumljen od straha, i nezna šta radi?


Tata ne zna da se dete ne drži za ruku već za zglavak iznad šake
i dete se ne bi istrglo iz ruku !
Mala dečja šačica za čas isklizne iz velike roditeljske šake...
Dawngreeter Dawngreeter 17:21 02.06.2008

Re: Batine? Odsustvo batina?

vladimir petrovic
Dawngreeter
A posebno se jezim kada popovi pricaju o vaspitavanju dece.


??????
Biased?


"It is a well-known fact that reality has a liberal bias"
-Stephen Colbert

vladimir petrovic
U (skoro) polovini zemalja nase planete svestena lica edukuju decu, tako da se skoro ne pravi razlika izmedju funkcija svestenika i ucitelja.To nije tako samo u hriscanskim sredinama, vec i kod muslimana, a narocito kod budista. (Jedino nije bilo tako u ex-komunistickim zemljama, ukljucujuci i nasu).
U poslednje vreme na Zaadu, dakle ne samo kod nas, svestena lica rade, u okviru svoje humanitarne misije, sa narkomanima i alkoholicarima, i u tome su uglavnom hvaljeni, kako od strane drustva, tako i od drzave.


Dobro, to je cinjenica (mrzi me da proveravam, recimo da prihvatam kao tacan podatak). I to je ok, ako je cinjenica. Ali to nije argument. Kakve veze ima u koliko zemalja sveta se sta radi? Znaci srednji vek je bio sjajan jer su samo svestena lica znala da pisu i samo su oni mogli da uce druge? Navedena cinjenica je, za mene, neverovatno porazavajuca da u XXI veku i dalje nismo prevazisli First/Second/Third Estate podelu drustva u drzavama.

Sto ne znaci da bih svim vestenim licima zabranio da pomazu ovisnicima, samo bi im zabranio da to rade u funkciji svestenika. Sigurno niko ne zeli da ja lecim narkomane u funkciji programera (ili u ime "Boba" kao svestenik SubGenija).

vladimir petrovic
HM. Sve je u zivotu manje-vise naturanje. Terati decu da krenu u skolu i da se, umesto igranja i uzivanja u detinjstvu, nasilno bave ucenjem i svakodnevnim skolskim obavezama - jeste itekako NATURANJE. Da li bi trebalo da cekamo da deca postanu punoletna pa da sama odluce da li treba da idu u skolu ili ne?


To je apsolutna glupost na nivou neke RTS reportaze koju videh pre izvesnog broja godina gde se pricalo kako deca moraju da se krste cim se rode, jer argument da mogu kad odrastu je isti kao kada bi deci dalu da jedu tek kada odrastu.

Mehanicki univerzum funkcionise na proveriv nacin. Deci ce u zivotu biti potrebno poznavanje tog mehanickog univerzuma, kao i drustva u kojem zive i nekih drustvenih mehanizama u okviru takvog drustva (diskutabilno, to bi idalje bio deo mehanickog univerzuma).

Deci u zivotu nece biti neophodno nekoliko kofa krivice i emotivne teskobe zbog doslovnog shvatanja bajki o ljudima prikucanim za daske koji se dizu iz mrtvih ala Dawn of the Dead, starcima koji prate fantomska svetla i kojekakvim drugim hokus-pokus bezvezarijama. Identifikacija jednog sa drugim je, najblaze receno, podmukla i gnusna.
nikson nikson 17:26 02.06.2008

Re: Batine? Odsustvo batina?

Sto ne znaci da bih svim vestenim licima zabranio da pomazu ovisnicima, samo bi im zabranio da to rade u funkciji svestenika. Sigurno niko ne zeli da ja lecim narkomane u funkciji programera (ili u ime "Boba" kao svestenik SubGenija).


boze pomozi!
Dawngreeter Dawngreeter 17:28 02.06.2008

Re: Batine? Odsustvo batina?

Pa ne moras tako da me oslovljavas u javnosti, dodjavola.
nikson nikson 17:32 02.06.2008

Re: Batine? Odsustvo batina?

Mehanicki univerzum funkcionise na proveriv nacin. Deci ce u zivotu biti potrebno poznavanje tog mehanickog univerzuma, kao i drustva u kojem zive i nekih drustvenih mehanizama u okviru takvog drustva (diskutabilno, to bi idalje bio deo mehanickog univerzuma).

Deci u zivotu nece biti neophodno nekoliko kofa krivice i emotivne teskobe zbog doslovnog shvatanja bajki o ljudima prikucanim za daske koji se dizu iz mrtvih ala Dawn of the Dead, starcima koji prate fantomska svetla i kojekakvim drugim hokus-pokus bezvezarijama. Identifikacija jednog sa drugim je, najblaze receno, podmukla i gnusna.


cuo sam pricu o nekom nikoli tesli. kazu da bi bio veliki fizicar i elektrotehnicar, da ga nisu po rodjenju krstili i da nije citao crkvene knjige.
vucko vucko 18:21 02.06.2008

Re: Batine? Odsustvo batina?

Inace,svuda u svetu se koristi neka religija u lecenju bolesti zavisnosti.

Klin se klinom izbija :)
gordanac gordanac 18:30 02.06.2008

:))))

Inace,svuda u svetu se koristi neka religija u lecenju bolesti zavisnosti

Klin se klinom izbija :)

Idi, bre, Čubaka! :))))
vladimir petrovic vladimir petrovic 21:18 02.06.2008

Re: Batine? Odsustvo batina?

Dawngreeter
izvinjavam se sto su navodi na engleskom, verujem da je pomenuti pop upoznat sa srpskom verzijom citiranih navoda. Siguran sam isto tako da veruje u ispravnost sprovodjenja svega sto pomenuti prirucnik kaze.

If a man have a stubborn and rebellious son, which will not obey the voice of his father, or the voice of his mother, and that, when they have chastened him, will not hearken unto them: Then shall his father and his mother lay hold on him, and bring him out unto the elders of his city, and unto the gate of his place; And they shall say unto the elders of his city, This our son is stubborn and rebellious, he will not obey our voice; he is a glutton, and a drunkard. And all the men of his city shall stone him with stones, that he die: so shalt thou put evil away from among you; and all Israel shall hear, and fear. -- Deuteronomy 21:18-21
The eye that mocketh at his father, and despiseth to obey his mother, the ravens of the valley shall pick it out, and the young eagles shall eat it. -- Proverbs 30:17
He that curseth his father, or his mother, shall surely be put to death. -- Exodus 21:17


Zanimljivo!
Zao mi je da vidim da nisi imao pri ruci SVETO PISMO (Serbian Bible) na srpskom, nego si se morao muciti sa engleskim citatima.
Znam jednog tipa sto besplatno isporucuje SVETO PISMO na srpskom jeziku onima koji ga nemaju; ostavi adresu pa ce i tebi poslati, treba da ga imas u biblioteci.
Maksa Maksa 21:28 02.06.2008

Re: Batine? Odsustvo batina?

Znam jednog tipa sto besplatno isporucuje SVETO PISMO na srpskom jeziku onima koji ga nemaju; ostavi adresu pa ce i tebi poslati,


Je l' to ovaj:

freeuna freeuna 21:47 02.06.2008

Re: Batine? Odsustvo batina?

Nemam decu, tako da ne znam koliko sam kompetentna, ali...
mislim da je poenta svega da nekog voliš i poštuješ kao čoveka, ličnost i tvoji postupci će uvek biti korektni.
Volela bih da moja deca rade šta im se prohte, šta god požele...ali ne verujem da im ne bih uši iščupala kad bi krenuli da stave ruku na vrelu ringlu. To je instiktivna reakcija, a ne nasilje. Manje boli čupanje ušiju i ispiranje mozga pola sata, nego opekotine drugog stepena...i da ne daj Bože ostanu sakati, te da nikad ne izlečim svoje komplekse nesudjenog pijaniste na njima

Ne verujem u postojanje egzaktne nauke o tome kako vaspitaviti dete, sa konkretnim primerima koji su opšte primenljivi.
Treba postaviti pravilan sistem vrednosti, a posle se dovijati na koji način da ga preneseš deci. Jer svaki je čovek jedinstven na svoj način.

Npr. mladjoj sestričini od 4 godine, koja uporno odbija da pere zube, sam pokušala da objasnim zašto treba da ih pere. Usledila je priča o bakterijama, sa sve crtanjem i onomatopejama grickanja njenih zuba. Kad sam mislila da sam je potpuno osvojila, pitala sam je: "Hoćemo sad da peremo zube?, da sklonimo bakterijice?" Oduševljeno mi je odgovorila: "Neeee!... opet pričaj pričicu!
A u mojoj pordici imperativ oca: "Na pranje zuba!" je sasvim dobro prolazio i dao odlične rezultate.(ne znam samo koliko nam je ubio kreativnost sa time c, c, c ) Pa ti sad vidi...

Nisam vernik,niti krštena ali..
čitam Novi zavet, jer ga shvatam metaforičnim mudrim priručnikom da ovaj jedan jedini život i duhovno i materijalno proživimo što srećniji. Sveštena lica se predstavljaju kao naši duhovni oci, i iz te perspektive naravno da imaju pravo da leče narkomaniju koja je bolest fizičke, ali i psihičke zavisnosti. Nekako im to dodje u opisu radnog mesta.
Zanimljivo mi je bilo kada su u jednoj emisiji gostovali Rambo Amadeus i otac Porfirije (sveštenik manastira Kovilj).
Rambo je opisao svoj doživljaj kada je prvi put uzeo kokain. Kaže da se osećao (parafaraziram): kao petogodišnji dečak, na sopstvenoj rodjendanskoj zabavi, koji je dobio poklon koji je oduvek želeo. Kao: "to je to". Smisao.
Otac Porfirije je rekao kako je upravo to problem: nedostatak smisla sopstvenog postojanja , a da kroz veru možeš da ga pronadješ. Niko pri tom ne kaže da je to jedini ispravan način. (...mada, ima i raznih sveštenika, ne bih sad u tu polemiku ) I ne verujem da im prodaju muda za bubrege. U zavisnosti od osobe, možeš slepo da poštuju pravila npr. pravoslavlja i sigurno ćeš biti zdrav; ili možeš kritički da razmisliš o veri, pronadješ sebe u svoj toj priči, prihvatiš ono što njihovom životu daje smisao...ili ne prihvatiš. Slobodna volja.
("svako u sebi nosi svog malog boga, kom se potajno moli" )

I još samo da dodam da vi Dejane, kao i Jelica, možete da budete guru u vaspitavanju dece, a i življenju života.

ps
iako je Chuck spustio slušalicu Olji Bećković (omiljeno!), on je mala maca za SOA : http://soafacts.com/
Dawngreeter Dawngreeter 23:13 02.06.2008

Re: Batine? Odsustvo batina?

vladimir petrovic
Zao mi je da vidim da nisi imao pri ruci SVETO PISMO (Serbian Bible) na srpskom, nego si se morao muciti sa engleskim citatima.


Nisam imao sveto pismo, ali sam imao Bibliju na srpskom. Problem je sto su to dve tvrdo ukoricene knjizurine koje treba listati, sto me mrzi da radim. Ovako mogu da uradi msearch za onim sto mi treba i odmah dobijem rezultate. Tako da bi mucenje bilo sa srpskim citatima a ne obrnuto.

vladimir petrovic
Znam jednog tipa sto besplatno isporucuje SVETO PISMO na srpskom jeziku onima koji ga nemaju; ostavi adresu pa ce i tebi poslati, treba da ga imas u biblioteci.


Stvarno? Nisam znao da su preveli na srpski The Book of SubGenius, bas sjajno. Ko je radio prevod, ako se sme znati?
Dawngreeter Dawngreeter 23:15 02.06.2008

Re: Batine? Odsustvo batina?

freeuna
Otac Porfirije je rekao kako je upravo to problem: nedostatak smisla sopstvenog postojanja , a da kroz veru možeš da ga pronadješ. Niko pri tom ne kaže da je to jedini ispravan način.


Dogma nije smisao postojanja, dogma je komplikovan set pravila koja ne dozvoljavaju da slobodno posmatras sebe i svet oko sebe. To je smisao postojanja koliko i smrkanje psihoaktivnih supstanci - dakle nimalo.

Svako ko ti govori da te moze nauciti smislu postojanja bezocno laze.
vucko vucko 23:26 02.06.2008

The meaning of life

Svako ko ti govori da te moze nauciti smislu postojanja bezocno laze.

Skoro svako...

Dawngreeter Dawngreeter 23:28 02.06.2008

Re: The meaning of life

I stand most humbly corrected. Svako ko nije Monty Python ili Douglas Adams bezocno laze :)
Bili Piton Bili Piton 23:44 02.06.2008

Re: The meaning of life

Dawngreeter
I stand most humbly corrected. Svako ko nije Monty Python ili Douglas Adams bezocno laze :)


And every sperm is sacred. :))
trener trener 06:43 03.06.2008

Re: Batine? Odsustvo batina?

Maksa
Znam jednog tipa sto besplatno isporucuje SVETO PISMO na srpskom jeziku onima koji ga nemaju; ostavi adresu pa ce i tebi poslati,


Je l' to ovaj:

Download video!

Izvinjavam se, da li može da se dešifruje ovo:U Novom zavetu tu i ovamo i onamo ima nekih??????( nikako ne mogu da razumem ovu reč verovatno je značajna)
Maksa Maksa 07:26 03.06.2008

Re: Batine? Odsustvo batina?

trener
Maksa
Znam jednog tipa sto besplatno isporucuje SVETO PISMO na srpskom jeziku onima koji ga nemaju; ostavi adresu pa ce i tebi poslati,

Je l' to ovaj:

Download video!
Izvinjavam se, da li može da se dešifruje ovo:U Novom zavetu tu i ovamo i onamo ima nekih??????( nikako ne mogu da razumem ovu reč verovatno je značajna)


Mislim da kaže (aproksimativno) "preferencija", ali ne možeš biti 100% siguran.
Dawngreeter Dawngreeter 08:29 03.06.2008

Re: Batine? Odsustvo batina?

I meni se ucinilo da su preferencije.
vladimir petrovic vladimir petrovic 08:39 03.06.2008

Re: Batine? Odsustvo batina?

Dawngreeter
Nisam znao da su preveli na srpski The Book of SubGenius, bas sjajno. Ko je radio prevod, ako se sme znati?


Ti se zezas. Nisam govorio o “The Book of the SubGenius : The Sacred Teachings of J.R. 'Bob' Dobbs”.
Frankly, I wonder whether you take it seriously. For me it is rather a parody and a joke.
A ako stvar ozbiljno shvatas, izvoli prevesti tu knjigu na srpski, ko zna, mozda ce biti kupaca, he, he, he…
U nacelu ne volim pojmove koji sadrze predmetak sub (subhuman, subgenius, bla, bla, bla…)
Molim Dejana Stankovica da oprosti za ovo trolovanje.
Dawngreeter Dawngreeter 08:43 03.06.2008

Re: Batine? Odsustvo batina?

Moguce da cu i prevesti na srpski, ako mi crkva da dopustenje. Ali prvo treba da dobijem doktorat iz zabranjenih nauka i sertifikat za obavljanje svestenickih duznosti. A ja se u opste ne zezam i ne vidim otkud ti ideja da je moja religija vece zezanje od tvoje, kad u tvojoj religiji bog vrsi genocide na svakoj drugoj strani.
vucko vucko 09:04 03.06.2008

Re: Batine? Odsustvo batina?

A ja se u opste ne zezam i ne vidim otkud ti ideja da je moja religija vece zezanje od tvoje, kad u tvojoj religiji bog vrsi genocide na svakoj drugoj strani.

Nemaš dobar ugao posmatranja - sa tačke gledišta Boga, to je nešto kao reorganizacija, downsizing, ili tako nešto.
Dawngreeter Dawngreeter 09:19 03.06.2008

Re: Batine? Odsustvo batina?

Ma ne, taj deo mi je jasan. Sto bi rekli corporate suits - it's not downsizing, it's rightsizing
Al' mislim da bi se cak i doticni slozio da je to maaalcice genocidicno. Iako je eventualno "opravdano". E sad, u nedostatku bilo kakvog dokaza, covek koji bi tako nesto prihvatio kao svoju religiju ne vidim da bas ima mnogo argumenata da bilo koju drugu religiju naziva komicnom.
vucko vucko 09:54 03.06.2008

Re: Batine? Odsustvo batina?

E sad, u nedostatku bilo kakvog dokaza, covek koji bi tako nesto prihvatio kao svoju religiju ne vidim da bas ima mnogo argumenata da bilo koju drugu religiju naziva komicnom.

Generalno je loša ideja religije nazivati komičnim, genocidnim, itd - iz nekog razloga, ljudi se vređaju

Sećam se, pre par godina, Jyllandsposten objavio neke karikature - kakva se frka podigla...

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana