U čemu je fora?

Marko Jevtic RSS / 20.07.2008. u 17:37

Skoro svakodnevni izveštaji o nesrećama na putevima u Srbiji, ne ostavljaju nikoga ravnodušnim... Ajde i neka su jake vrućine i ne baš najbolji putevi, ali šta se dešava sa vozačima? A šta je sa saobraćajcima?  Gledao sam tv emisiju na SAT na RTS-u, i kao zaustavlja saobraćajna policija i oni snimaju - tema emisije je bezbednost na putevima, pa iznose podatak da je ove godine ipak poginulo oko 400 ljudi manje nego u istom periodu prošle godine. OK, ali i dalje je to mnogo i moramo da smanjimo
...nesreca.jpg

Elem, emisija me je inspirisala jer su pokazali više vozača koji su kao opravdanja za prebrzu vožnju navodili da žure zbog raznoraznih razloga. Ograničenje je 60 km/h ali su oni vozili 80-90, a neki i 120 km/h. I gledam i mislim super, neko se brine o bezbodnisti... Tu je i zamenik načelnika saobraćajne policije ili kako se već ta pozicija zove - uglavnom neka jako bitna faca. I onda, kada su pokazali koliko je njih vozilo nepropisno, i čak komentare vozača - rekli su da nikoga nisu kaznili već su im dodelili besplatan vaučer za neku kompletnu obuku, koja uključuje pokazne vežbe, kako voziti na ledu, kako reaguje pojas i sl. Zaboravio sam naziv toga ali deluje kao fina dodatna obuka... E sad, ono što meni nije jasno a voleo bih da mi neko objasni je kako to da neko ko je vozio brže i to čak 60 km/h brže nego što je to dozvoljeno, može da prođe nekažnjeno. I to još pred kamerama. Pa i da bude nagrađen. Mislim ko to odlučuje ko će kada i koga kazniti ako ne poštuje zakon a još kamere sve snime?!?! Stvarno su dali pozitivan primer novim vozačima:)

Sećam se prvu, i retku, kaznu koju mi je saobraćajna policija napisala bila je pre šest godina kada sam sa društvom otišao u Šabac. Na putu iz Šapca, negde kod Rume, bilo je oko 3-4 ujutru, i saobraćajci su mi bukvalno otvarali gepek da vide da li nešto nemam od opreme i onda mi rekli 'Ej pa uključio si maglenke'. Da, jesam - tako sam i odgovorio , ne znajući da je to zabranjeno... Uostalom tu oko Save je i bilo maglovito, a ćaletov auto (koji je tada bio već 20 godina star) nije imao najbolja svetla pa sam prirodno uključio maglenke.. To što su mene preticali neki vozeći duplo brže, nikome nije smetalo.. Ali maglenke.. Ma dobro, zakon je to.. Veći problem mi je bilo što roditeljima nisam ni rekao da ću u Šabac, pa sam posle morao da im objašnjavam odakle mi kazna SUP-a iz Rume.

I opet da se vratim na emisiju, pitanje upućeno tom zameniku načelnika ili kako god, bilo je da li će novi zakon nešto popraviti... A novinar nije našao za shodno da pita koliko je recimo problem korupcija saobraćajaca, i koliko to rezultira ovakvom vožnjom?

Ok, čekamo mi zakon i podzakonske akte, koje kakve poslanike imamo ko zna kada ćemo da dočekamo, ali šta u međuvremenu? Treba da ginemo? Više puta sam na blogu pisao kako se ujutru kad se stvore gužve na Pančevačkom mostu, na Zrenjaninskom putu stvori kolona i u trečoj traci, koja je za suprotni smer. Nigde saobraćajaca da nekog kazni nema...

Možda nama i odgovara ovo stanje gde nema nikakvog reda... Gde se poslanici onako sramotno ponašaju u skupštini. I što ih ne kažnjavaju? Što im daju onako da se glupiraju? U čemu je fora?



Komentari (23)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

zeks92 zeks92 17:50 20.07.2008

U cemu je fora?

Treba pitati Marinu Tucakovic.To je hit,to narod voli....

Gas, gas

Ej, sto volim miris kamiona
soferskih gostiona, hormona do plafona
muskaraca tona, turbo je sezona

Ej, sto volim miris od benzina
ej, magistrala Dalmatina
hop, hop, malo, malo pa krivina
ljulja se kabina, turbo je masina

Mali, mali, meni toga fali
latinice, atmosferice
mali, mali, meni toga fali
gas do daske, bebice

Ref. 2x
Gas, gas, gas, gas
gas, gas, gas, gas

Kelneri ko seceri, a pjevaju soferi
nek se zivi, pa ko prezivi

Soferi, soferi
ej, da vas je vise
volim, volim, volim, volim
volim, volim, volim, volim, volim
kad na musko mirise

Ref. 2x

Ajde, ajde, nije to od vina
ej, nije ni od serpentina
uhvatila me milina
sest mjeseci mi vrucina
turbo je godina
Anjale Anjale 18:03 20.07.2008

zakon

Nije tacno da nemamo zakone, imamo ih i nisu tako losi.

Samo sto ih niko ne postuje.

A osim toga, svako ima Peru u policiji, koji ce da "regulise stvar".

Putuj Evropo, nemoj vise cekati na nas
Puerta Puerta 18:22 20.07.2008

Re: zakon

Anjale
Nije tacno da nemamo zakone, imamo ih i nisu tako losi.Samo sto ih niko ne postuje.A osim toga, svako ima Peru u policiji, koji ce da "regulise stvar".Putuj Evropo, nemoj vise cekati na nas

Pa i svaki biznismen i monopolista ima svog ministra u vladi koji ce da "regulise stvar", sto bi nas to cudilo.
dolybell92 dolybell92 18:35 20.07.2008

Kultura

Postoji nešto o čemu svi znamo i trubimo ali niko
nije još odredio šta ona treba da podrazumeva - a
to je tzv. saobraćajna kultura.
Trebalo bi da se odnosi na sve učesnike u saobraćaju
podjednako, i na vozače i na pešake.
Prepuštena je - nikome, zapravo svodi se na
ono što te roditelji nauče (u brizi da te "nešto" ne zgazi)...

Saobraćajna kultura se kod nas svodi na (uslovno) poštovanje zakona
o saobraćaju, o kome sami vozači malo znaju, uglavnom
samo ono što se odnosi na poštovanje propisa
i kazni za nepoštovanje istih...koje se, naravno, na razne načine,
koliko god je moguće, obilaze...Da li uz pomoć "Pere" ili
novca bez priznanice...ili manje kazne, kao kobajagi, za lakši
prekršaj..
Da ne pominjem bahate "klince" koji voze jake mašine
zapravo one voze njih - a ne obrnuto...i naravno, gine se svakodnevno
a o povređenima se više i ne piše...

Kad vidim roditelje sa detetom u naručju ( ne bebom) koji
uredno prelaze ulicu van pešačkog prelaza ( ili je pak pretrčavaju)
svejedno, neki vode dete i za ruku... tom prilikom..
Kasnije očekuju da će ih dete poslušati i traže od njega da
prelazi ulicu samo na semaforskom prelazu... kako?
Kako da dete sluša - kad može i drugačije - kad mogu roditelji -
može i ono .. .

Gde i kako UTUVLJIVATI U GLAVE SAOBRAĆAJNU KULTURU ?

Kako narodu, koji isključivo razmišlja KAKO DA IZBEGNE ZAKON(E) -
UTERATI U GLAVU DA ZA SEKUND NEPAŽNJE - MOŽE DA IZGUBI ŽIVOT ILI
DA UNIŠTI NEČIJI TUĐI ?

Aman više, hoće li iko primenjivati zakon i početi da oduzima dozvole
za vožnju (i ako treba i zauvek ?)
Do kada će kazne biti tolike da ne predstavljaju nikakvu štetu prekršiocu ?

Vozi svako kako kome padne na pamet, jedino što još nisu počeli
da padaju na glavu drugim vozačima - u svakom momentu možete očekivati vozilo
iz bilo kog pravca.... saobraćajni znaci su postali potpuno nebitni...
i nikom ništa .....totalno ludilo.
margos margos 23:52 22.07.2008

Re: Kultura

Zaboravila si da pomeneš i one tate, ujke, strikane, koji dok voze svoje besne mašine, stave dete u krilo...
sentinel26 sentinel26 18:45 20.07.2008

A mediji ...?

Svemu naprijed rečenome se može pridodati i ponašanje medija, štampe i TV stanica prije svega.

Kada poznata osoba, pod dejstvom alkohola, na putu udari i unesreći nekog anonimusa, onda štampa danima piše o stanju zdravlja "poznatoga", anonimus za njih prestaje da postoji, njega više i ne spominju ako je imao sreću da preživi.


Puerta Puerta 19:23 20.07.2008

Aj nazdravlje

KRAGUJEVAC - Ivan Jokić (27) i Zoran Tončić (31) iz Topole poginuli su u nedelje u 2.40 sati u nesreći na magistralnom putu Kragujevac-Mladenovac kod sela Vlakča, kada je u njihov „opel kadet“ udario „mercedes“, kojim je upravljao maloletni D. R. (17) iz Čumića, koji nema položen vozački ispit.

E pa lepo ozbiljna tema, 6 komentara.
Luka Ivanišević Luka Ivanišević 21:21 20.07.2008

VEČITA DILEMA

Kako vreme prolazi, sve je više nesavesnih vozača. Takvi misle da samo oni žive u ovom gradu i u ovoj državi(naravno mislim na one koji voze mnogo većim od dozvoljene) i da mogu da rade šta hoće a to što nekom ugrožavaju život to kao nije bitno. Uvezi sa ovim ispričaću vam dve stvari koje baš imaju veze sa ovim:
1) Krajem 1999. godine jedna moja prijateljica je doživela nesreću i to baš kao pešak. Ona se jednog novembarskog popodneva zaputila u tržni centar "BAZAR VIDIKOVAC" nešto sebi da kupi. Na semaforu se upalilo crveno svetlo za motorni saobraćaj, a zeleno za pešake. Neki bahati lik je u punoj brzini projurijo kroz crveno za automobiliste i nju, koja je već prelazila ulicu, tako udari da je odbacio u stranu i nastavio vožnju kao da se ništa nije desilo. Ona je žena, sticajem srećnih okolnosti, preživela udes, ali je bila skroz izlomljena tj. prelomi na sve strane da je pravo čudo da je ostala živa. Ona se, nakon dugotrajnog lečenja, fizički oporavila, ali je ostala invalid jer je usled traume nastale nakon udesa, izgubila moć orijentacije u prostoru, ono čega se sećala i što je bilo rutina za nju, nestalo je, čak ne prepoznaje većinu likova koje poznaje, jedva da se seti ponekog, čak i teško govori. Sve u svemu psihički uništena osoba, a pre te nesreće žena je normalno išla na posao, normalno vodila računa i o sebi i o svojoj porodici, imala normalan socijalni život. Sad ne može da vodi računa o sebi. Zbilja je strašno to što joj se desilo.
2) Sa terase moje zgrade imam priliku da gledam kako se vozači nepropisno ponašaju i samo seku jedni drugima put i uleću u saobraćaj. Kako moja zgrada gleda na ulivanje Cara Nikolaja drugog u Mileševsku, tako imam pričiku da često vidim kako se vozači trolejbusa i autobusa na liniji 83 često nalaze u nebranom grožđu upravo zato što imaju pravo prvenstva prolaza. Propinsa vožnja je da ako automobil iz Milieševske ulice treba da nastavi istom ulicom kod ulice Cara Nikolaja drugog, treba obavezno da stane da propusti vozila koja se u Mileševsku ulicu uključuju iz Cara Nikolaja drugog i koji iz Mileševske nastavljaju ulicom Cara Nikolaja drugog. Često se dešava, da kad autobus ili trolejbus "uhvate zalet" i kad treba da nastave iz Mileševske ulice ulicom Cara Nikolaja II, vozač automobila koji je stajao i propuštao vozila, a pritom vidi da mu iz suprotnog pravca ide autobus ili trolejbus jednostavno preseče put pa ili dođe do sudara ili se zaustave u Mileševskoj ulici umesto da nastave svojom redovnom trasom kroz Cara Nikolaja II do Čubure. Jednon se ovo "iskakanje" sa trase deslio gsp-ovom autobusu na liniji 83 i jednom trolejbusu, na liniji 29. Autobusu je bilo lakše da se vrati na trasu, ali trolejbusu jedva. Jednom je u dlaku izbegnut sudar kamiona za šlep vozila u kvaru i taksija. Naime, taksista je stajao u Mileševskoj ulici, iz suprotnog smera je dolazio kamion koji je vukao zglobni trolejbus koji je bio u kvaru. Kamiondžija je malo sporije vozio iz razloga što je imao iza sebe pokvareni trolejbus. Kamiondžija, koji naravno ima pravo prvenstva prolaza, taman se spremio da nastavi ulicom Cara Nikolaja II, uključio levi žmigavac da se zna kuda ide, taman je bio kod već pomenute ulice kojom treba da nastavi, taksista je odjednom dao gas i krenuo tako da je kamiondžija jedva u poslednji čas, jednim uspešnim manevrom izbegao sudar. Gotovo milimetar je falilo do sudara.
Eto toliko o primerima nesavesnih i bahatih vozača. Sad, postavio bih jedno pitanje koje u ovoj državi je večita dilema:vredi li povećati kazne za nepropisnu vožnju i da bude minimum 1000 evra?
Anjale Anjale 21:33 20.07.2008

Re: VEČITA DILEMA

Nisam sigurna da to ima efekta. I dalje ima faca koji bi 'ladno to platili, jer i nisu sopstvenim radom zaradili, pa lagodno i tose. I kao sto rekoh, Pera u policiji sve zavrsava.
Ali je mozda dobra ideja da neko ko napravi veliki prekrsaj, ili roditelj maloletnog deteta (koje su zagrcnuli ogromnom kolicinom novaca, pa divlja besnim kolima po gradu) mogu mesec dana da ciste ulice po 4 sata ili ciste toalete ili rade u starackom domu...Kada je Naomi mogla 3 dana da cisti toalete jer je gadjala sluzavku mobilnim, ne vidim zasto ne bi bilo ko mogao.

A kod nas i dalje vazi da ono sto ne moze da se kupi so para, moze da se kupi so mlogo pare
dilan_dog dilan_dog 21:30 20.07.2008

serbian speed

pilenazaru pilenazaru 00:45 21.07.2008

Re: serbian speed

kad bi drzava htela,sasekla bi ovaj problem u korenu,u roku od 24 sata.Ali ne zeli.nije joj u interesu(vlastodrscima).(drugo razumno objasnjenje ne postoji)

Za prekoracenje brzine u naseljenim podrucjima

1.vise od 20km,15o eura

2.vise od 30km,500 eura ili dvadeset dana zatvora

3.vise od 40km mesec dana zatvora i oduzimanje dozvole na dve godine

4.vise od 50 trajno oduzimanje vozila,dozvole i pola godine zatvora

5.za selektivno kaznjavanje vozaca i gledanje kroz prste preksiocima od strane saobracajne policije,automatska trajna suspenzija s posla i godinu dana zatvora

..i resen problem.

Nema naricanja na grobovima,nema troskova u lecenju unesrecenih.
milosurosevic milosurosevic 00:57 21.07.2008

evo jedan primer

... zbog kog nam se desavaju ovakve gadosti na putevima...

Ljutice Bogdana, raskrsnica kod zvezdinog stadiona, iza koje na 5m u smeru ka gradu postoji autobuska stanica. Gledam i ne verujem. Na svakih 10min bus se zaustavi na toj stanici. Nema mesta za obilazenje jer nisu dve trake vec jedna. Za 2 sata koliko sam blejao na poslu cekajuci da komp nesto odradi nisam video NI JEDAN JEDINI AUTO KOJI NIJE OBISAO BUS U STANICI PREKO PUNE LINIJE!!!.

Rekli biste da je to uobicajeno u Srbiji, pa mozda. Ali pre koji dan se nacrtaju dva saobracajca na motorima 30ak metara dalje i zaustavljaju. I opet gledam sta se desava. Cujem dolazi bus pa provirim da vidim. Za jedno sat i kusur zaustavili su bar 15ak vozila. NI JEDNOM NISU NAPLATILI (REGULARNU) KAZNU, A I ZASTO BI TO URADILI KAD SU SVI BRZE BOLJE CASCAVALI. I TAKO SE TO DESAVA 2 ILI 3 SATA U SRED BELA DANA NAOCIGLED LJUDI NA ZVEZDINOM PARKINGU. I NIKOM NISTA.

tog dana mi je prvi put bilo krivo sto nemam fotoaparat kod sebe

i onda nije nista cudno da klinac u mercedesu vozeci bez dozvole ubije dvoje ljudi, da ikodinovic sa beskonacno na sat obilazeci nabaci auto ispred sebe na cisternu, da smo svi naterani da se plasimo i klonimo sabracaja...
Contractor Contractor 08:19 21.07.2008

...

Sve je to zato sto policija (drzava) ne radi tako da smanji broj prekrsaja, nego tako da popuni svoj budzet. Samo da se uzmu pare, a ljudi neka ginu, nije bitno.
Ko prolazi cesto bulevarom JNA zna da je tamo ogranicenje 40, iako ima po dve trake u oba smera, i gde je stalno postavljena bar po jedna patrola policije. Gomilu para uzmu svaki dan. Sto na kazne, sto interno u svoj dzep. Sad da se iz nekog helikoptera ukljuci kamera u krugu od 2-3km oko te ulice, svaki laik bi nasao ko zna koliko kriticnijih mesta, gde treba stvarno postaviti patrolu da smiri ludake. Ali ne, bolje da oni uzmu pare nego da sprece neki udes.
Odmah da se razumemo, nemam ja nista protiv da budu i tu, lepo je za promenu videti automobile koji idu 40 kroz grad. Juce, nedelja, dan za opustanje, vozis polako i uzivas, a ne da mislis da ce te neka budala pokupiti. Ali moraju malo da se okrenu i onim mestima gde se gine.

A drugi deo problema je sto se ponasaju kao mali Bogovi. Sto ti kazes "Mislim ko to odlučuje ko će kada i koga kazniti ako ne poštuje zakon a još kamere sve snime?!?! " E pa oni odlucuju. Mene su pre mesec dana zaustavili na ibarskoj jer sam isao 80 gde je dozvoljeno 60. OK, priznajem, napravio sam prekrsaj. Ali, ispred mene je isao kombi, iza mene autobus, pa 2-3 automobila. Isli smo u koloni i svi istom brzinom. Zasto bas mene? Ko je on da odlucuje koga ce zaustaviti, a koga ne, ako smo svi napravili prekrsaj?
medjutim92 medjutim92 09:09 21.07.2008

Re: ...

Contractor
Sve je to zato sto policija (drzava) ne radi tako da smanji broj prekrsaja, nego tako da popuni svoj budzet. Samo da se uzmu pare, a ljudi neka ginu, nije bitno.
Ko prolazi cesto bulevarom JNA zna da je tamo ogranicenje 40, iako ima po dve trake u oba smera, i gde je stalno postavljena bar po jedna patrola policije. Gomilu para uzmu svaki dan. Sto na kazne, sto interno u svoj dzep.


Takvih mesta po Srbiji ima koliko god hoces. Te mesta kojima na tabli za ulaz pise ogranicenje 40 ili 50, ali ako pridjes sa pogresnog kraja gde nema te table, to ne znas, i nadaj se da ces moci to da objasnis pandurima.

A ima i lose kategorisanih puteva, npr. put od Rume do Sapca gde je ogranicenje 60 skoro celom duzinom, postavljeno dok je put bio losiji, ali u medjuvremenu pola puta sredjeno i u odlicnom je stanju, ali ogranicenje ostalo, a milicija ceka i hvata. Ne vidim nikakav drugi razlog za takvo ogranicenje. Sela sa ogranicenjem od 40 da ne pominjem (recimo ima selo na putu od Race do Topole gde je put bolji nego bilo gde na celom putu, ali je neko nekad stavio 40 dok je to bilo razvaljeno, i tako ostalo). S druge strane, put od autoputa do Pozarevca je ocajan, ali je kategorisan kao put za motorna vozila, sa ogranicenjem od 100, iako nema sanse da se bezbedno vozi tom brzinom.

Naravno, ovo ne opravdava masovno krsenje ogranicenja, juce sam se par puta posteno strecnuo na autoputu kad sam skontao ljude koji voze duplo brze od mene a ja idem 110-120.. Skoro sve audiji, porsei i novi golfovi.. A kad naidje kadet suza (popularni mrtvacki sanduk iz nemacke) sa 180, onda se prekrstim, taj nije normalan, sta god da mu se desi na putu nema sanse da bi preziveo..

Samo visoke kazne, ako ne bi potpuno resile problem, a ono bi mnoge odgovorile od toga. Sto visoke novcane kazne, sto oduzimanje dozvola, sto slanje ljudi na novo polaganje, sto zabrana ljudima da voze sami u kolima neko vreme (kao sto u nekim zemljama stoji za sveze vozace). Uz obavezno osvezavanje svih ogranicenja na putevima. I uz postovanje takvog zakona. Jos nisam cuo nekog ko iole normalno vozi ko bi se bunio protiv takvih propisa.

Preporuka za temu.
dzuliana72 dzuliana72 09:08 21.07.2008

U čemu je fora?

Zaista je krajnje pogibeljno postalo ovih dana kretati se uopšte Srbijom. Prosto se svaki dan ježim kad uključujem TV. Ne prođe ni jedan dan, a da se ne desi neka nesreća sa smrtnim ishodom ili u najmanju ruku komatoznim stanjem. Možda je rešenje pooštravanje postojećeg zakona i PRIMENJIVANJE istog (naplata kazni, odlazak u zatvor). Verujem i da društveno koristan rad ne bi bio zgoreg. Postoji toliko mesta u ovom gradu gde je pomoć neophodna, počev od gerijatrije, gradskog zelenila, gradskih deponija, tako neka fina mestašca. Tek, verujem da kad bi neko želeo da shvati ozbiljnost ovih nesreća, možda bi nešto i učinio po tom pitanju. Nažalost, vozači isto tako znaju da danas nije više dovoljna savesnost jednog vozača, ali ako bi se omasovili možda onda i ima neke šanse da se broj nastradalih smanji. Inače, jako bi mi značilo i kad bi mediji sačekali da se tela nastradalih u tim nesrećama ukolone sa mesta nesreće, pa tek onda da slikaju. Kao da slike tih izlomljenih automobila nisu "dovoljno jezive". Pa kad čovek vidi oštećenje na automobilu može i da stvori sliku o stanju ljudi koji su se nalazili u tim kolima.
lessa lessa 10:17 21.07.2008

U čemu je fora?


Preko vikenda sam putovao na relaciji Bg - Ča i primetio toliko nenormalnih preticanja iz jednog i iz drugog pravca...
Samo sam zamišljao šta bi se dogodilo da sam se, ne daj, Bože, nalazio u suprotnom pravcu, iza krivine, u koju je neko uleteo preticanjem preko pune linije...

Možda je krajnje vreme da učesnici u saobraćaju počnu da pamte registarske tablice manijaka koji voze nenormalno i da odmah, putem mobilnog, obaveste policiju preko broja 92.

Oni bi, zatim, dojavili najbližoj patroli koja bi, u nedostatku eventualnih dokaza, mogla barem zaustaviti tog vozača i 'zamoliti ga' za normalniju vožnju... U slučaju dokaza, ništa bolje - jedan manijak manje na putu.

Ovim bismo mogli sačuvati dosta života... i ludim i normalnim vozačima...


blondyca blondyca 11:20 21.07.2008

Strpljiv narod

A da li ste primetili da sada, kada isti ti u audiju ili dzipu stanu na sred prometne ulice i zaustave ceo saobracaj, jer su Boze moj videli nekog poznanika, pa ko velim, da se ispricaju.....Dakle isti ti, i isti mi i niko ne svira da se seljak skloni s puta....Cutimo......cekamo.....strpljiv neki narod!!!
gaga42 gaga42 12:41 21.07.2008

"Zakon (nešto) saobraćaj (nešto)"

Da li neko od ovde prisutnih ozbiljno misli da će novo parče papira koje se zove "Zakon (nešto) saobraćaj (nešto)" bitno da promeni stvari? Kakve garancije će da donese nov zakon da će biti ispoštovan ako se ni postojeći ne primenjuje? Šta sad, neko će da vikne BU i svi će odmah strašno da se uplaše i počnu da poštuju zakon?

Zakon već postoji a ja nigde nisam našao komentar da je recimo norma za kočionu silu na zadnjim točkovima na tehničkom pregledu zastarela zbog promene konstrukcionih rešenja za vozila od vremena kada je zakon napisan, tako da, na recimo jugu, ako se izvrši podešavanhje kočione sile shodno normi pri svakom kočenju u vožnji zadnji točkovi blokiraju, a automobil sa blokiranim zadnjim točkovima je za neiskusnog vozača, a često i za iskusnog, nemoguće kontrolisati. E sad kad se to desi dovoljno je da brzina bude i 50 km/h a da u susret ide kamion sa 40 km/h pa da slika sa lica mesta bude kao ona sa vrha bloga.

Najveći problem je što većina vozača kod nas nije svesna da je vožnja situacija u kojoj pored njih postoje i drugi i da je situacija na putu posledica njihove međusobne komunikacije i pravovremenog obaveštavanja ostalih oko sebe o svojim namerama. Većina ljudi kaže treba razrezati kazne, a ne zna da prilikom skretanja ukoliko počnu da koče a ne uključe pre toga žmigavac i sami konkurišu za kažnjavanje, a kao pozitivan primer za visoke kazne navodi se primer sa pojasevima i kaznama koje su jedno vreme dale rezultate, a niko ne kaže da su u tom paketu usvojene kazne za prekoračenje koje su bile astronomske i ne navodi se statistika koja će da prikaže efekat tih kazni.

Ali zato imamo gomilu "stručnjaka" koji koriste svaku situaciju da širokim narodnim masama prezentuju svoju "stručnost" i traže mesto gde će istu da unovče, bez obaveze da stvarno nešto urade na rešavanju problema. Pa tako ćemo da napišemo nov zakon kojim ćemo da uredimo situaciju 1000m pre i posle patrole policije na drumu, a mi ćemo našeu "stručnost" dobro da unovčimo.

Potrebna je edukacija svih učesnika u saobraćaju i sveprisutnost policije na putu koja vidi, i kazni, svaki prekršaj.

Da se razumemo, ja nisam besan vozač i vozim mali auto, ali mi muka kad vidim na putu ljude koji voze neispravna kola, krše sve propise, ne drže odstojanje i ponašaju se kao da na putu sem njih nema nikoga. Priča o nekom novom čudotvornom zakonu je zanimacija za salonske stručnjake ukoliko se ne odradi ono što mora da se odradi tamo gde se stvari dešavaju, na putu.
medjutim92 medjutim92 15:55 21.07.2008

Re: "Zakon (nešto) saobraćaj (nešto)"

gaga42
Da li neko od ovde prisutnih ozbiljno misli da će novo parče papira koje se zove "Zakon (nešto) saobraćaj (nešto)" bitno da promeni stvari? Kakve garancije će da donese nov zakon da će biti ispoštovan ako se ni postojeći ne primenjuje? Šta sad, neko će da vikne BU i svi će odmah strašno da se uplaše i počnu da poštuju zakon?

Zakon već postoji a ja nigde nisam našao komentar da je recimo norma za kočionu silu na zadnjim točkovima na tehničkom pregledu zastarela zbog promene konstrukcionih rešenja za vozila od vremena kada je zakon napisan, tako da, na recimo jugu, ako se izvrši podešavanhje kočione sile shodno normi pri svakom kočenju u vožnji zadnji točkovi blokiraju, a automobil sa blokiranim zadnjim točkovima je za neiskusnog vozača, a često i za iskusnog, nemoguće kontrolisati. E sad kad se to desi dovoljno je da brzina bude i 50 km/h a da u susret ide kamion sa 40 km/h pa da slika sa lica mesta bude kao ona sa vrha bloga.


Potvrdjujem ovo oko konstrukcionih resenja. Vozim Fiat Pandu, 2002. godiste, prepravljeni teretnjak, koci "u mesto", ali ne moze da prodje tehnicki pregled ako se izvede skroz po propisu, jer su fabricki zadnje kocnice previse slabe, i nema sanse da postignu silu kocenja koja je predvidjena nasim propisima. E sad ako je u Italiji sa jacim standardima od nasih to moglo, a ovde ne moze..
marke63 marke63 18:44 21.07.2008

Re: "Zakon (nešto) saobraćaj (nešto)"

Mislim da je sem problema sa ludacima koji siluju svaku situaciju sa računanjem da ce svi u naokolo da im se sklone ima dosta problema sa ograničenjima duž puta. Svi znakovi su u glavnom postavljani pre 30 godina kada su tehničke karakteristike automobila bile neuporedive sa današnjim. Često postoje ograničenja brzina ali ne i znaci za prestanak ograničenja što praktično znači da svako od vozača slobodno procenjuje gde je kraj ograničenja.
Prošlog vikenda sam se vozio kroz Ovčarsko Kablarsku klisuru i na nekoliko mesta je brzina bila ograničena na 40, bez kraja ograničenja. Kolona je bila ogromna jer je onaj na čelu striktno poštovao tih 40 i onda su likovi sa jakim kolima krenuli da obilaze kroz sve one nepregledne krivine, praktično vozeći levom stranom i uguravajući se izmedju vozila u koloni. Da je onaj ispred vozio 60-70 mislim da bi bilo mnogo sigurnije jer niko ne bi obilazio.
Puno besmislenih ograničenja dovodi do toga da mnogo vozača izgubi strpljenje i onda počne nekritički da ih krši. Ima mnogo slučajeva gde je na potpuno preglednom pravom putu neko nekad iz nekog razloga nacrtao punu liniju, ili na nepreglednom mestu isprekidanu.
Sa druge strane postoji velika razlika da li neko na auto putu vozi stari auto sa lošim kočnicama čak i 120 ili vozi 140 novi sređeni auto sa ABSom. Mislim da je jedno od rešenja da se ograničenje poveća, a da automobili u odnosu na stanje dobiju oznake koja im je maximalna brzina kojom mogu da se kreću. Priznaćete da je opasnije po bezbednost saobraćaja 120 u jugu starom 15 godina u odnosu na 140-150 u nekom novom Mercedesu.
Isto tako mnoštvo sela se slilo na put i sad imamo situaciju da je magistralni put zapravo centralna ulica u tom mestu. I onda ljudi koji putuju malo dalje treba da voze 60 ili negde i 40 zato što put prolazi kroz naseljeno mesto što dovodi do apsurda činjenicu da putuješ magistralnim putem.

katarinamedici92 katarinamedici92 12:47 21.07.2008

U čemu je fora?

Poštovanje i kontrola saobraćaja se štite drakonskim kaznama i stalnim prisustvom saobraćajne policije.
Imate prilku da vidite U Ljermontovoj ulici gde je centar saobraćajne policije, da sve vrvi od njih, šta rade tamo umesto da su na terenu, samo oni znaju.
U svetu se države od potkupljivih policajaca štite video kamerama sa mikrofonom, koji policajac niti sme, ali i ne može da isključi, tako da u svakom trenutuku imate način da sprečite nekažnjavanje prekršioca.
Takođe, saobraćani policajci NI U LUDILI ne naplaćuju kazne na licu mesta, već pišu mandatne koje ste dužni da u određenom vremenskom periodu platite
Probajte, bilo gde u svetu, da stanete na parking prostor predviđen za invalide, presešće vam dan kada ste dobili dozvolu. Moj klega je na ogromnom parkingu ispred robne kuće B. Y. u Americi, blesav, kakav jeste, upravo to uradio i preselo mu je, ali ne tada, već kada smo ponovo dolazili u Majami, na pasoškoj kontroli su mu tražili da se ispruži za svotu koju je ostao dužan i skratili mu vreme boravka.
Nema verovanja ni policiji ni svedocima, sve je zabeležila kamera, pa izvolte
Kraja Kraja 14:12 21.07.2008

...and now, something completely ........

....ako postujete sve saobracajne znake na putu Bg-Pg-Budva, putovacete, aproksimativno, 15h, pod uslovom da ne napravite ni jednu pauzu, sto je takodje deo lose vozacke praxe....sa pauzama, bar dve, to bi bilo oko 17h.....
...da se vratimo konjima i zapregama....?
...taj put se zove "magistrala" (mozda su mu tepali), a na nekoliko mesta postoje pesacki prelazi sa semaforima...
...gomile saobracajnih znakova "radovi na putu" koji tu stoje godinama, sa pripadajucim ogranicenjima i pandurima koji su srasli sa podlogom...znaju sluzbena lica gde da cekaju......
...da li ste ikada culi da je saobracajna policija napisala prijavu ili naplatila kaznu putarima za onolike kratere, neispravne saobracajne znake, pokvarene semafore....? Zar ne bi bilo sjajno da poličija zatvori za saobracaj deo puta koji ne zadovoljava elementarne uslove bezbednosti...a ima ih onoliko........a ne samo "zabiti" znak i posao je gotov......
...kada ste videli policajca sa vezanim pojasom u kolima.......?
....ko policiji i ostalim "sluzbenim vozilima" naplacuje kazne za prolaske kroz crveno bez rotacije i sirene, skretanje na zabranjenim mestima, nepostovanje ogranicenja brzine........?

Milosu Urosevicu.......pre neki dan idem nizbrdo ul Ljuticinom i stanem iza autobusa na stanici kod skretanja za "sokobanjsku"....obidje i mene i autobus nekoliko automobila, ja taman pocnem da "se izrazavam", kad pogledam dole, linija isprekidana..............malo nize dole je situacija onakva kako ste i opisali, ali tu se ulica siri i preglednost je neuporedivo bolja od gornjeg, strmog dela ulice....ali, neko je tu "sastavio" isprekidane delove linija....zasto je neko tako crtao linije, ostaje za buduca pokoljenja da utvrde....
Bottom line, pored nemarnih vozaca, tu je indolentna (samofinansirajuca) policija i neka zabavljacka sluzba koja se bavi crtanjem linija i postavljanjem znakova po principu izvlacenja brojeva na lotou..........
dolybell92 dolybell92 16:54 21.07.2008

U cemu je fora ?

Prvo: Dozvola za upravljanje motornim vozilom (nije bitna
kategorija) je isto što i dozvola za posedovanje, nošenje i upotrebu oružja.

Prevozno sredstvo je isto što i oružje, samo što je mnogo lakše doći do
dozvole za vožnju nego do dozvole za oružje.
O nabavci automobila i o nabavci oružja, mislim na način - nema potrebe govoriti.

Podjednako su smrtonosni u zavisnosti ko njima barata....
Prosudite sami kakva je razlika između njih ?

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana