AKCIJA: UGASITE I VI SVOJE LOKALNO POZORIŠTE!

Sestre Bogavac RSS / 12.07.2008. u 01:34

najozbiljniji politički govor

action-man
action-man

Na kulturnoj sceni Srbije, stvari su najzad krenule u boljem pravcu.

Nakon više od šezdeset godina postojanja, ugašeno je prvo srpsko pozorište na gradskom budžetu. Ova dobra vest, stiže iz gordog Zaječara - postojbine Gitarijade ali i velikih revolucionara, poput Svetozara Markovića, Nikole Pašića i Zorana Radmilovića. 

Jasno je da je Zaječar i ovog puta udario temelj revoluciji.

Stupimo li u odgovornu akciju i preduzmemo sve potrebne mere, slučaj zaječarskog pozorišta „Zoran Radmilović" neće ostati usamljen.

Slučaj zaječarskog pozorišta ne sme i ne treba da ostane usamljen!    

Jer, slučaj zaječarskog pozorišta svetli kao zvezda vodilja koja, u mrklom mraku,   pokazuje put kojim treba krenuti... Odgovorno, odlučno i bez odlaganja. 

I zato, braćo i sestre!

Drugovi, drugarice!

Dame i gospodo!

Upravnici i umetnički direktori!

Uvaženi teoretičari i praktičari!  

Cenjeni umetnici, umetnice i kolege!  

Apelujemo na Vas da učinite sve što je u vašoj moći, kako bi se trend gašenja srpskih pozorišta, neometano nastavio i ubrzao! 

Razloga za ovakvo delovanje ima mnogo.

Primarni su ekonomski.

- Postepenim gašenjem pozorišta, koje vodi u potpuno ukidanje svih pozorišnih događanja (festivali, radionice, simpozijumi, predavanja i promocije stručne literature), u državni budžet bi se, u najkraćem mogućem roku slila ogromna količina sredstava, koja bi svakako mogla da se uloži u nešto pametnije.

Recimo: u seču Topčidarskog parka i izgradnju planiranog mosta, preko Ade Ciganlije, s tim da bi most, u ovom slučaju, mogao da ima nezapamćenih 226 saobraćajnih traka. Ovakva bi atrakcija nesumnjivo postala simbol, ne samo Beograda, već i čitave Srbije, što je u istorijskom trenutku kulturnog rebrendiranja, stvar od opšteg nacionalnog i državnog značaja.

- Otpuštanjem svih pozorišnih radnika koji platu primaju sa gradskih budžeta, stvorila bi se mogućnost za udvostručavanje... utrostručivanje... pa i učetvorostručavanje plata, korisnim građanima ove zemlje, kakvi su prosvetni radnici, lekari, narodni poslanici i iznad svega, policajci- pošteni i snažni ljudi, čuvari reda, mira i dečijeg sna.

- Potpunim degradiranjem glumačke i svih srodnih profesija, ali i zatvaranjem svih visokoškolskih institucija koje se bave obrazovanjem ovih kadrova, uspeli bismo da nove generacije usmerimo na pravi put.

To je put kojim se kreće izborom poštenih i ispravnih zanimanja!

To je put kojim se stiže u Evropu! To je put ozbiljne snage kakva leži u privrednim granama poput zemljoradnje, stočarstva, javne bezbednosti i politike.

- Pođemo li samo od činjenice da se u današnjem, moralno posrnulom društvu, gluma ili nešto slično,  može studirati na više od deset škola, sasvim je jasno zašto ozbiljni fakulteti, poput ETFa, PMF-a, GSP-a i SPS-a - zvrje prazni.

Ukidanjem pozorišta ali i svih beneficija koje uživaju nepravedni i ničim izazvani pozorišni radnici, otvorili bismo mladim ljudima neslućene, nove mogućnosti.

Dali bismo im budućnost i perspektivu!

Pomogli bismo im da otkriju svoje prave talente i kvalitete!

Sprečili bismo ih da gube vreme i troše mladost zaluđeni demagoškim frazama, kakva je „daske koje život znače" - koja se sve češće vezuje za teatar, i ako je jasno da svoje pravo značenje ima samo u kontekstu stolarskog zanata.

- Gašenje pozorišta na gradskim budžetima, doprinelo bi razvoju opšte kulture i morala u prosečnog građanina ove zemlje, ali bi nesumnjivo uticalo i na kvalitativni porast osećanja za estetiku.

I to bi se- kako pokazuju naša dosadašnja istraživanja- naročito manifestovalo kod šačice pojedinaca, koja pozorišna događanja i inistitucije posećuje, na svoju žalost, redovno.

Zatim...  

šmrc!
šmrc!

- Pomislite samo kakvim i kako opremljenim zgradama raspolažu budžetska pozorišta! A šta je sa sedištima stranki?

Šta sa sedištima nevladinih organizacija?

Šta sa svim onim poštenim ustanovama koje grcaju pod teretom krupnih, društvenih problema, u sasvim neadekvatnim kancelarijama, smeštenim na bitno manje atraktivnim lokacijama nego što su pozorišne zgrade i domovi kuluture?!

Povrh svega, naše stranke, prinudjene su da za svaki miting ili konvenciju, rasipaju teško stečeni i preko potrebni novac na iznajmljivanje prostora sličnih pozorišnim. Rešenje se nameće!

Kada bi svaka stranka imala svoju pozorišnu zgradu, novac koji više puta godišnje, tokom svake od brojnih predizbornih kampanji, uludo bacamo na iznajmljivanje velikih sala, mogao bi biti uložen u veći broj trelevizijskih reklama, bilborda i plakata u kojima uživa svaki građanin, što s elitističkim i veoma sumnjivim programima budžetskih pozorišta, nije slučaj.

- Ukidanje pozorišta u Srbiji, makar i na određeno vreme, uticalo bi i na kvalitet rada naših najznačajnih pozorišnih upravnika, koji izgaraju na polju umetnosti, režirajući više od deset predstava godišnje.

Pauza, pa makar i samo u trajanju od pet do deset godina, učinila bi da se naši rudkovodeći, umetnički kadrovi odmore i zamisle nad sobom. I ne samo nad sobom, već i nad hodnikom, pa možda i bibliotekom! Višegodišnja pauza učinila bi da najsposobniji pojedinci potroše svoju ušteđevinu i krenu u život od početka. Da razmisle o svojim narednim predstavama, čak i pre nego što uđu u produkciju, ali i da iskuse život običnih, netalentovanih građana, koji nisu u mogućnosti da godišnja primanja, upotpune sa pedeset autorskih honorara.

- Ukidanje pozorišta u Srbiji, otvorilo bi nove mogućnosti za druge, zapostavljene grane kulture, kao što su, primera radi: grnčarija, guslarstvo, poezija, turbo-folklor, vez,  tapiserija i druge - čiji značaj dosadašnja kulturna politika, uporno previđa. Zapostavlja. Ignoriše. Ili nedovoljno pomaže.

Ukratko: od gašenja budžetskih pozorišta u Srbiji, štete ne bi imao niko, a koristi -  SVI! I zato se, za opšte nacionalno dobro, nadamo kako ova akcija neće ostati bez odjeka u svakom srpskom domu i svakom srpskom ministarstvu.

UKLJUČITE SE!

DELUJTE LOKALNO, MISLITE GLOBALNO!

Ukoliko živite u mestu koje ima pozorište na gradskom budžetu, učinite nešto dobro za sebe, svoju decu i našu, zajedničku budućnost!

UGASITE SVOJE LOKALNO POZORIŠTE!!!

Ukoliko živite u mestu bez pozorišta, priključite se akciji kao volonteri u radu na edukcaciji pozorišnih moljaca i drugih insekata.  Imate priliku da svojim svetlim primerima, pokažite ovom napaćenom narodu koliko je postojanje pozorišta bez značaja za puku egzistenciju i druga egzistencijalna pitanja s kojima se ovaj narod, u ovom trenutku istorije, bolno suočava.

Apelujemo na sve savesne pozorišne radnike, da se u akciju ukuljuče među prvima i mobilišu sve svoje resurse, sav svoj profesionalni integritet i znanja o pozorištu, kako bi pomogli gašenju srpskih teatarskih instutucija.

Podsećamo profesionalce, amatere i zaljubljenike u pozorišnu umetnost, da gašenje srpskih pozorišta podrazumeva i odlučno suprotstavljanje dominantim estetskim vrednostima koje je ovo pozorište donelo. ...

Seča naše pozorišne poetike- seča u korenu, bez kompromisa i bez sentimentalnosti- od najvećeg je značaja za budućnost pozorišne umetnosti, kao takve! Budućnost pozorišne umetnosti, uopšte.

Budućnost pozorišta u čitavom svetu.

Apelujemo još i na upravnike čija pozorišta prividno nemaju razlog za gašenje, da se uključe u ovu akciju. Ako ni zbog čega, a onda zbog solidarnosti sa kolegama, poreskim obveznicima i voljom narodne većine.

Za sve one koji sumnjaju u ispravnost ove radikalne akcije, primera radi,  navešćemo slučaj BITEF teatra koji je u sezoni renoviranja 07/ 08, bez repertoara, funkcionisao besprekorno. 

NIKAKVA KORIST OD POZORIŠTA!

SPASITE SRBIJU! SPUSTITE ZAVESU!

U ime grupe građana Drama Mental Studio,

Jelena i Milena Bogavac

Atačmenti



Komentari (68)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

ceda_urosevic ceda_urosevic 01:44 12.07.2008

Sestre Bogavac,

lepo vi ovo prosledite novom ministru kulture, čovek će biti, osnovano sumnjam, oduševljen akcijom.
Sestre Bogavac Sestre Bogavac 01:54 12.07.2008

Re: Sestre Bogavac,

lepo vi ovo prosledite novom ministru kulture, čovek će biti, osnovano sumnjam, oduševljen akcijom


Dragi Cedo,
ovaj konstruktivni predlog shvatamo kao tvoj kreativni doprinos nasoj, na svaki nacin opravdanoj akciji.

Zahvaljujemo ti se na podrsci u ovom znacajnom trenutku.

Ministar ce biti obavesten!
Jer Ministar mora biti obavesten!
I Ministar mora prihvatiti ovu akciju koju sprovodimo pre svega za njegovo dobro, ali i dobro svih gradjana.


p.s.
rado bismo ti ovde postavile onu višnjicu za prvi komentar, ali nemamo pojma kako. :)
Tako da, smatraj da si je dobio, u svakom slucaju.

Poštovanje.
Pozdrav!
ceda_urosevic ceda_urosevic 02:00 12.07.2008

Re: Sestre Bogavac,

Ma pustite višnju, nego ovako - ja bih, ako smem da predložim, prvo zakonom zabranio (u tome nam posebno može pomoći minitar Bradić) upotrebu pozorišnih termina. Dakle, nema više - teatar i sinonimi, nema više replika i premijera, nema više predstava i drama, nema više fundus i didaskalija. Ništa od toga. Ako sečemo u korenu, onda da to uradimo kako treba. Sve pozorišne komade, domaćih i stranih autora, sve u vatru. Ako ćemo da rušimo, da rušimo k'o ljudi.
Sestre Bogavac Sestre Bogavac 02:05 12.07.2008

Re: Sestre Bogavac,

Dakle, nema više - teatar i sinonimi, nema više replika i premijera, nema više predstava i drama, nema više fundus i didaskalija. Ništa od toga. Ako sečemo u korenu, onda da to uradimo kako treba.


Eliminisanjem glavnog uzroka, sprecicemo posledice!!!


Sve pozorišne komade, domaćih i stranih autora, sve u vatru.


To je razlog iz kog sajt www.nova-drama.org , koji se do sada bavio promovisanjem domacih autora i novog dramskog teksta, vec danima ne funkcionise.

Cedo, Cedo... Svaka ti je zlatna!
Koje ti je pozoriste najblize?
... Trk, pa upali... Pardon! Ugasi.

:)))
ceda_urosevic ceda_urosevic 02:08 12.07.2008

Re: Sestre Bogavac,

Pikirao sam odavno, ovde u kraju, neku mladu scenu sa neafirmisanim glumcima. Ugasiću je ja, ne zvao se Čeda. U akciju da se ubaci i amandman - amaterska pozorišta paliti bez milosti, ona su posebno opasna. Sve što zaliči na neku nedajbože eksperimentalnu scenu sa amaterima sumnjivog kvaliteta i(li) morala - pali, ne žali.
Sestre Bogavac Sestre Bogavac 02:13 12.07.2008

Re: Sestre Bogavac,

amaterska pozorišta paliti bez milosti, ona su posebno opasna.


Naravno.
Jedino molimo uvazene rukovodioce da organizuju svoje amatersko drustvo, koje ce iz noci u noc, iz mesta u mesto, iz kluba u klub i kafane u kafanu igrati stand-up komediju KAKO SMO VODILI SRPSKA POZORISTA, baziranu na istinitim pricama.

:)
Sestre Bogavac Sestre Bogavac 02:19 12.07.2008

ZVANIČNA PROMOTIVNA PESMA ...

... AKCIJE UGASITE I VI SVOJE LOKALNO POZORIŠTE!!!

Cutout MC i DMS.
Uživajte!

:)

Unfuckable Unfuckable 03:00 12.07.2008

nema pričanja, nego - akcija

dragan7557 dragan7557 14:32 12.07.2008

Re: nema pričanja, nego - akcija

Unfuckable

Baš bestan ovaj Koštuničin mačor. Gnev pravednika ???
Unfuckable Unfuckable 03:30 12.07.2008

ajmo, narode...nema povlačenja




podignimo Umetnike u visine koje, nesporno... zaslužuju



i...spalimo .....kakodolikuje

dragan7557 dragan7557 14:37 12.07.2008

Re: ajmo, narode...nema povlačenja

Unfuckable



podignimo Umetnike u visine koje, nesporno... zaslužuju



i...spalimo .....kakodolikuje


Nabijanje na kolac je jevtinije i u skladu sa potrebama smanjenja CO2 gadosti. Budimo u trendu.
radojicic92 radojicic92 05:26 12.07.2008

...

malo mi to blesavo, zatvaraju pozoriste zbog loseg poslovanja, a onda otvaraju novo sa istim osobljem i upravnikom
pobice ih Bili sve
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 09:12 12.07.2008

Thnik big!

zašto se zadržavati samo na lokalnim pozorištima. Treba delovati globalno! omaoviti i internacionalizovati akciju. Evo ja ću da se bacim na Brodvej. Šta oni tamo meni ima da pevaju "Mamma mia"


Brooklyn Brooklyn 10:22 12.07.2008

Re: Thnik big!

zašto se zadržavati samo na lokalnim pozorištima. Treba delovati globalno! omaoviti i internacionalizovati akciju. Evo ja ću da se bacim na Brodvej. Šta oni tamo meni ima da pevaju "Mamma mia"

na brodveju su sve privatna pozorista koja se izdrzavaju od svojih para a ne od para poreskih obveznika, iz, recimo, ohaja, koji u zivotu nisu bili na brodveju, razumes razliku? dakle, ako hoces pozoriste, otvori sebi jedno i niko nece moci da kaze da nece vise da placa za njega, posto ces placati sam, ti i oni koji zele da placaju, a niko na silu, i svim lepo (ko na brodveju) i niko ne moze da ga ugasi osim tebe licno. how about that?
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 10:37 12.07.2008

Re: Thnik big!


na brodveju su sve privatna pozorista koja se izdrzavaju od svojih para a ne od para poreskih obveznika

što reče jednom Tito: ne treba se držati zakona kao pijan plota. To što su oni privatni ne znači da ih ne možemo nacionalizovati pa ugasiti. how about that?
Brooklyn Brooklyn 10:50 12.07.2008

Re: Thnik big!

što reče jednom Tito: ne treba se držati zakona kao pijan plota. To što su oni privatni ne znači da ih ne možemo nacionalizovati pa ugasiti. how about that?

ne znaci? ajde probaj da u americi nacionalizujes pozoriste (ili bilo sta drugo). bas bi to volela da vidim. 1, 2, 3...start!
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 11:11 12.07.2008

Re: Thnik big!

alo bre. zezam se
Brooklyn Brooklyn 11:15 12.07.2008

Re: Thnik big!

alo bre. zezam se

znas da ja ne znam za zezanje kada je porez u pitanju :)
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 12:19 12.07.2008

Re: Thnik big!

znas da ja ne znam za zezanje kada je porez u pitanju :)

to je tako američki )
Kazezoze Kazezoze 17:25 12.07.2008

Re: Thnik big!

a niko na silu, i svim lepo (ko na brodveju) i niko ne moze da ga ugasi osim tebe licno. how about that?

zar brodvej josh postoji???
odavno nisam nishta chuo o njemu...
dodushe, ako i postoji, vredi negde koliko i dolar... tj qrcu ne vredi vishe))
carly92 carly92 09:44 12.07.2008

ispred vremena

Ja sam zagasio pozoriste jos pre par godina u svom rodnom gradu posle mi bilo dosadno pa bih dao jedan predlog za prosirenje akcije i otvaranje jos jednog fronta posto od prosle godine resili smo se i knjizare
Sestre Bogavac Sestre Bogavac 11:47 12.07.2008

Re: ispred vremena

Ja sam zagasio pozoriste jos pre par godina u svom rodnom gradu posle mi bilo dosadno pa bih dao jedan predlog za prosirenje akcije i otvaranje jos jednog fronta posto od prosle godine resili smo se i knjizare


Svaka čast za tebe i sugrađane!
Vaše mesto je za našu akciju, zlatni primer i uzor, grad heroj!

Još samo da ugasite osnovnu školu... šta će škola kad ima MAXI diskont!

:)))
LA21Nikolic LA21Nikolic 10:02 12.07.2008

Predajte ih EPS-u

Iskreno ja nerazumem autorku teksta. Pa to sa pozorištima se van Beograda dešava već desetinama godina. Eto pozorište u kostolcu, koje su izgradili radnici EPS-a, preuzo je EPS. Pa tako on danas određuje predstave, bavi se kulturom (a ne proizvodnjom struje), daje karte za predstave (kada ih ima) samo svojim radnicima dok ostali građani Kostolca samo mogu da gledaju u taj velepni objekat koji su svojim novcem izgradili a danas trune i nadograđuje se od strane EPS-a. Zato dajmo da nam sva pozorišta vode velika preduzeća, ionako nam pored ovako komično-dramatične situacije više nam neće trebati.
Sestre Bogavac Sestre Bogavac 11:49 12.07.2008

Re: Predajte ih EPS-u

EPS i kultura su ogromna tema, koja zaslužuje poseban blog.

Napisaću ga, ako mi do tada - usled sedmomesečnog čekanja na autorski honorar za predstavu u produkciji EPSa- ne isključe struju!

:))

Pozdrav za Kostolac, još jedan grad koji ide ispred vremena!
mixmasterche mixmasterche 10:03 12.07.2008

akcija

Mislim da bi trebalo akciju usmeriti u sledecem pravcu: oduzeti upravljanje pozoristem od nesposobnih gradskih vlasti i prebaciti na republiku i vratiti ga na taj nacin Zajecarcima koji nicim nisu zasluzili takvu vlast i kosmicka bi nepravda bila da sad oni zbog toga ispastaju.
dragan7557 dragan7557 13:55 12.07.2008

Re: akcija

pravljanje pozoristem od nesposobnih gradskih vlasti i prebaciti na republiku i

Ovaj anahronizam (da lokalni tupani upravljaju) će uskoro biti potpuno izbačen iz upotrebe a pozorište i knjižare kao nepotrebni trovači pameti će otići na smetilište istorije ili još bolje u zaborav.
Od pozorišta - pečenjara!

Valjda Mac Donaldsi strane investicije a bogami i Pizza Hut je u trci.

dragan7557
Sestre Bogavac Sestre Bogavac 15:44 12.07.2008

Re: akcija

Valjda Mac Donaldsi strane investicije a bogami i Pizza Hut je u trci.


KUPUJMO DOMAĆE!

U Mc-u ne sme da se puši.
A i nije čovek rekao da će da otvori banjalučki ćevap, nego pravu pečenjaru s jagnjići i prasići...
Ne znam zašto, nekako me uznemirio ovaj tvoj komentar... Verovatno zato što imaš poentu, sviđala se nama ili ne. :))))

pozz za Dragana7557! Raduj se dok nisi postao Dragan755792, hahaha. :)
Brooklyn Brooklyn 10:18 12.07.2008

*

podrzavam u potpunosti!

a onaj ko ne podrzava, neka daje svoje pare a ne tudje.
man ray loves me man ray loves me 10:18 12.07.2008

Jugoslovenska dramska pečenjara

Dokle više to trošenje resurasa - ja predlažem evo da se pozorišta ne uništavaju, već da im se promeni namena. Od pozorišta - pečenjara! Samo izbaciš glumce i ostale gulanfere (copyright - moj tata), postaviš lepo stolove, muzika (bina je već tu!)... pa vrtiš i prasiće i lovu...
Sestre Bogavac Sestre Bogavac 11:53 12.07.2008

Re: Jugoslovenska dramska pečenjara

Dokle više to trošenje resurasa - ja predlažem evo da se pozorišta ne uništavaju, već da im se promeni namena. Od pozorišta - pečenjara! Samo izbaciš glumce i ostale gulanfere (copyright - moj tata), postaviš lepo stolove, muzika (bina je već tu!)... pa vrtiš i prasiće i lovu...


Predlog je nadasve inovativan i vredan da bude razmotren.
Stavljamo na glasanje, ali samo pod uslovom da pečenjare ostanu u obavezi prema političkim strankama, prema kojima, kao prema najugroženijim, treba biti solidaran.

Dakle, da li će se Jugoslovenska dramska pečenjara, Narodna pečenjara i Beogradska dramska pečenjara obavezati da koproduciraju kampanje naših najugroženijih građana, predsedničkih i drugih kandidata?

Ukoliko je odgovor potvdan, ja protiv ove opcije nemam ništa.

M.
man ray loves me man ray loves me 12:06 12.07.2008

Re: Jugoslovenska dramska pečenjara

Stavljamo na glasanje, ali samo pod uslovom da pečenjare ostanu u obavezi prema političkim strankama, prema kojima, kao prema najugroženijim, treba biti solidaran.

Treba, treba. Tako ce se prevazici averzija nekih politicara prema pozoristu, pa ce poceti da bale pri samoj pomisli na repertoar - 'Mnogo kavurme niokocega'. :)
Hemičarka Hemičarka 20:30 12.07.2008

Re: Jugoslovenska dramska pečenjara

Od pozorišta - pečenjara!


A u pečenjarama "Duško Radović" i "Boško Buha" da se služe dečje porcije. Ovim pečenjarama takođe omogućiti da isporučuju obroke za beogradske vrtiće.
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 10:34 12.07.2008

uuu, dobra akcija!

pridruzujem se, sta reci:)

a i mozgam vala sta mogu, onako destruktivno, da doprinesem u lokalu.

mislim, u dvoristu mi je Dadov, mogu da ih gadjam s prozora, natrchkam pseto, ubacim djubre, nahushkam besan komshiluk na slatku malu susedsku peticiju da se pogasi i zatuche to leglo besmisla?

a Marijanu cu da vezem za radijator, sakrijem joj index FDU, a mogu i da joj oduzmem knjige, spalim ih ispred Dadova, ma bre, opet se nalozila na Bitef, jos bi i da volontira, odo' da joj objasnim da cu da je drzim na hlebu i vodi, ako samo zucne t od teatra.

a i zabranicu joj da se druzi sa vas dve, ako se popishmanite:)p

Sestre Bogavac Sestre Bogavac 12:03 12.07.2008

Re: uuu, dobra akcija!

a i mozgam vala sta mogu, onako destruktivno, da doprinesem u lokalu.

mislim, u dvoristu mi je Dadov, mogu da ih gadjam s prozora, natrchkam pseto, ubacim djubre, nahushkam besan komshiluk na slatku malu susedsku peticiju da se pogasi i zatuche to leglo besmisla?

a Marijanu cu da vezem za radijator, sakrijem joj index FDU, a mogu i da joj oduzmem knjige, spalim ih ispred Dadova, ma bre, opet se nalozila na Bitef, jos bi i da volontira, odo' da joj objasnim da cu da je drzim na hlebu i vodi, ako samo zucne t od teatra.

a i zabranicu joj da se druzi sa vas dve, ako se popishmanite:)p


Poštovana Vesna,
To je najmanje što možeš da učiniš, nakon što si upropastila rođeno dete, dozvolivši mu da samo i pomisli na indeks Fakulteta dramskih umetnosti.

Poživi li nam akcija, ovogodišnjeg BITEFA neće ni biti, a Marijana, ako joj je naspelo da volontira, može da bude volonter u ovoj akciji. Tako će se najzad iskupiti za svoju mračnu strast prema pozorištu, koja je unazadila ovo plemenito društvo.

Nego, nemoj da nam zabranjuješ druženje, sad kad smo se ovako opametili!!!
Najzad imamo šansu da svoje druženje i sadardnju usmerimo na nešto korisno, umesto da se slamamo oko BITEFA i sličnog...

Što se komšijskog vam Dadova tiče, napominjem kako je ta organizacija posebno opasna, jer studij glume i govora koji već decenijama organizuje, sistematski uništava generacije maloletnika!!!

Dakle, učini sve što možeš da ovu užasnu insituciju, koja se nedavno i sama naklopila na budžet, opstruišeš na svaki (ne)dozvoljen način!



dragan7557 dragan7557 14:27 12.07.2008

Re: uuu, dobra akcija!

Najzad imamo šansu da svoje druženje i sadardnju usmerimo na nešto korisno, umesto da se slamamo oko BITEFA i sličnog...

A, ime treba menjati u BIFTEK.
A zahvalan narod će naći i mesta za Dačićevo Sokače

A, Mrkonjić ima ceo jedan grad. Nepravda.
Šta rade ovi iz HRW.
dragan7557
Dr M Dr M 15:55 12.07.2008

Re: uuu, dobra akcija!

koja je unazadila ovo plemenito društvo.


Ovo drustvo je plemenito, organizovano je po plemenskom principu.
Dr M Dr M 10:47 12.07.2008

U prilog akciji

Postovane Sestre B.,

Prilazem vasoj akciji jos nekoliko argumenata.

Postojanje vise pozorisnih scena izaziva nekontrolisani haos, sto se protivi drustvenom opredeljenju za haos izazvan i kontrolisan sa jednog mesta. Zato je Srbiji dovoljno samo jedno pozoriste a takvo vec postoji.

Ima dve lepe zgrade, Svakodnevnu scenu, u ulici Srpskih vladara, i Svecanu scenu, u Bulevaru Kralja Aleksandra.
Postoje i pozorisne radionice, u komsiluku, u Nemanjinoj i na Andricevom vencu. Malo dalje, u Krunskoj, na Studentskom trgu i na nekim drugim lokacijama sede tekstopisci, reziseri i organizatori, sklonjeni od pogleda radoznale publike, nesebicno prepustajuci reflektore i dnevnu slavu glumcima, zadovoljavajuci se samo prostorom iza scene.

Glumacka postava ima 250 clanova, raznih glumackih dometa, od statista i nosaca tacni do pravih bardova, ovi prvi se ponekad i menjaju, ovi drugi su uvek tu, sa dobro naucenim tekstovima, ponekad izreziranim kalamburima, cestim jezickim akrobacijama i, gotovo uvek, vesti brzoj promeni odela i maski, kako im signalizira saptac, u skladu sa zeljom iz kuloara.

Ovakvo pozoriste ima zahvalnu publiku kojoj ne smeta sto se stalno igra ista predstava, voli da bude deo predstave u ovom interaktivnom pozoristu i placa svoje ucesce.

U ovu idilu se ne uklapa samo grupica gundjala koja zvizdi i dobacuje, pokusavajuci da poremeti opste uzivanje tvrdjenjem da se drama koja se stalno igra kao farsa na kraju zavrsi kao tragedija.

Zato ste u pravu da treba pozatvarati sva ta mala pozorista, samo trose pare.
A ako neko u tim malim mestima `oce da crkne za pozoristem(ima raznog sveta, zar ne?), neka udje u neku pogodnu koaliciju pa ce ono pozoriste koje sam opisao da mu dodje u rodno selo i dovesce i glumce i ljude iz kuloara i iz diplomatskih loza.. i onda ce drama koja se igra kao farsa da se nastavi..da se nastavi..nastavi...

Sestre Bogavac Sestre Bogavac 12:06 12.07.2008

Re: U prilog akciji

Postojanje vise pozorisnih scena izaziva nekontrolisani haos, sto se protivi drustvenom opredeljenju za haos izazvan i kontrolisan sa jednog mesta. Zato je Srbiji dovoljno samo jedno pozoriste a takvo vec postoji.

Ima dve lepe zgrade, Svakodnevnu scenu, u ulici Srpskih vladara, i Svecanu scenu, u Bulevaru Kralja Aleksandra.
Postoje i pozorisne radionice, u komsiluku, u Nemanjinoj i na Andricevom vencu. Malo dalje, u Krunskoj, na Studentskom trgu i na nekim drugim lokacijama sede tekstopisci, reziseri i organizatori, sklonjeni od pogleda radoznale publike, nesebicno prepustajuci reflektore i dnevnu slavu glumcima, zadovoljavajuci se samo prostorom iza scene.

Glumacka postava ima 250 clanova, raznih glumackih dometa, od statista i nosaca tacni do pravih bardova, ovi prvi se ponekad i menjaju, ovi drugi su uvek tu, sa dobro naucenim tekstovima, ponekad izreziranim kalamburima, cestim jezickim akrobacijama i, gotovo uvek, vesti brzoj promeni odela i maski, kako im signalizira saptac, u skladu sa zeljom iz kuloara.

Ovakvo pozoriste ima zahvalnu publiku kojoj ne smeta sto se stalno igra ista predstava, voli da bude deo predstave u ovom interaktivnom pozoristu i placa svoje ucesce.

U ovu idilu se ne uklapa samo grupica gundjala koja zvizdi i dobacuje, pokusavajuci da poremeti opste uzivanje tvrdjenjem da se drama koja se stalno igra kao farsa na kraju zavrsi kao tragedija.

Zato ste u pravu da treba pozatvarati sva ta mala pozorista, samo trose pare.
A ako neko u tim malim mestima `oce da crkne za pozoristem(ima raznog sveta, zar ne?), neka udje u neku pogodnu koaliciju pa ce ono pozoriste koje sam opisao da mu dodje u rodno selo i dovesce i glumce i ljude iz kuloara i iz diplomatskih loza.. i onda ce drama koja se igra kao farsa da se nastavi..da se nastavi..nastavi...


CITIRAM TVOJ KOMENTAR DA BISMO GA SVI BOLJE ZAPAMTILI!!!

Pozivam te da se pod hitno priključiš našoj grupi građana, te se ogrebeš za mesto jednog od počasnih ideologa ove akcije!

Hvala na ovoj, apsolutno tačnoj analizi repertoarske politike.
dragan7557 dragan7557 14:12 12.07.2008

Re: U prilog akciji

Glumacka postava ima 250 clanova, raznih glumackih dometa

Kao i Skupština. Ovo je prava stvar a ostalim glumačkim gadovima iščupati jezičine
Svakodnevnu scenu, u ulici Srpskih vladara, i Svecanu scenu, u Bulevaru Kralja Aleksandra.

Srpskih vladara treba da stoji Borisa i Ivice
Krunskoj,

Demokratsko Republička
Studentskom trgu

Deltinom trgu
Nemanjinoj

Krkobabićeva
Andricevom vencu

Slobin i Mirin venac.
A zahvalan narod će naći i mesta za Dačićevo Sokače

dragan7557
jasna.z jasna.z 11:08 12.07.2008

d a s k e

nikola svilar nikola svilar 13:48 12.07.2008

-



- Sestre Bogavac? Da, mi smo nadležni za Sestre. (pauza) Da, naravno, mi ih prema instrukcijama iz Centrale držimo na oku već izvesno vreme... Ne, ne, ne mogu, verujte druže, ne mogu oni ni da mrdnu, sve znamo o toj grupaciji: gde su, šta rade, s kim se sastaju, sarađuju, znamo čak i kako im se mačka zove... (pauza) Spori kao kornjače? Izvinite, nisam Vas najbolje razumeo možete li da ponovite... Promptno reagovanje? Kako to mislite “ne radimo svoj posao”? (pauza) Uveravam Vas druže, zaista nemate razloga za brigu, pomno pratimo svaki njihov potez, rastumačili smo sva moguća značenja tekstova pesama, dešifrovali kooompletan “Fake Porno”, uz pomoć hakerske službe onesposobili smo im sajt Nova drama, angažovali smo specijalne dešifrere koji rade na razbijanju koda i “Tdž-a” i “Betmena nad Zvezdar...(pauza) Blog? Ne, nismo proveravali blog na B92... Akcija? Gašenje pozorišta u Zaječaru? Građani pale pozorišta širom Srbije? Angažovane vatrogasne službe? Razumeo, druže. Izvinjavam se druže. Biće učinjeno. Naš propust druže!
Sestre Bogavac Sestre Bogavac 15:48 12.07.2008

Re: -

- Sestre Bogavac? Da, mi smo nadležni za Sestre. (pauza)


Sestre su skleptane, ali akcija se nastavlja!!!



Drugovi i saborci, NE DAJTE SE!

))))
Unfuckable Unfuckable 13:57 12.07.2008

Predlog za preimenovanje teksta

Umesto : "Ugasite...."

da stoji
"Upalite...."




veselije je, nekako
a i angažuje se šira društvena zajednica, što u ovim teškim vremenima nije zanemarljivo
osim toga, posrnulo GraDŽanstvo bi se moglo okupiti i ogrejati oko Večite Vatre (setite se baklji samo...) - što bi mogao biti snažan faktor preko potrebne kohezije....
a moglo bi i neko sepra da se naprži, čisto čerez gladi, da ne gori džabe - kao što su lepo predložili komentatori gore
dragan7557 dragan7557 14:20 12.07.2008

Re: Predlog za preimenovanje teksta

a moglo bi i neko sepra da se naprži, čisto čerez gladi,

Mac, Big Mac Mega Mac
Neć lipsat' Srbija dok je investicija.
Sestre Bogavac Sestre Bogavac 15:52 12.07.2008

Re: Predlog za preimenovanje teksta

Umesto : "Ugasite...."

da stoji
"Upalite...."


"Dijalektika i jedinstvo suprotnosti" ...



p.s.
Neka, neka. Trebaće nam zgrade... A i vidiš da Svilar ima opasne veze u bezbednosno informativnim krugovima... Ovako: shifrovano, nikad nas nece uhvatiti... A ko smo mi da ti odredjujemo sta ces Ti sa svojim lokalnim pozoristem da radis?! ... :))))

Pozdrav, osmeh- i to zaverenicki. :)
dolybell92 dolybell92 14:16 12.07.2008

Pozorište ?

Pozorište ? Kome to još treba ?
Ne samo pozorište - sve što ima veze sa nečim što podseća imalo na
kulturu (tu odvratnu dosadnu i besmislenu reč) - koja nema ni smisao a
nekmoli šta druo- SVE PROTERATI I UNIŠTITI....
Samo se traće pare a toliko pametnijh stvari je potrebno
od puta Subotica - Požega preko svih Svetosavskih crkava...
Supermarketa svih vrsta ... Dole pozorište !

Kakva je Skupština - bolje pozorište nije potrebno -
tu ima komada i komada ...pisanih i nenapisanih...
Dr M Dr M 16:37 12.07.2008

Re: Pozorište ?

sve što ima veze sa nečim što podseća imalo na
kulturu (tu odvratnu dosadnu i besmislenu reč) - koja nema ni smisao a


Izvinite, predlazem mali izuzetak-u nasoj drustvenoj stvarnosti, rec "koprokultura" ima izvanredan smisao.

Sto se tice komada, pisanih i nenapisanih, u Skupstinskom pozoristu koje sam i ja pominjao negde gore, dolazim do asocijacije na Pravilo sengrupa(Marfijev zakon):

"Najveci komadi uvek isplivaju".
dolybell92 dolybell92 01:57 13.07.2008

Re: Pozorište ?

"Najveci komadi uvek isplivaju".


E da smo kojom srećom tekuća voda ...!
Ruben Ruben 15:35 12.07.2008

NIKAKVA KORIST OD POZORIŠTA!

NIKAKVA KORIST OD POZORIŠTA!

Na žalost , nedostatak sistema vrednsti se dakako reflektuje i na pozorišni život,što mahom podrazumeva da se na čelu nekog recimo provincijskig pozorišta dogodi podoban kadar(marsovac).
Pozorište Sterijinog grada (kako to gordo zvuči) je oduvek bio pred gašenjem,u zadmjih recimo dvadeset godina su se tu smenjivali razni direktori ,na pr. bivši nastavnik o.t.o.pa jedan reditelj koji je istovremeno i režirao,što je recimo manje smetalo od njegove kalkulantske poetke i ljigave u datom momentu aktuelne političke poruke(praksa je pokazala da su pozorišni ljudi uglavnom gledali svoja posla,evo na pr. naše Karanovičke koja se pogotovo posle 2000te prosvetlila,dok je setite se samo u vreme šetnji kod Borke Ucentru branila udarnički profesiju zastupajući tezu da makar i sekire padale pozoričta moraju da rade ah, niko nema prava da joj to oduzme, tako je ona drčno i samsvesno odgovarala prof. Miočinovič koja je dala ostavku sa FDU još 90 -tih protestujuči na taj način protiv nadolazećeg fašizma)...potom opravnik električar te je sada na pomolu još jedn takodje električar,,,ali to če biti u duhu budući da u foajeu vršačkog pozoričta več dve godine savršeno funkcioniše turbo kafić ,ja znam da sam opširna ali li ovo mora da vam ispričam:prošle godine je j eto na pr. predsednica žirija lokalnog festivala bila sekretarica Hemofarna,budući da je ona zadužena za filtriranje podobnih i nepodobnih.U NJU jedino u NJU ,MAMA grada i TATA grada(Hemoarm) imaju poverenja pogotovo u njene proverene intelektualne perfornanse te njene zabrane od pre neku godinu da na tom istom pozorišnom festivalu ušestvuje CZKD i tako ima toga još...
Prema tome zaista zvuči vandalski kad neko ukida pozorište oogotovu u takvom jednom nedorečenom kontekstu kao ovo zaječarsko,no hoče li neko već jednom priznati da po skoro svim provincijskim pozorištima lamentira masa neupotrebljivih glumaca ,polu obrazovanih podeljnih u razne lobije koji vrhunac svoje kreativnost demonstrraju u karikaturalnoj kopiji Naronog pozorišta.
Potom,i time završavam reforna pozorišta podrazumeva moderan koncept(bravo za užičko koje to vrlo ozbiljno demonstrira)te pre svega ne-autistične lokalne ministre kulture koji ne idu okolo i pričaju kako se oni eto, baš ništa ne pitaju i da je uslov za nameštenje bilo da svojoj stranci pribavi dvadesetak članova.
Sestre Bogavac Sestre Bogavac 16:04 12.07.2008

Re: NIKAKVA KORIST OD POZORIŠTA!

@RUBEN

Hvala na iscrpnom komentaru... Ali, pre svega, jedna stvar!
Ako si pomislila da smo makar i na trenutak ironicne, kada pisemo o tome da SVA pozorista na budzetu treba ugasiti, NISI U PRAVU!

Ja ZAISTA smatram da je pozorište u Zaječaru ugašeno iz opravdanih razloga, ali to ne znači kako mislim da je ovo pozorište gore od bilo kog drugog. Sva pozorišta rade na sličnom nivou. Užice je bolje od Vršca, Beograd unekoliko jači od Užica, ali u pitanju su nijanse... jer stvari, svakako, stoje na sledeći način:
ZBOG UMETNIČKOG PROMAŠAJA SE NE IDE U ZATVOR, ALI SE ZBOG UTAJE POREZA - IDE!

Poreski obveznici... mislite o tome!

:)))

Ruben Ruben 18:57 12.07.2008

Re: NIKAKVA KORIST OD POZORIŠTA!




Super, onda je OK tim pre pre što nam novi ministar Bradić najavljuje novi zakon,malo se smrznem kad ga gledam,valjda malo liči na KGB-ca, ali se iskreno nadam da će biti efikasniji od predhodnih,tako mise kanda nešto javlja.
Sestre Bogavac Sestre Bogavac 00:58 13.07.2008

Re: NIKAKVA KORIST OD POZORIŠTA!

tako mise kanda nešto javlja.



Iskreno se nadam, Ruben, da imas jaku intuiciju i ozbiljne prorocke sposobnosti. :)


Unfuckable Unfuckable 01:34 13.07.2008

Re: NIKAKVA KORIST OD POZORIŠTA!

kad ga gledam,valjda malo liči na KGB-ca


jašta
strog, but pravičan
Inner Party Inner Party 18:00 12.07.2008

Mora tako!

U malim, provincijalnim sredinama pozoriste je uvek bilo mesto okupljanja mislecih i naprednih ljudi koji su znali da se okupe u svakakve Otpore, GSS-ove i DSS-ove ...

Sestre Bogavac Sestre Bogavac 01:00 13.07.2008

Re: Mora tako!

U malim, provincijalnim sredinama pozoriste je uvek bilo mesto okupljanja mislecih i naprednih ljudi koji su znali da se okupe u svakakve Otpore


Eto. Još jedan razlog da pozorište potpuno ugasimo!!!!

:)
Unfuckable Unfuckable 01:33 13.07.2008

Re: Mora tako!

daklemmmmmmmm

gasimo, rekosmo ?

BgDorcol BgDorcol 22:41 12.07.2008

AKCIJA: UGASITE I VI

Apel dostojan hvale.
Moj osecaj gorcine su, ipak, nadvladala pitanja:
Da li je pozoriste bilo optimalno dimenzionirano I vodjeno (interna krivica)?
Da li mu je pruzena adekvatna podrska od strane Republike (eksterna krivica)?
Da li su zaljubljenici u pozoriste organizovali maksimalno stvaran otpor ovom cinu (opsta krivica)?
Sta nam valja ciniti, nakon ovih pitanja, korisna je dilemma.
Kako DA na rusevinama ugasenog nikne novo, obnovljeno pozoriste oslobodjeno materijalnog balasta prethodnogi,a bogato nasledjenim umetnickim vrednostima?
Sanse za popravku pogresno uradjenog postoje sve dok se o pogresno uredjenom pise i govori.
Sestre Bogavac Sestre Bogavac 01:16 13.07.2008

Re: AKCIJA: UGASITE I VI

Moj osecaj gorcine su, ipak, nadvladala pitanja:


Ni jedno pozorište na budžetu nije optimalno dimenzionirano i ne može biti dobro vođeno, jer je dominantan model srpske pozorišne produkcije jedna neverovatna komunistička zaostavština... neodrživa i skupa, kao i sam komunizam.

Ovo pozorište nije bilo na budžetu Republike, već grada. Ako jedan grad nije u stanju da izdržava svoje pozorište, republika tu nije ništa kriva. Upravnik, a sada i stečajni upravnik, u nekoj izjavi medijima naglasio je kako je republički novi zakon o plaćanju glumaca, dodatno pogoršao stvari... Ali, jedno je izvesno. Ko se nada pomoći od Republike Srbije, treba da zna da se od nade živi dugo, ali loše.

Koliko ZALJUBLJENIKA u pozorište znaš?
Ja znam samo dve vrste ljudi. One koji u pozorištu RADE i one koji u pozorište DOĐU SLUČAJNO!
Pravi zaljubljenici i redovni gledaoci, u Beogradu se mogu nabrojati na prste dve ruke.
To što takvi ljudi , koji mu dođu kao inventar pozorišnih sala uopšte postoje, svojevrsan je fenomen, pa nikom od blagajnika i vratara ne pada na pamet da im naplati kartu.
Ali, nema smisla da krivimo publiku...
Pozorište postoji zbog publike, a ne publika zbog pozorišta! "Ne krivi ogledalo..." , je l.

Većina predstava na repertoarima budžetskih pozorišta, zastarela je i prevaziđena kao i produkcijski modeli po kojima ove institucije funkcionišu. Bolje razumem ljude koji mi otvoreno kažu da NE VOLE POZORIŠTE, nego one druge koji se foliraju kako bi, eto, išli, ali nemaju vremena.... ili već...

Sta nam valja ciniti, nakon ovih pitanja, korisna je dilemma

Predlažem ti da se priključiš akciji, i ugasiš pozorište u svom komšiluku!!!
:)))))

Jer ako se ovo ostvari ...
bogato nasledjenim umetnickim vrednostima?

... nema nam druge!!!!

Milena
Unfuckable Unfuckable 01:36 13.07.2008

Re: AKCIJA: UGASITE I VI

Ali, nema smisla da krivimo publiku...
Pozorište postoji zbog publike, a ne publika zbog pozorišta! "Ne krivi ogledalo..." , je l.


svaka čast
BgDorcol BgDorcol 10:07 13.07.2008

AKCIJA: UGASITE I VI

Re:
Pomenuti komunisticki modeli prezivljavaju, ne samo u pozoristima, zahvaljujuci iznenadjujuce velikoj sposobnosti da mutiraju. Da bi uspesno mutirali, potrebno je da okruzenje ne bude neprijateljsko. Ne mora bas da ih podrzava, ali ne sme da ih direktno ugrozava. A, sta smo mi to pa, konkretno, preduzeli da ih eliminisemo (treba li ovde navesti ono “cast izuzecima”)?
Problem nije u budzetskim parama, nego u onome sto iz tog principa proistice - da svako ko daje pare (na nivou Republike ili grada, svejedno) stice pravo da imenuje ljude. Same pare nikad nisu naodmet, pa ni one budzetske. Ne zaboravite da je Mira T. na budzetskom novcu napravila i dobro dimenzionisano pozoriste i dobar pozorisni festival. Nasuprot tome, pogledajte ovogodisnje Sterijino. Ali, kako do pravih ljudi na pravim mestima, nije samo pozorisna problematika.
Normalno da znam da je ovde rec o pozoristu koje nije u direktnoj “nadleznosti” Republike. I, sta s tim? Zar Ministarstvu kulture treba da je svejedno sta se dogadja u Zajecaru ili Novom Sadu, a ovim drugima da svako mesanje bude atak na njihove slobode, cak i kad je ocigledno da srljaju u propast? Kako moze da se podigne opsti nivo bez Zajecara, Novog Sada, Zagubice ili Blaca?
Sto se tice zaljubljenika u pozoriste, njih ima onoliko koliko ih ima – ni manje ni vise. od broja koji se dobija kad se od broja svih pozorisno podobnih gradjana Srbije oduzmu:
- oni koji radije uz pivo i kolacice od sala gledaju TV serijal o udaji/zenidbi za 48 sati (ti su definitivno neupotrebljivi)
-oni koji bi mozda i isli u pozoriste, samo kad bi imao ko da ih odvede (i vrati)
-oni koje je neko ipak doveo u pozoriste (besplatno?!) pa besomucno aplaudiraju svemu sto se odigrava na sceni, valjda u odusevljenju sto su se ipak obreli u nekoj ustanovi kulture (ti svojim fizickim prisustvom daju alibi pozorisnoj prizemnosti)
E sad, kako se istinski zaljubljenici u pozoriste bore za istinsko pozoriste, druga je stvar. I, da li uopste treba to da cine? Po nekima, neka se oni koji zive od para od pozorisnih karata bore za njih. Po drugima, dobro bi bilo nesto, tu i tamo, ipak preduzeti.
Priznajem da ne razumem cinizam (?) u vezi pomenutog “umetnickog nasledja”. Zasto je lose konstatovati da je dobro ono sto je zaista dobro i da ga treba sacuvati kao onovu za neko novo dobro? Treba li bas uvek pocinjati od nule? Treba gasiti i lokalna i ona druga, ali tako, da na pepelu mogu da (1) izniknu nova i (2) da ta nova budu bolja!
Sestre Bogavac Sestre Bogavac 20:54 13.07.2008

Re: BITEF i BITEF TEATAR

Ne zaboravite da je Mira T. na budzetskom novcu napravila i dobro dimenzionisano pozoriste i dobar pozorisni festival.


Da, ali...
U potpuno drugačijem istorijskom, društvenom, političkom i svakom drugom kontekstu.
To što je Mira Trailović uradila, još uvek je ono čime se u tužnoj teatarskoj stvarnosti ove zemlje, možemo ponositi.
Još nešto... Mira Trailović nije napravila jedno, već dva pozorišta.
Ono mlađe, bilo je na odličnom putu da postane prvo beogradsko, budžetsko pozorište, po svim svetskim standardima. Umetničkim ali i organizacionim. U 19 godina od postojanja BITEF teatra, ljudi koji su ga vodili, trudili su se da održe Mirine standarde ali i da nastave da prate svetske trendove i u skladu s njima, pokušaju da naprave izvesne inovacije.
(Ovde ću pomenuti samo Ivanu Vujić i Nenada Prokića, jer sam bila suviše mlada da ispratim rad njihovih prethodnika...)
BITEF teatar je tako postao prva pozorišna kuća bez glumačkog ansambla, sa malo zaposlenih, zaduženih isključivo za logistiku. Servis za nezavisne umetnike i trupe. Zatim, i prvo pozorište koje se u ovoj zemlji, "drznulo" da pokuša sa tzv. "blok sistemom", koji podrazumeva da se jedna predstava igra 20 dana uzastopce, nakon čega se skida s repertoara. I ako funcioneri iz Skupštine grada, vole da pomenu kako je u jednom trenutku, ovo pozorište ostalo bez publike, želim da podsetim kako je u istom tom trenutku BITEF teatar bio i jedino mesto u kom su mogućnost za rad i usavršavanje dobile trupe koje se bave savremenim plesom odnosno teatrom pokreta. Ova scena o kojoj govorim, tada je bila na samim počecima... Istina je da u periodu kada se okupljala oko BITEFA, nije bila na zavidnom nivou, ali je istina i da se baš u tom periodu razvila, osnažila i edukovala, tako da je danas ono najbolje što srpsko pozorište ima da ponudi. DAH, Ister, Plavo pozorište, Dalija Aćin, ERGstatus... i da ne nabrajam dalje. Sve su ovo danas trupe, koje s puno uspeha nastupaju na svetskim festivalima, a u našoj sredini, predstavljaju jedino što se zaista dešava i menja, na pozorišnoj sceni, koja bi trebalo da bude dinamična i hrabra.
Budžetski mastodonti i dinosaurusi koji troše ogromne novce, na svoje glomazne scenografije, masne honorare za tezgaroški nastrojene autore i plate za gomile "glumaca" - unosača tacni, luksuz su koji ovo društvo NE MOŽE sebi da priušti.
Ako je bilo moguće srušiti čitav bankarski sistem, i izbaciti na ulice stotine hiljada ekonomista, ne vidim zašto se isto ne bi moglo učiniti i sa pozorišnom infrastrukturom. GLUMAČKA PROFESIJA je NESIGURNA i TO TREBA DA ZNA SVAKO KO SE IKADA USUDI DA JE ODABERE!!!

Vratimo se na BITEF.
Ovo pozorište, sasvim je izuzeto iz svega o čemu govorimo, jer je uvek negovalo "napredne" ideje i pokušavalo da uspostavi način na koji funkcioniše većina zapadnih pozorišta.

Pored toga, BITEF teatar je čitave prošle sezone bio u renoviranju.

Vratimo se sada i našoj akciji. )))
U trenutku kada je jedino pametno što budžetska pozorišta mogu da učine- GAŠENJE, Bitef pod skelama pokazao je kako je opet u trendu. (nije ugašen, ali kao da jeste... hahaha!) ... Molim vas da ovu tezu uzmete s potrebnom ironijom, ali vas takođe molim da NE UČITAVATE IRONIJU u ovu akciju!!!

SVAKO DRUŠTVO IMA KULTURU KAKVU ZASLUŽUJE!!!
Ova kultura pokazuje premalo interesovanja za ovo društvo.
Ovo društvo, izgubilo je interes za takvu kulturu.
Pa, zašto bi je onda plaćalo??????????????????????????


Milena Bogavac
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 14:36 13.07.2008

Svirka u diple

Elem, ne mogu da odolim a da ne pomenem Miloša Đurića....

Kada je šezdeset i neke prošlog veka, zbog teške finansijske situacije Narodnog pozorišta
u Kragujevcu trebalo doneti konačnu odluku o ukidanju, i pošto su prethodno pročitana 24 debela referata o neophodnosti ovog čina, Đurić je održao veoma kratku besedu, posle koje nikada više nije
ni spomenuto ukidanje Pozorišta:

"Kada bi u staroj Atini neko načinio manji delikt, zabranjivali su mu
da tri meseca svira u diple. Ako bi pak, napravio veći branili su mu
da posećuje Pozorište šest meseci. Pitam ja, ovaj auditorijum, šta su
Kragujevčani skrivili bogovima da ih lišite Pozorišta"?
Sestre Bogavac Sestre Bogavac 20:58 13.07.2008

Re: Svirka u diple

Pitam ja, ovaj auditorijum, šta su
Kragujevčani skrivili bogovima da ih lišite Pozorišta"?



BOGOVIMA? ... Kojim BOGOVIMA, u množini? ... Odakle to?
Pa, Srbi su se i onog jednog Boga sa zadovoljstvom odrekli... zamislite šta bi bilo sa olimpskim partenonom u punom sastavu???



Naravno, drago mi je da pozorište u gradu Joakima Vujića nije ugašeno... ali, u ovom trenutku, i o tom pozorištu mislim isto... Kud svi Bogovi, tu i mali Kragujevac! :)))

UGASITE!!!

ceda_urosevic ceda_urosevic 22:09 13.07.2008

Re: Svirka u diple

"Boginjo Tajo, šta radiš ovo od mene? Ma, pusti, molim te!"
Hansel Hansel 18:18 13.07.2008

Da li ste primetili...

... kraj ove vesti:
Tvrdim da ćemo osnovati pozorište kakvo zaslužuje Zaječar, a ne ovakvo koje je bilo samo na štetu budžeta, koje je trošilo pare meštana, a u kome su glumci odbijali da glume. Sva dugovanja, kao i zaostale plate glumcima biće isplaćene najkasnije do 28. jula - rekao je Boško Ničić.
Ne znam da li Ničiću treba verovati, ali možda bi s realizacijom najavljene akcije trebalo sačekati (ne)ispunjenje ovog obećanja.

Kamo sreće da su neke druge kuće tako svojevremeno rasformirane, pa iznova formirane - npr. RTS (dozvolite to malo skretanje sa osnovne teme). Samo što u njegovom slučaju mnogi "stari glumci" ne bi smeli da budu u novom "teatru". Da ne govorimo o mnogim drugim sferama, tako da danas uglavnom dominira - teatar apsurda.
Sestre Bogavac Sestre Bogavac 21:06 13.07.2008

Re: Da li ste primetili...

Ne znam da li Ničiću treba verovati, ali možda bi s realizacijom najavljene akcije trebalo sačekati (ne)ispunjenje ovog obećanja.


Ne znam ništa o Ničićevom kredibilitetu, ali me je sledeća anegdota zasmejala do suza.

Pošto ansambl u Zaječaru, šest meseci nije primio platu, jedan od starijih glumaca, takoreći bardova i gradskih legendi, pozvao je miliciju i prijavio kako planira atentat na gradonačelnika... Glumci su, za razliku od murije, duhoviti i zaigrani ljudi, čak i kada su starci... Medjutim, kako čuvarima reda objasniti glumački temperament i ponašanje?
Glumac pred penzijom je uhapšen (!!!) a u javnost je puštena vest o tome da je najavio ubistvo gradonačelnika, jer se gradonačelnik istakao u borbi protiv narko-dilera. Tako je ovaj siroti glumčić, u osmoj deceniji svog života, proglašen neuračunjivim NARKOMANOM (?!) ... I eto ti gradskog pozorišta, u crnoj komediji koja je po apsurdu dostojna pera jednog Duška Kovačevića.

Ovaj događaj prethodio je zatvaranju pozorišta...

Na izjavu zaječarskog gradonačelnika, nemam da kažem ništa što već nisam rekla.
Kad bi se i ostali gradonačelnici ugledali na njegov primer...

)))
Jelica Greganović Jelica Greganović 15:51 14.07.2008

Drage sestre, kasnim,

ali mogu da nabavim pismeno opravdanje...u potpunosti podržavam vašu akciju...ta pozorišta će nam glave doći i ko ih izmisli...sve to sito i zaludno, zamajava pošteni narod...zatvoriti i bogdanasvidi, da možemo da napredujemo neometano, u smeru ameba.
himenica himenica 17:41 15.07.2008

Nešto vode za gašenje pozorišta

Čak i naše malo pozorište u bosanskoj palanci zaslužuje gašenje nakon 55 godina postojanja... Ko je to vidio nakon svega što se dogodilo u Bosni njegovati teatar... A mi se spremili raditi Dostojevskog i pozvali "velikog režisera" a zaboravili da u Bosni pozorište vole njih sedam, od kojih su šest članovi ansambla a sedmi je inspicijent. Dakle, pridružujemo se akciji "Ugasi svoje lokalno pozorište" ili "Pretvoriti sva pozorišta u crkve/džamije". Pozdrav Zaječaru iz Prijedora.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana