Masakr u Gorazdevcu

mariopan RSS / 13.08.2008. u 13:41

  Danas je punih pet godina od kada se desio masakr u selu Gorazdevac na Kosovu i Metohiji  kada su iz susednog albanskog sela rafalom pokosena deca srpske nacionalnosti , dok su se, kao i sva deca na svetu, radovali letu i kupanju u reci. U tom monstruoznom zlocinu ubijeno je dvoje dece, a ranjeno cetvoro. Osim malih grobova i  invaliditeta i trauma za ranjene i njihove porodice, onima koji su preziveli dato je i saznanje da se ubice nece pojaviti pred licem pravde, da njih niko ne trazi niti ce ikada biti osudjeni. Vreme koje prolazi a da se zlocinci mirno setaju Kosovom ucvrscuje to saznanje i ogorcenje preostalih Srba.

Sa punim pravom pitaju se :

Gde su prava njihove dece na zivot?

Na igru, na smeh?

Gde je kazna za zlocince?

 

Jedna od majki ubijenog decaka, jos pre proglasenja nezavisnosti Kosova rekla je da ce telo svoga decaka iskopati i peske proneti celim Kosovom na ledjima, da svi vide.

Jadnica. Nesretnica.

Ko da vidi?

Zar ona misli da svet to ne vidi i ne zna?

Zna. Nije ga briga. Taj svet je tu, vidi sve, zna sve...ali ga nije briga.U medjuvremenu je to i ona shvatila, svet ne zanimaju sva deca, samo neka a tu nisu mali Srbi.

 

Danas ce, kao i mnogo puta do sada, taj svet preko svojih izaslanika izjaviti "da zali" i "da trazi zlocince" i "da ce ih pronaci" i "prevrnuce svaki kamen na Kosovu da ih nadje" i sve tako...kao i za zeteoce sa njive u Starom Grackom,, kao i za autobus u Podujevu, kao i za decu iz kafica "Panda" i one koji su odvodjeni u logore u Albaniji da se njihovm organima podmire neki racuni...

Pet godina je proslo.

Setm se uvek onih zetelaca i jedne zene kojoj su kucu zatrli tada, kada je briuci suze, jer ne sme na groblje koje je nadomak sela, rekla da "Od malog deteta do najstarijeg Albanca na Kosovu svi znaju ko je taj zlocin pocinio"..pa nista.

Znaju ali cute, zato sto je svako ubistvo, pa i ovo ubisto dece, korak ka etnicki cistom Kosovu.

Nevine zrtve, pocivajte u miru. 



Komentari (99)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

vracarac92 vracarac92 13:48 13.08.2008

Pravda? Šta to beše?

Nadam se da će svi zločinci odgovarati za svoja nedela. kakva je to osoba koja može da puca na decu. Za takve monstrume dovoljno velika kazna postoji.
Na žalost tako je u "normalnom" svetu, Na kosovu sa sve KFORom, EULEXom, haški pomilovanim Tačijem i Haradinajem "pravda" i "zakom" predstavljaju misaone imenice.
mariopan mariopan 14:00 13.08.2008

Re: Pravda? Šta to beše?

Svi pobrojani spadaju u "civilizovane" i "normalne" jos samo i mi da se naviknemo da je sve to normalno....pogotovo da se naviknu oni koji tamo zive i koji danas pale svece za tu decu i slusaju neiskrene govore svetskih policajaca. Treba imati stomak pa te govore saslusati a ne zajaukati naglas.

Hvala Vracarac sto si se javio .
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 14:03 13.08.2008

Sve je rečeno u tekstu

nemam šta da dodam.

Nevine zrtve, pocivajte u miru.
mariopan mariopan 14:08 13.08.2008

Re: Sve je rečeno u tekstu

Hvala Srdjane na javljanju i saucescu.
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 14:13 13.08.2008

Re: Sve je rečeno u tekstu

Hvala Srdjane na javljanju i saucescu.

to je najmanje što mogu da učinim.
jeremija92 jeremija92 14:07 13.08.2008

Uvek se pitam...

.... kad god čujem kako naši umni i hrabri političari i nacionalni pregaoci raznih vrsta, hrabre i savetuju Srbe sa KiM da ostanu, da izdrže... dakle uvek se pitam, zašto im ne kažu istinu.
Istina je ipak očita. Srbima na Kosovu mirnog života nema i ko zna kad će i da li će biti.
Zašto onda ne reći tim nesretnim ljudima: "Na Kosovu vam ne možemo pomoći, dođite u Srbiju ne čekajte novog Čarnojevića. Tolike je izbeglice i prognane nesrećnike Srbija primila i Vas će. Dođite, pomoćićemo da se skućite, najvažniji su vaši životi i životi vaše dece."
Koliko dece još treba da izgine tamo, pa da neko od naših vodećih političara , umesto "Mi nikada nećemo priznati nezavisnost Kosova", kaže "Spašavajte se ljudi."
Zar je to tako teško izgovoriti?
Do kad će našim političarima biti važnije teritorije od ljudi?

mariopan mariopan 14:30 13.08.2008

Re: Uvek se pitam...

Ne znam Jeremija sta bi bilo bolje, nisam pametna.
Recimo da ih sve pozovu da dodju, pa to bi bila seoba koju prizeljkuju Albanci, zato je uprilicen 17 mart, zato ubistva, kidnapovanja i zlocini, da bi oterali sve, da poplase sve i da odu sami. Ako ih pozovu onda ce reci da je to politika Beograda a ne zlocin sa njihove strane, svi nevini a mrtvih na sve strane i niko ne odgovara.Tako bi oni za sve zlocine dobili alibi i amanestiju kao sto vidimo da dobijaju zlocinci Hradinaj i drugi.Oprostaj grehova.

Sa druge strane ovde u Srbiji vec ima pola miliona izbeglica sa svih strana. Da li si cuo da se vec zahteva da se na neku teritoriju vise ne doseljavaju te izbeglice jer "remete etnicku strukturu" koja je postojala pre tog talasa izbeglica, i to vecinom traze pripadnici nacionalnih manjina. Pa gde da stavimo te ljude i ako bi oni hteli da dodju a da svi budu zadovoljni?

I jos nesto, mislim da su sa Kosova vec otisli oni koji tu torturu nisu mogli da podnesu, ostali ne zele da idu, ne zato sto im neko nesto porucuje vec zato sto nece milostinju, nece da ostave svoju dedovinu pa da se ovde potucaju od nemila do nedraga i da ih svi mrko gledaju. Oni i sada mogu da dodju ako to zele.
stari92 stari92 14:51 13.08.2008

Re: Uvek se pitam...

da li neshvaćenost,neostvarenost,bolesna ambicija,..
tera na lupetanje i moralno posrnuće kao uvod u izdaju i zločin,
utapanje i poistovećivanje sa zlom ?

Zločin je Zločin.
Barbelo nema veze s tim.
Pohlepa za većim udelom u pra-supi,već ima.

(bez komentara - molio bih)

.
jeremija92 jeremija92 16:42 13.08.2008

Re: Uvek se pitam...

Dobro, mariopan, nisam ni ja pametan, ali osećam... osećam da bi to bilo poštenije, i čini se, njima bolje. Mi, neki od nas, gledaćemo ih mrko. Ali, tamo na Kosivu ih ubijaju.
Ipak, je velika razlika između mrkog pogleda i hica u srce.
Da ih naši političari od Miloševića, pa do Tadića, preko nezaobilaznog Koštunice, nisu lažima hranili, mnogi bi od njih došli i trpili mrke poglede. I ostali živi.

mariopan mariopan 18:08 13.08.2008

Re: Uvek se pitam...

jeremija92
Dobro, mariopan, nisam ni ja pametan, ali osećam... osećam da bi to bilo poštenije, i čini se, njima bolje. Mi, neki od nas, gledaćemo ih mrko. Ali, tamo na Kosivu ih ubijaju.
Ipak, je velika razlika između mrkog pogleda i hica u srce.
Da ih naši političari od Miloševića, pa do Tadića, preko nezaobilaznog Koštunice, nisu lažima hranili, mnogi bi od njih došli i trpili mrke poglede. I ostali živi.


Ne znam, zaista. Razumem sta mislis ali ni ja ne znam sta bi bilo bolje...jer....ima tu samo jedna stvar koja mi se cini jako vazna.

Mi nismo ti koji treba da se sele. Mi sedimo u svojim kucama, nasa su deca na broju, ususkana, sva nasa imovina je negde ovde, sa nama, imamo i od cega da tu nasu decu hranimo, mi ne znamo kako je to seliti se. Mi smo se selili zato sto smo negde hteli da odemo a seliti se zato sto se mora....kako?Cini mi se neposteno da odluke o njima donose bilo koji politicari pa i mi. to nije nasa sudbina a igramo se njihovim?

Bez obzira na politicare ove ili one...samo pitanje, onako ljudsko..kako?
Sta bi poneo, jer ne mozes sve? Decu bi prvo poveo, uzeo bi njihove igracke i knjige, staru bi makju morao da odlepis od kucnih vrata jer ona nece da ide, i tu bi sliku poneo, mozda i neko cebe ili jastuk..i onda sta?
Dodjes u zemlju gde nikoga ne znas, nemas nikog svog, sve drugacije mirise, zemlja je druge boje i nekako masnija i ljudi su drugaciji, i ako ih niko nije mrko pogledao njima su koreni pocupani, nije to lako.

Najbolje se secam onog starca iz Prizrena, koga su godinu dve napadali i koji se zabarikadirao u kuci, pa su ga 17 marta iz zapaljene kuce KFORovci spasli...on je rekao da nece da ide sa Kosova jer je to njegova domovina, sta ce u Srbiji, on ovde nikoga nema, to je njegova zemlja i on nece da ide nigde.
Mozda o Kosovu i drugi tako misle?
Pozdrav
Ninoslav Randjelovic Ninoslav Randjelovic 19:28 13.08.2008

Mrki pogledi i jos mnogo toga....

I jos nesto, mislim da su sa Kosova vec otisli oni koji tu torturu nisu mogli da podnesu, ostali ne zele da idu, ne zato sto im neko nesto porucuje vec zato sto nece milostinju, nece da ostave svoju dedovinu pa da se ovde potucaju od nemila do nedraga i da ih svi mrko gledaju.

Zahvaljujuci tebi Maropan, eto na blogu pomena jednog od zlocina nad ljudima koje malo ko shvata kao ljude.
Hvala Mariopan.
Ninoslav Randjelovic Ninoslav Randjelovic 19:29 13.08.2008

Re: Uvek se pitam...

Najbolje se secam onog starca iz Prizrena, koga su godinu dve napadali i koji se zabarikadirao u kuci, pa su ga 17 marta iz zapaljene kuce KFORovci spasli...

Milos Nekic.
mariopan mariopan 20:16 13.08.2008

Re: Uvek se pitam...

Ninoslav Randjelovic
Najbolje se secam onog starca iz Prizrena, koga su godinu dve napadali i koji se zabarikadirao u kuci, pa su ga 17 marta iz zapaljene kuce KFORovci spasli...

Milos Nekic.

Hvala Ninoslave, ja vise pamtim sudbine i ono sto je rekao a ako iko zna onda on zna zasto je dve tri godine trpeo napade i opstajao u svojoj kuci, sasvim sam, zasto nije otisao, ne verujem da je slusao bilo koga od politicara, on samo nije hteo da ode sa svoje dedovine, a to je ono zasto neko nece da ide, i zasto bi isao?

Ja se rukovodim jednim ljudskim nacelom da mi, obicni ljudi, kada ne znamo sta da uradimo i kako da pomognemo, treba samo da zamislimo kako bi svet izgledao ako bismo, cak i iz zelje da pomognemo i nekoga zastitimo i spasemo, svaki put kada neko bude proterivan i ubijan, umesto da se tome suprotstavimo...selili narod negde u sigurnost. Mislim da bi svet uskoro bio skrojen po volji razbojnika a narod bi se pretvorio u nepreglednu reku izbeglica i beskucnika u potrazi za sigurnoscu.

Zato mislim da svako od nas treba da digne glas, ma kako slabasan i nevazan bio, jednog dana bice to gromki glas protiv nepravde i siledzija i doci ce pravda kad tad po svoje. Nadam se za sve one unesrecene da ce svoju pravdu docekati, iz bilo kog naroda da su.

Hvala sto si sada sa nama, sto si snimao i svetu pokazivao Kosovo kakvo jeste nasuprot one nasminkane slike koju bi hteli da proture kao stvarnost. Imas hrabrosti da sve to kazes, i hvala ti na tome.

Pozdrav
Mariopan
vracarac92 vracarac92 08:35 14.08.2008

Re: Uvek se pitam...

Ninoslave,
I u moje ime hvala za sve što si učinio.
Mariopan,
Dokle god postoje ljudi kao što si ti, humanost ima šansu da pobedi
Hvala
Jaril Jaril 14:13 13.08.2008

Да можемо

Како би било лепо да можемо да упремо прстом у Мариопан и да из свег гласа вичемо:

...срам те било, шта спинујеш, вадиш из контекста, изврћеш, учитаваш, тебе је национализам скроз ослепео...

Али не можемо.

И то боли.
mariopan mariopan 14:33 13.08.2008

Re: Да можемо

Jaril
Како би било лепо да можемо да упремо прстом у Мариопан и да из свег гласа вичемо:

...срам те било, шта спинујеш, вадиш из контекста, изврћеш, учитаваш, тебе је национализам скроз ослепео...

Али не можемо.

И то боли.

Ja bih volela da sve to kazete za mene Jarile, sve to, i vise, samo da nema ove istine o kojoj pisem, neka sve to bude laz...ali nije, i to boli.
Hvala sto si se javio.
stari92 stari92 14:26 13.08.2008

На жалост само један у низу

не расветљених злочина према обичним људима.

На жалост последица је ћутања Важних ради Виших,
а жртве су жртве,макар и наше биле.

Али то се не важи и не важе у овој констелацији,
можда у другом животу,а сигурно ће сваког казна стићи.

Мариопан и др.,
Хвала на храбрости .

Драган Ристић
mariopan mariopan 14:46 13.08.2008

Re: На жалост само један у низу

Verovala sam da ce onaj civilizovani svet doneti pravdu za sve zrtve, sa svih strana, da svaka rana dobije melem a zlocinac kaznu, da svaka majka bar dobije saznanje da ce zlocinac negde u nekoj rupi do kraja zivota razmisljati o ziivotima koje je oduzeo.

Ocekivala sam to za SVE zrtve i SVE zlocince.
Vidim da svet ne radi ono sto je obecao, da su licemerni, da im nije ista svaka zrtva niti je svako ko je ubijao zlocinac.
Razocarana sam, jer svet je to lako mogao da uradi kad vec mi nismo mogli, ostrasceni i svi ranjeni. Nije to uradio jer su interesi preci od ljudskih zivota, tesko mi pada da ih slusam i gledam dok se kunu u pravdu a na zlu i zlocinu grade svoje kule od slonovace.

Hvala Stari sto si sa nama.
margos margos 15:48 13.08.2008

Re: На жалост само један у низу

Ocekivala sam to za SVE zrtve i SVE zlocince.

Draga Mariopan, da te ne znam, rekla bi kako si naivna i mlada. Ali, znajući te, znam da nisi naivna - da je to ona neophodna iskra verovanja koja nas vuče da živimo, budemo bolji i pokušamo da stvorimo bolji svet.

Da taj 'svet' nije uradio SVE da do svih sukoba i tragedija dođe - zarad svojih profita - ne bi pričala o ovoj tužnoj godišnjici. Ne možemo od njih - 'sveta' - očekivati milost i mudrost.

Na žalost, uvek je lakše rušiti... i sa dobro smišljenim parolama, ubijati. Kao brojeve, kao komade... ne razmišljajući da li je dete ili žena... sve za ostvarenje 'velikih' ciljeva.

Mislila sam da neću reći ništa, da ću ćuteći otpratiti ovaj tvoj tekst, ali ne mogu. Oprosti mi, ali kad ovako dolazimo na ovaj svet, ne čudi me što tako brutalno i odlazimo.

Ne umem da linkujem s bloga na blog, pa moram da kopiram:
Kada sam pitala sestru (nisu sve takve, ni priblizno) u koliko je sati moj sin rodjen, ona je uzela listu sa kreveta, pogledala i rekla: "IZVADJEN u 13 i 50." Mislim da me nista sto sam cula u zivotu nije toliko pogodilo..izvadjen..kao da je nesto..neki tumor ili ne znam ni ja sta.. Plakala sam tiho da me cimerke ne pitaju nista.. - napisala Biljana

mariopan mariopan 16:05 13.08.2008

Re: На жалост само један у низу

Verovala sam, valjda zato sto sam u nesto morala da verujem, ne moze se ziveti bez vere u ljude ali, sto kazes, ako nas ONAKO vade na svet nista mi vise nije jasno, mozda je vreme da odustanem od trazenja dobrote u svemu, mozda je nema bas toliko koliko bih ja zelela da je ima?
Pozdrav Margos
margos margos 16:19 13.08.2008

Re: На жалост само један у низу

mariopan
Verovala sam, valjda zato sto sam u nesto morala da verujem, ne moze se ziveti bez vere u ljude ali, sto kazes, ako nas ONAKO vade na svet nista mi vise nije jasno, mozda je vreme da odustanem od trazenja dobrote u svemu, mozda je nema bas toliko koliko bih ja zelela da je ima? Pozdrav Margos

NE, NE i NEEEEEEEE.
Ne odustaj.
Evo, neću ni ja, časna reč.
mariopan mariopan 16:33 13.08.2008

Re: На жалост само један у низу

Ma znam da neces odustati , necu nija..to samo tako kazem kada se razocaram ali eto bas na blogu nadjoh toliko dobrih ljudi, to se racuna dvostruko ))
Ne brini, ne bih umela da zivim bez toga a ni ti, znam.
Pozdrav
margos margos 18:03 13.08.2008

Re: На жалост само један у низу

U vestima na B92 je bio veliki prilog o zločinu - današnji pomen, roditelji, Oliver Ivanović, pa i Predsednik.
Mislim da je sa informativnog aspekta, dobro pokriveno.

Ono što me posebno naježi jeste ime reke - Bistrica.... uhhh...
mariopan mariopan 18:11 13.08.2008

Re: На жалост само један у низу

margos
U vestima na B92 je bio veliki prilog o zločinu - današnji pomen, roditelji, Oliver Ivanović, pa i Predsednik.
Mislim da je sa informativnog aspekta, dobro pokriveno.

Ono što me posebno naježi jeste ime reke - Bistrica.... uhhh...

Bilo je na svim vestima.Samo je blog bio tih, pa hajde ja...i vi dajete dorpinos da ne bude ona tisina, nepristojna, i zato hvala svima.
jesen92 jesen92 19:52 13.08.2008

Re: На жалост само један у низу

Draga Mariopan, mnogo je mali broj stradalih....nece neki blogeri da se zamaraju sa tako "malim" zlocinima....trebalo je da malo nadujes, nakarikas...zvuci efektnije....Izvini zbog neumesnog komentara...Podrska u borbi za istinu...
mariopan mariopan 20:26 13.08.2008

Re: На жалост само један у низу

jesen92
Draga Mariopan, mnogo je mali broj stradalih....nece neki blogeri da se zamaraju sa tako "malim" zlocinima....trebalo je da malo nadujes, nakarikas...zvuci efektnije....Izvini zbog neumesnog komentara...Podrska u borbi za istinu...

Nije to neumesan komentar, bas je na mestu. Mislim da o zrtvama, bilo kojim, ne sme da pise neko ko to ne radi iz iskrenog ubedjenja i iskrene zalosti, nego onako po zadatku. To unizava zrtve, svako preterivanje i laz cine to ponizenje vecim i ti si to odlicno zapazila. Ako tako treba pisati, kao sto sam videla da se pise, onda bolje cutati i samo cutanjem odati im pravu i iskrenu pocast. Znam da su mnogi veceras samo cutali iz istog razloga.
Hvala im i na cutanju, neko i ne zna sta da kaze, emocije su teske i tema je teska, ne veruejm da je iko ko ima decu ostao stalozen i miran, mozda je samo ostao bez reci.
Hvala ti Jesen
edi-va edi-va 16:32 13.08.2008

...

Nevine zrtve, pocivajte u miru.



mariopan mariopan 16:34 13.08.2008

Re: ...

Hvala Edi.
Pozdrav.
zeks92 zeks92 16:38 13.08.2008

Sraman zlocin ...

...ali ima jos jednu, tesku nevolju: nasu nemoc pred tim zlocinom ...

...a taj zlocin je - samo jedan - iz masinerije svih zlocina ...
mariopan mariopan 17:04 13.08.2008

Re: Sraman zlocin ...

Nemoc, to je najgore.
U pravu si Zeks.
Pozdrav i hvala sto si ovde.
gorstak92 gorstak92 17:02 13.08.2008

Strashno!

Da je takav monstrum(i) jos na slobodi.
Ne mogu da zamislim kakva bi kazna trebala da postoji za takav zlocin.
Ne mogu da zamislim kako je roditeljima ubijene dece.
Verujem da ne postoji veci bol nego za izgubljenim detetom.

Nevine zrtve, pocivajte u miru
mariopan mariopan 17:07 13.08.2008

Re: Strashno!

To nijedan roditelj ne bi smeo da dozivi....da nadzivi svoje dete. Pogotovo da ga tako izgubi i da nikada ne vidi pravdu i kaznu za taj zlocin..
To sto je na slobodi, to je jos jedno ubistvo te dece, ovoga puta od onih koji su na Kosovo dosli sa mandatom da ih cuvaju.
Hvala sto si ovde Gorstak
stari92 stari92 17:53 13.08.2008

.. пусти ме ..

.. пусти ме биће слепо ..

. Пусти ме да жалим,
и сећам се на лепо.

Не дирај ми
жртву свету.
Не дирај ми
сећање лепо.

Лепо те молим ..
.. Што за тебе ћар ..
Мени је свето !

О,фарисеји !
Ево !
Иду Макавеји !

Ко зна које лето ?

.
Ajnur Ibran Ajnur Ibran 18:14 13.08.2008

Bez komentara

Procitah tekst, i svaki komentar.
I ne znam sta da kazem Mariopan.
Neko rece svako ce da kusa ono sto je kuvao, kad tad.
Pa i nije mnogo utesno, iako verujem svim svojim bicem da je tako. Nije utesno, u ovom trenutku, kad covek vidi nepravdu, kad ga u grudima boli, od tudje boli, koja je tolika, kao kad covek htedne da vrisne u snu, i vristi, kida mu se utroba a glasa nema.
E zato je to i moj bol.
Osecam se vezano, posramljeno, nago. Bedno. Glupo.
Zato sto u ovom trenutku postoje oni koji odlucuju, i kazu ti si kriv, ti si prav, ti nisi postojao, ti nam trebas, ti ne, ovo je visi interes, ovo je nizi, ovo je vazno, ovo nije vazno, ovako mora, ovako hocu, tako je, ti ne razumes, mi znamo.
I gledam te sile, ko poljski mis jato orlova, da li su oni u pravu sto hoce da me pojedu, ili ja koji bi da zivim...
Sila caruje, draga Mariopan.
Blago onom ko veruje u Boga, jer on veruje i u pravdu, a vera njegova dace mu strpljenje i mir da je doceka.
A sta oni koje briga i za pravdu, i za Boga, i za Kosovo, i Srbiju, i dedovinu, oni koji zele svoju izgubljenu decu?
Sta da im kazem?
Ne znam. Stid me je. Sta, da im kazem vasa deca bila su cena? Za sta?
Tesko se njima.
A oni koji su naplatili tu " cenu " , tesko im se, jadnima, jos vise.
Vanja Montenegro Ljujic Vanja Montenegro Ljujic 18:44 13.08.2008

tuga

Nevine zrtve, pocivajte u miru.
mariopan mariopan 20:32 13.08.2008

Re: Bez komentara

Ajnur Ibran
Procitah tekst, i svaki komentar.
I ne znam sta da kazem Mariopan.
Neko rece svako ce da kusa ono sto je kuvao, kad tad.
Pa i nije mnogo utesno, iako verujem svim svojim bicem da je tako. Nije utesno, u ovom trenutku, kad covek vidi nepravdu, kad ga u grudima boli, od tudje boli, koja je tolika, kao kad covek htedne da vrisne u snu, i vristi, kida mu se utroba a glasa nema.
E zato je to i moj bol.
Osecam se vezano, posramljeno, nago. Bedno. Glupo.
Zato sto u ovom trenutku postoje oni koji odlucuju, i kazu ti si kriv, ti si prav, ti nisi postojao, ti nam trebas, ti ne, ovo je visi interes, ovo je nizi, ovo je vazno, ovo nije vazno, ovako mora, ovako hocu, tako je, ti ne razumes, mi znamo.
I gledam te sile, ko poljski mis jato orlova, da li su oni u pravu sto hoce da me pojedu, ili ja koji bi da zivim...
Sila caruje, draga Mariopan.
Blago onom ko veruje u Boga, jer on veruje i u pravdu, a vera njegova dace mu strpljenje i mir da je doceka.
A sta oni koje briga i za pravdu, i za Boga, i za Kosovo, i Srbiju, i dedovinu, oni koji zele svoju izgubljenu decu?
Sta da im kazem?
Ne znam. Stid me je. Sta, da im kazem vasa deca bila su cena? Za sta?
Tesko se njima.
A oni koji su naplatili tu " cenu " , tesko im se, jadnima, jos vise.

Nemam sta da dodam Ajnur, sve si rekao. I mene uzasva sto svet tako funkcionise i sto se zrtve ne broje, nicije, i sve je izvrnuto naopacke, nista nije kao sto bi trebalo da bude, a nama kazu da to tako treba?

Hvala ti sto si sa nama podelio bol i sto si dao doprinos nekom boljem vremenu kome se nadam za sve nas.

Pozdrav
Mariopan
mariopan mariopan 21:03 13.08.2008

Re: tuga

Vanja Montenegro Ljujic
Nevine zrtve, pocivajte u miru.

Hvala Vanja sto si ovde veceras.
Pozdrav
blackbox92 blackbox92 18:45 13.08.2008

gde je čojstvo, gde je besa

da su albanski političari ljudi a ne nacionalnom mržnjom i šovinizmom pomračenog uma, oni bi bili najglasniji i najrevnosniji da se zločinci nađu i kazne. To je najmanje što mogu da urade za svoj narod i sebe, da skinu ljagu. Dok god se tako odnose prema zločincima iz svojih redova, oni su saučesnici i podstrekači.Kod njih nema ni trunke čojstva,pokazali su se kao fukare i kriminalci.Pa oni ne poštuju ni svoju tradiciju i običaje.
Sve je u tom pogledu licemerno, jer me niko ne može ubediti da ne znaju od prvog dana ko je pucao i pobio decu. Ništa manje licemerstva ne vidim ni kod UNMIK-a.
Pa se sada pitam ima li to Kosovo javnost, intelektualce, NGO koji će u ime obraza i budućnosti svog naroda dići glas protiv zločina nad drugima.
Hvala Vam na tekstu i preporuka.
mariopan mariopan 20:44 13.08.2008

Re: gde je čojstvo, gde je besa

Blackbox

I ja mislim da su zlocinima najvise ponizeni sami Albanci, da im zlocini koje kriju prljaju obraze ali dok oni sami ne shvate da ce i oni postati taoci tih zlocinaca, dok ne progovore, nece imati svoj mir. I ja se nadam da ce dici glas protiv zlocina i da ce tako pomoci da ozdravi i njihovo nacionalno bice. Samo tako ce neki mir na Kosovu biti moguc i samo tako se sigurnost moze vratiti na Kosovo, a ta sigurnost i njima treba.
Hvala sto si ovde
Pozdrav
Ribozom Ribozom 18:46 13.08.2008

Deo moje porodice

...je takodje nestao na Kosovu 99. Pronasli ih na severu Albanije. Otimali su ih u prisustvu KFOR-a. Transportovani par stotina kilometara, a mozda delovi njih i par hiljada kilometara. Zaboraviti nikako, prastati...kome?

Nek pocivaju u miru!
mara92 mara92 19:56 13.08.2008

Re: Deo moje porodice

...je takodje nestao na Kosovu 99. Pronasli ih na severu Albanije. Otimali su ih u prisustvu KFOR-a. Transportovani par stotina kilometara, a mozda delovi njih i par hiljada kilometara


Рибозом,

...нека почивају у миру!

Не знам шта бих ти рекла, осим да ми је заиста жао...
mariopan mariopan 20:48 13.08.2008

Re: Deo moje porodice

Ribozom
...je takodje nestao na Kosovu 99. Pronasli ih na severu Albanije. Otimali su ih u prisustvu KFOR-a. Transportovani par stotina kilometara, a mozda delovi njih i par hiljada kilometara. Zaboraviti nikako, prastati...kome?

Nek pocivaju u miru!

Zao mi je Ribozom, sta da kazem osim opet....i opet...
Zao mi je...to da ponovim mnogo puta za sve one koji su tako nestali i da kazem

Neka pocivaju u miru...i ne ponovilo se !

Pozdrav
Nikola Knežević Nikola Knežević 18:57 13.08.2008

Hvala na podsećanju

Potrebno je pisati ovakve tekstove kako se izgubljeni životi ove dečice i brojnih srba koji su nestali na Kosmetu ne bi zaboravili. Preporuka od mene.
mariopan mariopan 20:50 13.08.2008

Re: Hvala na podsećanju

zato i pisem Nikola, da ih ne zaboravimo, da nam se ne bi ponovilo...a sta su deca kriva bilo kome?
Hvala sto si sa nama
mara92 mara92 19:44 13.08.2008

...

Замислите лето и веселу грају на реци...цика и вриска...пршти вода и смех који звони...а онда челичне цеви, из шипражја и рафале...

...И онда тишина...и јаук оних који су неким чудом преживели...

Сећам се снимка сахране...камен би заплакао...

Нека им је лака земља, а родитељима утехе нема - децу не можемо да им вратимо. Страшно!
mariopan mariopan 20:55 13.08.2008

Re: ...

To kako pamtis i ja pamtim, tu sliku uzasa i decu kako leze u travi.

Neka pocivaju u miru.

Hvala Mara sto si ovde da ih se setimo. Da njihovi roditelji znaju da nisu sami i da delimo njihov bol.
Pozdrav
Jaril Jaril 21:37 13.08.2008

Прилог



Не могу да нађем прилог Бе92. Поменуо је неко да је био на те-ве-у.
mariopan mariopan 22:24 13.08.2008

Re: Прилог

Margos je pomenula, a ja sam gledala druge vesti , mislim na Avali, ali bilo je celog dana i bilo je pokriveno medijski, sramota bi bilo da nije. Hvala Jarile sto si se potrudio, ja ne umem da kacim pa je pomoc dobrodosla.
gorstak92 gorstak92 22:09 13.08.2008

Citat iz danasnje vesti na B92

Očevi pre pet godina ubijenih dečaka apelovali su na pripadnike Kfora i policije da nađu ubice njihove dece "jer se zna ko je pucao na njih". "Lično sam im rekao i ime i prezime onoga ko je pucao na decu i ubio Pantu i Ivana", rekao je Milisav Dakić novinarima nakon parastosa.

Otac ubijenog Ivana, Miloš Jovović, rekao je da "niko nije ništa uradio da se ubica pronađe iako je on u susedstvu". Jovović žali što "niko ništa ne radi da zločince izvede pred lice pravde, ni UNMIK ni Kfor ni naša zemlja".


Gotovo da sam siguran da se zna ko je ubica. U malim sredinama se zna ko je nesto uradio i bez prethodne istrage.
Pa Albanci su ti koji su imali ,,plemenski" sud u nepriznavanju srpskog. Staresina je znao i ko je sklon kradji i preljubi, ali i ubistvu. Ko je ubica dece se zna od prvog dana. Pucano je iz automatskog oruzja - to uveliko suzava krug osumnjcenih. To sto se monstrum(i) ne hapsi, e to je ono sto normalan covek ne moze da pojmi.
mariopan mariopan 22:45 13.08.2008

Re: Citat iz danasnje vesti na B92

Zna se, i ja verujem , zato sam i napislala da je i zena kojoj su sve ukucane pobili bas to rekla, i ona zna, svi znaju....pa nista. To je ono sto ubija te ljude. Beznadje. Nema pomoci niotkuda.

Zato sam tako kivna na taj "civilizovani" svet, oni su tamo dosli da "sve cuvaju" , da sude, da uvedu red i zakone...kakve?

Mom ujaku su, posle pljacke njegove kuce i kada je nasao pljackase i prijavio KFORu receno da oni nisu tu da cuvaju njegovu kucu ni njegovu imovinu, nisu mu pomogli iako je sve svoje stvari jos uvek na gomili nasao u kuci jedne porodice, albanaca, posle toga on se iselio, do tada nije zeleo o tome ni da razgovara. Ima 80 godina.

Interesantno je da su mu za pljacku javili jos dok je bila u toku i javili su mu i ko mu pljacka kucu, tako je i nasao svoje stvari, ali zastitu nije dobio. I nije jedini, zato verujem da znaju svi , cute na svoju sramotu.
deberzerak deberzerak 22:34 13.08.2008

masakr u gorazdevcu

Nevine zrtve, pocivajte u miru.



Mariopan, hvala na tekstu.
mariopan mariopan 22:46 13.08.2008

Re: masakr u gorazdevcu

Hvala tebi sto si ovde. deberzerak.
Unfuckable Unfuckable 23:11 13.08.2008

Re: masakr u gorazdevcu

Mariopan, hvala za podsećanje na datum i događaj.
S obzirom da se preko leta, nekako uvek nađem izbombardovan raznim porukama koje bi trebalo da me nateraju da se osetim krivim za nešto što nisam uradio drugom narodu, eto male prilike da razmislim da li sam nešto mogao učiniti pa da sprečim da se grozote dešavaju i mom narodu, za promenu.
Odgovor je isti, u oba slučaja, ali dovoljno puta sam ga prezentovao i ne bih da se ponavljam.

U situaciji u kojoj smo - najbliže onome što želim da kažem, a neće biti ništa novo je - "Jači tlači"
Ono u šta verujem je da Pravda ima više pojavnih oblika.
Zbog pozicije u kojoj se nalazi naš narod, a koja je daleko od dominantne ili povoljne, mi ćemo morati da se suočimo sa onim "sporim, ali dostižnim" oblikom Pravde, što je maksimum (dostižnost) koji može da nam se dogodi. Gore od toga bi samo bilo "spora ali nedostižna"

Takođe - nisam siguran da će naše pamćenje samo od sebe obezbediti da se ovakvi bestijalni zločini više ne događaju. To bi se pre moglo sprovesti jačanjem države i povećanjem njenog ugleda i uticaja u okruženju.
A za to (da Pravda ne postane spora i nedostižna) potrebni su mudrost, strpljenje i vizija.
mariopan mariopan 23:45 13.08.2008

Re: masakr u gorazdevcu

Lepo kazes Unf, potrebni su mudrost, strpljenje i vizija. Samo kada bih znala koliko jos da se strpim dok to ne bude?

Ali nesto sam primetila i to mi je drago, naime iako je ova tema jako teska, ovde se komentatori nisu bacali uvredama ka celom jednom narodu, koliko vidim, osudili su zlocin i ravnodusnost, osudili su one koji treba taj red, zakon i pravdu da uvedu, jer to su obecali, sve to, to odsustvo uvreda , daje mi nadu da su ljudi na putu da neke od tih nedostiznih merila za civilizovanog coveka sami nadju, da ih vec imaju i polako ih uvode u nas svakodnevni zivot. To mi daje nadu da ce ljudi sa svih strana, sami, najzad da razrese svoje tesko nasledje i da cemo ovakvih razgovora imati sve manje.

Hvala svim komentatorima na tome.
A hvala i tebi na iscrpnom i tacnom sagledavanju problema.
Pozdrav
mariopan
Unfuckable Unfuckable 23:58 13.08.2008

Re: masakr u gorazdevcu

ovde se komentatori nisu bacali uvredama ka celom jednom narodu, koliko vidim, osudili su zlocin i ravnodusnost, osudili su one koji treba taj red, zakon i pravdu da uvedu, jer to su obecali,


Dobro primećeno. (Istini za volju, ima par komentara koji malo "naginju" da treba da razmislimo kakav je to narod koji ne hapsi svoje zločince, ali su, brojno, statistička greška - a zašto "narod" ne hapsi zločince....ima mnogo objašnjenja, da se i jakaotakav, bar jednom uzdržim od zbijanja surovih šala i davanja objašnjenja )
Time pada u vodu konstantno ponavljajuće bulažnjenje o Srbima kao ofanzivnom narodu, ma kako čudno zvučalo to što pišem.
Naime, nedostatak "hejtovanja" na ovom blogu pripisujem upravo tome što niko nije došao i rekao, tj napao : "Srbi, krivi ste, niste zaštitili nevinu decu...", kao što se dešava na nekim blogovima sa sličnom tematikom gde se Srbi krive zašto nisu sprečili pokolj neke druge, isto tako nevine dece
(kriva deca, sada mi pada na pamet apropos "nevine dece" - ...btw, nisam čuo da to postoji)
Tamo, gde se nastupi sa optužbom za kolektivnu krivicu, kao što spomenuh već - nazočna Srbadija kreće u kolektivnu, i ponekad,poprilično neselektivnu, rekao bih - odbranu. I onda biva - svašta.

Dakle, baš zbog veoma dobre tempiranosti i odmerenosti - ovaj blog je uspeo da izbegne zamke "nametanja krivice", u koje se tako često upada na ovakvim temama, što potvrđuje i impozantan broj preporuka
mariopan mariopan 08:59 14.08.2008

Re: masakr u gorazdevcu

angie01
ovde se komentatori nisu bacali uvredama


naravno da je drugachije nedopustivo- samo shto si ti jedna od tih, koja na tudje zrtve utrchavash sa pitanjem za drugu stranu, te mi je u tom smislu malo bez veze da ti to kazesh.

Ono shto se ja iskreno nadam, da se ovakve strahote nece vishe ponoviti i da ce ljudi poshtovati jedni druge- jer nema nam druge nego da zajedno zivimo na ovim prostorima- i da svi zlochini budu kaznjeni, kako bi se osecaj nemoci i besa smirio- da se krene sa mrtve tachke, u kojoj i nakmanja iskra, vrlo brzo postane plamen mrznje.

Naravno da cu da pitam Angie, necu da cutim, i ne treba.
Ali ne vredjam, samo pitam. A zlocinca o kome je rec recimo vredjam sto god mogu gore, takav je to zasluzio, nas ili njihov, svejedno.
Vredja me i jednostrano prikazivanje "istine" kojoj su skloni "blogeri na zadatku". Nije istina tako crno bela, nisu samo Srbi za sve krivi i njisu samo necije zrtve vredne zaljenja a nase da se pregaze i zaborave.Trazim pravdu za sve, a toga na blogu nema. Pogotovo sto smo 90 % vremena na blogu proveli pisuci o zrtvama koje su stradale od ruke nasih sunarodnika i u tim sam osudama redovno ucestvovala.....mislim da je to fer odnos?.A onda bih obavezno pitala i za nase zrtve. Mislim da je tpo posteno. Mozda tebi nije, ali ja mislim da jeste. Ne iz nekih nacionalistickih pobuda nego iz ljudskih.
Ako bi neko pisao samo o nasim zrtvama a da ne pomene neke tudja verujem da bih ja onda pisala o njima. Ovako ne moram ja, ima toliko blogera koji samo o njima pisu, nase zrtve se ne pominju, to je nasa sramota.Otuda bas ja pisem.

A razlika postoji, recimo , procitaj ponovo moj tekst i pronadji mesto gde sam ja napisala "zlocinacki i genocidni Albanci"...nema? Pa nema. A kada neko na pola strane pise samo "zlocinacki i genocidni Srbi" pa nas jos uporedi sa onima od cije ruke su bas Srbi toliko stradali, onda se ja javim i kazem da je to bezobrazluk. Ni tu nisam vredjala, birala sam reci.Postoji razlika, ako pogledas naci ces je sama.

Hvala sto si se javila Angie
angie01 angie01 22:15 14.08.2008

Re: masakr u gorazdevcu

A razlika postoji,


izvini mariopan- a shto si onda obrisla moj komentar, koji ne da nije bio uvredljiv, nego dobronameran u svakom smilu???

mislim- meni lichno je jasno- to sam i htela da ti kazem- al kazi onda i svima ostalima- chisto da ne bude zabune- kad si tako dobronamerna i pravedna.
mariopan mariopan 00:48 15.08.2008

Re: masakr u gorazdevcu

angie01
A razlika postoji,


izvini mariopan- a shto si onda obrisla moj komentar, koji ne da nije bio uvredljiv, nego dobronameran u svakom smilu???

mislim- meni lichno je jasno- to sam i htela da ti kazem- al kazi onda i svima ostalima- chisto da ne bude zabune- kad si tako dobronamerna i pravedna.

Koji komentar?
angie01 angie01 01:44 15.08.2008

Re: masakr u gorazdevcu

Koji komentar?



pa taj shto je pochinjao sa istim citatom- a razlika postoji,...nije bilo nikakvog rasloga da ga moderacija brishe- jer ni u kakvom smislu nije bio uvredljiv ni ruzan po bilo koga- niti je bio trol.
mariopan mariopan 04:27 15.08.2008

Re: masakr u gorazdevcu

angie01
Koji komentar?



pa taj shto je pochinjao sa istim citatom- a razlika postoji,...nije bilo nikakvog rasloga da ga moderacija brishe- jer ni u kakvom smislu nije bio uvredljiv ni ruzan po bilo koga- niti je bio trol.

Gledala sam sad da li je jos neki tvoj komentar obrisan i rekla bih da je sve tu, osim jednog koji se nije bavio temom, ali u parvu si da nije bio uvredljiv.

To sada pisem da znaju svi blogeri, po tvojoj zelji.
Nije bio uvredljiv.
Ali se nije bavio temom.

Vec kod prvog tvog komentara neko je stisnuo ono dugme "prijava zloupotreba", to znas kako ide, procitala sam taj komenatr ali sam zanemarila tu prijavu i odgovorila ti gore, bas iscrpno. Toliko da pokazem da si dobrodosla i da cu ti odgovoriti.Mislila sam da je dovoljno jednom da ti odgovorim na to pitanje pa da se posle vratimo na temu a tema nije kako ja ili ti nesto komentarisemo negde, bilo gde.

To mozemo na nekoj trac partiji pa da pozovemo i druge blogere u drustvo, mislim na nekoj temi koja bi se time bavila.
Ovde, vidis i sama, nesto drugo je tema, pa da ne trolujem sopstvenu temu ja sam tvoj komentar obrisala.

Opet ponavljam da tvoj komentar nije bio uvredljiv ni za mene ni za koga samo se nije bavio temom.Bio je trol.

Da li si zadovoljna odgovorom?
Pozdrav
mariopan
mariopan mariopan 14:52 15.08.2008

Re: masakr u gorazdevcu

Angie, tvoj jos jedan komentar je obrisan.

Ocigledno je da zelis da isteras svoje ili da se pocupamo za kose u raspravi koja nema veze sa temom, zato je trol.

Ova tema bavi se DECOM koja su pobijena muckim i kukavickim rafalom iz susednog, albanskog sela.

Cinjenicom da se i posle PET GODINA ubica slobodno seta Kosovom.

Cinjenicom da u MIRU ljudi nestaju, ubijaju ih i njihovu decu a svet sa svim svojim oruzjem to mirno gleda.

SAMO TIME se bavi ova tema.

Ako to ne postujes onda trolujes i svako bi te obrisao, a ja te brisem pre svega zato sto ovo nije ni MESTO ni VREME da na ovoj temi isterujes svoje frustracije, svoj inat i skreces temu na svoju vodenicu da bi pricala sta ti zelis i o cemu ti zelis.

Posto ocigledno nemas sta da kazes na tu temu jer u tvom obrisanom komentaru nema ni reci o toj deci, ni o zlocincu koji mirno seta Kosovom, ni o KFORu, UNMIKu, KPS, UN ili bilo kome ko bi tamo na Kosovu mogao da pronadje i kazni ubice, ne znam onda sta trazis na ovoj temi?

Ako jos jednom pokusas da skrenes temu u tebi zeljenom pravcu bices banovana na neko vreme da razmislis zasto nemas postovanja ili bar pristojnosti da ovu temu otpratis bez rasprava o nama blogerima, ko je kakav i ko kako komenatrise. To je tema posebna, kao trac partija, hade da se nalepimo uvredama? To si htela? I to bas ovde? Po meni to je nedostatak takta i vaspitanja, da BAS na ovoj temi teras svoje.

Ocekujem da se povuces i da ostavis ovaj razgovor za vreme kada ce neko tu temu i da pokrene pa da pricamo i o tome. Ponavljam ovo nije tema o komentarisanju i komentarima.Ovo je tema o deci, pokojnoj, o necijem bolu, ne o tebi ili meni.
angie01 angie01 21:31 15.08.2008

Re: masakr u gorazdevcu

Ti i jesi obrisala komentar koji se ticao zlochina, jer ti nije odgovarao, pa si se pravila da ne znash koji, a posle objasnila neshto shto nepostoji u tvom stilu.

ne, ja nemam nameru da se chpuam za kosu- samo sam htela da mi kazesh zashto brishesh neshto shto NIJE trol i tiche se teme i gde nema vredjanja- ali ti editujesh kako ti odgovara- mozesh da me banujesh i za stalno-, kao i jasminu- shto je stvarno smeshno, ja vishe sa nekim ovako nekorektnim nemam nameru da komentarishem- jer si upravo ti pokazala neposhtovanja time shto si sklonila ono shto tebe i tvoje namere lichno ugrozva.

ajde sad brzo brishi i ovo,
pozzz,
angie
mariopan mariopan 22:06 15.08.2008

Re: masakr u gorazdevcu

Necu Angie da brisem.
Neka stoji da svi vide zasto si banovana.I da vide iz koje kuhinje taj tvoj vetar duva, sama si to htela, evo ti.
Pozdravljam te.
Anjale Anjale 23:56 13.08.2008

...

Gledala sam večeras reportažu na b92.
To ni jedan rodtelj ne može da odboluje.
Nevine zrtve, pocivajte u miru.
angie01 angie01 01:43 14.08.2008

Re: ...

Nevine zrtve, pocivajte u miru.


!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
mariopan mariopan 09:23 14.08.2008

Re: ...

Anjale
Gledala sam večeras reportažu na b92.
To ni jedan rodtelj ne može da odboluje.
Nevine zrtve, pocivajte u miru.

Hvala sto si ovde Anjale, da ti roditelji znaju da ih nismo zaboravili, da smo uz njih.
markonio92 markonio92 01:42 14.08.2008

...

Jednom rečju, tragedija.

P.S: Nema Tešanovićke da se javi, jeste je banovali ili...
mariopan mariopan 09:02 14.08.2008

Re: ...

markonio92
Jednom rečju, tragedija.

P.S: Nema Tešanovićke da se javi, jeste je banovali ili...

Banovana trajno i dozivotno kod mene.
Ali ona se ne bi ni javila, ne javlja se ni na svojim temama kada je neko nesto priupita.
Ne daj boze da ona pise o tome, to nije njen fah.
Pozdrav
Atomski mrav Atomski mrav 09:42 14.08.2008

Re: ...

Ovaj zločin je toliko užasan i surov da ne treba ovo malo postova o njemu kvariti nekakvim poređenjima i prepucavanjima. A onaj ko ne želi iskreno da izjavi saučešće porodicama nastradale dece, bolje da se i ne javlja...
Unfuckable Unfuckable 09:45 14.08.2008

Re: ...

ok, atomski - nisam ni ja za prepucavanja.
Ali ne vidim ni neku svrhu od posta - umrlice, gde će se samo izražavati saučešće.
Atomski mrav Atomski mrav 10:03 14.08.2008

Re: ...

Ne bih rekao da se ovaj post pretvorio u "umrlicu".
Unfuckable Unfuckable 10:13 14.08.2008

Re: ...

Ne bih rekao da se ovaj post pretvorio u "umrlicu".


nisam to ni rekao
samo sam replicirao na ovo tvoje uputstvo

A onaj ko ne želi iskreno da izjavi saučešće porodicama nastradale dece, bolje da se i ne javlja...

Atomski mrav Atomski mrav 10:14 14.08.2008

Re: ...

Ah, mislio sam na dežurne saveStodavce na blogu...
Unfuckable Unfuckable 10:15 14.08.2008

Re: ...

sve ok, ništa nije sporno
pozzzz
mariopan mariopan 10:21 14.08.2008

Re: ...

Ni ja nisam htela da objavim umrlicu, samo ne znam koliko sam uspela u tome.

U reci je toga dana bilo mnogo dece, neke novine pisu da ih je bilo i stotinak ...a onda se zacuo rafal, bila je to rafalna paljba, jedan od ranjenih decaka pogodjen je sa sedam metaka.

Sama namera de se rafalom po deci izazove sto veci broj zrtava, meni je monstruozna. Ne znam kako nije bilo i vise zrtava i hvala Bogu za to, ali namera je bila da tih malih zrtava bude sto vise, otuda rafali a ne pojedinacna paljba iz nekog vatrenog oruzja. Meni je ta namera pokazatelj da je to trebao da bude masakr, otuda i naslov, mozda gresim ali samo sreca je spasla ostalu decu.

Ako je neko pokusao da ubije sto veci broj dece ali mu je namera polovicno ostvarena i slobodno se seta nekom zemljom, onda sa pravosudjem i sa sistemom zakona i pravde u toj zemlji nesto debelo nije u redu.

Pogotovo sto se zlocin desio u vreme mira, nije to bio rat pa da se kaze da je rafal slucajno ranio i ubio decu, znaci planiran i je ucinjan tezak zlocin a da pravda nije delovala iako su u pitanju deca? To mi je neshvatljivo.

Otuda moje ogorcenje na one koji su bili duzni da sve na Kosovu razoruzaju, da uvedu red i zakone i da zastite SVU decu. Ako to nisu mogli onda su mogli da sude ubicama.
vracarac92 vracarac92 10:28 14.08.2008

Re: ...

Ako to nisu mogli onda su mogli da sude ubicama.

Mogli su ali nisu želeli. Ni UN, ni NVO, ni NATO, ni policija, ni pravosuđe a najstrašnije izgleda da nije hteo (smeo) ni običan narod.
mariopan mariopan 11:22 14.08.2008

Re: ...

vracarac92
Ako to nisu mogli onda su mogli da sude ubicama.

Mogli su ali nisu želeli. Ni UN, ni NVO, ni NATO, ni policija, ni pravosuđe a najstrašnije izgleda da nije hteo (smeo) ni običan narod.

Zato sam ja kritiku usmerila bas prema tim institucijama a ne prema narodu. Mislim da su oni morali, to im je bio posao, da ubice nadju i da im sude. Izostanak sudjenja je bio signal za totalnu nesigurnost i razlog da se mnogi koji imaju malu decu odsele sa Kosova. Zato te medjunarodne institucije smatram za saucesnike svih zlocina koji su se desili na Kosovu u njihovom prisustvu. Pored onoliko vojnika, oruzja, tehnike koja snima i kada ptica proleti, obavestajnih sluzbi iz celog sveta, sve znaju...ali ih nije briga.

Verujem da albanski narod delimicno iz straha ne sme da svedoci ili kaze ko je ubica, otac decaka kaze da zna i nejgovo ime ali niko ne reaguje, do tog imena on je mogao da dodje samo tako da mu neki Albanac to kaze...ne znam, samo se rukovodim time da su mnogi Albanci stradali od svojih kada su se pobunili protiv nacina na koji se vodi ta njihova borba, protiv zlocina, silovanja, otmica, pomagali bi nekada Srbima i to bi posle platili glavom. O tome su svedocili Srbi pred sudom u Beogradu pa otuda znam.

Nadam se samo da ce taj bolji deo albanskog naroda podici glavu i oprati obraz svog naroda tako sto ce suditi za sve zlocine koji su se desili na Kosovu posle dolaska vojske UN, kada je zapravo nastao mir...kakav mir? Takav da je za verem tog "mira" stradalo vise ljudi nego za vreme rata i to sve nealabanaca, ili Albanaca koji bi svedocili. Nije lako tamo ziveti.
Atomski mrav Atomski mrav 11:36 14.08.2008

Re: ...

Kako neće strahovati... pa i "zaštićeni" svedoci haškog tribunala su plaćali životima... :(
mariopan mariopan 11:44 14.08.2008

Re: ...

Atomski mrav
Kako neće strahovati... pa i "zaštićeni" svedoci haškog tribunala su plaćali životima... :(

Znam , zato i razumem njihov strah, nije lako tamo ziveti.
Samo mi smeta sto te zrtve, te Albance ne pominju na temama o zlocinu, to je greh, njihova zrtva je isto tako velika a anatemisani su u sopstvenom narodu i za njima ne zali niko, to je sramota. Njihov greh je bio samo ljudskost, njihovim ubisvom ta ljudskost je ubijena.Jednog dana ce ih pominjati sa ponosom samo je taj dan daleko.

Ovde se obracam bas tom delu njihovog naroda i pozivam ga da se pobuni, da na neki nacin sam iz svojih redova izbaci te zlocince, da zastiti svedoke, samo oni to mogu da urade.Tako ce pomoci da Kosovo jednog dana bude zemlja u kojoj ce i oni moci da zive bez stida.
mariopan mariopan 12:58 14.08.2008

Re: ...

Hvala Dunja, odgovarajuci komentar, kao i uvek.
AlexDunja AlexDunja 12:30 14.08.2008

...

bladerunner92 bladerunner92 13:54 14.08.2008

Re: ...

napisala sam nesto...pa obrisala
nemam vise ni sta da kazem
imam samo neko odvratno osecanje bespomocnosti i beznadja
i pomesana osecanja besa i tuge i bas bljak
njihova mala tela su pokopana i kraj
bladerunner92 bladerunner92 14:08 14.08.2008

Re: ...

Otuda moje ogorcenje na one koji su bili duzni da sve na Kosovu razoruzaju, da uvedu red i zakone i da zastite SVU decu. Ako to nisu mogli onda su mogli da sude ubicama.


mariopan jel mi zivimo u istom svetu?
divim vam se sto verujete i dalje
mariopan mariopan 14:17 14.08.2008

Re: ...

bladerunner92
Otuda moje ogorcenje na one koji su bili duzni da sve na Kosovu razoruzaju, da uvedu red i zakone i da zastite SVU decu. Ako to nisu mogli onda su mogli da sude ubicama.


mariopan jel mi zivimo u istom svetu?
divim vam se sto verujete i dalje

Moram da verujem, samo me to drzi na ovom svetu, ne mogu da se predam, ne umem drugacije a vidim i mnogi drugi ljudi koji su se ovde javili, svaki taj glas se racuna kao poziv da se svet mora urediti bolje, tu je i tvoj glas, malo ogorcen ali pravi, ako nas bude dovoljno mozda cemo mi promeniti taj svet? Ja se nadam. Verujem.

Hvala ti Bladerunner sto dajes doprinos tom boljem svetu i sto si ovde.

Pozdrav
Strongman Strongman 22:18 14.08.2008

Izbegavao sam da procitam

do malopre.

Boli potsecanje.

Hvala za tekst. Preporuka.



Steglo mi se pero, ne pise mi se.
mariopan mariopan 00:50 15.08.2008

Re: Izbegavao sam da procitam

Strongman
do malopre.

Boli potsecanje.

Hvala za tekst. Preporuka.



Steglo mi se pero, ne pise mi se.

Ne moras da pises, dovoljno je sto si tu, a ti si tu uvek kada treba. Hvala
dzouzi dzouzi 02:15 15.08.2008

Re: Izbegavao sam da procitam

Strongman
do malopre. Boli potsecanje. Hvala za tekst. Preporuka.Steglo mi se pero, ne pise mi se.


Takodje.

Videla sam naslov ali nisam smela da citam, nisam imala hrabrosti.
Bila sam kukavica!

Tek sam sada iscitala sve...tuzno je, mnogo je tuzno...

Samo kad pomislim na roditelje te decice
i na njihov, nazovi, zivot - srce mi se pocepa :(((((

Neka pocivaju u miru : (((((

I da se ne ponovi vise nikad nesto slicno...

Mariopan, nista nisam posebno napisala...boli me smrt... :(((((
mariopan mariopan 04:12 15.08.2008

Re: Izbegavao sam da procitam

Velike si reci napisala..."boli me smrt"..to je dosta, ne treba nista vise. Hvala za to.
stari92 stari92 10:34 15.08.2008

Re: Izbegavao sam da procitam

,ali ima nade.



mariopan mariopan 13:03 15.08.2008

Re: Izbegavao sam da procitam

stari92
,ali ima nade.




Hvala za nadu Stari i sto si tu.
bojan ljubomir jugovic bojan ljubomir jugovic 13:10 16.08.2008

Re: Izbegavao sam da procitam

Steglo mi se pero, ne pise mi se.


I ja obilazim oko teksta par dana,
nikako da otvorim. Nema datuma u kalendaru
da nije podsetnik na nesto lose.

Ipak, treba pisati da se ne zaboravi.
mariopan mariopan 13:59 16.08.2008

Re: Izbegavao sam da procitam

bojan ljubomir jugovic
Steglo mi se pero, ne pise mi se.


I ja obilazim oko teksta par dana,
nikako da otvorim. Nema datuma u kalendaru
da nije podsetnik na nesto lose.

Ipak, treba pisati da se ne zaboravi.

Hvala Nikola sto si sa nama.
Pozdrav.
Черевићан Черевићан 11:05 15.08.2008

има ко то гледа . . .

гђо mariopan па читајући овај те саставе на сличну тему порука јеванђеља од Луке гл 6 стих 31 који каже . . . и како хоћете да Вама чине људи, чините тако и Ви њима . . ми се спонтано у мислима нађе и питам се дали агресивни актери догађаја у гораждевцу нато помислише . . икад.
mariopan mariopan 13:10 15.08.2008

Re: има ко то гледа . . .

G. Cerevican, i vi ste tu uvek kada treba.

Ne znam da li misle, mozda ce jednog dana razmisliti, tome se nadam.

U medjuvremenu svi mi moramo da nastavimo da zivimo bas po jevandjelju i da ne cinimo drugima ono sto ne zelimo da neko ucini nama. Celo covecanstvo, Zato se nadam da ce bolji deo prevladati u ljudima i da ce se izboriti za bolji svet, za svu decu. Ipak na svetu zivi mnogo vise dobrih ljudi nego zlih, u to se uverim svakog dana. Otuda i moja nada.

Hvala vam sto ste dosli i ostavili ovaj mudri komentar, svima nama za pouku i podsecanje.
Mariopan
dali76 dali76 18:13 15.08.2008

hvala autoru ovog bloga

Prije svega zeleo bih zahvaliti autoru ovog bloga koji bar malo I ovdje pokazuje da je zlocin ipak samo zlocin ko god ga ucinio. Nazalost neki izvana a I mnogi ovdje to tako ne gledaju. Nasramotu I jednih I drugih. Bilo mi je mucno gledati predsjednika drzave u kojoj zivim kako prima “gospodina” Tacija I ostale iz delegacije Kosova. Sjetio sam se kako je svojevremeno Nixon primao generala Pinocea ,borca za demokratiju, covijeka koji ce biti osudjen za streljanje deset hiljada ljudi u vlastitoj zemlji. Politika realizma je okrutna ; Albanci su svoju istinu kupili dolarima.
Sto se tice Srba koji su ostali dolje tesko je dati bilo kakav savjet tim ljudima. Ja smatram d ace njih Albanci bar u ovo prvo vrijeme morati tretirati dobro ,ne zbog toga sto su se promenili vec zbog svojih interesa. Zalosno je kad jedan narod (Albanski) skriva I tako se kolektivno I zastitnicki odnosi prema ubicama djece. Unatoc svemu zelio bih vjerovati da se sreca ne moze graditi na nesreci drugih.
Ljep pozdrav
Neka je vjecna slava svim nastradalim bilo kog imena da su.
mariopan mariopan 21:20 15.08.2008

Re: hvala autoru ovog bloga

Dali76
Drago mi je da ste nam se pridruzili u osudi zlocina, sto tako gledate na zlocin kao takav. Iz bilo kog naroda da potice zlocinac treba ga izvesti pred sud i suditi. Posteno. Nazalost vidimo da neki zlocinci imaju zastitu.

Nemerljiva je steta naneta svima nama takvim pristupom, mogli smo se miriti, mogli smo se bolje razumeti, mogli smo makar decu spasti od uticaja toga nesretnog rata...ali nisu nam dali.Da su nam dali pravdu sve bi nam dali.

Bole sve zrtve.
Najvise bole ove male decije.
Hvala sto ste sa nama podelili svoju ljudsku toplinu.
Mariopan
dali76 dali76 07:44 16.08.2008

jos ovo ...

Nema pomirenja bez istine a istina je da zlocin ne smijemo djeliti po nacionalnosti zlocinaca ili zrtava. Ironicno je da ovdje oni sto sebe smatraju liberalnim misled a njihov se liberalizam dokazuje crtanjem crno bijele slike gdje su jedni dobri drugi losi momci. Zalosno je to sto ovakvi ljudi bilo kakvo drugacije misljenje ne prihvataju I groze se pomisli da zrtava ima I medju Srbima . Kad nekad I osude zlocin nad Srbima ne propuste napomenuti da je to opet posljedica Srpske politike I samim tim na volseban nacin relativiziraju zlocine pocinjene na Srbima. Nesvjesno ili svjesno oni stvaraju opravdanje za pojedine zlocine I vrse kategorizaciju istih I to po nacionalnom kljucu. Idu toliko daleko da stavljaju znak jednakosti izmedju zlocina I simbola drzave. Za njih je isticanje cetiri ocila maltene ravno zlocinu. Toboze se zalazu za suradnnju s Hagom a ovdje upravo cine ono sto je zadatak Haga da spreci a to je kolektivna osuda celokupne nacije. O njima sam pisao u svom tekstu pod naslovom “Oladite malo gospodo u trendu” I protiv ovakvog naopakog razmisljanja cu uvijek biti. Nema zlocina koji se moze pravdati! Postoje dakako odgovornosti , postoje imena I prezimena kako nosilaca odredjene politike tako I egzekutora iste. Uvijek cu osudom zlocina svog naroda braniti cast istog , ali necu se zbog toga stidjeti svoje drzave , nacije il zastave vec upravo naprotiv.
mariopan mariopan 14:23 16.08.2008

Re: jos ovo ...

Potpuno se slazem sa vama.
To mi daje nadu da ima ljudi kojima je pravda vaznija od svega.
Nadam se da cemo je jednog dana svi docekati, da ce se umoriti od nas oni kojima je interes da se istina ne sazna, pa ce tada ona sama isplivati, da ce onda svi dobiti svoju pravdu, sve zrtve, a zlocinci kaznu.

Mozda neko to odgore vidi sve.
Uvek ste dobrodosli, Dali76, u drustvo nas koji isto mislimo i koji ne cutimo, jer cutanje o zlocinu je saucestvovanje u zlocinu.
Pozdrav
Mariopan
ipsi ipsi 10:25 21.08.2008

Ovih dana

sam prezauzet nekim obavezama tako da ne dolazim na net. Zato tek sada ugledah ovu temu i zelim samo da se zahvalim za istu, odam duzno postovanje nevinim, a od svih osim rijetkih, zaboravljenim zrtvama.

Zao mi je sto sada nisam u mogucnosti da procitam sve komentare i napisem odgovor kakav jedna ovakva tema zasluzuje, ali cu se svakako vratiti na istu za par dana.

Dopada mi se mogucnost da sada moze svako svoj blog da napise, jer ima nas koji ne zelimo da cutimo i zelimo da podsjetimo i na stradale na nosoj strani.

Svako dobro domacici i svim dobronamjernim ljudima, za par dana vraticu se na ovu temu i adekvatno odgovoriti, a mozda postavim i zaseban blog.

Pozdrav i preporuka.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana