Mud®ijada 2008 ili orgije ždranja

Coco Rosie RSS / 24.06.2008. u 11:22

Zahvaljujući jubaznosti i sestrisnkoj ljubavi, gostuje na Coco Rosie-nom blogu: građanin Djordje

 

majstor
majstor
Lunjevica kod Gornjeg Milanovca imala je neverovatnu čast da baš tu, od svih prijavljenih gradova-kandidata, prošlog vikenda bude održan četvrti, skromno nazvan, svetski šampionat u spremanju testisa; belih bubrega; muda...

Deca u Lunjevici su se rado odrekla poljane za fudbal na kojoj je instaliran mudistički kamp,koji su činili 20-tak postavljenih logora timova učesnika iz naše zemlje i inostranstva. Gosti su došli iz Mađarske- naravno motorima, BiH – iako oni smatraju da su iz zemlje Srbije, Crne Gore – za njih nisam siguran mada mi se čine kao neko ko ima muda za show off, Australije – dosta su prozirno-ružičasti te mislim da se ne prezivaju na –ić...

 

Centralno mesto je zauzela ogromna šatra pod koju su se skrili gladni posetioci  i kusali ove prefinjene specijalitete, hvaleći i navijajući za svoje favorite. Žiri, na čijem je čelu bio Vuk Bojović-

glavešina žirija i ZOO-a
glavešina žirija i ZOO-a
afirmisani prijatelj životinja ali i njihovih iznutrica, mada ova žlezda to baš i nije, prenoseći tako svim prisutnima, takmičarskim ekipama ali i njihovim kastriranim zamorčićima, pozdrave celokupnog svog životinjskog carstva beogradskog ZOO-a, brojao je ugledne lokalne gurmane i takođe imao centralno mesto na ovoj posećenoj poljani.  Samim tim, žiri je imao pun legitimitet i komfor (da je imao težak posao, to naravno ne moram posebno nagoveštavati) te su mogli u potpunosti da se posvete gustativnom užitku, natenane rastapajući ove prefinjene specijalitete o svoja istančana nepca.

Recepata je bilo raznih. Naravno, najviše su se krčkala svinjska muda kao osnovni sastojak gulaša, mada su se, uz ostale plodove tora, testisi rado vrteli i na roštilju. Čuo sam da je austrlijska ekipa spremala kengurova muda, mada nisam to mogao daproverim niti verujem da su ušla u takmičarsku konkurenciju. Kako sam kasnije saznao, beli bubrezi se spremaju širom sveta, naravno nigde tako dobro kao ovde, i to od bika (family pack), vepra (lovački gurmanluci), ovna (za muslimansko tržište sa Halal sertifikatom), jarca (u kršnim predelima na radost gorštaka) pa čak i od noja (kako i ne bi kad zabija glavu u pesak)... Ne znam kako druge životinje gledaju na ovu listu; evo npr. magarac - da sam ja magarac, totalno bih se iskompleksirao, jer pored utemenljene svakodnevne diskriminacije, čak mi ni muda, zvaničan simbol muškosti i snage, nisu tražena.

vrcavi duh naroda
vrcavi duh naroda

Ja sam ipak svoju muškost dokazao, probavši ovaj specijalitet. Probao sam da se oslobodim predrasuda i samo ukusu da sudim. Ne znam da li sam uspeo, ali ovo je nešto najodvratnije što sam stavio u usta. Pretpostavljam da bi isto tako slankasto, gnjecavo i smrdljivo bilo i žlezdano tkivo ispod pazuha, međutim to se verovatno ne sprema, jer, za razliku od belih bubrega, nije afrodizijak –možda jedino pomogne u terapiji prekomernog znojenja.

Ne znam odakle našem narodu (naravno nije to samo naša osobina, ali sam se sada na nas fokusirao) ta iskonska glad u svom biću koja se ne može utuliti ni na svim slavama, svadbama, krštenjima, ispraćajima, sahranama... pogotovo sahranama, u novokomponovanim etno restoranima... i gde se sve još u toku godine ne krka obilato; te se može reći da mi imamo samo jedan običaj – prežderavanje. Tu ne mislim samo na količinsko preterivanje, već na tu jednu animalnu (mada to nikako ne važi za sve životinje, pa čak ni za većinu) nekontrolisanu i obesnu potrebu da se u već pretrpan i zatrovan organizam ubaci čak nešto što i nije ukusno, a kamoli neophodno ili hranljivo, već samo zato što predstavlja simbol snage i reprodukcije, upravo kao dokaz moći čoveka nad životinjom.

Moram pomenuti i ultaimativni srpski specijalitet – jagnjeće i praseće pečenje. Taj pokolj koji se svakodnevno, a pogotovo za Božić (Sveti?) ili neki drugi, uglavnom crkveni praznik, učini nad mladuncima svinje ili ovce zarad dobrog ukusa je nehuman i bestijalan. Nesporim da mlado meso ima prijatniji ukus i da je manje žilavo i oporo, jer se verovatno nije nakupilo svih govana (da ne kažem - toksina) koje se ubacuju i talože u organizmu tokom života, pogotovo ako je životinja uzgajana, ali šta to znači? Da su možda pedofili u pravu? Možda je sex sa infantilnim nevinašcetom bolji jer je dete čisto i neukaljano?! Uf kako gadno ovo zvuči, međutim ja tu ipak vidim analogiju ...ali i različite društvene norme; dok je jedno anatemisano, drugo se afirmiše.

usta
usta

Da li ste čuli za svile i pragnje? Pragnje je, posle gurmanske, punjene ili pica pljeskavice, nova genijalnost iz stomaka našeg naroda - srpska verzija Minotaura, otelotvorenjegrčke mitologije - pola praseta prišiveno za pola jagnjeta, i zajedno, sada kao jedno telo, okrenuto na ražnju.

A svile, po uzoru na Meksičke magarce punjene slatkišima (eto jedan praznik posvećen ovoj simpatičnoj životinji – već se osećam bolje) je, pogađate, svinja punjena pilićima. Ima li kraja našoj genijalnosti?

 

Da li je moguće da u 21. veku, hiljadama godina udaljeni od pronalaska pluga, hortikulture ili sistema za navodnjavanje vrtova Vavilona, mi danas na Balkanu dokazujemo prevlast i konačnu pobedu nad četvoronošcima glorifikujući proždiranje reproduktivnih organa uzgajanih životnja ili njihovog podmlatka, od toga praveći orgije ždranja. 

 

Atačmenti



Komentari (38)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

KafaJeGotova KafaJeGotova 11:49 24.06.2008

afrodizijak

i ostale fore su samo autoobmana da bi imali razlog da stave muda u usta :)))
JJ Beba JJ Beba 12:02 24.06.2008

Re: afrodizijak

Žiri, na čijem je čelu bio Vuk Bojović-

pravi izbor
Vuk jBojović je Lazanjski za muda, znači veeeeeliki stručnjak za lepotu istih
:)

pozdrav građaninu Đorđu.

gradjanin Djordje gradjanin Djordje 12:40 24.06.2008

Re: afrodizijak

KafaJeGotova
i ostale fore su samo autoobmana da bi imali razlog da stave muda u usta :)))



da... da.... a našla se tu i neka kobaja izmedju.
avemarija avemarija 14:08 24.06.2008

Re: afrodizijak

I povratio se iz predinfarktnog stanja od pre neki mesec kad je trebalo da bude smenjen , cim se nakon krkanluka i degustacije , popeo zivahno na poljoprivrednu Alatku , sve ne ispustajuci Flasu iz ruku. Verovatno mu je i sin u blizini . isprobava Oruzje , The Hunting je sinu hunteru omiljen sport. Mislim decko voli sve na H ,prodaja ili potraznja nije bitno. A one Jadne , Izbezumljene ,Zapustene zivotinje u beo-zoo tavore dok su cene karata tolike da jednom godisnje mozete da vodite Dete i Po. Nikako dvoje. Vazno je da on ,kao svaki pravi Srbin ,ima The Balls, pa cak i ume da Zirira tj oceni vrednost istih. Da mu je nekadasnji prijatelj Arkan ziv , verovatno bi i on kao Celebrity zirirao , iako je on bio vise strucnjak za Wild animals i Wild beauty seoskih talentovanih Pocetnica.
KafaJeGotova KafaJeGotova 18:05 24.06.2008

Re: afrodizijak

gradjanin Djordje
da... da.... a našla se tu i neka kobaja izmedju.

sta, bio je i tadic? :)))))
Vračarac Vračarac 12:04 24.06.2008

Svratio...

...sam, onako u prolazu i bilo je totalno OK. Jedno pristojno, opušteno zezanje dobra klopa (ima i drugih stvari za pojesti, mada je gre'ota ne probati specijalitete) i još bolje piće.
Ovog vikenda se kod Magliča održava "Veseli spust" na prelepom Ibru. Ta manifestacija možda malo "sirovija" ali se manje više svi dobro provedu. Pored standardno dobrog krkanluka (kotlići, roštilji, ražnjevi) i pića u ponudi je i kupanje u Ibru, skokovi (naravno zabranjeni) sa visećeg mosta i penjanje kozjim stazama do (najbolje očuvene u Srbiji) tvrđave Maglič. Smeštaj naravno čine gomile šatora na obali reke. U nedelju u podne Ibrom počinju da se spuštaju najčudnija moguća plovila a mi koji se ne spuštamo obavezno se odvezemo do obližnjih manastira Studenica i Gradac a u povratku nezaobilazna Žiča. Sve u svemu uvek ispadne lud provod. Da ponovim, možda malo suroviji ali svakako odličan provod,
gradjanin Djordje gradjanin Djordje 12:47 24.06.2008

Re: Svratio...

ima jedan klip... mada na TV-u sam ga video, ne znam za web, kada se čamac - u kojem se nalaze ražanj, prase i dvojica veseljaka(jedan glumi elektro motor a drugi zaliva pivom braon prasence) , spuštajući se "Veselim spustom" preturaju u reku sa sve prasetom... koje je bilo vezano i nažalost udavilo u brzom Ibru.
Vračarac Vračarac 12:55 24.06.2008

Re: Svratio...

ima jedan klip... mada na TV-u sam ga video, ne znam za web, kada se čamac - u kojem se nalaze ražanj, prase i dvojica veseljaka(jedan glumi elektro motor a drugi zaliva pivom braon prasence) , spuštajući se "Veselim spustom" preturaju u reku sa sve prasetom... koje je bilo vezano i nažalost udavilo u brzom Ibru.

Ta ekipa sa ražnjem na splavu dolazi svake godine (mislim da su iz Biljanovca) ali nisam video da su se prevrnuli mada nije nemoguće. Na ražanj su montirali volan od fiće i tako ga okreću. Na Ibru se zaista mogu videti najnemogućija plovila.
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 12:08 24.06.2008

Bele bolje jesti nego prodavati....o))

Preporuka za građanina Đorđa a pozdrav za Cocu...
P.S. Imaju li te Lunjevice neke veze sa kraljicom Dragom...
JJ Beba JJ Beba 12:21 24.06.2008

Re: Bele bolje jesti nego prodavati....o))

Drago Kovacevic
Preporuka za građanina Đorđa a pozdrav za Cocu...P.S. Imaju li te Lunjevice neke veze sa kraljicom Dragom...

eeee a zar se ta mudolijada nije ranijih godina održavala u Savincum kod Takova?
Onako ustanički, junački, s mudima?
:)
Nevenana Nevenana 12:34 24.06.2008

Re: Bele bolje jesti nego prodavati....o))

Drago Kovacevic

P.S. Imaju li te Lunjevice neke veze sa kraljicom Dragom...


da, ona je tu rodjena.
gradjanin Djordje gradjanin Djordje 12:37 24.06.2008

Re: Bele bolje jesti nego prodavati....o))

Tnx Drago.

Imaju. Nikola Milicević (valjda) - Lunjevica je bio ortak Milošev i lokalni sherif, a djed od Drage... Inace taj Lunjevica je provodadžisao Milošu i Ljubici. Mora da je spremio specijalitet da pogura musko čeljade
gradjanin Djordje gradjanin Djordje 12:52 24.06.2008

Re: Bele bolje jesti nego prodavati....o))

ne znam da li je tu rodjena, ali joj je Devojačko bilo Lunjevica. Po dedi.
gradjanin Djordje gradjanin Djordje 13:03 24.06.2008

Re: Bele bolje jesti nego prodavati....o))

Cao Bebo...

Prošli put je bila na Savincu a otvorio je Bane Tomašević, glumac.
Za sve ostale informacije i nastavak divljenja organizatorovoj lucidnosti www.ballcup.com

"Škoti imaju viski, švajcarci sir a srbi muda. Pa zašto ih onda ne bi prodavali za dobre pare kao naš brend"
Ssvetlana Ssvetlana 13:19 24.06.2008

Re: Bele bolje jesti nego prodavati....o))

gradjanin Djordje
Cao Bebo...

Prošli put je bila na Savincu a otvorio je Bane Tomašević, glumac.
Za sve ostale informacije i nastavak divljenja organizatorovoj lucidnosti www.ballcup.com

"Škoti imaju viski, švajcarci sir a srbi muda. Pa zašto ih onda ne bi prodavali za dobre pare kao naš brend"


Posto smo mi generalno sirotinjski narod, mislim da bi se red otegao poprilicno...za fikarenje istih. Haha...ala bi se obogatili! Najzad bi imali cime da se pohvalimo!!! :)
JJ Beba JJ Beba 13:37 24.06.2008

Re: Bele bolje jesti nego prodavati....o))

cao đjorđe

ako je verovati srpskom etnologu Dragomiru- posni- astal-Antoniću, Knez Miloš je voleo bele bubrege i vazda je bio ljubitelj istih jer je verovao da su afrodizijak. Pošto je bio veliki ljubavnik, kažu da su kao jelo isti često obitavali na njegovom astalu. Posni - astal - Antonić kaže da Milošu u mladosti nisu bili potrebni beli bubrezi kao afrodizijak, da mu sem slike belih potkolenica žene mu Ljubice Vukomanović i njene zadignute suknje, ništa više nije bilo potrebno, ali kasnije se stvar mnogo zakomplikovala. U krevet su mu hrlile žene da se odzže za neku uslugu, pa mu je pomoć afrodizijaka, kažu, bila preko potrebna.
Jelo u kome je uživao i posle koga se dobro osećao bilo je pravljeno od belih bubrega bivola ili vepra, sa svinjskom mašću, nekoliko zrna bibera, paprikom, listovima bosiljka ili mirođije, belim lukom, korenom rena i posoljenim projinim brašnom.
gradjanin Djordje gradjanin Djordje 14:16 24.06.2008

Re: Bele bolje jesti nego prodavati....o))

Jelo u kome je uživao i posle koga se dobro osećao bilo je pravljeno od belih bubrega bivola ili vepra, sa svinjskom mašću, nekoliko zrna bibera, paprikom, listovima bosiljka ili mirođije, belim lukom, korenom rena i posoljenim projinim brašnom.


Uff kakav historijski i detaljan prikaz kulinarsjih djakonija naseg gospodara....

al gde stavi mirodjiju i bosiljak u mas' i muda... kakvo skrnavljenje :)
MilutinM MilutinM 14:36 24.06.2008

Re: Bele bolje jesti nego prodavati....o))

Ako ih svinjska muda ne spasu od bruke, onda ne znam šta će. Bože me sakloni. Isto kao što se neke tablete za potenciju reklamiraju kao "tablete za muškarce". Pa da su pravi muškarci ne bi im trebale tablete.

Što se ukusa tiče, razčičiti su. Kao mali, nije mi na pamet padalo da probam bilo koju od iznutrica koje je moja majka obilato sebi spremala. Ona je, inače, najbolji majstor u porodici. Sa godinama, polako sam ih otkrivao i danas su me jedan od glavnih gurmanskih specijaliteta. Otidjite u "Staru Hercegovinu" i naručite škembiće na žaru pa ćete videti zašto.

Bez ozbira na ravoj civilizacije i svesti čovečanstva, ne vidim razlog da prestanem da jedem meso. Mada jedan bogati indijac tvrdi da treba biti vegeratijanac jer "slon je vegeratijanac a najveća je životinja koja hoda planetom Zemljom", ja se ne stidim svojih lovačkih, predatorskih, mesojednih gena.

A mnogo volim pragnje. Svile mi nije baš po meni. Meso životinja koje imaju manje ili više od 4 noge jedem samo kada moram.

I, da pohvalim prvi deo teksta o Mudijadi. Vrlo lepo napisano.
JJ Beba JJ Beba 14:43 24.06.2008

Re: Bele bolje jesti nego prodavati....o))

al gde stavi mirodjiju i bosiljak u mas' i muda... kakvo skrnavljenje :)

miloš je novitete u kulinarstvu probavao po belom svetu i uzimao recepte te iste donosio u srbiju svojim kuvarima, koji su posle morali gazdi da kuvaju po njima. nije smelo da se odbije. otud mediteransko skrnavljenje u belim bubrezima .))
Vračarac Vračarac 14:46 24.06.2008

Re: Bele bolje jesti nego prodavati....o))

Otidjite u "Staru Hercegovinu" i naručite škembiće na žaru pa ćete videti zašto.

Preporuka.
Dodao pih da svaki pošteni ljubitelj škembića ne sme da propusti kafanu "Avala" i maestralnu glavu u škembetu.
I mnogo volim pragnje. Svile mi nije baš po meni. Meso životinja koje imaju manje ili više od 4 noge jedem samo kada moram.

Uzeli ste mi reči iz usta
P.S. Škembići (tripice) su bili omiljeno jelo Karla velikog. Prošle godine je u Puli održano svetsko prvenstvo u spremanju tripica (dakle takmičenja u spremanju iznutrica nisu samo naš specijalitet) na kome su učestvovali takmičari iz dvadesetak zemalja. Pobednik je bila ekipa "triperi" iz Rijeke.
MilutinM MilutinM 15:18 24.06.2008

Re: Bele bolje jesti nego prodavati....o))

maestralnu glavu u škembetu.

Glavu u škembetu nisam spomenuo jer to kao nije iznutrica - mada je u Hercegovini sjajna.

A, kako si Vračarac, moram da pitam kakva je sada Mlava? Nekada je bila sjajan restoran sa odličnim pohovanim telećim nogicama. Posle se iskvarila (kao neka franšiza), ali me unedjuju da je sada opet dobra.

Zaboravih: od pre nekoliko godina, redovan sastojak porodičnih roštilja su crevca na žaru. Majka ih sjajno uredi, brat i ja dovoljno istištimo pa dovedemo da budu hrskava, pa onda puca cela naša mala alvija na Ćukovcu.
nsarski nsarski 16:17 24.06.2008

Re: Bele bolje jesti nego prodavati....o))

Meso životinja koje imaju manje ili više od 4 noge jedem samo kada moram.

Ih, sta propustas! Retko sta u moru ima 4 noge - dakle, skoljke, ribe, jastozi i slicno, si izbacio iz repertoara. Da ne govorimo o interesantnoj peradi.
Postoji jelo na jugu usa koje se zove turducken, a rec je nastala kombinacijom turkey/duck/chicken. Znaci uzmes tjurku (skines sa kostiju), pa unutra joj upakujes patku (bez kostiju), pa unutra kokos (bez kostiju), sve to tako ispeces (stavljaju se jos razna punjenja)- i voila:

Turducken!
Vračarac Vračarac 06:55 25.06.2008

Re: Bele bolje jesti nego prodavati....o))

A, kako si Vračarac, moram da pitam kakva je sada Mlava? Nekada je bila sjajan restoran sa odličnim pohovanim telećim nogicama. Posle se iskvarila (kao neka franšiza), ali me unedjuju da je sada opet dobra.

Zaboravih: od pre nekoliko godina, redovan sastojak porodičnih roštilja su crevca na žaru. Majka ih sjajno uredi, brat i ja dovoljno istištimo pa dovedemo da budu hrskava, pa onda puca cela naša mala alvija na Ćukovcu.

Mlava je OK. Klasična birtija, stalni pijanci za stolom, mračno i ne mnogo zadimljeno. Pohovane nogice nisam jeo (u Mlavi) ali su im crevca na žaru apsolutni hit. U ostalom to im je i specijalitet kuće. Po crevcima su najpoznatiji u gradu. Klasičam roštilj prosek ali je zato 300 metara niže u gradiću Pejton Kafana Čubura (ne Čuburska lipa) uradila doktorsku disertaciju na temu klasičan roštilj. Jednom rečju opako. Roštilj majstorica Milica (ujedno i vlasnica) je radila u starom "Oraču" a potom je razradila Čačanina (koji više i nije tako dobar)
Dakle obična, musava kafančina sa savršrnim roštiljem. Bez rezervacije i ne pokušavati da nađeš mesto.
MilutinM MilutinM 08:16 25.06.2008

Re: Bele bolje jesti nego prodavati....o))

Dakle obična, musava kafančina sa savršrnim roštiljem. Bez rezervacije i ne pokušavati da nađeš mesto.

Au, nisi bolji predlog mogao da mi daš.

Dok još postoje takvi muzeji.
Vračarac Vračarac 08:35 25.06.2008

Re: Bele bolje jesti nego prodavati....o))

Au, nisi bolji predlog mogao da mi daš.

Dok još postoje takvi muzeji.

Nećeš pogrešiti, roštilj je bogovski a ako voliš za dezert tulumbe dobićeš u porciji samo jednu ali veličine karađorđeve šnicle. Bez zezanja.
P.S. Ukoliko piješ špricer imaju sifon-sodu. Stara škola
MilutinM MilutinM 08:54 25.06.2008

Re: Bele bolje jesti nego prodavati....o))

Stara škola

To ti ka'em. Još da imaju kockaste stolnjake i kuvana jaja na stolu kao u Vardaru...
nsarski nsarski 08:57 25.06.2008

Re: Bele bolje jesti nego prodavati....o))

P.S. Ukoliko piješ špricer imaju sifon-sodu. Stara škola

Pa, u ulici do njih ima stara zanatska radnja za punjenje sifonskih boca. Nije im tesko da nabave, ako ta radnja jos postoji, to jest.

(Kunu se ljudi da se jednom u toj kafani vodio ovakav razgovor. Stalni Cuburac i jegov pajtas koji je dugo bio van zemlje, tek se vratio, narucuju u kafani. Pa ce lokalac kelneru: "Donesi mi pola kile belog i sifon", i okrene se pajtasu: "Sta ces ti?". A ovaj: "Ja hleba necu, A sta je to sifon?"
Vračarac Vračarac 09:17 25.06.2008

Re: Bele bolje jesti nego prodavati....o))

Pa, u ulici do njih ima stara zanatska radnja za punjenje sifonskih boca. Nije im tesko da nabave, ako ta radnja jos postoji, to jest.

Radnja je u Mutapovoj ulici. I dalje radi.
To ti ka'em. Još da imaju kockaste stolnjake i kuvana jaja na stolu kao u Vardaru...

Stolnjaci su beli a kuvana jaja mogu da se nađu u bifeu "Kajmakčalan" na Crvenom krstu. Izuzetno je komičan tip ljudi koji tamo dolaze, uglavnom su to taksisti koji odrade dve-tri vožnje pa svrate da potroše zaradu a ako imaju više para po zatvaranju prelaze u "Žutu gradu" u genrala Horvatovića koja celu noć, četvtkom dolazi neko žensko planinarsko društvo na piće a ima i standardnih lokalaca koji oko 23h otpuze kući. U poslednje vreme se skuplja i dosta omladine (jeftino pivo) naročito zimi. Najsmešnije od svega je što je "Kajmakčalan" vrata do vrata sa fensi restoranom "Zaplet" A kako dele baštu (pregrađena je nekom tenkom trskom) leti dolazi do urnebesnih zapleta između lokalnih pijanaca i taksista sa jedne strane i fensi, skockane klijentele sa druge strane.
nsarski nsarski 10:03 25.06.2008

Re: Bele bolje jesti nego prodavati....o))

Radnja je u Mutapovoj ulici. I dalje radi.

Haha, nadam se da su za sve ove godine makar jednom uspeli da operu izlog i uklone one fosilizovane praistorijske muve iz njega:)
Vračarac Vračarac 10:14 25.06.2008

Re: Bele bolje jesti nego prodavati....o))

Haha, nadam se da su za sve ove godine makar jednom uspeli da operu izlog i uklone one fosilizovane praistorijske muve iz njega:)

Nisu. U izlogu stoji nešto što je nekada bilo cveće(?) a što će se pretvoriti u prah čim neko malo jače zalupi vrata.
Coco Rosie Coco Rosie 13:54 25.06.2008

pragnjeca brigada


holesterol/ trigliceridi/krvni pritisak...sta je to? sve to casica rakije i kasika meda izleci. k'o rukom odneseno. mozes da se prezderavas, pijes, pusis u neogranicenim kolicinama i nista da ti ne bude. majke mi. sve dok svako jutro uredno zalivas rakijom. i medom ( med mu valjda dodje ko lubrifikant ili obloga zeluca za nove stomacne radosti) .
Vračarac Vračarac 14:07 25.06.2008

Re: pragnjeca brigada

holesterol/ trigliceridi/krvni pritisak...sta je to? sve to casica rakije i kasika meda izleci. k'o rukom odneseno. mozes da se prezderavas, pijes, pusis u neogranicenim kolicinama i nista da ti ne bude. majke mi. sve dok svako jutro uredno zalivas rakijom. i medom ( med mu valjda dodje ko lubrifikant ili obloga zeluca za nove stomacne radosti) .

Hej, ja ne pušim.
Šalu na stranu, verovatno ste u pravu što se tiče boleština koje ste pomenuli ali kakav nam je izbor? Voće i povrće koje kupujemo na pijaci gotovo da sija u mraku koliko je prskano sa raznim otrovima. U radnjama ne postoji proizvod koji ne sadrži neku "hemiju"n na sve strane sevaju razni MSG i E330 itd. Mislim da je pomalo licemerno živeti u zagađenom gradu a pokušavati da vodiš zdrav život (naravno, treba bar pokušati) ko želi zdrav život nek ide na planinu gaji ovce i jede kefir, sve ostalo je u velikoj meri izmotavanje.
P.S. A šta ćemo sa dušom? Stiskaju nas sa svih strana, nema love, političari nas razbiše, nasilje u porastu, nesigurnost. Pa baš da se ne odreknem jedne od stvari u kojoj uživam - raznih svinjarija i gurmanluka. Nema šanse.

dragoljub dragoljub 13:14 26.06.2008

Re: pragnjeca brigada

ko želi zdrav život nek ide na planinu gaji ovce i jede kefir, sve ostalo je u velikoj meri izmotavanje.

da se složimo u nečem)
Inner Party Inner Party 16:41 24.06.2008

Sama pomisao...

... mi je odvratna.

Ali ko voli - nek izvoli.

Kinezi imaju izreku da se na ovom svetu sve moze jesti, ali se ne jedu svi delovi.
Samo sto nam kod svinje ponestaju delovi koje jos nismo probali...

Neko je nekada rekao da kod naroda Balkana postoji neka iskonska glad, koja ih tera da uvek jedu kao da nisu sigurni kada ce jesti sledeci put...
Kazezoze Kazezoze 16:59 24.06.2008

Re: Sama pomisao...

Kinezi imaju izreku da se na ovom svetu sve moze jesti, ali se ne jedu svi delovi.

mudra kinesksa poslovica:
"pas koji laje, nije dovoljno skuhan!"
))
dragoljub dragoljub 20:12 24.06.2008

o temi

ja čuo kao klinac da se hrenovke prave od ,,intimnih muških delova" da ne rečem muda,sad nisam ih mnogo jeo sećam se da su imala nekakav kiselkast ukus,a neznam ni dal su me zezali .
pošto sam ceo život udružen sa konjima raznijeh broja nogu, sticajem nemogućnosti da pobegnem,znam i da se jedu i konjska muda .samo znam. inače konjsko meso ne jedem jer bi postao kanibal tim činom))
florian florian 22:49 26.06.2008

Re: o temi

Auuu, što mi žao što kasnim Bio u gužvi ovi dana pa samo ofrlje po blogu, kad ono međutim
Prvo preporuka
drugo: kaži da ne misliš stvarno zaključak
mi danas na Balkanu dokazujemo prevlast i konačnu pobedu nad četvoronošcima glorifikujući proždiranje reproduktivnih organa uzgajanih životnja ili njihovog podmlatka, od toga praveći orgije ždranja.

Pa kad oni nas budu klali nek nam spremaju. Ovako se mi sami koljemo a muda spremamo njihova.
treće
Drgaoljube de si ti. Prvo se ne javljaš ša je bilo na maturu, a ode si došao onako, ko nema si vezu, ja da ti branim Niš, Staru Drinu, ono na ćošku od pijac u Beograd malu Plitvice beše li.....
Godinama bre vučem iz Niš skarmu i dimljena crevca ( o kavurmi da ne pričam). Što je najgore crevca bila iz Čoku ( sad šta nađem) al' ne mož' da se prodaje u Vojvodinu jerbo veterinarska inspekcija to tretira ko konfiskat pa ne mož' u prodaju

E a za beli bubrezi ( u daljem tekstu BB) mi trebalo iha dok nisam našao jedan vrancuski recept. Baciš BB ( goveđe normalno ako nađeš , svinjski su za paprikaš za kuršmita, zato je Vuk bio tamo)u vodu koja tek što nije bacila ključ, i kad baci držiš samo 3-4 minuta. Onda vadiš i odereš. Dalje spremaš kako oćeš ( skara , paprikaš,...) ova kožura skuvana sve izvuče, čudo jedno.

E što je lepo kad čovek na ovu vrućinu natrči na blog sa lakom hranom.
Coco Rosie Coco Rosie 13:44 25.06.2008

a ko je tebe tu uzid'o?


dok prosle godine nisam po prvi put cula za ovu strahotu zvanu M(L)udijada, mislila sam da ne postoji nista odvratnije od jednog italijanskog specijaliteta...svinjska krv kuvana sa cokoladom. to mu dodje kao neki desert posle testisa na rostilju...a pragnje i svile...pizza pljeskavice i ostale hipertrofije zanra, osim sto su potpuno sumanute i izopacene, u meni bude neki neobjasnjiv strah za nase drustvo ..tipa, ne mozete vi ni da smislite sve perverzno izopacene stvari koje sam ja u stanju da pojedem. a ja sad tu vidim i analogiju sa politikom..

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana