Olimpijada: Otkrivanje policijske države 2.0

Dušan Maljković RSS / 12.08.2008. u 23:22

BeijingOlympics.jpgDo sada, olimpijada je predstavljala otvoreni poziv za napade na Kinu, beskrajni izgovor Zapadnim novinarima/kama za pokušaje da se komunjarama pripiše sve redom od cenzure interneta do Darfura. Uprkos svim neprijatnim novinskim izveštajima, ipak, kineska vlada je delovala začuđujuće mirno. Razlog je u tome što se nadala sledećem: kada otpočne ceremonija otvaranja igara, u trenu ćete zaboraviti na sve te neprijatnosti pošto će vam mozak biti izložen bombardovanju kulturno/sportsko/političke ekstravagancije pekinške olimpijade.

Svidelo vam se to ili ne, osetićete strahopoštovanje prema Kini koja uliva apsolutno strahopoštovanje.

Igre su najavljene kao Kinin "coming out party" za čitav svet. Međutim one su daleko značajnije od toga. Ova olimpijada predstavlja debi za uznemirujuće efikasan način organizovanja društva, onaj koji je Kina usavršila tokom poslednje tri decenije, i sa kojim je konačno spremna da se razmeće. To je potentni hibrid najmoćnijih sredstava autoritarnog komunizma - centralno planiranje, nemilosrdna represija, konstantno nadziranje - upregnuta u korist napredovanja ostvarenja ciljeva globalnog kapitalizma. Neki to zovu "autoritarnim kapitalizmom", drugi "tržišnim staljinizmom", lično ja preferiram "MekKomunizam".

Sama pekinška olimpijada predstavlja savršeni izraz tog hibridnog sistema. Kroz izvanredne podvige autoritarnog upravljanja, kineska država je izgradila impresivne nove stadione, autoputeve i železničke pruge - sve u rekordnom roku. Sravnila je sa zemljom čitava susedstva, oivičila ulice drvećem i cvećem i, zahvaljujući kampanji "protiv pljuvanja", očistila trotoare od pljuvačke. Komunistička partija Kine je čak pokušala da tmurno nebo pretvori u plavo naredivši teškoj industriji da na mesec dana prekine sa proizvodnjom - što mu dođe kao neka vrsta generalnog štrajka pod vladinim starateljstvom.

Što se tiče onih kineskih građana/ki koji/e bi mogli/e tokom prekorače okvire poruke koju vlada želi da pošalje - tibetanski/e akativisti/kinje, učesnici/e kampanja za ljudska prava, nezadovoljni/e blogeri/ke - stotine njih su strpani/e u zatvor u poslednjih nekoliko meseci. Bilo ko ko još uvek planira da protestuje bez sumnje će biti uhvaćen na nekoj od 300.000 bezbednosnih kamera koliko ih ima u Pekingu i promptno biti ščepan od stane policajaca zaduženih za bezbednost; navodno ih je 100.000 na olimpijskoj dužnosti.

Cilj svog tog centralnog planiranja i špijuniranja nije veličanje sjaja komunizma, bez obzira kako se zvala vladajuća partija Kine. To je kreiranje krajnje potrošačkog zaštitnog omotača za Visa kartice, Adidas patike, China Mobile mobilne telefone, McDonald's srećne obede (happy meals), Tsingtao pivo, i UPS isporuke - da navedem nekoliko zvaničnih olimpijskih sponzora. Ali najprimamljivije od svih novih tržišta je sama prismotra. Za razliku od policijskih država Istočne Evrope i Sovjetskog Saveza, Kina je izgradila Policijsku Državu 2.0, potpuno profitno orijentisan posao koji predstavlja poslednju granicu globalnog kompleksa rušilačkog kapitalizma (Disaster Capitalism Complex). Kineske korporacije su finansirane od strane hedž (hedge) fondova SAD, kao i od strane nekih od najmoćnijih američkih korporacija - Cisco, General Electric, Honeywell, Google - koje su tesno sarađivale sa kineskom vladom s namerom da ovaj trenutak učine mogućim: umrežavanjem kablovskih sistema kamera koje vire sa svake druge bandere, izgradnjom "Velikog Firewall-a" koji dopušta daljinsko nadgedanje interneta, i dizajniranjem samocenzurišućih pretraživača.

Do naredne godine, interno kinesko bezbednosno tržište trebalo bi da vredi 33 milijardi dolara. Nekoliko krupnijih kineskih igrača u tom polju nedavno je iznelo svoje akcije na berze u SAD, nadajući se da će zaraditi na činjenici da se, u turbulentna vremena, akcije iz domena bezbednosti i odbrane smatraju sigurnim ulogom. "China Information Security Technology", je sada izlistana NASDAQ-u, a "China Security and Surveillance" je na NYSE-u. Mala klika američkih hedž fondova pustila je u opticaj ovaj rizični kapital, investirajući više više od 150 miliona dolara u prethodne dve godine. Prihodi su bili zapanjujući. Između oktobra 2006. i oktobra 2007, akcije "China Security and Surveillance" su porasle za 306 procenata.

Veći deo izdašnih troškova kineske vlade za kamere i drugu opremu za nadzor izvršena je pod firmom "olimpijske bezbednosti". Ali koliko je zaista potrebno da bi se obezbedio jedan sportski događaj? Cena iznosi zapanjujućih 12 milijardi dolara - da bismo to stavili u odgovarajući odnos, Solt Lejk Siti, koji je bio domaćin zimskih olimpijskih igara samo pet meseci nakon 11. septembra, potrošio je 315 miliona dolara za obezbeđenje igara. Atina je potrošila oko 1,5 milijardi dolara 2004. Mnoge grupe za zaštitu ljudskih prava su istakle da bezbednosni 'upgrade' Kine daleko prevazilazi okvire Pekinga: tamo se sada širom zemlje nalazi 660 takozvanih "bezbednih gradova", opština koje su izabrane da bi dobile nove bezbednosne kamere i drugu špijunsku opremu. I naravno sva oprema je kupljena u ime olimpijske bezbednosti - skeneri zenica, "anti-riot roboti" i softver za prepoznavanje lica - ostaće u Kini dugo nakon što igre budu okončane, spremni da budu usmereni na radnike u štrajku i seoske demonstrante.

beijing-cp-584-5292733.jpgOno što je olimpijada pružila zapadnim firmama jeste ukusna naslovna priča za taj jezivi rizik. Još od masakra na trgu Tjenanmen 1989, kompanijama iz SAD bilo je zabranjeno da Kini prodaju policijsku opremu i tehnologiju, pošto su se zakonodavci bojali da bi ona mogla biti upotrebljena protiv, još jednom, miroljubivih demonstranata/kinja. Taj zakon je potpuno zanemaren tokom perioda koji je prethodio olimpijadi, kada, u ime bezbednosti sportista i VIP osoba (uključujući Džordža V. Buša), nijedna nova igračka nije uskraćena kineskoj državi.

U ovome ima gorke ironije. Kada su pre sedam godina Pekingu dodeljene igre, aktuelna teorija je glasila da će pažnja međunarodne javnosti primorati kinesku vladu da odobri neka prava i slobode svom narodu. Umesto toga, olimpijada je režimu omogućila zakulisne radnje i on je poboljšao svoje sisteme kontorle stanovništva i represije. A sećate li se kada su kompanije sa Zapada tvrdile da poslovanjem u Kini, one zapravo šire slobodu i demokratiju? Sada smo u prilici da vidimo suprotan proces: investiranje u opremu za nadzor i cenzuru pomaže Pekingu da aktivno suzbija novu generaciju aktivista/kinja pre nego što dobiju priliku da se umreže u masovni pokret.

Pokazatelji ovog trenda su zastrašujući. U aprilu 2007, zvaničnici iz 13 kineskih provincija održali su sastanak na kome su podneli izveštaj o tome kako funkcionišu njihove bezbednosne mere. U provinciji Điansu, koja je, sudeći po "South China Morning Post-u", koristila "veštačku inteligenciju da bi proširila i poboljšala postojeći sistem nadzora" broj protesta i nereda je "opao za 44 procenta prošle godine."  U provinciji Žeđijang, u kojoj su instalirani novi sistemi nadzora, opali su za 30 procenata. U Šianđi, "masovni incidenti" - što je šifrovan naziv za proteste - opali su za 27 procenata za godinu dana. Dong Lei, zamenik partijskog rukovodioca u toj provinciji, deo zasluge pripisao je ogromnoj investiranju u bezbednosne kamere širom provincije. "Naš cilj je da ostvarimo sposobnost celodnevnog nadzora po svim vremenskim uslovima", rekao je na skupu.

Aktivisti/kinje u Kini se sada nalaze pod velikim pritiskom, bez mogućnosti da funkcionišu čak i na ograničenom nivou na kom su to mogli da rade pre godinu dana. Internet kafei su ispunjeni sigurnosnim kamerama, a surfovanje se pažljivo nadgleda. U kancelariji grupe koja se bavi zaštitom radničkih prava u Hong Kongu, upoznala sam poznatog kineskog disidenta Džun Taoa. Upravo je pobegao sa kontinentalnog dela Kine suočen sa stalnim policijskim maltretiranjem. Nakon decenija borbe za demokratiju i ljudska prava, rekao je da su nove tehnologije za prismotru učinile "nemogućim nastavak funkcionisanja u Kini".

Lako je u dalekoj Kini videti opasnosti koja preti od države visokotehnološkog nadzora, jer su posledice koje snose ljudi poput Džuna tako teške. Teže je uočiti opasnosti koje prete onda kada se te iste tehnologije uvuku u svakodnevni život blizu vašeg doma - umrežene kamere na ulicama SAD, brze ("fast lane") biometrijske karte na aerodromima, špijuniranje imejlova i telefonskih poziva. Ali za globalni sektor domaće bezbednosti, Kina je više od tržišta; ona je takođe izložbeni štand. U Pekingu, gde je državna moć apsolutna a građanske slobode ne postoje, američka tehnologija nedzora može biti dovedena do svojih apsolutnih granica.

Prvi test počinje danas: Može li Kina, uprkos ogromnom nemiru koji u njoj ključa ispod površine, izvesti "harmoničnu" olimpijadu? Ako je odgovor da, kao i mnogo toga drugog što je napravljeno u Kini, Policijska Država 2.0 biće spremna za izvoz.

Naomi Klajn

Izvor: www.huffingtonpost.com
Prevod: KONTRAPUNKT



Komentari (77)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Ajnur Ibran Ajnur Ibran 23:41 12.08.2008

I sta ima novo...

Verujem da je tako, i da ce biti tako. Sve gore.
Medjutim, ni na zapadu nista bolje.
Svi rade isto, samo ga drugacijim imenom zovu.
mariopan mariopan 00:04 13.08.2008

Re: I sta ima novo...

Slazem se sa Ajnurom, svi to rade i spremaju se da rade sve bolje i vise ubuduce. Milsim da je svima samo zarada na pameti, bar onima koji se kunu u "ljudska prava" a enormno zaradjuju prodajuci opremu koja pomaze suzbijanju i krsenju tih prava..zar to nije licemerno?

Jos samo da nam svima ugrade cipove kao domacim zivotinjama ili gps uredjaje da nas prate?
Exitus Letalis Exitus Letalis 00:40 13.08.2008

Re: I sta ima novo...

Ajnur Ibran
Verujem da je tako, i da ce biti tako. Sve gore.
Medjutim, ni na zapadu nista bolje.
Svi rade isto, samo ga drugacijim imenom zovu.

pa bas nije svuda isto. zapravo nije ni slicno.
ziveti u danskoj, holandiji, svedskoj ili finskoj, kanadi, australiji, pa ne bih se zalila.
ako racunamo da su ostale zapadne zemlje bljak, isto ali malo drugacije...
ali kina... ma uzas od zemlje... uzas...
zabranili da se nose bele carape, da se ne sluzi psece meso...
oni bi ponovili sutra tjenanmen, sutra!
ne bi ni trepnuli.
o smrtnoj kazni, zabrani radjanja vise od jednog deteta, o svim mogucim (javnim) krsenjima
osnovnih prava da i ne govorimo.
hvala. ja nisam gledala cak ni otvaranje.
nemam nikakvu zelju da vidim glamurozno otvaranje stvoreno na krvi i znoju miliona...

p.s. to ne znaci da nema isto tako jezivih zemalja ali ovde je rec o kini.
mariopan mariopan 09:03 13.08.2008

Re: I sta ima novo...

Ovde je rec o Kini?
A ja sam tekst sasvim drugacije razumela, verovatno gresim.
Razumela sam da je truli zapad bacio pod tepih "ljudska prava" i "demokratiju" kada je video priliku da zaradi 300% na svaki ulozeni dolar a ulozen je u krsenje istih tih ljudskih prava koje ce kasnije na sva zvona da zamera Kini. Da li ja gresim ili je to poenta teksta?

A sto se tice Tjenanmena, znam, to je grozan zlocin, ali ako bismo se hteli setiti svih zlocina "demokratskog sveta" prema drugima mislim da bi spisak bio strasno dugacak a broj zrtava ogroman i tako zastrasujuci i ne da bi te zrtve i sutra mogli ponoviti vec i i danas ponavljaju na svim svojim interesnim tackama u svetu.....pa bolje ne potezemo tu temu?
haylee haylee 09:21 13.08.2008

Re: I sta ima novo...

ako neko smisli nacin da odrzava 1.3 milijardi ljudi podeljenih u 56 etnickih grupa, ja sam za.
Mislim da kinezi jako dobro znaju sta rade... vec hiljadama godina. Dok su na zapadu imperije stvarane i padale na podlozi pohlepe i nasilja, Kina opstaje.

Ako ste primetili, Kina ne vodi ni jedan agresivan, ekspanzionisticki rat, za razliku od svojih demokratskih kriticara, niti pokusava da svoji interes brani kroz stvaranje i izazivanje kriza. To je sasvim dovoljno da ih postujem.
Exitus Letalis Exitus Letalis 10:15 13.08.2008

Re: I sta ima novo...

ja sam za.
Mislim da kinezi jako dobro znaju sta rade... vec hiljadama godina. Dok su na zapadu imperije stvarane i padale na podlozi pohlepe i nasilja, Kina opstaje.

kinezi pojma nemaju ali im rukovodstvo odlicno zna sta radi.
pocev od cetvoroclane bande. samo odatle.
koja zemlja huska decu protiv roditelja?
koja zemlja tu istu decu odvoji od kuca i posalje bogu iza nogu da "vezbaju" prezivljavanje?
u kojoj zemlji mozes svom narodu da kazes da ne nose bele carape dok traje olimpijada i da svi
poslusaju?
to je moglo kod causeskua i na kubi, koliko se secam.
mozda i kuba zna sta radi?
dobili su pravo da imaju mobilne telefone i da udju u hotel.
za jos 100 godina dobice i pravo da kupe 200 grama kafe nedeljno.
horor.
cak i mi ovakvi kakvi smo bolji smo kad su u pitanju ljudske slobode.
i demokratija...
vracarac92 vracarac92 10:34 13.08.2008

Re: I sta ima novo...

cak i mi ovakvi kakvi smo bolji smo kad su u pitanju ljudske slobode.
i demokratija...
Oprostite ali Kineze demokratija ne zanima. Pa to javno izjavljuju i tvrde da demokratija nije najbolji oblik državnog uređenja za sve narode i države.
Exitus Letalis Exitus Letalis 12:43 13.08.2008

Re: I sta ima novo...

Oprostite ali Kineze demokratija ne zanima. Pa to javno izjavljuju i tvrde da demokratija nije najbolji oblik državnog uređenja za sve narode i države.

koje kineze?
narod ili vrh?
pa naravno da ih ne zanima, jer se ne bi zadrzali ni dana na vlasti.
inace, šta ih zanima? naravski, vlast, na njih mislim.
diktatura?
komunizam?
robovlasništvo?
vracarac92 vracarac92 12:46 13.08.2008

Re: I sta ima novo...

koje kineze?
narod ili vrh?
pa naravno da ih ne zanima, jer se ne bi zadrzali ni dana na vlasti.
inace, šta ih zanima?

To bi ipak morali da pitamo kineze. Samo tako možemo dobiti tačan odgovor.
Exitus Letalis Exitus Letalis 15:17 13.08.2008

Re: I sta ima novo...

To bi ipak morali da pitamo kineze. Samo tako možemo dobiti tačan odgovor.

verujem da bi trebalo da pitamo kineze.
al ko da ih pita?
njihova vlast?
to je u najmanju ruku duhovito.

kao što ni nas nisu pitali da li hoćemo u ratove, da li hoćemo sankcije,
da li voljno želimo da smo ovako zatvoreni i da džedžimo pred ambasadama.
stvar je u tome što narod niko ne pita.
kada bude ovde država servis građana a ne sama sebi svrha, to će biti novo doba.

međutim, u nekim zemljama, primera radi, u norveškoj, država je servis građana.
al ko te pita za to...
važno je da su svi otišli u kinu o tvom i mom trošku.
da voze kola o tvom i mom trošku. da kintu nisu dali iz svog džepa za benzin.
da primaju plate koje možeš samo da sanjaš a da ne rade ništa.
to se zove da postoje zbog sebe a ne zbog tebe i mene.
kapiraš?
dragan7557 dragan7557 16:46 13.08.2008

Re: I sta ima novo...

Oprostite ali Kineze demokratija ne zanima. Pa to javno izjavljuju i tvrde da demokratija nije najbolji oblik državnog uređenja za sve narode i države.

Naravno zato su svoju Avangardnu državu nazvali Narodna Republika za razliku od Demokratskih država u kojima je Avangarda dobila Status Demokratske Elite.
Demos = Narod (gr.)
Elita =/= ili (=) Avangarda
dragan7557
marta l marta l 07:10 14.08.2008

Re: I sta ima novo...

koje kineze?
narod ili vrh?
pa naravno da ih ne zanima, jer se ne bi zadrzali ni dana na vlasti.
inace, šta ih zanima?
To bi ipak morali da pitamo kineze. Samo tako možemo dobiti tačan odgovor.
zanima ih konfucijanizam. vec 2500 godina
ne moramo da pitamo.
garcon garcon 00:01 13.08.2008

....

Sto bi znacilo, ne salji decku, devojci mejlove iz Kine... :Oo ????
Milan M. Ćirković Milan M. Ćirković 00:46 13.08.2008

E pa ovaj put...

...Maljkovicu i od mene iskrena preporuka! Trend je doista uznemirujuci, a kad tome dodamo i izvesne ekoloske probleme zbog kojih je, npr. Zuta reka pre dve godine presusila na skoro tri meseca (a to je jedna od najvecih reka u Aziji!), i sav onaj smog koji se i na tv prenosima vidi, buducnost koju olicava kineski model - za koji vec ne sumnjam da ce postati globalni - je krajnje, krajnje zabrinjavajuca...
dragan7557 dragan7557 10:57 13.08.2008

Re: E pa ovaj put...

npr. Zuta reka pre dve godine presusila na skoro tri meseca (a to je jedna od najvecih reka u Aziji!),

U pitanju su četiri reke i monsuni a i topljenje glečera na Himalajima što predstavlja opasnost za čitavo čovečanstvo uključujući Evropu i sve tri Amerike. Ekološka katastrofa koja sa tih područja preti čovečanstvu je u žiži potpuno nesposobne "svetske javnosti" za koju se slobodno može reći da kao kreator i subjekt prisustvuje umiranju od žeđi ako ne crkene pre od zagađenosti vazduha.
i sav onaj smog koji se i na tv prenosima vidi

25 % smoga u Kaliforniji je iz kineskog komšiluka a za udisanje ovog đubreta ste dobro došli i u Nizozemsku,Zapadnu Belgiju ili bilo koju indusrijski razvijenu zemlju EU koja spada među najzagađenije države sveta. Satelitni snimci dostupni na Internetu pokazuju obim ove katastrofe koja već odavno traje (već počinje da kulminira) a sve zbog sistema koji upravlja ljudima umesto obrnuto.
Tržište koje je svetinja (umesto da bude satanizovano) koje jedino priznaje Profit i njegovo stalno uvećanje (po mogućstvu geometrijskom progresijom), će na kraju kao žrtvu na svom oltaru ljudskog idiotizma prineti milijarde ljudi a sa njima i ostali živi svet.
kineski model - za koji vec ne sumnjam da ce postati globalni

Nije to kineski model već model slobodnog tržišta sa Kinom i Indijom (skoro pola čovečanstva) u kojem je najveća dika i ponos biti Bogat na račun tuđe gluposti, ili gluposti sveukupnog čovečanstva a osobito njihovih Lidera.
Model je nastao odavno a Kina ( 2020 Kina će imati 150.000.000 automobila a sada se dnevno prodaje po +14.000)
je svoj razvoj bazirala primarno na razvoju automobilske industrije.
e krajnje, krajnje zabrinjavajuca...

Ili je ovo pikanterija ili vaša nemoć da upotrebite pravu reč??????????Dok ljudskim bićima prodaju garanciju teške,bolne i tragične masovne smrti i ekstinkcije u bliskoj budućnosti vaša zabrinutost podseća na 'selo gori a baba se češlja' film koji nisam video jer nema potrebe, zbog osobnog svakodnevnog učešća u Tragediji.
dragan7557
13 avgust 2008
Andii Andii 09:41 14.08.2008

Re: E pa ovaj put...

Sve je ovo lepo i krasno. Reci, do kojih Vam je stalo, su takodje vrlo efektne, miks domacih i stranih, visesloznih obavezno. A takvih kritika o ''satanizaciji'' trzista naslusasmo se od alter i antiglobalista samo tako...Ono sto bih ja voleo da znam je cime biste Vi zamenili trziste. Kad ga vec satanizujemo, svakako postoji daleko bolje, efikasnije i pravednije resenje, i ocigledno je da ga Vi znate, pa bih jako voleo da znam sta je to.
Goran Vučković Goran Vučković 00:59 13.08.2008

As seen on CCTV

Taman sam hteo da kažem kako je Dušan uznapredovao u ubedljivosti, kad ono Naomi...

Pozdrav svima iz CCTV države - Velike Britanije :)
queeria92 queeria92 01:38 13.08.2008

Živela Naomi Klajn

Preporuka za Naomi Klajn koja gostuje na DM blogu.
nsarski nsarski 01:47 13.08.2008

Re: Živela Naomi Klajn

queeria92
Preporuka za Naomi Klajn koja gostuje na DM blogu.

Podsecanja radi, gostovala je M-me Klein i ranije na blogu B92
angie01 angie01 01:54 13.08.2008

Re: Živela Naomi Klajn

nsarski

queeria92Preporuka za Naomi Klajn koja gostuje na DM blogu.Podsecanja radi, gostovala je M-me Klein i ranije na blogu B92


gostovala- al ovo kod duki/maki je extra prijatno iznenadjenje- te u tom smislu preporuka!
Domazet Domazet 03:05 13.08.2008

Maljkovicu moram da ti kazem da se nista..

...ne slazem sa tobom. A evo vidim ni sa Naomi Klajn. Narocito ono oko 'stvaranja ogradjenog i zasticenog trzista za VISA karticu i ostale'. Imam utisak da se postavila teza pa se onda poceo sa biranjem argumente koji je podupiru. Po meni se u Kini radi o nastojanju politicke elite da sacuva vlast pa ako je VISA pogodan mehanizam za to tim bolje. Ne zaboravi da se radi o jedinoj drzavi na svetu koja se moze pohvaliti gotovo pethiljada godisnjim kontinuitetom u drzavnosti. Tako da nije ni cudo sto je u Kini sasvim moguce da politicka elita shvata da stabilna i prosperitetna zemlja znaci i stabilnu i bericetnu vlast...

A sto se tice zastrasujucosti istocno azijskih kultura, kineska mi ne deluje (uz sve sto si pominjao ti/Naomi kao i ono sto nije pomenuto, npr. o jednom dozvoljenom detetu) tako mnogo strasnije od kulture koju sam zatekao u Japanu krajem osamdesetih kada je Japanska vlada donela odluku da, zbog potpuno sumanutih cena real estatea, nacionalizuje svo 'zemljiste nad dubini od (cini mi se) 40 m i vise od povrsine i pocne da gradi dva grada od po pedesetak hiljada stanovnika 40 m pod zemljom. Sa pogledom sa prozora spavace sobe na skelete riba mrtvih vec trideset miliona godina...

Sto rece moj pametni i dragi drugar Misa, individualna ljudska prava u zemljama koje nisu imale humanizam i renesansu imaju sasvim drugaciju tezinu od one u zemljama u kojima su se humanizam i renesansa zaceli ili bar predstavljaju vazan deo kulturnog nasledja. Sada, za koji mesec punih dvadeset godina kasnije, ja bih cinicno dodao da humanizam i renesansa tj. razvijanje svesti o pojedincu/ki kao stubu drustva ,i da su se zaceli ne bi imali previse sanse u kulturama u kojima stalno imas utisak da nekog dodirujes ramenom. Nisu sve kulture iste i ne mogu se nametati svima identicni principi ma koliko ti principi bili opste mesto u odredjenim kulturama. Tako raspravljati o surovosti Tianmena po meni ne prestavlja nista drugo do palanacko evropocentricno zgrazanje nad surovoscu vlasti koja je za razliku od nekih svojih savremenika bila dovoljno dalekovida da razume kakve bi posledice mogao imati pad u kovitlac (medjuetnickih) sukoba u hiljadu (itrista) milionskoj Kini. I resila da to po svaku cenu spreci. Deng Xiaoping , koji bi po kriterijumima pomenutih palanackih evropocentrika bio proglasen za brutalnog diktatora, je sasvim sigurno jedan od najvecih vizionara i istinskih lidera dvadesetog veka. Tom coveku pripada lavovski deo zasluga sto je 1300 000 000 ljudi pocelo i nastavilo da zivi bolje i sve bolje.

Predlozio bih da svi oni koji krenu da patronizuju Kinu ili se zgrazaju nad njom razmisle o jednoj maloj zanimljivosti. U trenutku kada je nastajala Lutetia, prasnjavo i musavo seoce iz koga je kasnije kroz brojne metamorfoze nastao Grad Svetlosti, Kina je vec potrosila skoro tri petine svoje istorije. Istorije koja jos traje. i nema nameru da prestane.

Sto uopste ne znaci da se, Montanjer kakav jesam (ili, postenije, kakav sam pre dvadeset godina jos uvek bio), da sam se kojim slucajem zatekao u Kini, ne bih latio pera/tastature (da ne preterujem sada sa puskom) da se borim protiv Diktatora. i sta bi onda bilo? Pa nista, bio bih pogresan covek na pogresnom mestu, u pogresno vreme. A sasvim moguce da bih izgubio sansu da dodjem do nekih naknadnih pameti...
Domazet Domazet 05:14 13.08.2008

Re: Maljkovicu moram da ti kazem da se nis

Milan M. Ćirković
Domazet
...ne slazem sa tobom.

.
.
.
Jel to zato sto mislis da si pravi covek na pravom blogu u pravo vreme, ili ima neki dublji razlog?


Jok mori...Mislim da sam dovoljan covek u porilicno nedovoljnom vremenu na sve nedovoljnijem blogu. Pa ti bar znas da sam skroman. A siguran sam i da si cuo onu montanjersku, Kanjosevu o visima i boljima i gde su oni zavrsili....

BTW, Naomi izgleda misli da su VISA kartice zlo za Kinu a ne ja. Nekako mi malo kockasto mislis Cirkovicu. Sve po sablonu....
49 41 49 41 04:12 13.08.2008

Ave Cezare

Cezarove vojskovodje; pred sami raspad Rimskog carstva su stupile pred Cezara-podnoseci mu najnovije izvestaje sa terena.

Od nase silne svetske flote; ostala su samo tri broda u ispravnom-plovnom stanju.
Narod gladuje i posrce ulicama od gladi.
Olimpijske Igre su na pragu.

Sta cemo Mocni Cezare ?
Poslati brodove narodu po hleb ili u Severnu Afriku po pesak za Olimpijske Igre u Arenama.

Saljite brodove po pesak; Organizujte Olimpijske Igre; hladno odgovori Cezar!
Ivan Marović Ivan Marović 04:56 13.08.2008

Malecna primedba na inače odličan post

Dušan Maljković
To je potentni hibrid najmoćnijih sredstava autoritarnog komunizma - centralno planiranje, nemilosrdna represija, konstantno nadziranje
Mislim da centralno planiranje nije pravi izraz. Centralno planiranje se vezuje za ekonomiju i u Kini ga nema (tu su čisti kapitalisti). Postoji centralizam u državnoj upravi (neophodan za efikasnu kontrolu i represiju), mada ima dosta i grass roots elemenata, kao na primer veoma raširena samocenzura. U svakom slučaju, mislim da je fraza centralno planiranje nekako misleading. Inače super ti je post, taman sam kod mene pisao o kraju američke hegemonije i pomenuo otvaranje Olimpijade u tom kontekstu, tako da je ovo leglo ko kec na jedanajs'.
dragan7557 dragan7557 11:56 13.08.2008

Re: Malecna primedba na inače odličan post

U svakom slučaju, mislim da je fraza centralno planiranje nekako misleading.


Pokušajte da zamislite omanju Korporaciju bez centralnog planiranja ili čak i običnu firmu bez Centralnog Hijerarhiskog
planiranja pa onda iskreno napišite šta smeta kod Centralnog Planiranja i sve to pre nego što pišete o Pogrešnosti na srpskom ili na bilo kom jeziku. Bez centralnog planiranja na raznim nivoima bi privreda ove planete bila svedena na potpun idiotizam.

Posle toga savetujem čitanje raznih Organizacija rada (skoro nepoznata nauka u Srbiji)
pa Psihologiju rada itd.
Oslobodite se idiotske indoktrinacije (real misleading) o centralnom planiranju koju vam neprestano od jutra do sutra uvaljuju Ideolozi Zla.
dragan7557
13.08.2008
Ivan Marović Ivan Marović 14:55 13.08.2008

Re: Malecna primedba na inače odličan post

dragan7557
Pokušajte da zamislite omanju Korporaciju bez centralnog planiranja ili čak i običnu firmu bez Centralnog Hijerarhiskog
Recimo firma sa kojom radim. Ili može i veća - Google. Preporučujem knjigu "The Starfish and the Spider".
dragan7557
Oslobodite se idiotske indoktrinacije
Kakva indoktrinacija, nisam ja rekao da je centralno planiranje dobro ili da je loše, nego da li ga ima ili nema. U Kini ga nema ni približno koliko ga je bilo tokom "Velikog skoka napred".
dragan7557 dragan7557 16:22 13.08.2008

Re: flat management nije Planiranje

Ivan Marović
dragan7557
Pokušajte da zamislite omanju Korporaciju bez centralnog planiranja ili čak i običnu firmu bez Centralnog Hijerarhiskog
Recimo firma sa kojom radim. Ili može i veća - Google. Preporučujem knjigu "The Starfish and the Spider".
dragan7557
Oslobodite se idiotske indoktrinacije
Kakva indoktrinacija, nisam ja rekao da je centralno planiranje dobro ili da je loše, nego da li ga ima ili nema. U Kini ga nema ni približno koliko ga je bilo tokom "Velikog skoka napred".

Ja nisam pisao o tzv. Flat managemant već o planiranju koje imperativno nalaže bilo koja ljudska organizacija pa i Kina kao i ostale države (D,F,Nl i druge) sve redom imaju Centralne Ustanove =Biro-e za Planiranje.

The Starfish and the Spider se kao i drugi navedeni odlikuju sa tzv. bezliderskim Upravljanjem što u suštini nije ništa drugo do u Srbiji i drugim bivšim Yu republikama iz dna duše omrznuto SAMOUPRAVLJANJE.
Samoupravljanje self management je eksperiment koji je u Yu propao ali je zato vrlo uspešno primenjen u raznim korporacijama (Apple) i drugim koje ste sami naveli.

Brkati Centralno Planiranje (Ekonomija) sa self management-om je jedna od najzlonamernijih konstrukcija
država Irealnog Socijalizma kako bi se pljačke počinjene od Avangarde poturile kao "prirodan" tok stvari
To je indoktrinacija koju sam spomenuo.
Uzgred pogledajte T.R. Burns a.a. 'Man,Deccision, Society' Gordon and Breach, New York 1985 i ili: F.Capra, 'The turning point' Fontana, London 1983; J.L.le Moigne 'La theorie du systeme general' Presses Universitaire de France, Paris 1977 i M.D.Mesarovic 'Theory of hierarchical multilevel systems' Academic Press New York, 1970

dragan7557
13.08.2008


Unfuckable Unfuckable 06:04 13.08.2008

zanimljivo piše ova Naomi

Čudi me da nitko nije obratio pažnju na još jedan vid flagrantnog kršenja ljudskih prava & sloboda sirotih, ljupkih hostesa

gledao po cnn pre nedelju i više i krstio se levom nogom.
svuda gde su mogli da ih potkače - potkačili su ih. pa i tamo gde nisu mogli.....

btw, zna li neko od bolje verziranih blogera - dali se za Kinesku Islamističku Grupu čulo pre Olimpijade, uopšte ?
yanjing yanjing 08:48 13.08.2008

Re: zanimljivo piše ova Naomi

Unfuckable
dali se za Kinesku Islamističku Grupu čulo pre Olimpijade, uopšte ?


http://english.aljazeera.net/news/asia-pacific/2007/02/20085251383512763.html
ne znam da li su se tako zvali, ali ima separatista i rade od 90-tih
neki kazu i duze
vracarac92 vracarac92 08:36 13.08.2008

Dalaj Lama

Tibetanski duhovni lider u egzilu dalaj-lama podržao je juče Olimpijske igre u Pekingu, i pored spora s kineskim vlastima zbog politike Pekinga prema Tibetu.
"Podržavao sam pravo Kine da bude domaćin Olimpijskih igara od trenutka kada su podneli kandidaturu", navodi se u saopštenju dalaj-lame objavljenom na sajtu tibetanske vlade u egzilu.
"Ovo je trenutak velikog ponosa za 1,3 milijarde Kineza. Ove igre trebalo bi da doprinesu promovisanju olimpijskog duha prijateljstva, otvorenosti i mira", dodaje se u saopštenju dalaj-lame.
Duhovni lider Tibeta u egzilu naveo je da šalje svoje molitve i dobre želje za uspešnu organizaciju Olimpijskih igara. Kineske vlasti optužuju dalaj-lamu da podstiče proteste svojih sledbenika na Tibetu protiv kineskih vlasti.


Ako Dalaj Lama podržva OI u Pekingu, onda definitivno nema razloga da se ja nešto bunim.
a.bogdanovic a.bogdanovic 08:48 13.08.2008

Postaje prosto pateticno

koliko se trude da ospore kineski ekonomski bum koji ih ugrozava. Pa ne znaju gde ce pre da udare - te ljudska prava, te zagadjivanje sredine, te policijska drzava. Nervozni i frustrirani jer im nista od do sad poznatih i oprobanih recepata za diskvalifikaciju neprijatelja na Kini ne uspeva.
djape071 djape071 09:45 13.08.2008

...ovo je odličan tekst

Policijska Država 2.0 je tačno ono što bi se tačno moglo definisati kao proizvod koji Kina nudi. I to nije Kineski proizvod, već je Kina ponudila outsourcing za zapadne korporacije. Geneza korporativizma je od starta išla u pravcu razdvajanja društva po različitim osnovama, radi što bolje segmentacije i kontrole. To je zbog same psihološke osnove korporacije/preduzeća jer u startu svako preduzeće se zasniva na unutrašnjoj kontroli gde radnik sam bira stanje u kojem dozvoljava da bude nadziran od strane nadređenog sve u cilju postizanja maksimalne ekonomske efikasnosti. Čovek radi materijalne dobiti svesno pristaje da mu budu ograničena ljudska prava. Prenesite to na veći društveni nivo, dobićete činjenicu da će ljudi zarad ličnog konformiteta i poboljšanja ekonomske situacije, pristati da im se ograniče ljudske slobode. Zato su korporacije i totalitarni režimi tu uvek nailazili na zajedničko tle, bili su prirodni saveznici, čak se možda može i reći da jedno proističe iz drugog, samo je pitanje gde i kada će se steći uslovi da dođe do njihove simbioze. Ovo u Kini je samo logičan sled događaja, jer prva verzija je neslavno završila pod savezničkim bombama u Berlinu 1945. Samo što su korporacije preživele, kao parazit prepustile demokratijama da ih na leđima nose dok nisu našle novo pogodno tlo za novu verziju.
Goran Vučković Goran Vučković 10:00 13.08.2008

Re: ...ovo je odličan tekst

Čovek radi materijalne dobiti svesno pristaje da mu budu ograničena ljudska prava.

Zar ovo nije neka vrsta definicije reči "država" i "državljanstvo"? :)
Doctor Wu Doctor Wu 10:28 13.08.2008

Re: ...ovo je odličan tekst

Zašto je odličan tekst?

Sve se plašim da Naomi Klein sve plaća cashom, a da na posao i promocije svojih knjiga ide isključivo biciklom (koji je, naravno, sama napravila od trske koju je, opet, sama uzgajala). Broj i security code one jedine kartice koju ima je podelila sa svetom jer ona zna da je identity theft samo prljav trik kojim zle korporacije i njihovi još pokvareniji investitori (hedge fundovi) povećavaju svoje profite. Siguran sam da sve svoje tekstove piše na kucaćoj mašini i da jede samo hranu koju može sama da uzgoji (uglavnom paradajz i pirinač). Struju (još jeda izum podlih fondova) naravno ne koristi, a živi na ono malo vode što se skupi ispred njene male pećinice. Svoje tekstove i radove, naravno, ne naplaćuje, već ide po svetu otvarajući oči obnevidelima, a priču o bumu kineske berze je pročitala iz novine koju je u šumu doneo vetar (izgleda da nije gledala datum na novinama jer akcije na kineskoj berzi od oktobra 2007. doživljavaju dramatične korekcije što je eufemizam za drastičan pad vrednosti). Ako ništa drugo, makar je slobodna.
Goran Vučković Goran Vučković 11:09 13.08.2008

Re: ...ovo je odličan tekst

Doctor Wu
a priču o bumu kineske berze je pročitala iz novine koju je u šumu doneo vetar (izgleda da nije gledala datum na novinama jer akcije na kineskoj berzi od oktobra 2007. doživljavaju dramatične korekcije što je eufemizam za drastičan pad vrednosti).

Za razliku od ostalih tržišta? :)

Ja sam se "kladio" u nešto para sredinom jula da je dno blizu (gre'ota da inflacija jede pare na štednji, tj. bar ne baš sve). Ne direktno na Kinu, naravno - našlo se u šoping listi i malo LEME-a (Lyxor ETF na MSCI EM indeks, negde 11-12% Kine), uz ostale stvari. Videćemo kako će to proći...
djape071 djape071 11:45 13.08.2008

Re: ...ovo je odličan tekst

Goran Vučković
Zar ovo nije neka vrsta definicije reči "država" i "državljanstvo"? :)

Kako god se nekome svidi, ali činjenica je da je Nemačko društvo svesno zatvaralo oči nad Hitlerovim postupcima isključivo zato jer im je njegov sistem obećavao i donosio ekonomski prosperitet,naravno prvo na štetu sopstvenih građana drugog opredeljenja, pa zatim na štetu manjinskih zajednica pa onda na štetu ostalih naroda, itd. Ali osnova je bilo svesni pristanak nemačkog naroda na ukidanje građanskih sloboda, za šta su bili nagrađeni materijalno od strane države.

Doctor Wu
Zašto je odličan tekst?

Sve se plašim da Naomi Klein sve plaća cashom, a da na posao i promocije svojih knjiga ide isključivo biciklom (koji je, naravno, sama napravila od trske koju je, opet, sama uzgajala). Broj i security code one jedine kartice koju ima je podelila sa svetom jer ona zna da je identity theft samo prljav trik kojim zle korporacije i njihovi još pokvareniji investitori (hedge fundovi) povećavaju svoje profite. Siguran sam da sve svoje tekstove piše na kucaćoj mašini i da jede samo hranu koju može sama da uzgoji (uglavnom paradajz i pirinač). Struju (još jeda izum podlih fondova) naravno ne koristi, a živi na ono malo vode što se skupi ispred njene male pećinice. Svoje tekstove i radove, naravno, ne naplaćuje, već ide po svetu otvarajući oči obnevidelima, a priču o bumu kineske berze je pročitala iz novine koju je u šumu doneo vetar (izgleda da nije gledala datum na novinama jer akcije na kineskoj berzi od oktobra 2007. doživljavaju dramatične korekcije što je eufemizam za drastičan pad vrednosti). Ako ništa drugo, makar je slobodna.

Da li je slobodna to nju morate da pitate i da li koristi sve to gore, ali ne vidim kakve to veze ima sa tekstom. To što ona koristi (ili ne) sve prednosti razvoja moderne civilizacije nema nikakve veze sa ljudskim slobodama koje su ugrožavaju u Kini. Poenta teksta je bila u tome da se ukaže da iste one korporacije za koje rade službenici iz zemalja koje se zasnivaju na građanskim slobodama, nemaju ništa protiv, čak štaviše i predlažu efikasnija rešenja totalitarnom režimu za gušenje tih istih sloboda. A ja sam konstatovao da je to normalno jer sve ta sredstva kontrole koja građani na ovaj ili onaj način doživljavaju kao gušenje ličnih sloboda su prvo isprobana unutar tih istih korporacija i da su službenici tih korporacija svesno pristali na to. Znači prvo se nad njima to sve isproba pa se onda iste metode koriste da bi se tamo nadzirala neka "kritična populacija" i slično. Ne vidim kako ljudi u tome ne vide ništa loše?
dragan7557 dragan7557 12:13 13.08.2008

Re: ...ovo je odličan tekst

Goran Vučković
Čovek radi materijalne dobiti svesno pristaje da mu budu ograničena ljudska prava.

Zar ovo nije neka vrsta definicije reči "država" i "državljanstvo"? :)


Materijalnu dobit treba zameniti sa pojmom gole egzistencije ili fizički opstanak, dok umesto reči 'svesno pristaje' trreba da stoji svesno prisiljavanje = ugnjetavanje.siromaštvo je zločin protiv čovečnosti.
dragan7557
13.08.2008
Doctor Wu Doctor Wu 13:06 13.08.2008

Re: ...ovo je odličan tekst

Poenta teksta je bila u tome da se ukaže da iste one korporacije za koje rade službenici iz zemalja koje se zasnivaju na građanskim slobodama, nemaju ništa protiv, čak štaviše i predlažu efikasnija rešenja totalitarnom režimu za gušenje tih istih sloboda. A ja sam konstatovao da je to normalno jer sve ta sredstva kontrole koja građani na ovaj ili onaj način doživljavaju kao gušenje ličnih sloboda su prvo isprobana unutar tih istih korporacija i da su službenici tih korporacija svesno pristali na to.

Onda nas dvojica nismo čitali isti tekst. Teza 1 teksta, prividno glavna
Ali za globalni sektor domaće bezbednosti, Kina je više od tržišta; ona je takođe izložbeni štand. U Pekingu, gde je državna moć apsolutna a građanske slobode ne postoje, američka tehnologija nedzora može biti dovedena do svojih apsolutnih granica.

i, teza 2, koja je ja mislim prava, antiglobalistička i antikorporacijska
(cilj centralnog planiranja i špijuniranja u Kini)... je kreiranje krajnje potrošačkog zaštitnog omotača za Visa kartice, Adidas patike, China Mobile mobilne telefone, McDonald's srećne obede (happy meals), Tsingtao pivo, i UPS isporuke



djape071 djape071 14:49 13.08.2008

Re: ...ovo je odličan tekst

Doctor Wu
Onda nas dvojica nismo čitali isti tekst. Teza 1 teksta, prividno glavna
Ali za globalni sektor domaće bezbednosti, Kina je više od tržišta; ona je takođe izložbeni štand. U Pekingu, gde je državna moć apsolutna a građanske slobode ne postoje, američka tehnologija nedzora može biti dovedena do svojih apsolutnih granica.

i, teza 2, koja je ja mislim prava, antiglobalistička i antikorporacijska
(cilj centralnog planiranja i špijuniranja u Kini)... je kreiranje krajnje potrošačkog zaštitnog omotača za Visa kartice, Adidas patike, China Mobile mobilne telefone, McDonald's srećne obede (happy meals), Tsingtao pivo, i UPS isporuke


A ja ti opet kažem da ti je to isto, sve ide jedno uz drugo (Panem et circenses).

Domazet Domazet 15:39 13.08.2008

Re: ...ovo je odličan tekst

Doctor Wu
Poenta teksta je bila u tome da se ukaže da iste one korporacije za koje rade službenici iz zemalja koje se zasnivaju na građanskim slobodama, nemaju ništa protiv, čak štaviše i predlažu efikasnija rešenja totalitarnom režimu za gušenje tih istih sloboda. A ja sam konstatovao da je to normalno jer sve ta sredstva kontrole koja građani na ovaj ili onaj način doživljavaju kao gušenje ličnih sloboda su prvo isprobana unutar tih istih korporacija i da su službenici tih korporacija svesno pristali na to.

Onda nas dvojica nismo čitali isti tekst. Teza 1 teksta, prividno glavna
Ali za globalni sektor domaće bezbednosti, Kina je više od tržišta; ona je takođe izložbeni štand. U Pekingu, gde je državna moć apsolutna a građanske slobode ne postoje, američka tehnologija nedzora može biti dovedena do svojih apsolutnih granica.

i, teza 2, koja je ja mislim prava, antiglobalistička i antikorporacijska
(cilj centralnog planiranja i špijuniranja u Kini)... je kreiranje krajnje potrošačkog zaštitnog omotača za Visa kartice, Adidas patike, China Mobile mobilne telefone, McDonald's srećne obede (happy meals), Tsingtao pivo, i UPS isporuke



I ja sam procitao tekst na potpuno isti nacin. Medjutim, mislim da gresis sto tekst kritikujes za nekonzistentnost. I zameras joj sto nije svetica. Mozda Naomi koristi VISA karticu iz istih razloga iz kojih ja ateista na svojim putovanjima idem u crkve...

Mislim da je ono sto treba kritikovati kod Naomi upravo njena ptreterana ideoloska rigidnost. Ona u kritici Kine ne moze da pobegne iz okvira svog sistema razmisljanja izgradjenog u jednom overly consumerist drustvu. U svojoj borbi protiv globalistickog one size fits all koristi antiglobalisticki one size fits all...
Doctor Wu Doctor Wu 16:05 13.08.2008

Re: ...ovo je odličan tekst

Medjutim, mislim da gresis sto tekst kritikujes za nekonzistentnost. I zameras joj sto nije svetica.

Ne znam koliko je to prava reč. Pre bih to nazvao hipokrizijom. I svakako joj ne zameram nedostatak svetosti već to što drugima osporava pravo na formiranje tog, ajd da ga tako nazovemo, potrošačkog društva kakvo postoji u Americi. A ako joj se konzumerizam Amerike već toliko ne sviđa nek ide u Burmu, Venecuelu, Uzbekistan ili Iran.
Goran Vučković Goran Vučković 16:08 13.08.2008

Re: ...ovo je odličan tekst


Mislim da je ono sto treba kritikovati kod Naomi upravo njena ptreterana ideoloska rigidnost. Ona u kritici Kine ne moze da pobegne iz okvira svog sistema razmisljanja izgradjenog u jednom overly consumerist drustvu. U svojoj borbi protiv globalistickog one size fits all koristi antiglobalisticki one size fits all...

Ja sam shvatio da se njoj ne sviđa simbioza između Kineza, koji aktivno uzimaju "najbolje iz svakog od svetova" i njenih omiljenih neocon-ovaca, koji su dobili izložbeni salon za svoj koncept budućnosti "homeland security"-ja.
Domazet Domazet 17:35 13.08.2008

Re: ...ovo je odličan tekst

Hipokrizija je nazalost jedna od ljudskih karakteristika i ne mislim da je kod Naomi upadljivo izrazenija u odnosu na prosek. Ne mora ona da svoje neslaganje sa nekim aspektima americkog drustva (bar dok to 'neki' ne postane 'svi', pa cak ni onda) izrazava iz Burme. Mislim da je vaznije to sto ona pravi metodolosku gresku i kritiku hiperpotrosackog drustva pimenjuje na kritiku jednog (jos uvek) hipopotrosackog drustva.

A sto se tice simbioze koju pominje Goran, sasvim je moguce da Naomi to vidi kao simbiozu. Moje iskustvo sa Japanom mi govori da je mnogo ispravnije govoriti o jednoj specificnoj mimikriji. Japan je tako (po 'nagovoru' McArthura) uspostavio politicki sistem formalno identican americkom sistemu checks and balances (tri osnove vlasti itd). Kako to u praksi izgleda. Pa ovako, pred svake izbore sef okupi clanove svog tima i prenese im misljenje upper managementa o tome koji je od kandidata najbolji po kompaniju. I uopste se dalje ne mesa u to kako ce clanovi tima glasati. Daskle, nikakvih tu nedemokratskih pritisaka nema, sve je ostavljeno na savest glasacima. Istim onim glasacima koji lojalnost kompaniji postavljaju ispred svega...
Socialist but not SPS! Socialist but not SPS! 17:56 13.08.2008

Re: ...ovo je odličan tekst

Oktobarska revolucija gurnula je ideju levice u Evropi 70 godina unazad-to rece Adorno, mislim, a kineska dodajem,700 godina, unazad, u vreme Kublaj-Kana. Ovo je totalitarizam plus kapitalizam iz Dikenskovih romana. To je novi trend sveta , korporacije i njihova tiranija, a borba za demokratiju, ekoloska, ljudska prava ce ponovo biti aktuelna, vise nego pre. USA ima Guantanamo,Patriot act i sta sve ne,Putin ima nepocinstva u Gruziji, Ceceniji, Indija ima gadosti Indire Gandi i naslednika kao i nuklearni program,o islamskom fundamentalizmu i da ne govorimo. Dakle, KIna 2008 je za mene Berlin 1936, eto sta mislim. Samo nastavimo sa ovakvim tekstovima a karikatura dole sve govori
Domazet Domazet 20:03 13.08.2008

Re: ...ovo je odličan tekst

Socialist but not SPS!
Oktobarska revolucija gurnula je ideju levice u Evropi 70 godina unazad-to rece Adorno, mislim, a kineska dodajem,700 godina, unazad, u vreme Kublaj-Kana. Ovo je totalitarizam plus kapitalizam iz Dikenskovih romana. To je novi trend sveta , korporacije i njihova tiranija, a borba za demokratiju, ekoloska, ljudska prava ce ponovo biti aktuelna, vise nego pre. USA ima Guantanamo,Patriot act i sta sve ne,Putin ima nepocinstva u Gruziji, Ceceniji, Indija ima gadosti Indire Gandi i naslednika kao i nuklearni program,o islamskom fundamentalizmu i da ne govorimo. Dakle, KIna 2008 je za mene Berlin 1936, eto sta mislim. Samo nastavimo sa ovakvim tekstovima a karikatura dole sve govori


Sve u svemu svi imaju nekakve gadosti a ti, izgleda mi, imas socijalizam ranohriscanskog tipa. Ne bih hteo da te plasim ali i iz njega se izrodilo dosta gadosti...

A sto se tice Kine 2008, mozda se sretnemo ovde na blogu 2011 da proverimo istinitost tvoje tvrdnje.
Milan M. Ćirković Milan M. Ćirković 20:48 13.08.2008

Re: ...ovo je odličan tekst

Domazet

Sve u svemu svi imaju nekakve gadosti a ti, izgleda mi, imas
socijalizam ranohriscanskog tipa. Ne bih hteo da te plasim ali i iz
njega se izrodilo dosta gadosti...

Ovo je tipican primer retoricke podmetacine. Kakva je to gadost u socijalizmu ranohriscanskog tipa? Hajde da cujemo malo detaljnije i naucimo nesto novo. Inace ja sam mislio, skupa sa istoricarima pozne antike, da su gadosti pocele da cvetaju onda kada je ranohriscanski socijalisticki model napusten. Povezivati to na ovakav demagoski nacin je potpuno jednako tvrdnji da je Vajmarska republika gadost, jer se iz nje izrodio holokaust...
Moderator06 Moderator06 20:53 13.08.2008

Obavestenje

Skrecemo paznju komentatorima da svoje komentare koncipiraju u skladu sa konkretnom temom bloga. Takodje, podsecamo da je legitimno pravo svakog autora bloga da po sopstvenom nahodjenju vrsi izbor sadrzaja koje ce postovati na svom autorskom blogu, bilo da su u pitanju autorski tekstovi ili prenosenje drugih vrsta sadrzaja. Stoga, sve vrste trolova, a pogotovu trolovi ciji je neskriveni cilj diskvalifikacija bilo kog blogera na licnoj osnovi, te koji samim tim ne doprinose kvalitetu diskusije o konkretnoj temi, bice sankcionisani u skladu sa disclaimerom.

Hvala na razumevanju.

Moderacija
Domazet Domazet 23:14 13.08.2008

Auuu Cirkovicu sto si ti bre ekspert...

Milan M. Ćirković
Domazet

Sve u svemu svi imaju nekakve gadosti a ti, izgleda mi, imas
socijalizam ranohriscanskog tipa. Ne bih hteo da te plasim ali i iz
njega se izrodilo dosta gadosti...

Ovo je tipican primer retoricke podmetacine. Kakva je to gadost u socijalizmu ranohriscanskog tipa? Hajde da cujemo malo detaljnije i naucimo nesto novo. Inace ja sam mislio, skupa sa istoricarima pozne antike, da su gadosti pocele da cvetaju onda kada je ranohriscanski socijalisticki model napusten. Povezivati to na ovakav demagoski nacin je potpuno jednako tvrdnji da je Vajmarska republika gadost, jer se iz nje izrodio holokaust...

...za retoricke podmetacine. Valjda zato sto imas brate ostro oko. Kako si samo uocio da je Domazet ustvrdio da je ranohriscanski socijalisticki model - gadost. Meni je ta tvrdnja potpuno promakla. I neka sto je promakla nego i dalje promice...
Socialist but not SPS! Socialist but not SPS! 08:08 14.08.2008

Re: ...ovo je odličan tekst

Dobro, hajde da se drzimo teme-jednostavno nije tako to sto tvrdis- ima raznih ubedjenja i verovanja. jJ ne verujem u silu, primenu sile, demonstraciju politicke moci kroz Olimpijadu. Dakle, iz onoga u sta verujem nisu proizasle gadosti. Nisam cak ni vernik pa ne mogu ni biti povezan sa ranim hriscanstvom. I ne verujem u zemlju ui kojoj te streljaju a tvoja porodica plati metak-ta cinjenica potire sve ostalo, just as simple as that. Da, o Kini je rec. Ako mislis da nesto fali ideji socijalne pravde i svetskom miru onda nista.... Ovako je mnogo bolje...Iz pacifistickog socijlaizma nisu nastali logori ni progoni politickih neistomisljenika ni globalizam niti bil osta od stvarnih gadosti. Mada, mozda ti je nesto drugo problem-izjednacavanje ljudi koji imaju sasvim odredjena politicka opredeljenja-ko je ekstremni levicar (po tvom misljenju) taj je isti kao ekstremni desnicar i sl. To je vec vidjeno. Ja nisam ekstremista i ne donosim ekstremne sudove a sto se tice Kine-videcemo. Amerika im duguje silne pare, kapital im je sveprisutan ali pogledaj, sve gluposti koje postoje na Zapadu postoje i tamo. Samo su otvoreno totalitarne. Jaka razlika!
Goran Vučković Goran Vučković 09:12 14.08.2008

U svetu postoji jedno carstvo

Iz pacifistickog socijlaizma nisu nastali logori ni progoni politickih neistomisljenika ni globalizam niti bil osta od stvarnih gadosti

Može neki primer tih pacifističkih socijalizama? Još bolje, ako može - u većim zemljama, koje bar regionalno nešto znače? Kako su nastali?
Zen Master Zen Master 10:26 14.08.2008

Re: ...ovo je odličan tekst

Socialist but not SPS!
Amerika im duguje silne pare, kapital im je sveprisutan ali pogledaj, sve gluposti koje postoje na Zapadu postoje i tamo. Samo su otvoreno totalitarne. Jaka razlika!


He he he e ova ti para vredi ali zaista !? Razlika postoji dragi moj socijalsto koji nije u SPS-u ali samo ako zaista veruješ u dobrog deka Mraza i njegove poklončiće. Reci mi molim te a kao igre u Atlanti 1996 nisu ni najmanje ličile na Berlin 1936, ili pokušavaš da mi objasniš da igre u Sočiju 2014 neće imati sličnu varijantu negde duboko u sebi ?! Razlike postoje čisto u stilu i prezentaciji tj jedino su kozmetičke prirode. A jedini razlog zašto se tebi privideo Berlin 1936 je zato što ti je čika madjioničar pokazao prstom na pravu stranu dok on izvodi svoj trik i ti kao malo poslušno dete gledaš baš tamo gde treba i ljut si jako si ljut, kao i praznoglavi & zamišljeni maneken što je ljut jer presušuju reke i vi tražite pravdu i demokratiju i odjednom ste baš ove godine shvatili da postoji Tibet i onda ste besni jer on nije nezavistan i slobodan !? Svaka čast na vašoj detinjoj iskrenosti i bravo za čika madjioničara i njegove trikove.
Mislim da je Domazet fenomenalno objasnio neke krucijalne pojmove za shvatanje društava kao što su Kina ili Japan na primer. Posmatranjem stvari odavde iz baš tog ugla što kaže Domazet palančkog evropocentrizma stvari zaista izgledaju upravo tako i vi ste tu apsolutno i potpuno u pravu tu se barem slažemo... Samo ima tu jedan mali problem a to je da oni tamo malo drugačije razmišljaju od Gaijin-a ( to mu dodjemo mi i ostali zapadnjaci ) kako ih popularno u Japanu zovu, odnosno da malo bolje celu priču pojasnim rečenicom velikog Sun Tzu-a: Pobednik prvo pobedi pa podje u bitku a onaj koji je izgubio podje u bitku pa tek tamo pokuša da pobedi !?
Ono što je pitanje svih pitanja je da li bi Kina imala ovakav ekonomski rast i ovoliko ojačala da je slušala čika madjioničara i vas, da ima demokratiju zapadnog tipa ili da je ipak radila baš kao sada tj ovako grozomorno i totalitarno, ma tu se u potpunosti slažemo, ali radila jedino i isključivo u svoju korist i da pobedi u ovoj bitci kao što to upravo i radi ?! A vi slobodno palamudite i dalje o presušivanju, isušivanju, Tibetu, zagadjenju, Berlinu 1936, policijskoj državi 2.0 ma bilo o čemu i to koliko god to želite jedino što na vašu žalost istorija voli i pamti jedino pobednike a po tom pitanju Kinezima barem za sada ide savršeno dobro i sa svom horskom kuknjavom ovog sveta pride...
vracarac92 vracarac92 10:33 14.08.2008

Re: ...ovo je odličan tekst

Ono što je pitanje svih pitanja je da li bi Kina imala ovakav ekonomski rast i ovoliko ojačala da je slušala čika madjioničara i vas, da ima demokratiju zapadnog tipa ili da je ipak radila baš kao sada tj ovako grozomorno i totalitarno, ma tu se u potpunosti slažemo, ali radila jedino i isključivo u svoju korist i da pobedi u ovoj bitci kao što to upravo i radi ?! A vi slobodno palamudite i dalje o presušivanju, isušivanju, Tibetu, zagadjenju, Berlinu 1936, policijskoj državi 2.0 ma bilo o čemu i to koliko god to želite jedino što na vašu žalost istorija voli i pamti jedino pobednike a po tom pitanju Kinezima barem za sada ide savršeno dobro i sa svom horskom kuknjavom ovog sveta pride...

Istina!!!
Socialist but not SPS! Socialist but not SPS! 11:34 14.08.2008

Re: ...ovo je odličan tekst

Prostakluke necu da komentarisem. Ni infantilno divljenje sili i zlu. Postoje EVIL EMPIRES, mnozina! D si citao video bi koga sam sve pobrojao-od USA i Rusije pa nadalje. I da, za mene je i Atlanta bila to,kao i Moskva 1980. i kao i LA 1984, da ne nabrajam dalje. I da, izgleda da je najveci problem biti za normalan zivot. A ti ako si tako fasciniran tom silom onda ti predlazem da provedes jednu noc u njihovom zatvoru ili da te streljaju zbog verbalnog delikta ili sl. A i ti posmatrasa stvari pomalo iz Evrope, zar ne
Socialist but not SPS! Socialist but not SPS! 11:36 14.08.2008

Re: ...ovo je odličan tekst

vracarac92
Ono što je pitanje svih pitanja je da li bi Kina imala ovakav ekonomski rast i ovoliko ojačala da je slušala čika madjioničara i vas, da ima demokratiju zapadnog tipa ili da je ipak radila baš kao sada tj ovako grozomorno i totalitarno, ma tu se u potpunosti slažemo, ali radila jedino i isključivo u svoju korist i da pobedi u ovoj bitci kao što to upravo i radi ?! A vi slobodno palamudite i dalje o presušivanju, isušivanju, Tibetu, zagadjenju, Berlinu 1936, policijskoj državi 2.0 ma bilo o čemu i to koliko god to želite jedino što na vašu žalost istorija voli i pamti jedino pobednike a po tom pitanju Kinezima barem za sada ide savršeno dobro i sa svom horskom kuknjavom ovog sveta pride...

Istina!!!


Istina

Gadna istina, narocito ako joj se ljudi dive
Socialist but not SPS! Socialist but not SPS! 08:10 14.08.2008

NAPOMENA

Mala greska-ovaj odgovor gore je u stvari bio namenjen Domazetu mada je iz konteksta jasno
m-milos m-milos 11:59 14.08.2008

replika

gospodo sa zapada, mozete Kini da pljunete pod prozor, da kukate do beskonacnosti, skacete do plafona od muke, lupate glavom o zid (udrite sto jace), crkavate od zavisti, ali Kina ide dalje i to krupnim koracima, na vasu veliku zalost. Ta "sitna" kukavicka podmetanja tipa namestanje referenduma na Tajvanu, u martu mesecu ove godine i radikalizacija pitanja Tibeta, bas pred Olimpijske igre, bila su ocigledna namera da se Kina isprovocira i/ili oduzme organizacija istih i/ili da se svet pripremi na bojkot, a u krajnjem slucaju celokupan dogadjaj pokvari do krajnjih granica. Na srecu nije uspelo.

Inace, kada smo kod policijske drzave, sto ta ista Naomi Klajn ne pise malo o tome sta u Americi radi Homeland Security, npr...medjutim, kada to rade Kinezi onda to nikako ne valja...Samo Amerika i njeni saveznici imaju pravo da se brane od domacih i stranih neprijatelja pod firmom odbrane demokratije i njihovog nacina zivota, dok je drugima to pravo uskraceno, a ako "ne daj Boze" neko od njih krene da to pravo praktikuje, bice postavljen na stub srama celokupnog "demokratskog sveta", uz 24-casovno ispiranje mozga na CNN-u. Poslednji primer je osude Rusije od strane Amerike tipa "osudjujemo napad Rusije na suverenu drzavu Gruziju". Sta je Amerika radila kada je napadala Vijetnam, Irak, Jugoslaviju, Avganistan i sl, nego napadala suverene drzave, pod nekim krajnje sumnjivim i providnim izgovorima. Ali, zna se kome je dozvoljeno, a kome nije...npr.Gruzija, Hrvatska mogu da intervenisu, Srbija ne moze, Kina ne moze i sl....

Licno sam posmatrao Kineze, godinama, i njihovu bedu i nemastinu, ali i njihovo uzdizanje, porast zivotnog standarda, rast pogotovo kineskog srednjeg sloja i sve veci broj zadovoljnih obicnih ljudi. Ne tvrdim ja ovde da su oni idealni, naravno da nisu, medjutim, divim se onome sto su uspeli da urade da bi celokupnoj naciji bilo bolje. (Kamo srece da i moja zemlja, Srbija, uspe u tome). Ne samo prehraniti onoliki broj stanovnika i siromastvo svesti na nekih 80-100 miliona ljudi (od 1,3 milijarde ljudi), vec i drasticno uvecati zivotni standard, je uspeh koji svakako treba postovati.

s druge strane.. gde god da ste, u bilo kojoj zemlji, ako ste opozicija i govorite protiv vladajucih struktura, kad tad cete dobiti po labrnji... to vam je zagarantovano....
Goran Vučković Goran Vučković 12:19 14.08.2008

Re: replika

sto ta ista Naomi Klajn ne pise malo o tome sta u Americi radi Homeland Security

Što malo ne proguglaš o Naomi Klajn? :)

Ili, npr. klikneš na ovaj link...
m-milos m-milos 16:26 14.08.2008

Re: replika

Goran Vučković
sto ta ista Naomi Klajn ne pise malo o tome sta u Americi radi Homeland SecurityŠto malo ne proguglaš o Naomi Klajn? :)Ili, npr. klikneš na ovaj link...


pravo da ti kazem nemam nameru da "proguglam Naomi Klajn" jer me njeno misljenje ne interesuje mnogo i ne zelim da gubim dragoceno vreme. To ostavljam onima koje zanima njen lik i delo. Znam za taj clanak, video sam ga, kao i jos po neki, medjutim... namera mi je bila da kazem, neka se ona vise drzi svog dvorista, a manje da zalazi u drugo koje ne zeli da upozna bez oslanjanja na stare zapadnjacke stereotipe.

evo linka o coveku sa Zapada koji Kinezima i njihovoj kulturi prilazi na sasvim drugaciji nacin......link
Goran Vučković Goran Vučković 16:37 14.08.2008

Re: replika

pravo da ti kazem nemam nameru da "proguglam Naomi Klajn" jer me njeno misljenje ni ne zanima. To ostavljam koje zanima njen lik i delo. Znam za taj clanak, video sam ga, kao i jos po neki, medjutim... namera mi je bila da kazem, neka se ona vise drzi svog dvorista, a manje da zalazi u drugo koje ne zeli da upozna bez oslanjanja na stare zapadnjacke steretipe.

Pravo da ti kažem i mene to isto interesuje - zašto zalaziš u drugo dvorište, koje ne želiš da upoznaš, nego se samo oslanjaš na stare stereotipe?
m-milos m-milos 21:25 14.08.2008

Re: replika

priznajem da o zapadu ne znam mnogo, bio sam na istoku....
2 godine u Australiji i na Novom Zelandu, 1 godina u Hong Kongu (Britanija) i 15 godina u Kini...
toliko.....
Goran Vučković Goran Vučković 22:09 14.08.2008

Re: replika

priznajem da o zapadu ne znam mnogo, bio sam na istoku....
2 godine u Australiji i na Novom Zelandu, 1 godina u Hong Kongu (Britanija) i 15 godina u Kini...
toliko.....

Ovo o neupoznavanju - ja sam mislio na Naomi Klajn, a ne na stranu sveta, da se razumemo.
m-milos m-milos 23:27 14.08.2008

Re: replika

vrlo dobro sam te razumeo, ali ti mene nisi...
Goran Vučković Goran Vučković 00:01 15.08.2008

Re: replika

vrlo dobro sam te razumeo, ali ti mene nisi...

Hm... pa nisam baš siguran. Jer je prvenstvena meta Naomi Klajn, bar onoliko koliko sam ja njenih tekstova uspeo da pročitam - američki neokonzervativizam i (da tako kažem) ekstremni liberalni ekonomski model koji propagira "Čikaška škola" ekonomista - upravo ono čime si otprilike rekao da bi ona trebalo da se bavi.

A shvatio sam da si putovao po svetu i da živiš u Kini već 15 godina. Ali ne shvatam zašto porediš onog Dašana, glumca kineskog pozorišta, sa novinarkom Naomi Klajn.
m-milos m-milos 11:10 15.08.2008

Re: replika

hm... ja sam bas siguran... poenta moje price nije bila kritika bas Naomi Klajn (ne pratim njeno pisanje, tek ponesto procitam od kada sam na blogu b92, ona je ovde vise kao kolateralna steta), vec uopste kritika tekstova o Kini koji uglavnom dolaze iz Amerike i Britanije, a koja sluze za formiranje "public opinion", i po pravilu su sa negativnim predznakom (njen tekst mi lici kao da je narucen). U nasoj "novo demokratskoj" sredini oni se primaju zdravo za gotovo, narocito od ljudi koji Kinu nisu ni videli, sa krajnje amaterskim da ne kazem diletantskim pristupom ovoj zemlji. Medjutim, misljenje je vec formirano, steta je napravljena. Pa i sam vidis kakve su reakcije ljudi na ovu temu "bas je grozno, strava i uzas itd" (naravno ima i onih koji ne veruju u to). Prosto se zapitas da li je moguce da se u tim napisima (o Kini) nikada ne nadje neka afirmativno tonirana tema i zar je moguce da se tamo bas nista lepo i normalno ne desava?

Ja vise ne zivim u Kini. Zaista se rado secam godina provedenih tamo i smatram ih lepsim delom svog zivota, te iz tog razloga pokusavam, barem u ovoj sredini, da izmenim koliko toliko, misljenje nasih ljudi o toj mnogoljudnoj zemlji. Nije mi prvi put da se susrecem sa tekstovima ovakve vrste, a bilo ih je podosta.

Sto se tice uporedjenja Da Shan-a sa Naomi Klajn, ono je vise bilo upuceno drugim ljudima koji ce citati ove komentare, kao i zbog karaktera b92 bloga, da shvate da na zapadu postoji i drugaciji pristup Kini od onog svakodnevnog sto se nudi kroz napise u raznim casopisima do emisija na televiziji (uglavnom sve najgore). Kinezi su poznati kao izuzetno zatvoren narod i njihovo otvaranje, polako ali sigurno tece. Mark Rowswell, Kanadjanin iz Toronta, je jedan od retkih stranaca (wai guo ren) koji je stekao izuzetno veliko poverenje Kineza, ali i cast. (ukoliko si pratio otvaranje, kada je defilovala Kanada, reziser ga je pokazao u krupnom planu). Nije glumac po profesiji, zavrsio je kineski jezik, cak kazu mnogo bolje nego rodjeni Kinezi, trenutno je zaposlen na kineskoj Centralnoj TV kao profesor kineskog jezika. Vodi emisiju "Learning Chinese" koja ide na kanalu CCTV 9 (mozes ga pratiti preko satelita), gde TV auditorijumu drzi casove kineskog jezika, sto je prilicno neverovatno,s obzirom na gore izreceno (zatvorenost Kineza). Stekao je poplarnost kroz tradicionalno kinesko pozoriste Xiangsheng koje se sastoji od razgovora dvojice komicara (pricanje viceva, humoristickih komentara svakodnevnog zivota i sl.- nesto sto su svojevremeno radili Mija i Ckalja na radiju). Kinezi umeju povremeno da angazuju strance koji dobro govore kineski jezik za tv reklame, filmove, drame, pa je tako i Mark izabran, a bilo je i nasih ljudi koji su takodje snimali reklame i statirali u filmovima npr. u Poslednjem kineskom caru Bernarda Bertolucija, sa fantasticnim John Lone koga sam imao prilike da upoznam.

Ja nisam ni novinar, a ni politicar. Kinu sam posmatrao ocima obicnog coveka, bez ikakvih predrasuda. Mnogo toga mi se izdesavalo da bih mogao da napisem roman ili dva, a mozda i vise. Medjutim, cini mi se da bi pisanje knjige znacilo da se moja kineska prica zavrsila... medjutim, nesto nisam spreman na to..
Goran Vučković Goran Vučković 11:24 15.08.2008

Re: replika


Ja vise ne zivim u Kini. Zaista se rado secam godina provedenih tamo i smatram ih lepsim delom svog zivota, te iz tog razloga pokusavam, barem u ovoj sredini, da izmenim koliko toliko, misljenje nasih ljudi o toj mnogoljudnoj zemlji. Nije mi prvi put da se susrecem sa tekstovima ovakve vrste, a bilo ih je podosta.

To je ok, naravno - iako ja mislim da će to kineska populacija u Srbiji mnogo bolje i plastičnije objasniti našim zemljacima - samo verovatno treba vremena da im dođe iz du*eta u glavu.

U mom kraju (ja sam Jagodinac rodom), Kinezi - doseljenici ne samo što su otvorili prodavnice i da idu tamo-amo i dovlače robu i prodaju (što niko ne zabranjuje ni Srbima, zar ne?), nego su, koliko mi sestra reče, napravili u blizini malu fabriku nameštaja, gaje povrće u plastenicima i prodaju ga Moravcima, a da ne pričam da ekspresno uče jezik i ostale "obične" stvari, koje su našim iseljenicima u zapadnoj Evropi takoreći ispod časti. Pametnom čoveku dosta za poštovanje. A praznoglavima i frustriranima je i onako džabe pričati.
m-milos m-milos 13:36 15.08.2008

Re: replika

Slazem sa tobom. Hoce, ali za to treba vremena, i to kada malo obrazovaniji sloj dodje. Za sada, po meni, oni su prvenstveno po svom izgledu, svojevrsna antireklama. Ali tako je tamo, nije uopste retko sresti coveka koji ima i doktorsku disertaciju, a da izgleda tako prosecno (oni nisu optereceni nacinom kako izgledaju), sto bi nasi rekli, kao da prebira po kontejneru (bilo je dosta komicnih situacija na tu temu), sto potice od dugogodisnjeg skromnog zivota koji su vodili. Kinezi koji dolaze kod nas uglavnom poticu iz provincija Zhejiang i Fujian koji su poznati kao veliki migranti. Poseban soj ljudi - kineski trgovci. (opasni - u smislu trgovine, ali neki od njih umeju da budu nekulturni do zla Boga).

Izuzetno dobro snimaju sredinu u kojoj se nalaze i usvajaju sve, sto si vec napisao u tvom postu. Medjusobno se pomazu, sto nama nije svojstveno, vec kako koga da .... znas vec sta. A da rade, bogami rade...roba samo ide, donosi se, odnosi se, pa mi Peking ponekad izgleda kao jedna velika robna kuca. Tamo bukvalno sve radi svaki dan, ne moras da razmisljas da li si nesto tokom nedelje zaboravio da kupis, naci ces ga u subotu, u nedelju, u bilo koje doba dana ili veceri. Da ne govorimo o uslugama tipa, automehanicar, frizer, restorani,... tamo gde rade, tamo i zive. Onako coporativno, jer su svi dosljaci. Nisu bas idealni uslovi za zivot i rad, ali sigurno mnogo bolja varijanta od zivota u sredini iz koje su otisli (da ne kazem pobegli).....

p.s. ostavio sam neke postove u delu koji pise dopisnik B92 M. Saranovic, pa ako te interesuje procitaj..
pozdrav iz BGD
Goran Vučković Goran Vučković 14:03 15.08.2008

Re: replika


p.s. ostavio sam neke postove u delu koji pise dopisnik B92 M. Saranovic, pa ako te interesuje procitaj..
pozdrav iz BGD

Hvala (koji blog konkretno?) - gledanje sporta ne mogu da kažem da me nešto posebno ispunjava, tako da slabo pratim blogove sportskih novinara ovde - ali pogledaću, pošto pretpostavljam da se radi o stvarima koje se tiču kulturnih i civilizacijskih karakteristika, a ne uspeha predstavnika Kine na OI :)
m-milos m-milos 15:58 15.08.2008

Re: replika

ima trenutno tri teme koje je napisao. poslednji post bas je na prvoj strani (tv program), prethodni je bio (dobar kodeks) i prvi (dug put, puno utisaka i sl)....nije bitno, ako imas vremena... poz..
we.st we.st 21:30 14.08.2008

Kina

Malo ie reci jeza ili strava i uzas.
No, kako cemo mi u novom hibridnom svetu globalne brige za ovu civilizaciju,kad jos zivimo od svemogucih ostataka i za sada slamke spasa, legata komunizma.Mozda smo mi dobar primer najvece brige i nebrige nasih briznih roditelja, a posebno ovihkoji nam uteruju moral mimo nase volje, pod zastavom visih vrednosti, briznih dusa nase planete.

Pa da, Mi letimo u nebo ali pitam se a gde su nam krila , dok oni mnogo obazriviji kazu, da nismo zaboravili padobran.

we.st we.st 20:54 15.08.2008

Re: Kina

we.st
Malo ie reci jeza ili strava i uzas.No, kako cemo mi u novom hibridnom svetu globalne brige za ovu civilizaciju,kad jos zivimo od svemogucih ostataka i za sada slamke spasa, legata komunizma.Mozda smo mi dobar primer najvece brige i nebrige nasih briznih roditelja, a posebno ovihkoji nam uteruju moral mimo nase volje, pod zastavom visih vrednosti, briznih dusa nase planete.Pa da, Mi letimo u nebo ali pitam se a gde su nam krila , dok oni mnogo obazriviji kazu, da nismo zaboravili padobran.


Jedan profesor sa jednog americkog univerziteteta je 90-tih godina izjavio, da je za ovu civilizaciju najstrasnije ako Istok krene istim putem kao Zapad.
Salman Ruzdi je ranije replicirao u delu Deca ponoci, najvise se plasim besmislenosti.
A, prt u tom kazanu i utiremo.
queeria92 queeria92 08:50 15.08.2008

Muka mi je od Naomi Klajn

i njima slicnih sto zaradise milione braneci i zastupajuci potlacene!
Boban
Goran Vučković Goran Vučković 09:26 15.08.2008

Re: Muka mi je od Naomi Klajn

i njima slicnih sto zaradise milione braneci i zastupajuci potlacene!
Boban

Bobane, pa zar i ti isto nisi novinar, kao i Naomi? Zar se i ti isto ne baviš ljudskim pravima?

U čemu je onda razlika? Cifri na poreskoj prijavi?
Dušan Maljković Dušan Maljković 16:43 15.08.2008

Re: Muka mi je od Naomi Klajn

U tome i jeste problem -- Boban nije zaradio milione.
queeria92 queeria92 21:03 16.08.2008

Re: Muka mi je od Naomi Klajn

U čemu je onda razlika?


U tome sto sere protiv kapitaliyma a sama je ogrezla u njemu :)
B.
queeria92 queeria92 21:04 16.08.2008

Re: Muka mi je od Naomi Klajn

U tome i jeste problem -- Boban nije zaradio milione.


Narafski da nisam, ali Dusane mili, ni veliki umovi poput tebe u ovoj yemlji nemaju leba da jedu, yive jadno i bedno, pa sta ja mali da kazem :)
Love,
Boban
uskok92 uskok92 09:25 15.08.2008

Otkrivanje policijske drzave

Nisam siguran da je tekstopisac bio (ili je upoznat sa stanjem) u demokratskim drzavama. Obratio bi paznju da je broj kamera po kvadratnom METRU u SAD ili UK VECI od broja kamera u Pekingu. Nastavak price ~Veliki brat posmatra~ je u ZVANICNOM PRISLUSKIVANJU - u takozvanim demokratskim zemljama (mobilini i fiksni telefoni i ostale hi tech bubice).
Sto se tice zagadjenja, trebale bi i SAD da nesto urade (jedan avion za jedan sat leta zagadi na raznorazne nacine vise od rada jedne petrohemiske fabrike za tri dana - a oni imaju petrohemijsku industriju jaku). Zato stvarno mi nije jasno zasto se spisac teksta buni jer su Kinezi probali na sve moguce nacine da smanje zagadjenje, pa i one drasticne.
Svi pominjete Tjen Anmen, gde vam je prica, da pocnemo od Vijetnama, Kambodze, Avganistana, Bosne, Srbije (cele teritorije).
Sve u svemu postoje novinari koji u trendu pisu ono sto se zahteva i oni drugi (kojih je manje, jer njih niko nece da placa) koji pisu po savesti.
deberzerak deberzerak 11:01 15.08.2008

Re: Otkrivanje policijske drzave

Sve u svemu postoje novinari koji u trendu pisu ono sto se zahteva i oni drugi (kojih je manje, jer njih niko nece da placa) koji pisu po savesti.



Uskok92, molim vas bez bogohuljenja, mogli bi da zavrsite kao onaj sto ne moze da prestane da ponavlja "Jehova, Jehova...." u filmu "Life of Brian". Masa ne oprasta.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana