Idemo li (konačno) ka bespartijskom pluralizmu?

Branislav Kovačević Cole RSS / 10.09.2008. u 10:25

Srbija se dugo i uspešno odupirala uvodjenju višepartijskog sistema, tako da je svojevremeno, Mira Marković, ideološki vodja JUL-a (šta to beše ?) i supruga pokojnog predsednik Srbije Slobodana Miloševića, kao sociolog i naučna radnica došla na ideju uvodjenja bespartijskog pluralizma – što bi (mi) stariji rekli, neki novi Socijalistički savez! Elem, tada se ta „originalna„  ideja  nije baš primila (na sreću), ali smo dobili SPS i JUL, kao naslednice Saveza komunista Jugoslavije, Socijalističkog saveza, SUBNOR-a i AFŽ-a, dok je  Nova Demokratija  preuzela i postala naslednica Omladine Jugoslavije i Srbije. Tako su nam se svi oslonci socijalizma transformisali u nove pojavne oblike, zauzimajući ne samo odredjeni politički prostor, već i svu imovinu (koja nije bila za potcenjivanje).

*Mala digresija: U vreme predsednikovanja SRJ, legaliste V Koštunice, usvojen je zakon o povraćaju imovine koju koriste političke i druge organizacije, a prethodno je pripadala SKJ, SSRN.....itd. Naravno, niko ništa nije vratio!

Skupština
Skupština
 

U medjuvremenu se izdogadjalo, sve što nam se dogodilo - daleko bilo, ne ponovilo se! Radjale su se, nastajale i nestajale partije, neke projektovane od strane DB-a, neke kao koalicije - plod trenutne situacije i ko će sve znati koji su još motivi i razlozi bili da se osnuje stotine organizacija , sa političkom odrednicom.

Evo sada Ministar lokalne samouprave, Milan Marković, kroz novi Nacrt o političkim organizacijama najavljuje mnoge izmene  koje će urediti politički život u Srbiji (i treba tako!), ali ne lezi vraže glavni problem je u velikom broju (malih) političkih organizacija koje su osnovane ko zna kad i kako, bez sedišta i adrese, telefona i odgovornog lica.... dok je drugi veliki problem  u neposrednom izboru gradonačelnika gradova, jer se na taj(?!) način napravio haos u lokalnim samoupravama! Ovog drugog, neposrednog izbora gradonačelnika,  brzo smo se ratosiljali!

OK, liberalni način osnivanja partija  projektovao je režim Slobodana Miloševića, kako bi lakše manipulisao političkom voljom gradjana, ali danas za to nisu krive „male“ partije već država - odnosno nadležno Ministarstvo koje ni sadašnje zakone ne primenjuje! Ako se samo letimično prelista spisak registrovanih političkih organizacija i koalicija može se primetiti „golim okom“ da mnoge od njih ne postoje više od jedne decenije (poput „Deposa“ ili Koalicije „Zajedno“...), ali teška birokratija na državnim jaslama ni ne pokušava da utvrdi činjenično stanje, pa potom primeni važeći  zakon. Dakle prema poslednjoj adresi na kojoj je prijavljena politička organizacija, ili prema (ne)predatom završnom računu  relativno lako se može utvrditi koja stranka zaista postoji, da li je aktivna – pasivna.....itd, kako bi se primenilo pravilo brisanja iz registra. Ali tada bi nadležno Ministarstvo moralo nešto i da radi, pa da krene i ka tzv. „velikim“ strankama, da se prečešljaju njihove knjige i finansije, ali to već nije poželjno! Kako će  kontrolisati sami sebe? Ovako je veliki broj, na papiru, registrovanih stranaka, dobar izgovor, za razne manipulacije.

Uostalom kakve god bile male ili „male“ stranke one ne krckaju pare iz budžeta ili od tajkuna! Možda ponekad, na početku izbora, zamute vodu, ali manje više ih nakon izbora i nema.

A da vidimo šta je sa „velikima“ ili velikima – tek nekoliko slučajno odabranih  primera?

Komunistička partija u SFRJ je bila ne samo jedina, nego i najmoćnija organizacija u svakom smislu, pa ni to nije pomoglo da se „proleteri svih zemalja“ ujedine i spasu državu SFRJ, u koju se se toliko kleli, a bratstvo – jedinstvo se raspršilo u bratoubilački rat.

SPS i Slobodan Milošević su na početku svoje vladavine imali plebiscitarnu podršku, ali su već od 1992. godine morali da „kraduckaju“ na izborima kako bi se zadržali na vlasti! O njihovom političkom programu, kao i rezultatima već je puno rečeno.

„Depos“ i Koalicija „Zajedno“ su se raspadale ne zbog malih stranaka i liderčića, već upravo zbog velikih lidera i njihovih bolesnih sujeta, ili možda nečeg trećeg?

Tako je i  DOS, kao najšira koalicija imao dvotrećinsku većinu u parlamentu, pa ni to nije pomoglo da se donese novi ustav Srbije, već se koalicija raspala, samo par meseci nakon ustoličenja na vlasti.....

 

Veliki i mali !
Veliki i mali !
Gde je tu krivica tzv.malih stranaka?

Ucenjivali su „mali“ sa par mandata velike, pa je to bio razlog? Ne bi se reklo, bar kada je DOS bio u pitanju, jer se sukob unutar DOS.a odvijao upravo na relaciji dve najveće političke stranke, DS i DSS-a, koje su činile okosnicu DOS-a. Da su se oni dogovorili „mali“ bi mogli samo da „zvižde u prste“

Zar DSS kao mala stranka nije, nakon izbora 2000-te, od podrške koja je bila ispod cenzusa, narastao do neslućenih visina i podrške, koju je „vešto“ svojom autistično-nacionalističkom politikom Vojislav Koštunica krckao punih osam godina, dok se ove godine nije vratio na samu granicu cenzusa ili nešto ispod njega-na pravu meru! Na poslednjim održanim izborima prelazak cenzusa za DSS bi  bio veliko pitanje da nisu pripomogle male (!) stranke, poput Nove Srbije.

Pisati tekst na ovu temu, a ne spomenuti G 17 + bila bi apsolutna greška. Ova stranka eksperata, nestranačkih (naravno!) nastala iz nevladinog sektora u više navrata je potpomogla i direktno uticala da dodje do prevremenih parlamentarnih izbora, odnosno promene Vlade i vlasti. Ta mala stranka, kako su je klasifikovali ipak je bila dovoljno moćna da tako nešto  sprovede, ali ne zbog toga što je bila snažna, već upravo zbog slabosti velikih stranaka.

I moglo bi se tako u nedogled.

Problem dakle nisu male stranke, a posebno ne enorman broj partija koje postoje još, samo, u zvaničnom registru nadležnog Ministarstva. One su samo folklorna aplikacija našeg političkog života, a suštinski problem su  tzv. velike partije. 

Na primeru izbora nove vlasti u Beogradu vidi se presek  stanja  političkog života u Srbiji. Već i vrapci na grani ponavljaju da je „politika veština mogućeg“ pa se tako  došlo do gradonačelnika Beograda i  gradske-opštinske  vlasti. Prvo se promenio zakon o izboru gradonačelnika, kako bi Djilas nekako postao „šef“ Beograda, da bi on sam nedavno izjavio da je ta izmena bila pogrešna, kao da DS to nije izdejstvovao? Potom su se nakon održanih lokalnih izbora izmešali „lopovi i žandari“, pozicija i opozicija, principijelni i neprincipijelni...ali po ko zna koji put nam je laknulo, jer Radikali nisu na čelu glavnog grada. Cena je velika, ali je sprečena drama!

Spakovali su se u Beogradu (a i drugde), kako god, zajedno DS, SPS & PUPS & LDP, dok su na drugoj strani obale ostali DSS & NS & Radikali.....

 DS & SPS & PUPS su formirali gradsku i opštinsku vlast, a LDP se navodno drži po strani, tercira, morališe, pokušavajući da zametne tragove učešća u ovoj sklepanoj vlasti. OK, oni bi na to imali pravo  kad i sami u njoj ne bi učestvovali. Ali ne lezi vraže, dosetili su se i oni da je najbolje poturiti tzv. nestranačke ličnosti, eksperte, pa će tako biti „i vuk sit i ovce na broju !“.

I najzad poslednji u nizu velikih političkih potresa  dogadja se upravo ovih dana. Radikali koji su dugo odolevali medijskoj i svakoj drugoj „promociji“ sopstvenih raskola, pukli su po najvećem mogućem šavu. Razišli su se kumovi (čime samo dokazuju poštovanje tradicije u Srbiji!), predsednik i njegov zamenik, Voja i Toma. Sad sledi već tradicionalno centrifugiranje prljavog veša, pa će na red doći i ispiranje. Naslušaćemo se ko je koga prevario, ko je šta oteo i ukrao, ko je dobio stan, a ko ga je „zaradio“...

A tek kletve...... !!! I SRS pripada korpusu tzv. velikih stranaka, zar ne?

Ipak raduje se demokratska Srbija što je najveći protivnik konačno podlegao, ali se i odmah naravno svrstava na Tominu stranu, zaboravljajući činjenicu da je Tadićeva pobeda bila koncipirana upravo na strahu gradjana od dolaska Tome - radikala na vlast! Strah od dolaska Tome Nikolića homogenizovao je gradjane Srbije i doneo pobedu Tadiću i DS-u. Strah od Aleksandra Vučića, kao mogućeg gradonačelnika Beograda, ne samo da je homogenizovao, koliko toliko, Beogradjane, nego je ujedinio DS & LDP, sa SPS-om i PUPS-om, da bi DS u tome otišao korak dalje, predlažući deklaraciju o pomirenju. U nadmetanju da se i Toma prebaci na „evropejsku“ stranu, prenebegavaju se sva zla koja je Radikalna stranka učinila, pa samim tim i Toma, koji je sa Šešeljom ili bez njega kreirao politiku SRS, ali i države Srbije. OK, nema sumnje da je krilo koje je ostalo verno „Velikom vodji“ talog SRS-a, ali ni vodjstvo sa druge strane nije bilo bolje. Uostalom ni Toma nije bio naivan,  o čemu nam ponajbolje govori činjenica da je, pripremajući puč (koji se sada popularno naziva modernizacija SRS-a?), za početak sklonio „blanko ostavke“. Sad evropejska Srbija očekuje (nada se i bodri ga!) da se mladjani Vučić priključi Tomi, pa da nam svima lakne !?

I mogao bih još o svemu, ali čemu?

Zbog toga se vraćam na početak ovog teksta o bespartijskom pluralizmu, staroj ideji Mire Marković!

Na papiru ćemo imati pluralističko društvo, političke organizacije, koje će učestvovati na izborima sa svojim listima, a kad pobede, onda će one birati nestranačke, nekorumpirane, principijelne ličnosti za visoke funkcije. Pa ako u strankama sede, korumpirani i nesposobni, čemu stranke? Pa ako stranke koje predlažu poslanike, a ne znaju ko su-kakvi su, čemu blanko ostavke?

I moglo bi se u nedogled...

Po svoj prilici da je Mira Marković bila u pravu, kada je predlagala bespartisjki pluralizam (sic!)....Uostalom Deklaracija o pomirenju, bez prethodne lustracije, rehabilituje Slobodana Miloševića, pa i Miru Marković, pa ne vidim zašto ne bi ugasili sve stranke i postali prva država u svetu, sa bespartijskim pluralizmom - ne bi bilo prvi put da smo „originalni“!

 

PS: Švrljajući po sajtu nadležnog ministarstva i registru političkih organizacija, medju brisanim strankama nadjoh i nekoliko zanimljivosti:

 

Registar političkih organizacija-

http://www.drzavnauprava.sr.gov.yu/pages/registar.php

 

DELIMIČNI SPISAK BRISANIH POLITIČKIH ORGANIZACIJA:

Srpska narodna obnova – Mirko Jović, brisana 27.11.1996.

Srpski četnički pokret – Vojislav Šešelj, brisana 08.08.1990.

Demokratski forum - Leon Kojen, brisana 22.09.1992.

Srpska demokratska stranka – Dragoljub Kojčić, brisana 01.08.2004.

Ravnogorski pokret – Petar Jovanović, brisana 12.11.1999.

Socijaldemokratska partija - Čedomir Mirković, brisana 20.10.1995

Gradjanski savez - Nataša Mičić, brisana 29.07.2008.

Demokratski centar - Dragoljub Mićunović, brisana 07.02.2005

Socijaldemokratska unija - Žarko Korać, brisana 26.09.2002.

Demokratska alternativa – Nebojša Čović,brisana 28.02.2005

Politička organizacija „Naša Srbija“ – Dragan Djilas, brisana 25.01.2007

Demokratska socijalistička partija – Milorad Vučelić, brisana 10.02.2003.

Narodna demokratska stranka – dr Slobodan Vuksanović, brisana 22.09.2006.

Socijalistička narodna stranka – prof.dr Branislav Ivković, brisana 17.12.2004.

Politička organizacija“Otpor“ – Slobodan Homen, brisana 10.09.2004

 

Atačmenti



Komentari (29)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

dragoljub92 dragoljub92 11:26 10.09.2008

#

samo mala napomena
u svetu je možda (nemam dokaza) politika veština mogućeg u srbiji je(ima i previše dokaza) veština nemogućeg( iliti van pameti)
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 11:29 10.09.2008

Re: #

dragoljub92
samo mala napomena
u svetu je možda (nemam dokaza) politika veština mogućeg u srbiji je(ima i previše dokaza) veština nemogućeg( iliti van pameti)


Pa dobro...mozda je i to nasa "originalnost"..inverzija, kao pravilo!!!
poz
bkc
dragan7557 dragan7557 11:53 10.09.2008

Re: #

Mala digresija: U vreme predsednikovanja SRJ, legaliste V Koštunice, usvojen je zakon o povraćaju imovine koju koriste političke i druge organizacije, a prethodno je pripadala SKJ, SSRN.....itd. Naravno, niko ništa nije vratio!

Vi, kanda zaboravili "to je nama naša Borba dala".
dragan7557
nije član Socijalističke Internacionale ni dve Socijalističke Stranke Srbije D.S. i ili SPS.
dragan7557 dragan7557 12:06 10.09.2008

Re: greška

Pisati tekst na ovu temu, a ne spomenuti G 17 + bila bi apsolutna greška. Ova stranka eksperata, nestranačkih (naravno!)

treba da stoji NESTRUČNIH
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 12:15 10.09.2008

Re: greška

dragan7557
Pisati tekst na ovu temu, a ne spomenuti G 17 + bila bi apsolutna greška. Ova stranka eksperata, nestranačkih (naravno!)


treba da stoji NESTRUČNIH


Ne bih se slozio da su nestrucni...kako god to neko tumacio!!!?
dragan7557 dragan7557 12:51 10.09.2008

Re: greška

Branislav Kovačević Cole
dragan7557
Pisati tekst na ovu temu, a ne spomenuti G 17 + bila bi apsolutna greška. Ova stranka eksperata, nestranačkih (naravno!)


treba da stoji NESTRUČNIH


Ne bih se slozio da su nestrucni...kako god to neko tumacio!!!?

Pa, ako pročitate BIZ vesti B92 danas biće vam jasnije na šta mislim.
1. Direktna ulaganja u Srbiju ( Ekselencija Mlađen mr Dinkić)
Pa onda :
2. Svetska Banka : gori uslovi poslovanja u Srbiji,
biće vam jasnije.

Kao desrt preperučujem članak o Uspehu izvoza (kao i komenta 1.) o Pištoljčina u Demokratsku Respublikum Iračku Džamahiriju.
Pištolji = oružje za ubijanje ljudi i ređe životinja.
Biće poklanjani Sveckim Demokrackim Liderima od strane Demokrackog Precednika.
dragan7557
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 12:56 10.09.2008

Re: greška

dragan7557
Branislav Kovačević Cole
dragan7557
Pisati tekst na ovu temu, a ne spomenuti G 17 + bila bi apsolutna greška. Ova stranka eksperata, nestranačkih (naravno!)


treba da stoji NESTRUČNIH


Ne bih se slozio da su nestrucni...kako god to neko tumacio!!!?

Pa, ako pročitate BIZ vesti B92 danas biće vam jasnije na šta mislim.
1. Direktna ulaganja u Srbiju ( Ekselencija Mlađen mr Dinkić)
Pa onda :
2. Svetska Banka : gori uslovi poslovanja u Srbiji,
biće vam jasnije.

Kao desrt preperučujem članak o Uspehu izvoza (kao i komenta 1.) o Pištoljčina u Demokratsku Respublikum Iračku Džamahiriju.
Pištolji = oružje za ubijanje ljudi i ređe životinja.
Biće poklanjani Sveckim Demokrackim Liderima od strane Demokrackog Precednika.
dragan7557


Sve mi se cini da me niste bas najbolje razumeli.....I dalje mislim da su VRLO vrlo STRUCNI!
rankot rankot 11:31 11.09.2008

закон о повраћају

Драго,
Можеш ли ми послати текст тог закона о повраћају имовине коју користе политичке и друге организације и кад је и где објављен, пошто га нема на сајту Скупштине Србије, а треба ми? ranko.tomicATgmail.com
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 11:42 11.09.2008

Re: закон о повраћају

rankot
Драго,
Можеш ли ми послати текст тог закона о повраћају имовине коју користе политичке и друге организације и кад је и где објављен, пошто га нема на сајту Скупштине Србије, а треба ми? ranko.tomicATgmail.com


Ja jos uvek nisam Drago...pronadjite njegov Blog...!

rankot rankot 13:10 23.09.2008

Re: закон о повраћају

Извините Браниславе, моја омашка, стално вас мешам. У сваком случају, питање о тексту закона и даље стоји. Имате га или не? Ја нисам никад чуо за тај закон.
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 08:45 24.09.2008

Re: закон о повраћају

rankot
Извините Браниславе, моја омашка, стално вас мешам. У сваком случају, питање о тексту закона и даље стоји. Имате га или не? Ја нисам никад чуо за тај закон.



Na zalost ga nemam....!
bkc
rankot rankot 11:14 24.09.2008

Re: закон о повраћају

А знате ли барем кад је и где објављен? Сад, можда сам досадан, али овде у ГМ је СПС присвојио врло лепу зградицу од које убире позамашан приход, а при том су смислили да у њу сада привремено сместе архив у оснивању. Наравно, пошто је кров пропао, општина ће дати средства да се кров замени како архивска грађа не би кисла. Мудро, зар не? Јесу ли и код вас преко Рудника тако паметни?
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 08:22 25.09.2008

Re: закон о повраћају

rankot
А знате ли барем кад је и где објављен? Сад, можда сам досадан, али овде у ГМ је СПС присвојио врло лепу зградицу од које убире позамашан приход, а при том су смислили да у њу сада привремено сместе архив у оснивању. Наравно, пошто је кров пропао, општина ће дати средства да се кров замени како архивска грађа не би кисла. Мудро, зар не? Јесу ли и код вас преко Рудника тако паметни?



Cini mi se da je to bilo januara/februara 2001 god i da je bio savezni zakon SRJ, kada je Voja bio predsednik, legalista....
Verovatno ga mozete pronaci u Sluzbenom glasniku!
BKC
rankot rankot 20:07 25.09.2008

Re: закон о повраћају

ОК, покушаћу. Хвала Вам!
rankot rankot 08:15 04.10.2008

Re: закон о повраћају

Тражио сам на http://www.sluzbenilist.co.yu и у Службеном гласнику и Службеном листу нема ничег сличног. Јесте ли сигурни да је то тачан назив и да је уопште објављено?
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 10:29 04.10.2008

Re: закон о повраћају

rankot
Тражио сам на http://www.sluzbenilist.co.yu и у Службеном гласнику и Службеном листу нема ничег сличног. Јесте ли сигурни да је то тачан назив и да је уопште објављено?


SIGURAN SAM JER SAM GA DRZAO U RUKAMA I CITAO V KOSTUNICI, PITAJUCI GA KAD CE SPROVESTI ZAKON?..PROBAJTE U BIBLIOTEKAMA KOJE IMAJU OBAVEZAN PRIMERAK..Savezni zakon
blackbox92 blackbox92 11:58 10.09.2008

mnoštvo pluralizma bez demokratije

Komunistička partija u SFRJ je bila ne samo jedina, nego i najmoćnija organizacija u svakom smislu, pa ni to nije pomoglo da se „proleteri svih zemalja“ ujedine i spasu državu SFRJ, u koju se se toliko kleli, a bratstvo – jedinstvo se raspršilo u bratoubilački rat.


To nije bila jedinstvena partija već dugo labavi savez 6 repzbličkih i dve pokrajinske partije + organizacija SKJ u JNA, koje su se međusobno i koncepcijski razlikovale. Dakle, bio je pluralizam na nivou SFRJ a u okviru svake pojedinačno demokratski centralizam koji je mnogo labavija stega nego ustrojstvo sadasnjih stranaka u kojima je vođa apsolutni šef.
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 12:13 10.09.2008

Re: mnoštvo pluralizma bez demokratije

blackbox92
Komunistička partija u SFRJ je bila ne samo jedina, nego i najmoćnija organizacija u svakom smislu, pa ni to nije pomoglo da se „proleteri svih zemalja“ ujedine i spasu državu SFRJ, u koju se se toliko kleli, a bratstvo – jedinstvo se raspršilo u bratoubilački rat.


To nije bila jedinstvena partija već dugo labavi savez 6 repzbličkih i dve pokrajinske partije + organizacija SKJ u JNA, koje su se međusobno i koncepcijski razlikovale. Dakle, bio je pluralizam na nivou SFRJ a u okviru svake pojedinačno demokratski centralizam koji je mnogo labavija stega nego ustrojstvo sadasnjih stranaka u kojima je vođa apsolutni šef.


Hm, nije SKJ/u tema, posebno, time neka se bave istoricari, politikolozi.....ali da postoje prepoznatljivi tragovi u funkcionisanju stranaka...slazem se! Genetika....tradicija...koristoljublje, vlastoljubivost....itd!
blackbox92 blackbox92 12:47 10.09.2008

Re: mnoštvo pluralizma bez demokratije

Hm, nije SKJ/u tema, posebno, time neka se bave istoricari, politikolozi.....ali da postoje prepoznatljivi tragovi u funkcionisanju stranaka...slazem se! Genetika....tradicija...koristoljublje, vlastoljubivost....itd!

Htedoh reći da, i pored privida, SKJ odavno nije bio homogen već interesno partikularan.I zato ne može biti govora o pluralizmu bez njegovih nosilaca koji artikulišu posebne, nacionalne, socijalne i druge interese, dakle opet su to interesnew grupe, grupe za pritisakl i političke stranke sa svim elementima koje ste naveliGenetika....tradicija...koristoljublje, vlastoljubivost..itd.
Grupisanje i pregrupisavanje na osnovu interesa je stalni politički proces i tu se, kao i uostalom , slažemo.
nesha92 nesha92 12:29 10.09.2008

pluralizam cega?

Ja sam ipak malo ostriji od Vas te tvrdim da bespartijski pluralizam Vec postoji tj vise bih ga okvalifikovao kao bespartijski populizam!
Ideologija je ono sto u osnovi nedostaje svima ( osim u nazivima stranaka) - bar je tako bilo pre ovih izbora.
Namerno ili ne, rezultat poslednjih izbora je prvi put doneo skupstinu jasno definisano u ideoloskom smislu ( premda bi Dinkic trebalo da se zabrine, ali ne i Vuk koji je na moju radost ( sta cu kad sam slab na Vuka) osvojio nesto mesta)
Dakle potpuno IDEOLOSKI prirodne 2 strane su ili jasno definisane ili se mogu naslutiti konture buduceg srpskog partijskog parlamentarizma.
Meni nije ne moguce zamisliti sledecu vladu sastavljenu od "Tomine desne strane" + Dinkic i od DS-a i socijalista u opoziciji.
Cak navijam za takvu podelu....
S druge strane ono sto cu morati da prebolim su kadrovi SPS-a & kadrovi dolazece Tomine desne strane.
Elem ako su ta elementarna negiranja krivicnog(SRS&SPS) i trzisnog ( citaj Miskovic) zakona cena da bi konacno drustvo& drzava krenuli od 0, setite se samo kako su nastajale parlamentarne demokratije u 19 i 20 veku ( tj. prvi bogatasi su nastali iza nekog drveta cekajuci sa motkom da naidje neko bogatiji od njih) onda se u mojoj glavi namece pitanje da li tu cenu treba ili ne treba platiti.
Kako se ja nista ne pitam CENA je vec zaboravljena...


blackbox92 blackbox92 12:38 10.09.2008

Re: pluralizam cega?

Pa INTERESA.
normalan1 normalan1 12:42 10.09.2008

Može i ne može biti

Mislim da u Srbiji ne postoje male i velike partije već MALI I VELIKI LIDERI, jer, birači se ne određuju prema programima partija već prema liderima, otud i tolika pomama za Tominom i Vučićevom sudbinom! Da je drugačije, zar bi u Srbiji i ovakvoj jadnoj i bednoj, SRS sakupio toliki broj birača na socijalnoj i nacionalnoj demagogiji. Šešelj, Toma, Vučić a i ostali lideri i liderčići izdigli su se na veštini OBMANE polupismenog plebsa, govoreći im on što želi da čuje. Vuk Stefanović Karadžić je svoje "Narodne pripovijetke" podelio na "što može biti"(napr. legende) i "što ne može biti" (napr. bajke). BAJKE narod voli da sluša! Stoga su i ostali lideri pribegli "pričanju bajki" pa je biračima preostalo da tumače "što može biti" a "što ne može biti", svako je tumačio onako kako mu "srce ište". Tako je i glasao. Ko još normalan veruje u granice Karlobag-Karlovac- Ogulin- Virovitica, pa u to ne veruju ni Šešelj, ni Toma, ni Vučić, a ni nesrečni Todorović ili Radeta. Ne veruju ni birači, ali je svima, kojima je poreklo sa "te strane" milo da to čuju!!! Glasaju za njih a znaju da to "ne može biti".
Jedan bivši ministar, jednom prilikom je ispričao sledeću anegdotu: Na mitinzima tadašnje opozicije često je govorio ali se narod, blago rečeno nije ložio na njegove reči. Onda je u gotovo svaku rečenicu ubacio reč BRE i gle čuda, kada bi izgovorio: Dokle BRE da trpimo ove na vlasti(na pr.) iz naroda se začuo huk oduševljenja.
Tako se ovaj narod opredeljuje prema onima koji su mu bliski. Primitivizam, kletve, BRE... to je nekako naški, ali Evropa to već zvuči nepoznato, strano, tamo su Nemci, Austro-Ugari, eh kada bi u Evropu ušli Turci, onda bi i nama svanulo, na njih smo nekako navikli!
Mogao bih ja ovako još olaj la, ali da se osvrnem na pomenutu drugaricu Miru Marković. Ona je bila nesumnjivo lider svoje sekte JUL, ali uporište u narodu ova sekta nije imala, bez obzira što je drugarica Mira šetala plastični cvet u kosi kao i sve prosečne domačice, međutim ona nije govorila jezikom tih domaćica. Imala je novac, neograničenu vlast ali je narod nije birao! Zašto? Zato što nije imala moć da narodu ponudi "ono što ne može biti", komunizam koji je ona nudila, narod je tek preturio nekako preko glave, pa mu nije bilo do vraćanja jer je znao da "to može biti"!
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 12:55 10.09.2008

Re: Može i ne može biti

normalan1
Mio reč BRE i gle čuda, kada bi izgovorio: Dokle BRE da trpimo ove na vlasti(na pr.) iz naroda se začuo huk oduševljenja.
narod nije birao! Zašto? Zato što nije imala moć da narodu ponudi "ono što ne može biti", komunizam koji je ona nudila, narod je tek preturio nekako preko glave, pa mu nije bilo do vraćanja jer je znao da "to može biti"!


Stara prica " mozz da bidne, al ne mora da znaci...!"
bkc
adam weisphaut adam weisphaut 13:21 10.09.2008

Cenim da je ovo

Narodna demokratska stranka – dr Slobodan Vuksanović, brisana 22.09.2006.

bio veliki gubitak za srpsku političku scenu, mada ni ovaj nije zanemrljiv:
Socijalistička narodna stranka – prof.dr Branislav Ivković, brisana 17.12.2004.
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 13:49 10.09.2008

Re: Cenim da je ovo

adam weisphaut
Narodna demokratska stranka – dr Slobodan Vuksanović, brisana 22.09.2006.

bio veliki gubitak za srpsku političku scenu, mada ni ovaj nije zanemrljiv:
Socijalistička narodna stranka – prof.dr Branislav Ivković, brisana 17.12.2004.


mene su iznenadili podaci da su brisani (i formalno) GSS, Gradjanski savez i SDU , Socijaldemokratska unija....mislio sam da ce zadrzati kakav takav rezervni polozaj....za veliki deo sam znao, ali je zanimljivo setiti se ko je sve i sta osnivao!
poz
bkc
Inner Party Inner Party 14:48 10.09.2008

Da nije...

Socijaldemokratska unija - Žarko Korać, brisana 26.09.2002.


... ovo neka greska?!
Atomski mrav Atomski mrav 15:22 10.09.2008

Re: Da nije...

Pazi kad je obrisana... ni meni nije jasno.
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 07:33 11.09.2008

Re: Da nije...

Inner Party
Socijaldemokratska unija - Žarko Korać, brisana 26.09.2002.


... ovo neka greska?!



Ne znam....!!!? Tako stoji na sajtu Ministarstva????Imate link.pa proverite....
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 07:35 11.09.2008

Re: Da nije...

Atomski mrav
Pazi kad je obrisana... ni meni nije jasno.[/quote

???Nemam odgovor....zaista?
Njihov sajt je aktivan,,,,i mene je zainteresovalo, pa vidim na sajtu da se to ne poklapa sa sajtom Ministarstva?
Verovatno je neka greska....ne znam?

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana