Silovanje Transformersa

Marijana Ćosić RSS / 02.07.2008. u 15:14

Kada sam bila mala, moj stariji brat Viktor  i ja smo obožavali da gledamo „Transformerse", „Nindža kornjače" i „Robotek" . To su nam bile top tri crtane serije od kojih su morali špahtlom da nas stružu da ne zaginemo pred teve kutijicom.

bumblebee new school
bumblebee new school
Elem, skroz smo bili naloženi na škpškpškpzukškruip (khm, zvuk transformisanja), prateći bez daha kako se Transformersi šibaju sa onim zlim metalnim tranzistorom zkrsrszszkškrzukruip od Megatrona, Nindža kornjače su pravile froncle od Bibopa (mutogen-nosorog) i Rokstedija (mutogen-gicoš), a tek Robotek...bože... jedan od najlepših animiranih SF serijala koji sam gledala.

I dalje mi se steže knedla u grlu da li će Rik uspeti da osvoji svoju ljubimicu (koja je btw neviđena lujka) i da li će uspeti da se izvuče iz utrobe svemirskog broda u kome su bili izgubljeni. A tek  klonovi, pa neviđeno mračni i zli vanzemaljci, androidi, roboti, kolaps, opustošene planete, apokalipsa, napad, rat, ljubav, snovi... wow.

bumblebee oldschool
bumblebee oldschool
No, da se vratimo mojim ljubljenim transformersima. Za one koji nisu upoznati sa serijalom u pitanju je, znači, hrpa robota sa druge planete  koji su momentalno skriveni u njihovoj bazi na zemlji, imaju oblik kamiona (kao npr. Optimus Prajm, glavni baja, vođa, on je bio neviđena šleperčina), raznolikih automobila (Bamblbi je bio recimo žuta buba, mica od robota) i imaju mogućnost transformacije u osnovu ljudskog tela, ali sa sve atributima njihovog prethodnog stanja.

Njihovi glavni protivnici su taj metalac Megatron i njegova kompanija, koji su više kao borbeni avioni koji takođe imaju mogućnost transformacije u ljudsku  robotsku formu, ali naravno načičkani su avionskim delovima i slično.

Nedavno, odnosno pre par meseci je bila cenjena premijera čuvenih „Transformersa", u režiji Majkla Beja (stresem se kad čujem ovo ka čing la ling, sucky sucky five dolla' ime).

Cicojka
Cicojka
Najzad... na velikom platnu, pravi film, neviđeni efekti, divna priča, divni transfomersi, simpatični likovi...(tako sam barem ja mislila). Toliko sam se radovala!

Jedva sam čekala da se ušuškam u crvenu, somotsku stolicu, da se zabijem k'o žaba u vodu, ispružim nožice eventualno ako ima mesta na sedište ispred, mlataram prstima na nogama i da uživam u euforiji mog nedavnog klinaštva i sreća, sreća, radost!!!!

NO... uskoro je usledio takav anti klimaks, da ja i dan danas patim od tog šoka.

logo new school.
logo new school.
ONI SU LADNO PRESIlOVALI BAMBLBIJA U PORSHE KARERU, ALO!? Bamblbi je slatka, žuta folksvagen ebena BUBA, nije KARERA, i natakli su  mu još da jadnik priča preko radija?! Preko radija?!!?!? Možda je neko mislio da je to duhovito?

Ha...ha...evo plače mi se od smeha. Kako su se samo usudili? U glavnoj ulozi je bio neki krajnje bezvezni klinac, koji ima facu za neku sitkom seriju sa nekom balavicom, cicojkom ala sva sise, dupe. Moooooolim??? Ma daaaaaaaaaaaaj!!!!

Odjednom sam bila svedok kako se saga o transformersima pretvara u holivudsku džunglu atrakcije, vrhunskih specijalnih efekata, sa kraterima od dramaturških rupa, sa likovima koji su toliko bezvezni da sam ja navijala do kraja filma da svi pocrkaju onom najbolnijom, najlaganijom smrću, da im zabijaju eksere pod nokte, da im čupaju zube, da im...

logo old school
logo old school
Pa Transformesi mog detinjstva su bili pričljivi, skromni, pitomi, zezatori, spremni za akciju, oni, Transformersi su bili u glavnoj ulozi, a ne neka sisojka...

Mogli su da naprave topao film za klince, sa svim aspektima dobre, stare, tradicionalne priče, bilo koje priče... a ne ovo...oćemojošlove đubre.

Majkl Bej je sa svojim milionima mogao da napravi čaroliju, nedođiju, ali ne!  Pa čak ni tuče nisu bile smislene, nego ide kao neka apsolutno suluda priča, pa odjednom ovi krenu da se transformišu, pa se šibaju pola sata (čemu zaista skidam kapu, specijalni efekti su iznad genijalnog, koliko su pedantno urađeni, svaki delić, sve, ali ne možeš specijalnim efektima pokrivati neviđene rupe u priči, to se prosto vidi i to je prosto dosadno i samo klincima od pet godina koji nisu čuli za prave Transformerse i nekim frikovima bez ukusa može da se svidi to razdrndavanje na svakih pet sekundi, što bi u principu i bilo okej da su likovi i priča bili u skladu, međutim NISU), pa onda se nastavlja nebuloza od dijaloga do „razvijanja" odnosa...ma božemesačuvaj.

Pogotovo scena kada nerd od Sema najzad savata napucanu lujku da je odveze njenoj kućici u Bamblbiju (kareri?!?!?!?!?) i dobroćudni Bamblbi naravno skrene ka provaliji da gledaju zalazak sunca nasuprot negaciji njegovog novostečenog gazde.

I zaista, pogled beše prelep, empatični robot-auto pušta na radiju neku kretensku romantičnu pesmu a la „lets get it on" i ova mala sisedupe (koja btw izlazi sa „najboljim" frajerom u celoj školi, ona je popularna, mož' misliti) otvara haubu u slowmotionu, rastegne svoj zategnuti stomak na kome se cakle sveže, slane kapljice znoja, turi svoj raskalašni dekolte u srećnog kareru Bamblbija i krene da pro-fe-si-on-al-no prčka po delovima i kaže onakousput sa sve uzdasima i jako hevi ozbiljnim tonom soft pornića...

Sisedupe:  - Znaš ja sam inače ekspert za automehaniku, moj tata je u zatvoru i sve sam naučila od njega, automehanika mi je u maloj bradavici mog grudnjaka, eto sva sam ti genije za automehaniku, ima da ti popravim ovo, će bude cakum pakum.

Nije baš tako to rekla... ali to je tako odzvanjalo u mojim ušima!!!

I naravno ona odlazi kao seksi podmornica, gega se na svojim visokim štiklicama i ostavlja ga... da bi se oni na kraju ipak uortačili, spandrljali, smuvali, on je uvatio za sisu I JUPI JAJ JEJ! Eto ti filma... a meanwhile se Megatron i Optimus ubiše od tabačine ali su svi dobili jedno veliko TRT od svega toga.

Da ne spominjem patetični Optimusov monolog na kraju filma. Dijalog se radi kao zadnji u scenariju, dijalog ne služi da spasi i objasni situaciju sem ako to potiče iz karaktera i ako situacija to nalaže, znači spontanost! A sad je našao i Optimus da mi priča epsku SF fantastiku na kraju kako bi svi klindžovi jedva dočekali da vide i silovanje transformersa broj dva.

Što se mene tiče bolje da su napravili ekstravagantni pornić a la Luis Royo, nego što su stvorili ovog uništitelja dobrih, kvalitetnih crtaća na kojima su mnogi odrastali, divili se i voleli ih.

Toliki strah od neuspeha i zatupljivanje publike me strahovito zamara. Da su uzeli bilo kojeg drugog režisera... Recimo Ridli Skot bi mogao da preuzme takav izazov i napravi jedan veliki film za male ljude. Alfonso Kuaron bi isto bio odličan, pogotovo što mu se svi filmovi toliko razlikuju, bila bih sigurna u njegov uspeh... Ma bilo ko sa iole malo srca!

Nemam pojma. Ali znam da mi je krivo i da tu slabo šta može da se učini sem da možda treba pustiti da zlatna groznica preraste u takvu dekadenciju da publika najzad shvati kakvo đubre joj se servira. I pruži revolt, protest i otpor.

Do tada, toplo preporučujem nordijske filmove, pogotovo danske. Oni se ozbiljno sukobljavaju sa vremenom specijalnih efekata i holivudskom formulom, i nude visokokvalitetnu lepezu uspešnih primera na koje sve načine može da se napravi film, a da bude svež i upadljiv, bez glomaznih tehničkih intervencija.

Danski film je tek od skora počeo masovno da se dokazuje i da izbacuje neverovatno talentovane nove potencijale, kao što su, na primer, dobitnik Oskara Anders Thomas Jensen (Pisac scenarija „U Kini jedu pse", „Adamova jabuka", „Zeleni mesari", „Braća"), Lars von Trier („Idioti", „Evropa", „Dogville"), onda Thomas Vinterberg, autor prvog dogma filma „Festen", pa Søren Kragh-Jacobsen, Nicolas Winding Refn (Pusher I,II,III) i tako dalje. Nabrojani autori su uspeli da prikažu da snažna priča nije aut i da opet nalazi svoje zaboravljeno mesto na filmu.

Atačmenti



Komentari (18)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Kazezoze Kazezoze 15:40 02.07.2008

preporuka!

bash me interesuje shta ce mitrovic, poznati ljubitelj holivudskih limunadica, da kazhe na ovu kritiku))
a za danske filmove josh jedna preporuka;-)
Marijana Ćosić Marijana Ćosić 15:47 02.07.2008

Re: preporuka!

hvala puno za preporuku!

a reci mi, da li su i tebi nesto iz detinjstva na ovakav nacin izmutogenisali i napravili nesto sasvim deseto??

Kazezoze Kazezoze 15:59 02.07.2008

Re: preporuka!

ma meni su kompletno detinjstvo izmanipulisali i napravili kasnije losh ratni film, jedva zhivu glavu izvukoh kad su dodeljivali uloge))
vishnja vishnja 16:29 02.07.2008

Re: preporuka!

Marijana, nama je Bamblbi potpuno omiljen lik, iako smo prvo gledali ovaj igrani pa tek posle poceli da otkrivamo i crtace.
i mojoj deci je jako zabavno kad se on (onako razljucen jer su ga proglasili krntijom ili tako nekako) pretvori u ono cudo, ali ga ipak vise vole dok je krs.

meni omiljena scena je kad autoboti prave onu silnu galamu i lom u dvoristu dok se "sunjaju". aj priznaj da je taj deo lep :)
Marijana Ćosić Marijana Ćosić 16:45 02.07.2008

Re: preporuka!

Pa... po meni volkswagen ima dushu, a porshe karera...ima samo karoseriju. I pretvoriti jednu bubu u porshe, prosto deluje namontrano kao da smo mu nabili vestacke grudi, nokte i dupe.

sta drugo reci sem buba rulezz!! :)
:):)
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 18:21 02.07.2008

Re: preporuka!

bash me interesuje shta ce mitrovic, poznati ljubitelj holivudskih limunadica, da kazhe na ovu kritiku))

eto, odgovorio sam. komentar je nešto niže.
samo moram da se pobunim protiv ove etikete "ljubitelj holivudskih limunadica". malo je jednodimenzionalna i zasnovana na predrasudama. volim ja sve i svašta melodramice su samo jedne u nizu.
vishnja vishnja 07:39 03.07.2008

Re: preporuka!

sta drugo reci sem buba rulezz!! :)

pa naravno. moj neostvareni san :(

medju klincima je taj film hit (o igrici da ne pricam - a jedva se pokrene) jer ne znaju za bolje - oni su bazdareni na napadno, eksplicitno, turbo-hiper-mega-giga. sto se mene tice, imala sam toliko negativnu predrasudu u startu tako da mi je svaka radost cist (neocekivani) dobitak.

ta ideja da se 4-5 transformersa od kojih je svaki velik kao kuca usunjaju u dvoriste da bi ukrali jedne cvikere je sama po sebi apsurd bas po mom ukusu :)
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 18:18 02.07.2008

film transformersi

su jedan od najgorih filmova koje sam u životu gledao. bez preterivanja. a ja gledam svašta: od filipinskog horora do iranske melodrame
man ray loves me man ray loves me 22:19 02.07.2008

Re: film transformersi

kad rece iranske (al nije melodrama): makhmalbaf - 'biciklista'. :)
maharaja maharaja 22:26 02.07.2008

....

Ja jednostavno to nisam mogao da gledam...

Autoboti, deseptikoni, dinoboti, inseptikoni, konstrukoni... gde su rodjaci?
die hard die hard 00:08 03.07.2008

Battlestar Galactica


Eto u mom detinjstvu bejase serija BSG koju sam pratio i nisam, priznajem.Tada se izlazilo " u grad " mnogo ranije nego sad, pa sam neke epizode i propustao.I napravise novu verziju pre par godina.Peta sezona krece sledece godine u martu.Al ne da su je napraaaaviiiliii.Potpuno fenomenalno.Naravno to sve skidamo sa neta.Imao sam vise srece od tebe ocigledno.Stvarno je gre`ota kad ti tako upropaste lepa secanja.Vise srece sledeci put.:)))
Dawngreeter Dawngreeter 13:23 03.07.2008

Re: Battlestar Galactica

Ispravka, to se zvanicno zove "druga polu-sezona cetvrte sezone". Posto su rekli da je cetvrta sezona zadnja. :)

Al' nebitno, svako ko je video poslednju epizodu ove godine ce da provede narednih godinudana udarajuci glavom o zid dok konacno ne izadje nastavak. Svaka im cast, ne da su je odradili nego KIDA.
medjutim medjutim 09:01 03.07.2008

Ode sve zbog para..

Preporuka ipo :)

Transformersi posle prvih par serijala (tj posle prvog redizajna)
Robotech posle Macross sage (tu je u startu pravljena budzevina, ali samo Macross je vrhunski)
Redizajnirane Nindza Kornjace
Tiny Toons
Tom And Jerry Kids

Upropastavanje fenomenalnih stvari zarad para.. pitam se ko to misli da se danasnjim klincima ne bi svidele original Nindza Kornjace.. A narocito izbacivanje mog omiljenog lika Saundvejva iz Transformersa zato sto je kasetofon demode..

btw, nemam nista protiv sisa i dupeta, nije samo zato sto sam musko, nego i Lin Minmej je sve to imala :)



Tuzjni Saundvejv se odaje porocima posto saznaje da nece igrati u novom filmu, jer niko ne zna sta je kasetofon.. da bar ume da se pretvori u ajpod..

Dawngreeter Dawngreeter 13:28 03.07.2008

Katastrofa

Olaksavajuce okolnosti za Bumblebee-a: Hteli su i dalje bubu, Volkswagen nije hteo da pristane. Sto se svega ostalog tice, novitransformersi su totalna katastrofa. Al' ipak sam prilicno siguran da cu gledati nastavke. Ne znam ni ja zasto.

Inace, size filma, kako sam ga ja shvatio, izgleda otpriliek ovako. Deseptikoni napadaju americke marince, marinci se brane. Vlada SAD napada autobote. Deseptikoni napdaju Autobote posle neuspelog napada na marince. Americki marinci brane Autobote. Na kraju americki marinci pobede a crnac pogine.

Zanimljivi detalji: zasto ceo film traze one stare naocare kada nicemu ne sluze jer Megatron u opste nije na severnom polu? Jel' neko primeti da je Starscream u jednom momentu samo nestao u toku zadnjeg fajta?

I koliko je, dodjavola, bilo providno sve ono sa unistavanjem Megatrona na tako ocigledan nacin koji ce ga u sledecem nastavku vratiti kao Galvatrona...
Sestre Bogavac Sestre Bogavac 13:50 04.07.2008

još jedna preporuka!

Bravo za tekst.
Pises u mom omiljenom blog-zanru zvanom "subjektivna kritika" ...
Steta sto te u toj skoli neprestano teraju da pises, jer bismo te - u suprotnom ovde, citali cesce. Nadam se.

:)

Toliki strah od neuspeha i zatupljivanje publike me strahovito zamara.

Ove reci mogu da potpisem! ;-)))
Marijana Ćosić Marijana Ćosić 19:19 04.07.2008

Re: još jedna preporuka!

hihih, e bas ti fala.

ma sh'o jes, jes... najizad mogu da pisem kad mi se nesto cefne, a ovo za transformerse je revolt koji sam prosto morala da ispljuckam.

odo da procitam tvoj blog :p.
Sestre Bogavac Sestre Bogavac 20:37 04.07.2008

Re: još jedna preporuka!

a ovo za transformerse je revolt koji sam prosto morala da ispljuckam.

Ma, totalno sam te skapirala... bez obzira sto Transformersi nikad nisu bili moji omiljeni likovi, kapiram sto si pobesnela.... :)
Lepota bloginga mu dodje ko psiho-terapija.
:))))
crocodoco crocodoco 10:28 05.07.2008

Ispravka za "ljubitelje"

Bumblebee u filmu nije Porsche Carrera nego legendarni Chevrolet Camaro iz 1976. godine...

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana