.

Aleksandar Vasović RSS / 02.09.2008. u 10:35

.Komentari (26)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Doctor Wu Doctor Wu 10:55 02.09.2008

Stvarno, uvek sam se pitao

što je Bulajićev četnički vojvoda, Orson Welles (definitivno nije Graham Greene) bio tako surov prema Švajcarcima. Pa zar su Bernulijevi, Ojler, Ajnštajn koji je studirao na ETHZ i radio u patentnom birou u Bernu, Maks Friš, tako malo? O Ursuli Andress i Rogeru da i ne govorimo...
maksa83 maksa83 11:07 02.09.2008

Re: Stvarno, uvek sam se pitao

Don't be so gloomy. After all it's not that awful. Like the fella says, in Italy for 30 years under the Borgias they had warfare, terror, murder, and bloodshed, but they produced Michelangelo, Leonardo da Vinci, and the Renaissance. In Switzerland they had  brotherly love - they had 500 years of democracy and peace, and what did that produce? The cuckoo clock.


Udemenađe, meni ovaj film spada u top 5 svih vremena, a baš ovaj citat je jedan od najboljih komada ikad u nekom filmskom scenariju. Inače ne postoji u originalu nego je improvizacija Orsona Velsa.

Ako nekog nanese put u Beč, ovde The Third Man Locations jedan tip skuplja gde su koje scene snimane i mapira ih na aktuelne lokacije, uglavnom su po strožem centru pa ne mora mnogo da se luta.

Postojala je velika svađa između producenta i režisera da li da se snima u studiju sa kulisama, ili u pravom ratom razrovanom Beču, i posle velike frke ipak je sniman na licu mesta. Svi se slažu da bi film ostao prilično nezapažen i pored Orsona Velsa da je sniman na kulisama.
maksa83 maksa83 11:07 02.09.2008

Re: Stvarno, uvek sam se pitao

što je Bulajićev četnički vojvoda, Orson Welles (definitivno nije Graham Greene) bio tako surov prema Švajcarcima


Welles is quoted as saying "When the picture came out, the Swiss very nicely pointed out to me that they've never made any cuckoo clocks."

O Ursuli Andress i Rogeru da i ne govorimo...


Ta zvezda je u trenutku snimanja Trećeg Čoveka imala samo 13 godina, pa Orson nije stigao da je zapazi.
Doctor Wu Doctor Wu 11:17 02.09.2008

Re: Stvarno, uvek sam se pitao

Postojala je velika svađa između producenta i režisera da li da se snima u studiju sa kulisama, ili u pravom ratom razrovanom Beču, i posle velike frke ipak je sniman na licu mesta. Svi se slažu da bi film ostao prilično nezapažen i pored Orsona Velsa da je sniman na kulisama

Navodno, Welles nije hteo da se mota po bečkoj kanalizaciji pa su deo jurnjave ipak snimili u Shepperton studijima a drugi u kanalizaciji, sa Wellesovim dublerom.

Ulice su prskane da bi se sjajile u mraku, ali one dugacke senke... Stvarno fenomenalan film.
maksa83 maksa83 11:29 02.09.2008

Re: Stvarno, uvek sam se pitao

Ulice su prskane da bi se sjajile u mraku, ali one dugacke senke...


A i najveći broj tih dark scena je sniman sa nagnutom/iskrivljenom kamerom, što doprinosi filingu paranoje i iščašenosti. Baš filmčina.
jinks jinks 11:29 02.09.2008

Pitanje je i

koliko bi se sa ovom izjavom slozili sami Mikelandjelo i Leonardo da Vinci :)

Naprimer Dante Aligijeri ... uprkos svemu, upravo zbog visedecenijskih politickih i vojnih sukoba koji su trajali za vreme njegovog zivota (politickih borbi izmedju porodica - koje su u to vreme bile neki ekvivalent politickih stranaka u italijanskim gradovima republikama) u koje se najvise zbog porekla bio debelo upleo, doziveo je tragican kraj u izgnanstvu. Kraj, ustvari ne samo kraj vec i veci deo zivota, nedostojan Dantea Aligijerija - sve najvise zbog politike.

Da li bi stvorio sve sto je stvorio da nije tako ziveo ... verujem da bi, mozda i vise od toga. Jer bi inace na kraju ispalo ustvari da su svi Hari Lajmovi ovog sveta, a ne neko drugi, najzasluzniji za sve vredno sto je ikada stvoreno.
Goran Nikolić Goran Nikolić 12:49 03.09.2008

Re: Pitanje je i

JINKS,
ta vasha teza da bi vishe stvorio bez politike
je vrlo interesantna i originalna.....
simkke simkke 13:59 02.09.2008

Srbija ko Italija

Pa, mi bi onda trebalo da "proizvodimo" po jednog Teslu godisnje...Sto je najgore, verovatno ih i proizvodimo a da to ni sami ne znamo...
Jelica Greganović Jelica Greganović 15:30 02.09.2008

I

čokoladu.
man ray loves me man ray loves me 16:44 02.09.2008

the line

Meni je daleko bolje ono sto kaze neposredno pre toga, "You know, I never feel comfortable on these sort of things. Victims? Don't be melodramatic. Look down there. Tell me. Would you really feel any pity if one of those dots stopped moving forever? If I offered you twenty thousand pounds for every dot that stopped, would you really, old man, tell me to keep my money, or would you calculate how many dots you could afford to spare? Free of income tax, old man. Free of income tax - the only way you can save money nowadays. "
Inace, zasto po vasem misljenju devojka ipak bira Harry-ja?
simkke simkke 18:09 02.09.2008

Re: the line

man ray loves me
Inace, zasto po vasem misljenju devojka ipak bira Harry-ja?


Zato sto je bio Cotten bio cuvena ispicutura.
Doctor Wu Doctor Wu 20:33 02.09.2008

Re: the line


Zato sto je bio Cotten bio cuvena ispicutura.

Welles je sigurno ljustio samo kocu.
maksa83 maksa83 20:49 02.09.2008

Re: the line

Inace, zasto po vasem misljenju devojka ipak bira Harry-ja?


Osim ako ovo nije trik pitanje, odgovor je prilično očigledan - zato što je, iako zlikovac - imao šmeka i stila, za razliku od Hollyja koji je popriličan slabić i luzer.

(Nije da je bitno, ali primetiti da ni na ovoj sekvenci nema nijedne horizontale ni vertikale, sve je iskošeno)simkke simkke 20:58 02.09.2008

Re: the line

Doctor Wu
Zato sto je bio Cotten bio cuvena ispicutura.Welles je sigurno ljustio samo kocu.


Ma, nije naravno, ali Cotten je bio bash 'notorious'
simkke simkke 21:03 02.09.2008

Re: the line

maksa83
(Nije da je bitno, ali primetiti da ni na ovoj sekvenci nema nijedne horizontale ni vertikale, sve je iskošeno)


Pa, Carol Reed je bio majstor zanata, a umro u bedi zaboravljen od svih...neka bas tuzna prica. DP je bio Robert Krasker, takodje majstor zanata...
man ray loves me man ray loves me 21:04 02.09.2008

Re: the line

Osim ako ovo nije trik pitanje, odgovor je prilično očigledan - zato što je, iako zlikovac - imao šmeka i stila, za razliku od Hollyja koji je popriličan slabić i luzer.

Zasto je Holly slabic i luzer? On progoni Harryja i ne odustaje. Holly je pravi 'americki' borac za pravdu. Cak i osecanja koja ima prema prijatelju prevladava da bi ga na kraju sprecio da nastavi da nanosi zlo.
Harry je imao smeka i stila za Anu dok su bili zajedno, dok ona nije znala cime se on bavi. Ali onda kad joj je Calloway sve ispricao, ona se nije okrenula protiv Harry-ja. Kad je shvatila da Harry-ju nije bilo stalo do nje, da nije ni trepnuo kad je zbrisao u ilegalu (mi posle na ringispilu vidimo da mu jeste stalo, ali ona to ne zna), opet je ostala uz njega. U poslednjoj sceni, kad prolazi pored Holly-ja, ona prolazi sa prezirom, besna na njega sto joj je pokvario.
Pazi, nije Harry bio tamo neki 'momak sa vrelog asfalta'. On je masovno ubijao decu za profit. Ali nju nije briga. Zasto? Ili preciznije - da li bi svaka zena uradila to isto?
maksa83 maksa83 21:33 02.09.2008

Re: the line

Zasto je Holly slabic i luzer? On progoni Harryja i ne odustaje.


On, po mom filingu, sve vreme ne zna šta radi, nešto budalesa okolo i pokušava da otkrije gde je njegov prijatelj, a kada sazna ko je zapravo njegov prijatelj - odustaje, ali ga onaj englez prelomi slikama iz bolnice. A i postoje naznake da će Ana biti oslobođena ako on bude sarađivao. Cherchez la femme.

Cak i osecanja koja ima prema prijatelju prevladava da bi ga na kraju sprecio da nastavi da nanosi zlo.


Mislim da su njegova osećanja prema prijatelju prilično pomućena osećanjima prema Ani. Tj. kako film ide Hari mu je sve manje prijatelj a Ana ga sve više privlači.

Harry je imao smeka i stila za Anu dok su bili zajedno, dok ona nije znala cime se on bavi.


Ja bih rekao da bi, u realnoj situaciji, Ana bila prilično svesna da se Harry ne bavi dobrotvornim radom.

Pazi, nije Harry bio tamo neki 'momak sa vrelog asfalta'. On je masovno ubijao decu za profit. Ali nju nije briga. Zasto? Ili preciznije - da li bi svaka zena uradila to isto?


O ovome će morati da se izjasni neka žena. :)
man ray loves me man ray loves me 21:40 02.09.2008

Re: the line

Tj. kako film ide Hari mu je sve manje prijatelj a Ana ga sve više privlači.
True. Ali kako film ide on sve vise saznaje o Hariju.
Ja bih rekao da bi, u realnoj situaciji, Ana bila prilično svesna da se Harry ne bavi dobrotvornim radom.
Da, ali ne zna konkretno. Nema slike.
O ovome će morati da se izjasni neka žena. :)
Predlazem da pisemo Ceci, posto Eva Braun nije dostupna. :)

To je ono sto me kopka. Film ocigledno kaze: 'agresija je ljudska, nema tu nista moralno pogresno. ubij bliznjeg svog i obogati se. zena je nagrada za pozeljno ponasanje. zena bira alfa muzjaka, harija dakle'. Ili ne?
simkke simkke 22:38 02.09.2008

Re: the line

man ray loves me
Film ocigledno kaze: 'agresija je ljudska, nema tu nista moralno pogresno. ubij bliznjeg svog i obogati se. zena je nagrada za pozeljno ponasanje. zena bira alfa muzjaka, harija dakle'. Ili ne?


A ko ce ga znati? Zato je i dobar film, kao 'tera te da razmisljas'...
jinks jinks 07:44 03.09.2008

Re: the line

Ni sam Heri ne misli tako o sebi i o Holiju

Harry Lime
What did you want me to do? Be reasonable. You didn't expect me to give myself up ... Oh, Holly, you and I aren't heroes. The world doesn't make any heroes outside of your stories.
man ray loves me man ray loves me 10:17 03.09.2008

Re: the line

ta replika nije njegovo misljenje, vec on porucuje holiju - come on, man, don't go all hero on me now. hari se tu bori za svoju kozu. on kaze holiju - sta izigravas heroja, kad ti i ja znamo da si obicno piskaralo jeftinih romana. (tako bar ja vidim.)
sem toga, ana misli da je hari 'heroj'. heroj je za nju - ona je jevrejka koja bezi, a hari joj pomaze. nevermind sta radi sa strane.
jinks jinks 10:35 03.09.2008

Re: the line

meni se cini da to ne da nije samo njegovo misljenje vec njegova keyline.

Hari Lajm je mozda upravo to: nije ni heroj ni antiheroj. Kao da nije nista u tom kontekstu. I Holi se u pocetku ne igra heroja, vec je ambivalentan - a, onog trenutka kada pocinje da se igra heroja ...

To je mozda najlepse opisala sama Ana - onog trenutka kada joj se ucinilo da Holi pocinje da se igra heroja, rekla mu je: "Holly, you know, you ought to get yourself a girl".
man ray loves me man ray loves me 11:17 03.09.2008

Re: the line

tom replikom ona odbija holija, daje mu do znanja da ona ne zeli da bude ta devojka.
onog trenutka kad holi pocinje da se igra heroja onda sta? on postaje heroj. hari gine kao negativac. zasto ako reditelj ne zeli da napravi nikakav moralni sud?
jinks jinks 11:46 03.09.2008

Re: the line

daje mu do znanja da ona ne zeli da bude ta devojka
to je i meni prvo palo na pamet. Ali kasnije malo ...nisam bas toliko vise siguran. Ona mu to savetuje generalno - a to da li je bas ona ta ili neka druga "moze da bude ali ne mora da znaci".

Heri je ispao negativac (mozda) zato sto je ispalo da je pokusao da ne ispadne heroj u vremenu kada su ljudi bili osudjeni da biraju ili da li ce da budu heroji ili antiheroji - i nista trece. On je pokusao da bude ovo trece (na nacin koji je surov, mada surove okolnosti prave surove ljude, i obrnuto). Pa da, mozda se bas i zato zove Treci covek :)

Ovo sto ste rekli za Anu. Mozda je on za nju heroj bas zato sto je pokusao da ne bude ni heroj ni antiheroj. A Holi je za nju ispao antiheroj zato sto je pokusao da bude heroj u vremenu (II svetski rat, i vreme posle njega) koje je samo po sebi totalno antiherojsko i besmisleno (posebno za nekog ko je bio primoran da prezivi ono sto je ona prezivela, naprimer).
man ray loves me man ray loves me 12:09 03.09.2008

Re: the line

ne znam da li surove okolnosti prave surove ljude, pre bih rekla da surove okolnosti daju surovim ljudima priliku da dodju na vrh.
mada mi se svidja zapazanje o naslovu filma. onda je ustvari super - potpuno stilizovan film, ali koji ne prikazuje svet na 'filmski' nacin - niko nije odjahao u sumrak sa devojkom na konju. mislim da to nije vise film noir (koji ima unlikely heroes, ali ipak heroes), vec nesto a la 'apokalipsa' - dare i say, egzistencijalisticki?
jinks jinks 13:17 03.09.2008

Re: the line

dare i reply, i think that you've nailed the exact word

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana