Sta muskarci misle o zenama?

lidiaz RSS / 05.07.2008. u 20:24

U jeku uspeha nasih tenisera i teniserki, citam ja intervju sa Jankom Tipsarevicem. I ide prica, tralala, blablabla, ja sam obican, ne znaci mi to toliko... I onda pitanje sta teniseri misle o teniserkama. I odgovor:

Teniseri u 99 odsto slučajeva ne podnose ženski tenis. Ne postoji sport u kome muški deo toliko odskače kvalitetom od ženskog, kada se uzme u obzir koliko teniserke zarađuju. Moj prijatelj kaže: „Da se ja pitam, teniserki koja osvoji grend slem može da se plati avionska karta, i ništa više“. Da nemam Anu i Jelenu u svom životu kao, uslovno rečeno, prijateljice, ko zna šta bih ti sve napričao. Naravno, cenim i poštujem njihov trud jer ne treniraju ništa manje od mene. Kad sam bio junior, sa 16 godina, moj vršnjak i prijatelj Švajcarac trenirao je s Martinom Hingis mesec dana na pripremama. Ona je tada bila dominantna kao sada Federer, osvajala je sve živo, a za mesec dana nije mu uzela dva gema, a on je imao samo 16 godina. Stavljam na stranu to što žene serviraju brzinom od 160, a muškarci 220 km/h. To je druga stvar. Ali razmišljanje žena na teniskom terenu ne može da se poredi sa razmišljanjem muškaraca. Taktika teniserki je „udri tamo gde tvoja protivnica nije“. I ništa više! Ne postoji kod njih „ajde sad spin, sad je važan poen, digni malo, promeni na bekhend“... Neme šanse! To je samo „zatvori oči i sevaj iz sve snage na drugu stranu“. Što je najgore, danas se igra takav tenis i takve igračice prolaze. Pogledajte sestre Vilijams, Šarapovu, Anu Ivanović, koja udara kao kamion na steroidima. Iz sve snage - u drugu stranu! Malo sam kritičan prema tome kad pogledam koliko one zarađuju, a kako nosioci u ženskom tenisu prolaze prva kola. To me najviše nervira, dođe mi da odem u WTA i sve ih tamo... Obrati pažnju na prvi sledeći turnir i videćeš da sam u pravu. Gledam jednog Federera koji je toliko neprikosnoven, a mora da se oznoji sa jednim Staraćeom, Almagrom, pa se još desi i da izgubi set... Onda gledam Anu Ivanović ili Mariju Šarapovu koje izgube tri gema u četiri meča na turniru, ili bacim pogled na ženski žreb i vidim da je od prvih 16 na listi prošlo dalje njih 15, s tim što su ukupno izgubile 50 gemova. Sve zajedno! E, onda mi nije dobro...

Sve bi bilo u redu, neka se zene malo igraju, al gde smeju da zaradjuju vise od muskarca.

Dosta cesto pomoslim kako ja ustvari imam srece, Odrasla sam u porodici gde smo podjednako tretirani moj brat i ja, susretala se sa podelom na musko/zensko samo marginalno, a i tada nisam dozvoljavala da me sklone samo sto sam zensko... Onda procitam izjavu kao ovu gore, ili pogledam oko sebe i vidim neke druge zene koje ne cene, koje zaradjuju manje od muskaraca za iste poslove, koje su zarobljene u kuci uz sporet i sa decom... I meni nije dobro.

Relativno skoro je u nekom od naucnih casopisa (ne smem da tvrdim da je Nature, provericu) izasao tekst zene, bivseg postdoka na mom eksperimentu, koja je uradila malu studiju kojom pokazuje kako zene za istu ili vecu kolicinu rada bivaju manje nagradjene. Gde je nagrada govor na konferenciji ili stalno zaposlenje. Clanak je izazvao veliku buru i uradjena je jos jedna studija koja je, za D0, dosla do zakljucka da je tesko tako nesto tvrditi. Cifre pokazuju malo vece ucesce muskaraca na konferencijama, ali sve je u okviru statistike.

Kao sto rekoh, ja i dalje imam srece (ili sam bolja od muskih kolega :p), tako da ne mogu iz svog licnog primera da izvlacim zakljucke. Opet, dovoljno cesto sam se i sama susrela sa pogledom "Sta ce ona ovde" da verujem da i u ovoj mojoj struci nije sve tako ruzicasto.

 



Komentari (74)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Unfuckable Unfuckable 20:31 05.07.2008

Počelo je...

još jedna "Ovo je Planeta muškaraca" jadikovka.

Što se tenisa tiče, istina je da su muški i ženski tenis neuporedivi. Ali, nisu žene krive što zarađuju toliko koliko zarađuju, nego raspomamljeni sponzori. Moj stav prema tome je : pa neka uzmu kintu kad mogu i kada ima ko da im je da. Ne kradu, zaboga.
Možda Janko malo da porazmisli kako da podigne svoje prihode, pa mu neće smetati tuđi. A uspeh, rezultat i rejting su u tenisu - naplativi.
Tako isto mislim i o ženama koje su
za istu ili vecu kolicinu rada bivaju manje nagradjene. Gde je nagrada govor na konferenciji ili stalno zaposlenje.


Tko / Šta Vas sprečava da se pobunite protiv te pojave ?

edit : ne bih baš prosuđivao "šta muškarci misle o ženama" na osnovu stava Janka The Dizajniranog.
lidiaz lidiaz 20:48 05.07.2008

Re: Počelo je...

Ma jok, ovo je planeta gde zle zene vladaju iz prikrajka.
I sta znaci to da nisu zene krive stotoliko zaradjuje, treba da zaradjuju manje? Do pre 30 godina i Bili Dzin King su igrale za avio kartu.
Tako isto mozes da kazes da raspomamljeni sponzori daju pare i muskarcima.

Sto se pobune tice, mozes se pobuniti zbog (ne)ucesca na konferencijama, tesko zbog nemogucnosti zaposlenja. Mada su se ti stvari prilicno promenile posle seksisticke izjave predsednika Harvarda, kada su americku Univerziteti poceli da zaposljavaju zene vise.
Opet, ovo je 21 vek, a zene i dalje moraju da se bore za jednaka prava.
Unfuckable Unfuckable 21:10 05.07.2008

Re: Počelo je...

Opet, ovo je 21 vek, a zene i dalje moraju da se bore za jednaka prava.

možda je catch baš u tome : ne bore se dovoljno jako

ili : možda, po običaju - očekuju da Neko Drugi završi taj prljavi posao za njih...?
lidiaz lidiaz 21:11 05.07.2008

Re: Počelo je...

Zasto uopste moraju da se bore, ako smo svi rodjeni jednaki i zivimo u ravnopravnom drustvu?
Unfuckable Unfuckable 21:14 05.07.2008

Re: Počelo je...

Zasto uopste moraju da se bore, ako smo svi rodjeni jednaki i zivimo u ravnopravnom drustvu?


hm, to se i ja pitam, često....
loše podeljene karte, u startu ?
"pomirljiv" mentalni sklop (hormonalno podržan)?
nedostatak samopoštovanja ?
lidiaz lidiaz 21:16 05.07.2008

Re: Počelo je...

Ili okolina, vaspitanje, preovladjujuce misljenje da manje vrede?
Unfuckable Unfuckable 21:48 05.07.2008

Re: Počelo je...

Ili okolina, vaspitanje, preovladjujuce misljenje da manje vrede?


hm, pa ok - to se poklapa sa onim "loše podeljenim kartama" - da.

izuzimam
preovladjujuce misljenje da manje vrede

mislim da je to stvar vaspitanja jedinke koja posmatra Žene
sentinel26 sentinel26 10:58 06.07.2008

Re: Počelo je...

lidiaz
Ma jok, ovo je planeta gde zle zene vladaju iz prikrajka.
I sta znaci to da nisu zene krive stotoliko zaradjuje, treba da zaradjuju manje? Do pre 30 godina i Bili Dzin King su igrale za avio kartu.
Tako isto mozes da kazes da raspomamljeni sponzori daju pare i muskarcima.

Zanimljiva tema....
Prije nekoliko dana na B-92-info je bila jedna emisija o dopungu u sportu.

Na kraju razgovora jedan učesnik ( ljekar? ) razgovora, "mrtav ladan", predloži da se sportistima ukinu novčane nagrade i da kao u doba Antičke Grčke dobiju kao nagradu pjesmu koju će neki pjesnik da posveti svakom pobjedniku posebno.

Pokušavao sam da zamislim nekog vrhunskog sportistu na pobjedničkom postolju kako se drži rukom za srce i plače dok mu pjesnik čita stihove pjesmice njemu posvećene.
Nijesam uspio do sada.

Pokušajte da zamislite svjetsku rekorderku Išinbajevu, kako na postolju plače od sreće i sluša stihove pjesme koju je njoj u čast spjevao neki novi Jesenjin.
Ili možda Rafu Nadala kako umjesto pehara i čeka od milion dolara drži peškir i briše suze radosnice dok sluša neku serenadu.

Poz.
KafaJeGotova KafaJeGotova 12:21 06.07.2008

Re: Počelo je... i traje

unf

Tko / Šta Vas sprečava da se pobunite protiv te pojave ?

a, sta tebe/mene sprecava da se pobunimo protiv te pojave? nismo zene?
ne bih baš prosuđivao "šta muškarci misle o ženama" na osnovu stava Janka The Dizajniranog.

a, ovde ti sad smeta generalizacija na osnovu pola? jer zato sto si musko?

zaboravio sam kako se bese zvala ona teniserka koja je oprasila muskarca u tenisu i to bas na nekom turniru koji se sveo na pitanje ravnopravnosti muskaraca i zena... negde 60tih se to zbilo, cini mi se. tako bi i janka trebalo da oprasi neka cica, da mu malo poljulja sovinizam :))
KafaJeGotova KafaJeGotova 12:34 06.07.2008

Re: Počelo je... i traje

nasao sam...

Bobby Riggs vs. Billie Jean King
In 1973 Billie Jean King beat Bobby Riggs in three straight sets after he challenged her to a match where he boasted of his superior male attributes.
At a time when women's tennis was not as prestigious as men's, the challenge from tennis champion Bobby Riggs to tennis champion Billie Jean King came to mean much more than a game of tennis. Amidst much media hype and many boasts from the challenger, the match came to be called "The Battle Of The Sexes".

Bobby Riggs was a world champion tennis player in 1939 at the young age of sixteen, but his star had faded by the 1950s and his accomplishments were eclipsed by his famous loss to female world tennis champion, Billie Jean King, in a match through which he intended to prove that men were better athletes.

Riggs was fifty-five in 1973. He was at the end of his career, but took every chance he could to proclaim that women could never be the players men were, they were simply too weak- and they were just women.

Riggs played and beat a champion tennis player named Margaret Court on Mother's Day 1973, and immediately challenged Billie Jean King saying, "I want Billie Jean King. . . . I want the women's lib leader!" Riggs boasted loudly that even the much younger Billie Jean King, at age twenty-nine, was no match for him, by mere virtue of his manhood.

At the height of the women's rights movement, he was a perfect whipping boy for women's rights advocates, making a sexist spectacle of himself at every turn. He wore a tee-shirt that said 'Men's Liberation' and said if he was going to be a male chauvinist pig, he was going to be the number one male chauvinist pig. Rosie Casals, a tennis colleague of King's who would be a commentator at the big match said Riggs was "an old man who walks like a duck, can't see, can't hear and besides, he's an idiot."

It was a sore spot with Billie Jean King and other women professional sports players that women were paid much more poorly than men. She had won 20 titles at Wimbledon and organized the Women's Tennis Association, a union of women players that improved their bargaining positions. King became the first woman to make more than $100,000 a year in tennis. She was the Associated Press's Woman Athlete of the Year in 1967 and 1973. She was Sports Illustrated's Sportswoman of the Year in 1972. She was Time Magazine's Woman of the Year in 1976. Not sportswoman- all around woman!

The match was held at the Houston Astrodome on September 20, 1973. It drew the largest ever live audience for a tennis match and got prime time TV coverage. 30,472 spectators filled the stadium and an estimated 50 million viewers watched on television. Riggs egged on the crowd by entering the stadium in a carriage pulled by women. Billie Jean King rode in on a red velvet litter carried by University of Houston football players in short togas. But when they hit the courts, the players were all business.

Riggs did his best to finesse the ball, hitting lobs, drop shots and spins. In one of the most talked about events in United States sports history, Billie Jean King beat Bobby Riggs in three straight sets of tennis by wearing him down with long rallies. The scores were 6-4, 6-3, and 6-3. After the game he graciously said, "She was too good, too fast. She returned all my passing shots and made great plays off them."

In 1985 Riggs took another shot at beating women at tennis, when he and Vitas Gerulaitis lost a doubles match to Martina Navratilova and Pam Shriver. But Riggs loved the excitement and the game.

Riggs was diagnosed with prostate cancer in 1988. He formed the Bobby Riggs Tennis Foundation in 1994 to promote prostate cancer awareness. He died of prostate cancer at the age of seventy-seven on October 27, 1995.

Upon hearing of his death, Rosie Casals said, "For a male chauvinist, he did a lot of good for us. We'll always remember him in the best possible way. I always said he did the most for women's tennis."

Ironically, Riggs and King remained friends throughout all the hype and beyond. "Bobby Riggs was a true friend for the last twenty-five years," she said after hearing of his death. In reference to the famous match she said, "It helped a lot of people realize that everyone can have skills whether you are a man or woman... as well as helping men and women understand each other."
lidiaz lidiaz 15:25 06.07.2008

Re: Počelo je... i traje

Gledala sam film o tome. To je bilo u vreme njene (Bili Dzin King) borbe da zene pocnu da primaju nagrade na turnirima. Trebalo je da prodje 30 godina da se nagrade izjednace,
Dawngreeter Dawngreeter 21:08 05.07.2008

Bljah

Tipsarevic mi je do sada bio pasivno iritantan lik. Ne znam zasto, ne pratim tenis (nit' sportove uopsteno) pa nije da ga gledam non-stop, ali ima nesto u vezi njega sto me krajnje iritira. Sad bar znam da mi je prvi utisak bio dobar.
mikimedic mikimedic 21:28 05.07.2008

Greska u startu

Sorry Lidija, ali... jedini odgovarajuci naslov bi bio 'Sta Janko misli o zenama', ako vec pises o njegovom intervjuu. Ja na primer ne delim njegovo misljenje, a muskarac sam. Ovako imputiras tudje stavove i meni i mnogim drugim muskarcima koji sigurno ne misle ovako. Sta vise, mislim da je minoran broj onih koji bi stali iza jedne ovakve izjave. A sto se mene tice, sta Janko o zenama misli... who cares...

O borbi za jednakost reci cu samo ovo, u nadi da necu biti pogresno shvacen. Najvise me uzasava vestacka ravnopravnost tipa -- dok ne postignemo 50/50 gender balance zaposljavacemo samo zene. Why? Zasto ne zaposljavamo kvalitetne kandidate bez obzira na pol? Isto bih mislio i da je npr. u nekoj firmi na rukovodecim polozajima 60% zena a 40% muskaraca, i ako je tih 60% zena kvalitetnije od muskih kolega, zasto bi trebalo vestacki uspostavljati balans?

lidiaz lidiaz 21:39 05.07.2008

Re: Greska u startu

E da je samo Janko.
The president of Harvard University, Lawrence H. Summers, sparked an uproar at an academic conference Friday when he said that innate differences between men and women might be one reason fewer women succeed in science and math careers.

gde Inate=determined by factors present in an individual from birth

Plasim se da nije bas minoran. Mozda onih koji bi javno stali.

Sto se tice balansa kod zaposljavanja, ukoliko ne bi vazilo takvo pravilo, jako brzo bi se sve opet svelo na mali procenat zena. Mada i to pravilo moze drugacije da se tumaci, ako dodju dva podjednaka kandidata, nijedan nece biti diskrimisan zbog pola.
A ne ko srpske gazde, zaposlice zenu samo ako ce da obeca da nece da radja, da se bavi decom i slicno.
mikimedic mikimedic 22:25 05.07.2008

Re: Greska u startu

Plasim se da nije bas minoran. Mozda onih koji bi javno stali.


Opet zavisi od uzorka. Ja ne poznajem nijednog muskarca koji bi se slozio sa tim stavom.

Sto se tice balansa kod zaposljavanja, ukoliko ne bi vazilo takvo pravilo, jako brzo bi se sve opet svelo na mali procenat zena

Mozda - ali upravo se tu razilazimo. So what ako je tako? -- ja sam protiv svakog vestackog balansa. Podrzavam samo i iskljucivo izbor najboljeg prema sposobnostima, bez obzira da li je musko zensko crno belo zuto ili sa marsa. Pa recimo kazi mi ti, ako u konkretnom slucaju treba da izaberes asistenta i imas dva kandidata -- jednog muskarca i jednu zenu, i pod pretpostavkom da je muski kandidat daleko bolji od zenskog, da li bi izabrala zenu? Pretpostavljam da ne bi, zar ne? Jednostavno, izabrala bi onog kandidata na koga ces moci da se oslononis, i zaboravices na gender balance issue.

Moja koleginica je unapredjena proslog meseca i sada je formalno na jednom stepenu vise od mene. Radimo identican posao, sa tim da ja dobar deo dana provedem objasnjavajuci joj kako se radi njen posao..... unapredjena je iskljucivo zato sto je zena ('until balance is reached'), i sto dolazi iz Afrike. Sutra mi vrlo lako moze biti pretpostavljena.... Sto se sposobnosti tice, to je vec manje bitno za celu pricu.
lidiaz lidiaz 22:36 05.07.2008

Re: Greska u startu

So what je da bi se svelo na mali procenat zena ne zato sto nisu kvalitetne, vec zato sto su zene.
Ja bih uvek zaposlila boljeg kandidata, ali znam da to nije uvek slucaj.
Ti zivis i radis u visoko razvijenom svetu, ali i u toj zemlji zene do skoro nisu imale pravo glasa. Ti propisi ne bi postijali da se ne krse.
Outsider Outsider 10:44 06.07.2008

Re: Greska u startu

O borbi za jednakost reci cu samo ovo, u nadi da necu biti pogresno shvacen. Najvise me uzasava vestacka ravnopravnost tipa -- dok ne postignemo 50/50 gender balance zaposljavacemo samo zene. Why? Zasto ne zaposljavamo kvalitetne kandidate bez obzira na pol? Isto bih mislio i da je npr. u nekoj firmi na rukovodecim polozajima 60% zena a 40% muskaraca, i ako je tih 60% zena kvalitetnije od muskih kolega, zasto bi trebalo vestacki uspostavljati balans?


Delim mišljenje. Preporuka za komentar.
Milan M. Ćirković Milan M. Ćirković 15:36 06.07.2008

Re: Greska u startu

lidiaz
E da je samo Janko.
The president of Harvard University, Lawrence H. Summers, sparked an uproar at an academic conference Friday when he said that innate differences between men and women might be one reason fewer women succeed in science and math careers.

gde Inate=determined by factors present in an individual from birth

Plasim se da nije bas minoran. Mozda onih koji bi javno stali.

Sto se tice balansa kod zaposljavanja, ukoliko ne bi vazilo takvo
pravilo, jako brzo bi se sve opet svelo na mali procenat zena. Mada i
to pravilo moze drugacije da se tumaci, ako dodju dva podjednaka
kandidata, nijedan nece biti diskrimisan zbog pola.
A ne ko srpske gazde, zaposlice zenu samo ako ce da obeca da nece da radja, da se bavi decom i slicno.


Ehehehe, ali sta cemo kad onda ustane sociobioloska i evo-psiholoska kuka i motika (a ima ih i ovde na ovom nasem blogu dosta, kao sto sam nedavno imao prilike da iskusim u jednoj zescoj svadji), i kaze kako je Larry tu sasvim u pravu? Eno ti ga Pinker koga ovde neki velicaju kao boga nauke koji je Larryija otvoreno podrzao. Neki drugi - ukljucujuci Richarda Dawkinsa - su ga podrzali malo manje otvoreno... E to je stvarni problem. A ne Janko, poznati vulgarni teniser i inace prilican dziber, nezavisno od ovih izjava.

Uzgred, ta rasprava u tenisu nije nova: bila je aktuelna pre nekih desetak godina kad je mislim Kuerten ili tako neko (u svakom slucaju par klasa jaci od Janka) rekao nesto slicno. Tad ga je Dzenifer Kaprijati (koja je po mnogim parametrima igre bila bolja od vecine muskih tenisera) pozvala da malo popricaju o tome, a bogami su i teniske organizacije vrlo slozno i efikasno reagovale i argumentima demantovale celu famu.
lidiaz lidiaz 16:05 06.07.2008

Re: Greska u startu

Slicno misljenje kao Samersovo je mene zaprepastilo na cetvrtoj godini kada je jedan asistent (da ne pominjem imena, ko ga zna shvatice o kome se radi) na vezbama rekao studentkinji da to sto ona radi moze svaka kafe kuvarica.
Ili kad sam skoro citala biografiju Lise Randal i videla da je prva zena koja je primljena na odsek za fiziku na Prinstonu, i prva na kao teoreticar na MITu i Harvardu. Ili kad sam na Vajcmanu videla kako na fizici nema nijedne zene profesora, a kad je jedna sjajna mlada zena prakticno pustena na Tehnion (nije joj ponudjeno mesto). Vajcman je prvu zenu fizicara na mesto profesora zaposlio 2007. A razlog za nedostatak zena nije bio kvalitet.
Meni je to bilo jako cudno posto smo mi na fakultetu u Beogradu imali znacajan broj profesorki.

Sto se tice sporta i sportskih akivnosti, neko moje iskustvo pokazuje da su problem sa zenskim sportom uvek imali oni slabiji. Tako je u Fermilabu, gde postoji mesovita odbojkaska liga, najslabiji od svih muskih (koji pritom igra losije i od nas nekoliko koje nismo bile odbojkasice, bivse odbojkasice su bolje od pola muskaraca) predlozio da naprave musku ligu, da se oni lepo izigraju. Ja sam prokomentarisala da bas cekam da vidim kako ce da me sprece da i ja igram. Drugi muski ga nisu podrzali.
chobanica chobanica 16:07 06.07.2008

Re: Greska u startu

O borbi za jednakost reci cu samo ovo, u nadi da necu biti pogresno shvacen. Najvise me uzasava vestacka ravnopravnost tipa -- dok ne postignemo 50/50 gender balance zaposljavacemo samo zene. Why? Zasto ne zaposljavamo kvalitetne kandidate bez obzira na pol? Isto bih mislio i da je npr. u nekoj firmi na rukovodecim polozajima 60% zena a 40% muskaraca, i ako je tih 60% zena kvalitetnije od muskih kolega, zasto bi trebalo vestacki uspostavljati balans?


Razumem sta hoces da kazes, ali radi se o tome da time sto sada zaposljavas nedovoljno kvalitetne zene stvaras uslove da u buducnosti u tu profesiju ulaze zene podjednako kvalitetne kao njihove muske kolege.

Potrebno je da postane normalno istovremeno biti zena i biti ___ (upisi profesiju). Ljudi teze da rade ono sto se smatra normalnim, i teze da osudjuju ljude koji postupaju drugacije. Kada deca u prvom razredu imaju obavezno usmeno izlaganje "Cime se bave moji roditelji" potrebno je da i decaci i devojcice cuju da su mame politicarke, policajke, sudije, menadzerke, profesorke univerziteta. Tek tako se moze eliminisati drustveni pritisak na devojcice da izbegavaju "muske" poslove, a kada bude imalo dovoljno kandidatkinja za neki posao, onda ce i kada izbor bude vrsen iskljucivo na osnovu kvaliteta, zene ciniti oko 50% izabranih kandidata.
Covek u belom Covek u belom 19:16 06.07.2008

Re: Greska u startu

Milan M. Ćirković
Dzenifer Kaprijati (koja je po mnogim parametrima igre bila bolja od vecine muskih tenisera)
Sve ostalo ok, ali kako covece mozes da napises ovakvu glupost, u redu je i ako nikad nisi uhvatio reket u ruke, ali ovo sto si ti napisao ne bi napisao niko ko je ikada u zivotu pogledao bar jedan muski i jedan zenski teniski mec na nekom GS-u...
Milan M. Ćirković Milan M. Ćirković 21:28 06.07.2008

Re: Greska u startu

Covek u belom
Milan M. Ćirković
Dzenifer Kaprijati (koja je po mnogim parametrima igre bila bolja od vecine muskih tenisera)
Sve
ostalo ok, ali kako covece mozes da napises ovakvu glupost, u redu je i
ako nikad nisi uhvatio reket u ruke, ali ovo sto si ti napisao ne bi
napisao niko ko je ikada u zivotu pogledao bar jedan muski i jedan
zenski teniski mec na nekom GS-u...

Procitaj malo bolje sta sam tacno napisao pre nego sto lupetajuci optuzujes nekog za glupost. Dakle, pitanje glasi: od 1000 muskih tenisera (random sample), da li ti tvrdis da Kaprijati u svojoj najboljoj formi ne bi mogla da pobedi 50%+1 (naravno, u dva seta)? Ja verujem da bi mogla. To znaci vecina, ne znaci prvih 6 od 10 na atp listi. I gledao sam ja sasvim dovoljno meceva, hvala, zaista bih vrlo nisko pao kad bi mi ti bio potreban da odbrojavas...
Covek u belom Covek u belom 22:02 06.07.2008

Re: Greska u startu

Milan M. Ćirković
Procitaj malo bolje sta sam tacno napisao pre nego sto lupetajuci optuzujes nekog za glupost. Dakle, pitanje glasi: od 1000 muskih tenisera (random sample), da li ti tvrdis da Kaprijati u svojoj najboljoj formi ne bi mogla da pobedi 50%+1 (naravno, u dva seta)? Ja verujem da bi mogla. To znaci vecina, ne znaci prvih 6 od 10 na atp listi. I gledao sam ja sasvim dovoljno meceva, hvala, zaista bih vrlo nisko pao kad bi mi ti bio potreban da odbrojavas...
Ako dovoljno povecas definiciju tenisera (recimo veterani, svi koji su ikad imali ATP rejting i sl) docices i do toga da bi Kaprijatijeva mogla da pobedi vecinu u slucajnom uzorku. Ozbiljni teniseri se racunaju od nekih 100-ak ATP bodova, tj. 300-400 mesta, nize ima i previse juniora.
I pored toga prilicno sam siguran da racunamo i svih prvih 1000, i da igra 100 random meceva, Kaprijatijeva u svojoj najboljoj formi tesko da bi dobila vise od 2-3 meca u 2 dobijena seta. Raspitaj se malo ako poznajes neke klince koji treniraju ozbiljno, u juniorskoj konkurenciji razlika je obicno 3-4 godine, dakle decaci od 14 pobedjuju s lakocom devojcice od 17, kad jos malo odrastu razlika postaje jos ociglednija.
Razloga ima milion zasto je tako, od konstitucije, snage, brzine, visine, servisa, riterna, nacina na koji udaraju lopticu, narocito kolicine spina, do taktickih razloga.
Milan M. Ćirković Milan M. Ćirković 02:53 07.07.2008

Re: Greska u startu

Covek u belom
Ako dovoljno povecas definiciju tenisera (recimo veterani,
svi koji su ikad imali ATP rejting i sl) docices i do toga da bi
Kaprijatijeva mogla da pobedi vecinu u slucajnom uzorku. Ozbiljni
teniseri se racunaju od nekih 100-ak ATP bodova, tj. 300-400 mesta,
nize ima i previse juniora.
I pored toga prilicno sam siguran da racunamo i svih prvih 1000, i da
igra 100 random meceva, Kaprijatijeva u svojoj najboljoj formi tesko da
bi dobila vise od 2-3 meca u 2 dobijena seta. Raspitaj se malo ako
poznajes neke klince koji treniraju ozbiljno, u juniorskoj konkurenciji
razlika je obicno 3-4 godine, dakle decaci od 14 pobedjuju s lakocom
devojcice od 17, kad jos malo odrastu razlika postaje jos ociglednija.
Razloga ima milion zasto je tako, od konstitucije, snage, brzine,
visine, servisa, riterna, nacina na koji udaraju lopticu, narocito
kolicine spina, do taktickih razloga.

Sad vec govorimo ozbiljne stvari. Posto su ovo neki ozbiljni argumenti, hajde onda da u istom tonu i odgovorim. Poenta celog teksta jeste pitanje seksistickog diskursa i njegove opravdanosti u sportu, pa su onda tu dosle i nauke, itd. E sad, tvrdnja o superiornosti muskaraca se zasniva na nekom iskazu o tome da postoje odredjeni parametri sporta (u ovom slucaju tenisa) koji su zenskim takmicarima nedostupni. Ali ko zagovara tu vrstu diskursa nece sam postaviti tu kriticnu vrednost veoma visoko, jer ce onda i najveci deo muskaraca biti ispod te granice. Sad je jedino pitanje gde je tu granica, da li trazimo medijanu od 10, 100, 300-400 ili 1000 pojedinaca. Prihvatam tvoj argument da ako spustamo velicinu uzorka veca je verovatnoca za negativan ishod u situaciji kako sam je ja zamislio, ali zaista sumnjam u tvrdnju da bi od random 100 rezultat bio tako nizak kao sto je 2-3. Jednostavno nemam takav utisak, to bi trebalo detaljnije ispitati. Medjutim, u nabrajanju ovih karakteristika igre jedna stvar me posebno buni: zasto "taktickih razloga"? Pa svi moguci popularni teniski komentatori, od wertheima do vilandera stalno ponavljaju da u zenskom tenisu ima *vise* taktike i razradjenije takticke varijante su od veceg uticaja na ishod nego u muskom. Takodje mi se kolicina spina cini prilicno sumnjivom kao karakteristika kod koje je muski tenis u znacajnoj prednosti - opet selekcioni efekat utice da ljudi donose zakljucke na osnovu najeksponiranijih prvih 10 ili 20, a ne na osnovu realnih srednjih vrednosti i medijana.
Covek u belom Covek u belom 23:34 07.07.2008

Re: Greska u startu

Milan M. Ćirković
Medjutim, u nabrajanju ovih karakteristika igre jedna stvar me posebno buni: zasto "taktickih razloga"? Pa svi moguci popularni teniski komentatori, od wertheima do vilandera stalno ponavljaju da u zenskom tenisu ima *vise* taktike i razradjenije takticke varijante su od veceg uticaja na ishod nego u muskom. Takodje mi se kolicina spina cini prilicno sumnjivom kao karakteristika kod koje je muski tenis u znacajnoj prednosti - opet selekcioni efekat utice da ljudi donose zakljucke na osnovu najeksponiranijih prvih 10 ili 20, a ne na osnovu realnih srednjih vrednosti i medijana.

Ajd da probam da objasnim, mada cemo uci u previse tehnickih detalja. U zenskom tenisu lobovi su jako retki, drop sotova skoro da uopste nema, voleji se neuporedivo redje i slabije igraju, procenat izlaska na mrezu je neuporedivo manji nego kod muskaraca. Znaci u zenskom tenisu velika vecina zaista jesu udarci sa osnovne linije i to ravni, jednorucni bekend se skoro nikad ne igra, promene ritma su retke (opet zbog slabog spina).
U takvoj situaciji, mnogo manja je mogucnost za igranje raznovrsnih taktickih varijanti. Jednostavno raznolikost koja zbog ovih tehnickih elemenata postoji u muskom tenisu, u zenskom ne postoji. Znaci nije u pitanju manjak 'teniske inteligencije' kod zena kako to Janko gore 'mudro' veli, vec nedostatak tehnike koji onda i smanjuje raznovrsnost i dovodi do dosadne i monotone igre.
Drugo kod zena je neuporedivo lakse biti u vrhu sa jednim ili vise ozbiljnih tehnickih nedostataka.
Situacije tipa Bartolijeve prosle godine na Vimbldonu, da udje u finale sa dvorucnim forhendom ili Jelene Jankovic koja je 2. teniserka sveta, a ima servis kao osrednji muskarac rekreativac su nemoguce u muskom tenisu. Muskarci kod kojih je jedan od elementa igre toliko los, ne mogu ni da sanjaju da udju u prvih 100.

Sto se spina tice, nije prvih 10 ili 20, pogledaj neki puta ako te ne mrzi neki Dejvis Kup tipa evroafricke zone ili slabije, posto toga jos i ima na TV-u, tu su muskarci koji su 300, 400, 500 i dalje na ATP listi i videces da se i tu neuporedivo manje igraju 'flat' udarci nego u top 10 u zenskom tenisu. Stvar je u tome da klinci kad napune 14-15 godina vec imaju dosta vise snage od devojcica, a za spin je pored tehnike potrebna snaga i to dosta. Zato se klinci na sljaci uce da igraju i preko 2 mreze i forsira se spin, a kod devojcica se forsiraju ravne lopte. Pitaj bilo kog trenera po klubovima, veruj mi isto ce ti reci.

A spin je jako bitan, i istina je da sto je igrac kvalitetniji on igra sa vise spina. Djokovic npr. igra sa neuporedivo vise spina od Tipsarevica. Stvar je u tome sto su lopte sa dosta spina spore, mnogo je teze protivniku da posle dobrog spina odigra dugu loptu, te lopte brzo padaju, ali visoko odskacu, dakle lopta se mora udarati u uzlaznoj putanji i to dosta visoko, sto je uvek tesko i sto na sljaci zna da odalji protivnika i po 5 metara od osnovne linije, a odatle postaje jako tesko napasti.

I jos jedna stvar je kod muskaraca dosta bolja - kretanje. Muskarci su dosta brzi (zbog konstitucije), atletskom gradjom mogu da otklone nedostatke loseg postavljanja i nedostatka anticipacije. Kod zena je to mnogo teze.

No udaljismo se dosta od pocetne price. Poenta je bila da je zenski tenis manje kvalitetan od muskog, ali da to takodje ne znaci da bi zene trebalo manje placati od muskaraca, jer je ocigledno da i zenski tenis itekako ima svoju publiku i interesovanje sponzora. S druge strane ne vidim potrebu da se po svaku cenu brani neodbranjivo i da se zarad forsiranja ravnopravnosti polova ne moze reci da je muski tenis kvalitetniji i da je razlika ogromna, iako je to toliko ocigledno.
lidiaz lidiaz 23:55 07.07.2008

Re: Greska u startu

Covek u belom

Drugo kod zena je neuporedivo lakse biti u vrhu sa jednim ili vise ozbiljnih tehnickih nedostataka.
Situacije tipa Bartolijeve prosle godine na Vimbldonu, da udje u finale sa dvorucnim forhendom ili Jelene Jankovic koja je 2. teniserka sveta, a ima servis kao osrednji muskarac rekreativac su nemoguce u muskom tenisu. Muskarci kod kojih je jedan od elementa igre toliko los, ne mogu ni da sanjaju da udju u prvih 100.


A Ivo Karlovic je tipican primer takvog, bez ijednog ozbiljnog nedostatka? I
Covek u belom Covek u belom 00:23 08.07.2008

Re: Greska u startu

lidiaz
A Ivo Karlovic je tipican primer takvog, bez ijednog ozbiljnog nedostatka? I

Znam da nema bas mnogo smisla, al ajd da odgovorim, jer je pitanje ili zlonamerno, ili se ti stvarno uopste ne razumes u tenis.
Karlovic ima relativno los bekend (mada je jednorucni, sto nije za podcenjivanje), osrednji fohend, dobar volej, i sjajan servis. I ima 4 osvojena turnira, a pritom i pored sjajnog serivisa i dosta dobre igre na mrezi nikad nije prosao dalje od 4. runda na GS, a i 4. je dogurao samo jednom na Vimbldonu 2004. 21 je ATP listi.

Za razliku od njega Bartoli tesko da ima nesto sto se moze reci da je dobro, skoro svi elementi igre su joj ocajni. Gledao sam je cak jednom uzivo prosle godine u Divonu kako trenira i mogu ti reci tuga bozija, rodjeni brat mog druga koji je kadet kod nas (14 godina) bi je dobio, to mogu glavu da stavim.
Bartoli je do juce bila 9. na WTA listi, ima 3 osvojena turnira (dva 3. i jedan 4. kategorije) i finale Vimbldona. A Karlovic moze da igra jos 100 godina i open nikad nece uci u finale Vimbldona.
I pored svega Bartoli ima 300 000$ vise zaradjenih od Karlovica, a igraju podjednako dugo.

E ako to nije nepravda, ja ne znam sta je...


lidiaz lidiaz 00:51 08.07.2008

Re: Greska u startu

Tvrdnja je bila da u prvih 100 nema igraca sa nedostatkom, kod Karlovica ima vise nedostataka, nego dobrih osobina, pa je u 25.
Bartoli je osvojila vise novca zahvaljujuci tom finalu Vimbldona.
Mogucnost da Bartoli dodje do finala ne govori o losem kvalitetu zenskog tenisa, vec o ujednacenosti prvih tridesetak igracica.
U muskom tenisu vec dugo godina postoji najbolji, koga je skoro nemoguce pobediti, i ostali.
JJ Beba JJ Beba 10:04 08.07.2008

Re: Greska u startu

U muskom tenisu vec dugo godina postoji najbolji, koga je skoro nemoguce pobediti, i ostali.

komntator RTSa prilikom prenosa finala muškog singla na Vimbldonu , ovako je definisao trenutnu poziciju tenisera: "definitivno, muški tenis podljenj je u 3 gurpe: u prvoj su ova dva igrača (Federer i Rafa Nadal) u dugoj Đoković i u trečoj ostali"!!!!!
pa vi vidite
:)
queeria92 queeria92 21:46 05.07.2008

Muška svinja

Wow, koji fašista...
Boldovano može da se prevede u: žene ne vrede kao muškarci, zato mogu da nam kuvaju, peglaju, peru noge i da ih *ebemo ako budu dobre (orgazam ne garantujemo)...
Unfuckable Unfuckable 21:49 05.07.2008

Re: Muška svinja

menjalo bi nešto da ...garantuju ?
ne vrti se baš sve oko orgazma, Q.
Maksa Maksa 10:15 06.07.2008

Re: Muška svinja

(orgazam ne garantujemo)...


Ženski orgazam je ionako mit koji su izmislile militantne feministkinje.
KafaJeGotova KafaJeGotova 12:25 06.07.2008

Re: Muška svinja

Maksa
(orgazam ne garantujemo)...


Ženski orgazam je ionako mit koji su izmislile militantne feministkinje.

ili u maksinom prevodu - nisam nikad razmisljao da li sam pruzio svojoj partnerki orgazam :))
maksa83 maksa83 14:04 06.07.2008

Re: Muška svinja

ili u maksinom prevodu - nisam nikad razmisljao da li sam pruzio svojoj partnerki orgazam :))


Dobro odglumljen cenim kao pravi.
carly carly 23:54 05.07.2008

auto moto

Sva sreca ne pratis auto moto sport da vidis i cujes sta "dzentlmeni" misle o damama u tom sportu. Ne sto je nas ali jedino Milos Pavlovic osvetla obraz na tu temu.
Unfuckable Unfuckable 00:00 06.07.2008

Re: auto moto

ali jedino Milos Pavlovic osvetla obraz na tu temu.


pa ...kad djevojke ovde, očito, ne vole da jašu na makinama....je l' ?
carly carly 01:00 06.07.2008

Re: auto moto

On ucestvuje na svetskom nivou pa je valjda i odgovor na svetskih razmera a tamo ih bogami ima
Unfuckable Unfuckable 01:03 06.07.2008

Re: auto moto

šalio sam se
malo
vole ovde devojke da jašu na makinama
al' da ih neko drugi voUzi....
that's the point
lidiaz lidiaz 02:32 06.07.2008

Re: auto moto

Da mogu da zamislim.
Nekako se ta cela prica vek ponavlja, u svakoj oblasti :(.
Unfuckable Unfuckable 02:35 06.07.2008

Re: auto moto

a, muškarci na mestu suvozača, automatski su "pederi" - primetiste i to ?
carly carly 02:56 06.07.2008

Re: auto moto

Unfuckable
a, muškarci na mestu suvozača, automatski su "pederi" - primetiste i to ?

uvek moze direktorski pozadi desno ili levo ako se vozi suprotnom stranom puta
Unfuckable Unfuckable 03:01 06.07.2008

Re: auto moto

mislio sam - ako je žeMski driver - ali ne napisah, mistake...
aj' sad ....
carly carly 03:09 06.07.2008

Re: auto moto

ma skontah zajebanciju no se pravim lud dosadno mi valjda
stevica pilanić stevica pilanić 14:12 06.07.2008

postovana lidiaz

mozda treba imati distancu od,Janko kao teniser
i Janko kao mislilac
ili npr, Tajson kao bokser i Tajson kao romantik,
Čavić kao plivać i Čavić kao domoljublje...
Milan M. Ćirković Milan M. Ćirković 15:38 06.07.2008

Re: postovana lidiaz

stevica pilanić
mozda treba imati distancu od,Janko kao teniser
i Janko kao mislilac
ili npr, Tajson kao bokser i Tajson kao romantik,
Čavić kao plivać i Čavić kao domoljublje...

Nije li to pomalo oksimoron? Ono, u stilu staljin kao humanista, mira markovic kao intelektualka, isl.
mariopan mariopan 16:54 06.07.2008

Re: postovana lidiaz

Iznenadjena sam ovakvim misljenjem, bolje da je cutao delovao mi je pametnije.
stevica pilanić stevica pilanić 17:05 06.07.2008

Re: postovana lidiaz

ne,ni približno
Brooklyn Brooklyn 17:15 06.07.2008

*

pa, u pravu je da je muski tenis daleko kvalitetniji, ali kada govorimo o zaradama, onda je jedino vazno pitanje koliko je ko para u stanju da privuce, a danasnje teniserke su sve sexy kittens, tako da me ne cudi da zaradjuju sve vise. ali me cudi da tipsa to jos nije shvatio.
lidiaz lidiaz 17:21 06.07.2008

Re: *

Brooklyn
a danasnje teniserke su sve sexy kittens, tako da me ne cudi da zaradjuju sve vise. ali me cudi da tipsa to jos nije shvatio.

Justine Henin, Kuznjecova, Morezmo...
Prave lepotice su pre izuzetak nego pravilo. Ne zaraduju zbog izgleda, jedina koja je to mogla bila ju Kurnjikova. A i ona je bila u prvih 20 u singlu, i jedna od najboljih u dublu.
Covek u belom Covek u belom 19:58 06.07.2008

Re: *

lidiaz
Justine Henin, Kuznjecova, Morezmo...
Prave lepotice su pre izuzetak nego pravilo. Ne zaraduju zbog izgleda, jedina koja je to mogla bila ju Kurnjikova. A i ona je bila u prvih 20 u singlu, i jedna od najboljih u dublu.
Ajd Lidija da probam da objasnim neke stvari, posto nije bas sve tako crno i belo kako ti predstavljas u blogu. Nemam nameru da izigravam drvenog advokata Tispi, ali neke stvari nisu bas toliko ocigledne iz datog intervujua a pogotovu ljudima koji nisu povezani sa profesionalnim tenisom.

Neki Tipsarevicevi stavovi su cist sovinizam, u nekima ima dosta istine, ali ono sto je ocigledno je da iz coveka progovara isfrustriranost i to ista ona isfrustriranost koje ima zene u nauci koji se nezadovoljne svojim polozajem. Probacu da objasnim i zasto.

Kao prvo nagrade koje se osvajaju na turnirima, osim velike cetvorke i to prakticno samo polufinalisti i finalisti su mnogo manje nego novac koji se dobija od sponzora.

Janko je decko koji za razliku od Novaka, Ana ili Jelene nije od bogatih roditelja i neko je ko je ceo zivot morao krvavo da radi ne bi li zaradio novac da pokrije troskove usavrsavanja i igranja na turnirima. Janko nije isao ni na kakve teniske akademije i slicno iako je ko klinac bio mnogo dominantniji nego npr. Djokovic, jer se jednostavno nije dovoljno dobro probio na prelasku iz juniorskog u seniorski tenis, dugo je tavorio iznad 100-og mesta i tu lezi glavni izvor njegove frustracije. Muskarci iz prvih 100 mnogo su ujednacenijeg kvaliteta i konkurencija je mnogo jaca nego kod zena u prvih 100. Zato je neuporedivo teze kao musko probiti se do magicne granice kad nije potrebno vise mukotrpno juriti sponzore, nego sponzori sami dolaze. Kod devojaka je ovu granicu neuporedivo lakse postici.
Ovo ce vam reci bilo ko ko se ikad poluprofesionalno ili profesionalno bavio tenisom. I nije naravno samo stvar u izgledu devojaka, interesovanje sponzora je mozda jos uvek vece za muski tenis, nagrade na turnirima svakako bi morale da budu iste i tu aposlutno nema nista sporno. Nije problem ni u tome kakav je kvalitet tenisa koji prikazuju devojke medjusobno igrajuci, u odnosu na kvalitet tenisa koji prikazuju muskarci (iako tu zaista bilo kakvo poredjenje nema smisla). Stvar je jednostavno u tome da je talentovanim teniserima mnogo teze da se probiju nego talentovanim teniserkama, uprkos ulozenom trudu i to je ono sto Janka ocigledno boli.

Nije malo u redu sto se cela ova prica prebacuje na druge sfere (recimo nauku) gde su zene zaista u dosta losijem polozaju nego muskarci. U tenisu to danas jednostavno nije slucaj (nekad je bio i te kako, ali ta vremena jesu proslost), i verovala ili ne muskarci su tu u losijem polozaju, a uopstena argumentacija o neravnopravnom polozaju zena je u ovom slucaju cista zamena teza i potezanje jednog ovakvog intervujua, a bez razumevanja stvari, kao argumenta o muskom sovinizmu apsolutno nije korektno.


lidiaz lidiaz 20:38 06.07.2008

Re: *

Da li je njegova frustracija opravdanje za zavist koju pokazuje? Sta njega licno sprecava da osvoji neki turnir (bilo kog). To sto teniserke zaradjuju? Njegova vrsnjakinja Gisela Dulko zaradila je 300 hiljada vise, ali ima tri osvojena turnira. A to sto ne moze da nadje sponzore, opet tu mu nisu krive teniserke.
Njemu bi kao bilo lakse da ne postoji zenski tenis?
U muskom tenisu je uzasno veliki razmak izmedju videce trojke i ostatka sveta. Ako su tako ujednaceni, kako to da turnire skoro uvek osvajaju isti igraci? Mnogo je cesce da ce neka od vodecih igracica ispasti rano, nego neko od vodecih igraca na GS.
Tipsarevic je bio sjajan junior, i tesko je poverovati da je imao probleme da ide na turnire kao senior.

Sto se tice odnosa musko/zensko u tenisu, teniserke su se za to izborile, pre nego naucnice ili neke druge zene profesionalci. Zato je situacija kod njih bolja.
Tipsarevicevo misljenje samo pokazuje kako i to moze lako da nestane da se samo on pita.

I u tome jeste poenta. Koliko god se zene borile i izborile za jednaka (ne jednakija) prava, uvek ce se naci neki neuspesan muskarac koji ce razlog za svoj neuspeh videti u zenskom uspehu. Ili neki koji milsi da zene ipak treba uz sporet i u kuhinju posto su za to rodjene.
ivana23 ivana23 22:12 06.07.2008

Wimbledon

Ko je gledao jucerasnje zensko i danasnje musko finale, jasno mu je sta je Janko rekao!

Iako sam zensko smatram da je potpuno u pravu.
Covek u belom Covek u belom 22:34 06.07.2008

Re: Wimbledon

ivana23
Ko je gledao jucerasnje zensko i danasnje musko finale, jasno mu je sta je Janko rekao!

Iako sam zensko smatram da je potpuno u pravu.
Mislim Ivana da je ovde problem sto se ljudi vrlo malo gledaju tenis (kad ne igraju nasi), a jos manje se u isti razumeju...
A velika je steta, jer za razliku od onog juce, ovo danas je toliko vredelo gledati...velicanstveni trenutak u istoriji tenisa.
Unfuckable Unfuckable 23:38 06.07.2008

Re: Wimbledon

ovo danas je toliko vredelo gledati...velicanstveni trenutak u istoriji tenisa.


potpisujem
impresivno finale, koje će se dugo pamtiti
ivana23 ivana23 23:57 06.07.2008

Re: Wimbledon

Covek u belom

Mislim Ivana da je ovde problem sto se ljudi vrlo malo gledaju tenis (kad ne igraju nasi), a jos manje se u isti razumeju... A velika je steta, jer za razliku od onog juce, ovo danas je toliko vredelo gledati...velicanstveni trenutak u istoriji tenisa.


Tacno. Ovo danas je bilo nesto sto nisam dozivela ni kada sam nase tenisere gledala. Fantastican mec kakav se nece skoro ponoviti. Vatromet umeca, snage, volje... sta reci kad je Mekinro skoro zaplakao na kraju.

A da ljudi malo prate tenis vidi se iz Lidiazinog komentara u kome spominje Justine Henin, Kuznjecovu,Morezmo
a JH vise ne igra, M takodje razmislja o povlacenju posto mesecima unazad ispada na turnirima u 1.-2. kolu, o K ne treba komentar, ona nije nikakav reper zenskog tenisa.

A ako teniserke stvarno hoce ravnopravnost neka igraju na tri dobijena seta, kao sto sto atleticarke trce marataon u metar duzine istu stazu kao muskarci!
KafaJeGotova KafaJeGotova 00:12 07.07.2008

Re: Wimbledon

ivana23
Ko je gledao jucerasnje zensko i danasnje musko finale, jasno mu je sta je Janko rekao!

Iako sam zensko smatram da je potpuno u pravu.

pa, ok... i kad zene nisu imale pravo glasa, bilo je jos vise zena kao sto si ti, koje su mislile da im/vam to pravo ne treba ni dati. danas se to smatra gluposcu. kao sto ce se i tvoj i jankov rezon isto smatrati. a, tebe ce u najboljem slucaju, biti sramota sto si tako razmisljala.
na kaju, zasto ti mislis da, kao zena, imas uopste pravo da kuckas ovde komentare? ovo je za nas muskarce da razmisljamo i diskutujemo. ti bi trebalo da si sa decom ili da kuvas i spremas.
'kuvarice manje zbori da ti rucak ne zagori'
Milan M. Ćirković Milan M. Ćirković 02:58 07.07.2008

Re: Wimbledon

ivana23
Ko je gledao jucerasnje zensko i danasnje musko finale, jasno mu je sta je Janko rekao!

Iako sam zensko smatram da je potpuno u pravu.

Uz sve duzno postovanje, sta je zaista falilo finalu izmedju sestara Vilijems? I razliciti stilovi i lepa igra i odlicni servisi i mnogo vinera i fantasticno precizna igra Venus sa neverovatno malim brojem gresaka.

Nema nikakve potrebe porediti to sa muskim finalom, jer su u muskom finalu dvojica najboljih igraca verovatno svih vremena, te njih jednostavno nema smisla porediti ni sa cim. Dajte da poredimo sa interesantnoscu i kvalitetom meceva tipa Djokovic-Davidenko, Rodik-Vavrinka i slicno (uz sve postovanje prema navedenim).
Milan M. Ćirković Milan M. Ćirković 03:01 07.07.2008

Re: Wimbledon

Covek u belom
ivana23
Ko je gledao jucerasnje zensko i danasnje musko finale, jasno mu je sta je Janko rekao!

Iako sam zensko smatram da je potpuno u pravu.
Mislim Ivana da je ovde problem sto se ljudi vrlo malo gledaju tenis (kad ne igraju nasi), a jos manje se u isti razumeju...
A velika je steta, jer za razliku od onog juce, ovo danas je toliko vredelo gledati...velicanstveni trenutak u istoriji tenisa.

koji upravo *zbog toga* ne treba koristiti kao argument u ovoj diskusiji.

Posebno s obzirom da ima malo nas koji se secamo i atmosfere koja je pratila meceve Martine i Kris Evert, npr. - stvari treba ocenjivati *u kontekstu*, a ne u nekakvom nebuloznom platonskom svetu apsolutne lepote, vestine, itd.
lidiaz lidiaz 04:25 07.07.2008

Re: Wimbledon

ivana23

Tacno. Ovo danas je bilo nesto sto nisam dozivela ni kada sam nase tenisere gledala. Fantastican mec kakav se nece skoro ponoviti. Vatromet umeca, snage, volje... sta reci kad je Mekinro skoro zaplakao na kraju.

Da i Janko tako isto uzbudljivo igra kao dvojica u danasnjem finalu pa zasluzuje da dobije nagradu umesto sestara Vilijams.

A da ljudi malo prate tenis vidi se iz Lidiazinog komentara u kome spominje Justine Henin, Kuznjecovu,Morezmo
a JH vise ne igra, M takodje razmislja o povlacenju posto mesecima unazad ispada na turnirima u 1.-2. kolu, o K ne treba komentar, ona nije nikakav reper zenskog tenisa.

Argument je bio da teniserke uzimaju pare zao sto su sexy, a ne zbog kvaliteta. To nije trenutna kategorija pa da je tako ultra bitno da li sad igraju ili ne. Uzele su pare na kvalitet.
Tvrdnja da Kuznjecova, koja je u prvih 5 vec par godina, pritom osvojila jedan GS i igrala u dva finala nije reper za zenski tenis pokazuje izuzetno poznavanje.


A ako teniserke stvarno hoce ravnopravnost neka igraju na tri dobijena seta, kao sto sto atleticarke trce marataon u metar duzine istu stazu kao muskarci!

I muskarci igraju na 3 dobijena samo na GS i fanalnom mastersu. Uostalom za kvalitet nije neophodna duzina dogadjaja.

Janko ne moze biit u pravu jer tvrdi da neko za isti trud (mada on tvrdi da nije isti) treba da bude manje placen samo zbog razlicitog pola. Ili bar manje od njega.
A ukidanje jednog prava lako ce odvesti do ukidanja svih drugih.
JJ Beba JJ Beba 10:54 07.07.2008

Re: Wimbledon

ivana23
Ko je gledao jucerasnje zensko i danasnje musko finale, jasno mu je sta je Janko rekao!Iako sam zensko smatram da je potpuno u pravu.

u kom smislu?
Oba finala su bila dostojna finala.
Sestre Vilijams su igrale super. I obe igraju atomski tenis. Svaka od njih dve bi odrala Tipsarevića.
Dok bi reko mali ašov.
A i mnoge druge teniserke bi ga odrale.
On takao njauke okolo zato što zna da ne mora da igra sa nekim od teniserki da dokazuje svoju tezu.
kako misli tako igra. I zato je tu gde je
Filip2412 Filip2412 14:43 07.07.2008

Re: Wimbledon

Sestre Vilijams su igrale super. I obe igraju atomski tenis. Svaka od njih dve bi odrala Tipsarevića.
Dok bi reko mali ašov.


to nije tacno, ne da ne bi mogle igrati protiv Janka nego ne bi mogle igrati protiv prosecnog anonimnog klinca koji profesionalno trenira

razlika je velika i svako ko malo poznaje tenis zna da je tako

e sad, sta treba Janku da lupeta na ovu davno prezvakanu temu nije mi jasno. Sto se tice razlisljanja i igre glavom takodje je glupost reci da zene samo treskaju i ne razmisljaju. Generalno govoreci otkad bilderi poput Nadala diktiraju taktiku, zakucaju se u tribine i ne izlaze na mrezu, tenis je postao manje zanimljiv.

Sto se tice uzimanja para tu takodje diskusija zensko-musko nema bas nikakvog smisla. Naravno da ce muski uzimati vise na tenis jer je igra zanimljivija zbog snaznije konsittucije muskaraca ali sa druge strane obnazene teniserke mlate pare od reklama i to je njihovo pravo. Trziste kreira potrebu a ko zna da naplati zaradice dobro a za to vreme dokoni besposlicari - sociolozi i psiholozi, borci za ljudska prava i razne zdangube razvijace teorije ...
Filip2412 Filip2412 14:50 07.07.2008

Re: Wimbledon

Argument je bio da teniserke uzimaju pare zao sto su sexy, a ne zbog kvaliteta. To nije trenutna kategorija pa da je tako ultra bitno da li sad igraju ili ne. Uzele su pare na kvalitet.


- pa naravno da uzimaju vise zato sto su sexy i to mnoooooogo mnogo vise
- zasto mislis da je igranje tenisa "kvalitet" a sexy nije "kvalitet"; sta je kvalitet govori trziste a primeri Kurnjikove i Sharapove pa i Ane Ivanovic govore dovoljno

Sharapova ce zaradjivati uvek vise cak i kada gubi, kamere ce prikazivati nju cesce samo zato sto bolje izgleda, Kurnjikova je namlatila para mnogo vise nego mnoge N0 1 teniserke
vesna7592 vesna7592 11:33 08.07.2008

Re: Wimbledon

ivana23
Ko je gledao jucerasnje zensko i danasnje musko finale, jasno mu je sta je Janko rekao!Iako sam zensko smatram da je potpuno u pravu.

Ove godine je muško finale na Wimbldonu bilo mnogo zanimljivije nego ono u Parizu, pa šta ćemo sad, da proglasimo travu za bolju podlogu.
I muško je bilo zanimljivije od ženskog jer je to nije bila samo borba za titulu, to je pre svega borba za No1, za rekorde, vezane titule na W, vezane titule RG-W, ukupno osvojeni GS, dokazivanje "još sam prvi" prema "biću prvi za mesec dana" , "možda si me dobio 100 puta na šljaci, ali ovo je moj teren" prema "odraću te na tvom terenu"... i tako do sutra.
I sve to poredite da finalom u kome igraju dve rođene sestre, koje su odigrale ko zna koliko GS finala među sobom, obe imaju po nekoliko Wimbldona, ništa im se posebno ne pomera na listi, pa ne možemo očekivati baš neki žar. A dosadnih muških finala u W je bilo koliko hoćeš, npr.ono kad je Ivanišević pobedio, ili je as iz prvog servisa, ili je iz as drugog ili je dupla greška. A onda na servisu Rafter , pa isto to, što bi rekla braća za popizdit
Alava Alava 10:02 07.07.2008

Janko Šmanko

I ja sam juče gledala finale i razmišljala o ovoj gluposti koju je rekao Janko, a da ga nije bio blam.

Smatram da je muški tenis prilično atraktivniji od ženskog upravo zbog toga što su muškarci fizički jači. I to je jedina stvar oko koje se slažem sa Jankom. Reći da žene ne treba da zarađuju toliko je isto kao i da je rekao da udarači (tipa Nadal) ne treba da zarađuju koliko i tehničari (tipa Federer), što je zaista vrh gluposti.

Žene naravno nisu ravnopravne, a i kada se pokuša uspostaviti ravnopravnost to se čini na pogrešan način u velikom broju slučajeva, pa možda to smeta muškarcima, pa i Janku u ovom slučaju.

Ipak, ja mislim samo da je ovde reč o kompleksima dotičnog gospodina. Možda ja imam predrasude glede tenisa, ali za mene je to sport kojim se ne bave seljaci (što sa fudbalom recimo nije slučaj), pa me ovakve izjave zaista šokiraju. On bi mogao malo više da se oznoji, da skine bar 8 kilograma, pa možda i bude neke kinte onda. A posle ovakve izjave, kao i njegovog prostačkog ponašanja na poslednjem meču na Vimbldonu, mogu reći da ni malo Bečke Škole nije na odmet. Malo mnogo.
ivana23 ivana23 11:13 07.07.2008

Da vam posteno kazem...

Mrzi me da odgovaram na sve komentare, nemam vremena, zagorece mi rucak.
I, uzgred, kao zena osecam se udobno u svojoj kozi, nemam komplekse. Ne mislim da bi zene trebalo da budu povlascenije, niti da igraju na sexsisticku kartu i zbog toga dobijaju dodatne beneficije (+ pare). Znate svi na sta mislim.. obnazene fotke teniserki u muskim casopisima i sl. Zar i tu nema diskriminacije (po raznim osnovama)?

Zasto mislim da, kao zena, imam uopste pravo da kuckam ovde komentare? (Poslusacu Kafu koji je to lepo primetio).
Vise se necu ukljucivati u diskusiju.
JJ Beba JJ Beba 12:06 07.07.2008

Re: Da vam posteno kazem...

Znate svi na sta mislim.. obnazene fotke teniserki u muskim casopisima i sl. Zar i tu nema diskriminacije (po raznim osnovama)?




ne znamo našta si mislila.
da samo žene igraju na sex?

možda bi tipaseviću pomoglo da se skine u ćega, i da malo bolje zaigra. tenis, naravno
Ribozom Ribozom 15:56 07.07.2008

Re: Da vam posteno kazem...

Nedavno sam bio na intervjuu za posao. Komisiju su sacinjavale 3 zene. Jedno od pitanja je bilo: 'kako se snalazim u zenskom drustvu na poslu?(u mom radnom miljeu dominiraju zene)' Odgovorio sam pitanjem:'treba li da upisem neki femiisticki kurs?'
Dobio sam posao.
Btw. mojoj prijateljici je cerka kamiondzija.
...ali, zapad je to
lidiaz lidiaz 17:28 07.07.2008

Re: Da vam posteno kazem...

JJ Beba
Znate svi na sta mislim.. obnazene fotke teniserki u muskim casopisima i sl. Zar i tu nema diskriminacije (po raznim osnovama)?

ne znamo našta si mislila.
da samo žene igraju na sex?

možda bi tipaseviću pomoglo da se skine u ćega, i da malo bolje zaigra. tenis, naravno

Da cujes samo americke komentatorke kad cekaju da Djokovic skine majicu (nisu ni komentatori bolji :)). A sve bivse teniserke u cetrdesetim. Popularnost u Americi mu je bar 30% veca zbog toga :).
Naravno nista mu ne bi pomoglo da nije i vrhunski igrac.


JJ Beba JJ Beba 18:00 07.07.2008

Re: Da vam posteno kazem...

Da cujes samo americke komentatorke kad cekaju da Djokovic skine majicu (nisu ni komentatori bolji :)). A sve bivse teniserke u cetrdesetim. Popularnost u Americi mu je bar 30% veca zbog toga :).
Naravno nista mu ne bi pomoglo da nije i vrhunski igrac.

totikaem :)
alselone alselone 17:39 07.07.2008

Nadal

Tvrdnje da je Nadal samo snaga i da igra los "bilderski" tenis su juce pobijene.

Nadal pogadja iz trka loptu koju jedva stize preciznije od mnogih tenisera iz mesta. Popravio je mnogo igru u poslednjih godinu dana. Bilo je smesno gledati s pocetka sezone kako mu svi po navici salju lopte na bekend, dok nisu shvatili da mu je bekend dijagonala mozda i najjaci udarac trenutno. Decko nema slabu tacku!
Gledajuci ga sinoc kako igra i kako se bori, tu zelju, energiju, usresredjenost, neprihvatanje izgubljene lopte ili gema, potsetio me je na Dzordana dok je jos nosio broj 23.

A sto se tice zarada, da li mislite da bi se po analogiji trebale izjednaciti zarade izmedju NBA i WNBA?
lidiaz lidiaz 18:07 07.07.2008

Re: Nadal

Poredjenje sa NBA nije sasvim korektno. NBA ima uvek pune hale, WNBA ne bas uvek.
Tribine su pune i u zenskom i u muskom tenisu. Teniserke prodaju svoj proizvod, kosarkasice ne jos uvek.
Mada je igra ponekad lepsa.
Mada se i tu trazi priblizavanje clanak
Isto se moze postaviti pitanje zasto plivaci i atleticari zaradjuju manje...
Filip2412 Filip2412 07:05 12.07.2008

dosadan tenis ...

Tvrdnje da je Nadal samo snaga i da igra los "bilderski" tenis su juce pobijene.


sirova snaga i kondicija, nista drugo

.... to sto on precizno pogadja sa osnovne linije ne cudi jer covek samo to i zna, sve vreme isto.
Finale Wimbledona je bilo samo rezultatski zanimljivo. Za 4 ipo sata 3 izlaska na mrezu i zapravo ne vise od 4-5 zaista zanimljivih i atraktivnih poena i to neko zove uzbudljivom igrom!!!!???

Samo neko ko nikada nije gledao Stefana Edberga ili recimo Borisa Bekera moze reci da je ovo finale bilo zanimljivo.

Rodzer barem igra agresivnije, trudi se da dobije poen napadacakim udarcem a ne da se brani...
Pogledajte statistiku meca pa cete videti da ogromnu vecinu poena Nadal uzima na neiznudjene greske protivnika.

Defanzivci poput Nadala su ucinili tenis beskrajno dosadnim.
ivana23 ivana23 11:46 09.07.2008

Hajde,

prekrsicu obecanje da se ne ukljucujem vise u diskusiju, ali s obzirom sam dosla do sledeceg podatka:

The ITF is pleased to confirm that, thanks to the co-operation of the ATP and WTA, the Tennis Event at the 2008 Olympics will carry ranking points for both men and women

Ocekujem ulaganje protesta Olimpijskom komitetu.
stanimir.branimir stanimir.branimir 13:08 21.08.2008

Re: Sta muskarci misle o zenama?

Onda procitam izjavu kao ovu gore, ili pogledam oko sebe i vidim neke druge zene koje ne cene, koje zaradjuju manje od muskaraca za iste poslove, koje su zarobljene u kuci uz sporet i sa decom... I meni nije dobro.


Pa tenis je bas sport gde zene zaradjuju kao i muskarci, ali uz manje posla. Pogledaj Grand Slam turnire. Posto muskarci moraju da igraju jedan set vise na njima. I to po 2-3 puta vise igraju za isti novac. A u tenisu zene mnooooooogo vise zaradjuju od sponzora. To im je zapravo glavni izvor prihoda, jer se sve slikaju za neke caspise i sl. Muskarci nisu toliko zanimljivi modnoj industriji, pa samim tim i mnogo manje zaradjuju. Tako da je tenis primer gde zene bolje finansijski prolaze.

To je tacno da mnogi muskarci, pogotovo kod nas, zene automatski gledaju kao manje sposobne da nesto urade i veliki je problem. Samo sto to ne moze da se resi preko noci. Meni nije jasno zasto je tako, ali pretpostavljam da sve dolazi iz porodice.

Meni zapravo u poslu nije bitno ko je kojeg pola. Vazno je ko kako obavlja posao, ostalo nije bitno. Ali ponekad ima i primera diskriminacije muskaraca. Kada se neko hvali kako ima zaposlene sve zene u preduzecu, jer zene bolje rade taj posao (slusao direktora, tj. direktorku jedne brokerske kuce pre oko godinu dana). Ili ako neki ministar kaze da ima samo zene kao savetnike. A imamo gomilu primera. To je uvek dobro, pa cak i pozeljno isticati. A da se to radi sa muskim polom, bili bi prozvani sovinistom. Pozitivna diskrtiminacija sa jedne, izaziva negativnu diskriminaciju sa druge strane.

Sve dok se ne pocnu gledati rezultati a ne pol, nece doci to ravnopravnosti.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana