Batine koje se pamte

Aleksandar T RSS / 14.08.2008. u 12:26

U vrijeme mog ranog odrastanja nije, kao sada, postojala gomila udruženja i nevladinih organizacija koje se bave promocijom prava djeteta.
Samim tim nismo ni znali da ta prava i postoje. Stoga nam vjerovatno nije bilo čudno kada je naša učiteljica sprovodila pravdu na času tako što je nemirne drugare prevaspitavala tako što ih je uvježbanim potezom udarala glavom od tablu, ne prestajući da nam istovremeno drži čas iz Poznavanja prirode i društva.
Nije nam bilo čudno ni kada smo dobijali porciju batina od naših roditelja, uostalom, „ batina je iz raja izašla...“. To se jednostavno podrazumijevalo.
Više nisam siguran da li je zaista postojala negdje u Zabavniku rubrika Batine koje se pamte, ali i ako jeste propustio sam je. Evo prilike da to nadoknadim...
Ne mogu reći da sam bio nemiran klinac i nisam često dobijao „ po turu". Moram da naglasim da me majka znala mlatnuti češće nego otac, ali to nisu bili trenutci vrijedni pomena.
Za trenutke koji se pamte bio je zadužen tata.
Onomad smo prije rata bili u Neumu i zadesilo se da upravo u vrijeme kada je vjerovatno najveći hit jugoslovenske zabavne muzike bila numera „E moj Saša“ u izvođenju Novih fosila i pokojne Đurđice Miličević Barlović. Moja sreća što smo se u Neumu zadesili na dan njihovog nastupa u Hotelu Sunce bila je neizmjerna.


Ako malo bolje promislim to je bio jedan od prvih koncerata kom sam prisustvovao.  Imao sam oko 10 godina. 
Odlučeno je da mene i sestru na koncert vodi mama, a tata će ostati sa drugarima u kampu i piti pivo. Da se stvari neće odvijati po planu trebao sam primjetiti po ogromnoj količini sladoleda i gustih sokova koju je sestra nemilice tamanila to popodne.
Sa prvim povraćanjima krenula je nekoliko trenutaka pred polazak na koncert, ali ja se nisam dao omesti pri pokušaju odgovaranja od odlaska na Fosile. Sestru sam uspio izlobirati obećavajući joj dio, nepostojećeg, džeparca. Već na polovini koncerta i posle urnebesnog šiza na podijumu majka je odlučila da se moramo vratiti, sestra je bila u očajnom stanju.
Mojoj tuzi nije bilo kraja i na pola puta sam u panici shvatio da nisam čuo omiljenu E moj Saša i bez ikakvog objašnjenja sam se vratio na koncert taman da je čujem kao poslednju pjesmu na koncertu. Bio sam strpljiv pa sam sačekao i autogram od Đuđice i Zeca.
Ponoć je uveliko prošla a ja sam kroz mračni park išao ka kampu...euforija je popustila i nisam se osjećao ugodno. Ušavši u kamp prikolicu u kojoj su svi spavali, ili su barem djelovali tako, našao sam za shodno da se pohvalim autogramom. Tata je ustao i bez rječi mi sastavio dva šamara koje sam ćutke primio, muški i bez suza.
Ovo su moje batine koje pamtim.
U Buci smo u rubrici strip onomad objavili strip Lazara Bodrože, možda vas moja i ova strip priča inspirišu i podsjete na vaše odrastanje....

Kirk-1.jpg?t=1218716934



Komentari (21)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

johanboy johanboy 12:38 14.08.2008

Ujak

Mene je jednom, ovlas po guzi, udario ujak. Benigno,ne bi bilo vredno pomena da on nije nastradao u saobracajnoj nesreci par dana posle. Taj jedan udarac me je boleo vise od svih koje mi je posle zivot naneo. Ne sto ga smatram neopravdanim, nego sto sam ujaka, koga sam voleo kao Boga, doveo u situaciju da mora da me udari.
Vanja Montenegro Ljujic Vanja Montenegro Ljujic 14:25 14.08.2008

batine

Ja se secam da me je baka stalno vijala sa zarigom (koprivom). To nije mnogo bolelo, nego je nekako peklo - kao da te zmija ujede :) Uzas! :)
Aleksandar T Aleksandar T 23:06 14.08.2008

Re: batine

Baka i deda, nikad ali nikada..toliko su me razmazili da se i danas osjećaju posljedice :)
Nadam se da tvoja baka nije uvijek bila precizna sa zarigom
antioksidant antioksidant 15:04 14.08.2008

.

znam da nije tema ali ....

pretpostavljam da su ove sa pendrecima previse tukli kad su bili mali.

Aleksandar T Aleksandar T 19:00 14.08.2008

Re: .

Ovo je jedna od najgorih scena koje sam vidio u životu, i sada se naježim kao i prvi put kad sam je vidio
antioksidant antioksidant 20:45 14.08.2008

Re: .

znam
Aleksandar T Aleksandar T 23:15 14.08.2008

Re: .

Uuuuffff,
vjerovatno su ovi uzorni policajci i sada u službi, sada se osjećaju kao da su se ponovo vratili kući....vracao sam se sa puta iz NS, desetak dana nakon 5. oktobra, neki specijalac sa full opremom me je na naplatnoj rampi zamolio da ga povezem do Mitrovice,imali su neku akciju u Kamenici kaže ...kad sam rekao da sam iz Banjaluka malo se " otvorio"..i tako to...i kaže on: ali proći će i njihovo...i došlo je opet njegovo
antioksidant antioksidant 07:40 15.08.2008

Re: .

i kaže on: ali proći će i njihovo...i došlo je opet njegovo

da je doslo njihovo ponovo bolno sam svestan ali mislim da je ovo nasilje gore izazvano neljudskoscu koja nema veze sa politickim stavovima. mlatili su oni pre nekoliko dana i ove sto brane karadzica. sloba ih je jednostavno pustio da "idu do kraja" i ubiju boga u ovom detetu.

sad se boje (malo) kazne inace bi oni to ponovo.

i da - sigurno su uzorni policajci i sad u sluzbi
Strongman Strongman 17:57 14.08.2008

Nemam cime da se pohvalim

Nisu me tukli ni mama ni tata. Jedino me je starija sestra u "fer" tuci lemala kao vola. Ona je 3 godine starija od mene i u to vreme 3 puta jaca, a volela je da me bije, nije da nije.

Ja svoju decu takodje ne bijem. Jednom sam oterao Jocu u cosak on decko hteo da umre od smeha. Kada sam se ja posle 40 sekundi "smilovao" da mu dam voljno, dobrovoljno je ostao jos minut dva jer mu bilo smesno.
Aleksandar T Aleksandar T 18:59 14.08.2008

Re: Nemam cime da se pohvalim

Moja sestra je koristila situaciju sto je mlađa da me opauči s vremena na vrijeme a ja nisam ni pokusavao da joj vratim jer bi slijedile sankcije...ustvari pamtim samo jos jedan par izauški od oca, nisam spremio neku lekciju iz hemije i rekao sam nastavniku da mi je umro djed, on je netom posle časa sreo starog i izjavio mu saučešće , sve sa poljubcima i zagrljajem punim osjecanja...
Strongman Strongman 19:11 14.08.2008

Re: Nemam cime da se pohvalim

izjavio mu saučešće , sve sa poljubcima i zagrljajem punim osjecanja...


he he he
Aleksandar T Aleksandar T 22:49 14.08.2008

Re: Nemam cime da se pohvalim

Deda je na njegovu sreću poživio još desetak godina od tada...:)
Anjale Anjale 12:13 15.08.2008

Re: Nemam cime da se pohvalim

Nisu me tukli ni mama ni tata.

Ja svoju decu takodje ne bijem

Takođe.
Tako je to, batine se genetski prenose sa roditelja na decu.
loader loader 18:46 14.08.2008

Bole i batine nad drugima

Poučne su i batine koje su dobili neki drugi ljudi.

Sećam se kako je morbidne batine dobio glumac Dragan Maksimović, od nekih momaka koji su mislili da je on Rom, te da je od tih batina čovek preminuo. O, užasa našeg!

Sećam se kako je onaj advokat koji se sporečkao sa Šešeljem u tv emisiji ubrzo zatim viđen sav polomljen i u modricama, a Šešelj i njegovi najbliži saradnici su tvrdili da je on u stvari nagazio na koru od banane, pa se, eto, malo ugruvao.

Sećam se kako su pre desetak godina dok se čekalo u redu za zejtin dva kratko ošišana tipa premlatila nekog sredovečnog čoveka jer se pobunio što su upali preko reda.

Sećam se kako su se u rano jutro ispred Dafiment banke, nakon gurke tokom deljenja brojeva, neki ljudi potukli, pa je jedan čikica krvavih usta napustio poprište i odgegao nekud kroz obližnji park.

...

A ja? Pa, evo... Sećam se, gorko, kako me je potpuno nedužnog sa nekoliko šamara, u školskom hodniku, 70-neke, istukla nastavnica hemije Branka, jer je nakon časa neko drugi na klupi gde sam prethodno sedeo, u kabinetu za hemiju, običnom olovkom napisao jedno ime (koje je za priču nevažno).

Aleksandar T Aleksandar T 19:05 14.08.2008

Re: Bole i batine nad drugima

Podsjetio si me, ja sam dobio slične batine od svoje nastavnice jezika, ničim zasluzene, sirio sam zjenice zbog naocara a to je tada trajalao jako dugo, nisam vidio i nisam mogao nesto da procitam, ona je bila nervozna i mislila je da je zezam i bas me prebila...htjeli su da je se preko toga, mog slučaja, otarase i izbace iz skole..nisam htio da ucestvujem u tome ali smo prestali da komuniciramo do kraja skolovanja
loader loader 19:53 14.08.2008

Re: Bole i batine nad drugima

Kod nas baš svako može da bude nastavnik... vaspitač...
Aleksandar T Aleksandar T 19:58 14.08.2008

Re: Bole i batine nad drugima

Upravo, ova moja je bas bila problematična, nažalost ne i jedina s kojom sam se sreo...danas, nažalost, nije ništa bolje-naprotiv!
loader loader 20:09 14.08.2008

Re: Bole i batine nad drugima

Nervozne i zadrigle domaćice koje stoje kraj šporeta dok se krčka sarma. To je za neke nastavnice bila stvarna, prirodna predodređenost. Pukim pehom su, ipak, neke od njih, postale nastavnice !
margos margos 20:28 14.08.2008

Ne volim!!!

Ova tvoj dva istrpljena 'muška' šamara bih lako podnela, ali već Kirkovu priču nisam pročitala do kraja. Ne volim!!!
Razlikuju se ćuške, vaspitne i one nasilničke, iako ni jedne nisu dobre. Sećam se kažnjavanja, ali mi ni jedne mi batine nisu ostale urezane u sećanju. Što je dobro.
Aleksandar T Aleksandar T 22:19 14.08.2008

Re: Ne volim!!!

Naravno da je dobro ...meni je ovo podsjecanje prije svega nostalgično, to je ova grupa, kako kažeš, "vaspitnih", dok Kirkova priča jeste pardodija nasilja ali koje nažalost nije nemoguće i koje se negdje blizu nas i dešava...u Dobri Will Hunting ima ona scena kada se Matt Damon prisjeca na terapiji kako ga je otac tukao, pominje takođe opasač-ali dio sa kopčom....
ssvetlana92 ssvetlana92 22:58 14.08.2008

Nezaboravno!

Sad ste me podsetili na simpaticnu epizodu u vezi batina! Davno je to bilo, starija sestra me izvela u "provod"! Ja , tada klinka kada sam se docepala podijuma, nisam htela da sidjem, celu noc! Nije vredelo da me sestra ubedjuje a ni njeno drustvo koje nas je izvelo. Neumorno sam igrala sve do ujutru, kad je trebalo da se ide u skolu! Na vratima nas je docekala majka, sva unezverena i stiklom krenula da mlati moju sestru, jer je mene, jadno dete, drzala do ujutru! Ne bi bilo strasno da se ja nisam bacila mami u zagrljaj i pocela gorko da jecam! Valjda sam bila premorena od prvog izlaska do jutra, a trebalo je i u skolu da se ide! Uglavnom, meni je bilo super, sestra se nikada nije "oprala", ostavsi kriva sto je mene mladu i naivnu navukla na nocni zivot! :)))

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana