Mali Bogovi Srbije

Goran Miletic RSS / 26.08.2008. u 00:56

call me !
call me !
Moji roditelji imaju tzv. STR (samostalna trgovinska radnja) više od 15 godina. U poslednjih 7 godina, kontrole raznih inspekcija su veoma učestale. Dolaze finansijske, sanitarne, trgovinskei komunalne i primenjuju zakone & propise Republike Srbije. I roditelji i ja mislimo da neki od zahteva inspektora jesu „bezveze“ ili „nepotrebni“ – npr. da ne može stajati u imenu vlasnika samo prvo slovo imena i prezimena već puno ime i prezime (kazna zbog toga je 2002. bila 800 dinara), kao i da mora „biti posebno istaknuto“ do kada radnja radi nedeljom iako je radno vreme nedeljom isto (kazna takođe plaćena).  Jednom prilikom je jedan inspektor zahtevao „fiskalnu traku“ od pre godinu i po dana, a moj otac je ZAHTEVAO DODATNO VREME da je pronađe jer te trake čuva u džakovima. Inspektor je bio neumoljiv, a otac je na kraju odneo džak sa svim trakama za nekoliko meseci te godine. Takođe, moja majka je ZAMOLILA ZA DODATNO VREME posle naredbe da se „magacin ponovo okreči“, ali inspektorka je bila neumoljiva i ostavila samo 48 sati ili će „radnja biti zatvorena“ (majstor nije hteo da završi krečenje jer mu je „crveno slovo“).

Za razliku od mojih roditelja i mnogih drugih OBIČNIH preduzetnika, građana i građanki,bivši ministar Bubalo je ZVAO sadašnjeg Predsednika Vlade M. Cvetkovića i pitao ga da ZADRŽI službeni stan nekoliko dana duže, a ovaj je NA TO PRISTAO. Prvo, imajući u vidu da je ovo država koja se toliko drži vladavine prava kada smo mi obični građani u pitanju, zanima me po kom propisu je Mr Cvetković vlastan da bude upitan za ovakvu „uslugu“. Gospodinu Bubalu se ne može ništa zameriti, on ima pravo da pita bilo koga. Drugo pitanje je na osnovu čega Mr Cvetković imao pravo da DOZVOLI prekoračenje roka, pošto je sam priznao da je to učinio.Treće, još skandaloznije, posle već datog „odobrenja“ premijera Cvetkovića, sastala se „stambena komisija“ Vlade Srbije i post factum odobrila ovo prolongiranje za sve bivše ministre i slične zverke. Ovo što navodim nije sitničarenje, već bi trebalo da živimo u državi u kojoj smo svi isti pred zakonom. Pitajte svakog preduzetnika koji plaća porez koliko dana sme da se kasni sada. NULA. Poreski organi vas jure zbog bilo kakvog kašnjenja. Nema par dana, nema ono „dok skupim pare“. Zašto bi gospodinu Bubalu (i drugima) bilo omogućeno da „dobiju još vremena“, naročito imajući u vidu da je itekako znao koja su pravila kada je službeni stan uzimao. Trebaju nam jasna i transparentna pravila, sa jasnim konsekvencama nepoštovanja, a ne da neko „zvrcne“ Premijera, ako nije okrečio „stan u koji se seli“. Večeras sam pomislio da majci treba da dam broj premijera Cvetkovića, da ga pita da li će „država“ (tj. sanitarna inspekcija kao njen deo) da sačeka par dana da krečenje magacina bude završeno.

Drugi primer gde nemamo vladavinu zakona već opet nekog malog Boga je malo komplikovaniji. Naime, danas je novi gradonačelnik Đilas je stao u odbranu izgradnje stanova u Ovči koji su namenjeni Romima koji sada žive ispod mosta „Gazela“. S jedne strane, njegova izjava je dobra jer je odlučno rekao da će se stanovi graditi i da „niko više neće zaustavljati gradnju“. Ostavimo za trenutak činjenicu da se to (ni ovog puta) možda neće desiti. Drugi deo njegove izjave je sledeći: „Za mene su svi ljudi isti, ako neko ima neki problem, neka se javi meni”.  Naravno da svako pristojno ljudsko biće podržava izjavu kojom neki predstavnik vlasti govori da su svi građani za njega isti, ali u slučaju da to nije tako, neko ko „ima problem sa jednakošću“ ne treba da se obraća gradonačelniku Đilasu niti Draganu Đilasu. Postoje sudovi & tužilaštva i postoji jasan zakon u kome postoji krivično delo „rasna i druga diskriminacija“. Kao i u slučaju Mr Cvetkovića, ni gospodin Đilas nije „vlastan“ da mu se obraća neko „ko ima problem sa jednakošću građana Beograda“. Ono što jeste njegovo ovlašćenje jeste da zaista „izgura“ izgradnju alternativnog smeštaja za naše sugrađane koji sada žive ispod Gazele.

Znajući vrednosti koje su zapisane u programu Demokratske stranke, trebalo bi očekivati da se njeni visoki funkcioneri malo više trude da izgrade sistem, a ne da aktivno ili pasivno iskazuju moć tj. da se oni pitaju.

Napomena za ljubitelje teorija zavere, ljubitelje teorije o „trećem putu Srbije“, ljubitelje teorije da su Obraz i Žene u crnom „dva ekstrema“ i one koje misle su ljudska prava i vladavina prava ipak zavera sa Zapada: BLOG je pisan kao krajnje dobronamerna i konstruktivna kritika, a ne sa ciljem „pljuvanja“ po bilo kojoj ličnosti ili političkoj partiji.Blog nema za cilj da kritikuje Mirka Cvetkovića i Dragana Đilasa kao takve, već pojavu koja je opisana.

Obrazloženje napomene: Napomena je bila potrebna jer je po komentarima jasno da priličan broj čitalaca dobronamernu kritiku loših pojava u ovom društvu shvata kao "mržnju prema svemu srpskom".

Atačmenti



Komentari (70)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

angie01 angie01 01:02 26.08.2008

novobasna

TRČI PUŽ KROZ SUMU I SRETNE LISICU.
PITA GA ONA GDE ŽURI TOLIKO.

PUŽ JOJ KAŽE DA GA JURI DINKIĆ

I FINANSIJSKA INSPEKCIJA.

PITA GA LIJA ŠTO BI TEBE JURILI,

A PUŽ KAŽE IMAM JA KUĆU, ŽENA KUĆU, SIN KUĆU.
KAD JE LIJA TO ČULA, POČELA JE DA BEŽI.

TRČI ONA I SRETNE RODU.

RODA JE UPITA ZAŠTO TRČI,

A LIJA KAŽA JURI JE DINKIĆ.

PITA JE RODA ZAŠTO JE JURI,

A ONA KAŽE IMA ONA KRZNO, MUŽ KRZNO, DECA KRZNO.
KAD JE TO ČULA RODA POČE ONA DA TRČI.

NALETI NA MAJMUNA,A ON JE PITA OD KOGA BEŽI.

RODA MU KAŽE OD DINKIĆA, JER ONA ŽIVI NA VISOKOJ NOZI,

MUŽ NA VISOKOJ NOZI, DECA NA VISOKOJ NOZI.
POČE MAJMUN DA TRČI PA GA PITAJU ŠTO TRČI,

A ON IM KAŽE UVEK MI GOLOGUZI PRVI NAJEBEMO!




Goran Miletic Goran Miletic 01:12 26.08.2008

Re: novobasna

angie01
TRČI PUŽ KROZ SUMU I SRETNE LISICU.
PITA GA ONA GDE ŽURI TOLIKO.

PUŽ JOJ KAŽE DA GA JURI DINKIĆ

I FINANSIJSKA INSPEKCIJA.

PITA GA LIJA ŠTO BI TEBE JURILI,

A PUŽ KAŽE IMAM JA KUĆU, ŽENA KUĆU, SIN KUĆU.
KAD JE LIJA TO ČULA, POČELA JE DA BEŽI.

TRČI ONA I SRETNE RODU.

RODA JE UPITA ZAŠTO TRČI,

A LIJA KAŽA JURI JE DINKIĆ.

PITA JE RODA ZAŠTO JE JURI,

A ONA KAŽE IMA ONA KRZNO, MUŽ KRZNO, DECA KRZNO.
KAD JE TO ČULA RODA POČE ONA DA TRČI.

NALETI NA MAJMUNA,A ON JE PITA OD KOGA BEŽI.

RODA MU KAŽE OD DINKIĆA, JER ONA ŽIVI NA VISOKOJ NOZI,

MUŽ NA VISOKOJ NOZI, DECA NA VISOKOJ NOZI.
POČE MAJMUN DA TRČI PA GA PITAJU ŠTO TRČI,

A ON IM KAŽE UVEK MI GOLOGUZI PRVI NAJEBEMO!







Otprilike tako se osećaju "obični preduzetnici"& građani
dragan7557 dragan7557 10:09 26.08.2008

Re: pogrešan atres

Znajući vrednosti koje su zapisane u programu Demokratske stranke, trebalo bi očekivati da se njeni visoki funkcioneri malo više trude da izgrade sistem, a ne da aktivno ili pasivno iskazuju moć tj. da se oni pitaju.


Daklem, Miletiću
na pogrešnoj si atresi jer ova stranka ima preča posla (socijalističke ideale) nego da se bakće sa profanim stvarima popot "fiskalnog sistema" = Sistem Harača i uterivanja dugova od običnih smrtnika.

U svojoj težnji ka najvišim ciljevima su demokratski Socijalisti ovaj pos'o prepustili (godinama unazad) Stranci G 17
i raznim visoko obučenim kadrovima ove Stranke poput bivšeg direktora P.U.Vladimira Ilića rodom iz Požarevca avanzovanog u Državnog Sekretara za zapošljavanje (sadašnja dužnost) koji je od 2001 godina na oamo napravijo
Karijerčinu kojoj bi zavideo i sam Bil Gejts pošto isti Odlično poznaje rad na računaru (izvor sajt Min. Ekonomije)
Karijera uspona od Komercijaliste ( negde se tvrdi da je bio referent prodaje) za Živinarstvo u Požarevcu na sajtu Min. Ekonomije u biografiji piše da je bio komercijalni direktor Centra za Živinarstvo u Požarevcu ???????, pa preko kako zli jezici kažu prodavca cipela stiže do mesta poslanika u NSRS (Skupština Srbije) odma' sledeće godine 2004 dolazi na mesto čelnika Poreske Uprave države Srbije. oD 2006 ČLAN ČREDSEDNIŠTVA G 17 PLUS.
Posebni Projekti
2004-2006 Direktor Projekta uvođenja PDV i Fiskalnih Kasa P.U.R.Srbije.
2006 Predsednik Upravnog Odbora Projekta fiskalne decentralizacije P.U. Srbije

Reforma Fiskalnih Institucija Srbije je pod njegovim stručnim rukovodstvom počelo borbu sproću Tajkuna a kad će završiti - nezna se.
Takođe je potpisao i Naredbu o formiranju 19 " Mobilnih Ekipa" (zvuči veličanstveno) koje svakog dana MORAJU da
ZATVORE 38 radnji SVAKI DAN u Državi Srbiji a za zatvaranje radnji će Inspektori biti posebno Nagrađeni.
Ekonomista Milan Kovačević je ovaj dalekovidi potez Direktora P.U. Vladimira ilića ( takođe Ekonomiste Fak. Niškog Univ., nazvavo ČISTIM BEZOBRAZLUKOM dok je Ekonomski analitičar Miroslav Prokopijević ovu Naredbu nazvao
apsurdnim nalogom.

Tvoji roditelji mogu da budu Bogu zahvalni da još uvek imaju radnju
DRAGAN7557
26-08-FISKALNE 2008
sentinel26 sentinel26 10:56 26.08.2008

Re: novobasna

Goran Miletic
..... ZAMOLILA ZA DODATNO VREME posle naredbe da se „magacin ponovo okreči“, ali inspektorka je bila neumoljiva i ostavila samo 48 sati ili će „radnja biti zatvorena“....

E moj Miletiću, pa ovo je bio otvoreni zahtjev za plaćanje reketa, kako vam to nije jasno.
Za krečenje ne može da se daje rok od 48 sati.

Minimalni rokovi koji se daju (po zakonu) moraju biti realni i stranka, učesnik u postupku mora da dobije realan rok u kojem može da izvrši radnju koja je naredjena.
Za radnje (zahtjeve) za čije neizvršenje se izriče mjera privremene ili trajne zabrane rada, nalog se izdaje u pisanoj formi, a nikako usmeno.

Nažalost, preduzetnici nemaju mogućnosti ni vremena da izučavaju Zakon o poreskom postupku i poreskoj administraciji a druga lica (sa kontrolnim funkcijama), tj. razni inspektori često se pozivaju i na razne uredbe od kojih su mnoge prestale da važe.
----------
Jednoga dana bijah zamoljen (uz pravilno izdato punomoćje) od jednog vlasnika knjižare (koji je bio na dužem odsustvu) da do njegovog povratka izvršim nadzor nad radom knjižare (STR).
Kasira sa platom većom od republičkog prosjeka (slučajno) nadjem na ulici kako prodaje jednu istu knjigu, nabavljenu na crno, po nižoj cijeni i od istog dobavljača. Ta knjiga nije bila oslobodjena poreza.

Reče da on van radnog vremena može da radi šta mu je volja.
Momak je (uz pomoć drugih) potkradao i poslodavca i državu.
Nijesam ja bio mnogo bolećiv, narednog dana, uručio sam mu momentalni otkaz.

Momče otišlo u inspekciju (rada), inspektorka donijela rešenje (naredbu) da radnika moram vratiti na posao.
Odbio sam i ona me pozvala na "ubjedjivanje" i reče da na taj slučaj (rad na crno) "ne mogu da primijenim odredbe iz ugovora o radu o zabrani rada kod konkurencije".
Po tumačenju inspektorke rad na crno nije rad kod konkurencije. Veoma interesantno tumačenje.
Gospodji sam ljubazno saopštio da ona može da preduzme šta joj je volja i da tumači zakone kako hoće i da ga zaposli i kod sebe na crno, ali da ja toga radnika neću vratiti na kasu (drugo radno mjesto nije postojalo) ni uz "pomoć" policije.

Inspektorka odustala od daljnih mjera a momka uputila na sudski spor (uz savjet i mišljenje da će ga sigurno dobiti), a momak odustao od sudskog spora na molbu "dopunskog poslodavca na crno".
Poz.
drug.clan drug.clan 02:55 26.08.2008

pravda

cak i da nema zapada i da nema ljudskih prava po osnovnoj premisi pravde trebali bi svi da budemo jednaki pred zakonom.

Kod nas od pravde moze samo da se napravi dobar vic i nista drugo. Ni kod drugih nije mnogo bolje ali je ipak malo bolje.
dragan7557 dragan7557 10:29 26.08.2008

Re: pravda

Ako zelite izlet u zonu "uber-bezobrazluka za svaciji dzep" Parking servis je pravo mesto za vas, navescu vam 2 primera koji su ostavili utisak na mene.

platio sam tako sto sam posalo poruku mobilnim.

The Singularity is here. By Serbian Parking Service.
Nonbiological intelligence by Parking Authorities in Belgrado.
dragan7557
početkom avgusta po starom kalendaru 2008 G.G.
Milan M. Ćirković Milan M. Ćirković 11:45 26.08.2008

Re: pravda

dragan7557
Ako zelite izlet u zonu "uber-bezobrazluka za
svaciji dzep" Parking servis je pravo mesto za vas, navescu vam 2
primera koji su ostavili utisak na mene.

platio sam tako sto sam posalo poruku mobilnim.

The Singularity is here. By Serbian Parking Service.
Nonbiological intelligence by Parking Authorities in Belgrado.
dragan7557
početkom avgusta po starom kalendaru 2008 G.G.

Majstore! Svaka cast! ;o)))
deberzerak deberzerak 03:00 26.08.2008

Mali bogovi Srbije

Takođe, moja majka je ZAMOLILA ZA DODATNO VREME posle naredbe da se „magacin ponovo okreči“, ali inspektorka je bila neumoljiva i ostavila samo 48 sati ili će „radnja biti zatvorena“ (majstor nije hteo da završi krečenje jer mu je „crveno slovo“).

Bahatost poreke uprave je skoro legendarna, i ono sto je najstrasnije je da u sukobu sa njom prakticno ne mozete nista. Licno znam za primer kada je odredjena agencija kaznjenja sa 200.000, 00 dinara zbog "utaje poreza" u iznosu od 8,00 (slovima: osam dinara). Pomenuta agencija je uplatila 8,00 dinara manje za PDV . Agencija je zatvorena.

Prisustvovao sam u nekoliko navrata iznudjivanju novca od strane trzisnih inspektora poreske uprave, krsenju Zakona o Upravnom posupku od strane istih, na prigovore koji su osteceni uputili dobili su samo smeh pracen samozadovoljnim komentarom- zalite se vi ali ce vam opet biti isto. Ne znam nijednog inspektora koji je zbog toga odgovarao. Primera "razularenosti" poreske uprave je mnogo i ne zelim sve ovde da ih iznosim.
Jedan , po meni interesantniji (pogotovo ako se uzme u obzir odnos ulozenog i zaradjenog kapitala) fenomen je "Parking Servis" i stoicizam sa kojim ga gradjani podnose. Ako zelite izlet u zonu "uber-bezobrazluka za svaciji dzep" Parking servis je pravo mesto za vas, navescu vam 2 primera koji su ostavili utisak na mene.

1. Parkirao sam u trecoj zoni (recimo da je tada sat bio 20 din., ne secam se tacno), greskom placam sat u drugoj zoni (25 din)-platio sam tako sto sam posalo poruku mobilnim. Posle pola sata dolazim do automobila i zaticem kontrolora kako mi pise kaznu (negde oko 1400-1500 din). ispostavlja se da kontrolor moze da proverava samo uplate za trecu zonu , ostavlja mi kaznu i upucuje me da pozovem centralu Parking servisa. Posle kraceg razgovora sa sluzbenicom P.servisa , a posto su proverili i potvrdili moju uplau za 2 zonu kaznu mi storniraju uz poruku : Molimo vas da pazite zato sto vam sledeci put kazna nece biti oprostena. DA pojasnim, platio sam 5 din vise a oni su mi "oprostili" kaznu od 1400 din uz prigodno upozorenje.

2.Parkiram u drugoj zoni i placam porukom, posle isteka prvog sata placam jos jedan. Dolazim do automobila i zaticem kaznu, zovem parking servis i tada mi objasne da parking nisam platio. E sad, u cemu je bio problem-nisam vodio racuna o tome da mi je "inbox" na mobilnom pun. POruku sam poslao ali, kako sam saznao kasnije, s obzirom da Telenor nije bio u stanju da mi potvrdi svojom porukom obavljenu transakciju moja transakcija je ponistena??!! Nikakva objasnjavanja nisu pomogla, receno mi je da je moja obaveza da proverim da li je transakcija prosla ili ne jer -" moglo je da se desi da njihov server ne radi". SErver je radio, Telnor je odbio da plati sa mog racuna, a meni je napisana kazna

Sta je po meni znacajno u ova dva primera - cinjenica da i jedan i drugi pate od "manjka logike". U prvom slucaju mi se saopstava da iako sam uslugu preplatio postoji mogucnost da platim i kaznu , a u drugom da sam ja kao korisnik obavezan da vodim racuna o tome da li i kako sluzba naplate funkcionise , te da se susdrzavam od parkiranja ako je neophodno (teza - a sta bi radili da server nije radio). Ono sto je problem je to da ova da primera savrseno oslikavaju stanje svesti u Srbiji. Odgovornost i kazna su predvidjene samo za jednu stranu, korisnika, poreskog obveznika...za sve one postrojene nasuprot institucijama.
I da, da ne zaboravim jedan mnogo morbidniji primer. Majka jedne prijateljice koja je bila tesko bolesna je pala u kuci i , kako se ispostavilo, polomila kuk. Inace zivi samo sa svojom cerkom. Pitanje koje je postavljeno iz hite pomoci bilo je - da li imate nekog ko moze da prenese nosila, jer ako nemate ne mozemo doci (dogodilo se pre par meseci, ne devedesetih). Na srecu , tu su bile komsije, ali pitanje je cemu sluzi hitna pomoc i sta bi bila prava i jedina moguca reakcija na ovakvo pitanje upuceno iz institucije koja treba da deluje kada su gradjani zivotno ugrozeni.

Trebaju nam jasna i transparentna pravila, sa jasnim konsekvencama nepoštovanja, a ne da neko „zvrcne“ Premijera, ako nije okrečio „stan u koji se seli“.

Jasna i transparentna pravila sama po sebi nisu dovoljna. POtrebni su politicari koji su spremni da ih se pridrzavaju. Postoje dva nacina, jedan je da tuzilastva rade svoj posao, a drugi nacin je pritisak od strane gradjana tj. da politicari budu svesni da ce na sledecim izborima biti kaznjeni za vredjanje narodne inteligencije. NI jedan ni drugi nacin u ovom trenutku ne deluju verovatno a to je zato sto se u ovoj zemlji uobicajilo da se bira "manje zlo". Dok se to ne promeni, dok ne prestanemo da biramo izmedju dva zla politician syndicate ce nam se slavodobitno smeskati sa pijedestala moci.
Krugolina Borup Krugolina Borup 08:25 26.08.2008

Re: Mali bogovi Srbije

Majka jedne prijateljice koja je bila tesko bolesna je pala u kuci i , kako se ispostavilo, polomila kuk. Inace zivi samo sa svojom cerkom. Pitanje koje je postavljeno iz hite pomoci bilo je - da li imate nekog ko moze da prenese nosila, jer ako nemate ne mozemo doci (dogodilo se pre par meseci, ne devedesetih).


Ovde ima još jedna priča o jednoj drugoj baki, polomljenom kuku, hitnoj pomoć i... mrtvačkim kolimai:

http://blog.b92.net/text/3657/Tomica/
Tine i Radojka Tine i Radojka 07:25 26.08.2008

znaci

stim bubalom
samo fino
a
adam weisphaut adam weisphaut 07:59 26.08.2008

Aha,

i za vladiku da ga stavimo, kad već zna s nekretninama.
Tine i Radojka Tine i Radojka 02:05 27.08.2008

nena naše oći

adam weisphaut
ida ga stavimo
stavigi deznaš
tose nas
netiće
aleksandarz92 aleksandarz92 09:04 26.08.2008

inspekcija

Pre neki dan plaćam račun od okruglo 100 din. Izvadim 200 i čekam kusur, a momak na kasi ukucava koliko sam dao pa kasa sama pokaže koliki je kusur. Ja počinjem da ga zezam "šta, nisi mog'o sam da sračunaš 200-100?".
Odgovori mi da je par dana ranije u komšiluku neko kažnjen sa par hiljada zbog toga, iako je uredno dat račun i vraćen kusur.
Jel' vama ovo normalno?
Alava Alava 10:11 26.08.2008

Re: inspekcija

Kasa je podešena tako da moraš da ukucaš koliko je novca dala mušterija. Bar tako funkcionišu te malo bolje kase koje se uglavnom i koriste u prehrani.

Ono što je najveća glupost sa tim kasama od kada su uvedene je to što potrošači uopšte nisu upoznati sa tim kako stvari od uvođenja fiskalnih kasa funkcionišu. Kada je pokrenuta ona famozna akcija „Uzmite račun“ sa sve brojem telefona na koji možete prijaviti svakoga ko vam račun ne izda, stvorili su totalnu konfuziju među potrošačima. Potrošači su shvatili da oni u stvari treba da uzmu račun kako neki Pera ili Žika koji ima STR ne bi radio na crno. Građanima uopšte nije objašnjeno da i njih zakon obavezuje da uzmu račun. Takođe im uopšte do dana današnjeg nije objašnjeno da bez fiskalnog računa ne mogu da reklamiraju kupljena dobra ili usluge. Ne mogu jer zakon o fiskalnim kasama propisuje da se kupljena dobra pri reklamaciji moraju zavesti u posebnu knjigu (nalog za ispravke), a fiskalni račun mora biti priložen od strane prodavca u tu knjigu. I ne samo to, kupac koji želi da reklamira kupljena dobra, mora pored računa imati kod sebe i ličnu kartu, jer zakon propisuje da se uz račun u taj obrazac mora upisati i JMBG kupca koji reklamira dobra ili usluge.
Ja takođe imam STR i nebrojeno puta sam došla u situaciju da mi ljude prete i treskaju stvari po prodavnici jer nisu uzeli račun a hoće nešto da vrate ili zamene. To što Dinkić nije informisao potrošačko društvo u Srbiji da i njih zakon obavezuje po određenim pitanjima kada je on uveo fiskalne kase opet se lomi po grbači preduzetnika.

Inspekcije rade kako im se hte, što kaže Boža, poreska uprava je najneorganizovanija institucija u našoj zemlji, uplate poreza na dohodak građana ili na penziono i invalidsko se knjiže i godinu dana kasnije, a kad god odeš da vidiš što se kasni odgovor je tipa „Zato što je koleginica Cica zadužena za to, a ona je na porodiljskom“. Izem ti zemlju gde nešto zavisi od neke Cice, naročito ovako bitne stvari.

Posebno me nervira to što se svake godine izmisli nešto novo što svaki preduzetnik mora da ima, a što košta oko 200 jura. Prve godine su to bile fiskalne kase, sledeće godine su tražili GPRS uređaje za prenos podataka poreskoj upravi, sad čekam šta će ove godine da izmisle da mi ovčice iskeširamo.

Krugolina Borup Krugolina Borup 10:26 26.08.2008

Re: inspekcija

poreska uprava je najneorganizovanija institucija u našoj zemlji, uplate poreza na dohodak građana ili na penziono i invalidsko se knjiže i godinu dana kasnije, a kad god odeš da vidiš što se kasni odgovor je tipa „Zato što je koleginica Cica zadužena za to, a ona je na porodiljskom“. Izem ti zemlju gde nešto zavisi od neke Cice, naročito ovako bitne stvari.


Rešenje o visini poreza za paušalce za 2008. godinu još nije urađeno i poslato.
Evo, ide septembar.
Pa će onda da nas opale s nekom cifrom, pa sve unazad razliku da im plaćamo za godinu dana, na gomili.
Ja ako zakasnim s uplatom, plaćam kamatu.
Oni, kada zakasne s rešenjem... kome išta plaćaju?
Covek u belom Covek u belom 10:00 26.08.2008

Sto on moze a ja ne?

Ajd priznaj Mileticu da je tebi u stvari krivo sto i ti/tvoji ne mozete kao Bubalo nego morate da postujete zakon. I ti bi vrlo rado krsio taj zakon, al ti se ne da, pa otuda frustracija. Nije frustracija sto se zakon krsi, nego "sto komsija moza, a ja ne"...
Da ste ti/tvoji zaista za postovanje zakona, ukoliko su zahtevi inspektora bili u skladu sa propisima (a nesto mi govori da ipak jesu) vi ne biste zahtevali i molili produzenje vec biste ispunili bez pogovora ono sto se trazi, jer tako i samo tako funkcionise pravna drzava.
Alava Alava 10:25 26.08.2008

Re: Sto on moze a ja ne?

Ne bih se složila, baš. Pravna država funkcioniše tako da je sve jasno definisano. Postoje, konkretno za STR jer o tome pričamo, desetine stvari koje nisu jasno utvrđene, pa je na svakom inspektoru pojedinačno da to tumači kako hoće.
Recimo, depozit u fiskalnoj kasi. Kada su kase uvedene najavljeno je da će za depozit biti neophodna potvrda iz poreske uprave, na kojoj bi verovatno pisalo koji je iznos novca dozvoljen da se nađe u kasi na ime depozita. To je bilo najavljeno 2004. godine, a sada je 2008. jel, i još uvek se te potvrde ne izdaju. Znači, ti možeš svakoga dana da napišeš na parčetu papira depozit za taj i taj dan je toliki i toliki, i onda ti dođe neki fini inspektor i to uvaži. Za mesec dana ti dođe neki baksuz koji kaže da tako ne može da se radi, i naplati ti kaznu od 30.000 dinara. To nije pravna država, to je ostavljanje prostora da svako uzme poneku kintu gde može.
nesha92 nesha92 10:31 26.08.2008

Re: Sto on moze a ja ne?

i ja bih bio beo ali ne mogu
tako je to kad se pere faxom
pa kazes popu popovo a Mileticu mileticevo
btw
porez su izmislili bogati da budu jos bogatiji
tako i samo tako funkcionise svaka drzava







Lepljiva Lepljiva 11:09 26.08.2008

Re: Sto on moze a ja ne?

Dakle, kod mog drugara je u kafiću bio finansijski inspektor, koji je na pomen tog takozvanog depozita u kasi razrogačio oči i saopštio mu da ta stavka nije dozvoljena još od jula 2007. g. (bila sam prisutna) i da zbog toga mora da plati kaznu od 30.000,00din.
Znam i za slučaj kad je inspektor ušao u STR mrtav umoran od posla i saopštio vlasniku radnje da sam bira za šta da ga kazni jer ako on krene da mu radi popis, naplatiće mu SIGURNO, duplo veću kaznu.

Srbija, treba li išta komentarisati?
Milan M. Ćirković Milan M. Ćirković 11:49 26.08.2008

Re: Sto on moze a ja ne?

Covek u belom
Ajd priznaj Mileticu da je tebi u stvari krivo sto i ti/tvoji ne mozete
kao Bubalo nego morate da postujete zakon. I ti bi vrlo rado krsio taj
zakon, al ti se ne da, pa otuda frustracija. Nije frustracija sto se
zakon krsi, nego "sto komsija moza, a ja ne"...
Da ste ti/tvoji zaista za postovanje zakona, ukoliko su zahtevi
inspektora bili u skladu sa propisima (a nesto mi govori da ipak jesu)
vi ne biste zahtevali i molili produzenje vec biste ispunili bez pogovora ono sto se trazi, jer tako i samo tako funkcionise pravna drzava.

Kad neko tako ocigledno sa predrasudama i ad hominem stavom prema autoru, a ne prema temi, prilazi nekom tekstu, onda nije ni cudo da je glavni argument prekognicija ("I ti bi vrlo rado", samo kako li to saznade?), tihovanje ("nesto mi govori", a verovatno i druge parapsiholoske sposobnosti, ne bi me zacudila ni kvantna bioenergija.
Goran Miletic Goran Miletic 12:28 26.08.2008

Re: Sto on moze a ja ne?


Kad neko tako ocigledno sa predrasudama i ad hominem stavom prema autoru, a ne prema temi, prilazi nekom tekstu, onda nije ni cudo da je glavni argument prekognicija ("I ti bi vrlo rado", samo kako li to saznade?), tihovanje ("nesto mi govori", a verovatno i druge parapsiholoske sposobnosti, ne bi me zacudila ni kvantna bioenergija.



Hvala Milane, ali očigledno ne vredi, zato i ćutim na ovakve komentare...
adam weisphaut adam weisphaut 13:07 26.08.2008

Re: Sto on moze a ja ne?

Beli, vidiš da nemaš preduzetnički gen, umesto da iskoristiš svoj talenat pa otvoriš Духовнички офис :)
Još će sad da Srbija postane raj za preduzetnike, mislim kad padne "giljotina"
Covek u belom Covek u belom 13:53 26.08.2008

Re: Sto on moze a ja ne?

Goran Miletic
Hvala Milane, ali očigledno ne vredi, zato i ćutim na ovakve komentare...
Ovaj tekst je sasvim u redu i za promenu kritike koje su na mestu. Ali s obzirom kakve inace tekstove pises tesko je imati neutralan stav.
U tekstu su inace 2 teme koje bi mogle i jasnije da budu istaknute. Problem bezvlasca i nepostovanja propisa poreskih organa i dupli standardi/korupcija (za ljude na polozaju).
Ovo drugo se tesko moze suzbiti s obzirom da postoji i u najorganizovanijim zemljama u istoj ili cak vecoj meri.
Ali ove prvo se moze i mora suzbiti.
a.z_dj a.z_dj 11:12 26.08.2008

Закон за све

Е,да би ти све било мало јасније,ево један мој афоризам. Можда је у њему одговор на сва та питања?!

У Србији закони важе исто за све –
нестраначке личности.
deberzerak deberzerak 11:34 26.08.2008

malo pameti nije na odmet

Građanima uopšte nije objašnjeno da i njih zakon obavezuje da uzmu račun.


Ne zelim da budem obavezan da nosim svaki racun sa sobom da mi neko ne bi naplatio kaznu. Inace sto se tice upoznavanja gradjanja sa njohovom obavezom da uzmu racun, poreska uprava je imala akciju gde su ljudima naplacivane kazne. Izasli ste iz prodavnice i nemate racun za zvake koje ste kupili? O.o eto kaznice od 1500, 00. Mojoj prijateljici se to desilo.A sada cu da ponovim:

Ne zelim da budem obavezan da nosim svaki racun sa sobom da mi neko ne bi naplatio kaznu. Ne zelim da poreska uprava pod pretnjom kazne koristi gradjane kao nacin da se na prodavce izvrsi dodatni pritisak u smislu postovanja "fiskalne discipline".Zelim da gradjani sledeci put kada se donese takva uredba kazu : Ma nosite se bre u picku materinu!.

Ovde je vecina nazalost izgleda potpuno neosetljiva na glupost koja nam stize od nase administracije, mnoge idiotske uredbe prolaze bez da se iko osvrne na njih, bez imalo otpora. Jedan od primera je "harac " koji je nametnut lekarima, godisnja clanarina od 100,00 eur u lekarskoj komori. U momentu kada je zahtevano uplacivanje clanarine nije postojao ni statut doticne organizacije, nisu se znale njene nadleznosti niti njene obaveze prema lekarima, znalo se samo za 100 evrica po glavi lekara. Lekari su gundjali a onda su svi iz straha platili svoj ceh, da je bilo imalo solidarnosti 100 eura ne bi bilo placeno nego bi ministartsvo zdravlja moralo prvo de definise rad te organizacije, njihova prava i obaveze pa bi se tek onda pricalo o clanarini. Nazalost solidarnosti nije bilo , bilo je samo straha.

Krugolina Borup Krugolina Borup 12:07 26.08.2008

Re: malo pameti nije na odmet

"harac " koji je nametnut lekarima, godisnja clanarina od 100,00 eur u lekarskoj komori.


Ma, ne brini... neće njih zbog tog harača glava da boli...uzmu oni prvo od raje, pa onda mogu da odvoje i za sultana.
Dahije su to.
Alava Alava 13:17 26.08.2008

Re: malo pameti nije na odmet

Ne zelim da budem obavezan da nosim svaki racun sa sobom da mi neko ne bi naplatio kaznu. Inace sto se tice upoznavanja gradjanja sa njohovom obavezom da uzmu racun, poreska uprava je imala akciju gde su ljudima naplacivane kazne. Izasli ste iz prodavnice i nemate racun za zvake koje ste kupili? O.o eto kaznice od 1500, 00. Mojoj prijateljici se to desilo.A sada cu da ponovim:

Ne zelim da budem obavezan da nosim svaki racun sa sobom da mi neko ne bi naplatio kaznu. Ne zelim da poreska uprava pod pretnjom kazne koristi gradjane kao nacin da se na prodavce izvrsi dodatni pritisak u smislu postovanja "fiskalne discipline".Zelim da gradjani sledeci put kada se donese takva uredba kazu : Ma nosite se bre u picku materinu!.

Podrazumeva se da nećeš kupiti žvake ili hleb i onda za sat vremena poželeti da ih vratiš ili zameniš za nešto drugo. U tom slučaju ti račun zaista ne treba. Ali ako kupuješ recimo tv ili klimu, ili bilo šta za šta postoji mogućnost da će biti neispravno ili imati neku fabričku grešku, račun ti treba kako bi se ti lično osigurao.
Potrošači to ne znaju, oni misle da je dužnost prodavca da im prihvati reklamaciju, a nije tako. Prodavac bez računa ne može, zaista ne može da prihvati robu nazad ili da je reklamira. To je tako od kada su uvedene fiskalne kase, ali javnost tj. potrošači uopšte nisu upoznati sa tim.
Ja dnevno imam na desetine ljudi koji ne uzimaju račun misleći da meni čine neku uslugu, ili ga ne uzimaju iz inata uz komentar „daj taj račun Dinkiću“. A recimo da prodajem robu za koju je važno da se ima račun. To je sve tako jer nisu informisani, jer je napravljena akcija „Uzmite račun i prijavite ove što vam ne izdaju račun na broj 0800-radi-na-crno-taj-i-taj“ kojom su potrošači shvatili da je jedini razlog zbog kog oni treba da uzmu račun taj da neko ne bi radio na crno. Račun ti treba iz drugih razloga, ali to niko ne spominje.
To iskakanje iz zasede ispred prodavnica i naplaćivanje kazni što nisi uzeo račun je posebna priča i idiotizam za sebe.
Dr M Dr M 21:31 26.08.2008

Re: malo pameti nije na odmet

Ma, ne brini... neće njih zbog tog harača glava da boli...uzmu oni prvo od raje, pa onda mogu da odvoje i za sultana.
Dahije su to.


Postovana Krugolina,
da Vam ne bih odgovarao ovde, postavio sam jedno malo prisecanje na svoj profil.
Mozda ce Vam biti drago sto ste zasluzni za jos jednog "slepog putnika" u Podpalublju:)
Krugolina Borup Krugolina Borup 22:54 26.08.2008

Re: malo pameti nije na odmet

Dr M:
postavio sam jedno malo prisecanje na svoj profil.
Mozda ce Vam biti drago sto ste zasluzni za jos jednog "slepog putnika" u Podpalublju:)


Takvom ću se zaslugom kititi s ponosom.
Ljudi - fenomenalan blog kod Dr M-a!
Klik na Dr M, pa na "vidi sve tekstove ovog blogera".
Nećete se pokajati...
takamatsu takamatsu 20:00 27.08.2008

Ah...samo vrh ledenog brega.

Jedan od primera je "harac " koji je nametnut lekarima, godisnja clanarina od 100,00 eur u lekarskoj komori. U momentu kada je zahtevano uplacivanje clanarine nije postojao ni statut doticne organizacije, nisu se znale njene nadleznosti niti njene obaveze prema lekarima, znalo se samo za 100 evrica po glavi lekara.


Čisto da ne trune u meni: na ovo dodajte još:
- oko 3.500 din za godišnje članstvo u lokalnom ogranku Srpskog Lekarskog Društva (sa mogućnoščću besplatnog pristupa predavanjima na kojima kolega sa 20 godina staža izjavljuje da "svoje troje dece ni mrtav ne bi vakcinisao da nije kažnjivo" itd.),
- oko 5.500 godšnje za članstvo u Komori Privatnih Lekara (šta god to bilo)
- 0.8% mesečnog prihoda u smislu plaćanja članairine Komori ("kredit" dok ste živi),
- (za mene lično, od Nove godine do dana današnjeg) još oko 1.600 EUR različitih kotizacija, a o troškovima boravka kojegde da ne govorim.
Još nisam čula da se neko javno i glasno zapitao gde idu gorenavedene pare, tj DI SU NOVCI, a veoma me zanima - kao i svakog pokvarenog privatnika - šta ću ja, konkretno, da dobijem od Komore za te pare.... da ne pominjem opet renomirana Društva, jerbo mi je već odavno jasno šta od njih mogu da očekujem....
takamatsu takamatsu 20:10 27.08.2008

toga nema u dovoljnoj meri :D

To iskakanje iz zasede ispred prodavnica i naplaćivanje kazni što nisi uzeo račun je posebna priča i idiotizam za sebe.


Ima više godina kako pažljivo čuvam račune, i zorno čekam da me NEKO zaustavi i pita odakle mi to u kesi i imam li račun za isto... Preciznije, da se zayebe da se usudi da me zaustavi.....lol.
Jedno jutro prošle godine izlazim iz picerije, noseći sa obe ruke ispred sebe kutiju sa picom, sa jednom torbom o ramenu a drugom na laktu, srećna i vesela posle treće smene, kadli me zaustavi odmah ispred radnje jedan elegantni sredovečni baja sa aktovkom, rečima: imate li vi račun za tu picu?!
Kao i svaka fina žena, specijalno dobre volje u svitanje i gladna, ja se proderah iz petnih žila: A KO SI, BRE TI? Ti će da mi tražiš račun?! Da spuštam ovo na sred ulice da TEBI pokazujem da sam dala SVOJE pare ljudima za ovo? More, MAAARŠ da ti ja kažem, daj prvo službenu legitimaciju, pa ću ja svoju, pa da ONDA razgovaramo sunce li ti tvoje...
I sad, zgodni baja se okrete na peti i otkasa brrrzim kasom. Šta je reći, a ne zaplakati.... Toliko godina čekam, i NAJZAD me neko zaustavi, i taman da se oraspoložim i ulepšam sebi dan, baja pobeže... nema pravde....
deberzerak deberzerak 11:37 26.08.2008

pravna drzava

To nije pravna država, to je ostavljanje prostora da svako uzme poneku kintu gde može.


Apsolutno se slazem, nego sta cemo mi sada ?
antioksidant antioksidant 11:41 26.08.2008

.

majstor nije hteo da završi krečenje jer mu je „crveno slovo"
promeni majstora
velikiigi velikiigi 11:42 26.08.2008

Mali Bogovi Srbije

ZEMLJA DEMBELIJA!!! http://blog.b92.net/blog/76506/velikiigi/ (za poneki komentar)...
sentinel26 sentinel26 12:25 26.08.2008

Šta vam bi....

da otvarate ovako škakljivu temu?
Zar nijeste mogli recimo o tome da u gradu Eboli u Italiji naplaćuju kaznu od 500 Eura za ljubljenje u automobilu. Pa to bi bilo mnogo "zanimljivije".
Stranke znaju da nijeste njihov, a vi se "sjekirate" za blogere od kojih vas je jedan broj vrijedjao počesto. A što se tiče naroda, sjekiranje naroda jeste ali sjekiranje za narod nije dozvoljeno.

Neki VIP blogeri, koji su članovi političkih stranaka na vlasti i blizu vlasti i masti, dobili su uputstvo s nadležnog mjesta;
- da ne talasaju o politici,
- da zaobidju ekonomiju i
- da se slučajno ne usude da nešto trabunjaju o finansijama.

Treba da prodje 100 dana, a 2/3 je istih ministara ili su iz istih stranaka, jednome započeo četvrti mandat.
Može o J.Osetiji i Abhaziji (Gruziji) i tako to. Eno i FIAT neće u Kragujevac dok se ne ratifikuje SSP u Skupštini Srbije. Pomažu dobri ljudi.
,bivši ministar Bubalo je ZVAO sadašnjeg Predsednika Vlade M. Cvetkovića i pitao ga da ZADRŽI službeni stan nekoliko dana duže, a ovaj je NA TO PRISTAO. Prvo, imajući u vidu da je ovo država koja se toliko drži vladavine prava kada smo mi obični građani u pitanju, zanima me po kom propisu je Mr Cvetković vlastan da bude upitan za ovakvu „uslugu“.

Pa znate li vi čovječe da je posljednji Završni račun budžeta Srbije koji je usvojen bio onaj za 2002.godinu (Djindjićeve vlade).
Važno je da su svi oni usvojeni na "G" udruženju.

Da li znate da je Srbija jedina zemlja u Evropi koja nema nezavisnu revizorsku kontrolu trošenja narodnijeh novaca ?

Državna revizorska institucija u kojoj sede isključivo stranačke ličnosti, od kojih neki nijesu bili kvalifikovani za taj posao (u momentu imenovanja) ne radi - zamislite nemaju gde.
Nemaju ni prostor ni opremu.

Od para za stanove nije preteklo ni cvonjka, a mogli bi ne daj bože da dodju baš do tih stanova, pa kud bi poslije.
Mogli bi se drznuti i da zavire (osim u budžet) i u javne fondove i javna preduzeća. Šta bi poslije bilo?

Za tri godine izvršna vlast Srbije nijednom nije obezbedila izvršenje rešenja Poverenika za informacije !

A vi sad tu "cepidlačite" za produženje stano-uživanja jednog bivšeg (?) ministra.

Samo polako gos'n ministre, dok dodje Pera pisar iz administrativnog odelenja da vam javi da više nijeste ministar pa posle će vidimo.
Poslaćemo vam i fijaker da pomogne kod preseljenja kad bude.
Krugolina Borup Krugolina Borup 12:30 26.08.2008

Re: Šta vam bi....

jednome započeo četvrti mandat.


E, TAJ me zanima! Mnogo!

Neki VIP blogeri, koji su članovi političkih stranaka na vlasti i blizu vlasti i masti, dobili su uputstvo s nadležnog mjesta;
- da ne talasaju o politici,
- da zaobidju ekonomiju i
- da se slučajno ne usude da nešto trabunjaju o finansijama.


Jel' ovo informacija "iz nezvaničnih izvora" ili na osnovu "ekstra-senzorne percepcije", što bi reko gosn Ćirković?
sentinel26 sentinel26 12:40 26.08.2008

Re: Šta vam bi....

Krugolina Borup
Jel' ovo informacija "iz nezvaničnih izvora" ili na osnovu "ekstra-senzorne percepcije", što bi reko gosn Ćirković?

Miješano Krugolina,
malo pešadija, malo artiljerija, a ima i jedna haubica, odavno je čujem, pomaže mi ( i čuva mi strah - tj. ledja ).
deberzerak deberzerak 12:29 26.08.2008

dahije i raja

Ma, ne brini... neće njih zbog tog harača glava da boli...uzmu oni prvo od raje, pa onda mogu da odvoje i za sultana.
Dahije su to.


Veruj mi da nisu bas svi lekari dahije, ima tu mnogo ljudi koji posteno rade svoj posao. Dahije sede u ministartstvu.
deberzerak deberzerak 12:33 26.08.2008

O pameti, o uspomeno

Pa znate li vi čovječe da je posljednji Završni račun budžeta Srbije koji je usvojen bio onaj za 2002.godinu (Djindjićeve vlade).
Važno je da su svi oni usvojeni na "G" udruženju.

Da li znate da je Srbija jedina zemlja u Evropi koja nema nezavisnu revizorsku kontrolu trošenja narodnijeh novaca ?

Državna revizorska institucija u kojoj sede isključivo stranačke ličnosti, od kojih neki nijesu bili kvalifikovani za taj posao (u momentu imenovanja) ne radi - zamislite nemaju gde.
Nemaju ni prostor ni opremu.


Shhhh...gospodine sentinel26
Brooklyn Brooklyn 12:50 26.08.2008

*

moja keva je upravo zbog gore opisanog zatvorila svoju malu firmu. no, videcemo sta ce biti od ove "sece propisa".
Krugolina Borup Krugolina Borup 12:53 26.08.2008

Re: *

videcemo sta ce biti od ove "sece propisa".


Nije to "seča propisa", već "giljotina propisa".
Razlika je drastična.
sentinel26 sentinel26 12:59 26.08.2008

Re: *

Brooklyn
moja keva je upravo zbog gore opisanog zatvorila svoju malu firmu. no, videcemo sta ce biti od ove "sece propisa".

"Seču propisa" uvijek najavljuju , traže i sprovode oni koji nijesu spremni da polože račun za nepoštovanje postojećih, važećih propisa i na taj način majstorski zatrpavaju stare probleme (i afere) novim "da se Vlasi ne dosjete".

Nastavak, tj. drugi i treći čin (ove komedije) znamo svi. Na kraju trećeg čina, počinje nova komedija, a publici se daje pauza, nekom za odmor, nekom za ručak a nekom samo puš-pauza itd.
antioksidant antioksidant 13:08 26.08.2008

Re: *

"Seču propisa" uvijek najavljuju , traže i sprovode oni koji nijesu spremni da polože račun za nepoštovanje postojećih, važećih propisa i na taj način majstorski zatrpavaju stare probleme (i afere) novim "da se Vlasi ne dosjete".

Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) nastala je kao inicijativa formirana u okviru programa "Podsticaj ekonomskom razvoju opština" (MEGA), finansiranog od strane američkog naroda kroz američku Agenciju za međunarodni razvoj (USAID), a koji ostvaruje Urban Institut iz Vašingtona.

naled je autor giljotine propisa. oni ce dobiti lepu donaciju za svoj projekat. dinkic se ukacio za taj voz da dobije malo promocije a od lakseg zivota preduzetnicima u srbiji sta ce biti - videcemo.

ja nesto ne verujem u rezultate ove akcije. nije ni prva ni poslednja
sentinel26 sentinel26 14:03 26.08.2008

Re: *

antioksidant
naled je autor giljotine propisa. oni ce dobiti lepu donaciju za svoj projekat. dinkic se ukacio za taj voz da dobije malo promocije a od lakseg zivota preduzetnicima u srbiji sta ce biti - videcemo.

ja nesto ne verujem u rezultate ove akcije. nije ni prva ni poslednja

Dokle god na svim važnim mjestima u poreskim upravama sjede ljudi iz "G" udruženja, preduzetnicima Srbije neće krenuti na bolje.
U poreskom sistemu Srbije postoji i primjenjuje se još uvijek jedna Šešeljeva uredba iz 1997. godine koju smo kao opozicija na sva zvona kritikovali.

Lično sam LDP-u dostavio dokaze kako je Poreska uprava Srbije (Min.finansija) preduzetnicima na teritoriji Beograda ("gradske opštine", u vrijeme formiranja "nove", tj. Poreske uprave grada Beograda, na prevaran način, tokom 2007.godine, naplatila porez na dohodak unaprijed za nekoliko mjeseci.

Znam jednoga koji skoro 10 godina ima zaposlene i prijavljene radnike ali do dana današnjega nije za njih uplatio niti jedan dinar poreza i doprinosa (za staž i osiguranje).

Šta mislite, da ovako kolektivno zamolimo onu inspektorku, koju pominje gosn Miletić, da posjeti bar jednog od onih advokata na isturenom radu u Sheveningenu, (i oni su u grupi preduzetnika), da ga upita je li mu "okrečen" novčanik, tj. da li je prijavio sve prihode i je li uopšte platio porez, makar i sa zakašnjenjem.

Poreski sistem je jedan od onih u kojem ne možete separatno uvoziti norme iz druge sredine ako ih ne uvedete komplet u cijeli pravni i ekonomski sistem.

Sa nekim "normama" koje je pisao taj vrli ekonomista iz "G" udruženja (oblast računovodstva i revizije) podsmijava se cijela Evropa.

Poz.
antioksidant antioksidant 14:20 26.08.2008

Re: *

Poreski sistem je jedan od onih u kojem ne možete separatno uvoziti norme iz druge sredine ako ih ne uvedete komplet u cijeli pravni i ekonomski sistem.

da naglasim

prvo je potrebna politicka odluka sta se hoce pa se onda sprovodi jedinstveno kroz ceo sistem

ovo na parce je mazanje ociju

predizborna snjura
Unfuckable Unfuckable 13:41 26.08.2008

evo još malo

o tome :
ovde
Goran Vučković Goran Vučković 16:52 26.08.2008

Trendovi

Pretpostavljam da je korupcije bilo, ima je i biće je. Sećam se nekih priča ljudi koje znam o reketiranju uvoznika od strane Kertesove ekipe devedesetih.

Nego - ima li neko neki izvor koji opisuje bilo kakvu statistiku - trendove u korupciji, najbolje ako može za duži period? Evo šta kaže Transparency International za 2007. godinu za naš region (corruption perception index). Biju nas samo Hrvatska i Turska u toj godini, oni imaju 4.1, a mi i Gruzija 3.4. U 2006. godini smo bili 3.0. U 2004. smo bili 2.7 sa CG (koja je sada ispod nas). U 2003. smo bili 2.3. Pre toga nas nema, koliko vidim.

Meni se čini da to baš i nije loš trend, zar ne? A izgleda da se približavanjem EU stanje poprilično poboljšava (pogledajte ocene za 2007, komentar za Hrvatsku i Makedoniju) - tako da verovatno više vredi imati stranke koje rade na približavanju EU nego stranke koje trube o borbi protiv korupcije...

P.S.: sad otvaram kišobran i čekam pljuvanje :))))
sentinel26 sentinel26 19:07 26.08.2008

Re: Trendovi

Goran Vučković
Pretpostavljam da je korupcije bilo, ima je i biće je. Sećam se nekih priča ljudi koje znam o reketiranju uvoznika od strane Kertesove ekipe devedesetih.
Nego - ima li neko neki izvor koji opisuje bilo kakvu statistiku - trendove u korupciji, najbolje ako može za duži period? Evo šta kaže Transparency International za 2007. godinu za naš region (corruption perception index).................
P.S.: sad otvaram kišobran i čekam pljuvanje :))))

Prijatelju, bolje bi bilo da razapnete suncobran jer za kišobran nemate razloga.

Lijepo zveči ovo "Transparency International". Kada na njihovoj listi vidim Bugarsku, a ona je u Istočnoj Evropi, onda ću malo da im povjerujem.
Zašto se njihova lista razlikuje od liste EU ?
Gdje se na toj listi nalazi Bugarska, koja pripada svjetskoj korupšen premijer ligi ?

Kada prevedemo ovo njihovo ime na jedan od ovijeh narodnijeh jezika, prodje me volja za bilo kakvim komentarom.
Zavisi po čijoj narudžbini i sa kakvim ciljem je ovo radjeno.

Skoro je jedan institut iz USA pravio jednu analizu za potrebe NATO pakta, tj. radi vršenja pritiska na javnost i okolinu nekih država radi bržeg učlanjenja u taj sojuz. Naravno, neki novinari u Srbiji su lako natrčali na isti kao muve na g.... Srbiji je isti bio namijenjen za spoljašnju a jednoj drugoj državi za unutrašnju upotrebu.

O kakvoj "tranparentnosti" u Srbiji govorite kada je posljednji usvojeni Završni račun budžeta za 2002.godinu ?!
O fondovima i javnim preduzećima ne znamo ništa.
Gdje god ne postoji nezavisna revizorska kontrola nema smisla praviti paralele i rangiranja.

Volio bih upitati te stručnjake koji su pravili tu "analizu" da mi kažu nešto o slučaju "Stečajna mafija" u Srbiji. Je li to za njih bilo tzv. "pozitivno brojanje" u ocjenjivanju "uspješnosti" borbe.

Šta se desilo sa čuvenim ugovorom o izgradnji Autoputa Horgoš - Požega ?
Od momenta dolaska na vlast dvojca Koštunica + Dinkić na vlast (2004.g.) pa do polovine 2007. imamo preko 100 afera od kojih je većina vezana za trošenje narodnog novca. Uz pomoć afera su i došli na vlast.
A što se Kertesa tiče, pa on je tu, dostupan, uvijek spreman na hapšenje i prijem optužnice, kada gospodi ponestane "verodostojnih" dokaza borbe protiv korupcije. On je toliko "sposoban" da je to sve uradio sam bez saučesnika.
.....................
- tako da verovatno više vredi imati stranke koje rade na približavanju EU nego stranke koje trube o borbi protiv korupcije...
Izmedju ove dvije opcije ja ne vidim štetne suprotnosti.
Poz.
Goran Vučković Goran Vučković 19:21 26.08.2008

Re: Trendovi

Pozdrav, Sentinel,

što se tiče Bugarske i Rumunije - one su sada u drugom regionu (Zapadna Evropa i EU) - inače je 2007. Bugarska 4.1 (kao Hrvatska i Turska) a Rumunija je 3.7 (nešto izmedju). Evo pune liste ovde.

Što se tiče ovih konkretnih afera - znam ja, naravno, za to - ali je moje pitanje ovde više bilo kako da vidimo šumu a ne pojedinačno drveće - jer pretpostavljam da i druge države imaju kojekakve ugovore o koncesijama, javna preduzeća (neka više a neka manje, naravno) i druge stvari gde se vidi taj "usmereni" efekat - prljave stopice partija na vlasti. Ali postoji takođe i "Braunovo kretanje" - prljave stopice državnih funkcionera koji se ne menjaju sa svakim izborima, a moj je osećaj (a opet bih voleo da neko demantuje ili potvrdi moj guts feeling nekom statistikom, ako je ima) da statistički priličan procenat (efekata) korupcije potiče od takvih, "stalne postave", a ne ovih što dolaze i odlaze po principu vrteške, kako se promeni vlast. Zato sam kopao kod Transparency-ja, jer računam da oni imaju mnogo bolju metodologiju nego što je mog guts feeling - pa bih voleo da vidim još takvih izvora (npr. taj EU), a posebno trendove - jer ne vidim tu deus-ex-machina silu koja će doći i znatno skinuti korupciju u jednom danu ili mesecu ili godini ili mandatu. Previše je, čini mi se, Braunovog kretanja.

Znači - uz razumevanje za nevolje koje su domaćinovi roditelji imali sa korumpiranom državnom administracijom (bez obzira da li je inscentive da reketiraju ili ispune normu odstrela) - zanima me kakva je stvar sa koliko god bilo objektivnim istraživanjima koje daju indikatore pomeranja. Jer bez merenja upravljanje je iluzija, zar ne? :)

A Đilas se nespretno izrazio u svom mačizmu, da se tako izrazim - svakako je to blamaža, ali ne znam koliko ima veze sa ovo "glavnom" temom.
sentinel26 sentinel26 19:37 26.08.2008

Re: Trendovi

Prijatelju, sve ovo lijepo zvuči, no ja dok ne vidim mačke koje stvarno love mišove, to njihovo brojanje "ulovljenih" mišova ne priznajem.

Ja ne vidjoh objektivna istraživanja, znate valjda čemu služi "naša" statistika.

M.Dinkić i Min.finansija još uvijek vode rat sa Medjunarodnom računovodstvenom asocijacijom da mu se dozvoli samovoljno tumačenje medj.računovodstvenih standarda i da mu se (MF) priznaju autorska prava na tudje autorsko djelo.
Sličan "rat" (prvi dio) su pokušali da vode Kipar (u vrijeme kandidature za EU) i Hrvatska pa su odmah brže bolje odustali a za ovu drugu njegovu želju nema primjera u istoriji ove struke na zemaljskoj kugli.

Goran Vučković Goran Vučković 19:51 26.08.2008

Re: Trendovi

Ovo sa Dinkićem i IFRS/IAS je interesantno (a nešto mi ne ide izguglavanje toga) - jel može neki link?

Što se tiče objektivnosti - koje su tipične stvari koje se prigovaraju ovim Transparency ciframa? Šta bi bile njihovi (ili njihovih predstavnika ovde) motivi da ulepšavaju ili poružnjavaju npr. statistiku o Srbiji? Koji drugi izvori bi mogli da se koriste da se ofsetuju njihova proklizavanja? Mislim - ako nema ništa savršeno objektivno, da li možemo da dobijemo ideju o srednjoj vrednosti i disperziji ovakvih istraživanja? :)

A što se tiče mačaka i miševa - opet moj guts feeling - ali meni se čini da se transparentnost ne postiže revolucijama, nego laganim ali tektonskim pokretima u društvu - i da krupni slučajevi pokradenog sira i ulovljenih miševa prilično zašumljuju te trendove, koji su (po meni) bitni za razumevanje "kud plovi ovaj brod"... opet bih rado da neko opovrgne ili potvrdi ovaj moj guts feeling, ako postoje fakta koja bi se za to mogla iskoristiti.
antioksidant antioksidant 20:13 26.08.2008

Re: Trendovi

Ovo sa Dinkićem i IFRS/IAS je interesantno (a nešto mi ne ide izguglavanje toga) - jel može neki link

zar se nikad nisi pitao zasto je svake godine srpski budzet po dinkicevom obracunu u suficitu a po komentarima svih medjunarodnih drzavnih institucija u deficitu?
maksa83 maksa83 20:20 26.08.2008

Re: Trendovi

jer pretpostavljam da i druge države imaju kojekakve ugovore o koncesijama, javna preduzeća (neka više a neka manje, naravno) i druge stvari gde se vidi taj "usmereni" efekat - prljave stopice partija na vlasti.


K-Street Project
antioksidant antioksidant 20:21 26.08.2008

Re: Trendovi

bitni za razumevanje "kud plovi ovaj brod"...

pazi vucko, ne sporim da je ok kad pocnemo da prigovaramo brzini kretanja (sve u nadi da je smer postao nesporan) ali moj guts feeling mi govori da se mi vozimo na velikom talasu inercije 2 godine sa zoranom i jednog optimizmu koji je stvarao eu. s druge strane od zoranove energije je vec proslo mnogo vremena a optimizma u eu sve vise pomanjkava.

ja mislim da mi zivimo u posledicama velikog poraza ali...

pisacemo drugi put o tome. jos uvek mi je muka kad pomislim
sentinel26 sentinel26 20:27 26.08.2008

Re: Trendovi

Goran Vučković
Ovo sa Dinkićem i IFRS/IAS je interesantno (a nešto mi ne ide izguglavanje toga) - jel može neki link?
Što se tiče objektivnosti - koje su tipične stvari koje se prigovaraju ovim Transparency ciframa? Šta bi bile njihovi (ili njihovih predstavnika ovde) motivi da ulepšavaju ili poružnjavaju npr. statistiku o Srbiji? Koji drugi izvori bi mogli da se koriste da se ofsetuju njihova proklizavanja? Mislim - ako nema ništa savršeno objektivno, da li možemo da dobijemo ideju o srednjoj vrednosti i disperziji ovakvih istraživanja? :).

Prijatelju, kada neko otvori temu povezanu za IFRS / IAS, (a to će se desiti na kukovo ljeto ?) onda možemo i detaljno, a sada ne bih da čovjeku skrećem blog u pravcu koji nije želeo.
Kad jednoga dana dodjete u Beograd, javite se i lično i sa zadovoljstvom ću vam predočiti detalje.

Ako MMF kaže za nečiji budžet da je računovodstveno netačan, (da nijesu poštovana pravila IFRS / IAS) tj. po našim propisima se za takve slučajeve upotrebljava termin "falsifikat" i podnose se krivične prijave uz obavezno stavljanje lisica odgovornom licu.

Što se kriterijuma i pravljenja rang liste kod T.I. tiče, postoje egzaktni dokazi da je korupcija u Albaniji manja od one u Bugarskoj.
O motivima za sve ovo i štelovanju koeficijenata za Gruziju i Ukrajinu ne bih.
Goran Vučković Goran Vučković 20:43 26.08.2008

Re: Trendovi


zar se nikad nisi pitao zasto je svake godine srpski budzet po dinkicevom obracunu u suficitu a po komentarima svih medjunarodnih drzavnih institucija u deficitu?

Evo nađoh ovo.

Što se tiče te usklađenosti između nacionalnog računovodstvenog zakonodavstva i IFRS/IAS, ako je verovati Dinkiću (perverzno zvuči, znam) - to je opet stvar nekog stanja kako struke tako i odnosa snaga u društvu, računam (više ovo poslednje). Pitanje je koja bi sila i raspored događaja (osim, recimo, "obaveznih računovodstvenih standarda EU" naterala na to usaglašavanje. Jer, ovako, ministarstvo finansija bi kršilo zakon ako bi se držalo IFRS/IAS, ako su domaći zakoni različiti - zar ne?

Goran Vučković Goran Vučković 20:48 26.08.2008

Re: Trendovi


K-Street Project

Hvala Makso. Pre par meseci sam čitao knjigu Supercrunchers i bilo mi je interesantno da autor pokazuje upotrebu statistike i data mining-a na primerima hvatanja profesora koji lažiraju rezultate školskih testova, da bi sebi povećali prosečan uspeh đaka na standardizovanim testovima, kao i hvatanje nameštanja građevinskih tendera u gradskim upravama, sve u US. Tip koji je pisao, Ian Ayres, inače nije matematičar, nego unverzitetski profesor prava.
antioksidant antioksidant 20:55 26.08.2008

Re: Trendovi

Jer, ovako, ministarstvo finansija bi kršilo zakon ako bi se držalo IFRS/IAS, ako su domaći zakoni različiti - zar ne?

u pitanu je cist falsifikat. u redovne budzetske prihode su knjizeni i prihodi od privatizacija. a zakon o budzetskom sistemu je napisao dinkic da bi sproveo taj falsifikat

a sto se tice ovog intervjua - slusao sam ga i pamtim ga po sledecem delu


B92: A čekajte, zašto bi bio truli kompromis?

Dinkić: Pa rušiti guvernera samo zbog promene Ustava je protivno svim evropskim principima, protivno je zdravoj logici u trenutku kada je najniža inflacija u poslednjih šest godina, i to je tako loša poruka da ne želim onda u tome da učestvujem, ne želim da šaljem loše poruke budućim generacijama. Jer, doći ćemo u situaciju da se ponovo menja Ustav. Ja vam garantujem da će ovaj Ustav biti promenjen najmanje jednom još do našeg ulaska u Evropsku uniju. Pa da li ćemo ponovo da menjamo guvernera zbog toga?

B92: Čekajte, skupština je izglasala taj Ustavni zakon, u kome piše da se o guverneru mora raspravljati na prvom redovnom zasedanju parlamenta.

Dinkić: Mi za taj zakon nismo glasali. Oni koji su glasali...

B92: Pa valjda ste dužni kao partija koja pregovara o vladi da poštujete zakon.

Dinkić: Da Vam nešto kažem, oni koji su glasali za takvu glupost moraće da nađu zakonsko rešenje kako da to stave sa strane. Mi nikada nismo glasali za taj zakon upravo zbog toga što smatramo da kada se pregovara o vladi ne može da se pregovara o nezavisnoj instituaciji kao što je Centralna banka.

B92: Pa čekajte, nećete valjda protivzakonito da se ponašate? Vi ste sistemska stranka, gospodine Dinkiću, koja pregovara...

Dinkić: Ne, uvek postoji način da se loš zakon stavi van snage i da se promeni.
Goran Vučković Goran Vučković 20:58 26.08.2008

Re: Trendovi


pazi vucko, ne sporim da je ok kad pocnemo da prigovaramo brzini kretanja (sve u nadi da je smer postao nesporan) ali moj guts feeling mi govori da se mi vozimo na velikom talasu inercije 2 godine sa zoranom i jednog optimizmu koji je stvarao eu. s druge strane od zoranove energije je vec proslo mnogo vremena a optimizma u eu sve vise pomanjkava.

ja mislim da mi zivimo u posledicama velikog poraza ali...

pisacemo drugi put o tome. jos uvek mi je muka kad pomislim

Ćao anti-oksi,

meni je problem da prigovaram brzini kretanja ako ne znam ni pravac ni brzinu :)

Uz veliko poštovanje Zorana Đinđića (što sam nadam se pokazao do sada ovde na blogu), mi smo već preko pet godina daleko od datuma kada je, na žalost, on lično prestao da nam pomaže u kretanju "Srbije na dobrom putu" na tragičan način.

Ja ne volim prepuštanje sudbini. Mislim da ni Zoran ne bi voleo da vidi nas, koji smo ostali za njim, da se prepuštamo očaju - nego upravo da radimo ovo - da pokušavamo da shvatamo gde smo i kuda se krećemo - i da povlačimo poteze u skladu sa tim.

Što se tiče optimizma u vezi sa EU - kažu da je najmračnije pred zoru. A čini mi se da smo mi sad negde otprilike u tom delu noći, bar što se tiče našeg puta prema EU.
Goran Vučković Goran Vučković 21:02 26.08.2008

Re: Trendovi

Dinkić: Ne, uvek postoji način da se loš zakon stavi van snage i da se promeni.

Ovaj k'o drug Tita sudijama? :)
Goran Vučković Goran Vučković 21:06 26.08.2008

Re: Trendovi

Prijatelju, kada neko otvori temu povezanu za IFRS / IAS, (a to će se desiti na kukovo ljeto ?)

Da, ako počnemo o računovodstvu, sve vidim kakvo će biti interesovanje - to me podseti na ovo:

sentinel26 sentinel26 21:42 26.08.2008

Re: Trendovi

Goran Vučković
zar se nikad nisi pitao zasto je svake godine srpski budzet po dinkicevom obracunu u suficitu a po komentarima svih medjunarodnih drzavnih institucija u deficitu?
Evo nađoh ovo.
Gos'n Vučkoviću, koga ste našli da pitate za poštenje? (Vi "otišli" kod Dr.Dabića "da pitate za rat u Bosni".

Evo ako želite da znate nešto više, i koga IFAC priznaje, ko је jedini, stručan i zvanično priznati organ u Srbiji koji je jedini ovlašćen da tumači IFRS / IAS i izdaje licence pojedincima i potvrde organizacijama koje poštuju IFAC-ov kodeks imate na donjoj adresi.

Jedino ministarstvo finansija na zemaljskoj kugli i jedini ministar finansija koji je tražio da se to pravo prizna i "prenese" na Ministarstvo finansija jeste Dinkić. I poslije njegovog prelaska u drugo ministarstvo, MF i dalje istrajava na toj želji, bez obzira što znaju da to ne mogu nikada dobiti.
Postoje dva ozbiljna razloga zašto oni ovo rade ali to ćemo drugi put.

Obzirom da takvo nešto nijesu ni mogli da mu priznaju, Ministarstvo finansija (MF) i danas koristi (tudji) zvanični prevod iz 2003.godine, koji je uzgred već zastrareo, u nekim djelovima sasvim neprimenljiv, a ovaj najnoviji iz 2007.godine (sa dodacima, najnovijih izmenama, dopunama i tumačenjima) koji je jedini i moguće primjeniti ako želite da poštujete i zakone i standarde oni (MF) ne smiju da koriste legalno zbog autorskih prava.

Ako želite da znate da li to čine ilegalno - ostavljam vam to kao zagonetku - čik pogodite ?

Kad već želite izvolite - adresa je:

www.srrs.co.yu
Rubrika: "АКТУЕЛНО" - 19.02.2008.
"Важно обавештење у вези са објављивањем МРС / МСФИ".

Anti-oksiju hvala na stručnoj pomoći.

Poz.
Goran Vučković Goran Vučković 22:45 26.08.2008

.

.
sentinel26 sentinel26 23:43 26.08.2008

Re: Trendovi

Goran Vučković
....Ono što me, moram da priznam, malo zbunjuje ovde je - da li je moguće da je ovo toliko stručno / apstraktno da se ovo ne može pretvoriti u poslaničko pitanje ili dobro plasiranu temu u novinama ili neki drugi način da se skrene pažnja na ovakve stvari i pokrene neki proces kroz koji bi se MF uteralo da radi po Zakonu o računovodstvu i reviziji, a ne da ga sabotira i još krši autorska prava...
Moguće je ali to neko neće.
Zašto neće to mogu detaljno da vam objasnim samo na nekom svojem blogu.
A što pitate za poslanike, pa iz prethodna dva saziva znaju sve (što treba) o ovome i o tome se vodila žestoka rasprava u Skupštini. Jedni su (anti)zainteresirani (G), drugi nijesu, baš ih briga (??, ???, ?? ) što da se zamaraju teškim pitanjima. Bio je jedan poslanik koji je vodio veoma ozbiljnu raspravu i pisao kvalitetne amandmane, ali nažalost on je bio radikal. Rezultat znate.

Zakon je napisan tako da se narodu i EU predstavljamo kao da poštujemo MSFI / MRS (IFRS / IAS), za spoljašnju upotrebu, a za domaću, jedni moraju da ga poštuju, drugi mogu ako žele, a treći ne moraju.

Što se "obeštećenja" (koje pominjete) tiče ono nije bilo problem niti predmet rasprave, niti je traženo.
Savez RRS je objavio i štampao (2007.) kompletne prevode sa najnovijim dopunama i tumačenjima.

A sada bih vas zamolio da malo "prikočimo" ovdje i sada.
Kao nagradu evo jednog ( vidjenja i ) objašnjenja cijele situacije.

Ako se to pravo (prevoda i tumačenja) prizna Ministarstvu finansija (MF) koje nije i nema, niti će imati status stručnog organa, onda bi to MF to isto "pravo" legalno ustupilo ("prodalo" pojedinim privatnim preduzećima (što ona i rade ilegalno) čiji su direktori članovi jednog "udruženja".

U svim filijalama O.J. Poreske uprave u fijokama se nalaze primjerci časopisa koji izdaje privatno preduzeće iz tog udruženja - "grupe". Časopis je čak skuplji od zvaničnog i stručnog časopisa koji izdaje SRRS.

To "preduzeće" je čak štampalo prevode iz 2003.godine kao svoje djelo sa dozvolom MF (tj.g-dina M.D.).
Nećete valjda još da vam crtam cijelo udruženje - domaći za drugo polugodje? Odmor. ....

Goran Vučković Goran Vučković 23:51 26.08.2008

Re: Trendovi

Izvinjavam se - samoubio sam svoj komentar greškom (one gore tačke) :(((
sentinel26 sentinel26 00:10 27.08.2008

Re: Trendovi

Goran Vučković
Izvinjavam se - samoubio sam svoj komentar greškom (one gore tačke) :(((

Dobro je, ja taman pomislih da su vas kao "Timošenka zvali na telefon".

Goran Vučković Goran Vučković 00:18 27.08.2008

Re: Trendovi

Dobro je, ja taman pomislih da su vas kao "Timošenka zvali na telefon".

Ma ne, hteo sam da dodam nešto sitno - i umesto "odgovori" pritisnuh "izmeni", pa još i potvrdih izmenu posle prepravke - a onda ni to sitno što sam hteo da dodam nije imalo previše smisla bez onoga ostalog :(
antioksidant antioksidant 08:07 27.08.2008

Re: Trendovi

Goran Vučković....Ono što me, moram da priznam, malo zbunjuje ovde je - da li je moguće da je ovo toliko stručno / apstraktno da se ovo ne može pretvoriti u poslaničko pitanje ili dobro plasiranu temu u novinama ili neki drugi način da se skrene pažnja na ovakve stvari i pokrene neki proces kroz koji bi se MF uteralo da radi po Zakonu o računovodstvu i reviziji, a ne da ga sabotira i još krši autorska prava

da se umesam ovde ponovo.

vucko, u nasoj skupstini sedi 250 poslanika. toliko njih i glasa. sta mislis koliko njih ima svoje misljenje?

za ustav (najvazniji pravni dokument u srbiji) je glasalo 242 poslanika (starog saziva ali se kvalitet nije nesto promenio) iako su ga dobili (poslednji nacrt) 45 minuta pre glasanja. nisu ga ni otvorili, nisu ga ni procitali, nikada nikakav stav o njemu nisu imali. samo su glasali.

isto je i sa ovom temom.

pise po neki put, ali tema nema snage da postane dominatna.

a sta mislis koliki nam je problem pred vratima kad ovako uporno sebe lazemo (i sve po zakonu o budzetskom sistemu)?

pa tek inflacija?
sta mislis kolika je inflacija u srbiji?

bazna ili rast cena na malo?

ali to nisu teme (primecujem sumnjicavost i kod tebe koji si veoma finansijski pismen i veoma ljubopitiv, mozes misliti koliko je tesko ovu temu drzati iznad povrsine.

a drzavom se upravlja (tj odredjuje smer) na ovaj nacin

kosovo i hag su tu za mase. prave poluge vlasti su ovde

i tu smo pooooorazeni samo tako
Alava Alava 18:55 26.08.2008

Aj kad se već do'vatismo toga

A jel ima Bubalo dozvolu za onaj ceo sprat što gradi u onoj zgradi?
antioksidant antioksidant 08:08 27.08.2008

Re: Aj kad se već do'vatismo toga

A jel ima Bubalo dozvolu za onaj ceo sprat što gradi u onoj zgradi

ako je manje od 800 kvadrata pitaj opstinu gde gradi

ako je vece od 800 kvadrata pitaj grad

zvanicno, pa kad ti ne odgovore, ti prosledi pismo sabicu

pa ce sabic da im naredi da odgovore a oni ce da ignorisu jer ne postoji organ koji sprovodi poverenikove naloge

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana