Tehnologija

Prvi srpski satelit

Saša Zorkić RSS / 21.07.2008. u 00:31

  Ako čekamo na državu i fakutet nikad nećemo imati satelit
- stara srpska poslovica

ns_ilustracija_3.jpg

U astronomiji satelit je malo telo koje kruži oko većeg i tako ga prati na njegovom putu oko zvezde. U Sunčevom sistemu ih ima više od 160. Ne zna se tačan broj jer nisu svi otkriveni. To su prirodni sateliti, a nas interesuju veštački. Prvi veštački satelit bila je metalna kugla veličine lopte za košarku. Imao je u prečniku 58 cm, bio je težak 83,6 kilograma, a zvao se Sputnjik 1. Lanisrao ga je 1957. SSSR i izazvao paniku u SAD. Ovo "sputnjik" na našem jeziku znači "satelit". Rusi nikad nisu bili kreativni u davanju imena svojim letelicama.

Do danas je u orbitu oko naše planete postavljeno više od 10 000 satelita. Većina ih je, nakon istrošenog radnog veka, uništena. Neki ipak i dalje kruže, ali beživotno i ne rade ništa. Ostali, preko hiljadu, rade svoj posao. Ugalavnom su to telekomunikacioni sateliti, zatim naučno-istraživački, meteorološki itd. Postoji i neodređen broj vojnih satelita koji zvanično ne postoje, ali rade svoj posao. Od svih satelita najsimpatičniji su studentski. Ne zovu se baš tako, ali prave ih uglavnom studenti onih fakulteta koji smatraju da će njihovi studenti steći veće znanje, iskustvo i sposobnosti ako nešto i rade, a ne samo ako na pamet uče formule i godine.

ns_ilustracija_10.jpg

To su minijaturni staliti i prema svojoj težini dele se na mini, mikro, nano i piko satelite. Ovi zadnji su najlakši. Teški su ispod jednog kilograma i najjeftiniji su. Ukupna cena jednog takvog satelita, zajdeno sa lansiranjem putem spejs šatla ili neke ruske rakete, iznosti od nekih 15 do 50 hiljada dolara. Do sada su ih napravili i lansirali studenti mnogih zemalja Severne i Južne Amerike, Azije i Evrope. Studenti Srbije nisu. Zašto? To niko ne zna. Ako pitate sudente oni vam kažu da bi se rado uključili u projekat izgradnje nekog satelita, ali da na žalost njihovi profesori ne žele da rade ništa van nastavnog plana. Ako pitate profesore oni kažu da je ideja lepa, ali da nemaju s kim da je realizuju jer studenti izbegavaju vannastavne aktivnosti. Tako izlazi da studenti i njihvi profesori međusobno ne divane.

Zbog svega toga prošle godine, u napadu oduševljenja idejom da neki naš fakultet krene u projekat izgradnje malog satelita, ja sam se obratio jednom dekanu koga sučajno poznajem već neko vreme. Dakle, čovek je bio vrlo ljubazan, smeškao se, klimao glavom. Na kraju je rekao: "Da, da, pa trebalo bi to videti na nekom sastanku naučnog veća". Eto. A to "pa trebalo bi" drugim rečima znači "okani me se bre čoveče". Sem toga ako kod nas želite da se nešto ne uradi, zakažete sastank na kome će se raspravljati kako to treba uraditi. Pa se onda na tom sastanku zaključi kako je ideja lepa i da treba zakazati sastanka na kome će se ona detaljnije razmotriti. Pa onda na sledećem bi se ideja i razmotrila, ali nema kvoruma, pa onda na sledećem se napravi radno telo koje će nakon analize da podnese predlog da se oformi komisija, pa onda dođu godišnji odmori pa se sve prolongira za jesen, pa posle nema kvoruma, pa komisija ne zaseda zbog službenog puta, pa onda komisija iznese predlog o formiranju grupe za izradu elaborata koji posle stavlja na raspravu, pa se onda donese neko rešenje, a onda neko ustane i kaže kako bi umesto da se pravi satelit bolje bilo da se prave mali robotići ili nešto sasvi treće, pa se onad sve odloži za sledeći sastanak, pa onda dođu godišnji odmori i tako dalje dok se na kraju se sve lepo ne zaboravi. To ako nećete da radite. Ako hoćete, onda okupite nekoliko bistrijih studenata i već sledeće nedelje vi ste u poslu.

A meni se čini da je ideja da studenti jednog ili više fakulteta prave satelit odlična. Pre svega, to je interesantno i uzbudljivo, a usput se mnogo nauči iz struke, a i više od toga. Sem toga, ti sateliti su korisni i kad projekat ne uspe, jer u procesu izgradnje studenti nauče kako da uočavaju probleme i kako da ih rešavaju; nauče kako da rade u saradnjih sa drugim timovima i kako da čitav proces rada organizuju. Ko to uspe, sposoban je i za veće projekte. Ne treba ni pominjati kakvo uzbuđenje nastaje kada je čitav projekat gotov i kad konačno postenete svesni da neka kutijica tamo gore leti i čujete njen signal.

Čujem da je studenata na prirodnim fakultetima sve manje. Mislim da to više nikog ne čudi. Ono što čudi jeste što ti fakulteti ne urade već jednom nešto za popularizaciju svojih studija. Čekaju valda da im se sasvim ospe broj studenata pa da onda okrive državu, društvo, zapad i bilo koga za to. A prirodne nauke su nam potrebne.

Zbog svega toga, ove godine na Astronomskom kampu "Letenke 2008" skupila se gurpa ljudi iz Srbije i Hrvatske koja je odlučila da ne čeka ni državu ni univerzitete, već da krena sama u projekat. Bar da pokaže da je izgradnja malog satelita moguća i ostvariva. Pre nekoliko godina u časopisu Sky and Telescope se pojavio članak iz koga se vidi da danas u skoro svakoj kući postoje svi delovi koji su bili potrebni da se napravi Sputnjik 1. Postoje mobilni telefoni, računari, kablovi, antene, elektromotori od raznih uređaja itd. Sve to kada se sabere, dovoljno je da se napravi Sputnjik.

I na kraju, što kaže moj prijatelj Draško Dragović, "izgradnja malog satelta nam je najbrži put da dosegnemo kosmos - naravno, ako se izuzme Ibarska magistrala". E hajde da dosegnemo nebesa ali na malo inteligentniji način. Projekat sa Letenke je krenuo, pa ako i ne uspe, bićemo zadovoljni što smo bar pokušali nešto. Ostali, će biti zadovoljni što nisu. Svako prema svojim ambicijama i elanu.Komentari (16)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

pape92 pape92 01:12 21.07.2008

dijeco,

...suviše sam star da bih vam se pridružio, ali savjetom vam svakako mogu pomoći: tko leti vrijedi, tko ne leti ne vrijedi.

U Americi sam igrao fudbal u timu koji se zvao Kosmos (nije onaj) i to je najbjiže što bi se moglo reći da se neki Srbin približio Kosmosu.
Cenim ovaj pokušaj. Samo napred i dođavola sa torpedima.
pilenazaru pilenazaru 03:56 21.07.2008

Re: dijeco,

Zdravo,jel sti Zorkic sa Astronomskog magazina?Sta se dogadja sa sajtom?Sa Feniksom?Malo ste se ulenjili..
Saša Zorkić Saša Zorkić 10:41 21.07.2008

Re: dijeco,

Hvala, upamćeno. Svaka pomoć je, naravno, dobrodošla.
Saša Zorkić Saša Zorkić 10:46 21.07.2008

Re: dijeco,

Bilo je puno posla oko kampa pa je i AM bio na postu nekoliko dana.
2. Pitaću Srđana šta je s Feniksom i zamoliti ga da napiše novosti.
lelemood lelemood 08:43 21.07.2008

super

ti ovaj opis sastancenja!
Ribozom Ribozom 10:59 21.07.2008

Re: super

U jednoj zemlji su razmazeni studenti uspeli da iskukaju pare od prebogate drzave za slanje svog prvog satelita. Fakultet je trebao da napravi telekomunikacioni uredjaj, a Rusi da posalju u orbitu. Suma je bila mnogo, mnogo veca od one koje ti navodis. Fakultet na velikoj ceni. Salnje u orbitu uspesno. Telekomunikacioni uredjaj rad domacih strucnjaka je otkazao.
Posle dve godine su samo javili da su ih rusi namerno opstruirali prilikom slanja.

nemora nista da znaci, ali eto, ima veze sa temom.
Saša Zorkić Saša Zorkić 11:03 21.07.2008

Re: super

Sastančenje je ovde opisano najkraće moguće. U praksi je sve to mnogo komplikovanije. Postoji velik broj sastanaka na kojima se ne kaže ništa.

Recimo, kad u ovome: "Dozvolite da se i ja obartim ovom cenjenom skupu. Pre svega, želim da se zahvalim organizatoru na pozivu i svima drugima koji su doprineli tome da mi evo danas ovde sa vama raspravljamo o tako važnoj temi. Želim da pozdravim sve prisutene, pre svega predstedavajućeg koji je omogućio da se čujemo i mi iz drugih sredina. Ja sam s pažnjom slušao prethodne govornike i potpuno se slažem s njim.... .... ...." (itd. može da ide u nedogled), dakle kada u ovome, inače standardnom domaćem govoru, izbacite sve što nije važno, dobijete NULU. Govornik bi učinio svima veliku uslugu da je ćutao.
drugtito drugtito 15:07 21.07.2008

Nebeska Srbija

sta ce nama sateliti, pa mi smo nebeski narod :)))
a.loncar a.loncar 17:17 21.07.2008

Re: Nebeska Srbija

:)
Inner Party Inner Party 20:11 21.07.2008

Ha!

Eto. A to "pa trebalo bi" drugim rečima znači "okani me se bre čoveče"


Sjajno!

Anjale Anjale 21:06 21.07.2008

Bravo

i za entuzijazam, i za teskt.
I naravno preporuka.
vladimir petrovic vladimir petrovic 21:42 21.07.2008

Re: Bravo

Anjale
Bravo i za entuzijazam, i za teskt.
I naravno preporuka.


Ja se pridruzujem cestitkama i dajem preporuku.
Uzgred, palo mi je u oci ono vase zapazanje:
Sasa Zorkic
Rusi nikad nisu bili kreativni u davanju imena svojim letelicama.


Ako je tako, onda je steta, to je u najmanju ruku nedostatak mastovitosti. (Ja licno veoma drzim, recimo, do naslova knjiga koje citam, pa ne volim mnogo knjige sa neadakvatnim naslovima).
A vas pitam, g. Zorkicu, kakvo biste ime vi predlozili za taj potencijalni (prvi) srpski satelit? Da vas cujem?
Vodzo Modzo Vodzo Modzo 22:03 21.07.2008

Re: Bravo

Pa to se valjda podrazumeva - Žvalava... Ovaj, Avala! :-P
Saša Zorkić Saša Zorkić 09:45 22.07.2008

Re: Bravo

Ako je tako, onda je steta, to je u najmanju ruku nedostatak mastovitosti


Da, ta nemaštovitost je upadljiva. Recimo Rusi su šezdesetih godina u svemir poslali više istraživačkih sondi koje su nosile ime Zond (dakle, poslali su sonde koje su se zvale sonda), zatim, na Veneru su slali letelice Venera, na Mesec letelice Luna (Mesec), na Mars letelice Mars itd.
S druge strane imate američke i evropske letelice Apollo (Apolon), Giotto (Đoto), Ulysses (Odisej) itd.

kakvo biste ime vi predlozili za taj potencijalni (prvi) srpski satelit? Da vas cujem?


Uh, nisam razmišljao o tome. Meni bi bilo simpatično da to bude neko žensko ime iz nekog našeg predanja... ha, možda baš Danica :)
Anjale Anjale 13:42 22.07.2008

Re: Bravo

To sa imenima uvek ide malo prteno.
Da naši političari biraju zvali bi se Ceca, Jeca, Vendi i Seka :)
vladimir petrovic vladimir petrovic 15:51 22.07.2008

Re: Bravo

Sasa Zorkic
...Meni bi bilo simpatično da to bude neko žensko ime iz nekog našeg predanja... ha, možda baš Danica :)


I meni se svidja ime Danica.
Samo da zli Amerikanci ne pomisle da smo imali u vidu njihovu Danicu Patrik, vozacicu trkackih automobila, koja je navodno srpskog porekla (Wikipedia: Danica Patrick, born March 25, 1982 in Beloit, Wisconsin, is an American auto racing driver competing in the IndyCar Series)...

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana