Šansa koju ne bi trebalo propustiti

Dejan Jović RSS / 22.07.2008. u 08:07

Hapšenje Radovana Karadžića velika je šansa za (demokratsku) Srbiju – možda najveća koju je sebi stvorila u posljednje dvije decenije. Ona je nikako ne bi smjela propustiti.  

Prvo, tim hapšenjem sadašnja vlast u Srbiji na potpuno eksplicitan način potvrđuje da je voljna učiniti korak dalje u (sad već prilično dugotrajnom procesu) udaljavanja od tragične politike iz devedesetih, koja je zemlju vodila u izolaciju i koja je – u krajnjoj liniji – uzrokovala bolno nazadovanje u odnosu na druge u istočnoj Evropi. Radovan Karadžić je bio uteg na nogama srpske politike praktički otkako se pojavio. Njegov je radikalizam smetao čak i Miloševiću (naročito od 1993.) pa za njim u Srbiji nitko nema razloga previše žaliti. Upravo obratno: Srbija je sinoć sa svojih nogu skinula težak uteg koji ju je sprečavao da ubrza povratak u normalu. 

Drugo, iako okolnosti u kojima se dogodilo hapšenje još nisu poznate, sudeći po rezultatima može se reći da je nova srpska vlast pokazala ne samo odlučnost nego i efikasnost. Samo nekoliko dana nakon formiranja, ona je uspjela postići ono što su prethodne vlade tvrdile da ne mogu. To postavlja vrlo ozbiljno pitanje pred, prije svega, Vojislava Koštunicu i njegovu stranku (koja je uvijek kontrolirala resore unutrašnjih poslova i – u ovom slučaju još važnije – službe sigurnosti). Danas je čak i onima koji su mu bili spremni vjerovati na riječ kad je govorio da ne zna gdje se nalaze Karadžić (i Mladić) teško objasniti kako to da je nova vlada uspjela uhapsiti Karadžića samo nekoliko tjedana po svom formiranju. Retorika bivšeg srpskog premijera danas zvuči prilično neuvjerljivo, pa će biti zanimljivo vidjeti kako će on sam objasniti novi razvoj događaja. Otkriju li se dokazi da je eventualna opstrukcija od strane donedavne vlasti bila glavni razlog što se Karadžića nije ranije uhapsilo, to bi moglo voditi daljnjoj diskreditaciji DSS-a, a možda i eventualnom kaznenom postupku protiv onih koji su (možda) sudjelovali u ometanju provođenja pravde.  

Treće, hapšenje Radovana Karadžića dovodi Socijalističku partiju Srbije pod još veći pritisak nego što je bio slučaj do sada. U onoj izbornoj noći, prilikom proglašenja rezultata, gospodin Dačić je sebe proglasio izbornim pobjednikom, onim od koga sve zavisi. Ali, neke su pobjede Pirove. Gospodin Dačić je sada pred odlukom koja će (možda zauvijek) odrediti budućnost njegove stranke: ili će (kao novi ministar policije) pokušati istaći svoje zasluge za hapšenje Karadžića i time se dodatno povezati s DS-om, ili će se distancirati, možda čak i izaći iz vlade, i pritom politički potonuti. Radikalska Srbija – Srbija koja žali zbog ovog hapšenja – neće mu oprostiti što se to hapšenje dogodilo upravo kad je on preuzeo resor policije – bez obzira na njegovo hitro objašnjenje da MUP u tom hapšenju nije sudjelovao. Hapšenje Karadžića stavlja SPS pred neku vrstu nemogućeg izbora: ili će postati solidan dio koalicije koja se formirala pod vodstvom predsjednika Tadića, ili će nestati sa srpske političke scene. Treća opcija: da pokuša osvojiti glasove podržavatelja radikalne Srbije, danas se čini gotovo nemogućom.  

Što se tiče radikala, pred njima je, također, teška odluka. Srpski nacionalistički portali već su sada puni poziva na „ustanak“ i masovne proteste. (Usput rečeno: je li u Srbiji dozvoljeno na internetskim portalima pozivati na politička ubojstva i nasilje?) Ali, oni su također i preplavljeni prijetnjama radikalskom vodstvu da će se i njih tretirati kao „izdajnike“, ne budu li organizirali te proteste. Štogod učinili, radikali neće moći biti dovoljno radikalni da bi zadovoljili one koji su nesretni zbog ovog hapšenja. Nakon što su ponovno izgubili izbore, radikali su sada u situaciji da ih njihovo biračko tijelo počne tretirati kao vrlo mlaku stranku, koja nije u stanju učiniti gotovo ništa da bi spriječila političku volju demokratsko-socijalističko-penzionerske koalicije. Postavit će se pitanje: čemu onda za nju glasati?

Jednom riječju – hapšenje Radovana Karadžića otvorilo je prostor ne samo za značajno poboljšanje srpske vanjskopolitičke pozicije, nego i za konsolidaciju demokratskog bloka unutar Srbije. Ta je konsolidacija moguća prije svega kao politika „razbijanja alternativa“, odnosno sistematskog postavljanja partija koje su sada u opoziciji pred „nemoguće izbore“, pred odluke od kojih nijedna koju odaberu za njih nije dobra. Paradoksalno, upravo je tu metodu u devedesetim prilično uspješno primjenjivao Slobodan Milošević, čija se moć gradila (u prvom redu) na razbijanju (u začetku) svih mogućih alternativa svojoj vladavini. Tek kad su se u srpsku politiku upleli vanjski faktori, opozicija se ujedinila protiv njega. No, u ovom sadašnjem slučaju ne može se očekivati takva intervencija u korist DSS-a ili radikala. Štoviše, pokaže li da doista misli ozbiljno kad kaže da je hapšenje Karadžića „zaokret za Srbiju“, Evropska Unija bi mogla postati ključan faktor konsolidacije „demokratskog bloka“ u Srbiji i razbijanja sadašnje opozicije (osim LDP-a).   

Hapšenje  Karadžića bit će s pažnjom analizirano u susjednim zemljama. Kiseli komentar kojeg je sinoć dao Haris Silajdžić (upozoravajući da je Ratko Mladić i dalje na slobodi) pokazuje da se tom hapšenju zapravo ne vesele baš svi. Gospodin Silajdžić zna da je upravo on ostao jedna od rijetkih ličnosti iz devedesetih, koja je i dalje na političkoj sceni (druga je Milo Đukanović, a treća Stipe Mesić). Isti se komentari mogu očekivati i u Hrvatskoj – prije svega od strane predsjednika Mesića. On više neće moći tvrditi ono što je govorio prije samo mjesec ili dva (vidi moj prethodni tekst na ovom blogu) - da Vuk Jeremić nastavlja Miloševićevu politiku. Niti će potpredsjednica hrvatske vlade, Jadranka Kosor, moći s takvom lakoćom odbaciti kritičke primjedbe iz Beograda, poručujući Srbiji da „najprije uhapsi Karadžića i Mladića“.

Iako će, naravno, pohvaliti srpsku vladu zbog hapšenja Radovana Karadžića, službeni će Zagreb biti i pomalo zabrinut zbog toga što bi Srbija sada doista mogla brzim koracima sustići Hrvatsku na putu prema Evropskoj Uniji. U tom je smislu indikativna nedavna izjava francuskog predsjednika Sarkozya, kojom se obratio „našim hrvatskim prijateljima i našim srpskim prijateljima“ – iako je bio upitan samo za status Hrvatske u odnosu prema EU. Njegovo spominjanje Srba u tom kontekstu (i to prije ovog zadnjeg događaja) vjerojatno nije slučajno – ono ukazuje da Srbija sad po prvi puta dobiva ozbiljne saveznike unutar same Evropske Unije, te da bi se zastoj u daljnjem proširivanju Unije (uzrokovan irskim referendumom) mogao iskoristiti za ubrzanu europeizaciju cijelog Zapadnog Balkana. (Da se razumijemo, status Hrvatske je također trenutno nejasan – ne toliko zbog Hrvatske, koliko zbog polu-blokade u samoj EU, nakon irskog referenduma. Zbog toga ne treba biti EUforičan, niti misliti da je ulazak bilo Hrvatske ili Srbije u Uniju „gotova stvar“.)  

Hapšenje Karadžića upravo je ona dobra vijest koju su prijatelji demokratske Srbije dugo s nadom očekivali. Ono Srbiji omogućava da konsolidira vladavinu demokratskih i proevropskih snaga unutar zemlje, te da – prvi put nakon 1989. – postane respektabilna zemlja u evropskim okvirima. Istodobno, to je hapšenje postavilo težak izazov pred sadašnju nacionalističku opoziciju u Srbiji. Tu šansu demokratska Srbija nikako ne bi smjela propustiti.



Komentari (71)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Doctor Wu Doctor Wu 08:27 22.07.2008

Opet fantastican tekst

Samo 2 citata, sjajnih zapazanja:
Paradoksalno, upravo je tu metodu u devedesetim prilično uspješno primjenjivao Slobodan Milošević, čija se moć gradila (u prvom redu) na razbijanju (u začetku) svih mogućih alternativa svojoj vladavini.

Kiseli komentar kojeg je sinoć dao Haris Silajdžić (upozoravajući da je Ratko Mladić i dalje na slobodi) pokazuje da se tom hapšenju zapravo ne vesele baš svi.

Na zalost, ne slazem se po pitanju velike evropske sanse Srbije (mada bih mnogo voleo da sam u krivu).

Preporuka, naravno.
zeks92 zeks92 09:27 22.07.2008

Sansa....

Hapšenje Radovana Karadžića velika je šansa za (demokratsku) Srbiju – možda najveća koju je sebi stvorila u posljednje dvije decenije.


...jeste,jeste...ali ne za svakog....ko li ce uzet' lepe parice, od njegove poternice?
vucko92 vucko92 09:31 22.07.2008

Re: Sansa....

...jeste,jeste...ali ne za svakog....ko li ce uzet' lepe parice, od njegove poternice?

Koliko je to onih Divčevih kuća?
adam weisphaut adam weisphaut 09:35 22.07.2008

?

Wu luv, nisi baš happy zbog hapšenja krvnika? Kako to?
Doctor Wu Doctor Wu 11:43 22.07.2008

Re: ?

Kapetan Lleshi
Wu luv, nisi baš happy zbog hapšenja krvnika? Kako to?

svako normalan

Hapšenje Karadžića upravo je ona dobra vijest koju su prijatelji demokratske Srbije dugo s nadom očekivali.
adam weisphaut adam weisphaut 12:11 22.07.2008

?

Dakle WU nije taj citirani svako normalan?
Doctor Wu Doctor Wu 12:54 22.07.2008

Re: ?

Kapetan Lleshi
Dakle WU nije taj citirani svako normalan?

Ma, Lleshi, sve je ok, ne daj se uzrujavati iako ti radnja propade skroz naskroz. Čitav tvoj život, ono malo inteligencije što si imao, potroši na isprazna komunistička blebetanja, frazetine i novinarske članke o obrazima, radikalima, četnicima, i sve ti to ode u propast sa ovim hapšenjem. Boris vam ga uvalio samo tako.

Nisu ovo blogovi za tebe, ovo je za ozbiljne ljude. Ti si za Miletića (mogao bi da mu terciraš u kukanju, vidim da je i njega, kao i Har'sa, pogodilo ovo hapšenje). A ćekam i tvog Drageca da se javi, da i Šper kaže neku mudru o bivšem saborcu.
adam weisphaut adam weisphaut 13:07 22.07.2008

Re: ?

Ti si za Miletića (mogao bi da mu terciraš u kukanju, vidim da je i njega, kao i Har'sa, pogodilo ovo hapšenje).

Trebalo bi da tešim Mirjanu Bobić Mojsilović, uhapsiše joj omiljenog dečjeg pisca
Tine i Radojka Tine i Radojka 20:05 22.07.2008

odlicna ideja

adam weisphaut
Trebalo bi da tešim Mirjanu Bobić Mojsilović

samo se pojavi
ima da joj lakne kate vidi
jos ako se skines go
ima dase upisa od smeha
adam weisphaut adam weisphaut 21:44 22.07.2008

Re: odlicna ideja

ima dase upisa od smeha

Raspevani duet,
ličnosti u jednom telu,
iz sopstvenog iskustva,
nadasve tužnog.
schweppes92 schweppes92 08:17 23.07.2008

Re: odlicna ideja

adam weisphaut
ima dase upisa od smeha Raspevani duet,ličnosti u jednom telu,iz sopstvenog iskustva,nadasve tužnog.

Adame, što te ovi ljudi zezaju? Pa, nije valjda toliko strašno tercirati Miletiću, on je borac za ljudska prava, doduše za pare, za razliku od tebe koji imaš moralnu satisfakciju.
adam weisphaut adam weisphaut 08:40 23.07.2008

?

Šveps, ti nisi uhapšen na protestu juče? Ili su uveli wireless u CZ?
blackbox92 blackbox92 08:46 22.07.2008

Odlična analiza

Svaka čast, preporuka.
Upravo ste dobro potencirali refleksiju na BiH i Hrvatsku jer , iako apsurdno, njima je na neki način odgovaralo da Karadžić i Mladić ne budu u Hagu, kako bi to stalno mogli spočitavati Srbiji.
Što se Siulajdžića tiče (mada mi je nelogično da i protiv njhega nije podignuta optužnica) verovatno je da sada zazire šta bi sve Karadžić mogao da kaže u Hagu jer je Silajdžić bio direktno involviran od pripreme i početka sukoba, svih ratnih i poratnih deđavanja u BiH.
Slično je i sa Mladićem, mnogi se pribojavaju da bi njegovi iskazi u Hagu mogli i njih da razotkriju.
Potpuno se slažem sa Vasom analizom pozicije političkih stranaka u Srbiji.
I kad EU administraciuja ne bi bila toliko inertna mogla bi značajno pomoći Srbiji da se brže pokrene ka EU i ostalim integracijama.
bik_koji_sedi bik_koji_sedi 08:58 22.07.2008

Re: Odlična analiza

Слажем се, анализа је добра

Но не бих се ја нимало узбуђивао око тога шта би ко могао у Хагу да каже и каквог би то одјека имало

Тај суд ионако унапред зна шта му је са сваким осуђеником чинити, и то на тај начин да мржња на Балкану остане да тиња, за сваки случај, па да се распламса кад затреба идући пут, не дај Боже.

Зато се ослобађају Харадинај и Орић а Стругар добија 7 година затвора (за оово последње не бих имао ништа против, да су прва двојица због своји "послова" добили бар по 30)
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 10:07 22.07.2008

Re: Odlična analiza

blackbox
vaka čast, preporuka.
Upravo ste dobro potencirali refleksiju na BiH i Hrvatsku jer , iako apsurdno, njima je na neki način odgovaralo da Karadžić i Mladić ne budu u Hagu, kako bi to stalno mogli spočitavati Srbiji.


Blackbox,

slazem se i ja ... preporuku zasluzuje i g. Jovic ali i ovaj tvoj post ...

Ja se jedino malo razlikujem (mozda) u oceni SPS (pa i DSS) i logicno mi bilo da ce SPS ostati ovako "negde na sredini". Jasno je da oni ne bi ni po koju cenu napustali vladu zbog isporucivanja Hagu - da im je to toliko bitno ne bi ni ulazili u nju sa onima koji su im isporucili sefa. A opet je nekako za ocekivanje da se nece utrkivati i hvaliti uspesima u tom smislu ... pa im je ostalo ovo sto su i uradili - ogradili se. Cini mi se i da je Kostunica i DSS u slicnoj poziciji i da je i dosad bio vodjen svojom legendarnom neodlucnoscu ... i da je bilo po njemu, verovatno bi on jos dugo (bar 30 godina) slao poruke Mladicu i Karadzicu da se dobrovoljno predaju. Ali ne mislim ni da je on stitio recimo Karadzica. Da jeste, on je mogao sigurno na vreme i da mu omoguci da se "skloni" posto je samo do pre nekoliko dana imao pod kontrolom i BIA i policiju ... Tako da pretpostavljam da je i jednima i drugima jasno da preostali begunci moraju u Hag ali da ni jedni ni drugi nisu bili bas odusevljeni da se oni isticu u tom isporucivanju posto to steti njihovom nacionalistickom imidzu ...

Ali ovo "pranje ruku i izvlacenje" nekih politickih faktora ima i jednu veliku prednost: nedvosmisleno je jasno koja to politicka snaga vuce Srbiju napred ... i rascicscava sa ruznom prosloscu. Jasno je da Karadzicevo hapsenje SJAJNA vest za Srbiju. I da se time izbijaju iz ruku i zadnji argumenti onih koji joj ne zele dobro. I pruza ruka svima na zapadu koji joj to dobro zele.

A da je Karadzicu i Mladicu zaista stalo do naroda kako su tvrdili oni bi vec odavno bili (DOBROVOLJNO) u Hagu...umesto sto dozvoljavaju da milioni ljudi budu njihovi taoci i ispastaju zbog njih. I tamo se ne bi branili cutanjem ... niti bi pristajali na sve samo da dobiju sto je moguce manju kaznu. Nego bi pokusali da odbrane svoje stavove i (ne)dela ... i svoje i svojih protivnika. I tako doprinesu istini i pravdi ...Seselj je u nekim stvarima lud, ali je nesporno i inteligentan ... i sto se tice Haga, pokazao je da mu mnogi nekadasnji saborci nisu ni do kolena ...

pozz



Dragan Pavlicevic Dragan Pavlicevic 11:24 22.07.2008

Re: Odlična analiza

nedvosmisleno je jasno koja to politicka snaga vuce Srbiju napred ... i rascicscava sa ruznom prosloscu.


Totalno se slazem!


I da se time izbijaju iz ruku i zadnji argumenti onih koji joj ne zele dobro. I pruza ruka svima na zapadu koji joj to dobro zele.


Isto, I

Zanimljivo mi je isto kako ce ovakav razvitak haske price i povecanje kredibiliteta DSa kako u EU tako i medju glasacima gradjanske opcije u Srbiji najverovatnije uticati i na dalju marginalizaciju LDP-a. Mnogi ce glasaci koji su bili iznervirani nedefinisanoscu DSa iz vremena 'kohabitacione vlade' i polako se okretali ka LDP-u sada naci razlog da nastave da podrzavaju DS dok LDP sve vise ostaje bez argumenata za pravu i snaznu kritiku i diferencijaciju od DS-a, sto joj moze ugroziti i goli opstanak
adam weisphaut adam weisphaut 12:27 22.07.2008

Re: Odlična analiza

Dragan Pavlicevic Dragan Pavlicevic 12:34 22.07.2008

Re: Odlična analiza

Tihovanje I Meditacija [url=http://www.smederevo.org.yu/pr12.htm]

Vidi Tribine

Evo covek imao i predavanje u Smederevu u Decembru
blackbox92 blackbox92 23:56 22.07.2008

Licemerstvo SRS i DSS

Radikali su Šešelja ispratili u Hag pompezno sa trubačima, sada lamentiraju nad njegovom sudbinom i čak optužuju Đinđića (kod naroda koji slabo pamti to prolazi a SRS na to i računa) da ga je isporučio.Tada nisu protestvovali.
Sada najavljuju masovne proteste zbog hapšenja Karadžića, kao bogzna koji osećaj patriotizma, a ustvari ako organizuju demonstracije biće to u funkciji stvaranja haosa i pokušaja dolaska na vlast. Radovan je samo povod ali licemeran.
Slična je i izjava Koštunice , koji se opet vraća na pitanje Kosova, kao gde sad kad opet hoće da nam uzmu Kosovo i legalizuju prisustvo međunarodnih snaga (koje su inače legalizovane po R1244).Pri tome cinično naglašava kako neko hapšenje Karadžića prikazuje kao napredak u saradnji sa EU. Opet licemerstvo jer čovek koristi Radovana da bi iskazao svoj odnos prema politici koja vodi ka EU.
Inače, i jedne i druge interesuje samo vlast a baš ih briga i za Radovana i Kosovo.
mrmot92 mrmot92 21:11 24.07.2008

Re: Licemerstvo SRS i DSS

Radikali su Šešelja ispratili u Hag pompezno sa trubačima, sada lamentiraju nad njegovom sudbinom i čak optužuju Đinđića (kod naroda koji slabo pamti to prolazi a SRS na to i računa) da ga je isporučio.Tada nisu protestvovali.


jao ne sećam se 100% al zar nisu i tada krenuli nešto da se kao okupljaju/bune pa im se šeki obratio nešto u stilu nemojte ja to dobrovoljno idem? sećam se da mi je tada to delovalo jako zabavno...
Dragan Pavlicevic Dragan Pavlicevic 09:24 22.07.2008

Nasilje

Usput rečeno: je li u Srbiji dozvoljeno na internetskim portalima pozivati na politička ubojstva i nasilje?


hahaha...pa 'pozivati na (politicka) ubojstva i nasilje' je opsteprihvaceni osnovni vid komunikacije u Srbiji! Nema konsekvenci kada se isti 'uslika' ili stampa u mejnstrim medijima a o internet portalima da ne pricamo

I od mene preporuka za odlican tekst
katarinamedici92 katarinamedici92 11:26 22.07.2008

Re: Nasilje

Dragan Pavlicevic
Usput rečeno: je li u Srbiji dozvoljeno na internetskim portalima pozivati na politička ubojstva i nasilje? hahaha...pa 'pozivati na (politicka) ubojstva i nasilje' je opsteprihvaceni osnovni vid komunikacije u Srbiji! Nema konsekvenci kada se isti 'uslika' ili stampa u mejnstrim medijima a o internet portalima da ne pricamoI od mene preporuka za odlican tekst


Nije to opšte prihvaćeni vid komunikacije u Srbiji, to je okvir SRS "demokratskog načina komunikacije", metak i nož, uz parolu:" Ko nije sa nama, taj je protiv Srbije". Da nije pojedinih TRASH NEWS tipa Kurir, kao eklatantnog primera u kom pojedinci pozivaju na ubistvo predsednika, ne bi bilo mesta za takve.
Nije Srbija SRS (sada i DSS), uostalom izbori su to pokazali, posebno predsednički na kojim su se pojedine stranke seirile (upravo DSS, Velju ne spominjem, on je Koštuničina podsuknja), da bez njih nema Tadiću pobede, pa videsmo kako je i šta je bilo, zato u Srbiji, pozivanja na politička ubistva nisu nešto što se podrazumeva.
Interesuje me, šta bi od patriotskih prstenova oko Karadžića, gde nestadoše svi oni koji su ih činili (od kojih mu se nije moglo prići ni na kilometre), do duše za pare, ali i patriotizam se plaća, eto vam primera, kako je nestajalo para, tako je nestajalo prstenova. Gde su svi oni koji su se kleli i njega, Kosta Čavoški, Momo Kapor, okreću li nešto na Palama, sve busajući se u grudi junačke, spremni da polože život za Radovana, samo da popiju još po' kile.
bik_koji_sedi bik_koji_sedi 09:30 22.07.2008

Да комшији цркне крава

Iako će, naravno, pohvaliti srpsku vladu zbog hapšenja Radovana Karadžića, službeni će Zagreb biti i pomalo zabrinut zbog toga što bi Srbija sada doista mogla brzim koracima sustići Hrvatsku na putu prema Evropskoj Uniji.

Због чега би Загреб имао бити забринут ако Србија сустигне Хрватску на путу ка ЕУ?

Због чега би Загребу било драже да Србија остане ван ЕУ, а да Хрватска уђе у ЕУ?

Ако је то тачно, овакав став Загреба може се само протумачити као злонамеран и непријатељски настројен према Србији.
punti punti 20:27 22.07.2008

Re: Да комшији цркне крава

Slažem se, u krajnjem slučaju, nemoguće je to i izbjeći. Mislim da hrvatska vlast mora navijati da Srbija što prije uđe u EU jer Hrvatska će teško prije.
Neven Anđelić Neven Anđelić 09:57 22.07.2008

hare na kiselo

Iznimno dobro zapazanje koje nisam prmijetio u drugim meidjima. Jedan veliki, ucestalo ponavljani argument se izbija politicarima sa diskutabilnom prosloscu. Sinoc Silajdzic na BBC-u predstavljen kao bivsi bosanski premijer upitan je za prve reakcije o hapsenju i evo sta je prvo hare imao da kaze: "Kao prvo ja sam predsjedavajuci clan predsjednistva bosne i hercegovine" i potom nastavio svoju tiradu s uobicajenih pozicija. Voditelj ga jeo djavio kao !haris silajdzic, bivsi bosanski premijer".
tacno je, nije mogao sakriti nezadovoljstvo jer ce malo morati promijeniti svoje izjave a politiku nece. njegovi biraci nista ovime nisu dobili osim kratkog slavlja na ulicama sto im nece bitno poboljsati zivote. sistem spojenih posuda u juznoslavenskoj politici i dalje funcionise. nacionalistima koliko god drago hapsenje karadzica zapravo im osujecuje politiku donekle.
Dejan Jović Dejan Jović 10:08 22.07.2008

Re: hare na kiselo

Da, da. A evo, već je podne uskoro, a iz Zagreba ni mu ni be. (Sad mi je pao napamet Ban Ki Mun - vjerojatno zbog ovog "ni mu ni be" - prije je on dao izjavu nego bilo tko iz Zagreba...) Šutnja ponekad govori više od riječi.
vladimir petrovic vladimir petrovic 13:40 22.07.2008

Re: hare na kiselo

Dejan Jovic
Šutnja Zagreba ponekad govori više od riječi.

Dejane, slazem se sa vama.
Ali pokusavam da prvenstveno gledam na stvari sa stanovista Srbije, a tek potom Hrvatske i BiH.
Dobro je da je uhapsen Karadzic (za koga sam, intimno, verovao DA NIJE U SRBIJI). Da idem korak dalje, za novu vlast bi bilo dobro kada bi jos sada, odmah, "dok je situacija vruca", uhapsila i gen. Mladica, za koja mnogi veruju da je, ipak, u Srbiji. To bi bio dvostruki pogodak. Naravno, tzv. medjunarodna zajednica bi trazila "jos" (valjda preostaje i Goran Hadzic), ali nema nam izlaza.
Neki komentatori svaljuju krivicu na bivsu, Kostunicinu vladu. On je, mada teska srca, pozivao Mladica i Karadzica da se dobrovoljno predaju, kamo srece po Srbiju da su oni to poslusali i ucinili. Ne verujem da bi iko ozbiljan u Srbiji zalio zbog toga. A za Srbiju bi bilo mnogo bolje da se to vec jednom dogodilo.
Ali nema svrhe govoriti o onome sto je proslo.
Hvala Dejane sto u racionalnim analizama vidite mogucnost da stvari krenu na bolje, kako za Srbiju tako i za region. Hrvatska ce morati da shvati da ce, kad-tad, Srbija izaci na povrsinu i dobiti zasluzeno mesto u regionu, a u poredjenju sa ostalima u regionu, zna se KOJE JE TO MESTO. To ne znaci da mi ne zelimo Hrvatskoj da igra ulogu koja joj pripada, pa makar nam nanosila stete (kao svojim od SAD isforsiranim priznanjem Kosova). Ipak, da budem realan, svako gleda svoje interese, pa i (a narocito) Hrvatska, koja potajno uvek prizeljkuje (i uvek ce prizeljkivati) da Srbija bude u nekim nevoljama, kako bi se, eto, ona mogla kocoperiti kako je "lider u regionu", zaboravljajuci pritom i da je Slovenija mnogo brze uznapredovala...


punti punti 20:35 22.07.2008

Re: hare na kiselo

E, jaka stvar, radni dan počinje u 8 ujutro, malo kavica, novine, internet, da vidimo, Srbi uhapsili Radovana, uuu, fala bogu više, mogli su davno, kad ćemo dat izjavu, ma pusti nek se malo misle...
Zar još uvijek mislite da je Srbija centar svijeta i da je sad to što ste napravili ludilo potez i da vam cili svit triba skinit kapu jer ste nakon 13 godina uhapsili nekog lika? A Hrvatska vlast da skače od sreće?
Što se mene tiče, mogli ste ga i prije.
No, lijepo je znati da se kod vas nešto maklo. Još da je Mladića...
adam weisphaut adam weisphaut 10:01 22.07.2008

Izgleda da jeste.

(Usput rečeno: je li u Srbiji dozvoljeno na internetskim portalima pozivati na politička ubojstva i nasilje?)
bik_koji_sedi bik_koji_sedi 10:07 22.07.2008

Re: Izgleda da jeste.

их бре, испадоше Срби много напредни и љубитељи нових технологија...

док Срби софистицирано, на интернет порталима, електронски, позивају на политичка убојства и насиље (додуше у свом дворишту),
дотле се такви позиви (само мало маскирани и не баш директни) у непосредном комшилуку дешавају на још увек прилично примитиван начин, на концертима неких Перовића, усташким обележјима, уз све писма подршке, али нису усмерена ка непожељнима из својих лијепих редова, него ка мрским сусједима
Dejan Jović Dejan Jović 10:09 22.07.2008

Re: Izgleda da jeste.

Мислите Перковића ?
bik_koji_sedi bik_koji_sedi 10:13 22.07.2008

Re: Izgleda da jeste.

да, извињавам се, на популарног МП Томпсона

само немојте рећи да ношење усташких обележја на његовим концертима нису подржавање (па самим тим и позиви) на убиства и насиље

разлика је у томе што то није по политичкој основи, него по другој, националној
adam weisphaut adam weisphaut 14:53 22.07.2008

Re: Izgleda da jeste.

Novi prilozi slobodi govora:
http://forum.srpskinacionalisti.com/viewtopic.php?f=1&t=16586&p=267960#p267960
punti punti 20:38 22.07.2008

Re: Izgleda da jeste.

MPT ti dođe nešto ko ravnogorski woodstok. Ista stvar.
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 10:06 22.07.2008

Nikad nije kasno...

nadam se, da je tako te da cemo uskoro cuti bar jos JEDNU lepu vest!
bkc
krilce krilce 11:04 22.07.2008

!

Odlicna analiza domacina ovog bloga.Naravno da su strasti u Hrvatskoj daleko ispred razuma(kad je u pitanju Srbija),naravno da u njihovim ludim glavama ne odgovara da udjemo u EU kad i oni,i naravno da ne uvidjaju potencijal milion srpskih turista godisnje.Ali to su Hrvati,pa oni se jos nisu suocili sa najvecim genocidom koji su pocinili i NDH,a da ne pricamo o najvecem etnickom ciscenju u Krajini..

Sto se tice nekih ovde,koje ne raduje ova lepa vest,i skorasnje skidanje bukagija sa srpske noge,mislim da njima nema pomoci,te ih necu ni komentirati.Samo im porucujem da ce Srbija uskoro zauzeti mesto kojoj joj pripada.Mesto lidera na Balkanu.

d_sandic d_sandic 11:07 22.07.2008

Re: !

Samo im porucujem da ce Srbija uskoro zauzeti mesto kojoj joj pripada.Mesto lidera na Balkanu.


Prijatelju, mesto lidera na Balkanu nas ne zanima. Bili smo to ,od 1912- , mnogo puta. I placali postenim srpskim glavama. Politika Srbije prema susedima, Hrvatima narocito, moze se definisati onom narodnom : "hrani kuce, pa ce te ujede!"
krilce krilce 11:08 22.07.2008

Re: !

da dodam,Hrvatska ce MORATI da se suoci sa genocidom nad Srbima,u drugom svetskom ratu.Nas skorasnji pristup EU,samo ce ubrzati ovaj dug prema srpskom rodu,koji su komunisti probali da sakriju ispod boljsevistickog tepiha..a samim tim i prouzrocili sve sto se desilo devedesetih
valmont valmont 12:27 22.07.2008

Re: !

Odlicna analiza domacina ovog bloga.Naravno da su strasti u Hrvatskoj daleko ispred razuma(kad je u pitanju Srbija),naravno da u njihovim ludim glavama ne odgovara da udjemo u EU kad i oni,i naravno da ne uvidjaju potencijal milion srpskih turista godisnje.Ali to su Hrvati,pa oni se jos nisu suocili sa najvecim genocidom koji su pocinili i NDH,a da ne pricamo o najvecem etnickom ciscenju u Krajini..


Evo opet, starih tonova. U Hrvatskoj je davno, još 80 ih suđeno glavešinama NDH (Artukoviću npr.) i NDH se , kao takva, smatra kvislinškom državom u rangu sa Petainovom Francuskom ili Nedićevom Srbijom. Priča o njoj je završena a neprijatelji te kvazidržave nisu bili samo Srbi, što se ponekad zaboravlja.
Mogao bih spomenuti i lude srpske glave kad je upitanju Hrvatska, ali zašto se spuštati na taj nivo. Što se tiče "milion srpskih turista", ne bih bacao brojčane procijene unaprijed.
I opet "Krajina". Poštovano krilce, kako je ta "Krajina" nastala ako ne etničkim čišćenjem?
Zapitajte se što je bilo u Iloku kad su u njega ušle jedinice tzv. JNA i koliko je vremena dato nesrpskom stanovništvu da se iseli iz njega?
Lider na Balkanu? Možda Bosni i Crnoj gori...
radojicic92 radojicic92 11:09 22.07.2008

Dragan Dabic


BBC
Captured Bosnian Serb war crimes suspect Radovan Karadzic was practising alternative medicine and living in Serbia's capital, Belgrade.
He was working in a private practice using a false identity, sporting a "very convincing disguise", and calling himself Dragan Dabic, officials said.
He was arrested on Monday near Belgrade after more than a decade on the run.
He is indicted by the UN tribunal for war crimes and genocide over the 1995 massacre at Srebrenica.

Preporuka za tekst Dejane, mozda jos samo jedna tacka da sudeci po reakcijama iz Sarajeva ovo moze bar malo doprineti pomirenju, bar naroda ako vec ne politicara

evo ga i kiseli, stalno mu zvoni telefon


evo mu ga sajt

koje ludilo
krilce krilce 11:17 22.07.2008

Re: Dragan Dabic

da,iskidao sam se od smeha dok sam citao ovo na BBC..upravo sam ovaku sliku Karadzica gore i zamisljao..he he
Ninoslav Randjelovic Ninoslav Randjelovic 12:20 22.07.2008

Re: Dragan Dabic

Tacnije, ta ordinacija za alternativu medicinu se zvala : Bezgranicni doktori : Dabic, Debejic i Cijic
Turnesol Turnesol 14:47 22.07.2008

Re: Dragan Dabic

za silajdzica samo jedno:

Marsh u Hag, huskacu!!!!
Sofroniye Sofroniye 12:13 22.07.2008

Ma kakve sanse kakvi bakraci....

Pre svega Dacic je svestan sta je uradio :) Jedini razlog sto je usao u vladu je da bi mogao da se bolje nakrade a i da ga ne gone zbog kofereceta. Njega politika ne zanima, on je svestan da je politicki mrtav....

A sto se Tadica i co tice...Tadic je veliki tata skoro kao Milosevic, jedan obican megaloman i narcisoid, o kojim mi vizijama pricamo ovde :) Citava ta kamarila ljudi je zasela tu da krade..... Svet lepo kaze da Srbija nije dovoljno strucna ali to niko ne komentarise. U toj zemlji nije ostalo dovoljno strucnog kadra da vodi zemlju napred. Vi (ne mislim Vi licno) na ovom blogovima pisete neprestano o nekim truc truc bla bla temama a nijednom nisam video presek ekonomske situacije u zemlji. Koliko mi to imamo resursa, koji deo GDP-a su sirovine, koji usluge, koji industrija. Koji % u svemu tome je vlasnistvo stranih firmi, koji % obradive zemlje se obradjuje, koliko ljudi obradjuje tu zemlju itd itd. Nece Srbija uci u EU, niti ce imati sta od tog ulaska, dok ekonomski ne ojaca a to se nece skoro (ako ikad) desiti.
ivan159753 ivan159753 12:19 22.07.2008

komentar

Hm, citam uvijek reakcije na b92 i vidim da je na blogu dosta o Hrvatima negativno napisano.
Ono tipa da nam ne pase ovo hapsenje... ili "naravno da u njihovim ludim glavama ne odgovara da udjemo u EU".
Na taj drugi komentar moram odgovoriti da je autor nepristojan i nema pojma.
Pa vjerujte da vecini ljudi ovo odgovara. Odnosi ce se na taj nacin s vremenom normalizirati (iako su po meni i sada ok, bar s ljudima koje znam iz Srbije), al najbitnije je - sto ce vecini ljudi iz Hrvatske(i drugdje) koji sada ulazu u Srbiju zbog ovoga vrijednost investicija porasti.
A isto tako s ulaskom u Europsku uniju(bilo Hrvatske ili Srbije ili obje zajedno). Ali mali komentar - cemu zurba u Europsku uniju??? )
Jooooj, vidjet cete kad tek krenete s tim ulaskom, nije to sve tako sjajno... Uopce nije bit u brzini vec u znanju. Ja bih radije da Hrvatska jos ne ude 100 godina nego da ude nepripremljena.
Uglavnom, vecini obrazovanih ljudi ovo hapsenje odgovara i uvjeravam da je ono pozitivno...
Financijski gledano - jedva cekam da se uhapse i drugi i da Srbija ude u NATO i EU...



d_sandic d_sandic 13:31 22.07.2008

Re: komentar

Odnosi ce se na taj nacin s vremenom normalizirati (iako su po meni i sada ok, bar s ljudima koje znam iz Srbije), al


Pa da, Srbe ste proterali, kuce im popalili, ko predje granu uhapsite ga... Odnosi su SUPER!
ivan159753 ivan159753 13:41 22.07.2008

Re: komentar

A-ha, vidim da ovo ide u drugom smjeru razgovor tako da cu zavrsiti s poslovicom "pametniji popusta..."
Fela Fela 14:04 22.07.2008

Re: komentar

Mislim da je autor pisao o Hrvatima - nacionalistima (i slicnima sa ovih prostora), a ne o normalnim ljudima... Ili ti: Sta je Hrvat - ustasa, bez Srbina - cetnika.
mrmot92 mrmot92 17:14 22.07.2008

Re: komentar

d_sandic
Odnosi ce se na taj nacin s vremenom normalizirati (iako su po meni i sada ok, bar s ljudima koje znam iz Srbije), al Pa da, Srbe ste proterali, kuce im popalili, ko predje granu uhapsite ga... Odnosi su SUPER!


čist nonsense, da ne kažem da je zlonamerno...

ja prelazio granu 2002-3 (mrzi me da gledam u passaporte)... carinik malo kliktao po sokoćalu... lupio pečat i nisu me više pogledali...

a i otac mi je ove godine letovao na hrvatskom primorju... za neverovati al isto ni njega niko nije hapsio...

i tako kažete ko pređe granu uhapse ga? da nije vas ne bi znao kolko sam sreće imao...
Dejan Jović Dejan Jović 07:33 23.07.2008

Re: komentar

Ivane, slažem se s Vama.
d_sandic d_sandic 07:54 23.07.2008

Re: komentar

i tako kažete ko pređe granu uhapse ga? da nije vas ne bi znao kolko sam sreće imao...


Mozda sam bio neprecizan. Odnosilo se na Srbe povratnike koji su bili vojno sposobni. Prvo su ih hapsili za sva zla ovog sveta. Onda ih je Evropa malo zauzdala pa su ih hapsili zbog izbegavanja vojne obaveze tokom "srbocetnicke agresije na povijesni hrvatski prostor".
d_sandic d_sandic 08:07 23.07.2008

Re: komentar

Ivane, slažem se s Vama.


Dejane sa cime se slazete? Tvrdite da hrvatska drzava nije opstruirala povratak tamnosnjih Srba hapsenjima vojnosposobnih muskaraca koji su pokusali da ostvare povrat na imovinu? Tvrdite da su BAS svi uhapseni pocinili ratni zlocin? Ili se slazete sa Ivanovim samoproglasenjem za pametnijeg? Mislim da bi pojasnjenje bilo uljudan nacin da pokazete da cenite druga misljenja. Ne samo stereotipe koje verovatno godinama slusate tamo gde zivite.
Dejan Jović Dejan Jović 08:29 23.07.2008

Re: komentar

Slažem se se Ivanovom ocjenom da većini ljudi u Hrvatskoj odgovara stabilna Srbija (u tekstu sam govorio o "službenom Zagrebu", i izravno spomenuo dvoje političara - a ne o većini Hrvata. Nikakve generalizacije tog tipa mi nisu drage.), da se odnosi normaliziraju, i da ulazak u EU nije lagana stvar Slažem se s njim i u tome da će financijski aspekt ljudima biti sve važniji. Ovo što vi, D_Sandicu, pišete u Vašoj posljednjoj intervenciji (onoj koju počinjete sa "Dejane", nema nikakve veze s onim što je Ivan napisao. Ne vidim uopće gdje je Ivan tvrdio da hrvatska država nije opstruirala povratak, niti da je igdje rekao da su baš svi uhapšeni počinili ratni zločin. Gdje je on to rekao? (Da je on to rekao, ja se s tim ne bih složio). Moj se komentar ne odnosi na ono što on nije rekao, nego na ono što je rekao.

Hvala Vam na sudjelovanju u diskusiji, ali molim Vas: nemojte unositi nervozu u ovu diskusiju.
d_sandic d_sandic 09:50 23.07.2008

Re: komentar

Dejan Jovic
Ne vidim uopće gdje je Ivan tvrdio da hrvatska država nije opstruirala povratak, niti da je igdje rekao da su baš svi uhapšeni počinili ratni zločin. Gdje je on to rekao?


Ivan159753
Odnosi ce se na taj nacin s vremenom normalizirati (iako su po meni i sada ok, bar s ljudima koje znam iz Srbije)


Ako je Ivan zadovoljan ovim nivoom odnosa, onda je zadovoljan opstrukcijom povratka Srba.
Filip Mladenović Filip Mladenović 13:33 22.07.2008

Da, stvar je u ekonomiji!

I ova najnovija vest, koja je obišla svet, mnogo znači za umanjenje kolektivne krivice srpske nacije za počinjene ratne zločine tokom poslednje decenije XX veka. Svaki počinjeni ratni zločin ima svog dželata/svoje dželate, sa imenom i prezimenom, koji treba da se nadju pred licem pravde! Ponavljam: dželat je dželat, zločinac je zločinac, on nema nacionalnost! Isto važi i za njihove žrtve, čiji rodjaci i prijatelji sada jedino mogu naći utehu u privodjenju pravdi ratnih zločinaca.
Medjutim, ono što obične gradjane Srbije, a i Bosne, Hrvatske i Crne Gore, najviše brine je ekonomska situacija. U sve četiri, do pre jednu deceniju medjusobno zavadjene države, na vlasti su bezdušne i pohlepne političke nomenklature, dok ogromna većina stanovništva bukvalno preživljava. Ispada da je ratno nasilje nasledilo isto tako pogubno nasilje zvano - SIROMAŠTVO! Nezaposlenost, visoka inflacija, prezaduženost, niska produktivnost, platni deficit, pad kupovne moći stanovništva - to su naši savremeni Karadžići, Orići, Haradinaji, Gotovine, Markači, Mladići...
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 13:38 22.07.2008

I jos jedan primer sa Ade-Beograd

Treći Festival zdravog života

Treći po redu Festival zdravog života ove godine biće održan na veoma pristupačnoj i popularnoj lokaciji – beogradskoj Adi.


Petak, 23. maj

Otvaranje u 10 časova: pozdravni govori, otvaranje festivalske izložbe proizvoda i usluga, sađenje sadnica u parku Ade Ciganlije…

Popodnevni program: od 16 do 19 časova:

Želim da budem aktivna/an: demonstracije vežbi - taj či, strečing, kapoera, ninđucu, ći gung...
od 16 do 16.45 časova: Hoću da znam (predavanja), David Dabić „Kako negovati sopstvene energije“
[i][/i]
ewoks ewoks 13:46 22.07.2008

Vojnicka cast kazes?

Ne zanima me kada je uhapsen, gde.. Zanima me ko mu je pomagao i kada ce biti uhapseni i ova druga dvojica da me niko vise zbog njih ne gleda popreko.. Ne zanima me da li ce u Hagu da ih osude ili oslobode, to je stvar suda.. Da li je on pravedan za sve ili nije diskutabilno je ali nije na meni da to sudim.. Na meni je da zivim i doprinesem da svi bolje zivimo.. Kamo srece da smo odavno skinuli ovo breme sa ledja.. Da li se neko od obicnih ljudi koji ih velicaju i brane pita..
ZASTO MENE NE TRAZE U HAGU? ZASTO MENE NE OPTUZE ZA ZLOCINE? prosto nema ni indicija ni osnova za nas da smo ubili nekoga..a da me neko pozove pa naravno da bih se odazvao da pokazem da nisam kriv,a kamo li da od mene zavisi da li ce ceo narod biti orivljen i oblacen.. Pitam se i je li ovo cuvena VOJNICKA CAST u koju su se toliko puta zaklinjali, da se kriju toliko dugo..sramotno..
Poruka nAcionalistima, uLtranacionalistima, kOstunicama, jOcicima, sAmardzicima, p)aLigrudicima, sEseljevcima, vUcicima i nevernima tOmama:
Dzabe lajete i ujedate..EVROPA JE SVE BLIZE, SRBIJA DOLAZI SVESTI i PRAVIM VREDNOSTIMA..

/ps. iskreno se izvinjavam svima koji se ovako prezivaju a fakticki su daleko od ideologija koje navedeni zastupaju..
d_sandic d_sandic 13:53 22.07.2008

Re: Vojnicka cast kazes?

EVROPA JE SVE BLIZE, SRBIJA DOLAZI SVESTI i PRAVIM VREDNOSTIMA


1. Brakovi izmedju dva muskarca/dve zene
2. Bombardovanje Iraka a uskoro i Irana (zbog oslobodjenja naroda od diktatorskih rezima, naravno)
3. Priznavanje drzavnosti teroristickim skupinama i dilerima drogom i belim robljem
4. Mlacenje obojenih u Francuskoj ( turisticka atrakcija)
5. Podanicko sluzenje Americi
6. Sluzenje vojnog roka van svoje drzave ( Afganistan, Irak,... upoznaj planetu)
...

Vrednosti u p...u materinu!
Fela Fela 14:14 22.07.2008

Re: Vojnicka cast kazes?

d_sandic
1. Brakovi...


Tebi bi bas trebala jedna seansa kod dr. Dabica...
d_sandic d_sandic 07:55 23.07.2008

Re: Vojnicka cast kazes?

Tebi bi bas trebala jedna seansa kod dr. Dabica...


Postujem doktora Dabica.
Luka Ivanišević Luka Ivanišević 16:39 22.07.2008

VRLO ANALITIČAN I RAZLOŽAN TEKST

Gospodin Dejan Jović je još jednom dao jedan vrlo razložan i analitičan tekst koji, po meni, zaslužuje i preporuku i svaku pohvalu. I ovim tekstom je pokazao da se sa njim može sasvim normalno razgovarati i puno od njega saznati.
Hteo bih samo da skrenem pažnju na reakciju pozntih ličnosti, pa tako i na reakciju Ričarda Holbruka, koji je izjavio da ceni trud Borisa Tadića, kao prozapadnog političara, na hapšenju haškog optuženika Radovana Karadžića i, pomenuo je da je njegov(Tadićev) prijatelj Zoran Đinđić ubijen zato što je izručio Slobodana Miloševića. Ovaj drugi deo je po meni važan, jer može da se shvati i kao upozorenje i kao pretnja Tadiću. Ne bih voleo da se Tadiću bilo šta loše dogodi, bez obzira na sve(ovde mislim na to što je pristao na saradnju sa socijalistima sa kojima su do skora bili u veliki protivnici.) Nemojte ovo poslednje da bude pogrešno shvaćeno.
Inner Party Inner Party 21:55 22.07.2008

Ne slazem se!

Krenucu po Vasim tezama:

korak dalje


Srbija ne moze da napravi nikakav korak dalje ako se sa time ne slaze EU i USA. Dakle, u kretanju Srbije napred nista ne zavisi od nje same. Pa sta ako je uhapsen Karadzic ako je Mladic slobodan ... itd.

Vojislava Koštunicu


Kostunica je izrucenja koristio proaktivno. Izrucivao je samo onda kada je imao sta da dobije. Tadic nece dobiti ama bas nista od ovog izrucenja. A podsecam da ce uskoro i ambasadore da vrati...

Socijalističku partiju Srbije


Ovo podcenjivanje SPS-a vec poprima spektakularne razmere. SPS je jaci nego ikad u svojoj postpetooktobarskoj istoriji...

Što se tiče radikala


Radikali su gubitnici i koga je briga vise za njih?!

vanjskopolitičke pozicije


Covece, prema CNN-u - uhapsen je "Mesar sa Balkana" i "Bin Laden Evrope" !!! Kako to doprinosi boljem imidzu Srbije?!?! Nikako!!! Bice jos gore i po nas i po RS!

Ja toliko!

Sofroniye Sofroniye 00:50 23.07.2008

Re: Ne slazem se!

Inner Party
Krenucu po Vasim tezama:

korak dalje


Srbija ne moze da napravi nikakav korak dalje ako se sa time ne slaze EU i USA. Dakle, u kretanju Srbije napred nista ne zavisi od nje same. Pa sta ako je uhapsen Karadzic ako je Mladic slobodan ... itd.

Vojislava Koštunicu


Kostunica je izrucenja koristio proaktivno. Izrucivao je samo onda kada je imao sta da dobije. Tadic nece dobiti ama bas nista od ovog izrucenja. A podsecam da ce uskoro i ambasadore da vrati...

Socijalističku partiju Srbije


Ovo podcenjivanje SPS-a vec poprima spektakularne razmere. SPS je jaci nego ikad u svojoj postpetooktobarskoj istoriji...

Što se tiče radikala


Radikali su gubitnici i koga je briga vise za njih?!

vanjskopolitičke pozicije


Covece, prema CNN-u - uhapsen je "Mesar sa Balkana" i "Bin Laden Evrope" !!! Kako to doprinosi boljem imidzu Srbije?!?! Nikako!!! Bice jos gore i po nas i po RS!

Ja toliko!



Upravo tako, to sto nas EU politicari tapsu po ramenu nije isto sto i "imdiz". CNN je vec objavio vest tj. intervju sa nekom zenom koja je navodno bila silovana. I pre nego sto ospu paljbu..kazem navodno jer ja LICNO ne znam je li je bila li nije. Ima veliki broj onih koje jesu ali je bilo Boga mi i onih koje su lagale. To naravno sve nema veze rejting Srbije ide dole.
Dejan Jović Dejan Jović 07:40 23.07.2008

Re: Ne slazem se!

SPS je možda doista jači nego ikad u svojoj postpetooktobarskoj istoriji (štogod to značilo), ali nije onoliko jak koliko je gosp. Dačić mislio da jest. Dačić je mislio da je on gospodar srpske politike. E, pa nije.

bsdetector bsdetector 05:42 24.07.2008

Re: Ne slazem se!

Mislim da se Dačić malo više kuropecao zarad unutarstranačkog marketinga no što je mislio da je stvarno on alfa i omega, ali sigurno nije ni slutio da će uleteti u ovakve mengele.

Kakva crna snaga SPS-a? Pred njima je četiri godine borbe za goli opstanak na političkoj sceni.

BTW, ukoliko je čitav ovaj sled događaja (Dačić ministar, pad Dr. Dabića) upriličio Tadić, mislim da bi mu i pokojni MIteran rekao, sine, kapa dole.
fabrika fabrika 05:41 23.07.2008

Šansa koju ne bi trebalo propustiti

Konacno da se i to desi, bilo je krajnje vreme da Srbija krene napred. Jedino se nadam da nakon svih tih hapsenja i ponizenja ne iskrsne nesto sto ce Srbiju ponovo vratiti u nazad. Radovan Karadzic treba da ide na sudjenje pa ako je kriv neka odgovara.
Goran Nikolić Goran Nikolić 15:02 23.07.2008

velika sansa

slazem se potpuno sa vama,
dakle Tadic sada ima sansu da
ubrza put ka EU
(gde Srbija, zaista, ima uticajne prijatelje,
kao sto je Francuska, ali i mnoge druge zemlje
su joj naklonjene-Grcka,
Poljska, Kipar, Spanija, Rumunija........).
pored toga, on moze radikalnu opoziciju
svesti na razumnu, evropsku, meru,
sto ce se nadam se i deseiti narednih godina
Puno je razloga za optimizam,
kao nikada do sada.
Rizik je destabilizacija BIh, jer bi neki BH politicari
ovo hteli iskorstiti za preispitivanje RS
Bili Piton Bili Piton 15:34 23.07.2008

Jel neka frka....



...sa ovim blogom, dva puta kucam komentar i ne objavljuje mi se. Mrzi me da kucam treci put.

Odmeren i precizan tekst Dejane, preporuka....
Željka Buturović Željka Buturović 16:30 23.07.2008

srpska normala

Srbija je sinoć sa svojih nogu skinula težak uteg koji ju je sprečavao da ubrza povratak u normalu.

za vas je izgleda normala = clanstvo u EU. a ja bih rekla da najnenormalnija stvar u srbiji nije to sto nije clan EU, a ni to sto nije izrucila sve do jednog optuzenog vec status kosova. dok se pitanje tog statusa ne razresi ne vidim kako srbija moze da bude "normalna".
vucko92 vucko92 16:43 23.07.2008

Re: srpska normala

za vas je izgleda normala = clanstvo u EU. a ja bih rekla da najnenormalnija stvar u srbiji nije to sto nije clan EU, a ni to sto nije izrucila sve do jednog optuzenog vec status kosova. dok se pitanje tog statusa ne razresi ne vidim kako srbija moze da bude "normalna".

Pa ovo su "igre bez granica" - ima tegova još - Dejan nije ni rekao da je sad sve k'o po loju, zar ne?

A što se tiče Kosova, tu je, što reče u neka davna vremena neki aforista - naša situacija složena, ali dugotrajna...
Željka Buturović Željka Buturović 18:02 23.07.2008

Re: srpska normala

A što se tiče Kosova, tu je, što reče u neka davna vremena neki aforista - naša situacija složena, ali dugotrajna...

pa da li je dugotrajna to cemo tek da vidimo. EU moze da postavi uslov priznanja kosova i u vrlo bliskoj buducnosti. a u tom slucaju bi se srbija - a da i ne pominjem demokratsku stranku - nasla u situaciji koja je daleko od bilo kakve normale. zapravo dalje nego danas ili pre izrucenja karadzica.

zato mislim da je autorova teza da je izrucenje karadzica epohalna prilika za "normalizaciju" srbije u najmanju ruku preterana. u odnosu srbije i EU a i unutar same srbije postoje problemi i dileme koji su veci i tezi od izrucenja haskih optuzenika, cija se "epohalnost" zaboravljala posle nedelju dana.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana