Bruka/muka sa obrazovanjem

Innana RSS / 31.08.2008. u 20:26

Kao i svaki roditelj jednog djaka septembar mesec dozivljavam "stresno' sa finansijske strane. I moram priznati veoma sam srecna sto za sada samo jedno od dvoje ide u skolu. Jer sam stavila na papir koliko me "kosta" polazak u skolu (dakle samo udzbenici, sveske, pribor, novi ranac). Negde oko 12.000. Da budem precizna. 

I svih ovih dana razmenjujem misljenje sa drugim roditeljima kojima je nestrucnost, javasluk, bezobrazluk i bezocnost nadleznog Ministarstva natovarilo bedu na vrat. Vecina vas verovatno prati pricu u medijima o udzbenicima koji su povuceni iz prodaje. Nekoliko dana pred pocetak skolske godine. Za sesti razred OS jos nisu ni stampani, tj tek treba da se nadju u prodaji.

Mnogi roditelji su narucili udzbenike preko skole, iste uredno platili, skola knjige trebovala od izdavaca. I sta sad? Knjige za ucenje stranih jezika odavno stigle iz inostranstva. 

Epilog price je da roditelji treba da DVA puta placaju knjige.

I sad bih ja vas da pitam sta da rade roditelji? Da se udruze pa da tuze drzavu?

Jer skole fakat nisu krive. Nisu ni izdavaci (mada gospodin resorni ministar cinicno izjavljuje nesto tipa "ko je uopste rekao izdavacima da stampaju knjige").

Ja mislim da je neko odradio super stvar ne bi li "pomogao" Zavodu za udzbenike da se dokopa lavovskog dela plena. Sve cinjenice me upucuju na takav zakljucak. Jer upravo Zavod u ovoj igri najvise dobija.

Cene udzbenika su druga stvar. Jedini koji je pomenuo nesto na tu temu je Dragoljub Micunovic. Zalozio se covek da knjige za OS budu ili besplatne ili skoro pa besplatne.

A do tada MI, RODITELJI i nasa DECA placamo ceh i finansijski i svakojaki. Jer kakvo je to obrazovanje kada se program menja u "koracima" i po nahodjenju. Darvina cas ima cas nema. Malo ucimo ovako, malo ucimo onako. Sistemom stapa i kanapa i uz geslo "lakocemo" pravimo program obrazovanja za buduce narastaje. Kasnimo i po nekoliko meseci sa odobravanjem udzbenika.

Bedno. Jadno.

Tome bi svakako trebalo stati na kraj. I ja bih da pitam vas drage moje blogere jel ima leka apoteka? :) Kako stati na kraj ovakvom diletatnskom pristupu? Predlozi? 

 P. S. Za one koji nisu pratili vesti evo linkova: 

http://www.blic.co.yu/drustvo.php?id=54815

http://www.blic.rs/temadana.php?id=54949 

 



Komentari (0)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana