Osnivanje Instituta za međucrkveni i međureligijski dijalog

Nikola Knežević RSS / 18.07.2008. u 20:45

sm_1.jpgU procesu osnivanja je Institut za međucrkveni i međureligijski dijalog u Novom Sadu. U četvrtak 17.07.2008 godine u prostorijama Novosadske parohije grkokatoličke crkve, potpisan je inicijalni dokument za osnivanje istituta. Dokument su u ime Protestantskog teološkog fakulteta u Novom Sadu potpisali dekan fakulteta prof. dr Dimitrije Popadić, mr Srđan Sremac, mr Nikola Knežević i protojerej stavrofor o. Roman Miz koji će biti postavljen i za direktora instituta.

Institut za međucrkveni i međureligijski dijalog je organizaciona jedinica Protestantskog teološkog fakulteta (PTF) u Novom Sadu, koja je uspostavljena sa ciljem da obavlja svoju stratešku funkciju opisanu u svrsi postojanja, jer PTF ne bi imao kapacitet da ih ostvari u kontekstu svoje radne svakidašnjice.

Institut za međucrkveni i međuverski dijalog je posvećen uspostavljanju platforme susreta, upoznavanja, rušenju prepreka i dijaloga kako između različitih hrišćanskih crkava i denominacija tako i između različitih religijskih zajednica, što je od suštinske važnosti za uspostavljanje klime uzajamne tolerancije, uvažavanja partikulariteta verskih tradicija i opšteg mira na prostoru Balkanskog poluostrva.

IMMD će obavlja svoje ciljeve putem sledećih aktivnosti:

Jednom godišnje organizuje konferenciju Instituta;
Organizovanje kurseva, simpozujuma, seminara, tribina, predavanja, dijaloga i radionica, sve pod uslovima propisanim Zakonom;
Prikuplja odgovarajuću ekumensku i međureligijsku literaturu i inicira naučno-istraživačke radove iz oblasti ekumenizma i religiologije, kao i osnivanje biblioteke Instituta;
Kontinuirana saradnja sa drugim, prema ciljevima delovanja srodnim organizacijama iz zemlje i inostranstva, razmena iskustava, programa i metoda;
Popularizacija ciljeva Instituta i informisanje javnosti o aktivnostima Instituta, putem izdavanja i distribucije pisanih, audio i video materijala, u skladu sa Zakonom;
Sakupljanje informacija o različitim programima, metodama i pristupima u zemlji i svetu i rad na istraživanju u oblastima međureligijskog i međucrkvenog dijaloga;
Činjenje dostupnim i stavljanje na raspolaganje svojih materijala, metoda i principa rada svim stručnim licima i institucijama zaiteresovanim za njihovo korišćenje.



Komentari (39)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

dobronamjeran dobronamjeran 21:36 18.07.2008

Akcija vrijedna paznje

Institut za međucrkveni i međuverski dijalog je posvećen uspostavljanju platforme susreta, upoznavanja, rušenju prepreka i dijaloga kako između različitih hrišćanskih crkava i denominacija tako i između različitih religijskih zajednica, što je od suštinske važnosti za uspostavljanje klime uzajamne tolerancije, uvažavanja partikulariteta verskih tradicija i opšteg mira na prostoru Balkanskog poluostrva.

Narocito ovaj dio. Dijalog i tolerancija je nesto sto nam jako treba.
Unfuckable Unfuckable 03:48 19.07.2008

Re: Akcija vrijedna paznje

Narocito ovaj dio. Dijalog i tolerancija je nesto sto nam jako treba.


držimo te za riječ, Stalnozamjerni : )))))))
Vera Johnson Vera Johnson 02:35 19.07.2008

ja bih rada bila znati

sta je to grkokatolicka crkva gos'n knezevicu? ako vam nije tesko, molim da objasnite. hvala i ne zamerite na pitanju.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 08:41 19.07.2008

Re: rada znati, kašte, kolko ima sati?

grkokatolička, ukrajinokatolička, rusokatolička, srbakatolička....

sekcije katoličke crkve u inače predominantno pravoslavnim sredinama. neke od njih imaju i dalje potpuno pravoslavan sistem organizacije, s tim što priznaju odredbe vatikanskih sabora i drže Raru za glavni autoritet za svoja religiozna pitanja. druge su u potpunosti organizovane po kanonima katoličke crkve. mada, što je religija više na marginama u društvu (iako se teolozi, posebno protestantski, neće ni za živu glavu složiti da je crkva nepotrebna u modernom svetu), sve te razlike postaju u suštini nebitne.

inače, sreo sam jednog zanimljivog lika na nekom rejvu na obali mediterana juče. tip je rodom iz bruklina, iz izuzetno pobožne familije generacijskih rabina, ali je sekularan i napustio je porodicom predviđenu karijeru rabina. vidim, poznaje čovek spise, a ja sam u društvu imao drugara Nemca koji je iz pastorske familije i sam na putu pastorske karijere u nemačkoj evangeličkoj crkvi, dok inače radi kao volonter za humanitarnu organizaciju u kojoj sam i ja zaposlen... elem, napušiše se njih dvojica raznih lakih droga (ja ne, penzija, ćale, jebiga), pa im se razvezao jezik. i startujemo drugar Nemac, Pol, i ja drugara Izraelca, Roberta Avraama, i počnemo tu priču oko konflikta sa Arapima. i sada, Pol, Evropljanin, fin momak, Robert Avraam tvrdokorni Izraelec, i ja, tu kao nešto između.

i znači, razvezli mi o konfliktu, pa Robert Avraam kaže: oni hoće da nas unište? a mi pritisli, ma kako, ma nema šanse, nemaju oni tu moć, treba da im Izrael da slobodu... i tako, sporili se, sporili, on nas ubeđuje u svoje, mi njega u svoje. uglavnom, dođosmo mi u nekom trenu i do religiozne materije. uglavnom, Pol je očigledno insipirisan pomirljivim i tolerantnim idealima liberalnog reformskog hrišćanstva, i rešenje vidi u jednom isusovskom idealu opraštanja. ono što je meni bilo interesantno je da Robert Avraam rešenje vidi u izgradnji Trećeg Hrama. Treći Hram ima mnoge društvene implikacije. osnovni problem je što se na mestu gde je stajao biblijski jevrejski Hram već nekih 13 vekova nalaze važne za islam džamije. tako smo došli do toga da Robert Avraam u suštini veruje da Izrael zakuvava toliko situaciju da bi postala nepodnošljiva i dovela do ultimativnog sukoba sa isalmskim svetom (Iran?), kada Izrael neće imati izbora nego da u ratu poruši sporne džamije i, po završetku rata, podigne Treći Hram.

u hrišćanskoj mitološkoj svesti taj poduhvat bi označavao početak jedne nove epohe, epohe Antihrista, pošto je hriščanstvo utemeljeno na verovanju da je Hrist sam Treći Hram, i da bi bilo kakva gradnja novog Hrama u Jerusalimu pošto je prethodni porušen, po Hristovom proročanstvu, značila početak jedne nove epohe, epohe Lažnog Mesije.

i sad, meni je tu postalo jasno, u tom razgovoru između rabinskog i pastorskog sina, koliko su judaizam i hrišćanstvo suštinski različiti i u svojim ubeđenjima doveka suprotstavljeni: ono što se za judaizam nameće kao jedino rešenje i jedini put ka miru, za hrišćanstvo je suma svih nemira. tu sam nekako shvatio i da neće nikada doći do suštinskog pomirenja između Crkve i Sinagoge. interesnog možda da, ali suštinskog - čisto sumnjam and would not throw my penny for it.

Nikola Knežević Nikola Knežević 09:06 19.07.2008

Re: ja bih rada bila znati

Vera Johnson
sta je to grkokatolicka crkva gos'n knezevicu? ako vam nije tesko, molim da objasnite. hvala i ne zamerite na pitanju.


Crkva istоčnog obreda, tzv. Unijati koja se nalazi pod jurisdikcijom Rima. Drugim rečima, obredi se vrše kao i u pravoslavbim crkvama, ikonografija je ista kao i liturgijska praksa, ali su te crkve prihvatili prvenstvo Rima i ušli pod okrilje Rimokatoličke crkve. Grkokatolici u Srbiji su većinom pripadnici rusinske nacionalne manjine, dakle Ukrajinaca. Po mnogima grkokatolička crkva predstavlja primer jedinstvene hrišćanske crkve iz vremena pre nego što se dogodila velika šizma, 1054. godine.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 10:08 19.07.2008

Re: ja bih rada bila znati

Nikola Knežević

Po mnogima grkokatolička crkva predstavlja primer jedinstvene hrišćanske crkve iz vremena pre nego što se dogodila velika šizma, 1054. godine.


ma ajde, molim te, gos'n Nidžo, po kojim mnogima to? predstavlja u teoriji nekolicini visokoučenih teologa. a ovako, ako odeš među vernu raju, rusku, srpsku, grčku, koju god odabereš, svi će ti reći da su unijati najveći izdajnici. mislim, znam šta pričam pošto sam već mnogo hodočasnika vodio po izraelu, iz sve tri denominacije, i to što ti govoriš prihvata samo nekolicina katoličkih i protestantskih teologa. u okviru pravoslavne crkve nisam siguran da bilo ko to tako shvata.
Nikola Knežević Nikola Knežević 12:35 19.07.2008

Re: ja bih rada bila znati

Dobro, pa to je opštepoznata stvar da pravoslavni gledaju na grkokatolike kao izdajice, ali to opet nije mišljenje svih i ne treba stvar generalizovati. Treba ići ka jedinstvu i dijalogu koliko god to izgledalo kao sizifov posao, jer nas Božija reč i poslanje Crkve na to upućuje.
Inner Party Inner Party 16:20 19.07.2008

Re: ja bih rada bila znati

Nikola Knežević
Treba ići ka jedinstvu i dijalogu koliko god to izgledalo kao sizifov posao, jer nas Božija reč i poslanje Crkve na to upućuje.


Zasto?!

Ne razumem kakva je korist od jednog tako komplikovanog procesa?!

Katolici neka su katolici, pravoslavci neka su pravoslavci, protestanti protestanti....

Ja apsolutno nemam problema sa time da postoje te tri hriscanske crkve. Ovaj svet je lep samo onoliko koliko je bogat razlikama. Pa makar se ljudi do kraja sveta klali zbog njih...

Nego, samo jedno me zanima oko osnivanja ovog Instituta:
KAKAV CE BITI ODNOS PREMA tzv. CRNOGORSKOJ PRAVOSLAVNOJ CRKVI?

Ubedjen sam da ce na osnovu tog odnosa biti resena eventualna buducnost Instituta...
Nikola Knežević Nikola Knežević 16:39 19.07.2008

Re: ja bih rada bila znati

KAKAV CE BITI ODNOS PREMA tzv. CRNOGORSKOJ PRAVOSLAVNOJ CRKVI?


To je interesantno pitanje, ipak, mislim da će odnos sa SPC će usloviti ovo pitanje. Drugim rečima, ukoliko SPC bude uslovljavala svoje učešće u aktivnostima instituta zbog eventualnog učešća predstavnika CPC onda će svakako morati da se izađe u susret predstavnicima SPC.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 18:15 19.07.2008

Re: ja bih rada bila znati

nema zezanja sa Bulovićem.
Nikola Knežević Nikola Knežević 18:25 19.07.2008

Re: ja bih rada bila znati

Srđan Fuchs
nema zezanja sa Bulovićem.


Šta ćeš, tako ti je to, politike ima svuda a posebno u crkvenim odnosima. :(
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 19:09 19.07.2008

Re: ja bih rada bila znati

ne dao bog da je Hrist bio u pravu i da stvarno namerava da se vraća na Zemlju - al' će da pomete sve te političare crkvene off the face of the place.

oni su kao nekada farisejsko sveštenstvo što nije dozvoljavalo ljudima da ulaze u Hram.

ja inače mislim da su političari u svešteničkim odorama u suštini veći ateisti, možda čak i antiteisti, nego deklarisani ateisti. u deklarisanim ateistima možda čak ima i više od nekog ideala uzvišene pravde nego kod mnogo njih, ozbiljnih, namrgođenih, surovih iz okrilja Crkve. do not take it personal.

inače, jesi čitao Volođu Solovjeva? on je meni super lik, u večnoj potrazi za svetim gralom Sofije, razapet između Istoka i Zapada.
Nikola Knežević Nikola Knežević 19:23 19.07.2008

Re: ja bih rada bila znati

Imam samo reči hvale za Solovjeva. Solovjeva su vodile ka sjedinjenju Crkava dvije glavne ideje njegove verske filosofije. To su ideja bogočoveštva i ideja slobodne teokratije. Naime, Bog se ujedinio s čovečantstvom, zato se ono mora po opštoj Crkvi ujediniti s Bogom. Raskol (izmedu Istoka i Zapada) protivan je božansko-čovječanskoj ideji - Crkvi. A budući da je Bog slobodan duh i ljubav, podrazumeva se da čovjek kao slobodno biće sebe i sve svoje djelovanje dobrovoljno, slobodno podredi Bogu.
To će se ostvariti po opštoj Crkvi kojoj bi se pokorila i državna vlast - slobodna teokratija.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 19:38 19.07.2008

Re: ja bih rada bila znati

pa, to nema šanse nikada da se desi, profo moj, iz jednog prostog razloga, što je Crkva korumpirana kao i bilo šta drugo u trošnom ljudskom komonveltu. tako nešto je zamislivo koliko i Hrist koji jezdi na oblacima i ulazi ponovo u proces prirodne istorije, dakle gde su svi ljudi ozareni i shvataju da je Hrist stvarno bio u pravu i da jeste bogočovek. verovatnoća tako nečeg se može meriti u promilima... dotle, velim, ostaje korumpirana Crkva kao i bilo šta drugo sklono politiziranju, i slobodno pojedinačno misleće ljudsko biće koje namerno nema ni na kraj pameti ideju da se bilo kome ili bilo čemu pokorava; što je prirodni ljudski impuls, božja iskra svetlosti, nešto što svi nosimo u sebi.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 19:45 19.07.2008

Re: termin "pokoriti"

sam po sebi zvuči preteće i zastrašujuće, pa ne vidim kakva korist od toga da se univerzalno čovečanstvo (Solovjovljev termin) pokorova bilo kome ili čemu.

Solovjev je smatrao da ta univerzalna spajajuća sila mora doći iznutra, iz samog čoveka, a ne kao neka od spolja nametnuta nužnost.
Nikola Knežević Nikola Knežević 19:51 19.07.2008

Re: ja bih rada bila znati

Možda i nema, ali sama ideja je dobro zamišljena. Nego, vi Srđane stekao sam utisak, oprostite ako grešim, da verujete u Boga, ali niste hrišćanin, pa me interesuje, kojoj religiji pripadate?
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 19:58 19.07.2008

Re: ja bih rada bila znati

nemoj mi persirati i zezati me, molim te, pa mi smo mogli zajedno da igramo klajbere u pesku jednog majskog proleća dok su nad istočnom evropom padale černobilske kiše...

odgonetku na tvoje pitanje ću ostaviti za Kraj Istorije. no hajde, daću ti hint: najviše me interesuje period Drugog Hrama u Jerusalimu, rano hrišćanstvo i procesi dejudeizacije Crkve i postanka rabinskog judaizma u prvim vekovima nove ere. recimo da bi najpribližnija a nepotpuna definicija mojih duhovnih interesovanja ležala u nekom polju analogija sa duhovnim težnjama ranog reformskog judaizma. that's in my blood. a kaži ti meni, pripadaš li ti Bunjevačkom narodu? ako se ne varam, taj neobični narod sa severa Voše je južnoslovenski po etničkom poreklu, a priklonjen je protestantizmu?
Nikola Knežević Nikola Knežević 20:28 19.07.2008

Re: ja bih rada bila znati

Ok, nećemo se više vikati ;-) Hvala za hint.

Evo i tebi jedan hint: Nisam Bunjevac, već Srbin (da ne kažem Vojvođanin) sa dalmatinskim korenima u prelesti (protestantizmu, mada nikad nisam bio kršten u Pravoslavnoj crkvi, tako da de jure i nisam u prelesti) sa laganom progresijom ka istočnom modelu hrišćanstva - pravoslavlju. Liturgijski protestant, teološki pravoslavac, koliko god to zvučalo floskularno. Verujem u svih sedam svetih tajni, umesto u dve i smatram da crkvena tradicija ima veliku ulogu u tumačenju Sv. Pisma... Teologiju promišljam više ontološki i metafizički, nego juridički i molalistički. Više preferiram Moltmana, Ziziulasa nego Lutera i Kalvina ili preteču Avgustina. Dakle, negde između Istoka i Zapada...
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 20:52 19.07.2008

Re: ja bih rada bila znati

znači, ti si nešto poput zakasnelog Lutera u Srbiji. ko čeka, dočeka. :)

šalim se. nego, vidim da su ti pojedine ideje dosta irinejevske po naznakama. primetio sam po terminima da čitaš dosta pravoslavnu personalističku teologiju. da li poznaješ ovog autora: Born Timothy Ware in Bath, Somerset, England, Metropolitan Kallistos was educated at Westminster School (to which he had won a scholarship) and Magdalen College, Oxford, where he took a Double First in Classics as well as reading Theology. In 1958, at the age of 24, he embraced the Orthodox Christian faith (having been raised Anglican), traveling subsequently throughout Greece, spending a great deal of time at the Monastery of St John the Theologian in Patmos. He also frequented other major centers of Orthodoxy such as Jerusalem and Mount Athos. In 1966 he was ordained to the priesthood and was tonsured as a monk, receiving the name Kallistos.

on je po meni najplodniji pravoslavni um na Zapadu, možda bih ga čak i stavio pre Zizijulasa.
Nikola Knežević Nikola Knežević 21:11 19.07.2008

Re: ja bih rada bila znati

U kom smislu Irinejevske? Smatram sebe malčice liberalnijim ;-)

Kako da ne, Kalistos Ver je odličan teolog, njegova knjiga "Put pravoslavlja" je klasik hrišćanske teologije. Duhovna putešestvija Ware-a, Petera Guilquist-a, Francisa Sheaffer-a su za mene posebno zanimljiva materija, upravo zbog njihovog prelaska iz protestantizma u pravoslavlje.
sentinel26 sentinel26 21:19 19.07.2008

Re: ja bih rada bila znati

Nikola Knežević
KAKAV CE BITI ODNOS PREMA tzv. CRNOGORSKOJ PRAVOSLAVNOJ CRKVI?
To je interesantno pitanje, ipak, mislim da će odnos sa SPC će usloviti ovo pitanje. Drugim rečima, ukoliko SPC bude uslovljavala svoje učešće u aktivnostima instituta zbog eventualnog učešća predstavnika CPC onda će svakako morati da se izađe u susret predstavnicima SPC.

Pa ovo je veoma zanimljiv odgovor. Ne izgleda nimalo hrišćanski već politički.

Institut se registruje za medjucrkveni i medjureligijski dijalog !?

Hoće li vaš stav biti takav i poslije naredne presude Vrhovnog suda Srbije, obzirom da je ministarstvo vera izjavilo da neće poštovati presude toga suda ?

Hoće li takav stav biti i poslije presude suda iz Strazbura. Moldavija i Bugarska su izgubile sporove i primorane su da izvrše presude toga suda. Srbija će biti (na sramotan način) prisiljena da registruje: Rumunsku, Crnogorsku, Makedonsku i Vlašku pravoslavnu crkvu.
Nijedna od ovih crkava ne ugrožava nikoga i ničija prava, pa ni vjerska, a njihova registracija se odbija iz čiste pizme. Račun za inaćenje neće stići popovima već nekome drugom.

Srđan Fuchs Srđan Fuchs 21:20 19.07.2008

Re: ja bih rada bila znati

pa, fino. možda ćeš ostaviti traga na srpsko bogoslovlje ako budeš pisao. samo, čuvaj se irineja, taj čovek nije na nimalo dobrom glasu kod uglednih Novosađana.
vladimir petrovic vladimir petrovic 21:54 19.07.2008

Re: ja bih rada bila znati

Srdjan Fuchs
... ma ajde, molim te, gos'n Nidžo, po kojim mnogima to? predstavlja u teoriji nekolicini visokoučenih teologa. a ovako, ako odeš među vernu raju, rusku, srpsku, grčku, koju god odabereš, svi će ti reći da su unijati najveći izdajnici.

Srdjane, meni je to odmah palo na pamet, ali nisam imao hrabrosti da tako "skresem" u brk gospodinu Knezevicu.
Koliko ja znam, vaznije pravoslavne crkve odbijaju svaki ozbiljniji dijalog sa Vatikanom prvenstveno zbog podmuklog katolickog unijacenja pravoslavaca (skolski primer prizemnog katolickog prozelitizma).
To sto se g. Knezevic zalaze za "medjucrkveni i medjuverski dijalog", surujuci sa unijatima u Vojvodini, je samo "wishful thinking". Uostalom, niko njima (protestantima) ne brani da sa unijatima, subotarima, Jehovinim svedocima, i slicnima vode dijalog do mile volje... I neka osnivaju Institute koliko god hoce, ali to nece doprineti onome pravom - priblizavanju i ujedinjenju glavnih hriscanskih denominacija - rimskog katolicanstva, pravoslavlja i protestantizma...
Nikola Knežević Nikola Knežević 23:04 19.07.2008

Re: ja bih rada bila znati

Uostalom, niko njima (protestantima) ne brani da sa unijatima, subotarima, Jehovinim svedocima, i slicnima vode dijalog do mile volje... I neka osnivaju Institute koliko god hoce, ali to nece doprineti onome pravom - priblizavanju i ujedinjenju glavnih hriscanskih denominacija - rimskog katolicanstva, pravoslavlja i protestantizma...


Ko je uopšte spominjao dijalog sa Jehovinim svedocima i ostalim psevdohrišćanskim zajednicama? Nemojte da donosite olako ovakve zaključke.
Inner Party Inner Party 00:54 20.07.2008

Re: ja bih rada bila znati

sentinel26

Institut se registruje za medjucrkveni i medjureligijski dijalog !?

Hoće li vaš stav biti takav i poslije naredne presude Vrhovnog suda Srbije, obzirom da je ministarstvo vera izjavilo da neće poštovati presude toga suda ?

Hoće li takav stav biti i poslije presude suda iz Strazbura. Moldavija i Bugarska su izgubile sporove i primorane su da izvrše presude toga suda. Srbija će biti (na sramotan način) prisiljena da registruje: Rumunsku, Crnogorsku, Makedonsku i Vlašku pravoslavnu crkvu.
Nijedna od ovih crkava ne ugrožava nikoga i ničija prava, pa ni vjerska, a njihova registracija se odbija iz čiste pizme. Račun za inaćenje neće stići popovima već nekome drugom.



Ne lupaj bez veze!

Ako ne znas, nemoj pisati!


Drzava nema sta da se mesa!
A tek nikako Strazbur!!!
Nestanak CPC je vise nego nuzan i to bi cak i katolici morali podrzati!

Istina je istina, laz je laz.
Mora se praviti razlika!
znik znik 08:05 20.07.2008

Re: ja bih rada bila znati

Sud u Strazburu se povremeno meša tamo gde mu nije mesto i to će se na kraju nekome obiti o glavu. Postoji velika razlika u shvatanju verskih sloboda između Amerike i Evrope. Na listi zemalja koje se kritikuju u američkim izveštajima, nalazi se i Nemačka.

Zakonska registracija verske zajednice je jedna stvar, njeno priznavanje među ostalim verskim zajednicama je nešto sasvim drugo. Srbija može da registruje versku zajednicu pod imenom "Crnogorska pravoslavna crkva" ali ne može naterati pripadnike drugih verskih zajednica da priznaju takvu organizaciju i da sa njom sarađuju i komuniciraju. Ne može ih čak naterati ni da pripadnicima te zajednnice dozvole ulazak u svoje objekte.

Niko (ozbiljan) ko želi dijalog za Srpskom pravoslavnom crkvom neće dovesti za isti sto predstavnike neke od zajednica koje su same sebe proglasile pravoslavnim, ali koje nisu priznate u pravoslavnom svetu.

Pozdravljam osnivanje instituta i drago mi je da se osnivači distanciraju od pseudohrošćanskih verskih zajednica. Dobar deo negativnog imidža koji male hrišćanske zajednice imaju u Srbiji rezultat je agresivnog prozelitskog delovanja pojedinih pseudohrišćanskih zajednica koje nemaju puno zajedničkog za tzv. mainstream protestantizmom.

Nikola Knežević Nikola Knežević 09:32 20.07.2008

Re: ja bih rada bila znati

Pozdravljam osnivanje instituta i drago mi je da se osnivači distanciraju od pseudohrošćanskih verskih zajednica. Dobar deo negativnog imidža koji male hrišćanske zajednice imaju u Srbiji rezultat je agresivnog prozelitskog delovanja pojedinih pseudohrišćanskih zajednica koje nemaju puno zajedničkog za tzv. mainstream protestantizmom.


Upravo tako.
sentinel26 sentinel26 12:44 20.07.2008

Re: ja bih rada bila znati

Inner Party
sentinel26
Institut se registruje za medjucrkveni i medjureligijski dijalog !?
Hoće li vaš stav biti takav i poslije naredne presude Vrhovnog suda Srbije, obzirom da je ministarstvo vera izjavilo da neće poštovati presude toga suda ?
Hoće li takav stav biti i poslije presude suda iz Strazbura. Moldavija i Bugarska su izgubile sporove i primorane su da izvrše presude toga suda. Srbija će biti (na sramotan način) prisiljena da registruje: Rumunsku, Crnogorsku, Makedonsku i Vlašku pravoslavnu crkvu.
Nijedna od ovih crkava ne ugrožava nikoga i ničija prava, pa ni vjerska, a njihova registracija se odbija iz čiste pizme. Račun za inaćenje neće stići popovima već nekome drugom.
Ne lupaj bez veze!
Ako ne znas, nemoj pisati!
Drzava nema sta da se mesa!
A tek nikako Strazbur!!!
Nestanak CPC je vise nego nuzan i to bi cak i katolici morali podrzati!
Istina je istina, laz je laz.
Mora se praviti razlika!

Nijesam tražio stav serbskih radikala.

Želeo sam da čujem mišljenje - stav gospodina Kneževića a šta o tome misle serbski radikali imamo dovoljno dokaza, pun je i Sheveningen i mnoge njive i livade širom bivše SFRJ.

Mogu da se zakite njihovim zahrdjalim kašikama sa sve četiri strane, opstanak CPC u Srbiji zavisiće isključivo od vjernika te vjerske zajednice.

Ministarstvo vjera neće moći registraciju vjerskih zajednica ubuduće da obavlja u dogovoru i saglasnost SPC.

A što se tiče Strazbura, vidjećemo hoće li moći vlada da odbije da izvrši presudu, mogu da pitaju braću Bugare kako su se proveli na tome sudu i koja je cijena pojavljivanju na tome sudu..

Činjenica da je DS za ministra vjera postavila funkcionera Srpske narodne stranke iz Crne Gore, govori o tome ko u Srbiji postavlja ministre vjera i po čijoj direktivi oni rade.

znik
Zakonska registracija verske zajednice je jedna stvar, njeno priznavanje među ostalim verskim zajednicama je nešto sasvim drugo. Srbija može da registruje versku zajednicu pod imenom "Crnogorska pravoslavna crkva" ali ne može naterati pripadnike drugih verskih zajednica da priznaju takvu organizaciju i da sa njom sarađuju i komuniciraju. Ne može ih čak naterati ni da pripadnicima te zajednnice dozvole ulazak u svoje objekte.
Ništa od ovoga nije bilo sporno, prije niti je sada sporno.

Od Srbije se i traži samo registracijja i ništa više, niti da nekoga ubjedjuje i prisiljava na saradnju i pomaganje.
Njezina uloga je da uskladi sopstveni zakon sa Ustavom i da ga poštuje. Ona nema prava ali ni mogućnosti da nekome naredjuje saradnju. Dijalog i saradnja medju vjerskim zajednicama mogu biti samo na dobrovoljnoj bazi.

Vjerska prava i slobode spadaju u korpus ljudskih prava i sud u Strazburu se ne može zaobići, mada je broj onih koji bi to željeli iznenadjujuće veliki.


vladimir petrovic vladimir petrovic 13:41 20.07.2008

Re: ja bih rada bila znati

Nikola Knezevic
Ko je uopšte spominjao dijalog sa Jehovinim svedocima i ostalim psevdohrišćanskim zajednicama? Nemojte da donosite olako ovakve zaključke.

To sam cekao. Neke nazivate pseudohriscanskim zajednicama? Koji su vam kriteriji?
Za mene je Grckokatolicka denominacija pseudohriscanska zajednica PAR EXCELLENCE.
Gosp. Knezevicu, uozbiljite se, ako zelite "medjucrkveni i medjuverski dijalog", udostojite sebe i razgovarajte sa Srpskom pravoslavnom crkvom i sa Rimokatolickom crkvom u Srbiji. Sa takvima vam je dostojno govoriti. Onda cemo podrzati vas medjucrkveni dijalog, jer Rimsko katolicanstvo, Pravoslavlje i Protestantizam treba (i morali bi) da rade na svom zblizavanju. Stoga, odstranite podrsku unijatima i slicnim sektama.
Ako to ne ucinite, onda se samo zamajavate. Mozete podici pet instituta u centru Novog Sada, sve je dzabe.
Nikola Knežević Nikola Knežević 21:53 20.07.2008

Re: ja bih rada bila znati

Imam jako malo vremena pa cu vam odgovoriti ukratko.

Moje misljenje da bi CPC trebalo dozvoliti registraciju, mada po zakonu o crkvama i verskim zajednicama oni to ni ne moraju uciniti, tj. zakon ih ne prisaliljava na to. CPC pripada pravo da se registruje kao verska zajednica. E sad, kao i makedonska i CPC mora biti priznata od SPC da bi dobila svoju kanonicnost i bila priznata kao pravoslavna crkva, a to je stvar crkvenog prava i kanona i sa tim drzava nema nikakve veze.
znik znik 23:15 20.07.2008

Re: ja bih rada bila znati

Vjerska prava i slobode spadaju u korpus ljudskih prava i sud u Strazburu se ne može zaobići, mada je broj onih koji bi to željeli iznenadjujuće veliki.


Situacija je malo komplikovanija. U određenom broju evropskih zemalja tradicionalne verske zajednice imaju povlašten status u odnosu na manje verske grupe. U SAD te razlike ne postoje.

Koliko god cenio stepen verskih sloboda u SAD, one su proizvod specifičnog kulturno-istorijskog razvoja i ne treba ih po svaku cenu implemetirati u nekim drugim sredinama.

Insistiranje na nekim univerzalnim ljudskim pravima, kada je religija u pitanju, može nas odvesti daleko. Nije posao suda u Strazburu da odlučuje o tome da li žene mogu da obilaze Svetu Goru, mora li papa da bude muškarac i ima li rabin pravo da odbije da venča dvojicu homoseksualaca. To su, znači, stvari koje se tiču samo tih verskih zajednica.

Isto tako, ne može se tek tako anulirati tradicija koju određene verske zajednice imaju na određenom prostoru, kao i njihov društveni uticaj. Treba li insistirati na tome da se u Izraelu isteraju rabini iz hotela, da se u Meki sagradi crkva, a da se u sarajevske restorane vrate šunka i slanina?

Ako sam dobro razumeo, verska zajednica u Srbiji upšte ne mora biti registrovana. Za one koje žele da se registruju, postoje određeni zahtevi. Između ostalog, ime jedne verske zajednice ne može biti slično imenu druge verske zjednice. To je bio osnov po kome je Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi uskraćeno pravo da se registruje. Vrhovni sud je poništio ovu odluku samo iz proceduralnih razloga.

Ako je problem u imenu, onda se iz svere ljudskih prava prelazi u sveru intelektualne svojine. Npr. u SAD postoji Church of Scientology i niko ne može da registruje versku organizaciju sličnog imena. Ne može čak da koristi ni krst koji su oni registrovali kao zaštitni znak, bez obzira što se takav i sličan krst koristi u nekim drugim delovima sveta stotinama godina.

beenheredonethat beenheredonethat 17:22 23.07.2008

Re: ja bih rada bila znati

sentinel26
Nikola Knežević
KAKAV CE BITI ODNOS PREMA tzv. CRNOGORSKOJ PRAVOSLAVNOJ CRKVI?
To je interesantno pitanje, ipak, mislim da će odnos sa SPC će usloviti ovo pitanje. Drugim rečima, ukoliko SPC bude uslovljavala svoje učešće u aktivnostima instituta zbog eventualnog učešća predstavnika CPC onda će svakako morati da se izađe u susret predstavnicima SPC.

Pa ovo je veoma zanimljiv odgovor. Ne izgleda nimalo hrišćanski već politički.

Institut se registruje za medjucrkveni i medjureligijski dijalog !?

Hoće li vaš stav biti takav i poslije naredne presude Vrhovnog suda Srbije, obzirom da je ministarstvo vera izjavilo da neće poštovati presude toga suda ?

Hoće li takav stav biti i poslije presude suda iz Strazbura. Moldavija i Bugarska su izgubile sporove i primorane su da izvrše presude toga suda. Srbija će biti (na sramotan način) prisiljena da registruje: Rumunsku, Crnogorsku, Makedonsku i Vlašku pravoslavnu crkvu.
Nijedna od ovih crkava ne ugrožava nikoga i ničija prava, pa ni vjerska, a njihova registracija se odbija iz čiste pizme. Račun za inaćenje neće stići popovima već nekome drugom.



Pravoslavna crkva je jedna jedinstvena crkva koja ima svoju hijerarhiju i svoje pomesne (autonomne) crkve, njih 7 i u toj jedinstvenoj pravoslavnoj crkvi ne postoji nijedna (ne racunajuci rumunsku) od gore navedenih crkava (postoji razlika i medju njima npr. makedonska je kanonski nepriznata, ali njihovi arhijereji imaju apostolsko prejemstvo (verovatno nejasan termin za vecinu, ali za one koji znaju razumljiv) kao i ostali pravoslavni ili katolici, za razliku od tzv. CPC gde se okupilo nekoliko rascinjenih svestenika zbog razlicitih prestupa koji su osnovali crkvu, a najveci deo su Srbi iz Srbije dok je njihov predvodnik Miras rodjen u Zavidovicima u Bosni (Mirasa Dedejica nije rascinio niko iz SPC vec vaseljenski patrijarh Vartolomej koga mnogi pravoslavni optuzuju da pokusava da stvori uniju). Ove crkve ugrozavaju pravo pravoslavnih (ne srpsko pravoslavnih vec svih pravoslavnih) zato sto atakuju na visevekovnu organizaciju pravoslavne crkve (ne SPC vec samo pravoslavne crkve) i krse kanone pravoslavne crkve (ist kanoni vrede za sve pomesne crkve).
Ocigledno niste citali pazljivo presudu Vrhovnog (a mozda i niste pravnik, jer vecina ljudi smatra da je pravo jednostavno i ne shvataju razlicite pravne termine), on je ponistio resenje (nije doneo presudu) sa obrazlozenjem da nije u potpunost ispostovana procedura u upravnom postupku (konsultovati zakon o upravnom postupku) i nije dato obrazlozenje i nalozio da se u novom postupku isprave procesni nedostaci i da se obrazlozi odluka..

Kad ste vec pomenuli Rumunsku PC ona pokusava da se siri na teritoriju koja kanonski nije njen deo iako na tim prostorima ima Rumuna i tu nastaje problem (taj problem Rumuni nisu inicirali samo na teritoriji koja kanonski pripada SPC nego i Ruskoj PC) i u resavanju tog problema drzava ne sme da ucestvuje nego moraju da ga rese dve (moze se reci i tri) sestrinske crkve.

P.S.
Iz poprilicno pouzdanih izvora znam da je doneto novo resenje za CPC (ista odluka) jos pre vise od mesec dana i da je ovaj put obrazlozenje napisano na nekoliko strana ali nikog nema da to objavi (zanima me zasto).
beenheredonethat beenheredonethat 17:51 23.07.2008

Re: ja bih rada bila znati

sentinel26
Ministarstvo vjera neće moći registraciju vjerskih zajednica ubuduće da obavlja u dogovoru i saglasnost SPC.


Tek sada ce SPC da ima veci uticaj na ministarstvo vera.
Covek predaje na PBF u Bgd (Pravoslavni Bogoslovski Fakultet), a bogami i na PBF u Foci (ili kako se vec tacno zove) tj. njegov egzistencija, a i lojalnost mnogo je veca SPC-u nego kad je bio ministar iz DSS-a (on je samo pevao u crkvenom horu tj. ni u kakvoj zavisnosti nije bio od crkve), da ne govorimo o tome da je SNS CG mnogo (mnogo, mnogo, mnogo, mnogo) bliza DSS no DS.
Posto pratim ovu problematiku mislim da ce ministarstvo vera sada biti pod mnogo vecim uticajem SPC nego sto je bilo u prethodnom periodu (sto mi se ne svidja zato sto to moze da bude kontraproduktivno).
sentinel26 sentinel26 20:52 23.07.2008

Re: ja bih rada bila znati

beenheredonethat
KAKAV CE BITI ODNOS PREMA tzv. CRNOGORSKOJ PRAVOSLAVNOJ CRKVI?
Pravoslavna crkva je jedna jedinstvena crkva koja ima svoju hijerarhiju i svoje pomesne (autonomne) crkve, njih 7 i u toj jedinstvenoj pravoslavnoj crkvi ne postoji nijedna (ne racunajuci rumunsku) od gore navedenih crkava (postoji razlika i medju njima npr. makedonska je kanonski nepriznata, ali njihovi arhijereji imaju apostolsko prejemstvo (verovatno nejasan termin za vecinu, ali za one koji znaju razumljiv) kao i ostali pravoslavni ili katolici, za razliku od tzv. CPC gde se okupilo nekoliko rascinjenih svestenika zbog razlicitih prestupa koji su osnovali crkvu, a najveci deo su Srbi iz Srbije dok je njihov predvodnik Miras rodjen u Zavidovicima u Bosni (Mirasa Dedejica nije rascinio niko iz SPC vec vaseljenski patrijarh Vartolomej koga mnogi pravoslavni optuzuju da pokusava da stvori uniju). Ove crkve ugrozavaju pravo pravoslavnih (ne srpsko pravoslavnih vec svih pravoslavnih) zato sto atakuju na visevekovnu organizaciju pravoslavne crkve (ne SPC vec samo pravoslavne crkve) i krse kanone pravoslavne crkve (ist kanoni vrede za sve pomesne crkve).

Apsolutna je neistina i glupost da ove crkve ugrožavaju bilo koga ili bilo koju drugu crkvu.
Ove crkve apsolutno ne ugrožavaju nikoga i neke od istih će to i dokazati na sudu, konačno u Strazburu, ako ne bude zakona i pravde tamo dje treba.
Crnogorsku pravoslavnu crkvu ne čini Miraš i ona može da postoji i djeluje i bez priznavanja od strane SPC.
Ukrajinska, Bugarska, Albanska i Italijanska pravoslavna crkva održavaju normalne odnose sa CPC i još ništa im se nije loše desilo.
Dje to piše da on mora biti rodjen u Crnoj Gori? Ni srpski patrijarh nije rodjen u Srbiji pa im niko ništa ne osporava.

Ocigledno niste citali pazljivo presudu Vrhovnog (a mozda i niste pravnik, jer vecina ljudi smatra da je pravo jednostavno i ne shvataju razlicite pravne termine), on je ponistio resenje (nije doneo presudu) sa obrazlozenjem da nije u potpunost ispostovana procedura u upravnom postupku (konsultovati zakon o upravnom postupku) i nije dato obrazlozenje i nalozio da se u novom postupku isprave procesni nedostaci i da se obrazlozi odluka..

To što obrazloženje nema nikakvo uporište u (čak ni ovom diskriminatorskom) zakonu i što izlazi izvan ovlašćenja toga ministarstva, to će ostati neprimjećeno ?
Milo mi je što pravničke ispite nijesam kod vas polagao, a kopiju presude Vrhovnog suda i oba rješenja ministarstva vera Srbije posjedujem, kao i tekst pisma Rista Radovića ruskom patrijarhu Alekseju II, sa molbom da u knjigama izbriše dokaze o postojanju Crnogorske pravoslavne crkve.
Taj sud neće moći vječito da poništava a ministarstvo da donosi ista (ili slična) rješenja i tome će vrlo brzo doći kraj. I nad popom ima pop. Ne žurimo se mi nikuda, polako i strpljivo bez žrtava i bez rata.

Kad ste vec pomenuli Rumunsku PC ona pokusava da se siri na teritoriju koja kanonski nije njen deo iako na tim prostorima ima Rumuna i tu nastaje problem (taj problem Rumuni nisu inicirali samo na teritoriji koja kanonski pripada SPC nego i Ruskoj PC) i u resavanju tog problema drzava ne sme da ucestvuje nego moraju da ga rese dve (moze se reci i tri) sestrinske crkve.

Ako SPC (i vi) misli(te) da ćete vječno moći da djeluje na teritoriji Rumunije a da istovremeno onemogućava registraciju Rumunske pravoslavne crkve u Srbiji vara(te) se. Teritorija Rumunije dje djeluje SPC nikada nije pripadala Srbiji.
I teritorija Australije "kanonski pripada" samo SPC, tamo ostale ne smiju ni da se pojave ?!

P.S. Iz poprilicno pouzdanih izvora znam da je doneto novo resenje za CPC (ista odluka) jos pre vise od mesec dana i da je ovaj put obrazlozenje napisano na nekoliko strana ali nikog nema da to objavi (zanima me zasto).

Rješenje koje je član hora donio 18.juna će takodje morati da ide u sramnu arhivu vrlo brzo.
Država Srbija a ni SPC nijesu ovlašćeni (po Ustavu) da odlučuju o kanonskom ustrojstvu bilo koje crkve ili će morati u Ustavu da napišu da je ovo crkvena država.
Ministar vjera iz Srpske narodne stranke iz CG neće mnogo koristiti državi Srbiji već će joj svakako donijeti štete i to velike. Sami pali, sami se ubili.
Nije Risto njega postavio za ministra zbog CPC, može on da komanduje i nekom drugom ministru, već zato što želi da Raško-prizrensku eparhiju stavi pod svoju ličnu komandu i da eliminiše uticaj i autoritet vladike Artemija koji mu je jedina ozbiljna smetnja da i formalno sjedne u planiranu fotelju i da radi šta mu je volja, ali to je problem vjernika SPC, pa neka im je sa srećom.

Velimir Mladenovic Velimir Mladenovic 18:51 19.07.2008

.

Nadam se da cu od oktobra imati prilike da prisustvujem nekom vasem predavanju u Novom Sadu. Ovo je svakako zanimljivo za mene, a do sada nisam bio na slicnim predavanjima. Cestitke za ideju i trud.
Nikola Knežević Nikola Knežević 19:08 19.07.2008

Re: .

Hvala Velimire, od jeseni cemo verovatno organizovati i tribine u Beogradu u Domu omladine, sto ce reci, u tvom komsiluku.
Velimir Mladenovic Velimir Mladenovic 20:37 19.07.2008

Re: .

Nikola Knežević
Hvala Velimire, od jeseni cemo verovatno organizovati i tribine u Beogradu u Domu omladine, sto ce reci, u tvom komsiluku.


da, ali od jeseni se selim u Novi Sad.
Nikola Knežević Nikola Knežević 20:42 19.07.2008

Re: .

Znači upisali ste neki fakultet na Novosadskom univerzitetu, čestitam Velimire, onda će sigurno biti prilike da se upoznamo. Šta ste upisali, ako nije tajna?
Velimir Mladenovic Velimir Mladenovic 20:43 19.07.2008

Re: .

Nikola Knežević
Znači upisali ste neki fakultet na Novosadskom univerzitetu, čestitam Velimire, onda će sigurno biti prilike da se upoznamo. Šta ste upisali, ako nije tajna?


Francuski jezik i knjizevnost, na Filozofskom.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana