Povrede i kako iz njih izvući korist

b92rian.clough RSS / 22.08.2008. u 22:08

Povrede fudbalera igraju veoma bitnu ulogu u Fantasy fudbalu. Princip je jednostavan: ako vam fudbaler ne igra, ne treba vam. Izuzetak je samo jedan, do njega ćemo doći kasnije u textu, jer ima smisla tek od sredine sezone.

Ne treba mnogo tragati za dokazima: daleko najkorisniji igrač prošle sezone Kristijano Ronaldo (283 poena, 30 posto iznad svih ostalih) neće igrati najmanje u prvih mesec dana. Njegov povratak projektovan je za 6. kolo (Man Utd v Bolton, 27. septembra) i pre toga apsolutno ne treba ni razmišljati o njemu, jer za 18 miliona (Ronaldo plus najjeftiniji igrač sredine terena) možete dovesti Fabregasa i Kejhila u paketu.

Informacije o povredama često su kontradiktorne - najbolji primer je Didije Drogba, koji je po rečima ljudi iz Čelsija trebalo da igra već u drugom kolu, ali su predstavnici nacionalne federacije Obale Slonovače utvrdili da mu sledi najmanje još mesec dana pauze. U takvim situacijama prilično je pouzdan sajt Physioroom, koji je neko već pomenuo u komentarima na prvi text u ovom blogu (i na kojem se može mnogo saznati o svim klasičnim sportskim povredama).

http://www.physioroom.com/news/english_premier_league/epl_injury_table.php

Njihova procena je srednji put i kaže da će Drogba na teren u trećem kolu, u meču sa Totenhemom (31. avgust). To ga čini nepoželjnim članom tima u ovom kolu.

Veliki izgledi za nastup ne daju se ni Fabregasu, koji bi trebalo da se vrati protiv Tventea u kvalifikacijama za LŠ, ili Ovenu, čiji debi u novoj sezoni očekujemo u Karling kupu (Koventri, utorak).

Na spisku popularnih fantasy fudbalera kojih neće biti u drugom i trećem kolu (runda 4 na programu je 13. septembra) ili duže nalaze se: Kreg Belami, Mark Viduka,Tomaš Rosicki, Majkl Karik, Stiven Pinar, Tim Kejhil, Diomansi Kamara, Alan Haton, Felipe Teišeira, Vilfred Bauma, Bendžani Mvaruvari, Darajus Vasel, Valeri Božinov, Kenuajn Džouns i Erik Edman. Svi ovi fudbaleri su starteri u svojim timovima i donose dosta poena kad su zdravi. S obzirom da ih neće biti tu u narednih nekoliko nedelja, zaboravite na njih bar do sredine septembra.

O smrkavanju i svitanju

Povrede su sa jedne strane ozbiljan problem, ali sa druge otvaraju prostor igračima koji treba da uskoče na mesto prvotimaca. Jedan pogled na zdravstveni karton Njukasla jasno govori da zbog povreda Ovena, Viduke i Ameobija (ovaj poslednji i tako odlazi u Ipsvič) mesto u napadu bez dileme pripada Obafemiju Martinsu. On je u prvom kolu dao gol u Mančesteru i potvrdio da ima sjajan start sezone (prošlog avgusta dva gola Boltonu u prvom kolu), pa je Nigerijac prilično siguran izbor za sledećih nekoliko kola.

Slično je i sa Mančester Sitijem, lišenim Bendžanija i Božinova, kao i Vasela, koji bi mogao da u nuždi ponovo zaigra kao napadač. Uz njih nema ni najskupljeg pojačanja Žoa, koji je u petak na Olimpijskim igrama izborio bronzu, pa će neko sa samog kraja klupe definitivno dobiti priliku da zablista. Nastup ne garantuje poene - u prošlom kolu dva gola i dve asistencije za Siti stigle su iz odbrane i sredine (Ćorluka, Elano i Džonson). U svakom slučaju zanimljiv je Čed Evans, koji je prošle godine sa 10 golova ključno doprineo da Norič Siti ne ispadne iz Čempionšipa.

Vest Hem je tim u ekstremnoj situaciji, jer većina od devet trenutno povređenih može da igra u prvom timu i Alan Kurbišli zaista mora da se igra slagalaice, naročito u odbrani. Apson i Nil bi svakako bili prvotimci, a Devenport dobro koristi priliku.

Mančester Junajted samo sa odbranom nema problema, zdravih i spremnih igrača u tom sektoru imaju za dva tima. Ispred je prava drama, posebno na pozicijama krila, gde se Ronaldu, Naniju i Parku na tribinama može pridružiti i Gigs. Zato je Flečer vraćen na krilo iz nužde i ima garantovano mesto u timu, a 18-godišnji Rafael da Silva, doveden kao desni bek za budućnost, priliku je dobio odmah na krilu. Mnogo bolje nije ni na samom centru, gde je samo Skols potpuno spreman (Karik i Anderson bez izgleda, Hargrivs pod znakom pitanja).

Izuzetak

Na početku ovog teksta pomenut je izuzetak, situacija u kojoj igrača nije pametno prodati ni kada je povređen na 2-3 nedelje. Razjasnimo situaciju.

U pravilima igre pomenut je detalj da pri promeni cene igrača kojeg posedujete, prodaja onih kojima je cena pala se vrši pri kursu u trenutku prodaje, ali se pri prodaji onih koji su poskupeli gubi polovina zarade.

Prošle sezone ste, na primer, na početku mogli da kupite Fabregasa za 9 miliona, a već do pola sezone njegova cena bila je 10 miliona. U slučaju da ga prodajete, vi biste dobili samo polovinu profita, dakle ukupno 9,5 miliona. U slučaju povrede koja ga odvaja od terena na 2-3 nedelje moguće je da ga mnogi igrači prodaju, ali to bi mu umanjilo vrednost za 0,1 ili 0,2 miliona. Zato bi, kada je ponovo zdrav, Fabregas mogao da vas košta 9,8 ili 9,9 miliona, dakle izgubili biste 0,3 ili 9,4 miliona u toj transakciji.

Za prethodni primer poslužio nam je Fabregas, visoko cenjeni fudbaler i prvi asistent lige, čija početna cena je veoma visoka. Sad zamislite situaciju sa napadačem vrednim 5,5 miliona, kojeg ste pokupili da bi vam sedeo na klupi, i koji sticajem okolnosti dobije priliku i zablista. Njegova cena raste, nekad i veoma brzo i oštro, možda i do 8,5. Ako ga tada prodate, dobićete 7 miliona. Ako biste posle nekoliko nedelja poželeli da ga ponovo uzmete, direktni gubitak bio bi milion i po!

Mehanizam razlike u ceni je zasnovan na tome što cene igrača konstantno rastu od početka do kraja igre. Jednostavno, posle nekoliko kola svi učesnici u igri utvrde ko od fudbalera redovno nastupa i od koga mogu da očekuju bodove, pa cena mnogih od tih fudbalera konstantno raste, makar minimalno. Bez takvog sistema zaštite vrednost većine ekipa bi do proleća sa 100 miliona skočila na 130 miliona, pa bi svi mogli da sastave prave dream team-ove, a poenta igre je upravo u kalkulisanju. I sa ovim sistemom vrednost tima će po pravilu rasti, u proseku za 3-4 posto po sezoni.

Naravno, jurenje fudbalera kojima raste cena nije zabranjeno, ali vam to ne garantuje dobre rezultate. Svojevremeno, pre tri sezone, jedan od igrača (interesantno, iz Makedonije) konstantno je dovodio fudbalere kojima će cena rasti (po pravilu su to zvezde svakog kola, videti pod Gabrijel Agbonlaor) i konstantno imao najskuplji tim od svih igrača. Do januara njegova ekipa vredela je skoro 109 miliona, kada je prosečna vrednost tima u ligi bila oko 103 miliona. Skupa ekipa tom učesniku nije donela vrhunske rezultate - u svojoj ligi od 25 učesnika on je bio na sredini, a iz naše zatvorene lige 4/5 učesnika imalo je više bodova od njega.

Ostali negativni faktori

Povrede nisu jedini problem sa kojim se suočavaju igrači. Suspenzije su takođe veoma neugodne - pominjani Ronaldo je prošle godine već u drugom kolu crvenim kartonom zaradio tri meča neigranja, a njegov zemljak i saigrač Nani još uvek služi kaznu sa kraja prošlog šampionata. Konačno, vodite računa o transferima - odlazak igrača iz lige, bilo u niži rang ili u inostranstvo, ne briše ga sa spiska učesnika igre, ali od njega više neće biti bodova. Pretprošle godine Šveđanin Erik Edman je odigrao svih 270 minuta u prva tri kola za Totenhem, da bi poslednjeg dana prelaznog roka bio prodat u Ren. Pominjali smo da bi Ameobi trebalo da pređe uz Čempionšip ovih dana. Kada fudbaler napusti ligu, treba reagovati brzo, jer cena pada u slučaju da ga igrači masovno prodaju, pa bi svaki dan zakašnjenja mogao i bukvalno da vas košta.



Komentari (4)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Strongman Strongman 00:32 23.08.2008

preporuka kao vrata

toliko me je razonodio i pridobio ovaj clanak da sam bas bio mnogo prijatno iznenadjen. Iskreno, ne volimm fudbal ali volim kada je nekop uspesan u svom poslu na pametan nacin.

Naime uvek su me nervirali tipovi koji ne vide dalje od ispruzene ruke. Oni malo mudriji su mogli da predvide i tri koraka u napred. Li mi je uvek drago kada opostoje tipovi koji idu i po 9 koraka/poteza unapred. Nema iznenadjenja.

Procitacu prethodni sada pa ... citamo se
miloshsk miloshsk 00:46 23.08.2008

Hvala.

Veoma korisne informacije, pomazu pocetniku kakav sam ja. A onaj link sa povredama igraca zlata vredi. Nadam se da ce ovo kolo mnogo brze da se azurira od prethodnog. I jedno pitanje. Ako se zameni vise od jednog igraca tj. kupi/proda izmedju 2 kola to je -4 poena po kupljenom/prodatom igracu. Moje pitanje je, kada se to racuna, taj minus, na kraju prvog sledeceg kola ili...?Pozdrav.
b92rian.clough b92rian.clough 06:47 23.08.2008

Ko je najpopularniji?

Prijave za Fantasy fudbal na B92 napravile su neku vrstu ankete o popularnosti klubova Premijer lige među ljubiteljima fudbala u Srbiji i onima u drugim državama koji posećuju naš sajt. Metod je jednostavan - klub prijavljen pri registraciji tima za Fantasy. S jedne strane princip nije potpuno precizan (niko ne garantuje da ispitanik zaista navija za taj klub; baziran je na onima koji su se sami prijavili, bez tzv. stratifikacije), ali je uzorak (u trenutku računanja preko 4500 ispitanika) tri do pet puta veći od onog koji koriste agencije za ispitivanje javnog mnjenja u predizbornim anketama i ostalim istraživanjima. U svakom slučaju verujemo da će dobijeni podaci zanimati mnoge.

Ovo je približni rezultat (u procentima):

Man Utd 28
Liverpool 17
Arsenal 15
Chelsea 12

Tottenham 6
West Ham 3
Newcastle 3
Aston Villa 2

Man City 2
Stoke City 2
Hull City 2
Everton 1

Bolton 1
Sunderland 1
Portsmouth 1
Blackburn 1

West Brom 1
Fulham 1
Middlesbrough 1
Wigan 1
simkke simkke 23:49 23.08.2008

Re: Ko je najpopularniji?

b92rian.clough
Ovo je približni rezultat (u procentima):Man Utd 28Liverpool 17Arsenal 15Chelsea 12Tottenham 6West Ham 3Newcastle 3Aston Villa 2Man City 2Stoke City 2Hull City 2Everton 1Bolton 1Sunderland 1Portsmouth 1Blackburn 1West Brom 1Fulham 1Middlesbrough 1Wigan 1


A nekad chelsea i man.utd nisu bili ni blizu vrhu, sto govori da mladji uglavnom igraju ovu igru. Da kazes klincima da je Liverpool najveci i najtrofejniji engleski klub, ne bi ti verovali ni slucajno. A i kako bi, kad ovi nisu uzeli titulu 17-18 godina....ali to je tema za neki drugi put.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana