Kamen temeljac

Nikola Knežević RSS / 18.06.2008. u 15:14

P6140321_res.jpgU subotu 14. Juna, na adresi Novosadskog puta br. 70 u Novom Sadu, svečano je postavljen kamen temeljac novoj zgradi Protestantskog Teološkog Fakulteta u Novom Sadu. Prilikom ove svečanosti prisutnima su se obratili dekan fakulteta prof. dr Dimitrije Popadić i nekoliko gostiju iz inostranstva. Radovi će početi u kasnu jesen, a prema predviđenom planu ceo kompleks će se sastojati iz nekoliko objekata koji će obuhvatiti, amfiteatre i učionice, biblioteku i čitaonicu, svečanu salu za konferencije, školski internat, kantinu, računarsku salu kao i ostale prostorije namenjene osoblju i radu fakulteta. U okviru fakulteta predviđeno osnivanje nekoliko centara, i tri instituta između ostalih Institut za međucrkveni i međureligijski dijalog.
Uz prigodnu svečanost kojoj su prisustvovali pripadnici klira Protestanskih crkava kao iDSCF2181_res.jpg Rimokatoličke i Grkokatoličke crkve istog dana u prostorijama Protestansko hrišćanske zajednice u Novom Sadu dodeljene su diplome za osnovne i diplomske akademske studije. U toku svečanog programa održana je o podsećanje na  lik i delo nedavno preminulog Karolja Bereša, osnivača i direktora Ekumenske humanitarne ogranizacije, jedne od najvećih NVO u Vojvodini. Kao vrhunac programa po prvi put dodeljena je i diploma počasnog doktorata. PTF je zvanje počasnog doktora nauka dodelio protojereju stavroforu parohu Grkokatoličke DSCF2300_res.jpgcrkve u Novom Sadu, prof. mr Romanu Mizu kao potvrdu i priznanje za ogroman učinak kako na naučnom planu tako i na razvoju ekumenskih odnosa i afirmaciji dijaloga i tolerancije među verskim zajednicama. Prof. dr Roman Miz je autor preko pedeset knjiga iz oblasti istorije i teologije, objavljivao je svoje članke u preko trideset različitih novina, ima tri magistrata i predavao je na Katehetsko-teološkom institutu u Subotici Rimokatoličke crkve kao i na Protestantskom teološkom fakultetu u Novom Sadu.

Protestantski teološki fakultet predstavlja svehrišćansku (ekumensku) teološku akademsku ustanovu koja obrazuje klir protestanskih verskih zajedica u Srbiji i regionu. Postoji od 2000. godine, a ima tradiciju od 1956. godine kao Viša teološka baptistička škola. Naučno nastavno veće čine pripadnici svih konfesija, Protestanske, Rimokatoličke i Pravoslavne, što je slučaj i profesorima ali i sa studentima ovog fakulteta. Nastavni plan i program je takođe sastavljen kako bi studentu omogućio sveobuhvatno i celovito teološko obrazovanje uzimajući u obzir sve hrišćanske tradicije. Ako se setimo se reči nemačkog pesnika Fridriha Šilera “da je učenje prvi korak, a život tek drugi” onda nam i stara Senekina izreka koja u prevodu znači “Ne za školu, već za život učimo” možda na najbolji način komunicira indentitet fakulteta koji u svom obrazovnom programu predstavlja integraciju akademskog, duhovnog i praktičnog.

Uzimajući ovo u obzir PTF  nema samo teološki – naučni značaj, već i sociološki, jer svojom verskom i etničkom šarolikošću na pravi način oslikava i naše društveno okruženje i samim tim pridonosi izgradnji tolerantijeg društva uopšte. On ima ulogu da kultiviše teološku misao, uzimajuću u obzir sve tri hrišćanske provenijencije, razvijajući pritom konstruktivni dijalog između istih. Na taj način dolazi do izražaja i njegova ekumenska dimenzija. Širi socijalni aspekt njegovog delovanja podrazumeva i viziju da u narednom periodu ova ustanova ima značajnu ulogu u negovanju i afirmisanju multikonfesionalne i multietničke tradicije u Vojvodini i šire.



Komentari (30)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

mikimedic mikimedic 16:50 18.06.2008

Pozdravljam

i neka je sa srecom u daljem radu.Svaki medjureligijski dijalog je dobrodosao. Kao pravoslavnom hriscaninu jedino sto mi je mozda zasmetalo je da nikog iz SPC nije bilo na proslavi -- bilo bi lepo da jeste.

Gens una sumus.
Nikola Knežević Nikola Knežević 17:27 18.06.2008

Re: Pozdravljam

Hvala na lepim željama. Saradnja sa SPC ne postoji na zvaničnom nivou: održavaju se kontakti sa pripadnicima klira ali u oficijalnom smislu neka ozbiljnija saradnja nije moguća zbog odnosa kojeg SPC ima prema inoslavnima. Mnogo puta smo pripadnike klira SPC pozivali na saradnju ali i pored dobre volje nekih da se odazovu pozivu za saradnju, nisu smeli da to učine zbog pritiska nadležnih starešina.
dunjica dunjica 17:59 18.06.2008

Re: Pozdravljam

Mnogo puta smo pripadnike klira SPC pozivali na saradnju ali i pored dobre volje nekih da se odazovu pozivu za saradnju, nisu smeli da to učine zbog pritiska nadležnih starešina.


Ulažu se doista veliki napori od strane protestantskih zajednica i rimo-katoličke Crkve u regiji (ali i daleko šire) da se uspostavi dijalog, ali, vidim... na Istoku stare priče... Pitam se jesu li ovi kojih se to tiče svjesni štete koju izolacija nameće, prije svega sebi i svojima, a tek onda drugome?

I naravno: čestitke i dobre želje za novi poduhvat! Nadam se da će sve ovo pridonijeti širenju razumijevanja i prihvaćanja u istinskom Duhu kršćanstva, a ne donijeti nova nadmetanja i spoticanja.
Nikola Knežević Nikola Knežević 19:46 18.06.2008

Re: Pozdravljam

Hvala Duška na čestitkama, uveren sam da će se situacija sa SPC promeniti na bolje, na nama je da ostanemo uporni.
Velimir Mladenovic Velimir Mladenovic 18:22 18.06.2008

.

Cestitam...
mariopan mariopan 19:02 18.06.2008

Re: .

Cestitke i dobre zelje, razvijanje tolerancije i razumevanja je prekopotrebno svima nama, zao mi je zaista sto SPC ne uvidja kolika je steta od njihovg stava, nadam se da ce se to promeniti. Medjutim ako druge verske organizacije rade na tome i to doprinosi u velikoj meri da gradjni uvide prednosti medjureligijskog dijaloga ...

Zivim u Vojvodini i imam priliku da vidim na delu to razumevanje od koga smo mi svi imali koristi a to je i razlog za uvazavanje i postovanje drugih religija i vernika...time smo samo bogatiji..
Nikola Knežević Nikola Knežević 19:47 18.06.2008

Re: .

Hvala Velimire.
Nikola Knežević Nikola Knežević 19:51 18.06.2008

Re: .

mariopan
Cestitke i dobre zelje, razvijanje tolerancije i razumevanja je prekopotrebno svima nama, zao mi je zaista sto SPC ne uvidja kolika je steta od njihovg stava, nadam se da ce se to promeniti. Medjutim ako druge verske organizacije rade na tome i to doprinosi u velikoj meri da gradjni uvide prednosti medjureligijskog dijaloga ...

Zivim u Vojvodini i imam priliku da vidim na delu to razumevanje od koga smo mi svi imali koristi a to je i razlog za uvazavanje i postovanje drugih religija i vernika...time smo samo bogatiji..


Jedinstvo u različitostima u kojem mi Vojvođani uživamo nije došlo samo od sebe, već je proizvod duge tradicije uvažavanja drugoga do sebe i poštovanje verske i kulturne tradicije naših sugrađana. Ovo mora biti imperativ za sve nas kako bi ovu ravnotežu održali. U tom kontekstu budući angažman fakulteta na tom pitanju smatram veoma važnim.
Dilan Dog Dilan Dog 19:08 18.06.2008

Kamen temeljac

Nikola Knežević
U okviru fakulteta predviđeno osnivanje nekoliko centara, i tri instituta između ostalih Institut za međucrkveni i međureligijski dijalog.

Najpre bih zeleo da svima sa Protestantskog Teološkog Fakulteta u Novom Sadu cestitam postavljanje
kamena temeljca nove zgrade i pozelim brz i uspesan zavrsetak navedenog projekta. Kada se zgrada
zavrsi zelim vam uspesan i nadasve ispunjen i kreativan rad.

U ovoj vesti posebno me je obradovao plan za osnivanje Instituta za medjucrkveni i medjureligijski dijalog,
jer takva ili slicna institucija kod nas, cini mi se, ne postoji, kao sto ne postoji ili u veoma maloj meri - medjureligijski dijalog.(postoje seminari i letnje skole nevladinih organizacija) To se odnosi i na dijalog uopste.

Nikola Knežević
Kao vrhunac programa po prvi put dodeljena je i diploma počasnog doktorata. PTF je zvanje počasnog doktora nauka dodelio protojereju stavroforu parohu Grkokatoličke crkve u Novom Sadu, prof. mr Romanu Mizu kao potvrdu i priznanje za ogroman učinak kako na naučnom planu tako i na razvoju ekumenskih odnosa i afirmaciji dijaloga i tolerancije među verskim zajednicama. Prof. dr Roman Miz je autor preko pedeset knjiga iz oblasti istorije i teologije, objavljivao je svoje članke u preko trideset različitih novina, ima tri magistrata i predavao je na Katehetsko-teološkom institutu u Subotici Rimokatoličke crkve kao i na Protestantskom teološkom fakultetu u Novom Sadu.

Sto se tice dodele diplome pocasnog doktora nauka Romanu Mizu, mislim da odlazi u prave ruke, jer sam prilike da razgovaram sa njim i na taj nacin se uverim u sirinu njegovog obrazovanja.
Nikola Knežević Nikola Knežević 19:54 18.06.2008

Re: Kamen temeljac

Hvala Dilag Dog na divnim željama i čestitkama. Drago mi je da si ga upoznao. Otac Miz je zaista mnogo toga učinio po pitanju afirmacije međuverskog dijaloga, kako na lokalnom tako i internacionalnom planu. Mogu li znati kako ste se upoznali?
sentinel26 sentinel26 20:14 18.06.2008

Čestitam !

i želim da projekat dovršite u mnogo boljoj medjuvjerskoj klimi i boljem i korektnijem odnosu prema svim vjerskim zajednicama i da konačno prestanu sve nevolje koje su pratile tu vjersku zajednicu.

Nažalost simbioza jedne, državne crkve i crkvene države je jako snažna i neraskidiva.
Prije neki dan je Vrhovni sud Srbije poništio odluku Ministarstva vera o odbijanju registracije CPC, a odgovorni službenik toga ministarstva je još prilikom prijema odluke Suda izjavio, - "Mi će opet donijeti rešenje o odbijanju". Ta izjava govori sve o tome o kakvoj se državi radi. Za njih upravni postupak ne postoji, oni već imaju rješenje.
Na žalost moraćemo da se vidimo i u Strazburu.
vladimir petrovic vladimir petrovic 21:03 18.06.2008

Re: Čestitam !

Sentinel26
Prije neki dan je Vrhovni sud Srbije poništio odluku Ministarstva vera o odbijanju registracije CPC, a odgovorni službenik toga ministarstva je još prilikom prijema odluke Suda izjavio, - "Mi će opet donijeti rešenje o odbijanju". Ta izjava govori


Vrhovni sud Srbije na stvar gleda jednostrano (Zar se Titu ne pripisuje ona floskula: "Nije pravo sve sto je po pravu pravo"?). Ministarstvo vera RS zna sta radi.
vladimir petrovic vladimir petrovic 21:17 18.06.2008

Pridruzujem se cestitkama.


Nikola Knezevic
Protestantski teološki fakultet predstavlja svehrišćansku (ekumensku) teološku akademsku ustanovu koja obrazuje klir protestanskih verskih zajedica u Srbiji i regionu. Postoji od 2000. godine, a ima tradiciju od 1956. godine kao Viša teološka baptistička škola. Naučno nastavno veće čine pripadnici svih konfesija, Protestanske, Rimokatoličke i Pravoslavne, što je slučaj i profesorima ali i sa studentima ovog fakulteta

Primetna je vasa obazrivost kada obrazlazete zasto predstavnici SPC nisu prisustvovali svecanosti. Hvala.
Kada pominjete tzv. Grkokatolicku crkvu, da li tu mislite na unijate?
Hm. Vi, kao teolog, znate kakav je odnos SPC (kao i Ruske pravoslavne crkve) prema unijatima. I znate da su oni (u prilicnoj meri) okosnica spora Pravoslavlja sa Rimskom katolickom crkvom.
Ja koliko znam (kao laik) SPC ima korektnu saradnju sa Protestantima.
U svakom slucaju, pitanje je kompleksno i ne bih voleo da komentatori Vaseg posta koriste ovu priliku za napade na SPC i njenu "uskogrudost". SPC zna sta radi.

Nikola Knežević Nikola Knežević 21:45 18.06.2008

Re: Pridruzujem se cestitkama.

Nema potreba za zabrinutost zbog napada na SPC, u svojim tekstovima kritički sam se osvrtao na neke izjave arhijereja SPC, ali nika da nisam dopuštao na svom blogun zlonamerne izjave i vređanje SPC, šta više na blogovima gde su takve izjave bile zastupljene iznosio sam argumente u korist SPC.

SPC ima određene kontakte sa Reformiranom i Evangeličkom crkvom u Srbiji, dok sa drugim crkvama protestantske provenijencije nema nikakvih oficijalnih kontakata šta više, neretko se mogu čuti neprimerene izjave pojedinih klirika iz SPC i pojedinaca bliskim SPC u kojima se crkve protestantske provenijencije svrstavaju u verske sekte zajedno sa nehrišćanskim i destruktivnim sektama, što često predstavlja i povod raznim ektremnim elementima da šire svoje versku i etničku netrpeljivost.

U SPC postoje dve struje koje imaju različite stavove prema ekumenskom pokretu i dijalogu sa inoslavnima uopšte, iz toga proizilazi neretko ambivalentan stav koji se reflektuje na odnos prema protestanskim crkvama
dunjica dunjica 22:04 18.06.2008

Re: Pridruzujem se cestitkama.

SPC ima korektnu saradnju sa Protestantima

Nije vezano direktno za SPC, nego za odnos između pravoslavlja i protestantskih denominacija:
do kraja 90tih postojala je u velikoj mjeri izvrsna suradnja između pravoslavlja i protestantskih Crkava u Svjetskom savezu crkava u Ženevi (najvećem i najpoznatijem ekumenskom forumu na svijetu, s preko 300 Crkava članica). Tada su odnosi, prvenstveno zbog razlika po pitanjima sexualne etike, ubrzano zahladili, čak je bio doveden u pitanje i ostanak nekih pravoslavnih Crkava u Savezu. Od tada su odnosi nešto uzdržaniji i Svjetski savez crkava nema više onoliki utjecaj koliki je imao npr. 70tih i 80tih, kada je u velikoj mjeri utjecao na mirovne procese u svjetskoj politici, npr. ukidanje aparthaida u J.Africi, te pojačani interes za ekološka pitanja.

Rimokatolička Crkva nikada nije bila članica SSC.
JJ Beba JJ Beba 22:42 18.06.2008

Re: Pridruzujem se cestitkama.

pridružujem se čestitkama
takođe se nadam da će ovaj događaj imati nekog uticaja na ekumensko otvaranje SPC prema svetu. mislim da je to pravi put kojim SPC treba da ide u 21 veku, mada krllo SPC koje se protivi često ekumenizam ocenjuje kao podvalu i jeres, baš kao što su ga videli najveći teolozi SPC Nikolaj i Justin. Naša crkva pokazuje veliki strah od novog, od slobode, od različitosti, od onih drugih, pogotovo inoslavnih kako nazivaju protestante. Njihov odnos prema protestantima je sraman i zaboravili su da su protestanti bili ti koji su sagradili novi Bogoslovski fakultet u Beogradu, a setimo se samo kako su studenti tog istog fakulteta , pre par godina, došli da svojim telima onemoguće angikanskog sveštenika da održi božićnu misu u prostorijama patrijaršije. Volela bih da se to promeni i ovo bi bio dobar momenenat da se krene ka tome
još jednom sve čestitke
Budimo svi jedno u veri
Nikola Knežević Nikola Knežević 08:19 19.06.2008

Re: Pridruzujem se cestitkama.

Hvala na iskrenim čestitkama JJ. Zaista bih želeo da bude ovako kao što ste i napisali, opstimista sam. Tačno je da su protestanti sagradili BFSPC u Beogradu i zanimljivo je da su odnosi između pravoslavne ckrve i protestanata bili mnogo bolji pre devesetih, što se može videti i kroz razna štampanja izdanja koje je SPC objavljivala za vreme SFRJ. Nakon devedesetih dolazi do porasta nacionalizma, etnofiletizma i nažalost odnosi se do danas nisu mnogo promenili. Sa druge strane, pojedine protestantske crkve nisu ni ostavljale mnogo prostora za dijalog, jer su imale veoma elitistički i negativan odnos prema tradicionalnim crkvama, dajući im epitete poput "mrtvih" crkava, idolopoklonika itd. Dakle, za iskreno poboljšanje odnosa mora da se radi na obe strane.

Što se anglikanaca tiče, posle ovoga što su učinili pre neki dan (venčali dva gej sveštenika) iz krugova bliskim SPC znam da im verovatno više neće dozvoliti služenje božićne liturgije u patrijaršiji. U ovom kontekstu treba napomenuti i to da za ovo ne treba stigmatizovati celu Anglikansku crkvu već kpojedince iz High Church of England,, dok se tome izrazito protivi druga struja anglikanaca - Low Church.
Brooklyn Brooklyn 14:13 19.06.2008

Re: Pridruzujem se cestitkama.

U ovom kontekstu treba napomenuti i to da za ovo ne treba stigmatizovati celu Anglikansku crkvu već kpojedince iz High Church of England,, dok se tome izrazito protivi druga struja anglikanaca - Low Church.

a pojedince iz High Church of England treba stigmatizovati zbog cega?
Nikola Knežević Nikola Knežević 14:18 19.06.2008

Re: Pridruzujem se cestitkama.

Brooklyn Brooklyn 14:23 19.06.2008

Re: Pridruzujem se cestitkama.

jesam, ali mi i dalje nije jasno koga i zasto treba stigmatizovati.
Nikola Knežević Nikola Knežević 14:28 19.06.2008

Re: Pridruzujem se cestitkama.

Ako ste culi vest onda nema potreba da vam objasnjavam zasto klirici koji su ucestvovali u ovome treba da budu predmet kritike.
Brooklyn Brooklyn 14:28 19.06.2008

Re: Pridruzujem se cestitkama.

ili si mozda mislio da ovog treba stigmatizovati (ili zatvoriti).
Nikola Knežević Nikola Knežević 14:32 19.06.2008

Re: Pridruzujem se cestitkama.

Misljenja sam da u pvom slucaju i drugo slucaju treba ljude rasciniti.
vladimir petrovic vladimir petrovic 17:17 20.06.2008

Protestantske crkve

U tekstu govorite o protestantskim crkvama. Koje su? Koliko ih ima?
Nikola Knežević Nikola Knežević 18:44 20.06.2008

Re: Protestantske crkve

Na našem fakultetu studiraju i studirali su ljudi iz svih konfesionalnih pripadnosti. U prvom redu pripadnici protestantskih denominacija, tradicionalnih, dakle, evangelista i reformiranih, i takozvanih malih verskih zajednica: Baptista, Protestantsko evanđeoskih hrišćana, adventista, ali i pripadnici pravoslavne i rimokatoličke crkve.
vladimir petrovic vladimir petrovic 17:29 20.06.2008

SPC i Srbi

Oprostite, postavicu vam jedno licno pitanje imajuci u vidu da ste svesteno lice protestantske vere.
Cini mi se da sam primetio da se vi izjasnjavate kao Srbin (u postu o vandalskom rusenju Telenorovog uredjaja u Studentskom parku, vi ste zavapili... da se stidite sto ste Srbin, zar ne?).
Da li znate, a siguran sam da znate, da za Srpsku pravoslavnu crkvu vi niste Srbin. Kako ja razumem, SPC smatra Srbima one koji su njeni pripadnici, kao i agnostike, pa i ateiste, ali ne i Srbe koji su promenili veru, odnosno prihvatili drugu veru. Srbe u Bosni koji su u starim vremenima presli u islam SPC nije smatrala Srbima, vec Turcima, a njima to nije smetalo, i oni sami su se osecali Turcima.
Naravno, za Republiku Srbiju vi ste Srbin, ako ste se tako izjasnili i imate regulisano drzavljanstvo.
Da li vam smeta ova razlika izmedju RS i SPC, odnosno drzave i Crkve. Vasa je stvar, naravno, da vi ne hajete sto vas SPC ne smatra Srbinom.
Ponovo molim da ne shvatite ovo pitanje kao indiskretno, niti na bilo koji nacin drsko i nekorektno.
Nikola Knežević Nikola Knežević 19:48 20.06.2008

Re: SPC i Srbi

Da bi promenila veru, osoba mora da bude pripadnik neke veroispovesti. Kod mene to nije slucaj jer nisam krsten u SPC, tako da krstenjem u prostestantskoj crkvi nisam promenio veru, ili otisao u prelest. Da li to znaci da sam Srbin? Naravno da to ne menja nista. Nacija je jedno, vera je drugo. Kao sto postoje srbi pravoslavci, postoje i srbi protestanti ili srbi rimokatolici. Jedan od mojih profesora sa fakulteta je srbin krsten u pravoslavnoj crkvi koji se posle zaredio u franjevackom redu. Da li je sa time postao Hrvat, Poljak, Ceh ili je ostao Srbin? Misljenje koje ste spomenuli dolazi iz krugova SPC koji predstavljaju nekriticku, neobrazovanu, etnofiletisticku struju i koja na srecu ne predstavlja vecinu iako je ponekad najglasnija...
vladimir petrovic vladimir petrovic 17:36 20.06.2008

Evo jos jednog pitanja

Slobodan sam da se javim i treci put u jednom turnusu (dva dana sam bio odsutan, van domasaja Interneta).
Vi ste pomenuli da je Anglikanska crkva nedavno imala "prvo vencanje svestenika homoseksualaca". To me tera da vas pitam sledece:
Da li ste videli vest:

Italijanski biskup: Zbog impotencije nema crkvenog braka
Autor: Beta | 11.06.2008
Italijanski biskup Viterba odbio je da dopusti crkveno venčanje 25-godišnjeg vernika koji je posle saobraćajne nesreće ostao paralizovan u donjem delu tela. Crkva smatra da on nije u stanju da obavlja svoje bračne obaveze i stvara potomstvo što je cilj porodične zajednice.
Kanonsko pravo Rimokatoličke crkve pominje kao smetnju braku "impotenca kopulativa", to je ujedno i razlog za razvod braka koji ta crkva u izuzetno retkim okolnostima dopušta, javila je agencija VIA.
"Smisao i svrha braka po kanonima crkve je stvaranje dece", obrazložio je biskup, istakavši da je odluku doneo "predano i s ljubavlju".
Odluka je, međutim, naišla na kritiku italijanske javnosti i medija. Delikatna razlika između steriliteta i nesposobnosti postoji u crkvenom pravu. Dopušta se venčanje starijih osoba gde takođe neće biti dece, jer se radi o prirodnom sterilitetu koji je nastupio starošću.
U pravoslavlju se može obaviti crkveno venčanje u slučaju impotencije muškarca ili neizlečive nerodnosti žene. Kako je za VIA izjavio episkop niški Irinej, u pravoslavlju je svrha braka "punoća zajedničkog življenja", ne samo stvaranje potomstva kao kod drugih crkava. Ako buduća supruga zna da u braku neće imati decu sa svojim suprugom i to prihvata, brak bi crkveno bio sklopljen, objašnjava episkop. Takođe, ako budući suprug prihvata činjenicu da u braku neće imati potomstvo, zbog problema koji postoji kod žene.

U pitanju je vazan stav Rimskog katolicizma, ukoliko se stvarno praktikuje. Kakav je vas stav po ovom pitanju, odnosno
kakav je stav protestantskih crkava, ako ga ima.
Nikola Knežević Nikola Knežević 19:56 20.06.2008

Re: Evo jos jednog pitanja

Protestantska teologija nije monolitna poput pravoslavne ili rimokatolicke iako i tu postoje velike varijacije. S obzirom na to neke crkve protestantske provenijencije imaju liberalnije misljenje a neke konzervativnije. Npr. neke prezbiterijanske i metodisticke crkve ali ne sve, imaju zaista liberalan stav po pitanju homoseksualizma, dok Luterani, Reformirani, Baptisti i ostale crkve imaju vrlo konzervativan stav. Anglikance sam vec spomenuo u jednom od svojim komentara, i ovaj dogadjaj ce mozda i podeliti dve struje u crkvi ako ih ne podeli, onda ce svakako prodibiti ionako vec veliki jaz.
vladimir petrovic vladimir petrovic 20:13 20.06.2008

Re: Evo jos jednog pitanja

Nikola Knezevic
Npr. neke prezbiterijanske i metodisticke crkve ali ne sve, imaju zaista liberalan stav po pitanju homoseksualizma, dok Luterani, Reformirani, Baptisti i ostale crkve imaju vrlo konzervativan stav. Anglikance sam vec spomenuo u jednom od svojim komentara, i ovaj dogadjaj ce mozda i podeliti dve struje u crkvi ako ih ne podeli, onda ce svakako prodibiti ionako vec veliki jaz.
*novo

Plasim se da me niste razumeli. Ne interesuje mene stav prema homoseksualizmu, vec stav prema - braku muskarca i zene.
Italijanski biskup Viterba odbio je da dopusti crkveno venčanje 25-godišnjeg vernika koji je posle saobraćajne nesreće ostao paralizovan u donjem delu tela. Crkva smatra da on nije u stanju da obavlja svoje bračne obaveze i stvara potomstvo što je cilj porodične zajednice.
Kanonsko pravo Rimokatoličke crkve pominje kao smetnju braku "impotenca kopulativa", to je ujedno i razlog za razvod braka koji ta crkva u izuzetno retkim okolnostima dopušta, javila je agencija VIA.
"Smisao i svrha braka po kanonima crkve je stvaranje dece", obrazložio je biskup, istakavši da je odluku doneo "predano i s ljubavlju".

Da li Crkva treba da blagosilja brak i kada postoje indicije da nece doci do stvaranja dece?
Ja razumem izneti stav Rimokatolicke crkve - brak krunisan (ili overen) u Crkvi treba iskljucivo da bude motivisan
stvaranja potomstva.
Medjutim, shodno savremenim nacelima povecanog postovanja ljudskih prava, postavlja se pitanje da li je u redu da Crkva odbije vencanje onih (mislim naravno na musko plus zensko) koji nece biti u stanju da stvaraju decu (neizleciva neplodnost, trajna impotencija muskarca i slicno)? Mozda je u takvim prilikama sasvim dovoljan "gradjanski brak".
U svakom slucaju, hvala. Bilo mi je drago sto smo komunicirali.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana