Gastarbeiter - druga strana medalje

edi-va RSS / 05.08.2008. u 08:47

Tog septembra, 1980. godine, školska godina je vec bila počela. Jurcali smo po valjevskim osnovnim školama, niko nije hteo da me upiše, sve dok tata nije izvadio sto marona, pa je stvar u četvrtoj, O.Š. "Nada Purić",  bila završena. Odmah su me, istog tog jutra, iz direktorove kancelarije odveli u odeljenje. Svi su buljili u mene, kao u vanzemaljca. Učiteljica me je pozdravila, objasnila ostaloj deci da sam ja Edita, koja je došla iz Nemačke.

Smestila me je u poslednju klupu, pored devojčice koja je bila mentalno poremećena. Stalno me je vukla za kosu i smejala se histerično. Kasnije su je premestili u specijalno odeljenje koje je postojalo u toj školi.

Posle nastave me je sačekala tatina ujna Zora. Nju sam poznavala 3 dana. Kada sam je pitala gde su mi roditelji, odgovorila mi je kratko: „Vratili su se u Nemačku" ...

Vratila se i ja u Nemačku, u grad u kom sam se rodila. Sad ne znam više jesam li se vratila ili pobegla. S obzirim na okolnosti & sranja koja su se 93.-će dešavala u regionu, moguće je i da sam pobegla - privremeno. Tako sam barem tada mislila. Hajde da se ja sklonim od sukoba razjarenih balkanskih plemena, od inflacije, od nepirjatnosti koju sam osećala kada vidim starca kako u valjevskoj robnoj kući kupuje jedan paradajz, a ja natrpala korpu sa nešto malo namirnica koje su se tada mogle naći, jer sećate se: sankcije - malo toga se moglo pazariti.

U medjuvremenu sam upoznla još neke sapatnike. Kada kažem sapatnike, mislim na nas, negde na čuvanje ostavljenu gastarbajtersku decu. Bilo je i daleko težih slučajeva od mene.

Ljubica, Hrvatica poreklom iz Hercegovine, ostavljena kao beba kod babe i dede, a došli po nju sa 4 godine. Kaže da su za nju to bili stranci, danima se opirala da sa njima krene u Nemačku. Odnos sa majkom bazira na priznavanju iste, kao biološke majke, ali prapoverenje ne postoji.

Još jedna Hrvatica, čije ime ne bih da pominjem, je ostavljena kod strica. U Travniku je završila osnovnu i započela srednju, a sa 16 godina, zbog istih sranja koja su zadesila BiH, je došla kod roditelja u Nemačku. Njoj je rat doneo spas. Divna jedna osoba, ali slomljena ... Uvek smo se pitali šta je to što joj se ogleda u tužnom izrazu lica i odslikava skhrhanu dušu. Mislili smo da ima veze sa brigom za najdražima, ipak su ostali u ratu. Medjutim, nakon par godina smo saznali da stric nije bio samo stric, već i zlotvor - no ne bih da dužim o tome.

Pomenula bih i Marka, koga su negde na Kosovu ostavili kao bebu kod babe i dede, a došli po njega kada mu je bilo 26 godina. Jasno vam je zašto. Na Kosovu počela sranja, pa tako njegovi reše da ga dovedu u Nemačku.

 

Pitam se koji li je idiJot, prvi došao na ideju da se pare na zapadu lakše zgrću ako se deca ostave, tamo negde u domovini, kod bliže ili dalje rodbine? Ajd‘ što je taj imao tu suludu ideju, ali da je imao toliko sledbenika???

Znam da je svima nama to ostavilo neizbrisiv pečat na razvoj, a i uticalo je na dosta pogrešno donetih odluka. Barem kod mene. Često sam nesto radila iz inata - samo moje da nasikiram. Neka prikrivena želja za  osvetom je tinjala u meni godinama, sve dok nisam postala roditelj. Sara me je otrgla iz večnog traženja odgovora na pitanje - zašto i kako ste mogli?

Opostila sam.  Meni je bilo ok kod ujne Zore, bila sam mažena i pažena, kao da sam njihova. Nekima je bio pakao kod najrodjenijih kojima su roditelji slepo verovali ...

 

 



Komentari (40)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

gorstak92 gorstak92 09:11 05.08.2008

Prvi:)))

Pitam se koji li je idiJot, prvi došao na ideju da se pare na zapadu lakše zgrću ako se deca ostave, tamo negde u domovini, kod bliže ili dalje rodbine? Ajd‘ što je taj imao tu suludu ideju, ali da je imao toliko sledbenika???

Neces verovati koliko imam drugara, poznanika koji su isto ostavljeni kod rodjaka, a roditelji gastarbajtuju. Sad Nemacka i nije vise tako aktuelna. Ide se da se radi u Abu Dabi, Kinu, Juznoafricku republiku, Obalu slonovace...
Isto mi neverovatno da neko to moze. Tako da ostavi dete, a znam ih par parova koji ostavise decu od dve-tri godinice na duze od 6 meseci.
A imam drugara koga su roditelji vratili iz Nemacke da ovde sluzi vojsku:))) PatriJotizam i tt.
To je bre punk. Nit ima pasos Nemacke, nit vizu, a pregrmeo sve ratove u kojima nismo bili.
A sanja na nemackom jeziku. Srpskim kaze da se sluzi:)))

Naravno, kad postanes roditelj sve prastas svojima. Odmah i po hitnom postupku.
margos margos 10:11 05.08.2008

Re: Prvi:)))

Ta 'praksa' ostavljanja dece kod rođaka je bila prilično uobičajena za tvoju generaciju i one malo starije, da me sad Gorštak zapanjio pričom o današnjoj deci na čuvanju.

Da li je to generaciji roditelja koji su svi predeverali Drugi svetski rat bilo ok... da li su, pojedinačno, stvarno tako morali, tek, verovali su da rade pravu stvar.

PS Te godine kad su tebe upisali u prvi razred, ja sam otišla u Nemačku da čuvam jedno naše dete. :) Buntovna i ja.:)
gorstak92 gorstak92 10:38 05.08.2008

Re: Prvi:)))

da me sad Gorštak zapanjio pričom o današnjoj deci na čuvanju.

Caos Margos:)
Nema tu nista zapanjujuceg. Samo racunica:
Njih dvoje u Abu Dabiju = 4-5.000 $/mesecno
Obdaniste je oko 2.000 $/mesecno za strance => nek dete ostane u Srbiji
Iznajmljivanje stana i troskovi zivota = 2-3.000 $/mesecno
Svaki mesec moze da se ostavi sa strane od 1-2.000$ pa puta 6 meseci i eto osnovice za kredit za stan npr. u BG-u.
Izbor nije tezak u smislu izbora. Mogu da biraju da ostanu dozivotni podstanari i da rade za neku ,,sitnu" paru i celu platu da trose na ,potrosacku korpu" ili da probaju srecu pod Suncem tudjeg neba...

Izbor je jako tezak u smislu posledica za decu. Sva tri para koja znam su otisli sa rezonom da je dete jos malo i da nece biti problema... da je sad pravi ako ne i jedini trenutak... ostavice ga sa bakom i dekom pa ce biti voljeno i pazeno... skupo obdaniste i ne mogu sebi da priuste da idu na bolovanja zbog decije temperaturice...

Slabo ja to razumem. Mislim da ovde nije bas kao u Severnoj Koreji pa da se nema pirincha i slicno. Istina drustvo se raslojilo na one koji kukaju sto nemaju sta da jedu i one koji kukaju sto nemaju kad da jedu. Stvar izbora. Ne verujem u one price tesko svi zive pa moram i ja ili takva je sredina pa se ne moze drugacije.

A sad malecki trol koji i nije.
Interesantno mi da vecina parova koje poznajem sa ponosom nam odmah prenesu informaciju da njihovo dete vise ne spava sa njima u krevetu. Ma cak ni u istoj sobi. A deca od 6-12 meseci. Nekako sam zbunjen sta tu ima super, ali po ponosnom pogledu roditelja koji su cusnuli decu u drugu sobu se vidi da nema bolje stvari u zivotu. Siguran sam da grese, a ako pokusam da ih razuverim ostavljam utisak budale. Bolje da cutim:)))
margos margos 10:48 05.08.2008

Re: Prvi:)))

PreCedniče (Jedan Jedini),

Jasna je meni matematika & finansije.
Pa to dete što sam čuvala, sad je oho-ho velika, mislim da se udala i da ima svoje dete, noću se budila i mene zvala, jer sam s njom bila 24 sata. Imala je od 12 kad sam došla, pa sam je čuvala do njenih godinu i po. Kad kaže 'do', jedino sam ja znala da li misli na vodu, jogurt, daj ili dođi.

Otac je dolazio petkom i odlazio nedeljom uveče, a nekad bi i u sredu došao da prenoći jer je radio u drugom gradu. Kada bi je on u tim danima voleo i vaspitavao - ona je bežala kod mene. A nije bio grub... ali je bio dalek.

gorstak92 gorstak92 11:10 05.08.2008

Re: Prvi:)))

Margos
Pa to dete što sam čuvala, sad je oho-ho velika, mislim da se udala i da ima svoje dete, noću se budila i mene zvala, jer sam s njom bila 24 sata. Imala je od 12 kad sam došla, pa sam je čuvala do njenih godinu i po. Kad kaže 'do', jedino sam ja znala da li misli na vodu, jogurt, daj ili dođi.

Hvala za ono Jedini:)))
Moje biracko telo je disciplinovano kao i kod SPS-a i nema sanse da glasa za tamo nekog drugog. Npr. Strongmana koji je iskazao nameru da se kandiduje:)))
Bio neki jutarnji intervju na radio B92 sa preCednicom skupstine koja je iz SPS-a i ona to rekla (disciplinovano biracko telo koje nikad nije i nece glasati za SRS, DSS, DS) pa mi bilo smesno. Oni svoje birace vide kao neku svoju zivinu pa nema teorije da preskoce u komsijski obor. A da samo znas kako ima smirujuci glas. Kao preCednica JUL-a. Eh, kad se setim. Bio sam zaboravio i ono obracanje sa drugovi i drugarice. Taman me ova preCednica podsetila jer se tako obraca braci iz SPS-a. Zalutah.
Sta sam ono hteo?
Da!
Sad ce tebe lepo Edi da pita kako stojis sa vremenom i da li bi skoknula u severni deo Nemacke na jedno godinicu dve dok Sara ne krene u skolu:)))
Imas iskustva, znas jezike, voles decu, ...
Nemas pojma kako je tesko naci dobru bebisiterku.

Nego, zasto ja bre pisem ovoliko dugacke komentare?
Da li je sazrelo da napisem novi Post?
margos margos 11:41 05.08.2008

Re: Prvi:)))

Jedini! :)))

Najpre, dotična drugarica je neuropsihijatar, lični lekar druga Slobodana počivšeg. Ako je Slobica živ, onda ga leči i danas, pardon - konsultuje. Tko zna?

Strongmen za gradonačelnika Niša - pa za Premijera. PreCednik si Ti, i samo Ti....

Vidim da ti matematika sa evrićima odlično funkcioniše, ali sa godinicama baš ne. Znaš li ti kad je to bilo? Kako da idem sa Sarom na ljuljašku, a da gledam? A kako da se ljuljam? Mnogo tu ima problema...:))))
ecce-florian ecce-florian 12:21 05.08.2008

Re: Prvi:)))

da vi se javim
samo vas čitam
gorstak92 gorstak92 12:58 05.08.2008

Re: Prvi:)))

ecce-florian
da vi se javim samo vas čitam

Ave o ecce-floriane!
I ja da pozdravim tebe i Edi koja ce tek veceras da dodje.
Samo sam hteo da ti predlozim da ti naslov sledeceg Posta ima malo vise tackica. Taman toliko da ga ne pomesamo sa pretodnim.

@Margos,
To sa evricima si u pravu nemas pojma koliko. Sve neki proracuni, planovi. Sto bi rekao Rambo: objekat, armatura, cemenat, pravi je momenat da se ugradi procenat.
Nista u dzipu, ovaj, dzepu da mi ostane nego sve neki planovi. Eto i za tebe i Edi imam dobittnu kombinaciju.
Toliko koliko Edi potrosi na Internet provajdera zbog Blogovanja moze tebi da plati i da vas dve blogujete uzivo. Mozete samo s vremena na vreme da nam se javite sa:,,znas li sta mi juce rekla Edi?"
A sto se tice ljuljaski pa Nemacka je to. Garantovano imaju ljuljaske i za starije. Kuda sa svim onim bakama i dekama po parkovima? Standard je to...

A sad jos jedan trolic:
Kada izvedete svoju ili decu svojih rodjaka u parkic jel tako da su, objektivno, bas ta vasa deca najsladja u parkicu? Nekako su i najvaspitanija i najlepsa i najpametnija. Ma chudo jedno da vec ne rade u NASI na osmisljavanju kako naseliti Mars. Prosto grehota da gube vreme u parkicu sa ostalima:)))
Opet ja poduzi komentar. ccc... Kao ona Damjana sto je kod Milutina ostavljala kilometarske komentare.
Da li sam ja Damjana?

margos margos 13:34 05.08.2008

Re: Prvi:)))

Da li sam ja Damjana?

Pitanje za milion dinara!

NE... moj definitivni odgovor NE.
Pre nego utvrdimo da li je odgovor tačan, naravno... idemo na reklame.....
edi-va edi-va 17:46 05.08.2008

Re: Prvi:)))

margos
Ta 'praksa' ostavljanja dece kod rođaka je bila prilično uobičajena za tvoju generaciju i one malo starije, da me sad Gorštak zapanjio pričom o današnjoj deci na čuvanju.

Da li je to generaciji roditelja koji su svi predeverali Drugi svetski rat bilo ok... da li su, pojedinačno, stvarno tako morali, tek, verovali su da rade pravu stvar.

PS Te godine kad su tebe upisali u prvi razred, ja sam otišla u Nemačku da čuvam jedno naše dete. :) Buntovna i ja.:)


Eto, to dete je imalo srece da ga ti chuvash ... dodje mu to kao neka lutrija. jedni gube, drugi dobijaju:)
edi-va edi-va 18:12 05.08.2008

Re: Prvi:)))

ecce-florian
da vi se javim
samo vas čitam


Eee ne mozze tako!!!

Morash malo i da nas razonodish, recimo neki smeshan commercial break!?

:)))
ecce-florian ecce-florian 18:45 05.08.2008

Re: Prvi:)))

misliš ono kako lako sa decom ( paz još za nemačko govorno područje)
ma šalim se , volim i ja decu
deca vide deca čine
komercijalni blok završen
ecce-florian ecce-florian 19:49 05.08.2008

Re: Prvi:)))

e ne mogu da odolim
evo još ova i ova
čekaj evo maramice
margos margos 22:22 05.08.2008

Re: Prvi:)))

dodje mu to kao neka lutrija. jedni gube, drugi dobijaju:)

Ma lutrija totalna!

Kad sam bila mlađa, i tada su žene uglavnom čuvale decu a vrtići su bili retkost - čujem priču odraslih i jedan otac kaže:
''Bože, kako smo mi glupi! Dovedemo ženu u kuću da nam čuva dete... zaključamo novac, nakit, srebrninu... zaključamo čak i spavaću sobu... a onda jedino što je vredno - dete - ostavimo na sred dnevne sobe na milost i nemilost nekoj ženi!''

I ti si imala sreće sa Ujna Zorom:)))
Dawngreeter Dawngreeter 09:13 05.08.2008

Auf...

Dal' mi verujes da evo sve do sada nisam bio upoznat sa praksom ostavljanja dece "u domovini" dok roditelji gasterbajtiraju. U opste ne kapiram, al' nekako mislim da bar jedan deo ljudi to radi iz iskrene zelje da na neki nacin pomogne detetu. Mozda misle da je koznakako vazno za razvoj deteta da odrasta "u domovini"? Sto bi rekli u Dalmaciji - people are fucking weird.

Barem tebi nije bilo toliko lose koliko je moglo da bude (bas i nije neka uteha, ne?) i drago mi je da te vise ne proganja. Pozdrav za Saru :)
zeks92 zeks92 13:46 05.08.2008

Re: Auf...

Pitam se koji li je idiJot, prvi došao na ideju da se pare na zapadu lakše zgrću ako se deca ostave, tamo negde u domovini, kod bliže ili dalje rodbine? Ajd‘ što je taj imao tu suludu ideju, ali da je imao toliko sledbenika???

Sedamdesetih i osamdesetih to je bilo uobicajeno...a ljudi su kao ovce...stara je poslovica "kud svi Turci tu i mali Mujo"...Dobro je da si oprostila roditeljima, a i moja cera se zove Sara...ima 17, i mislim da bi bila presrecna kad bih zapalio preko...tako je to...
edi-va edi-va 17:49 05.08.2008

Re: Auf...

Dawngreeter
Dal' mi verujes da evo sve do sada nisam bio upoznat sa praksom ostavljanja dece "u domovini" dok roditelji gasterbajtiraju. U opste ne kapiram, al' nekako mislim da bar jedan deo ljudi to radi iz iskrene zelje da na neki nacin pomogne detetu. Mozda misle da je koznakako vazno za razvoj deteta da odrasta "u domovini"? Sto bi rekli u Dalmaciji - people are fucking weird.

Barem tebi nije bilo toliko lose koliko je moglo da bude (bas i nije neka uteha, ne?) i drago mi je da te vise ne proganja. Pozdrav za Saru :)


Verujem ti ... jer prochitah malopre tvoj Post pa sam isto bila zabezeknuta i nadjoh se u smeshnom chudu da postoje umotvorine sa kakvima se josh nisam susretala:)))

Zato i volim blog. Svaki dan ja tu neshto novo otkrijem, nauchim, saznam, osvezzim ...

Hvala na pozdravima, evo je gleda crtani, ali nisu Shtrumfovi:))))))
Krugolina Borup Krugolina Borup 09:57 05.08.2008

baba i deda

Mene i sestru su roditelji sibali svaki raspust, po ceo raspust, kod babe i dede u selo. Po tri meseca. Cak nas izvade nedelju dve dana ranije iz skole, i puste da zakasnimo nedelju dve dana u skolu u septembru. A pre skole - po sest meseci godisnje, dok je lepo vreme. Kao, da deca budu na svezem vazduhu.

Selo - neasvaltirano, 3km do prve prodavnice, i pored nas - cirka 2 deteta.
Umirala sam od dosade!!!!!!!!!!!!!!!!!!

A kad roditelji dodju da nas obidju... sestra i ja ponekad nismo hteli ni da im pridjemo. Zaboravili ko su.

Ko hoce da se resi deteta, ne treba mu Nemacka kao izgovor. Naci ce vec neki 'zdrav-zivot-zdrav-vazduh' izgovor.
Naravno da sam im oprostila, i pre nego sto sam dete dobila.
Samo mi zao sto s majkom nisam imala prilike vise vremena provesti, jer je umrla kad sam imala 11 godina.
Skoro da je se uopste i ne secam...
edi-va edi-va 17:57 05.08.2008

Re: baba i deda

Krugolina Borup
Mene i sestru su roditelji sibali svaki raspust, po ceo raspust, kod babe i dede u selo. Po tri meseca. Cak nas izvade nedelju dve dana ranije iz skole, i puste da zakasnimo nedelju dve dana u skolu u septembru. A pre skole - po sest meseci godisnje, dok je lepo vreme. Kao, da deca budu na svezem vazduhu.

Selo - neasvaltirano, 3km do prve prodavnice, i pored nas - cirka 2 deteta.
Umirala sam od dosade!!!!!!!!!!!!!!!!!!

A kad roditelji dodju da nas obidju... sestra i ja ponekad nismo hteli ni da im pridjemo. Zaboravili ko su.

Ko hoce da se resi deteta, ne treba mu Nemacka kao izgovor. Naci ce vec neki 'zdrav-zivot-zdrav-vazduh' izgovor.
Naravno da sam im oprostila, i pre nego sto sam dete dobila.
Samo mi zao sto s majkom nisam imala prilike vise vremena provesti, jer je umrla kad sam imala 11 godina.
Skoro da je se uopste i ne secam...


Ja kada malo bolje & dublje razmislim, shvatim da je bolje da sam odrastala u Srbiji. Kada se direktno uporedim sa generacijom koja je ostala ovde uz roditelje, ja sa njima ne pronalazim dodirnih tachaka sem srpskog jezika. Sta vishe sam zadovoljna onim sto sam postala, u sta sumnjam da bih se razvila da sam odrastala uz roditelje koji su svakako trchali za parama - sto govori da ne bi puno vremena imali za mene. Ja bih govorila neki skrnavi srpski, zavichaj bi za mene predstavljala Ceca & Co. ... bila bih prototip razmazzene gastarbajterse cerke, koja u Srbiji govori nemachki da bi skrenula tako pazznju na sebe i bila "cool":)
gorstak92 gorstak92 18:01 05.08.2008

Re: baba i deda

Edi
bila bih prototip razmazzene gastarbajterse cerke, koja u Srbiji govori nemachki da bi skrenula tako pazznju na sebe i bila "cool":)

Nema veze. Mi volimo kad ostavis neki komentar na nemackom:)))
edi-va edi-va 18:09 05.08.2008

Re: baba i deda

gorstak92
Edi
bila bih prototip razmazzene gastarbajterse cerke, koja u Srbiji govori nemachki da bi skrenula tako pazznju na sebe i bila "cool":)

Nema veze. Mi volimo kad ostavis neki komentar na nemackom:)))


Ahhhh ... wenn ich Dich nicht hätte ...:)))

edi-va edi-va 12:35 05.08.2008

Evo i ja da se javnem

Rigorozni poslodavac mi ogranichio (svima nama dodushe) prstup internetu. Samo sto ima veze sa poslom, da se i otvoriti. Na svu srecu postoji kantina - te mi je pochela pauza za topli obrok - pre ce biti topli Blog:))))))
U istoj toj kantini, stoje 2 rachunara - na moju sveopshtu radost.

Sve vas pozdravljam, pa se ukljuchujem u gastarbajtersku mukotrpnu prichu, chim se vratim kuci + nadjem vechernjeg vremena
Anjale Anjale 17:30 05.08.2008

...

Ialo sam znala za naviku naših ljudi da ostavljaju tako decu, priznajem nikada dublje nisam razmišljala o tome, sve do tvog teksta edi-va.

Kao majka dvoje dece, mislim da roditelji sve najlepše i najbolje što znaju i umeju birju za svoju decu.
Dobro je što si sve oprostila roditeljima, i treba...

Jedino još što znam je da ne bih svoju decu ostavila drugome, dok imam ovu pamet i snagu.

P.S.
Tekst ti je tužan, i lep

gorstak92 gorstak92 17:50 05.08.2008

Re: ...

Anjale
Kao majka dvoje dece

Cek, cek,..., stani.
Kako to?
Ja kao stari profajler odem na tvoj profil kad ono nema unosa, ali stoji slidza neke devojchice sa pecaroskim sheshiricem.
Jesi li to ti?
Ako jesi kad si bre rodila tu decu?

Kad nema Edi moram ja da odrzavam Post.
Kafa?

Sok?

Domaci?

Nesto ljuto?

Samo kazite. Sad ce i Edi. Otisla do frizera, ali rekla da sacekate:)))
edi-va edi-va 18:05 05.08.2008

Re: ...

Anjale
Ialo sam znala za naviku naših ljudi da ostavljaju tako decu, priznajem nikada dublje nisam razmišljala o tome, sve do tvog teksta edi-va.

Kao majka dvoje dece, mislim da roditelji sve najlepše i najbolje što znaju i umeju birju za svoju decu.
Dobro je što si sve oprostila roditeljima, i treba...

Jedino još što znam je da ne bih svoju decu ostavila drugome, dok imam ovu pamet i snagu.

P.S.
Tekst ti je tužan, i lep



Jeste malo tuzzan, pogotovu zbog svih onih koji su na toj "lutriji" izgubili, pali u ruke nekima koji su ih josh zloupotrebili. Ja sam zaista imala srece - odrastala sam u skromnoj porodici, dobri ljudi, koji su me nauchili svemu dobrom.

Ja Saru ne bih nikada mogla da ostavim na chuvanje duzze od dva dana. Mozzda kad malo odraste, to je onda svakako neshto drugo. Strah sam imala i dali cu moci da budem dobra majka, jer sam sebe smatrala zigosanom - brinula sam se hocu li umeti da joj dam dovoljno ljubavi i pazznje koju od strane roditelja nisam imala, ali ne zato sto nisu hteli ili me nisu voleli, vec jednostavno nismo bili zajedno. Nashla sam jednom jedno pismo moga oca, koje je napisao poshto su me ostavili tada u VA, i pocepalo me to pismo jer sam tu prvi put shvatila koliko ih je ta odluka bolela i proganjala. To pismo je pisao meni, ali ga nikda nije poslao, valjda sam bila mala da razumem, ali ga je sachuvao.

Ja sam ako nishta drugo, nauchila iz njihovih greshaka.
edi-va edi-va 18:07 05.08.2008

Re: ...

preCedniche,

hvala sto brinesh o mojim gostima, rachun mi ispostavi u chetiri oka:))))))))))

Kad pomenu frizera, mogla bih da odem, red bi bio, nisam od one svadbe u maju, a nadjoh danas opet pozivnicu za svadbu:)) Neshto me hoce svadbe ove godine:)))
Anjale Anjale 20:56 05.08.2008

Re: ...

Cek, cek,..., stani.
Kako to?
Ja kao stari profajler odem na tvoj profil kad ono nema unosa, ali stoji slidza neke devojchice sa pecaroskim sheshiricem.
Jesi li to ti?
Ako jesi kad si bre rodila tu decu?


Šta ću jadna ne bila, moram odmah da se pravdam.
Slika je moja, ali kada sam bila mala...Sada sam porasla. Te godine kada sam slikana, moja deca su imala 2 i 4 godina. Sada imaju 4 i 6. Pa, ti računaj :)
Ali hvala na kompimetima, gode mojoj ženskoj sujeti )
Pozz
Anjale Anjale 21:04 05.08.2008

Re: ...

Nashla sam jednom jedno pismo moga oca, koje je napisao poshto su me ostavili tada u VA, i pocepalo me to pismo jer sam tu prvi put shvatila koliko ih je ta odluka bolela i proganjala. To pismo je pisao meni, ali ga nikda nije poslao, valjda sam bila mala da razumem, ali ga je sachuvao.

Edi-va, to i hoću da ti kažem, možda malo nespretno. Život ljude nekada natera da urade stvari koje ne odobravaju. Desilo se, prošlo je.
Iako je meni roditeljska ljubav iznad svega, i ja dok nisam dobila decu pitala sam se hoću li biti dobra majka. Uvek sam mnogo skitala, imala veliko drušvo, disala punim plućima, plašila sam se da ne zeznem sa mojom decom.
A sada živim potpuno drugačije, i opet dišem punim plućima i uživam kada se rano ujutro, kada se meni još jako spava dva mala anđelćića uguraju u moj krevet.
gorstak92 gorstak92 21:22 05.08.2008

Re: ...

Anjale
A sada živim potpuno drugačije, i opet dišem punim plućima i uživam kada se rano ujutro, kada se meni još jako spava dva mala anđelćića uguraju u moj krevet.

Hm... sa ovim bih se samo delimicno slozio.
Prilikom uguravanja u krevet andjelcici obicno traze punu paznju roditelja kome se puno, jelte, spava.
Lep je samo onaj prvi momenat, a lepo je i spavati kad ti se spava sto me bas podseti da procitam Snezanu ovim mojim andjelcicima pa da i ja odem da spavam.

Trol, a zasto i ne kad domacica voli Trolu:)))
Jeste li primetili kako su bajke extremno surove i sulude. Baba hoce da pojede Ivicu dok joj Marica radi kao belo roblje, tata nema para pa frljno Palchica u shumu, zla vestica baca kletve, Crvenkapu juri strasni vuk.
Alisa u zemlji chuda je napisana kad su kanabis ili opijum bili legalni i ochigledno da je pisac konzumirao te opijate u ogromnim kolichinama. Ne vidim drugi razlog za onakav zaplet.
Machak u chizmama je belosvetski prevarant, devojchica sa shibicama je horor, pepeljuga je tuga kao takva...
Nema bre normalne price za laku noc.
Crtaci su pricha za sebe. Kad se samo setim teletabisa... brrrr....
AlexDunja AlexDunja 22:10 05.08.2008

Re: ...

Nema bre normalne price za laku noc.

crvenkapa!!!!
gorstak92 gorstak92 10:44 06.08.2008

Re: ...

AD
crvenkapa!!!!

Kakva bre crvenkapa?
Vuk manijak koji ceka u shumi, pojeo babu pa hoce i unuku. Onda je malo vijao po kuci dok njeno zapomaganje nisu zaculi lovci. Precizno ga upucali tako da ne ostete babu u stomaku pa onda izvukli glupu babu carskim rezom.
Ma hajte molim vas. I ko da spava posle takvog horora?
Na stranu sto je Crvenkapa glupa i naivna pa veruje svakom prolazniku. To je tek za razmatranje.
Zaboravih i strasne azdaje koje terorisu sela ili grozni divovi koji su grozni samo tako.
Ma sav se stresem kad treba tako nesto da citam deci. Pa sve izmisljam i uvijam u folije, oblande, chupam prichu...
Na kraju se upitam pa sto li sam i kupio tu glupu slikovnicu ako moram sve sam.

Vezano za temu: Pa i Hajdi je zivela sa dekom:))) Da li je i ona bila gastarbajtersko dete?
Bojan Zdravic Bojan Zdravic 18:46 05.08.2008

Uf bas si me rastuzila

Evo i ja se lomatam po belom svetu vec 17 godina, hvala Bogu nasao sam dom, koji to uistinu i jeste konacno, narocito za moju decu. Mi smo uvek decu smatrali sastavnim delom nas, tako da su uvek isli sa nama.
Nekako, ne bih mogao detetu da ucinim nista nazao, srce bi mi se raspalo u paramparcad:((
edi-va edi-va 19:49 05.08.2008

Re: Uf bas si me rastuzila

Bojan Zdravic
Evo i ja se lomatam po belom svetu vec 17 godina, hvala Bogu nasao sam dom, koji to uistinu i jeste konacno, narocito za moju decu. Mi smo uvek decu smatrali sastavnim delom nas, tako da su uvek isli sa nama.
Nekako, ne bih mogao detetu da ucinim nista nazao, srce bi mi se raspalo u paramparcad:((


Nije mi bila namera da bilo koga rastuzzim.

Htela sam samo da podsetim da postojimo i mi, deca gastarbajtera, koja su odrastala daleko od svojih roditelja.

Sto me je najvishe iznenadilo, je da se to josh uvek praktikuje - mislila sam da je to fenomen 70.-tih, ali izgleda da nema puno veze sa tim.

Danke ... na poseti:)
Spiridon Spiridon 10:03 06.08.2008

..

Kolicina gluposti koja se moze zabeleziti u ponasanju naseg polu-sveta na privremenom radu u inostranstvu se po obimu moze porediti sa najopsirnijim delima ruske knjizevnosti.

U druzenju sa nasim ljudima u inostranstvu, prvo i osnovno pravilo je:

- Nista vas ne sme iznenaditi!

Ovo sa klincima je samo jedan od primera na kome se moze videti plitkoumnost i pogresno postavljanje prioriteta u zivotu nasih gastarbajtera.

Ti ljudi npr. svoje daljinske upravljace i mobilne telefone, cuvaju godinama u originalnom celofanu, a klince (ono najvrednije) guraju kod bake i deke...


edi-va edi-va 10:19 06.08.2008

Re: ..

Ti ljudi npr. svoje daljinske upravljace i mobilne telefone, cuvaju godinama u originalnom celofanu, a klince (ono najvrednije) guraju kod bake i deke...


Spi,

vidim da si se suochavao sa tom posebnom specijom ... rekoh li ti vec i za kauch u foliji?
Da se ne pohaba ... kauch.

Pazi ovo, setih se i papucha za Mercedes!!!

Sedne gastarbajter u svoju mechku, ali pre nego li noge ubaci u kola, on obuje papuche.

I tako ...


Spiridon Spiridon 10:55 06.08.2008

Re: ..

edi-va
Ti ljudi npr. svoje daljinske upravljace i mobilne telefone, cuvaju godinama u originalnom celofanu, a klince (ono najvrednije) guraju kod bake i deke...


Spi,

vidim da si se suochavao sa tom posebnom specijom ... rekoh li ti vec i za kauch u foliji?
Da se ne pohaba ... kauch.

Pazi ovo, setih se i papucha za Mercedes!!!

Sedne gastarbajter u svoju mechku, ali pre nego li noge ubaci u kola, on obuje papuche.

I tako ...




Dosta je onih koji su evoluirali i prevazisli ovaj stadijum ali i dalje prave slicne gluposti, samo na visem nivou.

Moram zaista da vodim racuna sta pisem. Njihova sujeta je ogromna kao i njihova glupost, a internetom krstare veoma vesto.

Tema zayebana do koske, otvara milion pitanja.

Teze mi o ovome da pisem nego o najosetljivijim politickim temama.

akomozesdamerazumes

Borim se grdan i rukama i nogama da ostanem sto dalje od te price.

Nije lako, priznajem.



edi-va edi-va 11:34 06.08.2008

Re: ..

Kapiram.

Ne zelish da nekoga isprovocirash - da se sluchajno ne prepozna u toj prichi.

Evo ja cu da krenem sa jednim primerom:

Dosta je onih koji su evoluirali i prevazisli ovaj stadijum ali i dalje prave slicne gluposti, samo na visem nivou.


U pitanju je high intellectual but sRbish indeed family:D

Kada su me pozvali u svoju Vilu, na ulazu mi je skrenuta pazznja na sliku razmera 2x2, da li je bio Djordje koji ubija azdaHu ili saint Sava, ne znam vishe ... potom me razmazena, drska, hvalisava cerka provede kroz prostorije, ali mi usput skrene pazznju na kineske vaze licitirane negde ... neka zvuchna aukcija.

Preko mosta koji ide preko dnevnog boravka i kuhinje (sa leve strane mosta vidish dnevni XXL boravak, sa desne kuhinju sa svim mogucim spravama) se dolazi do brojnih spavacih prostorija. Ajd' sto sam u svaku morala da udjem, nego i da pregledam sve ostalo retko, skupo, sto se nalazi u tim sobama. Kao u muzeju, imala sam vodicha kroz istoriju nabavke skupocenih detalja ... a doshla samo na kafu???

Zavrshna scena ... bazen.

Kada smo nakon 45 minuta pregledanja prostorija seli da popijemo tu fuckin' kafu, umesto iste mi se donesu slike sa svih odmora shirom planete ... lepe slike, ali se na njima vide samo cerke u kupacim kostimima, bezbroj kupacih kostima ... nishta sto ukazuje na Dubai, Mexico, Australiju ... jbga. slike na plazzama shirom sveta, ali samo na plazzama.

Poshto smo pogledali slike (ca. 1000 komada), ja krenem kuci bez chashe vode koju sam usput zamolila, a kamoli kafe na koju sam pozvana.

Vishe me nisu ni zvali ... na moju sveopshtu radost.
Spiridon Spiridon 13:53 06.08.2008

Re: ..

Poshto smo pogledali slike (ca. 1000 komada), ja krenem kuci bez chashe vode koju sam usput zamolila, a kamoli kafe na koju sam pozvana.


Ovo je kljuc cele price. Nisi mogla bolje da zavrsis.

Glupani su toliko optereceni sobom i svojim kompleksima da ne vide nikoga oko sebe. Sebicluk i malogradjanstina im izviru iz svakog postupka.

Ko nije doziveo ovo sto se tebi desilo, ne moze da skapira o kakvim se ljigavcima radi.

Recept za njih je otvoreno podjebavanje. Ja bi im za tu kafu bulju pomerio i to kada je neka veca ekipa.

Sto kaze Zokster, sa ljigavcima treba igrati ljigavo. Oni samo taj jezik kapiraju.

medjutim92 medjutim92 13:30 06.08.2008

Mozda ovo pomogne?



Moj pokojni deda je otisao u gastarbajtere kad je majka imala 11, i nikad nije naknadno uradio sve ono sto joj je stvarno bilo potrebno da uradi u periodu odrastanja.. Ali cim je zaradio neke pare, napravio ogradu oko dvorista da ne prolaze tudje svinje pored kuce, pa zatim i novu kucu, selo je pocelo da ga postuje. Dok je samo bio dobar kovac, slabo, jer je bio siroma. Kad je otisao u fabriku, i kasnije dobio od fabrike nagradu za tehnicku inovaciju koja je silne pare ustedela, dobio je jednu platu preko, i od sledeceg meseca ko da nista nije ni bilo, i posle toga se iznervira i ode u Nemacku, gde je ostao prakticno do smrti. Ali onda ga je celo selo postovalo, zato sto su mogli da mu traze pare, a on nije pravio probleme (sujeta, vratio bi im on za mnogo stosta, al mu lepo da mu traze i povladjuju).

S druge strane, baba je cuvala kucu dok deca nisu odrasla, a posle toga je bila malo tamo mnogo ovde.

Pre 5-6 godina, baba i on su umrli u roku od 3 meseca. I danas, a i ubuduce, svi njihovi unucici citiraju babine izjave i fazone (npr. kako se baba objasnjavala sa Nemcima na srpskom), a deda je ostao covek za koga ti vise pricaju da treba da ga volis nego sto stvarno osecas, covek kog vise pamtis po tome sto je donosio Ritter Sport cokolade, Haribo i Maoam bombone i Mildeen sampone.. i ostaje u secanju scena kad on stigne s puta, pozdravi se sa svima, svi okolo zarone u torbe koje je doneo, a on sedi sam..
radojicic92 radojicic92 16:43 06.08.2008

...

super tekst edi
al eto vidis opet si cini mi se ispala bas kako treba
bio je ovde jedan Radomir Kovacevic, sampion svetski i ljudina, izmedju ostalog posvetio se deci. ucio ih kako da odrastu i postanu ljudi. I on je cesto umeo da kaze da sto se dete pre odvoji od roditelja to bolje. Pravio je od autisticne dece sampione tenisa i slicno.
Nema nazad, to hocu da kazem, mozda je bas tako trebalo

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana