A Few Good Men

Jelena Milić RSS / 09.07.2007. u 10:12

general Ponos
general Ponos
Kad je Peđa već najavio event da se nadovežem, i ja sam pozvana da kao jedna od "blogerskih zvezda" uveličam  spektakl znavi EXIT. Blogersko iskustvo mi je vrlo šaroliko i nadasve korisno, od antisutavne kampanje, je li--nije li lična ili stranačka  izborna kampanja, neprijatnih prozivki od onih od kojih to baš i nisam očekivala, do onih za koje je samo bilo pitanje vremena i metoda kad će se obrušiti, do toga u čije ime ona piše.

No mi je, naravno, glavni utisak i suština onoga što ću 12.  uveče na tribini o blogu pričati u NS iskustvo i rezultati oko isterivanja na čistac ubistava redovnih vojnika po kasarnama širom Srbije od 2004 naovamo. Nisam odavno o tome na blogu pisala, ne zato što sam bila pokolebana "opomenama"  da reformskog kandidata BĐ ne smaram dok je u Davosu više od po jednom na postu kako su to samoproglašeni vrhovnici&tvorci&"tvorci" bloga procenili da bi bilo PC ( kakva je u međuvremenu pr-ocena istog tog, tada skroro beatifikovanog, BĐ i uloga njegove mu DS u aktuelnopolitičkinm dešavanjima sada, posebna je tema),  već zato što mi se učinilo da je, što se bloga tiče, u datom momentu postignuto što se postići moglo. A postiglo se dosta, od posrednih kontakata i novih saznanja, održavanja teme bar u jednom delu medijske javnosti, pa sve do toga da smo upravo na osnovu blog kampanje uspeli da razlučimo  neke stvari i domete određenih  pojedinaca, institucija i organizacija. Bilo je optužbi za političku zloupotrebu, većna  se, naravno, skandalizovala inercijom države  uz verbalnu podršku roditeljima, ali se na tome negde i ostajalo. Hvala Vučku za pomoć oko otvaranaj račna za pomoć RUC. Hvala, naravno, Žanki za svu podršku i iskustvo koje je nesebično prenela RUC.  Hvala i Inicijativi i GS za svu dosadašnju podršku i razumevanje. Ovo sa EXITom-- mogućnost  da javnost još jednom podsetimo na tu veliku temu --lepa je kruna jednogodišnjeg napora.  Zahvaljujem se i organizatorima i blogerima na tome unapred, i u svoje i u ime Roditelja u crnom.

andrej iz Inicijative u akciji
andrej iz Inicijative u akciji
U međuvremenu, uspeli smo, što zahvaljujući privatnim poznanstvima i reputaciji, što na druge načine,  da neke relevantne predstavnike međunarodne zajednice zaintereseujemo za ove slučajeve. Neki od roditelja imali su susrete sa haškim istražiteljima. Posle skoro godinu dana agonije i pokušaja da nađemo pravne zastupnike u NGO zajednici, Inicijativa, koja je BTW dobila novu izvršnu direktorku Saru Maljići--čestitke--odlučila je da roditeljima ponudi pravne usluge svog advokatskog tima, i to je sjajna vest. Jer, došli smo jednog momenta u ćorsokak.  Lobiranje je počelao da daje rezultata upravo onda kada  je postajalo sve očitije da su sadašnji i pređašnji pravni zastupnici nekih od roditelja  celu priču zapustili, što je obesmišlajvalo svaku dalju akciju sa naše strane. U razloge uopšte ne želim da ulazim, sami  roditelji su bili ti koji su doneli odluke o promenama u tom smislu.

Možda je najbitniji prodor napravljen u komunikaciji sa predstavnicima Vojske, pre svega sa genralom Zdravkom Ponošem. On me je primio na duži razgovor samo par dana pošto sam ga zamolila za isti. Da, bilo je i ranije sastanaka predstavnika roditelja i Vojske,  pre svega sa ministrom Stankovićem, ali se tu sve vrtelo oko toga da je Vojska nemoćna i nevina ali da je spremna da roditelje oslobodi plaćanaja RTS pretplate i tome slično. Genral Ponoš mi je, tokom tog susreta,  obećao nešto drugo i mnogo bitnije, što je tokom vikenda i sam izneo u javnost u intervjuu u Blicu:

"Q-Nadležni ste za vojnu policiju. Da li ste došli do nekih saznanja o ubistvuojnika u kasarni na Topčideru? Da li verujete da su se međusobno poubijali?
A-Najvažnije je da se što pre reše ti slučajevi, a ne šta ja verujem. Vojni sudovi više ne postoje i to je sada stvar civilnog pravosuđa. Ali, u interesu vojske je da se to reši. Sudski postupak je u toku i vojska i MO nad tim nemaju nadležnosti. Ali, ono što je do nas spremni smo da uradimo. Daćemo sva dokumenta koja mi imamo, a koja su sudu ili advokatima porodica potrebna. Najgora je varijanta da postoje različita tumačenja koja ostavljaju sumnju da vojska tu nešto skriva."

Obećnja ludom radovanja, reći će neki. No i to je nešto. U stvari mnogo. Ja, naravno, zadržavam za sebe pravo na potpuno subjektivnu procenu-from the guts-ali na osnovu dugogodišnjeg iskustva-da general Ponoš ima iskrene namere i da će nešto od obećanog, ovog puta  biti i ispunjeno, pogotovu ako pravni zastupnici prionu na posao. Ne znam koliko će to dalje pomoći da se istina istera na  čistac, ali pozitivan korak jeste.

 U prilogu su, još jednom, instrukcije za uplatu finansijske pomoći ta RUC. Hvala unapred.

Atačmenti



Komentari (5)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Atomski mrav Atomski mrav 11:22 09.07.2007

Nadajmo se...

Nadajmo se da će biti tako. Ja sam služio vojsku u istoj kasarni kao i Dragan i Dražen i mogu reći da mi nije bilo svejedno... Možda general Ponoš ne želi ništa da skriva, ali šta je sa tadašnjim komandantom Gardijske brigade i ostalim oficirima?
Jelena Milić Jelena Milić 11:41 09.07.2007

Re: Nadajmo se...

pa pitali smo...navodno je stvar civilnih istraznih organa....i za to je potrebno da pravni zastupnici budu non stop aktivni oni znaju te stvari...ko je zasta nadlezan
Urosh Urosh 12:17 09.07.2007

Vrlo pozitivan pomak,

Svaka cast gospodinu Ponosu ako ispuni ono sto je obecao tebi i ljudima iz RUC-a.
Ubistvo Dragana i Drazena nije obicno, ono je deo jednog sireg konteksta, sire politike zlocina, a dvanaestogodisnjica krune te politike se obelezava prekosutra.
Zato, kada ubice Dragana i Drazena budu pronadjene i kada im se bude sudilo, to ce znaciti da se ova zemlja i vrednosno odrekla zlocina.
Samo je pitanje kada ce do toga i doci, s obzirom na svakodnevnu relativizaciju, slavljenje i negiranje zlocina u srbijanskim medijima i javnom zivotu uopste.
Jelena Milić Jelena Milić 12:19 09.07.2007

Re: Vrlo pozitivan pomak,

ne radi se samo o slucajevima u Topcideru btw. ima ih nekoliko desetina. ni je jedno 6-7 familija najagilnijih u insistiranju.
Urosh Urosh 12:30 09.07.2007

Re: Vrlo pozitivan pomak,

Jelena Milić
ne radi se samo o slucajevima u Topcideru btw. ima ih nekoliko desetina. ni je jedno 6-7 familija najagilnijih u insistiranju.

Znam da se ne radi, moja poenta je bila da su i Topcider i druga ubistva vojnika samo deo sire zlocinacke politike.
SFSP!

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana