U poseti šampionima iz Šutke

Marko Jevtic RSS / 31.08.2008. u 16:13

Nakon dva dana provedena u Skoplju, ili kako oni kažu Skopju, stajemo na benzinskoj pumpi negde u predgrađu makedonske prestonice, s obzirom da ne možemo da nađemo mesto koje tražimo. Triumphwagen-in-Shutka.jpg

Mlađi pumpadžija, možda naših godina (25), sipao je benzin a mi smo se primakli, otvorili prozor i pitali:

- Kako da dođemo do Šutke?

Nasmejao se, baš onako iskreno, a onda praveći se da ne čuje pitao: Gde?

U Šutku, ponovili smo svi zajedno u glas. Nas četvorica, posle odlično provedenog vikenda u Makedoniji, želeli smo da posetimo najveće romsko naselje na Balkanu, verovatno i na svetu, inspirisani dokumentarnim filmom “Šampioni iz Šutke” (Knjiga rekorda Šutke).

Opet smeh i pitanje: Odakle ste vi? Kada smo mu rekli da smo iz Beograda, nastavio je da se smeje objašnjavajući nam precizno kako da dođemo. Tako smo i došli na veliku pijacu u centru naselja Šuto Orizario (zvanični naziv), a mnogo poznatijeg kao Šutka. Pijaca, nešto kao naš Buvljak, ili recimo Buvljak u Pančevu, na kojoj se prodaju Armani i Dolce Gabanna majice, a zbog koje mnogi mnogi i dolaze tamo.

Obilazimo pijacu, iako puna Roma, nikakve razlike nema od neke buvlje pijace u Srbiji. Trgovci ko’ trgovci. Ipak kada smo prošetali malo glavnom ulicom, prizor je bio upečatljiv. Nakon karton kućiće, velelepna vila kakvu je retko videti u Beogradu, i tako kao da je neko igrao par - nepar. Na drumu, zaprežna kola sa konjem, a iza nje najnoviji Porše Kajen (inače najčešće kraden auto u Nemačkoj).. A onaj u Poršeu, ili onaj na konju, kao i ovi u vili, a i oni u kartonskoj kućići - svi su jednaki i slični. Svi nose Armani.. Kada u dokumentarcu na istoj ovoj pijaci pitaju jednog prodavca da li je to original, on kaže da jeste, da je to iz Italije. A kada ga pitaju, a ko nosi Armani, kratko i jasno odgovora: Cela Šutka nosi Armani. Upravo tako...


U naselju se gradi velika džamija, a pored su i crkve, pa i adventisti. Sve religije su zastupljene tu. Odjednom čujemo trubače, koji prate nekoliko momaka koji verovatno još nisu ni punoletni, a koji su krenuli da prose mladu. Povorci se pridružuju i slučajni prolazinici koji igraju za trubačima. Seli smo i u neku kafanu, a nakon dva tri sata provedenih u Šutki, upitili smo se za Beograd sa diskom najbolje romske muzike. U Beogradu nas već gledaju čudno kad iz automobila čuju tu muziku, koja se meni baš svidela.

Meni različitosti stvarno znaju da budu lepe, tako da mi se svidelo što sam obišao Šutku, ali kapiram da bi mnogi mogli da nađu neke zamerke, pa je tako glupo sad preporučitavi nekome da ide tamo.. Ali bih svima preporučio dokumentarac, ako ga već niste gledali.



Dokumentarni film Aleksandra Mandića, pokazuje ovo naselje na jedan veoma zanimljiv način, odnosno kroz strast građana da budu šampioni u nečemu. Da li je to isterivanje duhova, veliki izbor odela, seks, ili takmičenje u puštanju kaseta sa turskom muzikom, nije mnogo ni bitno. Film će vas sigurno dobro nasmejati, a i oraspoložiti...



"Više problema nego sa policijom, Šutka ima sa vampirima", glasi jedna od rečenica iz filma.

Pogledajte film obavezno



Komentari (9)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Spiridon Spiridon 16:55 31.08.2008

Disco Breakdance by Refet



mariopan mariopan 17:13 31.08.2008

Re: Disco Breakdance by Refet

Imali bi i mi sta da naucimo od njih
Dopala mi se ona recenica "sve religije su zastupljene"..normalno, a kako bi drugacije.
Lepo opisano, da covek pozeli sam da vidi.

Preporuka ko vrata )
Čerevicki Čerevicki 18:46 31.08.2008

Re: Disco Breakdance by Refet

Odjednom čujemo trubače, koji prate nekoliko momaka koji verovatno još nisu ni punoletni, a koji su krenuli da prose mladu. Povorci se pridružuju i slučajni prolazinici koji igraju za trubačima.

Sto se niste pridruzili?

A sta je sa onom legendom koja pise tekstove najcuvenijem pevacu u Sutki:) Pa se naljuti jer ovaj nije hteo da uzme neki tekst a to je tekst od Boga... Kakvi su to sampioni!
Marko Jevtic Marko Jevtic 19:02 31.08.2008

Re: Disco Breakdance by Refet

Čerevicki
Sto se niste pridruzili?


Pa to se i ja pitam :)
011-495 011-495 20:38 31.08.2008

Re: Disco Breakdance by Refet

Godina provedena u kasarnama G.Delcev i Marsal Tito mi je pokazala i mracniju stranu naselja Suto Orizari. Ali to je bilo pre cetvrt veka,mozda su danas veseli i dobri i to je pozitivno.
Malanika Malanika 09:38 01.09.2008

Re: Disco Breakdance by Refet

To je ist legenda koja prevodi Bibliju na ciganski... Ima direktan prolaz na Gore
MilutinM MilutinM 23:09 31.08.2008

Tekst

Pošteno, očekivao sam malo više od teksta. Mogli ste neku čarlamu da napravite - kao što reče Čerevicki da se pridružite prošenju ili slično. Za kaznu: didete ponovo ))
Marko Jevtic Marko Jevtic 07:29 01.09.2008

Re: Tekst

MilutinM
Pošteno, očekivao sam malo više od teksta. Mogli ste neku čarlamu da napravite - kao što reče Čerevicki da se pridružite prošenju ili slično. Za kaznu: didete ponovo ))


:)) Vec smo bili premoreni i zurili smo za Beograd... Ali definitivno cemo ici ponovo
Malanika Malanika 09:35 01.09.2008

He, he....

Sutka mi je jedan od najomiljenijih filmova... Imam ga kod kuce, pozajmljujem, a to je jedan od retkih kod kojih strogo pazim da se vrati vlasniku

Svi sampioni su genijalni, ali kako se ono bese zove Chichko ..... sto prevodi Bibliju na ciganski vec 20 godina, pa ga pitaju, je li bre Chicko.... kad ces da zavrsis tu bibliju, a on kaze (parafraziram)

Pa sta je tebi covece, jel si normalan ti bre?! Pa ja moram bre da MUDRUJEM jos nekoliko godine bre...

Andjeli i vampiri, obozavam ih....

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana