Lepo ili ružno, pitanje je sad?

Branislav Kovačević Cole RSS / 04.07.2007. u 12:43

"Otpor"
"Otpor"
Postoje mnoge lepe stvari u životu, one koje mu daju smisao. Nema ni jednog , normalnog, čoveka koji više ne voli lepo, od ružnog. Lepo nam čini milo, bez obzira da li se radi o ljubavi, prijateljstvu, sunčanom danu, ugodnom susretu ili ćaskanju uz kafu. Ružno izbegavamo, koliko možemo, skrećemo pogled, borimo se protiv njega, a ponekad ga tek ignorišemo….Ipak život se sastoji i od jednog i od drugog..Nekome se “zalomi” više jednog, nekome više drugog. U psihi svakog, ponavljam normalnog, čoveka je da se bori za lepo….Ali to naravno ne zavisi samo od nas, od pojedinaca…Naidju nekada takva vremena, kada se bavimo samo ružnim, a opet TO niti smo prizivali, niti smo objektivno krivi za sve što nam se dogadja.

Stariji će reći…sudbina, a šta drugo, tako je “upisano”. Oni srednjih godina, sa nešto više iskustva i energije, pokušaće da TO ružno nekako prevazidju, negujući pri tom starije roditelje ili malu decu. Ili jedno i drugo, kako ko? Mladi, studenti pre svega, puni adrenalina se ne mire sa situacijom...uvek, pa čak i kada je dobro, pokušavaju da nešto promene...Na bolje, naravno ! Tako je bilo od kada je sveta i veka. Mladi ne razumeju starije, stariji se čude mladima i tako u krug.

Ipak, naidju i neka druga vremena, kada se pobrkaju svi lončići (eh kako je bilo veselo u mladosti, kada smo vikali - « pobrkao lončiće... »).

Jugoslavija nije bila idealna država, daleko od toga, ipak bila je nama, rodjenima u njoj, prihvatljiva. Lep konglomerat geografskog položaja, umerene klime, prosečne veličine, sa prirodnim karakteristikama, em more, em planine, em jezera....malo katolika, malo pravoslavaca, malo muslimana (Bošnjaka)...a bogami i nas ateista.

Volj ti tamo, volj ti vamo !

Eh sad, nije baš bilo volj ti tamo, volj ti ovamo...Nešto si dobio činom rodjenja, za nešto si se opredelio, u nešto te je neko ubedio....a u KPJ-SKJ, kao jedinu partiju se upisivalo...kao u Crveni krst, Ferijalce....I sve bi bio idilično da nije bilo : Medjunarodne zajednice, koja se umešala da spase (sad kako ko i kako sa kojim interesom) Jugoslaviju ; onih koji su takvu državu doživljavali kao tamnicu naroda ; anacionalne Komunističke partije, koja se očas iz Bratstva i Jedinstva, pretvorila u 6-8 nacionalnih komunističkih partija ; pa onda povampirenih četnika, partizana, ustaša, domobrana, balija, ljotićevaca, monarhista, republikanaca....svih onih koji su pomislili da je BAŠ SAD taj, njihov, trenutak.

I bi dan sudnji....Neću podsećati na druge ne-demokratske tekovine stvaranja i trajanja Jugoslavije u periodu od 1918 – 1991. godine, kada se dogodio početak kraja !

Neću govoriti ni o raznoraznim drugim državnim, medijskim i drugim manipulacijama, kada je « svaka ptica poletela svome jatu ». Ovoga puta me zanimaju samo studenti, njihova populacija. Svaka generacija je imala neku svoju revoluciju, 68-mu ili « plišanu », svejedno. U nešto je verovala, ponešto probala da promeni...Poslednji takav, rekao bih « trzaj » bio je « Otpor », koji je odigrao ulogu, kakvu je odigrao...Sada su to već pripadnici, da se ne naljute, srednje generacije !

Gde su današnji studenti, gde su studentske organizacije....Nije valjda da su svi postali članovi stranaka, pa se njihovo delovanje jedino tako vidi i oseća. Nije valjda da je višestranačje, kao demokratska tekovina otupilo po defaultu najoštriji deo društva. Nije valjda da studenti ne vide sve ono, što svi vide ?

Ok, slažem se, promenila su se vremena, nema više Miloševića, nema rata....ali sve drugo nije ! Ili nije onom brzinom i onim pravcem, koji bi njima odgovarao. Nije valjda da su svi baš svi rešili da uče školu i da sa diplomom zakucaju na vrata prve ambasade. Nije valjda da su nestale mladalačke ambicije i energija, da se nešto menja. Nije valjda da im je sve, ama baš za sve postalo svejedno ? Nekada su Studentski kulturni centri, domovi omladine i druge institucije vrvele od tribina različitog sadržaja...danas se skoro ne osećaju. OK poneki dobar rock koncert, performans, izložba....i treba tako, ali gde su studenti ? Samo publika ? Hm... !!! Ili je možda država preuzela svu kontrolu, postavljajući političke komesare za direktore, urednike, organizatore, moderatore....I Milošević je znao da studente treba nekako kontrolisati, pa je početkom 90-tih posmenjivao sve neposlušne, a onda u sferi studentskog standarda, smeštaja i ishrane, sproveo takvu « socijalnu politiku » tako da su studenti u Domovima, posebno, ne samo živeli skoro besplatno, nego su čak počeli da preprodaju robu (jaja, mleko, ulje...), koje nije bilo na tržištu, a oni su je dobijali skoro džabe. Studente je tako Miloševićev režim potkupljivao, ali ih nije i potkupio....

A danas ?

Studiranje je skuplje nego ikada. O korupciji se priča na sve strane, pa ima i selektivnog hapšenja profesora (za sada je cenu platio samo Pravni fakultet u Kragujevcu – šta bi sa tim profesorima, nije valjda da su oni baš takvi zločinci da sede tako dugo u istražnom zatvoru ?!!!). Kakva je perspektiva studenata koji spremaju diplomski ? Nije valjda da su redovi pred ambasadama, njihova jedina budućnost ? Nije valjda da su studenti, prestali da imaju svoju viziju ? Ma nije valjda da nemamo studente, ili bar one studente koji pored učenja, osećaju dah i duh vremena-promena. Nije valjda sve postalo beznadežno?

I sve ovo pišem, jer sam uvek bio na njihovoj strani, a sada ih ne vidim i ne osećam. Ne znam koja je njihova strana ? Gde su ?

A bez njih, da se vratim na početak teksta, nema ni lepote. Ako smo već danas država koja spada u sam vrh biloški najstarijih država, ako nam nema mladosti, koja je sama po sebi lepa...onda se pitam, a šta će nam teritorije. Ako je « bela kuga » postala nacionalni program, isto kao i odlazak najsposobnijeg dela stanovništva, šta će nam Kosovo ? Ako nam sve osnovne škole nemaju WC i bar po jedan kompjuter, a šta će nam 1,5 milion eura na Hilandaru (Hilendaru, kako ko voli). Ako, ako, ako….?

Ako baš na sve pristajemo, na gomilu laži, korupciju, kriminal….ako baš na sve samo ćutimo, šta će nam takva država? Šta će nam RUŽNA DRŽAVA, pored tako lepog, mladog i uspešnog sveta, koje u ovakvoj državi nema svoju šansu ?

TRAŽITE SVOJE PRAVO NA EXIT, ALI NE SAMO U NOVOM SADU !

Atačmenti



Komentari (145)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Jelica Greganović Jelica Greganović 13:06 04.07.2007

Student

nije zapalio žito...



'Ajde, studenti, javite se, kamo vas...
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 13:28 04.07.2007

Re: Student

Sta znam....ja tako mislim...Nekako je pusto i ruzzno bez njih....Neceno valjda Jelica i ja da menjamo svet i krojimo ga po nasoj meri...Hm, ne bi bilo lose...za sve..Jel tako drugarice Jelice?
poz....do subote-nedelje?
bkc
Jelica Greganović Jelica Greganović 13:32 04.07.2007

Pa, zemljače,

...šta se mora nije teško...a nismo ni mi još baš za bacanje...tako je drug Cole (subota-nedelja, sastanak moje terorističke ćelime mož' biti održan i pod lozom)
Ignite Ignite 13:40 04.07.2007

Re: Pa, zemljače,

eeeeee pa postoje studentske organizacije.
Udruzenje studenata Nomokanon na Pravnom fakultetu u Beogradu organizuje tribine (www.nomokanon.org.yu) i Srpski sabor Dveri na Masinskom fakultetu u Beogradu (www.dverisrpske.com).
Od 2000. godine organizovali preko 100 tribina na razlicite drustvene, kulturoloske i politicke teme.
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 13:41 04.07.2007

Re: Pa, zemljače,

pa sad, ajd ja cu da govorim za sebe..samo! Da bas nisam za bacanje...Hm....ajd sad bas nisam za bacanje, ali nisam ni za neko cuvanje...dugorocno, gledano...Moja generacija 50 i neka...hm ili je u Aleji velikana ili u Hagu...ja se jos nekako drzim...!
Nego zaista..ne znam kako je u Sloveniji...ajd natrukaj neku opservaciju te vrste...jer se ovde studenti nekako ne osecaju u javnom zivotu...Cak i kada ih se nesto tiche?
Ovde se samo govori o teritorijama....a one puste,,,osim BGD-a..Ostvarice nam se san iz 1945...kada je propaganda kazala----Svi cemo zveti jednoga dana u Bgd, a radicemo po Srbiji...Hm...? Dobro resenje..?
poz.
BKC
A pod tremom ima mesta taman za cceliju
Jelica Greganović Jelica Greganović 13:42 04.07.2007

Blago nama.

Što je to em lepo em korisno.
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 14:01 04.07.2007

Re: Pa, zemljače,

Na zalost poznatte su me te aktivnosti i nisam siguran da one imaju veze sa onim sto sam ja napisao...!!!Sve vise mislim da su to partijske ccelije, a ne stud organizacije....jedne te iste provinijencije...
ElectricDreams ElectricDreams 14:54 04.07.2007

Re: Pa, zemljače,

Ignite
eeeeee pa postoje studentske organizacije.
Udruzenje studenata Nomokanon na Pravnom fakultetu u Beogradu organizuje tribine (www.nomokanon.org.yu) i Srpski sabor Dveri na Masinskom fakultetu u Beogradu (www.dverisrpske.com).
Od 2000. godine organizovali preko 100 tribina na razlicite drustvene, kulturoloske i politicke teme.


Psi rata i seme zla!
oldtajmer oldtajmer 17:37 04.07.2007

Teroristicka celija

Listen to me veeery carefully! I vil say zis only once!
lilit lilit 00:58 07.07.2007

Re: Student


Ne, necete vi da menjate svet, vi biste samo da inicirate i indoktrinisete te mlade ljude.
Bas kao sto su Otporasi bili indoktrinisani od Amerikanaca, a bogami i debelo placeni.
Eto, bas ovaj Ivan Marovic, lepo u jednoj emisiji koja sada kruzi zapadnom Evropom (a da vam ne govorim rekcije tog alterglobalistickog sveta, zapravo studenata levice koji su zapanjeni sta je sve Otpor radio), on je bas snimljen u razgovoru sa Gigom Bekarijom u jednom hotelu u Bratislavi, a gde su bili primljeni licno od strane Busha, cini mi se 2005. Elem, u toj emisiji je do detalja opisano kako su nasi "vukovci" otporasi posle isli da urusavaju sisteme u Gruziji, Ukrajini te Kirgistanu (drzali seminare, indoktrinisali mlade i bez prebijenog dinara studente u tim zemljama te realizovali tzv. "nenasilne revolucije". Sve lepo objasnili, kako ih finansiraju ameri, koju literaturu koriste ("Od diktature do demokratije", propagandni materiajal, logo, majce, bedzevi i kojesta jos - kit za rusenje sistema sve u jednoj tasni.
Cilj im je da sruse Lukasenka, Chaveza i necete verovati - Putina!
Mene ljudi sutradan posle te emisije zovu da me pitaju sta je ovo, kakava je ovo sramota sto se iz Srbije siri, ja u zemlju da propadnem.
Eto dragi i naivni Branislave Kovacevicu - Ljoticnediccole koji pisete jeftine tekstove sa jos jeftinijim naslovima, da li ste na tu vrstu revolucije mislili da se ponovi?
Nece, budite sigurni, koliko se god sada Amerikanci trudili, mi smo tu lekciju dobro naucili i nasi studenti nisu budale. Pa to pokusavate sa ovim blogom vec vise od godinu dana pa vam nesto bas lose ide.
A vi ako ste se bas orijentisali na tu rabotu, dajte malo zaostrite pero, ispod ste svakog nivoa. Ima ujka Sam mnogo da se ljuti.
Mogu ja vama i sva imena i detalje da ispisem, ne sumnjajte. Nego mi je to malo dosadno, a i nema mog omiljenog lika, Domazeta, bas mi nesto nedostaje. A I Dracenu da pozdravim, ovde se vrlo brzo ostaje bez mogucnosti na repliku, a ja ne volim da dugujem, taman smo se lepo bile sastavile, al nas dusmani odmah rastavise. Dracena, "hasta la victoria, per siempre!"
Bas radim na tome da nasa TV otkupi tu sjajnu emisiju.
Srecan rad, komesare!
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 09:24 07.07.2007

Re: Student

Veselo....nema sta! I zaista nema replike....sve ste samo rekli, opisali...
pa i potpisali se...
bkc
Ivan Marović Ivan Marović 22:14 08.07.2007

Re: Student

Eto, bas ovaj Ivan Marovic...
Pa to je strašno! Beži brzo u Venecuelu da živiš u slobodi, dok mi ovde grcamo pod američkom čizmom.

P.S. Mi smo spremni da držimo seminare i alterglobalistima, ali oni su mnogo pametni da im seminari ne trebaju. Zato su toliko i uspešni.
lilit lilit 00:35 09.07.2007

Re: Student

Za Marovica:
Oh, oh, evo nama zvezde Istoka i njenih raznobojnih revolucija.
Zaboga, pa tebe Bush licno pohvali i sta onda dalje da razgovaramo. Ti zagovaras njegovu politiku i time gubis svaki kredibilitet.
Da, mi alterglobalisti ne verujemo u instant promene, u instant politiku, instant revolucije. Mi nismo pobornici brzine, vec kvaliteta. I izgradnje stvarnih, realnih odnosa medju ljudima, izgradnje demokratije odozdo, ne nametnute i uvezene demokratije. Niti putem rata (vidis sta uradi tvoj mentor u Iraku?).
Mogli smo Milosevica sami da skinemo, pao bi svejedno. On ipak nije bio Sadam, jer da jeste ti ne bi ni postojao sada kao sto znas. I ako hoces iskreno - u tvom slucaju i znajuci kakve sve prljave zakulisne rabote radis - to i ne bi bio neki gubitak.
P.S. A nameracili ste sa na Chaveza, bas vam je trn u oku, jel'? Vrlo rado bih otisla u Venecuelu, pogotovu sada kada je dnevno radno vreme svedeno na 6 casova. Uzivancija, zar ne?
Hasta la victoria, naravno nasa.


besan besan 13:16 04.07.2007

Brujalo je kroz otvorene prozore :

"...Svako je jutro novo usce, poteci kao recica.
Neka se trnje plete gusce, nebo je tvoja precica
I zdrobi lazne dijamante ko ljusku supljeg oraha
Nek bulevari sveta pamte muziku tvojih koraka..."

I mnogo nas je poteklo uzvodno Dunavom negde van granica...
Jako je tesko pitanje zasto nema toliko studentskih aktivnosti, mada bih se slozio da ih je manjak...
Mislim da je u tom visestranacju i otupljivanju jedan deo odgovora...a drugi deo u strahu. Strahu od protracivanja dela mladosti i gubljenju vremena na kojekakve "gluposti" dok mora da se juri za karijerom... Drustvo danas postavlja visoke standarde i vecina je prihvatila tu kapitalisticku "eat or be eaten" borbu te gubi osecaj solidarnosti, zajednistva (da ne kazem bratstva i jedinstva :) , pa samim tim i gubi osecaj za pravdu...
Svedoci smo nepravde koja je ogromna u svim sferama zivota ,ali sve veci broj ljudi se lako miri sa njom...
I onda bih vezano za ovu pricu podelio studente nekako na 3 dela:
1. one koji se upustaju u razne aktivnosti samo sa jednim ciljem. Da budu na TV-u, da se kasnije uclane u neku stranku i obezbede sebi nesto sareno u CV-ju sto ce ih dovesti do neke pozicije.
2. studenti kojima skola bas i ne ide, pa se guraju u te delove studentskog zivota organizovanja nekih zurki, protesta i sl. da bi, eto, opravdali svoju studentsku ulogu
3. dobri studenti koje zanima karijera i ne zele da trose vreme na nesto sto "njih bas toliko direktno i ne ugrozava"

Postoji i veliki broj onih koji ne pripadaju ovim grupama i koji bi i danas bili spremni na "OTPOR" ali...kao sto je receno...sve ih je manje...
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 13:32 04.07.2007

Re: Brujalo je kroz otvorene prozore :

Moguce je da se tako mogu klasifikovati..ne sporim. Ipak imaju neceg zajednickog....mladost, a ona ne trpi bas stege...pa ni partijske...ili se sve promenilo.,..Moguce...Uostalom ako je to ideal njihovog buduceg sveta...onda neka im ga....Oni ce u njuemu ziveti...
Slazem se da surovi nacin trzisnog opstanka na izvestan nacin formira drugacije licnosti...da je sve manje solidarnosti, razumevanja za druge...Ali ...treba, ponekad staviti prst na celo! Dokle to tako moze?
poz
bkc
bladerunner bladerunner 13:51 04.07.2007

Cole nešto ste me sad podsetili

šta je na kraju epilog hapšenja profesora u Kragujevcu? jel se tu nešto nastavilo ili utihnulo ili se ja ne informišem dovoljno ( a ne informišem se priznajem)...ta cela hajka jel bila pokrivanje nečeg većeg ili labudova pesma Vuksanovića ili šta..?
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 14:04 04.07.2007

Re: Cole nešto ste me sad podsetili

Ne znam ni sam sta da Vam kazem na tu temu...Nekako je sve, kako Vi kazete, utihnulo...Niko ne protestvuje, niko se ne izjasnjava..kao u drugim slucajevima te tako...mislim da su na njih zaboravili...izgleda...!!!? Zaista ne raspolazem informacijama,,,,ali je cudno da posle onakve buke...nasta TISHINA!!!???Bash cudno?
poz
bkc
Uostalom kao i u slucajevima stecajne, drumske, carinske-----nema vrha, kolovodja....samo peshaci!
Jelica Greganović Jelica Greganović 14:09 04.07.2007

Ne brini

Cole, pojaviće se oni već - preplanuli i na novim funkcijama.
Laudanum Laudanum 13:56 04.07.2007

Gosn Bata

je cestitao gradjanima Novog Sada, a posebno aktuelnoj vlasti (SRS, SPS, DSS) na ovom lepom festivalu, kako to lepo rece. Ja bih samo da podsetim da je proletos ta ista vlast (SRS, SPS, DSS) poslala batinase koji su isprebijali glumce Pozorista mladih u strajku!!! Kome je do zaborava neka slusa Batu, ja cu ostati pri ovoj informaciji.
besan besan 14:04 04.07.2007

Re: Podrzavam

...ali promasen blog... :)
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 14:06 04.07.2007

Re: Gosn Bata

..svojevremeno sam, na starom Blogu napisao nesto na temu mirenja Bate & Borisa.,...pa su me mnogi napali zbog toga.....Kaze ona stara: samo se budala dva puta saplicce o isti kamen,,,,a o BATU?
poz.
bkc
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 14:06 04.07.2007

Re: Podrzavam

Pa ok je.,...razumeo sam da je to ovde zbog Exita...mada postoji drugi Blog gde komentar vise pripada..slazzem se!
Atomski mrav Atomski mrav 14:08 04.07.2007

Studentske organizacije

Mislim da se studentske organizacije, nažalost, uglavnom mogu podeliti na one koje su ispostave određenih političkih stranaka i na one koje postoje radi ostvarenja određenih ambicija (uglavnom materijalnih) ljudi koji ih vode...
besan besan 14:14 04.07.2007

Re: Atom Ant



...upravo...
Ima i onih iskrenih ali manje od ovih, a i ne mogu da dodju do izrazaja od ovih gladnih pojavljivanja na TV-u i zednih stranackih pozicija...
Ko nam je ubio kreativnost?
nikson nikson 14:11 04.07.2007

...

Cole ako govorimo o ``proevropskim`` studentskim organizacijama neki od studenata koji ih danas vode su to nasledili od bivsih otporasa. Oni nisu osetili protestne setnje, prazne menze, proterivanja profesora i jos mnogo drugih stvari. Takve organizacije se uglavnom posmatraju kao mogucnost da se uzme neki novac. Cine se i zloupotrebe. Sa druge strane u njima se nista ne radi, nista ne pokrece. To je moguce zato sto su drugi studenti apaticni i nezainteresovani, a profesori i sami podrzavaju takve organizacije ukoliko ih one na sednicama nastavnih veca podrzavaju, a uglavnom je tako.
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 14:19 04.07.2007

Re: ...

sve cemo se sloziti,,,ali, mozda sam ja u zabludi, ali nigde ne vidim te stud.organizacije...Uzroka ima puno...naravno...
Ignite Ignite 14:39 04.07.2007

Re: ...

Удружење студената Номоканон (www.nomokanon.org.yu)
Српски сабор Двери (www.dverisrpske.com)
besan besan 14:53 04.07.2007

Re: ...


1.
"...u svom modernom obliku nacionalizam se javlja tek u Novom vijeku, prvo sa stvaranjem apsolutnih monarhija..."
"...U 19. vijeku se nacionalizam počeo ispoljavati kao rasizam i imperijalizam, a u 20. vijeku je poslužio kao podloga za fašizam. Krajem 20. vijeka se pod određenim okolnostima počeo ispoljavati i kao verski fundamentalizam..."
2.
"...S druge strane mu se često iz ideoloških razlika daje pozitivan predznak kada se manifestira u obliku oslobodilačkih pokreta protiv velikih imperijalističkih sila, odnosno kada daje poticaj za napredak kulture i tehnologije kroz miroljubivo natjecanje nacionalnih država što u biti predstavlja najpozitivniji oblik razumevanja nacionalizma..."

Nesto su mi ove tvoje organizacije mnogo blize prvoj opciji??? Iako se ti verovatno neces sloziti... Ali lepljenje onakvih plakata...prebijanje homoseksualaca...sprovodeci u praksi pomenuti verski fundamentalizam...
One ce uvek reci da su opcija 2. ali su daleeeeeeeko od nje... Istoj drzavi samo stete, nesvesne toga...
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 15:37 04.07.2007

Re: ...

Zamolio sam Vas da promenite Blog...ako ste civilizovani to cete i uraditi!
besan besan 15:47 04.07.2007

Re: ...

Nadam se da se ovo ne odnosi na mene?
BTW... moj komentar se odnosio na Ignite i njegove organizacije...
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 07:16 05.07.2007

Re: ...

izvinjavam se..sto nisam bio na Blogu..pa nisam ni mogao da otklonim zabunu....Naravno da nije vec na Ignite...koji reklamira tzv stud organizacije SRS/a..i sl. partija....
Poz
BKC
snezana7plus snezana7plus 14:35 04.07.2007

Naucili...

Naucili smo ih:
kako se traci energija u politici
kako posten svet izvlaci deblji kraj
kako obrazovanje, nije nuzno i vaspitanje
kako srozati sopstvenu zemlju
kako potraziti utehu u tudjoj
kako se nacionalizam oblaci lako k'o svilena bluza
kako pricati a ne reci nista
kako raditi a ne uraditi nista
Da li imamo pravo da od njih ocekujemo da budu bolji od nas ?
Ja mislim da nemamo,
ali se nadam da ce biti, zbog njih.
A sebicno, i zbog sebe, da mi bude lakse...
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 15:33 04.07.2007

Re: Naucili...

Nemamo pravo MI, ali imaju oni pravo...da zive bolje....To sto se dogodilo nije opravdanje da se sve proba jos jednom, pa jos jednom....ili onda neka pristanu, na sve,,,OK!Ako im odgovara.
poz.
BKC
snezana7plus snezana7plus 15:52 04.07.2007

Re: Naucili...

Navijam za njih, naravno.
Ivan Marović Ivan Marović 14:51 04.07.2007

Kriza srednjih godina

BKC
Poslednji takav, rekao bih « trzaj » bio je « Otpor », koji je odigrao ulogu, kakvu je odigrao...Sada su to već pripadnici, da se ne naljute, srednje generacije !
Omatorilo se sta da kazem, mi smo sada kao SUBNOR, ali moram da primetim da mi se dopada fraza odigrao ulogu kakvu je odigrao, jer zaista, od pitanja da li je uloga bila pozitivna ili negativna važnija je činjenica da je odigrana.

P.S. Sledeće jeseni biće deset godina od osnivanja Otpora, prilika za SUBNOR da se okupi
Ivan Marović Ivan Marović 14:52 04.07.2007

Re: Kriza srednjih godina

Sledeće jeseni biće deset godina od osnivanja Otpora
Mislio sam na jesen sledeće godine.
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 15:36 04.07.2007

Re: Kriza srednjih godina

Sto se tice mog licnog stava o Otporu..mislim da je odigrao (znaci vise ne postoji,zar ne?)...mislim da je uz sve "bolesti" koje su imale i stranke DOS.a OTPOR podneo veliki teret promena....MASA x Energija=ubrzanje....ako se secam formule,.,..za Otpor i promene je vazila sigurno, plus povremeno vrlo veliku kreativnost....Zadovoljan?
poz
BKC
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 15:38 04.07.2007

Re: Kriza srednjih godina

a mene ako se sete, sete,.,.,,,doci cu,ako budem pozvan, svakako!!!
Ivan Marović Ivan Marović 15:41 04.07.2007

Re: Kriza srednjih godina

masa x ubrzanje = sila
masa x brzina na kvadrat pa podeljeno sa dva = kinetička energija
masa x brzina svetlosti na kvadrat = energija
itd...
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 15:44 04.07.2007

Re: Kriza srednjih godina

slabo sam stajao sa fizikom, uvek! Hvala!
Ali meni je za Otpor vazila ONA formula....rekoh + kreativnost, duhovitost...a te formule NEMA
Jelica Greganović Jelica Greganović 16:00 04.07.2007

'De si bre

Maroviću?! Svratio si ko kiša u Kragujevac...neočekivano, ali konačno :)
hoochie coochie man hoochie coochie man 15:31 04.07.2007

bas k'o da ih nema

Izgleda da su ovi "angazovani" po strankama, one druge i onako nije briga, a da je tuzno (i ruzno) stoje tako, tacno je.
Zanimljivo je sta se po tEm pitanju desava malo zapadnije od nas?
Ako zamolis Jelicu jos jednom, mozda i napise nesto.

ps. Jelice, jesi li STVARNO sve ono
БОГОЉУБ СЕ ВРАЋА У СРБИЈУ И ДОНОСИ РЕШЕЊЕ

procitala?
Jelica Greganović Jelica Greganović 15:59 04.07.2007

Zadremala sam

na pola, ko će da čita one salatne floskule, dolazi Bogi i donosi pare...da ih nije odnosio, ne bi sad morao da se maltretira vraćajući ih (što će, inače, da se desi - nikad).
ivan_j ivan_j 16:38 04.07.2007

Gde su danasnji studenti?

Taj, kako ga zovete "najostriji deo drustva" nije sâm po sebi naostren. Ostri se kroz kvalitetno obrazovanje, okrenuto kritici, diskusiji, jasnoj argumentaciji, koje su sve posebno vazne kada su u pitanju politicke, ekonomske, pravne, i organizacione nauke. Da bi, shodno tome, studenti mogli kriticki da interpretiraju dnevna desavanja, uoce tendencije, i najvaznije, uoce neprihvatljive tendencije u drustvu, neophodno je da kadar koji se specijalizuje u njihovom izostravanju takodje bude naostren.

Jednostavno receno, zatupljeni univerzitet i isto tako zatupljena "intelektualna" klasa tesko moze da naostri umove. Koliko studenata je, cak i ranije, na primer, citalo F.A.Hayek-a i njegove kritike socijalizma (ako su uopste prevedene - a napisane su tokom tridesetih godina 20. veka)? Da li bi mozda ranije generacije, kojima je S.Milosevic nekako "promakao" i napravio toliko stete reagovale na pravi nacin na signale uzdizanja totalitalitarizma koje je poslednji srpski diktator sa sobom doneo, i cija ce se prljavstina dugo spirati.

Koliko danas studenata cita bilo sta od sirih i tezih diskusija u politici? U ekonomiji, pravu, org. naukama? Da li mi govorimo o istom kada kazemo "student"? Danasnji student nekog srpskog univerziteta je u najmanju ruku priucen tu i tamo ponecemu. Donekle je sâm kriv, ali je prilicna krivica u ljudima koji cine pomenute institucije.

Kome ko sebe smatra intelektualcem u gore spomenutim "drustvenim" naukama, je prihvatljivo da neko kao V.Seselj bude profesor? Kojim je to ekonomistima ili istrazivacima i profesorima organizacionih nauka "promaklo" da su Dafina i Jezda klasicni primeri piramidalnih sema? Da li je bilo toliko tesko ustanoviti kako funkcionise, opet klasicna prevara, toliko diskutovana u literaturi iz finansija, a koju je flagrantno primenila "Stecajna mafija"? Da li je neko na to reagovao javno, koristeci status profesora? Da li je bilo informisane i inteligentne kritike? Izgleda da je ista meni, a cini mi se i drugima nekako "promakla".

Samo student koji je u stanju da spozna i razume teoriju "iza" onoga sto vidi je u stanju da razume sta se iz toga moze izroditi. Taj student zatim moze da iskoristi svoju energiju, kao i da pokrene svoje kolege, i dobije neformalnu podrsku profesora u kakvoj god akciji okretanja drustva.

Vi ocekujete previse od najveceg broja studenata koji danas razvijaju svoje intelektualne sposobnosti na srpskim univerzitetima.

Moje veliko pitanje je gde je (ako je ikad postojala) nekakva srpska intelektualna klasa? Gde su ljudi cija je eticka odgovornost da cuvaju - ne oruzjem, nego recju - mentalno zdravlje onih Srba koji su podlozni jeftinim politickim porukama? Neki mozda jesu u inostranstvu, ali da li je moguce da su ovde ostali samo intelektualci koji tako sebe zovu da bi odrzavali iluziju o sebi samima? Mozda ih nikada nije ni bilo. Ono sto je tuzno je da moja diskusija nije samo osnovana na licnom misljenju i sporadicnom posmatranju - dovoljno je pogledati biografije profesora i istrazivaca na institutima i fakultetima za ekonomiju, politiku, pravo, i organizacione nauke. Gde su publikacije u medjunarodnim casopisima? Gde su drugi tipovi naucnih radova? Gde su bilo kakve analize i kriticke diskusije?

Sta ti ljudi uopste rade?

Ukratko samo o Otporu: neverovatno je, unazad gledano, koliko je to zloupotrebljena organizacija. Nije ni cudo, jer intelektualna osnova nije postojala - nije postojalo nesto sto je stabilnije od dnevnih prebijanja, potplacivanja, i konflikta interesa. Nema nicega sto je ostalo za dalje i sto bi moglo da sluzi kao osnova daljem kritickom pogledu na stanje u Srbiji. Ostali su fragmenti propagandnog materijala, nekima na zalost modrice koje nikako da zarastu, i pomalo ostre i nepromisljene kritike koja se danas primeti po marginama.

Da ponovim: vi ocekujete previse.
nikson nikson 18:55 04.07.2007

Re: Gde su danasnji studenti?

ivane nije stvar u intelektu. stvar je u kritici, ljudi misle da ih se neke stvari ne ticu. bitno je samo da se mazne diploma na bilo koji nacin i svi misle da je onda stvar zavrsena. e a kada treba da se nadje posao onda se svi pitaju kako se desava ono, zasto se desava ovo...
Nevena Nevena 19:44 04.07.2007

Re: Gde su danasnji studenti?

ivan_j
Vi ocekujete previse od najveceg broja studenata koji danas razvijaju svoje intelektualne sposobnosti na srpskim univerzitetima. Moje veliko pitanje je gde je (ako je ikad postojala) nekakva srpska intelektualna klasa? Gde su ljudi cija je eticka odgovornost da cuvaju - ne oruzjem, nego recju - mentalno zdravlje onih Srba koji su podlozni jeftinim politickim porukama? Neki mozda jesu u inostranstvu, ali da li je moguce da su ovde ostali samo intelektualci koji tako sebe zovu da bi odrzavali iluziju o sebi samima? Mozda ih nikada nije ni bilo. Ono sto je tuzno je da moja diskusija nije samo osnovana na licnom misljenju i sporadicnom posmatranju - dovoljno je pogledati biografije profesora i istrazivaca na institutima i fakultetima za ekonomiju, politiku, pravo, i organizacione nauke. Gde su publikacije u medjunarodnim casopisima? Gde su drugi tipovi naucnih radova? Gde su bilo kakve analize i kriticke diskusije? Sta ti ljudi uopste rade?Ukratko samo o Otporu: neverovatno je, unazad gledano, koliko je to zloupotrebljena organizacija. Nije ni cudo, jer intelektualna osnova nije postojala - nije postojalo nesto sto je stabilnije od dnevnih prebijanja, potplacivanja, i konflikta interesa. Nema nicega sto je ostalo za dalje i sto bi moglo da sluzi kao osnova daljem kritickom pogledu na stanje u Srbiji. Ostali su fragmenti propagandnog materijala, nekima na zalost modrice koje nikako da zarastu, i pomalo ostre i nepromisljene kritike koja se danas primeti po marginama. Da ponovim: vi ocekujete previse.


Apsolutno slozna. Ne samo da su NEKI u inostranstvu nego ih je mnogo i kad se oglase u pisanim medijima u Srbiji bivaju napadani i ispljuvani kao ''izdajice'', ''strani placenici'' i sta sve jos.
Samo sam jednom pokusala da u jednom dnevnom listu postavim neka pitanja a onda se na mene okomio izvesni Dr. Glisic iz Pristine koji samo sto mi nije psovao majku a od urednika doticnog lista sam saznala da mu je dosadjivao i zahtevao da objavi njegov tekst kao odgovor meni u kojem bi se od terminologije postideo svaki normalan covek. Koliko ''doktora'' poput doticnog ima Srbija i kako su oni dosli do doktorata?

Ne slazem se da se ovde prozivaju mladi ljudi. Smatram da je omladina u Srbiji dobra obzirom na generaciju koja je tu omladinu ''proizvela'' a kakvi su nam ucitelji djaci su nam ODLICNI.

Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 07:28 05.07.2007

Re: Gde su danasnji studenti?

E moj dragi Ivane,
kako se izostrilo oko i pamet..kad se malo izmaknes....ali hajd! Mladost i energija sama po sebi je r / evolucionarna, pa nikakvi kako ti kazes tupavi Univerziteti ne mogu da je ugushe...ali mogu da je preusmere...Koliko god ja mislio o nasem skolstvu, kako mislim...ne mislim da je stanje po svetu puno bolje, bez obzira na uslove, jer mali broj univerziteta razvija kreativnost i autonomnost licnosti, vec je sve podredjeno drugim stvarima...Putovao sam po svetu i pre Milosevica, bivao po nekim Univerzitettima od Rusije, preko Francuske i Italije....do USA....Nije bas sve tako....ali je zapadni sistem obrazovanja drugacije koncipiran.,...No nije tema sistema obrazovanja, mada se uklapa...Ovde je tema drzava koja je takva kakva jeste...i na drugoj strani su studenti koji jesu po defaultu najprogresivniji deo stanovnistva, kakva god da je drzava, sistem obrazovanja,,,i sl....
Sto se Otpora tice....globalno i dalje mislim da je odigrao veoma, veoma vaznu ulogu...a sta se dogadjalo unutar toga, to ti bolje znas od mene...Zloupotreba je vazda bilo i bice, posebno kad se zavrte becci novci!!!
Nevena Nevena 12:10 06.07.2007

Re: Gde su danasnji studenti?

Kome ko sebe smatra intelektualcem u gore spomenutim "drustvenim" naukama, je prihvatljivo da neko kao V.Seselj bude profesor? Kojim je to ekonomistima ili istrazivacima i profesorima organizacionih nauka "promaklo" da su Dafina i Jezda klasicni primeri piramidalnih sema? Da li je bilo toliko tesko ustanoviti kako funkcionise, opet klasicna prevara, toliko diskutovana u literaturi iz finansija, a koju je flagrantno primenila "Stecajna mafija"? Da li je neko na to reagovao javno, koristeci status profesora? Da li je bilo informisane i inteligentne kritike? Izgleda da je ista meni, a cini mi se i drugima nekako "promakla".

ne znam kako mi je ovo promaklo, ali pitanja su izvanredna.
Olga Medenica Olga Medenica 18:38 04.07.2007

Studenti su otisli

da studiraju biznis ili marketing
a posle ce u inostranstvo
Jelica Greganović Jelica Greganović 18:42 04.07.2007

Ili

kod kuće u PR-ove.
pinnochio pinnochio 19:31 04.07.2007

Gde su?

U Obrazu, Nacionalnom stroju, Nomokanonu, Srpskim Dverima... itd. i sl.
Tuga i žalost.
Jelica Greganović Jelica Greganović 19:51 04.07.2007

Mada,

ne bi bilo u redu ni generalizovati stvari. Nisu svi u pomenutim ćelijama pravoslavnih džamahirijskih formacija. Pitanje je samo kome se daje prednost, kakva se atmosfera pravi u društvu i sa kojim ciljem. Pitanje negativne selekcije.
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 07:29 05.07.2007

Re: Gde su?

Zalosno je sto su oni najorganizovaniji i najbucniji,...ali daleko od toga da su SVI tamo...Naprotiv!
Nevena Nevena 19:32 04.07.2007

Ruzno, ruzno, gospon' Cole

''Studiranje je skuplje nego ikada. O korupciji se priča na sve strane, pa ima i selektivnog hapšenja profesora (za sada je cenu platio samo Pravni fakultet u Kragujevcu – šta bi sa tim profesorima, nije valjda da su oni baš takvi zločinci da sede tako dugo u istražnom zatvoru ?!!!). Kakva je perspektiva studenata koji spremaju diplomski ? Nije valjda da su redovi pred ambasadama, njihova jedina budućnost ? Nije valjda da su studenti, prestali da imaju svoju viziju ? Ma nije valjda da nemamo studente, ili bar one studente koji pored učenja, osećaju dah i duh vremena-promena. Nije valjda sve postalo beznadežno?''...
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ipak, gospo'n Cole ne propustate priliku da se stavite u odbranu profesora (sto mene licno zabrinjava ali ne iznenadjuje) i to dok prozivate studente umesto da prozivate bas profesore. Studenti mozda studiraju pa se zato ne oglasavaju ali profesori su ti koji su duzni da se oglasavaju ali njih nesto nema. Nije ih ni bilo neposredno nakon hapsenja njihovih kolega (cutanje je znak odobravanja da li hapsenja ili prodavanja ispita i diploma prosudite sami) nema ih ni sada kada Vi ocekujete intelektualni glas jer intelektualci bese duzni da vode drustvo a ne da ga moralno srozavaju, zar ne?

Bilo kako bilo evo vesti o VASIM profesorima u prilogu uz srdacan pozdrav.

Organizovani kriminal

KG: Nijedna diploma nije poništena
4. jul 2007. | 14:38 | Izvor: Tanjug
Kragujevac -- Neke diplome Pravnog fakulteta u Kragujevcu se proveravaju, ali nijedna još nije poništena jer se čekaju sudski dokazi.

Pravnom fakultet u Kragujevcu je, nakon otkrivanja afere "indeks", podneto 20-ak zahteva za proveru diploma, ali se čekaju sudski dokazi i presuda, izjavio je Tanjugu sekretar Pravnog fakulteta Miloš Marković. Zahteve uglavnom podnose javna preduzeća, Carina, MUP državne i privatne firme.

"Da bi se diploma poništila potrebni su nam dokazi i čekamo da sudski organi prvo utvrde eventualno postojanje krivičnog dela kupovine i prodaje ispita" objasnio Marković.

On je dodao da je, tek po dobijanju sudskih dokaza i presuda, moguće preduzeti konkretne korake u proceduri proveravanja i predlaganja veću fakulteta da poništi određene diplome.

"Mi ne možemo da utvrdimo da li je učinjeno krivično delo, jer to radi sud" rekao je Marković.

On navodi da je Fakultet i ranijih godina dobijao zahteve za proveru diploma, ali da se tada proveravalo samo da li je ocena iz indeksa upisana i u zapisnik o položenim ispita i nije bilo nijednog postupka poništavanja diplome.

Prema njegovim rečima, procedura provere sadašnjih zahteva je komplikovanija jer, kako je rekao, "postoje papiri koji ukazuju na to da su neki kandidati doneli falsifikovane ispisnice s drugih fakulteta i neophodno je sve to proveriti".

Broj zahteva za proveru diploma posle otkrivanja afere "indeks" nije drastično povećan u odnosu na ranije godine, tvrdi Marković.

On je dodao da se ove godine za upis u prvu godinu studija na tom Fakultetu prijavilo 610 studenata, što je za oko deset odsto više nego u prošloj godini.

Nakon što je na Pravnom fakultet u Kragujevcu krajem februara otkrivena afera "indeks",15 bivših i sadašnjih profesora je u pritvoru zbog sumnje da su prodavali ispite.



Jelica Greganović Jelica Greganović 19:44 04.07.2007

Nevena,

ne sumnjam da će ti odgovoriti Cole, ali ako ne zameraš (bez namere da izigravam njegovog advokata, prosto dobro poznajem Coleta...)
Ja bih ti samo rekla, da je Cole zaista poslednja osoba, kojoj bi palo na pamet da brani osumnjičene profesore. Cole je, bez ikakve namere "lokalnog" branjenja, još ranije (na ovom blogu) pitao da li je moguće da se baš sva profesorska korupcija zgrmala u Kg i kako je moguće da je ta akcija ograničena samo na Kg? Sa čime se ja potpuno slažem. I što ni na koji način ne predstavlja, ni mrvicu, nameru da branimo osumnjičene profesore. Nema ni jednog razloga da profesore stavljate Coletu na dušu i nazivate "VAŠI". Pitanja koja Cole postavlja, za svrhu nemaju odbranu tih profesora, već to da se, uprkos istražnom postupku (koji jako dugo traje), niko ne oglašava, prosto se ima osećaj da cela stvar pada u zaborav. Veća je briga da se "vremenskom amnezijom" zataška taj slučaj, no da Cole postane branitelj takvih.
Nevena Nevena 19:56 04.07.2007

Re: Nevena,

Jelica Greganović
ne sumnjam da će ti odgovoriti Cole, ali ako ne zameraš (bez namere da izigravam njegovog advokata, prosto dobro poznajem Coleta...)Ja bih ti samo rekla, da je Cole zaista poslednja osoba, kojoj bi palo na pamet da brani osumnjičene profesore. Cole je, bez ikakve namere "lokalnog" branjenja, još ranije (na ovom blogu) pitao da li je moguće da se baš sva profesorska korupcija zgrmala u Kg i kako je moguće da je ta akcija ograničena samo na Kg? Sa čime se ja potpuno slažem. I što ni na koji način ne predstavlja, ni mrvicu, nameru da branimo osumnjičene profesore. Nema ni jednog razloga da profesore stavljate Coletu na dušu i nazivate "VAŠI". Pitanja koja Cole postavlja, za svrhu nemaju odbranu tih profesora, već to da se, uprkos istražnom postupku (koji jako dugo traje), niko ne oglašava, prosto se ima osećaj da cela stvar pada u zaborav. Veća je briga da se "vremenskom amnezijom" zataška taj slučaj, no da Cole postane branitelj takvih.


Postovana Jelice,
Mora da se poznajemo, vidim da smo na ti:)))
Razumela sam Vase izlaganje i zahvaljujem ali ja sam i ranije na jednoj drugoj temi imala diskusiju sa gospodinom Coletom kojeg izuzetno cenim i na cijem blogu se rado oglasavam ali kao sto Vama smeta nesto tako i nekome drugom zasmeta nesto drugo. Meni je licno zasmetala ''briga'' o profesorima koji su, zaboga'' tako dugo u istraznom zatvoru. Pa sta!? Neka ih.
Poznavajuci sticajem okolnosti neke od uhapsenih profesora veoma cenim Srbiju od momenta od kada su oni uhapseni sto ne iskljucuje da su hapsenja mogla i trebala da se dogode i na drugim fakultetima sirom Srbije (licno se secam da su u Novom Sadu prodavane diplome ekonomskog fakulteta jos 1987-e godine dok su u celoj bivsoj SFRJ ispiti polagani sto potplatom sto preko veze.
To i jeste razlog sto sada imamo drustvo u kojem sudije ne sude jer su ili korumpirani ili ne umeju (neki i ne smeju) a da deca umiru na operacionim stolovima zbog prekomerne ''strucnosti'' nekih lekara.
Mogla bih jos ali za sada neka bude ovo.


Jelica Greganović Jelica Greganović 20:15 04.07.2007

Re: Nevena,

izvinjavam ako Vam je zasmetalo na Ti, prosto sam mahinalno reagovala, jer ovde svi, uprkos tome da se, u većini slučajeva, ne poznajemo lično, komuniciramo bez persiranja. Dakle, zaista nisam imala nameru da Vas uvredim.
Drugo, ne sporim uopšte da Vam nešto zasmeta i da na to reagujete. I ja sam reagovala, iako mi se niste direktno obratili, sa nadom da Vam to neće smetati. Prosto, komuniciramo, što i jeste jedna od osnovnih svrha ovog bloga.
Cenim i ja to što su ih "navatali", ali bih još više cenila kada bi se pozabavili i ostalom korumpiranom bratijom, koje bez sumnje (kao što ste i sami napisali) ima i van Kg. Cenila bih i da je ministarstvo prosvete odgovornije (po sebe) reagovalo u ovom slučaju. A te diplomante, magistre i doktore, koji su platili, kojima su drugi napisali radove i koji su se okitili zvanjima tek tako i ja srećem. I potpuno se slažem sa Vama da je to više nego neodgovorno. I za svaku osudu i kaznu.
Nevena Nevena 20:17 04.07.2007

P.S. gospon' Cole

Zamislte jednog od pomenutih uhapsenih profesora (Bora Chejovic) koji je poznat po najnovijim modelima dzipova koje je menjao svake godine od svoje skromne profesorske plate, a na pitanje poznanika "Odakle ti?", odgovarao je: "Kupila mi je devojka". Inace, i ta ''devojka'' (Dragana Petrovic) je uhapsena u ovoj korupcionaskoj aferi a mogla je da kupi pola Balkana od svoje sponzorske plate.
Svako zlo treba imenovati punim imenom i prezimenom a kako bi drustvo ozdravilo.
Nevena Nevena 21:12 04.07.2007

Re: Nevena,

Jelica Greganović
izvinjavam ako Vam je zasmetalo na Ti, prosto sam mahinalno reagovala, jer ovde svi, uprkos tome da se, u većini slučajeva, ne poznajemo lično, komuniciramo bez persiranja. Dakle, zaista nisam imala nameru da Vas uvredim.Drugo, ne sporim uopšte da Vam nešto zasmeta i da na to reagujete. I ja sam reagovala, iako mi se niste direktno obratili, sa nadom da Vam to neće smetati. Prosto, komuniciramo, što i jeste jedna od osnovnih svrha ovog bloga.Cenim i ja to što su ih "navatali", ali bih još više cenila kada bi se pozabavili i ostalom korumpiranom bratijom, koje bez sumnje (kao što ste i sami napisali) ima i van Kg. Cenila bih i da je ministarstvo prosvete odgovornije (po sebe) reagovalo u ovom slučaju. A te diplomante, magistre i doktore, koji su platili, kojima su drugi napisali radove i koji su se okitili zvanjima tek tako i ja srećem. I potpuno se slažem sa Vama da je to više nego neodgovorno. I za svaku osudu i kaznu.



Mislila sam da citiram neke delove ali bih onda nesto sigurno izostavila. Nimalo mi ne smeta sto ste mi se obratili sa Ti (meni treba da se na to naviknem jer u mom okruzenju cak i deca persiraju roditeljima pa kad ih ja upitam da to mozda ne udaljava oni odgovore da tako uce decu da ih cene sto i jeste nacin jer je porodica ta koja PRVA vaspitava) kao sto mi nije zasmetalo sto ste se Vi oglasili umesto Coleta.
Ne verujem da ce se profesorima suditi onako kako oni to zasluzuju ( a zasluzuju drakonske kazne dok ce njima suditi uglavnom njihovi djaci) ali mi je ipak satisfakcija sto su ih uhapsili, sto su im cula imena i sto su barem dobili otkaze. A negde je moralo poceti s tim sto je u Kragujevcu sigurno bilo najgore cak je bilo i otvoreno svi uhapseni su se onako skorojevicki sepurili materijalnim dobrima dok su kukali na ''male plate''. Sta su oni napravili od institucija u Srbiji to je strasno, neki od njih su preko ministarstva skolstva slali elektronske poruke sumnjivog sadrzaja, sluzili se batinasima a preko njihovih veza u sudstvu su sistematski uklanjali krivicne prijave protiv njihovih saradnika.
Mnogo je prljavstine pa i ovako jedna barem delimicno uklonjena daje nade u bolju buducnost. Za doticne profesore bi moja nana rekla - u snu se ne snili'' .

Jelica Greganović Jelica Greganović 21:23 04.07.2007

Re: Nevena

i u Slo je persiranje mnogo uobičajena pojava od "tikanja". Što je meni u redu. Ovde, na blogu, konkretno, je zaista lakše ne persirati, prosto brže je...bez ikakve namere da se koga uvredi, naravno. U Slo postoji čak i viša vrsta persiranja "onikanje" i ona se koristila (arhaična je, ali se ipak zna pojaviti i danas) za osobe na visokom položaju, plemenitog roda, zbog posebnog poštovanja i ...u porodici. Dakle, to persiranje, sa korišćenjem "on, ona" je zapravo viši stupanj, u kome se koriste glagoli množine (to je posebno primetno kada se zbog toga menja dvojina, kao specifična vrsta ovdašnje množine). Recimo za oca se ne kaže "Oče je to rekel", nego "Oče so to rekli"- "Otac su to rekli".
dracena dracena 21:56 04.07.2007

Re: "Onikanje"

"Onikanje" je nemački "izum": U nemačkom je persiranje u 3. licu množine.

Ali po meni je persiranje jezički potpuno nelogična, neispravna i nepotrebna stvar. Ako hoćemo da pokažemo poštovanje prema nekom, to možemo uz pomoć obilja drugih sredstav, gramatičkih, tj. sintaksičkih formi i izborom reči. Persiranje me uvek podseća na kraljevske dvorove i ono prekomerno klanjanje i ulizivanje. Razumem da je u pitanju konvencija i ja je se i sama strogo pridržavam, ali čim se malo udubim, postaje mi odbojna.
Jelica Greganović Jelica Greganović 22:31 04.07.2007

Jeste, jeste,

isto kao što su Slo jedini slovenski narod koji je usvojio nemačke brojeve "otpozadi".
Ovo drugo, slažem se...mada, ovde sam se već tako navikla, da više ni ne primećujem...
(kad ujutru dođe gazda Cole, ima da nas izbaci, samo tako, zbog trolovanja)
sentinel26 sentinel26 23:18 04.07.2007

Re: Ruzno, ruzno, gospon' Cole

Nevena

"Da bi se diploma poništila potrebni su nam dokazi i čekamo da sudski organi prvo utvrde eventualno postojanje krivičnog dela kupovine i prodaje ispita" objasnio Marković.
"Mi ne možemo da utvrdimo da li je učinjeno krivično delo, jer to radi sud" rekao je Marković.
Prema njegovim rečima, procedura provere sadašnjih zahteva je komplikovanija jer, kako je rekao, "postoje papiri koji ukazuju na to da su neki kandidati doneli falsifikovane ispisnice s drugih fakulteta i neophodno je sve to proveriti".
Nakon što je na Pravnom fakultet u Kragujevcu krajem februara otkrivena afera "indeks",15 bivših i sadašnjih profesora je u pritvoru zbog sumnje da su prodavali ispite.

Ako je ovo izjava sekretara Pravnog fakulteta u KG treba mu hitno dati otkaz i poslati ga u neko selo da čuva koze, ako ih još ima u Srbiji.
Profesor B.Čejović je i pisac udžbenika i knjiga i biće zanimljivo da vidimo kako će profesoru krivičnog prava (bivši studenti) da dokažu krivično djelo primanja mita. Svedoci nijesu dovoljni za dokazivanje ovog krivičnog djela.
Žalosno je što su ovdje, radi spašavanja jednog propalog ministra, kome nije pomogla ni veza sa Sv.Savom, studenti postali kolateralna šteta. Koga je još briga za studente, upropaštene su tolike generacije, u ukupnoj masi ovo se neće ni primjetiti..
Provjeravanje (vjerodostojnosti) ispisnica ne može da traje duže od 7 dana.
Ako se neko nije pojavio na ispitu a upisana mu (pozitivna) ocjena onda za poništavanje te ocjene (ispita) nije neophodan sud i ne mora da se čeka njegova odluka.
Vi izgleda nijeste primjetili kako je teklo "dokazivanje" krivičnog djela davanje mita u slučaju Mileta Dragića. U konkretnom slučaju vam ne traba nijedan ispit sa pravnog da biste vidjeli o čemu se radi.


Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 07:36 05.07.2007

Re: Ruzno, ruzno, gospon' Cole

Postovana Nevena,
poznat mi je Vas "slucaj"...ali Vi od njega ne umete da procitate sustinu mog Bloga...Dakle ja sam profesore samo pomenuo...pa se i pitam sta se dogadja....Nisam video da nekoga branim, ali valjda imam pravo da pitam....ZASTO NISU PUSTENI DA SE BRANE SA SLOBODE, NAKON 5/6 MESECI ISTRAGE....ILI ZASTO VEC NIJE POKRENUT SUDSKI POSTUPAK, AKO POSTOJI TOLIKO DOKAZA....ILI ZASTO NIJE NASTAVLJENA AKCIJA PROTIV KORUPCIJE NA DRUGIM FAKULTETIMA....ILI STA GOD....Ne Vi insistirate na tome da IH JA BRANIM...E jesam ih odbranio?
Dakle tema ovog Bloga nisu profesori, vec studenti i njihove organizacije,....Tema ovog Bloga je ZASTO STUDENTI CUTE...O SVEMU, PA I O KORUPCIJI NA FAKULTETIMA....Dakle maknite se nekad od licnog, uz razumevanje da ste prevareni, opljackani ili sta god da tvrdite....Blog je samo Blog, a ne neka pravosudna institucija....I ne sekirajte se za mene....A sto se cutanja tice....ono moze biti i posledica straha, represije.....krivice, pa ponekad i znak odobravanja.,...
Nevena Nevena 10:31 05.07.2007

Re: Ruzno, ruzno, gospon' Cole

Branislav Kovačević Cole
Postovana Nevena,poznat mi je Vas "slucaj"...,...

Ne razumem o cemu pricate kada o tome nije rec. Rec je bila o tome da ste ipak i sada na ovom blogu, iako izmedju redova, pozvali na pustanje profesora na slobodu (dakle, Vi ste prvi ''skrenuli sa teme'').
Mozda to cinite zbog toga sto su profesori iz Vaseg grada ali moram da Vas razocaram da je bas taj Vas grad u koji sam ja nekada rado dolazila i dovodila divne i postene ljude sada samo jedno lisicije gnezdo u kojoj je mnogo toga sto Vi ne vidite ili ne mozete to da vidite ili mozda i ne zelite u sto ja sumnjam.
Dakle, ko je ovde lican. Vi koji trazite da se puste profesori (jer zaboga nisu oni zlocinci ako su kraduckali na kub i kvadrat!) sto je po meni neprimereno ali ja nemam nameru da se sa Vama zameram niti ubedjujem.
Rekli ste da je tema studenti i ja sam se osvrnula na cinjenicu da su nam studenti dobri kakvi su nam profesori (vise ne smem ni da kazem samo neki jer ih je mnogo/previse).
Dakle, ko ''insistira'' na odbrani profesora? Pa nisam ja valjda postavla DVA bloga u kojima sam trazila njihovo pustanje na slobodu? Nemojte tako, nije fer.
I na kraju, zasto prozivate samo studente? Zasto niste prozvali sudije, predsednike suda, neke advokate, direkore bivse pa i sadasnje, lekare kojima deca umiru na operacionim stolovima...?
Umesto toga prozivate studente koji i nisu toliko mocni koliko se Vama cini jer oni cesto moraju da hodaju na prstima kako ne bi ocepili svoje prohtevne profesore, da cutanjem zastite roditelje cesto od njihovih naslednih shvatanja a koji jedva da zaradjuju za njihove stanarine... Ako Vi ne poznajete ja licno poznajem studente koje bi Srbija trebala da cuva kao oci u glavi ali njihovi uslovi studiranja nisu bas tako adekvatni da oni mogu da budu odgovorni za SVE u drustvu sto su im ostavile prethodne generacije.
Mozda bi i Vi trebali malo da maknete Vas proziv na druge koji su MNOGO odgovorniji za drustvo a da ostavite Vasu pretpostavku kako ja ovde iznosim ''licne stvari'' paranoja Vam ne prilici, Vi ste ipak demokrata, zar ne?
A da su profesori u apsani zlocinci, jesu. Mozda ne svi ali medju njima ima onih koji su se sluzili batinasima i koji su za VELIKE PARE stitili ''biznismene'' pred sudom a preko njihovih veza i bivsih djaka.
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 10:51 05.07.2007

Re: Ruzno, ruzno, gospon' Cole

Postovana G/djo Nevena.
Vi ili ne citate pazljivo ili to namerno cinite, pa iz konteksta izvlacite nesto cega nema>
1. JA NISAM TRAZIO DA SE PUSTE PROFESORI, NEGO SAM NAPISAO DA PREDUGO TRAJE ISTRAGA...TE TAKO AKO SU KRIVI TREBA, PO SUDSKOJ PRESUDI, DA LEZZE KOLIKO SU OSUDJENI...To tako pishe...vrlo jednostavno je razumeti, pa mi nemojte insinuirati ono cega nema...Isto to bih rekao/napisao i da su profesori sa Pravnog u Beogradu, Nishu,....dakle niti ima lokalpatriotizma (sto ja inace jesam i to ne skrivam!), niti sam ja u poziciji, cak i da hocu, da im pomognem.
2. U VEZI PROFESORA SAM JOS REKAO - a. ako su oni najveci kriminalci, Srbija je srecna drzava!!! b. zasto je akcija zaustavljena samo na Pravnom u KG ? c. Sta je sa ostalima koji ucestvuju u daleko vecim korupcijama tipa privatizacije, stecaja.....
3. STO SE STUDENATA TICE, radio sam na Univerzitetu 15/tak godina...trenutno mi je sin na studijama...te mi dopustite da nesto bolje vidim ili poznajem situaciju medju tom populacijom....
4. AKO KAZETE DA STE CEST GOST NA MOM BLOGU, onda zaista ne znam kako mi mozete pripisati da prozivam(??) samo studente, a previdjate da sam duznu paznju posvetio predsedniku i potpredsedniku Vlade, pa i mnogim ministrima.....a nekmoli pravosudju, privredi...drustvu u celini...Ja studente ne prozivam, nego se pitam , glasno/javno, zasto se ne oseca njihovo prisustvo izvan onoga sto jeste njihov primarni i prvenstveni cilj...
Ako je stanje u Kg/u bas takvo kako kazete, onda je neprimereno da i studenti, poput svih drugih, ne iskazzu svoje nezadovoljstvo...
Dakle bar kod mene nemojte kucati na otvoren vrata...a posebno me nemojte pogresno (ne kazem zlurado i zlonamerno)prepricavati ili tumaciti...Pishe, bash kako pishe, jasno i bez dileme, za onoga ko hoce da cita.,...Ko unapred, bez celog konteksta, vadi reci ili recenice, mozze to zvucati i drugacije, ali zbog toga j ne snosim krivicu...
Nevena Nevena 10:51 05.07.2007

Re: Ruzno, ruzno, gospon' Cole

sentinel26

Ako je ovo izjava sekretara Pravnog fakulteta u KG treba mu hitno dati otkaz i poslati ga u neko selo da čuva koze, ako ih još ima u Srbiji.Profesor B.Čejović je i pisac udžbenika i knjiga i biće zanimljivo da vidimo kako će profesoru krivičnog prava (bivši studenti) da dokažu krivično djelo primanja mita. Svedoci nijesu dovoljni za dokazivanje ovog krivičnog djela.Žalosno je što su ovdje, radi spašavanja jednog propalog ministra, kome nije pomogla ni veza sa Sv.Savom, studenti postali kolateralna šteta. Koga je još briga za studente, upropaštene su tolike generacije, u ukupnoj masi ovo se neće ni primjetiti..Provjeravanje (vjerodostojnosti) ispisnica ne može da traje duže od 7 dana.Ako se neko nije pojavio na ispitu a upisana mu (pozitivna) ocjena onda za poništavanje te ocjene (ispita) nije neophodan sud i ne mora da se čeka njegova odluka.Vi izgleda nijeste primjetili kako je teklo "dokazivanje" krivičnog djela davanje mita u slučaju Mileta Dragića. U konkretnom slučaju vam ne traba nijedan ispit sa pravnog da biste vidjeli o čemu se radi.

Nazalost u Srbiji je tako da nikakvi materijalni dokazi nisu dovoljni za dokazivanje krivicnog dela. Primer je Kragujevacki sud pred kojim se nalazi tusta i tma dokaza ali njihovi ''biznismeni'' su i dalje nedodirljivi. Znam konkretne slucajeve, postoje dokazi sa potpisima sadasnjeg nazovi Specijalnog tuzioca Kragujevcanina Radovanovica koji je u ulozi javnog tuzioca u svom gradu sistematski odbijao krivicne prijave protiv gradskih mocnika (sada se isti slika sa tajkunima i DB-sefovima na navodno javnom susretu kod britanske kraljice Elizabete, pa se pitam sta ce jedan Spec. tuzilac iz Srbije kod britanske kraljice ali to pitanje ne pada bas svima na pamet. (!!!)
To se dogadja u gradu koji pretenduje da bude prestonica dok im sadasnja prestonica itekako smeta. (p.s. jedino Kragujevcani glavni grad ironicno nazivaju ''prestonicom'').
Elem, da ne budem banovana zbog ''trolovanja'' da se vratim na studente i dalje ostajem pri tome i smatram da nije fer prozivati studente za svu prljavstinu koju sporovode MNOGO ODGOVORNIJI u drustvu.
Nevena Nevena 11:04 05.07.2007

Re: Ruzno, ruzno, gospon' Cole

Branislav Kovačević Cole
Postovana G/djo Nevena.Vi ili ne citate pazljivo ili to namerno cinite, pa iz konteksta izvlacite nesto cega nema>1. JA NISAM TRAZIO DA SE PUSTE PROFESORI, NEGO SAM NAPISAO DA PREDUGO TRAJE ISTRAGA...TE TAKO AKO SU KRIVI TREBA, PO SUDSKOJ PRESUDI, DA LEZZE KOLIKO SU OSUDJENI...To tako pishe...vrlo jednostavno je razumeti, pa mi nemojte insinuirati ono cega nema...Isto to bih rekao/napisao i da su profesori sa Pravnog u Beogradu, Nishu,....dakle niti ima lokalpatriotizma (sto ja inace jesam i to ne skrivam!),
Ja studente ne prozivam, nego se pitam , glasno/javno, zasto se ne oseca njihovo prisustvo izvan onoga sto jeste njihov primarni i prvenstveni cilj...
Ako je stanje u Kg/u bas takvo kako kazete, onda je neprimereno da i studenti, poput svih drugih, ne iskazzu svoje nezadovoljstvo...Dakle bar kod mene nemojte kucati na otvoren vrata...a posebno me nemojte pogresno (ne kazem zlurado i zlonamerno)prepricavati ili tumaciti.....


Vi ste ocito iritirani na moju licnost a stvarno gresite. Zar ste mislili da Vam ne bih radije rekla da zivite u divnom gradu gde zive divni i posteni ljudi. Nazalost, ne mogu to da Vam kazem a umesto toga mogu da Va suputim na bezbroj ljudi van Kragujevca koje su Vasi sugradjani (sve sami ''biznismeni'') zavrnuli, opljackali, prevarili, pa i pretukli (!!!) dok u Kragujevackom sudstvu smrde i prde i cekaju penzije primajuci jos i ispod stola. Ko hoce da se uveri neka stavi gas masku i udje u tu ''jaku drzavnu instituciju''.
Za mene je prozivati i pitati se glasno gde su studenti, sta rade i zasto se ne bune, je jedno te isto. Nije sija nego vrat. To je moje tumacenje i ja imam pravo na njega a ako nemam Vi me banujte sa Vaseg bloga ili se nemojte osvrtati na moja tumacenja, negirajte ih ako nisu vredna paznje i po Vama ''pogresna''.
Sto se stanja u Kg/u tice ono je mozda i gore nego sto ja znam a znate Vi vrlo dobro kakvo je ono samo sto je lakse progledati kroz prste nekome koga poznajete ili ko je vas nego nekome ko kritikuje i to jos odnekle ''iz belog sveta''. Samo da vas podsetim da ja u Srbiji placam porez pa toliko o pravu glasa.
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 11:09 05.07.2007

Re: Ruzno, ruzno, gospon' Cole

....Uopste nisam iritiran na bilo koga, osim sto sebi dozvoljavam da mislim kako mislim, te da me niko, pa ni Vi ne moze tumaciti...izvan onoga sto sam napisao....Pa evo jednog primera sto se Vas tice>
Recite mi molim Vas gde sam ja to Vas pitao ....gde placate porez i gde sam osporio Vase pravo glasa...???Eto jednostavno...ako mi na to ukazzete..onda cete i u ostalome biti u pravu.Jednostavno zar ne?
ps.Ma necu vas banovati, jer to nisam radio ni sa drugim oponentima....niti se sluzim tim sredstvima,...osim ako Vi sami...to ne uradite...a tu ja vec nista ne mogu!
Nevena Nevena 11:30 05.07.2007

Re: Ruzno, ruzno, gospon' Cole

Branislav Kovačević Cole
....Uopste nisam iritiran na bilo koga, osim sto sebi dozvoljavam da mislim kako mislim, te da me niko, pa ni Vi ne moze tumaciti...izvan onoga sto sam napisao....Pa evo jednog primera sto se Vas tice>Recite mi molim Vas gde sam ja to Vas pitao ....gde placate porez i gde sam osporio Vase pravo glasa...???Eto jednostavno...ako mi na to ukazzete..onda cete i u ostalome biti u pravu.Jednostavno zar ne?ps.Ma necu vas banovati, jer to nisam radio ni sa drugim oponentima....niti se sluzim tim sredstvima,...osim ako Vi sami...to ne uradite...a tu ja vec nista ne mogu!

jeste, jeste iritirani i to se oseca po Vasem tonu obracanja. Podseca me to na prgavost ali nemojte da se ljutite ko sam ja da Vam na to ukazem i da Vas interpretiram?
Niste me pitali za porez ali sam Vam ja time htela ukazati na moje pravo kritickog glasa po drustvenim pitanjima.
Naravno da nisam ocekivala da me banujete, (zasto bi ste?) ali sam ocekivala jednu umereniju diskusiju. Uostalom nije mi ovo jedino iskustvo sa Kragujevcanima. Znala sam da su nezgodni, znaju i da biju a cesto pomisle kako su svi ljudi glupi samo oni sve znaju. A kad naidju na crveno svetslo znaju da budu gadni.
(Ovo zadnje se ne odnosi na Vas licno).
sentinel26 sentinel26 11:46 05.07.2007

Re: Ruzno, ruzno, gospon' Cole

Nevena
em, da ne budem banovana zbog ''trolovanja'' da se vratim na studente i dalje ostajem pri tome i smatram da nije fer prozivati studente za svu prljavstinu koju sporovode MNOGO ODGOVORNIJI u drustvu.

Ne vidim kakve veze ima ova vaša replika sa mojim primedbama i konstatacijama golih činjenica?
Gde sam to ja i zbog čega prozivao studente?
I slijep čovjek može da vidi da su skoro sve "akcije" započete prije i neposredno nakon izbora politički obračuni a ne borba protivu korupcije i organizovanog kriminala i sve su izvedene po modelu "Uhapsite Vlasija!..." a poslije ćemo vidjeti.
Vi napisaste da oni nijesu svi zločinci ali se zalažete da i dalje ostanu u zatvoru. Ne mislite valjda da se protiv bezakonja borimo novim bezakonjem. Dakle, zalaganje da se ljudi izvedu pred sud odmah nije zalaganje za njihovo oslobadjanje. Ljudima koji su počinili silne zločine je omogućeno da se brane sa slobode.
Specijalni tužilac za borbu protiv organizovanog kriminala nema šta da traži po prijemima bilo koje ambasade ili političkih stranaka ili preduzeća.
Gospodin Kovačević nije optužio studente već je postavio upitnik iznad konstatacije o njihovoj pasivnosti i rezigniranosti prema svemu što se dogadja oko njih. Odgovor na ovo pitanje će biti koristan.
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 12:07 05.07.2007

Re: Ruzno, ruzno, gospon' Cole

Pa ja uporno pokusavam da Vam objasnim,,,,,da ne sporim Vase pravo da mislite sta god....ali nemojte samo da mislite za mene....Kada Vas pitam..GDE SAM TO REKAO...vi onda pobegnete u intelektualnu nadmoc...KAda Vas pitam gde sam rekao da se ne osude KRIVI...vi mi odgovorite sasvim drugom zamenom teza...Ja sam pokusao da Vam objasnim preko seseljevog primera..pa otuda, taj prilog, ako treba da pojasnim....!!!
Ne spadam u prgave ljude, naprotiv....Zar Vas ne cudi da niko sem VAs nije procitao u mom tekstu to sto ste Vi videli...a osim Jelice, ne poznajem nikoga vise...(mozda i poznajem, ali ne znam ko se krije iza kog nicka!)....Vi ste ocekivali umerenu diskusiju u kojoj mene optuzujte za nesto sto nisam ni rekao? Hm zanimljiva varijanta umerene diskusije...pri tom ne mislim da nije bila umerene....itd.....Rekoh ja Vama jednoim ja razumem vas bes.,.,.na pravosudje...ali to svakako ne moze biti generalizacija....poznajem par sudija., koji mogu da budu primer ...ali oni nisu vecina....
A sve je pocelo oko studenata ako se secate....i naravno ne da ih krivim, jer su za sve krivi njihovi roditelji, u koje i sam spadam.....ja sam ucinio onoliko koliko mi umne i druge mogucnosti dozvoljavaju...Nije me sramota ni od cerke ni od sina, pa ni od njihove geneeracije...Meni je to licno, dovoljno!
Pogledajte sta kazze nick SENTINEL26..ODMAH ISPOD....
oldtajmer oldtajmer 21:36 05.07.2007

Re: Nevena,

licno se secam da su u Novom Sadu prodavane diplome ekonomskog fakulteta jos 1987-e godine dok su u celoj bivsoj SFRJ ispiti polagani sto potplatom sto preko veze.


Mala ispravka - to je bila Visa Ekonomska Skola u NS, i mnogi jesu tom prilikom zavrsili u zatvoru. Naravno ne mislim da je to odbrana za bilo sta, samo da pojasnimo cinjenice.
Nevena Nevena 21:55 05.07.2007

Re: Ruzno, ruzno, gospon' Cole

sentinel26

Ne vidim kakve veze ima ova vaša replika sa mojim primedbama i konstatacijama golih činjenica?Gde sam to ja i zbog čega prozivao studente?I slijep čovjek može da vidi da su skoro sve "akcije" započete prije i neposredno nakon izbora politički obračuni a ne borba protivu korupcije i organizovanog kriminala i sve su izvedene po modelu "Uhapsite Vlasija!..." a poslije ćemo vidjeti.Vi napisaste da oni nijesu svi zločinci ali se zalažete da i dalje ostanu u zatvoru. Ne mislite valjda da se protiv bezakonja borimo novim bezakonjem. Dakle, zalaganje da se ljudi izvedu pred sud odmah nije zalaganje za njihovo oslobadjanje. Ljudima koji su počinili silne zločine je omogućeno da se brane sa slobode. Specijalni tužilac za borbu protiv organizovanog kriminala nema šta da traži po prijemima bilo koje ambasade ili političkih stranaka ili preduzeća.Gospodin Kovačević nije optužio studente već je postavio upitnik iznad konstatacije o njihovoj pasivnosti i rezigniranosti prema svemu što se dogadja oko njih. Odgovor na ovo pitanje će biti koristan.

Izvinjavam se ali moja replika se NIJE odnosila na VAS komentar nego na kometar g. Coleta. To prvo.
Ne zivim dugo u zemlji i ne razumem o kakvoj akciji po modelu ''Uhapsite Vlasija'' govorite?
Ipak niste razumeli ko je sta napisao. Gospodin Cole je napisao da profesori nisu zlocinci a ne JA.
Istini na volju ja se zalazem da uhapseni ipak ostanu u pritvoru sve dok se ne ispita sve u detalje jer bi oni uticali na svedoke ili bi se snasli da umaknu Zakonu jer su oni ''doktori prava'' (spindoktori kriminala).
Nikako ne mislim da se protiv bezakonja borimo bezakonjem nego bas mislim da zakon mora da se primenjuje na SVE podjednako pa i na profesore koji ne mogu biti pusteni samo zato sto su oni profesori jer ZAKON NE SME DA POZNAJE PRIVILEGIJE!
Sto se Specijalnog tuzioca tice fotografije su dokazale da se on nalazi na prijemima sa sefovima sluzbi i tajkunima, to nisam izmislila ja, to su cinjenice.
I na kraju, g. Kovacevic je dovoljno elokventan da sam objasni sta je hteo da kaze dok ja imam pravo da smatram kako je prozivanje studenata neprimereno dok se ne prozivaju daleko odgovorniji u drustvu.
To je sve.
Nevena Nevena 21:57 05.07.2007

Re: Nevena,

oldtajmer
Mala ispravka - to je bila Visa Ekonomska Skola u NS, i mnogi jesu tom prilikom zavrsili u zatvoru. Naravno ne mislim da je to odbrana za bilo sta, samo da pojasnimo cinjenice.

O.K. i visa skola je - skola. U nekim zemljama se tretira ravnoj faksu.
sentinel26 sentinel26 22:53 05.07.2007

Re: Ruzno i van zakona gospodjo Nevena

Nevena
sentinel26

.... i sve su izvedene po modelu "Uhapsite Vlasija!..." a poslije ćemo vidjeti. .
....Gospodin Kovačević nije optužio studente već je postavio upitnik iznad konstatacije o njihovoj pasivnosti i rezigniranosti prema svemu što se dogadja oko njih. Odgovor na ovo pitanje će biti koristan.

Ne zivim dugo u zemlji i ne razumem o kakvoj akciji po modelu ''Uhapsite Vlasija'' govorite?
.......... Gospodin Cole je napisao da profesori nisu zlocinci a ne JA.
Istini na volju ja se zalazem da uhapseni ipak ostanu u pritvoru sve dok se ne ispita sve u detalje jer bi oni uticali na svedoke ili bi se snasli da umaknu Zakonu jer su oni ''doktori prava'' (spindoktori kriminala).
Nikako ne mislim da se protiv bezakonja borimo bezakonjem nego bas mislim da zakon mora da se primenjuje na SVE podjednako pa i na profesore koji ne mogu biti pusteni samo zato sto su oni profesori jer ZAKON NE SME DA POZNAJE PRIVILEGIJE!
..... ja imam pravo da smatram kako je prozivanje studenata neprimereno dok se ne prozivaju daleko odgovorniji u drustvu. To je sve.

Pa vi se ipak zalažete da se u istražnom postupku krši zakon. Pa po čemu se onda vi razlikujete od njih.
Koliko bi to morao po vama da traje taj pritvor dok gospoda ne "pronadju" dokaze. Vi očigledno ne znate kako se dokazuje krivično djelo primanja i davanja mita. Vi ili ne poznajete krivični zakon ili se šegačite. Kako vam nije jasno da će zbog ovakvog postupka to sve da padne u vodu.
I da se razumemo ovi profesori nijesu zločinci a da li će neko od njih biti oglašen krivim to ćemo vidjeti i toga možemo nazvati kriminalcem. Ako vi ne znate razliku onda je svaki razgovor suvišan.

Gospodin Kovačević ne proziva i ne poziva studente na demonstracije već traži da zajedno nadjemo odgovor zašto su oni potpuno pasivni danas i šta je to uticalo na njihovu pacifikaciju, počev recimo od 1968. pa do današnjih dana. Ako imate što da kažete o tome napišite. Eto ja bih rado napisao nešto o "pražnjenju" studenata 1968. godine (poslije "bure" i naglom opadanju interesovanja studenata za veoma važna životna pitanja ali mi treba malo više vremena.
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 08:16 06.07.2007

Re: Ruzno i van zakona gospodjo Nevena

Napisite nesto o tim dogadjajima 68/me...svako svedocenje doprinosi boljem razumevanju tih dogadjaja.Ja sam tada bio tek gimnazijalac,,na pocetku, pa se toga bas ne secam najbolje, ali...kasnije sam naravno saznao manje vise relevantne cinjenice.
Hvala na cinjenici da ste razumeli sta sam hteo da kazem , pa to i napisao
poz
BKC
Nevena Nevena 09:08 06.07.2007

Re: Ruzno i van zakona gospodjo Nevena

sentinel26

Pa vi se ipak zalažete da se u istražnom postupku krši zakon. Pa po čemu se onda vi razlikujete od njih. Koliko bi to morao po vama da traje taj pritvor dok gospoda ne "pronadju" dokaze. Vi očigledno ne znate kako se dokazuje krivično djelo primanja i davanja mita. Vi ili ne poznajete krivični zakon ili se šegačite. Kako vam nije jasno da će zbog ovakvog postupka to sve da padne u vodu. I da se razumemo ovi profesori nijesu zločinci a da li će neko od njih biti oglašen krivim to ćemo vidjeti i toga možemo nazvati kriminalcem. Ako vi ne znate razliku onda je svaki razgovor suvišan.Gospodin Kovačević ne proziva i ne poziva studente na demonstracije već traži da zajedno nadjemo odgovor zašto su oni potpuno pasivni danas i šta je to uticalo na njihovu pacifikaciju, počev recimo od 1968. pa do današnjih dana. Ako imate što da kažete o tome napišite. Eto ja bih rado napisao nešto o "pražnjenju" studenata 1968. godine (poslije "bure" i naglom opadanju interesovanja studenata za veoma važna životna pitanja ali mi treba malo više vremena.

Nonsens, gospodine, ova Vasa tvrdnja kako se ja zalazem da se krsi Zakon. Ako to tako lici onda je to iz vise razloga; Prvi je da licno znam neke profesore koji su uhapseni i cime su se bavili. Vi ste negde spomenuli kako je Cejovic ''pisao knjige'' valjda ste hteli reci kako on najbolje poznaje zakon (a time i rupe u zakonu) ali niste spomenuli preprodaju Rolox satova, umetnickih slika (nota bene pokradenih iz muzeja!), trgovinu automobilima (preko CG), mobilnim telefonima.... i cime sve jos. Niste spomenuli ni njegove veze po sudovima (VSS posebno) kao i u vrhu piramide preko kojih je on sprecavao krivicna gonjenja njegovih prijatelja. Niste spomenuli... da ne nabrajam jer bi to zauzelo mnogo baytova.
Kazete kako profesori nisu zlocinci, to znaci da za Vas sluzenje batinasima, pretnje telefonom itsl. nisu zlocini. Celi zivot jedna citava porodica ostaje da zivi sa psihickim traumama jer je glava porodice, covek koji je pravnik po struci i koji je zastupao pravdu i pravicnost zastupajuci zrtvu nekih Kragujevcana od gnusnog oruzanog napada zbog toga a koji napad su izvrsili ''neciji'' batinasi, i nije samo ta porodica jedina koja je imala kako materijalne tako i druge stete od doticnih ''profesora. '
Na Kopaoniku, Tari, Zlatiboru... su trosena drustvena sredstva iz univerzitetske kase (Cejovic je 21.g. bio dekan pravnog fakulteta u Kg) na provode sa mladjim koleginicama kao i na njihova putovanja po celom svetu u vreme kada niko iz zemlje nije mogao da izadje itd. i sve to ''nije zlocin'' . O.K. neka bude da je tako.
A sta cemo sa studentima koji su to sve posmatrali pa kada su napisali cuvenu parolu - Hapsite, on i dalje vozi Hamera!"' njima je zapreceno recima da pripaze sta pisu jer ne znaju sta ih ceka. (!!!)
Ako su studenti sada ispali ''krivci'' za svu nagomilanu drustvenu prljavstinu onda nesto debelo nije u redu sa necijim observatorskim kapacitetima. Da ne duzim, mislim da je sramota kriviti novu mladu generaciju za sve gadosti u drustvu i mozda bi studenti bas zbog toga trebali da se oglase. Nazalost, mnogi su izgleda od svojih starijih ucitelja naucili da ganjaju karijeru zarad lakseg zivota. Jer u Srbiji i dalje vazi parola - uci sine skolu da ne radis, dok u svetu vazi obratno - uci sine skolu da radis!
I na kraju trazite od mene (koja sam dugo odsutna iz zemlje sto ne znaci da ne poznajem prilike) da napisem zasto je studente zahvatila pacifikacija dok se Vi pravdate kako Vama treba vremena. Znaci ima vise razloga a za mene to ''ne vazi''. Studenti koje ja poznajem su vredni i uce ali i dalje mastaju da odu negde jer im je muka od profesora koji ih obaraju jer zure na more pa otarasavaju ispite na brzinu bez objektivnog ocenjivanja njihovih radova.
Sada je i meni dosadilo da ovde iznosim svoje stavove koji se nakaradno interpretiraju dok se za takve interpretacije okrivljuje mene. Bizarno ali se dogodilo sto je meni oduzelo stimulans za dalju diskusiju.

Nevena Nevena 09:13 06.07.2007

Re: Ruzno i van zakona gospodjo Nevena

Branislav Kovačević Cole
Napisite nesto o tim dogadjajima 68/me...svako svedocenje doprinosi boljem razumevanju tih dogadjaja.Ja sam tada bio tek gimnazijalac,,na pocetku, pa se toga bas ne secam najbolje, ali...kasnije sam naravno saznao manje vise relevantne cinjenice.Hvala na cinjenici da ste razumeli sta sam hteo da kazem , pa to i napisaopozBKC


Ruzno i van zakona kazete, a nije van zakona kada sudije u kargujevackom sudu kriminalcima daju vanzakonske rokove i izlaze im u susret u takvim rokovima? Mislim... sta reci... sudije koje ne postuju zakon.

Sto se tice dogadjaja 68/me ja sam tada bila dete i vec 69/e od marta meseca nisam vise bila u zemlji.

Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 09:24 06.07.2007

Re: Ruzno i van zakona gospodjo Nevena

...Pogledajte, ponekad, na koga se odnosi POST....nije bio Vama upucen.....!
Nevena Nevena 09:27 06.07.2007

Re: Ruzno i van zakona gospodjo Nevena

Branislav Kovačević Cole
...Pogledajte, ponekad, na koga se odnosi POST....nije bio Vama upucen.....!

Pogledajte Vi naslov! [novo Re: Ruzno i van zakona gospodjo Nevena #Link]
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 09:50 06.07.2007

Re: Ruzno i van zakona gospodjo Nevena

Pod tim naslovom postove je pisao i NICK SENTIMEL26, pa Vam elementarna logika govori da sa Vama nisam polemisao o 68/moj....Vec je to spomenuo pod istim naslovom =SENTIMEL26, a ne Vi???
Pazljivije citajte ko sta pise...kao sto sam profesore samo uzgred spomenuo u Blogu da bi me na pocetku Bloga nick Bladerunner pitao........"šta je na kraju epilog hapšenja profesora u Kragujevcu? jel se tu nešto nastavilo ili utihnulo ili se ja ne informišem dovoljno ( a ne informišem se priznajem)...ta cela hajka jel bila pokrivanje nečeg većeg ili labudova pesma Vuksanovića ili šta..?"
Pa ste se Vi nadovezali....itd....
sentinel26 sentinel26 12:06 06.07.2007

Re: Ruzno i van zakona gospodjo Nevena

Nevena
sentinel26

Pa vi se ipak zalažete da se u istražnom postupku krši zakon. Pa po čemu se onda vi razlikujete od njih. Koliko bi to morao po vama da traje taj pritvor dok gospoda ne "pronadju" dokaze. Vi očigledno ne znate kako se dokazuje krivično djelo primanja i davanja mita. Vi ili ne poznajete krivični zakon ili se šegačite. .................Gospodin Kovačević ne proziva i ne poziva studente na demonstracije već traži da zajedno nadjemo odgovor zašto su oni potpuno pasivni danas i šta je to uticalo na njihovu pacifikaciju, počev recimo od 1968. pa do današnjih dana. ..... Eto ja bih rado napisao nešto o "pražnjenju" studenata 1968. godine (poslije "bure" i naglom opadanju interesovanja studenata za veoma važna životna pitanja ali mi treba malo više vremena.

Nonsens, gospodine, ova Vasa tvrdnja kako se ja zalazem da se krsi Zakon. Ako to tako lici onda je to iz vise razloga; Prvi je da licno znam neke profesore koji su uhapseni i cime su se bavili. Vi ste negde spomenuli kako je Cejovic ''pisao knjige'' valjda ste hteli reci kako on najbolje poznaje zakon (a time i rupe u zakonu) ali niste spomenuli preprodaju Rolox satova, umetnickih slika (nota bene pokradenih iz muzeja!), trgovinu automobilima (preko CG), mobilnim telefonima.... i cime sve jos. Niste spomenuli ni njegove veze po sudovima (VSS posebno) kao i u vrhu piramide preko kojih je on sprecavao krivicna gonjenja njegovih prijatelja. Niste spomenuli... da ne nabrajam jer bi to ...
ko su studenti sada ispali ''krivci'' za svu nagomilanu drustvenu prljavstinu onda nesto debelo nije u redu sa necijim observatorskim kapacitetima.
I na kraju trazite od mene (koja sam dugo odsutna iz zemlje sto ne znaci da ne poznajem prilike) da napisem zasto je studente zahvatila pacifikacija dok se Vi pravdate kako Vama treba vremena.

Svakako gospodjo treba i da poznajete i da kritikujete ovdašnje prilike.
Zamolio bih vas da obratite pažnju na sljedeće:
Ja sam komentarisao samo slučaj "Indeks" i u tom kontekstu krivično djelo davanja i primanja mita.
Niti imam namjeru da pišem "kriminalnu" biografiju profesora Bore Čejovića niti me to zanima.
Imam pravo na svoje mišljenje koje iznosim javno i slobodno i nikome ga ne namećem, a ono glasi:
- Postupak se vodi tako da će se oni svi izvući, svima će ostati zalijepljene etikete, nekom zasluženo a nekom ne.
- Čejovićeve knjige su skupe (zbog toga sam to pominjao) pa to nije baš mali izvor prihoda.
- U ovoj aferi je uhapšeno nekoliko "primalaca mita" jedan mogući posrednik i nijedan "davalac" mita (Ako je vjerovati saopštenjima koja je prenijela štampa).
- Ja gospodjo nijesam ni tužilac ni advokat te gospode a ovo je blog a ne sud.
- Ako se postupak ne vodi po zakonu onda profesor i ne mora da traži "rupe" u zakonu. Šta će mu.
- U jednoj drugoj aferi (gdje su pominjane povelike cifre novca - da se od istih napravi cio jedan novi pravni fakultet) uhapšen je samo jedan "potencijalni davalac mita" i nijedan "posrednik" i nijedan "primalac mita" i nije pronadjen "mito". Čovjek je bio 30 dana u zatvoru zbog navodnog davanja mita, sada se brani sa slobode a osumnjičen je za neko drugo krivično djelo. Većina gradjana (u mojem okruženju) vjeruje da je on kriminalac a ja vidite ne vjerujem (a to zbog načina na koji je vodjena kampanja protiv njega - jako zaudara, kao i onaj političar koji je pokrenuo tu kampanju).
Ja bih ovdje završio polemiku o ovome slučaju koji je postao tema bloga protiv volje autora. Ako to nije dovoljno evo i izjave:
- Dragi studenti, od ovog momenta nemojte se plašiti ovog zlog čike, spašeni ste zahvaljujući jednoj dobroj vili.
Priznajem, kriv sam hteo sam da vas pozovem na nasilne demonstracije, na proteste, ali evo posuo sam se pepelom. Uživajte, redovi pred ambasadama i nisu baš mnogo veliki.

Meni je upućen poziv da napišem nešto o 1968. godini i njenom epilogu i ja ću to vrlo brzo učiniti.

Nevena Nevena 12:16 06.07.2007

Re: Ruzno i van zakona gospodjo Nevena

sentinel26

Ako to nije dovoljno evo i izjave: - Dragi studenti, od ovog momenta nemojte se plašiti ovog zlog čike, spašeni ste zahvaljujući jednoj dobroj vili.

Sta reci. Zavrsili ste ovako i time ste rekli sve o sebi. Bas Vam hvala inace bih mislila da sam imala ozbiljnu razmenu misljenja.
sentinel26 sentinel26 15:08 06.07.2007

Kako su studenti zaćutali

ili
Kako se od neprijatelja stvaraju prijatelji

O slavnoj 68' -oj su napisane mnoge knjige i sa dobrim i inim namjerama, a ja ih ovdje neću reklamirati.
Pokušaću, isključivo iz svojeg ugla da "prikažem" nešto od onoga što se zbivalo "poslije" (bure).
Prodjoše dani puni muka... Tito reče "Studenti su u pravu". Mi studenti zaigrasmo Kozaračko kolo, a neki jako grlati političari zaćutaše i podviše repove.
Obećaše promjene, narod to oduševljeno prihvati i podrža i svi zajedno sačekasmo da vidimo to bolje (malo) sutra.
Današnjim rječnikom se to naziva "100 dana".
Novinske, izdavačke i agencijske kuće počinju obračun kod OK "Studenta" otimajući se o njegovu redakciju i odabrane novinare. I neki stud.rukovodioci su postali poželjni, a svi zajedno smo još malo ratovali protiv Bugarčića (Načelnika Bgd SUP-a) zbog batina i zbog "Crne knjige". Mi dobili bitku a on dobio rat.
Stiže toplo (varljivo) ljeto a mi se susreli sa svojom "bazom" (rodbinom i finansijerima) i većina nas dobila lekcije slične onoj "Svoj leb jede - tudju brigu brine..!" Većina roditelja nije podržala to što smo radili.
Tito je i dalje grmeo na partijske (!) rukovodioce a ne na nosioce izvršne vlasti Beograda koje smo mi najviše prozivali.
Na scenu ali u tišini stupaju velemajstori. Sprovodi se "odvajanje" studentskog rukovodstva od studenata i to tako što jedan manji deo i dalje proganjaju (malo stvarno a malo fiktivno - čista demonstracija), jedan deo pozivaju na lijepa radna mjesta i funkcije, položaje i plate, a jedan deo ignorišu. Ovdje nije mnogo bitno da li će studenti da "prihvate" tu varijantu, ona svoje glavno dejstvo ima u javnosti.
Istovremeno Partija (uz novo ime SKJ) širom otvara sva vrata studentima - (izvolte gospodo, pokažite sada šta znate).
Današnja vlast primjenjuje samo ovo posljednje, primaju ih u stranke i postavljaju na funkcije u strankama i okupiraju cijela studentska rukovodstva. Zar nije jedan član (poznate) stranke skoro izabran na visoku "studentsku" pa tek onda "zamrznuo" svoju stranačku funkciju.
Ovo su samo neka moja zapažanja o načinu "kako smo privedeni poznaniju prava i radnih obaveza".
Već u septembru oni su mogli i fitilj da bace na državu, od studenata im više nije prijetila nikakva opasnost.
***
Moram da kažem da je na mene lično mnogo uticao jedan poznati dogadjaj koji nije bio povezan sa studentima.
20/21. avgusta 1968. godine, poslije Sovjetske vojne intervencije u Čehoslovačkoj, u Beograd se sjurilo 50 hiljada njihovih turista sa Jadrana. Na ukazivanje gostoprimstva su pozvani i studenti. Ja sam sa kolegom napravio dogovor da on predje kod mene a da njegovu sobu ustupimo jednom studentu (nijesmo propustili da naglasimo da ćemo u nedostatku studenta rado primiti i studentkinju - pa i dvije). "Dobili" smo studenta tehnike. Dva dana i dvije noći smo raspravljali o našoj (studentskoj) i njihovoj (državnoj ) "pobuni" i naročito o onome što nas čeka poslije. To "poslije" je bilo jako blizu svoj trojici. Jednoglasno smo izveli zaključak da su njegove šanse bolje nego naše. Ja sam mu tada pokazao sliku naših fudbalera koji su se u Bratislavi slikali na ruskom tenku. Sledeće noći su "naši" tenkovi preko N.Bgd-a krenuli put Madjarske granice, a ja sam se (ljut zbog budjenja) osvetio njima dvojici, probudivši ih riječima "Dižite se, evo su stigli Rusi!". Oprostili su mi.
***
Pokidate (ili preuzmete) vezu izmedju studentskog rukovodstva i studenata i izmedju istih i naroda i progresivnih ("izdajničkih" stranaka - pa zapjevajte pjesmu "Mirno spavaj Nano, sve je zaključano!"
A možda griješim?

PS. Gospodine Kovačeviću, izvinite ako je bilo predugo, nadam se bar malo korisno, ljudski je biti optimista.

Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 09:31 07.07.2007

Re: Kako su studenti zaćutali

Ne nije bilo predugo...cak mislim da zasluzuje poseban Blog...jer bi bilo zanimljivo informisati one koji ne znaju, sta se dogodilo sa vodjam "revolucije", gde je Vlada /Revolucija/Mijanovic, kako je prosao Lazar Stojanovic (i kakve veze sa mjim imaju V.Draskovic i V Obradovic), kakve su i da li su u svemu imali uloge npr. Vuk Draskovic, Milorad Vucelic....Sta se dogadjalo u unutrasnjosti...jer je bilo stud nemira i u Kragujevcu....i sl....Hvala za pojasnjenje atmosfere/
poz
BKC
sentinel26 sentinel26 15:42 07.07.2007

Re: Kako su studenti zaćutali

Pravo da vam kažem, ja sam da budem iskren, nastojao da sva svoja sjećanja što više potisnem u stranu.
Ljudi iz redakcije "Studenta" najbolje znaju o svemu što predstavlja onu svijetlu stranu, a što se tiče one tamne strane ja ne vjerujem da iko ima kompletan uvid u sve podmetače klipova pod točkove male studentske lokomotive.
Vlada Mijanović je bio najprogonjenije lice na Balkanu za vrijeme i poslije demonstracija i ja nijesam siguran da li su se oni njemu ikada skidali sa vrata.
U ono o čemu nijesam sto posto siguran, ne bih sa ove distance. Pouzdano znam da V.Drašković ne pripada onoj svijetloj stranici (ako se ne računa njegova podrška jednoj studentkinji). Slava službenika Vlade na čijem čelu je bio Mika Špiljak, naglo je "procvetala" 1972. godine poslije njegovog čuvenog pisma borcima Gacka, a pokušaj da se on prikaže kao "nosilac spomenice 1968" je propao.
O ulozi ove dvojice (i možda još nekoga) prema Lazaru Stojanoviću ja nemam jasna saznanja. Možda bi mogao da ukaže na osobu koja o tome više zna g-din Milisav Savić, član one čuvene "šestorke" Studenta koji je najduže ostao "nerasporedjen".
I onoga ispod Lipe su pokušali da uguraju nekako ali je taj pokušaj brzo propao.
****
Mene je najviše nervirala "naša" glupa borba za smenu Nikole Bugarčića, načelnika Bgd SUP-a, kao da oni nijesu imali takvih još stotinu u rukavu. Oni (murovi) su to iskoristili i prodali nam "kabezu" zvanu "Crna knjiga". Najprije je lansirana vijest o postojanju te "Knjige" (sve novine to posebno istakle sa upitnikom?).
Mi: - da se uništi knjiga; Oni: - knjiga ne postoji.
Poslije dužeg natezanja "Oni" zvanićno obavijestili Tita da je knjiga uništena a mi povjerovali (ha-ha-ha..!).
Suština nije bila u sadržaju te knjige (za šta su se zalijepili neki naši stud.rukovodioci) nego u njenom dejstvu - zastrašivanju i to podjednako, kako studenata, tako i roditelja.
Vi dodjete kući a onda vas roditelji pitaju: "Crni sine jesi li i ti u toj knjizi?"
Svaka sličnost sa nekim novijim dogadjajima je sasvim slučajna..(izvinite - namjerna)..!
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 08:25 08.07.2007

Re: Kako su studenti zaćutali

HM..da!
Ja nisam direktni svedok (1953g) ali sam u medjuvremenu ponesto saznao, procitao...itd...Koliko je sve verodostojno ne znam...U svakom slucaju, kazzu da je Vlada Mijanovic negde u Kanadi, jos vozi taxi...o Vuku Draskovicu i M Vucelicu se sve zna, ko hoce...Vuk Obradovic je bio maldi potporucnik.,prica se, koji je prijavio Lazara Stojanovica, za vreme sluzenja JNA, da blati Tita i NOB....Vuk Draskovic je napisao kriticki prikaz (sto je u to vreme bilo ravno optuznici!) filma "Plasticni Isus" u sindikalnim novinama, a da po sopstvenom priznanju nije ni video film....itd....Zahtevi studenata su bili formulisani "dajte nam vise komunizma" (Crveni Univerzitet!) a ne protiv komunizma....itd....Mnogi nisu mogli vise da nastave studije. bili su izbaceni sa svih univerziteta, mnogi su zavrsili u zatvorima, a mnogi kao cinovnici (cinkaroshi) DB/a.....Naravno sve treba staviti u siri kontekts studentskih nemira..itd
U svakom slucaju, hvala na secanju
Poz
BKC
sentinel26 sentinel26 09:07 08.07.2007

Re: Kako su studenti zaćutali

Ne bi moglo to da se nazove "dajte nam više komunizma" nego "hoćemo pravi socijalizam". Jedan profesor sociologije je govorio: "Ko kod mene kaže da je Švedska više scijalistička zemlja nego Kina, ispit neće položiti nikada pa taman naučio sve lekcije za desetku..!" Profesor je dobro znao šta mi mislimo o Švedskoj a šta o Kini. A parola "Crveni univerzitet Karl Marks" je dugo visila na Filozofskom fakultetu. Nismo se bunili protiv te parole ali nijesmo bili ni pitani šta mislimo o istoj.
Vidjevši da neki studenti nose sliku K.Marksa, policija (milicija) je poslala izveštaj (a neke novine su to objavile) "... studenti nose sliku Kralja..". Ja sam se šalio - "Hajde ljudi da pozovemo Kralja, ovi ga garantovano neće prepoznati".
***
Ja mislim (možda griješim) da su studenti a naročito profesori pretrpeli teške posledice poslije studentskih protesta 1972. godine. To kako su se oni obračunavali sa grupom profesora Filozofskog fakulteta tada, postao je obrazac mnogim totalitarnim režimima širom svijeta. Nedostajao je još samo Goli otok pa da sve bude isto.
Te 1972. godine jedna novinarka, voditeljka TV dnevnika je stekla "slavu" na ledjima studenata. Zvala se Veroslava Tadić. Mi, 68-osmaši smo je više mrzeli nego ovi preko kojih je gazila. Ko nije zapamtio dotičnu znači da nije uopšte gledao televiziju.
***
Godine 1996. i 2000. studenti su imali apsolutnu podršku roditelja i za proteste protiv izborne kradje i za akcije u okviru "Otpora" za rušenje balkanskog kasapina. Dileme nije bilo. treba li, nego kako to uraditi.



Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 09:10 08.07.2007

Re: Kako su studenti zaćutali

Sve se slazem....secam se Veroslave tadic...onako kao kroz maglu....!!!
Hvala
poz
BKC
ps> necu biti kraj comp....do sutra, ali ako se setite jos necega...napisite...
sentinel26 sentinel26 09:44 08.07.2007

Re: Kako su studenti zaćutali

Naravno.
Kad pomenuste mladog oficira, sjećam se jednog svog susreta sa sličnima. U danima protesta i blokade na fakultetima, mladi oficiri su kao slučajno, kolima (vjerovatno službenim i po zadatku) prolazili pored Studentskog grada i kao dobri ljudi zaustavljali se na skveru da povezu kojeg studenta/kinju do zelenjaka, e da bi usput kakvu informaciju prikupili. Meni i jednom kolegi jednog dana zapadne jedan takav i on odmah počne "fini" rad a mi okrenemo stvar protiv njega pa ga pitamo je li istina da je u onoj kompoziciji voza na Podvožnjaku zaista bila vojska sa oružjem. Čovjek je jednostavno stao i nije mogao da vjeruje da smo pogodili da je on oficir. Rekao sam mu "Hajde vozi dalje, prijatelji smo, mi znamo da je to laž ali narod u zemlji vjeruje da je istina".
Strah od gradjana, a naročito radnika da nam se ne pridruže je bio toliko veliki da su oni i pojedine fabrike držali u blokadi i pod prismotrom. Oni jednostavno nijesu imali dovoljno kadrova da sve pokriju i da je tada bilo nekakve opozicije bilo bi svašta.
Jednoga dana nama je pristigla poveća količina bureka i jogurta od grupe radnika. Radnici Vunarskog kombinata koji se čini mi se zvao "Oktobarska sloboda" (kakva ironija) primili su iznenada nekoliko zaostalih plata, pa su riješili da časte.

kuki kuki 20:02 04.07.2007

Izgleada

da propustamo da uvidimo da je politicko angazovanje ne samo studenata nego mladih uopste bio itekako aktivno u toku 90-tih. Po starom dobrom Marksu socijalni uslovi (gladni i obespravljeni) pokrecu revolucije. Potrebna je samo ideja vodilja koja ce ih okupiti i povesti. E pa to smo preziveli kroz "revoluciju" 90-tih u kojoj su ucestvovali, pretezo mladi, lukavo zavedeni nacionalistickim idejama.
U doba "stare-Juge" politicko angazovanje studenata je bilo vise kulturoloska kategorija - nadgradnja nad socijalno stabilnom i dobro uredjenom zivotu. Nesto kao u doba antike, pa su zato i rezultati bili zaista kvalitetni - kako je vec Cole lepo opisao
Nekada su Studentski kulturni centri, domovi omladine i druge institucije vrvele od tribina različitog sadržaja...

A danas, nema nicega, samo borba za egzistenciju. Nema kriticne mase, nema ideje. Ni lepe ni ruzne...
Nevena Nevena 20:12 04.07.2007

Re: Izgleada

kuki
da .A danas, nema nicega, samo borba za egzistenciju. Nema kriticne mase, nema ideje. Ni lepe ni ruzne...

Nije to samo u Srbiji slucaj. Osim ''antiglobalista'' (koji su ''zakasnili'' jer je svet odavno globalizovan) nema drugih idealista.
U Srbiji konkretno je mozda najpozeljniji ''Pokret za povratak moralno-etickih vrednosti'', na primer. Ili mozda jos bolje ''Pokret za osnivanje pravne drzave'' posto je veoma rizicno ziveti u zemlji koja nije pravna drzava. A mogao bi da se osnuje i ''Pokret za lustraciju'' svih sluzbi i druzbi.
Jelica Greganović Jelica Greganović 20:16 04.07.2007

E, ovaj

poslednji pokret bi zaista bio zatrpan poslom i više no potreban.
Nevena Nevena 20:17 04.07.2007

Re: E, ovaj

Jelica Greganović
poslednji pokret bi zaista bio zatrpan poslom i više no potreban.

Drago mi je da smo se slozile. Pozz.
Jelica Greganović Jelica Greganović 20:26 04.07.2007

Nevena,

nisu nama ni pre razilazila mišljenja. Ja se potpuno slažem i sa svim što ste gore napisali (sem sa tim da bi Cole bio spreman da brani tu bratiju). Mada...čitam ovo oko džipova i pada mi na pamet, kada li će se poreska uprava pozabaviti likovima koji sebi mogu da priušte mnogo više, no što to govore poreskoj prijavljeni prihodi. Kada bi poreska poradila, proveravajući odakle im kućetine, džipovi, avioni i kamioni...bilo bi to više no korisno po Srbiju.
:)
Nevena Nevena 21:24 04.07.2007

Re: Nevena,

Jelica Greganović
nisu nama ni pre razilazila mišljenja. Ja se potpuno slažem i sa svim što ste gore napisali (sem sa tim da bi Cole bio spreman da brani tu bratiju). Mada...čitam ovo oko džipova i pada mi na pamet, kada li će se poreska uprava pozabaviti likovima koji sebi mogu da priušte mnogo više, no što to govore poreskoj prijavljeni prihodi. Kada bi poreska poradila, proveravajući odakle im kućetine, džipovi, avioni i kamioni...bilo bi to više no korisno po Srbiju. :)

Ne mislim ni ja da bi covek poput Coleta branio profesorsku bratiju ali me je pre par meseci prepao blogom naslovljenim ''Pustite profesore!'' na kojem sam s njim imala poprilicnu raspravu o tome.
Sto se poreske uprave tice mnogo toga je u Srbiji SELEKTIVNO pa me i ne cudi sto ne diraju krupnije ribe koje mnogo gore smrde (ako moze biti gore?) Ja ne zivim u Srbiji ali sam u Srbiji rodjena i tamo imam kucu ispostavilo se da je moja kuca i jos dve jedino legalizovana dok su ostale (mnogo luksuznije) nelegalizovane i jos uvek NIKO ne placa porez na imovinu osim nas troje u ulici. Da ne govorim o onima koji imaju i stanove po gradu a neki od njih i vise kuca.
Osim toga mene vise brine sto neki ''biznismeni'' protiv kojih se vodi vise sudskih postupaka i dalje neometano posluju, prosiruju ''firme'' i sprovode nepotizam dok pred sudom zvrje materijalni dokazi protiv njih ali njih niko ne dira iako su slali batinase na pravne zastupnike njihovih zrtava koje su oni opljackali. Pljackom su postali milioneri preko noci i tretiraju se kao ''uspesni ljudi'' dok u Strazburu godisnje pristize 900 tuzbi gradjana protiv drzave zbog diskriminacije i neazurnosti domacih sudova (trenutno se u Strazburu nalazi 2.500 tuzbi dok Predsednica VSS na RTS TV tvrdi da ima ''samo'' 1.200 kao da umanjivanje brojke nesto pomaze). Mnogo toga ne stima ali Srbija je to.
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 07:54 05.07.2007

Re: Nevena,

Dodatak...
Naprosto nisam bio pored comp, a vidim da ste "razvezli pricu" oko profesora.....pa se opet skrenula tema...Sto rece Jelica cim dodjem sve cu Vas banovati..Naravno neccu. Hvala Jelici na odvjetnickoj ulozi....u mom odsustvu....!!! (to cu ja njoj licno !)
Kada sam napisao tekst Pustite profesore..ja sam, ako se secate, postavio nekoliko pitanja, koja i sada ponavljam...Nije valjda da su bas oni najveci problem Srbije, NIje valjda da su oni najveci kriminalci..Nije valjda da je korupcija prisutna samo na Pravnom u Kragujevcu itd....Kada bi to bilo tako, Srbija bi bila srecna drzava,....Ja sam se samo glasno pitao....zasto ih drze u Istrazi...AKO SU KRIVI ( A VEC JE PROSLO 6 MESECI) ZASTO NISU SUDJENI....PA KO JE KRIV NEKA IDE U ZATVOR....itd..
Zar nije veca sramota da nam Borka Vucic predsedava Skupstnom, da Velja Ilic pravi bolnicki centar, kao ministar, bez dozvole.....a sa cijim parama...???Niko ne sme ni da pita...Da ne pricam o policiji, pravosudju, bankama, privatizaciji, bolnicama....i sl mestima korupcije, pljacke...i svega drugoga...Elem ako je sve tako....onda se pitam zasto studenti ccute....pa i zasto profesori, cak i ako su krivi lezze u istrazi....NEKA ONDA I NJIH NA SLOBODI..Eldorado...pa sta...Ima i takvih drzava, ali onda necemo da zivimoi u zabludi da zivimo u legalistickoj drzavi, drzavi zasnovanoj na vladavini prava i zakona...Valjda ne treba da crtam sta sam hteo svojim Blogom!!
A sto se lustracije tice ja sam buo jedan od onih poslanika koji je glasao za lustraciju sa obe ruke...KO JE NE SPROVODI....PA PITAJTE KOSTUNICU....ZAKON JE NA SNAZI, JOS UVEK....A JA NISAM DUZAN ZA NJEGOVO SPROVODJENJE....ALI SAM GA IZGLASAO ZAJEDNO SA JOS 126 POSLANIKA....Da li treba da se razapnem na krst da bih Vas ubedio....?
Nevena Nevena 10:40 05.07.2007

Re: Nevena,

A sto se lustracije tice ja sam buo jedan od onih poslanika koji je glasao za lustraciju sa obe ruke...KO JE NE SPROVODI....PA PITAJTE KOSTUNICU....ZAKON JE NA SNAZI, JOS UVEK....A JA NISAM DUZAN ZA NJEGOVO SPROVODJENJE....ALI SAM GA IZGLASAO ZAJEDNO SA JOS 126 POSLANIKA....Da li treba da se razapnem na krst da bih Vas ubedio....?

Na sva pitanja koja ste postavili sami ste i odgovorili samo sto Vase upucivanje mene na Kostunicu nije bas za mene prava adresa. Ja sam pobornik shvatanja individualne odgovornosti i da je SVAKO licno odgovoran za svoj posao za koji prima platu. Umesto da se obratim Kostunici ja bih se obratila onima koje ste i Vi trebali da prozovete umesto studenata pa da se ne ponavljam.
Niko Vama nije rekao da ste Vi licno odgovorni za sprovodjenje zakona, zna se ko je za to odgovoran pa Vi malo porazgaovarajte sa sudijama i predsednicima suda prvenstveno u Vasem gradu i upitajte ih zasto sudije ne sprovode zakon ili ga sprovode samo na papiru a kako bi sve izgledalo u najboljem redu dok u sud treba staviti prvo gas masku pa uci unutra i videti sta se radi.
Ko odgovornima za sprovodjenje zakona daje platu? Daju naravno gradjani preko poreza ali samo oni koji ga placaju a nikako ''biznismeni'' iz sive ekonomije.
A Vi i dalje prozivajte studente. Da nije tuzno bilo bi smesno.
Pozdrav!
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 11:00 05.07.2007

Re: Nevena,

,,,Vec sam Vam odgovorio...ali Vi imate svoj nacin zakljucivanja...
Vi govorite o individualnoj krivici,....pa ko je to sporio???Ali mi govorimo o razlicitim stvarima, ali vi to, ponavljam ili necete da vidite ili ne vidite..
Ako je Zakon o lustraciji u pitanju,,,,pa nadlezan je predsednik Vlade...odnosno Skupstina Srbije....itd...Kakva individualna odgovornost...Kostunicina, ako ste na to mislili, OK...itd...
Sudije i predsednike sudova nisam ja birao, pa ih ne mogu ni smenjivati....ne znam sto bih sa njima razgovarao..o cemu? Ako mislite da i ja sam licno nemam negativna iskustva sa njima....imam...Pa?
I ne poturajte mi studente kao kukavicije jaje.....ovaj Blog je bio posvecen njima, kao sto su prethodni bili posveceni nekim drugim temama, ljudima, dogadjajima....!
E sad ono tuzno i smesno....hm...bas tako, kako VI kazzete...i jedno i drugo!

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana