Svoje nemam .... (II)

sentinel26 RSS / 11.09.2008. u 20:38

 U prethodnom dijelu bilo je riječi o nezakonitom i nedomaćinskom trošenju sredstava koja pripadaju Fondu PIO samostalnih preduzetnika za namirenje obećanja datih članovima i poslanicima PUPS-a.

Nažalost to nije jedina nevolja koja snalazi samostalne preduzetnike.

Zakon o privrednim društvima  (“Službeni glasnik RS” br. 124/2004) objavljen 22.11.2004. a stupio na snagu 30.11.2004. garantovao je svim privrednim subjektima  ( Pr, OD,  KD, DOO, AD ) poslovanje, tj. privredjivanje pod jednakim uslovima. Zakon je zakon, kad on garantuje, to je osigurano ?

Preduzetnici svoje doprinose za socijalno osiguranje uplaćuju (zbirno: doprinos za PIO, za zdravstveno osiguranje i za zapošljavanje) na prolazne račune kojima upravljaju lokalne organizacione jedinice Poreske uprave Srbije.

Pa onda lokalne organizacione jedinice vrše rasporedjivanje i prenos sredstava na odgovarajuće fondove. Nije poznato da li i ko vrši ikakvu kontrolu te operacije i njenu periodiku realizacije.

Ljudi mogu pretpostaviti da to organizacione jedinice rade pošteno (tačno i blagovremeno).

 

Velika nepravda i maltretiranje samostalnih preduzetnika odvija se u okviru Fonda zdravstvenog osiguranja.

Fond ( lokalne jedinice ) zdravstvenog osiguranja nema uvida u podatke da li je i koliko sredstava neki preduzetnik uplatio tome Fondu i da bi mu ovjerio zdravstvenu knjižicu ovaj mora od Poreske uprave donijeti poresko uvjerenje.

Za to uvjerenje podnosi se pismeni zahtjev i čeka se najmanje jedan dan (St.Grad, Zvezdara, N.Bgd) a kod nekih OJ Poreske uprave (Vračar)  i po 7 dana.

Ako imate neki dinar duga, moraćete prvo isti izmiriti,  sačekati da pare “legnu”, pa ćete tek onda dobiti uvjerenje u roku koji tek tada počinje da teče.

Medjutim ako nijeste dužni, a poresko knjigovodstvo ima grešaka i netačno stanje na poreskim “karticama” moraćete sačekati da se prvo izvrše sve te ispravke, moraćete vi da pišete zahtjeve za ispravku, iako vi nijeste odgovorni zbog tih grešaka i kada se sve završi (a traje po nekada i do 10-15 dana), nećete dobiti izvinjenje.

A može vam se dogoditi da ne dobijete ni uvjerenje.

“Čekanjem” na ispravku, pristigne i datum za novo zaduženje, pa Jovo nanovo.

Zaposleni nijesu izloženi ovom šikaniranju. Kada se pojave sa zdravstvenom knjižicom za ovjeru, nadležni ukucaju broj  i odmah na ekranu vide da li je njegov poslodavac uplatio doprinos za zdravstveno osiguranje, jer oni doprinose uplaćuju direktno na račune fondova.

Ravnopravnost na nivou.

 

.Idem ja kod privatnog ljekara, oni ne gledaju jesu li knjižice ovjerene  !!!

Bejaše :  „DŽ-ul je kul !“  -  a stigli smo do:  „G-ul  je  kul !“

 

 Komentari (18)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

zeks92 zeks92 20:57 11.09.2008

prvi!

valjda...
zeks92 zeks92 21:09 11.09.2008

Re: prvi!

Medjutim ako nijeste dužni, a poresko knjigovodstvo ima grešaka i netačno stanje na poreskim “karticama” moraćete sačekati da se prvo izvrše sve te ispravke, moraćete vi da pišete zahtjeve za ispravku, iako vi nijeste odgovorni zbog tih grešaka i kada se sve završi (a traje po nekada i do 10-15 dana), nećete dobiti izvinjenje.E ... bas si sitnicav ... em ih maltretiras, em bi da ti se izvinjavaju ... sto ne probas sas suske u kovertu?...
O Svrbijo, lepotice!

Preporuka za poresko knjigovodstvo!
sentinel26 sentinel26 21:25 11.09.2008

Re: prvi!

zeks92
E ... bas si sitnicav ... em ih maltretiras, em bi da ti se izvinjavaju ... sto ne probas sas suske u kovertu?...
O Svrbijo, lepotice!
Preporuka za poresko knjigovodstvo!

Pa zar su malo šuški uzeli pa da im dam još i za ljetovanje na ostrvima možda ili da darivaju onim PUPS-ovcima? Jok more ! Ne dam !
U svakom slućaju hvala za komentar i prijedlog, ko zna, jednoga dana ?

Dodje vreme,
sve se izokrene.

Ah, da, zaboravio sam diplomu, narudžbina mi kasni, nijesam uplatio provakturu.
dragan7557 dragan7557 09:39 15.09.2008

Re:REŠENJE PROBLEMA

zeks92
valjda...


Prvo da se zahvalim prijatelju sentinel za skretanje na ovaj deo bloga (potpalublje) a onda i da odmah na početku dam način rešenja ovoga problema bar kada je stara(delovi ) EU u pitanju.

U ranijem periodu od sedamdesetih godina na ovamo NE POSTOJE NIKAKVE KNJIŽICE NITI SULUDA OVERAVANJA ISTIH.

STANJE DO 2006

do uvođenja Evropske kartice zdravstvenog osiguranja.

Građani su posedovali nacionalne kartice nacionalnog zdravstvenog osiguranja (imaju i danas) i/ili šrivatnog (u državama gde je zdravstveno osiguranje privatizovano) privatnog osiguranja kod koga je građanin zdravstveno osiguran.
Ove kartice su iste kao i bankovne kartice.Nose sledeće podatke:
Ime i prezime osiguranika
Ime osiguravajuće kuće ili nacionalnog osiguranja (kad je u pitanju državno zakonsko osiguranje
datum rođenja građanina
servisni ili SOFI = socijalno fiskalni broj građanina
Matični broj osiguranja (kod privatnih osiguranja)
Broj polise ili registracije ugovora o zdravstvenom osiguranju
datum do koga važi kartica (obično 31 januar sledeće godine)
Lupetanje Štembilja od strane ažurnih službeničkih baraba nije moguće ni zbog veličine a bogami ni zbog zakonskih propisa.

European Health Insurance Card

Iste kao i predhodno opisane (veličina bankovne kartice) sa gore navedenim podatcima u dve plave boje i belim poljima za unos podataka.
Ugornjem desnom uglu krug evro zvezdica i oznaka države iz koje potiče.
Nepotrebno reći je da važi u celoj EU paket lokalnih nacionalnim standardima države u kojoj se koristi pa zbog toga postoje razlike u paketu usluga koje ista obezbeđuje.
Ova kartica je zamenila raniji (unificirani ) formular EU o zdravstvenom osiguranju a i pređašnje formulare iz sedamdeseti po bilateralnm ugovorima između članica koji su imali važnost od tri meseca i morali da budu deponovani kod nacionaog autoriteta države u koju građanin putuje.

U SFRJ koja je imala sporazum o socijalnim osiguranjima kako sa državama tadašnje EEZ po konvenciji i odredbama regulisanim bilateralno sa svakom članicom je bio u upotrebi formular X država/ YU 112
a kasnije EU/ YU 113 (za broj nisam siguran, koji i danas važi i mora da bude predat na "inauguraciju" domaćem Autoritetu u Srbiji koji na osnovu istog (formulara )izdaje potvrdu (naravno sa brljotinom zvanom pečat) sa kojim se stranom osiguraniku po osnovi konvecije obezbeđuje lečenje u Srbiji (ranije u SRJ)

Važna Napomena


Zbog već poznatog lopovluka od strane srpskog nacionalnog Autoriteta za zdavstveno osiguranje a i neplaćanja dugova za lečenje svojih građana u inostranstvu, VAŽE POSEBNE MERE priznavanja troškova SAMO I ISKLJUČIVO uz originalne račune za pružene med.usluge na teritoriji Srbije koji se realizuju podnošenjem na uvid nacionlalnom osiguravajućem društvu u cilju refundacije.

Ovom merom je izbegnut lopovluk na državnom nivou ali je moguć na nižem (lekar može da izda računčinu umesto računčića i sa osiguranikom podeli zaradu.

Zakonski akti koji u Srbiji MORAJU DA BUDU DONEŠENI.
Uređenje nacionalne zakonske regulative odnoseće na zdravstveno osiguranje koja će garantovati osnove protokole rada i formalizaciju (unifikaciju zakonskih odredbi osnove osiguranja - pravi izvor zdrv. osiguranja) zakonsko uređenje formalizma zdravstvene kartice i važnosti iste na godinu dana bez idiotizma zvanog pečat, i prenošenja tereta (obaveze) dokazivanja sa leđa građana na pravne subjekte (preduzeća i ustanove) izvore premija.
DUGOGODIŠNJE ZATVORSKE KAZNE za neplaćanje premija osiguranja odgovornim licima.
Zakonsko obezbeđenje PRIORITETA nalate premija svih socijalnih osiguranja kod stečaja pravnih subjekata
Zakonske odredbe o mogućnosti otvaranja STEČAJNOG POSTUPKA nad PRIVATNOM IMOVINOM akcionera otvorenih i zatvorenih akcionarskih preduzeća i državnih pravnih subjekata ( odgovornih lica u njima) po osnovu neplaćanja socijalnih davanja.
Zakonske odredbe o HITNOM OTVARANJU STEČAJNOG POSTUPKA nad pravnim i odgovornim licima u slučaju neplaćanja premija socijalnih osiguranja 1.blokadu 2.konfiskaciju sveukupne imovine pravnog subjekta u vreme i po završetku trajanja stečajnog Postupka.
Pod blokadom podrazumevam transakcije fiktivnog otuđenja imovine u svrhe neplaćanja premija socijalnih osiguranja do PET GODINA PREDHODEĆIH STEČAJNOM POSTUPKU OTVORENOM ZBOG NEPLAĆANJA PREMIJA.
Zabrana bavljenja preduzetničkom delatnošču ili rukovodećim funkcijom u trajanju od NAJMANJE DESET GODINA
po izlasku sa robije.
Samo drakonske kazne dugogodišnjom robijom za odgovorne uz konfiskaciju sveukupne imovine mogu doći glave PRIVATNOM I DRŽAVNOM LOPOVLUKU OVE VRSTE.
dragan7557
15 septembar 2008
sentinel26 sentinel26 15:15 15.09.2008

Re: Re:REŠENJE PROBLEMA

dragan7557
Zakonske odredbe o HITNOM OTVARANJU STEČAJNOG POSTUPKA nad pravnim i odgovornim licima u slučaju neplaćanja premija socijalnih osiguranja 1.blokadu 2.konfiskaciju sveukupne imovine pravnog subjekta u vreme i po završetku trajanja stečajnog Postupka.
Pod blokadom podrazumevam transakcije fiktivnog otuđenja imovine u svrhe neplaćanja premija socijalnih osiguranja do PET GODINA PREDHODEĆIH STEČAJNOM POSTUPKU OTVORENOM ZBOG NEPLAĆANJA PREMIJA.
Zabrana bavljenja preduzetničkom delatnošču ili rukovodećim funkcijom u trajanju od NAJMANJE DESET GODINA
po izlasku sa robije.
Samo drakonske kazne dugogodišnjom robijom za odgovorne uz konfiskaciju sveukupne imovine mogu doći glave PRIVATNOM I DRŽAVNOM LOPOVLUKU OVE VRSTE.
dragan7557
15 septembar 2008
Prijatelju,
- sve što ste naveli moguće je samo u pravno uredjenoj državi,

- u državi gdje se zakoni bespogovorno izvršavaju pa se tek poslije toga traže njihove promjene i poboljšanja.

- u državi gdje dužnik nije u povioljnijem položaju od povjerioca,
- i ...
- premijer danas reče da "ćemo se boriti za naša prava u UN".

Ne znam kako da mu kažem - Idi ti tamo po tvoja prava a moja su ovdje negdje pa ću pokušati da ih pronadjem a ti nemoj da me sprečavaš.
Zahvaljujem na podršci.
Pozdrav.
Krugolina Borup Krugolina Borup 21:01 11.09.2008

Ja to ovako kako si rekao...

.Idem ja kod privatnog ljekara, oni ne gledaju jesu li knjižice ovjerene !!!


... jer su me smarali da NA SVAKA TRI MESECA moram da nosim dokaz da sam izmirila obaveze. Pa, na svaka tri meseca prvo u RJUP, zahtev za potvrdu da je sve plaćeno, pa onda s tim u NE-ZNAM-NI-KAKO-SE-ZOVE, gde radi sve nadrkana do nadrkane, a reeeeeeeeed... da se onesvestiš.

Radila sam to dok sam morala, tj. dok je otac moga deteta bio nezaposlen, pa je dete moralo preko mene da bude overeno. Sad mu otac, falabogu, radi, pa je osiguran preko njega.

A ja zdravstveno i ostalo i dalje redovno plaćam, ali knjižicu ne overavam. Jeftinije mi da platim privatnog lekara kad nešto zatreba, nego da se drndam na svaka tri meseca ko siroče.

Jedna moja drugarica je u to NE-ZNAM-KAKO-SE-ZOVE s nadrndanom do nadrndane ušla normalna, a izašla vičući: "Sledeći put, kad vam donesem kalašnjikov!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!"
sentinel26 sentinel26 21:43 11.09.2008

Re: Ja to ovako kako si rekao...

Krugolina Borup
.Idem ja kod privatnog ljekara, oni ne gledaju jesu li knjižice ovjerene !!!
... jer su me smarali da NA SVAKA TRI MESECA moram da nosim dokaz da sam izmirila obaveze. Pa, na svaka tri meseca prvo u RJUP, zahtev za potvrdu da je sve plaćeno, pa onda s tim u NE-ZNAM-NI-KAKO-SE-ZOVE, gde radi sve nadrkana do nadrkane, a reeeeeeeeed... da se onesvestiš.
Očlekivao sam da će neko da se sjeti. I "Dž-ul" (Jul ) je držao ministarstvo zdravlja a danas to "G-ul" nikome ne prepušta.
Zakon kamore, pardon, o nasl(e)adjivanju se strogo poštuje.
A ja zdravstveno i ostalo i dalje redovno plaćam, ali knjižicu ne overavam. Jeftinije mi da platim privatnog lekara kad nešto zatreba, nego da se drndam na svaka tri meseca ko siroče.
Jedna moja drugarica je u to NE-ZNAM-KAKO-SE-ZOVE s nadrndanom do nadrndane ušla normalna, a izašla vičući: "Sledeći put, kad vam donesem kalašnjikov!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!"
Kod zdravstva preduzetnici i jesu siročići.
Nije samo "drndanje" u pitanju, nekada izgubite po dva radna dana, a ako ima grešaka u njihovom knjigovodstvu onda ili odustajete i platite privatnog ljekara ili platite nekoga (sa punomoćjem) da ide i čuči umjesto vas tamo.
Obzirom da jednoga dana ipak morate i te njihove gluposti da ispravljate onda je bolje to uraditi odmah.

Ja znam kolegu koji kada naidje na te budalaštine, skupi papire i šalje unutrašnjoj kontroli. Samo do nje je veoma teško doći, trebate biti pravi virtouz u telefonskim forama i fazonima.

I u Fondu zdravstva i u poreskim upravama profesionalni glasači čuvenog "G" - udruženja.

Goran Vučković Goran Vučković 21:59 11.09.2008

Igranka...

sad mene malo profesionalna radoznalost kopka: kakve su prepreke da preduzetnici uplaćuju zdravstveno osiguranje na isti način kao i preduzeća, tj. ne preko ovih netransparantnih prolaznih računa?

Koji je odnos broja preduzeća i samostalnih preduzetnika, tj. koliko bi se uvećao obim promena kada bi svi gurali uplate kroz isti sistem?

Da li je komplikovanija procedura koju rade preduzeća - pa da ne bude da se dobije na mostu a izgubi na ćupriji?

Šta je sa kontrolom korektnosti iznosa - ko to proverava kod preduzeća, a ko kod preduzetnika? Ko i kako proverava ovo kada se traži uverenje?

U čijoj bi nadležnosti uopšte bilo da ovakvu odluku (uvođenje jedinstvenog načina uplate doprinosa za zdravstvenu zaštitu) donese?

Da li bi od ovog posla overe zdravstvenih knjižica mogla da se napravi "upakovana" usluga, koju npr. agencija radi za gomilu preduzetnika od jednom, tako da svima štedi vreme a naplaćuje neku sitnu tarifu?
sentinel26 sentinel26 22:29 11.09.2008

Re: Igranka...

Goran Vučković
sad mene malo profesionalna radoznalost kopka: kakve su prepreke da preduzetnici uplaćuju zdravstveno osiguranje na isti način kao i preduzeća, tj. ne preko ovih netransparantnih prolaznih računa?
Koji je odnos broja preduzeća i samostalnih preduzetnika, tj. koliko bi se uvećao obim promena kada bi svi gurali uplate kroz isti sistem?
Da li je komplikovanija procedura koju rade preduzeća - pa da ne bude da se dobije na mostu a izgubi na ćupriji?
Šta je sa kontrolom korektnosti iznosa - ko to proverava kod preduzeća, a ko kod preduzetnika? Ko i kako proverava ovo kada se traži uverenje?
U čijoj bi nadležnosti uopšte bilo da ovakvu odluku (uvođenje jedinstvenog načina uplate doprinosa za zdravstvenu zaštitu) donese?

Postoji Plan računa za uplatu javnih prihoda koji je sastavni deo Pravilnika o uslovima i načinu vodjenja računa za uplatu javnih prihoda i raspored sredstava sa tih računa, koji donosi Ministar finansija na osnovu ovlašćenja iz Zakona o budžetskom sistemu.

Ako bi primjenili isti (ili sličan) sistem i preduzetnici bi svoje doprinose (sva tri) uplaćivali direktno na račune fondova.
Tada bi prestala i potreba za izdavanjem - "vadjenjem" poreskih uvjerenja za ove namjene, smanjio bi se broj zaposlenih u poreskim upravama a to može da bude opasno po neko udruženje.

Preduzetnici od poreske uprave dobijaju rješenja u kojima su već obračunati doprinosi, sva tri pojedinačno (za PIO=22,0%, za zdravstvo=12,3% i za zapošljavanje=1,5% ) i ukupno i u istima nalog da se uplata vrši zbirno na jedan prolazni račun.

Kada je već tako, oni bi kao i poslodavci za zaposlene mogli uplaćivati sredstva za doprinose direktno na račune fondova, ali treba neko ili da otvori za njih posebne brojeve računa u tim fondovima ili da im dodijeli neki od postojećih.
Ali prijatelju tada su isključene nmogućnosti manipulacije tim sredstvima.

Jedina "šteta" je što bi umjesto jednog pisali tri naloga za prenos, a za one koji plaćanje vrše elektronskim putem to i nije interesantno za diskusiju.

Jedini preduzetnici na čije se primjedbe oni trzaju jesu advokati, a oni su dobro namireni,....( s druge strane )...

Goran Vučković Goran Vučković 22:56 11.09.2008

Re: Igranka...

На данашњи дан у Агенцији за привредне регистре (АПР) је регистровано:


Привредна друштва: 102461 | Предузетници: 217496 | Заложна права: 30719 | Уговори о лизингу: 64012

ima dvaput više preduzetnika nego preduzeća... pitam se da li bi tekući sistem mogao da drži 3x broj računa (plus koliko već dodatno zaposlenih i zavisnih lica...)
sentinel26 sentinel26 23:21 11.09.2008

Re: Igranka...

Goran Vučković
На данашњи дан у Агенцији за привредне регистре (АПР) је регистровано:
Привредна друштва: 102461 | Предузетници: 217496 | Заложна права: 30719 | Уговори о лизингу: 64012
ima dvaput više preduzetnika nego preduzeća... pitam se da li bi tekući sistem mogao da drži 3x broj računa (plus koliko već dodatno zaposlenih i zavisnih lica...)
Nijeste razumjeli kako funkcioniše taj sistem.
Nema svako preduzeće svoj račun, niti to treba preduzetnicima.

Doprinosi zaposlenih se uplaćuju na 3 x 2 = 6 računa, po dva za svaki fond, plus račun za uplatu poreza.
Preduzetnici takodje primjenjuju taj isti sistem za svoje zaposlene ali ne i za sebe.

Kod preduzetnika nema 6 nego 3 (fiktivna) računa, čiji brojevi su njima nepoznati, novac uplaćuju na jedan prolazni račun, a O.J. poreske uprave vrše "transfer" toga novca, samo oni znaju kada, koliko i kako.
Samo interna, eksterna kontrola nije moguća.

Potrebna su samo 3 (prava) računa, po jedan kod sva tri fonda.
Kontrola pojedinačnih obaveza i potraživanja za preduzeća (kako za poreze tako i za doprinose ) se vrši preko PIB-a, a to već svi imaju i kod preduzetnika se već primjenjuje na poreze, samo ne i na ova tri doprinosa.

Osim broja onih koji rade na uvjerenjima, ispao bi "napolje" i jedan (najstariji, skup za održavanje ) program u koji je inače ugradjen i netačan i nezakonit podprogram za kamatiranje.

Probajte da dobijete kamatni list, iako su po zakonu obavezni da vam isti uruče, to se ne dešava niti će se desiti.

Suština problema nije u ta tri broja računa, već u tome što bi toga trenutka prestala varijanta mogućnosti manipulacije tim sredstvima.
Gotovo je. Kao kada ja vama uplatim novac na vaš račun, kod nekih banaka on je u roku od 5 minuta na vašem računu, a kod nekih sprskih banaka tek za 24 sata.

Goran Vučković Goran Vučković 23:28 11.09.2008

Re: Igranka...

ijeste razumjeli kako funkcioniše taj sistem.
Nema svako preduzeće svoj račun, niti to treba preduzetnicima.

Potrebna su samo 3 računa, po jedan kod sva tri fonda. Kontrola pojedinačnih obaveza i potraživanja za preduzeća (kako za poreze tako i za doprinose ) se vrši preko PIB-a, a to već svi imaju i kod preduzetnika se gveć primjenjuje na poreze, samo ne i na doprinose.

Pa hm... više se pitam kakva je struktura analitike u fondovima, da budem precizan. Ok je tri računa u banci - pitanje je na koji način se prate dalje prihodi i rashodi po obveznicima (firmama) i korisnicima (imaocima zdravstvenih knjižica, na primer).
sentinel26 sentinel26 23:48 11.09.2008

Re: Igranka...

Goran Vučković
ijeste razumjeli kako funkcioniše taj sistem.
Nema svako preduzeće svoj račun, niti to treba preduzetnicima.

Potrebna su samo 3 računa, po jedan kod sva tri fonda. Kontrola pojedinačnih obaveza i potraživanja za preduzeća (kako za poreze tako i za doprinose ) se vrši preko PIB-a, a to već svi imaju i kod preduzetnika se gveć primjenjuje na poreze, samo ne i na doprinose.

Pa hm... više se pitam kakva je struktura analitike u fondovima, da budem precizan. Ok je tri računa u banci - pitanje je na koji način se prate dalje prihodi i rashodi po obveznicima (firmama) i korisnicima (imaocima zdravstvenih knjižica, na primer).

Preko PIB-a, a to svi imaju i preduzeća i preduzetnici i on vam je sastavni dio vašeg poslovnog "imena i prezimena".
Ajnur Ibran Ajnur Ibran 22:22 11.09.2008

Trpimo, dokle, ne zna se...

da bi mu ovjerio zdravstvenu knjižicu ovaj mora od Poreske uprave donijeti poresko uvjerenje.


Cekao sam u redu da dobijem obrazac. Zatim sam cekao u redu da predam popunjen obrazac. Cekao sam na salteru 27 min, dok je radnik na salteru razgovarao sa nekim svojim "zemljakom" o tome kad ce ovaj drugi da se smiluje i donese mu koju gajbicu svojih odlicnih breskvi. Kad je zavrsio, okrenuo se prema meni i s visoka rekao (kao da bi ja to trebao da znam), sta vi cekate, pa dodjite u pola 3, ko sav ostali svet!
Bilo je to ujutro. U pola tri doslo je oko 100-tinak, gradjana, koji su se cutke, topili na +36 C, nije bilo niti jedne stolice, a bilo je dve trudnice, bilo je i starijih ljudi. Meni je bilo il da povracam il da se onesvestim, a mogu misliti njima.
Tajac. Pocinjem ludacki da se cerekam, jer su lica cekaca, lica ugnjetenih, slomljenih, i lica ljudi koji to nisu.
Tri sata: dolazi portir/obezbedjenje, u onoj uniformici sa id karticom, vazniji od generala, i pocinje da proziva prisutne, glasom, tako sigurnim, i tako nepostojimocmocnijaodove, kao da ce da nas sad na streljanje uputi, cek samo da mi da jos i diplomu(tako vas on posmatra dok vam daje taj jebeni papir)...
Da, on sedi, covek obezbedjenje/general/portir, je sa sobom doneo i stolicu.
Nimalo, dostojanstveno, zar ne?
sentinel26 sentinel26 22:42 11.09.2008

Re: Trpimo, dokle, ne zna se...

Ajnur Ibran
..Cekao sam u redu da dobijem obrazac. Zatim sam cekao u redu da predam popunjen obrazac. Cekao sam na salteru 27 min, dok je radnik na salteru razgovarao sa nekim svojim "zemljakom" o tome kad ce ovaj drugi da se smiluje i
Nije šala, vjerujte, poznajem čovjeka koji u torbi nosi malu stolicu na sklapanje i kaže da ga mnogo puta spasila tekih muka.
Prijatelju, jedan vid dafinizma nije umro.

A na Novom Beogradu naplaćuju obrazac (zahtjev ) - 6 dinara "komad" bato.
Unfuckable Unfuckable 07:43 12.09.2008

Mr sentinel

još jedno kompetentno seciranje
preporuka
sentinel26 sentinel26 12:38 12.09.2008

Dopuna - I

U odgovoru Vučkoviću ja sam napisao da je potreban uslov da bi se preduzetnici doveli u ravnopravni položaj za korišćenje zdravstvenog osiguranja potrebno "otvaranje" 3 računa kod fondova za uplate doprinosa.

Ti računi već postoje. Oni su samo "nedostupni" preduzetnicima. Izmedju njih i preduzetnika postoji posrednik. Na pijaci bi rekli postoji "nakupac". Da li se ugradio ? Ja ne znam.

1) To "otvaranje" 3 ( postojeća ) računa bi bio maksimalistički zahtjev za postizanje cilja.

2) Optimalni zahtjev glasi: - dovoljan je i samo jedan račun kod Fonda PIO a kod Fonda zdravstva i zapošljavanja već postoji odredjeno grupisanje i mogu da budu priključeni odredjenoj grupi osiguranika, pogotovu što je u ta dva slučaja fond uvijek i bio jedan i zajednički.

3) Minimum "činjenja" za ispunjenje ovoga cilja jeste da nije neophodan niti jedan novi račun, ako se želi (i ako je zakonito) spajanje fondova. Pridruživanje grupama završava sve.

Kada bi se sada igrali "samoupravljanja" ja vjerujem da bi svi preduzetnici radije pristali da kod kuće (za iste pare) napišu po tri virmanska naloga umjesto jednoga (kao do sada), a više ne bi išli i čekali u redovima za uvjerenja koja ionako služe da bi članovi jednog udruženja imali šta da rade i prime platu.

sentinel26 sentinel26 16:09 12.09.2008

Dopuna - II - vlasnici PP

Slično iskustvo (ali ne i sudbinu ) su imali i vlasnici privatnih preduzeća u vrijeme kada je registraciju istih obavljao Okružni privredni sud.
Dogadjalo (najčešće) se da vlasnici osnivači budu upisani i kao direktori sa svim i neograničenim ovlašćenjima.

Po neki direktor je istovremeno donosio i odluku o stupanju u radni odnos u svom preduzeću. Potom bi sam sebe prijavio na osiguranje kod ( onda SIZ-a ) Fonda PIO i kod zdravstva.

Fondu PIO se to iz nekih neobjašnjivih razloga nije dopadalo pa je pravio probleme i zahtijevao da se isti ne prijavljuju kod Fonda PIO zaposlenih nego svi kod Fonda samostalnih preduzetnika.

Na scenu su stupale O.J. Poreske uprave koje su rješenjima o doprinosima za socijalno osiguranje pokušavale da arbitriraju. Stalno je visila prijetnja (bilo i pokušaja) da će duplo (i nepotrebno) plaćati doprinose za PIO kod dva fonda.

Takvo njihovo shvatanje proizilazilo je iz tumačenja da vlasnik preduzeća ne treba da ima platu, već treba da "čeka" dobit na kraju godine, što se naravno ovijema nije dopadalo, jer su naravno željeli da sami odredjuju sebi plate.

Kako nijedan direktor nije htio sam sebi da napiše otkaz, Fond PIO otvara poseban broj računa na koji ovi osiguranici uplaćuju svoj doprinos za PIO. Ona druga dva su inače zajednički.

U jednom trenutku neki "stručni" savjetodavci su pronašli "genijalno" rješenje i savjetovali direktore da stupaju u radni odnos u preduzećima kod "prijatelja, rodjaka, kumova i sl.".

Pa ja u radnom odnosu u preduzeću mojega kuma a on kod mene, on meni a ja njemu dokaz ( kopiju prijave na osiguranje) i nema duplog doprinosa, jer ne možete dva puta biti osigurani.
"Svrati Bata direktore kod Kuma !" Ova genijalnost (na sreću) nije dobila na masovnosti.

Na kraju i poreske uprave su se pomirile sa takvim rješenjem ( slobodnim izborom vlasnika preduzeća ) s tim da oni ne mogu imati nižu osnovicu za plaćanje doprinosa od one koju bi im oni odredili rješenjem.
Direktori (vlasnici privatnih preduzeća )su upravo imali suprotan cilj, tj. da imaju znatno veću osnovicu, ali nekome je to trebalo crtati, crtati i to veoma dugo.

Eh, što ja volim pozorište....

G-ul po sredi nas !
Jest i budet !
x 3.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana