Kegel muskel: Jaca i njena stara

Nikola Knežević RSS / 14.07.2008. u 09:01

Gost bloga: Biljana Beba Knežević

Moja vam je Jaca jedno neobično biće. Onako vižljasta, kratke, najcrnje kose, vazda ozbiljnog izgleda, stalno deluje kao graciozna figurica iz nekih aristokratskih ormara, sakrivena iza onih stakala koji se samo sa strahopoštovanjem gledaju. Ona je moja naj, najbolja drugarica, jedna od onih za koje se u leksikonima iznjašavam sa: SSD! Jaca je mama devetogodišnjeg Mateja, ljubimca moje kćeri. Tačnije, moja dvoipogodišnja Pčelica je nasmrt zaljubljena u njega. Kad je tek počela da govori zvala ga je Kaka. U idućoj fazi je bio MaKej, a sad je Matej-Maki.

Jacina mama se zove "baka Koki". Baka Koki je ostala udovica kad je Jaca bila mala, nije imala ni pet godina. Jacina starija sestra je onda imala devet. Tako ostavljena na milost I nemilost životu, baka Koki se borila kako je umela I znala. Dobru je bitku bila I nudila šta je imala. Ulagala koliko je znala I ono sa čim je raspolagala. U čitavoj toj životnoj buri, bilo je mnogo mesta za smeh. Jaca je od malih nogu pokazivala izuzetno zanimanje za podsmeh, cinizam I imitaciju, tako je svoju slavu u stvari stekla imitirajuću Koki drugaricama svoje sestre. Ne sećam se kako je sve to počelo, ali je bilo poznato da je Koki šrkta. Mora da se štedi, za svaku se paru krsti. Na pitanje kako to da u kupatilo nema dva sapuna ( jedan za ruke I jedan za intimu ), Koviljka od milja zvana Koki je ciknula:

-          Pa nisam ti ja Džeki Onazis!

Koki je i dan danas visoka i crne kose, večito skupljene u punđu na potiljku. Svojim prodornim crnim očima nimalo ne izgleda naivno, ali su njeni komentari označili jedan veseli period odrastanja. Da bi ste mogli da doživite sve njene komentare, morate čuti prizvuk cinizma u njenom glasu i one prigušene samoglasnike koji se mešaju.

Jaca je još kao devojka bila sklona zgodnim momcovima, pa je tako na vratima svoje sobe imala okačen poster James Dean-s. Koviljki se taj kurvanjski čin nimalo nije svideo. Tako problematična, kakvom je Koki  smatrala, Jaca je samo kvarila već lošu sliku o sebi tim posterom:

-          Šta će ti Jasna taj James Dejan na vratima, božmeprosti, k'o neka kurva.

Jedne prilike, kad je Jacina starija sestra stasala za udaju i kad je budući mladoženja bio u poseti, Koki je, onako kako to sav kulturan svet radi priupitala zeta kako su njegovi. Boško je, budući upoznat sa njenim površnim pitanjima i još površnijim odgovorima, rekao:

-          Eno ih diluju drogu na pijaci.

-          A šta ćemo, rekla je Koki, mi stari samo od pijace od pijace.

Koki je, ako niste znali, pasinorani skupljač plastičnih kesa. Iako su ona vremena kad su se kese plaćale po dve žute banke odavno prošla, Koviljka ne popušta. Njen špajz je prepun kesa, raznih veličina, oblika a bome i starosti. Svoje kese ljubomorno čuva, a ako ih i „pozajmi" zahteva da se kesa vrati. Tako je Koki ove godine kad su višnje uzrele odlučila, vrlo detinjsto, da u svojoj 73. Godini  obere višnju u dvorštu. Ne, nije to zbog toga što je višnja dobro rodila, nije ni do slatka koje se najbolje pravi od tih višanja. Nije. Razlog toj vratolomiji je što se ta višnja deli sa prijom koja živi u istom dvorištu sa njom. Antagonizam među njima je odavno poprimio široke i opasne razmere. Zvala je ona decu da joj pomognu, ali kako su „brezobrazni" rekli da će tek za dugih sat vremena doći da oberu njen deo, ona je fino sama stvar preuzela u svoje ruke. Uzela je stare, kljakave lotre, prislonila ih na drvo i popela se po plen. Naslućujete li da je Koki pala sa merdevina, dobrano se ugruvala, naprsla ključnu kost i slomila rebra. Nekoliko, a sve za rad višnje i „nećete me prevariti, hoću i ja svoj deo!"

Zbog te nezgode koja je izazvala čitavu ujdurmu, Koki je zavrčila na kameničkom Institutu u sobi sa klimom i televizorom. Naodmarala se kao u banji, ali su kćeri svaki dan dolazile i donosile „ i ovo, i ono, i sve što treba". Moja se Jaca, mučinica, jednog dana pojavila u posetu svojoj majci sa neseserom u ruci. Samo sa neseserom. Bez kese!!!! Bez kese!!!! Tragedija!Usledilo je pitanje kroz trepavice i preziran pogled:

-          Što Jasna kesu nisi donela?

-          Šta će ti mama kesa? Samo sam ti neseser donela.

Tišina. Moglo se jasno i glasno čuti kako Koki razmišlja:"Čuj šta će mi kesa? Treba mi, sramota je da goloruka dolaziš!" Pasionirani skupljač kesa se ne predaje tako lako. Gde god nađeš zgodnu kesu, pokupi, fino ispeglaj, sklopi i okači u špajz, zlu ne trebalo.

Koki je danas dobro. Još je malo slaba i onako, nahero hoda zbog rebara ali je nepresušni izvor provala. Pre neki dan sam sedela sa njom i pijuckala kafu, dok se Jaca sa decom kupala u bazenu. Pohvalila je moju kafu i ona tiho, skoro pa za sebe rekla:

-          Eto vidiš, žene u Jacinim godinama imaju već drugo dete a moja je Jasna uzela kera. Šta će joj to? Vi'š kako se vezala za nju? Baš je vezala za sebe. To ona namerno, sigurno.

Gutljaj kafe koje sam muljala po ustima nisam smela da progutam iz straha da se ne zagrcnem. Koviljka je odsutno gledala u pravcu bazena i odmahivala glavom. Kad sam došla do daha, okrenula se prema meni:

-          Slatka ti je ova tvoja mala, kako se beše zove? Isti je otac, ništa nema na tebe.

A da sam joj ponudila kesu koju sam imala u torbi, garantujem vam, mala bi ličila na mene.



Komentari (4)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

ivana23 ivana23 11:16 14.07.2008

***

Biljana Beba Knežević Biljana Beba Knežević 12:12 14.07.2008

Re: ***

ivana23



hahahahaah indeed
antioksidant antioksidant 13:25 14.07.2008

?

a ovo da dete lici na oca dodje kao neka ............... uvreda????
Biljana Beba Knežević Biljana Beba Knežević 19:05 14.07.2008

Re: ?

antioksidant
a ovo da dete lici na oca dodje kao neka ............... uvreda????



Nipošto! Samo je ovo slika tipičnog balkanskog mentaliteta, kao da je bitno na koga liči dete...

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana