гост Аутор

Черевићан RSS / 04.07.2008. u 09:25

 

 

g. Jeremija

 

 

SECRETOS del CORAZON

  - Ime mi je Ilija, rekao sam. Ona nije odgovorila. Ili možda jeste? Moguće je i da ja nisam rekao ništa, iako sam hteo, a da je ona izgovorila svoje ime, koje nisam čuo. Ni sada nisam siguran, a pogotovo onda nisam bio. Ipak, danas znam bio je to neponovljiv trenutak, proviđenje, alef, nirvana ili jednostavnije rečeno: bila je to ljubav na prvi pogled.

tog dana, ne znam koliko je godina od tada prošlo, kao i danas, sa terase svoje kuće  posmatrao sam Zeleni trg. Ista je terasa, ista uluca, isti je trg, samo što je decembar i boje više nisu zelene. 

 

Bio je Đurđevdan, a Đurđevdan nije nigde tako zelen kao u mom kraju. Trubači... vriska dečurlije... odjeci pesme... pijani glasovi... smeh devojački... 

Razmišljao sam kako da provedem vreme. 

Ne volim velike praznike, slave, svadbe... Kuća se napuni gostima, koje većinom poznajem i za koje ne mogu da kažm da mi nisu dragi, ali ipak sve je nekako drugačije, svi su danima u velikom poslu i žurbi. Jeste da ja tu nemam nekakvih naročitih obaveza, ali osećam se nekako skrajnuto, a opet ne bih baš voleo ni da sam u centru pažnje, red je da mi ukućani, kao dobri domaćini, svu pažnju posvete gostima. Gosti zato i postoje. No, meni to nekako ne uspeva. Nije da se ne trudim  oko gostiju, naročito oko onih mlađih.  Ali oni, znajući da su gosti i misleći da im je sve dozvoljeno, jurcaju po kući, čineći i ono što niko u ovoj kući ne sme, pa ni ja, koji u toj kući živim i koja je takoreći moja, a nikako njihova. Dođe mi da podviknem, da ih dovedem u red i da ih sateram u jednu od soba, u onu koju zovemo dečija i koja je puna igračaka, pa neka tamo galame i skaču do mile volje. Jednom, kad su baš prekardašili, nešto slično sam pokušao. Uozbiljio sam se, podigo glas za jednu oktavu i, kako se to kaže, pokazao im zube. Klinci su zastali, prvo se iznenadili, a onda uplašili, pa vrišteći otrčali svojim majkama. Zadovoljan postignutim očekivao sam da me pohvale. Nažalost, desilo se upravo suprotno. Prvo su majke zagrajale, onako istovremeno u glas, te nije to red, te niko ne sme da plaši njihovu decu, te ovo, te ono. A onda i očevi. I to naročito jedan od njih. Onaj koji se zahvaljujući meni i oženio, jer sam ga ja upoznao sa njegovom sadašnjom suprugom, dok smo  svakodnevno šetali Cerakom. Sad je taj isti sve zaboravio i ljuti li se ljuti, samo što me ne bije. Eto, zato ne volim velike praznike. A ne volim ih i zbog svečanog odevanja. Čim osvane neki veći praznik ili svadba, od ranog jutra moram da nosim leptir mašnu. Ne kravatu, već baš mašnu. I to uvek bordo, jer kažu da tamnocrvena boja najbolje pristaje uz moju crnu kosu. 

 

Odjednom, praznična galama je utihnula, a zatim kao da je sve stalo. Nešto je bilo u vazduhu. Nekakav fluid. Neodoljivi zov upućen samo meni. Krenuo sam ne javljajući se nikom, ni ukućanima, ni gostima. Znao sam da to nije pristojno, ali nisam mogao o tome da razmišljam. Nisam mogo da razmišljam ni o bilo čemu drugom. Da kućna vrata nisu bila otvorena, skočio bih sa terase, toliko je taj neznani poziv bio jak. Izašao sam iz kuće, a zatim se žurno, pa trčeći sve brže i brže, uputio preko travnjaka ka kraju ulice Crvenih Hrastova. Ta ulica, kao i ulice Lipa, Breza, Kestenova, Cerova i Omorika završavale su se na Zelenom trgu, kao što se  potoci i reke ulivaju u veliko jezero ili more. 

Zašto sam se uputio baš u tom pravcu - nisam znao. 

Sledećeg trenutka sve je postalo jasno. 

Ispod kestena, okružena omanjom grupom dece, stajala je Ona. Znao sam da nije sa Ceraka, niti iz ovog grada, a možda ni sa ove planete, jer takvu lepotu nikad nisam video. Samo smo se jednom pogledali i Ona je pošla sa mnom. Poveo sam je pored škole meni dobro znanim stazama kroz malinjake i vrbake, a onda smo daleko od svih i bez ijedne izgovorene reči počeli voditi ljubav. Takvu strast nikad pre, a ni posle nisam doživeo. 

Ne znam koliko je vremena prošlo, ali tek što smo se razdvojili i umorni legli na mekani travnati tepih, do nas su doprli zabrinuti glasovi grupe ljudi, medju kojima je bilo i nekoliko uniformisanih. Prvo sam pomislio da se dogodila nekakva nesreća ili zločin, ali sam brzo shvatio da ti ljudi traže upravo nju, odbeglu lepoticu. I dok sam grčevito razmišljao u kom pravcu da bežimo, Ona je mirno išetala iz ljubavnog skrovišta i gracioznim korakom lagano odšetala ka tragačima. Sa jednog uzvišenja uspeo sam samo da vidim kako je uvode u velika crna kola, koja su zatim brzo i u pratnji dvoje manjih kola sa plavim rotacionim svetlima, odjurila ka magistrali. 

Narednih dana sam izbezumljeno tragao za njom, odlazio na mesto gde smo vodili ljubav nadajući se da će i ona doći, sa istog uzvišenja satima sam gledao ka magistrali, verujući da ću među stotinama kola prepoznati ona velika crna. Sve je bilo uzalud. Noćima nisam mogao da spavam. Čeznja je prerastala u patnju i bol. 

 

Danas, toliko godina posle, čini mi se da je taj bol bio snažnijih od svih koje sam kasnije doživeo, računajući i ove sadšnje koji prate moju starost, bolest i poslednje dane. 

 

Posle svih neprospavanih noći konačno mi je postalo jasno da u moja traganja moram uneti više reda, da je sam ne mogu pronaći, da prvo moram saznati ko je moja voljena, od kuda je došla, kako bih tek onda saznao kuda su je odveli i konačno, gde je sada. Dogovorio sam sastanak sa svojim najboljim prijateljima. Svi su došli, pa čak i oni koje nisam pozvao. Postavio sam samo jedno pitanje: 

 

- Ko je ona? 

Istovremeno, bez ikakvog reda, nadvikujući se, svi su počeli da govore. Ta galama je potrjala sve dok Veliki Ed nije uzviknuo: 

 

- Tišina! Može samo  jedan po jedan.  

Njegov autoritet je bio toliki da su svi odmah ućutali i duže vreme niko se nije usudio da progovori. 

 

Razgovarali smo do kasno u noć.

 

Kada sam sve saznato o nepznatoj lepotici složio u logičan mozaik, on je izgledao ovako: U ulici Crvenih Hrastova, stanovala je porodica vozača zaposlenog u Ambasadi Španije. Na svoju slavu Đurđevdan, vozač je, kako to običaji nalažu, pozvao i gospdina prvog sekretara španske ambasade u čijoj je službi bio. Na opšte iznenađenje svih, jer to nikako  nije bila praksa u diplomatskim krugovima, poziv je bio prihvaćen. Odstupanje od strogih pravila diplomatskog kora moglo se objasniti činjenicom što je prvom sekretaru isticao četvorogodišnji mandat u Beogradu, a tek potom i njegovim interesovanjem za  srpske slavske običaje. Do povratka u Španiju ostale su neobavljane još samo manje značajne formalnosti, koferi su,  takoreći, već bili spakovani.

 

madrid-by-night.jpg 

 

Bilo kako bilo, gospodin prvi sekretar Ambasade Španije sa porodicom, kao i ostali prisutni gosti, u opuštenoj atmosferi, uživali su u obilnom slavskom ručku. Kada je Ona, ljubimica prvog sekretara, a još više njegove supruge, izrazila želju da se prošeta, toga dana napravljen je još jedan izuzetak – dobila je dozvolu da izađe u pratnji domaćinove dece. Naime, od kada su u Beogradu Ona nikad nikad nije  izlazila sama, uvek su joj društvo pravili prvi sekretar i njegova supruga ili poneko od nižih službenika ambasade. Vest o njenom nestanku izazvala je paniku medju gostima. Svi su krenuli da je traže. 

 

Gospođa supruga prvog sekretara odmah je izrazila sumnju da je reč o otmici - jer Balkan je to. Pozvani su i momci iz obezbeđenja španske ambasade. Kada im je Ona sama, svojim gracioznim korakom i lepša nego ikad, prišla i kada je postalo jasno da nije reč o otmici ili bilo čemu sličnom, ipak se  gospodin prvi sekretar, zbog preživljenog stresa, zajedno sa porodicom i u pratnji svog obezbedjenja, odmah vratio u svoju vilu na Senjaku, a uskoro i u Španiju.

Kako otići u daleku Španiju

 

bars.jpg

 

i kako u toj velikoj i stranoj zemlji pronaći nekog kome ne znaš čak ni ime?  Pitanja su na koja sam dugo tražio odgovore. 

 

Mladost mi je prošla u traganju, a pozne godine u sećanju na moju prvu i najveću ljubav. 

Nikad nisam otišao u Španiju. 

Danas znam i zašto – vernost onima sa kojima i za koje živim, bila je veća i od ljubavi prema prelepoj  Španjolki. Ne žalim zbog toga. Ne žalim ni što sada moram krenuti na put, ne u Španiju, već na onaj sa koga nema povratka. Žao mi je jedino što napuštam one koje volim i što će oni dugo, dugo tugovati.                                           

Post scriptum:

 ilija.jpg

Posvećeno Iliji, psu mešancu, koga smo neizmerno voleli, i njegovom društvu – dobermanima Edgaru i Erosu, Ariju nemačom ptičaru, Astoru labradoru, Agi irskom seteru i divnim lutalicama sa Ceraka: Đorđu, Džeku, Šeliki, Reksu, Malom Miši, Maksu... Verujemo da su i sada zajedno, da jurcaju nekim drugim prostranstvima i da znaju da ih se sećamo.



Komentari (37)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

krunoslava krunoslava 10:22 04.07.2008

love...

Jeremija Jeremija 11:35 04.07.2008

Re: love...

:))
Hvala na lepoj ilustraciji ljubavi..
i što ste sa nama, krunoslava.
Anjale Anjale 11:23 04.07.2008

ljubav...

Jer sve sto živi, ožiljak nosi
još od detinjstva, poseban, ran
da nisam pesnik ja međ svima
bio bih lopov i hulja, znam...
Jeremija Jeremija 12:33 04.07.2008

Re: ljubav...

Stihovi još lepše govore o istoj temi kao i priča. hvala anjale.
dracena dracena 11:30 04.07.2008

Niko ne spava

Nessun dorma

ITALIAN
Nessun dorma! Nessun dorma!
Tu pure, o, Principessa,
nella tua fredda stanza,
guardi le stelle
che tremano d'amore
e di speranza.

Ma il mio mistero e chiuso in me,
il nome mio nessun saprá!
No, no, sulla tua bocca lo diró
quando la luce splenderá!

Ed il mio bacio sciogliera il silenzio
che ti fa mia!

(Il nome suo nessun saprá!...
e noi dovrem, ahimé, morir!)

Dilegua, o notte!
Tramontate, stelle!
Tramontate, stelle!
All'alba vinceró!
vinceró, vinceró!

ENGLISH
No-one sleeps....no-one sleeps,
Even you, O Princess,
in your cold room,
Watch the stars
which tremble with love
and hope!

But my secret is locked within me,
no-one shall know my name!
No, no, I shall say it on your mouth
when the light breaks!

And my kiss will break the silence
that makes you mine!

(No-one shall know his name,
and we, alas, shall die!)

Vanish, o night!
Set, ye stars!
At dawn I shall win!

PS: Nikad neću shvatiti muškarce. Gotovo svi bez izuzetka smatraju da je vernost ne otići sa drugom ženom u krevet, Oni takodje ne razumeju da je za ženu najveći poraz, prevara, izdaja da onaj koga ona voli živi sa njom, a godinama potajno mašta o nekoj drugoj.
Lord Greystock Lord Greystock 12:06 04.07.2008

Re: Niko ne spava

dracena
Nikad neću shvatiti muškarce. Gotovo svi bez izuzetka smatraju da je vernost ne otići sa drugom ženom u krevet, Oni takodje ne razumeju da je za ženu najveći poraz, prevara, izdaja da onaj koga ona voli živi sa njom, a godinama potajno mašta o nekoj drugoj.

Zar sa ženama nije isti slučaj?
Jeremija Jeremija 12:10 04.07.2008

Re: Niko ne spava

dracena

PS: Nikad neću shvatiti muškarce. Gotovo svi bez izuzetka smatraju da je vernost ne otići sa drugom ženom u krevet, Oni takodje ne razumeju da je za ženu najveći poraz, prevara, izdaja da onaj koga ona voli živi sa njom, a godinama potajno mašta o nekoj drugoj.

Čovek je oduvek bio najveća tajna čoveku, muškarac ženi, a žena muškarcu.
Možda je dobro što je tako.:))
Jelena Pavlović Jelena Pavlović 12:11 04.07.2008

Re: Niko ne spava



PS: Nikad neću shvatiti muškarce. Gotovo svi bez izuzetka smatraju da je vernost ne otići sa drugom ženom u krevet, Oni takodje ne razumeju da je za ženu najveći poraz, prevara, izdaja da onaj koga ona voli živi sa njom, a godinama potajno mašta o nekoj drugoj.

Mislim da svi mi sanjamo.
Gospodine Jeremija, lepa prica. Nju zamisljam ovako:



A i ovaj kraj je bas onakav kako zamisljam da je: svi su zajedno negde, slobodni, trce, pa izgledaju kao da se smeju.
dracena dracena 12:21 04.07.2008

Re: Niko ne spava

Čovek je oduvek bio najveća tajna čoveku, muškarac ženi, a žena muškarcu.

Dopuštam. :)
Jeremija Jeremija 12:38 04.07.2008

Re: Niko ne spava

Jelena Pavlović
PS: Nju zamisljam ovako.

Isto toliko lepa, samo što nje bila plavuša, već crnka.:)
hvala na divnoj slici i da ponovo citiram g. čera: i hvala što ste sa nama.
Jelena Pavlović Jelena Pavlović 16:18 04.07.2008

Re: Niko ne spava

Jeremija
Jelena Pavlović
PS: Nju zamisljam ovako.

Isto toliko lepa, samo što nje bila plavuša, već crnka.:)
hvala na divnoj slici i da ponovo citiram g. čera: i hvala što ste sa nama.



Evo je Spanjolka:)

Jeremija Jeremija 17:53 04.07.2008

Re: Niko ne spava

To je ta!
Ili njena sestra bliznakinja.:)
Dolybell Dolybell 12:41 04.07.2008

Secanje

Uvek su to najlepša sečanja...i takva treba i da budu.
Ponekad više liče na san nego na stvarni događaj...
Međutim kako god bilo - uvek ostaje samo sećanje .

Jeremija Jeremija 12:52 04.07.2008

Re: Secanje

Biće da je fotografisano u septembru.
Ilija je svoju Španjolku sreo jednog davnog maja. Bio je tada mladić, gotovo dečak.
U svakom slučaju to je Zeleni trg.:)
mariopan mariopan 14:36 04.07.2008

Re: Secanje

Prelepa prica ))
Obozavam romanticne ljubavne price..i mi smo isti kao oni, vidim da sve znaju samo sto ne progovore, bar moji. A radosti sa njima neprekidne i nepresusne, i ljubavi nesebicne...kipi na sve strane, oni kada vole, bas vole.
Jeremija Jeremija 17:57 04.07.2008

Re: Secanje

mariopan
Prelepa prica ))
Obozavam romanticne ljubavne price..i mi smo isti kao oni, vidim da sve znaju samo sto ne progovore, bar moji. A radosti sa njima neprekidne i nepresusne, i ljubavi nesebicne...kipi na sve strane, oni kada vole, bas vole.

Govore oni, govore, naročito očima.
Uostalom, to potvrđuje i ova priča.:)
Черевићан Черевићан 20:34 04.07.2008

симба, зналац мој

ево нема двасата, локална плажа, где таман пристигох ни сазуо назувке нисам кад ми у сусрет симба и ома за ногавицу гаћа купаћих те правац вода.симба је доберман мешанац трогодишњак а газдарица му фјорела ми је недостижан цветић да се на њега спустим ја лептир зујоглави.муж јој наиме лован овдашњи па се уопште не узбуђује што му се ја докон изоколо удварам жени јер таквих која има ограду живу око њиове виле да послаже. те да му по жељи певамо.данас су сами газдарица и кућуш који ме препознао те увалио непозваног у друштво јој а таман је закорачила донекле уморе да се темперира пишом . тура пливањаим позната ми је од прошле сезоне једно брат брату тамо амо . . . јачи километарипо .и шта ми џентламену него преоста да се онако ноншалантно бацим главачки на стомака са обале и наравно сам'што преживех јер аритмија срчана баш то чека код кандидата мојих деценија.прострујало ме од табана ка ушима но ту је симба већ увелико спреман за пливачко такмичење.он наиме води а фјорела зањим поприличним краул тенпом завесла те ија да се не брукам им се придружих .уочавам кондиција им обома на висини задатка док мени нешто након обећавајућег старта раме лево поче трокирати .наиме пре 10ак дана приликом пунпања склекова ,оних са широким захватом ,пуче ми нешто у њему чуло се заћошак а ја у моменту од бола нос забодех у простирку подамном, но након неког времена се повреда примирила међутим пливање му ,рамену, очигледно није било у данашњем програму па се извиних са свитцима у очима од бола друштву у акцији те полагацко више дном корачајући се обале доватих.
њих двоје наравски одрадише туру и док му се газдарица под пешкиром огрнута пресвлачи а ја као незаинтересован вребам оком небилих јој делића анатомије спазијо, симба пошто се уредно отресао крај мене на асури ево посматра ме оним својим паметним псећим погледом уоко директно и наслућујем прекорева

- е баш си никакав а овамо оћеш са нама да се дружиш и то још уводи
mariopan mariopan 21:20 04.07.2008

Re: симба, зналац мој

)))
Na tu aritmiju valja malo pripaziti, izazovi su preveliki za nase lepe godine...a kuca je pravi slagvort za letnje price.
Uzivam u vasim komentarima kao i u sastavima na bilo koju temu, vracate mi lepo raspolozenje i osmeh na lice...da mi je jedno oko tamo bilo da vidim taj podvig plivacki, navijala bih za vas od sveg srca.;-)
Jeremija Jeremija 21:27 04.07.2008

Re: симба, зналац мој

A Simba je, pretpostavljam, obučen za spasioca potencijalnih davljenika, nešto kao bernadinci u planinama?
:))
krunoslava krunoslava 22:19 04.07.2008

Re: симба, зналац мој


већ увелико спреман за пливачко такмичење.он наиме води а фјорела зањим



vidomir pavlovic vidomir pavlovic 00:34 05.07.2008

Re: симба, зналац мој

Krunoslava ko si dasiimaš gajbu piva za ovaj phfotos...


Dakle, lepših tragova po pesku nisam video....
Черевићан Черевићан 11:15 06.07.2008

бодигард

је г Jeremija симба својој Газдарици да се докони удварачи по плажи,а ние да и нема, неби сувише примицали поменутој.
Jeremija Jeremija 08:55 05.07.2008

Đorđe Putnik

Na Ceraku je, ne tako davno, živeo i Đorđe, pas mešanac čiji pedigre ne bi precizno mogao utvrditi ni jedan expert za genetski inžinjering. Nešto između vučjaka i zlatnog retrivera, sa primesama labradora, irskog setera, nemačkog prtičara, sivora, ruskog hrta... ali lep kao Apolon, jak kao Herkul, a pametan kao član MENSE. Bez ikakve škole, ali rođeni lider.

Đorđe je svako jutro pratio decu u školu, sačekivao na velikom odmoru, ponovo prvu smenu pratio ih iz škole do kuće, sačekivao drugu smenu.. i tako čitav bogovetni dan obavljao poslove koje je sam sebi odabrao. Vikendom i praznicima je igrao sa decom fudbal, trčao za njima dok voze bicikle, tricikle, rolšue... Svaki pokušaj namćorastih starijih stanovnika koji bi, iz njima znanih razloga podviknuli na decu, jer gaze travu ili galame, Đorđe je sprečavao režanjem, a bogami i ozbiljnijim pretnjama pokazujući svoje ko biser bele, ali i ko skalpel oštre očnjake.
U Đorđevo vreme nikakav perveznjak, manijak ili otmičar nije mogao ni pomisliti da dotakne dete. Čuvao ih je bolje nego mnogi im roditelji.

Svakog vikenda uveče, kad deca umorna od igre poležu, Đorđe je putovao. Sačekao bi poslednji autobus br. 53, uvek onaj sa harmonikom, ulazio na zadnja vrata i odlazio u pravcu grada. Viđali su ga na Banovom brdu i Zelenom vencu. Prvim jutarnjim autobusom bi se vraćao na Cerak. Tako je i dobio nadimak Putnik.
Kad je ostario, sa jednih od svojih putovanja, nije se vratio.
Deca sa Ceraka, sad već devojke i mladići i danas ga se sećaju, pričaju o njemu nekim novim klincima.

Đorđe Putnik je prva od urbanih legendi tog dela Beograda. Sasvim zasluženo.
Jelena Pavlović Jelena Pavlović 13:16 05.07.2008

Re: Đorđe Putnik

Htela da stavim preporuku, pa neka greska, valjda zbog teskoce sa pristupom sajtu.

Nikada nisam imala rasnog psa. Lutalice su neverovatno pametne.
Черевићан Черевићан 00:01 06.07.2008

кумџими

Ние да ние, коднас је вазда по сеоским сокацима било керова, они знани комшијски који су нас децу познавали те махали репом нанас и они издругог краја села нарежени на које смо камен потезали.и онда једне године сеоском апотекару, Куму нашем, ћерка удана чак убеограду донесе куче посве изгледом друкчије него штосмо навикли да изгледа. Црвено , длака му нека дугачка била а он сав некако пљоснат ко да га је нагазијо ваљак. Рекоше нам да је то сетер изирске за коју никад нисмо чули па смо нареч поверовали. Имао је и једне папире о себи ди је писало да се зове џими.
Наравски ми га ома прозвасмо . . кумџими.
Госн апотекар је имо велику башту дије воло да седи у лигенштулу подорајом и пуши лулу, а кумџими ми вазда подногама беше. Дресиро га је газда системацки и заиста након пар година сашњим баш диванијо. Сродише се њи двојица и било је довољно да га госн апотекар погледа а џими већ зна шта треба да уради. Сокаком никад ниси могао видити г. Апотекара безџимиа кои је растом повисок, длаке како је старијо све бронзание боје био, баш одударао од наших сеоских ригова , мали црни, запечени , ко јед бесни. Овај је бијо ко лебац, ми га деца јашили, чупали задлаку, рвали се потрави сашњим, вукли за клопаве уши, а он никад ни зарежо ние него нас само посматрао оним својим паметним очима чудећи се ваљда , штанам би. Сећам се и данас имао је на лобањи повр ко израслину за коју нам је г апотекар, шалећи се , објаснијо да му је ту памет. Стварно, бивала је све већа, годинама.лети ритуал читав су била кумџимиева купања удунаву тада још плавкастом,а ми малци једва дочекамо да га насапунамо те пљускамо водом. Ниједаред се ние склањао однас очигледно уживајући и сам.
Онда напречац . . умре апотекар. Оцрца казли. Псетер џими ние изгуро ни три недеље потом, угину.само је копнијо сваким даном, уста ништа ние тео да узме, нуткали га ми деца свачим, пробали му трпати уста, а он само главу окрето и посматро нас очима, помало сузним. Закопан је под зимзеленим дрветом у истој башчи ди му је живот протекао, које је данас толико израсло да кад се усело уђе неможе да му се крошња незапази повр кровова околних што мени довољно буде да се вазда потсетим на кумџимиа.

А немага има више од повека.
Jelena Pavlović Jelena Pavlović 01:45 06.07.2008

Re: кумџими

Lepo i ovo gosn. Sveto!
dracena dracena 07:22 06.07.2008

Tri livade, tri livade...

mariopan mariopan 20:51 06.07.2008

Re: Tri livade, tri livade...

A nama danas bio veterinar :((
Pile Moje ga je docekao nepoverljivo, onjusio i taman hteo da zbrise al ja sam bila brza. Poceo je jos juce da se cese ko nenormalan. Stavim naocare, pregledam ga a on se opruzio, sve se namesta gde ja zelim da vidim i sve mislim da je negde neku buvu zakacio. Zasticen je onim lekom ali ko zna, buve ne znaju pa probaju makar da gricnu...ali nije. Nema nista samo mu nezna roze koza osuta crvenim tackama kao boginje da je dobio..i cese se krvnicki, sve cvili.

Dosao veterinar, pregledao, kaze alergija i skrka mu tri inekcije...jao sto je bilo zavijanja. I veceras zove (veterinar) da pita da li se jos cese...ne cese se ali je neveseo i ne voli me vise, ja sam ga drzala. Sutra moram i lekove da mu dajem, da ga prevarim. Uzmem parcence slaninice pa napravim mali dzep i tu gurnem tabletu...on alav kao sto jeste samo mljacne i pljucne tu tabletu a slaninu proguta..i tako jendo desetak puta dok ne uradim sta sam naumila..i opet mene ne voli jer ga kljukam tim odvratnim tabletama....onda se elegantnim skokom vine u krilo mog muza koji mu sve vreme drzi stranu i "grdi" mene...onda me oboje neko vreme olajavaju dok ne utvrde da me ipak malo vole i ne mogu bez mene ))
jeremija92 jeremija92 09:27 07.07.2008

Re: Engleski pacijent.

Moj savet: pažljivo sa lekovima kad su ta divna stvorenja u pitanju. Samo kad se mora. Njihov organizam teško prihvata lekove - leče npr. alergiju, a uništavaju bubrege.
A propo veterinara:
Ilija je u jednom od svojih ljubavnih zanosa, mislim da je to bilo u borbi oko Šelike iz susedne ulice koja je bila u teranju, izgubio deo uha. Kad je došao kući parče levog uha je visilo, samo što ne otpadne. Imao je velike klempave uši i to ne bi bio velik gubitak.
Međutim, moja žena što zbog svojih visokih estetskih kriterijuma, a još više iz prevelike ljubavi prema Iliji, neće ni da čuje. Hitno ga odvezem na Veterinarski fakultet.
Prof.dr.sci. primarijus (neću da mu navedem ime) okupio svoje mlađe kolege, asistente i specijalizante i demonstrira na mom Iliji novi metod plastične hirurgije. Operacija je trajala oko sat vremena.
Kad je Ilija izvezen iz operacione sale nije ličio na sebe već na Engleskog pacijenta (Ralph Finnes), toliko je bio umotan zavojima. i sa skafanderom na glavi.
Posle više kontrola došao je i dan da mu se skinu zavoji.
Primarijus okupio još veću grupu kolega. Ilija na stolu drhti, ja ga držim, primarijus objašnjava. Zadovoljan je rana je zarasla, parče uha sraslo, objašnjava, hvali se... Kolege čestitaju primarijusu.
Ja spuštam Iliju sa hiruškog stola. Ilija, sretan što su zavji skinuti, snažno otrese glavu, a parče uha otpadne na pod.
Primarijusu neugodno, ne zbog Ilije, već njegovih kolega i postdiplomaca, podigao parče uha razgleda ga i predlaže novi hiruški zahvat. Ja ga samo mrko pogledam, a Ilija zareži i nas dvojica izađemo.
Odmah na izlazu iz Hirurgije Ilija se više puta opiša i jednom osere.
Toliko o veterinarima.
margos margos 16:41 07.07.2008

Re: Engleski pacijent.

jeremija92
.Odmah na izlazu iz Hirurgije Ilija se više puta opiša i jednom osere.

I neka je!!!
Toliko o veterinarima.

Ne zna se koja je priča lepša - osnovna, o Đorđu Putniku, o Kumodžimi... komentari, slike, pesme...
Ali ne grešite dušu generalnim stavom o svim veterinarima. Ima ih koji bi 'ladno mogli da leče ljude, koliko su stručni, posvećeni, blagi i bez trunke nadobudnosti koja se vidi kod dr.mr.sci.Glavnog.

Ja nemam nekog svog ličnog lekara, ali veterinare čuvam, mazim i pazim. Pseći metabolizam je ubrzaniji, kod njih se boljke razvijaju brže, ali na svu sreću i brže ozdravljuju, pa je veterenar koga možete pozvati u bilo koje doba - pravo blago.
dracena dracena 21:04 07.07.2008

Hogar-pevač

U mom susedstvu je do pre par godina živelo jedno razmaženo, ali izuzetno fino i kulturno pseto, mali krivonogi jazavčar po imenu Hogar. Razmažen što se tiče načina života: sve mu je moralo biti potaman. Ništa spavanje na podu, samo trosed ili neki drugi mek i prostran komad nameštaja, hrana samo najfinija, sve na vreme i po redu, nikakvu neravnopravnost u odnosu na ostale ukućane nije podnosio, silno bi se uvredio ako bi ga neko samo mrko pogledao. Odrastao u kulturnoj porodici i u tako idealnim uslovima, stekao je i neke kulturne navike: iznad svega je voleo klasičnu muziku i zbog toga ga je nekolicina nas ljubitelja klasike koja je kontaktirala sa "njegovom" porodicom doživljavala kao srodnu dušu. Naruku mu je išla okolnost da su obe devojčice išle u muzičku školu i morale često da vežbaju klavir. Čim bi začuo prve tonove, skočio bi sa svog udobnog troseda i nastajala bi nevidjena borba da udje u sobu u kojoj se svira. Cviljenje, grebanje po vratima, plač i žalopojke. Ako bi ga pustile da udje, zauzeo bi mesto pored klavira (kao svi pevači) i istog trenutka bi padao u umetnički zanos na kom bi mu pozavidela i velika operska imena. Zavijao bi i zavijao, modulirao, oblikovao fraze, pravio pauze i menjao ritmove, od srca i za sve pare, do poslednjeg takta. Medjutim, pošto je pomalo falširao, devojčice su ga izbegavale kao "prateći vokal", izbacivale u predsoblje, pa u drugu sobu, a kad ni to ne bi pomaoglo i na terasu. E, ta terasa mu je bila naročito uvredljiva, pa je često umeo i da se naljuti, prestane da cvili i počne da "preti" u stilu: "Rastrgnuću vas na komade, samo da vam udjem tamo!!!" Ali pošto bi vežbanje bilo završeno, a on pušten iz "zatvora" u kuću, bes bi iščezao i krenulo bi tužakanje mami. Pogledao bi je tužno, zatim lanuo dva-tri puta, pa okrenuo glavu prema devojčici koja ga je izbacila. To je ponavljao dok god se i mama ne bi uključila i počela da "grdi" nevaljalicu. Kad bi je tako zajedničkim snagama naružili, opružio bi se zadovoljan sprovedenom kaznom i zadremao... do sledećeg časa klavira i solo pevanja.
jeremija92 jeremija92 22:35 07.07.2008

Re: Hogar-pevač

Bravisimo za Hogara.
Draceni hvala za prilog i pozz.
dracena dracena 23:04 07.07.2008

Re: Hogar-pevač

Nedostaje mi Hogar. Svima nam nedostaje.
Voja Radovanović Voja Radovanović 20:32 06.07.2008

komentar

Divna priča...pozz.
jeremija92 jeremija92 09:30 07.07.2008

Re: komentar

Hvala i tebi pozz.
Contractor Contractor 10:49 07.07.2008

...

Bravo, bravo, bravo... Odavno nisam procitao bolju pricu. Pokazao sam zeni, zaplakala je. Mozda to ima veze s' tim sto i mi imamo jednog mesanca (tj. nju), ali...
jeremija92 jeremija92 12:07 07.07.2008

Re: ...

Ima itekakao. :))
Hvala i pozz.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana