Literatura

Dvogled Ilije Čvorovića

jeremija92 RSS / 24.08.2008. u 12:21

Nagrade su neodvojive od čina književnog stvaralaštva, a time i života pisca. Mišljenje da treba pisati za čitaoce, a nagrade će doći same po sebi, u novijoj književnoj praksi je odbačeno kao netačno i zastarelo. Iako o tome nerado govre javno, većina savremenih domaćih pisaca smatra da treba pisati za književne nagrade, a ne za čitaoce. Jer, kad pisac dobije književnu nagradu, biće na televiziji, a čitaoci će onda doći sami po sebi.To je lepo pokazao jedan pisac izdaleka, mislim da je čak iz Čačka, i sve detaljno opisao u svojoj nagrađenoj knjizi. Dakle, pre nego što počne da piše svoje književno delo, pisac se mora opredelit za koju nagradu, odnosno za koji žiri piše. Jer, kritrijumi kojima se rukovodi, recimo, Nobelov komitet i žiri za Bukerovu ili Pulicerovu nagradu, nisu isti.

Leto je pri kraju. Stiže balagodatna jesen i sajam knjiga, a ni kraj godine nije daleko. Pravo je vreme da se pisci odluče za koju će od mnogobrojnih književnih nagrada pisati svoja nova dela.

Za one koji se opredele da napišu roman godine za NIN-ovu nagradu nužno je da, pre nego smisle prvu rečenicu budućeg romana, prvo opipaju puls članova NIN-ovog žirija. Merenje pulsa ne boli, ali da ne bi svi domaći pisci dosađivali uglednom žiriju, širokogrud kakv jesam, ja sam to učinio u ime svih.

Evo, do kakvih sam nalaza došao.

Prošle godine NIN-ova nagrada dodeljena je Njegovoj ekselenciji našem ambasadoru u Austriji, a predprošle godine laureat je bio Njegova ekselencija naš amabasador na Kipru.

Na osnovu takvih nedvosmislenih činjenica, dakle sa dosta osnove, postavio sam smelu hipotezu da NIN-ov žiri inicira razvoj novog žanra u srpskoj književnosti – diplomatsku književnost.

Za očekivati je da se, u nastavnim programima i udžbenicima škola i odgovarajućih fakulteta, nova klasifikacija srpske književnosti i ozvaniči.

Savremena srpska književnost deliće se na: poeziju (1), prozu (2) i diplomatsku kniževnost (3). U diplomatsku književnost svrstavaće se dela koja su stvorili pripadnici srpskog diplomatskog kora: ambasadori, atašei, prvi i drugi sekretari, konzularno i drugo osoblje. Rano je govoriti o podvrstama u okviru diplomatske književnosti, ali za očekivati je da se špijunska proza (skraćeno: 007) prva izdvoji, te da se ustanovi nova književna nagrada «Dvogled Ilije Čvorovića».

250px-Balkanski_spijun_3.jpg

Svoju hipotezu pokušao sam da verifikujem metodom analize sadržaja nagrađenog romana Ruski prozor, prošlogodišnjeg NIN-ovog laureata, Njegove ekselencije ambasadora Srbije u Austriji.


U prvom delu romana narator priča o svom životu izvesnom Rudiju.Ta priča se sastoji od niza nepovezanih fleševa. Kad se sve složi u jedan mozaik, na kraju prvog dela čitalac će shvatiti ko je narator. Narator je Danijel. Danijel je ostareli dirigent, invalid u kolicima, odrastao na primorju, otac mu je bio mornar na brodovima za rasuti teret, deda mu je skretničar iz Sićeva, pa ima mnogo toga o vozovima i vagonima, ima i o njegovoj majci ponajviše, o prvoj i drugoj mu ženi, ljubavnicama i još mnogo o svemu. Ali nema o Rudiju. Ne zna se ko je Rudi.

U drugom delu čitalac će shvatiti ko je Rudi. Rudi Stupar je mladić iz vojvođanske varošice, koji također ima majku, ali ne i oca. Otac mu je bio novinar, pa je rano preminuo. Rudi je nesuđeni glumac u traganju za svojim identitetom. Traga za njim od Beograda, gde je umesto glume završio germanistiku, preko Budimpešte i Minhena pa sve do Hamburga. Rudijevo traganje za samim sobom sponzorišu Rudijevi preci. Naime, on lepo živi trošeći porodično nasledstvo. Znajući da sve ima svoj kraj, pa i pozamašna od predaka mu zaveštana suma, Rudi povremeno i radi. Radi različite poslove: magacioner, kelner, šetač invalida i šminker mrtvaca. Tako je, gurajući invalidska kolica, slušao i priču onog Danijela iz prvog poglavlja.

U trećem poglavlju svi likovi iz Danijelovog i Rudijevog života, i živi i mrtvi, pričaju uglas. Ako već nije ranije, tu će čitalac shvatiti da su Danijel (onaj iz prvog poglavlja) i svi likovi iz njegovog života, ustvari likovi iz knjige koju piše Rudi (onaj iz drugog poglavlja). Zato se u trećem poglavlju i ne vidi jasno koje su čiji junaci i koja je čija priča. Nije najjasnije ni ko je glavni junak. Ustvari, glavni junak romana je piščev stil, ali u toj stilskoj konstrukciji čitalac ne vidi svrhu, roman nema ose, nema fabule. Kao kad dama izađe u svojoj novoj bundi, a nema odredište, sem da prošeta bundu.

A gde je tu ruski prozor, inače jedino okno, na celom prozoru sibirskih kuća, koje se povremeno i kratko otvara radi provetravanja?

Ruski prozor je, ako sam dobro shvatio, pisanje knjige radi provetravanje duše. Naravoučenije bi bilo: ko nije zadovloljan svojim životom, neka napiše knjigu i tako provetri svoju dušu. Samo neka pazi da time ne otvori Pandorinu kutiju.

Zaključio sam - napisati roman jeste potreban, ali ne i dovoljan uslov za NIN-ovu nagradu. Neophodno je biti i ambasador. Možda i nisim u pravu, ali za svaki slučaj, iako bez ikakvih formalnih kvalifikacija, ja sam se prijavio za diplomatsku službu. Čim me prime, počeću sa pisanjem svog romana godine.

Konkurisao sam za mesto ambasadora Srbije u Hondurasu. Nisam slučajno izabrao Honduras, već namerno. Jer, sve je otišlo u Honduras, pa zašto ne bi i NIN-ova nagrada.



Komentari (103)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Dragan Pavlicevic Dragan Pavlicevic 12:43 24.08.2008

:)))))

odlicno! Preporuka k'o vrata!
jeremija92 jeremija92 12:51 24.08.2008

Re: :)))))

G. Dragane, ovo je moj prvi post, kao blogera autora, a Vi ste ga prvi posetili.
I ne samo to, prvi komentar je pozitivan, a pala je i prva preporuka.
Hvala Vam mnogo.

Pisaca je sve više, a i književnih nagrada. Međutim, čitalaca je sve manje.
Mislim da će u skorije vreme, izdavači, umesto piscima, nagrade dodeljivati čitaocima. Npr. NIN-ova nagrada za čitaoca godine.
Kad se to desi, a desiće se, ja ću predložiti Vas.:))
pozz.
Dragan Pavlicevic Dragan Pavlicevic 12:55 24.08.2008

Re: :)))))

Ovo izgleda kao pocetak jednog divnog onlajn prijateljstva :))))
jeremija92 jeremija92 13:13 24.08.2008

Re: :)))))

Dragan Pavlicevic
Ovo izgleda kao pocetak jednog divnog onlajn prijateljstva :))))

Svakao, jer samo se preko prijatelja može stići do nagrada.:))
nsarski nsarski 13:13 24.08.2008

Re: :)))))

a pala je i prva preporuka.

Od mene si dobio preporuku (prvu) ali bez komentara. A sad komentar.
Kakva je to ves-masina koja kosta 10000 evra?! Nesto kao milk sejk od $5?

jeremija92 jeremija92 13:21 24.08.2008

Re: :)))))

Pretpostavljam, da će ostatak potrošiti na garderobu i sl. sitnice.:))
Hvala na preporuci, nsarski, a još mi je draže što čitaš moje tekstove.
Krugolina Borup Krugolina Borup 12:50 24.08.2008

Totalno me uveseli, čoveče!

jeremija92 jeremija92 12:57 24.08.2008

Re: Totalno me uveseli, čoveče!

G-đo Krugolina, to mi je i bila namera. :))
A evo i zašto:
Blog b92 je poslednjih dana prenapregnut do pucanja. Pratili ste postove i komentare, pa znate i zašto.
Zabrinut za zdravlje, kako autora, a još više komentatora, iako me za to niko nije zadužio, a pogotovo ne ovlastio, odlučio sam da postiram gornji tekst, kao lek za opuštanje.
Lek se ne mora promućkati pre upotrebe, a treba ga uzeti uz osvežavajuće piće po želji.
Hvala i pozz.
Krugolina Borup Krugolina Borup 13:01 24.08.2008

Re: Totalno me uveseli, čoveče!

Blog b92 je poslednjih dana prenapregnut do pucanja. Pratili ste postove i komentare, pa znate i zašto.


Čuj, pratila... Potpirivala, gosn. Jeremija, potpirivala!
)))
margos margos 12:53 24.08.2008

Džeremaja,

sjajno.
Izađe ti iz blokade, očas posla.
jeremija92 jeremija92 13:03 24.08.2008

Re: Džeremaja,

margos, nužda me na to naterala.
Morao sam, kako već rekoh, pružiti šansu onima koji to žele, da se malo opuste.
Ko zna šta nas čeka u narednoj nedelji.
Npr. Moglo bi se desiti da Supermod prizna da ima disleksiju, a neki VIP autori, koji se dugo ne javljaju, da ih je uhvatila hronična disgrafija. A mogao bi i papa da objavi da nema Boga.:)))

Hvala ti.
vishnja92 vishnja92 13:12 24.08.2008

Re: Džeremaja,

Moglo bi se desiti da Supermod prizna da ima disleksiju

aaaaaa :)))))))))))))))))))))))))
jeremija92 jeremija92 13:54 24.08.2008

Re: Džeremaja,

vishnja92
Moglo bi se desiti da Supermod prizna da ima disleksiju

aaaaaa :)))))))))))))))))))))))))

Nadajmo se, višnja92, da se Super, neće naljututi.:)
vishnja92 vishnja92 13:59 24.08.2008

Re: Džeremaja,

nece, on ima odlican smisao za humor :)
Unfuckable Unfuckable 14:40 24.08.2008

Re: Džeremaja,

A mogao bi i papa da objavi da nema Boga.:)))


što bi smo, svakako, lakše podneli nego da objavi da nema Bloga....; ))))

odlično, Džeremaya!

Honduras, kažeš ?
hm....
mariopan mariopan 14:44 24.08.2008

Re: Džeremaja,

vishnja92
nece, on ima odlican smisao za humor :)

I Super je lik, ja znam kada sam zaboravila lozinku kako se potrudio da mi nadje nacin da se opet ulogujem , ma super je.)))))
vishnja92 vishnja92 14:53 24.08.2008

Re: Džeremaja,

ja znam kada sam zaboravila lozinku kako se potrudio

kad si se ono oprastala od nas jer ne znas vise lozinku :)))))))
jeremija92 jeremija92 15:11 24.08.2008

Re: Džeremaja,

Unfuckable
A mogao bi i papa da objavi da nema Boga.:)))


što bi smo, svakako, lakše podneli nego da objavi da nema Bloga....; ))))

odlično, Džeremaya!

Honduras, kažeš ?
hm....

Koliko znam za BLOG je zadužena g-đa Vesna D., a ne Njegova Svetost. Mislim, za ovaj blog.:))
A valjda neće sad tako šta objavljivati, kad sam ja iz kotlarnice izbio na palubu i nezaustavljivo nadirem ka VIP salonu.:))

hvala, unf.
jeremija92 jeremija92 15:16 24.08.2008

Re: Džeremaja,

mariopan

I Super je lik)))))

Mariopan, pazi kako se izražavaš. Supermoda možeš zvati Arhanđeo, proste moderatore anđelima i sl., a ne likovima. Oni bdiju nad nama i čuvaju nas od onog lošeg u nama, a što povremeno nekontrolisano izbije.
Kontaš?
vishnja92 vishnja92 15:32 24.08.2008

Re: Džeremaja,

i čuvaju nas od onog lošeg u nama

idi bre jeremija :))))))))
mariopan mariopan 17:39 24.08.2008

Re: Džeremaja,

vishnja92
ja znam kada sam zaboravila lozinku kako se potrudio

kad si se ono oprastala od nas jer ne znas vise lozinku :)))))))

Jeste Stvarno sam se zabrinula ali sve je ok proslo, zamisli da vas pogubim?
margos margos 21:02 24.08.2008

Re: Džeremaja,

Honduras, kažeš ?
hm....

Pa da, moderna vremena... ali i smanjen izbor destinacija.
U moje vreme se išlo u Dupe na vašar, u Frkljevce, u Zanzibar ili jednostavno - U Peršun.
Na onu prvu ili poslednju destinaciju su slati samo mnogo zločesti.
jeremija92 jeremija92 11:32 25.08.2008

Re: Džeremaja,

Honduras kao destinacija i nije tako nov, uostalom, kao ni prvi turistički vodič:


Prate me još od rane mladosti tipovi spremni na sve gadosti.
Svim promenama odolevaju, o Bato, Bato, samo polevaju.
Cuvam se raznih elemenata, od maloletnih delikvenata,
bacila, matorih onanista, o Bato, Bato, nacionalista.

Sad mi je pomalo dosta tog presinga,
polako momci, ja nemam vrat od mesinga.
O, dal' se iko javio da nije odmah gnjavio i davio?

Hej, sve manje tipova ostaje poput nas,
sve drugo odavno je otišlo u Honduras.
Mi trudimo se znanstveno da propadnemo barem dostojanstveno.

PRate me fRajeRi što govoRe "R", oni su pRgavi po pRavilu
i pRetezno se konfRontiRaju, o Bato, Bato i oponiRaju.
Cuvam se devojaka razrokih, postoje za to dobri razlozi:
nikada ne znam koga cekaju, o Bato, Bato, sa kim se šmekaju.

Sad mi je pomalo dosta tog presinga,
polako momci, ja nemam vrat od mesinga.
O, dal' se iko javio da nije odmah davio i gnjavio?

Hej, sve manje tipova ostaje poput nas,
sve drugo odavno je otišlo u Honduras.
Mi trudimo se znanstveno da propadnemo barem dostojanstveno.

SLede me Lica koja govore "L", oni su zLocesti po praviLu,
priLicno Lako maLtretiraju, o Bato, Bato, eLiminiraju.
Cuvam se dvosmislenih viceva, debilnih pitanja i bliceva.
Pun mi je kufer neke bratije, o Bato, Bato, i birokratije.

Stvarno je pomalo dosta tog presinga,
polako momci, ja nemam vrat od mesinga.
O, dal' se iko javio da nije odmah gnjavio i davio?

Hej, sve manje tipova ostaje poput nas,
sve drugo odavno je otišlo u Honduras
i trudimo se znanstveno da propadnemo barem dostojanstveno.

Nek idu malo svi u Honduras, nek idu svi u lepi Honduras!

Ili nek otidnu u Kaunas, u Honduras, bolje u Honduras.

Nek idu malo svi u Honduras, i bice ovde više mesta za nas,
nek idu malo svi u Honduras, tamo ih cekaju banane.

Nek malo otidu u Honduras, nek idu malo svi u Honduras!

Nek idu svi u lepi Honduras...


margos margos 21:47 25.08.2008

Re: Džeremaja,

Jes' da nije ganz novo, ali je savRemenije i modeRnije od Dupeta na VašaR, zaR ne?
I pRistojnije od uvek aktuelne MateRine.
:)))
Ajnur Ibran Ajnur Ibran 13:04 24.08.2008

Sve je otislo ... ko zna kad ...

Ninova nagrada je postala takva smejurija, da je to zalosno ... Evo na primer, nisam do sada uspeo da pronadjem niti jednu osobu kojoj se dopada " sitnicarnica kod srecne ruke " , niti nekog ko to razume a ne mora mu se nuzno i dopadati.
Ima jedna zanimljivost, verovatno si i ti Jeremija to primetio, da kad dobijes ninovu, u roku "od 24 casa" dobijas i sve ostale nagrade koje postoje u nas... Kvalitet zasja preko noci.
To me iskreno, iritiralo i odbijalo od nagradjenih dela.
jeremija92 jeremija92 13:09 24.08.2008

Re: Sve je otislo ... ko zna kad ...

Ajnur Ibran, sve se slažem s tobom.
I ne samo da se slažem, već ti i obećavam: ako meni dodele NIN-ovu nagradu, ja ću je odbiti, a i sve ostale koje je slede.
Gledaću nekako da uzmem samo onih deset hiljada evra, kojih ću se odmah odreći u ime svoje žene. Treba joj nova veš-mašina.:))

Hvala ti i izvini što sam neozbiljan.
mariopan mariopan 13:11 24.08.2008

Re: Sve je otislo ... ko zna kad ...

Ajnur je to dlicno opisao pa ne moram ja..pozdrav oboma i preporuke ))))))
(ovi smajliji su ona smejurija)
vishnja92 vishnja92 13:13 24.08.2008

Re: Sve je otislo ... ko zna kad ...

Gledaću nekako da uzmem samo onih deset hiljada evra, kojih ću se odmah odreći u ime svoje žene

ako te ne nateraju da kupis pastetu u tom iznosu.
mariopan mariopan 13:24 24.08.2008

Re: Sve je otislo ... ko zna kad ...

vishnja92
Gledaću nekako da uzmem samo onih deset hiljada evra, kojih ću se odmah odreći u ime svoje žene

ako te ne nateraju da kupis pastetu u tom iznosu.

Ha ha ha ha ovo me podseti.

Znam mladog coveka , umetnika, koji je i organizator jednog festivala pa su ih sponzorisali (festival) sa virslama, slamama i raznim proizvodima samo pare niko nije davao,lepo kazem decku da naprave tezge, eto mi mame cemo da stanemo ispred sale i da prodajemo pa sta navatamo novaca eto dacemo im, to bi bio nas sponzorski doprinos jer ni mi novaca nemamo. Jadna nam je kultura stvarno kada mladi, obrazovani, talentovani ljudi dobijaju salame i pastete da bi pokazali sta znaju. Oni ne mogu da se proguraju ni pod razno od ovih sa nagradama. Pitam ga kako je prosla njihova pesma na jednm drugom festivalu a on mi kaze sasvim ozbiljno "uzeli smo prvu nagradu posle onih koje su bile unapred rezervisane" ;-)))
jeremija92 jeremija92 13:52 24.08.2008

Re: Sve je otislo ... ko zna kad ...

vishnja92
Gledaću nekako da uzmem samo onih deset hiljada evra, kojih ću se odmah odreći u ime svoje žene

ako te ne nateraju da kupis pastetu u tom iznosu.


Otvoriće, verovatno, supermarket karneksovih pašteta po sniženoj ceni.:)


Ajnur Ibran Ajnur Ibran 15:04 24.08.2008

Re: Sve je otislo ... ko zna kad ...

Ma hajde Jeremija molim te ... Cuj, izvini ...
Pa ja sam nekad isuvise ozbiljan te sam otisao ... U Honduras.
jeremija92 jeremija92 16:43 24.08.2008

Re: Sve je otislo ... ko zna kad ...

Ajnur Ibran
Ma hajde Jeremija molim te ... Cuj, izvini ...

Školu bloga sam, kao što znaš, pohađao nAmaLTi, a to je jedno istureno odeljenje stare bečke škole, kakvih je danas malo.
Moj, učitelj g. Čer, blog mu podario dobro zdravlje i uspeh u podvodnom ribolovu, je uvek govorio : "Svakom komentatoru odgovoriti na njegov komentar, kakav god da je, i to uljudno i ljubezno."
Znajući da me učitelj gleda, možda sam i preterao sa onim "izvini".:))

vishnja92 vishnja92 13:11 24.08.2008

:)))))

cestitke :)))
mariopan mariopan 13:13 24.08.2008

Re: :)))))

Eto ja zaboravila da cestitam ali moze mi se oprostiti, citamo se odavno pa ne mogu da navatam sta je prvi post, ovaj je samostalan, nije podstanarski. Cestitam ti useljenje.
))))
jeremija92 jeremija92 13:57 24.08.2008

Re: :)))))

Moram priznati, mariopan, da sam i sam vrlo zbunjen. Ne znam kad sam gost, kad domaćin, šta se vidi, šta ne vidi, kad u potpalublju, kad na palubi...
Ali, vremenom će sve postati lakše.
Hvala i pozz.
jeremija92 jeremija92 14:03 24.08.2008

Re: :)))))

vishnja92
cestitke :)))


Izazvati osmeh, ulepšati dan, zato pišemo.
Hvala, višnja92
vishnja92 vishnja92 14:03 24.08.2008

ruski prozor

se, inace, zove "fortocka". форточка.
sjajan izumetak :)

treba da ih ima vise, na raznim mestima
jeremija92 jeremija92 14:11 24.08.2008

Re: ruski prozor

Prozor u prozoru, bilo ih je nekad i na starim sremskim seoskim kućama, kao što je bilo i kibicfenstera na varoškim kućama, obično na visokom prizemlju.
vishnja92 vishnja92 15:00 24.08.2008

Re: ruski prozor

kao što je bilo i kibicfenstera na varoškim kućama, obično na visokom prizemlju.

e, al znas sta, ja sam letos gledala malo te kibic-fenstere - u svima stoji cvece. nigde mesta za laktove nema. bas mi je bilo cudno.
Unfuckable Unfuckable 15:05 24.08.2008

Re: ruski prozor

kibitzovala si kibitzfenstere, ha ?
ako nema mesta (jastuk) za laktove, možda su to oni za grejanje mleka ? ; )))
vishnja92 vishnja92 15:09 24.08.2008

Re: ruski prozor

kibitzovala si kibitzfenstere, ha ?

aha, da vidis kako je jedna zbrisala unutra kad je videla da smo je primetili :)))
bukvalno pobegla

ama cudo :)
Unfuckable Unfuckable 15:24 24.08.2008

Re: ruski prozor

pa sve virka iza zavese..... : )))))
vishnja92 vishnja92 15:37 24.08.2008

Re: ruski prozor

Unfuckable
pa sve virka iza zavese..... : )))))

jok, ja mislim da je stara majka karala sto se opet pokazuje :)
mlada-plava-rumena, okrugle radoznale oci... ma sve kao iz price

a mi upali s marsa...
himenica himenica 14:29 24.08.2008

ambasador-biciklista bez fame

šta mislite da li bi dobio NIN-ovu da se roman zove GRUZIJSKO prozorče?
vishnja92 vishnja92 14:49 24.08.2008

Re: ambasador-biciklista bez fame

biciklista bez fame

:)))
jeremija92 jeremija92 15:22 24.08.2008

Re: ambasador-biciklista bez fame

himenica
šta mislite da li bi dobio NIN-ovu da se roman zove GRUZIJSKO prozorče?

Mislite, g-đice himenica, na Njegovu exselenciju (ex)amasadora na Kipru?
Mislim da bi svakako bio ovenčan NIN-ovom ovacijom, jer je ispunio i prvi (napisao roman) i drugi ( de facto ambasador) uslov.
Moja analiza pokazuje da nije od naročitog značaja kako se roman zove.
constrictoria92 constrictoria92 14:31 24.08.2008

Svaka cast!

Pogodio si u sred srede!
Preporuka k'o dvokrilna vrata!
Eeee, kad se samo setim i nekih drugih nesrecnih knjizevnih nagrada i kako su se nagrade osvajale...
jeremija92 jeremija92 15:49 24.08.2008

Re: Svaka cast!

Književne nagrade, pa i nagrade uopšte, kriterijumi kako se dodeljuju, nisu ni naš izum, a nismo u tome, verujem, poseban specifikum.
Ko je sve, npr. dobio Nobelovu nagradu za mir?
A evo dobitnika Nobelove nagrade za književnost:

1901. Sili Pridom (Sully Prudhomme) - Francuska
1902. Teodor Momzen (Theodor Mommsen) - Nemačka
1903. Bjernstjerne Bjernson (Bjørnstjerne Bjørnson) - Norveška
1904. Frederik Mistral (Frédéric Mistral) - Francuska, Hose Ečegaraj i Eizagire (José Echegaray) - Španija
1905. Henrik Sjenkjevič (Henryk Sienkiewicz) - Poljska
1906. Đozue Karduči (Giosuè Carducci) - Italija
1907. Radjard Kipling (Rudyard Kipling) - Velika Britanija
1908. Rudolf Kristof Ojken (Rudolf Eucken) - Nemačka
1909. Selma Lagerlef (Selma Lagerlöf) - Švedska
1910. Paul Hajze (Paul Heyse) - Nemačka
1911. Grof Moris Meterlink (Maurice Maeterlinck) - Belgija
1912. Gerhart Hauptman (Gerhart Hauptmann) - Nemačka
1913. Rabindranat Tagor (Rabindranath Tagore) - Indija
-
1915. Romen Rolan (Romain Rolland) - Francuska
1916. Verner von Hajdenstam (Verner von Heidenstam) - Švedska
1917. Karl Adolf Gjelerup (Karl Gjellerup) - Danska, Henrik Pontopidan (Henrik Pontoppidan) - Danska
-
1919. Karl Špiteler (Carl Spitteler) - Švajcarska
1920. Knut Hamsun (Knut Hamsun) - Norveška
1921. Anatol Frans (Anatole France) - Francuska
1922. Hakinto Bonavente (Jacinto Benavente) - Španija
1923. Vilijam Batler Jejts (William Butler Yeats) - Irska
1924. Vladislav Rejmont (Wladyslaw Reymont) - Poljska
1925. Džordž Bernard Šo (George Bernard Shaw) - Irska
1926. Gracija Deleda (Grazia Deledda) - Italija
1927. Anri Bergson (Henri Bergson) - Francuska
1928. Sigrid Unset (Sigrid Undset) - Norveška
1929. Tomas Man (Thomas Mann) - Nemačka
1930. Sinkler Luis (Sinclair Lewis) - SAD
1931. Erik Aksel Karlfelt (Erik Axel Karlfeldt) - Švedska
1932. Džon Golsvordi (John Galsworthy) - Velika Britanija
1933. Ivan Aleksejevič Bunjin (Ivan Bunin) - Rusija
1934. Luiđi Pirandelo (Luigi Pirandello) - Italija
-
1936. Judžin O'Nil (Eugene O'Neill) - SAD
1937. Rože Marten di Gar (Roger Martin du Gard) - Francuska
1938. Perl Bak (Pearl Buck) - SAD
1939. Frans Emil Silanpe (Frans Eemil Sillanpää) - Finska
-
-
-
-
1944. Johanes Vilhelm Jensen (Johannes V. Jensen) - Danska
1945. Gabrijela Mistral (Gabriela Mistral) - Čile
1946. Herman Hese (Hermann Hesse) - Švajcarska
1947. Andre Žid (André Gide) - Francuska
1948. Tomas Sterns Eliot (T.S. Eliot) - SAD/Velika Britanija
1949. Vilijam Fokner (William Faulkner) - SAD
1950. Bertrand Rasel (Bertrand Russell) - Velika Britanija
1951. Per Lagerkvist (Pär Lagerkvist) - Švedska
1952. Fransoa Morijak (François Mauriac) - Francuska
1953. Vinston Čerčil (Winston Churchill) - Velika Britanija
1954. Ernest Hemingvej (Ernest Hemingway) - SAD
1955. Haldor Laksnes (Halldór Laxness) - Island
1956. Huan Ramon Himenez (Juan Ramón Jiménez) - Španija
1957. Alber Kami (Albert Camus) - Francuska
1958. Boris Pasternak (Boris Pasternak) - Rusija
1959. Salvatore Kvazimodo (Salvatore Quasimodo) - Italija
1960. Pers Sen Džon (Saint-John Perse) - Francuska
1961. Ivo Andrić (Ivo Andric) - Jugoslavija / Na Drini ćuprija (The Bridge on the Drina), 1945. god.
1962. Džon Stajnbek (John Steinbeck) - SAD
1963. Jorgos Seferis (Giorgos Seferis) - Grčka
1964. Žan-Pol Sartr (Jean-Paul Sartre) nagradu je odbio - Francuska
1965. Mihail Šolohov (Mikhail Sholokhov) - Rusija
1966. Šmuel Josif Agnon (Shmuel Agnon) - Izrael, Neli Zaks (Nelly Sachs) - Nemačka
1967. Migel Anhel Asturijas (Miguel Angel Asturias) - Gvatemala
1968. Jasunari Kavabata (Yasunari Kawabata) - Japan
1969. Samjuel Beket (Samuel Beckett) - Irska
1970. Aleksandar Solženjicin (Alexandr Solzhenitsyn) - Rusija
1971. Pablo Neruda (Pablo Neruda) - Čile
1972. Hajnrih Bel (Heinrich Böll) - Nemačka
1973. Patrik Vajt (Patrick White) - Australija
1974. Ejvind Jonson (Eyvind Johnson) - Švedska, Hari Martinson (Harry Martinson) - Švedska
1975. Euđenio Montale (Eugenio Montale) - Italija
1976. Sol Belou (Saul Bellow) - Kanada/SAD
1977. Visente Aleisandre (Vicente Aleixandre) - Španija
1978. Isak Baševis Singer (Isaac Bashevis Singer) - SAD
1979. Odisejas Elitis (Odysseus Elytis) - Grčka
1980. Česlav Miloš (Czeslaw Milosz) - Poljska/SAD
1981. Elijas Kaneti (Elias Canetti) - Velika Britanija
1982. Gabrijel Garsija Markes (Gabriel García Márquez) - Kolumbija
1983. Vilijam Golding (William Golding) - Velika Britanija
1984. Jaroslav Zajfert (Jaroslav Seifert) - Čehoslovačka
1985. Klod Simon (Claude Simon) - Francuska
1986. Vole Sojinka (Wole Soyinka) - Nigerija
1987. Josif Brodski (Joseph Brodsky) - Rusija/SAD
1988. Nagib Mahfuz (Naguib Mahfouz) - Egipat
1989. Kamilo Hose Sela (Camilo José Cela) - Španija
1990. Oktavio Paz (Octavio Paz) - Meksiko
1991. Nadin Gordimer (Nadine Gordimer) - Južna Afrika
1992. Derek Volkot (Derek Walcott) - Sveta Lucija
1993. Toni Morison (Toni Morrison) - SAD
1994. Kenzaburo Oe (Kenzaburo Oe) - Japan
1995. Šejmus Hini (Seamus Heaney) - Irska
1996. Vislava Šimborska (Wislawa Szymborska) - Poljska
1997. Dario Fo (Dario Fo) - Italija
1998. Žoze Saramago (José Saramago) - Portugal
1999. Ginter Gras (Günter Grass) - Nemačka
2000. Gao Singđijan (Gao Xingjian) - Francuska
2001. Vidjadar Suradžprasad Najpol (V. S. Naipaul) - Velika Britanija
2002. Imre Kertes (Imre Kertész) - Mađarska
2003. Džon Maksvel Kuci (J. M. Coetzee) - Južna Afrika
2004. Elfride Jelinek (Elfriede Jelinek) - Austrija
2005. Harold Pinter (Harold Pinter) - Velika Britanija
2006. Orhan Pamuk (Orhan Pamuk) - Turska
2007. Doris Lesing (Doris Lessing) - Velika Britanija

Među velikanima ima i onih koji su se prošvercovali.:)
pozz.
vishnja92 vishnja92 15:57 24.08.2008

Re: Svaka cast!

hvala na spisku :)
upravo sam prebrojala koliki broj njih sam citala
jeremija92 jeremija92 16:50 24.08.2008

Re: Svaka cast!

vishnja92
hvala na spisku :)
upravo sam prebrojala koliki broj njih sam citala


Prebroj i sa spiska dobitnika NIN-ove nagrade:

1954. Dobrica Ćosić - "Koreni"
1955. Mirko Božić - "Neisplakani"
1956. Oskar Davičo - "Beton i svici"
1957. Aleksandar Vučo - "Mrtve javke"
1958. Branko Ćopić - "Ne tuguj, bronzana stražo"
1959. Nagrada nije dodeljena
1960. Radomir Konstatinović - "Izlazak"
1961. Dobrica Ćosić - "Deobe"
1962. Miroslav Krleža - "Zastave"
1963. Oskar Davičo - "Gladi"
1964. Oskar Davičo - "Tajne"
1965. Ranko Marinković - "Kiklop"
1966. Meša Selimović - "Derviš i smrt"
1967. Erih Koš - "Mreza"
1968. Slobodan Novak - "Mirisi, zlato, tamjan"
1969. Bora Ćosić - "Uloga moje porodice u svetskoj revoluciji"
1970. Borislav Pekić - "Hodočašće Arsenija Njegovana"
1971. Miloš Crnjanski - "Roman o Londonu"
1972. Danilo Kiš - "Peščanik"
1973. Mihailo Lalić - "Ratna sreća"
1974. Jure Franičević Pločar - "Vir"
1975. Miodrag Bulatović - "Ljudi sa četiri prsta"
1976. Aleksandar Tišma - "Upotreba čoveka"
1977. Petko Vojnić Purčar - "Dom sve dalji"
1978. Mirko Kovač - "Vrata od utrobe"
1979. Pavle Ugrinov - "Zadat život"
1980. Slobodan Selenić - "Prijatelji"
1981. Pavao Pavličić - "Večernji akt"
1982. Antonije Isaković - "Tren 2"
1983. Dragoslav Mihailović - "Čizmaši"
1984. Milorad Pavić - "Hazarski rečnik"
1985. Živojin Pavlović - "Zid smrti"
1986. Vidosav Stevanović - "Testament"
1987. Voja Čolanović - "Zebnja na rasklapanje"
1988. Dubravka Ugrešić - "Forsiranje romana reke"
1989. Vojislav Lubarda - "Vaznesenje"
1990. Miroslav Jošić Višnjić - "Odbrana i propast Bodroga u sedam burnih godišnjih doba"
1991. Milisav Savić - "Hleb i strah"
1992. Živojin Pavlović - "Lapot"
1993. Radoslav Petković - "Sudbina i komentari"
1994. Vladimir Arsenijević - "U potpalublju"
1995. Svetlana Velmar Janković - "Bezdno"
1996. David Albahari - "Mamac"
1997. Milovan Danojlić - "Oslobodioci i izdajnici"
1998. Danilo Nikolić - "Fajront u Grgetegu"
1999. Maksimilijan Erenrajh Ostojić -"Karakteristika"
2000. Goran Petrović - Sitničarnica 'Kod srećne ruke'
2001. Zoran Ćirić - "Hobo"
2002. Mladen Markov - "Ukop oca"
2003. Vladan Matijević - “Pisac iz daleka”
2004. Vladimir Tasić - “Kiša i hartija”
2005. Miro Vuksanović - "Semolj zemlja"
2006. Svetislav Basara - "Uspon i pad Parkinsonove bolesti"
2007. Dragan Velikić - "Ruski prozor"
angie01 angie01 14:44 24.08.2008

he, he,..

prvo opipaju puls članova NIN-ovog žirija

pa ovo je najvazniji uslov- narochito onome koji predsedava,...obozavam kada ispadne-jednoglasnom odlukom,...pa posle nekih konstruktivnih neprijatnih komentara, sldece godine, zbog uverljivosti- vecinom glasova,....


jeremija92 jeremija92 15:30 24.08.2008

Re: he, he,..

Prema mom sznanju do jednoglasja dolazi u slučajevima kad predsedavajući žirija ima npr. pritisak 155/91, puls 88, a ostali članovi žirija se podese do u tančine na predsednikov metabolizam. Medicinski, teško izvodljivo, ali u radu žirija vrlo česta pojava. Kako uspebaju, iskren da budem ne znam.:))

Hvala što si sa nama, angie01, što bi rekao g. Čer.
angie01 angie01 16:07 24.08.2008

Re: he, he,..

Prema mom sznanju do jednoglasja dolazi u slučajevima kad predsedavajući žirija ima npr. pritisak


ja dobro poznajem jednog dugoogdishnjeg,...i veruj mi da on pre nego izmeri svoj-pritisak,..prvo proveri onom iznad-pa uskladi.

to je tkozvani metod- poravnanja!
jeremija92 jeremija92 16:29 24.08.2008

Re: he, he,..

angie01

to je tkozvani metod- poravnanja!

Da, mislim da je reč baš o tom, široko i često, primenjivanom metodu.:))))
sentinel26 sentinel26 15:02 24.08.2008

Bilo je vrijeme

da neko otvori ovu temu.

Prave kritike u časopisima i publikacijama i nema, samo "umrežavanja" klanova i žirija.
Paralele su vam prikladne a humor čist i odmeren. Nastavite.
Preporuka.
S
jeremija92 jeremija92 15:57 24.08.2008

Re: Bilo je vrijeme

sentinel26, verujte da sam se i sam čudio zašto o tome na blogu baš niko ne piše.
Na jednom književnom sajtu postavio sam istu temu uz napomenu da sam ja šira čitalačka publika, bez kvalifikacija za književnu kritiku i da mi ne treba verovati. Taj moj kratki tekst je imao preko 35.000 posetilaca. Mislim da još uvek, po broju poseta, drži rekord na tom sajtu.
Čitaoci ne veruju književnim kritičarima. Verovatno zato što su isti ljudi i književni kritičari i čalanovi žirija i urednici izdavačkih kuća i ko zna šta još.

Hvala na poseti i preporuci.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 19:58 24.08.2008

Re: Bilo je vrijeme

@јеремија92
Čitaoci ne veruju književnim kritičarima.


А коме верују читаоци (осим себи)? И како се та њихова "вера" очитава? У повећаном тиражу? Слави од уста до уста?...
Узгред, НИНова награда је једина међу наградама која извесно доноси "успех", повећан тираж и приход (чак и жирију ...
jeremija92 jeremija92 20:27 24.08.2008

Re: Bilo je vrijeme

G. Predrag Brajovic, slažem se s Vama, da čitaoci veruju sebi i možda svojim prijateljima u čiji su se književni ukus ranije uverili.
Slažem se i po pitanju NINove nagrade, baš zato sam je i izdvojio iz mnoštva književnih nagrada, koje jedino znače njihovom dobitniku.
Hvala na javljanju.
Anjale Anjale 20:42 24.08.2008

Re: Bilo je vrijeme

Paralele su vam prikladne a humor čist i odmeren. Nastavite.


Kad već ne umem ovaku lepu rečenicu da napišem, ja da je kopiram:)))
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 21:08 24.08.2008

Re: Bilo je vrijeme

Нисмо се најбоље разумели...
Моје распитивање само је покушај да видим шта то, из твоје перспективе, означава славу, успех и квалитет у српској књижевности. НИНову награду као мерило блогом доводиш у сумњу, неко је овде и Ситничарницу... обележио као безначајну појаву, а ја, рецимо, знам најмање двадесет књижевно утицајних особа који ту књигу сматрају врхунцем наше литературе. Хоћу, напросто, да питам где је, по теби, та данас добра српска литература, које су то књиге, који то критичари јесу меродавни, где су ти часописи од угледа или културни додаци у новинама којима човек данас треба да верује?
Једном речју, има ли поузданих мерила и људи од ауторитета и (како се то бирократско-инетелектуално каже) интегритета?
Јер оног трена кад кажеш Ситничарница... или роман Д. Великића нису добра дела, неко, као ја, на пример, сасвим разумно и разложно питаће те: А која то, по теби, јесу?
Јер оног трена кад кажеш да НИНова награда бива додељена, по правилу, на основу мерила далеких књижевности, неко ће те, сасвим оправдано, упитати: А коме је та награда, онда, требало да буде уручена?
ivana23 ivana23 21:14 24.08.2008

I ja volim...

jeremija92 jeremija92 21:46 24.08.2008

Re: Bilo je vrijeme

Anjale
Paralele su vam prikladne a humor čist i odmeren. Nastavite.


Kad već ne umem ovaku lepu rečenicu da napišem, ja da je kopiram:)))


Hvala Anjale, a da nisi u kreativnoj blokadi?:))
nsarski nsarski 21:52 24.08.2008

Re: Bilo je vrijeme

ја, рецимо, знам најмање двадесет књижевно утицајних особа који ту књигу сматрају врхунцем наше литературе.

Znam i ja. Istina, ne dvadesetak, ali znam za mnogo njih.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 22:17 24.08.2008

Re: Bilo je vrijeme

nsarski
ја, рецимо, знам најмање двадесет књижевно утицајних особа који ту књигу сматрају врхунцем наше литературе.

Znam i ja. Istina, ne dvadesetak, ali znam za mnogo njih.


Видиш, ја не делим њихово мишљење... (Драга missing Ивана 23, ту се, ти и ја, разилазимо Али ја, у ствари, терам кера на другу страну, а Петровић и Великић су овде поменути и једино су ми утолико значајни што ме мало уморило то Concrete style ружење свега и свачега у литератури ( не односи се на г. Јеремију92 и његов сасвим духовити и прибрани блог) у име некаквих српских запостављених литерата-генијалаца, до којих ја, својим умом, никако да дођем...

Тачна је јеремијада нашег аутора о бедастоћи српских жирирања награда (има их преко 300, мислим награда) и она је одраз наше провинцијализације, али је нетачна lumenska претпоставка супротстављене стране да се међу њима самима налазе, неоправдано потиснути у трећи ешалон, аутори-најмање-нобеловци.

Куриозум за крај: Киш је своје признање најпре дочекао у Загребу, а једина Басарина награда дуги низ година била је Награда жељезаре Сисак. За неупућене, Сисак је у Хрватској ;-) Хоћу рећи да данас, када осим Београда нема других центара моћи, наш литерарни земљопис је много подложнији провинцијализацији.
jeremija92 jeremija92 22:18 24.08.2008

Re: Bilo je vrijeme

Predrag Brajovic
Нисмо се најбоље разумели...
Моје распитивање само је покушај да видим шта то, из твоје перспективе, означава славу, успех и квалитет у српској књижевности. НИНову награду као мерило блогом доводиш у сумњу, неко је овде и Ситничарницу... обележио као безначајну појаву, а ја, рецимо, знам најмање двадесет књижевно утицајних особа који ту књигу сматрају врхунцем наше литературе. Хоћу, напросто, да питам где је, по теби, та данас добра српска литература, које су то књиге, који то критичари јесу меродавни, где су ти часописи од угледа или културни додаци у новинама којима човек данас треба да верује?
Једном речју, има ли поузданих мерила и људи од ауторитета и (како се то бирократско-инетелектуално каже) интегритета?
Јер оног трена кад кажеш Ситничарница... или роман Д. Великића нису добра дела, неко, као ја, на пример, сасвим разумно и разложно питаће те: А која то, по теби, јесу?
Јер оног трена кад кажеш да НИНова награда бива додељена, по правилу, на основу мерила далеких књижевности, неко ће те, сасвим оправдано, упитати: А коме је та награда, онда, требало да буде уручена?


Zaista se nismo dobro razumeli.
Ja nisam rekao da Ruski prozor nije dobro delo, a Sitničarnicu nisam ni spominjao, jeste neko, ali nisam ja.
Ne smatram se pozvanim da sudim o kvalitetu književnih dela, ja Vam mogu odgovoriti, recimo, da mi se Ruski prozor uopšte ne dopada, da mi je to vrlo dosadna knjiga, i da sam je jedva, uz veliki napor, pročitao. Vi mi ne morate verovati, ja to i ne tražim. Uveren sam da svaki čitalac čita knjigu na svoj način.

Pogotovo ne znam koji su to kritičari kojima bi mogli verovati. O njima, kritičarima,sam nešto pisao ovde
ali i to je iz ličnog ugla i pomalo šaljivo, kao uostalom i ovaj post o NIN ovoj nagradi.

Najkraće g. Predraže, ja Vam i ne mogu odgovoriti na Vaša pitanja. Jedino vreme može pokazati šta je u aktuelnoj srpskoj književnosti vredno.

Knjige koje čitam biram sam. One koje pogrešno izaberem, ostavljam kad vidim da mi se ne dopadaju, pa tražim druge.
Ako me pitate koga najrađe čitam od domaćih pisaca to su pre svih Danilo Kiš i Borislav Pekić, svakako i veliki Andrić i Crnjanski.

Moglo bi se o pitanjima koje ste postavili još dugo raspravljati i svakako na višem akademskom nivou. Međutim, ja Vam ne bi bio pravi sagovornik, jer u pitanju književnosti ja sam samouk.

Slične rasprave sam vodio sa Jarilom, pa se nismo složili, čak smo napravili i jedan experiment, ja sam bio kaopisac, a on kaokritičar. I to možete pogledati ovde, ako već niste i ukoliko Vas interesuje.
Oprostite na dugom odgovoru, čim je tako dug, onda i nije valjan. :))
pozz.

margos margos 22:29 24.08.2008

Re: Bilo je vrijeme

Ali Džeremaja i gosn Brajoviću, molim vas, ne prekidajte vašu razmenu misli i informacija.
Evo, ima nekih miševa ispod stola, kupe mrvice...možda i samo jedan, možda sam se zabrojala:))))
jeremija92 jeremija92 22:38 24.08.2008

Re: Bilo je vrijeme

nsarski
ја, рецимо, знам најмање двадесет књижевно утицајних особа који ту књигу сматрају врхунцем наше литературе.

Znam i ja. Istina, ne dvadesetak, ali znam za mnogo njih.

nsarski, verujem da ćemo se složiti da uticajna osoba u književnosti, nije isto što i uticajna osoba u fizici.
angie01 angie01 22:51 24.08.2008

Re: Bilo je vrijeme

da uticajna osoba u književnosti


kljuchna rech-uticajna, a kod nas je to uvek politichki faktor.

ja poznajem dota ljudi iz te braneshe, radila sa njima ili saradjivala i mnogi JESU merodavni, jedino shto u datom trenutku, ipak obave poravnanje,-pogledati gore postupak, kako bi ostali uticajni.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 22:51 24.08.2008

Re: Bilo je vrijeme

jeremija92
Predrag Brajovic
Нисмо се најбоље разумели...

Zaista se nismo dobro razumeli... <...>
...Oprostite na dugom odgovoru, čim je tako dug, onda i nije valjan. :))
pozz.


Скерлић је, притиснут примедбама на рачун критичара да ли су способни да меродавно суде о неком делу иако сами немају ауторског искуства, одговорио истоветно као ти овде: Ако нисам способан да снесем јаје, то не значи да не знам да разликујем које је мућак.
Чим си ти рекао (ово ти је форма интернет-блог обраћања, иначе сам поклоник Ви-ја) да је Руски прозор досадан, дао си и суд о његовом квалитету...
Мислим да се, ипак, разумемо.
Што се тиче дужине одговора и тиме његове ваљаности, опет ћу да цитирам, овај пут Толстоја (Хаџи Мурат): Конопац је добар кад је дуг, говор кад је кратак.
Ја ћу се, овај пут, придржавати тог начела, мада ни Толстоју не треба баш све веровати
angie01 angie01 22:54 24.08.2008

Re: Bilo je vrijeme

Ја ћу се, овај пут, придржавати тог начела, мада ни Толстоју не треба баш све веровати


da vi niste nekada bili u ziriju?:))
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 22:59 24.08.2008

Re: Bilo je vrijeme

angie01
da uticajna osoba u književnosti


kljuchna rech-uticajna, a kod nas je to uvek politichki faktor.

ja poznajem dota ljudi iz te braneshe, radila sa njima ili saradjivala i mnogi JESU merodavni, jedino shto u datom trenutku, ipak obave poravnanje,-pogledati gore postupak, kako bi ostali uticajni.


Ја сам се трудио да будем прецизан, и кад сам написао утицајан та реч је значила само то што она значи и ништа више.
Мањина је утицајна својим талентом, радом и одговорношћу (читај: поштењем), другима та част припада на основу закукуљених људских критеријума.
angie01 angie01 23:05 24.08.2008

Re: Bilo je vrijeme

што она значи и ништа више.



pa da li kod mene znachi neshto drugo?
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 23:06 24.08.2008

Re: Bilo je vrijeme

angie01
Ја ћу се, овај пут, придржавати тог начела, мада ни Толстоју не треба баш све веровати


da vi niste nekada bili u ziriju?:))


Не.
Нисам склон институцијама, беспартијац човек, недовољно религиозан, скептичан спрам идеолошких конструката...
Једном речју... некако раскорењен ;-)))
nsarski nsarski 23:07 24.08.2008

Re: Bilo je vrijeme

nsarski, verujem da ćemo se složiti da uticajna osoba u književnosti, nije isto što i uticajna osoba u fizici.

Da citiram (kad smo vec kod citata) Dj. Balasevica: Princip je isti, sve su ostalo nijanse. Ja sam imao na umu osobe koje su uticajne u knjizevnosti.
ivana23 ivana23 23:12 24.08.2008

Re: Bilo je vrijeme

Видиш, ја не делим њихово мишљење...

Svako ima pravo na svoje misljenje i ukus.

(Драга missing Ивана 23, ту се, ти и ја, разилазимо



angie01 angie01 23:16 24.08.2008

Re: Bilo je vrijeme

некако раскорењен ;-)))


:))))))))))))))))))))))
jeremija92 jeremija92 00:26 25.08.2008

Re: Bilo je vrijeme

Predrag Brajovic

Чим си ти рекао (ово ти је форма интернет-блог обраћања, иначе сам поклоник Ви-ја) да је Руски прозор досадан, дао си и суд о његовом квалитету...


Da, dao sam svoj sud o toj knjizi, ali kao šira čitalačka publika, ne kao uticajna osoba u književnosti. Problem sa uticajnim osobama je što oni svoje mišljenje nameću drugima i očekuju da im se na reč poveruje.
Mnogi moraju da im veruju, njihovi đaci, studenti etc, ali ne i ja, ti Predraže kako hoćeš.
Ja ne verujem ni u Skerlićevu priču o jajima i mućkovima, kad je reč o književnim delima. To sam napisao, nadam se uverljivo u postu Ima li pilota u avionu?
Glede Tolstoja i uopšte: Nikom ne treba verovati na reč.:))
angie01 angie01 00:44 25.08.2008

Re: Bilo je vrijeme

da im veruju, njihovi đaci, studenti etc


mis'ish-studenti, djaci, milicajci,...
Ajnur Ibran Ajnur Ibran 01:34 25.08.2008

Re: Bilo je vrijeme

неко је овде и Ситничарницу... обележио као безначајну појаву, а ја, рецимо, знам најмање двадесет књижевно утицајних особа који ту књигу сматрају врхунцем наше литературе


Postovani g-dine, nisam se tako izrazio, ali ne mari, moze i tako. Za mene je ta knjiga katastrofa na vise nivoa. To sto je dobila "tako znacajnu nagradu" je povod da se razapne jos vise. Bas zbog toga sto bi kao nagradjena, dakle prva, trebala biti, merilo kvaliteta koji treba dostici i prestici. Ponavljam opet, za mene ,ona je bila gubljenje vremena, sem ako uzmem u obzir to da sam naucio sta ne valja, sta je prazno, i kako ne treba raditi. Svi ljudi koje ja poznajem i u ciji sud verujem, ciji sud cenim , makar taj sud ne podrzao, slozili su se da je to nesto najpraznije i najizvikanije sto su procitali.Tresla se gora, rodilo se nista.
Doduse, oni nisu "uticajne" osobe, ali su ljudi koji vole da citaju. Mozda su oni i ja sa njima beznacajni, ali eto, biramo,osecamo, dozivljavamo, preziremo, odusevljavamo se , ili ne, procitanim bez da pratimo sta su rekli oni koji bi da imaju tapiju na ocenu.
Citam za sebe i zbog sebe, ne zato sto je neko tamo "knjizevno uticajan" rekao nesto o odredjenoj knjizi.
Mozda sam ja ludak koji preterano veruje u svoj bedni razum, ali ipak, najvise verujem sebi.
I konacno, dozvoljavam, da postoje ljudi, sve i neka je to vecina, koji se apsolutno ne slazu sa mnom niti u jednom slovu, to je normalno, i dobro je da je tako, sve dok misle svojom glavom.
jeremija92 jeremija92 08:35 25.08.2008

Re: Bilo je vrijeme

Ajnur Ibran

Mozda sam ja ludak koji preterano veruje u svoj bedni razum, ali ipak, najvise verujem sebi.


Nisi ludak, Ajnur. Na osnovu gore napisanog čak bi i najveći skeptici zaključili suprotno.:))
jeremija92 jeremija92 10:25 25.08.2008

Re: Bilo je vrijeme

nsarski
nsarski, verujem da ćemo se složiti da uticajna osoba u književnosti, nije isto što i uticajna osoba u fizici.Da citiram (kad smo vec kod citata) Dj. Balasevica: Princip je isti, sve su ostalo nijanse. Ja sam imao na umu osobe koje su uticajne u knjizevnosti.

Ja sam, pak, imao u vidu predmet uticaja, kao kriterijum različitosti, a kad smo već kod citata, da li npr. u fizici važi sledeći citat: Ако нисам способан да снесем јаје, то не значи да не знам да разликујем које је мућак.?
nsarski nsarski 11:49 25.08.2008

Re: Bilo je vrijeme

da li npr. u fizici važi sledeći citat: Ако нисам способан да снесем јаје, то не значи да не знам да разликујем које је мућак.?

To pravilo ne vazi nigde kao generalni princip rekao bih. Ako ja ne umem da napisem roman (da snesem jaje), to ne mora da znaci da znam sta je dobar roman, moze i tresh M. Markovic da mi se svidja. Ali, ovo nije obavezno - moze da se desi da ne umem da pisem ali da imam razvijeno citalacko iskustvo ("ukus" kako se to kaze) i da znam sta je tresh.
U fizici je slicna situacija. Onaj ko ne zna fiziku ce najlakse da nasedne na teorije o uticaju gama zraka na kvantne efekte ljudske svesti u blizini crne rupe negativne energije.
Ipak, priznajem, obrnutih primera ima manje nego u knjizevnosti.
jeremija92 jeremija92 11:57 25.08.2008

Re: Bilo je vrijeme

Pravo pitanje je, mogu li ja, koji nisam fizičar naučnik, da meritorno sudim šta je u fizici naučno ispravno, a šta ne?
I da se taj moj sud uvrsti u obaveznu literaturu na PDS kvantne fizike, recimo.:))
jeremija92 jeremija92 13:24 25.08.2008

Re: Bilo je vrijeme

Mislim.:))
Черевићан Черевићан 15:07 24.08.2008

недореци конзула почасног

е, сахондурасем сте ме малко разочарали г Јеремија јер ми сличило да сте се намерачили ка медитаранском поднебљу а прилике ние да неима јер држава србија ево намалти свог званичног представника нема,макар конзулат док ембајаду и да не помињем.постоји додуше 1 малтез (ожењен са нашом) носилац звучне титуле почасног козула србије овде али колико пратим покушава већ пар година да нађе одговора на питање . . . . штаму је обавеза. Амбасада србије у риму је надлежна и занас овде што плутамо уместу но ми своје проблеме решавамо усрбији (на 2 сата лета одавде) или (ређе) у риму. бар да се нека дислоцирана канцеларија римске амбасаде отвори . . .

првенац на личномВам блогу је посебно мамљив зарад поруке између редова . у комплету пак састав . . . посве оку лего.
jeremija92 jeremija92 15:37 24.08.2008

Re: недореци конзула почасног

G. Čer, Maltu sam prepustio Vama. I da konkurišete za mesto abmasadora, kojeg kao što kažete tamo i nema, i da sledstveno mojim nalazima, odmah potom budete NIN-ov laureat.
Pa, gde da ja na svog dobrotvora da udarim, to bi bilo oceubistvo.

G. Čer, hvala što se družite sa nama i vazda budnim Vam okom pazite na moje sastave.
Nedajte mi da zastranim.:))
jinks jinks 16:52 24.08.2008

I Nusic

je radio u diplomatiji jedno vreme kao konzul. Njemu, po prici, nisu toliki problem bili sastavi zirija, vec sastavi komisija i uprave N. pozorista, na osnovu kojih je planirao o cemu ce da pise i kada ce napisano da objavi.

Naprimer, "Sumnjivo lice" je 15 godina cekalo na dnu fioke smenu uprave pozorista.
jeremija92 jeremija92 17:00 24.08.2008

Re: I Nusic

Svako vreme ima svoje breme. Za Nušića su to bili cenzori, za mnoge i onda i danas urednici časopisa i izdavačkih kuća.
Poenta je u tome da su isti ljudi i književni kritičari, i urednici, i cenzori, i čalanovi žirija. Samo menjaju maske i fotelje, a uvek sve bolje znaju i od Nušića i od Kiša.... i mnogih drugih talentovanih i velikih pisaca.

jinks, hvala za potsećanje na velikog Ben Akibu.
dusavu dusavu 17:15 24.08.2008

Ne treba zaboraviti

Savremena srpska književnost deliće se na: poeziju (1), prozu (2) i diplomatsku kniževnost (3).



Dva (I.A, M.C.) od tri ili četri naša najbolja pisca su upravo iz kategorije "diplomatska književnost".
jeremija92 jeremija92 17:37 24.08.2008

Re: Ne treba zaboraviti

Pored najvećih I.A, M.C., tu su i J.D., a od savremenih i V.O. Ima ih još.
Zar onda nisam u pravu?
dusavu dusavu 17:58 24.08.2008

Re: Ne treba zaboraviti

jeremija92
Pored najvećih I.A, M.C., tu su i J.D., a od savremenih i V.O. Ima ih još.Zar onda nisam u pravu?



J.D.=Jovan Dučić
V.O.=?
jeremija92 jeremija92 18:04 24.08.2008

Re: Ne treba zaboraviti

Vida Ognjenović , "Preljubnici" i dr.
dusavu dusavu 18:05 24.08.2008

Re: Ne treba zaboraviti

jeremija92
Pored najvećih I.A, M.C., tu su i J.D., a od savremenih i V.O. Ima ih još.Zar onda nisam u pravu?

U međuvremenu sam se setio, bivša ambasadorka u Norveškoj. U pravu ste. Dobra i tema i sadržaj.
Unfuckable Unfuckable 19:00 24.08.2008

Re: Ne treba zaboraviti

zaboravili ste Sexualnog Giganta i Pisca, njegovu ekselenciju ambasadora u JAR - Jovana "The Omiljena Tema" Marića

veliki propust, Džeremaya....i nenadoknadiv !
ivana23 ivana23 19:06 24.08.2008

Re: Ne treba zaboraviti

Jel' neko spomenuo Vuka Draskovica?
jeremija92 jeremija92 21:37 24.08.2008

Re: Ne treba zaboraviti

Unfuckable
zaboravili ste Sexualnog Giganta i Pisca, njegovu ekselenciju ambasadora u JAR - Jovana "The Omiljena Tema" Marića

veliki propust, Džeremaya....i nenadoknadiv !


Čudo da smo ga zaboravili!:))
jeremija92 jeremija92 21:38 24.08.2008

Re: Ne treba zaboraviti

ivana23
Jel' neko spomenuo Vuka Draskovica?


Pa eto i njega smo zaboravili, doduše i on sam je zaboravio da je bio pisac.:))
ssvetlana92 ssvetlana92 22:21 24.08.2008

Re: Ne treba zaboraviti

Salite se samo, ali sledeca NIN-ova nagrada ide doticnom gospodinu ili njegovoj supruzi. Tema ce se vrteti oko sponzorusa i kako se iz toga izbaviti! A moze biti i o ludom sexu u sedamdesetim! Javlja mi se! :)
jeremija92 jeremija92 10:20 25.08.2008

Re: Ne treba zaboraviti

Kad su nagrade u pitanju kod nas se nikad ne zna, ili se sve zna.:))
Vrlo je moguće ssvetlana92 da se vaša predviđana ostvare.
pozz.
ivana23 ivana23 18:49 24.08.2008

Buduci laureat...

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana