Pljuvaćemo se još

srdjan_kaze RSS / 11.09.2008. u 15:46

   Tek stigoh, a vek se zapitah, gde sam ja to došao.

    Kao i u državi u kojoj živimo, društvu koje kudimo, medijima koje preziremo, vidim da zakoni i pravila ne funkcionišu ni na blogu. Pogledah naslov jednog bloga neke, očigledno visokocenjene ''blogerke'' i shvatih da VIP blogeri postaju oni koji ne poštuju pravila ponašanja. Pažljivo sam iščitao sva pravila bloga pa mi je prosto čudno da ne postoji cenzura tekstova koji svojim sadržajem krše izvesne odredbe pravilnika. Pa čak i da se potpuno slažemo sa sadržajem ovakvih blogova, pitanje je koliki autoritet predstavlja neko neko ko pljuje stvari i stvarnost oko sebe, ko se buni, ko je kritčar onoga što nije valjano a pritom u okviru ''zajednice'' u kojoj deluje, ne poštuje njene norme i pravila i daje povoda da i njega neko pošteno ispljuje.

   Takvi smo mi Srbi... Pa makar se neki na takvo odredjenje ježe i odbijaju...  A dragi moji afektivni blogeri ( a verujem da takvih ima više od jednog primerka na koji sam ja naišao), u Evropi se ne vrednuje disciplina pljuvanja  u vis . Završi sve na sopstevenom obrazu jer pored svih svetskih sila deluje još uvek i ona prirodna sila, sila teže. A Evropa ne voli one koji su prljavi i musavi.

    I dok se Srbi takmiče da se što više zapljuju i unerede,da pljuju sebe, komšiju, političke protivnike, ali i stranačke kolege, naši karirani susedi stoje na korak do Evropske unije a pritom svoje karirane dezene s ponosom i vrlo dostojanstveno šetkaju po Evropi. U pauzi izmedju dve pesme Colonie na njihovim radio-stanicama puste svakog dana u više navrata poneku pesmu kojom podsećaju svoje sunarodnike na to da svi oni mnogo, iznad sebe samih, vole svoju zemlju.

   I neka vole. Treba da vole. To postujem. Stvorili su je teskom mukom. Sad oni mogu da usred bela dana zapevaju nacionalističke pesme a da im niko ne prirpeti zatvorenim vratima. Sad se Srbi zavlace u misije rupe u potrage za ''hrabrim'' beguncima, gmizu po blatu i svinjarišu, a pri tom ne prestaju medjusobno da se pljuju. Jedni u duhu naše narodne tradicije kunu i proklinju, drugi lažu i mažu narod s namerom da se dodvore svetu, nastavljajući da, sad već refleksno pljuckaju na sve strane.

   A narod u tom svesrdno pomazu. Pljuckaju svi. Pljuckaju navijaci,pljuckaju huligani, pljuckaju homoseksualci, pljuckaju penzioneri, pljuckaju stari i mladi. Svi zajedno. Horski. Ujednačeno. Pa se onda malo pobijemo oko toga ko bolje pljuje. Onda jedni proklinju druge, što ovi drugi pljuckaju sami sebe. I zaista uzivamo u tom pljuvanju. Pa nam malo da se pljujemo u lice, pa krenemo da se pljujemo i po medijima, elektronskim, pisanim.... Nebitno.  Bitno je da to stigne u svet, da vide svi kako Srbi dobro pljuju. Nemamo mi samo tenisere, vaterpoliste i dobre pevače. Mi smo pre svega pljuvački narod. I ponosimo se time.

  Svet gleda, pa mu smešno. Pa nastavlja igricu. Lepo njima, lepo i nama. Postavljaju nova pravila, nove prepreke. Mi skakucemo okolo, upljuvani, mrljavi, zadihani... Kad se umorimo, zastanemo  malo tek da uzmemo daha. Pa  nastavimo. Prozivamo, dozivamo, pronalazimo, hapsimo, kunemo ...  Krste se susedi i desnom i levom. Smeju se stranci svojim porcelanskim zubima i smisljaju nove ucene. A malo ih i strah ludih Srba. Kako i ne bi. Ipak je Srbija do Tokija. Do u bestraga.

    Ko ih šiša. Dovoljni smo mi sami sebi. I da se volimo, i da decu pravimo, i da gradimo, i da rušimo.....I da se ubijamo, dovoljni smo vala mi sami sebi. Tako i treba. Sve ostaje u okviru kuće. Samo sto nas sa svih strana komšije opominju. Jok!  Mi po starom.  Razalaćujemo svoju kuću. Može nam se , naša je.

  A kuća bez krova, pa prokisnjava....

  Ili smo to samo preterali s pljuvanjem....?!

  Nek ide život. Pljuvaćemo se još....



Komentari (0)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana