Bogati i ostali

lidiaz RSS / 27.06.2007. u 01:58

Prica prva:

Glavna polemika pre desetak dana na mnogim americkim TV stanicama, koje se uglavnom bave vestima, nije bio Irak, niti pocetak predsednickih kampanja. Tema je bila Paris Hilton i njena zatvorska kazna od par nedelja. Zbog toga sto je vozila posto joj je dozvola bila suspendovana zbog voznje u pijanom stanju.

Dogadjala se prava drama. Naprasno obolela od nepoznate psihosomatske bolesti, naslednica imperije Hilton, dekretom serifa, pustena je na kucno lecenje. Iste veceri zapoceta je polemika da li Paris treba da kaznu sluzi u luksuznoj vili ili u celiji. Pod pritiskom javnosti (ili zato sto je sud nezavistan) smestena je ponovo u zatvor. Na svim stanicama i na naslovnim stranama novina videlo se nenasminkano uplakano lice bogatasice.

Juce je izasla. Ranije, posle 23 (od 45 dana) zbog dobrog vladanja.

 

Prica druga:

Pretprosle subote posetila sam Zemaljski muzej (ajd' da ga tako prevedem, Field Museum) u Chikagu. Obisla sam izlozbu “Anticka Amerika”. Izlozba prikazuje razvoj civilizacije u Americi, od praistorije do dolaska Evropljana.

Detalj, ustvari film koji mi je privukao paznju prikazao je vladara, stubove drustva i sirotinju raju. Film je bio animiran i opsivao je americko drustvo iz vremena pre Kolumba, ali moze se primeniti na svaku civilizaciju.

Prvi crtez (kasnije pocinje crtac :)) pokazuje plocu na tri stuba, a cela konstrukcija podseca na neki od acteckih hramova. Pocinje prica kako svako drustvo stoji na tri oslonca, vojsci (moci), ekonomiji (novcu) i religiji/ideologiji (opijumu za narod). Na platformi, koju pridrzavaju ta tri stuba stoji vladar okruzen svitom. Pripovedac nam objasnjava zasto su ta tri stuba neohodna i koja je veza izmedju njih, a animacija prikazuje Njega sa uzdignutim rukama i mase koje stoje negde dole. Narator nam dalje govori kako se sirotinja, iako tesko radi, udruzuje da bi imala zastitu koju pruza organizovana drzava. Slike prikazuju radnike u polju, graditelje hramova (tunela ispod skupstine?) i ostale.


Prica treca:

Pre neki dan uhvatih razgovor dvojice kolega, jedan Indus, drugi Amerikanac. Indus se zali kako mora (opet) da ide u Indiju po vizu. Amerikanac se cudi. Moja drugarica, koja ima samo srpski pasos, mora na leto u Beograd, ja ne moram nigde. Imamo identican tip vize, samo je moja u izraelskom pasosu, pa je na tri godine.

Previse cesto cujem kako neko od kolega iz istocne Evrope ili Azije mora da provede dugo, nedefinisano vreme van USA cekajuci vizu.

Beogradski sindikat nedavno je odbijen za americke vize.


Negde davno, na pocetku ljudske istorije, jedan sloj se izdvojio, popeo na pijedestal. Negde smo (mi ljudi, odnosno bar neki) ocekivali da ce razvojem civilizacije te podele nestajati. Svedoci smo kako postaju sve dublje.

Oni mogu da izbegnu zatvor i zbog najbanalnijeg prekrsaja i zbog vecih stvari (dal' je bese jedan od Karica zgazio coveka skoro). Oni luduju, trose, voze se avionima, jahtama i sportskim kolima.

Najtuznije je sto mnogi od nas kad stignu na pijedestal zaborave kako je bilo dole.



Komentari (58)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Srđan Fuchs Srđan Fuchs 02:04 27.06.2007

ledo!

kliknuo sam ti na sve ove dugmiće na koje sam mogao ispod teksta!

samo brzo to da ti dojavim, pa da čitam polakice! :)
Dejan Stanković Dejan Stanković 02:11 27.06.2007

Kakvi prijatno iznenadjenje

dobro dosla.
sve ispritiskano.
lidiaz lidiaz 02:27 27.06.2007

Re: Kakvi prijatno iznenadjenje

Pa nis', bolje vas nasla.
:)
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 02:18 27.06.2007

apokalipto

ti nemoj da zaboraviš na pijedestalčetu kako je bilo dole,
i svet će već biti kudikamo lepši.

interesantno, ali slično sam rekao i jednom svom drugu koji se nedavno zaposlio u nečemu nalik na izraelski MIP.

za bgd sindikat... jebi ga, kad laju previše i prave violent spotove.

kada smo kod civilizacija, danas sam baš pogledao gibsonov apokalipto i ostavio je dosta snažan utisak na mene, valjda zato što me i glavni junak podseća na jednog mog druga odavde, koji je polu-indijanac iz amazonske džungle.

mene ništa ne čudi to sve što pričaš,
just don' t u forget who u r & where do u come from, a sve drugo ti je globalizacija-amerikanizacija.
lidiaz lidiaz 02:32 27.06.2007

Re: apokalipto

Ma ne sekiraj se, necu. Makar necu skroz.

Za sindikat, mislim da su ih sapleli nasi, ne oi odavde.

Za Apokalipto (bio i blog odje) cula sam podeljene kritike, a i Mel Gibson je blago problematican sa svojim stavovima.
Anyway, i dalje planiram da posetim moju omiljenu zemlju (Peru), nazalost sa velikim zakasnjenjem. A gledacu da obidjem i actecke spomenike, i one od Maja.
Fratello Fratello 02:50 27.06.2007

Re: apokalipto

Srki, ziv li si? 'Si se vratio, ili si jos tune u "lijepoj nasoj"...
Kad vec spomenu civilizacije i ja se sudari danas sa jednom. Upadnem u motor vehicle da uzmem NY tablice za kola, a ono red, milion ljudi, salteri slabo rade. I visesatno chekicanje u najavi...
Bacih pogled iza saltera, a radna snaga skoro komplet iz "kvota". Ponasanje zaposlenih k'o u Srbiji ili nekoj slicnoj arapsko-africkoj zemlji. I ode ceo dan na chekic. Odmah se prisetih chikaske sabarbije, brze i odgovrne administracije. I zavrsavanja svih poslova bez reda i chekanja.
MilutinM MilutinM 08:30 27.06.2007

Re: apokalipto

za bgd sindikat... jebi ga, kad laju previše i prave violent spotove.


Neko u Srbiji laje previse i pravi nasilne spotove? Strasno: da ne pokvare jadnu i lepo vaspitanu americku mladez.
yu1bcd yu1bcd 09:29 27.06.2007

Re: apokalipto

Posetite Peru mada je vise originalne americke kulture ostalo u srednjoj Americi. U Argentini je nestala. Brazil je lep multirasni i multikulturni primer bez veceg americkog uticaja.

Mislim da ste izabrali los primer sa Paris Hilton. Ona je pustena zbog slave i para posle dva dana ali je onda americka pravda pokazala zube i poslala je natrag u zatvor. Uobicajeno je, da se odsedi polovina lakse kazne zbog prenatrpanosti zatvora (to bi bila prava USA tema). Ne zaboravite, da je u USA nedavno osudjen ssef kabineta podpredsednika Cheney, predsednik Enrona, braca Black i slicno. Uporedite to sa srpskim pravosudjem koje se probudilo tek sa specijalnim sudom ustanovljenim americkom pomoci.

Vojska/ekonomija/ideologija vazi u USA (pojednostavljeno vladavina dolara i pistolja) ali je za razliku od Izraela i Saudijske Arabije multireligiozna! U Srbiji je nazalost ekonomija najmanje vazna.

Za dobijanje americke vize je pripadnost komunistickom pokretu uvek bio problem. Posle 9/11 je doslo do zaostravanja svih uslova ali to skodi ekonomiji. Kongres je ponovo otvorio debatu o emigraciji koja se procenjuje na 12M ili 4% stanovnistva. Uporedite to malo sa stanjem izbeglih Srba u Srbiji! Da ne spominjem Palestince u okruzenju bogatih arapskih drzava.

Ja sam USA prvi puta posetio 1976 godine i izgledala mi je kao veliki Disneyland koji proslavlja 200 godina postojanja! Nazalost smo se mi pametni genetsko superiorni Balkanci poklali, SSSR raspao i USA ostala jedina velika sila sa 300M stanovnika najrazlicitijh korena i skupnim Americkim identitetom. Ja to postujem ali ne i GWB administraciju. Moja zadnja poseta je bila 8. 11. 06 posle poraza Republikanaca na izborima!
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 09:41 27.06.2007

Re: apokalipto

lidiaz
Ma ne sekiraj se, necu. Makar necu skroz. Za sindikat, mislim da su ih sapleli nasi, ne ovi odavde. Za Apokalipto (bio i blog odje) cula sam podeljene kritike, a i Mel Gibson je blago problematican sa svojim stavovima. Anyway, i dalje planiram da posetim moju omiljenu zemlju (Peru), nazalost sa velikim zakasnjenjem. A gledacu da obidjem i actecke spomenike, i one od Maja.


ne znam, mel ima neku jako čudnu sadističku crtu u svojim epicima. a Peru je sve iznenadio na Kopa Amerika, i dobio Urugvaj na otvaranju sa 3:0! igrate i vi Ameri, sa glavnom vedetom Džejsonom Donovanom. sada ti je taj kontinent na dohvat ruke. ja sam našao neke zanimljive studije na netu (autistic spectrum disorder; radim već nekoliko godina u toj oblasti pa me je jako zainteresovalo), ali ne znam kakva je reputacija University of North Dakota? da li neko od tvojih novih kolega na Kolumbiji zna nešto više o UND?
žao mi je sindikata, što neće malo sveta moći da vide, ali tako su saplitali i darkvude na početku sa svirkama napolju, pa su se ovi ipak izborili za svoje.

Frate
Srki, ziv li si? 'Si se vratio, ili si jos tune u "lijepoj nasoj"...
Kad vec spomenu civilizacije i ja se sudari danas sa jednom. Upadnem u motor vehicle da uzmem NY tablice za kola, a ono red, milion ljudi, salteri slabo rade. I visesatno chekicanje u najavi...
Bacih pogled iza saltera, a radna snaga skoro komplet iz "kvota". Ponasanje zaposlenih k'o u Srbiji ili nekoj slicnoj arapsko-africkoj zemlji. I ode ceo dan na chekic. Odmah se prisetih chikaske sabarbije, brze i odgovrne administracije. I zavrsavanja svih poslova bez reda i chekanja.


u izri! :) al' idem opet u srbiju, sada za egzit! :) zamisli molim te da malev leti u peštu za skoro dvesta eura jeftinije nego JAT u bgd sa svojim traktorima-šklopocijama od flotile (zvanično objašnjenje, kao, jebi ga brate, jek turističke sezone, festival u guči... ; mada stvarno pali dosta izraelaca na guču [?!], valjda gotive taj afro-azijatski fazon, šta li :) )?! jaao, a to za birokratiju je jezivo! mene plaši ta ravan njihovog društva u zdravstvenom sektoru? kako se to reguliše? da li ste vi sredili za zdravstveno?
Svetlana S. Svetlana S. 12:29 27.06.2007

Re: apokalipto

Srđan Fuchs
sve drugo ti je globalizacija-amerikanizacija


Ti si ovim rezimirao suštinu realističkog shvatanja globalizacije :)
Evo jednog klasičnog teksta o tome, o nejednakostima, odnosu bogati – siromašni, o temi ovog bloga ali u kontekstu međunarodne politike.

Lidiaz, tebi pozdrav i preporuka, iako te se ne sećam baš dobro, pošto blog pratim vremenski kraće nego ti (sudeći po datumu registracije)... ali sećam se, maglovito doduše, jednog tvog herojskog obračuna sa desetak ovih koji su danas u ’štajku’ ... U svakom slučaju, dobrodošla kao autor!
Fratello Fratello 13:36 27.06.2007

Re: apokalipto

Srki,

Nemamo mi problem sa zdravstvenim osiguranjem. Imamo sve komplet, pa smo ste strane barem mirni. Ali, hrpa naroda nema nista. I to je strasno.
Proteklih dana obilazim mestasca pored Hadsona i moram da priznam - izgledaju sjajno. Kao gradici na primorju.
Menhetn je dovoljan za nekoliko puta, pre svega zbog nesnosne guzve i nalozenih malogradjana iz svih delova sveta. Zato je Bruklin pravo otkrovenje, isto tako i Bronks.
Sve u svemu, NYC je moderni Vavilon i od njega nema dalje.

oldtajmer oldtajmer 22:16 27.06.2007

Re: apokalipto

yu1bcd
Vojska/ekonomija/ideologija vazi u USA (pojednostavljeno vladavina dolara i pistolja) ali je za razliku od Izraela i Saudijske Arabije multireligiozna! U Srbiji je nazalost ekonomija najmanje vazna.


Ispravka: vladavina dolara, pistolja i biblije. Pogledajte ako imate priliku film "The Bible and Gun Club". Ako hocete malo ozbiljnije teme informisite se o politickom uticaju faca poput Jerry Falwell, Pat Robertson, vezama sa NRA, itd.
lidiaz lidiaz 01:04 28.06.2007

Re: apokalipto

yu1bcd

Vojska/ekonomija/ideologija vazi u USA (pojednostavljeno vladavina dolara i pistolja) ali je za razliku od Izraela i Saudijske Arabije multireligiozna! U Srbiji je nazalost ekonomija najmanje vazna.

Ideologija/religija u USA je mantra da je to najveca demokratija koja se bori protiv zlih komunista/terorista/(dodaj po volji). Znaci taj faktor ujedinjenja koji potpomaze silu (vojsku) i moc (novac).
lidiaz lidiaz 01:07 28.06.2007

Re: apokalipto

Srđan Fuchs
mada stvarno pali dosta izraelaca na guču [?!], valjda gotive taj afro-azijatski fazon, šta li :) )?!

Pa nije da te to valjda cudi? Hrane do plafona, polugole ribe i poznata muzika :)

jaao, a to za birokratiju je jezivo! mene plaši ta ravan njihovog društva u zdravstvenom sektoru? kako se to reguliše? da li ste vi sredili za zdravstveno?

Mi zdravi, hvala. A i Kolumbija to prilicno dobro pokriva, mada i placamo osiguranje.
nsarski nsarski 02:36 27.06.2007

Hemingvej i Ficdzerald su jednom

razgovarali na tu temu, pa: In a conversation with Ernest Hemingway, Fitzgerald said that the rich were different than they (Hemingway and Fitzgerald) were. Hemingway responded by saying, “Yeah, they have more money than we do.”
Avaj se dijalog cesto citira kada se prica o bogatima i siromasni(ji)ma pokrene.
Dobrodosla!
MilutinM MilutinM 08:40 27.06.2007

Kontrast

Nazalost, svi oni ideali koje smo imali sezedetih i sedamdesetih o svetu ravnopravnih istopili su se u naletu dirigovane komercijalizacije. Najgore je sto je narod blesav i progutao je mamac. Pogledajte rezultat izbora u Francuskoj. Jedan ocigledan predstavnik burzuja (u onom najgorem smislu), koji se jasno tako ponasa i pokazuje sta misli o plebsu koji mu treba kao lanjski sneg, glatko je izabran da vodi drzavu.

Secam se jednog boravka u UK kada je barem polovina svakog izdanja vesti bilo posveceno aferi koju je Bekam imao sa onom kucepaziteljkom (ili sta vec bese). Ko onda da brine o gladnima u svetu, o globalnom zagrevanju, bezperspektivnim generacijama mladih i ostalim dosadnim temama. Hleba i igara. Rad o 9 do 17 pa onda vikend za prezivljavanje u planinama ili opijanje u petak pa treznjenje do ponedeljka. Itd, itd.
lidiaz lidiaz 01:09 28.06.2007

Re: Kontrast

MilutinM
Nazalost, svi oni ideali koje smo imali sezedetih i sedamdesetih o svetu ravnopravnih istopili su se u naletu dirigovane komercijalizacije. Najgore je sto je narod blesav i progutao je mamac. Pogledajte rezultat izbora u Francuskoj. Jedan ocigledan predstavnik burzuja (u onom najgorem smislu), koji se jasno tako ponasa i pokazuje sta misli o plebsu koji mu treba kao lanjski sneg, glatko je izabran da vodi drzavu.


I to u zemlji koju su prosle godine potresle socijalne demonstracije. Naivni ljudi, nasedaju na svakakve zvake (ne znaci da sam ja drugacija :().
Doctor Wu Doctor Wu 09:22 27.06.2007

Cudna tema za pocetak

ali dobro je da su poceli da pisu zaista bitni.

Dobro dosla!
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 10:43 27.06.2007

Re: poceli su da pisu zaista bitni

Doctor Wu
cudna tema za pocetak


pa ako bude pisala o onom što radi kada stavi ovaj šlem sa fotke na glavu, to stoposto nećemo razumeti, veruj mi! :)
Doctor Wu Doctor Wu 10:55 27.06.2007

nastavak bitnih

pa ako bude pisala o onom što radi kada stavi ovaj šlem sa fotke na glavu, to stoposto nećemo razumeti, veruj mi! :)


Verujem da necete, , ali Izmedju Paris Hilton i c(ij)epanja kvarkova, ja bih, ipak, ovo drugo.
gordanac gordanac 11:06 27.06.2007

:))

...a skoro da je i lepše (ovo drugo!) )


Doctor Wu Doctor Wu 11:15 27.06.2007

ili

Srđan Fuchs Srđan Fuchs 11:41 27.06.2007

Re: kulminacija bitnih

Doctor Wu
pa ako bude pisala o onom što radi kada stavi ovaj šlem sa fotke na glavu, to stoposto nećemo razumeti, veruj mi! :)Verujem da necete, , ali Izmedju Paris Hilton i c(ij)epanja kvarkova, ja bih, ipak, ovo drugo.


pa, ovo ti je bilo kao zagrevanje pred pravi nastup, nešto kao kada se Pikseta zagreva nehajno pred meč, a onda napravi darmar na terenu kada se stvarno razigra! :)
nsarski nsarski 12:09 27.06.2007

Re: kulminacija bitnih

Mala jezicka ispravka na Srdjan:
Naime, kad je zahvaljujuci igri doticnog fudbalera njegov tim odneo pobedu, na kraju utakmice svi poceli da mu cestiraju, tu se nadje jedna gospodja koja poce da ga grli i ljubi - i on nju. Pridje radoznali reporter i upita: "A ko ste vi, gospodjo", na sta je radosna gledateljka odgovorila: "Mi smo majka na Piske!".

Dakle "...Pisketa zgreva..." itd. Covek je Piske, valjda majka zna. U Jokohami ima ulica sa njegovim imenom (mada ne ovim).
lidiaz lidiaz 01:11 28.06.2007

Re: poceli su da pisu zaista bitni

Srđan Fuchs
Doctor Wu
cudna tema za pocetak


pa ako bude pisala o onom što radi kada stavi ovaj šlem sa fotke na glavu, to stoposto nećemo razumeti, veruj mi! :)

Slem samo za slikanje molim :p

Za temu, kad sam pocela da je pisem, PH je bila glavna vest na svim medijima. Micemo biti pomenuti kad otkrijemo Higsa (uskoro )
Vlasta Vlasta 09:41 27.06.2007

A kod

nas pijane pevaljke ne dospeju ni do sudije za prekšaje. To je vladareva svita.
Ne zna ko si lidiaz, ali neka si....čitaćemo se
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 11:46 27.06.2007

Re: A kod

Vlasta
Ne znam ko si lidiaz, ali neka si....čitaćemo se


ma, Lidija ti je jedna naša doktorica atomike, i pripadnica Mafije Fizičara ovde na blogu (ovu mafiju predvode Don Mr Milan, Don Dr Wu, i Don NŠarski)! :)
yu1bcd yu1bcd 13:19 27.06.2007

Re: A kod

Nadajmo se kvalitetnijim prilozima blize struci! Mada sam ja voleo Jimmy Cartera za razliku od vecine Amerikanaca. O domacim fizicarima nemam previsoko misljenje jer brzo pobegnu u drugu struku.

Srđan Fuchs Srđan Fuchs 16:34 27.06.2007

Re: A kod

yu1bcd
Nadajmo se kvalitetnijim prilozima blize struci! Mada sam ja voleo Jimmy Cartera za razliku od vecine Amerikanaca. O domacim fizicarima nemam previsoko misljenje jer brzo pobegnu u drugu struku.


pa, Lidija nije domaći stručnjak, nego izraelski. vi'š da piše u uvodnom postu... :)

lidiaz
Moja drugarica, koja ima samo srpski pasos, mora na leto u Beograd, ja ne moram nigde. Imamo identican tip vize, samo je moja u izraelskom pasosu, pa je na tri godine.


uzgredno rečeno, primetio sam (kao verni čitalac) da Leda, pored fizike za koju je tatamata, voli i druge teme, recimo sport, pa film ili muziku, međunarodnu politiku, a vidim da joj pažnju ne obilaze ni ozbiljne teme o društveno-ekonomskim odnosima, ili recimo o poziciji žene u modernim sistemima u[nap]ređenja društva. drugim rečima, prava jedna renesansna ličnost, visoko učena, pametna i mudra! :)


yu1bcd yu1bcd 18:10 27.06.2007

Re: A kod

pa, Lidija nije domaći stručnjak, nego izraelski. vi'š da piše u uvodnom postu... :)


Predpostavljam, da je nasa Lidija emigrant na putu Srbija, Izrael, USA? Bez prezimena ni Google ne pomaze.

Nisam ni ja slucajno spomenuo Palestince... BTW cemu dva smeska?

Srđan Fuchs Srđan Fuchs 19:15 27.06.2007

Re: A kod

yu1bcd
BTW cemu dva smeska?

ne znam, valjda zato što se radujem što je Lidija zadobila svoj blog-prostor, pa ćemo moći da pratimo njujorški sajber-dnevnik ove naše (SRB > ISR > USA) verovatno najuglednije stručnjakinje u oblasti cepkanja kvarkova. što se mene tiče, ako bude govorila i o vrstama ptica koje možete da vidite u central parku, ja ću to sa radošću čitati, jer takav uticaj na mene imaju i naizgled najbeznačajnije stvari, ako su produkt uma genijalne osobe.

takav efekat na nas nišče inteligencijom imaju genijalci!
ovo je nešto kao feminine tesla live!

ps. jedini bedak je što će je na kraju ameri prisvojiti, i što ćemo posle učiti u udžbenicima o "američkom stručnjaku Ledi".
yu1bcd yu1bcd 20:50 27.06.2007

Re: A kod

I ja se neobicno radujem sto "fizikalna mafija" pise na B92 blogu o bitnim stvarima ali me anonimnost Lidije stvarno podseca na Teslu. Nije obicaj u naucnim krugovima. Nije valjda sramota ovde pisati blog?

Restakovi podaci o citanosti ovih blogova imaju sire znacenje za Srbiju od VIP ego problema. Cini mi se da naslucujem poznatu prepotentnost Beogradjana za razliku od NYC gde niko nije VIP bez par miliona dolara.

Srđan Fuchs Srđan Fuchs 21:07 27.06.2007

Re: A kod

pa ne znam da l' je još stekla milionče, ali steći će ga ako ne pre, onda docnije.

inače, gospodine, samo strpljivo, i sve u svoje vreme, sve u svoje vreme...

strpljenje je prag mudrosti, često možete čuti od naroda ovde kod nas u jerusalimu po čaršiji.
yu1bcd yu1bcd 23:06 27.06.2007

Re: A kod

U nauci o kvarkovima se broje pikosekunde, u USA takodje brzo zivi, a Jeruzalem danas bas i nije neka referenca! Ja sam nestrpljivo docekao 62 godine. A i kuriozan sam po prirodi...

nsarski nsarski 00:25 28.06.2007

Re: A kod

Lidiaz ce to bolje znati, ali za sada se veruje da kvarkovi ne mogu da se "cepkaju" - tj. oni su najmanja poznata cestica i ne mogu se pocepati.
To je trenutni state of the art u fizici elementarnih cestica..
yu1bcd yu1bcd 00:39 28.06.2007

Re: A kod

Samo jos da CERN akcelerator proradi Bice opet lepih slikica...
lidiaz lidiaz 01:14 28.06.2007

Re: A kod

yu1bcd
pa, Lidija nije domaći stručnjak, nego izraelski. vi'š da piše u uvodnom postu... :)


Predpostavljam, da je nasa Lidija emigrant na putu Srbija, Izrael, USA? Bez prezimena ni Google ne pomaze.

Nisam ni ja slucajno spomenuo Palestince... BTW cemu dva smeska?

Nisi u pravu. Ako ukucas lidiaz i physics u google dobices sasvim dovoljno informacija. Ne krijem se.
lidiaz lidiaz 01:16 28.06.2007

Re: A kod

Srđan Fuchs
yu1bcd
BTW cemu dva smeska?

ps. jedini bedak je što će je na kraju ameri prisvojiti, i što ćemo posle učiti u udžbenicima o "američkom stručnjaku Ledi".

A bre Srdjane, pocrvenecu.

Kad smo kod SerboAmericans, zgrada fizickog fakulteta na Kolumbiji zove se Pupin po velikom Americko Srpskom naucniku Mihajlu Pupinu (slika kad je skinemo sa fona)
lidiaz lidiaz 01:17 28.06.2007

Re: A kod

nsarski
Lidiaz ce to bolje znati, ali za sada se veruje da kvarkovi ne mogu da se "cepkaju" - tj. oni su najmanja poznata cestica i ne mogu se pocepati.
To je trenutni state of the art u fizici elementarnih cestica..

Ne cepaju se, cak se i ne razdvajaju na nasim energijama (po vazecim teorijama).
nsarski nsarski 02:04 28.06.2007

Re: A kod

OK, Lidiaz, ti si nacela temu:)))
A el stvarno verujes da ce(s) ga naci (mislim Higgsov bozon) pre nego sto proradi LHC u CERN-u? God's particle?
lidiaz lidiaz 02:09 28.06.2007

Re: A kod

nsarski
OK, Lidiaz, ti si nacela temu:)))
A el stvarno verujes da ce(s) ga naci (mislim Higgsov bozon) pre nego sto proradi LHC u CERN-u? God's particle?

U bre, zabranjeno mi da pricam :(
Zavisi gde je. LHC kasni (uglavnom zahvaljujici nekim ljudima sa Tevatrona), a Tevatron je blizu u nekim delovima.
Prvo pravi rezultati sa LHC-a se tesko mogu ocekivati pre 2009.
nsarski nsarski 02:10 28.06.2007

Re: A kod

Moram da kazem, taj CU je jedna el cheepo institucija -cudo jedno! Neko moj je proletos tamo dobio diplomu, pa sam bio na urucenju. Stavili satru na travu, padala kisa, svetla pocrkavala, hladnoca i vetar. Ozvucenje katastrofa. Koktel jos gori.
To za Pupina si u pravu - totalno under rated kod nas u odnosu na zasluge.
lidiaz lidiaz 02:33 28.06.2007

Re: A kod

Ma trebalo je da vidis moj izraz na licu kad sam prosle godine stigla sa Vajcmana. Tamo nove, renovirane kancelarije, dobar namestaj, deluje bogato. Ovde sve nekako skromno, bar po izgledu.
Opet, meni kupili laptop, ravan monitor u Fermiju, a stigao jedan i ovde.
Sve to ima svoje.
nsarski nsarski 02:38 28.06.2007

Re: A kod

E, eto, opet se vracamo na temu bogati-siromasi. Bogati mogu sebi da priuste da se ponasaju bahato, da su rude, i to. Siromasi te docekaju sa svime sto imaju - bogati ti bace mrve sa stola i ocekuju zahvalnost.
I ovo znas, verovatno: najnize post-doc plate su na Harvardu. (Po istom receptu, naravno).
nsarski nsarski 02:45 28.06.2007

Re: A kod

Manji trol:
da li znas Antala Jevickog - nas covek, sada na Browm-u? Teoreticar (strune), beogradski djak.
MilutinM MilutinM 08:47 28.06.2007

Re: A kod

U bre, zabranjeno mi da pricam :(
Zavisi gde je. LHC kasni (uglavnom zahvaljujici nekim ljudima sa Tevatrona), a Tevatron je blizu u nekim delovima.
Prvo pravi rezultati sa LHC-a se tesko mogu ocekivati pre 2009.


Ugh, a ja se spremam da napisem blog o poseti CERN-u. Moram dobro da pazim da se ne nalupetam.
yu1bcd yu1bcd 09:06 28.06.2007

Re: A kod

Ja sam proigravao sve variante Lidia sa kvarkovima i samo nasao neku Rumunku Z_amfir Vise komentara sledi iz Londona ukoliko ne zakasnim na Ryanair avion iz Maribora.
yu1bcd yu1bcd 09:13 28.06.2007

Re: A kod

Kada smo vec kod Pupina kojeg cenim vise od Tesle, sa CEO ARRL, americkog udruzenja radioamatera smo ustanovili radioklub Mihajlo Pupin u Coventry, CT, drzavi u kojoj je MP puno boravio. Pozivni znak je W1BCD u uspomenu na moj prvi radioklub MP YU1BCD u Pancevu.

Pupin je napravio klasicnu akademsku karieru i za knjigu "Od emigranta do pronalazaca" dobio Pulitzerovu nagradu. Pomagao je YU narodima u politici posle WW-I i ima spomenik na Bledu. Ostavio je i zaduzbinu u rodnog Idvoru. Nazalost je srpskom mentalitetu blizi shizofreni Tesla sa njegovim bezbrojnim fantazijama.
Fratello Fratello 13:43 28.06.2007

Re: A kod

yu1bcd
Ja sam proigravao sve variante Lidia sa kvarkovima i samo nasao neku Rumunku Z_amfir Vise komentara sledi iz Londona ukoliko ne zakasnim na Ryanair avion iz Maribora.


Ofsajd. Proigraj ponovo :)
Kazezoze Kazezoze 15:48 28.06.2007

Re: A kod

a ta rumunka nije rumunka nego rumun inache poznati muzichar, svira panovu frulu i zove se georghe zamfir:):):)
yu1bcd yu1bcd 10:53 30.06.2007

Re: A kod

Ja otisao u ofsajd, ali kazezoze promasio penal Ukucaj "lidia Zamfir" i dobices 5 odgovora o rumunskoj profesorici. I ja poznajem puno Zivkovica lai mi ne pada napamet da pitam Lidiju da li je ona njihova rodjakinja.

Reklamirao sam autoricu kod moje kumice koja je zavrsila drugu godinu teoretske fizike na Imperial colege, London, a za praksu radi dva meseca istrazivanja Higsovih bosona u D0 eksperimentu! Ja se uvek setim sa tugom, da mene nisu nista ucili o racunarima od davne 1963 godine na ETF Beograd iako je tada napravljen prvi tranzistorski model izlozen u Bostonu! Govorili su nam, da nas uce korisititi literaturu, a ucili smo izkljucivo iz njihovih knjiga. Eventualno matematiku od Rusa. A sta bi nas danas ucili pored Google?

gordanac gordanac 10:36 27.06.2007

оh...

...long time no see! :))

Kaže (možda cinična pričica) kad bi jednog dana, evo danas, 27.06. u 15.00 (London time) svim ljudima podelili identične sume novca i imovine, najkasnije u 15.15 (London time) bile bi vidljive i merljive ogromne imovinske, statusne i finansijske razlike.

Sve i svašta si u pravu, ali "sic transit gloria mundi" i jednima i drugima, to je valjda jedina jednakost...

Najtuznije je sto mnogi od nas kad stignu na pijedestal zaborave kako je bilo dole.


...ali ovo citirano ima veze sa uređenošću države i društva - ima li toga ili nema.
Bahatost onih "kojima se može" često i nema veze sa novcem...
nsarski nsarski 11:57 27.06.2007

Re: оh...

Ovo
Kaže (možda cinična pričica) kad bi jednog dana, evo danas, 27.06. u 15.00 (London time) svim ljudima podelili identične sume novca i imovine, najkasnije u 15.15 (London time) bile bi vidljive i merljive ogromne imovinske, statusne i finansijske razlike.

je najbolje definisao Ostap Bender u knjizi "Zlatno Tele". On je, secate se, napravio genijalan plan da mu neki imucni gradjanin uruci 500,000 rubalja "na srebrnom tanjiru". Kad se njegov saputnik zgranuo i rekao da je Sovjetska zemlja tek u razvoju, da su ljudi siroti, te da takvih bogatuna svakako nema, Ostap je odgovorio: "Zapamti mladicu: Gdegod postoji zemlja koja stampa novac, uvek postoje ljudi koji ga imaju mnogo".
lidiaz lidiaz 01:21 28.06.2007

Re: оh...

Nazalost bahatost ne zavisi od uredjenja drustva. Samo mi se cini da se to drugacije pravda.
snezana7plus snezana7plus 11:20 27.06.2007

dobrodosla !

Pre svega, dobrodosla !
A sto se tice podele, ima i ono "ko bi gore sad je dole" i sl. Ono sto je ipak dokazano jeste da biti bogat, ne znaci biti srecan.
A ono sto je zalosno je sto bi toliki novac mogao mnogo bolje da se upotrebi :(
parobrod parobrod 16:56 27.06.2007

bogati i ostali

Samo da napomenem da je u Francuskoj novi predsednik kao prvu stvari po izborima izjavio da je on predsednik i onih koji su glasali protiv njega.
I da mu je prvi zadatak da smanji nezaposlenost i poveca kupovnu moc francuza i da se bori protiv tzc zaposlenog siromaska. Sto u praksi znaci da onaj ko ima posao i radi po ceo dan treba da zaradi za bar malo iznad minimuma prezivljavanja.
Isto tako da se svaki prekovremeni sat plati. Podsecam da je radna nedelja u F 35 sati.
Nisam bas siguran da je on bas tako klasican burzuj.
pozdrav
MilutinM MilutinM 17:18 27.06.2007

Re: bogati i ostali

Ima razlike u ponasanju i politickim programima. Sacekajmo da vidimo.
Черевићан Черевићан 17:11 27.06.2007

труда залудност

књига проповедникова гл.1,3
свему под небом има време . . . време кад се тече . . .време кад се губи . . .нараштај 1 одлази други долази . . .што је било то ће бити ,што се чинило то ће се чинити и . . . . нема ништа ново под сунцем.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana