Film| Zabava

Letnje dadaističke TV šeme

Srđan Mitrović RSS / 10.08.2008. u 14:55

Tekst je iz najnovijeg, avgustovskog broja časopisa YELLOW CAB.


Stiglo je leto. Ne znam da li će biti dugo, ali toplo svakako već jeste. S letom nam je stigla i "letnja televizijska šema". To na srpskom jeziku znači "pretumbaj u programu sve što možeš i puštaj sve ono đubre koje se nakupilo a koje nismo stigli da emitujemo". I, naravno, da ne zaboravimo njegovo veličanstvo reprizu.

Sve ono što niste naučili napamet u poslednjih deset godina, sada imate priliku da ponovo utvrdite i to po vrućini. Imate, tako, priliku da po ko zna koji put vidite "Policajca sa Petlovog brda", "Vuka Karadžića", "Sreće ljude", "Korak napred", "Seks i grad" i još mnogo divnog repriznog programa.

Kada će već jednom naše televizije da nam priušte nešto novo, nešto iz ovog veka. Dajte, ljudi, otvorite malo budžete, ionako nas ubiste maratonskim reklamnim blokovima! Sigurno tu ima para bar za jednu novu seriju.


Najstrašnije je što nam isti progamski paketi šetaju od televizije do drama_desperate_housewives.jpgtelevizije kao narodna pesma. Više nisam siguran koju televiziju gledam dok ne pogledam u logo stanice. Pokušala je televizija Pink da nam ponudi nove serije (iz ovog milenijuma) kao što su "Očajne domaćice" i "Lost" ali morali su da ih skinu s programa jer nemaju dovoljnu gledanost. Pa kako da imaju kad su se emitovale dva sata posle ponoći!

Te serije može da gleda samo moja luda komšinica i to posle završetka snimka suđenja iz Haga, mada nisam baš siguran da bi je zanimala gomila idiota koji se mlate po ostrvu ili zaludne domaćice, ali možda grešim (što bi rekao naš pokojni predsednik).

Kad smo već kod lude komšinice, bio sam se zabrinuo ovih dana za nju. Velika vrućina, a s druge strane zida tišina danima. Baš sam hteo da zovem policiju, kad ono policija došla sama! Zvala luda komšinica jer je komšija iznad ispuštao vodu iz dečijeg bazena u njeno dvorište. Bar znam da mi je komšinica živa, zdrava i luda, kao i uvek; a i velika je porasla...

P06BBC_lg.jpgKo su ti ljudi koji na televizijama kupuju programe, koji kreiraju programske šeme? Da li su to neka mitska bića, plod naše mašte ili zaista neko sedi i prima platu za ono što mi kasnije gledamo na TV-u u vreme u koje ga gledamo? Ako je ovo poslednje, onda smo u ozbiljnom problemu.

Pre nekoliko godina imao sam čast da upoznam čoveka koji je godinama uređivao programsku šemu na BBC-ju. To se na engleskom grubo kaže "skedžuler" (scheduler), ali ćemo ga mi od milja zvati "onaj koji pravi TV šemu".

I tako mi je gospodin Bob, koji je jedan od najboljih autora TV-šema na svetu, ispričao kako se to radi na BBC-ju. Kaže čovek kako za pravljenje programske šeme nema neke literature niti škole. Potreban je zdrav razum.
descartes.jpg
Pa dobro, nije to ni tako loše, jer što reče Rene Dekart, zdrav razum najbolje je raspoređena stvar na svetu jer niko se ne žali da ga nema dovoljno. Ni ovi domaći tvorci šema ne bune se da nemaju dovoljno razuma...

Druga stvar jeste kontakt sa gledaocima. Bob je svako jutro išao taksijem na posao i razgovarao s taksistom o tome kad mu žena ustaje, kad uključije televizor, šta najradije gleda... pravio je, tako, malu anketu. Naravno, tu su i pisma, mejlovi, forumi na netu, telefonski pozivi. Sumnjam da se naši tvorci programske šeme imaju ikakav dodir sa stvarnošću.

I treća, najvažnija stvar, jeste taj unutrašnji osećaj. Treba prosto osetiti šta, gde i kako. E tu smo već u debelom problemu. Ako naši tvorci programske šeme osećaju da hit serije treba puštati dva sata posle ponoći, za moju ludu komšinicu, onda tu nešto nije u redu.

legolarge.jpgI tako, nešto što je krajnje jednostavno, bar se tako čini, u Srbiji poprima razmere biblijske tragedije. Kod nas se programske šeme prave po principu "lego kockica": uzmeš elemete koji ti dopadnu ruke, pa zidaš. One koje ti se ne dopadaju malo zabašuriš, tutneš ih negde, na primer hit serije u dva noću. Kad sve to lepo napraviš, onda rastaviš na sastavne delove pa ispočetka. Možda to ne bi bio problem, da se ista stvar ne radi skoro svake nedelje, pa ako ste neku seriju gledali petkom, ne znači da ćete je i sledeće nedelje gledti u isto vreme. Ili još gore, ako ste neku seriju redovno pratili, ne znači da ćete je gledati do kraja! Možda nema dovoljnu gledanost, pa je prosto ukinu.
0562007.21.jpg
Najbolje bi bilo kada bi programski šemu recimo pravila Suzana Mančić. Imena svih emisija ubace se u bubanj, pa se onda izvlače jedna po jedna i ređaju u šemu, onako dadaistički! Možda neko i dobije nekakvu nagradu.

Kad god uključim TV i počnem da listam domaće kanale, uvek se uplašim. Svaki put pomislim da sam se probudio u nekoj paralelnoj stvarnosti, gde je sve isto, samo je programska šema malo promenjena.

Nažalost, naši tvorci ne vide toliko očigledan način da zarade na haotičnim programskm šemama. Mogu lepo da organizuju kviz u kome će gledaoci da pogađaju kada će se emitovati sledeća epizoda omljene serije, koja je po redu repriza filma ili na kojoj će sledećoj televiziji da se prikaže neka emisija. Mogućnosti su neograničene, kao i naše programske šeme.

 

Srđan Mitrović

 



Komentari (52)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Unfuckable Unfuckable 15:00 10.08.2008

e, ja danas

zabo neki Top shop na mestu na koem je trebalo da se nalazi tv B92
prepao sam se , načisto - mislio sam da mi telka pobrljavila
kad ono - stativa.
Eto ti Džejmija O razdraganog u sred prekopavanja bašČe... posle dobrih pola sata brejnvošinga "pozovite odmah...."
smrz
maksa83 maksa83 15:08 10.08.2008

after midnight

Pa kako da imaju kad su se emitovale dva sata posle ponoći!


Termini koje naše TV biraju za emitovanje onoga što su u svetu hit serije su upravo ... debilni, nemam lepšu reč. Npr. tako u životu ne bih odgledao ni Lost (smorio bih se posle Pinkovog ili B92 besomučnog sečenja idiotskim reklamama), a ni sa Battlestar Galactica se nisu proslavili - neki idiotski dnevni vikend termin, tipa 2 popodne subotom, or somethin'. Jedino što sam tako uspeo da odgledam na TV-u je bio sjajni Six Feet Under, bilo je dovoljno dobro da ga čekaš na TV-u i odvojiš to vreme baš za to. A i nije bilo toliko jeftinog kakvog-takvig broadbanda.

P.S. Možda će nekog interesovati, ali ovih dana treba da stupi na snagu novi broadband režim - sve brzine se povećavaju za 512 K, pa ko je npr. imao 1.5 Mbit imaće 2 Mbit. za istu cenu. Naravno, Telekom ne bi bio ono što jeste kada ne bi ukakio - odlazeće brzine će ostati u dlaku iste kao do sada. Papci.
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 15:12 10.08.2008

Re: after midnight

e moj makso,
ja lepo sakupio parice pa kupio celu seriju SFU na dvd-u. i gledam kad hoću, koliko hoću.
problem je što se sve televizije počele da liče jedan na drugu. kad sam viddeo Koran napred na Fox-u kad me srčka nije strefila.
Unfuckable Unfuckable 15:13 10.08.2008

Re: after midnight

znači...ima da se odvalimo od daunlouda...jeeeeeeeeeeeee !!!
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 15:14 10.08.2008

Re: after midnight

znači...ima da se odvalimo od daunlouda...jeeeeeeeeeeeee !!!

zar se već ne odvaljujemo ))
upravo čekam da se završi skidanje nekih albuma. a čekam i novu epizodu Weeds ...
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 15:16 10.08.2008

Re: after midnight

P.S. Možda će nekog interesovati, ali ovih dana treba da stupi na snagu novi broadband režim - sve brzine se povećavaju za 512 K, pa ko je npr. imao 1.5 Mbit imaće 2 Mbit. za istu cenu.

ništa o ovome na SBB sajtu.
Unfuckable Unfuckable 15:18 10.08.2008

Re: after midnight

zar se već ne odvaljujemo ))


pa...kako ko ; ))))) (512 flat trenutno kod euneta, pa je jasnija radost & ushićenje)
mislim, ja se odvaljivao, nepraktično ali zato nepametno, još na dial - up....to su bili dani - pionirski....
sada već malo izgustirao....ali - malo ; )))))

ništa o ovome na SBB sajtu.


edit - istina je, ja sam imao info u najavi još pre dvadesetak dana, izvor iz Telekoma, pa još - rođački. Drugo - i u eunetu mi je pre jedno mesecipo Tetka spomenula tako nešto....od jeseni
Dakle - sigurno je
maksa83 maksa83 15:25 10.08.2008

Re: after midnight

ništa o ovome na SBB sajtu.


Trebalo je da se desi još polovinom jula, ali Telekom kilavi, pa kao evo sa'će sutra, sa'će sutra (ubr., koren reči javašluk je turska reč javaš, što incidentaly znači - "sutra", pa ti vidi).

Ne bih očekivao da nešto objave kao obećanje unapred (pogotovo kad zavisi od Telekoma , nego će samo trijumfalno da obznane "eto vidite kako smo mi super, sada imate više za iste pare!" kad do toga baš dođe.

P.S. Ovim naš ADSL i sav broadband koji obezbeđuje Telekom (pa i tvoj flat SBB paket) postaje umesto 1:8 (odnos dolazeće i odlazeće brzine) 1:10.666... što je presedan i idiJotija kakve nema bukvalno nigde u svetu. Srbija!
simkke simkke 15:32 10.08.2008

Re: after midnight

Unfuckable
je pre jedno mesecipo Tetka spomenula tako nešto....od jeseniDakle - sigurno je


Sto kaze Mikele Korleone, ako nas je istorija necemu naucila, onda je to da nista nije sigurno...
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 15:35 10.08.2008

Re: after midnight

Ovim naš ADSL i sav broadband koji obezbeđuje Telekom (pa i tvoj flat SBB paket) postaje umesto 1:8 (odnos dolazeće i odlazeće brzine) 1:10.666...

mislimda je zrelo (što reče bivši premijer) da se napiše nešto i o ovoj vrsti lopovluka. ja već mesec dana vodim bitku sa sbb-om jer mi net malo radi, pa malo ne radi. a o obećanoj brzini ni traga. a i cene su prilično svetske, dok je kvalitet veoma srpski.
nažalost ne znam ništa o ovoj problematici, ali znam da ništa ne valja
maksa83 maksa83 15:54 10.08.2008

Re: after midnight

mislimda je zrelo (što reče bivši premijer) da se napiše nešto i o ovoj vrsti lopovluka. ja već mesec dana vodim bitku sa sbb-om jer mi net malo radi, pa malo ne radi. a o obećanoj brzini ni traga. a i cene su prilično svetske, dok je kvalitet veoma srpski.


Tu si, žao mi je što to moram da kažem, ti prilišno šut a oni su prilično rogati, a znamo kako ove dve grupe prolaze u interakcijama, i tako će biti dok god nema prave pravcate konkurencije - dakle bar dva prava izvora Interneta duž cele infrastrukture - bićeš (bićeMO) gažen, maltretiran lošom uslugom i ignorisan.

Predlažem ti da za početak napraviš neku evidenciju i dokaz o tome koliki si outage imao (ovo je prilično trivijalno za izvesti prostim karabudžom, rešenje za Windows je prilično trivijalno, za Mac bih morao malo da se pomučim pošto nemam nijedan pri ruci, ali imajuć u vidu da mu je osnova Unix ne bi smeo da bude problem), i onda sa tim probaš nešto preko društva za zaštitu potrošača koje bi trebalo da hendluje sve reklamacije, a poneke stvarno i hendluje, provereno u par navrata za 3D opipljivu robu. Za obećanu brzinu je malo zeznutije, pošto tu uvek mogu da kažu: "a pa vi ste to probali sa sporim sajtovima" i sl., a istina je (kod SBB-a, tj. kablovskog Interneta malo surovija) - naime priroda te hibridne fiber-coax mreže je takva da tu kod tebe u kraju postoji sprava koja se zove CMTS, ili kako su je još nekad zvali headend, gde se koncentrišu sve konekcije tj. korisnici koje je SBB pokrio tom spravom. U zavisnosti od kraja to može biti N kuća ili N zgrada i ceo blok zgrada, ili... Ta stvar ima svoje limite, pa ako je jednom tom spravom pokriveno previše korisnika, onda se to manifestuje sniženom brzinom kada se "cuclači" okače i krenu da srču. Ako je to problem, onda je rešiv (doda se još tih sprava), ali je ogromno pitanje da li bi se SBB zezao sa tim dok baš baš baš ne mora. Ako to potraje i ima tehničkih uslova, možda vredi porazmisliti da se prebaciš na ADSL koji (u teoriji) ne bi smeo da ima takve probleme.
die hard die hard 20:11 11.08.2008

Re: after midnight

zar se već ne odvaljujemo ))
upravo čekam da se završi skidanje nekih albuma. a čekam i novu epizodu Weeds

Preporuka za Weeds ko vrata.Mogo bi onaj Vedran Matovic malo da se isprsi i kupi nesto takvo.Ili Heroes, ili Battlestar G., ili ...I slavimo mi Internet, bez njega Ponovni Povratak Povratka Otpisanih.
simkke simkke 15:22 10.08.2008

Black Adder

I opet black adder na B92

constrictoria92 constrictoria92 15:38 10.08.2008

serije iz novog milenijuma:

1. primeval
2. moonlight (nazalost ova serija je ukinuta, a dobila je people's choice award)
3. torchwood
4. bones (jedva cekam 4-tu sezonu; mislim da rts nije kupio ni 3-cu, pa toplo preporucujem download)
5. dresden's files (nazalost, i ova serija je ukinuta, al' kako vidim ide na fox tv)
6. stargate: atlantis
7. Bionic Woman
8. reaper (ne tako dobra kao gopre nabrojane, al' stvarno duhovita)


Uskoro pocinje i KNIGHT RIDER (u septembru)! Odgledala sam pilot i mogu vam reci da je stvarno extraaaaaaa!!!!! Nova kolica su stvarno mnogo dobra!
maksa83 maksa83 16:00 10.08.2008

Re: serije iz novog milenijuma:

stargate: atlantis


E de me nađe, najzad još neko ko se ne stidi da prizna da ovo gleda. :)

Dodao bih još:

1) Weeds
2) Dexter
3) BSG
4) Life
5) Lost (naravno)

Sigurno sam zaboravio još nekog nemilosrdnog jedača vremena.

P.S. Imam druga sa kojim imam prilično kompatibilan ukus, a koji se kune u Buffy The Vampire Slayer i Farscape, ali ja probao i nije me uhvatilo. Kažu da ih treba pustiti da se malo zatrče, ali ja nisam imao hrabrosti kada sam video koliko ima sezona. Ipak je život samo jedan.
constrictoria92 constrictoria92 16:32 10.08.2008

Re: serije iz novog milenijuma:

maksa83
stargate: atlantis

E de me nađe, najzad još neko ko se ne stidi da prizna da ovo gleda. :)


Ne znam da li pricamo o istoj seriji (ima i stargate sg1). sg1 je ukinut posle 10-te sezone 2006, a atlantis ide i dalje i sad treba da krene 6-ta sezona. Filmovi koji prate ovu seriju su, takodje, dobri; a o efektima u novijim sezonama necu ni da pricam. :)

Imam druga sa kojim imam prilično kompatibilan ukus, a koji se kune u Buffy The Vampire Slayer i Farscape, ali ja probao i nije me uhvatilo. Kažu da ih treba pustiti da se malo zatrče, ali ja nisam imao hrabrosti kada sam video koliko ima sezona. Ipak je život samo jedan.

Buffy The Vampire Slayer - no comment
Farscape - treba pregurati prvih 5-6 epizoda u prvoj sezoni; serija je zanimljiva (nista specijalno)...

maksa83 maksa83 16:47 10.08.2008

Re: serije iz novog milenijuma:

Ne znam da li pricamo o istoj seriji (ima i stargate sg1). sg1 je ukinut posle 10-te sezone 2006, a atlantis ide i dalje i sad treba da krene 6-ta sezona. Filmovi koji prate ovu seriju su, takodje, dobri; a o efektima u novijim sezonama necu ni da pricam. :)


Pričamo o istoj seriji, ne brini, znam ko je tu tata, ko je deda, šta je spinoff čega. Sa SG1 sam trenutno na 9. sezoni. Začuđujuće dobra stvar je ispala iz nečega što je bio katastrofalan film (originalni Stargate sa Snejkom Pliskinom u gl. ulozi). Ali kad kažem da volim SG Atlantis ljudi me uglavnom čudno pogledaju, pa sam naučio da krijem.

Bili Piton Bili Piton 16:55 10.08.2008

Re: serije iz novog milenijuma:

constrictoria92
torchwood


Od svega navedenog znam samo ovo i to slucajno - opsti konsenzus (pa i ovde na blogu) je bio da it sucks. Badly.

S druge strane mi je krivo sto su Ocajne domacice prosle tako nezapazeno kod nas. Ovde je to bio otkupio C4 (kao i S&TC) i dao im istovetan (peak time) prostor u satnici, sa istim ishodom (ogromna gledanost). Meni se to mnoooogo dopalo, savrsena praznoglava zabava, koja je pritom i duhovita i kemp i sve sto treba da bude. Drzim fige da nastave sa petim serijalom.

Six Feet Under je ipak za moje pojmove bio a cut above the rest. Lost su ovde vrlo brzo prozvali "Lost interest" (verovatno s dobrim razlogom, pogledao sam pilot i jos dve epizode i odustao). :))
constrictoria92 constrictoria92 22:03 10.08.2008

Re: serije iz novog milenijuma:

maksa83

Pričamo o istoj seriji, ne brini, znam ko je tu tata, ko je deda, šta je spinoff čega. Sa SG1 sam trenutno na 9. sezoni.


:) Sorry za moj nadobudni stav. :)
Deep respect.

constrictoria92 constrictoria92 22:09 10.08.2008

Re: serije iz novog milenijuma:

Bili Piton
constrictoria92
torchwood

Od svega navedenog znam samo ovo i to slucajno - opsti konsenzus (pa i ovde na blogu) je bio da it sucks. Badly.




Imala bih stosta da kazem na temu Ocajnih domacica, al' necu.
Poenta price je da sam pomenula serije koje su novije proizvodnje, a kod nas nece doci ni za 100 godina.

jaksa scekic jaksa scekic 15:39 10.08.2008

nekad davno

Na RTV Beograd semu je pravio Slobodan Novakovic. On je zajedno sa kolegama iz JRT , dok je postojala kakva takva zajednicka sema, uklapao program. Kad se pojavio Drugi kanal on je zahvaljujuci Zori Korac imao svojstven profil.

Sloba nam objasnjavao da je recepat veoma jednostavan:

Dnevna sema ide po principu talasa, malo zabave, pa nesto ozbiljno, pa kad namucite gledaoca onda mu dajte malo zabave.
I ono to je Sloba pokusavao, da gledaoci, ne citajuci TV program po novinama, znaju sta kog dana ide. Taj sistem postuju sve ozbiljne TV kuce. Znalo se, ponedeljak uvece dramski program, nedelja uvece domaca humoristicka serija, petak vece kviz, utorak uvece serija, nedelja popodne ozbiljna BBC serija.I ne samo da se znao dan, vec i tacno vreme, svake nedelje u isto vreme. Programska sema se veoma postovala.

I tako kad se postavi mozaik,dobije se dobra sema. Istina Slobodan Novakovic je bio i vrsni dramaturg,pa mu je i to pomagalo u poslu.

Danas,ako ne citate TV program pojma kad ce koji program da iskoci iz kutije.

J


PS:Hrt ima inteligentnu semu za leto. Vec nekoliko godina za redom od 1. jula pa do 31. avgusta od ponedeljka do petka idu novi serijali italijanske sapunice "Opcinjeni", a Drugi kanal je posvecen serijama, a politike koliko treba za 35 u hladu.Jednostavno zar ne?
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 15:43 10.08.2008

Re: nekad davno

I ono to je Sloba pokusavao, da gledaoci, ne citajuci TV program po novinama, znaju sta kog dana ide. Taj sistem postuju sve ozbiljne TV kuce.

ovo mislim da je ključno!
i stravrno, nekad si sat mogao da naviješ po programskoj šemi.
nije da samo ne znamo koji je dan, nego no koju televiziju gledamo.
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 15:45 10.08.2008

Re: nekad davno

Jednostavno zar ne?

pa sad, treba se setiti.
ja sam uvek za varijantu "bolje da liči na nešto nego na ništa". a mi uvek nekako volimo da otkrivamo toplu vodu.
jednno je dnevnik 2 zadržao svoj termin.
jaksa scekic jaksa scekic 15:56 10.08.2008

Re: nekad davno

Srđan Mitrović
Jednostavno zar ne?

pa sad, treba se setiti.
ja sam uvek za varijantu "bolje da liči na nešto nego na ništa". a mi uvek nekako volimo da otkrivamo toplu vodu.
jednno je dnevnik 2 zadržao svoj termin.



TVD 2 je zadrzao termin,ali zato mu je trajanje rastegljivo i saroliko.

No ima jedan drugi problem,bar po meni, sto TV kanali u Srbiji nemaju svoj pecat. Ako RTS treba da bude javni servis i da "pokrije" sve drustvene grupacije, a Pink njegova kontra-teza, sta je onda orjentacija ostalih. Ajd B 92 je recimo informativno-dokumenatrno-angazovani TV -(sad trazi i drugu "nogu", zabavnu pa se ponekad klati levo-desno), ali kome se obraca Fox, a Kosava i da ne govorim.

U UK zna se se tu je BBC i ITN, ali su sa svojim specificnostima nasli mesta Channel 4 (odlicnom visprenom i pomalo intelektulanom produkcijom) i Channel 5 koji se obraca gledalistu od 25-45 godina.

Sve dok nasi kanali ne pronadju "svoje" gledaliste ima da lice jedni na druge, te me potsecaju na vasarisne strelce koji da bi imali vise poena, gadjaju tudje mete misleci da ih niko ne vidi.

Zato je u buducnosti najlakse Timofejevu i njegovom timu. Samo Beograd i nema da brine.
Buducnost elektronskih medija je u specijalizaciji. Zato ova drzava i RRA, RATEL treba sto pre da donese strategiju digitalizacije etra u Srbiji, a oni sad planiraju da se bave disribucijom analognih signala po kablovskim sistemima.Dok to zavrse, ko zna sta ce se po svetu pojaviti.

J
Unfuckable Unfuckable 16:03 10.08.2008

Re: nekad davno

Jakša, molio bih, ukratko, tvoje mišljenje o satelitskom programu javnog servisa, ako može.
Meni još muče nauzeja, dijareja i suzne oči, akomerazumeš...pošto sam oko dve nedelje bio prisilni konzument te neobične supstance
jaksa scekic jaksa scekic 16:10 10.08.2008

Re: nekad davno

Unfuckable
Jakša, molio bih, ukratko, tvoje mišljenje o satelitskom programu javnog servisa, ako može.
Meni još muče nauzeja, dijareja i suzne oči, akomerazumeš...pošto sam oko dve nedelje bio prisilni konzument te neobične supstance



Nazalost ne mogu jer ne gledam, znam samo da tu ima dosta restrikcija vezanih za autorska prava, sto znaci da samo programi RTS produkcije mogu bez problema da se emituju, a za sve ostalo mora da se plati.

Ima tu mozda jos jedan problem.
Sta MI mislimo da bi nasi ljudi u inostranstvu hteli da gledaju. Onda se to svede na srceparajucu narodnu muziku, jecanje o tuznoj neznam ni ja cemu ...kako uloziti u neku opstinu ili grad ..po svemu sudeci dijaspora (ne volim tu rec, ali ne znam za bolju) se promenila, a nasa predstava o njoj nije.
Unfuckable Unfuckable 16:23 10.08.2008

Re: nekad davno

Onda se to svede na srceparajucu narodnu muziku, jecanje o tuznoj neznam ni ja cemu ...kako uloziti u neku opstinu ili grad ..po svemu sudeci dijaspora (ne volim tu rec, ali ne znam za bolju) se promenila, a nasa predstava o njoj nije.


upravo tako
pazi kad sam gledao emisiju o "Etno - dvorištu" ?!?!?!
neki Čiča (šajka included) sve "prirodno & zdravo" maltretira neke nesretne Nemce "srpskim wellnessom" i Jovanom Memedovićem
...masiranje malinama, stara srpska medicina, helou ?
djipanje po dvorištu u genuiine šiljkanima, ali posle 5 rakijitza ....
hodanje po plićaku potoka ("dobro za tabane, mada je voda malo 'ladna u ovo doba godine..."
mislio sam prvo da je neki Montipajtonovski projekat....

Unfuckable The Užasnut
Bili Piton Bili Piton 16:37 10.08.2008

Re: nekad davno

jaksa scekic
zahvaljujuci Zori Korac



Hehe, otkad nisam cuo to ime.

Tvrde da je bila gadna baka ali da je savrseno znala svoj posao. :))
Atomski mrav Atomski mrav 16:57 10.08.2008

Re: nekad davno

Jel' OVAJ Slobodan Novaković???

jaksa scekic jaksa scekic 17:13 10.08.2008

Re: nekad davno



Jeste


J


PS:Evo kako se prave seme na nasim TV , na Prvom programu ide prenos iz Guce, znaci ko voli tu muziku ide na prvi program, za to vreme na B92 ide Lajko Felix i Boban Markovic,snimak koncerta.
Uz sav rizik da mi sad objasnjavate da je Boban Markovic nesto drugo a ne Guca (sto verovatno da jeste,ali covek je svirao tamo pre neko vece), ali dve slicne muzike u isto vreme, sta je svrha takvog planiranja programa, ako je Guca na prvom, onda na drugoj TV daj sto bi rekli Pajtonovci "Nesto sasma drugo".

Atomski mrav Atomski mrav 17:18 10.08.2008

Re: nekad davno

Ne znam kakav je bio sa programskim šemama, ja ga pamtim po fudbalskim "scenarijima"...

A što bi Pajtonovci rekli za TV program... "A na BBC2 sam ja koji vam čitam ovo..."
Bili Piton Bili Piton 15:56 10.08.2008

Jedino



sto mogu da primetim je da situacija s TV programom (kao i sa brodbend brzinama) nije nista bolja ni u UK. Televiziju odavno i ne gledam vise, sve sto vredi maknuto je na pay per view channels, za sirotinju ostaju Big Brother i Wife Swap u neogranicenim kolicinama. Cak i ako hocu da pogledam nesto sa National Geographic-a (a sto nije u njihovoj redovnoj satnici) moram da doplatim. Sto je otprilike kao "eto, imate tekucu vodu u stanu, a ako hocete da vam iz slavina pritom curi i voda za pice, ima da se opruzite za jos koji sterling.

Meni bi moj Tiscali broadband paket trebalo da bude up to 8Mb, u stvarnosti je retko kad vise od 3 (a kad ukljucim TV padne na 1,5). To se naivnim korisnicima uglavnom objasnjava sa "pa daleko ste od centrale" (fizicki). Cudno je (zapravo, nije uopste cudno) kako UK kaska za ostatkom civilizovanog sveta u tom smislu (nije cudno jer se ovde nikad niko ne buni ni zbog cega vec svi uctivo trpe teror kao ovce i nadaju se da ce jednom biti bolje).

Kradu svuda, negde suptilno, negde naocigled.
maksa83 maksa83 16:03 10.08.2008

Re: Jedino

(kao i sa brodbend brzinama)


Aualsmorazmaženiiii )))

A bre, imam neke drugare tamo, i ono je prilično bolje nego ovde (8 Mbit za kintu za koju ovde dobiješ pet puta manje), jedino što ponekad hoće da te kolju sa onim fair use klauzulama.
Bili Piton Bili Piton 16:13 10.08.2008

Re: Jedino

maksa83
(kao i sa brodbend brzinama) Aualsmorazmaženiiii )))A bre, imam neke drugare tamo, i ono je prilično bolje nego ovde (8 Mbit za kintu za koju ovde dobiješ pet puta manje), jedino što ponekad hoće da te kolju sa onim fair use klauzulama.


Pa i nismo (mnogo) razmazeni. TV mi se pikselizuje, stuca i zamrzava se cim na netu pokrenem bilo kakvu akciju (cesto i naprosto kad se ucitava stranica sa recimo bloga B92, da ne govorim ako je neki download u toku, tad uopste ne moze da se gleda). Ako hocu da normalno gledam TV moram maltene da ugasim komp.

To sto kazes za fair use je tacno, ispada da je to veoma rastegljiv pojam. Prednost je naravno u tome sto ovde ima vise snabdevaca koji se svi kolju medjusobno za potrosace, pa covek moze da bira (mada je u sustini sve to isti q drugo pakovanje). A i to je smor, poslednji put kad sam tako menjao snabdevaca nisam uopste imao TV skoro dva meseca, dok se nisu smilovali da posalju tehnicara da ispita gde je kvar i da ga popravi.
cheshko cheshko 16:07 10.08.2008

Termini

Slican sulud termin je imala i serija "Shield" (posle ponoci), kao i "South park"... al dobro zato u prime time-u ima VB, Kuca iz snova, bla-bla-bla.... da nema i ovo malo bede od broadband-a, novu seriju ne bi odgledao, pa skoro nikad
Atomski mrav Atomski mrav 16:56 10.08.2008

Re: Termini

E pa kad bi u Shield ili South park mogli da uglave neko glasanje SMS-om (glasajte za jedan od ponuđenih načina za ubijanje sirotog Kenija), onda bi te stvari išle u "prajm tajmu". Ovako, glupani i glupače sa naših TV stanica gledaju na te serije kao na trošak (veliki?) koji mogu da nadoknade samo reklamama a ovo SMS glasanje je prava zlatna koka...
Jukie Jukie 18:47 10.08.2008

Saut Park

cheshko
Slican sulud termin je imala i serija "Shield" (posle ponoci), kao i "South park"...


Pa Saut Park je nekada išao u sred poslepodneva u onom terminu za dečiji crtani, ali je neko valjda shvatio da nije uputno da ga gledaju mlađi maloletnici (psovanje i krvoprolića na džakove, a i lepo piše u ugradjenom diclaimeru "Ovu seriju ne bi trebalo niko da gleda", i onda se odselio u kasnonoćni termin zajedno sa svim forenzičarima koji nisu za mlađe od 16 godina (npr. Bones, Grisom, itd)... tako da većina dece ipak ne odgleda Saut Park...
cheshko cheshko 20:25 10.08.2008

Re: Saut Park

OK je to zbog rejtinga, ali zar ne moze recimo u 23 ili 23.30? Smestanjem neke serije u termin oko 1, samo emitovanje gubi na smislu, osim ako se serija ne daje jednom nedeljno. U suprotnom populacija koja moze da je gleda je prilicno ogranicena.... a sto se tice, toga kao, nije za decu.. ima tog materijala u prime time-u koliko hoces, ali dobro, da ne skrenemo temu na pitanje odredjivanja tih rejtinga itd...
loader loader 18:59 10.08.2008

Zamiranje estetike

Letnja programska šema je samo jedan od znakova našeg vremena, lišenog ukusa, stvaralačkog zanosa i odnosa prema harmoniji, vremena u kome, već poodavno, vlada banalizacija svega.
malaramona malaramona 19:43 10.08.2008

Bob Bairstow?

Ako je u pitanju ovaj gospodin, veliki respect, stvarno je najbolji.
snezana mihajlovic snezana mihajlovic 07:41 11.08.2008

...

nema puno veze sa temom, tj. šemom,
al' ima sa sa zdarvim razumom...

uloviš nekako, negde (pošto slabo gledam tv, a samim tim i ne čitam program)
neku dobru emisiju koja traje oko tridesetak minuta.
sa sve reklamama traje sat vremena.
e, sad,
razumem ja od čega se živi, al' zar ne može to malo suptilnije?
zar ne shvata tamo taj neki timetableman da ljude ume da iziritira i da neće ni gledati reklame?
(da ne pominjem kako seku program pre puštanja istih i da se nekad preslišavam šta sam ono gledala...)

ipak,
najbolje obožavam kad rts (kad je nešto važno npr), na oba kanala pušta isti sadržaj.
takodje sam primetila da neke jako dobre emisije puštaju negde izmedju 11 - 12 (noću), jer prvo mora da otplovi ladja, pa da se traži blago, pa dok se baba iščešlja, pa...vazdaN nešto.
valjda nisu gledane, a i šta ima narod da gleda emisije iz kulture i sl. zajebancije?!

ko su ti ljudi...

i ja se često pitam...
Unfuckable Unfuckable 09:48 11.08.2008

Re: ...

pa, jel zaživeo onajneki.....Zakon o tim reklamama - koliko minuta u sat vremena može da se maltretira gledalac ?
dragoljub92 dragoljub92 10:31 11.08.2008

Re: ...

Unfuckable
pa, jel zaživeo onajneki.....Zakon o tim reklamama - koliko minuta u sat vremena može da se maltretira gledalac ?

jeste i glasi ovako
puštati reklame sve dog gledalac(ica) ne zaboravi kompletan zaplet filma,temu razgovora i bilo šta što tog trenutka gleda
i još jedno uputstvo dečje filmove(one u kojima je ,jedan ili više,glavni glumac dete ili tema filma o deci i za decu ne puštati nikako pre 00 30 časova,a filmove sa slobodnim sadržajem(čitaj mekupornografiju) prikazivati isključivo posle dnevnika a nikako kasnije od 23 00 sa obaveznom reprizom između 2 i 4 poslepodne
dilan_dog_93 dilan_dog_93 11:29 11.08.2008

Suzi

Eh, kad sam video link kod imena Suzane Mancic,
pomislio sam da je rec o njenom novijem "filmskom"
ostvarenju od prosle godine iz Estorila u Portugalu. ))

kad oces



Dilan Dog
dilan_dog_93 dilan_dog_93 11:37 11.08.2008

Dekart

" Zdrav razum je nesto sto je na svetu najbolje podeljeno, jer
svak misli da ga ima sasvim dovoljno;
tako da cak i oni koje u svemu drugom je vrlo tesko zadovoljiti
nemaju obicaj da ga zele imati visenego sto ga imaju. "

ovom recenicom se uvek iznova odusevim
die hard die hard 22:28 11.08.2008

razvila se rasprava u svim pravcima...


nego da li smem da pitam postovane blogere koja je njihova omiljena serija koju gledaju zahvaljujuci netu?Izvini Srdjane na trolu, ako ovo jeste trol.Meni se nekako uklapa u temu.Pozz svima:))
die hard die hard 22:39 11.08.2008

Re: razvila se rasprava u svim pravcima...

razvila se rasprava u svim pravcima.


I da pomenem jos neke serije vredne ili manje vredne paznje, kako za koga :
- Eureka ( krenula nova sezona pre nedelju dana )

- Jericho ( zavsena prosle sezone, nazalost )
maksa83 maksa83 23:08 11.08.2008

Re: razvila se rasprava u svim pravcima...

nego da li smem da pitam postovane blogere koja je njihova omiljena serija koju gledaju zahvaljujuci netu?


- Weeds
- BSG (Battlestar Galactica)

Od lake zabave postoji i jedan skroz simpatičan sitkom koji će izgleda doživeti i drugu sezonu - The Big Bang Theory, radnja: na sprat na kome žive dva najgora moguća geeka koje možeš da zamisliš se doseljava plava bimbo cica. Sudar svetova. )
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 01:09 12.08.2008

Re: razvila se rasprava u svim pravcima...

koja je njihova omiljena serija koju gledaju zahvaljujuci netu?

hm, pa sada religiozno pratim već pomenutu seriju WEEDS. a čekam 24 i Heroes. os LOSTa sam digao ruke na trećoj sezoni. a otkrio sam i amlo stariju seriju Worst week of my life.

ps. odličan trol. ide iz temu
die hard die hard 15:27 12.08.2008

Re: razvila se rasprava u svim pravcima...


hm, pa sada religiozno pratim već pomenutu seriju WEEDS. a čekam 24 i Heroes. os LOSTa sam digao ruke na trećoj sezoni. a otkrio sam i amlo stariju seriju Worst week of my life.

ps. odličan trol. ide iz temu

Eto do ovog doba si vec mogao skines 9-tu epizodu. Meni, Dag Vilson rulz.
Sto se tice BSG, tek sledece godine:((
ewoks ewoks 09:49 31.08.2008

minimum TVa ali funkcionisu ostale sheme

programske seme odrazavaju stanje haosa i nereda,nemarnosti u ostalim delovima drustva.. mozda i nesto rodbinsko drugarskih odnosa politickih struktura sa medijima..ko kome vise lezi (mogao bih pomisliti u svakom smislu..) i slicne odnose..tako da..ostaje ili da se bunimo i konstantno pritiskamo medije ili da se pomirimo sa ponudom i cutimo kao i sve ostale biljke na planeti..
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 11:18 02.09.2008

Re: minimum TVa ali funkcionisu ostale sheme

ostaje ili da se bunimo i konstantno pritiskamo medije ili da se pomirimo sa ponudom i cutimo kao i sve ostale biljke na planeti..

ja sam za prvu varijantu.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana