Akvarijum za divljenje

Tatjana Momčilović RSS / 26.08.2008. u 12:34

Prodjoše dve nedelje zatvorenog obdaništa. Još tačno tri do početka škole. U Bavarskoj škola počinje 16.septembra. Kao svaki dobar organizator napravila sam mapu i ucrtala mesta gde ćemo potrošiti vreme i razgledati razne kulturno istorijske znamenitosti: akva park, lego zemlju, bazene sa toboganima i ostale proizvode savremenog potršačkog društa koje su smišljene za uzimanje para jadnim roditeljima i nevidjeno glup provod.

Kad smo mi bili mali raspust je značio more u Hrvatskoj, poseta babi u Kikindi, vožnja bajsom do salaša i uglavnom igranje lastiša i izmedju dve vatre ispred zgrade. Ovo danas je sve industrija sa neprestanim kreiranjem potreba-sumanutom reklamamo sve u fazonu: e ovo morate da vidite ili niste ni živi.

Sve u svemu da ne dužim o našem krstarenju po Bavarskoj zadržaću se na see life-u, atrakciji podzemnog tunela sa akvarijumima i ribama.

I kakve to uopšte veze ima sa Kalenić pijacom pročitajte ovde... 

Spremile smo se, moja ćerka i ja, za provod dostojan agresivne reklame koja je prisutna već par meseci za podvodni svet tzv.sea life, lokacija- Minhen. Čak sam u nekoj prodavnici dobila kupon za popust. Sve u svemu - ja sam očekivala da oko mene kruže ajkule i morske nemani.

Mislim, da sam se ja više radovala nego moje dete. Ipak, sačekalo me je nekoliko akvarjuma sa ribicam manjim od Nema i jedna jedina atrakcija - tunel dugačak oko 3 mestra - zapravo akvarijum kroz koji se prolazi.

Vidno razočarana, na izlazu kupim suvenir koji su vec spremili (šta ću, to je deo provoda) - slika mog deteta sa gipsanim velikim Nemom i odemo na sladoled da sredimo utiske i sve reklamne letke koje smo usput pokupile.

 

Ja onako razočarana kažem: Nina, bolje su ribe na Kalenić pijaci. Tamo ih čovek lovi rukom a one se praćakaju, možeš i da osetiš kako mirišu. Nina i ja zaključimo da ćemo sledeći put sigurno posetiti znamenitost zvanu- Kalenić pijaca.

 

Juče - dodjem u obdanište i jedna od vaspitačica kaže kako su pričali ko je šta radio preko raspusta. Moje dete izverglalo sve objekte koje smo posetili i na kraju doda da je najbolji podvodni akvariju u Beogradu na Kaleniću, te me jedna od ljubaznih žena pita da li bih mogla da joj dam adresu tog čuda od akvarijuma koji je bolji i od sea life-a.

Ja se zacenim od smeha i kažem da ću joj sigurno poslati mailom.

Što je proizvod gluplji i lošiji treba mu više reklame. Industrija zabave i odmora kreira naše potrebe i usmera nam želje i ciljeve. Bombarduju nas slikama, nasmejanim ljudima, barbikama koje lete i gradom napravljenim od kocaka.

Ipak - dece po parkovima nema a sva igrališta zjape prazna.

Pozdrvite Kalenic - najbolji akvarijum na svetu.

 

 

 

 

 

 

 

 

Atačmenti



Komentari (15)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Unfuckable Unfuckable 12:40 26.08.2008

Ipak - dece po parkovima nema

a sva igrališta zjape prazna.


naravno.
sede pred kompjuterom (većinom, oponašajući roditelje?)

gipsanim velikim Nemom


jezivo
Jukie Jukie 14:04 26.08.2008

Re: Ipak - dece po parkovima nema

a sva igrališta zjape prazna.


Nije ni ovde u Beogradu baš mnogo drugačije. Ispred moje zgrade je veliko igralište sa raznim spravama i plus poljanče za fudbal, na kome smo se svi redom igrali kada sam bio mlađi osnovac. Tada je sve vrvelo od dece, pogotovo za vreme raspusta.

Danas, kada god prođem tuda, na igralištu nema dece. Ponekad (vrlo retko) mogu da se vide dečaci kako igraju fudbal na poljančetu, ali devojčice da se igraju ne sećam se kada sam poslednji put video. Igralište sa spravama je često prazno, a ponekad se tu nalazi par majki sa decom od 2-3 godine.

Lokalna škola nije zatvorena; proverio sam i na sajtu Ministarstva, imaju lep broj djaka. Gde se nalaze sva ta deca između 7 i 12 godina koja bi trebalo da se igraju na tom igralištu gde smo se mi nekada igrali? Postoje klackalice, postoji tobogan, postoji penjalica, postoji pesak, postoje ljuljaške, postoji poljanče za fudbal (danas obraslo kamilicom), postoji i zemljasti deo za klikere, i beton za igranje školica i crtanje kredom. Ali nema dece na tom igralištu. Da li ih roditelji drže u kaFezu kada se vrate kući iz škole, ne znam...
Doctor Wu Doctor Wu 14:15 26.08.2008

Re: Ipak - dece po parkovima nema

Gde se nalaze sva ta deca između 7 i 12 godina koja bi trebalo da se igraju na tom igralištu gde smo se mi nekada igrali?

Ta deca koja bi trebalo da se igraju ili sede za računarima, ili se bave, profesionalno, tenisom, košarkom, fudbalom ili vežbaju violinu, klavir... Klinci danas nemaju pravo na grešku, ogroman je pritisak na njih. Trka počinje mnogo ranije nego što je pre počinjala, društvena raslojavanja su sve veća, male greške skupo koštaju, a sa 14-15 godina se očekuje da "postižu rezultate" (bilo u matematici ili fizici, bilo u sportu, bilo u muzici). Nemaju drugare i drugarice, nego rivale, i sve je mnogo surovije nego kad smo mi bili klinci. I tu je potpuno svejedno odrasta li klinac u Londonu, New Yorku, Minhenu ili Beogradu.
Brooklyn Brooklyn 15:09 26.08.2008

Re: Ipak - dece po parkovima nema

ma kako da ne. vecina ih gleda televizor ili igra igrice 5 sati dnevno (i to ne samo od 7-12g, nego i mladjahni studenti od 25-30), pa ce posle da se zale da im drzava nije obezbedila ono ili ovo (kao recimo posao i stan) a roditelje ce da sisaju za lovu do 30-te. mislim da je to realnija slika srpskog mentaliteta, ciji su deo deca.
vracarac92 vracarac92 13:12 26.08.2008

Ma...

...Kalenić je zakon! Nadam se samo da će odustati od planiranog renoviranja. Bojim se, uništiće nam akvarijum.
ivana23 ivana23 14:59 26.08.2008

Riba

jd_di jd_di 16:27 26.08.2008

virtuelni identitet...

nije virtuelni ako se formira uporedo sa svakim drugim identitetom..
npr moja baba tvrdi da je telefon kriv za otudjenost i manjak zive komunikacije...
banalizujem....
umesto lopte, komp je vrsta socijalizacije...
i to je super...
a neverovatan klise je usamljena lopta ispred kosa...
to prosto nije tacno...
sto nije slucaj s uticajima reklama koje si navela...

Brooklyn Brooklyn 16:32 26.08.2008

*

u sustini tvoj problem je sto si naletela na los akvarijum. da si bila u nekom drugom, bila bi zadovoljna (kao ja kad sam bila u onom u baltimoru).
vishnja92 vishnja92 16:38 26.08.2008

Re: *

u sustini tvoj problem je sto si naletela na los akvarijum. da si bila u nekom drugom, bila bi zadovoljna

meni je ovaj rezime potpuno ulepsao dan :)))))
hvala
maksa83 maksa83 20:04 26.08.2008

Re: *

u sustini tvoj problem je sto si naletela na los akvarijum. da si bila u nekom drugom, bila bi zadovoljna (kao ja kad sam bila u onom u baltimoru).


Baš htedoh da kažem '- ja imao sreće da overim onaj u Đenovi, i bilo je prilično impresivno - plivaju hjudž ajkule na pola metra od tebe u visini face (iza 30-ak cm stakla), a par metara dalje otvoreni plitak bazen u kome su raže tako pitome (doduše - nisu velike da dolaze da se maze (ja probao - to mi je omiljena životinja - i skroz su kul .

Ma šta bre zna Nemac šta je sea life.

Edit: sad se setih još jednog utiska koji sam poneo - ljudi su teška stoka.
U delu sa deep sea stvorenjiima svakih 10-ak sekundi na zvučniku se čuje prijatan ženski glas koji na nekoliko jezika moli posetioce da ne slikaju sa flešom, pošto su deep sea stvorenja nesvikla na ikakvu svetlost, a jako svetlo blica je vrlo nezdravo za njih. Ljudi, naravno - škljocaju sa blicem. Da ih ubaci čovek da plivaju leđno u onom akvarijumu sa hjudž ajkulama - click now mothafucka.
mariopan mariopan 20:47 26.08.2008

Re: *

Ja sam shvatila tekst malo drugacije, ne samo u vezi akvarijuma, kakav god da je. Vise kao porazan uticaj koji na decu ima ovaj nacin zivota koji je isti u Beogradu kao bilo gde na svetu. Ako deci treba kupovati srecu, sto nam namece potrosacko drustvo, onda ta deca nisu srecna. Gde su ona deca koja su bila srecna i kada su igrali piljaka, ili lastisa, fudbal, kosarku i bili srecni ako pobede svoje drugove iz ulice?
Znam gde su, sad su odrasli i ne razumeju kako neko moze da im proda rog za svecu. A decija masta, zato sto je besplatna, postaje neporebna, jer potrosacko drustvo je izmisljeno da se deci i roditeljima proda tudja nemastovita igra.
Brooklyn Brooklyn 22:08 26.08.2008

Re: *

ko ih ne bi voleo...
Tatjana Momčilović Tatjana Momčilović 09:40 27.08.2008

Re: *

bas tako. Potrosacko drustvo koje kreira zelje i potrebe - fantazmi romantike, ljubavi i odmora.
Fuj
hvala
tanja
vishnja92 vishnja92 12:26 28.08.2008

Re: *

ko ih ne bi voleo...

vidi, smeje se :))
MilutinM MilutinM 17:08 30.08.2008

Potrošačko društvo

Tanja, opisala se deo nečega što mi stoji u grlu.

Što reče moj drug Raša (skoro 30 godina u Ženevi): Tamo je komfor na visokom nivou, ali je kvalitet života daleko od onog u Srbiji. E, sad, zamislite šta je hteo da kaže

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana