Primitivnost kao nacionalni projekat

Goran Nikolić RSS / 04.06.2008. u 11:13

autor teksta je: 

Doc. Dr. Phil. Davor Džalto

  

Kakav se kulturni obrazac nudi građanima Srbije? Sa kojim obrascem se prosečan građanin identifikuje?

Da bih objasnio dominantni kulturni model u Srbiji uzeću nekoliko paradigmatičnih slika koje se mogu videti u medijima ili u popularnim kulturnim sadržajima, kao i u savremenim adaptacijama tradicionalnih društvenih manifestacija.

Prva slika je slika Srbina kao sredovečnog muškarca (mlađi i stariji su moguće varijante) sa naglašenim viškom kilograma (velikog stomaka), neurednog, sa manjkom prednjih zuba ili sa poodmaklim karijesom a često i sa drugim oralnim bolestima. Ovaj muškarac uz kez ispija rakiju ili pak drži flašu rakije u ruci. Nepouzdan je, sklon je psovki, pljuvanju (doslovno i metaforično) i neradu, podsmehu, sitnijim i krupnijim malverzacijama. Ovu amblematsku varijantu možemo nazvati «ruralnim» tipom kulturnog modela.

Druga slika je «urbanija» i odnosi se na tip formiran tokom devedesetih godina dvadesetog veka. Njega karakteriše mešavina kriminalnog, kvazi-mačo tipa koji je takođe dekadentan, primitivan, nasilan, ali zato ima lako stečen novac koji mu omogućava pseudo-kulturan ili pak kič izgled, provode po noćnim klubovima i beogradaskim splavovima. Ovaj tip je doživljavao značajne mutacije proteklih godina ali, ipak, u svim tim varijacijama nije uspeo da se značajnije odvoji od prototipa niti da protip temeljno preobrazi. {Ovu osnovnu, tako reći ideološku, matricu slede i neki drugi, manje rasprostranjeni tipovi, koje ovde tek uzgredno pominjem: tip pseudo-intelektualca, tip «biznismena» (naglašeno odsustvo ukusa i manjak obrazovanja, realan mesečni prihod je irelevantan), tip «cool-momka» (cool, uz psovke i pljuvanje po ulici, kao deo folklora) itd.}

Dominantni ženski kulturni model oličen je u tipu koji je poznat u teoriji kao «sponzoruša». Tip «sponzoruše» nije monolitan, već pre predstavlja zbirni naziv za različite ruralne i urbane varijante, u čiju moguću klasifikaciju se ovom prilikom ne bih upuštao. Pored «sponzoruše» postoji i  tip pseudo-patrijarhalne žene, koja predstavlja neku vrstu neuspešne evolucije tradicionalnog modela ka tipu koji će absorbovati promenjenu društveni u istorijsku realnost.

Za sve navedene tipove koje izdvajam kao dominantne kulturne modele (naravno ne i jedine) karakteristično je sledeće:

  • - nizak obrazovni, kulturni i civilizacijski nivo
  • - odricanje ili relativizovanje moralnih vrednosti
  • - vulgaranost
  • - društveni autizam
  • - simulacija
  • - falsifikovanje tradicije i/ili njena interpretacija u ključu praktično upotrebljivih kulturnih stereotipa ili pak
  • - selektivno i praktično upotrebljivo interpretiranje pojma «modernosti» i «novog» sa istim ciljem kao i interpretiranje pojma tradicionalnog

Naročita odlika ukupnog niskog civilizacijskog i kulturnog modela, koji je zajednički imenitelj svih gore pomenutih tipova, je da se on u Srbiji proteže od najviših do najnižih društvenih slojeva, odnosno od najvećeg dela političke i društvene «elite» do najsiromašnijih građana. U procesu izgradnje ovakvog kulturnog modela, pored degradiranja i opustošenja samog društvenog bića i društvene prakse, glavnu ulogu su odigrali i još uvek igraju mediji. Sadašnji (dominantni) kulturni model je obilato podržan najmoćnijim medijima, kako u zabavnim tako i u serijskim i informativnim programima.

U takvom stanju stvari zadatak kulturne politike bi trebalo da bude podizanje nivoa kulture i civilizacije prosečnog srpskog građanina, a preko pojedinca i celog društva. Jedan od ključnih faktora u tom procesu jesu mediji koji daju sliku društveno prihvatljivog i društveno poželjnog ponašanja. Dosadašnja favorizovana slika je slika javnog diskursa koji je krcat vulgarnostima, psovkama, klevetama, kriminalom, iracionalnošću, uvredama, lažima, pozivima na linč, govorom mržnje i sl.

Novi model, koji bi trebalo izgrađivati, jeste model civilizovanog čoveka kojim ne upravlja nagon, stihija ili afekt već svest, savest, racio i slobodna odluka. Novi paradigmatski model treba da uključi čoveka koji je svestan svojih prava i obaveza, koji poštuje drugoga i zajednicu u kojoj živi. Taj model takođe treba da uključi viši nivo govora (gramatički, leksički, semantički...), da isključi psovke i uvrede iz javnog diskursa, i da promoviše vrednosti morala, poštenja, humanosti, solidarnosti, rada i sl. kao nezaobilazne stavke izgradnje svakog pojedinca.

Novi kulturni model takođe podrazumeva otvorenog umesto anksioznog tipa čoveka, razumnog umesto ciničnog, aktivnog umesto umrtvljenog.

Dr. Davor Džalto

 



Komentari (197)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Atomski mrav Atomski mrav 11:27 04.06.2008

Novi model 2.0 TDI...

Ima li u Srbiji ikoga više sem sponzoruša, seljobera i krimosa? 'Oće taj novi model (oslobođen od autizma, obavezno! - ne mogu da verujem da jedan doktor nauka koristi taj termin na takav naopak način) uskoro da se pojavi na našem tržištu?
vucko vucko 11:29 04.06.2008

Davor

Gorane - daj malo konteksta za ovaj tekst, molim te.

Ovaj dečko je neki vunderkind, koliko vidim po google - ali ova slika koju daje mi izgleda karikirana, a i ne vidim reference na neko ozbiljnije istraživanje. Svakako je nešto što, ovako bez konteksta i statističke podrške, izgleda kao popriličan bullshit.
Brooklyn Brooklyn 12:42 04.06.2008

Re: Davor

koja je ovo glupost, ko da je pisao (miserable) sesnaestogodisnjak.
oldtajmer oldtajmer 14:15 05.06.2008

Re: Davor

Koliko sam ja shvatio iz Bio-ta, ovaj covek nije sociolog, vec je filozof i umetnik. U tom kontekstu ovaj tekst shvatam vise kao dovitljivo licno zapazanje (a jeste zanimljivo napisano!) nego nekakvu ozbiljnu studiju. Kao takav mi se bas dopao.
Jeremija Jeremija 11:42 04.06.2008

Novočovek

U vreme kad je disidentska književnost cvetala, a u knjizi jednog sovjetskog pisca, pročitao sam nešto o novočoveku, pa da prepričam:
Prezidijum je odredio interdisciplinarni tim naučnika da stvori model novog čoveka za komunizam. Posle godina rada naučnici su uspeli: novi čovek je imao IQ 150, bio je visok 195 cm, težak 90 kg, plav, lep, elokventan, sve je znao, pevao je kao Karuzo....u svemu idealan.
Predstavili su ga prezidijumu i svi su bili oduševljeni. Međutim, onda je počela diskusija:
-ako je pametniji od nas, a jeste, zauzeće naša mesta, sledi direktiva: smanjiti IQ ispod 80.
-tačno je da lepo peva, ali taj će samo pevati i onako glup (ispod 80) neće ništa raditi, sledi direktiva...
-lep je ko Apolon, ali ako takav ostane naše drugarice žene će trčati za njim, sledi direktiva...
I tako redom.
Kad su naučnici izvršili korekciju prema direktivama, novočovek je imao IQ 65, bio je visok 135 cm, tećžak oko 45 kg, nije umeo da peva, a kad govori zamuckuje, ličio je na Kvazimoda...

Jasno je zašto vas potsećam na primer novočoveka: zašto bi naša premudra vlast, stvarala kulturni i civilizacijski model Srbina i Srpkinja, koji će ih odmah oterati sa vlasti.
Kraj ovakvih kakvi jesmo, oni mogu kohabitirajući vladati još milenijumima.
vucko vucko 11:47 04.06.2008

Re: Novočovek

Jasno je zašto vas potsećam na primer novočoveka: zašto bi naša premudra vlast, stvarala kulturni i civilizacijski model Srbina i Srpkinja, koji će ih odmah oterati sa vlasti.
Kraj ovakvih kakvi jesmo, oni mogu kohabitirajući vladati još milenijumima.

Pošteno govoreći, mislio sam da je ideja o stvaranju novočoveka umrla sa prezidijumima.

Ali evo - i doktori filozofije se bave time, pa još marketiraju tekuće stanje kao IQ 50 / visina 90 / težina 100 / bez zuba, kako bi više privukli investitore.
Jeremija Jeremija 12:02 04.06.2008

Re: Novočovek

vucko
Jasno je zašto vas potsećam na primer novočoveka: zašto bi naša premudra vlast, stvarala kulturni i civilizacijski model Srbina i Srpkinja, koji će ih odmah oterati sa vlasti.Kraj ovakvih kakvi jesmo, oni mogu kohabitirajući vladati još milenijumima.Pošteno govoreći, mislio sam da je ideja o stvaranju novočoveka umrla sa prezidijumima. Ali evo - i doktori filozofije se bave time, pa još marketiraju tekuće stanje kao IQ 50 / visina 90 / težina 100 / bez zuba, kako bi više privukli investitore.

Pa, kad neće vlast, moraju dr filozofije.:)
I moja prva reakcija je bila slična - otkud sad razmišljanje o novomodelu, ali onda sam se setio komunističkog ideala: stvoriti novo društvo sa novim čovekom.
Exitus Letalis Exitus Letalis 17:06 04.06.2008

Re: Novočovek

Ali evo - i doktori filozofije se bave time, pa još marketiraju tekuće stanje kao IQ 50 / visina 90 / težina 100 / bez zuba, kako bi više privukli investitore.

ima još jedan takav. jovan marić. trenutačno ambasador na listi nove srbije.
on opisuje srbe malo gore.
sve sem sebe.
vucko vucko 17:08 04.06.2008

Re: Novočovek


ima još jedan takav. jovan marić. trenutačno ambasador na listi nove srbije.
on opisuje srbe malo gore.
sve sem sebe.

Uh, znači bespoštedna borba za ambasadorska mesta :)
chole chole 13:24 05.06.2008

Re: Novočovek

Znam jednog sa Kosova koji radi u SUP-u.
mariopan mariopan 21:21 05.06.2008

Re: Novočovek

Exitus Letalis
Ali evo - i doktori filozofije se bave time, pa još marketiraju tekuće stanje kao IQ 50 / visina 90 / težina 100 / bez zuba, kako bi više privukli investitore.

ima još jedan takav. jovan marić. trenutačno ambasador na listi nove srbije.
on opisuje srbe malo gore.
sve sem sebe.

Pa on ne moze sebe ni da leci, znas po onoj advokatskoj "ko sebe ima za advokata taj je budala"...znaci njemu treba bolji doktor)))
SilverMoon SilverMoon 11:54 04.06.2008

predlog

milsim da bi bilo dobro kada doktor ne bi stavljao tačku posle dr
upada u oči.

Doctor Wu Doctor Wu 12:08 04.06.2008

Ruralnim?

sredovečnog muškarca (mlađi i stariji su moguće varijante) sa naglašenim viškom kilograma (velikog stomaka), neurednog, sa manjkom prednjih zuba ili sa poodmaklim karijesom a često i sa drugim oralnim bolestima. Ovaj muškarac uz kez ispija rakiju ili pak drži flašu rakije u ruci. Nepouzdan je, sklon je psovki, pljuvanju (doslovno i metaforično) i neradu, podsmehu, sitnijim i krupnijim malverzacijama. Ovu amblematsku varijantu možemo nazvati «ruralnim» tipom kulturnog modela.

Pre zvuči kao slika i prilika stalne postavke pubova u Sothwarku, u srcu Londona.
krunoslava krunoslava 12:14 04.06.2008

...???

Kakav se kulturni obrazac nudi građanima Srbije?


... a ko to nudi ?


Sa kojim obrascem se prosečan građanin identifikuje?


..... na osnovu chega se zakljucuje?
angie angie 15:34 04.06.2008

Re: ...???

... a ko to nudi ?


trebalo bi drzava svojim institucijama koje se time bave- npr-ministarstvo kulture, ministarstvo prosvete,...mediji svojom programskom politikom,....zakoni, npr, da li je kod nas kaznjen neki rukovodilac koji se nedolichno ponasha prema zaposlenima, koji je to nivo komunikacije zastupljen i dozvoljen,....


..... na osnovu chega se zakljucuje?


na osnovu opshteg stanja,...evo koliko je sveta ceca privukla svojim koncertom, a bash me zanima koliko je onih koji odlaze, na isto tako bezplatne promotivne koncerte u kolarac-ako su oni uopshte opstali.
nsarski nsarski 12:19 04.06.2008

Ne razumem

kako to moze primitivnost (primitivizam, valjda) da postane "nacionalni projekat". Primitivizam, mozda, moze da bude manir ovog vremena, ali nacionalni projekat ce tesko postati. U kriminalizovanom drustvu kakvo je nase, ili rusko, na primer, klasa na usponu (citaj, kriminalci) obicno diktiraju kulturni obrazac, modne trendove, i generalno glorifikuju svoj manir. To nije nista novo.
Primitivizma kod nas - a i drugde - je uvek bilo. Posleratni komesari (govorim o WWII) nisu bili nista finiji, i malo ko od njih je posedovao cetkicu za zube, ako cemo se vec drzati oralnih primera. Slicno vazi i za "kulturu" gastarbajtera iz 60-ih i 70-ih koji su se vracali sa Zapada "puni para" (za nase uslove, naravno, puni) te za sobom ostavili primere svoje kulture duz Ibarske magistrale, recimo.
Najzad, sve gornje teze su postavljene bez nekog konkretnog dokaza (ankete, studije, statisticki podaci), vec mi lice na nepovezane misli ozlojedjenog posmatraca danasnjefg drustvenog cirkusa.
Milan M. Ćirković Milan M. Ćirković 12:30 04.06.2008

Re: Ne razumem

nsarski
kako to moze primitivnost (primitivizam, valjda) da postane "nacionalni
projekat". Primitivizam, mozda, moze da bude manir ovog vremena, ali
nacionalni projekat ce tesko postati. U kriminalizovanom drustvu kakvo
je nase, ili rusko, na primer, klasa na usponu (citaj, kriminalci)
obicno diktiraju kulturni obrazac, modne trendove, i generalno
glorifikuju svoj manir. To nije nista novo.

Pa poenta, koliko sam shvatio jeste da je ta ista klasa nosilac svih nacionalnih projekata, bilo koje vrste. I tu se autoru ne moze ista zameriti -- to gledam svaki dan, cim prodjem Beogradom...
nsarski nsarski 12:51 04.06.2008

Re: Ne razumem

Milane, znam da se simboli "nove kulture" tamo mogu videti na svakom koraku. Ali, ta kultura ne moze da bude nacionalni projekat. Na slican nacin, simbolima komunizma u kulturi smo bili obasipani decenijama posle rata. Medjutim, nacionalni projekat je mogao da bude "bratstvo-jedinstvo", ili "samoupravljanje", ali ne budalasti spomenici Titu ili udarnicima i partizanima sa cekicem i puskom u ruci.
Doctor Wu Doctor Wu 13:26 04.06.2008

Re: Ne razumem

Medjutim, nacionalni projekat je mogao da bude "bratstvo-jedinstvo", ili "samoupravljanje", ali ne budalasti spomenici Titu ili udarnicima i partizanima sa cekicem i puskom u ruci.

Šarski, sve se slažem s tobom ali u ovom malom, ali nebitnom, delu nisi u pravu. Naime, upravo je obratno. Projekat je privremeni poduhvat koji se preduzima sa ciljem da se kreira neki proizvod ili servis. Znači, svaki projekat ima sledeće komponente: rok (sa jasno utvrđenim početkom i krajem), budžet (jasno definisan) i cilj (potpuno određen). Bez bilo koje od ove tri komponente nema projekta.

Prema tome, gradnja budalastih spomenika su definitivno projekti (imali i rok i budžet i cilj, :)))))). "B & J", "samoupravljanje", "revolucija (koja teče)", "komunizam" definitivno nisu.
nsarski nsarski 13:38 04.06.2008

Re: Ne razumem

OK, mozda nisam odabrao dobre primere (mada ni od njih ne bih odustao tako lako:)).
U svakom slucaju, nacionalni projekat moze da bude stvaranje "Velike Srbije", ili "Jugoslavije u kojoj ce narodi da zive u bratstvu/jedinstvu, ljubavi i slozi", ili "formiranje vojnog kompleksa koji ce da dominira na Balkanu", ili "ulazak u EU", ili nesto slicno oko cega ce se okupiti nacionalni potencijali da ih realizuju (Ameri su, na primer, imali let na Mesec u jednom trenutku). Ukratko, neki drustveni (nacionalni) cilj. Privremeni ili dugorocniji.
Primitivizam nije takav cilj, vec je side effect necega sasvim drugog, rekao bih.
dragan7557 dragan7557 19:04 04.06.2008

Re: Ne razumem

Pa poenta, koliko sam shvatio jeste da je ta ista klasa nosilac svih nacionalnih projekata, bilo koje vrste. I tu se autoru ne moze ista zameriti -- to gledam svaki dan, cim prodjem Beogradom.

Svaka čast na iskrenosti i osobito dobroj opservaciji.
die hard die hard 21:47 04.06.2008

Re: Ne razumem

vec mi lice na nepovezane misli ozlojedjenog posmatraca danasnjefg drustvenog cirkusa


Ne da lice, nego to ocigledno i jesu.Mada nije da nije potrefio poentu.Do duse ovo sam mogao i ja da napisem i bez onog dr.com.Malo je "tanko", bledunjavo.Ovo , naravno moze mnooogo bolje.
nota nota 00:15 05.06.2008

Re: Ne razumem

nsarski
kako to moze primitivnost (primitivizam, valjda) da postane "nacionalni projekat". Primitivizam, mozda, moze da bude manir ovog vremena, ali nacionalni projekat ce tesko postati. U kriminalizovanom drustvu kakvo je nase, ili rusko, na primer, klasa na usponu (citaj, kriminalci) obicno diktiraju kulturni obrazac, modne trendove, i generalno glorifikuju svoj manir. To nije nista novo.Primitivizma kod nas - a i drugde - je uvek bilo. Posleratni komesari (govorim o WWII) nisu bili nista finiji, i malo ko od njih je posedovao cetkicu za zube, ako cemo se vec drzati oralnih primera. Slicno vazi i za "kulturu" gastarbajtera iz 60-ih i 70-ih koji su se vracali sa Zapada "puni para" (za nase uslove, naravno, puni) te za sobom ostavili primere svoje kulture duz Ibarske magistrale, recimo.Najzad, sve gornje teze su postavljene bez nekog konkretnog dokaza (ankete, studije, statisticki podaci), vec mi lice na nepovezane misli ozlojedjenog posmatraca danasnjefg drustvenog cirkusa.


Ja zamišljam da imam neke dokaze.
Evo ovako, ja sam majka jednog deteta do koga mi je veoma stalo. Volela bih da ono ne izraste u neki oblik takvih
kulturnih modela. Zato sam veoma zainteresovana za to moje dete, koje sutra treba da bude jedan od građana , nadam se civilizovanih i kulturnih. Mislim da će borba moga deteta za taj položj biti veoma teška i neizvesna.
Bila bih jako srećna ako bih pronašla još ljudi, koji su interesujući se za školovanje svoje dece (u mom slučaju još uvek osnovno) zapazili pojave koje ću vam sada navesti.
Ne znam to provereno, ali empirijski sam otrkila da ministarstvo prosvete želi da ima odlične rezultate svog rada, tj. ona osnovna škola koja takve zahteve ne ispuni, neće se lepo provesti.
Kako škole zadovoljavaju zahteve ministarstva?
Da li znate da ni u jednoj osnovnoj školi (ili možda samo u ovoj u koju ide moje dete), niko, nikada nije pao na popravni.Ako mislite da su to sve dobri učenici, grdno se varate.
Jednostavno školi je potrebano da ministarstvu predstavi što više kvalitete svoga rada.
Škole to postižu vrlo jednostavno, dete može slobodno da preko čitave školske godine ne prozbori ni jednu reč, u smislu da apsolutno ne zna ništa iz koliko god predmeta, jer na kraju godine, zna se svima će se zaključiti dvojke.
Deca to znaju, pa drugarice moje ćerke (loše učenice) uživaju kao da su već na raspustu, ne uče ništa jer je njihovo neznanje tako veliko da trojku ne mogu da dobiju, a svesne su da im dvojke ne ginu.
Suprotno tome, petice i četvorke teško se zarađuju, to dovodi do malodušnosti kod dece i odustajanja u borbi za obrazovanje, pa tako raste vojska tih dvojkaša (a to bi zapravo trebali da budu ponavljači).
Odvaja se mali broj izuzetne i vredne dece koja su dobri đaci. Dakle vrši se raslojavanje, na ogroman broj apatičnih,polupismenih i koje svoje duhovno socijalne potrebe ispunjavaju na ulici. Moj utisak je da možda preko 60% dece danas izlazi iz osnovnih škola polupismeno i sa tek nekim naznakama obrazovnih pojmova.
Čini mi se da je sve to organizovano.
Pogledajte koliko ima mesta za upis u srednje škole i koliko procenata za koje obrazovne profile.
Izvinjavam se što ne znam tačne podatke, ali koliko se sećam oko 20 posto je gimnazija, 40% ostalih četvorogodišnjih srednjih škola, a oko 60% su trogodišnje škole. (možda sam malo preterala ).
Ja ne umem ovo što sam napisala da shvatim drugačije ,nego kao namerno stvaranje neobrazovanog naroda sa očiglednim ciljem - primitivnim masama se lako vlada.
Dakle čini mi se da odatle stiže taj kulturni profil naših građana, s tim što je gore opisana procedura tek u razvitku , tako da ne mogu ni da zamislim kakav će biti prosečan Srbin za desetak godina.


ivana23 ivana23 00:26 05.06.2008

Re: Ne razumem

Da li znate da ni u jednoj osnovnoj školi (ili možda samo u ovoj u koju ide moje dete), niko, nikada nije pao na popravni.

Imam dvoje dece, puno prijatelja i rodjaka koji imaju decu, a za ovo bas nikada nisam cula.
nota nota 00:37 05.06.2008

Re: Ne razumem

ivana23
Da li znate da ni u jednoj osnovnoj školi (ili možda samo u ovoj u koju ide moje dete), niko, nikada nije pao na popravni.Imam dvoje dece, puno prijatelja i rodjaka koji imaju decu, a za ovo bas nikada nisam cula.


Pa zato što su deca tvojih prijatelja pristojni đaci, a roditelji se za njihove drugove ne interesuju, ili se deca ne druže sa takvima.
A sećaš li se onog profesora u srednjoj školi što je prijavio i hteo da pomogne đacima narkomanima, pa ga izbacili iz škole, jer bi to bilo loše po školu i ministarstvo. Dakle ni tamo niko osim tog profesora nije za te narkomane nikad čuo.
nota nota 00:47 05.06.2008

Re: Ne razumem

ivana23
Da li znate da ni u jednoj osnovnoj školi (ili možda samo u ovoj u koju ide moje dete), niko, nikada nije pao na popravni.Imam dvoje dece, puno prijatelja i rodjaka koji imaju decu, a za ovo bas nikada nisam cula.

Mislim ,dosadna sam, da li si čula suprotno da je neko pao na popravni ili ponavljao razred?
angie angie 00:50 05.06.2008

Re: Ne razumem

a za ovo bas nikada nisam cula.


moje iskistvo sa shkolstvom u srbiji je katastrofalno- a pri tome je moje dete bilo dobar djak, to pominjem da ne bude da iz drugih razloga kritikujem,.

na primer, nastavnica fizike je trazila mito za popravljanje ocena, maltretirala decu do ludila, a kada sem reagovala kod ministra prosvete, on mi kaze- pa protiv nje ima200 prijava, al nemaju trenutno mogucnosti??? na njih da reaguju. nastavnica geografije je mom sinu zadala da radi seminarski rad u 6. osnovne, jer ga je u dvorishtu videla sa detetom koje je smatrala problematichnim, ne davshi mu ni literaturu- a to se radi i na faxu, na temu o kojoj bash i nema puno toga napisanog, pa sam ja knjige uzela sa geografskog fakulteta od dekana, koji se krstio kad je chuo o chemu se radi, josh je morao da napravi pano sa sve crtezima i tekstom i ona mu i pored odlichnog odgovaranja dade 4., da ipak bude po njenom. Nastavnica hemije, nije znala da objasni ni jednu lekciju, a direktorka je svake godine roditelje umirival, kako ce ona evo sada u penziju.
Ovako mogu do sutra- a eno filma kod alexandra t, kako se djaci ophode prema profesorima.

U srednjoj shkoli je mom sinu bio direktor chovek koji je u nekoj firmi maznuo pare- pa mu je to mesto bila kazna.

da ne skrecm sada o tome kako se odobravaju rukopisi za udzbenike i kakvog su oni kavliteta po sadrzaju- te bi vishe i ta reforma mogla da dodje na red- ako je nekome uopshte stalo i bolonjska konvencija-naravno.
nota nota 01:03 05.06.2008

Re: Ne razumem

Sve se slažem s tobom, udžbenici nisu normalni, napravljeni da ona malo manje bistrija deca odustanu i budu ti dvojkaši o kojima pričam.
Samo mi je žao što sam redak manijak koji se za sve to interesuje, mislim oko dece i škole, a u stvari to je užasno važna stvar, tu se stvaraju budući građani koji će umeti da traže svoja prava i da glasaju.
(Meni je direktor na pitanje zašto nikad nema nastavnika fizičkog pa ni tih časova, sa osmehom rekao da je to onih 30% umanjenja gradiva što nam je ministarstvo obećalo)
nsarski nsarski 02:07 05.06.2008

Re: Ne razumem

Postovana nota,
ovo su sve legitimne i ozbiljne teme koje ne prilice ovom neozbiljnom blogu. O njima mozemo da razgovaramo, mada ja nemam neka posebna resenja da ponudim, sem par primera i zapazanja. Kad je u pitanju vaspitanje dece, ja sam, kako to lepo kazu Hrvati, osupnut kao i svi drugi.
Kultura ulice, a to je ono o cemu je ovde rec, nikada ni u jednom vremenu nije bila model za vaspitavanje dece. Deca se vaspitavaju kod kuce i u skoli, najpre. Potom ih vaspitava uze drustvo u kome se krecu (dobro ili lose), i najzad sve ostalo. - sire drustveno stanje u kome postoje, trendovi vremena u kome rastu, moda i manir trenutka. Svi ovi faktori se, tokom odrastanja, menjaju po jacini uticaja kako deca rastu. Kad su mala, mislim da presudan uticaj imaju roditelji, zatim skola, a posle se "otmu kontroli" (barem delimicno), i onda ih preuzmu druge sile i drugi interesi.
Normalno je da su roditelji zabrinuti za sudbinu dece kad ih "preuzme" okolina, i zeleli bi da imaju nekakvu kontrolu nad tim procesom. To najcesce nije moguce, nazalost. Covek se ipak nada da ce dete, koje je steklo nekakav osecaj odgovornosti, ipak uspeti da se orijentise u divljini koja mu se nudi i namece.
Kod nas se poslednjih godina ta divljina olicava u primitivizmu, nedostatku moralnih vrednosti, i jednom prilicno haoticnom okruzenju u svakom smislu. Ta okolina je vazna, ali nije presudna. I to je najbitnije.
Ja znam ljude koji su odgajali decu u sasvim uredjenoj okolini, ali deca su se okrenula nekim svojim, pogresnim, putevima i stranputicama.
Takodja znam ljude cija su deca rasla u haosu 90-ih, pa su "ispala" sasvim OK, imaju svoj zivot u svojim rukama, i idu putem koji su razumno odabrali.
Tu pravila nema, barem po mom iskustvu.
Dobra okolina pomaze, ali ne garantuje uspeh.
Losa okolina odmaze, ali, srecom, ona ne garantuje neuspeh.
U principu, drustvo je malo zainteresovano za vaspitavanje dece. Nijh najpre zanima da deca odrastu u lojalne gradjane koji ce raditi, placati porez, i nece krsiti zakon. Sve preko toga je, s tacke gledista drustva, luksuz za koji dete samo mora da se izbori (razmislimo o Novaku Djokovicu, na primer, i tome koliko je drustvo doprinelo njegovom uspehu).
U vreme komunizma kod nas, drzava je smatrala da je obrazovanje investicija drustva u pojedinca, koji ce im na odgovarajuci nacin uzvratiti svojim doprinosom u izgradnji komunizma ili vec neke druge sarene laze. Danas se polazi od toga da je obrazovanje investicija pojedinca u samog sebe. Jedino sto se moze u takvoj situaciji uraditi je zahtevati od drustva da mladjima olaksa taj proces obrazovanja i formiranja sopstvenog zivota.
Zanimljivo, danas se veruje da je osnovno ljudsko pravo sloboda politickog govora. Pravo na elementarnu zdravstvenu zastitu, na vise obrazovanje, na pijacu vodu, hranu ili boraviste se ne smatra za osnovno ljudsko pravo (barem ne svugde, a sigurno ne u USA). To se prepusta bolesnim, gladnim i zednim gradjanima da sami za sebe "odrade" prema sopstvenom ukusu i nahodjenju.
A mogli bi i da jedu kolace.

nsarski nsarski 02:43 05.06.2008

Re: Ne razumem

Mislim ,dosadna sam, da li si čula suprotno da je neko pao na popravni ili ponavljao razred?

Cerka mog rodjenog brata, koji je pre nekoliko godina iz usa otisao da zivi u Bg., je prosle godine ponavljala razred.
nota nota 09:01 05.06.2008

Re: Ne razumem

Poštovani Nsarski,
I ja mislim da je uvodni tekst,namenjen našim komentarima, upravo kao što ste rekli: "Najzad, sve gornje teze su postavljene bez nekog konkretnog dokaza (ankete, studije, statisticki podaci), vec mi lice na nepovezane misli ozlojedjenog posmatraca danasnjefg drustvenog cirkusa."
Mene je navođenje tih primitivizama i kulturoloških modela navelo da kažem svoje mišljenje o njihovom poreklu.
Znači sasvim se slažem sa vama. Žao mi je zbog deteta vašeg brata, ali imam sumnju da je ponavljalo u srednjoj, neobaveznoj školi, i bojim se da je tamo ta pojava raširena (kad nije obavezno, mogu slobodno da ga
napuste, nije šteta - za ovo društvo).
Ipak vaši komentari imaju snažnu dozu optimizma da je sve u našim rukama, i hvala vam za to.
ivana23 ivana23 10:25 05.06.2008

Re: Ne razumem

nota

ivana23Da li znate da ni u jednoj osnovnoj školi (ili možda samo u ovoj u koju ide moje dete), niko, nikada nije pao na popravni.
Imam dvoje dece, puno prijatelja i rodjaka koji imaju decu, a za ovo bas nikada nisam cula.
Mislim ,dosadna sam, da li si čula suprotno da je neko pao na popravni ili ponavljao razred?


Pa to sam upravo i htela da kazem, skoro u svim odeljenjima (od 5-og do 8-og) bilo je ucenika koji su pali na popravni. Doduse, onih koji su ponavljali bio je zanemarljiv postotak. Znaci bilo je.

Na kraju sk. god. razredna uvek cita rezultate odeljenja... toliko ucenika odlicnih, vr. dobrih...toliko onih sa 1-2 negativne ocene.
Kuma mi je rekla da je prosle god. kod njene cerke u razredu (VI) troje palo na popravni.

Zato sam rekla da nisam cula da nema popravnih i ponavjaca.
ivana23 ivana23 10:42 05.06.2008

Re: Ne razumem

nota
Sve se slažem s tobom, udžbenici nisu normalni, napravljeni da ona malo manje bistrija deca odustanu i budu ti dvojkaši o kojima pričam.Samo mi je žao što sam redak manijak koji se za sve to interesuje, mislim oko dece i škole, a u stvari to je užasno važna stvar, tu se stvaraju budući građani koji će umeti da traže svoja prava i da glasaju.(Meni je direktor na pitanje zašto nikad nema nastavnika fizičkog pa ni tih časova, sa osmehom rekao da je to onih 30% umanjenja gradiva što nam je ministarstvo obećalo)


Po iskustvu svoje dece govorim. Udzbenike kupujemo samo iz predmeta za koje su stvarno neophodni. Znaci - citanka (zbog pesama, izvoda iz prica, romana), zbirke iz matematike, fizike, hemije (zbog zadataka za resavanje), ostali su potpuno nepotrebni, kao i besomucno ucenje kod kuce. Dete koje sa paznjom prati nastavu, stekne dovoljno znanja u skoli za odlican, eventualno vr. dobar uspeh.
Znaci, bitno je da se prati nastava, da se ucestvuje u diskusiji, radu na casu, ukupna zainteresovanost za ono sto se uci.
nota nota 10:56 05.06.2008

Re: Ne razumem

Draga Ivana, ili si ti lično nastavnik (profesor) pa ti teško padaju moji komentari, ili su deca još mala pa nisu videla "Istoriju" od V - VIII, ili je to neka predivna škola u koju oni idu, koja se ne ustručava da prikaže takve rezultate rada (mislim na poporavne ispite). Moje dete ide u školu koja je prošle godine najbolje uradila prijemne za upis u srednju školu u celom gradu - Beogradu (čik da vam kažem koja je, otkrijte). Veruj mi nisam čula da je u njoj zadnjih godina iko pao na popravni, a nemoguće je da nije bilo onih koji su to zaslužili.
ivana23 ivana23 11:13 05.06.2008

Re: Ne razumem

Draga nota, niti sam nastavnik/profesor, niti su mi deca mala.
Ja nemam razloga da ne kazem, zavrsili su OS "Drinka Pavlovic", upisali oboje zatim Prvu beogradsku gimnaziju. Sin mi je maturant, a cerka zavrsava 3. razred.

Moje dete ide u školu koja je prošle godine najbolje uradila prijemne za upis u srednju školu u celom gradu - Beogradu (čik da vam kažem koja je, otkrijte). Veruj mi nisam čula da je u njoj zadnjih godina iko pao na popravni, a nemoguće je da nije bilo onih koji su to zaslužili.


Pa ako su im rezultati najbolji, zar nije logicno da nemaju losih ucenika?!
chole chole 13:45 05.06.2008

Re: Ne razumem

[ bilo je ucenika koji su pali na popravni.

. . . pali na popravnom.
Doctor Wu Doctor Wu 13:47 05.06.2008

Re: Ne razumem

[ bilo je ucenika koji su pali na popravni.

. . . pali na popravnom.

A bilo je, kako izgleda, i dosta onih koji su prošli.
ivana23 ivana23 14:25 05.06.2008

Re: Ne razumem

chole
[ bilo je ucenika koji su pali na popravni. . . . pali na popravnom.

Na kraju skolske godine moze se pasti na popravni ispit, a ako se ni tokom leta ne uci - padne se na popravnom ispitu, pa se ponavlja razred.
bindu bindu 15:34 05.06.2008

Re: Ne razumem

Sve se slažem s tobom, udžbenici nisu normalni, napravljeni da ona malo manje bistrija deca odustanu i budu ti dvojkaši o kojima pričam.



ne znam kakvi su udzbenici, ali mi se nesvidja kao vi klasifikujete decu na manje bistru po nekim vasim kriterijuma.mozda bas na suprot su izuzetno inteligentna a nemogu da se snadju i funkcionisu u tavom idiotsom sistemu.
ima ova stvar bas o tome
nota nota 12:39 07.06.2008

Re: Ne razumem

Bindu,
Bože sačuvaj da ja klasifikujem decu na bistru i manje bistru po nekim mojim kriterijumima, ali to postoji, imaju oni testovi za QI iz kojih se saznaje da nismo svi isti, i ne možemo biti.
Nije valjda da su svi vrlo intiligentni, a idiotski sistem sigurno teže savladavaju oni manje bistri. Htela sam da kažem da bi sistem trebalo da je prilagođen svim kategorijama.
nota nota 12:55 07.06.2008

Re: Ne razumem

Bindu,
videla sam i Green day, poznata mi je pesma, puštalo mi ovo moje dete od 13 godina, a i gledala na VH1.
Potresna je, ali ja sam pričala o onome što se deci nudi u školi, a pesma govori o nebrizi društva i strašnoj socijalnoj nepravdi. Nije valjda da bi iko pomislio da su deca iz spota u takvoj situaciji za to što nisu dovljno bistra?????????
Nikola Knežević Nikola Knežević 12:28 04.06.2008

Jednostrana i dvodimenzionalna analiza

Evo i zašto. Prvo "ruralni" i "urbani" kulturni modeli, kako ih autor naziva, nisu jedini koji se mogu naći u ruralnim ili urbanim sredinama. Iz teksta se dobija utisak da u Srbiji ne živi niko osim onih čije se fizičke i karakterne osobine mogu svrstati u modele koje je autor naveo, što svakako nije slučaj. Osim toga, ne zadovoljava svako ko živi u urbanim ili ruralnim sredinama opisane kriterijume i ne može se svrstati u navedene grupe, naprotiv, u ruralnim sredinama žive i ljudi koji odgovaraju "modelu civilozovanog čoveka" kako to autor kroz svojevrstan neologizam naglašava. Kulturna slika ni izbliza nije tako monolitna da bi se mogla ovako pojednostavljivati. Iz teksta se lako može steći i utisak po silogističkoj inerciji, to jest, deklarisanje svih onih ljudi čije se fizičke i karakterne osobine ne uklapaju u "model civilizovanog čoveka" kao necivilozovane, netoleratne, primitivne. Kao što sam ranije pomenuo, slika nije tako monolitna ni jednostavna...
avemarija avemarija 12:29 04.06.2008

Kinik

Cinicnost vs Razum ??? Mislim da u Srbiji moze da prezivi samo Cinik sa trunkom Razuma , ako do tad ne poludi...
nesha nesha 12:41 04.06.2008

primitivnost

Kakav se kulturni obrazac nudi građanima Srbije? Sa kojim obrascem se prosečan građanin identifikuje?

ma nemoj dr(bez tacke) Davore (tacka).
Ko da smo mi izmislili ove modele.
Bas me zanima kakav je model u RusijiUkrajiniBugarskoj..... dostupan prosecnom(uzas!) coveku.
A da ne pricamo o modelima dostupnim u severnom delu Engleske juznoj Italijiceloj Kini etc..
Sjasi bre sa nas oko 7 miliona da zivimo na miru u svojoj prosecnosti ( jel ovo enough primitivno?)

Atomski mrav Atomski mrav 12:45 04.06.2008

Re: primitivnost

Nije enough... "skini mi se" bi bilo prikladnije
Milan M. Ćirković Milan M. Ćirković 12:53 04.06.2008

Re: primitivnost

Moras da kazes "brate" vise puta, a onda treba da ocekujes da te autor ishposhtuje. Takodje treba vise da ignorises gramatiku i pravopis (vidim to vec radis, ali treba se jos potruditi u tom pravcu). I svakako treba da nastavis da insistiras na prosecnosti -- mada prosek ne postoji u stvarnosti, moras stalno da ga spominjes, BRATE.
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 13:16 04.06.2008

Re: primitivnost

Sjasi bre sa nas oko 7 miliona da zivimo na miru u svojoj prosecnosti ( jel ovo enough primitivno?)

moraš da staviš BRE na kraju
ne može bez toga. da nas lakše identifikuju.
nesha nesha 13:20 04.06.2008

Re: primitivnost

skini mi se bre vrh brate ?
uf ne ide mi
Atomski mrav Atomski mrav 13:24 04.06.2008

Re: primitivnost

Budi govedo, Bobane...
okapoaniolz okapoaniolz 12:59 04.06.2008

gomila g......

kakav naucnik takav i clanak: http://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D0%B0%D0%B2%D0%BE%D1%80_%D0%8F%D0%B0%D0%BB%D1%82%D0%BE

povrsno, neutemeljeno, bez naucnog aparata, na osnovu licnog misljenja (nikakva naucna vrednost), svastar (konsultovati biografiju), a to sto je dr po bolonji govori samo po sebi.



okapoaniolz okapoaniolz 13:14 04.06.2008

Re: gomila g......

da dodam u srpskom jeziku vec 10 godina je pravilo da se doktor u slucaju skracivanja pise bez tacke.
Milan M. Ćirković Milan M. Ćirković 13:27 04.06.2008

Re: gomila g......

okapoaniolz
da dodam u srpskom jeziku vec 10 godina je pravilo da se doktor u slucaju skracivanja pise bez tacke.

Citavih 10 godina? Svaka cast, ovo je najozbiljnija primedba do sada. Manje ostro oko to ne bi uocilo...
okapoaniolz okapoaniolz 13:36 04.06.2008

Re: gomila g......

Milan M. Ćirković

Citavih 10 godina? Svaka cast, ovo je najozbiljnija primedba do sada. Manje ostro oko to ne bi uocilo...



Od "znacajnih" naucnika obicno se ocekuju da znaju pravopis, gramatiku, jezik...

P.S.
da mnogi ljudi ne znaju za to pravilo to je sigurno i irelevantno je, ali ovaj covek ima titulu pa bi bilo normalno da zna kako se skracuje.
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 13:40 04.06.2008

Re: gomila g......

da mnogi ljudi ne znaju za to pravilo to je sigurno i irelevantno je, ali ovaj covek ima titulu pa bi bilo normalno da zna kako se skracuje.

mnogo ti očekuješ od doktora. ima čovek valjda pametnije stvari da radi od tričave gramatike
šta je jedna tačka u odnosu na večnost.
dobronamjeran dobronamjeran 14:21 04.06.2008

Re: gomila g......

Ajnstajn nije znao zavezati pertle.
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 14:24 04.06.2008

Re: gomila g......

Ajnstajn nije znao zavezati pertle.

totikažem
okapoaniolz okapoaniolz 14:56 04.06.2008

Re: gomila g......

dobronamjeran
Ajnstajn nije znao zavezati pertle.


pa njegov zadatak nije bio da veze pertle nego da se bavi naukom (obicno podrazumeva neku vrstu pisanja), a siguran sam da mnogi dr nemaju pojma o mnogim za npr. prosecnog coveka normalnim stvarima.
Milan M. Ćirković Milan M. Ćirković 17:12 04.06.2008

Re: gomila g......

okapoaniolz
Milan M. Ćirković

Citavih 10 godina? Svaka cast, ovo je najozbiljnija primedba do sada. Manje ostro oko to ne bi uocilo...



Od "znacajnih" naucnika obicno se ocekuju da znaju pravopis, gramatiku, jezik...

P.S.
da mnogi ljudi ne znaju za to pravilo to je sigurno i irelevantno je,
ali ovaj covek ima titulu pa bi bilo normalno da zna kako se skracuje.

To bi bil0o tacno, kada biste dokazali da isto pravilo vazi i u bosnjackom jeziku kojim on, recimo, zeli da pise ovde (posto je rodjen u BiH). E pa ako se Vi ne bunite kad neko, recimo izbeglica iz Hrvatske, ovde na blogu uzgred upotrebi neki kroatizam, ne vidim zasto biste se bunili zbog finih gramatickih poenti jednog *stranog* jezika (registrovanog kod UN, itd.). Ili Vi mozda negirate da Bosnjaci imaju pravo da govore svojim jezikom?
Milan M. Ćirković Milan M. Ćirković 17:15 04.06.2008

Re: gomila g......

okapoaniolz
svastar (konsultovati biografiju), a to sto
je dr po bolonji govori samo po sebi.

A ovo su posebno jake primedbe. To bi verovatno rekli i drugim ljudima koji su se bavili interdisciplinarnim projektima, od Leonarda pa do nedavno preminulog Vilera o kome je tako lepo pisao NSarski kod sebe na blogu. A za Bolonju - Vi verovatno mislite da srpskom visokom skolstvu nisu potrebne reforme? Ili treba da imamo neke Suvarove reforme, jedinstvene u svetu? Da nije malo dosta eksperimentisanja?
okapoaniolz okapoaniolz 18:12 04.06.2008

Re: gomila g......

Milan M. Ćirković
okapoaniolz
svastar (konsultovati biografiju), a to sto
je dr po bolonji govori samo po sebi.

A ovo su posebno jake primedbe. To bi verovatno rekli i drugim ljudima koji su se bavili interdisciplinarnim projektima, od Leonarda pa do nedavno preminulog Vilera o kome je tako lepo pisao NSarski kod sebe na blogu. A za Bolonju - Vi verovatno mislite da srpskom visokom skolstvu nisu potrebne reforme? Ili treba da imamo neke Suvarove reforme, jedinstvene u svetu? Da nije malo dosta eksperimentisanja?


srpskom visokom s. jesu bile potrebne promene ali ne ovog tipa (trebalo je modernizovati programe (najnovijom literaturom), fakultete, ucionice, dati studentima bolje uslove, nabaviti nova pomagala...), ali nije trebalo olaksati sve ispite (za moj faks i jos neke povezane nauke tvrdim da je tako), praviti gomilu jednosemestralnih ispita koje ne moras ni da polazes ako si polozio sve kolokvijume...
danas svi pricaju kako ne treba "bubati" vec studenti treba da ucestvuju u radu i predavanjima, a upravo je to problem da bi neko se bavio i ucestvovao u necemu on mora da nauci ono u cemu ucestvuje (kako ucestvovati ako pojma nemas), smanjivati obim programa te uvoditi od pocetka fakulteta maksimalno usku specijalizaciju.

P.S.
Interdisciplinarno nije kad se jedan priucen covek bavi sa stanovista raznih nauka jednim problemom nego kada grupa pojedinacnih strucnjaka obradi problem (svaki iz ugla svoje struke) pa zatim zajednicki dodju (ili ne) do nekog zakljucka (Leonardo je druga prica, zato sto je posle njega doslo takodje do velike specijalizacije, ali je i kolicina ljudskog saznanja do te mere uvecana da danas biti :eonardo je apsolutno nemoguce).


dragan7557 dragan7557 19:24 04.06.2008

Re: lepo

(kako ucestvovati ako pojma nemas),

Pa, kako bre narod učestvuje u gradnji demokratije? Slatka setro (Brate) ovde nešto ne štima.
Milan M. Ćirković Milan M. Ćirković 19:58 04.06.2008

Re: lepo

dragan7557
(kako ucestvovati ako pojma nemas),

Pa, kako bre narod učestvuje u gradnji demokratije? Slatka setro (Brate) ovde nešto ne štima.

Ubodoste ga "u sridu", Dragane. (Brate, da bude u tonu!)
die hard die hard 21:52 04.06.2008

Re: gomila g......

Ajnstajn nije znao zavezati pertle.


Zato je nosio mokasine.Da se ne smara glupostima, imao covek pametnija posla :).
nsarski nsarski 22:05 04.06.2008

Re: gomila g......

Zato je nosio mokasine.Da se ne smara glupostima, imao covek pametnija posla :).

In a 1942 letter, Einstein described himself as having become a "a lonely
old man who is displayed now and then as a curiosity because he doesn't wear socks.

(U jednom pismu iz 1942., Ajnstaj opisuje sebe kako je postao "usamljeni star covek koga ponekad prikazuju kao cudaka zato sto ne nosi carape".)
okapoaniolz okapoaniolz 23:25 04.06.2008

Re: lepo

dragan7557

Pa, kako bre narod učestvuje u gradnji demokratije? Slatka setro (Brate) ovde nešto ne štima.


zato nam je, kako nam je
dragan7557 dragan7557 00:56 05.06.2008

Re: gomila g......

Interdisciplinarno nije kad se jedan priucen covek bavi sa stanovista raznih nauka jednim problemom


Jeste li vi kada čuli za sinergiju u nauci i znate li uopšte šta to znači?????????????????????????????????[/b]
srpskom visokom s. jesu bile potrebne promene ali ne ovog tipa (trebalo je modernizovati programe (najnovijom literaturom), fakultete, ucionice, dati studentima bolje uslove, nabaviti [b]nova pomagala...), ali nije trebalo olaksati sve ispite (za moj faks i jos neke povezane nauke tvrdim da je tako), praviti

Sestro lepa, batali ćorava posla za 10 - 20 godina će Personal nano fabricator praviti sve što ti srce zaželi dok će što se studenata i ostalih bakrača dok oni sa prosekom od 7-8 godina završe studije i mi napravimo programe učionice i naravno unutrašnje wc i jooooš neke sitnice za koje treba 100 godina
virtualna stvarnost će biti svakodnevnica, a mi možemo da prodajemo safari kroz istoriju kao vrhunski doživljaj planete i pokazujemo kako je izgledao čovečiji predak iz dalje budućnosti ili pak kazan za pečenje rakije od nano fabrikovane šljive u prirodnom Etno Rezervatu Srbija.

Glupave studente moči čemo da teleportiramo negde u prošlost ili da složimo u banke za održavanje originalnih sorti kod firme Monsanto.
Skoro ne mogu da verujem da ovo čitam u 21 veku u jeku kompletne revolucije neviđenih ramera u vreme dok nano mašine koje pokreću 50 ak bakterija već marširaju kroz čovečoji krvotok.
dragan7557
05 jun nove pećinske ere
dragan7557 dragan7557 01:06 05.06.2008

Re: gomila g......

nsarski
Zato je nosio mokasine.Da se ne smara glupostima, imao covek pametnija posla :).

In a 1942 letter, Einstein described himself as having become a "a lonely
old man who is displayed now and then as a curiosity because he doesn't wear socks.

(U jednom pismu iz 1942., Ajnstaj opisuje sebe kako je postao "usamljeni star covek koga ponekad prikazuju kao cudaka zato sto ne nosi carape".)


E, dobra stara vremena dok su se još pisala pisma na artiji zbog koje poubijasmo svo drveće
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 13:03 04.06.2008

Gumica

Da bih objasnio dominantni kulturni model u Hrvatskoj, BiH, Crnoj Gori i USA uzeću nekoliko paradigmatičnih slika...u stvari neću.
Ne negirajući da u Srbiji ima hiljade opisanih budala i prilično medisjkih i drugih tajkuna (nedodirljivih, nažalost) koji podstiču idiotske kulturne obrasce predlažem da domaćin obriše tekst.
Ninoslav Randjelovic Ninoslav Randjelovic 13:11 04.06.2008

Salata od reci bez imalo zacina

"Da bih objasnio dominantni kulturni model u Srbiji uzeću nekoliko paradigmatičnih slika koje se mogu videti u medijima ili u popularnim kulturnim sadržajima, kao i u savremenim adaptacijama tradicionalnih društvenih manifestacija."
gorran gorran 13:35 04.06.2008

Homer Simpsonović

Izgleda da je Matt Groening svog čuenog junaka kreirao na osnovu karakteristika Prosečnog Srbina.
S-p-r-i-n-g-f-i-e-l-d... Kako čudno oni pišu "Jagodina" :))
nikson nikson 13:49 04.06.2008

bez komentara

Kažnjeni zbog nošenja majica
4. jun 2008. | 14:31 | Izvor: FoNet
Čaglavica -- Miloš Stojanović i Milomir Stojanović iz Gnjilana kažnjeni su sa po 250 evra jer su nosili majice sa natpisom "Kosovo je Srbija", potvrđeno je KIM Radiju u KPS-u.

Kako je potvrdio portparol KPS-a za region Prištine Veton Eljšani, pogranična policija ih je zaustavila radi redovne kontrole, ali ih je zbog natpisa na majicama uputila kod sudije za prekršaje u Kosovskoj Kamenici, gde su platili kaznu. Eljšani je negirao da su mladići bili uhapšeni.

Rođaka dvojice mladića Vesna Trajić rekla je za KIM Radio da su zbog tih natpisa oni morali da plate 512 evra zajedno sa taksom.

“Oni su obučeni u te majice išli iz Kusca prema Srbiji, pa su zaustavljeni. Objašnjenje je bilo da njih dvojica na taj način provociraju većinski albansko stanovništvo”, rekla je njihova rođaka.
nesha nesha 13:58 04.06.2008

Re: bez komentara - nicim izazvan post

ja mislio ti ces o Obami?
vucko vucko 14:01 04.06.2008

Re: bez komentara

Novi tip kršenja zakona: T-shirt delikt.
Atomski mrav Atomski mrav 14:03 04.06.2008

Re: bez komentara

To je pismeni delikt...
dragan7557 dragan7557 19:32 04.06.2008

Re: bez komentara

Atomski mrav
To je pismeni delikt...

Neće biti,
verbalni delikt u pismenoj formi
Vladimir Maričić Vladimir Maričić 14:13 04.06.2008

Primitivnost kao nacionalni projekat

Davore vas provokacija je uspela. You have hit the nail on its head.

Sudeci po reakcijama koje ste dobili trebali bi da uvrstite i strah od stranaca kao odliku primitivizma.
Goran Nikolić Goran Nikolić 14:13 04.06.2008

kontekst

Najpre redom:

Kontekst je sledeći: tekst predstavlja izvod iz autorovog izlaganja na jednoj tribini, pa samim tim nije naučni tekst (samim tim ne mora ni da ima naučni aparat), već neka vrsta identifikovanja problema koji mogu biti ključni za osmišljavanje neke buduće kulturne politike u Srbiji.

Stoji Dr. (sa tačkom) zato što tako lasi zvanična titula (Dr. Phil.) koju je autor stekao na jednom od najprestižnijih evropskih univerziteta, i to ne po Bolonji već klasičnim doktoratom iz filozofije.

„Ruralno“ i „urbano“ je korišćeno u tekstu sa znacima navoda, upravo zato što se ne odnosi na seoski i gradski ambijent već na TIP koji je tim rečima krajnje uslovno opisan.

Ninoslav Randjelovic Ninoslav Randjelovic 14:18 04.06.2008

Re: kontekst

neka vrsta identifikovanja problema koji mogu biti ključni za osmišljavanje neke buduće kulturne politike u Srbiji.

Dosadna i povrsna vrsta identifikovanja. Ta neka.
Atomski mrav Atomski mrav 14:20 04.06.2008

Re: kontekst

A bilo je teško napisati to u tekstu? I možda dodati neki link ka čitavom sadržaju?
nsarski nsarski 14:29 04.06.2008

Re: kontekst

neka vrsta identifikovanja problema koji mogu biti ključni za osmišljavanje neke buduće kulturne politike u Srbiji

Ako je ovo vise "impresionisticki" prikaz stanja nekoga sa ostrim okom, a ne "naucna" tvrdnja, onda ne vidim razlog da se autor potpisuje sa sve akademskim titulama i zvanjima.
Ako ce se na osnovu ovakvih nenaucnih "identifikovanja" osmisljavati "buduca kulturna politika", tim gore i po tu kulturu i tu politiku.
Takodje, mozda je red da se autor licno oglasi i razjasni par pitanja koja su ovde pokrenuta.
Najzad, nisam shvatio da je u pitanju "provokacija". Ako jeste, onda ovaj blog dodje vise kao neka "instalacija" a ne tema za ozbiljnu diskusiju. Make up your mind, people:))
vucko vucko 14:32 04.06.2008

Loš dan za Dr. Phil.

Kontekst je sledeći: tekst predstavlja izvod iz autorovog izlaganja na jednoj tribini, pa samim tim nije naučni tekst (samim tim ne mora ni da ima naučni aparat), već neka vrsta identifikovanja problema koji mogu biti ključni za osmišljavanje neke buduće kulturne politike u Srbiji.

Od nekoga ko je pokazao da zna šta je naučni aparat možda nije previše očekivati da, čak i za potrebe tribine, makar malo potkrepi svoje tvrdnje, posebno generalizacije tipa:
- "za sve tipove"
- "dominantni model"
- "naročita odlika ukupnog modela" (ukupnog?)

bilo kakvim statističkim istraživanjima kod nas, a onda poređenjima sa sličnim statističkim istraživanjima u drugim zemljama. Ovako stvar zvuči više kao loš dan jednog Dr. Phil. i loša referenca sa potencijalno velikom citiranošću...

Gorane, moram da priznam da sam radoznao kao veverica - kakva je to bila tribina? Imaš li neki URL?
okapoaniolz okapoaniolz 17:37 04.06.2008

Re: kontekst

Goran Nikolić

Stoji Dr. (sa tačkom) zato što tako lasi zvanična titula (Dr. Phil.) koju je autor stekao na jednom od najprestižnijih evropskih univerziteta, i to ne po Bolonji već klasičnim doktoratom iz filozofije.


kako je u nemackoj gde svi univerziteti vec godinama rade po bolonji dr D. Dz. doktorirao na klasican nacin zivo me interesuje (bio nedavno u nem. i zalile mi se neke kolege da imaju inflaciju dr titula, a ja ih utesio da ce to da se desi uskoro i kod nas, pa pominjali kako uvode veliki doktorat (dugacko objasnjenje dacu samo neke kratke naznake) posto se objavi veci broj naucnih studija, radova, monografija koje ce da se ocenjuju pa tek onda kad se ispune odredjeni uslovi radice se tzv. veliki doktorat). da je zavrsio fakultet kod nas po onim starim klasicnim programima to stoji (studirao je sprat ispod mog odelenja samo 20-tak godina kasnije) posto su nam faks upropastili negde 2002-3. god.
dragan7557 dragan7557 19:34 04.06.2008

Re: kontekst

Dosadna i povrsna vrsta identifikovanja. Ta neka.

U pravu ste vidi se i po broju preporuka.
beli beli 14:32 04.06.2008

bravo

kvalitetan tekst
sladja82 sladja82 14:53 04.06.2008

ne frivolnosti

i redukovanje frivolnosti.......
pored ostalog.......
angie angie 15:10 04.06.2008

vishe me ne chudi,

da su reakcije ovakve, tekst je bash primeren blogu, ovako izveden iz shireg konteksta, ali sa svime shto je potrebno da se razume poenta-ja i ne dozivljavam da je ovo mesto za disertacije.

I shta u analizi nije tachno, da je izazvala toliko maliciozno ironichnih komentara?

A shto se tendencije odredjenih drushtava tiche da formira neki, uslovno recheni model- shta je tu sporno,..neka veoma organizovana drushtva to rade kroz obrazovanje, sisteme vrednosti koji u njima vladaju prilichno jasno, zakonima koji funkcionishu, postavljenim pravilima u drushtvenim odnosima. To ne znachi da se pravi nadchovek, niti je to ideja, nego da drushtvo ide napred, a kako ce to da postigne, ako su pdrzavani primitivizam i kriminal i ako drzava sama nudi izopacheni sistem vrednost, koji, usvojivshi ga, jedino mozesh da opstanesh.
vucko vucko 15:12 04.06.2008

Re: vishe me nechudi,

I shta u analizi nije tachno, da je izazvala toliko maliciozno ironichnih komentara?

Pa meni recimo ovo:
Dominantni ženski kulturni model oličen je u tipu koji je poznat u teoriji kao «sponzoruša».

nepotkrepljeno relevantnim faktima, izgleda kao mizoginija, sorry.
Atomski mrav Atomski mrav 15:14 04.06.2008

Re: vishe me nechudi,

Reci mi, angie, u koju ti grupu stanovnika Srbije spadaš? Po ovom dr. Džirlu, ti bi trebalo da budeš - sponzoruša
angie angie 15:22 04.06.2008

Re: vishe me nechudi,

za vuchka i atomskog,

pa to je najizrazeniji model u raznim oblicima i nije nikakva mizoginija u pitanju.

ako jedno drushvo ne vodi rachuna o vrednosti obrazovanja i sposobnostima, a zena svakako ima ulogu drugog reda-shto je valjda mizoginija, vladajuci sistem odobrava kriminalno bogacenje prko noci- onda se razvije tip koji hoce da u takvom sistemu opstane.
angie angie 15:24 04.06.2008

Re: vishe me nechudi,

u koju ti grupu stanovnika Srbije spadaš?


ja ne zivim u Srbiji. Dok jesam- zivela sam od svog rada, shto nije bash prosek bio ni tada.
angie angie 15:25 04.06.2008

Re: vishe me nechudi,

nepotkrepljeno relevantnim faktima, izgleda kao mizoginija, sorry.


u moje neko vreme, vecina devojaka je odlazilo na studije, sada vecina hoce da budu cece!
nsarski nsarski 16:17 04.06.2008

Re: vishe me ne chudi,

angie, cini mi se da stajes u odbranu jedne pausalne socijalne procene koja pokusava sebi da prikaci oreol naucnog autoriteta ili utemeljenosti.
Gore je istaknuto da kod nas ima primitivizma. (Dobro, to svi znamo).
Da se taj primitivizam, odnosno njegovo socijalno ispoljavanje, moze klasikfikovati na muski (M) i zenski (Z), i to:
Muski -----> a)urbani i b)ruralni
Zenski-----> model sponzoruse.

Ono sto je navedeno kao niz glavnih karakteristika tog primitivizma se moze naci u skoro svim primitivizmima sveta. Nizak obrazovni nivo, odricanje moralnih vrednosti (sto nije tacno! - mnogi primitivizmi imaju svoj "moral", brate ispostuj me, samo sto je u pitanju druga vrsta morala), agresivnost, simulacija i slicno nije nista posebno vezano za nase drustvo.
I najzad se ovaj model, koji, po priznanju autora nije kompletan, promovise u nacionalni projekat.
C'mon, you know better than that.
KafaJeGotova KafaJeGotova 16:48 04.06.2008

Re: vishe me ne chudi,

nsarski

pokusava sebi da prikaci oreol naucnog autoriteta ili utemeljenosti.

ti to najbolje da znas
bindu bindu 16:50 04.06.2008

Re: vishe me ne chudi,

Da se taj primitivizam, odnosno njegovo socijalno ispoljavanje, moze klasikfikovati na muski (M) i zenski (Z), i to:
Muski -----> a)urbani i b)ruralni
Zenski-----> model sponzoruse.



izgleda da nisi bio dugo u beogradu.........treba ziveti u bgdu najmanje 6 meseci i "posmatrati" te stvari.
nimalo nije lako to priznati ali na kraju kad sve saberes oduzmes stavis na "vagu" ispada da je bas tako
kako kazu ovi ljudi ...i bez preterivanja. dovoljno je "samo" pogledati zensku modu koja seta beogradom za razliku od nekih drugih modnih centara napr. pa da se covek zapita. normalno treba poznavati modne trendove i sta oni znace i bez da se ulazi u neko dublje filozofiranje takva konstatacija se namece.ne zelim da generalizujem ali neke stvari u vezi sa tim su odavno kristalne jasne a i zasto je sve to tako je isto jasno.

angie angie 17:01 04.06.2008

Re: vishe me ne chudi,

cini mi se da stajes u odbranu jedne pausalne socijalne procene koja pokusava sebi da prikaci oreol naucnog autoriteta ili utemeljenosti.


paushalna ili ne, na zalost je tachna, a ono za oreol, mene ne fascinira, mislim, to da li je neko dr, mr fr,..pa sad zbog tog prefikas da imam neki stav, ovako ili oknako-to ne.

ja sam shvatila, da kada neshto preovaladava- a loshe je, da svakako treba na to ukazati.

primitivizam kod nas vec davno nije samo odraz neobrazovanosti- koja je takodje krajnje katastrofalna u obimu, nego je podstican i prihvacen od onih sistema u drushtvu, koji bi isti trebalo da snakcionishu. ne verujem da treba da nabarajm, ko su nam ministri i kako se ponashaju, shta je sve pozeljno, dozvoljeno i podrzavano u vrhu nasheg drushtva, da to uslovno recheno ne bi moglo da se shvati kao projekat- jer tako odgovara onima koji su gore.

ne znam da li sada treba josh da analiziram i kreiranje i intrevenozno agresivno imputiranje kich kuture kao jedine merodavne na ovim prostorima- kod tebe tamo ima idol, gde se talenti obradjuju i uz velika ulaganja i angazovanje pushtaju u orbitu i ti klinci se trude, jer to funkcionishe, kod nas ti imash parodiju na isti, gde je neobarzovani harmonikash sumnjivih moralnih kvaliteta bog i koji javno shalje svog posilnog da u tv emisiji opipa sike nekoj muchenici i svi se smeju- je l kapirash ceo kontekst i slojeve- i za harmonikasha, i za mushenicu i za publiku?
pa ko tako neshto dozvoljava???

Je l znash kako dans izgleda u nashim shkolama- ko uopshte tim vaznim sistemom rukovodi i ko neposredno predaje???

kako da ti kazem- slushanje griga, vivaldija i mocarta se uchi- da bi se razumelo, kao i posmatranje umetnichkog dela- da bi se dozivelo, kao razumevanja svega drugog,...a zakoni regilishu ponashanje,...mislim ako je neko zaintersovan- a trebalo bi ako ima dobre namre.

pa ovde kod mene primaju samo visokoobrazovane-regularnim putem- ne zato shto su voljni da im daju odgovarajuca radna mesta- ne, nego shto zele populaciju koja ce da se uklopi u civilizovane standarde.

moje dete je ovde u shkoli od pochetka uchilo, kako je on individua, neobichno vredan sam po sebi i da treba da rzavija te svoje karateristike drugachije od svih drugoh u svojoj kombinaciji, al isto tako, kako je vazno drushtvo, pomagati, deliti, shta je dozvoljeno, shta nije, ...mislim nije idealno, mogu ja i da govorim shta mi se ne dopada, ali generalno drzava ima svoj projekat, kako zeli da mu sosajeti izgleda i brine se o tome.
nsarski nsarski 17:06 04.06.2008

Re: vishe me ne chudi,

ti to najbolje da znas

:)))
Have a nice day!
nsarski nsarski 17:08 04.06.2008

Re: vishe me ne chudi,

nimalo nije lako to priznati ali na kraju kad sve saberes oduzmes stavis na "vagu" ispada da je bas tako

Ja nisam rekao da nema primitivizma. Naprotiv, ima ga, i to u velikim kolicinama. Ali, to je opste mesto, to svi znamo.
nsarski nsarski 17:13 04.06.2008

Re: vishe me ne chudi,

drzava ima svoj projekat, kako zeli da mu sosajeti izgleda i brine se o tome.

Oko toga nemamo spora uopste, Nego, da ponovim, to je opste mesto.
Ne razumem samo zasto se autor ne oglasi i sam kaze sta je poruka bloga.
Za sada, meni sve ovo izgleda kao improvizovani niz zakljucaka do kojih je autor dosao metodom upornog posmatranja. Ako je i tako, neka nam to kaze. Ako nije, neka kaze sta jeste.
angie angie 17:20 04.06.2008

Re: vishe me ne chudi,

Oko toga nemamo spora uopste, Nego, da ponovim, to je opste mesto.


sad te tek ne razumem- shta mi zamerash???

kako mislish opshte mesto- da drazva kreira sosajiti kakav zeli- ako da,... pa to autor i kaze!
nsarski nsarski 17:34 04.06.2008

Re: vishe me ne chudi,

sad te tek ne razumem- shta mi zamerash???

Hahhaaaaa, ne zameram ti nista, naravno:))
Nego, covek je nabacao nekoliko nevezanih opaski o primitivizmu, sa posebnim osvrtom na negu zuba, i te pojave proglasio za nacionalni projekat. To, po mom misljenju, tako predstavljeno ne stoji. Ti mislis da stoji. OK. Ne mislimo isto.
A mozda je Milan (The Midnight Raider) u pravu - ovo je izgleda neko zezanje:)

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana